Новини за 22.09.2020 – 27.09.2020

PER ASPERA AD ASTRA

Повідомлення про запуск КА «Haiyang 2C»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
Haiyang 2C Китай 21.09.2020 05:40 (UTC) Long March 4B Тайюаньський центр запуску супутників CAST ДЗЗ, Океанографія

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Haiyang 2C»

21 вересня 2020 року о 05:40 UTC з Тайюаньського центру запуску супутників за допомогою ракети-носія «Long March 4B» було виведено на орбіту китайський КА ДЗЗ «Haiyang 2C».
«Haiyang 2C» – це китайський супутник дистанційного зондування землі, основне завдання якого – це спостереження за оптичними характеристиками моря, такими як концентрація хлорофілу, температура поверхні, спостереження за морським льодом і так далі.
Відзначається, що «Haiyang 2C» буде використовуватись при реалізації різних екологічних, сільськогосподарських, а також транспортних проектів.

#risc

Повідомлення про припинення існування КА «STARLINK»

Міжнародний номер Офіційні та інші назви КА Дата запуску Належність Дата припинення існування Призначення Примітка
2019-029U STARLINK-39 24.05.2019 США 2020-09-18 Зв’язок Припинив існування в щільних шарах атмосфери

У звіті Космічного агентства Великобританії відмічений ймовірний зріст важливості стеження за навколоземним простором

Британське космічне агентство провело дослідження ринку технологій стеження та нагляду за навколоземним простором (Space Surveillance and Tracking, SST). У дослідженні «Future SST Markets Research», оприлюдненому 15 вересня, британські експерти доходять висновку, що попит на послуги космічного стеження та нагляду зростатиме протягом наступного десятиліття.
«Протягом найближчого десятиліття кількість супутників на орбіті збільшиться на порядок з приблизно 2 300 до більш ніж 20 000», – йдеться у звіті. «Спроможність виявляти космічне сміття менших розмірів також зросте, що призведе до відстеження потенційно мільйона об’єктів на орбіті. Низька орбіта Землі буде особливо забруднена, оскільки саме на ній буде найбільша кількість об’єктів, а отже найбільший ризик зіткнення».
У звіті робиться висновок, що «Великобританія має хороший потенціал, щоб скористатися усіма можливостями та взяти на себе світову провідну роль у наданні продуктів та послуг стеження та нагляду за навколоземним простором (SST), і якби це відбулося, Великобританія позиціонувала б себе як впливового партнера у неминучому глобальному суперництві у космосі».

Переглянути джерело

У ході 22-ої Китайської міжнародної промислової виставки представлені перспективні розробки космічної галузі Китаю

Минулого тижня у Китаї, у Національному виставковому центрі (Шанхай), була проведена 22-а Китайська міжнародна промислова виставка. У ході виставки було повідомлено про розробку нової ракети Long March-9 (по типу Falcon Heavy) для доставки екіпажу на Місяць. Зокрема, був представлений прототип нової ракети-носія, космічний корабель нового покоління, місячний посадковий модуль, космічну станцію для місячної орбіти, місячний ровер. Крім того, на виставці був представлений макет недавно розробленої екологічно чистої комерційної ракети-носія.
Також були зроблені заяви про те, що до 2045 року Китай зможе виконувати регулярні польоти космічних кораблів. Регулярні польоти будуть включати в себе маршрути між пунктами призначення на Землі, перевезення вантажів за маршрутом Земля-орбіта та маршрути між орбітами. Було повідомлено, що китайський зонд на Марс Tianwen-1 пройшов 155 млн км і знаходився у стабільному стані на відстані більше 18 млн км від Землі станом на 8:30 18 вересня.

Переглянути джерело

Технічний центр Пекіна побудує величезний аерокосмічний кластер

Район Хайдянь у Пекіні планує побудувати кластер аерокосмічної промисловості у північній частині наукового містечка Чжунгуаньцунь. Вартість проекту – сто мільярдів юанів (близько $14,8 млрд). Проект був представлений у суботу, 19.09.2020, на прес-конференції в ході наукового форуму «Чжунгуаньцунь-2020», що проводиться у Пекіні. Загальна площа будівництва – майже 1 млн м2, проект включатиме три функціональні зони: інновації супутникового Інтернету, китайська система супутникової навігації Beidou, космічні інформаційні послуги та прикладні розробки.
Як повідомив заступник голови Ради наукового містечка «Чжунгуаньцунь» Лінь Цзяньхуа, столичний район Хайдянь надаватиме політичну підтримку акредитованим у кластері підприємствам, включаючи надання доступу до інвестиційних фондів, субсидій на оренду комерційної нерухомості, субсидій на НДДКР, допомогу з реєстрацією співробітників та наданням їм соціального орендного житла.
Наукове місто Чжунгуаньцунь – одна з колисок аерокосмічної галузі Китаю, тут працює більше половини науковців та експертів країни та зосереджені провідні підприємства і науково-дослідні установи космічної галузі. У регіоні сформований промисловий ланцюг, що охоплює розробку та виробництво супутників, а також наземні станції управління та отримання і обробки телеметрії.

Переглянути джерело

Компанія Guoyao Tech оприлюднила план запуску із застосуванням електромагнітної технології

Китайський стартап Guoyao Tech розробляє нову систему запуску апаратів у космос, яка базується на електромагнітній технології. Компанія оголосила дорожню карту забезпечення запуску за допомогою електромагнітної тяги прототипу ракети вагою 10 кг до 2022 року та малої ракети – до 2023 року.
Керівництво компанії вважає, що електромагнітна пускова технологія має величезний потенціал в аерокосмічній галузі, і ця технологія не обмежується лише запуском ракет, а також може застосовуватися, зокрема, у рятувальних операціях.
Guoyao намагається знизити вартість пілотованого запуску на низьку орбіту до $2,6 млн за запуск до 2025 року. За даними компанії, це буде єдина електромагнітна система запуску, яка здатна відправити людину на орбіту без традиційного використання хімічних ракет.

Переглянути джерело

Російська компанія S7 працює над створенням легкої ракети-носія для комплексу «Морський старт»

Центр розробок російської групи компаній «S7 AirSpace Corporation» (холдинг, що володіє плавучим космодромом «Морський старт») приступив до створення легкої ракети-носія з можливістю повернення першої ступені. Передбачається, що цей досвід буде використаний для виробництва нової ракети для плавучого космодрому.

Довідково: Після припинення співробітництва РФ з Україною у космічній сфері у 2014 році, космодром «Морський старт» залишився без ракети «Зеніт», що вироблялася в Україні. На той час російська державна корпорація «Роскосмос» приступила до розробки ракети «Фенікс» (зараз називається «Союз-5» або «Іртиш»), яка повинна була замінити «Зеніт».
На даний час саме цю ракету-носій «Роскосмос» пропонує використовувати групі S7 для запусків з «Морського старту». Перший випробувальний пуск нової ракети планується на 2023 рік. У серпні російський віце-прем’єр Ю.Борисов повідомив, що морський космодром може відновити пуски у 2023-2024 роках.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі біля 6 балів (за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
21.09.2020 21:04:58 51,88пн.ш. 103,31сх.д. 5,3 Район озера Байкал, Російська Федерація

Повідомлення про припинення існування КА «MONITOR-E 1»

Міжнародний номер Офіційні та інші назви КА Дата запуску Належність Дата припинення існування Призначення Примітка
2005-032 MONITOR-E 1 26.08.2005 Росія 2020-09-22 ДЗЗ Припинив існування в щільних шарах атмосфери

NASA оприлюднило план пілотованої експедиції на Місяць у 2024 році вартістю $28 млрд

NASA офіційно опублікувало огляд програми пілотованої місії на поверхню Місяця вартістю $28 млрд до кінця 2024 року. Проте, голова агентства Джим Бріденстайн заявив, що «агресивний» графік, встановлений адміністрацією Трампа минулого року, залежить від затвердження Конгресом $3,2 млрд найближчим часом, щоб розпочати розробку нових місячних посадочних пристроїв.
Оприлюднений у понеділок, 21.09.2020, оглядовий документ, у якому описується підхід агентства до висадки астронавтів на Місяць вперше після місії «Аполлон-17» у грудні 1972 року, містить кілька нових деталей, які раніше не розкривались. Зокрема, програма під назвою Artemis («Артеміда») передбачає використання важкої ракети NASA Space Launch System (SLS), космічного корабля Orion та місячного модуля з системою висадки (Human Landing Systems та Gateway), що доставить астронавтів на місячну поверхню та поверне їх на борт модулю.
Передбачається, що місячний посадочний апарат для NASA розроблять приватні компанії. На даний час три компанії – Blue Origin, Dynetics та SpaceX – працюють над цим проектом. В наступному році NASA має вибрати одну або дві посадкові станції для продовження роботи.
У документі, опублікованому у понеділок, NASA окреслило двоетапну програму доставки астронавтів на Місяць до кінця 2024 року. В подальшому NASA має на меті розробити «Базовий табір Артеміди» до кінця 2020-х років поблизу південного полюса Місяця, де екіпажі зможуть жити і працювати місяцями. NASA планує, що частини програми «Артеміда», необхідні для посадки на Місяць у 2024 році – відомі як Фаза 1 – коштуватимуть $28 млрд до 2025 року.

Переглянути джерело

Австралійська компанія Southern Launch вивела на полярну орбіту дві ракети DART з корисним навантаженням

Австралійська компанія Southern Launch 19 вересня повідомила про два успішні запуски ракет на полярну орбіту. Запуск першої ракети відбувся 19 вересня о 10:09:47 з випробувального полігону Кунібба. Друга ракета була запущена через 40 хвилин, об 11:49:47. Компанія Southern Launch запустила ракети-носії DART виробництва T-Minus Engineering для виведення на полярну орбіту супутники спостереження Землі компанії DEWC Systems.

Переглянути джерело

Компанія OneWeb переглянула контракт з Arianespace на запуски своїх супутників

21 вересня Arianespace та OneWeb оголосили про перегляд контракту на запуск супутників для розгортання угруповання OneWeb в частині зменшення на три запуски, ніж планувалося спочатку. Arianespace проведе 16 запусків ракет «Союз» в інтересах OneWeb, кожен з яких має вивести на орбіту 34-36 супутників для завершення розгортання орбітального угруповання OneWeb до кінця 2022 року. Запуски відбудуться з трьох космодромів (Куру, Байконур та Східний), починаючи з кінця 2020 року.
Переглянутий контракт скасував два запуски «Союзів» та один (перший) запуск ракети Ariane-6 в інтересах OneWeb. Відмова OneWeb від участі у дебютному запуску Ariane 6, запланованому не раніше другої половини 2021 року, не вплине на графік запуску ракети, заявив представник Arianespace. За його словами, Arianespace спробує знайти іншого замовника вчасно для цього запуску.

Переглянути джерело

Російська компанія Avant Space планує рекламою у космосі охопити більше мільярда чоловік

Російська компанія Avant Space пропонує послугу з проектування рекламних зображень на нічному небі за допомогою спеціально створеного угруповання мікросупутників, обладнаних лазерною системою, таким чином охоплюючи понад 130 міст та понад мільярд людей у якості глядачів.
Система космічних банерів дозволила б відомим брендам охопити масову аудиторію менш затратно, ніж при телевізійній рекламі. Avant Space стверджує, що Договір про космічний космос від 1967 року забезпечує вільний доступ до космосу, і тому «космічна реклама не підлягає глобальній забороні».
«Це приклад так званої нав’язливої космічної реклами. Це заборонено федеральним законом США», – прокоментував пропозицію Avant Space польський професор цивільного, комерційного та космічного права Маріуш Т. Клода.

Переглянути джерело

Російська компанія Avant Space планує рекламою у космосі охопити більше мільярда чоловік

Російська компанія Avant Space пропонує послугу з проектування рекламних зображень на нічному небі за допомогою спеціально створеного угруповання мікросупутників, обладнаних лазерною системою, таким чином охоплюючи понад 130 міст та понад мільярд людей у якості глядачів.
Система космічних банерів дозволила б відомим брендам охопити масову аудиторію менш затратно, ніж при телевізійній рекламі. Avant Space стверджує, що Договір про космічний космос від 1967 року забезпечує вільний доступ до космосу, і тому «космічна реклама не підлягає глобальній забороні».
«Це приклад так званої нав’язливої космічної реклами. Це заборонено федеральним законом США», – прокоментував пропозицію Avant Space польський професор цивільного, комерційного та космічного права Маріуш Т. Клода.

Переглянути джерело

NASA підготує чотирьох еміратських астронавтів

Еміратський Космічний центр ім. Мохаммеда Бін Рашида (Mohammed Bin Rashid Space Centre) та NASA уклали стратегічну угоду про підготовку еміратських космонавтів в американському космічному агентстві. Відповідно до угоди, чотирьом еміратським космонавтам буде забезпечено підвищення кваліфікації. В даний час еміратські космонавти Хаззаа Аль-Мансурі та Султан Аль-Неяді беруть участь у тренінгу в рамках стратегічного партнерства між двома організаціями.
Два космонавти будуть обрані для включення у 2021 році до складу кандидатів-космонавтів NASA. Навчальна програма проводитиметься у Космічному центрі ім. Л.Джонсона. Програма, створена в рамках нового партнерства, включає ті самі модулі та компоненти, що передбачені у навчанні астронавтів НАСА. Еміратські космонавти будуть навчені використовувати обладнання на Міжнародній космічній станції, включаючи модельовані виходи у відкритий космос, а також пройдуть основ робототехніки, рятування, виживання на воді та суші, польотів на реактивному літаку Т-38, а також володіння російською мовою.
Хаззаа Аль-Мансурі та Султан Аль-Неяді раніше проходили навчання у Навчальному центрі космонавтів ім. Ю.Гагаріна у Москві, у вересні 2018 року в рамках підготовки до польоту на МКС.

Переглянути джерело

Супутниковий оператор ICEYE залучає 87 мільйонів доларів на створення мережі супутників

Фінський стартап ICEYE розширить свій бізнес завдяки найбільшому вливанню капіталу. Компанія планує створити мережу супутників, які зможуть знімати будь-яку точку Землі чотири рази на день. ICEYE завершили раунд збору коштів венчурного капіталу на суму 87 мільйонів доларів під керівництвом інвестиційної компанії True Ventures, що на сьогоднішній день збільшило загальне фінансування стартапу до 152 мільйонів доларів. Слід зазначити, що співзасновник та генеральний директор ICEYE Рафал Моджевський заявив CNBC, що його компанія прагнула залучити 60 мільйонів доларів, але знайшла більше попиту інвесторів, ніж очікувалося. При цьому пандемія COVID-19 не вплинула на інвестиції у приватні космічні компанії настільки сильно, як боялися раніше цього року.
Бізнес компанії заснований на реалізації радіолокаційних зображень поверхні Землі, отриманих за допомогою невеликих супутників, комерційним користувачам. ICEYE запустив п’ять супутників, починаючи з 2018 року, і планує запустити ще чотири супутники цього року та щонайменше вісім супутників наступного року. Корисне навантаження, відоме як радар із синтетичною апертурою (або SAR), дозволяють супутнику робити знімки в будь-який час, навіть вночі або через хмарний покрив. Мета супутникового оператора – мати на орбіті сузір’я з 18 супутників, що дозволить спостерігати будь-яке місце на Землі принаймні чотири рази на день.
Заснована в 2015 році, ICEYE нараховує близько 200 співробітників і планує використати частину зібраних коштів для подальшого збільшення штату. Рафал Моджевський підкреслив, що космічні апарати ICEYE проектуються та збираються на власних потужностях, що потребує великої інженерної команди. Зображення ICEYE використовують різноманітні клієнти, для різних потреб починаючи від страхування, пов’язаного зі стихійними лихами, і закінчуючи оцінкою наслідків розливу нафти.

Переглянути джерело

МКС здійснила маневр, щоб уникнути зіткнення з космічним сміттям

У вівторок, 22.09.2020, о 17:19 EDT, Міжнародна космічна станція здійснила позаплановий 150-секундний маневр з метою уникнення можливого зіткнення з невідомим шматком космічного сміття. Маневр був здійснений під спільним управлінням диспетчерів НАСА та російського Центру управління польотами за допомогою силових установок російського вантажного корабля Progress, що пристикований до МКС.
Через пізнє повідомлення про можливе зіткнення, згідно процедури забезпечення безпеки трьом членам екіпажу «Expedition 63» було наказано перейти до російського сегмента станції, щоб у разі загрози перейти до космічного корабля «Союз МС-16», що забезпечує безпеку. Маневр підняв орбіту станції з передбачуваної траєкторії уламків, які, за оцінками, знаходилися в межах 1,39 км від станції з часом максимального наближення о 18:21 EDT. Після завершення маневру уникнення екіпаж знову відкрив люки між американським та російським сегментами та відновив планову діяльність.

Переглянути джерело

Зміна параметрів наступної корекції орбіти МКС

У зв’язку з позаплановою корекцією орбіти МКС для ухилення від «космічного сміття», що відбулася 23 вересня, Центр управління польотами прийняв рішення про зміну параметрів планової корекції орбіти МКС 7 жовтня 2020 року з метою формування балістичних умов перед запуском пілотованого корабля «Союз МС-17».
За попередніми даними служби балістико-навігаційного забезпечення ЦУП, двигуни вантажного корабля «Прогрес МС-14», що пристикований до МКС, будуть включені об 11:11 і пропрацюють 403,7 секунд. Після проведення коригуючого маневру середня висота орбіти станції зменшиться на 1,4 км і складе близько 418,4 км над поверхнею Землі.
Пуск ракети-носія «Союз-2.1а» з пілотованим кораблем «Союз МС-17» та екіпажем 64-ої експедиції на МКС запланований на 14 жовтня 2020 року з космодрому Байконур. До складу екіпажу увійдуть космонавти С.Рижиков та С.Кудь-Сверчков, а також астронавт NASA Кетлін Рубінс.

Переглянути джерело

Компанія Blue Origin планує здійснити наступний запуск свого суборбітального корабля New Shepard у четвер

Багаторазовий суборбітальний космічний корабель New Shepard, який призначений для перевезення людей та вантажів у суборбітальний космос і назад, стартує з безпілотною випробувальною місією у четвер (24 вересня) об 11:00 ранку за місцевим часом (15:00 за Гринвічем) зі стартового комплексу компанії Blue Origin у Техасі. Зазначений суборбітальний політ стане сьомим для цього корабля та 13-м для програми компанії Blue Origin «New Shepard». Політ у четвер також стане першим запуском компанії з грудня 2019 року, коли цей самий корабель New Shepard здійснив свій шостий випробувальний політ.
Ця місія, яка отримала позначення NS-13, буде нести 13 демонстраційних науково-технічних корисних навантажень, включаючи датчик NASA, встановлений на зовнішній обшивці корабля. Зазначений прилад перевірить технології посадки для програми NASA «Артеміда» – програми пілотованого польоту та висадки астронавтів на Місяць у 2024 році.
New Shepard складається з ракети та капсули, які можна використовувати багаторазово. Ракета повертається на Землю вертикально, як перші ступені орбітальних ракет Falcon-9 компанії SpaceX, а капсула приземляється з допомогою парашута.
За планами компанії Blue Origin корабель New Shepard після проведення випробувальних пілотованих польотів буде використовуватися для доставки до суборбітального космосу фінансово заможних клієнтів.

Переглянути джерело

Космічне агентство Великобританії переглядає плани британської супутникової навігаційної системи

За повідомленнями преси Великобританії, Британське космічне агентство має намір оголосити про скасування планів розробки власної супутникової навігаційної програми та приєднатися до системи «Galileo» Європейського Союзу. Уряд офіційно скасував план Терези Мей щодо британської версії супутникової навігаційної програми GPS, що призвело до того, що частина урядовців наполягає на тому, щоб Великобританія знову приєдналася до системи Galileo, – повідомляє The Telegraph 19 вересня. Очікується, що найближчими днями Британське космічне агентство оголосить про припинення проекту. Брекзит спричинив інтенсивні дискусії щодо доступу Великобританії до європейської системи «Galileo», особливо для військових застосувань.

Переглянути джерело

Аналіз ринку космічного туризму на період 2020-2027 років

Інтернет-ресурс reportlinker.com представив звіт «Світова індустрія космічного туризму». У звіті зроблено попередній аналіз наслідків пандемії для бізнесу та спричиненої нею економічної кризи на галузь космічного туризму та оцінено перспективи її розвитку на період з 2020 по 2027 роки. На тлі кризи COVID-19 світовий ринок космічного туризму, який у 2020 році оцінюється у $651 млн, до 2027 року досягне розміру в $1,7 млрд, збільшуючись на 15,8% щорічно. За прогнозами, ринок суборбітального туризму, один із сегментів, проаналізованих у звіті, зростатиме на 15,6% щорічно та досягне $1,5 млрд до кінця періоду аналізу.
Прогнозовано щорічне зростання в сегменті «Орбітальний туризм» на рівні 13,1% на наступний 7-річний період. Ринок космічного туризму США оцінюється в $175,3 млн. у 2020 році. Прогнозується, що ринок космічного туризму Китаю, другої за величиною економіки світу, до 2027 року досягне обсягу в $401,6 млн, зростаючи на 19,7% за період аналізу 2020-2027 рр. Ринки Японії та Канади зростатимуть на 11% та 13,2% відповідно. У Європі ринок Німеччини зростатиме приблизно на 11,9% щорічно.
Доступ до 273-сторінкового звіту коштує € 4 780.

Переглянути джерело

Космічні сили / НАСА – нові відносини

Новий меморандум про взаєморозуміння, оголошений керівником космічних сил США (USSF) генералом Джоном “Джеєм” Реймондом та адміністратором NASA Джимом Бріденстайном, визначає нові відносини між організаціями. NASA та USSF сподіваються продовжити партнерство та налагодити нові відносини в таких сферах:
1. Дослідження дальнього космосу та технології відстеження об’єктів для забезпечення космічної обізнаності (Space Domain Awareness – SDA) й виявлення навколоземних об’єктів (Near Earth Objects NEO), у тому числі за межами геосинхронної орбіти.
2. Виявлення та збір даних про метеорити (Боліди), спричинені природними об’єктами, що потрапляють в атмосферу Землі, для своєчасного оповіщення населення та наукового співтовариства.
3. Можливості та практики, що забезпечують безпечні, постійні навколоземні та цислунарні (в межах орбіти Місяця) операції, такі як зв’язок; навігація; обслуговування космічної техніки, її розгортання та нарощування; сумісність цих можливостей для підтримки стійкості у цьому віддаленому регіоні.
4. Пошукові, рятувальні та відновлювальні операції пілотованих місій.
5. Підтримка запуску.
6. Космічне матеріально-технічне забезпечення та підтримка.
7. Спільні польоти та спільна доставка корисних вантажів у космос.
8. Встановлення стандартів та найкращих практик безпечної експлуатації в космосі, що включає оцінку взаємозв’язків, обмін інформацією про космічну інформованість, пом’якшення впливу орбітального сміття та захист космічних систем.
9. Сумісні мережі зв’язку для космічних кораблів на орбіті Землі та поза нею.
10. Фундаментальні наукові дослідження та співробітництво з розвитку технологій.
11. Підготовка та взаємообмін провідними космічними професіоналами та досвідом.
Меморандум замінює угоду, підписану 14 років тому між НАСА та Космічним командуванням ВПС США, згідно з якою дві організації обмінювалися інформацією про дослідження та розробки, прагнули зменшити дублювання розробки системи та співпрацювали у довгостроковому плануванні освоєння космосу.

Переглянути джерело

Космічні нематоди: Гігантський стрибок міжпланетного землеробства

Результати досліджень показують, що корисні нематоди, які вбивають комах (маленькі круглі черви), можуть бути використані в майбутньому для природної боротьби з комахами-шкідниками під час вирощування сільськогосподарських культур у космосі. Завданням дослідження було вивчення ентомопатогенних (знищуючих комах) нематод, їх розвиток та дослідження динаміки зараження рослин шкідливими комахами в космосі на борту Міжнародної космічної станції (МКС) у період з грудня 2019 року по січень 2020 року. Ці корисні аскариди можуть мати те, що потрібно для боротьби з комахами-шкідниками, які загрожують посівам, вирощеним на борту під час тривалих місій людини в космосі.
Цей сільськогосподарський експеримент з біоконтролю в космосі дає уявлення про довгострокові космічні польоти симбіотичних організмів, біологію паразитів та потенціал стійкого захисту культур у космосі “, – розповіла д-р Фатма Каплан, генеральний директор компанії “Феронім”, яка проводила дослідження спільно з Центром розвитку науки в космосі.

Переглянути джерело

Повідомлення про виявлення змін параметрів орбіти пріоритетних КА

Міжн. № Найменування Інтервал проведення корекції параметру Зміна параметру орбіти Країна/ Власник Призначення
2014-058A LUCH (OLYMP) 21.09.2020 Період збільшився на 1.8101 хв.
Висота орбіти збільшилась на 34.014 км.
Нахил зменшився на 0.0011 градуса
РФ Радіотехнічна розвідка

Повідомлення про припинення існування КА «STARLINK»

Міжнародний номер Офіційні та інші назви КА Дата запуску Належність Дата припинення існування Призначення Примітка
2019-029L STARLINK-21 24.05.2019 США 2020-09-22 Зв’язок Припинив існування в щільних шарах атмосфери

Сенат США розглянув фінансування програми «Артеміда»

23.09.2020 р. в рамках слухання Комітету з асигнувань Сенату США було розглянуто та схвалено законопроект про асигнування на торгівлю, правосуддя та науку (Commerce-Justice-Science (CJS) appropriations bill), який включає, зокрема, фінансування програми НАСА Artemis («Артеміда») з висадки астронавтів на Місяць у 2024 році (останньому році президентства Д. Трампа, якщо він буде переобраний у листопаді 2020 р.). Сенатори схвалили набагато менше, ніж вимагало НАСА, зокрема, для розробки систем посадки астронавтів з орбіти на поверхню Місяця і назад.
У звіті НАСА, опублікованому нещодавно, програма «Артеміда» оцінюється у $28 млрд на наступні 5 років (2021-2025 рр). З цієї суми на розробку системи висадки (Human Landing Systems, HLS) припадає $16 млрд. НАСА запитує $3,2 млрд на HLS у 2021 фінансовому році (лютневий бюджетний запит показує $3,37 млрд, але в новому звіті НАСА говориться про $3,22 млрд). Однак законопроект CJS, прийнятий Палатою представників на 2021 фінансовий рік, передбачає фінансування у розмірі всього $628 млн.
Глава НАСА Дж.Бріденстайн висловив сенаторам вдячність за підтримку, яка забезпечила надання хоча б такої суми, але не приховує, що для забезпечення висадки астронавтів на Місяці у 2024 році необхідна повна сума $3,2 млрд не пізніше березня 2021 року.

Переглянути джерело

Глава НАСА Дж. Бріденстайн попередив Конгрес США про скорий запуск Китаєм космічної станції

Глава НАСА Джим Бріденстайн у своєму виступі перед законодавцям 23.09.2020 р. заявив, що для США надзвичайно важливо зберегти присутність на орбіті Землі після виведення з експлуатації Міжнародної космічної станції, щоб Китай не отримав стратегічну перевагу. Передбачається, що МКС, яка з 1998 р. виконує функції космічної наукової лабораторії та спільно використовується США, Росією, Японією, Європою та Канадою, працюватиме до 2030 року.
З метою забезпечення присутності США у ближньому космосі НАСА просить виділити на 2021 фінансовий рік $150 млн, які будуть витрачені на комерціалізацію низької орбіти Землі, яка визначається до 2 000 км від поверхні планети.
«Я не думаю, що це в інтересах нації побудувати ще одну Міжнародну космічну станцію – я думаю, що в інтересах нації підтримувати комерційну галузь, замовником якої є НАСА». Бріденстайн попередив законодавців, що це має вирішальне значення для підтримки космічного лідерства США в умовах запланованої китайської космічної станції, яка, як сподівається Пекін, запрацює до 2022 року.

Переглянути джерело

Топ-менеджер з постачання та логістики Повітряних Сил США: “Цифрове моделювання супутників заощадить кошти та час”

Відповідальний за закупівлі у ВПС США Уілл Ропер виразив зацікавленість до розробки майбутніх літаків, ракет та супутників у повністю віртуальному середовищі з використанням комп’ютерних моделей. Саме так зараз розробляються комерційні літаки та автомобілі, а отже настав час військовим прийняти цей досвід, сказав він. Минулого тижня секретар Військово-повітряних сил Барбара Барретт заявила, що наступний пілотний навчальний літак ВПС стане першим “електронним літаком”, повністю розробленим у цифровому форматі. У свою чергу Ропер сказав, що поки-що занадто рано повідомляти, коли саме у Космічних сил з’явиться перший “електронний супутник”. “Шлях до електронних супутників трохи довший, ніж для літаків”, сказав він.
Зараз існує дві програми, які будуть тестовими кейсами для цифрового проектування супутників. Ці програми засекречені, тому Ропер не міг розкрити назви та тип космічних кораблів. Але він сказав, що якщо ці методи можна буде успішно застосовувати, військові супутники зможуть в кінцевому підсумку коштувати значно дешевше і виготовлятимуться за коротший строк ніж сьогодні.
Ропер заявив, що перехід до цифрової інженерії потребує значних зрушень у культурі та процесах, що формувались десятки років у військових космічних програмах. Насправді, сказав Ропер, багато хто з тих, хто займається закупівлями у міністерстві не розуміє, що означає цифрове виробництво.
“Однією з причин, чому електронні супутники не будуються за одну ніч, є те, що це вимагає змін всього ланцюжка поставок. Кожна супутникова програма сьогодні має десятки постачальників при відсутності єдиної бази поставок, це перша перепона, яку необхідно прибрати, щоб перейти до цифрової інженерії. Навіть якщо б існували віртуальні моделі для проектування, складання та навіть експлуатації супутників і не було б постачальників, які постачають деталі до них, то насправді це б не мало сенсу. Офісам супутникових програм доведеться створити цифровий план, а потім працювати зі своїми постачальниками, щоб врахувати технічні можливості їх інструментів”, сказав Ропер.
Ропер стверджує, що техніка, виготовлена за допомогою цифрової інженерії, дозволить заощадити мільярди доларів на довготривалій модернізації та технічному обслуговуванні, оскільки віртуальні моделі будуть використовуватись повторно для дешевого виготовлення деталей та компонентів.

Переглянути джерело

Управління ООН у справах космічного простору та Міністерство науки, технологій та інновацій Бразилії підписали Меморандум про взаєморозуміння

Управління ООН з питань космічного простору (UNOOSA) та Міністерство науки, технологій та інновацій Бразилії підписали Меморандум про взаєморозуміння (MoU) для розширення їх співпраці в галузі космічного права, космічної політики, космічної науки та техніки, космосу для сталого розвитку, управління катастрофами, навігації, телекомунікацій та розбудови спроможності.
Меморандум про взаєморозуміння був підписаний у Віденському міжнародному центрі міністром та колишнім космонавтом Маркосом Понтесом та директором UNOOSA Сімонеттою Ді Піппо. Він спирається на багаторічну співпрацю між УНОСА та Бразилією та надалі розширює те, що вже було досягнуто.

Переглянути джерело

Airbus уклав контракт на $350 млн на будівництво супутника моніторингу льоду CRYSTAL для ЄС

Європейське космічне агентство 21 вересня підписало контракт на €300 млн ($352 млн) з Airbus Defense and Space на розробку супутника моніторингу льоду для програми спостереження за Землею Європейського Союзу Copernicus. Місія «Copernicus Polar Ice and Snow Topography Altimeter» або CRISTAL є однією з двох місій спостереження за Землею, які ЄКА уклала цього року. Першим був контракт на €445 млн, підписаний з німецькою OHB Space Systems 31 липня на створення супутників місії моніторингу вуглекислого газу.
Запуск місії CRISTAL запланований на 2027 рік. Європейський Союз має намір використовувати CRISTAL для моніторингу кріосфери, яка включає всі ділянки поверхні Землі, де вода знаходиться у твердому вигляді. Зокрема, супутник вимірюватиме товщину морського льоду та снігу, який його покриває, що є ключовими показниками для прогнозування кліматичних змін.
Airbus заявив, що 1,7-тонний супутник CRISTAL, який йому доручено розробити, матиме шість фіксованих та два сонячні батареї, що розгортаються, а також бортовий накопичувач до 4 терабіт наукових даних, які супутник збиратиме протягом запланованого 7,5-річного життя. Супутник CRISTAL, як очікується, він вийде на полярну орбіту приблизно на 760 км над Землею.

Переглянути джерело

Китайський корабель спостереження за космічними об’єктами вийшов на нову моніторингову місію в Тихий океан

Корабель спостереження за космічними об’єктами Yuan Wang-5 вийшов з порту у провінції Цзянсу на сході Китаю для здійснення моніторингової місії в Тихому океані. Це третє плавання корабля цього року. Він проведе в океані більше 100 днів, повернення планується на початку 2021 року.
У 2020 році Yuan Wang-5 провів 143 дні в океані, виконуючи чотири місії моніторингу, зокрема, забезпечення підтримки першої Китайської місії на Марс, а також супроводження телекомунікаційного супутника APSTAR-6D.

Переглянути джерело

#risc

Blue Origin відмінила запуск ракети New Shepard через збій живлення

Компанія Blue Origin відмовилася від запланованого на 24 вересня запуску ракети New Shepard із Західного Техасу, посилаючись на збій в енергетиці. Запуск та тестовий політ багаторазової ракети New Shepard планувався з пускової установки компанії у Західному Техасі о 10:00 за місцевим часом (11:00 EDT; 15:00 за Гринвічем). Приблизно за годину до вильоту, запуск був затриманий на 100 хвилин, «через хмарність у Західному Техасі».

Переглянути джерело

L3Harris отримала від Космічних сил США контракт на $119 млн

За умовами укладеного контракту L3Harris Technologies повинна буде виконати роботи з оновлення та розширення можливостей мережі GEODSS. Останні призначені для вирішення завдання зі спостереження за об’єктами на геостаціонарних орбітах. Закінчення робіт за контрактом визначено на липень 2024 року. Проведені роботи торкнуться станцій, розташованих на острові Дієго Гарсія (Індійський океан), полігону Білі піски (Нова Мексика) та Мауї (Гаваї).

Переглянути джерело

Spire Global запустить КА, оснащений системою міжсупутникового зв’язку

Компанія Spire Global зробила заяву, згідно з якою найближчим часом буде запущено КА, оснащений системою міжсупутникового зв’язку. Це пов’язано з тим, що зараз компанією проводиться оновлення свого угруповання, а міжсупутниковий зв’язок – це ключовий тренд найближчих декількох років. В якості засобів виведення для своїх майбутніх апаратів компанія орієнтується на SpaceX Falcon-9, Northrop Grumman Antares та російські Союзи.
На даний час Spire займається наданням послуг з постачання метеоінформації, даних про місце розташування суден та літаків. На орбіті у оператора знаходиться близько 90 КА і для передачі даних використовуються наземні станції. Цей процес займає кілька десятків хвилин (від моменту зйомки) та є не достатньо швидким для ряду клієнтів компанії. Таким чином, установка систем міжсупутникового зв’язку розглядається в якості кроку в напрямку зниження часу між зйомкою та передачею інформації до споживачів. Деталі системи не розкриваються, проте в Spirе відзначили, що вони сподіваються скоротити час передачі даних до десятків секунд. Також залишається відкритим питання щодо виходу компанії зі своїм угрупованням ринок IoT.

Переглянути джерело

Intelsat додає до свого портфелю послуг хмарний сервіс Intelsat Cloud Connect

Компанія Intelsat оголосила, що тепер сервіс Intelsat Cloud Connect буде частиною глобальної мережевої послуги. Доступність цієї системи дозволить корпоративним клієнтам отримувати доступ до можливостей хмарних додатків незалежно від місця їх розташування. Перевагами Intelsat Cloud Connect називають можливість подолання обмежень на доступ до хмарних послуг, що буде забезпечуватися високим рівнем інтеграції наземних та супутникових мереж Intelsat. На першому етапі нова можливість буде доступна клієнтам Intelsat FlexEnterprise, які отримають доступ до Microsoft Azure ExpressRoute.

Переглянути джерело

Компанія Estée Lauder замовила у НАСА рекламні послуги на борту МКС

Estée Lauder оплатить НАСА доставку засобів для догляду за шкірою для рекламної фотосесії на борту Міжнародної космічної станції. Десять пляшок мають бути завантажені на борт вантажного космічного корабля NG-14 Cygnus компанії Northrop Grumman, виліт якого планується на 29 вересня та прибуття на МКС через чотири дні, 3 жовтня.
Корисне навантаження Estée Lauder є прикладом реалізації зусиль НАСА щодо підтримки комерціалізації низької навколоземної орбіти. Згідно цієї ініціативи, оголошеної у червні 2019 року, 5% ресурсів НАСА на МКС резервується для використання в комерційних проектах. Згідно з графіком оплати, оголошеним НАСА у червні 2019 року, Estée Lauder платитиме НАСА $17 500 на годину за час, необхідний астронавту для зйомки реклами.

Переглянути джерело

Ракета Delta 4-Heavy визнана готовою до запуску

Компанія United Launch Alliance дала зелене світло на продовження підготовки до третьої спроби запуску ракети Delta 4-Heavy з секретним розвідувальним супутником з космодрому на мисі Канаверал у суботу, 26.09.2020. Запуск запланований з майданчика 37B о 12:14 ранку за місцевим часом (04:14 за Гринвічем). Це буде 41-й політ ракети Delta 4 з 2002 року, а 12-й – у важкій конфігурації ракети.
Запуск був відкладений з кінця серпня, коли ULA двічі намагалася відправити Delta 4-Heavy на орбіту. Остання спроба запуску 29 серпня була автоматично припинена лише за три секунди до вильоту.

Переглянути джерело

KSAT, Planet та Airbus будуть займатися боротьбою зі зменшенням лісових масивів

Норвегія уклала $ 43.5 млн контракт з Kongsberg Satellite Services (KSAT), Planet та Airbus, предметом якого є глобальний моніторинг стану лісових масивів. Отримані в ході реалізації контракти будуть доступні до безкоштовного використання для будь-яких типів споживачів. Головним виконавцем за контрактом обрана компанія KSAT, яка буде забезпечувати замовника щомісяця оновленими даними з орбітальних угруповань Planet та Airbus. При цьому, угруповання Planet буде займатися щомісячним отриманням високодетальних даних про стан лісового масиву в 64 країнах, а Airbus за допомогою можливостей системи Spot буде займатися точковою зйомкою регіонів, що зазнали найбільших змін.

Переглянути джерело

Компанія Azercosmos створила партнерство з ViewMedia

Azercosmos оголосила про те, що її партнер в особі ViewMedia буде займатися передачею близько 150 теле- та радіоканалів за допомогою КА Azerspace-1. Цільовим регіоном надання послуги позначена територія Середнього Сходу, Європи та Африки.
Azerspace-1 – перший азербайджанський супутник зв’язку, оснащений 36 активними транспондерами. Він знаходиться на геостаціонарній орбіті на позиції 46 градусів східної довготи та охоплює регіон Європи, Африки, Центральної Азії, країн Кавказу та Близького Сходу. Запуск супутника був проведений 7 лютого 2013 року з космодрому Куру.

Переглянути джерело

Momentus уклали контракти з Pixxel та GP Advanced Projects на запуски КА

В рамках першого контракту з Pixxel (створення угруповання КА ДЗЗ) буде виведено космічний апарат на сонячно-синхронну орбіту (дата пуску – грудень 2021 року, засіб виведення – РН Фалькон-9). Другий контракт з GP Advanced Projects (створення угруповання для надання послуг на ринок IoT) передбачає виведення демонстраційного супутника FEES2 (дата пуску – квітень 2021 року).

Переглянути джерело

OneWeb відновить запуск супутників для глобальної мережі

Збанкрутіла компанія OneWeb, викуплена урядом Британії та індійською компанією Bharti Group, оголосила про відновлення розгортання орбітального угрупування спільно з Arianespace, починаючи з грудня 2020 року. У компанії відзначили, що буде здійснено 16 пусків (оновлений контракт передбачає відмову від двох пусків РН Союз-СТ та участі в першому пуску ракети Аріан-6), в кожному з яких буде виводитися від 34 до 36 супутників.
На даний час OneWeb має на орбіті 74 КА, а з урахуванням запуску у грудні – 110 КА. Датою закінчення розгортання угрупування заявлено 2022 рік, а надання послуг розпочнеться вже до кінця 2021 року. На першому етапі компанія буде надавати послуги споживачам, які знаходяться вище 50 градусів північної широти. Таким чином, компанія розраховує на ринок в таких регіонах як: Аляска, Великобританія, Північна Європа, Гренландія та Канада.

Переглянути джерело

NASA оцінило дощі урагану Бети, що рухаються в долину Теннессі

Використовуючи інформацію супутникових метеорологічних радіометрів NASA підрахувало кількість опадів посттропічного циклону Бета під час його переміщення над Міссісіпі, Алабамою та Теннессі. Бета продовжує стійкий північно-східний шлях до Міссісіпі, спонукаючи сильні опади повз Міссісіпі в долину Теннессі.
Національний центр прогнозування погоди NOAA (WPC) у штаті Міссурі зазначив, що о 5 ранку за EDT (09:00 UTC) центр Пост-тропічного циклону Бета знаходився поблизу 31,9 градуса північної широти та 91,0 градуса західної довготи. Посттропічний циклон рухається на північний схід зі швидкістю 19 км/год з максимально стійким вітром близько 45 км/год з ще більшими поривами. За даними супутників NASA, за оцінками 24 вересня о 3:30 ранку за тихоокеанським часом (07:30 UTC), циклон Бета генерував до 10-15 мм опадів на годину над Алабамою. На момент зображення над Міссісіпі та Теннессі спостерігалися менші опади. Протягом більшої частини шторму дощі випадали з інтенсивністю 0,2 до 1 мм на годину. У морській лабораторії США у Вашингтоні, округ Колумбія, дані про кількість опадів IMERG були накладені на інфрачервоні знімки супутника NOAA GOES-16, щоб забезпечити повну мапу шторму. Очікується, що Бета продовжить рух у північно-східному напрямку протягом наступних півтора днів. Прогнозується деяке ослаблення протягом наступних днів.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів
(за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
26.09.2020 20:10:24 48,28пд.ш. 32,1сх.д. 6,0 на південь від Африки