Новини за 25.08.2020 – 30.08.2020

PER ASPERA AD ASTRA

Міністр оборони США попередив про загрози американським супутникам

Міністр оборони США Марк Еспер 20 серпня на військово-повітряній базі Петерсон представив нового командувача Космічного командування США (U.S. Space Command) генерала армії Джеймса Дікінсона.
У своєму зверненні на церемонії М. Еспер заявив, що Космічне командування США – бойове командування, створене рік тому, відіграє центральну роль у національній безпеці, захищаючи американські супутники від іноземних загроз. Сполучені Штати є домінуючою космічною державою, зазначає Еспер, «і перевагам, якими ми володіємо, загрожують».
Китай і Росія розглядаються як противники через наявність у них передової протисупутникової зброї, заявив Еспер. «Наші конкуренти шукають нові способи експлуатації наших систем і підривають наші військові переваги».

Переглянути джерело

Blue Origin доставила в НАСА макет місячного модуля для випробувань

«Національна команда» під головуванням приватної космічної компанії Джеффа Безоса Blue Origin 20 серпня 2020 р. доставила до Космічного центру ім. Джонсона у Х’юстоні повномасштабний інженерний макет модуля приземлення на Місяць.
Наприкінці квітня НАСА оголосила, що виділила фінансування трьом комерційним групам – SpaceX, Dynetics та «Національній команді», керованій Blue Origin для розробки систем посадки людей у рамках програми Artemis («Артеміда»).
Ці компанії повинні працювати швидко, оскільки НАСА хоче висадити двох космонавтів поблизу Південного полюса Місяця в 2024 році. «Національна команда» складається з Blue Origin, Lockheed Martin, Northrop Grumman та Draper. Компанії розробляють систему посадки з трьох окремих частин: спусковий елемент, щоб доставити космонавтів на поверхню Місяця, елемент підйому, щоб запустити їх з Місяця, та елемент переходу, який доставить спусковий елемент з місячної орбіти до місячної поверхні.

Переглянути джерело

Будівництво космодрому у Шотландії схвалено місцевою владою

Плани щодо запусків малих супутників з Шотландського нагір’я стають ближче до реальності після того, як Highland Council North Planning Applications Committee надав остаточне схвалення на будівництво «Космічного хабу» у графстві Сазерленд.
Проект Space Hub Sutherland, запропонований компанією Highlands and Islands Enterprise (HIE), передбачає будівництво пускового комплексу із засобами управління та обробки на півострові A’ Mhòine, в 300 кілометрах на північ від Глазго.
Проект вартістю £17,3 млн. ($22,72 млн.) здійснює HIE спільно з Космічним агентством Великобританії та Агентством з ядерної експлуатації, щоб допомогти компенсувати втрати робочих місць внаслідок закриття сусідньої електростанції Dounreay. Початкові запуски проводитиме британська компанія Orbex Space, хоча американський аерокосмічний гігант Lockheed Martin також виявив зацікавленість у використанні космодрому.

Переглянути джерело

Індійська телекомунікаційна компанія просить Індійську організацію космічних досліджень допомогти у розробці користувацьких терміналів

Індійський гігант телекомунікаційних технологій Bharti Enterprises звернувся до Індійської організації космічних досліджень (Indian Space Research Organisation, ISRO) з проханням допомогти розробити користувацькі термінали та подальшої співпраці у забезпеченні широкосмугової мережі на індійському континенті.
Голова Bharti Enterprises Суніл Міттал заявила під час вебінару 20 серпня, проведеного ISRO, що компанія OneWeb планує почати надання широкосмугового зв’язку для Індії на початку 2022 року, і що в Індії планується побудувати дві або три станції доступу.
«Саме тут ми хотіли б побачити руку і підтримку ISRO в роботі з розробки користувацьких терміналів, що задовольнить індійські потреби», – сказав Міттал.
Відсутність доступних споживчих терміналів для високошвидкісного широкосмугового супутникового зв’язку викликає серйозне занепокоєння у OneWeb.

Переглянути джерело

«Роскосмос» заявив про герметичність всіх перевірених модулів МКС

Перевірка модулів на американському сегменті Міжнародної космічної станції (МКС) показала, що вони герметичні, люки між російським і американським сегментом відкриють у вівторок, повідомили в «Роскосмосі».
За підсумками робочої наради Центрів управління країн-партнерів прийнято рішення про відкриття люків 25 серпня 2020 року в 11:00 за московським часом. Після цього екіпаж тривалої експедиції МКС-63 продовжить штатну програму роботи на МКС.
Учасники наради констатували герметичність всіх перевірених модулів станції. Після відкриття люків міжнародний екіпаж продовжить моніторинг рівня тиску та атмосфери на станції.

Переглянути джерело

Компанія ULA готує до запуску ракету Delta 4 Heavy

Запуск ракети Delta 4 Heavy компанії United Launch Alliance (ULA) з таємним навантаженням в рамках місії NROL-44 в інтересах Національного управління розвідки США (National Reconnaissance Office, NRO) запланований на 27 серпня зі стартового комплексу SLC-37B космодрому ВПС США на мисі Канаверал (штат Флорида).
Місія NROL-44 стане 41-м запуском ракети Delta 4. ULA заявила, що 24 серпня ракета пройшла огляд готовності до запуску. Спочатку запуск був запланований на 02:16, 26 серпня, але ULA в понеділок ввечері заявила, що запуск затримується до 2:12, 27 серпня, «через запит клієнта».
Важкі місії в інтересах NRO – це запуски супутників розміром з шкільний автобус, вони вважаються найскладнішими та найдорожчими місіями, що здійснюються урядом США.

Переглянути джерело

Китай запускає п’ятий супутник спостереження Землі Gaofen-9

23.08.2020 р. о 02:27 GMT (22.08.2020 о 22:27 EDT) з космодрому Цзюцюань китайська ракета-носії Long March 2D вивела на орбіту супутник спостереження Землі Gaofen-9-05 та два менші супутники.
Китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація (CASC) протягом години підтвердила успішний запуск. Попередні супутники Gaofen-9 були запущені в 2015 році, а також 31 травня, 17 червня та 6 серпня цього року. На орбіту також був виведений малий супутник Tiantuo-5, розроблений Національним університетом оборонних технологій. Супутники серії Tiantuo – це експериментальні супутники дистанційного зондування Землі.
Ще один супутник, що був виведений на орбіту, – багатофункціональний випробувальний супутник Народно-визвольної армії Китаю. Його призначення – перевірити нові технології зв’язку, навігації та дистанційного зондування Землі.

Переглянути джерело

Єгипет створює Національний центр інфраструктури просторових даних

Міністерство планування та економічного розвитку Єгипту оголосило про відкриття Національного центру інфраструктури просторових даних.
Міністр планування та економічного розвитку Єгипту Хала Ель-Саїд заявила 22 серпня 2020 р., що створення зазначеного центру стало результатом «інтеграції інфраструктури просторових даних в проект Єгипетської системи планування». До цього часу питаннями, пов’язаними з просторовими даними, опікувалося Міністерство оборони.
Міністр додала, що центр призначений для забезпечення єгипетського уряду інтегрованою просторовою інформацією, використовуючи новітні технології дистанційного зондування Землі.

Переглянути джерело

Росія планує продовжити двосторонній діалог з США з космічних питань

Росія готова до подальшого обговорення космічних проблем з США в рамках двосторонньої експертної групи, заявила прес-секретар Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова на брифінгу 20.08.2020, коментуючи публікацію Доктрини Космічних сил США.
«Документ підтверджує агресивне спрямування Вашингтону у космічній сфері, рішучість досягти військової переваги до повного панування в космосі. Американська сторона розглядає космічний простір виключно як арену для ведення війни», – сказала вона.
«Ми бачимо можливість усунути взаємні занепокоєння в рамках російсько-американської робочої групи з космічної безпеки, перша зустріч якої відбулася у Відні 27 липня, і ми підтверджуємо готовність обговорювати подальші питання космічної діяльності у двосторонньому форматі», – додала дипломат.

Переглянути джерело

Фонд «Secure World» представив дослідження щодо випробувань протисупутникової зброї

Протягом останніх п’ятнадцяти років багато країн відновили проведення випробувань протисупутникової зброї (anti-satellite, ASAT). Під час холодної війни між 1960 і 1991 роками Сполучені Штати та Радянський Союз провели десятки випробувань протисупутникової зброї, у результаті деяких були знищені супутники та створені сотні орбітальних уламків. Після короткої паузи в середині 2000-х років випробування протисупутникових систем в космосі були поновлені, і з того часу Китай, Індія, Росія та США проводять випробування ASAT, в результаті знову знищуються супутники та утворюються тисячі шматочків орбітального сміття.
21.08.2020 р. Фонд «Захищений світ» (Secure World Foundation) випустив огляд, що ілюструє історію тестування у космосі протисупутникової зброї Китаю, Індії, Росії та США.

Переглянути джерело

НАСА сподівається, що тестування проекту SLS відбудеться за графіком

24 серпня НАСА заявила, що призупиняє комплекс випробувань (так званий «Green Run») за програмою Space Launch System (SLS) у Космічному центрі ім. Дж. Стенсіса (штат Міссісіпі) через занепокоєння двома тропічними штормами («Лаура» та «Марко») в Мексиканській затоці.
Спеціалісти НАСА сподіваються, що випробування продовжаться у вересні. Якщо такий графік збережеться, то у січні 2021 р. ракета SLS буде доставлена до Космічного центру ім. Дж. Кеннеді у Флориді для підготовки до запуску місії «Артеміда-1», яка планується у листопаді 2021 року.
Проте викликає занепокоєння програма розробки системи посадки людини (Human Landing System, HLS) для місій «Артеміда». З технічної точки зору робота йде добре з компаніями Blue Origin, Dynetics та SpaceX, але більшою проблемою може стати фінансування. На даний час резолюцією про бюджет на 2021 фінансовий рік, прийнятою Палатою представників Конгресу США у минулому місяці, заплановано лише 20% від запитуваного НАСА $3,3 млрд. на HLS/ Також проблемним питанням для SLS вважається здатність постачальників в умовах пандемії задовольняти потреби НАСА.
Довідково: Проект Space Launch System, SLS — надважка ракета-носій США для пілотованих експедицій за межі навколоземної орбіти.
«Артеміда-1» – запланований НАСА безпілотний політ космічного корабля «Оріон» на ракеті SLS, планується у листопаді 2021 року.
«Артеміда-2» – запланований НАСА перший пілотований політ космічного корабля «Оріон» на ракеті SLS, планується у січні 2023 року. Мета місії – обліт Місяця.

Переглянути джерело

З космодрому на мисі Канаверал планується три запуски за три дні

Вперше з 2001 року космодром на мисі Канаверал спробує запустити три ракети протягом трьох днів. На 27 серпня запланована місія Національного управління розвідки США Delta 4 Heavy компанії United Launch Alliance (ULA). 28 серпня ракета Falcon 9 компанії SpaceX запустить супутник SAOCOM 1B для Космічного агентства Аргентини.
29 серпня відбудеться ще один запуск Falcon-9 за програмою Starlink.

Переглянути джерело

Телескоп «Джеймс Вебб» проходить тестове випробування перед запуском у 2021 році

Космічний телескоп «Джеймс Вебб» – найбільш складний телескоп, коли-небудь побудований, є результатом співпраці НАСА, Європейського космічного агентства (ESA) і Канадського космічного агентства (CSA) – успішно завершив критичний передполітний етап випробування, що відкриває шлях для подальших остаточних тестувань.
На даний час «Джеймс Вебб» готується до запуску з Космодрому Куру у Французькій Гвіані, на ракеті Ariane-5, який відбудеться не раніше 31 жовтня 2021 року.

Переглянути джерело

Boeing планує влітку 2021 року відправити на МКС астронавтів на власній капсулі Starliner

Компанія Boeing заявила, що має намір повторити льотні випробування безпілотної капсули Starliner на Міжнародну космічну станцію (МКС). Терміни залежать від того, коли вона завершить розробку програмного забезпечення і тестового обладнання. Якщо випробувальна місія буде успішною, Boeing і НАСА виконають першу місію Starliner з екіпажом влітку 2021 року, а післясертифікаційна місія запланована на наступну зиму.
Нагадаємо, НАСА разом із приватною компанією SpaceX відправила астронавтів на МКС . Разом із компанією Ілона Маска за цю можливість змагалась Boeing – компанія розробила свій безпілотний космічний корабель CST-100 Starliner, який можна використовувати кілька разів. Starliner вже здійснював безпілотний тестовий політ у грудні 2019 року. Однак космічний корабель Boeing не зміг долетіти до місця призначення через збій систем і завчасно повернувся на Землю.

Переглянути джерело

У Єгипті створено Центр моніторингу порушень у будівництві

24.08.2020 р. було повідомлено про відкриття у Єгипті Центру супутникового моніторингу, мета якого – адекватно інформувати урядові органи про точну кількість порушень будівельних робіт, що трапляються в країні. Відмічається, що на даний час Єгипетський уряд спостерігає близько 320 000 порушень у будівництві та звертається до місцевих органів влади для отримання додаткової інформації. Вважається, що новий Центр полегшить управління ситуацією.
Центр також забезпечуватиме якісні супутникові знімки сільськогосподарських угідь, що допоможе Єгипту боротися з дефіцитом продовольства в країні.

Переглянути джерело

Голова «Роскосмосу» повідомив про скорочення фінансування російської космічної програми

Фінансування федеральної космічної програми (ФКП) до 2025 року було урізано на 150 млрд руб. і може бути зменшено ще більше. Про це розповів глава «Роскосмосу» Д. Рогозін в інтерв’ю ТАСС на форумі «Армія-2020».
Рогозін заявив, що «Роскосмос» планує закінчити восени переговори з Міністерством фінансів. «За паспортом ФКП до 2025 року повинна налічувати 1 трлн 406 млрд руб., а в реальності вона вже зараз урізана на 150 млрд руб. І це не рахуючи передбачуваного секвестру космічних програм, який пов’язаний з падінням доходу федерального бюджету », – розповів він.
На його думку, галузі повинно бути повернуто фінансування в розміні 1 трлн 406 млрд, інакше їй загрожує «деградація», про що він доповів ще в 2015 році на нараді у президента.

Переглянути джерело

Запуск російської ракети «Амур» із багаторазовим ступенем коштуватиме $22 млн

Вартість пуску російської багаторазової ракети «Амур» з метановим двигуном складе від $22 млн до $35 млн в залежності від конфігурації. Ця інформація випливає з матеріалів технічного завдання «Роскосмосу», розміщених на сайті держзакупівель 20 серпня. Відзначається, що в цю суму входить пускова послуга з космодрому Східний, включаючи вартість ракети «Амур», головного обтічника, розгінного блоку та адаптації корисного навантаження.
Ціна запуску нової ракети-носія без розгінного блоку складе $22 млн. При цьому без посадки блоку першого ступеня та його повторного використання і без застосування розгінного блоку вартість – не більше $30 млн, а без повернення першого ступеня, але з розгінним блоком – не більше $35 млн.
Двоступенева ракета середнього класу «Амур» матиме багаторазовий (до десяти разів) перший ступінь, оснащений двигуном РД-0169, який працює на кисні та зрідженому природному газі (метані). Зі Східного «Амур» зможе виводити на низьку навколоземну орбіту 9,5 т при багаторазовому використанні першого ступеня та 12 т – при одноразовому, а на геоперехідну орбіту – 2,5 т із застосуванням розгінного блоку «Фрегат» та багаторазового ступеня.

Переглянути джерело

Зеленський: Ми захоплюємось Ілоном Маском та забуваємо, що у нас є Південмаш

Президент Володимир Зеленський мріє зробити Дніпропетровщину космічним серцем і мозком Європи. Про це він заявив під час виступу на презентації Стратегії розвитку Дніпропетровської області.
«Моя мрія – аби Дніпропетровська земля стала космічним мозком і серцем не просто України, а всієї Європи. Ми захоплюємось дуже часто Ілоном Маском, аплодуємо його проектам та чомусь забуваємо, що у нас є Південмаш, є неймовірні спеціалісти, які мають унікальні знання та мають унікальний досвід. Держава завжди буде їх підтримувати та розкриє цей потенціал максимально», – зазначив Зеленський.

Переглянути джерело

Туреччина зацікавилась українськими супутниками

У рамках візиту української делегації до Турецької Республіки стало відомо, що Туреччина зацікавилися українськими досягненнями в сфері створення супутників дистанційного зондування Землі. Про це на своїй сторінці у Facebook зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.
Також Олег Уруський відмітив: «Турецька сторона висловила бажання брати активну участь в спільних космічних проектах. Той досвід, який має Україна в процесі реалізації проектів зі створення супутників дистанційного зондування Землі, для Анкари є дуже важливим».

Переглянути джерело

США та Японія активізують оборонне співробітництво у космічному просторі

Прем’єр-міністр Японії С. Абе та командувач Космічних сил США генерал Дж. Реймонд 27.08.2020 р. домовились про посилення двостороннього оборонного співробітництва у космічному просторі, де регіональні конкуренти Китай та Росія нарощують свої можливості.
Генерал Дж. Реймонд вперше відвідав Японію з часу створення Космічних сил та свого призначення на посаду у грудні минулого року. Він був першим високопоставленим іноземним чиновником, який зустрівся з Прем’єр-міністром Японії з кінця лютого, коли був уведений карантин через пандемію коронавірусу.
С. Абе та Дж. Реймонд обговорили питання зміцнення співпраці між Космічними силами США та ескадрилею космічних операцій ВПС Японії, а також плани повернення космонавтів на Місяць у 2024 році. Створена лише в травні 2020 р., ескадрилья космічних операцій ВПС Японії має завдання протидіяти загрозам японським супутникам, таким як космічне сміття та метеорити. Очікується, що ескадрилья стане повноцінним підрозділом у 2023 році.
Дж. Реймонд, який з 2010 по 2012 роки проходив службу у Японії на авіабазі Йокота, повідомив С. Абе, що США вважають Японію своїм найважливішим партнером у космічному просторі.

Переглянути джерело

У НАСА повідомили про зняття режиму ізоляції на МКС

НАСА повідомило, що в американському секторі Міжнародної космічної станції тиск нормальний, витоку повітря немає і астронавт США Кріс Кессіді може повернутися в свій модуль для штатної роботи.
«Командир Кріс Кессіді почав день, відкривши люки американського сегмента, щоб відновити нормальну роботу станції. Він повторно активував американське обладнання життєзабезпечення і повернув на місця зберігання спорядження, яке екіпаж використовував під час роботи в службовому модулі «Зірка», – йдеться заяві НАСА.
П’ять днів американець Кріс Кессіді та двоє росіян Анатолій Іванишин та Іван Вагнер провели в ізоляції в російському модулі «Зірка» після того, як прилади на МКС зафіксували витік кисню і падіння тиску в американському сегменті станції. Ізоляція мала тривати до 23 серпня, але її продовжили. Під час перевірки, яка тривала п’ять днів, місце витоку не знайшли.

Переглянути джерело

Запуск ракети Delta 4-Heavy відкладено до ранку п’ятниці

Компанія United Launch Alliance за кілька годин до старту відмінила запланований на 27.08.2020 р. запуск своєї ракети Delta 4-Heavy із секретним супутниковим навантаженням Національного управління розвідки США через технічні проблеми.
Очікується, що запуск відбудеться ранком 28.08.2020 р.

Переглянути джерело

Південна Африка обіцяє побудувати шість супутників

Південноафриканське національне космічне агентство (SANSA) отримає 3 млрд. рендів ($177 млн.) на розробку та проектування до шести супутників протягом наступних чотирьох років. Про це повідомив генеральний директор SANSA Валь Мунсамі.
Зокрема, виступаючи перед журналістами, В. Мунсамі сказав: «Ми прагнемо побудувати півдюжини супутників протягом наступних трьох-чотирьох років, а також наземну інфраструктуру для підтримки цих місій».

Переглянути джерело

Відновлення «Морського стару» коштуватиме $470 млн.

Плавучий космодром «Морський старт», який в даний час базується в російському порту Слов’янка в Приморському краї, буде відновлений, для чого знадобиться близько 35 мільярдів рублів (приблизно $470 млн.), заявив російський віце-прем’єр Ю.Борисов ЗМІ цього тижня. Комерційний успіх «Морського старту» буде можливий при здійсненні не менше п’яти пусків на рік, підкреслив він.

Переглянути джерело

Важка ракета «Ангара» прибула до стартового центру «Плесецьк»

Російська важка ракета-носій «Ангара-А5» нещодавно була доставлена до космічного центру «Плесецьк» на північному заході Росії для передстартової підготовки. Ракета покинула Державний космічний науково-виробничий центр ім. М. Хрунічева у ніч на 14 серпня. Її прибуття на пусковий комплекс «Плесецьк» планувалося на 17 серпня.
Глава Державної космічної корпорації «Роскосмос» Д. Рогозін заявляв у травні, що льотні випробування важкої ракети-носія важкого класу «Ангара-А5» мають бути відновлені восени 2020 року.

Переглянути джерело

На супутниковому знімку випадково зафіксований китайський підводний човен

На супутниковому знімку американської компанії Planet Labs від 18 серпня 2020 року видно, що, ймовірно, китайський підводний човен типу 093 входить в тунель підземної бази на острові Хайнань у Південно-Китайському морі.
Зазначене супутникове зображення було розміщене в соціальній мережі Radio Free Asia.
Колишній чиновник Міністерства оборони США Д. Томпсон відмітив, що фіксація підводного човна на космічному супутниковому знімку є рідкісним явищем.
«Це малоймовірно, що комерційний супутник опинився у потрібному місці у потрібний час у безхмарний день», додав він.

Переглянути джерело

#risc

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів(за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
27.08.2020 15:07:15 23,17пн.ш. 93,38cх.д 5,3 Прикордонний район М’янма/Індія

НАСА проводить Конференцію «Міжнародна космічна станція. Дослідження і розробки»

Голова НАСА Джим Брайденстайн має відкрити дев’яту щорічну Конференцію «Міжнародна космічна станція. Дослідження та розробки» (International Space Station Research and Development Conference, ISSRDC) 27 серпня. Тема цьогорічної Конференції – «Від бачення до відкриття». Віртуальна конференція відбудеться протягом трьох днів: 27 серпня, 17 вересня та заключне засідання 22 жовтня. Це єдина щорічна Конференція, яка детально розглядає напрямки досліджень та розробок технологій, що проводяться в орбітальній лабораторії.
У перший день пленарних засідань, 27 серпня, основна увага приділена ініціативам НАСА по комерціалізації та дискусіям про еволюцію Національної лабораторії США на МКС. Другий день, 17 вересня, буде присвячений розгляду бізнес-тенденцій, що впливають на МКС. Останній день конференції, 22 жовтня, торкнеться наукових та освітніх заходів на МКС, а остання сесія дня буде зосереджена на 20-річному досвіду використання можливостей орбітальної лабораторії у студентських дослідженнях та експериментах.

Переглянути джерело

Витрати на програми НАСА SLS та EGS зростають зі здвигом запуску принаймні до листопада 2021

НАСА висловлює впевненість, що перший запуск системи космічного старту (Space Launch System, SLS) Artemis-1 («Артеміда-I») відбудеться до листопада 2021 року, але поки ще не називає конкретної дати. Якщо це відбудеться у листопаді 2021 р., це буде на цілих три роки пізніше проголошеного НАСА у 2014 році строку, коли офіційно було схвалено програму SLS. Витрати на програму також зростають пропорційно.
Якщо запуск відбудеться в листопаді 2021 року, нова оцінка витрат на розробку ракети SLS становитиме $9,1 млрд. (початковою оцінкою 2014 року була $7,021 млрд). Крім того, оцінка витрат на пов’язані із SLS наземні системи (Exploration Ground Systems, EGS) становитиме $2,4 млрд. (початкова оцінка була $1,843 млрд). Тобто, оцінка витрат на ракету SLS та пов’язані наземні системи EGS зросла приблизно на 30 %.

Довідково: Проект Space Launch System, SLS – надважка ракета-носій США для пілотованих експедицій за межі навколоземної орбіти.
«Артеміда-1» – безпілотний політ космічного корабля «Оріон» на ракеті SLS, планується у листопаді 2021 року.
«Артеміда-2» – перший пілотований політ космічного корабля «Оріон» на ракеті SLS, планується у січні 2023 року. Мета місії – обліт Місяця.

Переглянути джерело

Компанія Astra готується до чергової спроби запуску ракети-носія малих супутників

26 серпня компанія Astra оголосила, що зробить чергову спробу запустити свою ракету-носій Rocket 3.1 зі стартового комплексу на острові Кодіак (штат Аляска) 30 серпня. Вікно запуску відкривається о 22:00 за місцевим часом на дві з половиною години, з подібними можливостями запуску щодня до 3 вересня. Компанія намагалася запустити свою ракету протягом шестиденного періоду, який розпочався 2 серпня. На той час погодні умови змусили відкласти запуск на три дні, потім технічні проблеми завадили запуску.
Довідково: Astra – одна з десятків компаній, що розробляють невеликі ракети-носії для виведення на орбіту малих супутників (типу Кубсат), попит на які постійно зростає. Компанія була у числі шести інших компаній, обраних Міністерством оборони США у червні в якості кандидатів на укладання контракту на запуски супутників.
«Rocket 3.0» – двоступенева ракета-носій легкого класу висотою 11,6 і діаметром 1,32 м. Тяга першого ступеня з п’ятьма двигунами Dеlphin – 140 кН. Другий ступінь оснащений двигуном Aether. Планові можливості: 100 кг вантажу на низьку навколоземну орбіту.

Переглянути джерело

Директор НАСА заявив, що жінка-астронавт скоро може ступити на поверхню Місяця

Програма НАСА з дослідження Місяця Artemis («Артеміда») відкриває можливість для того, щоб всього через кілька років жінка-астронавт могла ступити на поверхню Місяця. Про це заявив директор НАСА Дж. Брайденстайн в ході відеоконференції, присвяченої ролі жінок в космічних дослідженнях.
«Висадка на Місяці до 2024 року астронавтів – жінок і чоловіків – залежить від того, чи вдасться нам надихнути всіх американців для досягнення цієї мети», – зазначив він, продемонструвавши при цьому емблему програми «Артеміда», виконану в пурпурно-золотистих тонах. Він нагадав, що саме ці кольори використовували на початку минулого століття активістки руху за права жінок.
«Наша програма досліджень Місяця заснована на вкладі жінок-першопрохідниць в дослідженні космосу, – продовжував він. – Ми віддаємо данину поваги тим жінкам-працівницям НАСА, хто здійснив польоти в космос, а також майбутнім дослідницям».

Переглянути джерело

НАСА уточнює свої плани щодо комерціалізації діяльності на низькій навколоземній орбіті

У той час як НАСА прагне врешті-решт перейти від Міжнародної космічної станції до комерційних станцій на низькій орбіті Землі, агентство зупиняє збір пропозицій з розвитку таких платформ. Одним з елементів Стратегії НАСА щодо комерціалізації низької орбіти Землі, оголошеної в червні 2019 року, було фінансування розвитку комерційних платформ, включаючи як модулі, приєднані до МКС, так і комерційні станції. Завдяки програмі НАСА Next Space Technologies for Exploration Partnership (NextSTEP) вона запросила пропозиції щодо комерційного модуля, приєднаного до МКС, обравши в січні пропозицію від компанії Axiom Space.
НАСА також планувала використовувати програму NextSTEP для підтримки розвитку автономної комерційної станції. Однак, опублікувавши проект клопотання в жовтні минулого року, агентство не видало остаточного клопотання. На Конференції «Міжнародна космічна станція. Дослідження та розробки» (ISS Research and Development), що відбулася в Інтернеті 27 серпня, чиновники агентства підтвердили, що поки не планують продовжувати дослідження питання безкоштовної комерційної платформи.
Одним з найбільших викликів є фінансування. НАСА запросила $150 млн. на напрямок комерціалізації низької орбіти Землі у пропозиції до бюджету на 2020 фінансовий рік, але отримала лише $15 млн. На 2021 фінансовий рік НАСА знову запитало $150 млн., але Палата представників Конгресу США знову виділила лише $15 млн у своїй версії законопроекту про бюджет. Одним з напрямків вирішення проблеми фінансування може стати зниження транспортних витрат. Вважається, що НАСА відшкодує свої існуючі контракти на комерційні екіпажі та вантажі приблизно в середині десятиліття.
Ще одна можливість підтримати комерціалізацію навколоземної орбіти – це те, що НАСА називає «приватними місіями космонавтів» або комерційними місіями за участі приватних клієнтів, а не астронавтів НАСА. Стратегія комерціалізації НАСА передбачає здійснення до двох таких місій на рік протягом 30 днів одночасно. Одним із можливих замовників приватних місій космонавтів може стати актор Том Круз, який прагне зняти фільм на МКС.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX запустить на Місяць посадковий апарат Masten

Компанія Masten Space Systems оголосила 26 серпня, що підписала контракт зі SpaceX на запуск своєї першої місії на Місяць, в рамках якої буде доставлено корисне навантаження НАСА. Також було заявлено, що SpaceX розпочне свою місію Masten Mission One, або MM1, наприкінці 2022 року. Компанії не розголошували вартість контракту.
Місія відбудеться у рамках комерційної місячної програми НАСА (NASA’s Commercial Lunar Payload Services, CLPS) за контрактом на суму $75,9 млн, укладеним НАСА з Masten Space Systems у квітні. Апарат компанії Masten XL-1 має доставити дев’ять демонстраційних науково-технічних пристроїв НАСА у південно-полярну область Місяця. НАСА стане основним замовником місії, але компанія Masten Space Systems має намір запросити інші компанії для доставлення їх навантаження на Місяць.

Переглянути джерело

Ракета Falcon-9 досягла нового рекорду щодо повторного використання першого ступеня

18 серпня 2020 р. компанія SpaceX успішно запустила ракету Falcon-9, встановивши рекорд повторного використання першого ступеня ракети.
Falcon-9 стартував о 10:31 за місцевим часом з космодрому ВПС на мисі Канаверал та вивів на орбіту 58 малих широкосмугових супутників для угруповання Starlink і три оптичні супутники SkySat.
Супутники SkySats відокремилися від ракети приблизно через 13 хвилин після старту, супутники Starlink – через 46 хвилин після старту. Перший ступень приземлився на безпілотний корабель “Of Course I Still Love You” компанії SpaceX в Атлантичному океані.
Вперше компанія SpaceX використала перший ступень ракети Falcon-9 шостий раз.

Переглянути джерело

Супутникові знімки демонструють руйнування внаслідок урагану «Лора»

Нові супутникові знімки дають змогу побачити руйнування внаслідок урагану «Лора», які спостерігаються по всій Луїзіані. Ураган «Лора» пройшов південним заходом Луїзіани рано вранці 26.08.2020 р., вбивши шістьох чоловік і залишивши за собою численні руйнування. CNN отримала нові супутникові знімки від компанії Maxar Technologies, які показують, наскільки руйнівним був шторм. Зокрема, знімки регіонального аеропорту Лейк-Чарльз до та після урагану демонструють значні пошкодження авіаційних ангарів:

Переглянути джерело

#risc
#risc