Новини за 8.07.2020-19.07.2020

PER ASPERA AD ASTRA

Великобританія втрачає вигідні супутникові
контракти ЄС через Brexit

Великобританія втратила можливість укладання потенційно вигідного контракту зі створення супутників програми ЄС «Copernicus Earth». Ця програма є великим європейським космічним проектом спостереження Землі від атмосфери до океанів та суші.
На даний час Комітет з питань промислової політики Європейського космічного агентства (ЄКА) уклав контракти з різними фірмами Німеччини, Франції, Італії та Іспанії на шість нових супутників.
Загалом буде витрачено 2,5 мільярда євро. Космічна промисловість Великобританії зацікавлена брати участь у створенні цих супутників, особливо враховуючи, що Великобританія є четвертим за величиною учасником ЄКА.
Проте, хоча Британія є членом ЄКА і може залучатися до НДДКР Sentinel (складової частини програми «Copernicus Earth»), британські компанії не можуть брати участь у виробництві, оскільки фінансування здійснюється державами-членами ЄС, до якого Великобританія вже не належить.
У даний час уряд Великобританії намагається домовитись про членство країни в «Copernicus Earth», щоб спробувати стати галузевим партнером місій, але майбутнє залишається невизначеним.

Переглянути джерело

Супутникові знімки високої просторової розрізненості можуть використовуватися Хезболлою та ХАМАС для атак на Ізраїль.

США прийняли рішення дозволити розповсюджувати супутникові знімки Ізраїлю та Палестинської Автономії високої просторової розрізненості до 0,4 метра. Міністерство оборони Ізраїлю висловило занепокоєння, що терористичні суб’єкти можуть використовувати зображення для точного визначення військової та цивільної інфраструктури.
У понеділок, 6 липня 2020 року, Міністерство оборони Ізраїлю офіційно визнало можливий ризик безпеки після того, як американське Міністерство з питань комерційного регулювання дистанційного зондування (US Commercial Remote Sensing Regulatory Affairs Office) 25 червня оголосило про намір дозволити доступ до знімків розрізненістю до 0,4 метра. У заяві Reuters агентство зазначає, що «низка іноземних джерел» вже виробляє та поширює зображення Ізраїлю розрізненістю менше 2 м.
Згідно з постановою США 1997 року, відомою як поправка Кіл-Бінгамана, супутникові знімки Ізраїлю та палестинських територій, які використовуються в таких послугах, як Google Earth, до цього часу могли показувати предмети розміром не менше 2 метрів (6,56 футів).

Переглянути джерело

KARI запланувала на кінець 2020 року випробування двигуна першого ступеня ракети KSLV-2

Південна Корея оголосила про плани щодо проведення випробувань двигуна першого ступеня РН Korea Space Launch Vehicle-2 (KSLV-2). Оголошення про це зробив керівник групи забезпечення пускової установки Корейського інституту аерокосмічних досліджень (KARI) Чо Сан Ен. Для забезпечення відпрацювання випробувань, які планується провести до кінця 2020 року, буде використовуватися кластер з чотирьох двигунів (тяга кожного 75 тон).
Ракета KSLV-2 має на першому степені чотири двигуни із загальною тягою близько 300 тон, на другому один двигун з тягою близько 75 тон , на третьому двигун з тягою 7 тон (двигуни що встановлені на другу та третю ступінь були успішно випробувані 28 листопада 2018 року у складі суборбітальної ракети KSLV-II TLV). Усі двигуни використовують паливну пару гас-кисень, маса ракети становить близько 200 тон, довжина 47,2 м. Датою першого пуску ракети заявлено 2021 рік. При цьому у ході першого польоту ракета буде виводити імітатор корисного навантаження масою близько 1.5 тон, а також КА вагою 200 кг. У перспективі в KARI відзначили, що збираються провести запуски ще чотири рази, у 2022, 2024 2026 та 2027 роках. У сукупності ці пуски забезпечать країні можливість доставити на Місяць зонд вагою 830 кг. Крім цього, у KARI підтвердили, що зараз продовжуються розробки нових двигунів, які будуть на 10% ефективніше ніж ті, що встановлені на KSLV-2 зараз. Південна Корея виділила на створення ракети KSLV-2 фінансування у розмірі 1,95 трлн вон ($1,62 млрд). Над проектом працюють з 2010 року. Очікується, що до 2022 року всі роботи будуть закінчені. Попередній південнокорейський РН KSLV-1 використовував у якості першого ступеня уніфікований блок від ракет сімейства Ангара, а на другому ступені використовував невеликий двигун з тягою близько 7 тон, що є розробкою Південної Кореї.

Переглянути джерело

Уряд Великобританії та Bharti Global здійснюють купівлю компанію OneWeb

Уряд Великобританії та індійський оператор мобільного зв’язку Bharti Global придбали компанію OneWeb. Угода була укладена у ході слухань з питань банкрутства оператора та передбачає, що уряд забезпечить фінансування у розмірі $500 млн, як міру забезпечення незалежності космічної діяльності країни, а індійська компанія зробить вклад додатково ще $500 млн. Таким чином загальна вартість OneWeb була визначена розмірі $1 млрд, що будуть спрямовані на рекапіталізацію компанії.
На даний момент на орбіті у OneWeb знаходиться 74 КА, проте її подальші плани залишаються невизначеними. До початку процедури банкрутства компанія планувала вивести на навколоземну орбіту 650 супутників.
Ця угода підкреслює масштаб амбіцій Великобританії на світовій арені у космічній галузі. Доступ Великобританії до глобального угруповання супутників може потенційно забезпечити можливість широкосмугового зв’язку мільйонам людей по всьому світу. Крім того, дана угода надає можливість для подальшого розвитку виробничої бази країни.
Необхідно відзначити, що операцію з придбання OneWeb повинен схвалити суд, однак з урахуванням того, що консорціум переможців очолює уряд Великобританії, то ймовірність позитивного судового рішення є вкрай високою.

Переглянути джерело

Китай підтверджує отримання даних із нового супутника дистанційного зондування Землі високої розрізненості

Китайська академія наук (CAS) у вівторок підтвердила, що китайські фахівці успішно отримали дані від нещодавно запущеного супутника ДЗЗ високої розрізненості.
Оптичний супутник «Gaofen», виведений на орбіту 3 липня, є космічним апаратом дистанційного зондування Землі цивільного використання. За даними Інституту аерокосмічної інформації, наземна станція супутникового прийому інформації у пекінському районі Міюн вперше отримала дані низхідної лінії 3 липня.
Наземні станції у Кашгарі у Сіньцзян-Уйгурському автономному регіоні та Санья у провінції Хайнань, а також Китайська супутникова станція прийому даних ДЗЗ на Північному полюсі також підтвердили отримання супутникових даних.
Станом на понеділок наземні станції ДЗЗ отримали 1012 ГБ даних, які нормально обробляються.
Супутник може надавати високоточні зображення Землі для кількох галузей, включаючи картографування, моніторинг природних ресурсів, управління надзвичайними ситуаціями, сільське господарство, екологічна безпека, будівництво та лісове господарство.

Переглянути джерело

Thales Alenia Space отримує значну частину контрактів на розробку місій в рамках Copernicus

Відповідно до фінансових зобов’язань держав-членів ЄКА на засіданні Ради міністрів Комітет ЄКА з промислової політики затвердив контракти на загальну суму €2,55 млрд. на розробку шести нових супутникових місій Copernicus.
Компанія Thales Alenia Space отримала три з шести контрактів з Європейським космічним агентством для подальшої розробки нових місій у рамках програми Copernicus.
В цілому Thales Alenia Space отримала провідну роль в розробці трьох з шести запланованих місій по спостереженню Землі, на загальну суму понад €1,4 млрд.
Місії під керівництвом Thales:
The L-band Synthetic Aperture Radar, ROSE-L;
The Copernicus Hyperspectral Imaging Mission, CHIME;
The Copernicus Imaging Microwave Radiometer, CIMR.

Компанія Airbus Defence and Space отримала €675 млн в якості фінансування для місій:
The Copernicus Polar Ice and Snow Topography Altimeter, CRISTAL;
The Copernicus Land Surface Temperature Monitoring, LSTM.

Компанія OHB Space Systems отримала € 445 млн в якості фінансування для місії:
The Copernicus Anthropogenic Carbon Dioxide Monitoring, CO2M.

Переглянути джерело

NASA інвестує в американські фірми $51 млн для проведення космічних досліджень

NASA відібрало 409 технологічних пропозицій для першого етапу фінансування у рамках програм агентських досліджень з питань інновацій малого бізнесу (SBIR) та передачі технологій малого бізнесу (STTR). Контракти забезпечать приблизно $51 млн. для 312 малих підприємств у 44 штатах та м. Вашингтон.
Більше 100 відібраних компаній будуть першими отримувачами контрактів від NASA. Крім того, 27% з обраних підприємств малого бізнесу не мають великої кількості співробітників.
Обрані пропозиції представляють цілий ряд технологій, спрямованих на здобуття нових знань про Всесвіт, включаючи програму NASA «Артеміда», а також науку, технології та повітроплавання. Багато нововведень також мають потенційне застосування на Землі.
Програми NASA SBIR та STTR є частиною місії управління космічних технологій Агентства та управляється Центром досліджень NASA імені Еймса в Силіконовій долині. Програми заохочують малий бізнес розвивати інноваційні ідеї, що відповідають конкретним потребам уряду в галузі досліджень та розробок з потенціалом комерціалізації.

Переглянути джерело

Австралія та Японія планують підписати угоду про співпрацю у космічній галузі та обговорити поглиблення зв’язків у безпековій сфері

Австралія та Японія планують укласти угоду про співпрацю у космічній галузі та обговорити поглиблення зв’язків у безпековій сфері, оскільки обидві країни прагнуть підвисити власну обороноздатність в умовах зростання Китаю.
Угода буде підписана під час віртуальної зустрічі між австралійським прем’єр-міністром Скоттом Моррісоном та його японським колегою Шінцо Абе в четвер, 9 липня 2020 року, зобов’язуючи космічні агенції двох країн розвивати співпрацю в галузі космічної науки, досліджень та освіти.
Космічне агентство Австралії, яке було створене у 2018 році, розвиватиме партнерство з Японським агентством аерокосмічних досліджень у рамках меморандуму про співробітництво.
Скотт Моррісон та Шінцо Абе також обговорять шляхи поглиблення своїх оборонних та безпекових зв’язків, особливо у світлі нарощування Китаєм військової активності у Південно-Китайському морі.

Переглянути джерело

Міністерство оборони США буде використовувати супутники для точного наведення артилерії на цілі за межами видимості

Начальник Командування перспективних систем Збройних сил США генерал Майк Мюррей заявив, що військові будуть використовувати супутники для точного наведення артилерії на цілі за межами видимості. За його словами, подібна система вже пройшла попередні випробування. В даний час в армії США діє програма ERCA, в рамках якої проводяться роботи щодо збільшення дальності та точності артилерійських і ракетних систем.
В рамках програми ERCA планується проведення модернізацію вже існуючого озброєння та розробка нових зразків. Для далекобійної артилерії будуть потрібні нові засоби наведення. За словами Майка Мюррея, випробування системи наведення далекобійної артилерії на ціль за допомогою супутників відбулися на одному з полігонів у Німеччині в лютому та березні.
Супутники використовувалися для наведення вогню реактивних залпових систем M270 MLRS та гаубиць M777. Проведені випробування були визнані Міністерством оборони США успішними.

Переглянути джерело

Українські фахівці працюють над підготовкою до пуску ракети-носія корпорації Northrop Grumman «Антарес» згідно з графіком

Українські фахівці працюють над підготовкою до пуску ракети-носія корпорації Northrop Grumman «Антарес» згідно з графіком.
У квітні ц.р. група співробітників ДП «Конструкторське бюро «Південне» імені М.К. Янгеля» та НВП «Хартрон-Аркос» ЛТД відбули до США для участі у роботах з підготовки до пуску ракети-носія корпорації Northrop Grumman «Антарес», з використанням якої вже у вересні планують доставити вантажі на Міжнародну космічну станцію на замовлення NASA.
Після двотижневого карантину в США група у повному складі приступила до виконання робіт за програмою.
19 червня 15 фахівців, які брали участь в електровипробуваннях першого ступеня ракети-носія «Антарес» в Центрі космічних запусків на о. Уоллопс, повернулися в Україну, один залишився у США для виконання планових робіт. На початку липня до США прилетіли ще двоє українських фахівців, і ближчим часом очікують на прибуття ще трьох спеціалістів з системи контролю заправки.

Переглянути джерело

Фінансування NASA у 2021 ФР залишиться на рівні поточного року

7 липня 2020 року була відхилена підкомітетом з асигнувань в інтересах торгівлі, правосуддя та науки (Commerce-Justice-Science subcommittee) Палати представників Конгресу США пропозиція NASA щодо збільшення фінансування на 12% у 2021 фінансовому році, що пов’язана із забезпеченням повернення людей на Місяць до 2024 року.
Зазначений підкомітет рекомендує утримувати Агентство на тому ж рівні, що і у поточному фінансовому році, із бюджетом $22,6 млрд, замість запитуваних $25,2 млрд.
NASA намагається досягти мети адміністрації Д. Трампа – доставити «першу жінку та наступного чоловіка» на поверхню Місяця до 2024 року, до кінця другого терміну Трампа на посаді президента США, якщо він буде переобраний у листопаді.
Вказані дії підкомітету з асигнувань – лише перший крок на шляху до остаточного законопроекту про асигнування, тому жодним чином не є остаточним рішенням.

Переглянути джерело

Повідомлення
про припинення існування КА «Progress-MS 13»

Міжнародний номер Офіційні та інші назви КА Дата запуску Належність Дата припинення існування Призначення Примітка
1 2019-085A Progress-MS 13 06.12.2019 РФ 09.07.2020 Вантажний Затоплений в акваторії Тихого океану

Повідомлення про запуск КА «APStar-6D»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
1 APStar-6D Китай 09.07.2020 12:10 (UTC) Long March 3B/E Січан APT Satellite Company Ltd. Телекомунікаційний

09 липня 2020 року о 12:10 UTC з космодрому Січан за допомогою ракети-носія «Long March 3B/E» було виведено на орбіту комерційний телекомунікаційний КА «APStar-6D».
«APSTAR-6D» – супутник нового покоління має високу пропускну здатність (HTS). Він буде охоплювати практично повністю Азіатсько-Тихоокеанського регіону, та надавати економічно ефективні послуги супутникового широкосмугового Інтернета на авіаційному, морському та наземному ринках.
Розроблений Китайською академією космічних технологій, дочірньою компанією Китайської корпорації аерокосмічної науки і техніки (CAST), новий супутник заснований на супутниковій платформі DFH-4E з електричною силовою установкою. Він має стартову масу 5550 кг і буде розміщений на 134 градусі східної довготи.
Новий супутник може забезпечити пропускну здатність не менше 50 Гбіт / с, а пропускна здатність одного променю може перевищувати 1 Гбіт / с, з яких пропускна здатність в Китаї може досягати 25-30 Гбіт / с.
Платформа DFH-4 – це третє покоління комунікаційних супутникових систем в Китаї з підвищеною потужністю, високом корисним навантаженням і збільшеним терміном служби. Він складається з силового модуля, сервісних модулів і сонячних батарей.
Його розміри становлять 2360 мм × 2100 мм × 3600 мм із загальною злітною вагою 5200 кг. Потужність сонячної батареї становить 10,5 кВт (EOL), а потужність корисного навантаження – 8 кВт. Платформа може бути оснащена транспондерами C, Ku, Ka і L.
Він використовує 3-осьовий режим стабілізації, і його точність утримання станції становить захід/схід ± 0,05° і північ/південь ± 0,05°. Точність наведення антени <0,1°. Термін служби на орбіті - 15 років. Компанія APT Mobile Satcom надає послуги зв’язку в польоті (IFC) китайським авіакомпаніям в 2Ku діапазоні. Компанія Gogo, яка уклала угоду з APT Mobile Satcom заявляє, що буде використовувати мережу Ku-діапазону APT, для забезпечення найшвидшого Wi-Fi з’єднання в Китаї для внутрішніх та міжнародних авіакомпаній. Мережа APSATCOM включає в себе, як супутники з широким променем, так і супутники з високою пропускною здатністю (HTS). Супутник «Apstar-6D» має забезпечити значну пропускну здатність (HTS) та 100% покриття Китаю для підключення в польоті. Партнерство компаній дозволить надавати самі сучасні послуги зв’язку через мережевий операційний центр (NOC) APSATCOM та центр обробки даних в Китаї в тандемі з глобальною супутниковою мережою Ku Gogo за межами Китаю.

NASA та Boeing підготували 80 рекомендацій після аналізу першого польоту корабля Starliner

Незалежна група експертів сформована Національним управлінням з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) та корпорацією Boeing завершила вивчення всіх аспектів та причин невдачі випробувального польоту космічного корабля CST-100 Starliner без екіпажу, який не зміг пристикуватися в грудні 2019 року до Міжнародної космічної станції через технічні проблеми та підготувала 80 рекомендацій.
За результатами перевірки експерти додали ще 19 рекомендацій до вже наявних 61. У висновках комісії йдеться, що в ході тестового запуску Starliner без екіпажу був допущений ряд помилок, які могли як мінімум в двох випадках привести до втрати космічного корабля. Одна з головних причин невдачі, полягала в невірному підході Boeing до тестування бортових систем, що призвело до критичної помилки в калібрування систем бортового комп’ютера. Через це двигуни Starliner не спрацювали в необхідний момент та корабель не здійснив стикування з МКС.
Крім того, компанія Boeing не провела тестування програмного забезпечення Starliner при роботі з його сервісним модулем. Компанія використала емулятор, який не виявив критичного програмного дефекту, здатного привести до втрати корабля.
У NASA не опублікували конкретний перелік рекомендацій, зазначивши, що вони діляться на п’ять основних категорій: тестування та моделювання, вимоги до програмного забезпечення, удосконалення процесів та експлуатації, оновлення програмного забезпечення, а також збір відомостей та модифікацій обладнання Starliner.
Зокрема, 21 рекомендація стосується процесу випробувань вузлів корабля, 10 рекомендацій мають відношення до перевірки програмного забезпечення, у 35 рекомендаціях йдеться про зміни бортової документації, 7 рекомендацій стосуються системи визначення польотного часу та ще 7 – організаційних змін.
Разом з тим NASA не бачить причин для відмови від подальшої співпраці з Boeing. Повторний тестовий політ Starliner до МКС може відбутися в кінці 2020 року.
Starliner, розроблений корпорацією Boeing, має масу 13 тон, він розрахований на екіпаж з семи осіб і здатний протягом 60 годин здійснювати автономний політ. Вперше він був запущений 20 грудня 2019 року в безпілотному режимі до МКС з авіабази на мисі Канаверал (штат Флорида) за допомогою ракети-носія Atlas V.

Переглянути джерело

Три компанії були обрані для розробки портативних GPS- пристроїв військового призначення

Компанії «Collins Aerospace», «Raytheon» і «Technology Advancement» Group отримали контракти на розробку портативних терміналів глобальної системи позиціонування для американських військових.
Центр космічних і ракетних систем США (Space and Missile Systems Center , SMC) 8 липня заявив, що три компанії спільно отримали $41,1 млн на розробку портативних терміналів, які будуть використовуватися в польових умовах.
Компанії повинні розробити пристрої меншого розміру з низьким енергоспоживанням, підвищеною військово-кодовою здатністю та поліпшеними можливостями боротьби з перешкодами та несанкціонованим доступом в порівнянні з обладнанням, яке зараз застосовують військові.
Полковник Кліффорд Салхем, начальник відділу продуктів GPS в SMC, заявив, що це перше суттєве оновлення військового GPS-терміналу за останні 15 років.

br>Переглянути джерело

«Descartes Labs» виграла контракт ВВС США на аналіз геопросторових даних

Компанія «Descartes Labs», яка спеціалізується на геопросторовій аналітиці, 8 липня оголосила, що отримала контракт ВПС США на $1,5 млн на представлення інформації із зображень та інших даних, зібраних супутниками та автономними літальними апаратами.
12-місячний контракт був укладений в рамках програми «Інноваційні дослідження малого бізнесу». Проект спонсорується технологічними підрозділами ВПС США, відомими як AFWERX та AFRL.
ВПС використовуватимуть хмарну платформу даних «Descartes Labs» для аналізу даних. Платформа використовує машинне навчання та штучний інтелект для інтеграції та аналізу даних з багатьох джерел та перетворює їх у наочні продукти для військових, які виконують тактичні завдання на місцевості.

Переглянути джерело

Компанія UP42 пропонує отримати глобальні дані відстеження судів на власній веб-платформі

Компанія UP42 оголосила про те, що глобальні дані відстеження судів від PrecisionEarth Ltd. тепер пропонуються на платформі UP42 та на ринку даних ДЗЗ. Партнерство PrecEART дозволяє користувачам UP42 створювати морські застосунки, що включають інформацію про траєкторію та місцезнаходження кораблів з використанням AIS у масштабах близьких до реального часу.
UP42 надає користувачам прямий доступ до наборів даних ДЗЗ та передових алгоритмів обробки, включно з можливостями хмарних обчислень з метою простого та відносно недорогого створення власних геопросторових рішень. Користувачі мають можливість отримати тільки ті дані, які необхідні для охоплення своєї області інтересу та використовувати можливості хмарної обробки для аналізу даних без інвестицій у власну обчислювальну інфраструктуру.
Додавання даних на платформу UP42 значно розширює можливості компанії для створення складних морських додатків, об’єднуючи дані AIS та іншу геопросторову інформацію.

Переглянути джерело

ЕКА підтверджує затримку Ariane 6 до 2021 року

Європейська ракета Ariane 6 не буде запущена до другої половини 2021 року. Європейське космічне агентство 9 липня підтвердило про затримку не менше ніж на шість місяців від попередньо запланованої дати.

Переглянути джерело

NASA планує здійснити політ на астероїд “16 Психея”

NASA готується відправити місію на астероїд “16 Психея”, який складається із золота і інших цінних металів, вартість яких становить близько 10 тисяч квадрильйонів доларів.
“16 Психея” розташований у кільці астероїдів Сонячної системи між Марсом та Юпітером. Хоча більшість астероїдів складається із каменів і льоду, ядро цієї протопланети складається із залізної руди, нікелю та золота.
Найближчим часом інженери почнуть будівництво нового космічного корабля “Психея”, який планується запустити за допомогою важкої ракети SpaceX Falcon у серпні 2022 року. У 2023 році “Психея” має пролетіти повз Марс, а у січні 2024 року почати посадку на астероїд.

Переглянути джерело

NASA запланувало два виходи у відкритий космос

Вихід буде здійснюватися з Міжнародної космічної станції (МКС) астронавтами NASA Робертом Бенкеном і Крістофером Кессіді. У NASA уточнили, що виходи заплановані на 16 і 21 липня та триватимуть по сім годин.

Переглянути джерело

Перший міжпланетний космічний корабель ОАЕ має на меті відвідати Червону планету

На наступному тижні Об’єднані Арабські Емірати планують розпочати свою першу в історії міжпланетну місію – на орбіту Марса.
Місія під назвою «Надія» полягає у запуску на орбіту Марса супутника, який протягом одного марсіанського року, або приблизно двох земних років, вивчатиме тонку марсіанську атмосферу. Зазначена місія є амбітним кроком для країни, яка вперше вийшла на космос лише у 2009 році.
На даний час супутник ОАЕ вже встановлений на японській ракеті Н-2А на космодромі Танегасіма (Японія) в очікуванні запуску. Старт запланований на 17:51 за місцевим часом 15 липня 2020 року (16:51 EDT або 20:51 GMT 14 липня).
Місія «Надія» коштує 200 мільйонів доларів. Рішення запустити супутник на Марс, прийняли у 2014 році з метою стимулювати технологічну галузь країни та створити нове наукове співтовариство. Очевидно, місія поставить безліч викликів, відомих і невідомих, але у разі успіху Об’єднані Арабські Емірати стануть першою арабською країною, яка дісталася до іншої планети.
Якщо запуск супутника не відбудеться 15 липня, доведеться чекати 26 місяців, щоб спробувати ще раз.

Переглянути джерело

НАСА оприлюднила нові правила захисту Місяця та Марса від мікробів Землі

НАСА оприлюднила нову політику щодо захисту Місяця та Марса (і Землі) від забруднень та на фоні розвитку космічних польотів людини.
9 липня 2020 р. агентство оприлюднило дві Тимчасові директиви НАСА, які детально описують нові вимоги до місій на Місяць та Марс і з них. Ці директиви були прийняті для захисту планетарних тіл від будь-якого можливого біологічного забруднення, яке могло б виникнути на Землі і врешті-решт перешкодити науковому дослідженню (або додатково, у випадку Марса, щоб також не допустити принесення будь-якого можливого біологічного матеріалу додому на Землю).
Одна з нещодавно оголошених Тимчасових директив стосується потенційної проблеми можливого біологічного забруднення (забруднення, яке може бути привезено із Землі до іншого планетарного об’єкта) під час майбутніх місій. Друга Тимчасова директива стосується Марса та можливості його біологічного забруднення під час експедицій з Землі.

Переглянути джерело

Дані Copernicus Sentinel та ESA Aeolus показують масштаби руху щорічного пилового шлейфа з пустелі Сахара до Карибського
басейну через Атлантичний океан

Пилова буря у Сахарі зазвичай утворюється між пізньою весною та ранньою осінню, досягаючи максимуму в кінці червня до середини серпня.
Сильними вітрами з африканської пустелі піднімається велика кількість частинок пилу, які можуть осідати протягом декількох днів або тижнів, в залежності від того, наскільки сухими, швидкими та турбулентними є повітряні маси.
Таким чином, частинки пилу переносяться через Атлантичний океан у напрямку Карибського басейну вітрами у тропосфері.

#risc

Це метеорологічне явище відбувається щороку, шлейф що утворився у червні 2020 року вважається незвичайним через його великі розміри та значну пройдену відстань.
За даними Атлантичної океанографічної і метеорологічної лабораторії NOAA, шлейф пилу був приблизно на 60-70% більше, ніж у середньому за останні 20 років.
На основі даних Sentinel – 5P побудовано анімацію яка відображає поширення пилового шлейфу з Сахари на захід через Атлантичний океан з 1 червня по 26 червня 2020 року
Зазвичай шлейфи пилу з Сахари розсіюються в атмосфері та осідають в Атлантику.
Але у цьому році аерозолі пройшли близько 8000 км, і їх можна побачити поблизу Карибського басейну та південної частини Сполучених Штатів.
При поєднанні даних із КА Aeolus та КА Copernicus Sentinel-5P за 19 червня 2020 року визначено, що велика частина пилу переносилась вітрами на висоті 3-6 км над поверхнею Землі.
На зображеннях з КА Copernicus Sentinel-2 та Sentinel-3 показано пилові хмари над Кабо-Верде, Боа-Віста, Кубою та Сан-Філіпе.

#risc

Переглянути джерело

Робоча група з питань безпеки у космосі США та Росії
збереться у кінці липня

Під час зустрічі з послом Росії у США Анатолієм Антоновим помічник держсекретаря США Крістофер Форд анонсував засідання робочої групи з питань безпеки у космосі у кінці липня.

Переглянути джерело

Екс-Ім Банк США посилює підтримку космічної галузі,
яка змагається з китайськими конкурентами

Експортно-імпортний банк Сполучених Штатів отримав дозвіл Конгресу на здійснення фінансової підтримки виробників космічної галузі США.
Американські компанії у космічному секторі стикаються з жорсткою конкуренцією з боку китайських державних компаній, проте тепер Екс-Ім Банк зможе вплинути на умови гри. Про це заявив старший віце-президент банку Девід Труліо на віртуальному форумі.
Труліо, колишній чиновник міністерства оборони, керує програмою банку щодо трансформаційного експорту та економічного протистояння Китаю.
Нова програма надає позики іноземним покупцям товарів і послуг США. Згідно закону ставки та умови позик повинні бути конкурентоспроможними тим, які пропонують КНР.
Конгрес доручив банку виділити 27 мільярдів доларів на підтримку ринку космічних товарів та послуг із загальної суми 135 мільярдів доларів фінансової підтримки. Космічна галузь на рівні з іншими, кидає виклик китайській конкуренції.
Кімберлі Рід, президент і голова Екс-Ім Банку, говорить, що персонал, який працює з космічною індустрією, намагається повернутись до роботи після того, як банк був суттєво обмежений протягом чотирьох років через відсутність дозволу Конгресу з 2015 року.
За ці роки банку не вистачало повноважень надавати позики розміром більше 10 мільйонів доларів, що суттєво обмежувало його здатність фінансувати угоди зі створення супутників.
Член правління компанії Екс-Ім Джудіт Прайор заявила, що за десятиліття до закінчення статуту банку вона забезпечила фінансування у 5 мільярдів доларів для покупців американських супутникових і пускових послуг. “Сума могла б бути більшою, якби банк не втратив дозвіл”, – говорить Прайор.
У 2020 році Екс-Ім виявляє, що комерційний космос кардинально змінився. “Ми побачили змагання не лише за геостаціонарні супутникові послуги”, – зазначає Прайор. Зараз існує високий попит на супутники низької навколоземної орбіти, особливо для спостереження за Землею та навіть космічного туризму.
Компанії, які надають зображення Землі та аналітичні послуги, все частіше конкурують з боку китайських фірм, заявив Роббі Шинглер, співзасновник та головний керівник стратегії компанії Planet, яка управляє найбільшим у світі супутниковим угрупованням спостереження Землі.
“Уряди по всьому світу готові укладати угоди”, – сказав Шинглер. “Але нам важко подолати хижацькі ціни, які встановлюють китайські компанії”.
Planet розглядає питання допомоги Екс-Ім. Компанія зацікавлена, щоб банк допомагав фінансувати закупівлю послуг, але не купівлю обладнання.
Джон Серафіні, генеральний директор компанії Hawkeye 360, заявив, що його компанія хотіла б, щоб Ex-Im допоміг полегшити процес ліцензування експорту. Hawkeye 360 володіє сузір’ям супутників, які відстежують та аналізують радіочастотні сигнали. Дані перетворюються на звіти розвідки.
“Мають бути рівні умови”, – сказав він. “Американські компанії не можуть експортувати певні можливості, доступні на міжнародному ринку.”
Maxar, яка виробляє та експортує супутники, зацікавлена, щоб банк дозволив забезпечити гнучкість експортного кредитування. Також цікавить фінансування закордонних пусків супутників США.
Пол Есті, виконавчий віце-президент і головний операційний директор компанії Maxar говорить: “Китайська корпорація Great Wall Industry стала сильним конкурентом на ринку супутників. Вони пропонують привабливе фінансування, яке як правило, включає повний пакет послуг від створення супутника та наземного обладнання до запуску та страхування. У деяких угодах вони надають супутниковому операторові 10-річний кредит, у той час, як після одного-двох років від запуску супутник починає приносити дохід”.
Стефані Беднарек, директор з комерційних пусків SpaceX, каже, що компанія часто конкурує з китайськими пусковими компаніями. SpaceX розглядає Екс-Ім як розширення торгової сили та активу США, що дуже важливо для міжнародного бізнесу. Також Беднарек рахує, що Екс-Ім також може допомогти американським пусковим провайдерам, роз’яснити іноземним супутниковим операторам механізм користування його послугами, оскільки багато хто з них не знайомі з тим, як це працює.

Переглянути джерело

Цього тижня компанія SpaceX планує вивести на орбіту супутник Південній Кореї військового призначення

У суботу, 11 липня, компанія SpaceX провела випробування двигунів ракети Falcon 9. Випробування відбулося у рамках підготовки до запуску першого військового супутника Південної Кореї.
14 липня о 5 p.m. EDT (00:00 за київським часом) Falcon 9 повинна доставити на орбіту супутник зв’язку ANASIS-II, який виготовила компанія Airbus у Франції. Стартувати ракета буде з пускового комплексу SLC-40 у Флориді, США. Супутник Південної Кореї буде виведений на геостаціонарну орбіту.
Це буде 12 запуск SpaceX у цьому році.
Як зазначили у компанії Airbus, розроблений у Франції спеціально для Південної Кореї військовий супутник ANASIS-II забезпечить безпечний зв’язок у широкому діапазоні.

Переглянути джерело

Найближчим часом відбудуться три космічні місії на Марс під керівництвом США, Китаю та ОАЕ.

Три нові космічні апарати США, Китаю та Об’єднаних Арабських Еміратів – планують відправитись у липні до Червоної планети.
Саме у цей час планети Земля і Марс знаходяться на мінімальній відстані одна від одної, тому політ буде проходити по коротшій траєкторії.
Місія ОАЕ «Emirates Mars Mission» відбудеться у стартовому вікні з 15 липня по 2 серпня 2020 року. Перший міжпланетний запуск Об’єднаних Арабських Еміратів буде здійснено з японського космодрому «Космічний центр Танеґашіма». Зонд під назвою «Hope» («Надія») досягне орбіти Марса у лютому 2021 року. Його призначення дослідження атмосфери Червоної планети.
Місія Китайської національної космічної адміністрації «Huoxing-1» («Марс-1») стартуватиме з острова Хайнань у період з 23 липня до початку серпня 2020 року. До складу місії входить орбітальний апарат і ровер. У рамках цієї амбітної місії планується вивести орбітальний апарат на орбіту Марса приблизно 11-24 лютого 2021 року, а 23 квітня 2021 року здійснити посадку роверу, який протягом 90 днів буде досліджувати червону планету.
Місія НАСА «Mars 2020» зі стартовим вікном з 30 липня до 11 серпня 2020 року. Розпочне свою подорож на стартовому космічному комплексі №41 у Кейп-Канавералі, штат Флорида. У рамках цієї місії марсохід «Perseverance» спуститься у марсіанський кратер Езеро 18 лютого 2021 року. Його мета – пошук ознак життя та збір зразків порід і ґрунтів, які потім доставлять на Землю.

Переглянути джерело

Американські супутники можуть бути засліплені наземними лазерами Китаю

У січні 2019 року розвідка Міністерства оборони США попередила, що Китай, швидше за все, введе у експлуатацію у 2020 році наземну лазерну зброю, яка буде здатна протидіяти космічним апаратам на низьких орбітах.
Аналітики вже визначили п’ять китайських лазерних баз. Одна з них у Сіньцзяні має чотири основні будівлі. Один з цих корпусів, як вважається, відстежує супутники, тоді як обладнання в інших трьох можна використовувати для засліплення або подавлення супутникових датчиків.
Окрім цих баз, у Китаї працює кілька станцій супутникового лазерного діапазону. Вони використовуються для визначення орбіт супутників та космічних уламків, але можуть бути використані для пошкодження датчиків розвідувальних супутників.
США виступає з ініціативою впровадження міжнародної угоди про реєстрацію всіх мобільних лазерів подвійного використання (включаючи їх місцезнаходження), а також, висувають вимогу від своїх операторів оголосити про заплановані переміщення заздалегідь (за місяць) та, щоб їхні рухи транслювались у режимі реального часу.

Переглянути джерело

Управління фіскальної служби Тайланду використовує супутникові дані для оцінки економічної діяльності

Управління фіскальної політики Тайланду (The Fiscal Policy Office – FPO) використовує знімки з космосу та тематичні карти густини діоксиду вуглецю для дослідження економічних умов країни, про це розповідають керівники аналітичного центру Мінфіну Тайланду.
Ці дані дозволять FPO підвищити ефективність відстеження останніх економічних обставин, оскільки традиційні економічні показники або відстають, або не дають даних про просторовий розподіл, – розповіли у Бюро макроекономічної політики FPO.
Супутникові знімки та щільність вуглекислого газу дозволять FPO отримати найактуальнішу економічну картину із затримкою лише у 2-3 дні. Супутникові дані можуть відображати економічні умови, як зростання нічних вогнів міст, динаміку будівництв, відвідуваність визначних місць та інтенсивність будівництва доріг. Масштаби викидів вуглекислого газу можна використовувати для відстеження інтенсивності виробництва.

Переглянути джерело

Запуск компанією SpaceX першого південнокорейського супутника військового призначення відкладається

Супутник буде запущений ракетою-носієм Falcon-9, але не 14 липня, як планувалося.
SpaceX тричі відклала запуск Falcon-9 протягом п’яти днів, остання затримка вплинула на місію Anasis-II для відправки на орбіту південнокорейського військового супутника.
Компанія повідомила у понеділок, 13 липня 2020 р., що запуск відкладається, «щоб детальніше ознайомитися з ситуацією, замінивши обладнання за потреби. Нову дату запуску буде оголошено додатково, як тільки вона буде підтверджена».

Переглянути джерело

Історичний запуск супутника Об’єднаних Арабських Еміратів за програмою «Emirates Mars Mission» затриманий
через погодні умови

У вівторок несприятливі погодні умови змусили космічне агентство ОАЕ та космічний центр ім. Мухаммеда бен Рашида відкласти запуск КА «Hope» («Надія»), зонда, призначеного для вивчення атмосфери Марса.
Запуск призначений на 16 липня 2020 р. о 20:43 GMT з японського космодрому «Космічний центр Танеґашіма».

Переглянути джерело

15 липня США запустить розвідувальні місію NROL-129

Чотири корисних вантажі у рамках місії NROL-129 Національного розвідувального управління (NRO) будуть запущені на орбіту 15 липня 2020 року, продовжуючи зусилля агентства з використання ринку комерційних запусків для реалізації своїх місій.

Переглянути джерело

Супутники на низькій навколоземній орбіті будуть діагностувати інші супутники

Австралійська компанія High Earth Orbit (HEO) Robotics запропонувала використовувати супутники, що знаходяться на низькій навколоземній орбіті, для допомоги у діагностиці інших космічних апаратів.
У травні компанія протестувала технологію та показала зображення Міжнародної космічної станції, зроблене корейським супутником, призначеним для зйомки земної поверхні.
HEO придумала бюджетний та простий спосіб діагностики КА, що знаходяться на орбіті.
Багато КА, які призначені для спостереження Землі, не ведуть зйомку постійно – вони роблять перерви, особливо коли пролітають над океаном – тож HEO пропонує використовувати ці перерви для отримання фотографій інших КА.
Разом з бортовою діагностикою це дасть більш якісний результат.
У травні 2020 року компанія протестувала свою концепцію.
За допомогою супутника Kompsat 3, який належить Корейському інституту аерокосмічних досліджень (KARI), виконано зйомку МКС.
Вихідні фотографії вийшли досить нечіткими через високі швидкості об’єктів, однак фахівці компанії змогли відновити зображення.
У майбутньому HEO планує поліпшити якість знімків.
Крім того, компанія планує використовувати машинне навчання для того, щоб витягти з зображень інформацію про стан корисного навантаження, антен зв’язку та сонячних батарей.

Переглянути джерело

Повідомлення
про припинення існування КА «STARLINK-1440»

Міжнародний номер Офіційні та інші назви КА Дата запуску Належність Дата припинення існування Призначення Примітка
1 2020-035A STARLINK-1440 04.06.2020 США 2020-07-14 Зв’язок Згорів в щільних шарах атмосфери

Повідомлення
про запуск КА «NROL» та КА з МКС

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
1 DeMi США 13.07.2020 11:40 (UTC) МКС MIT, STAR Технологічний
2 TechEdSat 10 США 13.07.2020 16:55 (UTC) МКС University of Idaho Технологічний
3 NROL 129 PL1 США 15.07.2020 13:46 (UTC) Minotaur-4 Авіабаза НАСА Wallops, штат Вірджинія Національне розвідувальне управління США Технологічний, Розвідувальний
4 NROL 129 PL2 США 15.07.2020 13:46 (UTC) Minotaur-4 Авіабаза НАСА Wallops, штат Вірджинія Національне розвідувальне управління США Технологічний, Розвідувальний
5 NROL 129 PL3 США 15.07.2020 13:46 (UTC) Minotaur-4 Авіабаза НАСА Wallops, штат Вірджинія Національне розвідувальне управління США Технологічний, Розвідувальний
6 NROL 129 PL4 США 15.07.2020 13:46 (UTC) Minotaur-4 Авіабаза НАСА Wallops, штат Вірджинія Національне розвідувальне управління США Технологічний, Розвідувальний

#risc

15 липня 2020 року о 13:46 UTC з авіабази НАСА Wallops, штат Вірджинія за допомогою ракети-носія «Minotaur-4» виведено на орбіту чотири розвідувальних КА «NROL 129» в інтересах Національного розвідувального управління США.
13 липня 2020 року о 11:40 UTC та о 16:55 UTC з борту МКС за допомогою пристрою для розгортання мікросупутників «NRCSD» було виведено на орбіту два американські технологічні КА «DeMi» та «TechEdSat 10».

Місія «NROL»
З відкритих джерел інформації відомо, що чотири супутники були спроектовані, побудовані для експлуатації NRO (Національне управління військово-космічної розвідки США), але NRO не надавали подробиць про супутники та їх призначення. Відомо що NRO володіє угрупуваннями оптичних і радіолокаційних супутників, які передають інформацію в розвідувальні органи США.
Дана місія, отримала назву «NROL-129».
Також відомо що місія буде працювати в напрямку надання розвідувальної інформації керівництву Сполучених Штатів та міністерству оборони США.
Уряд США заплатив компанії «Northrop Grumman» 38 мільйонів доларів за запуск «NROL-129». Контракт на запуск місії «NROL-129» був укладений з Northrop Grumman в 2017 році.

«DeMi»
Мета місії «DeMi» – продемонструвати використання адаптивної оптики, а саме, дзеркала що деформується, та мікроелектромеханічної системи (МЕМС), в космосі.
Корисне навантаження «DeMi» буде характеризувати роботу на орбіті деформованого дзеркала MEMS з 140-ма виконавчими механізмами з максимальним ходом 5,5 мкм з метою вимірювання окремих зсувів хвильового фронту виконавчого механізму з точністю до 12 нм.

«TechEdSat 10»
Цілі місії:
• Демонстрація апаратного і програмного забезпечення SPA від АAC Microtec.
• Вивчення супутникового зв’язку між супутниками Ірідіум і Орбкомм як метод усунення потреби у фізичній наземній станції.

КА «DeMi»

#risc

КА «TechEdSat 10»

#risc

Ізраїльський розвідувальний супутник «Ofek-16» почав
передавати перші зображення з орбіти

Через тиждень після успішного запуску найновішого розвідувального супутника «Ofek-16» Міністерство оборони та Концерн «Israel Aerospace Industries» (IAI) повідомили у вівторок 14 липня, що камера супутника працює у штатному режимі і перші зображення, передані до центру управління, мають «неймовірну» якість.
Протягом наступних кількох тижнів інженерні команди продовжать перевірку супутника та підготують його до використання в операціях відповідно встановленому протоколу.
Запуск «Ofek-16» відбувся 06.07.2020 о 4:00 з бази «Пальмахім». Це найновіший супутник серії. Попередній запуск «Ofek-11» відбувся у 2016 році.

Переглянути джерело

Єгипетський супутник MisrSat-II Китай запустить у 2022 році

Єгипетський експериментальний супутник спостереження Землі, який отримав назву MisrSat-II, запустять у космос у 2022 році.
Супутник MisrSat-II – це результат співпраці між Єгипетським космічним агентством та урядом Китаю, спрямований на надання єгипетським інженерам та науковцям можливості набути досвіду проектування та інтеграції супутників за допомогою засобів, наявних в Єгипті.
Робота над супутником розпочалась у 2019 році, запуск планувався до 2021 року однак внаслідок спалаху COVID-19 терміни доставки супутника на орбіту були перенесені на кілька місяців.
У січні 2019 року Пекін надав Єгипту грант розміром 72 мільйони доларів для фінансування зазначеного проекту, додатково до гранту у розмірі 45 мільйонів доларів, які були надані у 2018 році для підтримки будівництва у Єгипті потужностей зі збірки, інтеграції та тестування супутників.
Після завершення супутник MisrSat-II запустять на орбіту з Китаю за допомогою китайської ракети-носія.

Переглянути джерело

Компанія OneWeb отримала дозвіл суду з питань банкрутства фінансувати надалі виготовлення супутників

Суд з питань банкрутства у Південному окрузі Нью-Йорка (США), під час слухань 10 липня, дозволив компанії OneWeb проводити розрахунки з підрядником, що розблоковує її продаж британському уряду та Bharti Global, які 3 липня брали участь у конкурсі з придбання активів компанії OneWeb, як BidCo 100 Ltd. Суд також схвалив план BidCo 100 замінити SoftBank та Grupo Elektra, що забезпечували проміжний фінансовий резерв OneWeb та дозволити виплату до 50,7 мільйонів доларів для відновлення виробництва супутників OneWeb на спільному підприємстві Airbus та OneWeb, створеному у 2016 році. BidCo планує інвестувати 1 мільярд доларів у OneWeb, яка подала заявку на захист від банкрутства у березні. За прогнозами аналітиків супутникової галузі Quilty Analytics близько 640 мільйонів доларів США будуть доступні для здійснення фінансових операцій OneWeb після стягнення адміністративних витрат та виплат боргу.

Переглянути джерело

Найкращого дослідника супутникових знімків
лісових масивів Амазонії, звільнено

Всього через кілька днів після опублікування даних, про руйнівні масштаби вирубок лісів у бразильській Амазонії, які не спостерігалися з середини 2000-х років, адміністрація президента Джаїра Болсонаро звільнила генерального координатора Агенції спостереження за Землею Любію Вінхас. Вона відповідала за місії супутникових систем DETER та PRODES, які визначають відповідно щомісячну та щорічну вирубку лісів – обидві системи давно вважаються золотим стандартом для моніторингу вирубки лісів.
Система оповіщення про вирубку лісів на базі космічних апаратів Національного інституту космічних досліджень Бразилії виявила 1034 квадратних кілометри очищених лісів протягом червня 2020 року. За останні дванадцять місяців загальна площа вирубок складає 9 654 квадратних кілометри, що на 89% більше, ніж рік тому.
Президент Бразилії Болсонаро вступив на посаду у січні 2019 року, приблизно 18 місяців тому. За даними системи DETER, яка збирає щоденну інформацію про вирубування лісів за допомогою супутникової зйомки, вирубка лісів зросла на 25% з січня по червень 2020 року порівняно з аналогічним періодом 2019 року.
Рішення про звільнення Вінхас було опубліковане у Офіційному віснику та підписано Міністром науки і технологій Маркосом Понтесом. Роз’яснень щодо звільнення не надано.
В даний час Болсонаро знаходиться під посиленим тиском з боку великих міжнародних та бразильських підприємств та інвесторів, які загрожують діями, якщо Бразилія не зменшить вирубування лісів. Проти вирубок також виступає Європейський Союз, який може не ратифікувати торговельну угоду у розмірі 19 трильйонів доларів, якщо Бразилія не покращить свої показники навколишнього середовища.

Переглянути джерело

Анульовано пускові контракти для шести стартапів з Міністерством оборони США

$116 млн, що були виділені Міністерством оборони США на укладення пускових контрактів відповідно до Закону про оборонну промисловість, були перенаправлені на інші пріоритети. Тепер малоймовірно, що ці контракти взагалі будуть укладені найближчим часом, повідомив Вілл Ропер, помічник секретаря ВПС із закупок, технологій і логістики.
18 червня Міністерством юстиції США було оголошено про намір укладення контрактів з шістьма стартапами провайдерами пускових послуг за рахунок виділених інвестицій у рамках програми DPA Title 3 у ключові сектори оборонної промисловості, які понесли збитки у результаті введених обмежень при пандемії COVID-19. 1 липня Міністерство оборони США відкликало контракти, які були попередньо присуджені Aevum, Astra, X-Bow, Rocket Lab, Space Vector та VOX Space.
За словами В. Ропера, Пентагоном було ухвалено інвестиції на суму $116 млн для укладення пускових контрактів, але в останній момент було прийнято рішення про переведення грошей на програми з кредитування малого бізнесу, які на даний час вважаються більш нагальним пріоритетом. Помічник секретаря ВПС не дав відповіді на питання про те, чому пускові контракти для стартапів були анульовані.
Після оголошення про відкликання контрактів Міністерством оборони США, галузеві джерела заявили, що вірогідним поясненням є те, що вибір шести компаній без відкритої конкуренції викликав юридичний протест, оскільки контракти були присуджені без конкурсу.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів (за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
1 16.07.2020 00:39:40 7,51пн.ш. 81,81зх.д 5,4 Панама
#risc

Верховна Рада призначила Олега Уруського віце-прем’єр-міністром

Верховна Рада ухвалила постанову “Про призначення Олега Уруського віцепрем’єр-міністром – міністром з питань стратегічних галузей промисловості України” (№3842).
Відповідне рішення підтримали 250 народних депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.
“Призначити Уруського Олега Семеновича на посаду віцепрем’єр-міністра України – міністра з питань стратегічних галузей промисловості України”, – йдеться в документі.
Олег Уруський – доктор технічних наук, професор, лауреат державної премії в галузі науки і техніки, академік Міжнародної академії аеронавтики.
Упродовж 1993-1996 років очолював управління у Національному космічному агентстві України, а протягом 1996-2000 рр. – управління в апараті РНБО. У 2000-2003 роках Уруський обіймав посаду першого заступника голови Державної комісії з питань оборонно-промислового комплексу України. У 2003-2005 роках очолював департамент у секретаріаті Кабінету міністрів. 2005-го став першим заступником глави Міністерства промислової політики. Із 21 січня по 19 серпня 2015 року Уруський був головою Державного космічного агентства України. У квітні 2020 року він очолив інжинірингову компанію Прогрестех-Україна.

Переглянути джерело

Boeing забезпечуватиме технічне супроводження Міжнародної космічної станції до 2024 року

Компанія Boeing, провідний промисловий партнер НАСА з питань супроводження Міжнародної космічної станції (МКС) з 1993 року, продовжить підтримувати знамениту орбітальну лабораторію до вересня 2024 року відповідно контракту на 916 мільйонів доларів США, продовженого 15.07.2020 р.
Boeing надаватиме інженерно-технічну підтримку, ресурси та персонал для діяльності на борту МКС та управління багатьма системами станції. До робіт в інтересах станції залучатимуться: космічний центр ім. Ліндона Б. Джонсона у Х’юстоні; космічний центр ім. Джона Ф. Кеннеді на мисі Канаверал, штат Флорида, та Центр космічних польотів ім. Маршалла в Хантсвіллі, штат Алабама, а також інші установи по всьому світу. Контракт оцінюється приблизно в $ 225 млн щорічно.

Переглянути джерело

Airbus проводить реорганізацію своїх підрозділів у США

Airbus реорганізовує свої потужності на базі США, намагаючись зміцнити позиції стосовно космічних та розвідувальних товарі та послуг, заявили офіційні представники компанії 15 липня.
Новий бізнес-підрозділ, який називається Airbus US Space & Defense, буде зосереджений на військовому, розвідувальному та науковому (NASA) космічних напрямках, заявив Крістофер Емерсон, генеральний директор та голова правління Airbus US Space & Defense. Раніше він був президентом Airbus Helicopters. Виступаючи у відеочаті з репортерами, Емерсон заявив, що новий підрозділ діє у рамках Спеціальної Оборонної Угоди з урядом США, яка дозволяє йому змагатися за особливо важливі контракти з національної безпеки та оборони.
Спеціальна Оборонна Угода передбачає особливі вимоги, а саме щоб американський бізнес Airbus здійснювався незалежною радою директорів, яка приймає рішення незалежно від корпоративного керівництва материнської компанії у Франції.
Космічна та оборонна авіація US Airbus буде розташована в Арлінгтоні, штат Вірджинія. Його новопризначені ради директорів та радників укомплектовані колишніми урядовцями США та вищими військовими чиновниками. Реорганізація бізнесу компанії у США призначена для залучення комерційно розвиненої технології Airbus на урядовий ринок. Основними ринками космічної та оборонної авіації US Airbus є військові літаки, рішення геопросторові розвідки та супутники.
У напрямках розвитку цивільного космосу та геопросторового аналізу даних, Airbus планує запропонувати NASA нові власні космічні технології. Зростаючі вимоги вимагають більшої складності систем, але це не лякає компанію, – розповів Емерсон. Airbus також планує виконувати роботи за контрактами американських спецслужб у рамках послуг геопросторового аналізу знімків та даних. Він також розповів, що компанія нещодавно отримала дозвіл від Національної Океанічної та Атмосферної Адміністрації на продаж знімків високої просторової розрізненості.

Переглянути джерело

Проведення статичних випробувань американської надважкої ракети-носія у рамках програми SLS очікується у жовтні

НАСА та Boeing мають намір провести статичні випробування Системи космічних запусків (Space Launch System, SLS) у жовтні, що є ключовою віхою перед першим запуском, запланованим на кінець 2021 року.
Довідково: Система космічних запусків (Space Launch System, SLS) – програма створення надважкої ракети-носія США для пілотованих експедицій за межі навколоземної орбіти, виконується НАСА з 2011 року.
Виступаючи на Меморіальному симпозіумі Глена, Американського авіакосмічного товариства віце-президент Boeing і керівник програми SLS Джон Шеннон заявив, що тестування основного стартового майданчика SLS у Космічному центрі Stennis не викликало жодних питань.
Основний стартовий майданчик, побудований у рамках місії «Артеміда-1» (Artemis 1 mission), у січні 2020 р. був доставлений до Космічного центру Stennis на тестування, яке мало завершиться повноцінним запуском чотирьох двигунів RS-25. Однак пандемія коронавірусу перервала цю роботу на декілька місяців.

Переглянути джерело

Японський зонд доправить на Землю проби піску та каміння з астероїда Рюгу

Японський астероїдний зонд “Хаябуса-2» доставить на Землю капсулу з пробами, взятими з астероїда Рюгу, на початку грудня.
За планом «Хаябуса-2» має скинути капсулу з пробами у районі австралійської пустелі 6-го грудня.
Зонд, яким керує Японське агентство з освоєння аерокосмічного простору (JAXA), двічі здійснив посадку на астероїд Рюгу, після чого взяв з його поверхні проби піску і каміння. Зонд покинув астероїд у листопаді минулого року і попрямував до Землі.
JAXA вже сформувала групу вчених для повернення капсули та аналізу її вмісту.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів (за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
1 17.07.2020 05:50:23 7,88пд.ш. 147,74сх.д. 6,7 Східна частина острова Нова Гвінея, Папуа-Нова Гвінея
#risc

Solar Orbiter із найближчої за всю історію відстані
зробив світлини Сонця

16 липня людство отримало знімки Сонця з найближчої за всю історію відстані – телескоп Solar Orbiter Європейської космічної агенції сфотографував зірку з відстані у 77 млн. км.
Відправлений до Сонця апарат Solar Orbiter – міжнародна космічна місія, керована космічними агентствами США та Євросоюзу. Сам апарат побудували на виробничих потужностях Airbus Defence and Space у Великій Британії. Він зробив знімки Сонця з відстані у 77 млн. кілометрів від зірки (відстань від Землі до Сонця – 149,5 млн. км, або одна астрономічна одиниця). На знімках астрономи побачили нове явище, яке одразу охрестили «вогнищем». Як зазначають астрономи, вони навіть не очікували отримати такі результати зразу на початку роботи космічного апарату.
Запущений у космос 10 лютого цього року, Solar Orbiter несе шість дистанційно керованих телескопів, які розглядають Сонце та його оточення, а також чотири пристрої для стеження за космосом навколо самого апарату. Завдяки даним з обох наборів інструментів науковці отримують нові знання про походження сонячного вітру та потоку заряджених частинок, який впливає на всю сонячну систему.
«Вогнища» з перших знімків апарату – це аналоги сонячних спалахів, які ми можемо спостерігати з Землі. Вони знаходяться майже всюди на поверхні сонця. Наразі астрономи точно не розуміють природу «вогнищ», однак уже існують теорії, що вони можуть сприяти одному з найзагадковіших явищ на Сонці – нагріву корони.

Переглянути джерело

Компанія Voyager Space Holdings анонсувала придбання
Pioneer Astronautics

Voyager Space Holdings анонсувала придбання компанії, що займається розробкою технологій в області пілотованого освоєння космічного простору – Pioneer Astronautics. Придбання здійснено частково за рахунок акцій.
Voyager, який позиціонує себе як «першу космічну холдингову компанію», тепер має портфель, що включає у себе як Pioneer, так і Altius Space Machines, що займається дослідженнями у галузі робототехніки, яку було придбано у минулому році.
Pioneer Astronautics, офіс якої знаходиться в Лейквуде, штат Колорадо, була заснована Робертом Зубріним у 1996 році та вона орієнтована на розробку технологій перетворення видобутих у космосі ресурсів у матеріали і речовини придатні для підтримки пілотованих польотів. Також ця компанія відома тим, що вона бере участь у програмі NASA Артеміда. У рамках якої розробляє методи обробки ресурсів, які можна добути на поверхні Місяця. Зокрема, вирішенням завдання видобутку кисню та металу з місячного реголіту.

Переглянути джерело

Компанія Loft Orbital уклала контракт з DARPA

Компанія Loft Orbital задіє малий космічний апарат YAM-3 компанії LeoStella для відпрацювання технологій за програмою Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) Blackjack. Контракт укладений за допомогою компанії Scientific Systems Company Inc. (SSCI), яка є головним виконавцем по місії Pit Boss. Метою проведення якої є зниження ризиків пов’язаних з реалізацією програми Pit Boss та в ході реалізації контракту буде відпрацьовуватися рішення задач щодо автономного управління КА майбутнього угруповання. З технічної точки зору, експеримент на борту YAM-3 буде тестуванням програмного забезпечення. Для цього буде задіяно спеціалізований комп’ютер та комерційний сенсор (буде використаний при вирішенні завдання з пошуку цілей в океані).
Pit Boss – це система управління польотами, що дозволить угрупованню Blackjack автономно отримувати, обробляти та поширювати інформацію серед користувачів. SSCI розробила програмне забезпечення Pit Boss для цієї демонстрації та є субпідрядником SEAKR Engineering.

Переглянути джерело

Planet Labs розширила партнерські взаємини з Esri

Planet Labs підписала ресселерску угоду зі своїм партнером Esri. За умовами договору Esri буде займатися перепродажею отриманих від оператора супутникових даних та забезпечувати для своїх клієнтів пряму закупівлю інформації у Planet Labs. Закупівля та використання даних буде можливою через платформу ArcGIS Pro. На додаток до цього Planet та Esri будуть займатися спільною розробкою удосконалених геоінформаційних рішень для цивільних служб та енергокомпаній.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів (за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
1 17.07.2020 17:03:41 11,98 пн.ш. 95,07cх.д. 5,4 Андаманські острови, Індія
#risc

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів (за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
1 17.07.2020 21:32:59 12,16 пн.ш. 95,01cх.д. 5,7 Андаманські острови, Індія
#risc

SES подала позов проти Intelsat через вихід його з C-Band Alliance

Компанія SES подала позов проти Intelsat, вимагаючи не менше $1,8 млрд в якості компенсації за вихід Intelsat з C-Band Alliance.
Позов, поданий на розгляд Суду у справах про банкрутство США Східного округу Вірджинії заснований на порушенні Intelsat угоди щодо взаємодії C-Band Alliance.
У своєму позові європейська компанія вказує на те, що при створенні альянсу компанії домовилися про те, що вони розділять контроль над новою організацією та розподілять між учасниками дохід від продажу частини C діапазону радіоспектру. Але, після оприлюднення FCC планів по проведенню аукціону, Intelsat було вирішено в односторонньому порядку відмовитися від досягнутих угод та отримати від регулятора збільшення виплати з 60% до 70% від загальної суми. У зв’язку з цим SES стверджує, що діяльність Intelsat носить характер “незаконного” збагачення, що і призвело до подачі відповідної позовної заяви.
C-Band Alliance сформовано у 2018 році компаніями Intelsat, SES, Eutelsat та Telesat. Його призначенням заявлялися спільні дії по відстоюванню інтересів операторів перед FCC.

Переглянути джерело

Millennium Space проведе експеримент зі зміни параметрів орбіти тестового супутника за допомогою розгортання стрічки

Компанія оголосила 16 липня, що розробила експеримент, який отримав назву DragRacer. Під час випробування два однакових кубсата будуть виведені одночасно на низьку навколоземну орбіту. Один з них розгорне “тетер” (стрічку), а інший — ні. Millennium Space прогнозує, що прив’язаний кубсат повернеться в атмосферу Землі протягом шести тижнів, тоді як неприв’язаний зможе залишитись на орбіті до дев’яти років.
Стен Дубін, засновник і генеральний директор компанії Space Millennium Space Systems, заявив, що компанія зацікавлена у можливій комерціалізації цієї технології. Він сказав, що експеримент DragRacer задумали, для допомоги всій космічній спільноті, вирішити зростаючу проблему орбітального сміття.
Кубсати будуть інтегровані у космічний корабель у вересні. TriSept Corp, постачальник пускових послуг місії, проведе інтеграційні роботи на об’єкті Millennium Space Ель-Сегундо, штат Каліфорнія, і доставить космічний корабель до Нової Зеландії, де він буде встановлений на ракету Rocket Lab Electron.
Через кілька днів після старту один із супутників автономно розгорне 230-футову (70.1 м) термінальну стрічку, надану Tethers Unlimited, у той час, як інший супутник буде вільно рухатись у гравітаційному полі Землі. Відстеження параметрів руху супутників буде здійснюватись радарами.
Стен Дубін говорить, що цей експеримент покаже, що маневрування може бути здійснено з низькою вартістю і без додаткової маси, об’єму і складних приводних систем.

Переглянути джерело