Новини за 31.08.2020 – 05.09.2020

PER ASPERA AD ASTRA

Підготовка запуску ракети Vega компанії Arianespace вступила у заключну стадію

Триває остання підготовка до історичного запуску ракети-носія Vega компанії Arianespace в рамках Європейської місії малих космічних супутників (Europe’s Small Spacecraft Mission Service, SSMS), який планується у вікно з 1 по 4 вересня після численних перенесень з причини погодних умов. SSMS пропонує нові спеціалізовані рішення для спільного використання європейської ракети Vega. Майбутня місія Vega, яка отримала позначення VV16, була спланована у рамках ініціативи Європейського космічного агентства (ESA) «Запуски недорогих легких супутників» LLL (Light satellite, Low-cost, Launch opportunity).
Місія VV16 полягає у виведенні на орбіту корисного навантаження 21 компанії з 13 країн, яке включає супутники різного призначення: дистанційного зондування Землі, телекомунікаційні, науково-технологічно-освітні тощо.
Розробка обладнання фінансувалась ESA, тоді як Європейський Союз взяв на себе фінансування польоту. Вважається, що об’єднані європейські зусилля сприятимуть задоволенню зростаючого попиту ринку малих супутників.

Переглянути джерело

Індійська організація космічних досліджень створює «місячні кратери» у 200 км від Бангалора

Індійська організація космічних досліджень (Indian Space Research Organisation, ISRO), яка планує запустити на Місяць автоматичну міжпланетну станцію Чандраян-3 наступного року, планує побудувати штучні «місячні кратери» у штаті Карнатака, приблизно в 215 км від міста Бангалор. Оголошено відповідний тендер, визначення компанії-виконавця має завершитися до кінця серпня або на початку вересня. Вартість будівництва оцінюється в розмірі 2 420 000 індійських рупій ($33 000).
Кратери матимуть діаметр 10 м та глибину до 3 м. Вони призначені для імітації місячної поверхні, на яку має приземлиться посадочний модуль Чандраян-3. На «місячному полігоні» будуть проведені випробування датчиків посадочного модуля.

Переглянути джерело

Японський експерт прогнозує розміщення Космічних сил США в Японії

Угруповання Космічних сил США найближчим часом буде розгорнуто у Японії, прогнозує Тацукі Мацуї, професор математики, фізики та статистики Університету Темпл (Токіо), оцінюючі результати першого в історії візиту командувача Космічних сил США генерала Д. Реймонда до Токіо.
«Це відбудеться досить скоро, тому що загроза зростає зі зростаючою швидкістю», – сказав Мацуї, який спеціалізується на вивченні руху супутників. Японії загрожує багато сусідніх країн, і балістичні ракети є основною проблемою, відмітив він. За останні роки Північна Корея провела численні ракетні випробування, включаючи пуски міжконтинентальних балістичних ракет над Японією, Китай створив величезний ракетний арсенал, який, на думку експертів, націлений на військові бази США в Японії.

Переглянути джерело

Главкосмос буде просувати на міжнародному ринку космічні системи ІСС

Російські компанії «Главкосмос» та «Інформаційні супутникові системи імені академіка М.Ф. Решетньова» (входять у Держкорпорацію «Роскосмос») підписали меморандум про спільну участь у реалізації Комплексної науково-технічної програми повного інноваційного циклу «Глобальні інформаційні супутникові системи».
Документом передбачається спільне просування на міжнародний космічний ринок нових космічних систем на базі автоматичних космічних апаратів, включаючи багатосупутникове угруповання малих космічних апаратів цивільного призначення. Крім того, «Главкосмос» та «ІСС» просуватимуть на міжнародний космічний ринок інноваційні розробки, окремі вироби та елементи космічної техніки цивільного призначення. Учасники угоди також мають намір залучати бюджетне фінансування для реалізації дослідно-конструкторських робіт по розробці перспективних елементів космічної техніки з використанням науково-технічного доробку, отриманого в рамках Комплексної науково-технічної програми.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів (за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
31.08.2020 00:20:26 0,78пн.ш. 29,79зх.д. 5,7 Центральна частина Серединно-Атлантичного хребта

Повідомлення про запуск КА «Capella Sequoia»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
Capella Sequoia США 31.08.2020 09:05 UTC Elektron Космодром Оненуї, Нова Зеландія Capella Space ДЗЗ

Запуск ракети Delta 4 Heavy компанії ULA відкладений

Важка ракета-носій Delta 4 Heavy компанії United Launch Alliance із секретним супутником Національного управління розвідки США залишилась на землі після припинення місії 29 серпня. Запуск програми NROL-44 був припинений через технічні проблеми за три секунди до того, як ракета повинна була злетіти зі стартового комплексу-37 космодрому ВПС на мисі Канаверал у Флориді. Це була третя спроба запуску після двох відмін – 26 серпня через запит замовника та 27 серпня внаслідок технічної проблеми.
Чергова спроба запуску може відбутися не раніше ніж через сім днів.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX запустила ракету Falcon-9 з аргентинським радіолокаційним супутником

SpaceX 30 серпня успішно здійснила запуск ракети Falcon-9 з космодрому на мисі Канаверал, доставивши радіолокаційний супутник Saocom-1B Аргентинського космічного агентства CONAE та ще два маленькі супутники (Tyvak-0172 та Gnomes-1) на низьку орбіту Землі.
Запуск ракети Falcon-9 мав відбутися після запуску ракети Delta 4 Heavy з супутником NROL-44 Національного управління розвідки США, також з мису Канаверал. Припинення місії United Launch Alliance дало можливість SpaceX першою запустити свою ракету Falcon-9. SpaceX намагалася 30 серпня запустити ще одну місію Falcon-9 з партією широкосмугових супутників Starlink з мису Канаверал, але негода затримала цей запуск щонайменше до 1 вересня.

Переглянути джерело

Світовий ринок малих супутників зросте до $7,1 млрд у 2025 році

Обсяг глобального ринку малих супутників зросте з $2,8 млрд у 2020 році до $7,1 млрд у 2025 році при середньорічному рості 20,5%, йдеться у новому звіті ResearchAndMarkets. Зазначений ринок визначається різними факторами, такими як зростаючий попит на послуги дистанційного зондування Землі, зокрема, на космічні знімки та аналітику. Також на ринок впливає збільшення кількості місій з вивчення космосу.
Спостереження за Землею та дистанційне зондування – це найбільш швидкозростаючий сегмент ринку малих супутників. Зростання цього сегменту пояснюється компактністю малих супутників, які забезпечують ефективне спостереження Землі та дистанційне зондування.
Завдяки своїй компактності, малі супутники ідеально підходять для спостереження Землі та відстеження погодних явищ, таких як урагани, інші природні катастрофи. Крім того, важливим є можливість надання інформації з відносно малою затримкою у часі.

Переглянути джерело

Контракти НАСА з компанією SpaceX Ілона Маска під загрозою через зв’язки компанії Tesla з Китаєм

У Конгресі США порушено питання, чи представляють контракти НАСА, укладені з компанією SpaceX Ілона Маска, потенційний ризик національній безпеці через фінансову підтримку Китаєм компанії мільярдера з виробництва електромобілів Tesla.
«Я стурбований тим, що китайські компанії можуть приїхати до США, укласти вигідну угоду, отримати доступ до конфіденційної інформації і технологій та використовувати їх у власній космічній програмі та для зміцнення власної національної безпеки», – заявив сенатор від Колорадо, член комітету з торгівлі К. Гарднер.
К. Гарднер, який також є головою підкомітету з міжнародних відносин з країнами Східної Азії, запропонував законопроект, що має врегулювати порушене питання. Зазначений законопроект містить положення необхідної перевірки підрядників НАСА на предмет потенційних зв’язків з Китаєм, а також зобов’язання НАСА «брати до уваги» ці зв’язки при укладанні контрактів. Такі зміни у законодавстві можуть поставити SpaceX у невигідне положення, враховуючи те, що у грудні 2019 р. Tesla отримала кредитну лінію на суму $1,4 млрд у китайських державних банках. Тож не дивно, що компанія United Launch Alliance, один з головних конкурентів SpaceX у контрактах на запуски федеральних супутників і космічних кораблів, закликала К. Гарднера внести цей законопроект.

Переглянути джерело

Туреччина розпочинає випробування рідкопаливних ракетних двигунів

Туреччина має намір розпочати випробування технологій реактивних ракетних двигунів на рідкому паливі. Про це заявив президент Туреччини Р. Ердоган 30.08.2020 р. під час церемонії у Центрі досліджень космічних та передових технологій компанії Roketsan в Анкарі.
На початку цього року Ердоган пообіцяв запустити у 2020 році Національну космічну програму, що дозволить Туреччині приєднатися до пулу космічних країн, таких як Китай, США, Індія та Росія. 30.08.2020 р. Ердоган особливо наголосив, що проект «Система запуску малих супутників» (Micro-Satellite Launch System project) дозволить Туреччині самостійно запускати супутники вагою до100 кг на низьку навколоземну орбіту.
Зазначений проект, метою якого є забезпечення незалежного доступу Туреччини до космосу та можливості запуску власних супутників, планується завершити до 2025 року, проте Ердоган висловив сподівання, що він буде завершений раніше.

Переглянути джерело

Пакистан купує китайські супутникові дані «Jilin-1»

Пакистан придбав у Китаю супутникові дані в реальному часі, що включають відео-, оптичні та гіперспектральні зображення високої чіткості, які дозволяють визначати точне розташування таборів індійської армії на лінії контролю в Джамму та Кашмірі.
Розвідувальні джерела заявили, що Пакистан уклав контракт з Китаєм на закупівлю супутникових даних з супутників «Jilin-1» на 2020 рік. Супутникове угруповання «Jilin» – китайське угруповання комерційних супутників дистанційного зондування Землі, належить компанії Chang Guang Satellite Technology Co. Ltd., складається з десяти супутників на орбіті з можливістю глобального покриття, забезпечує спостереження визначеної території двічі на день. Роздільна здатність панхроматичного зображення становить 0,72 м, мультиспектрального зображення – 2,88 м.

Переглянути джерело

Колишній генеральний директор РКК «Енергія» заарештований за незаконне привласнення грошових коштів

Колишній генеральний директор російської Ракетно-космічної корпорації «Енергія» Володимир Солнцев був заарештований за звинуваченням у розкраданні понад 1 млрд руб ($13 млн) шляхом завищення цін на закупівлю електронних компонентів для наукового модуля Міжнародної космічної станції. В.Солнцев заперечує звинувачення і заявляє, що кримінальна справа – це «розгром Роскосмоса старої команди».

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів (за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
31.08.2020 20:24:04 3,96пд.ш. 70,04сх.д. 5,8 Район архіпелага Чагос

Канадський Інститут космічного простору закликає ООН розробити угоду щодо використання космічних ресурсів

Інститут космічного простору (The Outer Space Institute, OSI) закликає Організацію Об’єднаних Націй розпочати роботу над міжнародною угодою, що врегулює діяльність з добування та використання позаземних ресурсів.
«Ми вважаємо, що швидкість та масштаби розробок, пов’язаних з дослідженням, експлуатацією і використанням космічних ресурсів, вимагають більш рішучих та невідкладних дій», – йдеться у відкритому листі OSI президенту Генеральної Асамблеї ООН Тіджані Мухаммад-Банде, направленому Інститутом у серпні поточного року.
У листі, підписаному 142 фахівцями в галузі космосу, говориться, що Генеральна Асамблея повинна уповноважити Комітет ООН з використання космічного простору в мирних цілях (UNCOPUOS) «провести переговори з максимальною швидкістю по проекту багатосторонньої угоди про дослідження, освоєння та використанні космічних ресурсів».

Переглянути джерело

Компанії Lockheed Martin та York Space Systems отримали контракти Агентства космічного розвитку Пентагону

Агентство космічного розвитку (Space Development Agency, SDA) оголосило 31.08.2020, що Lockheed Martin та York Space Systems виграли контракти на створення угруповання малих, взаємопов’язаних супутників, які будуть передавати дані військовим силам на землі, на кораблі або літаки. Кожна компанія побудує по 10 супутників, які мають бути запущені в 2022 році.
SDA – структурний підрозділ Міністерства оборони США, відповідає за гнучке та ефективне використання космічних можливостей в інтересах Пентагону. Навесні 2020 р. Агентство оголосило про намір обрати дві або більше компанії, які займуться розробкою, побудовою та тестуванням орбітального угрупування, що включатиме 20 низькоорбітальних космічних апаратів. Цей захід може розглядатися як перший крок Пентагону у напрямі створення на низькій орбіті власного супутникового угруповання (National Defense Space Architecture, NDSA).
Щодо технічних особливостей угруповання в SDA відзначають, що супутники повинні знаходитися на орбіті заввишки близько 1000 км з нахилом від 80 до 100 градусів. Супутники повинні мати можливість обмінюватися інформацією з використанням лазерних терміналів. При цьому частина апаратів повинна мати можливість оптичної передачі даних на Землю. Тверді контракти з фіксованою ціною будуть виплачуватися поетапно. Lockheed Martin отримав $187,5 млн, York Space Systems Йорк – $94 млн.

Переглянути джерело

Компанія ULA розслідує причину припинення місії Delta 4 Heavy

Компанія United Launch Alliance ще не повідомила, що саме спричинило різке припинення запуску Delta 4 Heavy за три секунди до старту 29 серпня. «Ми перебуваємо в процесі проведення ретельного розслідування з метою встановлення першопричини переривання виконання місії NROL-44», – заявила представник ULA Джулі Арнольд.
Ракета, на якій перебуває секретний супутник-розвідник Національного управління розвідки США, залишається на космічному стартовому комплексі-37 космодрому ВПС на мисі Канаверал у Флориді. «Ми не поспішаємо, ретельно оглянемо Delta 4 Heavy, щоб виявити, відремонтувати та протестувати систему. Щойно це буде завершено, ми визначимо нову дату запуску», – сказала Дж.Арнольд.

Переглянути джерело

Китай демонструє прогрес у реалізації проекту космодрому для морських запусків

Китай досягає успіху у будівництві космодрому для запусків ракет з моря. Компанія China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC), головний підрядник у галузі космонавтики, розпочала будівництво космодрому поблизу міста Хайян на узбережжі східної провінції Шаньдун.
«Східний аерокосмічний порт» додасться до чотирьох створених космічних центрів Китаю та стане базою для морських пусків легких твердопаливних ракет. Нещодавня інспекція керівника Китайської академії ракетно-транспортних технологій відмітила «значний прогрес» у проектуванні та будівництві нового космопорту. Китай здійснив свій перший запуск з моря в червні 2019 року ракети Long March 11. Аналітики відзначають, що нові можливості забезпечать швидке реагування і деяку скритність при запусках. Морські запуски також можуть дещо знизити ризики для безпеки цивільного населення.
На даний час Китай має місця запуску на континентальній частині: Цзюцюань на північному заході, Тайюань (північ), Січан (південний захід), а також прибережну ділянку у Веньчані на південному острові Хайнань. При запусках з внутрішніх площадок відпрацьовані ступені часто представляють загрозу населеним районам, що вимагає дорогих заходів безпеки.
Другий морський запуск ракети Long March 11 очікується до кінця 2020 року, можливо, в середині вересня. За останні роки Китай активізував свою космічну діяльність, здійснюючи понад тридцять запусків як у 2018, так і в 2019 році. У 2009 році було зроблено лише шість запусків.

Переглянути джерело

Дві великі китайські аерокосмічні групи підписали угоду про поглиблення стратегічної співпраці

28 серпня Китайська корпорація аерокосмічної науки і технологій (China Aerospace Science and Technology Corp., CASC) та Китайська корпорація аерокосмічної науки і промисловості (China Aerospace Science and Industry Corp., CASIC), провідні структури в аерокосмічній галузі Китаю, підписали в Пекіні угоду про поглиблення стратегічної співпраці.
Відповідно до угоди, обидві компанії прагнуть створити об’єднання підприємств аерокосмічної промисловості та компаній аерокосмічної оборони світового рівня. Також вони спільно підвищуватимуть міжнародну конкурентоспроможність та впливовість Китаю в аерокосмічній галузі. Інші головні завдання включають спільну підтримку розвитку збройних сил та задоволення потреб національної стратегічної оборони.
Передбачається, що аерокосмічна промисловість Китаю може зазнати подальших реформ найближчим часом. На даний час у Китаї розробляється національний 14-й п’ятирічний план на період 2021-2025 років. Враховуючи це, імовірним вважається подальше проведення заходів з оптимізації та реорганізації космічної галузі.

Переглянути джерело

Президент Білорусі О.Лукашенко підписав розпорядження про запуск білоруського науково-освітнього супутника

Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко підписав розпорядження «Про запуск науково-освітнього супутника Білоруського державного університету». Відповідно до документа Міністерству освіти доручається в 2020-2021 роках забезпечити запуск науково-освітнього супутника БДУ, а також визначаються джерела фінансування витрат, пов’язаних з реалізацією даного проекту.
Всі роботи з розробки та виготовлення другого супутника БДУ виконані співробітниками, студентами та аспірантами університету. У порівнянні з експлуатованим на даний час супутником він має великий потенціал для проведення космофізичних експериментів з використанням матеріалів та напівпровідникових пристроїв. Запуск супутника планується у 2021 році. На орбіті буде сформована перше білоруське угруповання з двох науково-освітніх супутників.
Прийняття розпорядження направлено на популяризацію аерокосмічної галузі, підвищення якості підготовки фахівців та розвиток білоруської наукової школи цього профілю, а також залучення талановитої молоді для розробки наукомістких технологій.

Переглянути джерело

Російський «Главкосмос» закінчив дослідження використання російського обладнання на космічних кораблях Індії

Російська компанія «Главкосмос» (філія державної корпорації «Роскосмос») передала індійським замовникам результати своїх досліджень щодо можливості використання російського обладнання на індійському пілотованому космічному кораблі «Gaganyan». Контракт на оцінку можливості використання російського обладнання у системах життєзабезпечення та забезпечення теплового режиму для пілотованого космічного корабля «Gaganyan» був укладений 25 жовтня 2019 року. У проекті брали участь фахівці з космічної ракетної корпорації «Енергія».
1 липня 2019 року Роскосмос повідомив, що компанія Главкосмос та Центр пілотованих космічних польотів Індійської організації космічних досліджень уклали контракт на забезпечення відбору, медичного обстеження та підготовки індійських космонавтів.
У серпні 2018 року прем’єр-міністр Індії Н.Моді заявив, що його країна відправить на орбіту перший національний космічний екіпаж у 2022 році, коли буде відзначати 75-річчя незалежності. До цього планується здійснити два запуски космічних кораблів у безпілотному режимі. З лютого 2020 року група з чотирьох кандидатів в космонавти з Індії проходить курс навчання у російському Центрі підготовки космонавтів ім. Гагаріна.

Переглянути джерело

Через відсутність комплектуючих Росія може опинитися без космосу

Відсутність комплектуючих стала причиною перенесення термінів відправки на орбіту двох супутників спостереження Землі «Ресурс-П». Про це повідомив генеральний директор Ракетно-космічного центру «Прогрес» (підприємство «Роскосмосу») Д.Баранов. «Четвертий та п’ятий «Ресурси-П» відкладаються через те, що немає низки комплектуючих, що поставляються зовнішніми підприємствами», – сказав він.
У 2013-2016 роках було запущено три супутника «Ресурс-П», два з яких зараз працюють. Запуски четвертого та п’ятого апаратів спочатку планувались у 2018-2019 роках, але постійно відкладались і на даний час плануються на 2021-2022 роки.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетруси з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів (за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
01.09.2020 07:09:28 28,04пд.ш. 70,98зх.д. 6,3 Центральна частина Чилі
01.09.2020 07:30:02 28,00пд.ш. 70,23зх.д. 6,0 Центральна частина Чилі
02.09.2020 00:09:16 27,90пд.ш. 71,39зх.д. 6,0 Центральна частина Чилі

Розробки нових космічних технологій НАСА стикаються з потенційним тиском на бюджет

Недостатній рівень бюджетного фінансування НАСА може створити тиск на програми космічних технологій НАСА, попередив представник агентства 1 вересня. Виступаючи на засіданні Комітету з питань технологій, інновацій та інженерії Консультативної ради НАСА, Джим Рейтер, керівник директорату космічних технологій, заявив, що його директорат готується до двох сценаріїв бюджету на 2021 фінансовий рік, який розпочнеться 1 жовтня.
Перший сценарій полягає в тому, що директорат отримає $1,58 млрд., відповідно бюджетного запиту відомства, опублікованого у лютому. Інший сценарій полягає в тому, що космічні технології отримують $1,1 млрд., на рівні фінансування у 2020 фінансовому році. Це може трапитися, якщо Конгрес прийме резолюцію, яка визначає, що фінансування НАСА у 2021 фінансовому році відбувається на рівні 2020 року.
У разі, якщо буде прийняте фінансування розвитку технологій на рівні 2020 року, це відобразиться на термінах виконання робіт у галузях ядерної енергетики та системного орбітального обслуговування. Реалізація низки інших пріоритетних проектів також буде відтерміновано, внаслідок чого не буде виконано термінів їх реалізації. Зокрема, під загрозою може бути демонстрація можливостей ядерного двигуна, що прогнозувалася у 2024 році.

Переглянути джерело

Звіт Пентагону: Китай накопичує арсенал протисупутникової зброї

Китай демонструє прогрес у розробці ракет та електронної зброї, які можуть націлюватися на супутники на низькій та високій орбітах, зазначається в новому щорічному звіті Міністерства оборони про військовий потенціал Китаю, опублікованому 1 вересня. Китай вже має оперативні наземні ракети, які можуть вражати супутники на низькій навколоземній орбіті, та «ймовірно, має намір розробити новітню протисупутникову зброю, здатну знищувати супутники на геосинхронній орбіти Землі», – йдеться у зазначеному звіті.
Пентагон заявляє, що китайські військові стратеги розглядають здатність використовувати космічні системи та перешкоджати в їх використанні противнику як центральне завдання у сучасній війні. Китай роками продовжує «зміцнювати свій військовий космічний потенціал, незважаючи на свою відкриту громадську позицію проти мілітаризації космосу», – йдеться у звіті.

Переглянути джерело

Запуск ракети Vega з Французької Гвіани затриманий через тайфун на іншому кінці світу

Компанія Arianespace відклала запуск ракети Vega з космодрому Куру у Французькій Гвіані, запланований на вечір 01.09.2020, через тайфун у Південній Кореї, що загрожує наземній станції Чеджу, яка забезпечує відстеження ракети та виведення на орбіту 53 малих супутника. Після серії затримок у червні через несприятливі погодні умови (сильний вітер), ракета Vega була підготовлена для запуску ввечері 01.09.2020 з Французької Гвіани. «Нова дата запуску буде встановлена на основі розвитку ситуації з тропічним штормом над станцією Чеджу та її наслідків», – йдеться у повідомленні Arianespace.

Переглянути джерело

Туреччина вивела на орбіту першу вітчизняну ракету-носій

31.08.2020 турецькі ЗМІ (зокрема, Агентство Анадолу) повідомили, що перша ракета-носій турецького виробництва була успішно запущена в рамках проекту MUFS (Micro Satellite Launch System), який реалізується з 2018 року компанією Roketsan за підтримки Управління оборонної промисловості Туреччини. Апарат досяг висоти 130 км. Ракета успішно подолала лінію Кармана (100 км над рівнем моря), яка умовно вважається межею між атмосферою Землі та космосом.
Проект MUFS планується завершити до 2025 року. Перед фахівцями Roketsan поставлене завдання створити ракету-носій, здатну вивести супутник вагою до 100 кг на низьку навколоземну орбіту (400 км і більше).

Переглянути джерело

Ангольський супутник AngoSat-2 має бути запущений у березні 2022 року

Ангольський супутник Angosat-2 готується до запуску в космос у 2022 році. Телекомунікаційний супутник розробляється в Росії компанією «Інформаційні супутникові системи ім. М. Решетньова. На супутнику має бути встановлено корисне навантаження виробництва компанії Airbus.
Супутник Angosat-2 має замінити Angosat-1, який було втрачено 27 грудня 2017 року.

Переглянути джерело

НАСА з космосу відстежує лісові пожежі у Каліфорнії

На даний час Каліфорнія переживає один із найгірших сезонів пожеж. У цих умовах НАСА використовує свої ресурси для відповідного реагування. Вчені, які задіяні у Програмі стихійних лих (Applied Sciences Disaster Program), створюють тематичні карти та інші інформаційні продукти, що відстежують пожежі та їх димові шлейфи, одночасно визначаючи райони, що перебувають у зонах ризику.
Інформаційні продукти надаються користувачам, що працюють на місцях у Каліфорнії, включаючи Національну гвардію Каліфорнії, Департамент лісового та протипожежного захисту, Управління губернатора служби надзвичайних ситуацій, Каліфорнійську геологічну службу та Федеральне агентство з надзвичайних ситуацій.
«Коли трапляються подібні катастрофи, ми можемо швидко реагувати на запити наших партнерів, яким потрібні зображення та картографічні дані», – відмітив Девід Грін, менеджер Програми стихійних лих у штаб-квартирі НАСА у Вашингтоні. «Так само, після наслідків пожеж, наші дослідники використовуватимуть орбітальні та повітряні дані постраждалих районів, щоб допомогти зменшити такі ризики, як зсуви та селі».

Переглянути джерело

#risc

Китай використовує супутникову мережу для моніторингу повеней

З 11 серпня у Китайському міському окрузі Луннань (провінція Ганьсу) тривають проливні дощі, що викликали повені та призвели до загроз життю місцевого населення і втрат майна. Зокрема, дощі, які трапляються раз на сто років, викликали великомасштабні відключення електроенергії, перебої в зв’язку та пошкодження доріг.
З метою оцінки реальної ситуації у зоні лиха, Центр даних ДЗЗ Китайського національного космічного управління та Північно-Західний інститут екологічних ресурсів Китайської академії наук застосували механізм аварійного реагування з використанням супутників серії Gaofen.
Всебічно аналізуються дані, такі як карти метеорологічних хмар, топографія і форми рельєфу, басейни річок, мережі автомобільних доріг, обробляються дані супутникових зображень до та після лиха. За результатами аналізу виявляються райони затоплень та пошкодження доріг, мостів, сільськогосподарських угідь, а також вивчаються і оцінюються можливі зсуви ґрунтів.
Звіти та зображення передаються в Управління з надзвичайних ситуацій провінції Ганьсу та в штаб з надання допомоги місцевого округу Луннань для забезпечення своєчасної та якісної наукової підтримки розгортання сил з надання допомоги на місці.

Переглянути джерело

#risc

Повідомлення про запуск КА «Starlink»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
Starlink 1-60 60 КА США 03.09.2020 12:46 (UTC) Falcon 9 v.1.2 (Block 5) Космический центр Кеннеди, Флорида SpaceX Зв’язок

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Starlink»

03 вересня 2020 року о 12:46 (UTC) з Космічного центру Кеннеді, Флорида, за допомогою ракети-носія «Falcon-9 v1.2 (Block 5)» було здійснено запуск 60 супутників зв`язку Starlinк. Starlink – проект супутникової системи, реалізований компанією SpaceX. Його мета – створення дешевого високопродуктивного супутникового інтернет-каналу зв’язку.
Всього компанія Ілона Маска має намір запустити приблизно 12 тисяч міні-супутників, які будуть забезпечувати населенню планети безперебійний доступ до Мережі. Завдання мають намір виконати до кінця наступного десятиріччя. 60 супутників – це максимально можлива кількість для розміщення всередині Falcon-9 v1.2 (Block 5), хоча в майбутньому збільшений обтічник дозволить запускати більше 60 супутників за одну місію. У SpaceX з розумінням поставилися до прохання астрономічної спільноти зменшити відбивну здатність супутників, тому, нова група супутників Starlink оснащена спеціальними висувними сонячними козирками для блокування попадання сонячного світла на певні елементи апаратів.

Переглянути джерело

Повідомлення про запуск місії «SSMS»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
Кластерний запуск 78 КА США,
Канада, Ізраїль та країни ЄС
03.09.2020 04:51 (UTC) VEGA Космодром Куру, Французька Гвіана UTIAS, Satellogic S.A., Planet Labs, Spire, D-Orbit Зв’язок, ДЗЗ, технологічні, експери-ментальні

Інформаційна довідка щодо запуску місії «SSMS»

03 вересня 2020 року о 04:51 (UTC) з космодрому Куру (Нова Зеландія), за допомогою ракети-носія «VEGA» було здійснено запуск місії «SSMS». Місія «SSMS» включає в себе супутники, наносупутники, кубсати та пікосупутники у кількості 78 штук.
Athena – це експериментальний супутник зв’язку на низькій навколоземній орбіті, призначений для тестування технологій забезпечення глобального широкосмугового доступу в Інтернет масою близько 150 кг. Lemur-2 – це перше угруповання низькоорбітальних супутників, створене Spire. Ці супутники несуть два корисні навантаження для метеорології і відстеження руху суден. SpaceBEE – це пікосупутники які являють собою угруповання, що забезпечить двосторонній супутниковий зв’язок і ретрансляцію даних. Планується, що угруповання буде складатися з 150 супутників. Flock – це супутникове угруповання, яке складається з невеликих супутників для створення зображень Землі з високою роздільною здатністю від 3 до 5 м.

Переглянути джерело

У США випробували прискорювач надважкої місячної ракети SLS. Він спалив 480 тонн палива за 80 секунд

У США на полігоні компанії Northrop Grumman в штаті Юта пройшли успішні випробування найбільшого в історії прискорювача для надважкої ракети-носія Space Launch System (SLS), яка братиме участь у місячних місіях програми Artemis.
Довідка
Програма NASA та приватних компаній щодо розвитку пілотованих космічних польотів. Її метою є «відправлення першої жінки та чергового чоловіка» на поверхню Місяця у 2024 році та створення тамтешньої інфраструктури із подальшими планами доправити астронавтів на Марс. Про це повідомляє NASA.
На випробувальному стенді прискорювач пройшов 80-секундний тест-пропал для оцінки міцності матеріалів. За тест 54-метровий пятісегментний прискорювач спалив 480 тонн палива. Northrop Grumman зібрала два таких прискорювача, які будуть працювати разом і під час польоту дадуть ракеті 75% від всієї сумарної тяги. Незабаром за планом тести пройде центральний блок ракети SLS. Після цього він повинен пройти симуляцію орбітального запуску (green run test) і бути перевезений на базу Військово-повітряних сил на мисі Канаверал. Перший запуск очікується восени 2021 року.

Переглянути джерело

Ілон Макс анансував збірку прискорювача SUPER HEAVY для корабля STARSHIP, який полетить на Марс

На віртуальному саміті Humans to Mars голова SpaceX Ілон Маск анонсував початок будівництва першого прототипу прискорювача Super Heavy для космічного корабля Starship. На фабриці в Бока-Чіка, де вже створено ряд випробувальних прототипів Starship, на цьому тижні почнеться складання Super Heavy.
«Ми робимо великі успіхи. Особливо великі успіхи у Starship в системі виробництва. Рік тому там майже нічого не було, а тепер у нас великі виробничі потужності», – заявив гендиректор SpaceX. Starship за планом Маска буде доставляти людей на Місяць і Марс. Космічний корабель запускатимуть з надважкою ракетою-носієм Super Heavy.
Раніше SpaceX проводила тести тільки Starship, яка робила короткі випробувальні польоти, звані «стрибками». «Створити прототип чого б то не було, по-моєму, відносно легко, – вважає Маск. – Але побудувати систему виробництва так, щоб врешті-решт можна було випускати сотні і тисячі кораблів Starship – це важко».

Переглянути джерело

Компанії Made In Space Europe та Momentus співпрацюватимуть у створенні роботизованого космічного апарату перевізника

Made In Space Europe, дочірня компанія Redwire , 1 вересня оголосила про угоду з космічною транспортною компанією Momentus зі спільного створення та запуску у 2022 році космічного апарату – перевізника. Згідно з меморандумом про взаєморозуміння, компанії встановлять роботизовану руку, розроблену Made In Space, на космічному апараті Vigoride компанії Momentus.
За допомогою цієї руки Vigoride зможе захопити інший супутник у космосі, для транспортування його на нову орбіту. На сьогоднішній день компанія Momentus оголосила про угоди з компаніями виробниками наносупутників. «Робототехнічне стикування має перевагу над традиційними, оскільки воно дозволяє обслуговувати більш широкий спектр космічних кораблів» – говорить Харрісон Пітман, фахівець з розробки продукції Made In Space Europe.

Переглянути джерело

Лабораторія досліджень ВПС США оголошує про нові космічні експерименти

Дослідницька лабораторія ВПС 2 вересня оголосила, що вона проведе два нові космічні експерименти – один перевірить ефективність супутникових пристроїв на низьких орбітах, а інший допоможе вдосконалити сенсорні технології моніторингу навколоземного простору у межах орбіти Місяця. Експерименти проводяться дирекцією космічних апаратів AFRL на базі ВПС Кіртленд, штат Нью-Мексико.
Полковник Ерік Фелт, керівник Дирекції космічних засобів, зазначив, що 27 команд подали пропозиції, з яких перемогли два проекти, що впливають на національну безпеку. Експеримент, відомий як «Точний», буде вивчати фізику низької орбіти Землі, або VLEO, яка простягається від 90 до 600 кілометрів над Землею. У ході експерименту буде досліджена іоносфера та те, яким чином гази впливають на поширення радіохвиль, що використовуються для зв’язку та навігації.
Другий проект, названий CHPS, буде зосереджений на усвідомленні космічного домену поза геосинхронною орбітою Землі (GEO) аж до Місяця. CHPS вивчить концепції виявлення та відстеження об’єктів між GEO, де літають більшість супутників Космічних сил США, і Місяцем.
«NASA та комерційні компанії прагнуть зібрати ресурси та повернутися на Місяць», –сказав капітан Девід Бюлер, керівник програми AFRL. «Це збільшення активності вимагатиме більшої поінформованості про домен. Експеримент CHPS досліджуватиме технології зондування та алгоритми відстеження об’єктів. Наступними кроками керівників проекту буде подання бюджетів, термінів виконання програм та конкретних технічних цілей до 1 жовтня», – додав він.

Переглянути джерело

Повідомлення про припинення існування КА «STARLINK – 25

Міжнародний номер Офіційні та інші назви КА Дата запуску Належність Дата припинення існування Призначення Примітка
2019-029E STARLINK-25 2019-05-24 США 2020-09-01 Зв’язок Припинив існування у щільних шарах атмосфери

Повідомлення про запуск КА «Experimental spaceplane»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
Experimental spaceplane Китай 04.09.2020 05:30 UTC Chang Zheng-2F/T Космічний центр Цзіуцюань, Внутрішня Монголія, Китай CASC Експериментальний

04 вересня 2020 року о 05:30 по UTC з Космічного центру Цзіуцюань, Внутрішня Монголія, Китай, за допомогою ракети-носія «Chang Zheng-2F/T» було здійснено запуск експериментального КА Китаю.

«Chang Zheng-2F/T» – ракета-носій серії Чанчжен, розроблена і побудована в Китайській Народній Республіці для здійснення пілотованих запусків космічного корабля Шеньчжоу. Апарат розроблений Китайським дослідним інститутом ракетної техніки Китайського об’єднання космічних технологій.
Ракета-носій «CZ-2F», як і багато інших моделей, є прямим нащадком балістичних ракет, які розробляли в Китаї. Головна модифікація полягає у оснащенні ракети-носія резервними елементами системи безпеки. Також «CZ-2F» здатна нести велике корисне навантаження завдяки додатковим розгінним блокам першого ступеня ракети-носія. Інформація про «Experimental spaceplane» у відкритих джерелах відсутня.

Переглянути джерело

#risc
#risc

SpaceX завершує черговий успішний короткий тестовий політ прототипу свого космічного корабля Starship

Компанія SpaceX провела другий “стрибковий” політ прототипу свого космічного корабля Starship. Це був тестовий політ на 150 метрів у місці його розробки в Бока-Чика, штат Техас. Прототип SN6, більш нова модель, ніж SN5, яку SpaceX випробовували під час подібного тесту на початку серпня.
“Стрибковий” політ є ключовою частиною програми випробувань Starship та його двигуна Raptor. Ці прототипи оснащені лише одним двигуном, але остаточна серійна версія матиме шість, у тому числі три, призначені для польоту в атмосфері Землі, і три для використання у космосі. Два успішні випробування прототипів з контрольованою вертикальною посадкою є дуже хорошим знаком для програми розвитку космічного корабля, оскільки існувало кілька попередніх зразків, які ніколи не досягали подібних успіхів. Раніші версії стикалися з відмовами через тиск під навантаженням при імітації реальних умов.
Ці короткі стрибки допомагають SpaceX збирати дані щодо продуктивності Raptor, а також продуктивності повнорозмірного прототипу Starship (хоча без елементів, включаючи носовий конус і ноги для посадки). Все це забезпечує подальші випробування, включаючи суборбітальний атмосферний політ до висоти комерційних літаків та, врешті-решт, перший запуск орбітального «Зоряного корабля», який найімовірніше, відбудеться у наступному році.
SpaceX дотримується швидкого ітераційного плану розробки Starship, створюючи кілька поколінь прототипу одночасно на своєму майданчику в Бока-Чика, з метою швидкого тестування та вдосконалення конструкції, одночасно навчаючись на помилках.

Переглянути джерело

Місія NASA з дослідження астероїдів готується до запуску у 2021 році

Космічний корабель ” Люсі” здійснить амбіційну подорож через пояс астероїдів поблизу Юпітера, вивчаючи загалом вісім різних типів космічних порід протягом майже десятиліття. Хоча NASA і раніше будувало безліч місій з дослідження астероїдів, агентство ніколи не відвідувало троянські астероїди Юпітера, які обертаються навколо Сонця двома великими скупченнями – одне позаду Юпітера і одне попереду нього (Люсі також перевірить астероїд головного поясу, який він пройде під час подорожі.)
Вчені сподіваються, що місія детально розкриє основні типи космічних порід, знайдені в троянських скупченнях Юпітера , які, ймовірно, ховають воду глибоко під своєю поверхнею. І оскільки троянці утворилися приблизно в той самий час, що і Сонячна система, вони служать окремими скам’янілостями, які можуть допомогти вченим зрозуміти, як сформувалася сонячна система. На космічний корабель потрібно встановити необхідні прилади вже у жовтні, що дозволить перейди до подальшої підготовки. До липня, повідомляє NASA, космічний апарат буде готовий вирушити до Флориди для фінальної підготовки. Вікно запуску Люсі відкриється 16 жовтня 2021 року, а перший проліт астероїда буде можливий лише в квітні 2025 року.

Переглянути джерело

Космічний корабель “Оріон” пройшов остаточну перевірку для першого запуску “Артеміди”

1 вересня NASA оголосило, що капсула “Оріон Екіпаж” завершила важливий етап підготовки до першого запуску програми “Артеміда 1”. Для того, щоб переконатися, що Artemis 1 готова до польоту, нещодавно їй довелося пройти перевірку прийняття та сертифікації системи. Ця остання перевірка, проведена НАСА, вивчає всі аспекти та систему космічного корабля, включаючи звіти про перевірку та дані випробувань, щоб переконатись, що технічна цілісність транспортного засобу є надійною і що вона готова до остаточної інтеграції з ракетою-носієм.
Комісія з огляду вивчала не тільки обладнання транспортного засобу, але також якість виробництва, процедури безпеки та посібники з експлуатації, інтегровані в експлуатацію космічного корабля. Тепер, коли перевірка закінчена, корабель готовий до з’єднання з ракетою космічної системи НАСА у рамках підготовки до запуску, який проведе космічний корабель навколо Місяця і поверне його назад на землю. Побудований Lockheed Martin , космічний корабель “Оріон” представляє наступний гігантський стрибок NASA у дослідженні космосу людиною.
Це найбільша і найдосконаліша капсула на сьогодні. Вона здатна перевозити до шести людей, рухаючись завдяки вісьмом двигунам R-4D-11 та одному Aerojet Rocketdyne AJ10. Корабель оснащений модернізованою льотною палубою, включаючи скляну кабіну та автоматизовану док-станцію. Капсула також є міжнародним зусиллям, оскільки Європейське космічне агентство внесло вклад у європейський модуль обслуговування , розроблений та побудований Airbus. Перший політ “Оріона” відбувся 5 грудня 2014 року на борту ракети “Дельта IV” United Launch Alliance Heavy у рамках випробувального польоту NASA. Перший випробувальний політ провів Оріон повз пояс Ван Аллена, щоб піддати космічний корабель тим самим рівням радіації, які він повинен зустріти під час глибоких космічних місій. Оріон довів свою здатність, благополучно повертатись на землю.
Поки космічний корабель Оріон завершив свої остаточні перевірки, основний ракетний ступінь SLS проходить завершальний етап “зеленого циклу” випробувань у Космічному центрі Стенніс у Міссісіпі. Робота триває, незважаючи на COVID , техніки нещодавно завершили тест на карданний підвіс чотирьох основних двигунів RS-25. Пізніше восени чотири основні двигуни пройдуть гарячий тест, який триватиме приблизно вісім хвилин. Після завершення тестування ступінь буде доставлений до Космічного центру Кеннеді у Флориді на борту НАСА «Пегас», де він буде інтегрований з рештою апаратного забезпечення польоту Artemis-1.

Переглянути джерело

Естонія відзначає п’ятиріччя приєднання з ЄКА

1 вересня 2015 року Естонія стала 21-ю державою-членом ЄКА. Вона має давні традиції космічних досліджень, що характеризуються Тартуською обсерваторією, яка колись була одним з найбільших телескопів у світі, а сьогодні є головним дослідницьким центром Естонії з астрономії та фізики атмосфери.
Починаючи з 2010 року, Естонія брала активну участь у понад 50 проектах, пов’язаних з ЄКА. У 2013 році Естонія приєдналася до групи країн, які мають власний космічний апарат із запуском першого малого супутника ESTCube-1.

Переглянути джерело