Новини за 05.02.2021 – 14.02.2021

PER ASPERA AD ASTRA

Повідомлення про запуск КА

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів
(за шкалою MSK-64):

Компанія GHGSat-C2 представила перші дані по моніторингу викидів метану з нещодавно запущеного КА «Hugo»

Третій супутник компанії GHGSat КА «Hugo» (GHGSat-C2), менш ніж за тиждень з моменту запуску (24 січня 2021 року, Falcon 9, місія SpaceX Transporter-1) почав передавати інформацію. Новий супутник виявив метановий шлейф від об’єкта нафтогазової інфраструктури у Азії (ліворуч). Днем пізніше у GHGSat здійснили перевірку даних з використанням свого другого КА «Iris» (GHGSat-C1), що оснащений аналогічним інструментом моніторингу викидів метану (праворуч). Попередні результати показують, що КА «Hugo» має такі ж можливості, що і КА «Iris» (фізичні розміри 20×30×40 см, вага 16 кг, здатний відображати шлейфи метану в атмосфері з просторовим розрізненням 25 м).
КА Hugo оснащений запатентованим компанією GHGSat інструментом, що дає можливість з високою точністю виявляти викиди та джерела викидів з значно вищою точністю, ніж всі інші супутники, що знаходяться в даний час на орбіті. GHGSat – канадська приватна компанія, що вивчає парникові гази (водяна пара, вуглекислий газ, метан, озон), якість повітря та сліди інших газів в атмосфері. До кінця 2022 року компанія планує розгорнути угруповання з 10 супутників для моніторингу викидів та надавати дані комерційним та державним користувачам всієї планети.

Переглянути джерело

Росія готується до масштабних навчань

В останні дні спостерігається активізація російських літаків ДРЛВ в різних частинах країни. Так, літак А-50 з номером 50610 прибув на аеродром Бельбек (тимчасово окупований Крим). Раніше з Іваново на авіаційну базу Олен’я неподалік від Мурманську на Кольському півострові прибув літак ДРЛВ А-50У (бортовий номер 93966).
Можливо, що прибуття А-50У на авіабазу Олен’я стало відповіддю на плани Європейського командування ЗС США перебазувати на норвезьку базу Ерлан кілька стратегічних бомбардувальників B-1B Lancer, на початку лютого туди прибули 200 американських військовослужбовців.
Також не виключається, що активізація діяльності літаків ДРЛВ пов’язана з підготовкою до масштабних навчань ВКС РФ за участю винищувальної і стратегічної авіації. Останній раз масштабні навчання російських ВКС і ППО проходили у вересні 2020 року в Південному військовому окрузі – на території окупованих Севастополю та Криму, Ставропольського краю, Волгоградської та Ростовської областей і Північної Осетії. У маневрах взяли участь штурмовики Су-25, винищувачі Су-27СМ3 і Су-30м2, а також бомбардувальники Су-34. Всього в навчаннях були задіяні близько 80 літаків і 60 вертольотів.

Переглянути джерело

Олег Уруський провів співбесіди з кандидатами на посаду керівника Державного космічного агентства України

Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський провів співбесіди з кандидатами на вакантну посаду голови Державного космічного агентства України. Заходи проводилися відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 січня 2021 року №64-р. Усього у визначений період для подання заявок – з 30 січня по 2 лютого 2021 року – було отримано 16 заяв від кандидатів, з них такі, що відповідають вимогам – шість. Відповідно до професійних якостей і досягнень до співбесіди було запрошено три кандидати, з якими й відбулися співбесіди.
Під час розмови з кандидатами на вакантну посаду, яка проводилася в режимі відео-конференції, Віце-прем’єр-міністр України Олег Уруський поставив їм низку запитань, що стосуються розвитку вітчизняної космічної галузі, співпраці з міжнародними організаціями та іноземними країнами, а також щодо їх поглядів на шляхи виведення космічної галузі з поточної ситуації. Також обговорювалися питання щодо корпоратизації підприємств космічної галузі та залучення інвестицій. За результатами співбесіди Віце-прем’єр-міністр України, як уповноважена особа, незабаром внесе пропозицію для прийняття рішення Кабінетом Міністрів України.

Переглянути джерело

Ракета Falcon 9 запустила супутники Starlink

4 лютого компанія SpaceX успішно запустила чергову групу супутників Starlink під час перших запусків Falcon 9, запланованих з мису Канаверал. Ракета Falcon 9 стартувала о 01:19 EST (08:19 за київським часом) з космічного стартового комплексу 40 космодрому Космічних сил на мисі Канаверал. Корисне навантаження – 60 супутників Starlink – відокремилося від верхньої ступені ракети через 65 хвилин.
Перший ступінь ракети приземлився на безпілотний корабель в Атлантичному океані через вісім з половиною хвилин після старту. Цей перший ступінь здійснив п’ятий політ, він був використаний 8 січня для запуску супутника Turksat 5A. Раніше компанія SpaceX повідомляла про план запустити дві ракети Falcon 9 з інтервалом менше п’яти годин, однак 3 лютого уточнила, що друга місія буде перенесена до ранку п’ятниці о 5:14 EST (12:14 за київським часом) через необхідність проведення додаткових перевірок перед запуском.

Переглянути джерело

Космічні сили США співпрацюють з цивільним космосом: «Це добре для платників податків»

Командувач Космічних сил США генерал Джон Реймонд заявив, що розраховує на більш широку співпрацю між Космічними силами США, NASA та іншими відомствами, і що посилена співпраця може заощадити гроші американських платників податків. «Ми маємо дуже тісне партнерство з NASA , і це, ймовірно, буде продовжуватися і за нової адміністрації», – сказав Реймонд 2 лютого під час відеодзвінка з журналістами.
Раймонд заявив, що не погоджується з критикою, що Космічні сили та NASA часом стирають межі між військовим та цивільним космосом. «Мене це зовсім не турбує», – сказав він. «Ми не NASA, а вони не Космічні сили. Але ми працюємо в одному домені, і ми вважаємо, що можемо зробити щось, щоб заощадити долари платників податків і зробити домен більш безпечним». У вересні Космічні сили та NASA офіційно домовились про співпрацю в таких сферах, як космічна політика, дослідження, технології та захист планети від небезпечних об’єктів, таких як астероїди. Раймонд зазначив, що Космічні сили сприяють запуску місій NASA зі своїх космодромів і зацікавлені у співпраці в інших сферах, таких як підготовка персоналу, та у розробці міжнародних правил поведінки в космічному просторі.

Переглянути джерело

Компанія Astra стає публічною компанією шляхом виходу на біржу Nasdaq

Розробник малих ракет-носіїв Astra, що не має досвіду виведення корисного навантаження на навколоземну орбіту, планує вихід на біржу шляхом об’єднання із спеціальною компанією з придбання (special-purpose acquisition company SPAC) Holicity. Планується, що це забезпечить компанії майже $ 500 млн готівкою та підвищить її оцінку до понад $ 2 млрд. Astra оголосила 2 лютого угоду про злиття з Holicity, створеною минулого року Крейгом МакКоу. Це злиття, яке, як очікується, закриється у другому кварталі, перетворить Astra на публічну компанію на біржі Nasdaq. За укладеною угодою голова та виконавчий директор Holicity К.МакКоу увійде до складу ради директорів Astra. Ці інвестиції підуть на розвиток виробничих потужностей, що дозволить компанії значно збільшити кількість запуску.
У презентації для інвесторів, поданій до Комісії з цінних паперів та бірж, компанія повідомила про плани здійснити до 300 запусків у 2025 році, що майже втричі перевищить кількість запусків, здійснених у всьому світі у 2020 році. Ці прогнози передбачають збільшення доходів Astra з $ 4 млн у 2021 році до $ 1,5 млрд у 2025 році.

Переглянути джерело

Нова рада директорів Firefly Aerospace – перший крок у внутрішній реструктуризації

Компанія-виробних малих ракет Firefly Aerospace, Inc. 3 лютого оголосила про розширення Ради директорів. До складу Ради директорів увійшли два нові члени: Дебора Лі Джеймс (Deborah Lee James) та Роберт Карділло (Robert Cardillo). Прийнято рішення, що нове правління компанії Firefly у складі трьох осіб, включаючи генерального директора компанії Firefly доктора Тома Маркусіка (Tom Markusic), очолить пані Дебора Лі Джеймс.
Дебора Лі Джеймс має тридцятирічний досвід у галузі національної безпеки, включаючи 20 років служби в уряді США, зокрема, у якості професійного співробітника в Палаті представників США та дві посади у Пентагоні, спочатку помічником секретаря оборони, а згодом на посаді міністра ВПС. Пані Джеймс також була головним радником з питань оборони.

Переглянути джерело

Індійська організація космічних досліджень та компанія Skyroot Aerospace підписали угоду про нерозголошення інформації

2 лютого 2021 року Індійська організація космічних досліджень (ISRO) уклала Угоду про нерозголошення інформації (Non Disclosure Agreement, NDA) з приватною компанією Skyroot Aerospace Pvt. Ltd., що спеціалізується на будівництві ракет-носіїв для запуску малих супутників. Підписана угода дозволить компанії Skyroot Aerospace отримати доступ до об’єктів та технічної експертизи ISRO, що сприятиме реалізації програми розвитку ракет-носіїв підприємства.
Ракети-носії Vikram, що розробляє Skyroot Aerospace, спроможні нести корисне навантаження від 225 до 720 кг залежно від ракети та бажаної орбіти. Skyroot каже, що ракети можна зібрати та запустити протягом 24-72 годин з мінімальною інфраструктурою. Компанію Skyroot заснували троє колишніх співробітників ISRO. Компанія сподівається скористатися рішенням Індії розширити співпрацю з приватними космічними компаніями.

Переглянути джерело

Пакистан провів успішний випробувальний запуск балістичної ракети Ghaznavi

3 лютого збройні сили Ісламської Республіки Пакистан (ІРП) на полігоні, розташованому в районі міста Равалпінді, провели успішний навчальний пуск балістичної ракети класу «земля-земля» Ghaznavi. Балістична ракета Ghaznavi здатна доставляти ядерні та звичайні боєголовки на відстань до 290 км. Цей навчальний запуск став кульмінаційним пунктом щорічних польових навчань командування стратегічних сил.
Довідково: 20 січня 2021 Пакистан провів успішні льотні випробування ракетного комплексу Shaheen-III, балістичної ракети класу «земля-земля», здатної вражати цілі на відстані до 2 750 км.

Переглянути джерело

Російські підприємства «Космічний зв’язок» та «Газпром космічні системи» вкладуть у програму «Сфера» більш 140 млрд рублів

Відповідно до повідомлення заступника гендиректора з розвитку та експлуатації систем зв’язку федерального державного унітарного підприємства (ФДУП) «Космічний зв’язок» Євгена Буйдіна та заступника гендиректора з розвитку бізнесу акціонерного товариства «Газпром космічні системи» Ігоря Кота, в програму «Сфера» буде вкладено понад 140 млрд рублів.
«Запланований обсяг позабюджетного фінансування з боку ФДУП «Космічний зв’язок» (власні та залучені кошти) в рамках програми «Сфера» на період з 2022 по 2030 рр оцінюється більш ніж в 40 млрд рублів», – зазначив Буйдін. За його словами, заходи програми «Сфера» планується здійснювати в рамках державно-приватного партнерства. З боку «Космічної зв’язку» планується розвиток космічних апаратів зв’язку та мовлення серії «Експрес» та перспективних супутників «Експрес-РВ».
Зі свого боку, Ігор Кот зазначив, що для реалізації заходів в рамках програми «Сфера» компанія «Газпром космічні системи» планує залучити в цілому близько 100 млрд рублів. В програму включені три напрямки: створення в Щелково складального виробництва космічних апаратів, формування та розвиток космічної системи дистанційного зондування Землі «Огляд» і розвиток системи супутникового зв’язку «Ямал».

Переглянути джерело

Політ корабля Starliner з екіпажом на МКС перенесено на вересень

В об’яві про акредитацію засобів масової інформації для відвідання підготовки до запуску та запуску місії NASA Boeing Orbital Flight Test-2 (OFT-2) на Міжнародну космічну станцію було повідомлено, що після успішного завершення місії OFT-2, NASA та Boeing планують не раніше вересня 2021 року випробувальний пілотований політ Boeing Crew (CFT), перший політ корабля Starliner з астронавтами на борту. Раніше повідомлялося, що NASA та Boeing планують виконать першу місію корабля Starliner з екіпажом влітку 2021 року. Запуск ракети Atlas V компанії United Atlanch Alliance призначений не раніше 25 березня з космічного стартового комплексу-41 на станції космічних сил мису Канаверал у Флориді. Місія OFT-2 перевірить наскрізні можливості корабля Starliner і ракети Atlas V від запуску до стикування і повернення на Землю в пустелі на заході США.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX перенесла запуск ракети Falcon 9 з супутниками Starlink

Компанія SpaceX оголосила про чергове перенесення дати запуску місії Starlink-17. Спочатку передбачалося запустити угруповання супутників у січні, потім старт перенесли на 4 лютого, потім на 5 лютого і ось тепер в якості цільової дати називається 7 лютого. Пуск РН Falcon-9 з супутниками повинен відбутися з майданчика LC-39A Космічного центру ім.Кеннеді на мисі Канаверал. «Запуск Starlink планується не раніше 7 лютого о 4:31 EST (11:31 за київським часом) зі стартового майданчику 39A, щоб забезпечити час для передпускових перевірок», повідомила SpaceX у твіттері.

Переглянути джерело

NASA призначило першого в історії радника з питань клімату

Космічне відомство США оголосило про те, що вперше призначено радника з питань клімату. Ним став Гевін Шмідт, директор Інституту космічних наук ім.Годдарда NASA (GISS). Робота Шмідта буде включати в себе координацію роботи та спілкування з широким науковим співтовариством, а також просування досліджень та технологічних розробок NASA, пов’язаних з кліматом. Також він буде відповідати за співпрацю з адміністрацією президента Байдена.
«Призначення Гевіна Шмідта допоможе гарантувати, що адміністрація Байдена матиме у своєму розпорядженні найважливіші дані для реалізації та відстеження свого плану на шляху до досягнення нульових викидів в масштабах всієї економіки до 2050 року та створення більш здорового, безпечного і процвітаючого навколишнього середовища», – повідомляє NASA.
Призначення спеціального радника з питань клімату в NASA є відображенням загальнодержавного підходу адміністрації Байдена до змін клімату. У свій перший день перебування на посаді президент підписав указ, який поставив США на шлях повторного приєднання до Паризької угоди з питань клімату. Напередодні своєї інавгурації Байден також оголосив, що колишній держсекретар США Джон Керрі буде виконувати функції спеціального радника з питань клімату в його адміністрації. Але для того, щоб уникнути наслідків потепління на планеті, потрібно щось більше, ніж просто зустрічі США та решти світу. Відповідно до останнього звіту ООН про викиди, Земля в даний час знаходиться на шляху до катастрофічного підвищення глобальної температури на 3,2 градуса Цельсія до 2050 року.
Але все ще є можливість для коригування курсу в бік більш керованого зростання за умови, що США та інші країни інвестують в технології з нульовим рівнем викидів, скоротять субсидії на викопне паливо і реалізують інші екологічні ініціативи. Адміністрація Байдена дала зрозуміти, що буде проводити таку політику протягом свого терміну.

Переглянути джерело

Китайський марсіанський зонд подолав понад 450 млн км

Китайський марсіанський зонд «Тяньвень-1» вже подолав шлях понад 450 млн км та знаходиться на відстані близько 170 млн км від Землі, повідомила в середу Китайська корпорація аерокосмічної науки і технологій (CASC). У CASC заявили, що зонд, як очікується, сповільниться приблизно 10 лютого перед виходом на орбіту та підготовкою до посадки на Марс.

Переглянути джерело

Незабаром штучний супутник Telkom-3 увійде в щільні шари атмосфери Землі

Через кілька днів в щільні шари атмосфери Землі увійде штучний супутник Telkom-3, який, ймовірно, згорить. Цей індонезійський телекомунікаційний космічний апарат в результаті аварії розгінного блоку «Бриз-М» 6 серпня 2012 року залишився на нерозрахованій еліптичній орбіті (планувався як геостаціонар). Супутник призначався для надання послуг зв’язку та забезпечення телевізійного мовлення в Індонезії та Індокитаї. Згідно прогнозу француза Джозефа Реміса, який займається розрахунками падінь некерованих штучних супутників Землі, КА Telkom-3 буде залишатись на орбіті до 5 лютого 2021 року 19:44 UTC ± 28 годин. Падіння незгорілих частин можливе в будь-якому місці на Землі між 50 ° нп. ш. та 50 ° пд. ш.

Переглянути джерело

Адміністрація Джо Байдена підтримує програму «Артеміда»

Адміністрація Байдена «безумовно» підтримує програму «Артеміда» щодо висадження американських астронавтів на місячну поверхню, за словами прес-секретаря Білого дому Джен Псакі на брифінгу 4 лютого. Вона висловила рішучу підтримку не лише поверненню на Місяць, але й польоту на Марс. Однак, залишаючи без відповіді питання щодо графіку реалізації. Заява не проливає світла на те, якими темпами Байден планує реалізацію Місячної програми, і залишається питання про те, наскільки Конгрес готовий її підтримувати. NASA запитувало $ 25,2 млрд на програму «Артеміда» на 2021 фінансовий рік. Конгрес передбачив менше – $ 23,3 млрд – демонструючи, що існують обмеження на те, що можливо виділити. У листі до Байдена від 3 лютого 11 сенаторів-демократів закликали до забезпечення належного фінансування системи висадки астронавтів на місячну поверхню (Human Lander System, HLS, ключовий проект у програмі «Артеміда») у бюджетному запиті на 2022 фінансовий рік.

Довідково: Хоча законопроект щодо бюджету на 2021 фінансовий рік забезпечує повне фінансування розробки ракети Space Launch System та космічного корабля Orion, він виділив лише $ 850 млн на проект HLS, що значно менше $ 3,3 млрд, які NASA вимагало для цієї програми.
Бюджетний запит Байдена на 2022 фінансовий рік може бути першим чітким показником того, наскільки він підтримує програму «Артеміда». Терміни, коли запит має бути направлений до Конгресу, невизначені, але, швидше за все, це має відбутися наприкінці березня або на початку квітня.

Переглянути джерело

Генеральний директор ULA попереджає про «перегрітий» ринок запусків у космос

Генеральний директор компанії United Launch Alliance Торі Бруно 4 лютого попередив, що існує занадто багато компаній, що фінансують венчурні запуски космічних систем, що змагаються за статичну кількість клієнтів, і закликав уряд США заохочувати інвестиції в інші космічні заходи, яких сьогодні не вистачає. Виступаючи на веб-семінарі, Торі Бруно заявив, що на даний час надто багато інвестицій вкладається у ризиковані стартові підприємства. Він припустив, що гроші краще спрямовувати на нові види економічної діяльності, пов’язаної з космосом, такі як спеціалізоване виробництво, освоєння природних ресурсів та космічне перевезення. Щоб бути привабливими для інвесторів, ці нові види космічної діяльності повинні мати подвійне призначення як для комерційних, так і для програм національної безпеки, сказав Бруно.

Переглянути джерело

Компанія Airbus отримала контракт на € 650 млн на будівництво трьох сервісних модулів космічного корабля Orion

Європейське космічне агентство (ЄКА) уклало контракт на € 650 млн ($ 790 млн) з компанією Airbus Space and Defense на виготовлення трьох сервісних модулів для космічного корабля NASA Orion. Європейський сервісний модуль (European Service Module, EMS) – це силова установка космічного корабля NASA Orion вагою15 тон. Виробництво сервісних модулів для космічного корабля Orion є частиною довготривалої участі ЄКА у місячній програмі NASA «Артеміда».

Переглянути джерело

Прибуток китайської аерокосмічної корпорації за 2020 рік зріс на 12%

Китайська аерокосмічна держкомпанія The China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) – одне з найбільших підприємств оборонної промисловості КНР – відзвітувала про значне фінансове зростання в 2020 році. Виручка CASC виросла на 7% – до 267,74 млрд юанів (41,4 млрд доларів), а прибуток за рік склав 24,22 млрд юанів (3,74 млрд доларів), що на 11,7% більше, ніж в 2019 році. Головні напрямки діяльності CASС – це дослідження, розробка, виробництво та запуск космічних систем, включаючи ракети-носії, супутники та пілотовані космічні кораблі, а також ракетні комплекси стратегічного та тактичного призначення. Крім того, CASС також розробляє безпілотні літальні апарати.
Відповідно до повідомлення прес-служби CASC, за останній рік продуктивність праці на підприємствах компанії збільшилася на 9,5%, а інвестиції в програми “інноваційного розвитку” склали 1,96 млрд юанів (300 млн доларів). У заяві CASC відзначається, що такі фінансові результати особливо вражають з урахуванням безлічі проблем в 2020 році, пов’язаних з пандемією Сovid. Річні показники відповідають темпам зростання, досягнутого в рамках 13-го п’ятирічного плану Китаю на період 2016-2020 років. За ці п’ять років доходи корпорації досягли 1,2 трлн юанів, або в середньому 240 млрд юанів на рік, а загальний прибуток перевищив 100 млрд юанів. Загальні активи CASC на кінець 2020 року оцінювалися в 510 млрд юанів, встановили представники CASC.

Переглянути джерело

NASA обирає аерокосмічну компанію Firefly для доставки обладнання за програмою «Артеміда» на Місяць у 2023 році

NASA уклало з компанією Firefly Aerospace контракт вартістю приблизно $ 93,3 млн. Предметом контракту є доставка на Місяць у 2023 році обладнання 10 наукових досліджень і випробувань технологій. Контракт укладений за ініціативи NASA «Комерційні служби місячного корисного навантаження» (Commercial Lunar Payload Services, CLPS), в рамках якої NASA передбачає залучення комерційних партнерів для висадження науково-технічного корисного навантаження на місячну поверхню. Ініціатива є ключовою частиною програми NASA «Артеміда». Firefly Aerospace буде відповідати за наскрізні служби доставки, включаючи інтеграцію корисного навантаження, запуск із Землі, посадку на Місяць та управління місією.
Це перший контракт, укладений з компанією Firefly Aerospace, яка має забезпечити доставку на Місяць корисне навантаження, використовуючи свій модуль Blue Ghost. Цей апарат має доставити наукове обладнання NASA та інших користувачів, а також буде виконувати функції операційного центру компанії з доставки у 2023 році.
10 приладів загальною масою 94 кг включають обладнання для наукових експериментів та демонстрації технологій. Прилади варіюються від зонда для вимірювання теплового потоку з Місяця та рентгенограми для вивчення взаємодії магнітосфери Землі з сонячним вітром, до демонстрації радіаційної комп’ютерної системи та експерименту для перевірки здатності використовувати сигнали GPS на Місяці. Ініціатива CLPS є ключовою частиною досліджень Місяця за програмою NASA «Артеміда». Науково-технічні корисні навантаження, надіслані на поверхню Місяця в рамках ініціативи, допоможуть закласти основу людських місій і стійкої присутності людини на місячній поверхні.
«Укладання цього контракту є визнанням Firefly, її команди та її місії стати універсальним постачальником широкого спектру космічних послуг», – сказав д-р Макс Поляков, засновник Noosphere Ventures, найбільшого інвестора у Firefly. «Надзвичайно приємно, що NASA визнає надзвичайний талант, який ми зібрали у Firefly. Наші нещодавно призначені члени правління забезпечують найвищий рівень комунікації з урядом США та здійснюють стратегічне управління щодо подальшого зміцнення компанії, коли ми переходимо до наступної фази прискореного зростання. Це хвилюючий час».
Укладання угоди за програмою CLPS відбулося на наступний день після того, як Firefly оновила свою раду директорів. Компанія оголосила, що додала до своєї ради Дебору Лі Джеймс, колишнього міністра ВПС, і Роберта Кардійо, колишнього директора Національного агентства геопросторової розвідки. До складу ради директорів входить також генеральний директор компанії доктор Том Маркусік. Макс Поляков, український підприємець, який купив Firefly через банкрутство у 2017 році, більше не буде членом правління, але залишається найбільшим акціонером компанії.

Переглянути джерело

Компанія Sierra Nevada Corporation виготовила прототип модуля для екіпажу системи висадки астронавтів на місячну поверхню

Компанія Sierra Nevada Corporation (SNC) поставила компанії Dynetics прототип модуля для екіпажу (crew module) для системи Dynetics Human Landing System (DHLS) – апарат, що забезпечує можливість посадки і зльоту з поверхні Місяця, який має бути запущений на ракеті Vulcan компанії United Launch Alliance. SNC відповідає за надання ключових технологій / системну інтеграцію модуля з HLS під керівництвом компанії Dynetics. Якщо модуль екіпажу SNC буде обраний командою Dynetics для продовження розробки системи посадки людини для програми NASA «Артеміда», він буде використаний для транспортування екіпажу на місячну поверхню.

Переглянути джерело

Компанія Orbital Sidekick оголошує про запуск свого супутникового угруповання глобального гіперспектрального спостереження

Компанія Orbital Sidekick (OSK) повідомила про завершення планування щодо розгортання свого супутникового угруповання глобального гіперспектрального спостереження (Global Hyperspectral Observation Satellite constellation, GHOSt). Угруповання гіперспектральної візуалізації (hyperspectral imaging, HSI) складається з шести супутників вагою по 100 кг, розроблених та виготовлених компанією Astro Digital. Компанія Maverick Space Systems забезпечить послуги для інтеграції місій для запуску GHOSt на ракеті Falcon 9 компанії SpaceX наприкінці цього року і продовжить свою діяльність до 2022 року. GHOSt захопить більше 400 спектральних смуг у видимому короткохвильовому інфрачервоному діапазоні 400 – 2500 нм, щоб забезпечити платформу OSK Spectral Intelligence Global Monitoring Application (SIGMA ™).

Переглянути джерело

У Китаї готується до запуску у 2021 році потужна ракета ZQ-2 приватного виробника

5 лютого газета China Daily повідомила, що Китай в поточному році планує здійснити запуск найпотужнішої ракети-носія ZQ-2 приватного виробництва, створеної національною компанією LandSpace. За даними видання, підприємство вже завершило виготовлення чотирьох багаторазових екологічних двигунів TQ-12 на рідкому метані, аналоги яких мають лише американські компанії SpaceX та Blue Origine. Після проведення наземних випробувань почнеться підготовка до старту. Ракета-носій ZQ-2 діаметром 3,35 м досягає 49,5 м в довжину і важить 216 тон. Вона здатна доставити корисне навантаження вагою до 4 тон на сонячно-синхронну орбіту або 6 тон – на низьку навколоземну орбіту. Запуск буде здійснений з космодрому Цзюцюань на північному заході Китаю.

Переглянути джерело

Космічний апарат Об’єднаних Арабських Еміратів готується вийти на орбіту Марса

Прибуття космічного апарату «Hope» («Надія») Об’єднаних Арабських Еміратів на орбіту Марса планується 9 лютого, близько 10:41 EST (17:41 за київським часом). Основні двигуни зонду мають бути запущені протягом 27 хвилин для уповільнення руху настільки, щоб сила тяжіння планети захопила КА на орбіту. Цей маневр є однією з найбільш критичних фаз місії після її запуску в липні 2020 року. Відхилення маневру від плану може перешкодити виходу КА на орбіту або навіть спричинити його зіткнення з планетою, як це сталося з місією NASA Mars Climate Orbiter у 1999 році.
У разі виходу «Надії» на орбіту, вона використовуватиме свій набір інструментів, щоб здобути всебічне уявлення про атмосферу Марса, включаючи дослідження погоди планети та вивчення процесів, за допомогою яких гази виходять з атмосфери у космос. Ці дослідження мають розпочатися пізніше цього року, коли КА здійснить маневр на свою остаточну орбіту висотою між 20 000 і 43 000 км. Орбіта дозволить космічному кораблю отримувати повний огляд атмосфери по всій планеті та в різний час доби кожні дев’ять днів.

Переглянути джерело

Європейське космічне агентство та Японське агентство космічних досліджень провели онлайн-зустріч

Генеральний директор Європейського космічного агентства (ЄКА) Ян Вернер та президент Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) доктор Хіросі Ямакава взяли участь у двосторонній онлайн-зустрічі 4 лютого, яка підтвердила стан співпраці між двома відомствами. Сфери співпраці включають дистанційне зондування Землі та науково-дослідну діяльність з вивчення космічного простору. Доктор Ямакава також погодився сприяти розвитку відносин JAXA з новим генеральним директором ЄКА Йозефом Ашбахером, який на даний час є директором із спостереження за Землею ЄКА.

Переглянути джерело

НАТО планує створити космічний центр передового досвіду в Тулузі

За повідомленням французьких ЗМІ, прийняте рішення про розгортання космічного центру передового досвіду НАТО у Тулузі (Франція). Французький Національний центр космічних досліджень (Centre National d’Etudes Spatiales, CNES) та президент Комісії національної оборони та збройних сил при Національних зборах Франсуаза Дюма (Françoise Dumas) привітали це рішення, прийняте 4 лютого 2021 року Міністерством збройних сил. У Тулузі вже розгорнуто військове Космічне командування (Commandement de l’espace, CDE), створене 3 вересня 2019 року. Рішення про його створення було прийнято у відповідь на акт шпигунства російського супутника Loutch-Olimp K («Луч», /Олімп-К/), який у 2017 році наблизився до франко-італійського супутника Athena-Fidus з метою перехоплення військових повідомлень.
На саміті в Лондоні в грудні 2019 року НАТО визнало, що сьогодні космос наряду з сухопутним, повітряним, морським та кібер-середовищем, став оперативною сферою, у якій члени Альянсу будуть проводити військові операції. Центр передового досвіду для космічного сектору НАТО буде створений на базі Космічного центру CNES. У взаємодії із французьким Космічним командуванням (CDE), штат якого у 2025 році нараховуватиме 400 спеціалістів, новий міжнародний військовий орган забезпечить підготовку спеціалістів країн-членів та країн-партнерів з питань космічної безпеки. Центр передового досвіду також забезпечить формування спільної політики космічної оборони на основі отриманого досвіду. Він закликаний посилити космічну співпрацю між союзниками. Новий центр має бути відкритий у 2022 році.

Переглянути джерело

Індійська організація космічних досліджень планує вивести на орбіту бразильський супутник

Індійська організація космічних досліджень (Indian Space Research Organisation, ISRO) планує запустити бразильський супутник Amazonia-1 у якості основного корисного навантаження ракети-носія PSLV-C51. Крім бразильського супутника, на борту PSLV-C51 буде ще 20 супутників. Це буде 53-а місія ракети PSLV, запуск відбудеться з Космічного центру Сатіш-Даван (Satish Dhawan Space Center, SDSC), Шріхарікота. Запуск попередньо запланований на 28 лютого 2021 року о 10:23 IST (06:23 за київським часом) у залежності від погодних умов. Місія PSLV-C51 / Amazonia-1 має стати першою спеціальною комерційною місією компанії NewSpace India Limited (NSIL), урядової компанії Індії. NSIL виконує цю місію за комерційною угодою з компанією Spaceflight Inc., США.
Amazonia-1 – оптичний супутник спостереження Землі бразильського Національного інституту космічних досліджень (National Institute for Space Research, INPE). Цей супутник має забезпечити дані ДЗЗ для моніторингу вирубки лісів в районі Амазонки та аналізу диверсифікованого сільського господарства на території Бразилії. Серед додаткових 20 супутників є один супутник ISRO (INS-2TD), чотири супутника державної компанії IN-SPACe (три супутники консорціуму трьох індійських академічних інститутів та супутник One Satish Dhawan Sat компанії Space Kidz India) та 15 супутників урядової компанії NSIL.

Довідково: На даний час у космічній галузі Індії існують дві державні компанії:
New Space India Limited (NSIL), основні мета – виконання функції маркетингу ISRO, просування на ринок технології, розроблені ISRO, та залучення клієнтів, яким потрібні космічні послуги;
IN-SPACe – Індійський національний центр сприяння космічному розвитку та авторизації, основна місія якого – оцінка потреб та запитів приватних користувачів, у тому числі навчальних та науково-дослідних установ, та вивчення можливих способів їх задоволення, після консультацій з ISRO.

Переглянути джерело

Туреччина провела випробування протикорабельної ракети в Чорному морі

Перша турецька протикорабельна ракета Atmaca розробки компанії Roketsan була випробувана 4 лютого поблизу чорноморського узбережжя провінції Сіноп. Ракета була випущена з корвета F 514 Kınalıada класу Ada та успішно вразила ціль у Чорному морі. Командувач ВМС Туреччини адмірал Аднан Озбал (Adnan Ozbal) заявив після спостереження за випробуванням: «Наші вороги будуть боятися нашого вітчизняного виробу Atmaca». Компанія Roketsan рекламує Atmaca як високоточну, далекобійну протикорабельну ракету, яка може бути інтегрована з патрульними катерами, фрегатами та корветами, і, як очікується, замінить американську ракету Harpoon. Ракета має радіус дії більше 200 км (124 милі), створюючи загрозу для цілей, що знаходяться далеко за межами зони видимості.

Переглянути джерело

Європейське космічне агентство оголосило набір нових астронавтів

Вперше за 11 років Європейське космічне агентство (ЄКА) шукає нових астронавтів. Початковою датою відбору визначено 31 березня 2021 року. ЄКА наполегливо заохочує жінок подавати заявки, оскільки прагне розширити гендерне різноманіття у своїх лавах. Генеральний директор ЄКА Ян Вернер відмітив: «Європа займає важливе місце у дослідженні космосу. Щоб йти далі, ми маємо дивитися ширше, ніж будь-коли раніше. Цей процес набору персоналу є першим кроком, і я з нетерпінням чекаю можливості спостерігати, як агентство розвиватиметься у всіх сферах дослідження космосу та інновацій, разом із нашими міжнародними партнерами».
«Представлення всіх прошарків нашого суспільства – це завдання, до якого ми ставимось дуже серйозно, – відмітив Девід Паркер, директор ЄКА з досліджень людини та роботів (Director of Human and Robotic Exploration). – Різноманітність в ЄКА має стосуватися не лише походження, віку чи статі наших космонавтів. Ми маємо також, можливо, розглядати кандидатів з фізичними вадами. Щоб втілити цю мрію в життя, поряд із набором астронавтів, я запускаю проект залучення паратронавтів – інновацію, час якої настав».
Кандидатури будуть розглянуті з 31 березня по 28 травня 2021 року. Після цього розпочнеться шестиступеневий процес відбору, який, як очікується, буде завершено у жовтні 2022 року.

Переглянути джерело

Європейське космічне агентство оголосило набір нових астронавтів

Вперше за 11 років Європейське космічне агентство (ЄКА) шукає нових астронавтів. Початковою датою відбору визначено 31 березня 2021 року. ЄКА наполегливо заохочує жінок подавати заявки, оскільки прагне розширити гендерне різноманіття у своїх лавах. Генеральний директор ЄКА Ян Вернер відмітив: «Європа займає важливе місце у дослідженні космосу. Щоб йти далі, ми маємо дивитися ширше, ніж будь-коли раніше. Цей процес набору персоналу є першим кроком, і я з нетерпінням чекаю можливості спостерігати, як агентство розвиватиметься у всіх сферах дослідження космосу та інновацій, разом із нашими міжнародними партнерами».
«Представлення всіх прошарків нашого суспільства – це завдання, до якого ми ставимось дуже серйозно, – відмітив Девід Паркер, директор ЄКА з досліджень людини та роботів (Director of Human and Robotic Exploration). – Різноманітність в ЄКА має стосуватися не лише походження, віку чи статі наших космонавтів. Ми маємо також, можливо, розглядати кандидатів з фізичними вадами. Щоб втілити цю мрію в життя, поряд із набором астронавтів, я запускаю проект залучення паратронавтів – інновацію, час якої настав».
Кандидатури будуть розглянуті з 31 березня по 28 травня 2021 року. Після цього розпочнеться шестиступеневий процес відбору, який, як очікується, буде завершено у жовтні 2022 року.

Переглянути джерело