Новини за 02.11.2020 – 15.11.2020

PER ASPERA AD ASTRA

ST Engineering iDirect успішно провела демонстрацію MF-TDMA з КА Telesat – 1

Компанія ST Engineering iDirect оголосила про успішне завершення перших випробувань Over-the-Air (OTA) власної технології Multi-Frequency Time Division Multiple Access (MF-TDMA) з КА Telesat Phase-1 на низькій навколоземній орбіті (Low Earth Orbit/LEO). Тестування проводилося на підприємстві Telesat в Аллан-Парк з використанням VSAT-платформи ST Engineering iDirect. Результатом випробування є важливе досягнення – динамічне спільне використання смуги пропускання між кількома терміналами в сузір’ї LEO, можливість, яка розширює пропускну здатність та гнучкість багатопроменевої архітектури Telesat. Можливість використовувати MF-TDMA для ефективного поділу смуги пропускання на супутникових лініях зв’язку земля-космос підвищує пропускну здатність, продуктивність та доступність широкосмугових послуг, що надаються через угруповання супутників LEO.

Переглянути джерело

Aerospace Corp. закликає уряд до інвестування та спільну діяльність з міжнародними партнерами в області сонячної енергетики

Представники Центру космічної політики та стратегії Aerospace Corp. Карен Джонс та Джеймс Ведда, автори праці під назвою «Сонячна енергетика у космосі: короткострокове інвестиційне рішення» (Space-Based Solar Power: a Near-Term Investment Decision), вважають, що уряду США слід розглянути можливість інвестування в космічну сонячну енергію та можливість бездротової передачі електроенергії на великі відстані. Попередньою ціллю проекту є вирішення таких завдань, як забезпечення функціонування БПЛА та IoT пристроїв.
За словами Джеймса Ведда, для використання сонячної енергії урядовим агентствам потрібно буде розробити модульні космічні апарати, збірку яких можна проводити на орбіті. Наступним кроком є тестування технології в невеликому масштабі для доведення теорії щодо передачі енергії. У випадку успіху маломасштабних випробувань, далі слід проводити масштабування до промислових розмірів.

Переглянути джерело

D-Orbit оголошує про успішне проведення місії ORIGIN

Основний конкурент Momentus, компанія D-Orbit оголосила про успішне завершення місії по довиведенню за допомогою буксира ION 12 космічних апаратів Planet SuperDove на цільові орбіти. Це досягнення дозволило компанії зробити заяву згідно з якою вона представляє себе, як першого в світі діючого оператора, що проводить місії по довиведенню КА. На рахунок фінансового становища компанія відзначила, що вона відкрита для інвесторів, а європейський інвестиційний банк виділив їй €15 млн. В найближчій перспективі у компанії D-Orbit планують здійснити в грудні запуск вдосконаленого буксира ION Satellite Carrier.

Переглянути джерело

У Iceye призначено нового генерального директора Iceye US

Фінський оператор радарних супутників Iceye оголосив, що Джеррі Уелш, головний операційний директор та фінансовий директор Iceye, очолить Iceye US, оскільки компанія готується почати виробництво супутників в США. Iceye управляє угрупованням з трьох 100-кг КА (SAR) та виконує спеціальну місію для невідомого клієнта. У лютому Iceye оголосила про створення Iceye US на чолі з генеральним директором Марком Матосяном, але нещодавно представник Iceye повідомив, що Матосян залишає компанію.
Згідно з повідомленням, Iceye планує почати виробництво КА в США в 2021 році. 28 жовтня під час дискусії SpaceCom 2020 Джеррі Уелш сказав, що Iceye US планує наймати співробітників в Південній Каліфорнії, де компанія планує налагодити виробництво. Крім призначення Уелша новим генеральним директором американського підрозділу, було ще оголошено, що президентом Iceye US стане Ерік Дженсен, що раніше займав посаду віце-президента з глобальних продажів у Boeing Satellite Systems.

Переглянути джерело

General Atomics купує Guidestar Optical Systems

General Atomics повідомила про придбання компанії Guidestar Optical Systems, що відома своїми розробками в області оптичних приладів та систем лазерної передачі даних. Метою придбання є посилення позицій General Atomics у відповідних сегментах ринку.

Переглянути джерело

Пентагон створює новий офіс для координації військової космічної політики

Міністерство оборони США оголосило 30 жовтня, що створює кабінет помічника міністра оборони з питань космічної політики. Нова посада відповідатиме за «загальний нагляд за політикою Міністерства оборони США у сфері бойових дій у космосі», а також за міжвідомчу координацію та міжнародну участь у космічній політиці та стратегії. Помічник міністра з питань космічної політики підпорядковуватиметься заступнику міністра оборони з питань політики. «Я думаю, це відображає той факт, що космічна політика набуває все більшої важливості для Міністерства оборони», – відмітив аналітик з питань оборони Тодд Гаррісон, коментуючи створення нової посади.

Переглянути джерело

Датська компанія GomSpace побудує малі супутники для ВПС Колумбії

Датська компанія-виробник малих супутників GomSpace підписала контракт з ВПС Колумбії на виконання супутникової місії FACSAT-2 та пов’язаної з цим інтенсивної програми передачі віртуальних технологій. Контракт коштує 6,9 млн шведських крон ($ 770 тис) і буде виконуватися протягом наступних 6-8 місяців.
Проект FACSAT-2 включає проектування, виготовлення, випробування та експлуатацію вдосконаленого космічного апарату дистанційного зондування Землі формату 6U. Програма буде базуватися на успішній співпраці, що склалася під час виконання програми FACSAT-1, згідно з якою колумбійські супутники формату 3U були запущені у 2018 році і сьогодні продовжують експлуатуватися ВПС Колумбії.

Переглянути джерело

Kleos Space планує запуск чотирьох розвідувальних супутників на індійській ракеті

Люксембурзька компанія з моніторингу Землі Kleos Space готується до запуску чотирьох супутників спостереження на індійській ракеті-носії. Компанія завершила підготовку чотирьох малих супутників (KSM1a, KSM1b, KSM1c, KSM1d) до запуску на борту ракети Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV). Запуск запланований на 7 листопада.
Зазначені розвідувальні супутники призначені для збору даних про важливі райони, такі як Ормузька протока, Південно-Китайське море, райони поблизу східного та західного узбережжя Африки, Японське море, Тиморське море. Компанія Kleos використовує свої супутники для моніторингу морської діяльності, коли традиційні способи отримання інформації неможливі через погодні умови, велику відстань тощо.

Переглянути джерело

Компанія Firefly Aerospace планує автоматизувати виробництво композитних ракет за допомогою верстатів Ingersoll

Компанія Firefly Aerospace, Inc. оголошує про плани щодо збільшення своїх виробничих потужностей. Це буде здійснено шляхом переходу на виробництво великих деталей за технологією автоматизованого розміщення волокон (Automated Fiber Placement, AFP) на верстатах компанії Ingersoll Machine Tools, починаючи з наступного року.
Після повного розгортання нових потужностей можливості Firefly дозволять будувати повністю композитну ракету Alpha всього за чотирнадцять днів. Firefly встановить першу з двох запланованих систем AFP у травні 2021 року на своєму виробничому та випробувальному заводі в місті Бріггс, штат Техас. На новому заводі та пусковому майданчику на мисі Канаверал у Firefly буде розміщена друга автоматизована конвеєрна лінія, яка розпочне роботу з 2022 році, і, зрештою, вона зможе виробляти приблизно 24 ракети Alpha на рік, а завод у Бріггсі перейде на розробку важкої ракети Beta.

Довідково: Компанія Firefly Aerospace – приватна аерокосмічна компанія зі штаб-квартирою в Остіні (Техас), яка розробляє легкі ракети-носії для запуску у космос малих супутників. Засновником та власником компанії є український підприємець Максим Поляков.

Переглянути джерело

Росія та Казахстан внесли зміни в угоду щодо створення ракетно-космічного комплексу Байтерек

Генеральний директор Держкорпорації «Роскосмос» Дмитро Рогозін та міністр цифрового розвитку, інновацій та аерокосмічної промисловості Республіки Казахстан Багдат Мусін 31 жовтня 2020 року підписали у Москві протокол про внесення змін і доповнень до Угоди між Урядами Російської Федерації та Республіки Казахстан про створення на космодромі Байконур космічного ракетного комплексу «Байтерек». Таким чином, були закриті всі розбіжності між сторонами, що були раніше, і проект «Байтерек» перейшов у стадію практичної реалізації.
В рамках процедури також був підписаний контракт на надання послуг зі створення комплексу «Байтерек», який підписали генеральний директор Центру експлуатації об’єктів наземної космічної інфраструктури Андрій Охлопков та генеральний директор АТ Спільне Казахстансько-Російське підприємство «Байтерек» Куат Мустафін.
Угода, укладена 22 грудня 2004 року главами урядів Росії і Казахстану М.Фрадковим і Д.Ахметовим, визначає основні умови співпраці сторін при створенні та спільному використанні нового екологічно безпечного космічного ракетного комплексу «Байтерек» на базі об’єктів наземної космічної інфраструктури космодрому Байконур з метою виконання комерційних космічних програм і проектів, а також реалізації національних космічних програм Республіки Казахстан і Російської Федерації.

Переглянути джерело

Росія будує в окупованому Криму станцію військової системи контролю космічного простору та планує розгорнути у ПАР станцію наземного комплексу автоматизованої системи попередження про небезпечні ситуації у навколоземному космічному просторі

Генеральний директор науково-виробничої корпорації «Системи прецизійного приладобудування» Юрій Рой у інтерв’ю РІА Новости розповів про завершення будівництва у Євпаторії оптико-лазерного центру військової системи контролю космічного простору. Всього в структуру системи контролю космічного простору Міністерства оборони Росії має входити чотири центри: діючий на Алтаї та споруджувані в Євпаторії, Уссурійську та Калінінграді.
Крім того, Ю.Рой розповів про плани розгортання у Південно-Африканській республіці російської станції наземного комплексу автоматизованої системи попередження про небезпечні ситуації у навколоземному космічному просторі. «Одна (станція) функціонує у Бразилії, друга зараз готується до відправлення у ПАР. Місце для розміщення третьої станції поки не визначено», – розповів Ю.Рой.

Переглянути джерело

ULA перенесла запуск ракети Atlas V з розвідувальним супутником з 3 на 4 листопада

Запуск ракети Atlas V компанії United Launch Alliance (ULA) з місією NROL-101 Національного розвідувального управління запланований на 4 листопада 2020 року о 17:54 EST. 3 листопада ракета Atlas V була встановлена на стартовому майданчику для остаточної підготовки до старту. У процесі підготовки було виявлено технічне порушення системи контролю навколишнього середовища. Команда працює над завершенням усунення несправностей. Ракета та корисне навантаження технічно справні. Попередньо запуск ракети був запланований на 17:58 EST 3 листопада з космічного стартового комплексу-41 космодрому ВПС на мисі Канаверал у Флориді.

Переглянути джерело

Німецька компанія RFA уклала контракт з ЕКА у рамках програми комерційних космічних транспортних послуг

Німецький постачальник послуг запуску ракет Rocket Factory Augsburg (RFA) отримує інвестиції від Європейського космічного агентства (ЕКА) для подальшого розвитку своєї ракети-носія. RFA є першою компанією, яка підписала контракт у рамках програми ЕКА комерційних космічних транспортних послуг «Boost!», отримавши € 500 000 на розробку демонстратора своєї ракети-носія RFA ONE.

Переглянути джерело

Саудівська Аравія планує збільшити витрати на свою космічну програму до $ 2 млрд до 2030 року

Саудівська Аравія планує збільшення фінансування своєї космічної програми до 8 мільярдів ріалів ($ 2,1 млрд) до 2030 року в рамках плану диверсифікації економіки, метою якого є залучення іноземних інвестицій та створення тисяч робочих місць для молодих саудівців. Космічна комісія Саудівської Аравії (Saudi Space Commission, SSC), створена королівським указом наприкінці 2018 року для стимулювання космічних досліджень та промисловості, доопрацювала план уряду, який, як очікується, буде оприлюднений пізніше цього року, згідно з яким бюджет сектору отримає початковий приріст у 2 мільярди ріалів.
«У наш час космос стає фундаментальним сектором світової економіки, торкаючись усіх аспектів нашого життя на Землі. Очікується, що космічний бізнес та космічна економіка зростуть до трильйонів ріялів з нашим рухом вперед», – сказав принц Султан, син саудівського монарха короля Салмана, в інтерв’ю Reuters. SSC планує підписати угоди з космічними відомствами США, Росії, Китаю, Індії та ОАЕ для активізації співпраці, сказав принц Султан, не надаючи додаткових деталей.

Переглянути джерело

У Китаї пройшов міжнародний семінар Азіатсько-Океанійської групи з ДЗЗ

П’ятнадцять країн регіону Азії та Океанії та кілька міжнародних організацій взяли участь у роботі Азіатсько-Океанійської групи з дистанційного зондування Землі (Asia-Oceania Group on Earth Observations, AOGEO). Під час третього семінару AOGEO, який завершився у суботу, 30 жовтня, в місті Чанчжоу на сході Китаю, директор Національного центру дистанційного зондування Китаю Ван Цянь заявив, що AOGEO на сьогодні стає найбільш розгалуженою та заснованою на консенсусі структурою міжнародної співпраці у галузі ДЗЗ у регіоні Азії та Океанії.
Цього року Китай, як одна з держав-засновниць, є ротаційним головою Групи спостережень за Землею (GEO). AOGEO – одна з чотирьох регіональних груп ДЗЗ у світі. Китай відіграє важливу роль в регіоні Азії та Океанії, оскільки є другим у світі за кількістю супутників дистанційного зондування Землі, відмітив китайський вчений. ДЗЗ є критично необхідним, оскільки країни регіону Азії та Океанії стикаються з серйозними, складними та різноманітними проблемами зміни клімату та сталого розвитку, відмітив Ву Іронг, декан Інституту аерокосмічної інформації при Китайській академії наук. В онлайн-зустрічі взяли участь понад 100 представників з 16 країн та кількох міжнародних організацій.

Переглянути джерело

Російське акціонерне товариство «Главкосмос» повідомило про наміри завершити розробку ракетних двигунів РД-182 и РД-120МС до 2022 року

Про це повідомляє офіційний портал Російського акціонерного товариства «Главкосмос» (входить до складу держкорпорації «Роскосмос», здійснює зовнішньоекономічну діяльність у галузі ракетно-космічної техніки). Прототипом для обох цих двигунів служить двигун РД-120 розробки НВО Енергомаш, який використовувався на другому ступені ракети «Зеніт» і з 1982 року виготовлявся на ДП «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова» (Дніпро). Розробка двигуна РД-182 для перших ступенів перспективних космічних ракет і двигуна РД-120МС для верхніх ступенів цих ракет ведеться у Росії з 2019 року.

Переглянути джерело

Британська компанія Spacebit українця Павла Танасюка планує дві місії на Місяць у 2021 році

Британська компанія Spacebit, яка розробляє мікроровери, спроможні нести наукові корисні навантаження, залучена до досліджень Місяця за програмою НАСА Artemis. Компанія є єдиною комерційною компанією, яка здійснить дві послідовні місії з доставки свого корисного навантаження на Місяць у рамках програми НАСА Artemis. Засновник та власник компанії Spacebit – підприємець українського походження, уродженець Житомира Павло Танасюк.
У 2019 році Spacebit уклала угоду на відправлення 1,3-кілограмового ровера Asagumo на Місяць за допомогою місячного посадкового апарата Peregrine компанії Astrobotic Technology. Запланований термін доставки Asagumo на Місяць – 3 квартал 2021 року.
У жовтні компанія Spacebit оголосила про плани відправити колісний ровер на Місяць у 2021 році на борту посадкового апарату Nova-C компанії Intuitive Machines. Компанія Intuitive Machines (штаб-квартира у Х’юстоні) у 2019 році уклала контракт з НАСА і на початку цього року розкрила його деталі щодо посадки на Місяць у рамках програми НАСА Artemis. Компанія планує запустити свій посадочний модуль Nova-C у 4 кварталі 2021 року (орієнтовно, у жовтні) на ракеті SpaceX Falcon-9.
Spacebit запрошує науковців та дослідників до співпраці в опрацюванні даних, які компанія планує отримати від своїх роверів, запланованих до подорожі на Місяць у 2021 році.

Переглянути джерело

Європейське космічне агентство уклало перші договори у рамках програми комерційних космічних транспортних послуг

Європейське космічне агентство (ЄКА) 3 жовтня повідомило про укладання перших трьох контрактів з європейськими компаніями за результатами відкритого конкурсу пропозицій щодо комерційних космічних транспортних послуг. Програма ЄКА «Комерційні космічні транспортні послуги та підтримка держав-членів» Boost! була прийнята на саміті міністрів ЄКА «Space19 +» у листопаді 2019 р., а в квітні цього року було розпочато відкритий конкурс пропозицій. За допомогою цієї програми ЄКА прагне стимулювати та підтримувати конкурентоспроможність у сфері комерційних космічних транспортних послуг. 3 листопада були підписані перші три контракти за програмою Boost! вартістю € 500 000 кожний з трьома німецькими компаніями: HyImpulse Technologies, Isar Aerospace Technologies та Rocket Factory Augsburg. Всі три компанії запропонували послуги запуску з використанням малих ракет-носіїв для обслуговування зростаючого ринку малих супутників.
HyImpulse розробить триступеневу ракету-носій SL1, яка призначена для перевезення корисних навантажень до 500 кг на низьку орбіту Землі. Очікується, що дебют ракети відбудеться у 2022 році. Isar Aerospace працює над своєю двоступеневою ракетою Spectrum, яка розроблена для доставки корисних навантажень до 1000 кг на низьку орбіту Землі. Перший політ ракети Spectrum наразі запланований на 2021 рік. Rocket Factory Augsburg розробляє свою триступеневу ракету-носій RFA One, яка розроблена для доставки 1300 кг на 300-кілометрову полярну орбіту. Ракета планується до першого запуску наприкінці 2021 року з норвезького космодрому Andøya.

Переглянути джерело

Підготовка до запуску Crew-1 продовжується у запланованому режимі незважаючи на перенесення запуску супутника Sentinel-6

НАСА оголосило 3 листопада, що термін запуску супутника Sentinel-6 Michael Freilich ракетою Falcon 9 з бази ВПС Ванденберг в Каліфорнії переноситься з 10 на 21 листопада. Причиною затримки є необхідність дати SpaceX час на заміну двигунів першої ступені ракети. У заяві про затримку запуску Sentinel-6 НАСА повідомило, що запуск пілотованої місії Crew-1 залишається за графіком на 14 листопада. Екіпаж з чотирьох космонавтів увійшов у передстартовий карантин з 31 жовтня і 8 листопада відправиться до Космічного центру ім. Кеннеді для завершення підготовки до запуску.

Переглянути джерело

ВПС США відкрили нову лабораторію для випробування супутникових компонентів

Управління космічних апаратів Дослідної лабораторії ВПС США (Air Force Research Laboratory, AFRL) відкрило новітній дослідний центр – Лабораторію розгортаючих конструкцій (Deployable Structures Laboratory, DieSel). Будівництво лабораторії вартістю $ 4 млн та площею понад 7 000 квадратних футів розпочалось у грудні 2019 року. Новий об’єкт буде використовуватися для досліджень та випробувань сучасних композитних матеріалів і конструкцій. AFRL успішно проводить дослідження та розробку високодеформованих композиційних матеріалів для використання на космічних кораблях вже більше десяти років.

Переглянути джерело

Єгипетське космічне агентство планує створити центри космічних технологій в університетах країни

Єгипетське космічне агентство планує створити в університетах країни групу центрів космічних технологій. Про це повідомив генеральний директор Агентства доктор Мохаммед Аль-Кусі. Агентство підтримуватиме єгипетські університети у процесі створення технологічних центрів на їхньої базі. Агентство також забезпечить обладнання, робочу силу та технічну підтримку у різних формах для створення технологічних центрів. Згодом технологічні центри будуть використані для побудови злагодженої космічної системи для країни, яка повністю фінансуватиметься Агентством.

Переглянути джерело

В Індії в боротьбі з незаконним вирощуванням коноплі будуть використовувати супутникові зображення та алгоритми машинного навчання

На південному сході Індії головний орган штату Одіша по застосуванню космічних технологій (Odisha Space Application Centre / OSAC) запропонував послуги правоохоронним органам, щодо виявлення незаконного культивування коноплі з використанням технологій дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) та алгоритмів машинного навчання (МН). У пропозиції йдеться про те, що використання вдосконалених алгоритмів МН для обробки супутникових знімків з високим просторовим розрізненням та періодичністю дасть можливість автоматично виявляти великі за площею поля коноплі.
«З огляду на зростаючу доступність супутникових даних високого просторового розрізнення та передових алгоритмів обробки зображень і просторового моделювання, запропонована система зможе надавати надійну інформацію щодо моніторингу незаконних місць культивування коноплі для правоохоронних органів та органів планування державної політики» – представник OSAC.

Переглянути джерело

Felix & Paul Studios у партнерстві з TIME Studios випустять фільм про життя на МКС у форматі VR

На згадку 20-ї річниці присутності людини на МКС вийде нове захоплююче шоу, яке розповість про життя на борту станції під назвою – “Космічні дослідники”. Це буде чотирисерійний фільм, який можна буде переглянути у 360-градусному панорамному відображенні через пристрої віртуальної реальності. Фільм був створений та продюсований нагородженими Еммі виробниками розваг Felix & Paul Studios у партнерстві з TIME Studios. Шоу є першим у своєму роді і в даний час охрещено як найбільше, яке коли-небудь знімалося в космосі.
Фільм розповідатиме про життя восьми космонавтів під час декількох місій. У світовій прем’єрі першого епізоду “ADAPT”, який відбувся 22 жовтня астронавти Ен Макклейн, Девід Сен-Жак, Крістіна Кох та Нік Хейг прибули на МКС і мали справу з нульовою гравітацією. 24-хвилинний епізод був знятий завдяки співпраці Національної лабораторії МКС США, НАСА та Канадського космічного агентства, а також інших установ, що працюють над управлінням МКС. Прем’єра “ADAPT” також відбудеться у форматі 360 градусів у великих планетаріях США та Канади цього року.
Космічні дослідники були зняті протягом двох років за допомогою спеціалізованої 3D-360-градусної камери віртуальної реальності Felix & Paul Studios. Виготовлено понад 200 годин високоякісних кадрів віртуальної реальності та 18 годин ексклюзивних інтерв’ю астронавтів. Окрім цього, глядачі зможуть побачити МКС, планету Земля, а також виходи в космос, переживаючи відчуття наближені до реальності.
“За останні 20 років дуже мало людей подорожувало до Міжнародної космічної станції. Завдяки захоплюючій технології ми можемо тепер показати станцію сотням мільйонів глядачів та дозволити їм відчути, як живуть астронавти, й побачити красу Землі з космосу», – сказав Félix Lajeunesse, співзасновник студії Felix & Paul Studio, режисер відеошоу Space Explorers. “Після двох років зйомок і понад 200 годин відеозаписів, знятих на борту Космічної станції у 360-градусному 3D форматі, справді приємно поділитися цим досвідом із глядачами у всьому світі”.
Джонатан Вудс зі студії TIMES, який працював виконавчим продюсером шоу, також розповів, що автори фільму сподіваються, що аудиторія наблизиться до розуміння того, що означає бути космонавтом, який живе і працює в космосі.

Переглянути джерело

Повідомлення про запуск КА

Інформаційна довідка щодо запуску КА «GPS III SV04»

05 листопада 2020 року о 23:24 (UTC) з космодрому на мисі Канаверал стартувала ракета-носій «Falcon 9 Block 5» з навігаційним КА США «GPS III SV04».
Це вже четвертий запуск супутників системи «GPS-III». Перший супутник цієї системи «GPS-III 1 (Vespucci)», було запущено наприкінці 2018 року.
Система GPS-III, створена компанією Lockheed Martin, спрямована на модернізацію всесвітньої навігаційної мережі за допомогою нового покоління супутників, що пропонують підвищену точність, кращу стійкість до перешкод і новий сигнал для цивільних користувачів.
При своєму повному розгортанні, супутники GPS-III зможуть забезпечувати передачу нового цивільного сигналу L1C, будуть володіти новою суміщеною архітектурою управління і контролю. Це дозволить всього лише однією наземної станцією контролювати все угруповання супутників GPS, а, завдяки новій антені, забезпечити високу перешкодозахищеність при одночасному підвищенні точності і цілісності системи. Система GPS-III буде володіти обмеженою сумісністю зі створюваною європейською супутниковою навігаційною системою Galileo, про що в 2006 році було підписано угоду між Lockheed Martin і EADS.
Супутники GPS Block III більше за розміром, ніж попередні супутники Navstar. Вони забезпечать більшу потужність, яка в свою чергу створить сигнал, який легше прийняти і важче заглушити. Спочатку супутники GPS IIIA будуть сумісними з конкуруючою європейською системою Galileo, додавши 4-й цивільний сигнал (L1C), а також посилений військовий сигнал GPS (m-code), який, як очікується, забезпечить чотириразове поліпшення точності і на порядок поліпшену здатність протистояти глушінню. Ці прості вимоги забезпечать швидку заміну старих супутників GPS-IIA на новітні супутники. ВПС США хотіли б обмежитися восьмома супутниками GPS IIIA, незважаючи на те що первинний договір дозволяє при необхідності збільшити число супутників GPS-IIIA до 12.
Супутники GPS Block IIIB додадуть поєднану архітектуру управління і контролю. Це означає, що відразу всі супутники угруповання GPS IIIB будуть управлятися однією наземною станцією, замість того, щоб чекати поки кожен супутник потрапить в зону видимості наземної антени, як це відбувається в даний час. Планується запустити до 8 супутників GPS-IIIB.
Для посилення військового шифрованого сигналу M-Code, поліпшення завадостійкості, а також поліпшення точності супутники GPS Block IIIC будуть оснащені потужною спрямованою антеною. ВПС США планують запустити до 16 супутників GPS-IIIC.
Всі 32 супутники GPS Block III будуть виведені на орбіту до 2022 року.

Переглянути джерело

Інформаційна довідка щодо запуску КА «NewSat»

06 листопада 2020 року о 03:18 (UTC) з космодрому Тайюань, (КНР) з стартового комплексу № 16, стартувала триступенева ракета-носій легкого класу «Long March 6» з партією з 10 КА ДЗЗ Аргентини «NewSat». «NewSat» – це серія аргентинських комерційних супутників спостереження Землі. Вони утворюють угрупування Aleph-1, яке розроблено, побудовано і експлуатується компанією Satellogic.
Супутники угруповання мають розмір 51 см × 57 см × 82 см і масою 38,5 кг. Супутники оснащені системою зйомки у видимому та інфрачервоному діапазонах. Угрупування КА «NewSat» дозволить отримувати комерційно доступні зображення Землі та відео в реальному часі з роздільною здатністю на місцевості близько 1-го метру. Сузір’я Aleph-1 буде складатися з більш ніж 300 супутників.
Перші два супутники були запущені в якості додаткових корисних навантажень на китайській ракеті «Long March-4B» в травні 2016 року з космодрому Тайюань на сонячно-синхронну орбіту з висотою у 500 км та з нахилом 97,5 °

Переглянути джерело

ULA вчергове перенесла запуск ракети Atlas V з розвідувальним супутником

Запуск ракети Atlas V компанії United Launch Alliance (ULA) з супутником NROL-101 Національного розвідувального управління, що був запланований на 4 листопада 2020 року о 17:54 EST з космічного стартового комплексу-41 космодрому ВПС на мисі Канаверал у Флориді, було відмінено через несподівану реакцію системи дистанційно керованих клапанів рідкого кисню наземної системи. Команда проводить технічну перевірку системи запуску. Наступна спроба запуску можлива не раніше 6 листопада. Попередньо запуск ракети був запланований на 17:58 EST 3 листопада та був відмінений також через технічні причини.

Переглянути джерело

Болгарська EnduroSat та Кувейтська Orbital Space об’єднують зусилля для забезпечення унікальних космічних послуг для Близького Сходу

Після успішної співпраці у рамках місії Кувейтського супутника дві компанії прагнуть розширити співпрацю на швидкозростаючому космічному ринку Близького Сходу. EnduroSat та Orbital Space оголошують про партнерство, спрямоване на прискорення зростання та розвитку послуг та технологій малих супутників на Близькому Сході.
Дві космічні компанії домовились поділитися технологічними, юридичними, ринковими та діловими ідеями, які допоможуть їм стимулювати інновації, підвищувати продуктивність та збільшувати прибуток. Основним напрямом співпраці є впровадження інноваційних космічних технологій та послуг для бізнесу та наукових програм.
Основа цього болгарсько-кувейтського партнерства була закладена під час роботи над першою супутниковою місією Кувейту QMR-KWT. Цей супутник (cubesat) формату 1U дозволить студентам по всьому світу надіслати власний код програмування, який буде виконаний бортовим комп’ютером супутника та перевірений в реальному космічному середовищі. QMR-KWT має стартувати у другому кварталі 2021 року на ракеті Falcon-9 компанії SpaceX.

Переглянути джерело

Алжирське космічне агентство взяло участь у навчаннях з цивільного захисту

Група інженерів Центру експлуатації телекомунікаційних систем Алжирського космічного агентства (ASAL) взяла участь в імітаційному навчанні, проведеному 24 жовтня 2020 року Генеральним управлінням цивільного захисту Алжиру.
У ході навчань відпрацьовані питання розгортанні аварійного телекомунікаційного обладнання через алжирський супутник Alcomsat-1 у надзвичайних умовах.
Інженери ASAL забезпечили передачу даних (у тому числі на вертольоти), а також проведення відеоконференцій в інтересах служб цивільного захисту.
Під час навчання інженери ASAL та структури цивільного захисту налагодили зв’язок через супутник Alcomsat-1 між штабом Генерального управління цивільного захисту та визначеними стаціонарними та мобільними пунктами управління, розгорнутими за навчаннями.
Перший алжирський телекомунікаційний супутник «Alcomsat-1» був виведений на орбіту у грудні 2017 року.

Переглянути джерело

Як деякі бактерії виживають у космосі протягом одного року

Група інженерів Центру експлуатації телекомунікаційних систем Алжирського космічного агентства (ASAL) взяла участь в імітаційному навчанні, проведеному 24 жовтня 2020 року Генеральним управлінням цивільного захисту Алжиру.
У ході навчань відпрацьовані питання розгортанні аварійного телекомунікаційного обладнання через алжирський супутник Alcomsat-1 у надзвичайних умовах.
Інженери ASAL забезпечили передачу даних (у тому числі на вертольоти), а також проведення відеоконференцій в інтересах служб цивільного захисту.
Під час навчання інженери ASAL та структури цивільного захисту налагодили зв’язок через супутник Alcomsat-1 між штабом Генерального управління цивільного захисту та визначеними стаціонарними та мобільними пунктами управління, розгорнутими за навчаннями.
Перший алжирський телекомунікаційний супутник «Alcomsat-1» був виведений на орбіту у грудні 2017 року.
Бактерія D. radiodurans використовувала первинну молекулу стресу поліамін путресцин як поглинач активних видів кисню під час регенерації після впливу космічного простору.

Переглянути джерело

Компанія Rocket Lab планує повернути першу ступінь своєї ракети Electron після запуску

Каліфорнійська компанія Rocket Lab оголосила, що спробує повернути першу ступінь своєї ракети Electron вже на наступному запуску, 16 за порядком, а не чекати 17-го, як планувалося раніше.
Засновник та генеральний директор Rocket Lab Пітер Бек минулого року заявив, що компанія вирішила повертати та повторно використовувати перші ступені своєї ракети Electron, змінивши попереднє рішення не застосовувати багаторазове використання, оскільки це досить складно для малих ракет-носіїв. За його словами, нові технології зробили це зараз можливим.
16 запуск ракети Electron відбудеться зі стартового комплексу компанії на півострові Mahia у Новій Зеландії під час вікна, що відкриється 15 листопада.
Після виведення на орбіту 30 малих супутників під час місії, яка отримала назву «Return to Sender» («Повернення до відправника»), перша ступінь ракети повернеться на Землю для м’якої посадки у воду Тихого океану за допомогою парашута, після чого персонал Rocket Lab витягне ракету-носій з океану на рятувальне судно і доставить на берег для ретельного огляду.
Реалізація планів щодо повернення першої ступені може суттєво знизити витрати для Rocket Lab та її клієнтів, але компанія прагне застосувати повторне використання, перш за все, для збільшення швидкості виробництва ракет і потенційної частоти запусків, сказав генеральний директор П.Бек.

Переглянути джерело

Запуск індійського радіолокаційного супутника заплановано на 7 листопада

6 жовтня був розпочатий зворотній відлік до запуску 7 листопада індійської ракети Polar Satellite Launch Vehicle-C49 (PSLV-C49) з радіолокаційним супутником країни та дев’ятьма іншими іноземними супутниками. Очікується, що ракета з 10 супутниками вилетить о 15:00 за місцевим часом 7 листопада з космодрому Шріхарікота. Зазначений запуск стане першою космічною місією Індійської організації космічних досліджень (ISRO) у 2020 році.
Дев’ять супутників на ракеті PSLV-C49 належать: США (4 багатоцільові супутники ДЗЗ Lemur), Люксембургу (4 супутники морського застосування компанії Kleos Space) та Литві (науковий супутник-демонстратор). Основне навантаження 44,5-метрової ракети PSLV-C49 – індійський радіолокаційний супутник EOS-01 (раніше мав позначення RISAT-2BR2) із радіолокатором із синтетичною апертурою (SAR), який може знімати зображення за будь-яких погодних умов удень та вночі.

Переглянути джерело

Китай запустив експериментальний супутник зв’язку технології 6G

Китай відправив у космос експериментальний супутник 6G, який має «перевірити терагерцові (ТГц) комунікаційні технології у космосі». Супутник Xingdai-12 (також відомий як Tianyan-05) був серед трьох китайських супутників, успішно виведених на орбіту 06 листопада 2020 року ракетою-носієм «Long March 6», разом із 10 комерційними супутниками ДЗЗ, розробленими аргентинською компанією Satellogic.
Розроблений спільно Китайським університетом електронних наук і технологій та компанією National Star Aerospace супутник Xingdai-12 важить 70 кг. Він несе корисне навантаження супутникового зв’язку терагерцового діапазону. Технологія зв’язку терагерцового діапазону має важливі перспективи застосування в області наземного та космічного зв’язку і є однією з ключових для мобільного зв’язку шостого покоління (6G) у світі.

Переглянути джерело

Повідомлення про запуск КА

Повідомлення про запуск КА «Tianqi – 11»

Ракета-носій «Ceres-1» 07 листопада 2020 року о 07:10 по UTC з космодрому Цзюцюань (Китай) вивела на орбіту КА для IoT-комунікацій «Tianqi – 11».
«Tianqi» – це серія невеликих китайських експериментальних супутників від Guodian Gaoke для IoT-комунікацій, які також мають камеру для освітніх цілей.
КА «Tianqi» широко використовуються в морській, природоохоронній, метеорологічній, лісовій, геологічній, аварійній та рятувальній галузях, а також в «розумних містах» Китаю. «Tianqi» надає користувачам такі необхідні послуги зі збору та передачі даних для сліпих зон покриття наземних мереж.
РН «Ceres 1» – це чотирьохступенева твердопаливна ракета-носій, незалежно розроблена Galaxy Power. Перший, другий і третій ступені використовують твердопаливні двигуни, а четвертий ступінь являє собою вдосконалену рідинну верхню ступінь. Діаметр ракети становить 1,4 м, загальна довжина – 19 м, злітна масса – 31 тонна, вона здатна вивести на сонячно-синхронну орбіту (500 км) вантажі до 300 кг.
Успішний запуск Ceres-1 – ще одна віха в розвитку галузі китайської приватної комерційної авіакосмічної промисловості. Це також перший раз, коли китайська приватна комерційна ракета вийшла на сонячно-синхронну орбіту висотою 500 км. Відносно ракети-носія Ceres-1 компанія Galaxy Power здійснила ряд інновацій:
– Незалежно розроблена система управління орієнтацією і орбітою з низьким тиском в камері, високим питомим імпульсом і високим коефіцієнтом заповнення, що забезпечує зниження ваги і підвищення ефективності;
– Інноваційно застосовує просту технологію управління каналом хитання ракети для низької витрати палива, що дозволило значно підвищити ефективність транспортування;
– Перший метод прогнозування заснований на тривимірному твердотільному моделюванні і ортогоналізації параметрів, і точність прогнозування поліпшена на порядок.
Крім того, цей запуск також є першим застосуванням технологій вертикального самонаведення і векторного управління твердою тягою на приватних комерційних РН.

За даними ЦКС

Національне агентство геопросторової розвідки США додає дані Planet та BlackSky в Global Enhanced Geoint Delivery

Національне агентство геопросторової розвідки США (NGA) оголосило, що незабаром знімки компаній Planet та BlackSky будуть доступні в системі Global Enhanced Geoint Delivery (G-EGD), через яку надаються геопросторові дані в Міністерство оборони, розвідувальне співтовариство та інші урядові установи США. Дані Planet та BlackSky будуть доступні в рамках минулорічних відповідних контрактів з компаніями через систему Global Enhanced Geoint Delivery, яка до цього надавала доступ тільки до зображень Maxar.
Інтеграція зображень Planet та BlackSky в G-EGD відбувається в зв’язку з ціллю NGA по збільшенню кількості постачальників комерційних зображень. Очікується, що Національне управління військово-космічної розвідки США (NRO), що проводить закупки даних для NGA, продовжить співпрацю з Maxar, закуповуючи в компанії більшу частину комерційних даних, крім цього, буде проведено укладення контрактів з іншими комерційними постачальниками.

Переглянути джерело

Virgin Galactic готова до випробувальних польотів SpaceShipTwo перед комерційною експлуатацією

Керівники Virgin Galactic у своєму звіті про фінансові результати за третій квартал 2020р., оприлюдненому 5 листопада заявили про готовність розпочати останню серію випробувальних польотів свого суборбітального корабля SpaceShipTwo перед початком комерційної експлуатації в 2021 році. В одному зі звітів про результати роботи за третій квартал та відповідному повідомленні про прибутки і збитки було зазначено, що компанія готується до проведення польоту SpaceShipTwo з космодрому Америка в Нью-Мексико в період з 19 по 23 листопада. У цьому польоті братимуть участь два пілоти, Сі Джей Стурков (CJ Sturckow) та Дейв Маккей (Dave Mackay). Планується перетнути відмітку у 80 км у висоту, після якої, все що вище, урядові установи США визначають як космос.
Майк Мозес, президент з космічних місій та безпеки Virgin Galactic, повідомив у згаданому фінансовому звіті, що в ході польоту будуть перевірені камери і системи зв’язку для прямої трансляції майбутніх польотів, а також оновлені горизонтальний стабілізатор і система управління польотом. Літак також буде нести корисне навантаження у рамках суборбітальної дослідницької програми NASA Flight Opportunities.
При умові успішності польоту, в першому кварталі 2021 року компанією Virgin Galactic буде реалізовано другий випробувальний політ. Під час якого в кабіні будуть перебувати крім двох пілотів ще чотири експерти, які протестують інтер’єр кабіни та інше обладнання. Третій політ відбудеться в кінці першого кварталу 2021 року з засновником компанії Річардом Бренсоном на борту. У презентації було зазначено, що даний політ буде пасажирським, але виконавчий директор Virgin Galactic Майкл Колглейзер сказав, що цей політ вважається продовженням програми випробувань. Після проведення третього польоту у рамках даних випробувань, компанія розраховує відновити продаж квитків. На даний час майже 900 осіб підписалися на програму One Small Step.

Переглянути джерело

У міру різкого збільшення приватних запусків збільшуватимуться викиди CO2, твердих частинок та інших шкідливих речовин у атмосферу

Космічна галузь зростає та впроваджує інновації такими темпами, які не спостерігалися з часів висадки на Місяць. П’ятдесят років тому майже все, що стосувалось космосу, було проектами, що фінансувались урядами країн. У космосі 21 століття ракети-носії та супутники все частіше виготовляють за корпоративні інвестиції або у рамках державно-приватного партнерства.
Відв’язана від державного регулювання світова космічна галузь все більше виглядає і працює як глобальна авіація. Багаторазове використання. Регулярні польоти. Масове виробництво космічних кораблів і ракет-носіїв. Аналітики прогнозують, що внесок космічної галузі у світовий ВВП може перейти 1-відсотковий поріг до 2040 року.
Сучасні космічні реактивні двигуни виділяють набагато менше сажі та забруднювачів повітря, ніж двигуни, що розроблялись 50 років тому, проте подібно до авіаційних реактивних двигунів, ракетні двигуни також викидають в атмосферу різноманітні гази та частинки, що може мати регіональні та навіть глобальні наслідки. Незважаючи на це, вплив на навколишнє середовище ракет, як правило, не враховується.
Аргумент виглядає так: ракети спалюють лише 0,1 відсотка пального від того, яке спалюють літаки щороку, і тому це становить лише 0,1 відсоток проблеми забруднень повітря авіацією. Але це випадок хибної еквівалентності. Ретельне розуміння кожної фази космічних польотів показує, що викиди в космос можуть теж впливати на атмосферу.

Переглянути джерело

Супутникові знімки показують, що айсберг A-68 наближається до острова Південна Георгія

Найбільший айсберг A-68 площею 4,2 тис км2 наближається до субантарктичного острову Південна Георгія, що є потенційною загрозою для екосистем регіону.
A-68 зараз знаходиться в декількох сотнях кілометрів на північний захід від Південної Георгії. Він відколовся від шельфового льодовика Ларсена в липні 2017 року та мав площу 5,8 тис км2. Його підводна частина становить близько 200 м. Враховуючи це, айсберг з великою ймовірністю може сісти на мілину поблизу узбережжя острова та залишатися там близько 10 років.

Переглянути джерело

«Марсіанське місто» побудують у монгольській пустелі Гобі

Проект «Mars V» зі створення макету космічної бази в монгольській Гобі буде підтриманий Департаментом науки, промисловості та інновацій м. Улан-Батор, про що підписано відповідну угоду. Проект спрямований на створення штучного міста в монгольській Гобі у якості бази для підготовки космонавтів.
Під час підписання угоди генеральний директор проекту Г. Амгаланбаяр заявив: «У 2035 році пілотований космічний корабель відправиться з Землі на Марс. Оскільки вивчення Марса стало метою людства, необхідно тренувати космонавтів у місцях, найбільш схожих на планету Марс. З 24 пустель світу монгольська Гобі найбільше схожа на Марс. У минулому ми вважали Гобі слабким місцем без інфраструктури, але тепер ми бачимо в цьому велику перевагу для космічної науки. Це має велике геополітичне та геофізичне значення».

Переглянути джерело

Опубліковано атлас місць падіння метеоритів та астероїдів

Томас Кенкманн з Інституту наук про Землю та довкілля Фрайбурзького Університету, Вольфом Уве Реймольдом з Університету Бразиліа, Бразилія та Манфредом Готвальдом з Німецького аерокосмічного центру (DLR) в співавторстві опублікували атлас, що містить всебічний огляд всіх відомих кратерів на всіх континентах Землі.
В своїй роботі автори представляють на топографічних картах та супутникових зображеннях з високою розрізненістю понад 200 місць де утворились кратери внаслідок зіткнення з Землею метеоритів та астероїдів. До кожного кратеру у праці наведено докладний геологічний опис, пояснення основних деталей утворення та фотографії структур кратерів і гірських порід.
Томас Кенкманн пояснив, що утворення кратерів в результаті зіткнення метеоритів та астероїдів є одним з фундаментальних процесів в Сонячній системі, оскільки, ці зіткнення відігравали важливу роль у збільшенні планетарної маси, формуванні поверхонь планетних тіл, а пізніше також впливали на їх розвиток планети.
Дана робота щодо картографування поверхні Землі виконувалась за допомогою супутників на низькій навколоземній орбіті. Німецьким аерокосмічним центром для вирішення цієї задачі було використано дані за період з 2010 до 2016 року з радарних супутників місії TanDEM-X, що дозволило отримати всесвітню модель місцевості з точністю до одного метра та глобальну цифрову модель рельєфу.
Публікація: Gottwald, M., Kenkmann, T., Reimold, W. U. (2020): Terrestrial Impact Structures. The TanDEM-X Atlas. Part 1 and 2. Munich.

Переглянути джерело

Кенійське космічне агентство відвідав Посол України А.Праведник

Посол України у Кенії Андрій Праведник 6 листопада відвідав Кенійське космічне агентство. Посол звернувся до виконуючого обов’язки Генерального директора Агентства генерал-майора Т.Чепкуто з пропозицією визначити перспективні напрямки співпраці між Кенією та Україною у галузі космічних технологій. Посол А.Праведник привітав введення у дію Стратегічного плану Кенійського космічного агентства на 2020-2025 роки, що був представлений наприкінці жовтня.

Переглянути джерело

Глава НАСА заявляє, що не буде працювати при адміністрації Байдена

Глава НАСА Джим Брайденстайн заявив, що має намір покинути свій пост, навіть якщо новий президент країни Джо Байден попросить його залишитися у новій адміністрації. «Вам потрібна людина, що має тісні стосунки з президентом США … що користується довірою адміністрації … включаючи Адміністративно-бюджетне управління, Національну космічну раду, Раду національної безпеки. Думаю, я не підхожу для цього у новій адміністрації», – наводить слова чиновника видання Aviation Week.
«Перейти від [управління НАСА] до того, що я буду робити далі, буде дуже важко … Це був найбільший досвід у моєму житті на сьогоднішній день, і я так вдячний за це. Але я не маю ілюзій. Є багато людей, які можуть зробити велику роботу в якості адміністратора НАСА», – цитує Брайденстайна кореспондент видання Aviation Week Ірина Клотц у своєму твіті.

Переглянути джерело

Адміністрація Байдена очікує від НАСА зосередження на кліматичній науці замість вивчення Місяця

Адміністрація Байдена, ймовірно, зробить більший акцент на науках про Землю у НАСА та уповільнить плани щодо повернення людей на Місяць, і зробить це з новою особою на чолі Агентства. Проголосивши перемогу, команда Байдена розпочала розробку своїх найближчих планів. Зокрема, на веб-сайті визначені чотири пріоритети нової адміністрації: COVID-19, економічне відновлення, расова справедливість та зміни клімату.
Незважаючи на те, що команда нового президента прямо не розкриває своїх планів щодо НАСА, багато спостерігачів очікують, що НАСА зосередиться на зміні клімату. Це випливає з твердження на платформі Демократичної партії, яке говорить: «Демократи підтримують зусилля НАСА та місії спостереження за Землею Національної адміністрації океанів і атмосфери, щоб краще зрозуміти, як зміни клімату впливають на нашу рідну планету».
Прихід нової адміністрації, ймовірно, означає зміну керівництва НАСА. Діючий глава Джим Брайденстайн заявив Aerospace Daily 8 листопада, що він вважає, що «не буде правильною особою», яка керуватиме НАСА в адміністрації Байдена, аргументуючи це тим, що НАСА має натомість відповідати за «тісні стосунки» з Білим домом. Також, швидше за все, НАСА покине Джим Морхард, заступник адміністратора, якого Конгрес затвердив у жовтні 2018 року.

Переглянути джерело

ULA вчергове перенесла запуск ракети Atlas V з розвідувальним супутником

Через наближення тропічного шторму «Ета» компанія United Launch Alliance (ULA) перенесла запуск ракети Atlas V з супутником NROL-101 Національного розвідувального управління. Наступна спроба запуску запланована на середу, 11 листопада, о 17:22 EST (22:22 UTC). Проблема з дистанційно керованими клапанами рідкого кисню наземної системи вирішена, ракета та корисне навантаження справні. Попередньо запуск ракети був запланований на 3, потім на 4 листопада та був відмінений через технічні причини.

Переглянути джерело

Погодні та технічні проблеми затримують тест ракети Space Launch System

Тестування важкої ракети Space Launch System (SLS) стикається з черговою затримкою, цього разу через поєднання погодних та технічних проблем, які можуть відсунути подальші випробування до кінця року.
6 листопада НАСА оголосило, що затримує завершальні етапи випробування «Green Run» системи SLS, включаючи перевірку запуском чотирьох двигунів. Це тестування було призначено на середину листопада – дату, підтверджену представниками НАСА та Boeing, головного підрядника SLS. Однією з причин перенесення випробувань став ураган «Зета», який 28 жовтня пройшов поблизу Космічного центру ім. Дж.Стенніса у Міссісіпі, де проходять випробування «Green Run» системи SLS.
Другою причиною затримки стали технічні проблеми. НАСА повідомило, що один із восьми клапанів, що подають рідкий водень до чотирьох двигунів RS-25, мав «непослідовні характеристики» під час попередніх випробувань.

Переглянути джерело

Компанії Airbus та Raytheon протестують проти супутникового контракту з Агентством космічного розвитку

Компанії Airbus та Raytheon подали протести до Рахункової палати США (Government Accountability Office), оскаржуючи контракти Агентства космічного розвитку МО США, укладені з компаніями L3Harris та SpaceX минулого місяця на виготовлення восьми супутників спостереження за пуском ракет, призупинивши проекти до вирішення суперечки.
5 жовтня Агентство космічного розвитку уклало контракти зі SpaceX на $ 149 млн та з L3Harris – на $ 193,5 млн, за якими кожна компанія має побудувати по чотири супутники для виявлення та відстеження балістичних та гіперзвукових ракет. Airbus U.S. Space and Defense подала свій протест 28 жовтня. Протест Raytheon був поданий 3 листопада. Рахункова палата США має прийняти рішення до 11 лютого 2021 року.
Прес-секретар Airbus заявив, що «під час підсумкового огляду укладених контрактів виявлено занепокоєння щодо процесу оцінки Урядом, і в результаті ми подали протест до Рахункової палати США». Представник Raytheon заявив, що компанія не може коментувати протест. Незрозуміло, як ці протести вплинуть на графік виконання контрактів. Мета Агентства космічного розвитку – запустити вісім супутників восени 2022 року. Проте, поки протест не буде вирішено, L3Harris та SpaceX не можуть приступити до виконання укладених контрактів.

Переглянути джерело

Зонд ОАЕ вийде на орбіту Марса 9 лютого наступного року

Космічне агентство Об’єднаних Арабських Еміратів оголосило про успішне завершення третього та останнього маневру з корекції траєкторії апарату Hope («Надія»). Прибуття еміратського зонда на орбіту Марса означитиме, що ОАЕ стануть п’ятою країною, яка досягне Червоної планети. Подолавши 189 млн км, зонд «Надія» досягне запланованої орбіти Марса 9 лютого 2021 року. Він вже подолав 60% своєї подорожі, що еквівалентно 290 млн км за 111 днів з моменту запуску 20 липня.

Переглянути джерело

Французький метеорологічний супутник Taranis буде запущено в середині листопада

За повідомленням Національного центру наукових досліджень Франції (CNRS) метеорологічний супутник Taranis планується до запуску у ніч з 16 на 17 листопада. КА Taranis буде інструментом для вивчення сплесків рентгенівського та гамма випромінювання, їх вплив на верхні шари атмосфери, екстремальні погодні явища та клімат. Місія є результатом співпраці CNRS, французького космічного агентства (CNES), комісії з атомної енергії та альтернативних джерел енергії (CEA) та декількох французьких університетів.

Переглянути джерело

Компанія Maxar Technologies у 2021 році планує запустити 2 супутники WorldView Legion

Maxar планує запустити перші два супутники WorldView Legion у вересні 2021 року з використанням РН Falcon 9 SpaceX з бази ВПС Ванденберг в Каліфорнії. До пандемії COVID-19, компанією Maxar було заплановано здійснити запуск супутників WorldView Legion у першому кварталі 2021 року, але через затримки постачальників обладнання переносяться терміни повної інтеграції, що означає, невчасне виконання плану щодо випробувань та запуску. Наступні два супутники даної серії будуть запущені через термін від 3 до 6 місяців після першого запуску.

Переглянути джерело

Китайська приватна компанія Galactic Energy вперше здійснила орбітальний запуск

Компанія Galactic Energy успішно провела перший запуск чотириступінчастої твердопаливної ракети Ceres-1 з космодрому Цзюцюань поблизу пустелі Гобі. В якості корисного навантаження виступав 50-кілограмовий КА Tianqi-11, що був виведений на 500 км сонячно-синхронну орбіту (SSO) в інтересах компанії Beijing Guodian Gaoke Technology Co. Успішність місії означає, що Galactic Energy стає другою приватною китайською компанією, яка провела успішний орбітальний запуск.

Переглянути джерело

Президент США Д.Трамп звільнив міністра оборони М. Еспера

У своєму твіттері 9 листопада президент США Дональд Трамп заявив, що звільнив міністра оборони Марка Еспера та призначив виконуючим обов’язки міністра директора Національного контртерористичного центру Крістофера Міллера. Це рішення Трампа було прийняте услід за повідомленнями ЗМІ про те, що Еспер суперечив Трампу через заклик президента використати збройні сили для придушення протестів проти расизму у США. Еспер заявив, що у використанні діючої армії немає необхідності. Ця заява викликала невдоволення Білого дому. Конгресмени від Демократичної партії США розкритикували рішення Д.Трампа про припинення повноважень високопоставленого чиновника наприкінці каденції чинної адміністрації.

Переглянути джерело

Адміністрація Байдена не розглядається як загроза для Космічних сил США

Космічні сили США були створені за ініціативою адміністрації Д.Трампа. Обраний президент Джо Байден заявив, що планує змінити низку рішень Трампа, але, на думку експертів, він і надалі підтримуватиме Космічні сили США. «Якби Космічних сил ще не було, я думаю, Джо Байден, ймовірно, не став би створювати їх. Однак, вважаю малоймовірним, що Байден спробує ліквідувати Космічні сили», – сказав Девід Бурбах, доцент кафедри національної безпеки Військово-морського коледжу США.
Експерт зазначив, що у Вашингтоні існує загальний консенсус щодо того, що космос є «спірною сферою». Незважаючи на те, що багато демократів виступали проти створення окремої служби, вони погоджуються з тим, що Пентагону потрібно було зробити більше для протидії загрозам космічним активам США, сказав Д.Бурбах. «Космічні сили – це не те рішення, яке вважали б за краще демократи, але з огляду на те, що це було зроблено, я думаю, що основна увага буде зосереджена на спробі забезпечити ефективну роботу».

Переглянути джерело

Компанія SpaceX уклала контракт з Космічними силами США на спостереження за невоєнними запусками на суму $ 29 млн

Компанія SpaceX отримала контракт на $ 29,6 млн у рамках другої фази (Phase 2) Національної програми космічної безпеки (National Security Space Launch), який дасть змогу Космічним силам США контролювати та вивчати дані комерційних та цивільних космічних місій компанії. Однорічний контракт «передбачає ранні інтеграційні дослідження і спостереження за флотом для космічних місій, не пов’язаних з національною безпекою», – йдеться в оголошенні контракту Космічних сил 9 листопада.
Контракт надає Космічним силам можливість спостерігати за діяльністю компанії, зокрема використання SpaceX свого супутникового угруповання широкосмугового Інтернету Starlink з флотом ракет Falcon-9. SpaceX також готується запустити комерційну місію з екіпажом НАСА на Міжнародну космічну станцію. Починаючи з наступного року, Космічні сили вперше використають ракету Falcon-9 компанії SpaceX для запуску військових супутників GPS.

Переглянути джерело

SpaceX пояснює, чому Космічні сили США платять $ 316 млн за один запуск

Укладений 7 серпня 2020 р. контракт ВПС США з компанією SpaceX на $ 316 млн на запуск супутника Національного розвідувального управління у 2022 фінансовому році викликає питання у експертному середовищі.

Довідково: 07.08.2020 р. Департамент ВПС США оголосив, що компанії SpaceX та ULA та були обрані для отримання п’ятирічних контрактів для запуску супутників військових та спеціальних служб США в інтересах національної безпеки.
У рамках зазначеного Центр космічних і ракетних систем Космічних сил США оголосив про замовлення у 2022 фінансовому році трьох запусків на загальну суму $653 млн.: двох від ULA за $337 млн. та одного від SpaceX за $316 млн.

Попередні заявки SpaceX на запуски в інтересах національної безпеки були значно нижчими. Наприклад, нещодавній контракт на запуск Falcon Heavy SpaceX, укладений з НАСА, склав $ 117 млн. Президент і головний операційний директор SpaceX Гвін Шотвелл 9 листопада пояснила, що контракт з ВПС США від 7 серпня враховує оплату послуги запуску, але також покриває витрати на інфраструктуру та інші питання, необхідні для забезпечення запусків в інтересах національної безпеки. Г.Шотвелл наполягає, що ціни на запуск компанії не піднялися. Однак SpaceX намагається компенсувати витрати на модернізацію стартової площадки компанії на базі ВПС Ванденберг в Каліфорнії, на розширений обтічник корисного навантаження тощо. Ціна «в основному відображає витрати на інфраструктуру», сказала Шотвелл.

Переглянути джерело

Японська космічна компанія Ispace відкриває офіс у США

Японська компанія Ispace, що розробляє системи посадки на Місяць, оголосила 9 листопада, що відкриває офіс у Сполучених Штатах (у Денвері, штат Колорадо) з метою отримати контракти у рамках програми НАСА з вивчення Місяця «Артеміда». «США – це дуже важливий ринок», – сказав Такеші Хакамада, виконавчий директор Ispace. Компанія вже працює над двома посадочними модулями і є частиною команди у програмі НАСА Commercial Commercial Lunar Payload Services (CLPS).

Переглянути джерело

Обсерваторія Аресібо зазнала шкоди через обрив кабелів

Знаменита обсерваторія Аресібо в Пуерто-Рико зазнала чергової серйозної шкоди через пошкодження антени зірваними кабелями. Обсерваторія Аресібо була побудована на початку 1960-х років як найбільший в світі радіотелескоп з антеною діаметром 305 м. Телескоп Аресібо залишався найбільшим в світі протягом десятиліть, поки в 2016 році Китай не завершив будівництво сферичного телескопа з пятісотметровий апертурою. В останні роки обсерваторія сильно постраждала від стихійних лих і фінансової невизначеності. Землетруси і урагани пошкодили телескоп, в тому числі потужний ураган «Марія» у 2017 році. Деякі ремонтні роботи після цього урагану все ще тривають.
У січні цього року поблизу обсерваторії відбувся землетрус, а у серпні один із товстих кабелів обірвався та пошкодив дзеркало телескопу. За даними Університету Центральної Флориди (University of Central Florida), який керує обсерваторією Аресібо від імені Національного наукового фонду, другий інцидент із кабелем має певне відношення до першого. Обидва кабелі були підключені до однієї опорної вежі, і можливо, другий обрив був спричинений додатковим напруженням після першої поломки.

Переглянути джерело

У 2020 році запущено рекордну кількість малих супутників

Незважаючи на коронавірус та виклики, які пандемія поставила перед космічною галуззю, кількість запущених у 2020 році супутників досягла рекордного рівня – майже 1100 космічних апаратів було доставлено на орбіту протягом 10 місяців року. З 1 січня по 1 листопада у всьому світі було запущено близько 1079 супутників, 1029 з яких – малі, повідомив 10 листопада експерт консалтингової компанії Euroconsult Олександр Наджар (Alexandre Najjar) у ході віртуальної конференції «Всесвітній тиждень супутникового бізнесу» (World Satellite Business Week).
Кількість малих супутників, запущених у 2020 році, суттєво перевищує попередній рекорд у 385 супутників, запущених у 2019 році. Супутники угруповання Starlink компанії SpaceX склали 773 з 1029 супутників, запущених до цього часу у 2020 році.
За заявою експерта, число 1079 не включає в себе запуск Індійською організацією космічних досліджень 7 листопада ракети-носія Polar Satellite Launch Vehicle, що вивела на орбіту індійський радіолокаційний супутник та ще дев’ять комерційних малих супутників. Також не враховані супутник GPS-3, який компанія SpaceX запустила 5 листопада, та приблизно десять супутників, які китайська ракета Long March-6 запустила 6 листопада. Таким чином, загальна кількість супутників, запущених цього року, вже перевищила 1100.
Очікується, що до кінця 2020 року будуть запущені ще десятки супутників.

Переглянути джерело

Вірменія застосовувала в Азербайджані ракети «Іскандер» російського виробництва

У соціальних мережах з’явилося відео, на якому показано перший випадок застосування вірменською стороною оперативно-тактичних ракет «Іскандер» російського виробництва по азербайджанським силам. Запис з’явився за кілька годин до оголошення про підписання угоди про припинення вогню. Невідомо, коли були зняті кадри запуску ракети «Іскандер», але вперше вони з’явилися у мережі 9 листопада.
Незважаючи на низьку якість зображення, через що важко розрізнити самохідну пускову установку (СПУ) та ракету, можна зробити висновок, що на запису саме «Іскандер», а не ракети «Точка», що були на озброєнні Вірменії з радянських часів. Найголовніше, що СПУ у кліпі відносно швидко вистрілює дві ракети. СПУ для ракет «Точка» та «Scud» несуть лише одну ракету.
Вірменія вже застосувала проти азербайджанських військ ракети «Точка» та «Scud», але, незважаючи на погрози ще з вересня, відмовилася від використання своїх «Іскандерів». Це її новітні балістичні ракети, які вона придбала у Росії у 2016 році. На сьогодні Вірменія є єдиною країною, яка придбала експортний варіант цієї зброї, відомий як «Іскандер-Е». Це версія ракети зі зменшеною дальністю до 280 км, що відповідає умовам Режиму контролю за ракетними технологіями, учасником якого є Росія.

Переглянути джерело

Великі компанії-виробники важких ракет ставлять під сумнів життєздатність операторів малих ракет

Керівники компаній-виробників великих ракет заявили, що сумніваються, що є достатній сенс існування великої кількості розробників малих ракет-носіїв, посилаючись на власний досвід щодо надання послуг запуску малих супутників. Під час панельної дискусії на віртуальній конференції «Всесвітній тиждень супутникового бізнесу», що проводився консалтинговою компанією Euroconsult, 9 листопада виконавчий директор та президент United Launch Alliance Т.Бруно відмітив, що за його спостереженнями, рік тому було 120 підприємств-проектантів малих та надмалих ракет-носіїв. Зараз, за його словами, таких компаній стало значно менше через проблеми з фінансуванням, пов’язані з пандемією.
«Я не очікую, що цей ринок відновиться, тому що у цьому випадку він був би перенасичений, якби всі стартапи мали успіх», – сказав він. «На наш погляд, дійсно є місце лише для двох-трьох компаній-операторів малих ракет». Інші учасники дискусії погодились, що попит є лише на кілька невеликих компаній-виробників малих ракет-носіїв. Крім того, оператори важких ракет відзначили, що питома вартість виведення на навколоземну орбіту супутників за допомогою їх виробів істотно нижче, ніж у інших учасників ринку.

Переглянути джерело

До висадки на Марс роверу НАСА «Perseverance» залишилося 100 днів

Лише 100 днів та 166 млн миль (268 млн км) розділяють місію марсохода НАСА Perseverance («Наполегливість») і кратер «Джезеро» Червоної планети. Посадка має відбутися 18 лютого 2021 року о 12:43 за тихоокеанським стандартним часом, підтвердження має бути отримано лабораторією реактивного руху НАСА у Південній Каліфорнії приблизно через 11,5 хв. На даний час всі системи працюють у штатному режимі. 18 грудня команда місії планує виконати маневр корекції траєкторії, використовуючи вісім двигунів, для уточнення шляху космічного апарату до Марсу.

Переглянути джерело

Інвестиційне бюро Абу-Дабі профінансує дослідження сільськогосподарських технологій на суші, морі та у космосі

10 листопада Інвестиційне бюро Абу-Дабі (Abu Dhabi Investment Office) оголосило про укладання індивідуальних партнерських відносин з інноваційними сільськогосподарськими компаніями Pure Harvest Smart Farms, FreshToHome та Nanoracks. За укладеними угодами зазначені компанії отримають фінансові та нефінансові стимули на загальну суму 152 млн еміратських дирхамів ($ 41 млн). Дослідження та технології, розроблені цими компаніями, розширять можливості сільськогосподарської екосистеми Абу-Дабі та сприятимуть інноваціям у цьому секторі для вирішення глобальних проблем продовольчої безпеки.
Інтерес викликає співробітництво з американською компанією Nanoracks, найбільшим комерційним користувачем Міжнародної космічної станції. Nanoracks створює унікальну комерційну програму космічних досліджень агро-технологій «StarLab Space Farming Center». У рамках зазначеної програми в Абу-Дабі планується створити комерційний космічний дослідницький центр, орієнтований на проведення досліджень технологій вирощування сільськогосподарських тварин та рослин у космосі та в екстремальних кліматичних умовах на Землі. Космічні технології передбачається використовувати до сільського господарства пустель для вирішення нагальних екологічних та продовольчих проблем, а також для довгострокового вивчення космосу.

Переглянути джерело

Іран планує відправити у космос людиноподібного робота

Глава Іранського інституту аерокосмічних досліджень (ARI) Фахтолла Оммі (Fathollah Ommi) заявив, що на початку наступного року (за іранським календарем наступний рік почнеться 21 березня 2021 р.) Іран планує запустити у космос людиноподібного робота. Цей експеримент відбуватиметься у рамках підготовки до польоту першого іранського космонавта. «Будь-яку країну, якій вдається відправити людину у космос, вважають наддержавою у світі технологій. Іран почав готувати відповідну інфраструктуру для відправлення людей у космос багато років тому, відправивши в космос живих істот», – заявив Ф.Оммі. За словами керівника ARI, орбітальна фаза проекту буде реалізована до 2025 року, а перед цім відбудеться суборбітальна фаза.

Переглянути джерело

Повідомлення про запуск КА «Tiantong-1-02»

12 листопада 2020 року о 15:59 по UTC з космодрому Січан (Китай) ракета-носій «Long March 3B» вивела на геостаціонарну орбіту КА для мобільного та супутникового зв’язку Китаю «Tiantong-1-02». «Tiantong» – це серія геостаціонарних китайських супутників від CASC для Tiantong System, яка є першою в Китаї незалежною супутниковою системою мобільного зв’язку. Перший супутник цієї системи Tiantong-1-01, запущений у 2016 році, покриває сушу і територіальні води Китаю і надає користувачам всепогодні послуги мобільного зв’язку.
Tiantong-1-02 – другий супутник першої мережі мобільного зв’язку Китаю. Він використовує китайську супутникову платформу DFH-4 і, за словами виробника CAST, має найвищий коефіцієнт використання маси корисного навантаження в порівнянні з іншими супутниками того ж сімейства.

Джо Байден оголосив команду, яка допоможе йому провести огляд діяльності та планів НАСА

Новообрані президент США Джо Байден та віце-президент Камала Гарріс створили групи з проведення огляду державних структур (агентств) для підготовки до інавгурації у січні 2021 року. Команди з перевірки агентств відповідають за розуміння діяльності кожного відомства, забезпечення безперебійної передачі влади та підготовку до обрання президента Байдена та віце-президента Гарріса та їхнього кабінету. Команди складаються з волонтерів, штатних співробітників та експертів. Команда з огляду діяльності та планів НАСА складається з восьми добровольців, серед яких колишня астронавтка НАСА Памела Мелрой та два колишні науковці НАСА – Девід Уівер і Шеннон Веллі.

Переглянути джерело

Законопроект Сенату США пропонує НАСА лише частину запитуваного фінансування

Законопроект про асигнування Сенату США передбачає надання НАСА лише частину фінансування, яке воно вимагало для розробки місячного посадкового модуля. Це ставить під загрозу імовірність повернення людей на Місяць до 2024 року. 10 листопада були оприлюднені законопроекти Сенату щодо витрат на 2021 фінансовий рік, включаючи законопроект про торгівлю, юстицію та науку, що містить фінансування НАСА.
Зазначений законопроект передбачає витрати у розмірі $ 23,495 млрд для НАСА, що на $ 866 млн більше, ніж законопроект Палати представників, але на $ 1,75 млрд менше запиту НАСА на 2021 фінансовий рік. Найбільш проблемним питанням є програма НАСА «Система посадки людей» (Human Landing System, HLS). НАСА вимагало $ 3,2 млрд для фінансування HLS, за якою планувалась розробка однієї або декількох посадочних платформ у рамках програми «Артеміда». Однак у законопроекті Сенату на це визначено лише $ 1 млрд. Це перевищує запропоновані законопроектом Палати представників $ 600 млн, але далеко не відповідає запиту Адміністрації. Керівництво НАСА заявило, що лише за умови повного фінансування у розмірі 3$ 3,2 млрд можна розраховувати на здійснення висадки людини на Місяць у 2024 році. Експерти оцінюють малоймовірним, що адміністрація Байдена сприятиме висадці на Місяці у 2024 році. Нова команда мало говорила про космос та не встановлювала жодних дат.

Переглянути джерело

Офіс Генерального інспектора НАСА висловив сумніви у готовності місячної орбітальної платформи Gateway до 2024 року

Офіс Генерального інспектора НАСА (Office of Inspector General) дійшов висновку, що космічна станція Gateway, яку НАСА планує вивести на місячну орбіту у рамках програми Artemis («Артеміда»), ймовірно, не буде готова вчасно для забезпечення виконання плану адміністрації Д.Трампа щодо висадки астронавтів на Місяць до 2024 року. Gateway – це космічна станція, яка буде служити перевалочним пунктом для астронавтів, які подорожують між Землею і місячною поверхнею.
Перші дві частини Gateway – це силова установка (Power and Propulsion Element, PPE) та модуль проживання і логістики (Habitation and Logistics Outpost, HALO) розробляються США. Крім того, план створення Gateway передбачає створення додаткових модулів та іншого обладнання, розробку якого здійснюють міжнародні партнери. У створенні Gateway НАСА співпрацює з Канадським космічним агентством (CSA), Європейським космічним агентством (ESA), Японським агентством аерокосмічних досліджень (JAXA) та російською космічною державною корпорацією Роскосмос.
Однак у звіті OIG, оприлюдненому 10 листопада, критикується управління програмою Gateway з боку НАСА. Основна увага приділяється першим двом елементам, PPE та HALO, а не міжнародним внескам. Плани НАСА щодо Gateway за останні роки багато разів змінювались. За часів адміністрації Обами він називався Deep Space Gateway і мав бути пунктом пересадки астронавтів на орбіті Марсу. Обама не підтримав ідею повернення астронавтів на Місяць, вирішивши зосередитись на експедиції на Марс до 2030-х років.
Президент Трамп відновив мету висадки людини на Місяць наприкінці 2017 року, а програма Gateway був переналаштована і перейменована. Спочатку НАСА планувало висадити астронавтів на Місяць у 2028 році і описало Gateway як вирішальний елемент для досягнення цієї мети. Але у березні 2019 року віце-президент Пенс наказав НАСА пришвидшити програму, яка тепер називається «Артеміда», на чотири роки, щоб висадка відбулася у 2024 році, останньому році другого терміну Трампа, за умови, що він був переобраний. Оскільки НАСА перепланувати свої зусилля, щоб укластися до 2024 року, програма Gateway зіткнулася зі змінами, що вплинуло як на терміни, так і та обсяги витрат. Офіс Генерального інспектора НАСА проаналізував програму Gateway у частині збільшення витрат та розтягнення графіку. Генеральний інспектор НАСА Пол Мартін дав рекомендації, які закликають НАСА уточнити вимоги, вибрати оптимальні методи закупівель та визначити реальні дати реалізації планів.

Переглянути джерело

Індійська організація оборонних досліджень та розробок представила модель протисупутникової ракети

Міністр оборони Індії Раджнатх Сингх 9 листопада 2020 р. у приміщенні Індійської організації оборонних досліджень (Defence Research and Development Organisation, DRDO) представив модель протисупутникової ракети (Anti Satellite Missile, A-SAT). 27 березня 2019 року в Індії було проведено успішне випробування протисупутникової ракети («Місія Шакті»). Пуск ракети був проведений з полігону на острові Абдул Калам у Бенгальській затоці. Ракета знищила рухому ціль – індійський супутник, який перебував у 300 км від Землі. На представленні моделі протисупутникової ракети Міністр оборони заявив: «Успішне виконання «Місії Шакті» зробило Індію четвертою державою у світі, здатною захищати свої активи у космічному просторі. Встановлення моделі A-SAT надихне команду DRDO провести ще багато таких складних місій у майбутньому».

Переглянути джерело

Незалежні експерти рекомендують NASA відтермінувати місію з повернення зразків з Марсу

Експертна група, створена NASA для оцінки місій щодо доставки зразків з Марса на Землю, рекомендує NASA відкласти запуск наступних двох космічних кораблів і скласти бюджет на основі більш точної оцінки витрат. Колектив рішуче підтримує проект спільної місії NASA та Європейського космічного агентства з трьох космічних кораблів, проте дійшов висновку, що поточний план є надто амбіційним.
Сучасна концепція повернення зразків з Марса (Mars Sample Return, MSR) вимагає трьох космічних кораблів. По-перше, це зонд NASA Mars Perseverance (або Mars 2020) вартістю $ 2,4 млрд., який уже вирушає на Марс. Він збиратиме зразки у 43 сигаровидні пробірки і залишатиме їх на поверхні. Далі зонд для збору зразків (Sample Retrieval Lander, SRL) з марсоходом, побудованим Європейським космічним агентством, забере зразки і виведе їх на орбіту Марса. Вони будуть передані космічному апарату для повернення на орбіту Землі (Earth Return Orbiter, ERO). Апарат ERO також має бути побудований ЕКА, а капсула для зразків Марса, що має бути повернута на Землю, надається NASA.
NASA та ЄКА планують запустити SRL та ERO у 2026 році. ЄКА вже затвердило першу третину своєї участі, яка, за оцінками експертів, коштуватиме € 1,5 млрд.
NASA оцінило свою частку у $ 2,5-3,0 млрд., наголошуючи, що це буде «першим внеском». Експертна група у своєму звіті, оприлюдненому 10 листопада, «одностайно підтримала місію MSR», але надала низку рекомендацій. Ключові рекомендації полягають у тому, щоб два космічні апарати були запущені у 2028 році, а не у 2026 році, та NASA має збільшити свою частку до $ 3,8-4,4 млрд.

Переглянути джерело

З космодрому Куру планується запуск ракети Vega з іспанським та французьким супутниками

На 16 листопада запланований запуск з Космічного центру Куру у Французькій Гвіані європейської ракети Vega. Це буде сьомий запуск ракети Vega у цьому році та 17-й з часу першого стару з космічного центру Куру у 2012 році. Компанія Arianespace планує вивести на орбіту два супутники: SEOSAT-Ingenio іспанського Центру розвитку Промислові технології та TARANIS французького космічного агентства.
Цим запуском Arianespace підтверджує свою основну місію, забезпечуючи незалежний європейський доступ до космосу. SEOSAT-Ingenio – місія оптичної візуалізації Іспанії з високою розрізненістю. Місія спрямована на забезпечення рівномірного охоплення областей, що представляють національний інтерес, надання великих оперативних можливостей у зйомці багатоспектральних оптичних зображень Землі високої розрізненості для численних груп користувачів.
Загальна мета місії полягає у наданні інформації для картографії, землекористування, управління водними ресурсами, моніторингу навколишнього середовища, управління ризиками та безпеки. TARANIS є першим супутником, призначеним для спостереження світлових, випромінювальних та електромагнітних явищ, що відбуваються на висотах від 20 до 100 км під час грози.

Переглянути джерело

У Бразилії навчальний запуск ракети завершився пожежею

12 листопада на стартовому центрі Алькантара у Бразилії при спробі запуску загорілася навчальна ракета. Всі процедури безпеки були прийняті, ніхто не постраждав. Пожежа, яку влада класифікувала як невелику, сталася після спроби запуску ракети та була негайно ліквідована. Буде призначена комісія для розслідування причин. Інцидент стався у ході комплексу заходів з підготовки оперативних груп космодрому та тестування наземного обладнання, які стартували минулого понеділка.

Переглянути джерело