Новини за 17.10.2020 – 1.11.2020

PER ASPERA AD ASTRA

Два великі уламки космічного сміття пролетіли один біля одного

Два великі шматки орбітального сміття – непрацюючий радянський навігаційний супутник та відпрацьована ступінь китайської ракети, у четвер ввечері (15 жовтня) ймовірно безпечно пролетіли один біля одного над Південною Атлантикою. Каліфорнійська компанія космічного спостереження LeoLabs заздалегідь попередила про близьке проходження, яке сталося о 20:56 EDT (12:56 16 жовтня за Гринвічем), коли два об’єкта пролетіли на висоті 991 км біля узбережжя Антарктиди. Попередній аналіз LeoLabs показав, що два об’єкти пролетіли один від одного на відстані 25 метрів, плюс-мінус 18 метрів. LeoLabs розрахував шанси на зіткнення вище 10%. Але сканування компанії після зближення свідчить про те, що зіткнення не відбулося.
«Ніяких ознак зіткнення. Корпус китайської ракети ідентифікований нашим радаром Kiwi через 10 хвилин після розрахункового часу перетину траєкторій об’єктів. Наші дані показують цілісність об’єкту, без ознак виникнення додаткового сміття.» – повідомила LeoLabs у Твіттері.

Переглянути джерело

Федеральна авіаційна адміністрація США спрощує правила запуску комерційних космічних апаратів

15 жовтня Управління комерційного космічного транспорту (Commercial Space Transportation, AST) Федеральної авіаційної адміністрації США (U.S. Federal Aviation Administration, FAA) оприлюднило нові правила запуску та посадки космічних апаратів, які мають назву «Покращений порядок ліцензування запуску та повернення-2» (Streamlined Launch and Re-entry Licensing Regulation-2, SLR2). Нові правила мають на меті полегшити запуск та повернення космічних апаратів для комерційних космічних компаній, забезпечуючи при цьому безпеку.
Сьогодні на заході FAA міністр транспорту Елейн Чао назвала нові правила SLR2 історичним, всеосяжним оновленням, яке сприятиме зростанню галузі та допоможе «Америці зберегти позицію №1 у світі». Адміністратор FAA Стів Діксон заявив, що впорядковані правила «як ніколи відповідають вимогам сьогодення, передбачивши 56 запусків і посадок на наступний рік, порівняно з близько 30 у поточному році, а коли буде повноцінно розгорнутий космічний туризм, ми, можливо, будемо щороку здійснювати більше 100 запусків. Нові правила спрощують процес ліцензування, але безпека залишається першочерговою».

Переглянути джерело

Шведська космічна корпорація запускатиме супутники з космічного центру Esrange

14 жовтня уряд Швеції оголосив про рішення створити потенціал для запуску малих супутників з Космічного центру Esrange на півночі Швеції. Оголошене рішення є черговим кроком у масштабній модернізації інфраструктури у Esrange для задоволення зростаючого попиту на випробування та пускові можливості у космічному секторі. Про це було оголошено міністром освіти та досліджень Швеції Матильдою Ернкранс під час відкриття в Esrange нового випробувального стенду ракетних технологій нового покоління.
Розвиток інфраструктури Esrange має забезпечити досягнення мети Шведської космічної корпорації (Swedish Space Corporation, SSC) щодо виведення на орбіту малих супутників до 2022 року. На сьогодні SSC та уряд Швеції спільно інвестували в проект близько $30 млн.

Переглянути джерело

Компанія Airbus обрана для дослідження посадкового апарату на Місяць

Компанія Airbus обрана Європейським космічним агентством (ESA) у якості одного з двох основних учасників етапу визначення Європейського великого логістичного посадкового модуля (European Large Logistic Lander, EL3). У цьому дослідженні Airbus розробить концепцію великого багатоцільового логістичного модуля, здатного перевозити до 1,7 тон вантажу у будь-яке місце на місячній поверхні. Польоти EL3 планується розпочати наприкінці 2020-х років.
Європа вже робить свій внесок у Глобальну дорожню карту досліджень, погоджену 14 космічними агентствами держав світу, у якій Airbus також відіграє свою роль. Європейська участь включає міжнародні місії на Марс, суттєві елементи пілотованих космічних станцій – Міжнародну космічну станцію та Місячний шлюз (Lunar Gateway) – та Європейський службовий модуль корабля «Оріон» (Orion European Service Module, ESM) у рамках проекту «Артеміда», місії людини на місячну поверхню.
За допомогою EL3 ESA та її держави-члени зроблять черговий вагомий європейський внесок у міжнародні зусилля щодо встановлення стійких досліджень Місяця. EL3 буде розроблений як повністю незалежна європейська складова до місячної наземної логістичної місії, включаючи можливість запуску за допомогою європейської ракети Ariane-6. ESA передбачає виконання від трьох до п’яти місій EL3 протягом 10 років.

Переглянути джерело

Компанія Virgin Galactic уточнює плани польотних випробувань

У своїй заяві 14 жовтня компанія Virgin Galactic заявила, що плани провести третє суборбітальних льотне випробування літака SpaceShipTwo VSS Unity залишаються в силі, але воно пройде трохи пізніше, так як графік компанії зірвався.
«Ми очікуємо, що наш перший космічний політ з космодрому «Америка» відбудеться цієї осені, і ми раді підтвердити, що ми все ще перебуваємо на шляху до цього терміну. У вересні ми повідомили, що 22 жовтня 2020 року відкриється вікно для планування наших рейсів. Хоча підготовка йде добре, ми все ще не перебуваємо на тій стадії, коли ми можемо точно підтвердити конкретні заплановані дати для польоту наших випробувальних кораблів VSS Unity або VMS Eve.»
Раніше повідомлялися дати випробувальних польотів двофюзеляжного літака-носія WhiteKnightTwo на 1 та 7 жовтня 2020 року – жоден з них ще не відбувся. Апарат VSS Unity вже виконав два суборбітальних польоти на висоту більше 80 км у грудні 2018 та лютому 2019 року з повітряно-космічного порту Мохаве у Каліфорнії. На початку цього року апарат виконав два польоти зі своєю оперативної бази на космодромі «Америка» у Нью-Мексико, але 20 місяців випробування з включеним двигуном не проводилось. Також повідомлялося, що Virgin Galactic планує провести два суборбітальних льотних випробування, перш ніж приступити до обслуговування космічних туристів. Перший з польотів, запланований на осінь, відбудеться з двома пілотами на борту. На літаку також буде завантажено наукове обладнання за програмою НАСА «Flight Opportunities».
Якщо цей політ пройде вдало, Virgin Galactic виконає другий політ, на цей раз з чотирма фахівцями та двома пілотами на борту. Фахівці місії оцінять функціональність обладнання пасажирського салону. За умови, що в польоті з повним екіпажем все піде так, як очікувалося, буде сплановано третій рейс, у якому візьме участь голова компанії Річард Бренсон. Цей рейс відбудеться в першій чверті 2021 року і ознаменує початок комерційного обслуговування, хоча він також позиціонується як тестовий політ.

Переглянути джерело

Німецький космічний радар GESTRA готовий до роботи з метою покращення безпеки у космосі

Активність у космосі продовжує зростати. Кілька тисяч супутників, космічних апаратів та інших об’єктів обертаються навколо Землі на висоті від 300 до 3000 км. На додаток до непрацюючих супутників та відпрацьованих розгінних блоків ракет, є сотні тисяч дрібніших уламків. Супутники та інша космічна інфраструктура, така як Міжнародна космічна станція (МКС), повинні перебувати під постійним наглядом, щоб уникнути зіткнень. Активні об’єкти можуть здійснювати маневри ухилення, в той час як неактивне космічне сміття, таке як несправні частини супутників або залишки ракет, становить загрозу.
Німецька система експериментального космічного спостереження (German Experimental Space Surveillance and Tracking Radar, GESTRA) може цілодобово відстежувати об’єкти на низькій навколоземній орбіті. Комплексна радіолокаційна система унікальна за своєю конструкцією. Вона складається з систем прийому та передачі, які розміщені в двох окремих контейнерах, тому її можна транспортувати в різні місця. Антена складається з 256 окремих модулів прийому / передачі з електронним управлінням.
13 жовтня 2020 року система GESTRA була урочисто відкрита на території навчального полігону Бундесверу в Шмідтенхёе (Schmidtenhöhe) недалеко від Кобленца. «Звідси експериментальний радар зробить вирішальний внесок у забезпечення безпеки супутників на низькій навколоземній орбіті», – відмітив Вальтер Пельцер з Німецького аерокосмічного центру (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt; DLR). «GESTRA складається з передавача та приймача, обидва з яких встановлені тут. З їх допомогою ми можемо виявляти об’єкти на низькій навколоземній орбіті і вимірювати їх орбітальні параметри. Звідси дані вимірювань відправляються у Німецький центр стеження космічної обстановки (German Space Situational Awareness Centre, GSSAC) в Удемі. Там буде складено великий каталог, який проінформує нас про ситуацію в космосі і можливі ризики. GESTRA почне свою роботу на початку 2021 року, після завершення всіх необхідних випробувань.»

Переглянути джерело

Світова виручка від комерційної космічної діяльності досягла $336,89 млрд

В останньому щоквартальному випуску Space Report, який вже 37 років виступає за глобальний розвиток космосу, повідомляється, що інвестиції в космос у третьому кварталі 2020 року збільшилися. Це стало можливим в першу чергу завдяки більш ніж $6 млрд, отриманих за рахунок придбань, викупу та фінансування приватного капіталу.
Згідно аналізу Quilty Analytics, опублікованому в The Space Report 2020 Q3, придбання і викуп у третьому кварталі склали понад $3,3 млрд за розкритою вартістю, що значно перевершує $265 млн за розкритою вартістю, оголошених в другому кварталі. За приватним і венчурним інвестиціям загальний обсяг фінансування у третьому кварталі досяг майже $2,7 млрд в результаті 25 операцій у порівнянні з $410 млн, отриманими в другому кварталі в результаті 32 угод. Крім того, The Space Report 2020 Q3 включає аналіз доходів від комерційної космічної діяльності за 2019 рік, а річні дані також показують приріст у порівнянні з попереднім роком.
Доходи від комерційної космічної діяльності, які становлять близько 80% світової космічної економіки, зросли до 6,3% з 2018 року і досягли $336,89 млрд. За 10 років зростання склало 77,8%. Комерційні космічні товари і послуги залишалися найбільшою часткою в секторі, і в 2019 році вони склали $217,72 млрд. Хоча зростання сектора склало всього 1,7% в порівнянні з попереднім роком, він зріс на 113% в порівнянні з його загальним обсягом в $102 млрд в 2010 році. У комерційної інфраструктурі і допоміжних галузях виручка виросла на 16,1% в порівнянні з 2018 роком і склала $119,17 млрд в 2019 році. Зміна за десятиліття була скромнішою в порівнянні з космічними продуктами і послугами, збільшившись всього на 36% з 2010 року.
Коментуючи випуск The Space Report 2020 Q3, генеральний директор Space Foundation Том Зелібор поділився: «Подібні цифри відображають силу і стійке зростання світової космічної економіки. Інвестори, підприємці і споживачі можуть знайти упевненість і можливості в багатьох секторах космічної економіки, і такі обіцянки служать хорошою ознакою для майбутнього кожного».
Деякі галузеві особливості 2019 року:
– Виробництво супутників змінило тенденцію до зниження в 2019 році і, як очікується, збережеться на високому рівні у 2020 році. Airbus та Thales Alenia Space отримали 10 з 17 замовлень в 2019 році, а минулого літа уклали значні контракти на суму понад $1 млрд з ЄКА та Великобританією на поставку палива.
– Наземні станції та обладнання принесли більше $112,45 млрд, а 10-річний прогноз Європейського агентства глобальних супутникових послуг передбачає, що цей сектор буде значно зростати.
– Доходи від супутників спостереження Землі також зросли до більш ніж $3 млрд. Майже 32% доходів надійшло від продажу необроблених даних, зібраних з комерційних супутників.
Згідно The Space Report, всього за три роки приватні комерційні космічні польоти обіцяють досягти того ж, що і міжнародні космічні програми за останні 59 років. За оцінками ASE, після запуску комерційних програм космічних польотів близько 200 космічних мандрівників на рік будуть здійснювати суборбітальні польоти.

Переглянути джерело

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Starlink»

18 жовтня 2020 року о 12:25 UTC з Космічного центру Кеннеді, Флорида, з пускового майданчику LC-39A за допомогою ракети-носія «Falcon-9 v1.2 (Block 5)» було здійснено запуск 60 супутників зв`язку «Starlinк».
«Starlink» – проект супутникової системи, реалізований компанією SpaceX, його мета полягає у створенні дешевого високопродуктивного супутникового інтернет-зв’язку. Всього компанія Ілона Маска має намір запустити приблизно 12 тисяч міні-супутників, які будуть забезпечувати населенню планети безперебійний доступ до Мережі. Завдання мають намір виконати до кінця наступного десятиліття.
60 супутників – це максимально можлива кількість для розміщення всередині Falcon-9 v1.2 (Block 5), хоча в майбутньому збільшений обтічник дозволить запускати більше 60 супутників за одну місію. У SpaceX з розумінням поставилися до прохання астрономічної спільноти зменшити відбивну здатність супутників, тому, нова група супутників Starlink оснащена спеціальними висувними сонячними козирками для блокування потрапляння сонячного світла на певні елементи апаратів.

За даними ЦКС

Казахстан і Туреччина планують співпрацю у космічній сфері

Міністр цифрового розвитку, інновацій та аерокосмічної промисловості Республіки Казахстан Багдат Мусін провів робочу зустріч з президентом Турецького космічного агентства Сердаром Йилдиримом, під час якої були обговорені питання двостороннього співробітництва у космічній сфері. Делегація Турецького космічного агентства відвідала розташований у столиці Національний космічний центр, де ознайомилася з роботою космічної системи дистанційного зондування Землі Республіки Казахстан.
Робоча зустріч продовжилася у місті Байконур. Члени турецької делегації відвідали міський музей історії космонавтики, побували на об’єктах космодрому Байконур і спостерігали за успішним пуском ракети-носія «Союз-2.1а» з транспортним пілотованим кораблем «Союз МС-17». За підсумками переговорів голова Аерокосмічного комітету Міністерства цифрового розвитку, інновацій та аерокосмічної промисловості Республіки Казахстан Баубек Оралмагамбетов та президент Турецького космічного агентства Сердар Йилдирим підписали меморандум, спрямований на двостороннє співробітництво у космічній сфері. «Даний документ дозволить розпочати роботу практичного співробітництва між космічними відомствами і підприємствами наших країн», – зазначив після підписання меморандуму Сердар Йилдирим.

Переглянути джерело

Щодо майбутнього запуску Sentinel-6

Підвищення рівня моря є одним з найважчих наслідків зміни клімату. Швидкість зростання океанів прискорилася за останні 25 років, і вчені очікують, що це прискориться у наступні роки. Щоб мати змогу пильніше стежити за рівнем моря, необхідні постійні спостереження за Світовим океаном. Запланований до запуску 10 листопада 2020 року з бази ВПС США Ванденберг (Каліфорнія), супутник Copernicus Sentinel-6 «Michael Freilich» є першим із двох однакових супутників, що запускаються послідовно для забезпечення точних вимірювань зміни рівня моря.
Названий на честь Майкла Х. Фрейліха, колишнього директора Відділу наук про Землю NASA, супутник продовжить місію супутників серії Jason і продовжить відслідковувати рівень морів. Основне завдання супутнику – складання карти 95% вільного від льоду океану Землі кожні 10 днів і надавати важливу інформацію для оперативної океанографії та кліматичних досліджень.
Місія Copernicus Sentinel-6 є справжнім прикладом міжнародної співпраці. Хоча Sentinel-6 є супутником місії Copernicus Європейського Союзу, його реалізація є результатом унікальної співпраці між Європейським космічним агентством, NASA, Європейської організації супутникової метеорології (Eumetsat) та Національним управлінням океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA) за сприяння Французького космічного агентства (CNES).

Переглянути джерело

Maxar продовжує контракт з Esri

Компанія Maxar Technologies недавно оголосила про підписання багатомільйонного контракту з Esri на продовження ліцензування даних для «Живого атласу світу до 2023 року» (Living Atlas of the World through 2023) ArcGIS. Ця розширена угода гарантує постійний доступ до зображень Maxar для мільйонів користувачів ArcGIS по всьому світу. Обсяг також розширено за рахунок прав, наданих для розширення можливостей зростаючої спільноти розробників Esri, орієнтованих на комерційні геолокаційні додатки, для першої інтеграції продуктів зображень Maxar.
Esri недавно визначила Maxar своїм партнером Cornerstone 2020 року, відмітивши їх 20-річну співпрацю зі спільнотою географічних інформаційних систем (ГІС). Maxar залишиться основним постачальником зображень Esri. Він надасть супутникові зображення високої роздільної здатності для «Живого атласу світу», включаючи карти, додатки, шари даних і статистику населення всіх типів. У прес-релізі Ден Яблонски, генеральний директор Maxar, відмітив, що вони надзвичайно пишаються продовженням свого давнього партнерства з Esri, однією з багатьох організацій, користувачі якої вимагають неперевершеної якості продуктів для обробки зображень. Він додав, що інвестиції, які вони вкладають у свої супутники WorldView Legion наступного покоління, дозволяють гарантувати, що вони зможуть продовжувати доставляти продукти для зображень своїм клієнтам протягом багатьох років.
Джек Данджермонд, засновник та президент Esri, сказав, що його компанія рада скористатися наявними можливостями комерційних зображень Maxar в якості ключового компонента свого «Живого атласу світу». Їх пропозиції забезпечують компанії виняткову якість не тільки роздільної здатності, але і геометричної точності. Він додав, що, хоча багато хто з їхніх замовників ГІС та картографії вже використовують багатосмугові зображення Maxar з потужним програмним забезпеченням для обробки зображень Esri, ця нова угода повинна змінити правила гри.

Переглянути джерело

Китай розкриває інформацію про систему, яка повноцінно дублює ГНСС

Стаття, опублікована журналом Sensors, розкрила плани Китаю розширити охоплення своєї наземної системи позиціонування, навігації та синхронізації (PNT) Loran за допомогою трьох нових передавачів у західній частині країни. У статті робиться акцент на тому, що це частина створення резервної системи для Глобальної навігаційної супутникової системи (ГНСС).
Зокрема, в статті йдеться про те, що «… вразливість ГНСС від ненавмисних та навмисних перешкод часто має місце в даний час. Для забезпечення національної безпеки і економічної ефективності вкрай необхідна надійна і взаємодоповнююча навігаційна система. Була проведена оцінка придатності Loran для використання в якості резервної навігаційної системи».
Китай десятиліттями експлуатував систему Loran. Хоча система здатна працювати незалежно, її сигнали також сумісні з системами, які використовує Південна Корея і Росія. Вони координуються через Далекосхідну радіонавігаційну службу (FERNS), щоб забезпечити взаємодоповнюваність систем і посилення один одного там, де покриття перекривається. США та Японія також були членами FERNS, поки не припинили трансляцію Loran у 2010 і 2015 роках відповідно. Про Loran мало що було відомо широкому загалу.
Один з небагатьох доступних документів – це стаття 2014 року про Loran-C з Китайської академії наук в Шеньсі, доступ до якої можна отримати через веб-сайт Фонду RNT. Там показано значне покриття Loran у східній частині країни, але «прогнозоване покриття» на заході країни – це «ламане коло». Єдиний передавач у цій частині країни, прогнозований в документі 2014 року, міг би забезпечити сильний стійкий сигнал синхронізації для фіксованих приймачів з відомими місцями розташування. Відповідно до згаданої статті під назвою «Високоточне позиціонування на основі псевдодіапазонов: інтегрований різницевий і експлуатаційний аналіз системи Loran» («High-Accuracy Positioning Based on Pseudo-Ranges: Integrated Difference and Performance Analysis of the Loran System»), у західній частині країни буде встановлено три нових передавача.
Це розширення у західній частині країни забезпечить «повне охоплення» PNT як стаціонарними, так і мобільними приймачами. Згаданий документ – перший за більш ніж десятиліття, який проливає світло щодо конкретних намірів Китаю по відношенню до своєї системи Loran. Незважаючи на секретність, це не є сюрпризом для багатьох спостерігачів.
На симпозіумі по PNT в Стенфорді у 2019 році Сяочунь Лу з Китайського національного Центру служби часу описала національний план створення «всеосяжної» системи PNT. Ця система буде включати в себе широкий спектр джерел PNT, включаючи низькоорбітальні супутники, інерціальні системи, локальні системи позиціонування та Loran. Як і пані Лу, автори згаданої статті працюють у китайському національному Центрі служби часу, який є частиною китайської Академії наук.

Переглянути джерело

Повідомлення про припинення існування КА

Обсяг світового ринку корисного навантаження космічних апаратів до 2027 р досягне $ 15,34 млрд

Наприкінці вересня 2020 р. дослідницька компанія Fortune Business Insights опубліковала звіт, присвячений оцінці світового ринку корисного навантаження космічних апаратів. У звіті оцінюється, що обсяг зазначеного ринку у 2019 році склав $14,44 млрд, та прогнозовано його зростання до $15,34 млрд у 2027 р, демонструючи середньорічній темп росту 7,49 %. У звіті розглянуто вплив пандемії COVID-19 на динаміку космічної галузі. Відмічено, що гальмування роботи ключових учасників суттєво сказалося у першому кварталі 2020 р. Оцінюється, що загальний ринок супутникової та космічної індустрій скоротився до 70-80 % від попереднього стану та очікується, що він відновиться до кінця 2021 р.
Останньою тенденцією визначено використання у космічній галузі гнучкого та перепрограмованого корисного навантаження, спроможного реагувати на зміни потреб користувачів та дозволяючого коригувати (уточнювати) місію супутника. Визначено, що рушійними факторами ринку є зростаючий попит на малі комунікаційні супутники, а також диференційоване розміщення корисного навантаження. Зокрема, відмічено, що оскільки створення та запуск супутника – досить дорогий процес, зростає попит на розташування корисного навантаження. Такий підхід забезпечує значну економію коштів та оптимізацію часових витрат.
Стримуючими факторами ринку оцінюється висока вартість розробки та відсутність інтелектуальних активів. У звіті також проведений аналіз ринку за типом корисного навантаження, видами супутників, орбітами, кінцевими користувачами, регіонами, ключовими гравцями галузі тощо.

Переглянути джерело

НАТО планує розгорнути новий Космічний центр у Рамштайні

Міністри оборони 30 країн-членів НАТО планують у четвер, 22 жовтня, оголосити про створення нового Космічного центру. Новий орган управління буде складовою Командування ВПС НАТО у Рамштайні (Німеччина) і буде служити, перш за все, координаційним центром з питань спостереження за космосом. Центр збиратиме інформацію про можливі загрози для супутників. У подальшому імовірно, що космічний центр буде перетворено на Командний центр з космічної оборони. Також НАТО планує створити аналітичний центр з космічної діяльності. Два можливі місця розташування цієї установи – німецьке місто Калкар або Тулуза у Франції.
Плани НАТО щодо створення зазначених органів управління є результатом принципового рішення, прийнятого минулого року, визначити космос окремою зоною операцій. Резолюція дозволяє НАТО, наприклад, запитувати союзників забезпечити можливості для супутникового зв’язку або передачі космічних зображень для планування операцій. Крім того, створення Космічного центру стало результатом інтенсивних дискусій про можливі атаки з космосу або в космосі, які повинні трактуватися як загроза альянсу у майбутньому.

Переглянути джерело

НАСА підтверджує випробування важкої ракети SLS у середині листопада

НАСА планує вогневі випробування центрального блоку надважкої ракети Space Launch System (SLS) у середині листопада, згідно з графіком, який передбачає перший запуск двигунів ракети наприкінці наступного року. Під час телеконференції 13 жовтня представники НАСА, Boeing та Aerojet Rocketdyne заявили, що досягли значного прогресу у серії випробувань центрального блоку SLS, відомих під назвою Green Run («Зелений пробіг»), у Космічному центрі ім. Стенніса. Ці випробування мають завершитися повноцінним запуском чотирьох двигунів RS-25. 5 жовтня технічні фахівці провели чергове випробування (шосте з восьми запланованих) – практичний зворотній відлік (practice countdown). «Ми не бачили нічого, що б ми не розуміли», – сказав віце-президент Boeing і керівник програми SLS Джон Шеннон. «Тепер ми готові до двох наступних кроків», – додав він.
Два останні випробування полягатимуть у заправці паливної системи ракети рідкими азотом та киснем для перевірки герметичності, та власне вогневі випробування двигунів. Перше випробування намічене на 30 жовтня, а друге – на 14 листопада. Після проведення зазначених випробувань буде проведено відновлення блоку та не пізніше 14 січня 2021 року ракета має бути доставлена у Космічний центр ім. Кеннеді, де розпочнеться її підготовка до запуску за програмою «Артеміда», що запланований на листопад 2021 року.

Переглянути джерело

НАСА транслюватиме збір космічним апаратом OSIRIS-REx зразків астероїду

У вівторок, 20 жовтня, о 18:12 EDT (01:12 21 жовтня за Київським часом) НАСА транслюватиме репортаж виконання маневру Touch-And-Go (TAG) автоматичною міжпланетною станцією Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer (OSIRIS-REx) по зібранню зразків ґрунту з астероїда Бенну. Пряме висвітлення спуску космічного корабля на поверхню астероїда розпочнеться о 17:00 (00:00 21 жовтня за Київським часом) на телебаченні НАСА та веб-сайті агентства.
Станція OSIRIS-REx досягла астероїда Бенну 31 грудня 2018 року, і на даний час обертається навколо астероїда на відстані 200 млн миль від Землі. Астероїд Бенну вважається вікном у минуле Сонячної системи: недоторканим, багатим вуглецем тілом, що несе будівельні блоки як планет, так і життя. Після забору зразки реголіту (бл. 60 г) будуть поміщені у капсулу та 24 вересня 2023 року OSIRIS-REx відправить цю капсулу на Землю, яка має приземлитися у пустелі Юта.

Переглянути джерело

В атмосфері Венери виявлено найпростіший амінокислотний гліцин

В атмосфері Венери виявлена присутність найпростішого амінокислотного гліцину (NH2CH2COOH). Про це йдеться у статті групи індійських науковців, опублікованій на порталі arXiv. Елемент виявили за допомогою Атакамского комплексу радіотелескопів (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). Радіотелескоп виявив у середніх широтах планети характерну лінію поглинання гліцину на частоті 261.87 ГГц.
Амінокислоти вважаються головними хімічними інгредієнтами, що необхідні для виникнення життя. Гліцин – найпростіша амінокислота і найчастіше міститься у тваринних білках. Його виявлення в атмосфері Венери може бути одним із ключів для розуміння механізмів утворення пребіотичних молекул. У верхніх шарах атмосфери Венери, імовірно, можуть проходити майже ті біологічні процеси, що і на Землі мільярди років тому.
Довідково: 14.09.2020 міжнародна команда астрономів Кардіффського університету оголосила про виявлення в атмосфері Венери молекули фосфіну. На Землі цей газ виробляється лише мікробами у безкисневому середовищі.

Переглянути джерело

Китайська CASIC розкриває свої плани на найближчі п’ять років

Китайська аерокосмічна наукова та промислова корпорація (China Aerospace Science and Industry Corp., CASIC) на конференції у понеділок, 19 жовтня, розповіла про свої плани на наступні п’ять років. CASIC розповіла про плани розвитку систем запуску, супутникових космічних угруповань та космічного літака багаторазового використання на 6-му Китайському міжнародному комерційному аерокосмічному форумі, який відкрився 19 жовтня в Ухані, провінція Хубей. Зокрема, стало відомо, що корпорація планує подвоїти кількість запусків ракет серії Kuaizhou до 2023 року і очолити світовий рейтінг у галузі твердих ракетних технологій до 2025 року.
CASIC планує до 2025 року завершити випробування двоступеневої системи космічного літака багаторазового використання Tengyun. Також до 2025 року CASIC має намір завершити розгортання проекту Xingyun, 80-супутникового угруповання на низький навколоземній орбіті, угруповання «Інтернету речей». У 2021 році планується запустити 12 супутників 2-ї серії Xingyun.
На конференції було відмічено, що під керівництвом CASIC офіційно розпочала свою діяльність Національна аерокосмічна промислова база. Парк ракетного виробництва займає площу 30 га і має потужність для складання та випробування 20 твердопаливних ракет на рік. Очікується, що в майбутньому парк зможе досягти потужності 50 ракет на рік.

Переглянути джерело

ISRO хоче отримати від NASA технології пов’язані з безпекою астронавтів

Індійська організація космічних досліджень (ISRO), яка вже зв’язалася з кількома країнами, щоб отримати допомогу в різних аспектах першої індійської місії польоту людини в космос – Gaganyaan – зараз веде переговори з американським Національним управлінням з аеронавтики та дослідженню космічного простору (NASA), вивчаючи питання щодо отримання доступу до деяких технологій, пов’язаних з безпекою астронавтів.
З огляду на те, що пандемія Covid-19 вже вплинула на терміни виконання місії, ISRO сподівається не відставати від графіку, отримавши доступ до певних технологій NASA. Раніше NASA та ISRO вже почали вивчати питання про встановлення довгострокового партнерства для програми пілотованих космічних польотів. К. Сіван (ISRO), підтвердив, що агентство ініціювало переговори з NASA, проте, переговори знаходяться в попередній стадії і рішення щодо укладення партнерства прийнято, поки, що не було. Попри все, ISRO продовжує проводити самостійні розробки даних технологій.

Переглянути джерело

Дослідники в Бразилії знайшли спосіб перетворити старі карти на супутникові знімки

За допомогою штучного інтелекту зображення старих карт будуть перетворені в супутникові знімки. Дослідники Політехнічного університету в Пернамбуку розробили алгоритм штучного інтелекту, який перетворює старі карти в супутникові зображення подібні до Google Satellite Image. На думку вчених, такий спосіб, допоможе розібратись як люди змінювались у світі з часом. Це допоможе надавати інформацію про соціальні та економічні наслідки урбанізації. Для реалізації проекту вони використали інструмент штучного інтелекту під назвою Pix2pix, заснований на двох штучних нейронних мережах. Перший створює зображення відповідно до вхідного набору, а другий визначає, справжнє чи справжнє зображення чи ні. Потім нейронна мережа буде створювати реалістичні зображення на основі попередньої вибірки.
Дослідники описують свій підхід у дослідженні, опублікованому в журналі Geoscience and Remote Sensing Letters. У цій роботі вони взяли 1808 карт Ресіфі (Бразилія) і створили сучасні зображення місцевості. “Дивлячись на ці зображення, ви краще розумієте, як місто змінилося за 200 років”, – пояснюють вчені. «Географія міста різко змінилася. Зменшились водні об’єкти, а зелені насадження зникли в результаті людської діяльності.”- коментують вчені. Перевага цього підходу полягає в тому, що він вимагає відносно невеликого введення вхідних даних, але отримане розрізнення нижче, ніж хотілося б дослідникам.

Переглянути джерело

Апарат OSIRIS-REx успішно виконав маневр на астероїді Бенну

Космічний апарат NASA OSIRIS-REx 20 жовтня успішно виконав маневр Touch-and-Go (TAG), торкнувшись поверхні астероїда Бенну з метою зібрання щонайменше 60 г ґрунту. Процедура TAG була проведена відповідно плану на відстані 207 млн. міль (334 млн. км) від Землі. Чи було отримано зразок, стане відомо наступного тижня, коли камера на космічному кораблі буде наведена на контейнер, щоб побачити, чи є там щось, а експерти на Землі визначать, чи змінився момент інерції корабля через збільшення маси на борту.
Мета місії – отримати принаймні 60 г матеріалу, проте OSIRIS-REx може захопити до 2 кг реголіту. Якщо виявиться, що було зібрано недостатньо матеріалу, апарат може зробити ще дві спроби. OSIRIS-REx вирушить з Бенну у 2021 році для своєї тривалої подорожі назад на Землю. Контейнер зі зразком відокремиться від космічного корабля і приземлиться у пустелі Юта
24 вересня 2023 року.

Переглянути джерело

США запросили Бразилію до участі у місячній програмі

Помічник президента США з національної безпеки Роберт О’Брайен у вівторок, 20 жовтня, запросив Бразилію взяти участь у місячній програмі Artemis («Артеміда»). Про це йдеться у Twitter Ради національної безпеки (РНБ) Білого дому. «Від імені президента США Дональда Трампа маю честь запросити Бразилію підписати Угоди «Артеміди». Цими угодами США, Бразилія та партнери-однодумці будуть керуватися у зміцненні зусиль з освоєння космосу в ім’я благополучного майбутнього», – йдеться у публікації за підписом О’Брайен, який 20 жовтня завершив свій візит до Бразилії. В ході своєї поїздки чиновник зустрівся зі своїм бразильським колегою Аугусту Елену, який очолює Кабінет державної безпеки Адміністрації президента Бразилії, а також був прийнятий главою республіки Жаіром Болсонару.

Переглянути джерело

NASA та Міністерство енергетики США підписали Меморандум про взаєморозуміння

Міністр енергетики США Ден Броуйллетт (Dan Brouillette) та глава NASA Джим Брайденстайн підписали новий меморандум про взаєморозуміння між Міністерством енергетики та NASA. Зазначений меморандум складений у рамках Директиви щодо космічної політики-1 (Space Policy Directive-1) президента Д. Трампа та інших керівних документів національної космічної політики США. Реалізація програми «Артеміда» залежить від коаліції партнерів уряду США, промисловості та світу», – відмітив адміністратор NASA Джим Брайденстайн.
«Енергетичний, науковий та технологічний досвід Міністерства енергетики є вирішальним для успіху місій NASA. Разом ми будемо готові для системного дослідження Місяця» – додав він. Меморандум про взаємодію визначає потенційні сфери співпраці, включаючи спостереження за Всесвітом з Місяця, діяльність станції Gateway на орбіті Місяця, захист Землі від об’єктів на навколоземній орбіті, космічну ядерну енергетику, відстеження космічної обстановки та космічної погоди тощо.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX співпрацюватиме з Microsoft в інтересах виконання контракту з Агентством космічного розвитку

На початку цього місяця SpaceX отримала контракт від Агентства космічного розвитку (Space Development Agency, SDA) Міністерства оборони США на $149 млн. на побудову чотирьох супутників для виявлення та відстеження балістичних та гіперзвукових ракет. Гвін Шотвелл, президент та операційний директор SpaceX, 20 жовтня заявила, що SpaceX співпрацює з Microsoft у виконанні контракту з SDA. Г. Шотвелл не уточнила, яку конкретно роль Microsoft буде відігравати у програмі SDA.
На думку експертів, SpaceX цікавив орбітальний емулятор Microsoft Azure – цифрове середовище, яке дозволяє користувачеві візуалізувати супутникову архітектуру, протестувати супутникові конструкції та алгоритми штучного інтелекту. Супутники, що розроблятимуться SpaceX для SDA, мають бути спроможні автоматично обробляти масиви даних на борту та за необхідності самостійно перенацілюватися. Засіб емулятора Azure дозволяє користувачеві бачити те, що бачить супутник, що допомагає моделювати сценарії.

Переглянути джерело

Викриті масштабні махінації при будівництві космодрому Східний

Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу про зловживання головного інспектора 119-го відділу державного архітектурно-будівельного нагляду Міністерства оборони РФ 46-річного Дмитра Фомінцева, який, як вважає слідство, за перехід на більш високооплачувану роботу до амурської філії Центру експлуатації об’єктів наземної космічної інфраструктури закрив очі на три недобудованих об’єкта космодрому. Передбачуваний збиток перевищив півмільярда рублів. Кримінальну справу порушено за ч. 1 ст. 285 КК РФ (зловживання посадовими повноваженнями) та ч. 1 ст. 292 (службове підроблення).
В основу розслідування лягли матеріали перевірки здачі в експлуатацію трьох водозабірних споруд.

Переглянути джерело

Blue Origin хоче отримати підтримку ВПС незважаючи на програш у конкурсі

Компанія у 2018 році отримала $500 млн. за контрактом Launch Service Agreement (LSA) на проведення робіт над своєю ракетою New Glenn, але компанія не була обрана для укладення контракту на запуск у рамках програми National Security Space Launch Phase 2 у серпні. Нещодавно ВПС США зробили заяву, відповідно до якої контракти LSA будуть розірвані з компаніями, які не отримали контракт на запуск, але компанія проводить переговори з ВВС щодо збереження фінансування для підтримки роботи по сертифікації ракети для місій в інтересах національної безпеки. Це, відповідно до позиції компанії, надасть Міністерству оборони додатковий варіант для запуску корисних навантажень в інтересах національної безпеки у надзвичайній ситуації.

Переглянути джерело

Прототип космічного корабля SpaceX Starship пройшов своє перше статичне вогневе випробування

Прототип Starship SN8 запустив три двигуни Raptor протягом декількох секунд на випробувальному полігоні компанії SpaceX в Бока-Чіка, штат Техас. Це було перше подібне випробування за участю трьох двигунів Raptor, оскільки попередні прототипи Starship мали тільки один двигун. Незабаром, ймовірно, буде встановлено обтічник у рамках підготовки до перших висотних суборбітальних випробувальних польотів.

Переглянути джерело

Космічні сили США переходять на цифрову стратегію проектування та виробництва супутників

Космічні сили США (U.S. Space Force) протягом найближчих кількох років будуть випробовувати новий підхід до розробки військово-космічної техніки. Згідно з цим баченням, військові покупці та підрядники працюватимуть спільно у віртуальних хмарних мережах. Кожне обладнання буде існувати як цифрова модель. І як тільки проектування буде закінчено, цифрова інформація буде використовуватися протягом усього життєвого циклу системи – від розробки до виробництва та для можливого оновлення. Цифровий робочий процес, також відомий як цифрова інженерія, є звичним явищем у багатьох галузях промисловості, але незнайомий організаціям із закупівель Пентагону. Центр космічних та ракетних систем (Space and Missile Systems Center, SMC) Космічних сил хоче рухатися цим шляхом, але йому потрібно багато чого зрозуміти, заявив командуючий SMC генерал-лейтенант Джон Томпсон.
«В авіаційній галузі було зроблено кілька чудових цифрових досягнень. У космосі нам потрібно навчитися і скласти свій власний курс», – відмітив Дж.Томпсон 21 жовтня на віртуальній конференції космічної галузі, організованій AFCEA (некомерційна асоціація, форум з розвитку професійних знань і взаємовідносин в областях зв’язку, інформаційних технологій, розвідки і безпеки), Національною асоціацією оборонної промисловості та Асоціацією ВПС.
Цифрова інженерія – це різкий відступ від традиційних військових процесів. Наприклад, потребується переміщення всіх програмних даних у хмарне середовище та забезпечення їх захисту. Уряд, а не підрядники, володітимуть моделями, щоб менеджери програм SMC брали на себе роль «системного інтегратора». Такий підхід пропонує багато потенційних переваг, але також створює нові проблеми, відмітив Дж.Томпсон. SMC потребуватиме допомоги з боку приватного сектору для втілення цифрових технологій у життя, відмітив Дж.Томпсон на конференції. «Ми хочемо, щоб ви запропонували ідеї для існуючих або майбутніх програм щодо того, як ви зможете наблизити нас до цифрового бачення».

Переглянути джерело

Угода щодо участі у проекті «Артеміда»: чому багато країн відмовляються підписувати угоду про дослідження Місяця

Вісім країн 13 жовтня підписали угоди щодо участі у Програмі «Артеміда» – набір керівних принципів, що стосуються досліджень Місяця. Великобританія, Італія, Австралія, Канада, Японія, Люксембург, Об’єднані Арабські Емірати та США на даний час є учасниками проекту, метою якого є повернення людей на Місяць до 2024 року та створення місячної бази до 2030 року. Нації Землі протягом багатьох років працювали над питанням, як керувати людським поселенням на Місяці та керувати місячними ресурсами. Але низка ключових країн серйозно стурбована угодами і поки що відмовляється їх підписувати. Усі сім партнерів, які погодились на угоди із США, є природними союзниками Програми «Артеміда» і легко дотримуватимуться викладених принципів. Проте, намагання США укласти домовленості поза «звичайних» каналів міжнародного космічного права – таких, як Комітет ООН з використання космічного простору у мирних цілях – стало причиною здивування деяких держав.
Спостерігаючи, як США схиляють потенційних союзників підписати двосторонні угоди щодо дослідження космічного простору, деякі країни побачать, що США намагаються нав’язати власні квазі-правові норми. Це може спричинити використання США угод про партнерство та вигідних фінансових контрактів для зміцнення власної домінуючої позиції. Росія вже заявила, що програма «Артеміда» занадто «орієнтована на США», щоб підписати її в теперішньому вигляді. Відсутність Китаю пояснюється забороною Конгресу США співпрацювати з країною. Побоювання, що це захоплення влади США та їх союзниками, підсилюється відсутністю африканських та південноамериканських країн серед держав-партнерів.
Інтригує, що Німеччина, Франція та Індія також відсутні. Ці країни з добре розробленими космічними програмами, які, безсумнівно, виграли б від участі у проекті «Артеміда». Їх опозиція може бути пов’язана з бажанням побачити належним чином узгоджений договір, що регулює дослідження Місяця. Європейське космічне агентство як організація також не підписало угод, на відміну від окремих країн-членів ЄКА, які ці угоди підписали. Можливо, це пов’язано з тим, що амбітний американський термін виконання проекту буде суперечити тривалим консультаціям 17 держав-членів, необхідних для підписання ЄКА в цілому.
Зрештою, угоди щодо проекту «Артеміда» є революційними в галузі дослідження космосу. Використання двосторонніх угод, які визначають норми поведінки як умову участі у програмі, є значною зміною новим підходом в управлінні космосом. Якщо Росія та Китай протистоять їм, домовленості напевно зустрінуть дипломатичний спротив, і саме їх існування може викликати антагонізм на традиційних форумах ООН.
Також залишаються питання щодо впливу виборів в США та пандемії COVID-19 на програму. Президент Трамп прагне бачити астронавтів на Місяці до 2024 року. Підхід його демократичного суперника Джо Байдена набагато менш чіткий. Він цілком може бути менш прив’язаний до кінцевого терміну до 2024 року і натомість буде прагнути досягти більш широкого дипломатичного консенсусу в ООН.
Хоча може бути бажаним більш широке міжнародне визнання, США вважають, що привабливість можливостей, що надаються Програмою «Артеміда», швидко приверне нових партнерів. Космічно активні держави тепер стоять перед вибором: упустить можливість першими скористається ресурсами Місяця, або прийняти ціну ведення бізнесу та приєднатися до Угод щодо участі у проекті «Артеміда».

Переглянути джерело

Компанія Firefly Aerospace оголошує про нові угоди із клієнтами та завершує випробування своєї ракети Alpha

Компанія Firefly Aerospace, Inc., постачальник ракет-носіїв, космічних кораблів та космічних служб, 20 жовтня оголосила про успішне завершення випробування першої ступені своєї ракети-носія Alpha для підготовки до першого польоту наприкінці поточного року, а також про укладання нових договорів із клієнтами. Компанія підписала угоду про надання стартових послуг із компанією Spire Global (Spire) на декілька доставлень на орбіту космічних апаратів Lemur на своїй ракеті-носії Alpha. Firefly також виведе на орбіту корисне навантаження канадської космічної компанії Geometric Space Corporation.
На додаток до угод із клієнтами, Firefly надала інформацію про нещодавно виконані етапи випробувань ракети Alpha. Зокрема, було проведено статичний запуск на 35 секунд двигуна ракети Alpha Flight-1, у ході випробування було здійснено повний набір маневрів управління вектором тяги. Також було проведено 15-секундне остаточне випробування, після якого ракету мають доставити до стартового комплексу Firefly на базі ВПС США Ванденберг.
Одночасно обтічник корисного навантаження Alpha Flight-1 успішно пройшов тест на розділення, що дозволяє проводити багаторазові випробування льотного блоку. Firefly також наближається до завершення розбудови Центру управління запуском, включаючи збірку пускової установки Transporter Erector (TEL) на космічному стартовому комплексі 2 West (SLC-2W) на авіабазі Ванденберг.

Довідково: Компанія Firefly Aerospace – приватна аерокосмічна компанія зі штаб-квартирою в Остіні (Техас), яка розробляє легкі ракети-носії для запуску у космос малих супутників. У квітні 2017 компанія заявила про банкрутство і була викуплена підприємцем Максимом Поляковим, вихідцем з України.

Переглянути джерело

У Казахстані планують готувати жінок до польоту в космос

У Казахстані є дівчата, які хочуть полетіти в космос. Про це розповів космонавт та віце-президент АТ «Національна компанія «Қазақстан Ғариш Сапари» Айдин Аімбетов у мультимедійному прес-центрі Sputnik-Казахстан у Нур-Султані. «На міжнародному форумі «Дні космосу в Казахстані» громадська група експертів заявила, що починає підготовку до відпрацювання проекту нормативних документів щодо відбору кандидатів до космічного польоту. Робота ця ведеться», – розповів Аімбетов. Він зазначив, що включення жінок до складу казахстанських екіпажів – хороша ідея. За словами Аімбетова, бажаючих серед жінок дуже багато. На підготовку жінки до космічного польоту, як і будь-якого нового космонавта, може знадобитися не менше чотирьох років.

Переглянути джерело

Озонова діра над Антарктикою досягла максимального розміру за останні 15 років

Згідно до заяви Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), діра в озоновому шарі (частина стратосфери, що захищає Землю від ультрафіолетового випромінювання) активно збільшувалась з середини серпня та до початку жовтня досягла розміру 23 млн км2, що значно вище середнього показника за останнє десятиліття. Всесвітня метеорологічна організація тісно співпрацює з Європейською службою моніторингу атмосфери Copernicus (CAMS), NASA, Міністерством навколишнього середовища Канади та іншими партнерами в області моніторингу озонового шару землі.
За даними Ozone Watch NASA найнижче значення в 95 одиниць Добсона було зафіксоване 1 жовтня (для визначення наявності озонової діри обрана межа вмісту озону в атмосфері в 220 одиниць Добсона).
21 жовтня 2020 року о 23:32 (UTC) від Міжнародної космічної станції проведено відстикування пілотованого КА РФ «Soyuz-MS 16» з трьома членами екіпажу на борту. 22 жовтня 2020 року о 02:03 (UTC) розпочалась процедура зведення КА «Soyuz-MS 16» з орбіти. 22 жовтня 2020 року о 02:55 (UTC) КА «Soyuz-MS 16» успішно приземлилися за 150 км на південний схід від казахстанського міста Жезказган. Політ учасників 63-ї тривалої експедиції на МКС тривав без малого 196 діб. Сьогодні російські космонавти та американський астронавт спецбортом будуть доставлені на підмосковний аеродром Чкаловський, а потім в Зоряне містечко, де наступні кілька тижнів проведуть в комплексі передстартової підготовки і післяполітної реабілітації космонавтів під наглядом лікарів.
«Soyuz-MS 16» – КА модифікації радянських і російських багатомісних транспортних пілотованих космічних кораблів сімейства «Союз». Кораблі цієї модифікації дозволяють доставляти екіпаж чисельністю до трьох осіб на низьку навколоземну орбіту на ракеті з тією ж назвою «Союз». Розробник і виробник кораблів «Союз» – РКК «Енергія».

Переглянути джерело

На розгляд Сенату США внесений проект закону, що передбачає передачу управління космічним рухом від Міноборони Міністерству торгівлі

21 жовтня на розгляд Сенату США був внесений законопроект про офіційне покладання обов’язків щодо управління космічним рухом на Міністерство торгівлі США (U.S. Department of Commerce), але фінансування цього напрямку залишається невизначеним. Проект Закон про безпеку та запобігання надзвичайних ситуацій (Space Preservation and Conjunction Emergency (SPACE) Act) передбачає внесення змін у Директиві про космічну політику (Space Policy Directive, SPD) у частині передачі відповідальності за управління цивільним космічним рухом від Міністерства оборони США Міністерству торгівлі. У разі прийняття новий закон зобов’яже Міністерство торгівлі відстежувати рух космічних апаратів цивільного призначення та видавати попередження про зіткнення. За заявою Сенату, «це законодавство має вирішальне значення для забезпечення безпеки на низькій орбіті Землі для дослідження та захисту супутникової інфраструктури».
Проте, питання фінансування управління космічним рухом залишається відкритим. Хоча новий законопроект передбачає $15 млн для Управління космічної торгівлі Міністерства торгівлі США у 2021 фінансовому році (така ж сума включена у бюджетний запит Міністерства торгівлі), Конгрес досі не виділив це фінансування. Законопроект про бюджет, прийнятий у липні, відхилив запит, зазначивши, що Конгрес очікує звіту, запитаного у 2020 фінансовому році, про оцінку того, яке агентство найкраще підходить для організації цивільного космічного руху.

Переглянути джерело

Офіційний представник Космічних сил США повідомив, що відміни запусків не є причиною для відчаю

Серія нещодавніх відмін запусків компаній United Launch Alliance (ULA) та SpaceX розчарувала керівників ракетних компаній та шанувальників космосу. Але керівництво Космічних сил США сприймає відміни як доказ того, що системи запуску працюють так, як мали б. Про це заявив заступник керівника Центру космічних та ракетних систем (Space and Missile Systems Center Launch Enterprise) Космічних сил США полковник Дуглас Пентекост (Douglas Pentecost) 22 жовтня в ході віртуальної конференції космічної галузі, організованої AFCEA, Національною асоціацією оборонної промисловості та Асоціацією ВПС.
У серпні та вересні було здійснено декілька спроб запустити ракету Delta 4 Heavy компанії ULA з супутником NROL-44 Національного розвідувального управління, але через проблеми із наземним обладнанням запуск були відмінені. Минулого тижня ULA заявила, що компанія тестує систему втягування поворотних важелів, і ще не оголосила дату запуску. 2 жовтня був припинений запуск ракети Falcon-9 компанії SpaceX з супутником Космічних сил США GPS 3 через несподіване підвищення тиску у газотурбінному генераторі. Компанія не оголосила нової дати запуску. За останні два місяці ракети компаній ULA та SpaceX припинили запуски лише за кілька секунд до старту. «Ми бачимо в цьому успіх», – сказав Д.Пентекост. Запуски були припинені, оскільки системи побачили, «що щось виглядає не так», сказав він. «Так ми розробили систему».

Переглянути джерело

Індія розробляє нову космічну політику для заохочення приватних інвестицій

Індія хоче відкрити свій космічний сектор для приватних комерційних гравців і розробила нову політику, яка заохочує та регулює участь індійської промисловості. Індійська організація космічних досліджень (Indian Space Research Organisation, ISRO) оприлюднила проект нової Політики «Spacecom Policy – 2020», що регулює комерційне використання орбітальних угруповань, супутників та наземних станцій. ISRO очікує до 4 листопада коментарів та пропозицій зацікавлених сторін до прийняття зазначеної політики. «Індія повинна нарощувати свої космічні можливості для забезпечення своєї національної безпеки та суверенітету за допомогою відповідних заходів/механізму моніторингу та контролю», – йдеться в преамбулі проекту «Spacecom Policy – 2020».
Політика «направлена на задоволення зростаючих вимог космічної зв’язку» та «закликана просувати індійську промисловість у співробітництві з Міністерством космосу (Department of Space, DoS)». «Недержавні приватні організації можуть відігравати важливу роль у задоволенні зростаючого попиту в Індії, а також використовувати можливість бути важливими гравцями на міжнародному ринку космічного зв’язку», – йдеться в проекті. Політика окреслює спрощені механізми та нормативні рамки, щоб приватні гравці могли отримувати дозволи та захист для своїх інвестицій у космічні системи зв’язку.

Переглянути джерело

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Starlink»

24 жовтня 2020 року о 15:31 по UTC з Мису Канаверал, Флорида, США з пускового майданчику LC-40 за допомогою ракети-носія «Falcon-9 v1.2 (Block 5)» було здійснено запуск 60 супутників зв`язку «Starlinк». «Starlink» – проект супутникової системи, реалізований компанією SpaceX, його мета полягає у створенні дешевого високопродуктивного супутникового інтернет-зв’язку.
Всього компанія Ілона Маска має намір запустити приблизно 12 тисяч міні-супутників, які будуть забезпечувати населенню планети безперебійний доступ до Мережі.
Завдання мають намір виконати до кінця наступного десятиріччя. 60 супутників – це максимально можлива кількість для розміщення всередині Falcon-9 v1.2 (Block 5), хоча у майбутньому збільшений обтічник дозволить запускати більше 60 супутників за одну місію. У SpaceX з розумінням поставилися до прохання астрономічної спільноти зменшити відбивну здатність супутників, тому, нова група супутників Starlink оснащена спеціальними висувними сонячними козирками для блокування потрапляння сонячного світла на певні елементи апаратів.

Переглянути джерело

Опубліковано звіт Euroconsult «Ринок даних та послуг спостереження Землі»

У своєму звіті про дослідження «Ринок даних та послуг спостереження Землі» Euroconsult пропонує поглиблений аналіз супутникових систем дистанційного зондування Землі (ДЗЗ), комерційних даних та послуг ДЗЗ, що сприяють розвитку сектору.
Очікується, що до 2029 року світовий ринок ДЗЗ сягне $8 млрд.
Зростання, як очікується, буде зумовлене поєднанням оборонних та нових комерційних ринків, а також появою супутникових угруповань нових операторів з недорогими рішеннями.
У 2019 році загальна вартість галузі склала $4,6 млрд., ринок даних досяг $1,6 млрд., а послуг з доданою вартістю (VAS) – $ 3 млрд.
На оборону припадало 64 % ринку даних, тоді як моніторинг довкілля був найбільшим користувачем послуг ДЗЗ.
Дослідження стосується динаміки попиту на дев’яти ринках, включаючи: оборону, інфраструктуру, навколишнє середовище, моніторинг природних ресурсів, енергетику, послуги з визначення розташування, управління катастрофами, морську справу та фінанси. Також проведений аналіз динаміки попиту у восьми регіонах: Північній Америці, Латинській Америці, Європі, Росії та СНД, Азії, Південно-Східній Азії та Океанії, Близькому Сході та Африці.
Крім того, зведені показники ринку даних також розбиваються за типом датчиків та роздільною здатністю.

Переглянути джерело

Швеція збільшує інвестиції для забезпечення запусків ракет з космодрому Esrange до 2022 року

Уряд Швеції зобов’язався інвестувати 90 мільйонів крон ($10,2 млн.) протягом наступних трьох років для оновлення космічного центру Esrange з метою забезпечення запусків малих супутників починаючи з 2022 року. Цей свіжий раунд фінансування відбувся через два роки після того, як уряд інвестував 60 мільйонів крон для оснащення суборбітального ракетного комплексу потужними випробувальними установками.
Оголошення про інвестицію в 90 мільйонів крон було зроблено міністром освіти та досліджень Швеції Матильдою Ернкранс під час урочистого відкриття нещодавно побудованих випробувальних установок на космодромі Esrange. М. Ернкранс заявила, що ці інвестиції дозволять Швеції стати однією з порівняно небагатьох країн, що мають можливість виводити супутники на орбіту.

Переглянути джерело

Китайська космічна станція буде повністю готова до кінця 2022 року

На даний час більша частина космічної промисловості Китаю залучена до будівництва китайської космічної станції. Завершення будівництва станції планується у 2022 році, з подальшим супроводженням довгострокової стабільної роботи станції на орбіті. Більшість елементів відсіків станції, пілотованих космічних кораблів, вантажних кораблів, ракет-носіїв та інших підсистем, що використовуються у проекті космічної станції Китаю, розробляються Китайською аерокосмічною науковою та технологічною корпорацією (China Aerospace Science and Technology Corporation, CASC).
Згідно з планом, основний модуль Tianhe та експериментальні модулі Wentian і Mengtian сформують базову структуру космічної станції на орбіті. При розгортанні станції Китай планує запустить чотири пілотовані космічні кораблі Shenzhou та чотири вантажні космічні кораблі Tianzhou, для забезпечення ротації екіпажу космонавтів та поповнення запасів.

Переглянути джерело

Повідомлення про запуск КА «Glonass-K1»

25 жовтня 2020 року о 19:08 по UTC з космодрому Плесецьк, РФ, з пускового майданчику №-43/4 за допомогою ракети-носія «Soyuz-2-1b Fregat-M» було здійснено запуск навігаційного супутника РФ «Glonass-K1». «Glonass-K1» – серія космічних апаратів російської глобальної навігаційної системи ГЛОНАСС, розроблена компанією «Інформаційні супутникові системи» імені академіка М. Ф. Решетньова. Є 3-м поколінням супутників цієї серії (Перше покоління – «Глонасс», Друге покоління – «Глонасс-М»). Від супутників попередньої серії відрізняються гарантійним терміном активного існування в 10 років , зменшеною масою, негерметичним виконанням і іншими удосконаленнями.
Космічні апарати «Глонасс-К» будуються на базі негерметичної платформи «Експрес 1000». На корпус у формі паралелепіпеда встановлюється бортова апаратура, здатна працювати в умовах відкритого космосу. Відсутність герметичного контейнера дозволило зменшити масу супутника до 935 кг (проти КА «Глонасс-М» – 1415 кг). Потужність системи електроживлення збільшена до 1,6 кВт. Крім того, на «Глонасс-К» встановлюється апаратура міжнародної системи порятунку, Коспас-Сарсат. Починаючи з апарату № 17Л, буде запускатися вдосконалений Глонасс-К, обладнаний поліпшеними атомним годинником і передавачами сигналів L1 / L2 з кодовим поділом.

Переглянути джерело

Супутникові знімки показують, що Росія готується відновити випробування своєї крилатої ракети з ядерною установкою

На основі супутникових знімків компанії Planet Labs, Cable News Network (CNN) опублікували матеріли з висновками, що Росія готується відновити випробувальні польоти своєї крилатої ракети з ядерною установкою на раніше демонтованому стартовому майданчику недалеко від полярного кола. Експерти з Інституту Мідлбері Майкл Дуіцман та Джеффрі Льюїс повідомляють, що Росія припинила випробування після 2018 року та полігон був закритий, проте нові знімки компанії Planet Labs станом на вересень 2020 року, показують високий рівень активності на ділянці полігону, поблизу н.п. Панково на архіпелазі Нова Земля, який раніше використовувався Росією для випробувань своєї крилатої ракети з ядерною установкою «Буревісник».

ЦКС

Повідомлення про запуск КА «Yaogan-30-07» & «Tianqi»

Ракета-носій CZ-2C 26 жовтня 2020 року о 03:15 по UTC з космодрому Січан (Китай) вивела на орбіту 3 супутники ДЗЗ серії Yaogan-30-07, а також КА для IoT-комунікацій Tianqi. Офіційно «Yaogan-30-07» – це супутник дистанційного зондування, який «буде використовуватися для експериментів, оцінки врожайності та ліквідації наслідків катастроф». Проте вважається, що супутники серії «Yaogan» призначені для розвідки військових сигналів (SIGINT) і можуть визначати місце розташування військових платформ, особливо військових кораблів, шляхом перехоплення електромагнітних передач.
Супутники працюють як триплети, розташовані відносно близько, і можуть вимірювати кутову або тимчасову різницю приходу перехоплених сигналів, з яких можна визначити положення джерела. Китайська корпорація аерокосмічної науки і техніки (CASC) є основним підрядником китайської космічної програми. Вона належить державі і має ряд підлеглих структур, які проектують, розробляють і виробляють ряд космічних апаратів, ракет-носіїв, систем стратегічних і тактичних ракет і наземного устаткування. Вона була офіційно створена в липні 1999 року в рамках реформи уряду Китаю.
«Tianqi» – це серія невеликих китайських експериментальних супутників від Guodian Gaoke для IoT-комунікацій, які також мають камеру для освітніх цілей. КА «Tianqi» широко використовуються в морській, природоохоронній, метеорологічній, лісовій, геологічній, аварійній та рятувальній галузях, а також в «розумних містах» Китаю. «Tianqi» надає користувачам такі необхідні послуги зі збору та передачі даних для сліпих зон покриття наземних мереж.

ЦКС

Агентство космічного розвитку розпочинає дослідження ринку для своєї наступної партії супутників, яка буде запущена у 2024 році

Агентство космічного розвитку (Space Development Agency, SDA) Міністерства оборони США 23 жовтня оприлюднило запит на інформацію, у якому просить потенційних постачальників запропонувати ідеї для наступної закупівлі супутників, названої Tranche-1. Пропозиції очікуються до 13 листопада. Зокрема, SDA очікує пропозиції щодо наземних та космічних концепцій, методології, підходів, технологій та систем в інтересах створення та розгортання Національної оборонної космічної архітектури (National Defense Space Architecture, NDSA). Передбачається, що Tranche-1 передбачатиме закупівлю від 100 до 150 космічних апаратів, які будуть запущені на навколоземну орбіту наприкінці 2024 року.
У рамках попередньої закупівлі, відомої як Tranche-0, з компаніями SpaceX та L3Harris 31.08.2020 були укладені контракти на виготовлення восьми супутників (по чотири кожна) попередження про ракетний напад (missile-warning satellites), та 05.10.2020 з компаніями Lockheed Martin та York Space Systems на виготовлення 20 (по 10 супутників кожна) для створення угруповання, спроможного передавати дані від супутників попередження військовим силам на землі, на кораблі та літаки. Усі 28 супутників мають бути запущені у 2022 році.
SDA заявляє, що надаватиме перевагу комплексним рішенням, які включають відкриті архітектури, маючи на увазі супутники, які дозволяють застосовувати кілька корисних навантажень та програмних додатків, а також використовувати комерційні супутникові технології.

Переглянути джерело

Спостерігається витік зразків реголіту астероїду з апарату OSIRIS-REx

Через два дні після посадки на астероїд Бенну команда місії OSIRIS-REx НАСА отримала у четвер, 22 жовтня, зображення, які підтверджують, що космічний апарат зібрав більш ніж достатньо матеріалу – зібрано принаймні 2 унції (60 грам) матеріалу з поверхні астероїду. На отриманому зображенні видно, що блок забору повний частинок астероїду і що деякі з цих частинок повільно виходять з блоку забору. Можливо, що шматочки матеріалу проходять через невеликі отвори, які утворилися через заклинення кришки частками скельної породи.
Зображення також показують, що будь-який рух космічного апарату може призвести до подальшої втрати зразків. Щоб зберегти матеріал, що залишився, команда місії вирішила відмовитись від вимірювання маси зразків та скасувала маневр гальмування, щоб мінімізувати будь-яке прискорення космічного апарату. Команда OSIRIS-Rex вирішила зосередитися на зберіганні захоплених зразків у капсулі для повернення, де матеріал буде захищений під час доставлення реголіту на Землю.

Переглянути джерело

Кенія та Італія уклали угоду щодо подальше використання Італією Кенійського Космічного центру

Кенія та Італія уклали нову угоду, що дозволяє подальше використання Італією Космічного центру Луїджі Бродліо (космодром на переобладнаних нафтових платформах в Індійському океані поблизу узбережжя Кенії). Угода даватиме Кенії 25 млн кенійських шилінгів ($ 229 тис) на рік. Національна асамблея (Парламент) Кенії 22 жовтня схвалила зазначену угоду між урядами Кенії та Італії. Коментуючи подію, міністр оборони Кенії Моніка Джума зазначила, що угода дозволить Кенії отримувати максимальну вигоду від центру, тоді як Італія використовуватиме його у своєї космічній діяльності. Партнерство також дозволить Кенійському космічному агентству створити регіональний центр дистанційного зондування Землі, а також отримати доступ до наукових даних.

Переглянути джерело

Викриті масштабні махінації при будівництві космодрому Східний

22 жовтня заарештовано на два місяці директора космодрому Східний Р.Бобкова. Він звинувачується у підбурюванні до зловживання посадовими повноваженнями і службовій підробці. Напередодні слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу відносно головного інспектора 119-го відділу державного архітектурно-будівельного нагляду Міністерства оборони РФ Д.Фомінцева, який звинувачується у зловживаннях, пов’язаних зі здачею в експлуатацію трьох водозабірних споруд для космодрому Східний. Передбачуваний збиток перевищив півмільярда рублів.
23 жовтня генеральний директор Державної корпорації «Роскосмос» Д.Рогозін відвідав космодром Східний. За підсумками заслуховування доповідей Д.Рогозін оголосив догани генеральному директору Центру експлуатації об’єктів наземної космічної інфраструктури (ЦЕНКІ) А.Охлопкову та головному інженеру ЦЕНКІ В.Жуку. До цього рішенням Д.Рогозіна був звільнений генеральний директор Дирекції космодрому Східний Є.Рогоза.

Переглянути джерело

SpaceX здійснила 100 успішних запусків ракети Falcon

SpaceX успішно провела 100-й запуск в історії компанії. Ця загальна кількість включає 95 Falcon 9, три Falcon Heavy та два Falcon 1. Компанія також зазнала три невдалих запуску Falcon 1 іта одну невдачу при запуску Falcon 9; ще один Falcon 9 був знищений в 2016 році під час підготовки до випробувань.

Переглянути джерело

GHGSAT запускає безкоштовний онлайн-ресурс для картографування концентрації метану – PULSE

Компанія GHGSat, що спеціалізується на супутниковому моніторингу викидів парникових газів з високою роздільною здатністю запустила цифрову платформу PULSE, що показує концентрації метану (CH4) в атмосфері Землі. Цей безкоштовний онлайн-ресурс об’єднує дані із космічних апаратів (КА) GHGSat з інформацією з інших джерел, таких як КА Sentinel-5P

Переглянути джерело

Супутникові знімки увійшли до матеріалів слідства стосовно відкриття вогню Силами оборони та безпеки Гвінеї проти протестуючих

Показання свідків, супутникові знімки та відеозаписи, проаналізовані та підтверджені Amnesty International, підтверджують, що Сили оборони та безпеки Гвінеї використовували бойові патрони проти протестувальників після спірних президентських виборів 18 жовтня.

Переглянути джерело

Служба науки та знань Європейської комісії випустила Атлас глобальної динаміки поверхневих вод, який ілюструє зміни в озерах, річках і заболочених землях у часі

Атлас забезпечує краще розуміння наслідків зміни клімату та дій людини для поверхневих водних ресурсів планети. Неможливо перебільшити критичне значення води в нашому повсякденному житті. Поверхневі водойми – включаючи озера, ставки та річки – особливо важливі як джерела води для побутових, промислових та сільськогосподарських потреб. Оскільки поверхневі води Землі інтенсивно динамічні, наші знання про те, де можна знайти воду, не завжди були точними. Водні об’єкти рухаються, цілі озера пересихають, а на їх місці утворюються нові, що ускладнює картографування водоймів.
Спираючись на проект, що поєднав безліч комп’ютерного часу з мільйонами супутникових знімків, вдалось створити Атлас глобальної динаміки поверхневих вод, який описує важливу роль, поверхневих вод для клімату та біорізноманіття нашої планети, а також практично їх вплив на кожен аспект нашого повсякденного життя. Атлас документує науку, яка лежить в основі набору унікальних карт, що ілюструють зміни водної поверхні за останні 35 років. Вчені вважають, що цей Атлас може покращити наше розуміння наслідків зміни клімату та дій людини на поверхневі водні ресурси, і що більш чітке розуміння може допомогти особам, які приймають рішення, планувати екологічну ефективну політику, спрямовану на стале управління водними ресурсами.

Переглянути джерело

NASA та SpaceX уточнили дату запуску місії Crew-1

Запуск спільної пілотованої місії NASA та SpaceX Crew-1 на Міжнародну космічну станцію призначений на 19:49 EST 14 листопада (02:49 15 листопада за Київським часом). Місія Crew-1 полягає у доставці на МКС астронавтів NASA Майкла Хопкінса, Віктора Гловера та Шеннон Уокер, а також космонавта Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Соїчі Ногучі зі стартового комплексу 39А Космічного центру ім. Кеннеді (штат Флорида).
Астронавти Crew-1 приєднаються до екіпажу експедиції 64 командира Сергія Рижикова, бортінженерів Сергія Кудь-Сверчкова та астронавта NASA Кейт Рубінс. Прибуття Crew-1 збільшить звичайний розмір екіпажу експедиційних місій космічної станції з шести до семи космонавтів. Місія Crew-1 розпочнеться через кілька днів після запланованого на 10 листопада запуску місії NASA Sentinel-6 Michael Freilich на ракеті SpaceX Falcon-9 з авіабази ВПС США Ванденберг у Каліфорнії.

Переглянути джерело

Стратосферна обсерваторія NASA виявила воду на сонячній поверхні Місяця

Стратосферна обсерваторія інфрачервоної астрономії (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy, SOFIA) вперше підтвердила наявність води на освітленій Сонцем поверхні Місяця. Це відкриття вказує на те, що вода може розподілятися по місячній поверхні, не обмежуючись холодними, затіненими місцями. SOFIA виявила молекули води у кратері Клавіус, одному з найбільших кратерів, видимих із Землі, розташованому у південній півкулі Місяця.
Для порівняння, пустеля Сахара має у 100 разів більше води, ніж було виявлено у місячному ґрунті. Незважаючи на невелику кількість, відкриття викликає нові питання про те, як утворюється вода і як вона зберігається на жорсткій безповітряній місячній поверхні. Вода є цінним ресурсом у глибокому космосі та ключовим інгредієнтом життя. Чи можна використовувати викриту воду у якості ресурсу, ще потрібно визначити. За програмою NASA Artemis («Артемида») агентство планує дізнатися все можливе про наявність води на Місяці до відправлення пілотованої місії на місячну поверхню у 2024 році.

Переглянути джерело

США та Індія підписали угоду про обмін супутниковими даними

27 жовтня Індія уклала зі Сполученими Штатами оборонну угоду про обмін конфіденційними супутниковими даними. Угода укладена за результатами переговорів щодо протидії зростаючій потужності Китаю у регіоні. Державний секретар США Майк Помпео та міністр оборони Марк Еспер прилетіли 26 жовтня до Нью-Делі для переговорів з індійськими лідерами в той час, коли Індія перебуває у найсерйознішому військовому протистоянні з Китаєм за останні десятиріччя на спірному кордоні у Гімалаях.
Базова угода про обмін та співробітництво (Basic Exchange and Cooperation Agreement, BECA) про геопросторову співпрацю забезпечить Індії доступ до ряду топографічних, морських та аеронавігаційних даних, які вважаються життєво важливими для нанесення ударів ракетами та ударними БПЛА. Укладена угода також дозволить США надавати Індії передові навігаційні засоби та авіоніку на літаках, що постачаються США.

Переглянути джерело

Компанія Ultra Safe Nuclear Technologies представила NASA нову концепцію ядерного ракетного двигуна

Компанія Ultra Safe Nuclear Technologies (USNC-Tech) представила NASA нову концепцію дизайну у рамках дослідження теплової ядерної силової установки (nuclear thermal propulsion, NTP). Технологія NTP забезпечує безпрецедентно високу імпульсну тягу для дальніх космічних місій, таких як пілотовані польоти на Місяць та Марс. Концепція NTP пропонує абсолютно новий режим космічного польоту, що забезпечує швидке переміщення космічних кораблів із великою масою у дальньому космосі. Зокрема, NTP може доставити екіпаж на Марс за три місяці.
Ключовий компонент розробки USNC-Tech – паливні «пігулки» з урану середнього ступеня збагачення. Вони містять від 5% до 20% високоактивного ізотопу U-235, покритого керамікою на основі карбіду цирконію. Такий ступінь збагачення лежить приблизно посередині між «цивільними» реакторами АЕС і військовими. Технологія керамічного покриття робить «таблетки» неймовірно стійкими до механічних пошкоджень і впливу екстремальних температур. Перспективи концепту найближчим часом розглядатимуть фахівці NASA і Пентагону.

Переглянути джерело

Південно-Африканська Республіка може запустити власний телекомунікаційний супутник

Експертна комісія з питань промислової революції (Fourth Industrial Revolution, 4IR), створена президентом Південно-Африканської Республіки К. Рамафосою з метою підготовки пропозицій для посилення розвитку країни, підготувала звіт, в якому детально описуються технології, у які вважається доцільним інвестувати кошти. Зокрема, зазначена комісія рекомендує Південно-Африканській Республіці мати власний геостаціонарний супутник телекомунікацій, який забезпечив би послуги зв’язку для всього регіону Південної Африки.
У звіті комісії зазначено, що супутник «створить сприятливе середовище, яке відкриє можливості для спільної економіки, що дозволить всім африканцям покращити свої матеріальні соціальні умови та полегшити бідність, нерівність та безробіття серед молоді». Комісія додала, що супутник забезпечить якісне з’єднання для громад регіону, щоб вони могли отримати доступ до телекомунікаційних ресурсів, особливо в інтересах охорони здоров’я, навчання, пошуку корисних копалин, сільського господарства, торгівлі та фінансових послуг.

Переглянути джерело

У Росії розробляється програмний комплекс проектування багатосупутникових систем

У рамках спільного проекту російського Фонду перспективних досліджень та Московського фізико-технічного інституту «Інтеграл-Д» успішно протестований перший російський програмний комплекс для проектування багатосупутникових космічних систем. Проведені при тестуванні розрахунки дозволили вирішити низку прикладних задач моделювання змішаних угруповань, що складаються з космічних апаратів дистанційного зондування Землі та зв’язку, включаючи оптимізацію параметрів управління для перспективних систем оптичного моніторингу навколоземного простору.
У рамках проекту «Інтеграл-Д» створюється програмний комплекс, що дозволяє розраховувати динаміку багатосупутникових угруповань, виконання ними цільових завдань і математичного опису функціонування космічних апаратів, що входять до складу угруповань. Також розробляються лінійки оптимізаційних методів та різноманітних розрахунків для підтримки прийняття рішень при проектуванні перспективних багатосупутникових систем. Після закінчення проекту, яке заплановане на 2022 рік, програмний комплекс матиме розширений функціонал, що дозволить проектувати угруповання з декількох тисяч космічних апаратів.

Переглянути джерело

Повідомлення про запуск КА

НАСА та Європейське космічне агентство підписали меморандум про співробітництво у рамках програми «Артеміда»

НАСА та Європейське космічне агентство (ESA) уклали угоду про співпрацю над проектом Gateway у рамка програми Artemis («Артеміда»). Зазначена угода є важливим елементом широкомасштабних зусиль США по залученню міжнародних партнерів до досліджень Місяця та розробці технологій, необхідних для майбутньої місії людини на Марсі. Угода, підписана 27 жовтня, означає перше офіційне зобов’язання НАСА залучити міжнародних членів екіпажу до Місяця у рамках місій НАСА «Артеміда».
Відповідно до цієї угоди, ESA буде розробляти житловий та заправний модулі, а також засоби зв’язку для пілотованої космічної станції на орбіті Місяця, яка отримала назву Gateway («Шлюз»). ESA також пропонує два додаткові європейські модулі обслуговування (European Service Modules, ESM) для космічного корабля НАСА «Оріон». Ці ESM будуть забезпечувати рух «Оріон» у космосі, а також забезпечувати екіпаж повітрям, водою та електроенергією. За зазначеною угодою ESA отримає можливість трьох запусків європейських космонавтів для роботи на станції Gateway.

Переглянути джерело

Запуск ракети Atlas-5 запланований на наступний тиждень

26 жовтня спеціалісти United Launch Alliance встановили секретне корисне навантаження Національного розвідувального управління під кодовою назвою NROL-101 на ракету Atlas-5 у рамках підготовки до запуску, запланованого на 3 листопада. Ракета-носій Atlas-5 має стартувати з майданчика 41 космодрому ВПС на мисі Канаверал о 17:58 EST 3 листопада (00:58 4 листопада за Київським часом). Запуск у день виборів президента США стане першим польотом ракети Atlas-5 з новою моделлю підсилювачів, побудованих Northrop Grumman. Нові підсилювачі замінюють твердопаливні двигуни компанії Aerojet Rocketdyne, які були встановлені на попередніх ракетах Atlas-5.
ULA продовжує вирішувати проблеми інфраструктури на іншому стартовому об’єкті мису Канаверал. Ці проблеми затримали політ ракети Delta 4-Heavy з іншим розвідувальним супутником Національного розвідувального управління з кінця серпня та змусили ULA поміняти порядок своїх місій, в результаті чого старт Atlas-5 вийшов першим. Наступний запуск Delta 4-Heavy, який отримав назву NROL-44, очікується через деякий час після запуску Atlas-5 3 листопада.

Переглянути джерело

NOAA та Google уклали угоду про партнерство у проведенні екологічного моніторингу та прогнозування погоди

Служба супутникового та інформаційного обслуговування Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) підписала угоду з компанією Google про використання технологій штучного інтелекту (Artificial Intelligence, AI) та машинного навчання (Machine Learning, ML) для покращення використання супутникових та екологічних даних. Згідно з укладеною трирічною угодою Служба супутникового та інформаційного обслуговування NOAA та Google будуть спільно пілотувати проекти, пов’язані з AI та ML, з метою посилення екологічного моніторингу, прогнозування погоди, кліматичних досліджень та технічних інновацій NOAA.
«Удосконалення обробки великих обсягів даних NOAA за допомогою штучного інтелекту, машинного навчання та інших передових аналітичних підходів є критично важливим для підтримання та підвищення ефективності наших систем та заходів, спрямованих на забезпечення громадської безпеки та економіки», – сказав Ніл Джейкобс, доктор філософії, виконуючий обов’язки голови NOAA.

Переглянути джерело

NorthStar стане першою компанією, яка контролюватиме космічну обстановку із космосу

Канадська компанія NorthStar Earth & Space уклала контракт з Thales Alenia Space на побудову перших трьох супутників для свого супутникового угруповання Skylark, призначенням якого буде надання інформації про космічну обстановку (Space Situational Awareness, SSA). NorthStar заявляє, що стане «першою комерційною установою для спостереження за космосом з космосу» за допомогою угруповання супутників з оптичними датчиками.
Супутникове угруповання, створене NorthStar, стане першою комерційною системою SSA космічного базування, яка буде надавати важливу інформацію про космічну обстановку для запобігання зіткненням, забезпечуючи безпечну навігацію та підтримуючи глобальне управління. NorthStar почне експлуатувати Skylark у 2022 році, піднявши традиційне SSA до рівня космічної інформації та розвідки (Space Information & Intelligence). Компанія планує до 2024 року збільшити своє угруповання Skylark за рахунок супутників подвійного призначення, які здійснюватимуть, крім SSA, спостереження за Землею.

Переглянути джерело

Влада Каталонії планує створити власне космічне агентство

27 жовтня 2020 р. уряд Каталонії схвалив Стратегію у галузі нової космічної економіки «New Space». Зазначена Стратегія спрямована на розвиток космічного сектора економіки, закликаного створювати продукти із високою доданою вартістю, забезпечити економічне зростання та зайнятість за рахунок використання малих і недорогих супутників на низькій навколоземній орбіті. У рамках зазначеної Стратегії планується створити адміністративну структуру для управління і впровадження політики і дій в цій галузі – нове космічне агентство Каталонії. Одним з перших заходів планується впровадження експериментальної телекомунікаційної інфраструктури у співпраці з Інститутом космічних досліджень Каталонії (IEEC). Проект, бюджет якого становить € 2,5 млн, включає проектування, будівництво та запуск двох наносупутників для надання телекомунікаційних послуг, а також дистанційного зондування Землі. Запуск цих двох наноспутників, запланований на першу половину 2021 року, дозволить забезпечити покриття в районах території, які на сьогоднішній день не покриті, а також отримувати зображення Земля з космосу в різних спектральних діапазонах для розробки нових технологічних рішень.
Загалом проект розрахований до 2023 року, керівництво регіону планує вкласти в нього € 18 млн та запустити шість супутників. Уряд Каталонії прогнозує, що ці державні інвестиції забезпечать створення 1200 робочих місць протягом наступних 5 років, що дозволить отримати прибуток у розмірі до € 280-300 млн за ці 5 років, що у 15 разів більше суми інвестицій

Переглянути джерело

Віце-прем’єр Олег Уруський в інтерв’ю РБК-Україна розповів про проблеми та плани космічної галузі

29 жовтня на РБК-Україна вийшло інтерв’ю з Віце-прем’єр-міністром України Олегом Уруським. В інтерв’ю О.Уруський розповів, як керівництво держави буде вирішувати проблему з аварійним авіапарком Збройних сил, чи має плани щодо відновлення ядерного потенціалу і як Україна буде освоювати космос.
Хочу запитати вас щодо космосу. Бо ж Україна досі залишається серед космічних держав. Можливо, ви зараз можете поділитися оптимістичними планами щодо космічної програми України?
Космічне агентство зараз працює за багатьма напрямками. Запланована реформа ракетно-космічної галузі. Зараз поставлене завдання вийти на розробку Стратегії космічної діяльності і вийти на прийняття Загальнодержавної науково-технічної космічної програми.
Це варто зробити, бо ми живемо три роки фактично без жодної космічної програми, це взагалі нонсенс. На жаль, в проекті закону про Держбюджет-2021 закладено мінімальне фінансування на Космічне агентство і на розвиток космічної програми.
Але президент поставив завдання і заявив, що в нього один з пріоритетів це розвиток ракетно-космічної галузі, створення ракетного носія легкого класу. В нас вже є декілька варіантів, декілька проектів, але вони всі, ми розуміємо, будуть фінансуватись за рахунок інвесторів, бо в держави зараз коштів на це немає.
Мова йде про приватних інвесторів?
Так, але серед інвесторів можуть бути іноземні держави.
А які строки визначив президент для створення цього носія?
Він хоче, щоб за його каденції (до березня 2024 року, – ред.) це сталося.
США вже планують першу місію на Марс і повторну – на Місяць. Україна хоч якимось чином може бути долучена до цих амбітних проектів?
Звичайно, може. КБ «Південне» працює в напрямку «Місячної програми», і наскільки я знаю, є досить цікаві напрацювання, наприклад по космічному буксиру. Але це також проекти, які потребують інвестицій. Тому займаємось пошуком інвесторів, пропонуємо, але конкуренція серйозна на цьому ринку. Хоча наші напрацювання досить цікаві.
Стосовно Марсу, в мене немає інформації щодо нашої участі, хоча ми й беремо участь у створенні американського носія, щоправда не в проекті компанії SpaceX Ілона Маска, а в інших. Але чому б і ні? Незабаром вийдемо на рівень корпоратизації КБ «Південне» і «Південмашу» і тоді може хтось захоче купити їхні акції. Тоді ми будемо інтегруватися в світові процеси, зокрема в такі масштабні як освоєння Марсу і Місяця.

Переглянути джерело

SpaceX виявила та усунула проблему двигуна Falcon-9

НАСА та SpaceX провели 28 жовтня телеконференцію, на якій пояснили проблему з двигуном ракети Falcon-9, що призвела до затримки польоту Crew-1 до Міжнародної космічної станції. SpaceX визначила та усунула причину аномалії, що призвела до відміни запуску супутника Міністерства оборони GPS III на ракеті Falcon-9 на початку цього місяця. На даний час агентство хоче побачити запуск GPS III, перш ніж здійснити запуск пілотованої місії Crew-1 14 листопада.
Запуск супутника GPS III-4 був відмінений за дві секунди до старту 2 жовтня. На той час запуск першої пілотованої місії НАСА Crew Dragon на МКС, Crew-1 з чотирма астронавтами був призначений на 31 жовтня. Ракета Falcon-9 – використовується як для запуску людей у космос, так і для супутників. Двигуни Falcon-9 отримали назву Merlin. НАСА вирішила відкласти запуск Crew-1, заявивши, що SpaceX вивчає «неномінальну поведінку газових генераторів двигуна першої ступені Falcon-9».
28 жовтня віце-президент SpaceX Ханс Кенігсманн пояснив, що залишки речовини, що використовується для очищення деталей двигуна, заблокували запобіжний клапан, що спричинило автоматичне переривання живлення. Він назвав це «хорошим» перериванням, оскільки програмне забезпечення зробило те, що мало, запобігаючи можливим пошкодженням двигунів. Аномалія вплинула на два з дев’яти двигунів Merlin на Falcon-9. Інспекція інших двигунів Merlin виявила подібні проблеми з двома, які були заплановані для ракети Crew-1, і з одним для запуску наукового супутника ДЗЗ Sentinel-6 Michael Freilich з бази ВПС Ванденберг 10 листопада. SpaceX замінює всі п’ять двигунів Merlin, на яких були виявлені проблеми.

Переглянути джерело

ОАЕ планує запустити новий супутник у 2023 році

Віце-президент і прем’єр-міністр Об’єднаних Арабських Еміратів шейх Мохаммед бен Рашид Аль Мактум оголосив про новий супутниковий проект, який буде на 100 % виготовлений в Еміратах. Він заявив, що 700-кілограмовий супутник планується запустити у 2023 році. Супутник MBZ-SAT, на якому будуть нанесені ініціали наслідного принца Абу-Дабі та заступника Верховного головнокомандувача Збройних сил ОАЕ Його Високості шейха Мохамеда бен Заїда аль-Нахаяна, стане найдосконалішим комерційним супутником у регіоні для отримання зображень високої розрізненості.
Це буде другий супутник, що буде повністю розроблений і побудований командою еміратських інженерів. Перший супутник, розроблений в арабському світі, KhalifaSat, був запущений у жовтні 2018 року. MBZ-SAT буде оснащений автоматизованою системою цілодобової обробки зображень, забезпечуючи найвищі стандарти якості, призначених для комерційного використання. Це четвертий супутник ДЗЗ, розроблений і запущений Космічним центром Мохаммеда Бін Рашида (MBRSC). Зображення, які він буде робити, «показуватимуть деталі на площі менше одного квадратного метра, що буде однією з найдосконаліших функцій». Супутник MBZ-SAT буде запущений на низьку навколоземну орбіту на висоті від 500 до 600 км, з траєкторією польоту від полюса до полюса, тривалість служби від п’яти до семи років.

Переглянути джерело

Супутникові знімки показують активність на іранському ядерному комплексі у Натанзі

Супутникові знімки компанії Planet Labs (Сан-Франциско) свідчать, що Іран поновив будівництво свого ядерного об’єкту у Натанзі, а Міжнародне агентство з атомної енергії визнало, що Тегеран будує підземний завод збірки центрифуг.
На супутникових зображеннях видно, що з серпня Іран проклав нову або реконструйовану дорогу на південь від Натанза. На думку аналітиків, ця дорога веде до колишнього полігону для сил безпеки на збагачувальному ядерному об’єкті.
На зображенні від 26 жовтня експертами ідентифіковано будівельну техніку. Аналітики Центру досліджень нерозповсюдження ім. Джеймса Мартіна при Інституті міжнародних досліджень вважають, що у цьому місті ведуться підземні роботи.
«Ця дорога йде в гори, що може бути ознакою, що там створюється підземна споруда, і що в горах буде тунель», – вважає Джеффрі Льюїс, експерт, який вивчає ядерну програму Ірану. Глава Організації атомної енергії Ірану Алі Акбар Салехі минулого місяця заявив на державному іранському телебаченні, що зруйнований надземний об’єкт замінюють на іншій, розташований «у самому серці гір поблизу Натанза». Рафаель Гроссі, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії, заявив, що його інспектори були обізнані про зазначені будівельні роботи. За його словами, Іран раніше інформував інспекторів МАГАТЕ, незважаючи на зупинку ядерної угоди 2015 року між Іраном та світовими державами.

Переглянути джерело

Індія планує у листопаді запустити супутник ДЗЗ та дев’ять комерційних супутників

Індійська організація космічних досліджень (Indian Space Research Organisation) запустить індійський супутник спостереження Землі та дев’ять комерційних супутників вдень 7 листопада. Це буде перший запуск 2020 року з єдиного в Індії космодрому у Шріхарікоті. «Індійська ракета-носій PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) у своїй 51-й місії запустить супутник EOS-01, а також дев’ять комерційних супутників. Запуск попередньо запланований на 15:02 за місцевим часом 7 листопада 2020 року, залежно від погодних умов» – йдеться у повідомленні космічного агентства.

Переглянути джерело

Керівник російського Інституту космічної політики розповів про наслідки відмови США від російських ракетних двигунів

Керівник російського Інституту космічної політики Іван Моісеєв окреслив негативні для російського космічного двигунобудування наслідки відмови США від ракети Atlas-5 з російськими двигунами РД-180. Корпорація United Launch Alliance повідомила, що компанія Blue Origin вирішила проблему з турбонасосами ракетного двигуна Be-4. Цей двигун створюється для ракети Vulcan, яка повинна замінити ракету Atlas-5, оснащену російськими двигунами РД-180.
Для Росії успіхи американців по Be-4 є негативом, бо завод «Енергомаш» (виробник РД-180) отримував від експорту цих двигунів у США близько $ 300 млн на рік. Свого часу цей контракт був рятівним для «Енергомашу». Якби угоди не сталося, то НВО «Енергомаш» сьогодні могло б просто не існувати. Контракт на РД-180 займав там до 50 % виробничих потужностей. Замістити $ 300 млн на рік російський бюджет зможе, а ось надати новий ракетний контракт вже ні. Саме це і є стратегічною проблемою для НВО «Енергомаш». «Енергомаш» є унікальним для Росії холдингом. Якщо він збанкрутує або різко впаде його виробничий потенціал, Росія втратить компетенції в ракетному двигунобудуванні.

Переглянути джерело

Rocket Lab провела успішний запуск ракети Electron

Компанія Rocket Lab з використанням двоступеневої ракети Electron провела успішне виведення на орбіту дев’яти космічних апаратів (КА) дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) SuperDove та КА CE-SAT-2B компанії Canon Electronics Inc. Запуск, що отримав назву In Focus, був здійснений 28 жовтня о 21:21 (UTC) зі стартового майданчика Rocket Lab на півострові Махія в Новій Зеландії. Даний запуск є 15-м для РН Electron починаючи з 2017 року. 13 стартів – успішні, 2 завершилися провалом.

Переглянути джерело

FCC схвалила продаж OneWeb

Федеральна комісія із зв’язку (FCC) 27 жовтня схвалила продаж OneWeb британському уряду та компанії Bharti Global. Практичним результатом цього рішення стане передача ліцензій OneWeb новим власникам. Згідно з повідомленням FCC, британський уряд та Bharti Global володітимуть по 42,2% акцій реорганізованої компанії OneWeb. SoftBank, провідний інвестор в OneWeb (володів 37,41% OneWeb до подачі заяви про банкрутство) буде мати 12,3% акцій. Решта акцій дістануться компаніям на зразок Hughes Network Systems.

Переглянути джерело

Делегація на чолі із заступником керівника Офісу Президента України Ігоря Жовкви відвідала Єгипетське космічне агентство

Заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква на чолі делегації, до якої увійшли представники низки українських міністерств і відомств, здійснив візит до Арабської Республіки Єгипет. У межах візиту Ігор Жовква відвідав Єгипетське космічне агентство та провів зустріч з його очільником Мухаммадом Аль-Кусі і провідними єгипетськими фахівцями в галузі космічних досліджень, багато з яких стажувалися або навчалися в Україні. Під час візиту делегація була ознайомлена із проектами, над якими працює Агентство.
Доктор Аль-Кусі розповів про зміцнення відносин та співпраці між Єгиптом та Україною, дотримання спільних інтересів мирного використання космосу між Єгипетським космічним агентством та Державним космічним агентством України, а також двосторонню співпрацю у космічній сфері, яка сприятиме розвитку в соціальному та економічному аспектах для обох країн.
Глава української делегації висловив своє задоволення після відвідання Єгипетського космічного агентства, а також закликав до зміцнення співпраці між Єгиптом та Україною. За результатами зустрічі підтверджено спільну налаштованість укласти найближчим часом Меморандум про взаєморозуміння між Державним космічним агентством України та Єгипетським космічним агентством. Такий документ стане доброю основою для реалізації спільних проектів двох держав у галузі космосу та мирного використання космічного простору.

Переглянути джерело

Європейське космічне агентство вимагає додатково € 230 млн. на розробку ракети Ariane-6

Європейське космічне агентство попросить у держав-членів-учасниць виділити додатково € 230 млн. ($ 268 млн.) на розробку європейської ракети-носія Ariane-6 наступного покоління. Додаткове фінансування потрібно для подолання затримок у розробці ракети-носія, які призвели до перенесення першого польоту Ariane-6 на другий квартал 2022 року. Під час брифінгу 29 жовтня за результатами 291-ї Ради ЄКА, проведеної протягом останніх двох днів, директор з космічних перевезень ЄКА Даніель Нойеншвандер заявив, що через пандемію COVID-19 та технічні проблеми терміни першого польоту Ariane-6 мають бути переглянуті.
Дебют ракети планувався наприкінці цього року, але ЄКА попередило навесні цього року, що запуск, швидше за все, буде перенесений на 2021 рік, а у липні було офіційно заявлено, що запуск ракети відбудеться до другої половини наступного року. За словами Нойеншвандера, додаткове фінансування у розмірі € 230 млн., якого вимагає ЄКА, становить 6 % збільшення вартості розробки Ariane-6. Це означає, що загальні витрати на розробку становлять понад € 3,8 млрд. ($ 4,4 млрд.), що значно перевищує приблизно $ 400 млн., витрачені компанією SpaceX на розробку Falcon-9, конкурента ракети Ariane-6.

Переглянути джерело

Компанія MITRE провела огляд американської комерційної геопросторової розвідки

Некомерційна науково-дослідна компанія MITRE Corp. оприлюднила «Огляд комерційної американської геопросторової розвідки (GEOINT)».
Проведене дослідження свідчить, що інвестиції іноземних конкурентів у комерційну GEOINT випереджає вітчизняні, і уряд США міг би допомогти більше.
За останні п’ять років інвестиції США у комерційну GEOINT були відносно незначними, тоді як іноземні інвестиції «надзвичайно зросли за останні два роки», – йдеться у дослідженні MITRE.
У дослідженні стверджується, що в агентствах оборони і розвідки США існує упередження проти комерційних постачальників, «де співробітники вважають, що GEOINT національного виробництва перевершує комерційний і має менше пов’язаних з безпекою проблем». Крім того, у дослідженні відмічається, що уряд чинить опір прийняттю комерційних стандартів і методів. Це заважає агентствам використовувати інновації, що фінансуються з приватних джерел. «Традиційний ландшафт GEOINT змінився», – йдеться в звіті. «Ми живемо в світі, де кращі і самі передові відкриття в області зображень і аналізу виходять як від уряду, так і від промисловості».
Комерційні компанії розробляють нові можливості, такі як гібридні угруповання супутників з оптико-електронними датчиками, радіолокаторами із синтетичною апертурою, автоматизованою системою ідентифікації, гіперспектральними та іншими типами датчиків, або на одному супутнику, або на кількох супутниках, що працюють спільно. Іноземні інвестиції сприяють зміцненню іноземних можливостей, у деяких випадках випереджаючи можливості Сполучених Штатів, зазначається у дослідженні. Наводиться приклад – комерційний радіолокатор із синтетичною апертурою (synthetic aperture radar, SAR), всепогодний, денний і нічний режим, який може проникати через хмари. З 2007 року, за даними MITER, парк зарубіжних комерційних супутників із SAR виріс до 15 одиниць, що знаходяться у даний час на орбіті, і в найближчому майбутньому планується запустити ще декілька, в той час як на орбіті знаходиться лише один супутник із SAR і кілька знаходяться у стадії розробки.

Переглянути джерело

Launchspace Technologies Corp. протестує корисні навантаження на борту МКС

Компанією Launchspace Technologies укладено контракт з Airbus на використання протягом 12 місяців платформи Bartolomeo. Розпочати випробування обладнання, що призначене для спостереження за космічним сміттям та апаратами планується з 2022 року. В перспективі компанія планує відправити вивести КА з зазначеним корисним навантаженням на низьку екваторіальну орбіту та здійснювати надання відповідних послуг. В компанії заявляють, що дане корисне навантаження дозволяє проводити спостереження за об’єктами габаритами від 5 см.

Переглянути джерело

Компанією ICEYE опубліковано майже 18000 супутникових зображень за ліцензією Creative Commons

ICEYE пропонує відкритий доступ до публічного архіву радіолокаційних супутникових зображень, отриманих за допомогою супутникового угруповання SAR. Публічний архів ICEYE включає в себе радіолокаційні зображення у різних режимах зйомки в період з середини 2019 року по даний час та складається з зображень для попереднього перегляду з усього світу, випущених під ліцензією CC BY-NC 4.0, що дозволяє використовувати їх в некомерційних цілях.
Архів надається у вигляді завантаження через веб-сайт ICEYE, в якому вказані місця та час створення зображень для кожного ескізу в архіві. Після завантаження файлу користувач має можливість відкрити його за допомогою географічної інформаційної системи (ГІС) за вибором. Даний публічний архів не містить повного каталогу зображень ICEYE, оскільки в багатьох випадках діє виключне право клієнта. Дані архіву ICEYE SAR є зображеннями попереднього перегляду представленими в загальний доступ, їх можна замовити в стандартних форматах зображень, слідуючи процесу замовлення, що описаний в Керівництві по продукту ICEYE.

Переглянути джерело

Зонд NASA OSIRIS-REx успішно помістив на зберігання зразки поверхні астероїда Бенну

Космічна станція Osiris-Rex успішно помістила на зберігання зразки поверхні астероїда Бенну, який розташований у 330 мільйонах кілометрів від Землі, повідомило Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).
29 жовтня вперше в американській історії космічний корабель забрав «чисельні» зразки з астероїда. Хоча операція була успішною, у NASA визнають, що під час операції були певні напружені моменти, коли одна зі скель заклинила кришку контейнера.
Протягом наступних трьох років вчені не знатимуть точно, скільки зразків вдалося зібрати. Osiris-Rex не повернеться на Землю до вересня 2023 року. Наступним великим маневром буде відправлення станції з околиць астероїда, але цього не станеться принаймні до березня. У цей час астероїд та Земля повинні оптимально вирівнятися, щоб станція могла почати дорогу додому. Osiris-Rex розпочав свою подорож на Бенну у 2016 році з космічного центру імені Кеннеді в американському штаті Флорида. Він перебував на орбіті астероїда близько двох років, готуючи свій маневр.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів (за шкалою MSK-64):

Космічна індустрія США наполягає на необхідності змін політики безпеки у космічній сфері

Національна асоціація з космічної безпеки (National Security Space Association, NSSA), яка об’єднує підрядників оборонних та розвідувальних служб, заявляє, що застаріла політика безпеки перешкоджає здатності США випереджати конкурентів, які прагнуть підірвати їх космічні можливості. У доповіді, оприлюдненій 29 жовтня NSSA закликає до реформ у «політиці, практиці та структурах управління космічною безпекою». Зазначена доповідь стверджує, що мережа організацій, які в даний час контролюють політику безпеки, ускладнює, наприклад, Пентагону та розвідувальному співтовариству обмін інформацією про космічні загрози. Нинішня система також заважає військовим та спецслужбам обмінюватися інформацією з компаніями, які розробляють космічні технології, необхідні уряду для захисту супутників від фізичних та кібератак.
Система національної безпеки у космічній сфері повинна мати «кілька рівнів доступу для захисту секретної інформації, забезпечуючи при цьому необхідну координацію, співпрацю та обмін розвідувальною, технічною та оперативною інформацією в межах уряду США в усіх космічних секторах США, а також з союзниками та партнерами», – йдеться у доповіді. Комерційним космічним компаніям «часто заборонено конкурувати за державний бізнес, оскільки вони не можуть отримати доступ, акредитацію об’єктів або відповісти на секретні запити на пропозиції», – стверджує NSSA. «Як результат, уряд США відмовляє собі у доступі до нових ідей, технологій та можливостей». У документі, який включає перелік запропонованих реформ, зазначається, що «необхідно встановити управління та узгодити політику та програми безпеки, щоб забезпечити, а не перешкоджати місії забезпечення національної безпеки США у космічній сфері».

Переглянути джерело

У «Роскосмосі» відкинули заяви про почастішання поломок на МКС

Представник «Роскосмосу» спростував твердження про зростання числа відмов обладнання на Міжнародній космічній станції і заявив, що стан модулів МКС дозволяє їм працювати значно довше гарантійного терміну служби в 15 років. «Йде завершення випробувань, що підтверджують технічну можливість продовження терміну експлуатації станції до 2024 року. Давайте ставитися до того терміну, що вона мала пролітати, як до мінімального гарантійного строку … Це нормально, що реальний термін роботи виявляється довше», – сказав виконавчий директор «Роскосмосу» по пілотованим космічним програмам Сергій Крикальов на брифінгу з нагоди 20-річчя роботи МКС в пілотованому режимі. Термін експлуатації МКС закінчується в 2024 році. Росія веде переговори з партнерами по станції про продовження терміну її експлуатації до 2030 року.

Переглянути джерело

Компанія Momentus планує вивести на орбіту Тайванський супутник

26 жовтня приватна компанія Momentus Inc. (Санта Клара, Каліфорнія), що надає послуги виведення супутників на орбіту, і Gran Systems, постачальник космічних послуг для Тайваню і Південно-Східної Азії, оголосили про укладення угоди про запуск 2U-кубсату NUTSAT компанії Gran System за допомогою космічного «буксира» Momentus Vigoride у грудні 2020 року для Тайванської Національної космічної організації (National Space Organization, NSPO). 2U NUTSAT був розроблений Національним університетом Формози (National Formosa University) за підтримки NSPO Тайваню. NUTSAT – один із трьох кубесатів NSPO, який випустили цього року. Його запуск має продемонструвати результати дослідної інженерної програми, яка інтегрує приймач ADS-B на супутник для вдосконалення технологій безпеки приватної авіації. ADS-B (Automatic dependent surveillance-broadcast) – технологія, що дозволяє і льотчикам в кабіні літака, і авіадиспетчерів на наземному пункті спостерігати рух повітряних суден з більшою точністю, а також отримувати аеронавігаційну інформацію.

Переглянути джерело

FCC виділяє близько $9 млрд доларів на впровадження широкосмугового зв’язку в сільських районах Америки

Федеральна комісія із зв’язку США виділяє $9 млрд в наступні 10 років на впровадження бездротового широкосмугового зв’язку 5G в сільських районах Америки. Згідно з повідомленням, в першій фазі $8 млрд спрямовано на області в яких відсутній 4G LTE або мобільний широкосмуговий зв’язок 5G та $680 млн доларів виділені для учасників торгів, що пропонують обслуговування. В другій фазі буде виділено ще близько $1 млрд для підтримки та сприянню точному землеробству.

Переглянути джерело

ESA знайшли друге місце посадки модуля Rosetta’s Philae на кометі 67P

Європейське космічне агентство (ESA) заявило, що після багатьох років пошукової роботи було виявлено друге місце посадки модуля Rosetta’s Philae на кометі 67P/Чурюмова-Герасименко. Лоуренс О’Рурк з ESA відіграв ключову роль в пошуку першої точки посадки. Разом з командою вчених та інженерів місії він здійснив збір та аналіз даних з приладів Rosetta Philae та в результаті виявив та підтвердив друге місце посадки.

Переглянути джерело