Новини за 10.08.2020 – 17.08.2020

PER ASPERA AD ASTRA

AmazonWebServices сповільнює розгортання 12 супутникових наземних станцій прийому-передачі даних

АWS зробила заяву, згідно якої сповільнюється будівництво 12 запланованих наземних супутникових станцій прийому-передачі даних. На першому етапі прийнято рішення зупинитися на експлуатації шести об’єктів наземної космічної інфраструктури.
У компанії окремо відзначили, що це не є відмовою від планів по будівництву 12 станцій, а наслідком необхідності ретельного підбору місця для їх розміщення, оскільки частина клієнтів АWS прагнуть, щоб відповідні наземні станції були розташовані якомога північніше або південніше. У зв’язку з цим, компанії довелося переглянути свої плани та зайнятися вибором оптимальних місць розміщення.

Переглянути джерело

У НАСА створили новий підрозділ

Космічне відомство США оголосило про створення підрозділу, що буде займатися оцінкою можливості проведення спільних запусків малих КА наукових місій під час запусків більших космічних апаратів. Управління наукових місій НАСА (SMD) створило офіс в рамках програм по створенню та використанню кубсатів та інших малих КА для виконання широкого спектру наукових завдань.

Переглянути джерело

Супутниковий Інтернет не забезпечує безпеку мереж зв’язку суден та літаків

Вже більше ніж десять років, як дослідники продемонстрували серйозні недоліки в конфіденційності та безпеці в супутникових Інтернет-послугах. Незахищеність супутникового Інтернету дозволяє зловмисникам прослуховувати та іноді підробляти дані, отримані мільйонами користувачів за тисячі миль. Все, що для цього потрібно – обладнання, яке коштує $300.
Очікувалося, що до 2020 року, у зв’язку з популярністю супутникового Інтернету, провайдери виправлять ці недоліки, але цього не відбулось. На брифінгу, який відбувся 05.08.2020 р. на конференції з безпеки «BlackHat» (https://www.blackhat.com/), дослідник з Оксфорда Дж. Павур представив висновки, які показують, що супутниковий Інтернет не забезпечує безпеку мільйонів людей, незважаючи на те, що провайдери застосовують нові технології.
Протягом декількох років він, перебуваючи на материковій Європі, вів спостереження за сигналами 18 супутників, що використовуються для управління кораблями та літаками на площі 100 млн. кв. км, від США до Індії та Китаю. Те, що він виявив, дуже небезпечно.
Перехоплення незашифрованих навігаційних карт, інформація про збої обладнання у відкритому морі та використання незахищених серверів становлять небезпеку для користувачів. У поєднанні з використанням небезпечних каналів зловмисник може підробляти морські дані, або використовувати ці дані для планування агресивних дій.
«Мета мого дослідження – виявити цю унікальну динаміку, яку створюють фізичні властивості космосу для кібербезпеки, і це сфера, яка недостатньо вивчена», – відмітив дослідник. «Багато людей думають, що супутники – це просто звичайні комп’ютери, які знаходяться трохи далі, але є багато відмінностей. Якщо ми зрозуміємо ці відмінності, ми зможемо забезпечити захист важливих систем управління».

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів
(за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
09.08.2020 15:07:38 36,52пн.ш. 81,04зх.д. 5,3 Штат Північна Кароліна, США

Пентагон обрав SpaceX та ULA основними постачальниками послуг із запуску супутників

07.08.2020 р. Департамент ВПС США оголосив, що компанії UnitedLaunchAlliance (далі – ULA) та SpaceX були обрані для отримання п’ятирічних контрактів для запуску супутників військових та спеціальних служб США в інтересах національної безпеки.
Вказані компанії обійшли BlueOrigin та NorthropGrumman у чотиристоронньому змаганні за контракти на послуги для національної безпеки.
У рамках зазначеного Центр космічних і ракетних систем Космічних сил США оголосив про замовлення у 2022 фінансовому році трьох запусків на загальну суму $653 млн.: двох від ULA за $337 млн. та одного від SpaceX за $316 млн.
У період з 2022 по 2027 рр. SpaceX та ULA будуть спільно виконувати 34 місії в інтересах Міністерства оборони, Національного управління розвідки, Агентства протиракетної оборони, інших військових служб та відомств за фіксованими цінами.
При цьому ULA, спільне підприємство, утворене у 2006 році компаніями Boeing та LockheedMartin, отримає 60 % контрактів на запуски, а SpaceX – 40 %.
Угоди з ULA та SpaceX укладені у рамках зусиль Пентагону щодо відмови від військових ракет-носіїв з російськими двигунами РД-180 та переходу на ракети-носії з американськими двигунами.
Зазначене оголошення ознаменувало закінчення жорсткої конкуренції між чотирма основними гравцями космічної галузі США за шанс отримати мільярди доларів від прибуткових контрактів на військові запуски.

Переглянути джерело

ОАЕ наступного року планують запустити навігаційний супутник

Об’єднані Арабські Емірати планують запустити навігаційний супутник у наступному році, таким чином демонструючи технологічні можливості країни.
«Перший супутник буде запущений у 2021 році, а наступний – технологічно вдосконалений – наступного року», – сказав доктор Халед Аль Хашмі, директор Національного космічного науково-технічного центру (НКНТЦ) Університету ОАЕ.
Навігаційний супутник ОАЕ стане першим спільним проектом Центру збірки, інтеграції та тестування супутників (SatelliteAssembly, IntegrationandTestingCentre, AIT), НКНТЦ та компанії Airbus, заявив Аль Хашмі.

Переглянути джерело

Університет ВПС США розглядає космос як театр воєнних дій

Університет ВПС США змінює погляди на освіту з питань космосу.
Керівник кафедри космосу Університету ВПС США полковник Нікі Ліндхорст зазначив, що на даний час США стикаються з конкурентами, які прагнуть понести великі витрати американській нації та її збройним силам такими способами, які раніше вважалися неможливими.
Він відмітив, що конкуренти визнають перевагу США та їх союзників у космічній галузі, і активно шукають способи перешкодити США у цих можливостях.
Щоб відповісти на цей виклик, Університет ВПС США розробляє нову навчальну програму, орієнтовану на підготовку випускників, які мають бути готові до дій у глобальному конфлікті у всіх сферах, з врахуванням можливостей та викликів космосу.

Переглянути джерело

Оцінка ринку супутникових навантажень у 2020 – 2027 рр.

Ресурс ResearchAndMarkets представив 7-е видання дослідження «Супутникові корисні навантаження – глобальна траєкторія ринку та аналітика».
У звіті представлена оцінка впливу пандемії на виробництво та придбання супутників у 2020 та 2021 роках.
Прогнозується, що в умовах кризи COVID-19 світовий ринок супутникових навантажень, який у 2020 році оцінюється у $13,6 млрд., до 2027 року досягне розміру $22,6 млрд.
Ринок супутникових навантажень США оцінюється у $4 млрд. у 2020 році.
Прогнозується, що до 2027 року супутниковий ринок Китаю, другої за величиною економіки світу, складатиме $3,9 млрд.
Серед інших вагомих географічних ринків – Японія та Канада, кожен прогнозовано зростатиме на 7% та 6% відповідно за період 2020-2027 років.
В Європі прогнозується, що ринок Німеччини зросте приблизно на 6,1%.
Ринок Азіатсько-Тихоокеанського регіону під керівництвом таких країн, як Австралія, Індія та Південна Корея, до 2027 року складатиме $2,6 млрд.

Переглянути джерело

Японська компанія планує знищення космічного сміття
за допомогою лазера на супутнику

Японська компанія супутникового зв’язку SkyPerfect JSAT Corp заявила, що розробить супутник для очищення плаваючого космічного сміття (непрацюючі супутники, ракетні секції тощо) за допомогою лазерних променів.
Зазначений проект може бути запущений у 2026 році.
Планується, що супутник буде опромінювати шматок сміття лазерним променем з великої відстані для змінення його орбіти, щоб він спустився в атмосферу Землі і згорів, повідомляє компанія.
Лазерні промені забезпечують безпечний варіант, оскільки вони не потребують прямого контакту з предметами, і метод також буде дуже економічним, оскільки супутник, обладнаний лазером, не потребуватиме палива для переміщення сміття.
Оскільки понад 100 мільйонів космічних уламків плавають навколо Землі, та їхня кількість збільшується з кожним роком, найближчим часом виникне потреба у ліквідації таких відходів.

Переглянути джерело

Повідомлення про припинення існування
КА «STARLINK-22», «STARLINK-41»

Міжнародний номер Офіційні та інші назви КА Дата і час запуску Належність Дата припинення існування Призначення Примітка
1 2019-029B STARLINK-22 24.05.2019 США 09.08.2020 Зв’язок Припинив існування в щільних шарах атмосфери
2 2019-029AU STARLINK-41 24.05.2018 США 09.08.2020 Зв’язок Припинив існування в щільних шарах атмосфери

Космічні сили США оприлюднили першу доктрину

Космічні сили США, найновіший вид Збройних сил США (засновані 20 грудня 2019 року), опублікували свою першу доктрину, видання «U.S. Space Force’s Space Capstone Publication» під назвою «Космічна сила» («Spacepower»).
Командувач Космічних сил США генерал Джон «Джей» Реймонд відмітив, що нова доктрина визначає засади використання космічної сили у спільних операціях та пояснює, чому космічна сила є життєво важливим елементом забезпечення національної безпеки США.
Доктрина Космічних сил визначає їхній склад, взаємозв’язок між загальнонаціональним та військовим компонентами космічної галузі, а також порядок використання та напрями розвитку Космічних сил.
Доктрина «Космічна сила» втілює прихильність командування у створенні Космічних сил таким чином, щоб мінімізувати витрати та бюрократію та максимально зосередити увагу на навчанні та підвищенні бойових можливостей.
Попередні керівні документи стосовно космічного простору були написані, коли космос вважався сприятливим середовищем. Нове видання пристосоване до нової реальності, коли космос розглядається як область бойових дій.

Переглянути джерело

Австрійський космічний форум відкладає тренувальну місію підготовки експедиції на Марс на один рік

Австрійський космічний форум (Österreichisches Weltraum Forum, OeWF) оголосив про перенесення міжнародної тренувальної місії експедиції на Марс «AMADEE-20». Імітація місії на Марсі спочатку планувалася наприкінці цього року в Ізраїлі. Через проблеми, пов’язані з пандемією, Австрійський космічний форум переніс місію на один рік, на даний час вона спланована з 15 жовтня по 15 листопада 2021 року.
Тренувальна місія «AMADEE-20» планується OeWF спільно з Ізраїльським космічним агентством в пустелі Негев в Ізраїлі, місцевість якої, як вважається, подібна марсіанській.

Переглянути джерело

Ракетa Delta IV Heavy готується до запуску

На стартовому комплексі SLC-37B космодрому ВПС США на мисі Канаверал (штат Флорида) проводиться підготовка до запуску ракети Delta IV Heavy компанії United Launch Alliance (ULA) в рамках майбутньої місії NROL-44 в інтересах Національного управління розвідки США (National Reconnaissance Office, NRO).
27 липня корисне навантаження NRO було доставлено на стартовий майданчик та установлено на ракеті.
Наразі запуск NROL-44 запланований на ранок 26 серпня, з 1:50 до 6:25 за північноамериканським східним часом EDT (з 05:50 до 10:25 за всесвітнім координованим часом UTC).
07.08.2020 р. було офіційно оголошено, що компанія ULA разом зі SpaceX були обрані для отримання контрактів для запуску супутників військових та спеціальних служб США в інтересах національної безпеки США.

Переглянути джерело

Конкурс «Geomatics on the Move»: інновації ЄС в космосі

Конкурс «Geomatics on the Move» («Геоматика у русі»), оголошений Європейським агентством з питань глобальних навігаційних супутникових систем (European Global Navigation Satellite Systems Agency, GSA) спільно з Радою європейських геодезистів (Council of European Geodetic Surveyors, CLGE), закликаний сприяти використанню Європейських глобальних супутникових навігаційних систем EGNOS та Galileo, а також спостереження за Землею Copernicus як двигунів інноваційного зростання європейської економіки.
Мета конкурсу – стимулювати інноваційні програми та рішення для геоматики, які мають продемонструвати новий підхід до використання супутникових даних, одночасно гарантуючи достатню точність та максимальний практичний ефект.
Для участі у конкурсі запрошуються заявки з усього Європейського Союзу, які інтегрують використання новітніх технологій, таких як штучний інтелект, машинне навчання, розширена та віртуальна реальність, а також додаткові джерела даних дистанційного зондування Землі. Також вітаються рішення, які використовуються через додатки для мобільних телефонів або інші прості у користуванні платформи.
Десять призів на загальну суму €30 000 будуть присуджені проектам у двох категоріях: «традиційна геоматика» та «прикладна геоматика».
Пропозиції робіт для участі у конкурсі приймаються з 1 серпня до 16 жовтня 2020 р., 30 жовтня має бути оголошено про відібрані команди для виходу у фінал, 7-11 грудня відбудеться презентація переможців конкурсу та церемонія нагородження.

Переглянути джерело

ВПС США закликали хакерів взяти під контроль супутник Міністерства оборони

9 серпня 2020 р. хакери взяли під контроль супутник Міністерства оборони США.
Злом супутника став останньою задачею конкурсу «Hack-A-Sat», проведеного ВПС США спільно зі Службою кіберзахисту (Defense Digital Service) Міністерства оборони. Метою конкурсу було стимулювати інтерес до аерокосмічної кібербезпеки.
«Космос стає все більш важливим фактором глобальної економіки та безпеки, – заявив У. Ропер, помічник секретаря ВПС з технологій та логістики – Дозвіл експертам на злам орбітального супутника навчить нас будувати більш безпечні системи в майбутньому».
В кваліфікаційному заході наприкінці травня взяли участь понад 2 000 команд, що складалися з 6 000 осіб. Вісім команд з найбільшою кількістю балів вийшли у фінал, який проводився 7-9 серпня. Фіналісти завершили серію з п’яти випробувань, які досягли кульмінації в управлінні діючим супутником, щоб сфотографувати Місяць.

Переглянути джерело

Компанія Rafael розроблятиме для Міністерства оборони Ізраїлю супутники-шпигуни

Міністерство оборони Ізраїлю замовило у компанії Rafael Advanced Defense Systems Ltd. вдосконалені мініатюрні розвідувальні супутники, які планується запустити через два роки.
Хоча деталі угоди приховані, відомо, що від компанії Rafael очікуються маленькі та недорогі супутники, призначені для тактичної розвідки у реальному часі, які доповнять існуючі супутники Ofek виробництва Israel Aeronautics Industries.

Довідково: Очевидно, мова йде про нано-супутник оптико-електронної розвідки LiteSat. Маса супутника 60 кг, висота орбіти від 250 до 400 км, роздільна здатність 50 см (з висоти 370 км), термін життя на орбіті висотою 370 км – до 7 років.

Переглянути джерело

Супутник НАСА Aqua виявив масштабні пожежі у Сибіру

Знімки, зроблені супутником НАСА Aqua, демонструють дим і вогонь над територією Сибіру. Зображення Сибіру з 1 по 9 серпня 2020 року показують, що пожежі продовжуються, а дим від них накопичується, закриваючи небо, і розповсюджується на схід у бік Сполучених Штатів та Канади. Цього року сибірські пожежі посилилися рекордною спекою з температурою до 100,4° за Фаренгейтом (до 38°С). Рекордні кількості вуглецю також викидаються в атмосферу від спалювання запасів торфу в сибірському ґрунті, що ще більше ускладнює проблеми зміни клімату.

Переглянути джерело

Компанія Firefly має намір запустити свою ракету Alpha цієї осені

Компанія Firefly Aerospace, одним з власників якої є український підприємець Максим Поляков, заявила, що запуск вдосконаленої ракети-носія для малих супутників планується цієї осені. Запуск двоступеневої ракети, відомої як Alpha, планувався на початку 2020 року. Але пандемія коронавірусу втрутилася у плани Firefly, як і у плани інших космічних компаній у всьому світі. Firefly орієнтується на старт орієнтовно наприкінці жовтня або на початку листопада з військово-повітряної бази Ванденберг в Каліфорнії, за умови остаточного тестування та сертифікації.
Ракета Alpha призначена для виведення на навколоземну орбіту малих супутників. Firefly робить все можливе, щоб знизити ціну виведення на орбіту супутників до $15 млн. за місію. (Для порівняння, виведення супутників ракетою Falcon 9 компанії SpaceX, лідера галузі в категорії «велика ракета», коштує $62 млн. за місію).

Переглянути джерело

Відновлені випробування ракети-носія Space Launch System
для місячної місії «Артеміда»

Компанія Boeing спільно з НАСА відновила комплекс випробувань (так званий «Green Run») за програмою Space Launch System (SLS) у Космічному центрі ім. Дж.Стенсіса (штат Міссісіпі). Перша ступінь ракети була встановлена на випробувальному майданчику В-2 у середині січня, але в середині березня випробування були призупинені через пандемією COVID-19.
Наприкінці червня були відновлені випробування систем живлення. Черговий етап було завершено 5 серпня. Після оцінки результатів проведених тестувань та перевірки готовності обладнання очікується, що наступний комплекс тестів розпочнеться в середині серпня. Будуть проведені останні два з восьми запланованих тестів «Green Run», зокрема, вперше будуть завантажені криогенним паливом паливні баки та запущені чотири двигуни RS-25.
Перший безпілотний політ ракети SLS з місією «Артеміда-1» запланований не раніше листопада 2021 р., а перший пілотований, «Артеміда-2», – на 2023 рік.

Переглянути джерело

Компанія Airbus провела випробування антени супутника Sentinel-1C

Компанія Airbus завершила перше випробувальне розгортання радіолокаційної антени супутника спостереження Землі Sentinel-1C, запуск якого запланований на 2022 рік.
Випробування проведено в інтегрованому технологічному центрі Airbus у Фрідріхсхафен (Німеччина). Радіолокаційна антена SAR (Synthetic Aperture Radar) шириною 12,3 метри та вагою 860 кг була закріплена на спеціальному пристрої, що імітує умови невагомості.
Супутник Sentinel-1C є третім з радіолокаційних супутникових серій Sentinel-1 (на даний час на орбіті перебувають два радіолокаційних супутники Sentinel-1A та Sentinel-1B).
За допомогою своєї антени супутник Sentinel-1C зможе охопити всю поверхню Землі і разом зі своїм аналогом Sentinel-1D гарантуватиме безперервність даних для багатьох послуг, пропонованих програмою «Copernicus», що фінансується Європейським Союзом та Європейським космічним агентством (ESA).
Компанія Thales Alenia Space є головним підрядником втробництва Sentinel-1C та Sentinel-1D, а компанія Airbus Defense and Space є субпідрядником та відповідає за виготовлення радіолокаційних антен для обох супутників.

Переглянути джерело

Космічна комісія Саудівської Аравії
запускає літню освітню програму «9 космічних подорожей»

Космічна комісія Саудівської Аравії у співпраці з Міністерством освіти Королівства розпочала літню освітню програму «9 космічних подорожей». Розпочати програма є складовою «Програми космічних поколінь», більш широкої ініціативи Космічної комісії, спрямованої на студентів різних етапів освіти.
Довідково: Космічна комісія Саудівської Аравії – незалежна державна організація Саудівської Аравії, створена королівським указом 27 грудня 2018 року. Комісією очолює Принц Султан ібн Салман Аль Сауд, який має досвід космічного польоту на борт американського шаттла «Діскавері» 17-06.1985 р., перший арабський космонавт.
Програма «9 космічних подорожей» закликана поширити обізнаність та задовольнити інтерес студентів про космічну науку та її галузі. У програмі представлені низка наукових тем та практичного досвіду, пов’язаних із космічним сектором.
Д-р Мухаммад Аль-Мукбіл, заступник Міністра освіти Королівства Саудівська Аравія, підкреслив прагнення міністерства інвестувати у студентів, проводячи заходи з розвитку їхніх навичок, щоб допомогти їм претендувати на майбутні престижні професії та виправдати очікування нації від них у майбутньому.

Переглянути джерело

Пошкоджена радіообсерваторія Аресібо

Один з найвідоміших радіотелескопів, радіообсерваторія Аресібо, що використовується НАСА, на невизначений термін виведений з ладу. У результаті обриву кабелю в 300-метровому дзеркалі телескопа з’явився пролом довжиною 30 м. Наразі невідома причина обриву кабелю. На даний час спеціалісти оцінюють збитки, завдані телескопу.
Обсерваторія Аресібо була побудована на початку 1960-х років як найбільший в світі радіотелескоп з антеною діаметром 305 м. Телескоп Аресібо залишався найбільшим в світі протягом десятиліть, поки в 2016 році Китай не завершив будівництво сферичного телескопа з п’ятсотметровою апертурою.
В останні роки обсерваторія сильно постраждала від стихійних лих і фінансової невизначеності. Землетруси і урагани пошкодили телескоп, в тому числі потужний ураган Марія в 2017 році. Деякі ремонтні роботи після цього урагану все ще тривають.
НАСА використовує планетарну радарну систему в обсерваторії для відстеження і визначення характеристик навколоземних об’єктів в рамках програми захисту Землі. Хоча Аресібо не використовується для виявлення астероїдів, ця радарна система може уточнювати орбіти астероїдів і вимірювати їх форму.

Переглянути джерело

Космічна галузь США знаходить шлях до виходу з кризи

У США зростають темпи придбання часток компаній у космічній галузі, де приватні фірми та холдингові компанії збирають стартапи та невеликі підприємства галузі. «Крупні венчурні компанії оцінюють космос як довготривалий ринок», – відмітив І. Фіхтенбаум, генеральний директор компанії BradfordSpace.
«Аерокосмічні компанії починають усвідомлювати, що потрібно впроваджувати інновації за рахунок придбання», – заявила Меган Кроуфорд, керуючий партнер SpaceFund, венчурного капіталу та фірми приватного капіталу, створеної у 2019 році для підтримки космічних стартапів. «Це позитивна тенденція. Нам потрібна така діяльність, щоб сприяти розвитку космічного венчурного капіталу».
Придбання часток компаній, як правило, відбуваються, коли економіка сильна. Проте пандемія COVID-19 та рецесія не зменшили ентузіазму лідерів компаній, що здійснюють покупки у космічному секторі. «Це не ресторани, готелі чи авіакомпанії», – сказав І. Фіхтенбаум, посилаючись на галузі, які найбільше постраждали від «праці вдома» та правил соціального дистанціювання, спрямованих на обмеження поширення коронавірусу. «Наші компанії працюють. Що стосується невеликих затримок, це мало місце, але ми виконуємо всі поточні програми».
Інвестори кажуть, що космічна галузь виходить далеко за межі сучасної ситуації з охороною здоров’я та економічною кризою. Для більшості інвесторів, які керуються стратегічними придбаннями або традиційним приватним капіталом, важливими є отримання швидкого прибутку.
Інвестори у космічній галузі відрізняються тим, що мають довший часовий горизонт для інвестицій. Вони менш стурбовані прибутками, які отримають за 12–24 місяців, і більше орієнтуються на створення вартості через 5 років у майбутньому.
Американські інвестори вважають, що космос протягом наступного десятиріччя буде ринком зростання. У деяких випадках фірми приватного капіталу можуть поєднувати постачальників для формування інтегрованого рішення, яке стає більш успішним бізнесом.
В інших випадках малі космічні фірми можуть бути об’єднані у вертикально інтегрований бізнес. Такий підхід підтримує Максим Поляков, український підприємець, засновник та генеральний директор компанії Earth Observing System (EOS) та керуючий партнер Noosphere Venture Partners. У М. Полякова є план на багато десятків років для EOS, який об’єднує ракети-носії, супутники, датчики, наземні сегменти та аналітику даних.
«Це дуже дорога і довгострокова гра», – сказав М. Поляков. «У космосі економічний ефект може трапиться через 10 років, 20 років чи, можливо, ніколи. Це не означає, що ми не збираємося заробляти гроші на космосі».

Переглянути джерело

Запуск ракети Ariane-5 з трьома супутниками планується на п’ятницю

Після трьох затримок, запуск ракети-носія Ariane-5 запланований на 14 серпня у період з 21:33 по 22:20 за загальносвітовим часом (UTC) з космодрому у Французькій Гвіані.
У рамках місії на геостаціонарну орбіту будуть виведені два телекомунікаційні супутники: Galaxy-30 компанії Intelsat та BSAT-4b в інтересах компаній MAXAR та B-SAT. Також на борту Ariane-5 знаходиться апарат для продовження терміну служби (Mission Extension Vehicle-2, MEV-2) дочірньої компанії Northrop Grumman, яка вперше користується послугами запуску Ariane.

Переглянути джерело

Космічний корабель Crew Dragon компанії SpaceX прибув на мис Канаверал для підготовки до наступної місії

Після 64-денного тестового польоту до Міжнародної космічної станції космічний корабель Crew Dragon компанії SpaceX 7 серпня на борту рятувального корабля «Go Navigator» (також компанії SpaceX) повернувся на мис Канаверал для проведення перевірок, реконструкції та модернізації, з метою підготовки до нового польоту до станції з екіпажом у складі чотирьох космонавтів наступної весни.
Другий регулярний рейс Crew Dragon планується в наступному березні.
Компанія SpaceX відремонтує корабель Crew Dragon на об’єкті, відомому як Area 59 космодромі ВПС США на мисі Канаверал.

Переглянути джерело

Стало відомо, скільки оборонних холдингів з’явиться в України: віце-прем’єр окреслив перспективи

У найближчі кілька років відбудуться кардинальні зміни у побудові вітчизняної оборонки. В Україні з’являться дві державних холдингових компанії, до складу яких увійдуть підприємства «оборонки», у тому числі зі складу ДК «Укроборонпром» та Державного космічного агентства України (ДКАУ). Про це 12 серпня 2020 року під час круглого столу в ІА «Укрінформ» заявив віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.
«Реформа передбачає, насамперед, корпоратизацію підприємств. Однак для початку буде визначено перелік тих компаній, які залишаються в структурах оборонної промисловості і будуть слугувати осередками, на базі яких буде створюватися новий вигляд ОПК. Адже є підприємства, у тому числі у складі ДК «Укроборонпром», які втратили будь-який зв’язок з оборонною промисловістю. Є також ті, які не є рентабельними. Лише після оцінки ми перейдемо до процесу корпоратизації. На першому етапі 100% акцій цих підприємств належатиме державі» – зазначив Олег Уруський. Надалі ДК «Укроборонпром» буде перетворений в компанію, робоча назва – «Оборонні системи України», яка опікуватиметься акціями підприємств холдингів, які увійдуть до її структури.
«Концерн перетвориться на державну холдингову компанію. Це буде управляюча компанія із зовсім іншими функціями. Ми змінюємо втручання у господарську діяльність холдингів, які будуть входити до її структури. Нова компанія буде займатися стратегічними питаннями – розміщенням акцій підприємств, що складатимуть їх основу» – наголосив віце-прем’єр-міністр. До її складу увійдуть низка оборонних холдингів, які будуть створені за напрямами діяльності.
«Поки ми говоримо про 5-8 господарських об’єднань, холдингових компаній, які будуть утворені за напрямками, зокрема високоточна зброя, радарні системи, суднобудування, спецхімія та боєприпаси, бронетанкобудування» – підкреслив Уруський.
Державних холдингових компаній, на кшталт «Оборонні системи України», в Україні існуватиме дві. Друга – це аерокосмічна холдингова компанія, до якої долучаться, крім підприємств ДКАУ, підприємства авіаційної галузі України.
«Це буде державна аерокосмічна холдингова компанія «Авіакосмічні системи України», яка складатиметься з двох холдингів. Це точно на сьогоднішній день. Це холдинг «Антонов» та холдингова компанія «Ракетно-космічний центр Південний», до якого увійдуть вже корпоратизовані підприємства комічного агентства України» – відмітив віце-прем’єр-міністр Олег Уруський.
Дві державні холдингові компанії – «Оборонні системи України» та «Авіакосмічні системи України», будуть в управлінні Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості. Окрім спецекспортерів, які будуть виведені з під впливу сьогоднішнього ДК «Укробонропром» та діятимуть у рамках визначених статутами функцій.
«Єдине на сьогоднішньому етапі, ДКАУ вважає за доцільним мати свій проект закону про особливості корпоратизації підприємств ракетно-космічної галузі. Але тут саме головне, щоб вони не відстали від корпоратизації підприємств ОПК, які знаходяться в структурі «Укроборонпрому» – зазначив віце-прем’єр-міністр.
При цьому, за словами Олега Уруського, Міністерство не впливатиме на господарську діяльність підприємств ОПК, адже не вважає це однією з основних своїх функцій.
Реформа має забезпечити залучення додаткових інвестицій в оборонну промисловість. Підприємства галузі зможуть купувати один в одного акції. Таким чином має бути створений нормальний бізнес клімат, який в подальшому забезпечить ефективне функціонування оборонної промисловості України.
«Трансформація передбачається серйозна. Вона не відбудеться за один два місяці – вона потребуватиме кілька років. Тим не менш не будемо розтягувати і буквально за каденцією Президента України Володимира Зеленського намагатимемося зробити так, щоб реформи вже давали конкретний результат. Один – два роки. Більше часу у нас немає. Ми вже і так згаяли дуже багато часу», – наголосив Олег Уруський.

Переглянути джерело

Ілон Маск планує посадку першого космічного корабля
на Марс через два роки

Big Falcon Spaceship відправиться на Марс у 2022-2023 роках. У рамках перших польотів до Марса Маск хоче відправити туди не порожні кораблі. Очікується, що в якості корисного навантаження перші кораблі доставлять на Марс припаси і обладнання, які будуть потрібні при подальших місіях на Червону планету. Адже вже у 2024 році планується пілотований політ на Червону планету.
Повністю багаторазова, 117-метрова космічна система буде складатися з двох величезних ступенів: приблизно 18-поверхового космічного корабля Big Falcon Spaceship і приблизно такого ж за розмірами прискорювача Big Falcon Booster. Носій буде виводити космічний корабель на низьку навколоземну орбіту, звідки вже своїм ходом він буде добиратися до точки призначення, а потім, після дозаправки, використовуватися повторно.
Як раніше заявив сам Ілон, BFR – «найскладніша» в реалізації космічна система, тому компанія зараз зайнята тим, щоб зосередити навколо неї всі наявні у неї ресурси.

Переглянути джерело

Перший в Індії приватний космічний корабель компанії Skyroot успішно пройшов випробування двигуна першої ступені

Індустрія запуску приватного космічного простору значно розширилася після дебюту SpaceX, але деякі ринки, як, наприклад, Індія, тільки зараз отримують регуляторну підтримку, щоб впорядкувати участь приватних гравців. Тепер, коли ці бар’єри знижуються, компанія Skyroot просувається вперед, щоб стати першим приватним виробником космічних ракет у країні, досягнувши значного технічного прогресу.
Skyroot була заснована два роки тому командою, яка включає ракетних інженерів, що раніше працювали в Індійській організації космічних досліджень (ISRO), включаючи генерального директора та співзасновника Павана Кумара Чандану. На сьогоднішній день стартап зібрав $4,3 млн., у тому числі від космічного та оборонного підрядника Solar Industries, і в даний час він планує отримати ще $15 млн. до 2021 року.
У даний час Skyroot зосереджена на розробці свого першого ракетного апарату «Vikram-I», перший запуск якого планується у грудні 2021 року. Зокрема, проведено успішний тест двигуна першої ступені, який отримав прізвисько «Раман» на честь індійського фізика та лауреата Нобелівської премії Раман.

Переглянути джерело

Наступний запуск ракети Delta 4-Heavy запланований на 26 серпня

Політ ракети Delta 4-Heavy компанії United Launch Alliance (ULA) запланований на 26 серпня у період з 13:50 EDT (05:50 GMT) до 18:25 EDT (10:25 GMT) з ділянки 37 космодрому ВПС США на мисі Канаверал.
Планується ще п’ять місій Delta-4 до 2023 року, після чого компанія ULA перейде на ракету нового покоління Vulcan Centaur.
26 серпня Delta 4-Heavy доставить на орбіту таємне навантаження Національного розвідувального управління (National Reconnaissance Office, NRO). Місія під кодовою назвою NROL-44 ознаменує 12-й політ найпотужнішої ракети ULA.
Сім з попередніх одинадцяти місій Delta 4 вивели на орбіту навантаження NRO. П’ять місій, що залишилися, також будуть в інтересах цього відомства.
Військові чиновники стверджують, що жодна з існуючих ракет не спроможна запустити на цільові орбіти корисне навантаження NRO, що заплановано для запуску на ракетах Delta 4-Heavy.

Переглянути джерело

Запуск ракети Ariane-5 перенесений на добу

У зв’язку з негодою запуск важкої ракети-носія Ariane-5 Європейського космічного агентства (ЕSА), яка повинна була стартувати на орбіту з космодрому Куру у Французькій Гвіані з трьома комерційними космічними апаратами, перенесений на добу, повідомила компанія-оператор Arianespace.
«Найближча можлива дата запуску VA253 планується в суботу, 15 серпня», – йдеться в повідомленні. Спроба запуску буде зроблена в суботу в тимчасове вікно з 17:33 до 18:20 за часом Східного узбережжя США. Запуск ракети планувалося здійснити ще в кінці липня. Через виявлені технічні проблеми він неодноразово відкладався. У п’ятницю він був перенесений через сильний вітер поблизу космодрому.
Ракета-носій повинна вивести на орбіту апарат MEV-2 (Mission Extension Vehicle) американської корпорації Northrop Grumman, призначений для продовження термінів експлуатації супутників. Він повинен буде зістикуватися із супутником зв’язку Intelsat 10-02 на геостаціонарній орбіті, який вже майже вичерпав свої запаси палива для підтримки орієнтації, і «дозаправити» його.
Ракеті також належить вивести на геостаціонарну орбіту перигеєм 250 км і апогеєм 35,7 тис. км супутник Galaxy-30 компанії Intelsat для розширення високочастотного телевізійного покриття території США. На ньому, крім того, розміщено обладнання Федеральної авіаційної адміністрації США, призначене для вдосконалення технічного обслуговування польотів цивільної авіації.
Третій супутник, який планується вивести на орбіту, є японським телекомунікаційним апаратом BSAT-4b. Створений компанією Maxar, він буде використовуватися для телевізійного мовлення у форматі надвисокої чіткості (4K і 8K) в Японії.

Переглянути джерело

Індустрія супутникового обслуговування потребує впровадження стандартів інтерфейсу

Оскільки пристрої із продовження життєвого циклу супутників вже існують та активно використовуються, розробники та замовники таких систем закликали створити стандартні інтерфейси для підтримки обслуговування майбутніх космічних апаратів.
На 15 серпня запланований запуск ракети Ariane-5, на борту якої встановлений апарат для продовження терміну служби (Mission Extension Vehicle-2, MEV-2) компанії Northrop Grumman. Цей запуск, який був відкладений 14 серпня через погодні та технічні проблеми, також має доставити на орбіту супутники зв’язку Galaxy 30 та BSAT-4b.
Апарат MEV-2 має здійснити стиковку із супутником Intelsat 10-02 на геостаціонарній орбіті, щоб продовжити життя цього 16-річного супутника. Його попередник, апарат MEV-1 вже був запущений у жовтні минулого та у лютому виконав завдання із «дозаправлення» супутника Intelsat 901.
Пристрій MEV стикується з приймаючим супутником, приєднуючись до спеціальної насадки рідкопаливного двигуна супутника, що використовується для підняття орбіти. Ця насадка забезпечує зчеплення пристроїв продовженням життєвого циклу із більшістю існуючих супутників, що діють на геостаціонарній орбіті.
Проте, на сьогодні зростає кількість супутників, обладнаних лише електричним приводом, і тому використання існуючих пристроїв продовження життєвого циклу для коректування їхніх орбіт є проблематичним.
Розробники та замовники систем продовженням життєвого циклу супутників висловлюють сподівання, що майбутні супутники будуть розроблені з інтерфейсами, щоб сервісні машини могли стикуватися з ними. Вже у найближчі кілька років кожен супутник повинен мати стандартне кріплення, щось на кшталт сервісного обслуговування автомобілів.

Переглянути джерело

Індія та Нігерія підписали Меморандум про співробітництво у космічній галузі

Індія та Нігерія у четвер, 13.08.2020 р., підписали Меморандум про космічне співробітництво, заявив Державний міністр із зовнішніх справ Індії В. Муралейдхаран. Він відмітив, що Нігерія є близьким другом та найбільшим торговим партнером Індії в Африці та заявив, що Меморандум про співпрацю – ще одна віха у відносинах двох країн.
У заяві Міністерства зовнішніх справ зазначається, що Меморандум про взаєморозуміння між Індією та Нігерією про «співпрацю у дослідженні та використанні космічного простору в мирних цілях» був укладений у Федеральному міністерстві науки і техніки Нігерії. Меморандум передбачає співпрацю Індії та Нігерії з питань космічної науки, дистанційного зондування Землі, розвитку наземної інфраструктури, розробки мікро- та міні-супутників та спільних космічних досліджень і розробок, йдеться у повідомленні.

Переглянути джерело

Пакистанська космічна компанія оголошує дату запуску власного супутника

Ракетно-супутникова компанія (The Rocket & Satellite Company, TRSC), перша приватна космічна компанія Пакистану, оголосила, що виведе свій перший супутник на орбіту 14 серпня 2025 року.
TRSC – приватна комерційна космічна компанія, заснована Самі Улла Ханом у Карачі, Пакистан. Компанія пропонує передові та інноваційні послуги, рішення та продукти, що базуються на космічних технологіях.
За словами Самі Улла Хана, генерального директора TRSC, їхнє «бачення полягає в тому, щоб полегшити життя космічним компаніям, пропонуючи комплексні рішення у наземному сегменті, супутниках та послугах із запуску корисних навантажень за доступною ціною».

Переглянути джерело

Пакистанська космічна компанія оголошує дату запуску власного супутника

Ракетно-супутникова компанія (The Rocket & Satellite Company, TRSC), перша приватна космічна компанія Пакистану, оголосила, що виведе свій перший супутник на орбіту 14 серпня 2025 року.
TRSC – приватна комерційна космічна компанія, заснована Самі Улла Ханом у Карачі, Пакистан. Компанія пропонує передові та інноваційні послуги, рішення та продукти, що базуються на космічних технологіях.
За словами Самі Улла Хана, генерального директора TRSC, їхнє «бачення полягає в тому, щоб полегшити життя космічним компаніям, пропонуючи комплексні рішення у наземному сегменті, супутниках та послугах із запуску корисних навантажень за доступною ціною».

Переглянути джерело

Повідомлення про припинення існування
КА «STARLINK-22», «STARLINK-41»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
1 Galaxy 30 США 15.08.2020 22:04 UTC Ariane-5ECA+ Куру Intelsat Зв’язок
2 MEV 2 США 15.08.2020 22:04 UTC Ariane-5ECA+ Куру Northrop Grumman Innovation Systems (NGIS) (formerly Orbital ATK) продовження терміну експлуатації супутників на геостаціонарній орбіті
3 BSat 4b Японія 15.08.2020 22:04 UTC Ariane-5ECA+ Куру Broadcasting Satellite System Corporation (B-SAT) Зв’язок

Національна асоціація з аеронавтики США нагородила літак Boeing X-37B призом Роберта Дж. Коллієра

Безпілотний космічний літак багаторазового використання ВПС США X-37B виграв приз Роберта Дж. Коллієра за 2019 рік, який щороку присуджується Національною асоціацією аеронавтики (National Aeronautic Association, NAA) за видатні досягнення в галузі авіації та космосу, заявила NAA 13 серпня.
X-37B був одним з дев’яти номінантів, серед яких космічний телескоп НАСА Хаббл та літальний апарат-носій Stratolaunch. NAA зазначає, що X-37B був обраний переможцем за «розробку та використання єдиного у світі автономного багаторазового космічного літака, який провів на орбіті 2865 днів протягом п’яти місій. Він змінив погляди на доступ до космосу та став «робочою конячкою» нації у космічних експериментах та технологіях».
Космічний літак багаторазового використання призначений для виконання тривалих місій на низькій орбіті Землі, які можуть тривати до двох років. У розпорядженні ВПС США є два космічних корабля X-37B виробництва Boeing.

Переглянути джерело

Компанія Northrop Grumman завершує випробування твердопаливного двигуна для ракети-носія Vulcan Centaur компанії ULA

Компанія Northrop Grumman 13 серпня завершила перший кваліфікаційний тест нового ракетного двигуна, розробленого для майбутнього транспортного засобу Vulcan Centaur компанії United Launch Alliance.
Статичне випробування двигуна GEM 63XL відбулося у випробувальному центрі Northrop Grumman у штаті Юта.
Під час випробування мотор пропрацював приблизно 90 секунд, створивши тягу майже 449 000 фунтів.
У минулому місяці Northrop Grumman поставила компанії ULA три ракетні двигуни GEM 63 для ракети-носія Atlas-5, політ якої планується наприкінці цього року.
Двигуни GEM 63XL передбачається використати на ракеті Vulcan Centaur в 2021 році.

Переглянути джерело

Федеральна комісія зв’язку США впорядкувала ліцензійні правила для малих супутників

Наступного тижня наберуть чинності нові правила Федеральної комісії зв’язку США (Federal Communications Commission, FCC), спрямовані на полегшення отримання ліцензій на комерційну операцію малих супутників.
FCC опублікувала 20 липня остаточну версію нових правил ліцензування малих супутників, які офіційно набирають чинності 19 серпня. Нові правила були розроблені в серпні минулого року, але відтоді вони повинні були пройти процес схвалення Конгресом та перегляду вимог до збору інформації Офісу управління та бюджету.
Нові правила мають на меті забезпечити швидший та більш дешевший підхід до ліцензування малих супутників для комерційних програм.
Системи малих супутників, які мають право на спрощений процес ліцензування, мають включати не більше 10 супутників масою не більше 180 кг кожний. Супутники повинні діяти не більше шести років, включаючи час, необхідний для сходження з орбіти, та обмежуються висотами не більше 600 км, якщо вони не мають бортового двигуна. Кожен супутник повинен бути розміром не менше 10 см та мати унікальний телеметричний маркер, який забезпечує його відслідковування.
На даний час компанії, що використовують малі супутники, сплачують за ліцензію $471 575, проте за спрощений процес ліцензування становить лише $30 000.

Переглянути джерело

71-й Міжнародний космічний конгрес пройде у віртуальному форматі

Міжнародний космічний конгрес (International Astronautical Congress, IAC), що щорічно проводить Міжнародна космічна федерація (International Astronautical Federation), вже 70 років є центром інновацій для космічної спільноти.
Ця щорічна подія відіграє важливу роль, щоб дати змогу космічним професіоналам та молодому поколінню поширювати свої дослідження та розвивати співпрацю.
У цьому році планується продовжити цю спадщину. IAC пропонує технічну програму світового класу, що охоплює всі сфери космосу та їх перетинання з іншими сферами, що мають важливе значення для нашого майбутнього. Онлайн-формат програми IAC – захоплюючий експеримент у відповідь на пандемію COVID-19 і обіцяє досягти великого успіху протягом тижня 12-14 жовтня 2020 року.
Підтверджено понад 1600 презентацій, відео-лекцій.
Усі матеріали будуть доступні безкоштовно через Інтернет-платформу IAC 2020 для учасників конгресу.

Переглянути джерело

Покупці технологій Міністерства оборони США наполягають на необхідності секретності космічних програм

Можливість державних чиновників США відкрито говорити про військові космічні можливості стала предметом дискусій в останні роки. Зокрема, порушене питання було розглянуто 13 серпня на віртуальному форумі, організованому Інститутом Мітчелла.
Старші керівники – в тому числі міністр ВПС Б. Барретт, командувач Космічних сил США генерал Дж. Реймон та заступник голови Об’єднаного комітету начальників штабів Дж. Хайтен стверджують, що існує надмірна секретність космічних програм національної безпеки та що цю політику слід переглянути. Ці посадовці заявили, що хочуть більш відкрито обговорювати космічні програми з членами Конгресу, представниками космічної галузі та широкою громадськістю.
Вони також стверджують, що надання противникам певних знань про те, якими можливостями володіють Сполучені Штати, матиме стримуючий ефект. Проте Майкл Робертс, керівник Управління космічних можливостей (Space Rapid Capabilities Office) наполягає на тому, що розсекретити військові космічні технології занадто ризиковано. «Те, що ми робимо, приховується з причини, що ми намагаємося упередити загрози», – відмітив він.
Управління космічних можливостей було утворено Конгресом США в листопаді 2018 року. Розташовано на базі ВПС Кіртланд, штат Нью-Мексико, має бюджет понад $100 млн. та спеціальні повноваження на розробку та придбання космічних технологій.

Переглянути джерело

Алжирський супутник AlSat-1B допомагає відслідковувати лісові пожежі

Алжирський супутник AlSat-1B був корисним для моніторингу нових лісових пожеж у муніципалітетах Алжиру. Супутник був запущений у 2016 році в інтересах сільського господарства та моніторингу надзвичайних ситуацій, і на даний час успішно працює за призначенням.
Починаючи з кінця липня 2020 року муніципалітети Алжиру зазнали низки лісових пожеж, які були зафіксовані супутником AlSat-1B. Алжирське космічне агентство проаналізувало супутникові знімки Alsat-1B районів, що постраждалі від лісових пожеж. Проведений аналіз зображень був корисним для оцінки впливу пожеж на місцеве господарство.

Переглянути джерело