Новини за 14.09.2020 – 20.09.2020

PER ASPERA AD ASTRA

Повідомлення про припинення існування КА «STARLINK»

Міжнародний номер Офіційні та інші назви КА Дата запуску Належність Дата припинення існування Призначення Примітка
2019-029BA STARLINK-56 24.05.2019 США 2020-09-10 Зв’язок Припинив існування в щільних шарах атмосфери
2019-029V STARLINK-32 24.05.2019 США 2020-09-12 Зв’язок Припинив існування в щільних шарах атмосфери

Проведена планова корекція орбіти МКС

У четвер, 10 вересня 2020 року, фахівці Російської державної корпорації «Роскосмос» провели планову корекцію орбіти Міжнародної космічної станції. Для цього двигуни транспортного вантажного корабля «Прогрес МС-14», який був пристикований до модуля «Зірка» російського сегмента МКС, були включені о 23:32 мск. Вони пропрацювали протягом 225 секунд, в результаті чого середня висота орбіти МКС збільшилася на 0,8 км, величина імпульсу швидкості – 0,45 м/с.
Дана операція проведена з метою формування балістичних умов перед запуском і стикуванням транспортного пілотованого корабля «Союз МС-17», які заплановані на 14 жовтня 2020 року. До складу екіпажу входять космонавти Роскосмоса С. Рижиков та С. Кудь-Сверчков, а також астронавт NASA Кетлін Рубінс. Дублюючий екіпаж складається з космонавтів Роскосмоса О. Новицького, П. Дуброва та астронавта NASA Марка Ванді Хая.

Переглянути джерело

Місія Sentinel-6 стартує у листопаді

Програма НАСА Launch Services Program оголосила у Twitter, що запуск супутника Sentinel-6 Michael Freilich запланований на 10 листопада 2020 р. Основним напрямком роботи супутника буде надзвичайно точний моніторинг рівня моря. Крім того, обладнання, встановлене на супутнику, буде надавати дані про атмосферу, які допоможуть покращити прогнози погоди, відстежувати урагани та поліпшити кліматичні моделі.
Результат американсько-європейської співпраці, супутник Sentinel-6 Michael Freilich є одним із двох супутників, які складають місію Copernicus Sentinel-6 / Jason-CS. Близнюк супутника, Sentinel-6B, буде запущений у 2025 році. Разом вказані супутники приєднаються до супутників TOPEX / Poseidon та Jason, які збирають точні вимірювання рівня моря протягом майже трьох десятиліть. Опинившись на орбіті, кожен супутник Sentinel-6 збиратиме дані вимірювання рівня моря з точністю до сантиметра для 90% Світового океану.
Місія Copernicus Sentinel-6 / Jason-CS проводиться спільно Європейським космічним агентством (ESA), Європейською організацією з експлуатації метеорологічних супутників (EUMETSAT), НАСА та Національним управлінням океанів і атмосфери (NOAA) за фінансової підтримки від Європейської Комісії та підтримки Національного центру космічних досліджень Франції (CNES).
Перший супутник Sentinel-6 / Jason-CS, що буде запущений, названий на честь колишнього директора Відділу наук про Землю НАСА Майкла Фрейліха. Він буде слідувати за найновішим американсько-європейським супутником для спостереження за рівнем моря, Jason-3, який був запущений у 2016 році та на даний час надає дані.
Внесок НАСА у місію Sentinel-6 / Jason-CS – це три наукові прилади для кожного з двох супутників Sentinel-6: вдосконалений мікрохвильовий радіометр, GNSS-RO та відбивач лазерного випромінювання. НАСА також надасть послуги запуску та наземні системи, що підтримують роботу наукових приладів; буде проводити обробку наукових даних для двох цих приладів, а також підтримає міжнародної наукової групи з топографії поверхні океану.

Переглянути джерело

Російська компанія «Роскосмос» оцінює готовність комплексу «Морський старт» до майбутніх запусків ракет «Союз»

Російська державна космічна корпорація «Роскосмос» розглядає можливість використовувати космічний комплекс «Морський старт» для запуску ракет-носіїв «Союз-5» та «Союз-6». Керівництво «Роскосмосу» разом з фахівцями підприємств галузі та Холдингової компанії S7 Group, яка є власником активів ракетно-космічного комплексу «Морський старт» з 2016 року, оцінили обсяги робіт із забезпечення готовності плавучої морської платформи «Одіссей» та командного судна до пусків перспективних ракет «Союз-5» і «Союз-6», що розробляються у самарському РКЦ «Прогрес».
Комплекс «Морський старт» включає плавучу платформу для запуску «Odyssey», складально-командне судно «Sea Launch Commander», на якому збираються ракети та здійснюється контроль перед пусковими операціями, а також наземне обладнання у порту Лонг-Біч та інтелектуальні права, що належать компанії Sea Launch, включаючи товарний знак.
Командний корабель «Морський старт» та плавуча платформа за умовами угоди з компанією S7 Group були переміщені навесні 2020 року з Каліфорнії на Далекий Схід Росії, на рейд порту Слав’янка, звідки його доставили на Слав’янський судноремонтний завод. Платформа не використовувалася для запусків з 2014 року; раніше вона здійснила 36 пусків, з яких 32 були успішними.

Переглянути джерело

Повідомлення про запуск КА «Gaofen-03-1»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
Gaofen-03-1 Китай 15.09.2020 01:40 (UTC) Long March 11 Mobile launch platform, Yellow Sea CAST ДЗЗ

Запуск ракети компанії Astra припинений під час роботи першої ступені

Компанія Astra реалізувала спробу запуску своєї ракети Rocket 3.1 пізно ввечері 11 вересня, але політ закінчився під час роботи першої ступені малої ракети. Пуск ракети був здійснений зі стартового комплексу на острові Кодіак (штат Аляска) о 23:19 за місцевим часом. Запуск ракети відбувся після попередньої невдалої спроби через технічну проблему 10 вересня. Пізніше компанія написала в Twitter, що ракета успішно піднялася, але «політ закінчився під час спалення першої ступені». За поясненнями компанії, «…на початку польоту система наведення, ймовірно, внесла в політ невеликі коливання, в результаті чого ракета відхилилася від запланованої траєкторії, що призвело до відключення двигунів системою безпеки польоту. Ми не досягли всіх наших цілей, але отримали цінний досвід, а також ще більш цінні польотні дані. Цей запуск дозволяє нам вийти на орбіту у двох наступних польотах, тому ми задоволені результатом».
На відео, зробленому очевидцем, видно, що двигуни вимкнулись, коли ракета ще знаходилася на початковій фазі підйому. Відключення відбулося приблизно через 30 секунд після старту. У результаті ракета впала на землю біля майданчика та вибухнула. Rocket 3.1 – оновлена версія ракети Rocket 3.0, яку компанія розробила та спробувала запустити під час участі у конкурсі DARPA Launch Challenge. Ця ракета є першою у серії з трьох демонстраційних запусків Astra, призначених продемонструвати, що ракета-носій спроможна вийти на навколоземну орбіту. Ракета не мала корисного навантаження.

Довідково: Astra – одна з десятків компаній, що розробляють невеликі ракети-носії для виведення на орбіту малих супутників, попит на які постійно зростає. Компанія разом з Vector Space Systems та Virgin Orbit була обрана Міністерством оборони США у березні 2019 р. в якості кандидата на укладання контракту на швидкі запуски малих супутників.

Переглянути джерело

Запуск китайської ракети Kuaizhou-1A закінчився невдачею

Запуск ракети-носія Kuaizhou-1A, що несла супутник дистанційного зондування Землі, закінчився невдачею після старту у суботу, 12.09.2020 р., з космодрому Цзюцюань. Старт твердопаливної ракети Kuaizhou-1A відбувся з стартового майданчику космодрому Цзіуцюань у пустелі Гобі 12.09.2020 р. о 01:02 за місцевим часом. Успішні запуски китайських ракет зазвичай підтверджуються протягом години після старту. У даному випадку китайські державні ЗМІ надали офіційне підтвердження несправності через п’ять годин після запуску. У стислому звіті зазначено, що конкретні причини аномалії запуску додатково аналізуються та досліджуються.
Ракета несла оптичний супутник спостереження Землі Jilin-1 Gaofen 02С («високої просторової розрізненості»). Супутник мав розрізненість 0,76 метра з шириною смуги 40 кілометрів. Місія у суботу стала четвертим провалом Китаю з 26 запусків у 2020 році. Невдалими були запуски ракет Long March 7A та Kuaizhou-11, а також Long March 3B, аварія якої призвела до втрати індонезійського супутника зв’язку Palapa-N1. Невдача із запуском ставить під сумнів два подальші пуски Kuaizhou-1A, заплановані на 17 та 22 вересня.
Ракетами Kuaizhou-1A керує компанія Expace, яка номінально є комерційною. Але Expace належить та підтримується China Aerospace Science and Industry Corp. (CASIC), державною корпорацією-виробником ракет та оборонним підрядником. Невдалий запуск у суботу став першим провалом за десять польотів ракети Kuaizhou-1A.

Переглянути джерело

Німецькі стартапи розширюють ринок малих супутників

Мюнхенський стартап Isar Aerospace розпочинає цього тижня виробництво першої в Німеччині приватної ракети, яка має бути виведена на орбіту до кінця 2021 року. Очікуючи найближчим часом бум малих супутників, компанія Isar Aerospace, заснована два роки тому, розпочинає виробництво своєї 27-метрової ракети Spectrum, яка буде спроможна виводити супутники на орбіти висотою від 400 до 1200 км. Оголошеною метою є запуск щонайменше 20 рейсів на рік.
За підтримки таких інвесторів, як Airbus Ventures та VC Earlybird, Isar Aerospace разом з іншими німецькими виробниками ракет, такими як HyImpulse та Rocket Factory Augsburg, планує отримати свою частку зростаючого ринку малих супутників, який, за оцінками експертів, щорічно зростатиме на €300 млн протягом наступних 10 років. Очікується, що до 2027 року цей ринок коштуватиме €8 млрд, причому приблизно третина цієї частки припадає на європейський ринок.
Основними клієнтами мають бути уряди та військові, а також телекомунікаційні компанії тощо. Такі гіганти, як Amazon, вже інвестували у виробництво малих супутників, оскільки космос повинен стати наступним широкосмуговим Інтернет-середовищем. Хоча лідери ракетних стартапів у цьому секторі базуються в США та підтримуються державними контрактами, німецькі стартапи зустрічають зростаючий інтерес з боку влади у Берліні, яка, як очікується, надасть офіційну підтримку членам індустрії малих супутників, що зароджується у Німеччині.

Переглянути джерело

Супутник MeznSat – нове досягнення Еміратів у космічному секторі

ОАЕ продовжують свої новаторські досягнення у космічному секторі, оскільки незабаром планують запустити супутник MeznSat на російській ракеті «Союз». За даними Космічного агентства ОАЕ, MeznSat розробляється молодими вченими та студентами Університету Халіфи та Американського університету в Рас-ель-Хаймі. Дані з супутника відстежуватимуться та аналізуватимуться у лабораторії YahSat в Університеті Халіфи та на станції при Американському університеті. Під час анонсу проекту Генеральний директор Агентства Мохаммед Нассер Аль Ахбабі наголосив, що MeznSat відіграватиме ключову роль в аналізі атмосфери та надаватиме інформацію та знімки, які допоможуть зрозуміти багато проблем, що стоять перед планетою.

Переглянути джерело

Супутникові знімки показують імовірний удар Ізраїлю по ракетному заводу у Сирії

Не минуло і трьох днів після того, як сирійське державне інформаційне агентство SANA звинуватило Ізраїль у нанесенні авіаударів в сирійській провінції Алеппо, а супутникові знімки, опубліковані компанією ImageSat International у неділю, 13.09.2020, показали, що об’єктом удару був завод з виробництва ракет поблизу міста Аль-Сафіра на півночі Сирії.
За даними компанії ImageSat International, яка спеціалізується на аналізі супутникових знімків, ці два будівлі, по яких наносився удар, «грали значну роль у виробництві ракет».
Супутникові знімки показали принаймні частину шкоди, завданої ударом. Одна будівля, у якій, як стверджує ImageSat, ймовірно, містилася велика кількість вибухівки, була повністю зруйнована. Друга будівля зазнала значної шкоди.
«Напад мав на меті послабити виробництво ракет у Сирії, ймовірно, для «Хезболли», завдавши шкоди її найважливішим елементам», – йдеться ImageSat International.

Переглянути джерело

#risc

Повідомлення про припинення існування КА «STARLINK 54»

Міжнародний номер Офіційні та інші назви КА Дата запуску Належність Дата припинення існування Призначення Примітка
2019-029 AH STARLINK-54 24.05.2019 США 2020-09-15 Зв’язок Припинив існування в щільних шарах атмосфери

Китай вперше запустив супутники за допомогою ракети морського базування

Китай у вівторок, 15.09.2020, успішно запустив на задану орбіту дев’ять супутників з борта спеціально обладнаного судна De Bo 3 в акваторії Жовтого моря. Управління запуском здійснювалося з корабля управління і контролю Bei Hai Jiu 101. Супутники, що відносяться до угруповання «Jilin-1 Gaofen 03-1», були запущені о 09:23 за місцевим часом за допомогою ракети-носія «Long March-11» – першої китайської ракети-носія морського базування.
Йдеться про три оптичних супутники з функцією відеозйомки (в числі яких апарати Центрального телебачення Китаю і китайського інтернет-сервісу відеохостингу Bilibili) та шість супутників гіперспектральної зйомки земної поверхні.
За повідомленням китайського інформаційного агентства Сіньхуа, апарати будуть використовуватися для отримання фото та відео земної поверхні з високою роздільною здатністю, що будуть використані для оцінки стану національних земельних ресурсів, міського планування, для ліквідації наслідків стихійних лих, а також в інших сферах.
Запуск став 346-м за рахунком успішним стартом для ракет-носіїв серії «Long March».

Переглянути джерело

В атмосфері Венери виявлені можливі ознаки життя

Міжнародна команда астрономів на чолі з професором Дж.Грівз з Кардіффського університету оголосила 14.09.2020 про відкриття рідкісної молекули – фосфіну – в атмосфері Венери. На Землі цей газ виробляється лише промисловим способом або мікробами у безкисневому середовищі. Наукова стаття про результати дослідження опублікована у виданні Nature Astronomy.
Фахівці досліджували атмосферу Венери за допомогою наземного телескопа Джеймса Кларка Максвелла (JCMT) на Гаваях та комплексу радіотелескопів міліметрового діапазону ALMA у Чилійській пустелі Атакама. За твердженням вчених, одним із джерел газу фосфіну є біологічна активність, хоча вчені наполягають, що це лише одна з можливостей. Глава NASA Джим Брайденстайн закликав зробити дослідження Венери пріоритетом після відкриття в її атмосфері фосфіну.
«Життя на Венері? Відкриття фосфіну, побічного продукту анаеробної біології, є найбільш значним розвитком подій у справі знаходження свідчень наявності життя за межами Землі», – написав Брайденстайн у Twitter.

Переглянути джерело

Компанія Virgin Galactic планує здійснити випробувальний суборбітальний космічний політ 22 жовтня

На даний час компанія Virgin Galactic, що спеціалізується на космічному туризмі, готує черговий суборбітальний випробувальний політ свого апарату SpaceShipTwo, який може бути здійснений 22 жовтня. Космічний літак SpaceShipTwo вже здійснив два тестові польоти з екіпажем у суборбітальний космос у грудні 2018 року та у лютому 2019 року. Політ 22 жовтня з двома пілотами-випробувачами на борту стане першим з двох польотів, що компанія планує здійснити для завершення випробування системи космічного корабля SpaceShipTwo.

Переглянути джерело

Запуск європейської ракети Vega C відкладається до середини 2021 року

Європейська ракета нового покоління Vega C не буде запущена принаймні до середини 2021 року, заявив генеральний директор компанії Avio (виробник ракети) Джуліо Ранцо 14.09.2020 р. Компанія Avio спочатку очікувала запуск трьох своїх ракет Vega цього року, а також запуск Vega C наприкінці року або на початку 2021 року. Ранцо сказав, що на даний час Avio очікує ще однин запуск Vega цього року, у листопаді. Європейський провайдер Arianespace запустив ракету Vega 2 вересня, закінчивши 14-місячну перерву у запусках, яка розпочалася з поломки ракети-носія і була продовжена закриттям Космічного центру Куру у Гвіани цієї весни та постійною поганою погодою влітку. Ракета Vega C – це модернізована версія Vega, розроблена для виведення 2200 кг корисного навантаження на низьку орбіту Землі, що на 700 кілограмів більше порівняно з ракетою Vega.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX готується до чергового тестового польоту
прототипу Starship SN8

Два повнорозмірних прототипи космічного корабля Starship, відомі як SN5 і SN6, нещодавно виконали випробувальні пуски висотою 500 футів (150 метрів) на випробувальному об’єкті SpaceX на півдні Техасу. Наступний прототип, SN8, готується злетіти набагато вище, сказав засновник та генеральний директор SpaceX Ілон Маск. «Starship SN8 із закрилками та носовим конусом повинен бути зроблений приблизно за тиждень. Потім статичні випробування, перевірки, статичний запуск двигунів, політ заввишки 60 000 футів (18 300 м) і назад», – заявив Маск у Twitter у суботу (12 вересня). SpaceX розробляє остаточну версію Starship, яка матиме шість двигунів Raptor і, за словами Маска, здатна перевезти до Місяця, Марса та інших віддалених пунктів до 100 космонавтів.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі біля 6 балів (за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
16.09.2020 02:34:02 27,82пн.ш. 85,87сх.д. 5,2 Непал

Корпорація OHB обрана для місії Європейського
космічного агентства по захисту Землі від астероїдів

Європейське космічне агентство (ЄКА) 15 вересня 2020 р. уклало контракт на €129,4 млн ($153,3 млн) з промисловим консорціумом на чолі з технологічною корпорацією OHB (штаб-квартира у м. Бремен, Німеччина) на будівництво космічного апарату HERA, призначеного для захисту Землі від загрозливих їй астероїдів.
OHB очолить групу компаній з 17 країн-членів ЄКА для підготовки наміченого на жовтень 2024 року запуску апарату HERA. Наприкінці 2026 року HERA планує досягти подвійного астероїду під назвою Didymos та Dimorphos. Місія HERA – це друга спроба ЄКА відправити планетарну оборонну місію на астероїд. Вона значною мірою спирається на попередню програму під назвою Asteroid Impact Mission, яку було скасовано у 2016 році через те, що не вдалося забезпечити фінансування.
HERA є продовженням проекту NASA з перенаправлення астероїдів (Double Asteroid Redirection Test, DART), у рамках якого планується в липні 2021 року запустити до астероїдів зонд на ракеті SpaceX Falcon 9. Зонд DART має протаранити менший з двох астероїдів, Dimorphos, у вересні 2022 року, щоб перевірити техніку відхилення астероїда на шляху зіткнення із Землею. Космічний апарат HERA підлетить до астероїда у 2026 році. Йому належить протягом шести місяців за допомогою супутників CubeSate оцінити результат удару DART по астероїду та зміщення його з орбіти.

Переглянути джерело

Компанія Thales Alenia Space забезпечить зв’язок для місії HERA

Компанія Thales Alenia Space була обрана корпорацією OHB та Європейським космічним агентством для забезпечення системи зв’язку, а також блоку кондиціонування та розподілу енергії (Power Conditioning and Distribution Unit, PCDU) для місії HERA.
Довідково: Місія HERA – це європейський внесок у міжнародний проект оцінки впливу та відхилення астероїдів AIDA (Asteroid Impact & Deflection Assessment), що має на меті визначити, чи можливо відхилити астероїд та запобігти його зіткнення із Землею.
AIDA складається з двох місій – тесту NASA з перенаправлення астероїда (DART) та космічного апарату-інспектора HERA, який оцінить результати місії DART.
Філії Thales Alenia Space в Іспанії, Іспанії та Бельгії спроектують та виготують систему зв’язку X-діапазону на цифровій платформі, що забезпечить зв’язок та управління апаратом HERA. Філія Thales Alenia Space у Бельгії також розробить блок PCDU, електричне ядро космічного апарату.

Переглянути джерело

Компанія Kleos Space планує запуск супутників у листопаді
за допомогою Індійської організації космічних досліджень

Компанія Kleos Space (штаб-квартира у Люксембурзі, є філії у США, Великобританії та Австралії), що спеціалізується на отриманні та наданні супутникових радіотехнічних даних, планує на початку листопада здійснити запуск своїх чотирьох супутників за допомогою Індійської організації космічних досліджень (ISRO). Місія із запуску, яка у ISRO отримала найменування PSLV-C49, відбудеться з Космічного центру ім.Сатіша Давана (SDSC) на острові Шріхарікота (SHAR) в Індії.
11 вересня 2020 р. Kleos Space повідомила, що її супутники були готові до виконання місій з середини 2019 року і були відправлені до місця запуску у лютому 2020 року. Запуск планувався у березні, але був відкладений через пандемію COVID-19. Запуском керує урядова індійська компанія NewSpace India Limited (NSIL).
Місія супутників Kleos, що плануються до запуску, полягає у наданні послуг радіотехнічної розвідки в інтересах комерційних та державних споживачів, а також у демонстрації технологій. Ця місія є ключовою для подальшого створення глобального супутникового угруповання високої потужності, за допомогою якого Kleos планує надавати цільові щоденні послуги, забезпечуючи глобальне спостереження майже в реальному часі.
У травні 2020 р. Kleos Space отримала контракт на надання геоінформаційних даних (Radio Frequency (RF) geolocation intelligence data) для проекту Мікросупутників військового призначення (Micro-Satellite Military Utility, MSMU) Космічної лабораторії (Space Dynamics Laboratory, SDL) Університету штату Юта (Utah State University) у співпраці з Науково-дослідною лабораторією ВПС США (Air Force Research Laboratory, AFRL).

Переглянути джерело

Туреччина планує запустити супутник Turksat 5A 30 листопада

Туреччина запустить свій супутник Turksat 5A 30 листопада, заявив у середу, 16.09.2020 р., міністр транспорту та інфраструктури країни Аділ Караїсмайлоглу.
«Ми плануємо отримати супутник зв’язку 2 жовтня з Франції від концерну Airbus», – заявив А.Караїсмайлоглу. Він підкреслив, що наступний супутник серії, Turksat 5B, повинен бути запущений у 2021 році.

Переглянути джерело

США відмовляться від російського ракетного двигуна РД-180

Американська компанія United Launch Alliance (ULA) має намір припинити експлуатацію ракети-носія Atlas-5 з російським двигуном РД-180 в середині 2020-х років. Про це повідомила представник прес-служби компанії Джулі Арнольд. Двигун РД-180 виробляється в НВО Енергомаш, що входить до структури «Роскосмосу». Він застосовується на першій ступені ракети Atlas-5. Арнольд сказала, що компанія передбачає завершити пуски Atlas-5 в середині 2020-х років, але цей термін може бути скоректований в залежності від попиту клієнтів. НВО Енергомаш поставило в США 116 двигунів РД-180, з яких 91 двигун використаний. У 2020 році очікується поставка ще шести РД-180. На заміну Atlas-5 Сполучені Штати розробляють ракету Vulcan, на першій ступені якої будуть встановлені двигуни BE-4 фірми Blue Origin.
У Росії РД-180 планується використовувати на ракетах середнього класу «Союз-6» та надважкій ракеті «Єнісей».

Переглянути джерело

Компанія SpaceX планує запуск ракети Falcon-9 у четвер
з Космічного центру ім. Дж.Кеннеді

Запуск ракети SpaceX Falcon-9 з 60 супутниками Starlink планується о 14:19 EDT 17 вересня з Космічного центру NASA ім. Дж.Кеннеді у Флориді. Синоптики прогнозують 60-відсотковий шанс сприятливої погоди для запуску ракети. На сьогодні SpaceX запустила понад 700 супутників Starlink, завдяки чому компанія стала власником найбільшого парку космічних апаратів на орбіті.
SpaceX планує посадку першої ступені ракети Falcon-9 на борт безпілотного корабля «Just Read the Instructions», розташованого в Атлантичному океані, приблизно через вісім хвилин після старту. Перша ступінь, що планується до використання у четвер, вже була використана два рази, 30.05.2020 для доставки на МКС капсули Crew Dragon з двома астронавтами NASA та 20.07.2020 у виведенні на орбіту військового супутника зв’язку Anasis-2 Південної Кореї. Одна половинка кожуха обтічника також використовувалася двічі у попередніх запусках. SpaceX планує повернення обох половинок обтічника через спуск на парашутах.
Місія у четвер відзначить 13-й запуск супутників Starlink. Компанія SpaceX розпочала розгортання мережі в травні 2019 року. Останній запуск SpaceX 3 вересня вивів на орбіту попередні 60 супутників Starlink.

Переглянути джерело

Компанія Dynetics представила макет посадочного модуля для висадки людей на Місяць

Компанія Dynetics, що базується в Алабамі, 15.09.2020 р. представила повномасштабний макет посадкового модуля, який, як сподіваються, незабаром доставить астронавтів NASA на Місяць. Представлення посадкового модуля відбулося у рамках програми NASA з підготовки пілотованого польоту на Місяць «Artemis» («Артеміда»). За програмою «Артеміда» у 2024 році планується доставка двох астронавтів на Місячну поверхню біля південного полюса та забезпечення до 2028 року постійної стійкої присутності людини на природному супутнику Землі та навколо нього.
NASA планує вивести астронавтів місії «Артеміди» з Землі за допомогою капсули «Оріон» та надважкої ракети-носія «Система космічного старту» (Space Launch System, SLS). Але агентство покладається на приватну промисловість у забезпеченні доставки членів екіпажу з місячної орбіти до поверхні Місяця та поверненні назад. В подальшому NASA планує, щоб ці вильоти на поверхню Місяця відбувались від невеликої космічної станції, що обертається на орбіті Місяця. Цей проект отримав назву «Gateway» («Шлюз»). Але у місії 2024 року «Шлюз» може не використовуватися.
У квітні цього року NASA оголосило, що уклало контракти з трьома приватними групами – Dynetics, SpaceX та The National Team (дочірня компанія Blue Origin Джеффа Безоса), – на розробку своїх концепцій посадочного модуля. Угоди на загальну суму $967 млн передбачають фінансування протягом 10 місяців.
На початку 2021 року, як очікується, NASA відбере одну (або більше) з трьох концепцій модуля для подальшої розробки та випробувань. Агенція хоче, щоб принаймні один з космічних модулів був запущений та випробуваний до 2024 року, коли місія «Артеміда-3» здійснить висадку людини на Місяць (у рамках місій «Артеміда-1» та «Артеміда-2» плануються польоти навколо Місяця наприкінці 2021 та у 2023 рр.).

Переглянути джерело

Сінгапурська компанія Equatorial Space Systems виходить на індійський ринок

Сінгапурський стартап Equatorial Space Systems, що спеціалізується на запусках супутників, підписав меморандум про взаєморозуміння з індійською космічною компанією Nexus-SDNx. Як повідомила компанія 16.09.2020 р., меморандум стосується надання послуг із суборбітальних запусків за допомогою ракети компанії «Dorado».
Нова угода є першим виходом Equatorial Space Systems на індійський ринок і передбачає широку співпрацю у забезпеченні суборбітальних запусків в інтересах академічних та дослідницьких структур. Завдяки своєму стандартизованому модулю корисного навантаження Dorado компанія обіцяє забезпечити економічно ефективні та часті запуски для різних користувачів, починаючи з 2021 року.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX відклала черговий запуск супутникового угруповання Starlink через «проблему відновлення» ракети

Компанія SpaceX припинила запуск чергової партії інтернет-супутників Starlink у четвер (17 вересня) через «проблему відновлення», пов’язану з ракетою Falcon-9. Ракета Falcon-9 повинна була запустити 60 нових супутників Starlink для угруповання компанії о 14:19 за місцевим часом у четвер з майданчика 39A Космічного центру ім. Кеннеді у Флориді. Але за 15 хвилин до запланованого старту SpaceX відмінила місію.
SpaceX не намагатиметься запустити ракету у п’ятницю (18 вересня) через очікувану негоду у зоні відновлення (зона відновлення – це ділянка океану, де перша ступінь Falcon-9 має приземлитися на майданчик на безпілотному кораблі «Just Read the Instructions» незабаром після вильоту). Нова дата запуску не оголошена. SpaceX не вказав природу «проблеми відновлення», але, імовірно, це пов’язано з організацією посадки першої ступені двоступеневої ракети Falcon-9 на безпілотний корабель компанії в Атлантичному океані.

Переглянути джерело

Китай готується до запуску місії на Місяць Chang’e-5

Китай розпочав підготовку до реалізації космічного проекту Chang’e-5 – місії, метою якої є збір близько двох кілограмів зразків місячного ґрунту. Відстеження суден та супутникові дані вказують на те, що Китай готується до запуску наприкінці листопада.
Спеціалізовані вантажні кораблі Yuanwang-21 та -22 у травні 2020 р. перевозили компоненти ракети Long March 5, що використовувалася для запуску місії Tianwen-1 на Марс наприкінці липня, з пункту виробництва у місті Тяньцзінь (північний схід Китаю) до порту Qinglan на острові Хайнань (південь Китаю), на якому розташований Центр запуску супутників Веньчан.
На даний час ці кораблі готуються до перевезення вантажів з м. Тяньцзіня на о. Хайнань. Ймовірно, це компоненти ракети, які потім будуть доставлені до Центру запуску супутників Веньчан. Попередні чотири запуски ракети Long March 5 зайняли близько 60 днів від доставки компонентів на космодром Веньчан. Кораблі Yuanwang повинні прибути до порту Qinglan 19 вересня, що вказує на те, що запуск імовірний в останні десять днів листопада.

Переглянути джерело

США звинувачують трьох іранців у крадіжці супутникових технологій

У четвер, 17.09.2020 р., Міністерство юстиції США оголосило звинувачення трьом іранцям в тому, що вони брали участь в операціях по втручанню у комп’ютерні системи з метою крадіжки інформації про американські аерокосмічні та супутникові технології, діючи в інтересах Корпусу стражів ісламської революції (у США визначена терористичною організацією).
Згідно наданої копії звинувачення, троє іранців з липня 2015 р. по лютий 2019 р. проводили операції злому комп’ютерних мереж великої кількості компаній та організацій. Люди або організації, що стали об’єктом атак, не називаються, але вказано, що у звинувачуваних був список з більше 1800 облікових записів, що належать компаніям аерокосмічного сектора та сфери супутникових технологій, а також міжнародним та урядовим організаціям в США, Австралії, Ізраїлі, Сінгапурі та Великобританії. Кожному з трьох обвинувачених загрожує до 20 років позбавлення волі.

Переглянути джерело

Супутникові знімки показали підготовку до військового параду у Північній Кореї

Північна Корея готується до масового військового параду у своїй столиці з нагоди 75-ї річниці правлячої Робочої партії, яка припадає на 10 жовтня.
На супутникових знімках, представлених у п’ятницю, 18.09.2020, компанією Maxar, видно, що незважаючи на те, що країна посилює свої антикоронавірусні заходи, тисячі людей зібралися поблизу площі Кім Ір Сена у Пхеньяні для репетиції військового параду.
Північна Корея часто проводить військові паради за участю солдатів та нових систем озброєнь на державні річниці, щоб зміцнити єдність та залякати ворогів.
Північна Корея наполягає на тому, що у неї не було випадків коронавірусу, що спростовується багатьма іноземними експертами.

Переглянути джерело

#risc