Новини за 21.07.2020-27.07.2020

PER ASPERA AD ASTRA

Повідомлення про запуск КА «ANASIS 2 (KMilSatCom 1)»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
1 ANASIS 2 (KMilSatCom 1) Південна Корея 20.07.2020 21:35 (UTC) Falcon-9 v1.2 (Block 5) мис Канаверал Korean Agency for Defense Development (ADD) Військовий зв’язок

Місія ОАЕ «Надія» на шляху до Марсу.

Японська ракета-носій H-2A з космічного центру Танегасіма вивела в космос зонд Об’єднаних Арабських Еміратів «Аль-Амаль» («Надія») для вивчення Марса. Запуск транслювався на сторінці місії у Twitter у понеділок, 20 липня.
Спочатку запуск був запланований на 14 липня, але затримався на п’ять днів через погану погоду на місці запуску.
Запуск пройшов успішно, на висоті 430 км зонд відокремився від ракети-носія. Фахівці вже отримали перший сигнал від апарату
«Надія» – це 1350-кілограмовий супутник, розроблений космічним центром ім. Мухаммеда бен Рашида (MBRSC) в ОАЕ. Космічний корабель прибуде до Марсу у лютому 2021 року і вийде на початкову еліптичну орбіту між 1 000 і 49 370 кілометрами над планетою. Пізніше він перейде на заплановану орбіту для наукових спостережень з висотою від 20 000 до 43 000 кілометрів.
Проект «Аль-Амаль» («Надія») був розпочатий наприкінці 2013 року як наступний етап космічної програми ОАЕ щодо розширення своїх космічних можливостей після розробки серії космічних апаратів спостереження Землі.
«Надія» несе три головні пристрої: оптичну камеру, інфрачервоний та ультрафіолетовий спектрометр. Супутник надаватиме дані про марсіанську атмосферу, включаючи моніторинг погоди та клімату краще, ніж минулі місії на Марсі США та інших країн.
Глава НАСА Джим Брайденстайн у Twitter привітав ОАЕ з успішним запуском першого арабського зонда до Марсу.
Запуск «Надії» є першою з трьох місій на Марс, які планується запустити протягом наступних двох тижнів. Очікується, що Китай 23 липня розпочне свою місію на Марс «Tianwen-1» та НАСА 30 липня відправить на Марс ровер «Perseverance» за допомогою ракети-носія «Atlas-5» з космодрому на мисі Канаверал .

Переглянути джерело

Smallspark Space Systems уклала угоду про співробітництво з Leaf Space

Предметом угоди між Smallspark Space Systems та італійським постачальником послуг наземної космічної інфраструктури Leaf Space є співробітництво на внутрішньому ринку Великобританії. Зокрема сторони мають намір запропонувати урядовим структурам Великобританії свою участь в амбітному плані з відновлення діяльності супутникового оператора OneWeb. З точки зору продуктового ряду учасники угоди мають намір сконцентрувати свої зусилля у напрямку створення відносно дешевих наземних станцій та за рахунок цього отримати попит на ринку.

Переглянути джерело

Супутник EDRS-C успішно пройшов проектні випробування та готовий до введення в експлуатацію

EDRS-C стане другим елементом системи зв’язку SpaceDataHighway, розробленої Airbus. КА EDRS-C успішно пройшов орбітальні випробування та встановив лазерне з’єднання з супутниками дистанційного зондування Землі Sentinel у рамках програми Copernicus.
EDRS-C подвоїть пропускну спроможність системи SpaceDataHighway. Додаткова пропускна спроможність дозволить Airbus розширити сфери застосування SpaceDataHighway та розширити клієнтську базу. Планується, що до 2030 року угруповання EDRS буде включати до 15 супутників та забезпечить загальну пропускну спроможність на рівні близько 27 Гбіт/с.
З 2021 року інфраструктуру SpaceDataHighway почне використовувати угруповання Pléiades Neo – оптична система ДЗЗ (4 КА, 30 см). SpaceDataHighway дозволить оптимізувати швидкісну передачу запитів на проведення зйомок у режимі реального часу, забезпечивши при цьому високу пропускну спроможність передачі інформації на Землю від Pléiades Neo.
Європейська система ретрансляції даних (EDRS) на базі SpaceDataHighway – державно-приватне партнерство Європейського космічного агентства (ЄКА), Airbus, Tesat-Spacecom і Німецького центру авіації та космонавтики (DLR). Перша геостаціонарна система оптичного космічного зв’язку, яка на даний час дозволяє безпечно передавати дані зі швидкістю до 1,8 Гігабіт/с у режимі, наближеному до реального часу. КА EDRS-A системи зв’язку SpaceDataHighway щодня передає зображення Землі отримані з 4 КА ДЗЗ Sentinel. З 2017 року EDRS-A здійснив понад 35 000 сеансів лазерної передачі даних. В результаті було завантажено близько 2 ПБ даних.
Проект SpaceDataHighway є важливим кроком стратегії Airbus з активного впровадження лазерних технологій для передачі даних, а також розвитку інфраструктури, що забезпечить безперебійний зв’язок для потреб повітряного, наземного та водного транспорту.

Переглянути джерело

Airbus уклав контракт з Міністерством оборони Великобританії на супутник Skynet-6A.

Британська компанія Airbus Defense and Space, у якій працює близько 4 тис. спеціалістів, підписала контракт з Міністерством оборони Великобританії про розширення та вдосконалення флоту супутників зв’язку Skynet. Укладений контракт передбачає розробку, виробництво, забезпечення кіберзахисту, складання, інтеграцію, випробування та запуск військового супутника зв’язку Skynet-6A, запланованого до запуску в 2025 році. Контракт також охоплює програми розвитку технології, нову безпечну телеметрію, системи відстеження та управління, запуск, тестування на орбіті та оновлення наземного сегмента діючої системи Skynet-5. Вартість контракту – понад 500 мільйонів фунтів.
SKYNET-6A – проект, який використовуватиме нову телекомунікаційну супутникову платформу Airbus Eurostar Neo.
За заявою Британського уряду, зазначений проект забезпечить збереження 550 робочих місць. Також зазначається, що уряд має намір більше інвестувати в космічні технології протягом наступного десятиліття, щоб сприяти зміцненню обороноздатності країни.
Міністр оборони Великобританії Бен Уоллес прокоментував: «Щоб захистити наших військових під час операцій по всьому світу, нам потрібно забезпечити захист їх зв’язку на суші, морі та в повітрі. Найновіший оскаржуваний кордон – це космос, тому нам потрібно забезпечити стійкість і кращі комунікації для наших сил».

Переглянути джерело

Teledyne отримала контракт від ЄКА на поставку корисного навантаження для місій CHIME та CO2M

Компанія Teledyne отримала від ЄКА контракт на поставку сенсорів, для місій Copernicus Hyperspectral Imaging Mission (CHIME) та Carbon Dioxide Monitoring (CO2M).
У рамках місії CHIME основною метою є надання розширених послуг на основі гіперспектральних даних для вирішення завдань з управління сільгоспугіддями та біорізноманіттям.
Місія CO2M реалізується з метою вирішення завдань щодо моніторингу діоксиду вуглецю атмосфері.
Подібні сенсори компанією Teledyne вже були поставлені для КА Sentinel-2.

Переглянути джерело

Ракета «Falcon-9» компанії «SpaceX» вивела на орбіту військовий супутник Південної Кореї «Anasis-2»

20 липня 2020 р. ракета «Falcon-9» компанії «SpaceX» запустила перший південнокорейський військовий супутник зв’язку «Anasis-2». Запуск відбувся о 17:30 за місцевим часом (00:30 21.07.2020 за київським часом) з космодрому на мисі Канаверал, штат Флорида.
Менш ніж через дев’ять хвилин після старту перша ступінь «Falcon-9» здійснила керовану посадку на платформу «Just Read the Instructions», розміщену в Атлантичному океані за 350 миль на схід від місця запуску.
Телекомунікаційний супутник «Anasis-2» працюватиме на геостаціонарній орбіті Землі.
Це вже 12-й запуск «SpaceX» цього року, 90-й політ «Falcon 9» і 57-ма посадка першої ступені ракети. Попередній політ «Falcon-9» відбувся 30 травня, коли космічний корабель НАСА «Crew Dragon» з космонавтами Д.Херлі і Р.Бенкеном був доставлений на Міжнародну космічну станцію.

Переглянути джерело

Компанія Lockheed Martin опублікувала звіт щодо прибутків за другий квартал 2020 року

Компанією Lockheed Martin опубліковано звіт щодо результатів другого кварталу, у якому показник доходів перевищив прогнози аналітиків.
У звіті заявлено про прибуток на акцію у розмірі $6,13, загалом прибуток склав $16,22 млрд. Аналітики Investing раніше прогнозували, що прибуток на акцію складе $5,72, а загальний дохід – $15,24B млрд. Акції Lockheed Martin виросли на 2,19% та торгувалися на рівні $373,55.
Американська корпорація Lockheed Martin є одною з найбільших постачальників Пентагону та динаміка цін на її акції напряму залежить від військових витрат США.

Переглянути джерело

Аерокосмічна компанія Virgin Galactic призначила нового головного виконавчого директора

Аерокосмічна компанія Virgin Galactic Holdings Inc. призначила новим головним виконавчим директором колишнього главу підрозділу Disney Parks International компанії Walt Disney Co. Майкла Колглезьєра. Він почав роботу у компанії 20 липня та змінив на посаді CEO Джорджа Уайтсайдс, який тепер виконує обов’язки директора з космічних операцій. Також Колглезьер зайняв місце в раді директорів компанії.

Переглянути джерело

NASA оголошує дату запуску космічного телескопа Джеймса Вебба

NASA планує запустити космічний телескоп Джеймса Вебба з Французької Гвіани 31 жовтня 2021 року. Це рішення ґрунтується на аналізі графіку робіт з інтеграції та тестування до запуску. Раніше телескоп Джеймса Вебба планувалося запустити у березні 2021 року.
У зв’язку з тим, що минулої осені скоротилася маржа за проектом, агентство планувало оцінити хід реалізації проекту у квітні, але через пандемію оцінка була відкладена.
Згідно з нещодавньою оцінкою проекту на рішення з перенесення дати запуску впливають додаткові запобіжні заходи, скорочення персоналу на місці робіт, зміна графіку роботи та інші технічні проблеми. Для реалізації проекту буде використовуватись існуюче фінансування за програмою – $8,8 млрд.

Переглянути джерело

Витрати за програмою «Orion» NASA зросли знову

Управління генерального інспектора NASA опублікувало звіт, в якому вказується, що Orion – капсула наступного покоління, що доставить астронавтів на Місяць продовжує дорожчати. Крім того, спостерігаються затримки виробничого процесу, через які космічний корабель не зможуть представити у визначені терміни.
У опублікованій доповіді йдеться, що до 2019 року бюджет програми перевищив $900 млн та очікується, що до 2023 року він ще збільшиться до $1,4 млрд.
Роботи над проектом «Orion» ведуться з 2006 року, виробничий план та графік фінансування проекту Orion були затверджені у 2015 році. Головним підрядником NASA є компанія Lockheed Martin. Цей космічний корабель призначений для доставки астронавтів за межі низької навколоземної орбіти. У 2024 році у рамках програми «Артеміда» з використанням Orion, NASA планує висадити двох астронавтів біля південного полюса Місяця.

Переглянути джерело

Компанія «Astra» об’явила про нову спробу запуску своєї ракети «Rocket 3.1» на початку серпня.

Американська компанія-розробник ракетної техніки малого класу «Astra», 20 липня оголосила про підготовку наступної спроби запуску на орбіту своєї ракети. Запуск відбудеться на початку серпня, через п’ять місяців після того, як попередня спроба була відмінена за хвилину до старту.
Компанія оголосила, що «вікно» для старту ракети «Rocket 3.1» з Тихоокеанського космічного комплексу на острові Кодіак (Аляска) відкрите з 2 до 7 серпня у трьох-годинному інтервалі о 15:30 за місцевим часом.
Перша спроба запуску ракети «Rocket 3.0» відбулась 2 березня. Тоді спроба була відмінена в останню хвилину з технічних причин (було вказано на «неномінальні» дані з системи наведення, навігації та управління ракетою). Та спроба запуску була в останній день конкурсу, об’явленого DARPA. «Astra», фінальна компанія, що залишилася у змаганні могла б виграти 2 мільйони доларів, якби запуск був успішним, та отримала б право на додаткові 10 мільйонів доларів, якщо протягом місяця здійснила б другий запуск. Натомість змагання закінчилися без переможця.
«Astra» – одна з десятків компаній, що розробляють невеликі ракети-носії для виведення на орбіту малих супутників (типу Кубсат), попит на які постійно зростає. Компанія була у числі шести інших компаній, обраних Міністерством оборони США у червні в якості кандидатів на укладання контракту на запуски супутників.
«Rocket 3.0» – двоступенева ракета-носій легкого класу висотою 11,6 і діаметром 1,32 м. Тяга першого ступеня з п’ятьма двигунами Dеlphin – 140 кН. Другий ступінь оснащений двигуном Aether. Планові можливості: 100 кг вантажу на низьку навколоземну орбіту.

Переглянути джерело

Міністерство оборони США фінансує розробку космічних форпостів

Три компанії отримали контракти від відомства Міністерства оборони США (далі – МО) на розробку концепцій малих безпілотних космічних станцій на низькій навколоземній орбіті, жоден контракт поки-що не передбачає створення експериментального зразка.
Корпорація Sierra Nevada (SNC) оголосила 14 липня, що отримала контракт від оборонного інноваційного підрозділу (далі – DIU) МО на “Безпілотний орбітальний форпост”, який компанія описує як розширювана автономна космічна станція для експериментів і логістичних тестів. У компанії розповіли, що у рамках фінансування вони модернізують вантажний модуль “Shooting Star”, який був розроблений під час створення космічного корабля Dream Chaser за контрактом NASA. Майбутній модуль Shooting Star збільшить вантажопідйомність місій до Міжнародної космічної станції. Він буде пристиковуватись до МКС, у той час як космічний літак Dream Chaser повертатиметься на Землю.
У рамках військового контракту, модулю Shooting Star додадуть декілька компонентів, які розширять його можливості до орбітальнного форпосту. Стів Ліндсі, старший віце-президент із стратегії бізнес-сфери космічних систем SNC, прокоментував контракт: “Ми пишаємося тим, що пропонуємо наш транспортний засіб МО, як космічний пункт для експериментів та випробувань, що розширює межі призначення вантажних місій Dream Chaser.”
Використання Shooting Star у якості окремого супутника потребує декількох модифікацій. Прес-секретар компанії Кімберлі Швандт заявила, що ці модифікації передбачають встановлення на космічний корабель додаткових датчиків і систем. SNC, однак, не розкриває розмір фінансування та строки виконання контракту. Однак пошук інформації про закупівлі, розміщені на beta.sam.gov, показує, що DIU присудив SNC 439 100 доларів за першу фазу – «розробку проекту прототипу «Орбітального фортпосту».
Ця ж база даних також показує, що DIU видав другу нагороду компанії Nanoracks наприкінці 2019 року у розмірі $ 389 900 за той же проект. Джеффрі Менбер, виконавчий директор компанії Nanoracks, підтвердив, що компанія працює з DIU над дослідженнями перетворення верхніх ступенів та інших частин ракет в операційні космічні апарати, такі як модулі космічної станції. “Nanoracks проводить дослідження для DIU, оцінюючи економію переробки космічного обладнання для повторного використання”, – сказав він 17 липня.
Третя компанія, Arkisys, отримала 366 000 доларів від DIU за проект Orbital Outpost у березні. Компанія, що базується у Південній Каліфорнії, опублікувала на своєму веб-сайті, що будуватиме платформи та кораблі багаторазового використання, які будуть дешевими космічними рішеннями.
Коли DIU у липні 2019 року оприлюднив конкурс пропозицій щодо проекту Orbital Outpost, було заявлено, що підрозділ шукає концепції автономного та маневреного космічного корабля, здатного здійснювати збір космічних даних; проводити експерименти з мікрогравітацією; доставляти та зберігати вантажі; виготовляти компоненти; випробовувати та досліджувати; розміщувати корисне навантаження та виконувати інші функції. Його мінімальні вимоги, згідно конкурсного завдання включають один кубічний метр внутрішнього об’єму, 80 кілограмів вантажопідйомності та один кіловат потужності. DIU також надав список бажаних майбутніх можливостей, для космічного форпосту: підтримка обслуговування у космосі для продовження терміну експлуатації космічного корабля, здатність змінювати орбіти і навіть можливість підтримки життєдіяльності екіпажу (Human Rating Concepts).
“Найбільш безпосереднє і логічне застосування орбітального форпосту – полегшення космічних випробуваннь нового обладнання”, – розповів представник космічного підрозділу DIU генерал Стів Бутов. “Використання постійних орбітальних баз збільшує ефективність розміщення корисних навантажень у космосі та підвищує рівень технологічної готовності космічних систем”.

Переглянути джерело

Китай підготував ракету для запуску місії на Марс

У Китаї доставили на стартовий майданчик космодрому Веньчан в острівній провінції Хайнань ракету-носій Чанчжен-5 Y4 (Великий похід-5 Y4). Вона призначена для запуску першого китайського зонда на Марс, повідомило напередодні Сіньхуа.
Зазначається, що ракета вже встановлена у вертикальному положенні. Її запуск планується у кінці липня або на початку серпня, зазначило Китайське національне космічне управління (CNSA).
Майбутній запуск буде першим випадком, коли ракета-носій Чанчжен-5, яку вважають найбільшою досі ракетою-носієм Китаю, буде введена у практичну експлуатацію після трьох експериментальних запусків, йдеться у повідомленні.

Переглянути джерело

Компанія BlackSky отримує контракт ВПС США на проведення моніторингу спалахів коронавірусу.

Компанія BlackSky, яка спеціалізується на проведенні дистанційного зондування Землі, оголосила 21 липня, що отримала контракт ВПС США на моніторинг закордонних військових баз США з метою виявлення спалахів та аналізу поширення COVID-19.
Контракт був укладений технологічним підрозділом ВПС, відомим як AFWERX, та Науково-дослідною лабораторією ВПС. Вартість контракту не оголошується.
Генеральний директор BlackSky Брайан О’Тул заявив, що компанія буде поєднувати глобальні геопросторові джерела даних із супутниковими даними дистанційного зондування, щоб забезпечити «майже в реальному часі погляд на еволюцію пандемії».
Платформа BlackSky аналізуватиме аномалії та контролюватиме застосування соціальних дистанцій. «Потім ці вимірювання будуть співвідноситись із зареєстрованими даними щодо інфекцій, які надходять від органів місцевого самоврядування, та інтегруватися у новітні епідеміологічні моделі з метою прогнозування ризику для військовослужбовців ВПС США», – заявили в компанії.

Переглянути джерело

Європейська Комісія скоротила космічний бюджет

Європейська Комісія скоротила свій космічний бюджет на наступні сім років, погодившись, що не більше 13,2 мільярда євро (15,2 мільярда доларів США) буде виділено переважно на продовження супутникових програм Galileo та Copernicus. Скорочення майбутнього космічного фінансування відбулося у рамках обширних чотириденних переговорів щодо загального бюджету Європейського Союзу розміром 1,8 трильйона євро, значною мірою орієнтованого на компенсацію економічного впливу пандемії коронавірусу.
27-національний союз погодив 21 липня базовий бюджет у розмірі 1,07 трлн євро, що включає космічний бюджет разом із 750 мільярдним відновлюючим пакетом грантів та позик. Бюджет набирає чинності 1 січня, але його попередньо має затвердити Європейський Парламент.
У 2018 та 2019 роках Європейська комісія, під впливом держав-учасників, визначила 16 мільярдів євро необхідного для космічних проектів фінансування, що майже на 50% більше порівняно з бюджетом з 2014 по 2020 рік. У травні, дискусії перемістились до пакету відновлення від пандемії, що змусило ЄК переглянути проект космічного бюджету. Це зменшення вказує на бажання деяких держав-членів, зокрема Фінляндії, зменшити бюджет, через втрату британського фінансування після того, як Великобританія вийшла з ЄС у січні, заявив Луїджі Скаттея, керівник PwC’s Space Practice.
Друге скорочення, яке призвело до поточних 13,2 мільярдів євро, було несподіваним, заявив він в інтерв’ю 21 липня. Затверджений ЄК космічний бюджет виділяє 8 мільярдів євро на європейську глобальну навігаційну супутникову систему Galileo та 4,81 мільярда – на супутники моніторингу навколишнього середовища Copernicus. Решта 392 мільйонів євро, швидше за все, будуть розділені між GovSatCom, ініціативою, спрямованою забезпечити безпечним супутниковим зв’язком членів ЄК, та інвестиціями в європейську космічну ситуаційну обізнаність (SSA – “Контроль космічного простору”).
“Скорочення фінансування найбільше вдарить по GovSatCom та SSA, а потім і по Copernicus”, – сказав П’єр Ліоннет, директор дослідницького підрозділу торгової групи Eurospace, що представляє європейські космічні компанії. “В основному бюджет направлений на підтримку Galileo на стільки, на скільки це можливо. Європейці більше знають про навігаційну систему Galileo та її переваги, ніж про моніторингову програму Copernicus, що можливо вплинуло на зменшення фінансування останньої”- сказав Ліоннет.
На початку цього місяця Європейське космічне агентство обрало виробників шести майбутніх місій Copernicus. Загальна сума контрактів складає 2,55 мільярдів євро. Фінансування достатньо, щоб Airbus, Thales Alenia Space і OHB почали будувати супутники, однак подальша діяльність визначиться до другої половини 2021 року, коли ESA та Європейський Союз вирішать, як співфінансувати програму.

Переглянути джерело

Китайські дослідники складають океанічний прогноз, на основі супутникових даних

Спільна команда дослідників розробила математичну модель аналізу супутникових знімків океану на основі алгоритмів глибинного навчання, для прогнозування еволюції температури водної поверхні, пов’язаної з хвилею тропічної нестабільності, повідомляє Китайська Академія Наук Chinese Academy of Sciences (CAS).
Команда, яку очолював Лі Сяофенг, науковий співробітник Інституту океанології при CAS, складається з професіоналів різних установ, пов’язаних з морськими науковими дослідженнями.
Їх дослідження з’явилось завдяки супутниковим даним дистанційного зондування Землі та удосконаленням технологій глибинного навчання. Вони дослідили основні типи морських даних та налаштували глибинну модель навчання для проведення океанічних прогнозів. Дослідження демонструє сильний потенціал супутникової моделі даних глибинного навчання як альтернативу традиційним числовим моделям прогнозування океанічних явищ. Результат дослідження був опублікований у журналі Science Advances. Endite.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів
(за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
1 22.07.2020 09:12:43 55,23пн.ш. 158,69зх.д 7,5 Район півострову Аляска, США

#risc

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів
(за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
1 22.07.2020 23:07:20 33,06пн.ш. 86,85сх.д 6,4 Західна частина Тибету, Китай

#risc

Повідомлення
про запуск КА «NROL» та КА з МКС

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
1 Tianwen-1 (Mars Global Remote Sensing Orbiter and Small Rover) Китай 23.07.2020 04:42 (UTC) Long March 5 Вєньчан CNSA Дослідження Марсу

Інформаційна довідка щодо запуску КА Tianwen-1 (Mars Global Remote Sensing Orbiter and Small Rover)

23 липня 2020 року о 04:42 UTC з космодрому Вєньчан за допомогою ракети-носія «Long March 5» було проведено запуск китайського дослідницького супутника «Tianwen-1 (Mars Global Remote Sensing Orbiter and Small Rover)».
Тяньвен-1– проект відправлення Китаєм на Марс двох космічних апаратів: орбітера, який літатиме на орбіті червоної планети, та марсохода (ровера).
Тяньвен-1 прибуде на Марс на початку лютого 2021 року. Однак терміни спроби висадити приблизно 240-кілограмовий сонячний двигун Tianwen-1 все ще окутані таємницею. Очікується, що десант і орбітальник залишаться разом на орбіті стоянки протягом двох-трьох місяців, перш ніж здійснити спробу посадки.
Місія має цілий ряд наукових цілей. На орбітальному апараті передбачено сім навантажень науки, включаючи камери середнього та високої роздільної здатності. Він також містить магнітометр, радіолокаційний звуковий радар та прилади для виявлення атмосфери та іоносфери. Орбітальний апарат, який також виконуватиме ретрансляційну функцію, розрахований на один марсовий рік, або 687 земних днів.
Ровер, спроможний працювати 90 днів Марса, містить шість приладів, включаючи лазерно-індукований експеримент на розбиття спектроскопії, аналогічний експерименту, проведеному ровером NASA Curiosity для виявлення поверхневих елементів, мінералів та типів гірських порід. Окрім топографії та багатоспектральних знімачів, транспортний засіб має корисні навантаження, пов’язані з детектуванням клімату та магнітного поля.
Ровер також має наземний радар. Такий інструмент раніше не розміщували на Марсі. Як і фотомагнітофон RIMFAX на ровері NASA Perseverance, корисне навантаження Китаю використовуватиме радіолокаційні хвилі для виявлення геологічних шарів під поверхнею.

Переглянути джерело

Повідомлення про запуск КА «Progress MS-15 (76P)»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
1 Progress MS-15 (76P) РФ 23.07.2020 14:26 (UTC) Soyuz-2-1a Байконур RKK → RAKA Вантажний

Інформаційна довідка
щодо запуску КА «Progress MS-15 (76P)»

23 липня 2020 року о 14:26 UTC з космодрому Байконур за допомогою ракети-носія «Союз-2.1а» було запущено вантажний корабель «Progress MS-15 (76P)».
Автоматичне стикування з МКС заплановане на 17:47 UTC. На борт МКС буде доставлено близько 2,8 тони палива, продуктів харчування, предметів постачання і іншого устаткування для досліджень та потреб екіпажу.
За даними Роскосмосу на борту корабля «Progress MS-15» знаходиться близько 600 кг палива для перенесення в баки МКС, а також 420 кг води та
46 кг стисненого газу для поповнення запасів повітря.

Китай запустив свою першу місію на Марс

23 липня о 12:41 за місцевим часом (07:41 за київським часом) з прибережного космічного центру Веньчан на острові Хайнань на півдні КНР стартувала важка ракета «Long March-5В» з апаратами місії «Tianwen-1». Успішний старт місії на Марс був підтверджений через 40 хвилин Китайською аерокосмічною науково-технологічною корпорацією.
Це дебют Китаю у всебічному дослідженні Марса, включаючи пошук можливого минулого і нинішнього життя. У шлях до сусідньої планеті вирушили два апарати – марсохід на посадочній платформі і орбітальний зонд.
Прибуття до Червоної планети і вихід на первинну орбіту над екватором заплановано на лютий 2021 року, але відділення платформи з ровером відбудеться пізніше, а їх семихвилинна посадка – не раніше 23 квітня.
Ракета. «Long March-5B» – триступенева ракета висотою 57 м, діаметром 5 м і стартовою масою 867 т (без урахування вантажу) з чотирма прискорювачами (довжиною майже 28 м і діаметром 3,35 м), здатна вивести до 15 т на сонячно-синхронну орбіту, до 14 т – на геоперехідну, і до 6 т – до Марсу. Перший ступінь ракети з двома двигунами YF-77 на рідкому кисні / рідкому водні, друга – з двома YF-75D на тій же паливній парі; прискорювачі – з двома YF-100 на LOX / гасі.
Марсохід. Маса – близько 240 кг. Повинен пропрацювати від сонячних панелей / батарей не менше 90 марсіанських діб, але розраховується на значно більший термін. На борту – ґрунтовий георадар (до 100 м в глибину), магнітометр, метеостанція, лазерно-іскровий спектроскоп для аналізу поверхневих речовин, мультиспектральна та навігаційно-топографічна камери.
Орбітальний зонд. Після відділення від ракети-носія він змінить орбіту – перейде на полярну 265х12 000 км. Основна його функція протягом місцевого року (687 земних діб), не враховуючи сім наукових приладів на борту, – забезпечення зв’язку Земля-марсохід. На зонді встановлена наступна апаратура: радар для глибинного підповерхневого вивчення Марса, камера середньої роздільної здатності (100 м з висоти 400 км) та HD-камера (2 м / 400 км), аналізатори (уловлювання нейтральних частинок та іонів), магнітометр і спектрометр для визначення складу мінералів.

Переглянути джерело

Японський зонд скине на Землю капсулу і полетить
у нову 10-річну місію

Японський зонд «Хаябуса-2» відправлять ще на одну десятирічну місію. Про це повідомляє NHK.
«Японське агентство з освоєння аерокосмічного простору (JAXA) планує відправити астероїдний зонд «Хаябуса-2» ще на одну десятирічну місію після того, як він доставить на Землю зразки з астероїда Рюгу», – йдеться у повідомленні.
Планується, що зонд «Хаябуса-2» після шестирічного польоту наблизиться до Землі 6 грудня і скине капсулу зі зразками в австралійській пустелі.
JAXA має намір відправити зонд на нову місію з дослідження одного з двох астероїдів, що обертаються з великою швидкістю.
Астероїди-кандидати на дослідження у списку агентства – це 2001AV43, якого «Хаябуса-2» зможе досягти у листопаді 2029 року, пролетівши повз Венеру, і 1998KY26, його зонд зможе досягти у липні 2031 року, рухаючись повз іншого астероїда.

Переглянути джерело

Плутонієве джерело живлення встановлено на наступному марсоході НАСА

Ядерний генератор енергії для ровера НАСА «Perseverance» («Наполегливість») встановлений на космічному кораблі на ракеті «Atlas-5» на мисі Канаверал, і керівництво місій в середу, 22.07.2020, дало «зелене світло» на продовження підготовки до запуску ровера на Марс, який запланований на 30.07.2020 р.
Джерело живлення було останнім важливим компонентом, який потрібно встановити на ровері «Perseverance» до запланованого на наступному тижні запуску. Відправка роверу на Марс – це головна місія НАСА у 2020 році, вартість якої становить 2,4 мільярда доларів.
«На даний момент космічний апарат включений і буде залишатися таким цілодобово», – сказав Дейв Грюел, менеджер операцій з монтажу, випробувань і запуску місії «Марс 2020».
Ядерне джерело живлення, розроблене Міністерством енергетики США, працює за рахунок перетворення тепла від природного радіоактивного розпаду плутонію-238 – спеціального (не збройного) ізотопу плутонію – в електричну енергію. Генератор містить 10,6 фунтів (4,8 кілограма) діоксиду плутонію.
Зазначений ядерний генератор зарядить дві літій-іонні батареї на ровері «Perseverance». Батареї живлять ровер під час пікового енергоспоживання при виконанні наукових операцій на Марсі, яке може досягати 900 Вт.
Очікується, що в понеділок, 27 липня, відбудеться огляд готовності ракети «Atlas-5» до переміщення з вертикального ангару до стартового майданчику 41 космодрому ВПС на мисі Канаверал наступного дня.

Переглянути джерело

Повідомлення про запуск КА «Progress MS-15 (76P)»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
1 Ziyuan-3-03 Китай 25.07.2020 03:15 (UTC) Chang Zheng-4B Центр космічних запусків Тайюань, (Китай) CAST ДЗЗ
2 Tianqi 6 Китай 25.07.2020 03:15 (UTC) Chang Zheng-4B Центр космічних запусків Тайюань, (Китай) Guodian Gaoke Зв’язок

Loft Orbital вибирає LeoStella для постачання супутників

Компанія Loft Orbital Solutions Inc. (Loft Orbital), підписала контракт з компанією з проектування та виготовлення супутникових сузір’їв LeoStella. Відповідно до контракту, LeoStella буде використовувати своє сучасне виробниче підприємство у Сіетлі, відкрите у 2019 році, для виробництва декількох супутників на основі платформи класу ESPA для майбутніх місій Loft Orbital, включаючи КА YAM-3 і YAM-5. Ці платформи будуть практично ідентичні за дизайном лінійці супутникових шин LeoStella, розроблених для інших клієнтів.
Loft Orbital розробила апаратні і програмні технології для управління корисним навантаженням супутників за загальною схемою без індивідуальних настройок для конкретних місій. Майбутні місії у яких Loft Orbital буде приймати участь, стосуються широкого кола застосувань у тому числі демонстраційні місії за програмою Blackjack Агентства перспективних дослідницьких проектів в області оборони (DARPA), кілька корисних навантажень Інтернету речей для Eutelsat і гіперспектральних сканерів замовлених урядом Об’єднаних Арабських Еміратів. У даний час Loft Orbital супроводжує кілька місій YAM, які готуються до запуску протягом двох наступних років.

Переглянути джерело

Космічне командування США заявило, що Росія провела випробування протисупутникової зброї у космосі

23 липня цього року космічне командування США оголосило, що у нього є докази того, що Росія провела випробування космічної противоспутникової зброї.
15 липня Росія вивела на орбіту «новий об’єкт» з супутника COSMOS 2543 і “провела неруйнівний контроль космічної противоспутникової зброї”, йдеться у заяві космічного командування США (USSC). Об’єкт доданий до каталогу під номером 45915.
Державний департамент США охарактеризував його у своїй заяві як «несумісний з заявленою місією» у якості супутника-інспектора.
Супутники, які були використані у цьому випробуванні, відносяться до тих же систем, які космічними силами США класифікуються як небезпечні і неопізнані. Раніше супутники такого типу використовувались у лютому цього року під час того, як два російські супутники (COSMOS 2542 і COSMOS 2543) наближались до американського розвідувального супутника.
Це є ще одним свідченням постійних зусиль Росії розробляти і випробувати космічні системи, що узгоджується з опублікованою військовою доктриною Кремля щодо застосування зброї, яка загрожує американським космічним активам та активам їх союзників», – йдеться у заяві генерала Джона Раймонда, командувача космічних сил США.

Переглянути джерело

Китайська ракета вперше досягла другої космічної швидкості

РН «Чанчжен-5» не відокремлювалася від «Тяньвень-1» до тих пір, поки швидкість її польоту не перевищила 11,2 км в секунду, що є другою космічною швидкістю або швидкістю виходу з гравітаційного поля Землі. З такою швидкістю «Тяньвень-1» вийшов на трансферну орбіту Земля-Марс, подолавши гравітаційне тяжіння Землі і відправившись у міжпланетну подорож.
Ракета під кодовою назвою Long March-5 Y4 має загальну довжину майже 57 метрів, що еквівалентно висоті 20-поверхового будинку. Вона налічує щабель центрального блоку діаметром 5 метрів і чотири розгінних блоки діаметром 3,35 метра кожен.
Ракета використовує екологічно чисті пропелленти, у тому числі рідкий кисень, рідкий водень і гас. Вона має злітну масу 869 тонн і може доставляти корисне навантаження до 14 тонн на геостаціонарну перехідну орбіту.

Переглянути джерело

У NASA є сумніви щодо якості космічного корабля Starliner Boeing

Під час телеконференції 23 липня, організованої Консультативною групою з аерокосмічної безпеки, члени Ради обговорили проблеми, пов’язані з безпілотним польотом космічного корабля Boeing CST-100 Starliner у грудні минулого року. 7 липня агентство NASA завершило огляди місії Orbital Flight Test (OFT), у результаті чого було отримано 80 рекомендацій.
Всі рекомендації, які стосуються Starliner, включаючи проблеми з програмним забезпеченням, які становилять більшість, повинні бути виправлені до другої місії OFT запланованої наприкінці цього року.
Для суттєвого зниження ризиків місії OFT та подальшого переходу до місії тестового польоту з екіпажем (CFT) запланованого у весні 2021 року, NASA розширило свою комерційну команду розробників програмного забезпечення.
Також комісія розглянула ризики посадки космічного корабля місії Demo-2 Crew Dragon (SpaceX) 2 серпня біля узбережжя Флориди. В залежності від погодних умов NASA визначає сім місць посадки біля узбережжя Флориди. Успішна посадка Demo-2 дозволить NASA і SpaceX удосконалити місію Crew Dragon, Crew-1. Як стало відомо 22 липня NASA очікує запуск не раніше кінця вересня ц.р.

Переглянути джерело

Білорусь планує відправити у космос першого космонавта

Білорусь розробляє план підготовки польоту свого космонавта, повідомив у четвер, 23.07.2020 р., голова Президії Національної академії наук Володимир Гусаков.
У даний час академія наук склала список вчених, які обрані для підготовки. До списку входять представники Інституту радіобіології, Центрального ботанічного саду, Науково-практичного центру з біоресурсів та Інституту фізіології. Після того, як будуть зняті всі обмеження, викликані пандемією коронавіруса, білоруська делегація відвідає центр підготовки космонавтів РФ.

GIDAS робить супутникову навігацію безпечнішою

Проект нової системи безпеки навігаційного забезпечення стратегічних об’єктів- GIDAS, розроблений за підтримки ESA, призначається для виявлення, ідентифікації та визначення джерел перешкод навігаційним сигналам, що можуть бути навмисне замінені на хибні, для виведення зі строю систем управління.
Виявлення і аналіз перешкод GNSS, для захисту критичної інфраструктури досягається безперервним моніторингом ключових діапазонів сигналів. Таким чином, GIDAS може підняти тривогу у режимі реального часу, визначити тип перешкоди та точно визначити місце розташування небезпечних портативних передавачів, що викликають перешкоди, для вживання негайних коригувальних дій.

Переглянути джерело

Білий дім опублікував комплексну стратегію
дослідження дальнього космосу

Новий звіт Національної космічної ради (National Space Council) стверджує, що дослідження та освоєння космосу повинно носити комплексний характер, що передбачає залучення не тільки NASA, але й інших урядових установ, а також міжнародних та комерційних партнерів.
Звіт «Нова ера дослідження та освоєння дальнього космосу» («A New Era for Deep Space Exploration and Development»), оприлюднений Білим домом 23 липня, окреслює як різні урядові установи відіграватимуть роль у здійсненні національної космічної політики, включаючи повернення людини на Місяць та можливі пілотовані місії на Марс.
«Хоча NASA є і залишається основним органом уряду Сполучених Штатів, що займається дослідженням космосу з цивільними цілями, інші структури відіграють все більш важливу роль у цієї сфері», – йдеться у звіті.
Звіт ґрунтується на існуючій політиці, зокрема Директиві про космічну політику (Space Policy Directive, SPD-1), яка закликає до сталого повернення на Місяць під керівництвом NASA з різними партнерами, а також Національній космічній стратегії 2018 року, більш широкому документі, що визначає космічну політику та вимагає «мир через силу в космічному просторі».
Посадова особа адміністрації, представляючи документ, заявила, що новий звіт підкреслює інтегрований підхід до дослідження космосу. «Дуже багато людей не усвідомлювали, що наш підхід до космосу стосувався не тільки NASA, і не тільки Космічних сил», – заявив чиновник.
У звіті визначені три основні напрями стратегії дослідження космічного простору: комерційна діяльність, повернення людей на Місяць, а також пілотована експедиція на Марс.
Для досягнення визначених стратегією цілей визначені п’ять головних завдань для уряду:
сприяння «безпечному та передбачуваному» космічному середовищу, що включає як вирішення питань управління космічним трафіком, так і регуляторні реформи;
підтримка комерційної діяльності у космосі;
фінансування досліджень та розробки новітніх технологій, необхідних для дослідження космічного простору;
державні інвестиції у приватну космічну інфраструктуру;
підтримка наукової діяльності космічної тематики.
Звіт не призначений для встановлення нової політики чи напряму, а натомість окреслює, як NASA та інші зацікавлені структури будуть реалізовувати визначену політику. В одному з додатків звіту перераховані програми, що виконуються у різних установах, що працюють у космічній сфері, у тому числі у NASA, а також міністерствах торгівлі, оборони, транспорту та інших.
Хоча у звіті підкреслюється комерційне партнерство у реалізації стратегії, він критично ставиться до тих, хто прагне рухатися вперед, на думку звіту, занадто швидко. «Дехто стверджує, що людству судилося розвивати космічні поселення та стати «багатопланетним видом», – йдеться у звіті, посилаючись на фразу, яку часто використовує Ілон Маск, засновник SpaceX і прихильник заселення Марса людиною. Для досягнення цього, зазначається у звіті, потрібні як технічні знання щодо використання космічних ресурсів, так і економічні обґрунтування для підтримки таких поселень.

Переглянути джерело

LeoLabs побудує космічний радар в Коста-Ріці

LeoLabs, комерційний провайдер картографування низькою космічної орбіти (LEO) і служб космічної ситуаційної обізнаності (SSA), повідомив, що його наступний космічний радар буде розташований в Коста-Ріці. Згідно із заявою технічного директора LeoLabs і співзасновника Майка Ніколса, це буде перший комерційний радар з фазованою решіткою у даному регіоні.

Переглянути джерело

Німецький технологічний кубсат UWE-4 здійснив маневр для ухилення від потенційного зіткнення з космічним сміттям

22 липня 2020 року Експериментальний супутник Вюрцбурзького університету (UWE-4) успішно використав свою рухову систему для зміни орбіти. CubeSat 1U, розроблений та побудований на кафедрі робототехніки та телематики, оснащений системою електричного приводу NanoFEEP, розробленою TU Dresden.
Протягом 11 днів між 23 червня – 3 липня 2020 року було здійснено кілька маневрів, завдяки чому висота CubeSat була знижена більш ніж на 100 м.
Це вперше в історії 1U CubeSat змінив орбіту за допомогою бортової системи корекції.
Команда UWE-4 отримала повідомлення вранці 2 липня 2020 року від 18-ї ескадрильї космічного управління ВПС про можливість зіткнення КА UWE-4 з непрацюючим супутником Iridium (ID: 34147). Вранці 5 липня 2020 року з мінімальним діапазоном близько 800 м могла виникнути небезпечна ситуація. Центром управління супутником було прийнято рішення здійснити маневр уникнення. Аналіз орбіт двох космічних кораблів після 5 липня 2020 р. вказує на віддалення кубсату від небезпечного обєкта на відстань більше 6000 м.

Переглянути джерело