Новини за 19.01.2021 – 04.02.2021

PER ASPERA AD ASTRA

Харківські науковці провели випробовування іонно-плазмових двигунів для космосу

Протягом двох років Харківський машинобудівний завод «ФЕД» спільно з вченими Харківського авіаційного інституту створювали іонно-плазмові двигуни для космосу. Наприкінці 2020 року провели випробовування. Про це в ефірі Суспільного розповів президент асоціації «Укравіапром» і директор заводу «ФЕД» Віктор Попов.
«Буквально наприкінці року ми провели випробовування. Я б сказав, що ми виготовили перший у світі український іонно-плазмовий двигун», — повідомив Попов. Крім двигунів фахівці створили нову систему охолодження супутників. Самі супутники вже знаходяться на монтажному комплексі стартового майданчику.
«П’ять років займались створенням нової системи охолодження супутників, в тому числі й для міжпланетних перельотів за замовленням Європейського космічного агентства. Протягом цього тривалого часу ми відпрацювали не тільки конструкцію, а й технології, та вже здійснили комплектування двох супутників Європейського космічного агентства за замовленням американської компанії», — розповів Попов.
«Ви знаєте, що всі старти суворо розраховані, тож ми чекаємо на політ. Коли це все станеться, ми всюди напишемо «Харків у космосі! Знову у космосі!» До того ж, у міжнародному космосі», — каже Попов. За його словами, система охолодження «принципово нова». «Вона буде розповсюджена і на охолодження Місячних модулів і так далі, тому є велика перспектива», — говорить директор заводу «ФЕД». За його словами, до створення систем залучені як українські, так і іноземні фахівці.
«У нас тривають перемовини, ми обговорюємо умови контракту на 34 супутники», — сказав Попов. Створення двигунів та системи охолодження відкривають для Харкова вихід на світовий ринок, зазначає директор заводу.
«Не встигли ми закінчити два проекти, як вже отримали пропозиції від Туреччини, Китаю, Німеччини. Буквально сьогодні я отримав від В’єтнаму замовлення на 100 іонно-плазмових двигунів. Це велика справа», — говорить він.

Переглянути джерело

NASA та Польща підписали угоду про створення приладу для дослідження сонячного вітру

NASA та Міністерство науки і вищої освіти Республіки Польща домовились про співпрацю в рамках геліофізичної місії NASA – зонду міжзіркового картографування (Interstellar Mapping and Acceleration Probe, IMAP). Угода, підписана 30 грудня 2020 року, дозволить Центру космічних досліджень Польської академії наук спроектувати та побудувати один з 10 приладів IMAP – прилад Глобальної структури сонячного вітру (Global Solar Wind Structure, GLOWS), а також забезпечити наземну підтримку і персонал, необхідний для підтримки приладу та наукової групи IMAP.
Запланований до запуску не раніше лютого 2025 року, IMAP спостерігатиме і картографуватиме геліосферу Сонця – обсяг простору, заповненого частинками, що випромінюються Сонцем, відомий як сонячний вітер.

Переглянути джерело

Компанія Virgin Orbit здійснила успішний запуск своєї ракети LauncherOne

Каліфорнійська компанія із запуску супутників Virgin Orbit 17 січня повідомила, що її ракета LauncherOne під час другої демонстраційної місії успішно вивела на навколоземну орбіту 10 супутників за програмою NASA Launch Services Program (LSP). Система запуску компанії Virgin Orbit використовує техніку, яка називається повітряним запуском, коли ракета запускається з-під крила реактивного літака, а не з традиційної стартової площадки на землі. На додаток до поліпшення корисної вантажопідйомності ракети, ця техніка дозволяє системі LauncherOne бути найбільш гнучкою системою запуску у світі – здійснювати запуски у короткі терміни та з найрізноманітніших місць для виходу на будь-яку орбіту.
17 січня спеціальний літак-носій компанії Virgin Orbit Boeing 747-400 «Cosmic Girl» вилетів з повітряно-космічного порту Мохаве до місця запуску над Тихим океаном, приблизно в 50 милях на південь від Нормандських островів. Після плавного відокремлення від літака ракети LauncherOne був запущений на три хвилини двигун першого ступеня NewtonThree, після чого відбулося відділення першого ступеня та запалювання двигуна другого ступеня NewtonFour протягом майже шести хвилин. Після 46-хвилинного польоту ракета знову запустила NewtonFour на п’ять секунд, після чого було здійснено розгортання корисного навантаження на орбіті висотою близько 500 км. На цільову навколоземну орбіту було виведено 10 супутників CubeSats. Цей запуск став значним кроком вперед для компанії Virgin Orbit у прагненні зруйнувати бар’єри, що перешкоджають доступному та швидкому доступу до космосу.
Довідково: Перша спроба запуску ракети з борту літака Boeing 747 «Cosmic Girl» в травні 2020 року була невдалою через проблему з подачею палива двигуна.

Переглянути джерело

Фінальне випробування серії «Green Run» ракети SLS завершено достроково

16 січня команда програми NASA Space Launch System (SLS) у космічному центрі ім.Стенніса провела фінальне випробування серії «Green Run» ракети SLS, яка братиме участь у реалізації місії Artemis I.
Усі чотири двигуни RS-25 були успішно запущені, але випробування було достроково приблизно через хвилину (двигуни мали працювати протягом восьми хвилин, що мало імітувати роботу під час запуску SLS). Тест був повністю автоматизований. Під час запуску двигунів бортове програмне забезпечення діяло належним чином та ініціювало безпечне відключення двигунів. Найближчими днями інженери проведуть аналіз отриманих даних і перевірку ракети SLS та чотирьох двигунів RS-25. За результатами проведеного аналізу будуть визначені наступні кроки.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX перенесла перший у 2021 році запуск супутників Starlink з 18 на 19 січня

«Через несприятливі погодні умови в зоні повернення, зараз націлені на вівторок, 19 січня, о 8:23 EST (15:23 за київським часом) для запуску Starlink», – повідомила компанія SpaceX у твіттері.
Компанія планувала 18 січня вивести на орбіту чергові 60 супутників системи Starlink на ракеті Falcon 9 зі стартової площадки NASA Pad 39A Космічного центру ім. Кеннеді у Флориді.

Переглянути джерело

Компанія Rocket Lab визначила новий термін запуску супутника зв’язку для OHB Group

18 січня компанія із запуску малих супутників Rocket Lab оголосила, що планує здійснити перший у 2021 році запуск ракети Electron з мікросупутником європейської космічної технологічної компанії OHB Group 20 січня. Вікно запуску 06:45 – 08:15 UTC (08:45 – 10:15 за київським часом). Запуск відбудеться зі стартового комплексу № 1 на півострові Махія у Новій Зеландії. Запуск ракети Electron компанії Rocket Lab з супутником компанії OHB Group планувався на 16 січня, але був відмінений з технічних причин (через дивні показання датчиків перед стартом).
Раніше повідомлялося, що цю спеціальну місію під назвою «Another One Leaves the Crust» («Ще один залишає земну поверхню») планується здійснити під час 10-денного вікна запуску, що відкриється 16 січня. Корисним навантаженням ракети Electron буде мікросупутник зв’язку. Запуск має стати 18-ю місією ракети Electron компанії Rocket Lab.

Переглянути джерело

Компанії ArianeGroup та CNES підписали угоду про тестування ракетного двигуна Prometheus

За результатами візиту на випробувальний центр ArianeGroup у Верноні президента Французької Республіки Еммануеля Макрона, генеральний директор ArianeGroup Андре-Юбер Руссель та президент CNES Жан-Ів Ле Галл 12 січня підписали угоду щодо випробувань нового ракетного двигуна Prometheus на полігоні Вернон у Нормандії. Угода направлена на консолідацію розробки Prometheus, зокрема, шляхом проведення випробувань на полігоні Вернон, починаючи з 2021 року. Випробування фінансується за рахунок космічного компонента Плану відновлення France Relance, який також включає в себе конкретне фінансування для Ariane 6 і цільові інвестиції, виділені на нарощування потенціалу на майданчику ArianeGroup в Верноні. Компанія CNES була призначена оператором цього компонента від імені уряду Франції.
Угода була підписана на тлі загостреної глобальної конкуренції в галузі ракет-носіїв з метою розвитку французького досвіду у галузі рідинних двигунів. Мета – прискорити графік випробувань двигуна Prometheus, розпочавши перші випробування на полігоні Вернон наприкінці 2021 року. Двигун Prometheus лежить в основі європейської стратегії розробки нових систем запуску. Він призначений для оснащення багаторазової ракети-носія Themis («Феміда»), а також нового сімейства європейських систем запуску, які прийдуть на зміну Ariane 6 та Vega-C.

Переглянути джерело

Відсутність польотів в рамках Договору з відкритого неба Росія може компенсувати за рахунок супутникової розвідки

Відсутність спостережних польотів, які проходили в рамках Договору з відкритого неба, Росія може компенсувати за рахунок нарощування можливостей супутникової розвідки, а також за рахунок діяльності СЗР та ГРУ. Про це 15 січня заявив директор російського Центру аналізу світової торгівлі зброєю Ігор Коротченко.
Раніше в МЗС РФ заявили, що Росія починає внутрішньодержавні процедури по виходу країни з Договору з відкритого неба. «У практичному плані для Росії дуже важливо компенсувати відсутність інспекційних польотів над територіями іноземних держав, зокрема держав-членів НАТО, посиленням можливостей в області ведення всіх видів космічної розвідки, і, перш за все, оптико-електронної і радіотехнічної», – сказав І. Коротченко.
Це, за його словами, дозволить завчасно реагувати на плани військового будівництва та модернізації збройних сил тих країн, які Росія відносить до числа потенційних противників. Крім того, необхідно наростити «можливості отримання інформації про плани і задуми іноземних держав і іншими методами, реалізуючи можливості СЗР Росії та Головного управління Генерального штабу ЗС РФ (відомого, як ГРУ)», – вважає І. Коротченко.

Переглянути джерело

Відсутність польотів в рамках Договору з відкритого неба Росія може компенсувати за рахунок супутникової розвідки

Відсутність спостережних польотів, які проходили в рамках Договору з відкритого неба, Росія може компенсувати за рахунок нарощування можливостей супутникової розвідки, а також за рахунок діяльності СЗР та ГРУ. Про це 15 січня заявив директор російського Центру аналізу світової торгівлі зброєю Ігор Коротченко.
Раніше в МЗС РФ заявили, що Росія починає внутрішньодержавні процедури по виходу країни з Договору з відкритого неба. «У практичному плані для Росії дуже важливо компенсувати відсутність інспекційних польотів над територіями іноземних держав, зокрема держав-членів НАТО, посиленням можливостей в області ведення всіх видів космічної розвідки, і, перш за все, оптико-електронної і радіотехнічної», – сказав І. Коротченко.
Це, за його словами, дозволить завчасно реагувати на плани військового будівництва та модернізації збройних сил тих країн, які Росія відносить до числа потенційних противників. Крім того, необхідно наростити «можливості отримання інформації про плани і задуми іноземних держав і іншими методами, реалізуючи можливості СЗР Росії та Головного управління Генерального штабу ЗС РФ (відомого, як ГРУ)», – вважає І. Коротченко.

Переглянути джерело

Можливості гіперзвукової зброї щодо уникнення засобів супутникового виявлення можуть бути переоцінені

Бюджет США у 2020 році передбачав 3,2 мільярда доларів на дослідження гіперзвукових озброєнь, що на 600 мільйонів більше, ніж у 2019. Проте оптимізм військових не розділяють незалежні експерти, які вивчили технічні характеристики перспективної зброї і дійшли висновку, що її переваги скоріше ілюзорні, ніж реальні. Їх аналітичний звіт опубліковано Science & Global Security. В одному з інтерв’ю Девід Райт, фізик з Массачусетського технологічного інституту та автор роботи, назвав суперзброю міражем. “Заявлених переваг багато, а розрахунків мало”, – сказав він. “Якщо ви додасте розрахунки, ви виявите, що переваги є нісенітницею”. Військові чиновники назвали звіт несуттєвим, заявивши, що він базується на застарілих даних.
“Через секретну природу технологій гіперзвукового озброєння ми не можемо публічно обговорювати поточні можливості зброї цього типу”, – заявив у своєму електронному листі Джаред Адамс, головний речник Агентства з перспективних дослідницьких проектів оборони або “Darpa “.
Річард Л. Гарвін, фізик і давній радник федерального уряду, назвав цей документ “дуже важливим і добре зробленим”. Він додав, що висловлював власну подібну критику гіперзвукових боєголовок представникам оборони.
Джеймс М. Актон , ядерний аналітик Фонду Карнегі за міжнародний мир, назвав цей документ “серйозною, достовірною і важливою роботою”.
Доктор Райт, що співпрацює з лабораторією ядерної безпеки та політики MIT і який проводив аналіз з Кемерон Л. Трейсі , вченим з Union of Concerned Scientists , приватної групи з Кембриджа, штат Массачусетс, яка часто здійснює контроль над озброєннями розповіли: “За визначенням, гіперзвукові апарати літають зі швидкістю, що перевищує швидкість звуку у п’ять разів – або в десятки разів швидше, ніж реактивні лайнери. Боєголовки піднімаються в космос у головній частині традиційної ракети великої дальності, потім стрімко спускаються в атмосферу. Щоб ухилятись або здійснювати інші маневри вони в основному використовують свої аеродинамічні особливості, які надають їм деяку підйомну силу крила.
Доктор Райт і доктор Трейсі засновували свій аналіз на інформації про Hypersonic Technology Vehicle-2 експериментальну технологію, розроблену ВПС і Дарпа. Вони зазначають, що їх результати також стосуються інших американських прототипів, а також пристроїв, що розробляються Китаєм, Росією та іншими країнами.
Комп’ютерне моделювання спиралося на фізику рухомих тіл та публічні розкриття інформації про Hypersonic Technology Vehicle-2 для моделювання найбільш вірогідних варіантів польоту. Двоє експертів заявляють, що їх комп’ютерне моделювання заповнює публічні прогалини в загальних показниках зброї, а також розкриває її потенційну взаємодію з існуючими військовими системами виявлення та ураження зброї. У своїх роботах вони бачать, що зброя по суті не перехитрила супутники раннього попередження та перехоплювачів. Наприклад, сучасні космічні датчики, зможуть відстежувати вогняні повороти зброї протягом більшої частини польоту через атмосферу. І як не дивно, враховуючи високу швидкість зброї, вони кажуть, що їх аналіз показує, що вона буде пролітати міжконтинентальні відстані повільніше, ніж балістичні ракети та боєголовки, що стріляють низькими траєкторіями.

Переглянути джерело

Всесвітній економічний форум опублікував звіт щодо розкриття потенціалу ДЗЗ для вирішення найважливіших проблем Африки

Всесвітній економічний форум (World Economic Forum, WEF) у співпраці з Digital Earth Africa 15 січня опублікував звіт про розкриття потенціалу дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) для вирішення найважливіших проблем Африки. Digital Earth Africa – це ініціатива, яка вперше у світі забезпечує вільний доступ до картографічних даних для всього африканського континенту. У звіті викладається, як дані ДЗЗ можуть зіграти ключову роль у використанні технологій Четвертої промислової революції для вирішення нагальних проблем Африки.
Дані ДЗЗ можуть надати мільярдні можливості для економіки африканського континенту, допомогти створити робочі місця та забезпечити відновлення після пандемії COVID-19. Згідно оприлюдненого звіту, вплив даних Digital Earth Africa на африканську промисловість може перевищувати $ 2 млрд. на рік. У звіті вперше оцінено потенційний вплив даних Digital Earth Africa у трьох ключових сферах:
– прискорене зростання індустрії ДЗЗ, додаткові $ 500 млн. щорічних продажів з подальшими зовнішніми ефектами щодо зайнятості та податкових доходів;
– підвищення продуктивності сільського господарства за рахунок економії води, підвищення продуктивності праці, страхових виплат та зменшення споживання пестицидів у сільському господарстві щонайменше на додаткові $ 900 млн. на рік;
– ефективне регулювання діяльності з видобутку золота із заощадженням щонайменше $ 900 млн. за рахунок зменшення екологічної шкоди та врегулювання сплати податків.

Переглянути джерело

Компанія Boeing провела кваліфікацію програмного забезпечення космічного корабля Starliner

18 січня компанія Boeing повідомила, що завершила офіційну перекваліфікацію програмного забезпечення космічного корабля CST-100 Starliner у рамках підготовки до чергового випробувального польоту (Orbital Flight Test-2).
Довідково: Спроба тестового запуску корабля CST-100 Starliner до МКС у безпілотному варіанті була здійснена 20.12.2019. Після того, як корабель успішно відокремився від ракети-носія Atlas V, стався збій у системі розрахунку польотного часу. В результаті цього було витрачено забагато палива, потрібного для стикування з МКС. Було прийнято рішення скасувати стикування і повернути корабель на Землю. 22.12.2019 Starliner здійснив успішну посадку на полігоні Уайт-Сендз. Фахівці NASA, що проводили розслідування причин неполадок, виявили серйозні помилки у програмному забезпеченні корабля, розробленого компанією Boeing. Планується, що автономний космічний корабель Starliner здійснить безпілотний політ до Міжнародної космічної станції 29 березня, після чого у поточному році планується перший пілотований політ на МКС з астронавтами NASA.

Переглянути джерело

Компанія ThrustMe повідомила про успішні випробування першої йодної електромеханічної системи у космосі

Французька компанія-стартап ThrustMe оголосила 18 січня про успішні випробування у космосі першої електричної силової установки на йодному паливі на борту супутника Beihangkongshi-1 приватної китайської супутникової компанії Spacety. 28 грудня 2020 року була успішно випробувана перша йодна електрична силова установка у космосі, 2 січня 2021 року відбулося друге успішне випробування. Обидва тести були проведені силовою системою NPT30-I2-1U компанії ThrustMe на борту супутника Beihangkongshi – 1 компанії Spacety.
Супутник був запущений 6 листопада 2020 року і після декількох тижнів введення в експлуатацію рухова система була протестована під час двох 90-хвилинних запусків, що призвело до загальної зміни висоти супутника на 700 м. Ця демонстрація може перетворити космічну галузь.
Застосування йоду у якості палива дозволяє виводити на орбіту супутники із попередньо повністю заправленими силовим установками, а також суттєво спростити та впорядковувати процес супутникової інтеграції. Тому йод може представляти як економічний, так і екологічний інтерес для космічної галузі. Засновник та технічний директор компанії ThrustMe – інженер українського походження, колишній аспірант фізико-технічного факультету Харківського національного університету ім. В. Каразіна Дмитро Рафальський.

Переглянути джерело

Нові турецькі та киргизькі канали будуть транслюватися через азербайджанський супутник Azerspace-1

Азербайджанський супутниковий оператор Azercosmos уклав угоду з киргизькими телевізійними каналами Ayan TV та Super TV щодо їх трансляції з 18 січня в країнах Центральної Азії через супутник Azerspace-1. Ці канали транслюють щоденні політичні, соціальні, економічні та культурні програми Киргизстану киргизькою та російською мовами. Також укладено угоду про трансляцію через супутник Azerspace-1турецького телеканалу Euro 90, який має широку аудиторію в Європі. Канал Euro 90 передає програми про здоров’я, розваги та політику у Європі та світі турецькою та англійською мовами.

Переглянути джерело

Російське НВО «Енергомаш» планує відновити постачання ракетних двигунів за кордон

Генеральний директор російського підприємства НВО «Енергомаш» Ігор Арбузов повідомив про відновлення підприємством перерваних пандемією переговорів з іноземними замовниками про постачання за кордон ракетних двигунів та про спільні роботи зі створення двигунів. «Нажаль, переговорний процес сповільнився через пандемію. Ми не сильно відійшли від того стану переговорів, який був ще на початку 2020 року. Я б не хотів називати конкретні країни. Але зараз ми поступово повертаємося до переговорного процесу, і всі партнери, з якими йшли переговори, підтверджують свої наміри щодо розвитку співробітництва », – сказав він. «Думаю, що у 2021 році ми все-таки прийдемо до конкретних рішень», – зазначив Арбузов. Раніше повідомлялося, що Китай, Індія, Аргентина, Бразилія та Південна Корея зацікавлені у співпраці з Росією у створенні ракетних двигунів, в тому числі які працюють на нових видах палива.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX перенесла перший у 2021 році запуск супутників Starlink на 20 січня

«З метою забезпечення додаткового часу для проведення передстартових перевірок, запуск запланований на середу, 20 січня, о 8:02 EST (15:02 за київським часом) для запуску Starlink», – повідомила компанія SpaceX у твіттері 19 січня. Компанія планувала 18 січня вивести на орбіту чергові 60 супутників системи Starlink на ракеті Falcon 9 зі стартової площадки NASA Pad 39A Космічного центру ім. Кеннеді у Флориді. Через несприятливі погодні умови в зоні повернення запуск був перенесений на 19 січня.

Переглянути джерело

Запуск супутників з космодрому Байконур ракетою «Союз-2» планується 20 березня

Російська компанія «Главкосмос Пускові Послуги» 18 січня повідомила про підготовку на космодромі Байконур до комерційного запуску ракети «Союз-2» з зарубіжними супутниками.
«Ми приступили до роботи на космодромі Байконур до підготовки комерційного запуску ракети-носія «Союз-2», запланованого на 20 березня 2021 р.», – йдеться у повідомленні, опублікованому в твіттері компанії. Відзначається, що 18 січня на космодром Байконур прибув розгінний блок «Фрегат», а також супутники ELSA-d, DMSAT-1, UNISAT-7, три супутника GRUS та космічний апарат префектури Фукуї (Японія).

Переглянути джерело

Компанія Rocket Lab запустила свою ракету Electron з супутником зв’язку для OHB Group

20 січня компанія Rocket Lab, що спеціалізується на запусках малих супутників, здійснила перший у 2021 році запуск ракети Electron з мікросупутником GMS-T на замовлення європейської космічної технологічної компанії OHB Group. Запуск відбувся о 06:58 UTC (08:58 за київським часом) зі стартового комплексу № 1 на півострові Махія у Новій Зеландії. Місія компанії отримала назву «Another One Leaves the Crust» («Ще один залишає земну поверхню») Запуск став 18-ю місією ракети Electron. Запуск ракети Electron компанії Rocket Lab планувався на 16 січня, але був відмінений з технічних причин (через дивні показання датчиків перед стартом).

Довідково: 20 листопада 2020 р. компанія Rocket Lab здійснила місію «Return to Sender» («Повернення до відправника»), у ході якої було повернуто перший ступінь ракети Electron після успішного запуску та виведення на 500-кілометрову сонячно-синхронну орбіту 29 малих супутників. Перший ступень впав у воду Тихого океану та був витягнутий рятувальним судном компанії «Catch of the Day» («Улов дня»). Експерти компанії оцінили, що композиційна карбонова структура ракети повністю неушкоджена.
У місії «Another One Leaves the Crust», здійсненої 20 січня, повернення першого ступеня не планувалося.

Переглянути джерело

Кандидат на посаду міністра оборони США від команди Джо Байдена розглядає космос як сферу збройної боротьби

Визначений Президентом США Джо Байденом на посаду міністра оборони Ллойд Остін (Lloyd Austin) 19 січня у виступі перед Комітетом з питань збройних сил Сенату США заявив, що Китай є «найбільш небезпечним конкурентом Сполучених Штатів» і визначив космос зростаючою проблемою національної безпеки. «У разі мого схвалення на посаду я потурбуюсь про те, щоб космічна область була ретельно розглянута у рамках майбутніх стратегічних оглядів», – відмітив Л.Остін у заяві, поданій до Комітету.
За день до інавгурації Дж.Байдена Комітет з питань збройних сил провів майже чотиригодинні слухання щодо підтвердження Л.Остіна. Він стане першим міністром оборони країни – афроамериканцем. У своєму виступі Л.Остін назвав космос «ареною конкуренції великих держав» та підтримав пануючу у космічному співтоваристві думку про те, що системи США повинні бути більш стійкими та надійними проти протиспутникової зброї.

Переглянути джерело

Фінальний тест ракети SLS був достроково перерваний через «навмисно консервативні» параметри випробувань

Команда програми NASA Space Launch System (SLS) проаналізувала великий обсяг даних та дійшла висновку, що апаратне забезпечення ракети знаходиться у відмінному стані після випробувань серії «Green Run» із запуску всіх чотирьох двигунів RS-25. Проаналізувавши дані, команда встановила, що автоматичне відключення двигунів через 67,2 секунди після запуску 16 січня було викликане тестовими параметрами, які були «навмисно консервативними» для забезпечення безпеки основного ступеня ракети під час випробування.
«Ми повинні пам’ятати, що ракета, яку ми щойно протестували, – це ракета, яка має запустити космічний корабель Оріон навколо Місяця», – заявив адміністратор NASA Джим Брайденстайн на брифінгу після випробувань 16 січня. «Коли ми робимо цей тест, існує ризик, який ми не можемо припустити, оскільки це та сама ракета, яка буде виводити Оріон».
«Наші параметри випробувань демонструють наш підхід, який насамперед стосується безпеки, і були досить консервативними. Цей основний етап випробувань – важливий захід, який поверне Америку у далекий космос», – заявив віце-президент та керівник програми SLS компанії Boeing Джон Шеннон. «Наші обмеження для червоних ліній були встановлені для збору даних без зайвого ризику для системи».
Менеджер програми SLS в NASA Джон Хонейкатт зазначив, що робота з відновлення двигунів після перерваного випробування триває, ще не прийняте рішення – або проводити повторний тест із запуску двигунів, або готувати ракету до відправлення у Космічний центр ім. Кеннеді. Він також заявляв раніше, що для прийняття рішення NASA потрібно 21-30 днів для аналізу даних та вирішення, чи потрібен другий тест із запуском двигунів.

Довідково: Важка ракета SLS, що є ключовим елементом програми міжпланетних польотів «Артеміда», на даний час встановлена на випробувальному стенді B-2 в Космічному центрі ім.Стенніса. Раніше повідомлялося, що не пізніше 14 січня 2021 року ракета має бути доставлена у Космічний центр ім. Кеннеді, де має розпочатися її підготовка до запуску за програмою «Артеміда», що запланований на листопад 2021 року.

Переглянути джерело

SpaceX купила нафтові вишки для використання їх у якості плавучих стартових площадок для запуску ракети Starship

Минулого року компанія SpaceX придбала дві глибоководні нафтові вишки та планує перетворити їх на плавучі стартові площадки для запуску ракет Starship. Плавучі бурові вишки знаходяться у порту Браунсвіль, неподалік від випробувального полігону компанії SpaceX у Бока-Чика, де розробляється ракета Starship. Вишки отримали назви Деймос і Фобос (як супутники Марса). Ракета-носій Starship для надважких корисних навантажень матиме значну зону небезпеки вибуху та створюватиме проблеми із шумом, якщо її часто запускати поблизу населених пунктів. Тому морські стартові платформи визначені оптимальними для запуску.
За наявними даними, «глибоководні напівзанурені» нафтові установки 8500 та 8501 компанії Valaris продані за $ 3,5 млн кожна. Компанія Valaris зі штаб-квартирою в Х’юстоні, штат Техас, найбільший у світі власник офшорних нафтових платформ, у серпні 2020 р. подала заяву про банкрутство. Пара установок була придбана у липні 2020 року компанією з обмеженою відповідальністю Lone Star Mineral Development, що була зареєстрована у червні 2020 року на ім’я фінансового директора компанії SpaceX Брета Джонсена.

Переглянути джерело

Компанії Satellogic та SpaceX оголосили про укладання угоди на багаторазові запуски

Компанія Satellogic, що розробляє масштабовану платформу спостереження Землі з можливістю зйомки всієї планети як з високою частотою, так і з високою роздільною здатністю, 19 січня оголосила про укладання угоди з SpaceX. Предметом угоди є запуски космічних апаратів за допомогою ракети Falcon 9. Передбачається, що угода зі SpaceX дозволить Satellogic зберегти і розширити свої позиції світового лідера в області високочастотної високодетальної геопросторової аналітики. Завершення розгортання супутникового угруповання намічено до кінця 2022 року. До цього моменту компанія буде мати можливість щотижня знімати з високою розрізненістю весь суходол Землі. До 2025 року компанія планує мати на орбіті близько 300 супутників і перейти до щоденної зйомки.
Satellogic сама будує супутники, керує всім угрупованням і проводить аналіз даних, підвищуючи ефективність і знижуючи витрати на геопросторову аналітику. На кінець 2020 року в активі у Satellogic була можливість збирати більше 4 мільйонів квадратних кілометрів даних ДЗЗ в день.

Переглянути джерело

Компанія Aurora Insight запустить супутники литовської компанії NanoAvionics для радіочастотного зондування

Американська компанія-стартап Aurora Insight, що збирає дані про наземний та супутниковий зв’язок, планує запустити перший із двох супутників литовської компанії NanoAvionics у космічній місії SpaceX Falcon 9, запланованій на 22 січня. Литовська компанія-виробник супутників побудувала два шестиблокові супутники Bravo і Charlie формату Cubesat та інтегрувала їх із датчиками Aurora Insight.
«Ми розміщуємо датчики на фіксованих об’єктах, таких як будівлі та транспортні засоби, літаки та супутники», – заявила генеральний директор Aurora Insight Дженніфер Альварес. «Ми постійно проводимо та обробляємо трильйони вимірювань. Це дає нам цінну інформацію про радіочастотний спектр та мережі».
Заснована в 2016 році, Aurora Insight запустила свій перший супутник у 2018 році, який протестував технологію та визначив спроможність датчиків компанії виявляти наземний зв’язок.
За успішними результатами демонстрації технології, Aurora Insight у січні 2020 року найняла литовську NanoAvionics для створення двох супутників Bravo та Charlie. Aurora Insight планує створити угруповання з 12 супутників для забезпечення глобального покриття.

Переглянути джерело

Японське агентство аерокосмічних досліджень розпочинає відбір кандидатів у космонавти

Японія спільно із США та іншими країнами-партнерами бере активну участь у міжнародних дослідженнях космосу. Зокрема, Японія розробляє модуль для місячної орбітальної станції Gateway за програмою «Артеміда». Також планується участь японського космонавта у діяльності на місячному орбіті та на Місяці.
Виходячи із зазначеного, Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) починає набирати кандидатів у космонавти орієнтовно восени 2021 року до другої половини 2020-х років, коли очікується, що японські космонавти відіграватимуть активну роль у дослідженні Місяця. У майбутньому JAXA планує набирати кандидатів у космонавти регулярно раз на п’ять років.

Переглянути джерело

Китайська компанія iSpace планує вихід на IPO

Компанія iSpace, що базується у Пекіні, планує подати первинне публічне розміщення акцій на біржі «Науково-технологічна інноваційна рада» (Science and Technology Innovation Board, STAR Market), створеній у 2019 році для підтримки технологічних компаній. STAR Market оголосив про це 12 січня.

Довідково: Процедура IPO, Initial Public Offering — первинне розміщення (пропозиція) цінних бумаг на біржі. Таким способом компанії залучають додаткові фінанси для розвитку бізнесу. Після реєстрації на фондовому ринку організація з приватної перетворюється у публічну. Придбати її активи може кожен, хто має доступ до торгового майданчику.

Компанія Beijing Interstellar Glory Space Technology Ltd., також відома як iSpace, стала першою номінально приватною китайською компанією, яка вивела супутник на орбіту у липні 2019 року. Чотириступенева твердопаливна ракета Hyperbola-1 компанії, що має 20,8 м заввишки, відправила два супутники на низьку навколоземну орбіту після старту з Національного космічного центру Цзюцюань. Минулого року компанія залучила $ 173 млн інвестицій на розробку нової серії ракет-носіїв та багаторазових двигунів.
На даний час iSpace розробляє рідкопаливну киснево-метанову ракету-носій висотою 28 м та діаметром 3,35 м під назвою Hyperbola-2. Нова ракета зможе доставити понад 1 100 кг корисного навантаження на сонячно-синхронну орбіту висотою 500 км або 800 кг за умови повернення першого ступеня для повторного використання. 15-тонний двигун JD-1 ракети у травні минулого року пройшов 200-секундне випробування із запуском.
Зміни у політиці китайського уряду у 2014 році відкрили сектор запусків ракет та малих супутників для приватного капіталу. З тих пір у Китаї було створено близько 20 фірм, пов’язаних з ракетами-носіями. Ці комерційні пускові компанії підтримуються національною стратегією цивільно-військового партнерства. Це включає сприяння передачі обмежених технологій визначеним фірмам з метою сприяння інноваціям у технологіях подвійного використання. Ця діяльність контролюється Державною адміністрацією з питань науки, технологій та промисловості національної оборони (State Administration for Science, Technology and Industry for National Defense, SASTIND).

Переглянути джерело

На МКС відключилася система кондиціонування повітря

На Міжнародній космічній станції сталося позаштатне відключення системи кондиціонування повітря СКВ-2. Необхідно буде провести додаткові перевірки. Про це розповів космонавт Сергій Рижиков у ході переговорів з Центром управління польотами, трансляцію яких веде NASA. За словами наземних фахівців, через відключення системи кондиціонування необхідно «деактивувати комп’ютер» і провести додаткові перевірки.
Системи СКВ-1 і СКВ-2 знаходяться у модулі «Зірка», вони дублюють одна одну. У модулі також знаходиться джерело витоку повітря на МКС, про яке стало відомо наприкінці серпня. З цього часу екіпаж зайнятий пошуком місця витоку та його усуненням. Космонавтам вдалося знайти тріщину в ймовірному місці витоку повітря і заклеїти її спеціальною термостійкою стрічкою, однак повністю усунути витік не вдалося.

Переглянути джерело

Обробка супутникових зображень з використанням алгоритмів машинного навчання є перспективним інструментом для вивчення диких тварин, що знаходяться під загрозою зникнення

Вчені у Великобританії успішно використали супутникові знімки в поєднанні з алгоритмами глибокого машинного навчання для підрахунку тварин у рамках моніторингу популяцій зникаючих видів. Для цього дослідження було використано супутникові знімки з надвисоким просторовим розрізненням з КА WorldView 3 та алгоритм виявлення, розроблений Ольгою Ісуповою, вченим Батського університету (University of Bath). Даний проект є результатом співпраці з Оксфордським університетом (University of Oxford) у Великобританії та Університетом Твенте (Universiteit Twente) в Нідерландах. Метою проекту було проведення моніторингу популяції африканських слонів. Автоматизована система на основі алгоритму О.Ісупової виявляла тварин з точністю, близькою до точності оператора.
«Нова методика дозволяє здійснювати автоматизоване виявлення в короткі строки, пропонуючи таку необхідну альтернативу спостерігачам-людям, котрі проводять подібний моніторинг з літаків чи в інший спосіб. До того ж, виключається ризик подвійного рахунку, оскільки КА відразу захоплює велику площу території », – відмітила О.Ісупова.
За останнє сторіччя популяція африканських слонів різко скоротилася, в основному через браконьєрство та фрагментації природнього середовища. У дикій природі залишилося всього 40 -50 тис. слонів, тому цей вид знаходиться під загрозою зникнення. Перевагами даного проекту є виключення ризику контакту з тваринами під час збору даних та гарантія того, що люди не постраждають в процесі підрахунку, а також значне спрощення обліку тварин, що переміщаються між країнами.
У світі подібні дослідження з використанням супутникових даних та алгоритмів машинного навчання вже проводились, але саме це стало першим, в якому був проведений моніторинг популяції тварин з врахуванням неоднорідного ландшафту, тобто на тлі, що включає відкриті території, ліси та території зі змінним ландшафтом. Дослідники вважають, що їх робота демонструє потенціал технологій для захисту біорізноманіття та уповільнення прогресу Шостого масового вимирання (Голоценове вимирання).

Переглянути джерело

Компанія SpaceX здійснила черговий запуск ракети Falcon 9 з супутниками Starlink

20 січня о 8:02 EST (15:02 за київським часом) ракета Falcon-9 компанії SpaceX з пускового комплексу 39A (LC-39A) в Космічному центрі ім. Кеннеді вивела на орбіту 60 супутників Starlink, виконавши сімнадцяту місію проекту. Після місії перша ступінь ракети Falcon-9 восьмий раз успішно приземлилась на безпілотний корабель «Just Read the Instructions» («Просто читайте інструкції») в Атлантичному океані.
Запуск став першим, коли SpaceX використала підсилювач восьмий раз. Перша ступінь ракети вперше була використана для запуску випробувального польоту комерційного екіпажу Demo-1 у березні 2019 року, вона також була використана для запуску супутника SXM-7 13 грудня 2020 р. 38-денний термін підготовки до чергового польоту також став рекордним за найкоротшим часом між польотами того самого прискорювача. Завдяки цьому запуску SpaceX вивела на орбіту 1015 супутників Starlink, з яких 951 на даний час перебуває на орбіті.

Переглянути джерело

Космічні виклики для президента Байдена: чотири питання на найближчі чотири роки

20 січня Джо Байден розпочав перший рік свого президентства. Поки ще не відомо багато про погляди президента та його віце-президента Камали Харріс на ключові питання у сфері цивільної та національної безпеки. Пандемія та економічне відновлення, безсумнівно, визначатимуть початковий порядок денний Байдена. Тим не менше, є кілька ключових питань космічної сфери, які нова адміністрація повинна буде вирішити. Ці питання наступні:
хід реалізації програми NASA «Артеміда», яка навряд чи зможе досягти своєї мети щодо висадки людей на Місяці до 2024 року, що вимагає від адміністрації переглянути програму, одночасно посилюючи наукову роботу Агентства щодо науки про Землю;
зростаюча кількість на навколоземній орбіті супутників та сміття, що може підштовхнути адміністрацію до перегляду підходів адміністрації Трампа до управління цивільним космічним рухом;
необхідність управління розвитком новоствореного виду збройних сил – Космічних сил США;
завершення космічних програм Пентагону – від нових ракет-носіїв до нових супутникових угруповань на низькій навколоземній орбіті (LEO), розпочатих за адміністрації Трампа.

Переглянути джерело

Джим Брайденстайн залишає посаду керівника NASA

Джим Брайденстайн (Jim Bridenstine) покидає пост глави NASA, як він і попереджав ще на початку листопаду 2020 р., коли заявив, що новій адміністрації «потрібна людина, що має тісні стосунки з президентом США, … що користується довірою адміністрації … включаючи Адміністративно-бюджетне управління, Національну космічну раду, Раду національної безпеки. Думаю, я не годжуся для цього у новій адміністрації».
«Для мене було великою честю служити Адміністратором NASA. Я буду сумувати за дивовижною родиною NASA і назавжди буду вдячний за свій час у цьому неймовірному агентстві. Ad astra («До зірок»)», – написав Брайденстайн у твіттері 20 січня.
Джим Брайденстайн працював адміністратором NASA з квітня 2018 р. до інавгурації президента Джо Байдена 20 січня 2021 р. Після уходу Дж.Брайденстайна та його заступника Джима Морхарда помічник глави NASA Стів Юрчик (Steve Jurczyk) буде виконувати обов’язки адміністратора доти, доки адміністрація Байдена не призначить, а Сенат не схвалить нового керівника NASA. Нова адміністрація не заявила, коли планує оголосити нового кандидата.
Незабаром після виборів президента США з’явилося кілька потенційних кандидатів на посаду адміністратора NASA, переважно жінки. До них увійшли колишня астронавтка Пам Мелрой (Pam Melroy), колишня виконавча директорка аерокосмічної корпорації Ванда Остін (Wanda Austin) та колишня конгресменка, яка очолювала підкомітет Палати у попередньому конгресі Кендра Хорн (Kendra Horn).

Переглянути джерело

Компанії Thales Alenia Space та Airbus отримали контракти на будівництво супутників Galileo другого покоління

20 січня Європейська комісія (ЄК) за результатами відкритого конкурсу уклала контракти загальною вартістю € 1,47 млрд ($ 1,77 млрд) з компаніями Thales Alenia Space (Італія) та Airbus Defense & Space (ФРН) на будівництво та запуск системи супутникового позиціонування Galileo другого покоління. Цим ЄК ініціює запуск другого покоління європейської системи супутникового позиціонування Galileo. Мета полягає в тому, щоб утримувати Galileo попереду у світовій конкуренції та підтримувати її як одну з найбільш ефективних систем супутникового позиціонування у світі, одночасно зміцнюючи її як ключовий актив стратегічної автономії Європи.
Перші супутники цього другого покоління будуть виведені на орбіту до кінця 2024 року. Завдяки своїм новим можливостям, заснованим на високих інноваційних технологіях (антени з цифровою конфігурацією, міжсупутниковий зв’язок, нові технології атомних годинників, використання електричних силових установок) ці супутники покращать точність Galileo, а також надійність і відмовостійкість її сигналу, що буде мати ключове значення для майбутнього цифрового десятиліття, а також для зміцнення безпеки та використання у військових цілях.
Thales і Airbus обійшли у конкурсі німецького виробника OHB і будуть виробляти по шість супутників для угруповання. OHB добудує останні 12 супутників Galileo першого покоління, які будуть підтримувати систему доти, поки перша партія супутників Galileo другого покоління не буде запущена наприкінці 2024 року.
Система Galileo працює з 2016 року і на даний час складається з 26 супутників на орбіті. Система надає послуги точного позиціонування 2 мільярдам користувачів по всьому світу. Два додаткових супутники Galileo планується запустити у третьому кварталі 2021 року.

Переглянути джерело

Італійське космічне агентство повідомило про початок роботи супутникового угруповання COSMO-SkyMed другого покоління

18 січня Італійське космічне агентство (ASI) повідомило про завершення фази випробувань супутникового угруповання COSMO-SkyMed другого покоління та початок повноцінної експлуатації супутника CSG-1. COSMO-SkyMed – італійська система супутникового спостереження Землі датчиками із синтезованою апертурою (synthetic aperture radar, SAR), розроблена для подвійних цілей (цивільної та військової). Система спільно використовується ASI та Міністерством оборони Італії.
Угруповання супутників COSMO-SkyMed першого покоління розгорталося починаючи з 2007 року. Космічний сегмент першого покоління включав чотири супутника.
Для заміни угруповання першого покоління було розроблено угруповання другого покоління (COSMO-SkyMed Second Generation або CSG), яке виконуватиме ту ж функцію радіолокаційного спостереження Землі з особливим акцентом на Середземномор’ї. Основна відмінність від 1-го покоління полягає в тому, що 2-е покоління складається тільки з 2 супутників, CSG-1 та CSG-2. Контракт на будівництво супутників був підписаний у вересні 2015 року. Супутники будує компанія Thales Alenia Space. Запуск першого супутника (CSG-1) здійснено 18 грудня 2019 року ракетою «Союз» з космодрому Куру, запуск другого (CSG-2) був намічений на 2020 рік, але потім перенесений на 2021 рік.

Переглянути джерело

Китайська Space Will та американська Capella Space уклали угоду про співпрацю

Китайська приватна компанія Beijing Aerospace World View Information Technology Co., Ltd. (далі – Space Will) повідомила про початок офіційного партнерства з американською радіолокаційною компанією-стартапом Capella Space. Компанія Space Will, китайський дистриб’ютор зображень та оператор супутникової зйомки, пов’язаний з Китайською корпорацією аерокосмічної науки і технологій (China Aerospace Science and Technology Corporation, CASC), співпрацюватиме з Capella Space з питань отримання супутникових радіолокаційних зображень з роздільною здатністю 0,5 м з супутника-радара із синтетичною апертурою (synthetic aperture radar, SAR).
Компанія Space Will завдяки співпраці з Capella Space надаватиме більш якісні послуги клієнтам з різних галузей, таких як моніторинг міст, сільськогосподарських угідь, інфраструктури, морських сполучень тощо, за допомогою космічних знімків з роздільною здатністю 50х50 см, зроблених SAR-супутником Capella 2.

Довідково: На даний час небагатьом невеликим компаніям вдалося отримати фінансування на створення та запуск угруповань малих супутників SAR. Однією з них є фінська компанія Iceye, яка вже має п’ять КА SAR, що працюють в X-діапазоні. Другою є американська компанія Capella Space з Сан-Франциско, що почала публікувати знімки зі свого першого діючого супутника Sequoia, який працює в X-діапазоні.
22 грудня 2020 року китайська приватна компанія Spacety почала отримувати дані зі свого КА з синтезованою апертурою Hisea-1. Перші отримані зображення SAR мають триметрову розрізненість. В перспективі Spacety планує побудувати, запустити та управляти угрупованням з 56 малих супутників SAR. Також компанією заявлено, що з використанням інших режимів проведення зйомки є прагнення досягти розрізнення 1 м та 0,5 м.

Переглянути джерело

Перший китайський сонячний зонд буде запущений у 2022 році

Запуск першого китайського сонячного зонду «Вдосконалена космічна сонячна обсерваторія» (Advanced Space-Based Solar Observatory, ASO-S) запланований на першу половину 2022 року, це стане першою в історії країни місією по «торканню» до Сонця. Супутник буде працювати на сонячно-синхронній орбіті висотою 720 км та цілодобово спостерігатиме за Сонцем. За повідомленням Цзиціньшанської астрономічної обсерваторії при Академії наук Китаю, строк роботи супутника, загальна маса якого становить близько 1 000 кг, складає не менше чотирьох років.
Основні наукові цілі зонда включають спостереження за магнітним полем Сонця та сонячними спалахами і викидами корональної маси. Супутник розгорне три прилади, включаючи Повний дисковий векторний магнітограф, Жорсткий рентгенівський знімач та Сонячний телескоп Lyman-alpha.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX запускає місію Transporter-1

Ракета Falcon 9 компанії SpaceX планує 23 січня запустити місію Transporter-1 із виведення на орбіту десятків супутників. Ракета має стартувати з космодрому Космічних сил на мисі Канаверал о 9:24 EST (16:24 за київським часом). Після зльоту та відділення першого ступеня ракети Falcon 9 очікується його посадка на безпілотний корабель компанії SpaceX «Of Course I Still Love You» («Звичайно, я все ще люблю тебе») в Атлантичному океані.
Завданням місії є розгортання десятків супутників, у тому числі 48 супутників SuperDove спостереження за Землею компанії Planet, один наносупутник Charlie литовської компанії NanoAvionics на замовлення компанії Aurora Insight та 10 власних супутників Starlink. Під час місії перший ступінь В1058 буде використовуватися у п’ятий раз.

Переглянути джерело

Компанія Northrop Grumman провела випробування двигуна-прискорювача для ракети Vulcan компанії ULA

21 січня компанія Northrop Grumman повідомила про завершення статичного випробування твердопаливного двигуна-прискорювача, який вона розробила для нової ракети Vulcan Centaur компанії ULA. Випробувальний запуск графітового епоксидного двигуна діаметром 63 дюйми (GEM 63XL) відбувся 21 січня на заводі компанії у Прінторі, штат Юта. Northrop Grumman у серпні 2020 року завершила перше наземне випробування GEM 63XL.
У серпні на кваліфікаційному випробуванні двигун був протестований в умовах низької температури. 21 січня було проведено випробування в умовах високої температури, щоб перевірити роботу двигуна в умовах польоту. Під час статичного випробування 21 січня двигун відпрацьовував приблизно 90 секунд, виробляючи майже 449 000 фунтів тяги (203 663 кгс або 1 997 кН). Випробування підтвердило внутрішню ізоляцію двигуна, балістику ракетного палива та роботу форсунки при високих температурах.
Версія GEM 63XL має 72 фути довжини, тоді як двигуни GEM 63, що використовуються ULA у ракеті Atlas 5, мають 66 футів. Очікується, що двигуни GEM 63XL будуть використані на ракеті Vulcan Centaur, перший запуск якої планується цього року. Довідково: У вересні 2018 року було оголошено, що компанія ULA вибрала двигуни BE-4 компанії Blue Origin для першого ступеня ракети-носія Vulcan Centaur.
Планується, що маршеві двигуни BE-4 будуть підсилені прискорювачами GEM 63XL компанії Northrop Grumman. Ракета-носій Vulcan Centaur створюється для заміни до середини 2020-х носіїв Atlas-5 та Delta IV Heavy. Розробка ведеться з 2006 року. Частково багаторазова ракета Vulcan розрахована на виведення на низьку навколоземну орбіту до 40 тон корисного навантаження.
Два однокамерних двигуни BE-4 першого ступеня ракети Vulcan мають розвинути більшу тягу, ніж один російський двокамерний двигун РД-180 першого ступеня ракети Atlas-5.

Переглянути джерело

Розширення співробітництва між Україною та Австралією у космічній сфері

Важливим кроком у напрямку розширення співробітництва між Україною та Австралією у космічній галузі стало укладення 18 січня 2021 року Меморандуму про взаєморозуміння між Державним космічним агентством України (ДКА) та австралійською приватною компанією, яка спеціалізується на космічних розробках «Cosmovision Global Corporation PTY LTD».
Меморандумом передбачено започаткування співпраці між ДКА та австралійською компанією з метою запуску з майбутнього космодрому у Кейп-Йорк (штат Квінсленд, Австралія) українських ракетоносіїв серії «Зеніт-Австралія» для забезпечення виведення на орбіту державних та комерційних космічних апаратів виробництва України, Австралії, а також інших країн.

Переглянути джерело

Білоруські вчені розробили унікальний комплекс «Мультіскан» для дистанційного зондування Землі

Вчені Білоруського державного університету розробили унікальний комплекс для дистанційного спостереження за поверхнею Землі з повітряних засобів, оснащених знімальною апаратурою. «Мультіскан» призначений для збору і аналізу даних про оптичні спектри та температуру об’єктів з борта повітряних суден – літаків, вертольотів, безпілотників.
Пристрій може бути використано для вирішення прикладних завдань у різних галузях господарства для моніторингу пожеж, повеней, забруднень водостоків нафтопродуктами. Крім того, за допомогою приладу можна завчасно визначити підвищення температури торфовищ і запобігти загорянню, повідомивши у профільні служби, відстежити стан меліорованих земель, виявити несанкціоновані кар’єри та звалища.
Новація не має прямих аналогів у світі. Це підтверджується патентом № 12451 «Пристрій для авіакосмічної мультиспектральної зйомки». У порівнянні з іншими схожими розробками «Мультіскан» виграє у вартості, розмірах і комплексності. Винахід виконано у вигляді блоку датчиків, з’єднаних по бездротовому зв’язку Bluetooth або Wi-Fi з комп’ютером. Це дозволяє оператору дистанційно керувати всім пристроєм або його окремими елементами: тепловізором, камерами, гіперспектрометром, GPS-навігатором тощо.

Переглянути джерело

KADASTER співпрацюватиме з Україною щодо інтеграції геопросторової інформації

Агентство кадастру, земельної реєстрації та картографування Нідерландів (Netherlands’ Cadastre, Land Registry and Mapping Agency,) та Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо інституційного співробітництва в національній інфраструктурі просторових даних.
Меморандум дає змогу посилити співпрацю між двома відомствами: обмін експертами та делегаціями, експертна підтримка щодо збільшення спроможності Національної інфраструктури геопросторових даних (National Spatial Data Infrastructure, NSDI) та співпраця у сфері картографування, рельєфу місцевості, кадастру та реєстрації земель.
Держгеокадастр має на меті покращити розвиток та функціонування НІГД в Україні. KADASTER поділиться своїми знаннями та досвідом, усвідомивши взаємну вигоду від співпраці щодо NSDI та скориставшись можливістю зміцнити дружбу та взаєморозуміння між державами. Голова KADASTER Френк Тірольф (Frank Tierolff) та голова Держгеокадастру Роман Лещенко підписали 5-річну угоду у віртуальному режимі через обмеження COVID-19.
«Цей документ відкриває можливості для регулярного обміну досвідом та найкращими практиками для ефективного розвитку та функціонування національної інфраструктури геопросторових даних”, – сказав Роман Лещенко.
Френк Тірольф наголосив на важливості Меморандуму про взаєморозуміння, зазначивши: «Україна була на передньому плані в процесі оцінки статусу NSDI та планування майбутньої стратегії її розвитку. Цей Меморандум про взаєморозуміння дозволяє Держгеокадастру та KADASTER ефективно співпрацювати в інтеграції географічної інформації».

Переглянути джерело

Японське агентство аерокосмічних досліджень анонсувало дизайн нової ракети-носія Н3

Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) оголосило 21 січня про зовнішній дизайн нової ракети-носія H3, перший запуск якої запланований у поточному році. Беручи до уваги прийняття замовлень на запуск зарубіжних супутників, логотип країни був змінений з «NIPPON», використовуваного на основний ракеті H2A, на «JAPAN».
Ракета H3 – покликана згодом замінити основні діючі ракети H2A та H2B. В залежності від варіанту конфігурації на першому ступені може бути додатково встановлено до 4 твердопаливних прискорювачів SRB-3. Це наступне покоління прискорювача SRB-A, який використовується на ракетах H2A та H2B, а також в якості першого ступеня ракети-носія «Епсілон».
Після спрощення конструкції ракети вартість запуску оцінюється на рівні близько 5 млрд ієн (близько $ 48 млн), що становить половину вартості запуску на ракеті H2A. Менеджер проекту JAXA Окада Масаши повідомив: «Це відточена і лаконічна система. Дизайн також виключає зайві деталі». Він сказав, що час запуску ще не визначено.
Спочатку планувалося запустити H3 у 2020 році, але JAXA оголосило у вересні минулого року про перегляд терміну запуску через відмову основного прискорювача.
У Космічному центрі Танегасіма проводяться роботи по збірці компонентів ракети. Кількість робочих днів, необхідних для підготовки H3 до запуску, вдвічі менше, ніж у H2A, а кількість операторів буде скорочено до однієї четвертої за рахунок автоматизованих перевірок, щоб підвищити ефективність.

Переглянути джерело

Іран завершує будівництво супутника Nahid-2

«Роботи щодо будівництва супутника зв’язку Nahid-2 та орбітальної системи передачі даних Saman завершені, і пристрої будуть передані Іранському космічному агентству до кінця (іранського) року (до березня 2021 р.)», – повідомив 21 січня глава Іранського космічного агентства Morteza Barari. Він сказав, що супутник Nahid-2 («Венера» перською мовою) був спроектований і розроблений Іранським центром космічних досліджень і в даний час проходить останні етапи випробувань. Nahid-2 – телекомунікаційний супутник, який буде розміщений на геосинхронній орбіті. Супутник є наступником Nahid-1, супутника зв’язку, він закликаний покращити рейтинг Ірану в космічному зв’язку. Супутник Nahid-2 важить приблизно 100 кг та має розмір 64 на 64 см.
Його завданням є випробування технологій, необхідних для побудови геостаціонарних супутників зв’язку з експлуатаційним ресурсом не менше двох років.

Переглянути джерело

Китайський корабель космічного спостереження забезпечив моніторинг запуску супутника

Китайський корабель космічного спостереження Yuanwang-5 завершив свою місію в Тихому океані з моніторингу та забезпечення запуску супутника Tiantong 1-03 19 січня. Китай успішно вивів на орбіту супутник мобільного зв’язку 19 січня о 16:18 (UTC). Робота суднової системи вимірювання та управління залишалася стабільною в суворому морі, забезпечуючи ефективне виконання ключових етапів запуску. Китайський флот Yuanwang планує провести багато місій у 2021 році. Лише Yuanwang-5 проведе близько 10 морських місій протягом більше 200 днів.

Переглянути джерело

Американський уряд оприлюднив План досліджень та розробки щодо орбітального сміття

В останні дні своєї праці Адміністрація Д.Трампа оприлюднила Національний план досліджень та розробок щодо орбітального сміття, який призначений для координації зусиль з досліджень та розробок, спрямованих на обмеження, відстеження, визначення характеристик та виправлення ситуації зі сміттям на орбіті Землі. План є результатом міжвідомчої робочої групи, створеної Національною науково-технічною радою (National Science & Technology Council). Рада є частиною Департаменту з питань науки і технологій (Office of Science and Technology Policy) Білого дому.
У документі перелічено 14 пріоритетних напрямків майбутньої науково-дослідної роботи.
1. Обмеження утворення сміття. Вибір конструкції космічних кораблів для обмеження утворення нового сміття.
Пріоритетні напрями НДДКР:
• зменшення сміття під час запуску;
• підвищення стійкості поверхонь космічних кораблів;
• покращення захисту та ударостійкості;
• розробка конструкції, які зменшать або обмежать процеси фрагментації;
• покращення можливостей маневреності;
• визначення підходів до завершення місії, що мінімізують сміття в космічних кораблях та конструкціях.
2. Відстеження та характеристика сміття, що має вирішальне значення для забезпечення ефективних заходів щодо пом’якшення наслідків та безпеки польотів у космос.
Пріоритетні напрями НДДКР:
• характеристика орбітального сміття та космічного середовища;
• розробка технології для вдосконалення відстеження та характеристик уламків на орбіті;
• зменшення невизначеності даних сміття при розповсюдженні та прогнозуванні орбіт;
• покращення обробки даних, обміну та фільтрації каталогів сміття;
• передача досліджень щодо відстеження сміття та його характеристик в експлуатаційні можливості
3. Переробка сміття. Заходи з відновлення, які також називаються активним вивезенням сміття, можуть в довгостроковій перспективі суттєво зменшити ризик впливу сміття в ключових орбітальних режимах.
Пріоритетні напрями НДДКР 3:
• розробка технологій та методів відновлення та переназначення об’єктів сміття;
• розробка технологій та методів санації об’єктів сміття;
• розробка моделі для аналізу ризиків та витрат.
У звіті зазначається, що орбітальне сміття “представляє значну і зростаючу небезпеку для безпечних польотів у космічний політ”, оскільки навколоземна орбіта стає все більш перевантаженою.

Переглянути джерело

Китай планує запустити сім метеорологічних супутників Fengyun протягом 2021-2025 рр

19 січня Управління метеорології Китаю повідомило, що Китай планує запустити два супутники – Fengyun-4B та Fengyun-3E у 2021 році. До 2025 року мають бути запущені ще 5 супутників Fengyun. Супутник Fengyun-4B фактично є першим діючим супутником серії Fengyun-4. Орбітальні супутники, щоб заповнити відсутність сучасних глобальних метеорологічних супутникових спостережень, значною мірою підтримають числові прогнози.
Метеосупутник Fengyun-3E має стати першим у світі полярно-орбітальним супутником ранкового і вечірнього моніторингу, він має заповнити поточний дефіцит глобальних метеорологічних супутникових спостережень і зможе надати значну підтримку в розробці прогнозів погоди.
Щодо застосування супутникових даних, Управління метеорології Китаю буде і далі удосконалювати загальнодержавну систему по комплексному застосуванню дистанційного зондування Землі, щоб більш ефективно відповідати на запити щодо запобігання стихійних лих метеорологічного характеру і пом’якшення їх наслідків, соціально-економічному розвитку, будівництва екокультури.

Переглянути джерело

Військово-повітряна академія в Колорадо-Спрінгс, штат Колорадо, готує офіцерів для Космічних сил США

116 випускників Академії ВПС США цього року приєднаються до Космічних сил США. Це більше, ніж у минулому році, коли 86 випускників обрали космічну службу. Курсанти академії можуть вибрати службу у ВПС або Космічних силах після закінчення навчання. Виступаючи на веб-трансляції Інституту Мітчелла, Генерал Річард Кларк заявив, що, за його підрахунками, 116 курсантів випускного курсу, який включає близько 1000 чоловік, цього року підуть до Космічних сил. Ця кількість встановлюється залежно від кількості офіцерів, необхідних Космічним військам. Кларк сказав, що добровольців, які хочуть виконувати обов’язки у Космічних силах, більше, ніж є місць.
Школа розширила навчальну програму для підтримки нової складової збройних сил США. Ключовою вимогою для приєднання до Космічних сил є наявність технічного ступеня, сказав Кларк. “Ми отримуємо вказівки від начальника космічних операцій генерала Реймонда щодо того, яким вимогам мають відповідати курсанти. Основний навик — володіння сучасними цифровими технологіями”. Космічна навчальна програма охоплює будову та експлуатацію супутників. Курсанти також вивчають космічне право, стратегії та операції.
Кларк сказав, що академія хоче підняти рівень космічної освіти, навіть якщо вони в кінцевому підсумку курсанти служитимуть у ВПС. За його словами, академія пишається тим, що серед її випускників є 42 астронавти НАСА. Одним із космонавтів, нещодавно обраних для першої місії Артеміди НАСА на Місяць, є Раджа Чарі, який закінчив Військово-повітряну академію у 1999 році і, можливо, став першим випускником академії, який ходитиме по Місяцю.

Переглянути джерело

Супутниковий радар допомагає відстежувати Шторм Крістофа

Супутники, обладнані радіолокатором, особливо корисні в умовах густої хмарності та інтенсивних опадів. Вони дуже добре виявляють водні поверхні і допомагають швидко створювати сутуаційні карти великих площ. Їх мікрохвильове випромінювання без перешкод проходить крізь хмари. Провідна європейська компанія Iceye, оператор малого радіолокаційного супутника, створила карту небезпечних районів, яким загрожує підтоплення.
На зображенні показане місце – Суїнтон у південному Йоркширі, де річка Дон перевищила свій звичайний потік. Станом на 03:00 за Гринвічем, 21 січня супутникова інформація показує, що масштаби повені надзвичайно великі в багатьох місцях Великобританії. У деяких місцях повені досягли серйозних рівнів — розповідає Чарльз Бланше, віце-президент Iceye з підтримки прийняття рішень.
“Iceye продовжить публікувати свої радіолокаційні зображення для дослідження динаміки повені по всій країні кожні 12 годин. “Наразі ми ідентифікували понад 800 будівель, які постраждали в частинах північної та центральної Англії”, – сказав він BBC News. Тип аналізу, який ми бачимо тут, корисний для страхової галузі, що дозволяє швидко оцінити масштаб збитків, які, ймовірно, виникнуть.

Переглянути джерело

Компанія Google закриває проект Loon

Компанія Google оголосила, що закриває Loon, проект із забезпечення бездротового зв’язку із використанням повітряних куль, який розглядався як додаток до супутникових мереж та конкуруючих з ними. У своєму повідомленні Астро Теллер, очільник підрозділу перспективних проектів (Google X) компанії Google Alphabet, оголосив, що діяльність по проекту Loon буде згорнута у найближчі кілька місяців. Компанією Google проект Loon був запущений у 2012 році та був виділений до окремої компанії Alphabet у 2018 році.
«Незважаючи на революційні технічні досягнення команди за останні 9 років шлях до комерційної життєздатності проекту виявився набагато довшим та більш ризикованим, ніж очікувалося. Тому ми прийняли важке рішення закрити Loon», – заявив Астро Теллер.
«Не дивлячись на те, що ми знайшли ряд партнерів по проекту, ми не знайшли способу знизити витрати на рівні, необхідному для побудови довгострокового та сталого бізнесу», – дав аналогічну оцінку прийнятому рішенню в окремій заяві виконавчий директор по проекту Loon Аластер Вестгарт. По проекту Loon було розроблено технологію для надання бездротових послуг з використанням повітряних куль в стратосфері. З технічної точки зору, повітряні кулі були аналогом веж стільникового зв’язку. Протягом багатьох років Loon був в основному експериментальним проектом, але у липні 2020 року було оголошено про надання комерційних послуг у деяких частинах Кенії, використовуючи 35 повітряних куль для обслуговування регіону площею майже 50 тис. км2.
Проект Loon був одним із прикладів технологій, відомих як HAPS (High-altitude platform systems), систем висотних платформ, що використовують повітряні кулі або дистанційно пілотовані літальні апарати для надання послуг зв’язку в стратосфері. Представники космічної галузі розглядали HAPS як можливого конкурента супутників, оскільки такі системи можуть пропонувати послуги зв’язку з меншими затримками та потенційно меншими витратами, ніж супутники на низькій навколоземній орбіті.

Переглянути джерело

Компанія Firefly Aerospace готується до свого першого запуску

«Компанія Firefly виконує остаточну інтеграцію та перевірку першого ступеню, другого ступеню та відділення корисного навантаження ракети Alpha під час підготовки до нашого інавгураційного запуску з бази ВПС Vandenberg!» – повідомила компанія 22 січня у твіттері.
Довідково: Раніше повідомлялося, що компанія Firefly Aerospace планувала перший запуск своєї малої ракети-носія Alpha з бази ВПС США Vandenberg (Каліфорнія) на грудень. Проте, командир 30-го Космічного крила полковник Е. Масталір під час брифінгу на початку листопада повідомив, що цей запуск очікується не раніше січня 2021 р.
11 грудня NASA оголосило, що уклала контракт з компанією Firefly Black (дочірня компанія Firefly Aerospace) за програмою Demo Venture Class Launch Services (VCLS). Контракт на суму $ 9,8 млн. передбачає один запуск малої ракети-носія Alpha. 23 грудня 2020 р. компанія Firefly Aerospace, Inc. та виробник супутникового обладнання Adaptive Launch Solutions (ALS) оголосили про підписання багаторічної Угоди про запуски (Launch Services Agreement, LSA), яка включає чотири запуски ракети-носія Alpha, починаючи з 2021 року.

Переглянути джерело

Новозеландська компанія Dawn Aerospace отримала сертифікат на запуск космоплана зі звичайного аеропорту

Вперше у світі Адміністрація цивільної авіації Нової Зеландії (Civil Aviation Authority, CAA) видала компанії Dawn Aerospace сертифікат оператора безпілотних літальних апаратів на право польоту суборбітального літака зі звичайного аеропорту. Компанія Dawn Aerospace створює новий прецедент доступу до космосу. За таких умов космічні польоти будуть виконуватися без необхідності обмеження повітряного простору, що доводить, що космічні апарати та цивільна авіація можуть літати в гармонії.
Суборбітальний літак Mk-II Aurora компанії Dawn – це остання розробка у серії тестових апаратів, які спроможні запускати супутники у космос. Літак зможе здійснювати польоти на висоту понад 100 км, тобто до ближнього кордону космосу, та повертатися на аеродром. Після посадки та дозаправки літак буде готовий до нового вильоту протягом кількох годин. Muro-II Aurora стане першим транспортним засобом, який спроможний літати до межі з космосом кілька разів на день.
Для його польоту немає необхідності закривати повітряний простір і мати зони відчуження, як це характерно для запусків ракет.
Mk-II Aurora має невелике корисне навантаження, достатнє для проведення наукових експериментів у ближньому космосі, але занадто мале для виведення супутників на орбіту. Наступне покоління літаків серії Aurora, Mk-III, що буде базуватися на дизайні Mk-II, буде спроможне вивести на орбіту малі супутники вагою 50-100 кг. Перші польоти Mk-II Aurora розпочнуться у 2021 році з віддаленого аеропорту на Південному острові Нової Зеландії.

Переглянути джерело

На китайський космодром Веньчан доставлена ракета Long March -7А

23 січня китайське спеціалізоване вантажне судно Yuan Wang-22, яке використовується для транспортування важких ракет, прибуло до порту Qinglan на острові Хайнань (південь Китаю), на якому розташований Центр запуску супутників Веньчан. Судно доставило контейнери з ракетою CZ-7А / Chang Zheng-7А (Long March -7А) та інше обладнання. Після вивантаження, контейнери з розібраної ракетою, агрегатами і обладнанням 24 січня доставлені спеціальним автотранспортом на космодром Веньчан для остаточного складання ракети-носія CZ-7А / Chang Zheng-7А, інтеграції з корисним навантаженням і підготовки до планового запуску у березні місяці цього року.

Переглянути джерело

Південнокорейський супутник CAS500-1 доставлений на Байконур

Південнокорейський супутник дистанційного зондування Землі CAS500-1 24 січня був доставлений на Байконур, звідки буде запущений ракетою-носієм «Союз-2». «Космічний апарат Корейського Інституту Аерокосмічних досліджень CAS500-1 доставлений на майданчик №31 космодрому Байконур, де буде здійснюватися подальша підготовка супутника, його заправка та інтеграція. Готуємося до запуску ракети-носія Союз-2», – йдеться у повідомленні компанії «Главкосмос пускові послуги» у твіттері.

Переглянути джерело

Туніс розгортає супутникову систему моніторингу риболовних суден

Міністерство сільського господарства, водних ресурсів та рибальства 23 січня повідомило про введення у дію системи супутникового моніторингу риболовних суден довжиною понад 15 метрів. Ця система базується на трьох компонентах, а саме на центральній комп’ютерній системі міністерства, 50 центральних та місцевих диспетчерських та терміналах, що забезпечують передачу даних з розташування та діяльності суден, гарантуючи конфіденційність. Термінали системи будуть встановлені на 874 суднах (6,72% флоту Тунісу).
Для зменшення вартості експлуатації цих терміналів встановлюються фіскальні та фінансові пільги. Міністерство акцентувало увагу на важливості цієї системи нагляду в оптимізації безпеки рибалок і суден та боротьбі з незаконним рибальством, яке загрожує рентабельності риболовної галузі.

Переглянути джерело

Росію відсторонили від обговорення навколомісячної станції Gateway

За даними російських ЗМІ, російські представники виключені з експертної групи з обговорення перспектив створення навколомісячної станції Gateway. Представники Росії виключені з обговорення по цій тематиці, виключені з розсилок листів, обговорень, доступу до матеріалів тощо. Державна корпорація «Роскосмос» і NASA підписали угоду про співпрацю в освоєнні Місяця і конкретно – за програмою будівництва навколомісячної станції Deep Space Gateway, яка стане першим кроком для польоту людини до інших планет, у вересні 2017 року на Міжнародному конгресі астронавтики в Аделаїді (Австралія).
Про те, що Росія не братиме участі у проекті Deep Space Gateway в її нинішньому вигляді, новий глава «Роскосмосу» Д. Рогозін почав говорити ще у 2018 році. За його словами, Росія може створити місячну наукову станцію спільно з країнами БРІКС. «Буде російська місячна станція на Місяці або міжнародна – це предмет переговорів. Можливо, це буде спільна станція з нашими дружніми країнами – країнами БРІКС», – сказав Д. Рогозін.
У жовтні 2020 року Д. Рогозін заявив на 71-му Міжнародному астронавтичному конгресі, що Росія не братиме великомасштабної участі в американському проекті створення навколомісячної станції Lunar Orbital Platform-Gateway. За його словами, в нинішньому вигляді цей проект в основному необхідний для вирішення завдань американської сторони. У «Роскосмосі» не підтвердили і не спростували повідомлення про виключення Росії з обговорення проекту.
Водночас, у «Роскосмосі» відзначили, що за результатами опрацювання меморандуму про взаєморозуміння щодо співпраці у рамках проекту Gateway російська сторона прийняла рішення не брати участь в цій програмі.

Переглянути джерело

Державне космічне агентство України та В’єтнамський національний космічний центр підписали Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво у космічній сфері

25 січня 2021 року під час 15-го засідання Українсько-В’єтнамської Міжурядової комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва, що відбулося в онлайн-форматі, в.о. Голови Державного космічного агентства Михайло Лев та В’єтнамський національний космічний центр Академії наук та технологій підписали Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво у сфері дослідження та використання космічного простору в мирних цілях.
«Міжнародна співпраця є наразі одним із найважливіших векторів роботи у космічній галузі. Адже ми говоримо не тільки про потенційних інвесторів, а й про спільні проекти та ініціативи, обмін досвідом в реалізації космічних програм, поставки високотехнічного оснащення й т.і.», – зазначив в.о. Голови ДКА Михайло Лев.
Підписаний Меморандум регламентує ключові аспекти українсько-в’єтнамської взаємодії у сфері космічної діяльності, визначає перспективні напрями взаємовигідної співпраці. Він передбачає співробітництво у сфері розробки і виробництва космічних апаратів та їх складових частин, дистанційного зондування Землі, радіоастрономічних спостережень, реалізації проектів з радіолокації, обміну даними спостереження за космічним сміттям, підготовки та навчання персоналу, тощо. Сьогоднішня подія надасть нового імпульсу українсько-в’єтнамським відносинам в галузі космосу та сприятиме започаткуванню вже практичної співпраці на рівні підприємств та організацій обох сторін.

Переглянути джерело

Мінстратегпром визначив ключові завдання на 2021 рік

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України визначило пріоритетні завдання у своїй діяльності на поточний рік. У законодавчій сфері Мінстратегпром ставить за мету затвердити п’ять основоположних документів, що дадуть змогу реформувати та вивести на якісно новий рівень галузі промисловості, якими опікується Міністерство.
Так, планується затвердити Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України, Загальнодержавну цільову науково-технічну космічну програму України на 2021-2025 роки, Державну цільову науково-технічну програму розвитку авіаційної промисловості України на 2021-2030 роки і Загальнодержавну комплексну програму розвитку високих наукоємних технологій, а також затвердити й реалізувати Державне оборонне замовлення на 2021 рік.

Довідково: Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13.01.2021 № 15-р схвалено Концепцію Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021 – 2025 роки. Згаданим розпорядженням також доручено Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості разом з Державним космічним агентством, іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади розробити та подати у тримісячний строк Кабінетові Міністрів України проект Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки.

Переглянути джерело

NASA та Boeing визначили дату наступного льотного випробування космічного корабля Starliner

NASA та Boeing визначили 25 березня датою другого льотного випробування космічного корабля Starliner у рамках Комерційної пілотованої програми NASA (Commercial Crew Program). Орбітальний випробувальний політ Orbital Flight Test-2 (OFT-2) стане важливою віхою на шляху компанії до відправлення пілотованих місій на замовлення NASA до Міжнародної космічної станції. Місія OFT-2 полягатиме у запуску космічного корабля Starliner на ракеті Atlas V компанії United Atlanch Alliance зі стартового комплексу-41 космодрому Космічних сил на мисі Канаверал у Флориді, стикуванні з МКС і поверненні на землю приблизно через тиждень.

Довідково: Спроба тестового запуску корабля Starliner до МКС в безпілотному варіанті була здійснена 20.12.2019. Після того, як корабель успішно відокремився від ракети-носія Atlas V, стався збій у системі розрахунку польотного часу. В результаті цього було витрачено забагато палива, потрібного для стикування з МКС. Було прийнято рішення скасувати стикування і повернути корабель на Землю. 22.12.2019 Starliner здійснив успішну посадку на полігоні Уайт-Сендз.

Планується, що автономний космічний корабель Starliner здійснить безпілотний політ до Міжнародної космічної станції, після чого у поточному році планується перший пілотований політ на МКС з астронавтами NASA.

Переглянути джерело

Агентство космічного розвитку США просить промисловість надати інформацію про доступні технології

Агентство космічного розвитку (Space Development Agency, SDA) Пентагону опублікувало відкритий запит щодо інформації про перелік технологій, що напрацьовуються у космічній галузі. У «широкомасштабному оголошенні» (broad area announcement), опублікованому 25 січня, пропонується компаніям подати заявки на проекти космічних технологій, які можуть зацікавити SDA у їх фінансуванні, якщо вони задовільнять визначені потреби.
Агентство наголосило на використанні комерційних супутникових технологій для мінімізації витрат на розробку та дотримання своїх програм. В оголошенні від 25 січня SDA повідомило, що розгляне можливість фінансування науково-дослідних проектів технологій, які, можливо, не вдасться знайти на відкритому ринку. «Хоча SDA в першу чергу прагне придбати готові технології, які можна швидко використовувати для задоволення нагальних потреб у військових можливостях, SDA також може робити обмежені, але ключові інвестиції в науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, особливо коли рентабельність цих інвестицій може бути залучена в майбутні придбання», – йдеться в опублікованому оголошенні.
SDA планує укласти кілька контрактів на основі наданих пропозицій. Пропозиції та матеріали приймаються до 24 січня 2022 року. Деякі технології, у яких зацікавлено SDA:
мініатюрні оптичні міжсупутникові лінії зв’язку «космос-космос», «космос-земля» та «космос-повітря»;
технології малопотужних антен для тактичного поєднання каналів передачі даних з кількома користувачами, особливо в L-діапазоні;
безпечні програмні радіостанції, сумісні з декількома тактичними лініями передачі даних;
мініатюрні малопотужні системи шифрування типу I, схвалені Агентством національної безпеки (National Security Agency, NSA);
технології позиціонування, навігації та синхронізації для середовищ із забороною GPS;
технології постійно діючих інфрачервоних датчиків стеження за ракетами, що забезпечують широке поле зору, включаючи масиви фокальної площини та методи обробки для роботи на низькій навколоземній орбіті;
архітектури угруповань інфрачервоних супутників попередження та відстеження пусків ракет OPIR (Overhead Persistent Infrared) з датчиками різної чутливості, що працюють в різних інфрачервоних смугах і розміщені на різних орбітах;
пасивне радіочастотне зондування та обробка, що дозволяє космічним апаратам збирати інформацію про джерела випромінювання противника;
технології автоматичного розпізнавання цілей для класифікації об’єктів за допомогою штучного інтелекту та машинного навчання;
нові технології дистанційного зондування для виявлення та відстеження ракетної загрози, відстеження та спостереження за критично важливими цілями;
технології кібербезпеки для захисту космічних мереж передачі даних.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX випробовує технологію лазерного міжсупутникового зв’язку на полярних супутниках Starlink

SpaceX 24 січня вивела на полярну орбіту 10 супутників Starlink у рамках своєї місії Transporter-1. Ці супутники стали першими в угрупованні Starlink, яке SpaceX розгорнуло на полярній орбіті після отримання 8 січня дозволу від Федеральній комісії зв’язку (Federal Communications Commission). У своїх повідомленнях у твіттері керівник SpaceX Ілон Маск повідомив, що ці супутники оснащені засобами лазерного міжсупутникового зв’язку. «Вони мають лазерні зв’язки між супутниками, тому над полюсами не потрібні наземні станції», – сказав він у відповідь на запитання про запуск. У іншому повідомленні Маск заявив, що SpaceX планує встановити засоби лазерного міжсупутникового зв’язку на інших супутниках Starlink наступного року.

Переглянути джерело

Компанія ICEYE повідомила про успішний запуск трьох супутників SAR

Компанія ICEYE, світовий лідер у системі постійного моніторингу за допомогою радіолокаційних супутникових зображень, оголосила 25 січня про успішний запуск трьох супутників ICEYE SAR на ракеті Falcon 9 компанії SpaceX. Цей запуск довів загальну кількість супутників ICEYE до 10, включаючи комерційні та спеціальні місії.
Після введення в експлуатацію цих трьох космічних апаратів, ICEYE буде управляти найбільшим у світі угрупованням супутників-радарів із синтезованою апертурою (synthetic aperture radar, SAR), забезпечуючи глобальний комерційний доступ і постійний моніторинг. Угруповання ICEYE здатне надавати найнадійніші і часті зображення незалежно від часу доби та погодних умов.
У минулому році компанія залучила $ 87 млн інвестицій, в результаті чого загальний розмір інвестицій склав $ 152 млн. У поточному році компанія планує виготовити та підготувати до запуску ще 8 супутників SAR.

Переглянути джерело

Компанія Phase Four запускає перші плазмові силові установки для супутників

Компанія Phase Four, що спеціалізується на створенні електричних двигунів, встановила перші плазмові силові установки на двох космічних апаратах, які були частиною спеціального запуску компанії SpaceX 24 січня. Phase Four заявила, що її плазмові силові установки Maxwell були на двох із 143 космічних апаратів, запущених в ході місії Transporter-1. Компанія відмовилася називати супутники на прохання свого замовника.
Двигуни Maxwell використовують радіочастотну технологію, а не традиційні електроди, для виробництва плазми. Підхід, на думку компанії, простіший і дешевший. Плазмові двигуни найкраще підходять для малих супутників вагою від 50 до 200 кг і потужністю від 300 до 500 Вт. У компанії кажуть, що Maxwell – це найкомпактніша електрична силова установка у своєму класі, розміром з тостер і вагою всього 6 кг.

Переглянути джерело

Компанія-стартап Albedo планує надавати супутникові знімки Землі із 10-сантиметровим розрізненням

Компанія Albedo, що базується в Денвері, планує створити супутникове угруповання, яке забезпечить супутникові знімки Землі з роздільною здатністю 10 сантиметрів на піксель. Це таке ж розрізнення, що викликало ажіотаж, коли колишній президент Трамп представив у twitter зображення пошкодженого іранського стартового майданчика в серпні 2019 року. Тоді експерти з геопросторових зображень припустили, що ці знімки, ймовірно, були отримані секретними розвідувальними супутниками Національного управління військово-космічної розвідки (National Reconnaissance Office, NRO), вартість яких перевищує $ 1 млрд (ціни та характеристики NRO-супутників таємні.)
Albedo планує зменшити вартість отримання оптико-електронних зображень з 10-сантиметровою роздільною здатністю, а також теплових зображень із двометровою роздільною здатністю за допомогою супутників розміром із холодильник із великими апертурами на низьких висотах.
«Існують нові технології, якими ми можемо скористатися сьогодні, щоб літати на наднизькій висоті, щоб досягти цієї роздільної здатності доступним способом», – заявив Топер Хаддад, співзасновник та генеральний директор Albedo. Albedo планує почати запуск супутників у 2024 році і створить угруповання з 24 супутників у 2027 році.

Переглянути джерело

Росіянин пішов з поста гендиректора космічної компанії-стартапу Momentus після проблем із законами США

Космічна компанія-стартап Momentus, зареєстрована у США, 25 січня повідомила, що її директор і засновник Михайло Кокоріч пішов у відставку. Цей пост займе директор по доходах компанії Дон Хармс. Відставка Кокоріча відповідає інтересам компанії, сказано в повідомленні, і буде сприяти «прискоренню вирішення проблем національної безпеки США». Вартість підприємства оцінюється в $ 1,2 млрд.
Портал Quartz повідомляв, що, відповідно до закону США про національну безпеку, Кокоріч не може працювати з продуктами власної компанії через російське громадянство. Багато космічних технологій, включаючи мікрочіпи, датчики та потужні програмні алгоритми, вважаються технологіями подвійного призначення та можуть бути використані як у цивільній, так і у військовій сфері. Законодавство США регулює доступ до таких технологій, щоб уряди, які є геополітичними противниками США, не отримали їх.

Переглянути джерело

На Байконур доставлений макет апарату ExoMars-2022

18 січня 2021 року спеціалістами Науково-виробничого об’єднання ім.Лавочкіна забезпечено доставку на космодром Байконур габаритно-заправного макета космічного апарату ExoMars-2022. Він призначений для участі в комплексних випробуваннях технічного комплексу космічного апарату на космодромі, який забезпечить його підготовку до запуску в 2022 році.
В ході даних випробувань влітку 2021 року буде відпрацьована вся технологія робіт з виробом на космодромі, включаючи операцію заправки паливом десантного модуля. Місія ExoMars-2022 – другий етап спільного проекту Держкорпорації «Роскосмос» і Європейського космічного агентства по дослідженню поверхні і підповерхневого шару Марса, проведення геологічних досліджень і пошуку слідів можливого існування життя на планеті.

Переглянути джерело

Космічні сили США офіційно припинили партнерські відносини з компаніями Blue Origin та Northrop Grumman

31 грудня 2020 року Космічні сили США офіційно припинили партнерські відносини щодо космічних запусків, укладені в жовтні 2018 року з компаніями Blue Origin та Northrop Grumman. У 2018 році ВПС США підписали угоди про послуги запусків (Launch Service Agreements, LSA) з компаніями Blue Origin, Northrop Grumman та United Launch Alliance. Це були шестирічні угоди державно-приватного партнерства, де урядові замовники та приватні підрядники домовились інвестувати у розвиток ракет та інфраструктуру в рамках Національної програми космічної безпеки (National Security Space Launch program, NSSL).
Підписані угоди передбачали можливість припинення їх дії з компаніями, які не отримають контракти на закупівлю у рамках NSSL. Blue Origin та Northrop Grumman у серпні 2020 року програли у конкурсі компаніям ULA та SpaceX. З жовтня 2018 року по грудень 2020 року компанії Blue Origin було виплачено $ 255,5 млн з передбачених угодою $ 500 млн. Northrop Grumman отримала $ 531,7 млн за той самий період, більшу частину вартості LSA, яка становила $ 792 млн.
Укладені угоди передбачали розробку компанією Blue Origin ракети New Glenn та компанією Northrop Grumman ракети OmegA. Після вилучення з NSSL компанія Northrop Grumman припинила розробку ракети OmegA, проте компанія Blue Origin продовжує розробку своєї ракети і заявила, що планує запустити її наприкінці 2021 року та пропонувати послуги космічних запусків на комерційному ринку.

Довідково: 16 грудня 2020 року NASA повідомило про укладання контракту із компанією Blue Origin за процедурою NASA Launch Services (NLS) II. Ракета-носій New Glenn компанії Blue Origin буде задіяна у рамках Програми запусків NASA (NASA’s Launch Services Program, LSP).
Крім того, Blue Origin фактично залишилася учасником програми NSSL і буде постачати двигуни BE-4 для ракет Vulcan Centaur компанії ULA.

Переглянути джерело

Компанія Axiom оголосила склад екіпажу першої приватної космічної місії на МКС

Комерційна місія з польоту космічного корабля Crew Dragon на Міжнародну космічну станцію на початку наступного року, зафрахтована компанією Axiom Space, буде включати чотирьох приватних космонавтів. Компанія Axiom Space 26 січня представила екіпаж своєї першої місії на МКС, яка отримала назву Ax-1 і планується не раніше січня 2022 р. Політ стане першим у серії, запланованої компанією, яка планує пізніше додати комерційні модулі на МКС.
Очолить місію Ax-1 Майкл Лопес-Алегрія, колишній астронавт NASA, віце-президент компанії Axiom Space. До нього приєднаються троє членів екіпажу: 70-річний підприємець Ларрі Коннор, канадський інвестор Марк Петі та ізраїльський бізнесмен, колишній пілот ВПС Ейтан Стіббе. Для кожного з трьох туристів політ на борту капсули, яка буде запущена ракетою компанії SpaceX, коштуватиме $ 55 млн.

Переглянути джерело

NASA оприлюднило запит на запуск місії Europa Clipper

26 січня NASA розмістило оголошення про запит інформації щодо потенційних виконавців послуг із запуску місії Europa Clipper.
Довідково: Europa Clipper – проект NASA з відправлення автоматичної міжпланетної станції в складі орбітального апарату та посадкового модуля для дослідження супутника Юпітера – Європи.
Ракета-носій має бути спроможна нести космічний апарат Europa Clipper масою не менше 6 065 кг. Місія Europa Clipper має бути запущена у період з 10 до 30 жовтня 2024 року. Розміщення зазначеного запиту означає, що у якості ракети-носія для місії Europa Clipper не розглядається надважка ракета-носій Space Launch System (SLS), що розробляється NASA. Імовірно, планується використати комерційну ракету, очікуваний кандидат – ракета Falcon Heavy компанії SpaceX.

Переглянути джерело

Компанія Virgin Orbit запустить перший супутник МО Нідерландів

Компанія Virgin Orbit оголосила 25 січня, що була обрана голландською компанією Innovative Solutions in Space (ISIS) для запуску першого супутника Королівських нідерландських ВПС (RNLAF) – 6U CubeSat під назвою BRIK-II. Розроблений ISIS, супутник BRIK-II послужить випробувальним стендом для експериментів зі зв’язку та продемонструє, як наносупутники можуть зробити вагомий внесок у військові операції. Місія являє собою значний крок вперед у прагненні Міністерства оборони Нідерландів щодо розвитку своїх космічних можливостей. Запуск планується у 2021 році, BRIK-II буде запущений за допомогою ракети LauncherOne.
Довідково: 17 січня 2021 р. компанія Virgin Orbit здійснила запуск своєї ракети LauncherOne, яка успішно вивела на навколоземну орбіту 10 супутників за програмою NASA Launch Services Program (LSP). Запуск ракети був здійснений з борту спеціального літака-носія Boeing 747-400 «Cosmic Girl».

Переглянути джерело

Турецький супутник Türksat 5В буде виведений на орбіту в середині року

Телекомунікаційний супутник п’ятого покоління Türksat 5A продемонстрував всьому світу міць Туреччини, сказав 25 січня міністр транспорту і технологій Туреччини Аділь Караісмаілоглу. Міністр нагадав, що вже в середині поточного року Туреччина має намір запустити на орбіту ще один – супутник Türksat 5В, який стане першою розробкою турецьких компаній.
«2021-й рік почався успішно. Був запущений на орбіту супутник Türksat 5A. Супутник досягне заданої орбіти в червні. Триває створення супутника Türksat 5B. Технічні роботи завершені, зараз проводиться тестування супутника. У 2022 року ми випустимо на орбіту також вітчизняний супутник Türksat 6A», – повідомив міністр.

Переглянути джерело

Білорусь планує запустити другий наносупутник у 2021 році

Другий наносупутник Білоруського державного університету (БДУ) планують запустити в 2021 році, повідомив 26 січня заступник начальника управління науки та інноваційної діяльності Міністерства освіти Білорусі Петро Пекутько. Незважаючи на невеликі розміри, новий наносупутник буде містити всю необхідну апаратуру. Зокрема, він буде оснащений системами, які дозволять здійснювати зондування атмосфери, досліджувати магнітні аномалії. «Ми продовжимо розвивати технології використання даних дистанційного зондування Землі, в тому числі щодо моніторингу водоймищ, лісових насаджень, ландшафтів», – додав представник Міносвіти.
У свою чергу Національна академія наук працює над новим великим супутником дистанційного зондування Землі з роздільною здатністю 0,35 м (у діючого білоруського КА – 2 м).

Довідково: 30 серпня 2020 року Президент Республіки Білорусь О.Лукашенко підписав розпорядження «Про запуск науково-освітнього супутника Білоруського державного університету». Відповідно до документа Міністерству освіти доручено в 2020-2021 роках забезпечити запуск науково-освітнього супутника БДУ, а також визначаються джерела фінансування витрат, пов’язаних з реалізацією даного проекту.

Переглянути джерело

Китай запустить свою першу гібридну ракету у 2021 році

Перша китайська ракета-носій з двигуном, що працює на твердому і рідкому паливі, здійснить свій перший політ у 2021 році, заявив її розробник. За даними Восьмої академії Китайської аерокосмічної науково-технічної корпорації (CASC), середня ракета-носій нового покоління Long March-6A може оснащуватися різною кількістю рідкопаливних і твердопаливних ракетних прискорювачів для досягнення різних рівнів вантажопідйомності, що є більш економічним. Ракета має більш високу ступінь автоматизації, а також є більш «інтелектуальною», оскільки може контролювати та діагностувати свої потенційні проблеми.

Переглянути джерело

В Ірані повідомили про створення повномасштабного макета пілотованої капсули

Глава Іранського космічного агентства (ІКА) Мортеза Барарі (Morteza Barari) повідомив у твіттері про завершення будівництва повномасштабного інженерного макета пілотованої капсули, яка буде доставлена в ІКА до кінця лютого. Капсула розроблена Інститутом аерокосмічних досліджень Ірану. Тестовий суборбітальний політ космічного апарату може відбутися у червні 2022 року.
Водночас, в експертному середовищі обговорюється можливий профіль суборбітального польоту іранської пілотованої космічної капсули, у якому розглядається політ у плановому режимі, відділення та приземлення капсули з парашутом, а також екстрене аварійне відділення та приземлення капсули.

Переглянути джерело

У ДКА пройшло обговорення проєктів Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки

У Державному космічному агентстві України відбулася нарада з обговорення проєктів Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки за участю представників Мінстратегпрому, ДП «КБ «Південне», ДП «ВО ПМЗ», КП СПБ «Арсенал», компаній «SpaceBit», «International Space Launch Group», НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського та громадськості. Метою наради було створити спільну дорожню карту, у рамках якої будуть враховані інтереси, потенціал та надбання державних та приватних компаній.
«Наразі у рамках підготовки Космічної програми України на 2021-2025 рр. ДКА отримує багато проєктів від різних компаній космічної галузі. Я ж впевнений, що програма має бути реалістичною та практичною», – зазначив в.о. Голови ДКА Михайло Лев.
Під час наради говорили про супутникове угруповання космічного спостереження на основі вітчизняних платформ та сканерів середнього та високого розрізнення, про новітні зразки ракетно-космічної техніки, про створення перспективних ракет-носіїв легкого класу для забезпечення доступу до космосу та участі у міжнародних проєктах, вітчизняні телекомунікаційні системи з використанням геостаціонарних та низькоорбітальних систем супутникового зв’язку та мовлення.
Також йшлося про наукові та прикладні проєкти дослідження навколоземного простору з використанням університетських платформ наносупутників, про дослідження місячної поверхні і доставлення на природній супутник Землі корисного вантажу та ін. Україна має великий досвід у сфері розвитку космічних технологій та повинна капіталізувати його відповідно до сучасних вимог та світових тенденцій.

Переглянути джерело

ООН та Великобританія підписали угоду про сприяння космічній стійкості

Угода допоможе країнам забезпечити збереження космічного простору безпечним та стійким для майбутніх поколінь. Зростаюча складність космічних місій, поява великих угруповань супутників та підвищений ризик зіткнення впливають на довгострокову стійкість космічної діяльності. І зараз на орбіті знаходиться приблизно 170 млн. об’єктів (переважно сміття), які можуть зіткнутися з супутниками, життєво важливими для служб, якими ми користуємося щодня.
У 2019 році Комітет ООН з використання космічного простору у мирних цілях (COPUOS), секретаріатом якого є Управління ООН з питань космічного простору (UNOOSA), прийняв Настанови щодо довготермінової стійкості космічної діяльності (Long-Term Sustainability of Outer Space Activities, LTS), які є основою для забезпечення безпечного та стійкого використання космосу. Згодом керівні принципи були схвалені Генеральною Асамблеєю ООН.
За підписаною угодою Великобританія підтримає міжнародні зусилля з просування космічної стійкості з фінансуванням у розмірі 85 000 фунтів стерлінгів. Ці кошти будуть використані для виявлення прикладів сталого використання космічного простору через проведення низки організаційних та інформаційно-пропагандистських заходів. Цей проект також послужить інформаційним джерелом для майбутніх зусиль UNOOSA з нарощування потенціалу в цілях сприяння стійкості космічного простору, і він має спонукати всіх учасників у максимально можливій мірі виконувати керівні принципи LTS.

Переглянути джерело

Ільхам Алієв: Під час війни ми спостерігали за діями ворога в онлайн-режимі

26 січня 2021 року Президент Азербайджанської Республіки Ільхам Алієв прийняв Рашида Набієва у зв’язку із призначенням його міністром транспорту, зв’язку та високих технологій. У своєму виступі І. Алієв, зокрема, відмітив:
«Звичайно, говорячи про роботу, виконану в області технологічного розвитку, я повинен відзначити супутники. Як людина, що керувала цією сферою, ви добре знаєте всю цю роботу.
Коли ми виводили супутники на орбіту, дехто запитував, для чого це потрібно. Але життя показало, що це нам дуже потрібно. Використання супутників як під час війни, так і після неї забезпечило нам величезну перевагу. Як наші телекомунікаційні супутники, так і супутники, які спостерігають за поверхнею Землі, створюють можливості для виконання всіх поставлених завдань. Ми є членами космічного клубу, що має обмежену кількість учасників. Важливу роль тут, звичайно, грає підготовка кадрів. Кадри, що працюють у даній сфері, вже підсилюють наш загальний інтелектуальний потенціал. У той же час відстеження в онлайн-форматі пересувань ворога під час Великої Вітчизняної війни та запобігання його провокацій, звичайно, надало нам додаткову перевагу. Невипадково Вітчизняна війна, операції, що проводяться Азербайджаном, були названі військовими експертами у світі війною ХХI століття. Тому що це було нововведенням з точки зору технологічного розвитку.
Супутники мають величезне значення і після війни – для наших нинішніх планів, пов’язаних з роботами з відновлення. На основі даних, які ви мені надали, ми зараз з більшою ефективністю проводимо роботу з розмінування. У той же час дані, що передаються зі супутника, мають особливе значення у зв’язку з подальшим розвитком сільського господарства, лісового фонду, водних ресурсів, екологічної ситуації. Тут ми не залежимо ні від якої країни. Крім того, ці можливості надають нам велику перевагу для правильної організації у майбутньому відновлювальних робіт. Словом, роботі, що була виконана в Азербайджані у галузі і транспорту, і технологій, і зв’язку, однозначно можна дати позитивну оцінку. Цю позитивну оцінку у тому числі дали провідні фінансові структури світу і Давоський всесвітній економічний форум».

Переглянути джерело

Президент Туреччини Ердоган та Ілон Маск обговорили можливість співпраці у космічній галузі

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган та засновник і керівник компаній SpaceX та Tesla Ілон Маск 27 січня обговорили по телефону майбутню співпрацю та можливість створення спільних підприємств. Розмова між Ердоганом та Маском в основному торкалася космічних технологій, вони обговорювали співпрацю державного і приватного секторів Туреччини з аерокосмічною компанією Маска SpaceX.
«Ми продовжимо стежити за розвитком технологій як у нашій країні, так і у світі, і продовжимо підтримувати будь-які кроки, які принесуть користь нашому народові», – написав президент у своїх акаунтах в соціальних мережах.
Довідково: 08 січня 2021 року о 01:38 (UTC) з космодрому на мисі Канаверал за допомогою ракети-носія Falcon-9 компанії SpaceX було здійснено запуск турецького супутника «Türksat 5A».
У листопаді 2017 року Маск відвідував Туреччину та обговорював з Ердоганом співпрацю у космічній галузі.

Переглянути джерело

Астронавти NASA здійснили вихід у відкритий космос для встановлення обладнання на МКС

Американські астронавти Майкл Хопкінс та Віктор Гловер 27 січня здійснили вихід у відкритий космос з борту Міжнародної космічної станції (МКС), провівши роботи з установки обладнання на лабораторний модуль Європейського космічного агентства Columbus. Астронавти провели у відкритому космосі 6 годин 56 хвилин.
Екіпаж встановив антену Ka-діапазону на зовнішній стороні модуля Columbus, що забезпечить незалежний високошвидкісний канал зв’язку з європейськими наземними станціями. Зовнішня наукова платформа Bartolomeo частково працює і знаходиться у безпечній конфігурації після підключення чотирьох із шести кабелів, два кабелі, які не вдалося підключити, будуть підключені під час наступного виходу у відкритий космос, який планується 1 лютого.

Переглянути джерело

NASA готується до посадки на Марс

Місія NASA «Mars-2020» готується до посадки у наступному місяці. Космічний апарат, запущений 30 липня, має висадитися в кратері Jezero о 15:55 EST (22:55 за київським часом) 18 лютого. Він доставить на поверхню марсохід Perseverance, ровер, схожий на марсохід Curiosity, що приземлився на Марс у 2012 році, але удосконалений та з іншим набором інструментів.

Переглянути джерело

Компанія Firefly Aerospace прагне залучити $ 350 млн. інвестицій

Компанія-розробник малих ракет-носіїв Firefly Aerospace, наближаючись до першої спроби орбітального запуску, прагне залучити $ 350 млн. для розширення виробництва та роботи над новою, більшою ракетою. 26 січня у ході вебінару IPO Edge, присвяченому інвестиціям у космічну індустрію, Том Маркусик (Tom Markusic), виконавчий директор Firefly Aerospace, заявив, що фінансування, яке компанія намагається залучити, підтримає її довгострокове зростання, оскільки вона вводить в експлуатацію свою ракету-носій Alpha та розробляє нову ракету-носій середнього класу Beta.
Firefly Aerospace була створена з компанії Firefly Space Systems, яка подала заяву про банкрутство у 2016 році. Підприємець українського походження Макс Поляков та його інвестиційний фонд Noosphere Ventures викупили Firefly та фінансували її діяльність.
«Наш етап розвитку коштував $ 200 млн., і це фінансували Макс Поляков та Noosphere Venture Partners. Це були люди, котрі мали апетит до цієї ранньої фази з високим рівнем капіталізації та високим ризиком», – сказав Т. Маркусик. «Ми багато в чому зобов’язані Noosphere та Максу». Однак він припустив, що додаткове фінансування надходитиме з інших джерел.
Т. Маркусик заявив, що $ 125 млн. підуть на «вдосконалення виробництва», такі як обладнання та інструменти, необхідні для збільшення виробництва ракет-носіїв. Сюди входило б обладнання, що використовується в авіаційній промисловості для виготовлення великих вуглеволокнистих композитних конструкцій, які Firefly хоче застосувати до своїх ракет.
Інші $ 225 млн. підтримають ініціативи зростання, зокрема розробку ракети середнього класу, здатної вивести на орбіту 10 тонн, приблизно у 10 разів перевищуючи потужність ракети Alpha. Компанія хоче зробити перший запуск цієї більшої ракети на початку 2024 року.
Т. Маркусик заявив, що запуск ракети-носія Alpha з бази ВПС Vandenberg у Каліфорнії запланований через «кілька коротких тижнів», але не був більш конкретним.

Переглянути джерело

Каталонія планує запустити свій перший наносупутник з космодрому Байконур

Уряд Каталонії має намір запустити свій перший наносупутник у космос 20 березня о 07:07 за каталонським часом з космодрому Байконур. Супутник призначений для покращення якості зв’язку у Каталонії в рамках Стратегії «NewSpace». Про це 27 січня заявив міністр цифровий політики та державного управління Каталонії Жорді Пуінеро (Jordi Puigneró).
Міністр також зазначив, що запуск другого супутника відбудеться наприкінці 2021 року або на початку 2022 року. За заявою міністра, на даний час розвивається «економіка космосу», і Каталонія не повинна залишатись осторонь. Він також розповів, що уряд Каталонії з жовтня минулого року реалізує проект вартістю € 18 млн., запланований на наступні чотири роки. Проект передбачає запуск до шести супутників.
Перший наносупутник, виготовлений компанією Sateliot, буде запущений для покращення якості зв’язку, забезпечення Інтернету речей та 5G, його вартість склала € 574 000. Другий супутник виготовить компанія Open Cosmos за € 1,7 млн. Обидва супутники будуть керуватися з Астрономічного парку Монсек.
Довідково: 27 жовтня 2020 р. уряд Каталонії схвалив Стратегію у галузі нової космічної економіки «New Space». Зазначена Стратегія спрямована на розвиток космічного сектора економіки, закликаного створювати продукти із високою доданою вартістю, забезпечити економічне зростання та зайнятість за рахунок використання малих і недорогих супутників на низькій навколоземній орбіті.

Переглянути джерело

Китай запустив супутники дистанційного зондування Yaogan-31

Друга група китайських супутників дистанційного зондування Землі Yaogan-31 була запущена в космос з Центру запусків супутників Цзюцюань 29 січня о 04:47 UTC (06:47 за київським часом). Супутники виведені на орбіту ракетою Long March-4C. Запуск став 359 місією ракет-носіїв серії Long March. Запуск успішний, все три космічні апарати виведені на розрахункові орбіти.
Супутники Yaogan-31 будуть використовуватися для дослідження електромагнітного середовища та інших супутніх технологічних випробувань. Перша група супутників дистанційного зондування Yaogan-31 була запущена у 2018 році.

Переглянути джерело

Команда з дніпровського відбору стала переможцем міжнародного конкурсу від NASA

Журі найбільшого міжнародного космічного хакатону NASA Space Apps Challenge 2020 обрало 7 переможців серед 2303 проєктів-учасників. У номінації «Найкраще використання технологій» перемогу здобув проєкт універсального космічного коннектора, який розробила українська команда FireWay.
FireWay – команда 6 молодих інженерів, фізиків, астрономів та ентузіастів космосу з України. Вони презентували проєкт універсального космічного коннектора, який потенційно може використовуватись для дозаправки супутників паливом на орбіті. Таким чином, пристрій дозволяє збільшити термін експлуатації космічних апаратів та зробити їхні запуски економічно вигідними. У жовтні 2020 року FireWay стала переможцем локального відбору у Дніпрі, обійшовши 17 команд-учасників. До складу міжнародного журі хакатону NASA Space Apps Challenge увійшли експерти NASA, Європейського космічного агентства, Агентства аерокосмічних досліджень Японії (JAXA) та інших партнерських агенцій.

Переглянути джерело

Командувач Космічного командування США закликає підлеглих готуватися до дій у «конкурентному та небезпечному» середовищі

Командувач Космічного командування США генерал Джеймс Дікінсон підготував документ «Стратегічне бачення командувача» («Commander’s strategic vision»), опублікування якого очікується найближчим часом. У цьому документі генерал Дж.Дікінсон попереджає, що для забезпечення безпеки супутників від ворожих нападів потрібна скоординована відповідь із залученням усіх можливостей військових США та союзників. Документ закликає Космічне командування готуватися до «все більш складного середовища», яке «набагато більш конкурентоспроможне і небезпечне сьогодні, ніж будь-коли раніше».
Одним з головних завдань Космічних сил визначено захист критичних супутників, які використовуються у всіх аспектах військових операцій. Цей захист є складною справою, яка вимагає співпраці між військовими командуваннями та цивільними відомствами. Космічне командування повинно тісно співпрацювати із силами, які діють на суші, в морі, в повітрі та в кіберпросторі. Командування також планує зміцнити відносини з союзниками, які, як і США, хочуть забезпечити безпечний доступ до космосу для своїх військових та цивільних цілей.
У документі «Стратегічне бачення командувача» Дж.Дікінсон зазначає, що військам Космічного командування потрібно постійно виявляти та контролювати дії інших країн та потенційних противників у космосі, та стати досвідченим у використанні передових технологій. Командування буде будувати тісніші зв’язки з іншими державними структурами, які беруть участь у космічній діяльності, і з комерційною галуззю, сказав він. Усі сторони повинні працювати разом, щоб «сприяти відповідальній поведінці в космосі».

Переглянути джерело

Ілон Маск розкритикував Федеральну авіаційну адміністрацію США за зрив льотних випробувань Starship SN9

Глава компанії SpaceX Ілон Маск публічно розкритикував Федеральну авіаційну адміністрацію США (FAA) після того, як регулятор 28 січня відмовився видати дозвіл на проведення випробувань космічного корабля Starship SN9.
SpaceX планувала атмосферні випробування прототипу корабля Starship SN9 25 січня, які через негоду були відмінені. 28 січня планувалося здійснити другу спробу запустити Starship SN9, проте FAA не надало відповідний дозвіл. На майданчику, де відбувалася підготовка до запуску Starship SN9, команда дійшла до етапу охолодження двигунів, але врешті решт прийшлося злити паливо. Спроби І.Маска отримає необхідний дозвіл не були успішними. У підсумку регулятор відмінив запуск 28 січня і переніс його на 29 січня.
«На відміну від свого авіаційного підрозділу, який є прекрасним, космічний підрозділ FAA має принципово руйнівну нормативну практику. Їх правила призначені для декількох запусків витратних матеріалів на рік з кількох державних установ. За такими правилами, людство ніколи не потрапить на Марс», – написав І.Маск у твіттері.
Як повідомив Крістіан Девенпорт з The Washington Post, у відповідь на твіт з критикою від І.Маска джерело, близьке до FAA, заявило, що відомство повним ходом працює над наданням дозволу SN9, але також «несе відповідальність перед американським народом і особливо перед тими, хто живе в районі південного Техасу, і зобов’язане переконатися, що вони не піддаються надмірного ризику».

Переглянути джерело

Загроза китайських протикорабельних ракет: чи можуть DF-21D і DF-26B дійсно наносити удари по рухомих кораблям?

У японському виданні JB Press 19 січня 2021 р. була опублікована стаття «Загроза китайських протикорабельних ракет: чи можуть DF-21D і DF-26B наносити удари по рухомим кораблям?», у якій проведено аналіз можливостей китайських ракет. 26 серпня 2020 р. у Китаї були проведені випробування протикорабельних балістичних ракет, які можуть націлюватися на рухомі кораблі. Спочатку з центрального Китаю по цілі (старий дистанційно керований корабель-мішень) у Південно-Китайському морі була запущена ракета DF-26B (радіус ураження 4 000 км). Через кілька хвилин зі східного узбережжя Китаю по тієї ж цілі було запущено ракету DF-21D (радіус ураження 1 500 км). Ракети практично одночасно вразили ціль.
За оцінкою японських експертів, для випробування китайські ракети отримали точні координати цілі. У реальних бойових умовах знайти рухому ціль і вразити її з відстані в тисячу кілометрів складно навіть американським ВМС. Отже, на думку японських експертів, на даному етапі не можна говорити про здатність китайських протикорабельних балістичних ракет уражати рухомі морські цілі в умовах реальних бойових дій. Для ураження рухомої морської цілі (типу авіаносця) необхідно вирішити наступні завдання: виявлення та розпізнання цілі; відстеження її переміщення; ураження цілі протикорабельними балістичними ракетами, для чого необхідно подолання багатошарової системи ППО; оцінка степені ураження цілі.
Вирішення цих завдань неможливо без супутників-розвідників. Для отримання точних даних про ціль, супутники повинні знаходитися на низькій навколоземній орбіті. На цій висоті супутники летять зі швидкістю близько 7,9 км/с. Таким чином, вони через кілька хвилин зникають за горизонтом. Щоб вести безперервне спостереження за морською зоною Китаю, необхідно забезпечити три паралельних навколоземних орбіти з півночі на південь і вивести на кожну орбіту кілька десятків супутників. Тільки завдяки цьому буде гарантовано постійне покриття необхідного регіону. За твердженням газети, у Китаю немає такої розгалуженої мережі супутників. Навіть якщо Китай збільшить їх кількість, наземну систему управління, необхідну для наведення зброї на авіаносці, буде складно пов’язати з усіма супутниками. Таким чином, робиться висновок, що китайські протикорабельні балістичні ракети на даний час можуть наводитися на цілі в сприятливих умовах – лише якщо відомі координати кораблів.
У Китаю недостатньо підготовлена система управління, зв’язку та розвідки, необхідна для наведення на американські авіаносці і знищення їх в реальному бою. Якщо Китай в найближчі кілька років удосконалить цю систему, він зможе наносити удари по рухомих авіаносцях протикорабельними балістичними ракетами. Особливо слід звернути увагу на використання космічного простору, зокрема, штучних супутників. У цьому сенсі військові дії в космосі набувають все більшої важливості. Модернізовані ракети DF-21D і DF-26B становлять загрозу для США і Японії. Існує гостра необхідність в підвищенні здатності сил самооборони протистояти протикорабельним балістичним ракетам Китаю з урахуванням подальшого поліпшення їх характеристик.

Переглянути джерело

«Главкосмос» планує продавати місця туристам на місіях «Союз»

«Главкосмос», комерційне відділення російського космічного агентства «Роскосмос», оголосило про намір вийти на ринок космічного туризму, продавши мінімум чотири місця на кораблях «Союз» комерційним космонавтам до 2023 року. Раніше «Роскосмос» продавав такі місця завдяки давнім стосункам з американською компанією Space Adventures. У грудні «Главкосмос» повідомив у своєму Twitter про плани самостійно розпочати продаж місць.
«Ми припускаємо, що у кожному виключно комерційному польоті космічний корабель «Союз МС» матиме два місця для космічних туристів, а третє місце займе професійний космонавт», повідомив представник «Главкосмосу» Євген Коломієць. «У 2022-2023 роках, за сприятливого збігу обставин, ми можемо розраховувати на чотири місця на комерційному космічному кораблі для космічних туристів». Першою спеціальною комерційною місією «Главкосмосу» має стати «Союз МС-23» восени 2022 року на МКС, другий політ очікується у 2023 році.

Переглянути джерело

Компанія Planet анонсувала версію 2.0 додатка для ArcGIS та модуля для QGIS

Компанія Planet прагне зменшити незручності при використанні супутникових знімків користувачами. Співпрацюючи з провідними постачальниками геоінформаційних систем (ГІС), компанія розробляє необхідні інструменти та програмне забезпечення, необхідне для аналізу даних Planet. Нові продукти інтеграції покликані спростити користувачам ГІС пошук та використання зображень в інструментах картографії та аналізу, збагачуючи їх проекти супутниковими знімками. Перша версія надбудови для ArcGIS та модуля для QGIS були випущені в грудні 2019 року та дозволили користувачам виконувати пошук, попередній перегляд та завантаження супутникових даних Planet та базових карт безпосередньо в проекти ArcGIS Pro та QGIS Desktop. Оновлення до версії 2.0 вдосконалює існуючі функції та додає нові можливості щодо розширення робочих процесів з даними для користувачів ГІС.
Панель надбудови в ArcGIS та модуля QGIS має нові функції та дизайн. В новій версії у користувачів є більше можливостей для визначення областей інтересів, більше фільтрів супутникових знімків (вдосконалене вікно фільтрів), можливість переглядати та налаштовувати відображення метаданих в їх результатах пошуку, а також можливість зберігати результати пошуку в використовуваній ГІС. У нових продуктах від Planet у користувачів з підпискою на базові карти з’явилась можливість візуалізації їх у вигляді часових рядів, а для базових карт SR – переглядати їх використовуючи один з шести індексів візуалізації. Крім того, панель Planet Inspector Panel дозволяє ідентифікувати складову мозаїки супутникових зображень на будь-якій базовій карті для отримання інформації про неї.
Користувачі також зможуть робити замовлення на супутникові дані з КА SkySat з високою роздільною здатністю безпосередньо в ГІС, що дозволить точно визначити район дослідження. Додаток Planet ArcGIS V2 та модуль Planet QGIS V2 додає віджет Planet Imagery до проектів у ГІС з наступними панелями: Planet Imagery Search Panel (пошук зображень), Planet Basemaps Search Panel (пошук по базовим картам), Planet Inspector Panel (ідентифікація складової мозаїки), Planet Tasking Panel (замовлення даних), Planet Order Status Panel (стан замовлень).
Для використання представленого функціоналу компанією Planet необхідно ArcGIS Pro 2.4.3+ (отримати додаток можливо з ArcGIS Marketplace) або QGIS 3.6+ (отримати модуль можливо з QGIS Plugins Repository), Python 3.6+ та підписка Planet або пробна версія для доступу та завантаження супутникових даних компанії.
Крім додатка та модуля для вищезазначених ГІС, компанія Planet також надає можливість інтеграції з Google Earth Engine (GEE) при використанні API Planet та API GEE. В даний час реалізовано можливість використання в GEE наступних продуктів компанії: PSScene4Band, SkySatScene, SkySatCollect, PSOrthoTile, але тільки при наявності підписки Planet або пробної версія доступу.

Переглянути джерело

Перший у 2021 році пуск ракети «Союз» запланований на 2 лютого

За повідомленням Міністерства природних ресурсів і охорони навколишнього середовища Республіки Комі, 2 лютого з космодрому Плесецьк буде запущена ракета-носій «Союз-2». Запуск відбудеться в інтересах оборони і безпеки. Резервна дата запуску – 3 лютого 2021 року. В рамках реалізації Договору від 09 лютого 2004 року між Урядом Республіки Комі і Міністерством оборони Російської Федерації про порядок і умови використання районів падіння відокремлюваних частин ракет 2 і 3 лютого 2021 року райони падіння відокремлюваних частин ракети оголошені тимчасово небезпечними.

Переглянути джерело

НАСА анонсує вебінар з користування системою відкритих даних Earthdata

Earthdata Search – це система пошуку та завантаження даних, яка дозволяє отримувати дані більш ніж 27000 продуктів ДЗЗ від системи даних та інформації ДЗЗ (EOSDIS), а також американських та міжнародних агентств-партнерів у галузі наук про Землю. За допомогою пошуку Earthdata користувачі можуть шукати та фільтрувати знайдені результати, використовуючи текстовий пошук, наукові ключові слова, платформи та інструменти. За допомогою особливостей зйомки, які включають час та просторові координати користувач може здійснювати фільтрацію з опціями відображення результатів на карті й попереднього перегляду зображень.
Під час веб-семінару, який відбудеться 3 лютого о 21:00 за Києвом представники НАСА продемонструють основні випадки використання платформи пошуку Earthdata, виділивши ключові особливості та функціональність. Незалежно від того, чи є ви давнім користувачем системи Earthdata або ви зараз вперше чуєте про пошук Earthdata, цей вебінар буде корисним для вас, якщо ви шукаєте відкриті дані ДЗЗ та використовуєте наукові дані про Землю.

Переглянути джерело

Супутникові дані показують зв’язок між викидами і забрудненням атмосфери та економікою

Спалювання викопного палива вже тривалий час приводить світову економіку в дію, одночасно спричиняючи забруднення повітря та накопичення парникових газів. Новий аналіз супутникових даних майже за два десятиліття показує, що економічний розвиток, спалювання викопного палива та якість повітря тісно пов’язані у континентальному та національному масштабах. Подібна робота є першою, де досліджуються три показники разом для визначення їх довгострокових глобальних тенденцій, а саме забруднення повітря, викиди викопного палива та економічне зростання.
Команда дослідників проаналізувала супутникові дані за 18-річний період (кількість антропогенних аерозолів в атмосфері) та оцінки викидів вуглекислого газу внаслідок спалювання викопного палива з реєстру відкритих даних для антропогенного вуглецевого продукту для визначення антропогенних викидів у континентальному та національному масштабах. Потім ці результати були порівняні з даними про валовий внутрішній продукт окремих країн.
Дослідження показало, що найбільш швидко зростаючі країни потерпають від найбільш сильного забруднення атмосфери, але окремо виділяються Сполучені Штати, де спостерігається стрімкий ріст економіки при зниженні викидів. Команда розробила фільтр, який дозволив зосередитися на містах та областях, де викиди є результатом діяльності людини. Також вченими було виділено різні типи забруднювачів, пов’язаних зі спалюванням викопного палива і супутникові дані також показали, що вони сильно різняться залежно від країни. Опубліковані результати показують, що певні типи забруднювачів можуть бути у більшій мірі пов’язані з певною економічною системою та змінюються в міру того, як країна проходить етапи розвитку.

Переглянути джерело

Супутниковий бум приваблює технологічних гігантів

Сьогодні лише сім фірм становлять 75% галузі, за словами Скотта Кемпбелла, директора Deloitte Ventures. Космічна галузь коштує 380 млрд. доларів (285 млрд. Фунтів), і 60% від цього комерційні. Але раніше практично всі інвестиції у космос здійснювались урядами, каже він. Перший справжній зсув відбувся у 2011 році, коли президент США Барак Обама відкрив космос для бізнесу, і зараз відбуваються постійні зрушення.
Традиційна побудова та запуск супутника для збору даних або забезпечення комунікацій коштує сотні мільйонів доларів. Супутники важили до шести тонн, були розміром з автобус і відправлялися на геостаціонарну орбіту – 35 786 км (22 236 миль) над Землею. Але сьогодні ви можете відправити так званий наносат вагою всього 25-50 кг на низькоземну орбіту (160-1000 км над Землею) за суму від 100 000 до 1 мільйона доларів.
Стартові ціни також падають, оскільки технологічні гіганти стимулюють попит, говорить Марк Боггетт, виконавчий директор британської фірми венчурного капіталу Seraphim Capital. «Оскільки технологічним фірмам потрібно запустити свої власні супутники тисячами (для космічних мереж Інтернету), це ще більше знижує вартість запуску та зберігання для всіх інших», – говорить він. «Цілі нові галузі бізнесу можуть отримати вигоду від використання цих даних, по суті, демократизуючи космос» – додав він. І звичайно, якщо більше даних передається назад на Землю, комусь потрібно буде їх обробити.
Як результат Скотт Кемпбелл із «Делойт» прогнозує «вибух космічного бізнесу». У 2011 році у Великобританії діяло 234 космічні фірми, які у 2018 році зросли до 948 компаній. Що стосується супутників, то сьогодні, за словами Серафима, на орбіті близько 9000. OneWeb, SpaceX, Planet, Spire та Amazon випустили 10% цих супутників з 2016 року, але крім них є ще 200 менших фірм, які загалом планують, запустити 25 000 супутників протягом наступних чотирьох років.
У минулому році Microsoft оголосила, що планує поєднати хмарні обчислювальні служби Microsoft із глобальною мережею супутників з SpaceX Ілона Маска. Том Кін, корпоративний віце-президент Microsoft Azure, розповідає BBC, що космос дозволяє проводити обробку даних набагато ближче до пристроїв користувачів, ніж будь-коли раніше. «Космос дозволяє з’єднати всю цю інфраструктуру разом, а потім ви можете використовувати штучний інтелект такий як прогнозована аналітика, щоб отримати уявлення про речі, які раніше не були пов’язані між собою» – говорить він.
Наземні станції, для обміну даними з супутниками, також є потенційними джерелами грошей для ІТ-гігантів. Том Кін із Microsoft Azure планує здійснити революцію на наземних станціях, які у даний час є «дорогими і часто монолітними пристроями», підключивши їх до центрів обробки даних Microsoft. «Сьогодні у багатьох випадках дані (з наземних станцій) не використовуються настільки широко, як могло б це бути. Супутниковий термінал інтернет зв’язку у майбутньому дозволить використовувати дані з космосу для вирішення тих проблем, які сьогодні вирішити неможливо» – говорить він.
Інша можливість – зв’язати 3,8 мільярдів людей у сільській місцевості, які досі не мають виходу в Інтернет. Алекс Геллман, бос Vertical Bridge, найбільшої приватної компанії з комунікаційної інфраструктури у США, каже, що обмеження щодо космічного широкосмугового зв’язку буде пов’язано з затримкою сигналу. Затримка це час, необхідний для отримання відповіді після надсилання запиту на дані.
Для передачі даних через мобільну мережу 4G затримка по повітрю становить 3,3 мікросекунди / км, тоді як дані, що передаються через волоконно-широкосмуговий зв’язок, де сигнал рухається через скло, запізнюється на 5 мікросекунд / км.
«Якщо супутник для обчислення повинен взаємодіяти з наземною базовою станцією, дані повинні повернутися до супутника, а потім до вашого пристрою, тож може відбутись чотири поїздки в обидва кінці, перш ніж він потрапить на пристрій», – пояснює він .
«Супутники приносять Інтернет в місця, де його немає, але це повільніше ніж 4G або 5G» – додав він. А ще є проблема космічного сміття, попереджає Пол Костек, старший співробітник IEEE, найбільшої у світі технічної професійної організації. «Ми говоримо про тисячі невеликих супутників, і існує проблема управління їх спільним рухом, з якою люди раніше не стикалися», – говорить він. «Що станеться, якщо один супутник потрапить під космічне сміття, розіб’ється і вийде на орбіту іншого сузір’я? Це додасть більше уламків на орбіту навколо Землі» – додав він.

Переглянути джерело

Китайська компанія iSpace зазнала невдачі з другою спробою орбітального запуску

Запуск ракети “Гіпербола-1” китайської приватної компанії iSpace закінчився невдачею одразу після старту з пускового центру Цзюцюань у понеділок. Чотириступінчаста ракета на твердому паливі “Гіпербола-1” стартувала з пускового центру супутників “Цзюцюань” в пустелі Гобі близько 3:00 (ET) 10 за Києвом. Свідки події розповсюджують у соціальних мережах кадри, на яких спостерігаються стрімкі відхилення ракети від курсу.

Переглянути джерело

NASA планує другий тест надважкої ракети Space Launch System

NASA оголосило 29 січня, що проведе повторне випробування системи Space Launch System (SLS) із запуском чотирьох двигунів RS-25 не пізніше останнього тижня лютого. Цей тест має стати останнім кроком у серії випробувань «Green Run», які були розпочаті рік тому. Це робить ще більш імовірним перенесення запланованого на кінець цього року запуску надважкої ракети SLS, яка є ключовою у міжпланетній програмі NASA «Артеміда».
NASA вирішило провести друге тестування після того, як первинне тестування із запуском двигунів 16 січня було передчасно перервано (через 67 секунд замість запланованих 485 секунд). Через три дні NASA заявило, що гідравлічна система двигуна досягла «навмисно консервативних» меж, викликавши вимкнення бортового комп’ютера.

Переглянути джерело

Друга пілотована комерційної місія NASA та SpaceX на МКС планується у квітні

NASA та SpaceX планують запуск другої місії з астронавтами на Міжнародну космічну станцію не раніше 20 квітня. Спільна місія NASA та SpaceX Crew-2 виведе на космічну станцію чотирьох астронавтів на борту космічного корабля Crew Dragon за допомогою ракети Falcon 9. Астронавти NASA Шейн Кімбро та Меган Макартур будуть виконувати обов’язки командира космічного корабля та пілота відповідно. У якості спеціалістів до складу місії входять астронавт Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Акіхіко Хошіде та астронавт Європейського космічного агентства Томас Песке.
Місія буде запущена зі стартового комплексу 39А Космічного центру ім.Кеннеді у Флориді.
Повернення місії Crew-1 з астронавтами NASA Майклом Хопкінсом, Віктором Гловером та Шеннон Уокеро, а також астронавтом JAXA Соїчі Ногучі наразі планується на кінець квітня або початок травня. Астронавти місії Crew-2 повернуться восени 2021 року. NASA та SpaceX також продовжують підготовку до місії Crew-3, яка наразі планується на осінь цього року.

Переглянути джерело

Два астронавти місії Crew-1 здійснили вихід у відкритий космос для модернізації МКС

Астронавти NASA Майк Хопкінс та Віктор Гловер 1 лютого здійснили вихід у відкритий космос, щоб завершити чотирирічні зусилля з модернізації системи енергоспоживання Міжнародної космічної станції. Вони встановили пластину адаптера літій-іонного акумулятора на фермі порту 4 (P4) та оновили кілька зовнішніх камер. Космонавти перевели свої скафандри на живлення від акумуляторної батарею о 7:56 EST (14:56 за київським часом) 1 лютого.

Переглянути джерело

Європейське космічне агентство уклало контракт на розробку орбітального транспорту вартістю € 4,5 млрд

Європейське космічне агентство уклало контракт з компанією Thales Alenia Space на розробку транспортного логістичного космічного апарату (Cis-Lunar Transfer Vehicle, CLTV) для доставки вантажів з низької навколоземної орбіти до Місяця. Вартість контракту складе € 4,5 млрд.
Передбачається, що CLTV зможе використовуватися для дозаправки модулів майбутньої космічної станції Lunar Gateway, перевезення вантажів на низькій навколоземній орбіті, а також брати участь в їх доставці на орбіту та поверхню Місяця. Він також повинен бути сумісний з усіма модулями, які розробляє Thales Alenia Space з NASA, Європейським космічним агентством та Італійським космічним агентством, зокрема з місячним посадковим вантажним модулем EL3, житловим модулем I-HAB, модулем зв’язку і дозаправки ESPRIT і іншої інфраструктурою Lunar Gateway. Розробка попередньої концепції повинна завершитися до середини 2021 року, а до кінця 2022 року має бути представлений її остаточний варіант. Після цього, якщо проект буде схвалений, інженери приступлять до повноцінної розробки і створення прототипів.

Переглянути джерело

Верхня ступінь ракети Ariane 6 відправляється на вогневі випробування

Верхня ступень нової європейської ракети-носія Ariane 6 перевозиться з виробничої установи компанії ArianeGroup у Бремені, де вона була виготовлена, на випробувальний полігон Німецького аерокосмічного центру (DLR) у Лампольдсгаузені для проведення вогневих випробувань. Ці випробування є важливим етапом у розробці ракети Ariane 6, перший політ якої запланований на другий квартал 2022 року.

Переглянути джерело

Компанія Blue Origin провела вогневі випробування двигуна BE-4

Компанія Blue Origin 27 січня провела тривалі статичні вогневі випробування двигуна BE-4 на повній тязі на своєму випробувальному стенді у Ван-Хорні, штат Техас. Двигун BE-4 передбачається використовувати на першому ступені ракети New Glenn компанії Blue Origin, а також на ракеті Vulcan Centaur компанії ULA. Перший запуск New Glenn планується у поточному році.
Довідково: У вересні 2018 року було оголошено, що компанія ULA вибрала двигуни BE-4 компанії Blue Origin для першого ступеня ракети-носія Vulcan Centaur.
Ракета-носій Vulcan Centaur створюється для заміни до середини 2020-х носіїв Atlas-5 та Delta IV Heavy. Розробка ведеться з 2006 року. Частково багаторазова ракета Vulcan розрахована на виведення на низьку навколоземну орбіту до 40 тон корисного навантаження. Два однокамерних двигуна BE-4 першого ступеня ракети Vulcan мають розвинути більшу тягу, ніж один російський двокамерний двигун РД-180 першого ступеня ракети Atlas-5.

Переглянути джерело

Компанія-стартап Umbra залучає $ 32 млн інвестицій на запуск угруповання супутників-радіолокаторів

Стартап Umbra, що спеціалізується на дистанційному зондуванні Землі, залучив $ 32 млн в рамках інвестиційного туру, який проводив венчурний фонд засновника Passport Capital Джона Бербанка за участю компаній-інвесторів CrossCut Ventures, Starbridge Ventures, Hemisphere Ventures та PonValley. Компанія Umbra, що базується у Санта-Барбарі, штат Каліфорнія, готується до запуску свого першого мікросупутника у цьому році. Цей супутник-радар із синтезованою апертурою (SAR) має забезпечити радіолокаційні зображення із роздільною здатністю менше 25 см.
«Umbra має домовленості про надання даних уряду США та комерційним компаніям, що займаються геопросторовою розвідкою», – йдеться у прес-релізі від 31 січня. Umbra не оголошувала про укладання контрактів. Однак AFWERX, організація ВПС, що займається стимулюванням інновацій, згадує Umbra як переможця конкурсу із інноваційних досліджень малого бізнесу. Umbra прагне зменшити вартість даних SAR, приводячи ціни у відповідність із цінами оптико-електронних зображень. Повідомляється, що Umbra планує запропонувати клієнтам безкоштовний прямий доступ до супутникових даних.

Переглянути джерело

Єгипет планує до кінця 2021 року запустить супутник ДЗЗ

Угруповання єгипетських супутників під назвою Next буде запущено починаючи з грудня, заявив 30 січня директор Єгипетського космічного агентства Аль-Куосі (Al-Quosi). За його словами, «Каїр у співпраці з німецькими та китайськими партнерами запустить нові супутники, перший з яких – супутник для дистанційного зондування та наукових досліджень, вагою 65 кг. Він буде запущений у грудні цього року».
Паралельно з Next, у березні 2022 року буде запущено угруповання наносупутників для моніторингу кліматичних змін, особливо рівня вуглекислого газу та інших газів в атмосфері, сказав Аль-Куосі. У вересні 2022 р. буде запущений супутник EgyptSat-2 вагою 330 кг, який забезпечить дані ДЗЗ із точністю до двох метрів. EgyptSat-2 був розроблений у співпраці з Китаєм відповідно до угоди, яка включає грант на суму $ 45 млн, додав він. Єгипет має амбіційний план побудови космічних систем та інфраструктури, а також зміцнення міжнародних космічних відносин у досліджені космосу. Аль-Коусі сказав, що амбіції його країни в галузі космічної науки більші, ніж п’ять супутників, які вона наразі має на орбіті.
У вересні 2022 року у Єгипті має відкритися Центр збору та випробувань супутників, що стане першим центром такого роду в арабському світі. Аль-Куосі заявив, що Єгипет прийматиме Африканське космічне агентство після схвалення Африканського союзу. Існує план у співпраці з Кенією, Угандою, Ганою, Суданом та Нігерією щодо спільного запуску супутника, який отримав назву «Африканський супутник розвитку» («African development Satellite»). На даний час ведеться будівництво штаб-квартири Африканського космічного агентства у Єгипті, у Міжнародному космічному містечку.
Єгипетське космічне агентство також працює над розробкою супутника MisrSat-2. Супутник буде виготовлений в Єгипті з єгипетських компонентів, і це продемонструє здатність Єгипту до освоєння космосу. Китайський уряд надав грант, а також допомогу у розробці супутника. Завершення будівництва MisrSat-2 заплановано на серпень 2022 року.

Переглянути джерело

Перший супутник Кувейту готується до запуску в середині 2021 року

Кувейтська космічна компанія Orbital Space повідомила 1 лютого, що кувейтський супутник QMR-KWT знаходиться на стадії тестування. Під час функціонального тестування було проведено апаратне моделювання, щоб імітувати умови на орбіті як віртуально, так і фізично. QMR-KWT є односекційним кубосатом (1U CubeSat) і стане першим супутником Кувейту.
«Космічна місія QMR-KWT полягає у наданні кувейтським студентам можливостей сприяти вдосконаленню технологій супутникового зв’язку та підготовці їх як майбутніх фахівців до експлуатації наступного покоління комунікаційних супутників», – сказала Нада Альшаммарі (Nada Alshammari), директор освітніх програм Orbital Space. Планується, що супутник QMR-KWT буде запущений із США у червні 2021 року за допомогою ракети Falcon 9 компанії SpaceX.

Переглянути джерело

Південна Корея готується до запуску нової ракети

Південна Корея готується до запуску нової ракети Nuri. 28 січня відбулося випробування чотирьох двигунів KRE-075, які відпрацювали протягом 30 секунд в Космічному центрі Наро. Це початок вогневих випробувань першого ступеня QM KSLV-II ракети Nuri. На черзі 100-секундний тест в лютому і 127-секундний тест в березні, це фактичний час роботи першого ступеня KSLV-II.
Запуск першої ракети Nuri запланований на жовтень 2021 року.

Переглянути джерело

Олег Уруський провів нараду щодо створення українських космічних апаратів

1 лютого Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський провів нараду щодо створення українських космічних апаратів дистанційного зондування Землі з високою розрізненістю. У заході взяли участь як основні розробники космічних апаратів, так і замовники супутникових послуг.
«Обговорили широкий спектр організаційних та технічних питань, а також заслухали проекти щодо створення угруповання супутників від Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені І. Сікорського» та ДП «КБ «Південне», – розповів Олег Уруський. Під час наради Віце-прем’єр-міністр акцентував увагу, зокрема, на прискоренні виконання завдання Президента України Володимира Зеленського щодо виведення на навколоземну орбіту космічного апарата дистанційного зондування Землі «Січ 2-30 (2-1)».
«Ми повинні здійснити всі необхідні заходи, щоб це відбулося до кінця 2021 року, року 30-річчя Незалежності України. І це цілком реально за умови максимально ефективної роботи і є нагальною необхідністю», – наголосив Олег Уруський.
За його словами, наявність космічних апаратів ДЗЗ не лише сприятиме вирішенню широкого спектру завдань як в інтересах економіки, так і силових структур, а й дасть змогу зекономити бюджетні кошти, які нині витрачаються на закупівлю подібних послуг за кордоном.За підсумками наради було наголошено на необхідності посилення співпраці Державного космічного агентства України, Національного технічного університету «КПІ» та ДП «КБ «Південне» над спільними проектами, зосереджено увагу на доцільності в поточному році акумулювати всі належні ресурси для вирішення поставлених завдань, а також на вжитті кроків щодо виведення на орбіту третього супутника PolyITAN-3, створеного Національним технічним університетом «КПІ».
«Маємо парадоксальну ситуацію: в Україні є значний науково-технічний потенціал і практично все для того, щоб мати власне угруповання космічних апаратів на навколоземній орбіті, однак, на жаль, воно відсутнє. Можна наводити різні причини з цього приводу, проте ситуацію потрібно змінювати», – підсумував Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України.

Переглянути джерело

Пентагон забезпечить захист баз NASA на Місяці

Уряд США та аерокосмічна промисловість усувають багаторічні бар’єри між цивільними та військовими космічними проектами у відповідь на ескалацію іноземних загроз поза атмосферою Землі. Пентагон та NASA об’єднують зусилля для вирішення таких зусиль, як вивчення регіону навколо Місяця та продовження життя супутників. Багато деталей ще розробляються або залишаються засекреченими.
Рушійними змінами є дії Москви та Пекіна щодо боротьби з американськими космічними інтересами протиспутниковою зброєю, можливостями глушення та іншими ворожими технологіями. Ці секретні системи, які експлуатуються спеціально навченими силами, зосередженими на космічному домінуванні, загрожують як американським військовим, так і приватним активам на орбіті, згідно із низкою звітів Пентагону, Національної космічної ради (National Space Council) та дослідницьких груп. Як результат, Пентагон має намір використати цивільний досвід та програми, щоб допомогти досягти переваги в цій новій галузі бойових дій.
Космічні сили США – в центрі дії. Командувач Космічних сил генерал Джон Реймонд нещодавно представив проект науково-дослідного партнерства з NASA, спрямований на захист супутників від лазерів або кібератак. За повідомленням урядових та промислових експертів, проінформованих з цього приводу, очікується, що цивільно-військове співробітництво пошириться на захист запланованих баз NASA на місячній поверхні, а також на захист комерційних операцій США, передбачених для видобування там води та мінералів.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX анонсує цивільну космічну місію Inspiration 4

1 лютого SpaceX оголосила про запуск на ракеті Falcon 9 місії Inspiration 4 – першої повністю комерційної місії астронавтів на орбіту – не раніше четвертого кварталу цього року. Джаред Айзекман (Jared Isaacman), засновник та генеральний директор компанії Shift4 Payments, дарує три місця поруч із ним на борту корабля Dragon, про цих трьох учасників місії буде повідомлено в найближчі тижні. Айзекман подарував два з трьох місць місії госпіталю St. Jude. Госпіталь надасть одне місце працівникові, якого уже обрано, але не названо публічно.
Ще одне місце буде віддано людині, що зробить пожертвування для госпіталю. Благодійний внесок Джареда склав $ 100 млн, за рахунок своєї ініціативи він сподівається зібрати для госпіталю ще більш $ 200 млн. Четверте місце в екіпажі займе підприємець, що використовує нову платформу електронних платежів Shift4Shop. Клієнти компанії Shift4Shop отримають унікальну можливість взяти участь в онлайн-конкурсі, який буде проводитися з 1-го по 28-е лютого 2021 року, а переможець буде обраний комісією незалежних суддів.

Переглянути джерело

Компанія Virgin Galactic планує відновити випробувальні польоти суборбітального літака SpaceShipTwo у середині лютого

Компанія Virgin Galactic 1 лютого об’явила, що запустить свій суборбітальний космічний літак SpaceShipTwo в середині лютого, через два місяці після того, як технічна проблема перервала попередню спробу запуску. У заяві Virgin Galactic сказано, що вікно для наступного польоту SpaceShipTwo відкриється 13 лютого з космодрому «Америка» в Нью-Мексико. Точна дата польоту буде залежати від «погодних умов та технічної готовності», – заявили в компанії.
На борту літака будуть два пілоти, а також корисне навантаження за програмою NASA Flight Opportunities. Метою польоту буде перевищення висоти 80 км, яку Virgin Galactic вважає межею космосу. Вперше літак SpaceShipTwo подолав цю лінію в ході польоту у лютому 2019 року з повітряно-космічного порту Мохаве в Каліфорнії.
Компанія Virgin Galactic планувала провести цей випробувальний політ у грудні. 12 грудня 2020 року, через декілька хвилин після відокремлення космічного літака від літака-носія WhiteKnightTwo його реактивний двигун був запалений, але майже відразу вимкнувся. Літак SpaceShipTwo здійснив безпечну посадку на космодромі «Америка».
У компанії заявили, що бортовий комп’ютер втратив зв’язок під час займання, що спричинило вимкнення двигуна. «З тих пір команда провела аналіз причин, виконала необхідні коригувальні роботи та провела великі наземні випробування», – зазначила компанія в анонсі майбутнього польоту, але не розкрила додаткових деталей щодо цих зусиль.
Майбутній політ – перший із трьох, анонсованих Virgin Galactic у листопаді 2020 р. Екіпаж чергового, другого польоту буде включати двох пілотів, а також чотирьох експертів, які перевірять інтер’єр салону та «невагомість у космосі» напередодні польотів з клієнтами. У третьому польоті планує взяти участь засновник компанії Річард Бренсон, який неодноразово повідомляв, що особисто візьме участь у першому комерційному рейсі компанії.

Переглянути джерело

Компанія Virgin Galactic планує відновити випробувальні польоти суборбітального літака SpaceShipTwo у середині лютого

Компанія Virgin Galactic 1 лютого об’явила, що запустить свій суборбітальний космічний літак SpaceShipTwo в середині лютого, через два місяці після того, як технічна проблема перервала попередню спробу запуску. У заяві Virgin Galactic сказано, що вікно для наступного польоту SpaceShipTwo відкриється 13 лютого з космодрому «Америка» в Нью-Мексико. Точна дата польоту буде залежати від «погодних умов та технічної готовності», – заявили в компанії.
На борту літака будуть два пілоти, а також корисне навантаження за програмою NASA Flight Opportunities. Метою польоту буде перевищення висоти 80 км, яку Virgin Galactic вважає межею космосу. Вперше літак SpaceShipTwo подолав цю лінію в ході польоту у лютому 2019 року з повітряно-космічного порту Мохаве в Каліфорнії.
Компанія Virgin Galactic планувала провести цей випробувальний політ у грудні. 12 грудня 2020 року, через декілька хвилин після відокремлення космічного літака від літака-носія WhiteKnightTwo його реактивний двигун був запалений, але майже відразу вимкнувся. Літак SpaceShipTwo здійснив безпечну посадку на космодромі «Америка».
У компанії заявили, що бортовий комп’ютер втратив зв’язок під час займання, що спричинило вимкнення двигуна. «З тих пір команда провела аналіз причин, виконала необхідні коригувальні роботи та провела великі наземні випробування», – зазначила компанія в анонсі майбутнього польоту, але не розкрила додаткових деталей щодо цих зусиль.
Майбутній політ – перший із трьох, анонсованих Virgin Galactic у листопаді 2020 р. Екіпаж чергового, другого польоту буде включати двох пілотів, а також чотирьох експертів, які перевірять інтер’єр салону та «невагомість у космосі» напередодні польотів з клієнтами. У третьому польоті планує взяти участь засновник компанії Річард Бренсон, який неодноразово повідомляв, що особисто візьме участь у першому комерційному рейсі компанії.

Переглянути джерело

Британський космопорт Корнуолл планує з весни наступного року почати запуски супутників

Космічний порт Корнуолл (Великобританія) розглядається у якості стартової площадки для запуску супутників у космос починаючи з весни 2022 року. Таке рішення прийняте з огляду на успішний запуск супутників літаком американської компанії Virgin Orbit. Меліса Торп (Melissa Thorpe), керівник космопорту Корнуолл, заявила, що на даний час опрацьовується можливість першого запуску літака компанії Virgin Orbit з об’єкту. Космічний порт Корнуолл буде горизонтальним місцем запуску, де модифіковані літаки будуть використовуватися для запуску невеликих супутників на навколоземну орбіту.
Перший запуск із космопорту Корнуолл спочатку був призначений на жовтень цього року, але затримки з отриманням дозволів та пандемія відсунули цю дату. М.Торп наголосила, що космопорт Корнуолл – це не лише «Virgin Orbit», зазначивши, що проводиться робота по залученню більшої кількості операторів до Корнуолу завдяки анонсам, які мають бути зроблені пізніше цього року.

Переглянути джерело

Іран провів випробування нової ракети-носія

1 лютого Іран заявив, що успішно випробував нову ракету-носії. Випробування проводилось у рамках розробки «найпотужнішого ракетного двигуна», що може спровокувати протести з боку США та погіршити напругу щодо ядерних та ракетних програм Тегерану. США побоюються, що такі великі балістичні технології, що використовуються для виведення супутників на орбіту, можуть також використовуватися для запуску ядерних боєголовок. Тегеран заперечує звинувачення США. Державне телебачення Ірану 1 лютого транслювало запуск новітньої ракети-носія, яка, як вказується, здатна досягти висоти 500 км. На відеозаписі був представлений запуск ракети-носія в денний час доби в умовах пустелі. У репортажі не йдеться, коли саме стався запуск.
Ракета-носій Zuljanah, що має довжину 84 фути (25,5 м) та вагу 52 тони, не виводила супутник на орбіту. Державне телебачення Ірану відзначило, що ракета здатна нести космічний апарат масою 220 кг, додавши, що в триступеневому носії використовується тверде паливо на першому і другому ступенях і рідке паливо на третьому ступені.

Переглянути джерело

Ангольський супутник AngoSat-2 має бути запущений у першій половині 2021 року

Ангольський геостаціонарний телекомунікаційний супутник AngoSat-2, що будується компанією Airbus Defense and Space, буде виведений на орбіту протягом 17 місяців. Про це 29 січня об’явив генеральний директор Управління національної космічної програми Анголи Золана Жоао (Zolana João). Готовність Angosat-2 складає понад 60 %. Як очікується, супутник буде запущений в першій половині 2022 року. Супутник Angosat-2 має загальну вагу 1 814 кг. Супутник базуватиметься на платформі Eurostar-3000, а його проектна тривалість становитиме 15 років. Будівництво цього нового супутника не призвело до жодних витрат для Анголи через те, що контракт на будівництво попереднього супутника, Angosat-1, на суму понад $300 млн, захищав інтереси Анголи у разі зникнення або знищення супутника.
Контракт на будівництво Angosat-1 був підписаний російською та ангольською сторонами в 2009 році, супутник був побудований російською компанією «Енергія» і запущений у космос 26 грудня 2017 року за допомогою ракети-носія «Зеніт-3F / Fregat-SB» з космодрому Байконур. З виходим супутника на орбіту зв’язок з ним був втрачений.

Переглянути джерело

Прототип космічного корабля Starship SN9 компанії SpaceX зазнав аварії після суборбітального польоту

Другий прототип космічного корабля Starship SN9 багаторазового використання здійснив суборбітальний політ 2 лютого, проте зазнав аварії під час посадки. Корабель Starship SN9 злетів близько 15:25 EST (22:25 за київським часом) з тестового полігону Бока-Чика, штат Техас. Програмою випробування було сплановано підняття SN9 на висоту 10 км та здійснення вертикальної посадки на місце запуску. Старт та зліт корабля відбувся у штатному режимі, згідно з коментарем інженера компанії Джона Інспрукера (John Insprucker) зробленим у ході веб-трансляції компанії SpaceX. Корабель досяг 10-кілометрової позначки через чотири хвилини після старту і, зависнувши на нетривалий час, перевернувся у горизонтальне положення для спуску до посадочного майданчика.
Наближаючись до майданчика, Starship повернувся у вертикальне положення і мав увімкнути свої двигуни. Проте із трьох двигунів Raptor спрацював лише один. Корабель розбився під кутом близько 45 градусів і вибухнув через 6 хвилин 26 секунд після старту. Політ був майже ідентичним польоту Starship SN8 9 грудня. Тоді апарат здійснив, здавалося, в основному успішний політ окрім посадки, коли корабель занадто розігнався і вибухнув при посадці на майданчик. Однак під час того польоту транспортний засіб мав правильну вертикальну орієнтацію для посадки на відміну від останньої спроби.
Компанія SpaceX отримала дозвіл на запуск від Федеральної авіаційної адміністрації (Federal Aviation Administration, FAA) менш ніж за 24 години до запуску. Агенція призупинила запуски з Бока-Чика після випробувального запуску SN8. SpaceX вимагала виключити вимоги щодо максимального суспільного ризику у своїй ліцензії на запуск, проте FAA відхилила це прохання.
У заяві, опублікованій через кілька годин після випробування, FAA заявила, що буде контролювати розслідування катастрофи SN9. «Хоча це був безпілотний випробувальний політ, розслідування встановить першопричину сьогоднішньої аварії та можливі перспективи для подальшого підвищення безпеки при роботі в рамках даної програми». Наступний прототип, SN10, прибув на випробувальний майданчик 29 січня. Інженер компанії Дж.Інспрукер сказав, що SN10 готується до «подібного польоту, який відбудеться наприкінці цього місяця».

Переглянути джерело

NASA відклало прийняття рішення щодо систем посадки на Місяць за програмою «Артеміда»

NASA відклало прийняття рішення щодо визначення компаній, які будуть продовжувати розробку місячних посадкових модулів для програми «Артеміда», оскільки Агентство стикається з дефіцитом фінансування, пов’язаним зі зміною адміністрації. У повідомленні від 27 січня трьом компаніям, які беруть участь у програмі «Система посадки людей» (Human Landing System, HLS), NASA оголосило, що подовжує на два місяці укладені контракти, термін дій яких закінчується 28 лютого, але без фінансування.
Зазначене продовження дозволяє контрактам, укладеним у квітні минулого року з компаніями Blue Origin, Dynetics та SpaceX, діяти до 30 квітня, але не надає компаніям додаткового фінансування. Ця процедура дасть NASA більше часу для визначення того, які компанії отримують подальші контракти на розробку зондів.
Основною причиною такої невизначеності є обсяг фінансування, визначений для програми HLS, який набагато менший, ніж вимагало Агентство. Запит бюджету NASA на 2021 фінансовий рік вимагав $ 3,3 млрд на програму, але остаточний законопроект про асигнування, прийнятий у грудні, передбачає лише $ 850 млн. Адміністрація Байдена поки що не коментувала свої плани щодо NASA, хоча платформа Демократичної партії включала твердження, що підтримує повернення людини на Місяць. Однак цей документ не містить вимоги посадки людини на Місяць до 2024 року або до будь-якої іншої дати.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX планує запуск відразу двох місії з різницею в 4 годині

«Компанія націлена на два запуски супутників Starlink 4 лютого. Очікуємо схвалення у розкладі космодрому та сприятливих погодних умов у районі повернення. Перший запуск Falcon 9 о 1:19 EST (8:19 за київським часом) з майданчику SLC-40, наступний запуск Falcon 9 приблизно через 4 години о 5:36 EST (12:36 за київським часом) з майданчику LC-39A», – повідомила компанія SpaceX у твіттері.

Переглянути джерело

Джефф Безос залишає пост глави Amazon для зосередження на Blue Origin

Засновник американського інтернет-рітейлера Amazon Джефф Безос 2 лютого заявив, що покине пост генерального директора компанії (Chief Executive Officer, CEO) до кінця 2021 року. Формально він відійде від прямого операційного управління, але фактично збереже контроль над одним зі своїх основних активів в новій посаді виконавчого голови (Executive Chair of the Amazon Board). На посту глави компанії Джеффа Безоса змінить нинішній гендиректор підрозділу AWS Енді Ясси (Andy Jassy). У своєму зверненні до співробітників Amazon засновник пояснив свій відхід з поста CEO бажанням приділяти більше часу своїй аерокосмічної компанії Blue Origin та іншим проектам.

Довідково: компанія Blue Origin була утворена Дж.Безосом у 2000 році для розвитку космічного туризму, знаходиться на території його ранчо у Техасі.
Основні проекти компанії:
New Shepard – система космічного запуску багаторазового використання з вертикальним зльотом і вертикальною посадкою, суборбітальна пілотована ракета. 14 січня 2021 року успішно відбувся 14-й випробувальний політ (місія NS-14) у безпілотному режимі;
New Glenn – проект двох-або трьохступеневої важкої орбітальної ракети-носія, розробляється з 2012 року. 16 грудня 2020 року NASA уклало контракт з компанією Blue Origin, згідно якого ракета-носій New Glenn буде задіяна у рамках Програми запусків NASA (Launch Services Program, LSP);
Blue Moon – система посадки на Місяці. Компанія Blue Origin разом з Dynetics та SpaceX розробляють «Систему посадки людей» (Human Landing System, HLS) для програми NASA «Артеміда»;
Ракетні двигуни. У вересні 2018 року було оголошено, що компанія ULA вибрала двигуни BE-4 компанії Blue Origin для першого ступеня ракети-носія Vulcan Centaur.

Переглянути джерело

Наземні засоби російських Військово-космічних сил взяли на управління супутник «Космос-2549»

Ракета-носій «Союз-2.1б», що стартувала 2 лютого 2021 року з космодрому Плесецьк, у встановлений час успішно вивела на орбіту космічний апарат в інтересах Міноборони Росії. Новий супутник виведений на цільову орбіту і прийнятий на управління наземними засобами Головного випробувального космічного центру ім. Г.С.Тітова Космічних військ ВКС. Старт ракети-носія «Союз-2.1б» і виведення космічного апарату пройшли в штатному режимі. Із супутником встановлено і підтримується стійкий телеметричний зв’язок. Бортові системи космічного апарату функціонують в штатному режимі. Після прийняття на управління космічному апарату присвоєно порядковий номер «Космос-2549».
У забезпеченні запуску космічного апарату були задіяні понад 50 бойових розрахунків та понад 40 наземних засобів управління космічними апаратами, систем і комплексів збору, обробки і відображення телеметричної інформації окремих командно-вимірювальних комплексів Головного випробувального космічного центру ім. Г.С.Тітова.

Довідково: 02 лютого 2021 року о 20:45 UTC з космодрому Плесецьк, РФ, за допомогою ракети-носія «Союз-2.1б» було здійснено запуск військового КА радіотехнічної розвідки «Lotos-S1-4», який увійде до російської системи «Ліана».

Переглянути джерело

Супутникові знімки компанії Planet Labs підтверджують продовження конфлікту в Ефіопії

Компанія Planet Labs Inc. 17 січня опублікувала серію супутникових знімків, що демонструють продовження війни у Тигреї, північному регіоні Ефіопії.
На опублікованих знімках показані табори біженців Shimelba та Hitsats у Тигреї. Будинки та інші споруди в обох таборах зруйновані. Ці супутникові зображення суперечать заяві прем’єр-міністра Ефіопії Абі Ахмеда (Abiy Ahmed) про закінчення громадянської війни, зробленій 28 листопада 2020 року.
Комбінований знімок, представлений Planet Labs Inc., демонструє знищення складів Всесвітньої продовольчої програми ООН у таборі біженців Shimelba станом на 5 січня 2021 р. (внизу) та для порівняння цей табір до знищення, станом на 10 грудня 2020 р. (вгорі).
За заявою влади Ефіопії, понад 4,5 млн біженців у Тигреї потребують невідкладної їжі. Знищення складів з продовольством несе загрозу голоду.

Переглянути джерело

Інформаційна довідка про запуск КА «Tiantong-1-03»

19 січня 2021 року о 16:18 (UTC) з космодрому Січан (Китай) ракета-носій «Long March 3B/E» вивела на геостаціонарну орбіту КА для мобільного та супутникового зв’язку Китаю «Tiantong-1-03». «Tiantong» – це серія геостаціонарних китайських супутників від CASC для Tiantong System, яка є першою в Китаї незалежною супутниковою системою мобільного зв’язку.
Перший супутник цієї системи Tiantong-1-01, запущений у 2016 році, покриває сушу і територіальні води Китаю і надає користувачам всепогодні послуги мобільного зв’язку.

Переглянути джерело

NASA має екологічні зобов’язання на $ 1,9 млрд

NASA має зобов’язання щодо витрат на очищення та відновлення навколишнього середовища щонайменше на $ 1,9 млрд у своїй розгалуженій мережі дослідних та випробувальних центрів.
Згідно з новим звітом Рахункової палати США (Government Accountability Office, GAO), ці зобов’язання зросли з 2014 до 2019 року на $ 724 млн, або 61%.
У той час як п’ять із 14 центрів, де існує хімічне забруднення, зменшили свою відповідальність за очищення, інші центри, такі як Космічний центр ім. Кеннеді, Дослідницький центр ім. Еймса та Випробувальний центр Уайт-Сендс, збільшили витрати з 2014 по 2019 рік.
Найбільший приріст у польовій лабораторії Санта-Сусана в Каліфорнії, яка зросла на $ 502,4 млн. Загальні витрати на очищення забрудненого ґрунту на місці, де проводились випробування ракетних двигунів з 1948 по 2006 рік, на даний час оцінюються в $ 798,7 млрд.

Переглянути джерело

Пакистан провів успішні випробування балістичної ракети Shaheen-III

20 січня Пакистан провів успішні льотні випробування балістичної ракети Shaheen-III класу «земля-земля» з дальністю ураження 2 750 км. Метою льотних випробувань була перевірка конструктивних та технічних параметрів системи озброєння.
Пуск ракети був здійснений з території Пакистану по цілі в Аравійському морі. За оцінками експертів, двоступенева 19-метрова твердопаливна ракета може оснащуватися як ядерною, так і звичайною головною частиною вагою до тони.
Пакистан – одна з восьми країн світу, що володіє ядерною зброєю. Східний сусід та суперник Пакистану – Індія, з якою він вів три повномасштабних війни з тих пор, як країни отримали незалежність від Великобританії у 1947 році, також володіє ядерною зброєю.

Переглянути джерело

Оприлюднено космічні знімки інавгурації Джо Байдена

Компанія Maxar Technologies опублікувала космічні знімки Вашингтону під час інавгурації президента США Джо Байдена, зроблені супутником WorldView-3.
«Наш супутник WV3 зібрав ці вражаючі нічні зображення (20 січня у 21:55 EST) святкових феєрверків на честь інаугурації 46-го президента у Вашингтоні» – повідомила компанія у твіттері.

Переглянути джерело

Інформаційна довідка щодо запуску 143 КА

24 січня 2021 року о 15:00 по UTC з космодрому на мисі Канаверал що у Флориді, США за допомогою ракети-носія «Falcon-9 v1.2 (Block 5)» було здійснено запуск місії «Transporter 1» що включає в себе виведення на низьку орбіту 143 КА. Місія є першим у своєму роді спільним запуском під керівництвом SpaceX. На борту знаходяться 143 невеликих супутники – рекордна кількість корисних навантажень для одного запуску – від американських і міжнародних замовників, включаючи державних і комерційних операторів. SpaceX називає місію «Transporter 1».
З них лише десять належать SpaceX – це партія супутників Starlink, які вперше були виведені на полярну орбіту покликаних забезпечити планету доступом в мережу інтернет, а решта є власністю комерційних і державних структур. Старт місії «Transporter 1» відбувся о 17:00 за київським часом в неділю, та пройшов у штатному режимі. Варто відзначити, що це буде перший запуск в рамках анонсованої ще в 2019 році програми SmallSat Rideshare, яка робить більш доступним запуск супутників для невеликих замовників (від $ 2,5 млн за корисне навантаження до 150 кг). Її призначення аналогічне класичним транспортним компаніям, який займаються доставкою збірних вантажів, тобто тепер SpaceX збирає безліч замовлень від різних замовників і об’єднує їх в один запуск. Другий ступінь ракети Falcon 9 виконав два включення двигуна, щоб вивести 143 супутника на майже кругову сонячно-синхронну орбіту на висоті 326 миль (525 кілометрів) з нахилом близько 97,5 градусів до екватора.

Переглянути джерело

Інформаційна довідка щодо запуску «Lotos-S1-4»

02 лютого 2021 року о 20:45 по UTC з космодрому Плесецьк, РФ, за допомогою ракети-носія «Soyuz-2-1b» було здійснено запуск військового КА «Lotos-S1-4», радіотехнічної розвідки який увійде до російської системи «Ліана». Супутники серії «Lotos-S» представляють собою серію нових супутників радіотехнічної розвідки, які Росія використовує в рамках своєї програми «Ліана». Основною метою якої є модернізація можливостей радіоелектронної розвідки РФ.
КА серії «Lotos-S» є наступником серії супутників “Целіна”, що виводилась на орбіту в період з 1967 по 2007 рік. Супутники «Lotos-S» були розроблені проектно-конструкторським бюро ЦСКБ «Прогрес». Складання проводиться на потужностях машинобудівного заводу «Арсенал» (Санкт-Петербург). За основу була використана платформа довгострокової серії розвідувальних супутників радянського виробництва серії «Янтар». Дана платформа була центром багатьох російських проектів військових супутників.
Крім супутників серії «Лотос», програма «Ліана» має включати в себе і другу серію космічних апаратів – Піон-NKS. Їх основна мета – проведення радіолокаційної розвідки. Однак супутники цієї серії на орбіту ще не виводились.
На даний час система «Ліана» працює в дослідно-черговому режимі, забезпечуючи командний пункт даними для їх подальшої обробки. Окремі сегменти системи застосовувалися в ході сирійської кампанії при розвідці цілей і їх ураження крилатими ракетами.

Переглянути джерело

Канадське космічне агентство використовує супутникові дані для моніторингу популяції китів, що знаходяться під загрозою зникнення

Канадське космічне агентство заявило, що очолить фінансований федеральним урядом проект вартістю 5,3 млн. канадських доларів під назвою smartWhales, метою якого є використання супутникових даних для виявлення китів та прогнозування їх переміщень. Федеральним урядом Канади виділено фінансування на три роки для п’яти компаній на серію проектів щодо захисту зникаючих видів тварин. У відомстві уточнили, що до втілення проекту протягом наступних трьох років планується залучити 80 висококваліфікованих фахівців.
Міністр рибальства, океанів та берегової охорони Канади Бернадетт Джордан повідомила, що збір та аналіз супутникових даних на предмет переміщення китів може запобігти зіткненням між китами і судами та допомогти виявити китів, що заплуталися у рибальських снастях – дві з основних причин загибелі китів.

Переглянути джерело

Альянс ULA готує стартову площадку напередодні першого запуску ракети Vulcan Centaur

Компанія United Launch Alliance (ULA) здійснює заходи із модифікації космічного стартового комплексу-41 (Space Launch Complex, SLC-41) та виробничі потужності у рамках підготовки до першого запуску ракети Vulcan Centaur наприкінці цього року. Кульмінацією багаторічної підготовки до запуску надважкої ракети-носія стало виведення нової мобільної ракетної платформи до стартової площадки для остаточного тестування.
Численні модифікації SLC-41, зокрема, включають:
додано зону зберігання рідкого природного газу на 300 000 галонів (1 135 632,5 л;
розширено водяну систему звукозаглушення (Acoustic Suppression Water System);
встановлено нові зони зберігання рідкого водню (LH2) на 100 000 галонів (378 541,1 л) та рідкого кисню (LO2) на 60 000, галонів (227 124,7 л).

Довідково: Ракета-носій Vulcan Centaur створюється для заміни до середини 2020-х носіїв Atlas-5 і Delta IV Heavy. Розробка ведеться з 2006 року. Частково багаторазова ракета Vulcan розрахована на виведення на низьку навколоземну орбіту до 40 тон корисного навантаження.
Першим польотом ракети Vulcan у 2021 році має стати виведення посадочного модуля Peregrine компанії Astrobotic, підрядника NASA, який має доставити корисне навантаження на Місяць.

Переглянути джерело

Повідомлення про запуск КА

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів (за шкалою MSK-64):