Новини за 07.09.2020 – 13.09.2020

PER ASPERA AD ASTRA

NASA отримало патент на економний метод місячних польотів

Патентне відомство США видало NASA патент на програму орбітальних маневрів. Дослідники NASA, які беруть участь у програмі Explorers, розробили місію DAPPER з дослідницьким польотом до зворотної сторони Місяця. Однак, фахівцям не вдалося вкластися в бюджет $150 млн., що змусило їх шукати більш економні рішення.
Вчені розрахували, що більш економним буде політ до геосинхронної або високої навколоземної орбіти. Звідти прорахована нова траєкторія, яка потребує менше енергії, шляхом перельоту космічного апарату з високою навколоземної орбіти на місячну. Цей метод передбачає використання гравітації Землі і Місяця для прискорення і гальмування корабля у необхідні моменти, що істотно заощаджує паливо. У результаті нова траєкторія дозволяє дістатися до Місяця за 2,5 місяці при порівняно скромному бюджеті, тоді як інші доступні для DAPPER варіанти вимагають щонайменше півроку.

Переглянути джерело

ВПС США провела чергові випробування міжконтинентальної балістичної ракети

2 вересня 2020 року Командування ВПС успішно запустило міжконтинентальну балістичну ракету Minuteman III з бази ВПС Ванденберг, штат Каліфорнія. Ракета пройшла близько 4200 миль до атолу Кваджалейн на Маршалових островах. За повідомленням ВПС – «Ці випробувальні пуски перевіряють точність і надійність системи озброєння МБР, надаючи цінні дані для забезпечення безпечного, надійного та ефективного ядерного стримування. Старт не був відповіддю на будь-які «світові події чи регіональну напруженість». Підготовка до тестового запуску, як правило, починається за шість місяців до події, а календарі запуску складаються на три-п’ять років».
Ракета входила до складу 91-го ракетного крила, але через обмеження COVID-19 технічне обслуговування проводили техніки 90-ї та 91-ї груп технічного обслуговування, а також 576-а льотна випробувальна ескадра, розташована на авіабазі Ванденберг. У лютому 2020 року аналогічним чином випробували ракету Minuteman II.

Переглянути джерело

Буркіна-Фасо починає будівництво власного супутника BurkinaSat-1

Буркіна-Фасо, франкомовна західноафриканська країна, що не має виходу до моря, розпочала будівництво свого першого супутника під назвою BurkinaSat-1, наносупутника спостереження Землі. Згідно з повідомленнями місцевих ЗМІ, президент Буркіна-Фасо Рох Марк Крістіан Каборе оголосив про початок фази будівництва супутника після відкриття нещодавно побудованої наземної станції управління, як першого етапу проекту будівництва супутника. Супутник буде побудований в Університеті Норберта-Зонго за рахунок ресурсів та талантів, що надходять з країни та з діаспори. Президент Каборе підтвердив, що його уряд забезпечує 110 млн. західноафриканських франків (приблизно 200 000 дол. США) для фінансування закупівель компонентів для супутникового проекту.

Переглянути джерело

Космічні сили США доповнять спеціалісти з ВПС США

У найближчі тижні Космічні сили США поповняться більш як 2400 новими службовцями, які погодилися покинути ВПС і мають намір приєднатися до космічної служби. У зв’язку з обмеженнями на масові зібрання через пандемію COVID-19 Космічні сили проведуть віртуальну церемонію приведення до присяги 15 вересня. Ці 2400 космічних операторів, перебувають у 175 локаціях по всьому світу. Вони були вибрані з 8500 претендентів, що подали заявку на переведення.

Переглянути джерело

Лабораторія досліджень ВПС США оголошує про нові космічні експерименти

Дослідницька лабораторія ВПС оголосила 2 вересня, що вона проведе два нові космічні експерименти – один перевірить ефективність супутникових пристроїв на низьких орбітах, а другий допоможе вдосконалити сенсорні технології моніторингу навколоземного простору у межах орбіти Місяця. Експерименти проводяться дирекцією космічних апаратів AFRL на базі ВПС Кіртленд, штат Нью-Мексико.
Полковник Ерік Фелт, керівник Дирекції космічних засобів, зазначив, що 27 команд подали пропозиції, з яких перемогли два проекти, що впливають на національну безпеку. Експеримент, відомий як «Точний», буде вивчати фізику низької орбіти Землі, або VLEO, яка простягається від 90 до 600 кілометрів над Землею. У ході експерименту буде досліджена іоносфера та те, яким чином гази впливають на поширення радіохвиль, що використовується для зв’язку та навігації.
Другий проект, названий CHPS, буде зосереджений на усвідомленні космічного домену поза геосинхронною орбітою Землі (GEO) аж до Місяця. CHPS вивчить концепції виявлення та відстеження об’єктів між GEO, де літають більшість супутників Космічних сил США, і Місяцем.
«NASA та комерційні компанії прагнуть зібрати ресурси та повернутися на Місяць», –сказав капітан Девід Бюлер, керівник програми AFRL. «Це збільшення активності вимагатиме більшої поінформованості про домен. Експеримент CHPS досліджуватиме технології зондування та алгоритми відстеження об’єктів. Наступними кроками керівників проекту буде подання бюджетів, термінів виконання програм та конкретних технічних цілей до 1 жовтня», – додав він¬.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів (за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
06.09.2020 09:51:18 7,66 пн.ш. 37,17 зх.д. 6,0 Центральна частина Серединно-Атлантичного хребта

Повідомлення про запуск КА «Gaofen 11-02»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
Gaofen 11-02 Китай 07.09.2020 06:00 (UTC) Long March 4B Космодром Тайюань, Китай CAST ДЗЗ

07 вересня 2020 року о 06:00 UTC з космодрому Тайюань за допомогою ракети-носія «Long March 4B» було виведено на орбіту китайський КА ДЗЗ «Gaofen 11-02».
«Gaofen 11-02» розроблений академією аерокосмічної науки і техніки. Він буде в основному використовуватися в сферах національного землеустрою, міського планування, підтвердження прав на землю, проектування дорожньої мережі, оцінки врожайності, а також запобігання і пом’якшення наслідків стихійних лих. Він може надати інформацію для реалізації основних національних стратегій, таких як «Один пояс, один шлях» і модернізації національної оборони. Gaofen – це серія цивільних супутників спостереження Землі, розроблена і запущена для Китайської системи спостереження Землі високої чіткості (CHEOS), та являється частиною державної програми, спрямованої на створення всепогодної глобальної мережі спостереження, що працює майже в реальному часі, що складається з супутників, стратосферних дирижаблів і повітряних наглядових майданчиків.
За даними ЦКС

#risc

Владою США опубліковано директиву, спрямовану на підвищення кібербезпеки космічних систем

Влада США при створенні космічних систем буде приділяти підвищену увагу питанням кібербезпеки. Про це йдеться в опублікованому 4 вересня 2020 року меморандумі Білого дому – «Memorandum on Space Policy Directive-5 – Cybersecurity Principles for Space Systems».
Сполучені Штати вважають необмежену свободу дій у космосі життєво важливою для безпеки, економічного процвітання та наукового розвитку. Космічні системи забезпечують виконання таких ключових функцій, як глобальний зв’язок, навігація, наукові дослідження, моніторинг погоди та інші важливі задачі для забезпечення національної безпеки. Тому вкрай важливо захищати космічні системи від кіберінцидентів та не допустити порушення їх роботи.
Космічні системи ґрунтуються на інформаційних системах та мережах, незалежно від того, чи це концептуальне проектування, запуски або польоти. Крім того, передача команд управління та інформації про місію між космічними апаратами і наземними мережами заснована на використанні каналів бездротового зв’язку, які можуть бути уразливі для зловмисних дій, що порушують або погіршують космічні операції або навіть можуть знищувати супутники.
Приклади зловмисних дій у кіберпросторі, що завдають шкоди космічним операціям, включають підробку даних датчиків, подавлення або відправка несанкціонованих команд, впровадження шкідливого коду та проведення атак типу «відмова в обслуговуванні». Наслідки такої діяльності можуть включати втрату даних місії, скорочення терміну служби або можливостей космічних систем/угруповань або втрату контролю над космічними апаратами, що може призвести до зіткнень, які можуть пошкодити системи та викликати утворення космічного сміття.
У Стратегії національної безпеки від грудня 2017 року говориться, що «Сполучені Штати повинні зберігати своє лідерство та свободу дій у космосі». У доктрині Космічних сил сказано, що для захисту національних інтересів вони можуть вдаватися не тільки до оборонних, але і до наступальних дій – у космосі, на землі і у кіберпросторі. У Національній кіберстратегії від вересня 2018 року говориться, що Адміністрація буде активізувати зусилля щодо захисту космічних активів та допоміжної інфраструктури від кіберзагроз та працюватиме з галузевими та міжнародними партнерами над підвищенням кіберстійкості існуючих та майбутніх космічних систем. Отже, оператори космічних систем повинні передбачити захист від несанкціонованого доступу як до самих космічних апаратів, так і до наземних елементів інфраструктури.
Принципи кібербезпеки космічних систем, викладені в цьому меморандумі, встановлюються в якості керівництва та служать основою підходу уряду Сполучених Штатів до кіберзахисту космічних систем.
Принципи:
(а) Космічні системи та їх допоміжна інфраструктура, включаючи програмне забезпечення, повинні розроблятися та експлуатуватися з урахуванням ризиків та кібербезпеки. Космічні системи повинні розроблятися для безперервного моніторингу, прогнозування та адаптації для пом’якшення шкідливої кібердіяльності, які можуть впливати на операції космічних систем.
(b) Власники та оператори космічних систем повинні розробляти і реалізовувати плани кібербезпеки для своїх космічних систем, які включають можливості збереження або відновлення позитивного контролю над космічними апаратами. Ці плани також повинні забезпечувати можливість перевірки цілісності, конфіденційності та доступності критично важливих функцій, а також завдань, послуг та даних, які вони забезпечують і надають.
Власники та оператори космічних систем повинні на основі оцінки ризиків врахувати, включаючи у свої плани:
захист від несанкціонованого доступу до найважливіших функцій космічного апарату. Це повинно включати в себе захист каналів управління, контролю та телеметрії з використанням ефективних та перевірених засобів автентифікації або шифрування, розроблених для забезпечення захисту від існуючих та очікуваних загроз протягом усього терміну служби місії;
заходи фізичного захисту, призначені для зниження уразливості систем управління космічним апаратом та приймачів телеметрії;
захист від перешкод та спуфінга зв’язку, такий як програми моніторингу потужності сигналу, захищені передавачі та приймачі, автентифікація або ефективні, перевірені та протестовані заходи шифрування, розроблені для забезпечення захисту від існуючих та очікуваних загроз протягом усього терміну служби місії;
захист наземних систем, операційних технологій та систем обробки інформації шляхом прийняття цілеспрямованих передових методів кібербезпеки. Це впровадження повинно включати в себе методи, узгоджені з Системою кібербезпеки Національного інституту стандартів і технологій, щоб знизити ризик зараження шкідливим ПЗ і зловмисного доступу до систем, в тому числі з боку внутрішніх загроз;
застосування відповідних методів кібербезпеки, фізичної безпеки автоматизованих інформаційних систем та методів виявлення вторгнень для елементів системи, таких як інформаційні системи, антени, термінали, приймачі, маршрутизатори, пов’язані локальні та глобальні мережі та джерела живлення;
управління ризиками ланцюга поставок, що впливає на кібербезпеку космічних систем, шляхом відстеження продукції, що виробляється.
(c) Реалізація цих принципів за допомогою правил, нормативних актів та керівництв повинна підвищити кібербезпеку космічних систем, у тому числі за допомогою розгляду та прийняття, де це доречно, передових методів та практик в сфері кібербезпеки.
(d) Власники та оператори космічних систем повинні співпрацювати з метою сприяння розвитку передових практик в тій мірі, в якій це передбачено чинним законодавством. Вони також повинні обмінюватися інформацією про загрози, попередження та інциденти в космічній галузі, використовуючи в максимально можливій мірі такі місця, як Центри обміну інформацією та аналізу, відповідно до чинного законодавства.
(e) Заходи безпеки повинні бути ефективними, дозволяючи власникам та операторам космічних систем управляти відповідними ризиками та мінімізувати надмірне навантаження відповідно до вимог конкретної місії.

Переглянути джерело

Російський виробник супутників розробляє навігаційну систему Місяця

Російська компанія-виробник супутників «Інформаційні супутникові системи» (ІСС) розробляє два десятки супутників Місяця, повідомляє інформаційне агентство ТАСС. «ІСС» вже працює над функціоналом та складом майбутньої навігаційної системи Місяця, яка включатиме принаймні 24 космічні апарати і надаватиме людям на Місячній поверхні дані зв’язку та позиціонування, заявив ТАСС генеральний директор МКС Микола Тестоєдов.
Росія розробляє програму досліджень і колонізації Місяця, що розпочнеться з автоматичних місій (першу, «Луна-2025», планується запустити наступного року). Далі відбудуться пілотовані посадки на Місяць. У подальшому Росія планує розпочати будівництво своєї бази на південному полюсі супутника.

Переглянути джерело

Китай повідомив про успішне повернення багаторазового космічного апарату

Космічний корабель багаторазового використання, запущений Китаєм 4 вересня, повернувся на Землю. Сам Китай не називає його космічним літаком, але експерти характеризують його як космічний корабель, подібний до американського невеликого космічного човна X-37B. Де і коли він приземлився, не повідомляється, але експерти, які відстежують космічні об’єкти, дійшли висновку, що, ймовірно, це була пустеля Такламакан о 02:00 UTC, 06.09.2020.

Переглянути джерело

Супутникові знімки Північної Кореї припускають плани запуску балістичних ракет: звіт аналітичного центру США

Супутникові знімки, отримані Центром стратегічних та міжнародних досліджень 4 вересня, показують активність на Північнокорейському суднобудівному заводі Sinpo, що може свідчити про підготовку до майбутніх випробувань балістичної ракети, запущеної з підводного човна Pukguksong-3. Індикатором підготовки до пуску є кілька судів у захищеному човновому басейні, аналогічному випробуванню Pukguksong-3 у жовтні 2019 року.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів (за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
07.09.2020 09:12:39 17,09пд.ш. 168,47сх.д. 5,9 Район островів Вануату

Китайський багаторазовий експериментальний космічний апарат перед поверненням на Землю запустив невідомий об’єкт

Невідомий об’єкт відокремився від китайського багаторазового експериментального космічного апарату перед тим, як той у неділю зійшов з орбіти, завершивши секретну дводенну місію на низькій навколоземній орбіті. Космічний корабель стартував з космодрому Jiuquan Satellite Launch Center в пустелі Гобі в четвер на ракеті «Long March 2F». Повідомлення про закриття повітряного простору, опубліковані днем раніше, давали єдиний ключ до розуміння термінів та характеру місії. Посадка відбулася, як і було заплановано в неділю, згідно лаконічного прес-релізу китайських державних ЗМІ. Ні зображення, ні деталі «багаторазового експериментального космічного корабля» не було представлено.
«Успішний політ ознаменував важливий прорив країни в галузі досліджень багаторазових космічних апаратів і, як очікується, забезпечить зручний і недорогий транспорт туди і назад для мирного використання космосу», – йдеться в заяві Xinhua.
В деякому протиріччі з цілями «мирного використання космосу», характер місії, і характеристики космічного корабля ретельно приховуються. Додаткову інтригу представляє факт відділення від основного КА, перед включенням гальмівних двигунів, об’єкта невідомого призначення. Мережа космічного спостереження Сполучених Штатів NORAD каталогізувала даний об’єкт, як ID 46395 (2020-063G COSPAR ID), зв’язавши його з запуском «Long March 2F». Експериментальний космічний апарат вийшов на орбіту з параметрами 331 на 347 км та нахилом 50,2°. Новий об’єкт знаходиться на аналогічній орбіті.
Аналітики припускають, що об’єкт був випущений за два витка до того, як експериментальний космічний апарат зійшов з орбіти. Ніяких подробиць щодо цього об’єкта не було оприлюднено китайським або американським космічними відомствами.

Переглянути джерело

Місячна місія «Чандраян-3», яка буде запущена на початку 2021 року та не буде включати орбітальний апарат

Очікується, що індійська місячна місія «Чандраян-3» буде запущена на початку наступного року, тобто в першому кварталі 2021 року. Третя запланована Індійською організацією космічних досліджень (ISRO) місія з дослідження Місяця, швидше за все, буде включати тільки посадковий модуль та ровер, подібні до тих, що розроблялися в рамках місії «Чандраяні-2», але не матиме орбітального апарату.
Контакт з «Чандраяні-2» був перерваний у вересні минулого року, коли збій в системі зв’язку привів до невдачі спроби м’якої посадки місії на місячну поверхню після успішного виходу на орбіту. Після цього ISRO запропонувала запустити «Чандраян-3», третю місячну дослідницьку місію, яка на цей раз успішно продемонструє м’яку посадку. Попри те, що контакт з посадковим модулем і місяцеходом «Чандрайан-2» був втрачений, орбітальний апарат все ще виконує свою роботу і обертається навколо Місяця по полярній орбіті на висоті 100 км, проводячи спостереження з високою роздільною здатністю.
Спалах пандемії COVID-19 та подальший карантин привели до затримки запуску місії з дослідження Місяця «Чандрайан-3». Але тепер очікується, що вона буде запущена на початку 2021 року. І якщо цей графік буде виконаний, Індія стане четвертою в світі країною, яка здійснила м’яку посадку на Місяць. Поряд з місією «Чандраяні-3» ведеться підготовка до першої індійської експедиції по відправці людей в космос. Вона може бути запущена приблизно в 2022 році.

Переглянути джерело

Китай планує запустити в наступному році 12 IoT супутників

Китайська корпорація China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) оголосила про заплановане збільшення темпів виведення супутників забезпечення IoT зв’язку за проектом Xingyun, першого в Китаї низькоорбітального вузькосмугового сузір’я супутників на основі технологій зв’язку Інтернету речей. Компанія CASIC Xingyun Satellite Co. планує здійснити виведення в три етапи в цілому 80 супутників для завершення будівництва сузір’я протягом трьох років.
Перший етап був здійснений в травні 2020 року, в рамках якого виведено КА Xingyun-2 01/02, що оснащені системами міжсупутникового лазерного зв’язку та дозволяють орбітальним апаратам здійснювати зв’язок через великі відстані і, отже, підвищувати продуктивність послуг в реальному часі. Щодо планів на 2021 рік у компанії відзначили, що вони будуть реалізувати другий етап проекту – виведення ще 12 супутників, які підвищать можливості супутникового угруповання Xingyun Engineering щодо його глобального обслуговування.
Очікується, що проект Xingyun усуне комунікаційну сліпу зону зв’язку на основі Інтернету речей в результаті недостатнього покриття стільникових бездротових мереж.

Переглянути джерело

Канадський Інститут космічного простору закликає ООН розробити угоду щодо використання космічних ресурсів

Інститут космічного простору (The Outer Space Institute, OSI) закликає Організацію Об’єднаних Націй розпочати роботу над міжнародною угодою, що врегулює діяльність з добування та використання позаземних ресурсів.
«Ми вважаємо, що швидкість та масштаби розробок, пов’язаних з дослідженням, експлуатацією і використанням космічних ресурсів, вимагають більш рішучих та невідкладних дій», – йдеться у відкритому листі OSI президенту Генеральної Асамблеї ООН Тіджані Мухаммад-Банде, направленому Інститутом у серпні поточного року.
У листі, підписаному 142 фахівцями в галузі космосу, говориться, що Генеральна Асамблея повинна уповноважити Комітет ООН з використання космічного простору в мирних цілях (UNCOPUOS) «провести переговори з максимальною швидкістю по проекту багатосторонньої угоди про дослідження, освоєння та використанні космічних ресурсів».

Переглянути джерело

Applied Composites купує космічну компанію Alliance Spacesystems

Компанія Applied Composites, створена приватною інвестиційною компанією AE Industrial (AEI) Partners, оголосила про те, що вона придбала Alliance Spacesystems, яка займається розробкою та виробництвом композитних структур для комерційних, цивільних і військових супутників. Умови угоди не розкриваються.
Дане придбання є для Applied Composites вже п’ятим та їй вже належать такі компанії як Adcole Maryland Aerospace та Redwire (придбала Made In Space). До числа її основних клієнтів відносять такі компанії як Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Ball Aerospace, Maxar Technologies, Sierra Nevada Corp. і т. д. Крім супутникового обладнання компанія також відома своїми роботами в області поставок компонентів ракет, елементів сонячних батарей і т.п. Після придбання в Applied Composites буде працювати близько 750 працівників.

Переглянути джерело

Компанія Northrop Grumman отримує контракт на $13,3 млрд. на розробку МБР нового покоління

Міністерство ВПС США 8 вересня оголосило про укладання контракту на $13,3 млрд. з компанією Northrop Grumman на розробку міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) «Стратегічний чинник стримування наземного базування» (Ground Based Strategic Deterrent, GBSD). Ракета GBSD є подальшою розробкою МБР Minuteman-3, яка була прийнята на озброєння у 1970 році. ВПС США планують розгорнути GBSD наприкінці 2020-х років.
Northrop Grumman отримала цей контракт за відсутності інших конкурентів після того, як Boeing вирішив вийти з конкуренції. Boeing заявив, що домінування Northrop Grumman на ринку твердопаливних ракетних двигунів забезпечило цінову перевагу, проти якої він не міг конкурувати. Очікується, що фаза розробки нової ракети триватиме близько восьми років та коштуватиме $13,3 млрд., а вся програма GBSD становитиме до $63 млрд. протягом 20 років.
У заяві Boeing від 8 вересня зазначено, що компанія «підтримує ВПС США та їх зусилля у модернізації національних міжконтинентальних балістичних ракет. Ми готові допомогти у модернізації нашого наземного стратегічного стримуючого фактору».

Переглянути джерело

Німеччина розглядає можливість запусків ракет з Північного моря

Уряд Німеччини вивчає пропозицію німецької промисловості створити мобільний пусковий майданчик у Північному морі для запуску супутників. Згідно з планом, малі супутники вагою до однієї тони можуть будуть запущені ракетами німецького виробництва. Точне розташування майданчика ще не визначено, але це буде в економічній зоні Німеччини. Проект лобіює Федерація німецьких виробництв (BDI), яка наполягає на тому, що «німецький стартовий майданчик технічно здійсненний і має стратегічний та економічний сенс».

Переглянути джерело

Мюнхенський стартап Isar Aerospace починає виробництво ракети Spectrum

Мюнхенський стартап Isar Aerospace почав виробництво своєї ракети Spectrum як «першої приватної ракети», розробленої у Німеччині. Згідно інформації Європейського космічного агентства (ESA), Isar Aerospace розробляє та виробляє орбітальні ракети-носії для виведення супутників з корисним навантаженням до 600 кг на полярні орбіти. За інформацією з веб-сайту Isar Aerospace інвесторами стартапу є Vito Ventures, Unternehmertum Venture Capital (UVC), Bulent Altan, Airbus Ventures та Earlybird.

Переглянути джерело

UNOOSA оголошує переможців конкурсу Space4Youth

Управління з питань космічного простору ООН (UNOOSA) та Консультативна рада представників космічного покоління (SGAC) оголосили переможців другого конкурсу Space4Youth. Space4Youth спрямований на те, щоб молодь всього світу на міжнародному рівні мала змогу поділитися своїми ідеями та внести свій вклад в досягнення Цілей сталого розвитку ООН. У другому конкурсі основна увага приділялась Цілі сталого розвитку №13 «Вжиття термінових заходів по боротьбі зі зміною клімату та його наслідками», яку Генеральний секретар ООН назвав визначальною проблемою нашого часу.
У конкурсі взяли участь близько 400 учасників з 70 країн, що значно більше, ніж у 2019 році при проведенні першого конкурсу, в якому взяли участь 130 осіб з 40 країн. Після розгляду всіх заявок UNOOSA та SGCA обрали вісім фіналістів та з них трьох переможців, чиї роботи незабаром будуть опубліковані на веб – сайтах Space4Youth та UNOOSA.
Переможці Space4Youth:
Паола Іванова, Мексика, з роботою присвяченою тому, як космічні технології можуть сприяти збереженню біорізноманіття у Мексиці;
Сатріо Вікаксоно, Індонезія, з роботою щодо використання супутникових даних для вирішення проблеми збезлісення в Індонезії;
Цз Лонг Со, Китай, з роботою присвяченою тому, як додатки на основі супутникових даних можуть допомогти знизити викиди парникових газів у Гонконзі.

Переглянути джерело

Exolaunch виведе на орбіту SALSAT для Берлінського університету

Університет Берліну, провідний німецький університет, що спеціалізується у галузі космічної техніки та Exolaunch, постачальник рішень для запуску та розгортання, уклали угоду про запуск наносупутника SALSAT. Відповідно до угоди у кінці вересня Exolaunch надаватиме послуги із запуску, управління польотами та інтеграції для Університету Берліна у рамках місії «Союз-2». Метою SALSAT (Spectrum AnaLysis SATellite) є аналіз глобального використання спектра S-діапазону та радіодіапазонів VHF, UHF з використанням спектроаналізатора SALSA.
КА також має декілька унікальних вторинних корисних навантажень, таких як інтелектуальна бортова система обробки даних на базі Linux. Наносупутник також оснащений новим триосевим гідродинамічним приводом (FDA).
Зібрані місією дані про спектр будуть доступні через веб-портал, до якого матимуть доступ міжнародні дослідники, дослідницькі групи та радіоаматори. Місія фінансується Бундестагом Німеччини через Федеральне міністерство економіки та енергетики та Німецьким центром авіації та космонавтики (DLR).

Переглянути джерело

Єгипетське космічне агентство та Арабська академія наук зміцнюють співпрацю у космічній галузі

Доктор Мохаммед Аль-Кусі, генеральний директор Єгипетського космічного агентства, та президент Арабської академії наук, технологій та морського транспорту доктор Ісмаїл Абдель Гафар обговорили питання співпраці з питань розвитку космічних технологій в Єгипті. Єгипетське космічне агентство представило керівництву Академії роботи з монтажу, будівництва та тестування супутників, деякі інші космічні проекти, такі як лабораторія космічного навантаження, лабораторія інженерних моделей, термальна кімната тощо.
Зі свого боку президент Арабської академії наук окреслив прогрес, досягнутий Академією у навчанні молодих єгиптян за напрямком космічної діяльності у декількох коледжах Академії. Продовжуючи дискусію, доктор Гафар підтвердив прагнення співпраці між Агентством та Академією для розвитку космічного сектору з точки зору досліджень та розробок у країні. Він згадав про важливість навчання арабських та африканських студентів для участі у будівництві малих супутників.

Переглянути джерело

Космічні сили США використовуватимуть цивільний метеорологічний супутник

Космічні сили США отримали можливість отримувати критичні метеорологічні дані за допомогою модифікованого урядового геостаціонарного супутника. Про це повідомила прес-служба відомства 8 вересня. Супутник орієнтований на Індійський океан. Космічні сили заявили про початкові експлуатаційні можливості щодо спостереження метеорологічної обстановки електрооптичною інфрачервоною погодною системою, колишнього супутника NOAA (Національної адміністрації океанів та атмосфери), раніше відомого як GOES-13. Нова назва супутника – EWS-G1.
Він надаватиме Міністерству оборони характеристику хмарного покриву та інформацію про метеорологічні явища району Індійського океану, в той час коли оборонна метеорологічна супутникова програма закінчилась, а запуск нового сузір’я погодних супутників, що працюють на низькій орбіті Землі не відбувся. EWS-G1 є яскравим прикладом інновацій та залучення партнерських відносин. Перепрофілювання GOES-13 та наземного обладнання NOAA виконали частково за рахунок закупівель нової системи.
З моменту запуску у 2006 році протягом 10 років, GOES-13 виконував погодний моніторинг Східного узбережжя Америки. Після завершення програми місії в інтересах NOAA він був переданий ВПС США у 2019 році. Потім його перемістили на нову позицію та провели ретельний огляд. У даний час супутник надає Міністерству оборони дані про погоду, хоча NOAA і надалі буде використовувати інформацію з нього.

Переглянути джерело

Повідомлення про припинення існування КА «Tanyusha-YuZGU 3»

Міжнародний номер Офіційні та інші назви КА Дата запуску Належність Дата припинення існування Призначення Примітка
1998-067PJ Tanyusha-YuZGU 3 13.08.2018 РФ 2020-09-05 Експеримен-тальний зв’язок Припинив існування у щільних шарах атмосфери

Китайська компанія Landspace отримала фінансування на роботи за проектом Zhuque-2 на суму $175 млн

Кошти, отримані в ході C+ раунду фінансування будуть спрямовані на подальшу розробку метано-кисневої ракети Zhuque-2. У C+ раунді фінансування взяли участь: Sequoia Capital China, Country Garden Venture Capital, Matrix Partners China та Cornerstone Capital.
Перший запуск 49,5 м ракети, що буде здатна вивести до 4 т корисного навантаження на 200 км орбіту та 2 т – на 500 км орбіту, планується здійснити у червні 2021 році. На веб-сайті компанії зазначено, що за рахунок використання бічних прискорювачів ракета буде здатна виводити на низьку навколоземну орбіту до 6000 кг, а на сонячно-синхронну орбіту до 4000 кг. Перші польоти Zhuque-2 будуть проводитись в одноразовому варіанті, проте в подальшому планується перехід на використання схеми з вертикальною посадкою першого ступеня. В майбутньому, компанія для подальшого розвитку своєї лінійки РН розглядає амбітний проект щодо створення засобу виведення, що буде здатний виводити на низьку навколоземну орбіту до 32 т корисного навантаження.

Переглянути джерело

Черговий політ до МКС NG-14 Cygnus присвячений астронавту Каплані Чавла

Компанія Northrop Grumman назвала свою наступну місію на Міжнародну космічну станцію (МКС) космічного корабля NG-14 Cygnus в честь астронавта Калпани Чавла. Каплана Чавла та шість її колег загинули на борту шатла «Колумбія» в лютому 2003 року, коли космічний шатл зазнав катастрофи за 16 хвилин до запланованої посадки. Запуск Cygnus NG-14 заплановано на кінець вересня з острова Воллопс, штат Вірджинія.

Переглянути джерело

Northrop Grumman припиняє програму OmegA

Компанія Northrop Grumman оголосила, що не буде продовжувати розробку ракети OmegA, оскільки вона проводилась з єдиною метою – конкурувати за отримання контракту в рамках програми Космічних сил США National Security Space Launch (NSSL), але проект не витримав конкуренції.
Прес-секретар Northrop Grumman Дженніфер Боуман заявила, що компанія не буде протестувати проти рішення Космічних сил США обрати для присудження контрактів компаніям United Launch Alliance та SpaceX в рамках NSSL та продовжить роботу щодо космічних запусків в інтересах національної безпеки, а інвестиції за проектом OmegA будуть використані в інших сферах діяльності компанії.
Без OmegA у Northrop Grumman, як і раніше, буде багато клієнтів для своїх твердопаливних ракетних двигунів. Компанія буде поставляти тверді прискорювачі United Launch Alliance для Vulcan Centaur та працювати по контракту щодо виробництва прискорювачів великої вантажопідйомності для проекту Space Launch System NASA.

Переглянути джерело

Gilmour Space укладає контракт з Space Machines Company на запуск Eris

Компанія Gilmour Space Technologies заявила про укладення контракту з першим австралійським клієнтом (компанією Space Machines) для свого дебютного запуску ракети Eris в 2022 році з метою виведення на орбіту КА масою 35 кг, що є найбільшим корисним навантаженням, оголошеним на сьогодні компанією. Space Machines Company – австралійський стартап, що розробляє можливості економічно ефективного виведення малих супутників.

Переглянути джерело

Арктична експедиція MOSAiC досягла Північного полюса

Завдяки використанню радіолокаційних супутникових знімків та даних про морський лід (місії CSA RADARSAT-2 та RADARSAT Constellation, КА TerraSAR-X DLR та COSMO-SkyMed від ASI), дослідники експедиції MOSAiC на борту судна Polarstern визначили, що льодові умови в цьому році були «легші, ніж зазвичай» та змогли завершити свою подорож до Північного полюса всього за шість днів.

Переглянути джерело

Компанія General Atomics представила концепцію ядерної силової установки для НАСА

Компанія General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS) представила проектну концепцію силової установки на основі ядерного теплового реактора (Nuclear Thermal Propulsion, NTP) для майбутніх місій астронавтів на Марсі у рамках програми, що фінансується НАСА.
У дослідженні, проведеному компанією Analytical Mechanics Associates (AMA), було розглянуто проектну концепцію та визначені ключові параметри продуктивності. Представлена GA-EMS конструкція продемонструвала перевищені ключові технологічні параметри продуктивності реактора NTP, в результаті чого вона отримала найвищий рейтинг.
У концепції силової установки NTP від GA-EMS використовуються досягнення в сфері сучасних ядерних матеріалів та методів виробництва, а також цінний досвід участі компанії у проекті Rover Комісії з атомної енергії НАСА у 1960-х роках.

Переглянути джерело

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Starlink»

03 вересня 2020 року о 12:46 (UTC) з Космічного центру Кеннеді, Флорида, за допомогою ракети-носія «Falcon-9 v1.2 (Block 5)» було здійснено запуск 60 супутників зв`язку Starlinк. Starlink – проект супутникової системи, реалізований компанією SpaceX. Його мета – створення дешевого високопродуктивного супутникового інтернет-каналу зв’язку.
Всього компанія Ілона Маска має намір запустити приблизно 12 тисяч міні-супутників, які будуть забезпечувати населенню планети безперебійний доступ до Мережі. Завдання мають намір виконати до кінця наступного десятиріччя. 60 супутників – це максимально можлива кількість для розміщення всередині Falcon-9 v1.2 (Block 5), хоча в майбутньому збільшений обтічник дозволить запускати більше 60 супутників за одну місію. У SpaceX з розумінням поставилися до прохання астрономічної спільноти зменшити відбивну здатність супутників, тому, нова група супутників Starlink оснащена спеціальними висувними сонячними козирками для блокування попадання сонячного світла на певні елементи апаратів.

Переглянути джерело

Будівництво індонезійського супутника SATRIA розпочнеться цього місяця

Будівництво індонезійського телекомунікаційного супутникового проекту під назвою «Супутник Республіки Індонезія» (Satellite of Republic of Indonesia, SATRIA) має розпочатися цього місяця. Індонезійські урядовці та керівництво компанії Thales Alenia Space 3 вересня підписали попередню робочу угоду про початок розробки широкосмугового супутника SATRIA.
Компанія Thales Alenia Space є головним підрядником програми, розпочатої у липні 2019 року під за участі Індонезійського супутникового оператора Pasifik Satelit Nusantara (PSN) від імені Міністерства зв’язку та інформаційних технологій Індонезії. PSN оголосила про закінчення процедури уточнення вимог до свого нового космічного апарату, а отже компанія Thales Alenia Space може приступати до його безпосереднього конструювання і виробництва.
Достатньо довгий час узгодження пояснюється тим, що цей апарат створюється під потреби уряду Індонезії, а отже буде надавати не тільки комерційні послуги. Раніше Міністерство зв’язку та інформаційних технологій Індонезії заявляло, що новий апарат буде працювати в Ка-діапазоні та мати пропускну здатність на рівні близько 150 Гбіт на секунду. Вартість робіт по апарату, пуску і наземним системам була визначена у розмірі $ 550 млн. Ці кошти були надані міжнародними азіатськими банківськими структурами.

Переглянути джерело

Компанія Astra відміняє чергову спробу першого орбітального тестового польоту

Американська компанія Astra відмінила чергову спробу запуску першого орбітального випробувального польоту ракети-носія компанії Rocket 3.1. Старт був запланований зі стартового комплексу на острові Кодіак (штат Аляска) у вікно з 7:00 до 21:30 за PDT 10 вересня (з 02:00 до 04:30 UTC 11 вересня), однак з технічних причин був відмінений приблизно за 25 хвилин до вильоту. Нова дата запуску не визначена.
Довідково: Astra – одна з десятків компаній, що розробляють невеликі ракети-носії для виведення на орбіту малих супутників (типу Кубсат), попит на які постійно зростає. Компанія разом з Vector Space Systems та Virgin Orbit була обрана Міністерством оборони США у березні 2019 р. в якості кандидата на укладання контракту на швидкі запуски малих супутників.
«Rocket 3.0» – двоступенева ракета-носій легкого класу висотою 11,6 і діаметром 1,32 м. Тяга першого ступеня з п’ятьма двигунами Dеlphin – 140 кН. Другий ступінь оснащений двигуном Aether. Планові можливості: 100 кг вантажу на низьку навколоземну орбіту.

Переглянути джерело

NASA завершує виготовлення 2,4-метрового дзеркала космічного телескопа Ненсі Роман

Фахівці NASA завершили виготовлення головного 2,4-метрового дзеркала для майбутнього ширококутного космічного телескопа Ненсі Роман, що буде запущений в космос в середині 2020-х років. Телескоп буде оснащений висококонтрастним коронографом та спектрометрами, а також ширококутною 288-мегапіксельною камерою (Wide Field Instrument).
Основним корисним навантаженням телескопа є головне дзеркало, яке такого ж розміру, як і у астрономічної обсерваторії Хаббла, але воно має значно меншу вагу завдяки технологічним удосконаленням. Вага головного дзеркала Хаббла становить 816 кг, у телескопа Роман – 186 кг. Завдяки тому, що дзеркало телескопа покрито шаром срібла товщиною менше 400 нанометрів, обсерваторія буде вести спостереження в інфрачервоному діапазоні. Фахівці завершують підготовку конструкції телескопа та створюють нову систему обробки даних, завдяки якій інформація з апарату буде доступна вченим та громадськості.

Переглянути джерело

Федеральна поліція Бразилії буде використовувати супутникові знімки Planet Labs для боротьби з незаконною діяльністю

Через компанію-партнера Santiago & Cintra Consultoria (SCCON) для Федеральної поліції Бразилії будуть надаватись супутникові знімки компанії Planet Labs в рамках 12-місячного контракту. Planet після двох успішних пілотних проектів розширює співпрацю з урядом Бразилії шляхом укладення контракту. За контрактом уряду буде надана геопросторова інформація та необхідні інструменти для ефективного моніторингу своїх земель та вирішення найбільш нагальних проблем країни, таких як незаконний видобуток корисних копалин, торгівля наркотиками, вирубка лісів та ін.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів (за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
11.09.2020 10:35:56 21,39пд.ш. 69,84зх.д. 6,3 Провінція Тарапака, Чилі

#risc

Повідомлення про невдалий запуск КА «Jilin-1-02С»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
Jilin-1-02С Китай 12.09.2020 5:02 (UTC) Kuaizhou-1A Космодром Цзюцюань Chang Guang Satellite Technology Co. ДЗЗ

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Jilin-1»

12 вересня 2020 року о 05:02 (UTC) з центру запуску супутників Цзюцюань (Внутрішня Монголія, Китай) за допомогою ракети-носія «Kuaizhou-1A» було здійснено запуск КА «Jilin-1 Gaofen-02C». Супутники «Jilin-1» являють собою серію китайських комерційних супутників дистанційного зондування для передачі відео високої чіткості. Розроблені і належать Chang Guang Satellite Technology Co.
Супутники цієї серії оснащені системою формування зображення з роздільною здатністю 0,75 м в панхроматичному режимі та менш ніж 3 м в мультиспектральному режимі. Полоса зйомки складає близько 40 км при висоті орбіти 535 км. За офіційними даними супутники можуть знімати зображення з відхиленням до 45°.
Перший супутник, Jilin-1 Gaofen-02A (Jilin-1 Gaofen-02A), був запущений у листопаді 2019 року за допомогою ракети-носія Kuaizhou-1A з Цзюцюань. Другий супутник, Jilin-1 Gaofen-02B (Jilin-1 Gaofen-02B), був запущений у грудні 2019 року за допомогою ракети-носія Kuaizhou-1A з Тайюань. Третій супутник, Jilin-1 Gaofen-02E (Jilin-1 Gaofen-02E) або BilibiliSat, був запущений у липні 2020 року за допомогою ракети-носія Kuaizhou-11, але не зміг вийти на орбіту. За даними відкритих джерел інформації цей запуск також невдалий. За попередніми даним – проблеми з ракетою-носієм.

Переглянути джерело

Компанія Planet Labs опублікувала перші супутникові знімки з нещодавно запущених Flock 4v

На минулому тижні у рамках місії VV16 SSMS-POC Arianespace були запущені 26 SuperDoves (Flock 4v).
На веб-сайті компанії Planet Labs представлено перші знімки даних КА та повідомляється, що всі апарати працюють у штатному режимі та незабаром будуть готові до повноцінного роботи щодо надання мультиспектральних супутникових знімків (3-5 м) у глобальному масштабі, забезпечуючи споживачів по всьому світу критично важливою інформацією.

Переглянути джерело

OSIRIS-REx простежив за формуванням мікрометеоритних викидів на поверхні Бенну

Мікрометеорити, які відколюються від Бенну, утворюються не із-за танення льоду, а в результаті падіння інших об’єктів на астероїд або від нагрівання його поверхні. До таких висновків прийшли астрономи, статтю яких опублікував науковий журнал Journal of Geophysical Research: Planets. Зонд OSIRIS-REx успішно вивели у космос у вересні 2016 року в рамках місії зі зближення та збору зразків з поверхні астероїда Бенну (1999 RQ36).
На початку грудня 2018 року OSIRIS-REx вийшов на орбіту астероїда і його камери зафіксували велику кількість яскравих точок, які оточували астероїд та рухалися від нього. Вчені не могли пояснити це явище, але виявилося, що це мікрометеорити та великі частинки пилу з середнім діаметром у 6 см, які відриваються з поверхні Бенну у космос. У наступні місяці камери OSIRIS-REx зафіксували понад 300 подібних викидів. Завдяки цьому вчені детально вивчили їх та звузили список можливих джерел їх виникнення. Для цього було прораховано траєкторії кожного викиду та локалізовано точки на поверхні Бенну, де виникли викиди.
Спочатку вважалось, що їх причиною може бути три процеси на поверхні астероїда – танення запасів льоду у приповерхневих шарах, удари інших метеоритів та розтріскування його поверхні під дією сонячного випромінювання. За результатами аналізу викидів та траєкторії частинок виключається перший варіант, оскільки, велика частина викидів сталася в областях поверхні астероїда з занадто високою для формування льоду температурою. Вчені знайшли на Бенну сліди двох інших процесів, а саме – розколи під дією сонячного тепла та мікрократери внаслідок падіння невеликих астероїдів.

Переглянути джерело

Everbridge уклала угоду з Planet Labs

Компанія Planet оголосила про успішне укладення угоди з Everbridge, у рамках якої дані з апаратів ДЗЗ Planet будуть доступні у додатку Everbridge Visual Command Center. Додаток орієнтований на роботу екстрених служб та використовується понад 3500 споживачами. У Everbridge відзначили, що інформації від Planet Labs у додатку Everbridge Visual Command Center дозволить поліпшити інформаційне забезпечення урядів та корпорацій.

Переглянути джерело

Естонія відзначає п’ятиріччя приєднання з ЄКА

1 вересня 2015 року Естонія стала 21-ю державою-членом ЄКА. Вона має давні традиції космічних досліджень, що характеризуються Тартуською обсерваторією, яка колись була одним з найбільших телескопів у світі, а сьогодні є головним дослідницьким центром Естонії з астрономії та фізики атмосфери.
Починаючи з 2010 року, Естонія брала активну участь у понад 50 проектах, пов’язаних з ЄКА. У 2013 році Естонія приєдналася до групи країн, які мають власний космічний апарат із запуском першого малого супутника ESTCube-1.

Переглянути джерело

Новим менеджером програми Orion призначена Кетрін Кернер

NASA оголосило про призначення Кетрін Кернер менеджером програми Orion. Її офіс буде знаходиться у Космічному центрі імені Джонсона в Х’юстоні. Раніше Кернер очолювала Директорат виробничої діяльності та охорони праці (Human Health and Performance Directorate) в тому ж Центрі Джонсона.

Переглянути джерело