Новини за 21.02.2021 – 28.02.2021

PER ASPERA AD ASTRA

Повідомлення про запуск КА

Повідомлення про запуск КА «Cygnus CRS-2 NG-15»

20 лютого 2021 року о 17:36 UTC з острову Воллопс, Вірджинія, США за допомогою ракети-носія «Antares-230+» було запущено вантажний корабель «Cygnus CRS-2 NG-15», технологічні супутники «Gunsmoke-J 2», «Thinsat 2» та два наукових супутника «T-SPINS», «DhabiSat (MYSAT 2)». Це 15-й запланований політ безпілотного космічного корабля для поповнення запасів Orbital ATK Cygnus і його 14-й політ до Міжнародної космічної станції відповідно до контракту з НАСА про надання комерційних послуг з постачання. Цей космічний корабель Cygnus носить ім’я американського математика Кетрін Джонсон, чиї розрахунки орбітальної механіки в якості співробітника НАСА зіграли вирішальну роль в успіху перших і наступних американських космічних польотів з екіпажем.
Gunsmoke-J 2 – що раніше називався Jacob’s Ladder, являє собою експериментальні 3U CubeSats, розроблені SMDC (Space Missile Defense Command) армії США для демонстрації розширеного збору інформації для безпосередньої підтримки бойових дій армії. T-SPINS – (іоносферно-термосферний скануючий фотометр для іонно-нейтральних досліджень), раніше відомий як SpaceBuoy, являє собою супутник CubeSat висотою 3U, розроблений Лабораторією космічної науки і техніки (SSEL) в Університеті штату Монтана, який продемонструє корисність, низьку вартість наноспутників для забезпечення цілеспрямованих спостережень на додаток до моделей прогнозування іоносфери.

Переглянути джерело

NASA перенесла запуск місії планетного захисту на пізніший термін

NASA оголосило 17 лютого про перенесення запуску місії з перенаправлення подвійного астероїда (Double Asteroid Redirection Test, DART) з первинного вікна запуску (21 липня – 24 серпня цього року) до резервного вікна, яке відкриється 24 листопада і триватиме до 15 лютого 2022 р. Космічний апарат буде запущений на ракеті Falcon 9 компанії SpaceX з авіабази ВПС США Vandenberg в Каліфорнії. У заяві агентства йдеться, що проблеми з двома основними компонентами космічного апарату призвели до перенесення запуску. Один з них – розвідувальна астероїдна камера оптичної навігації Didymos (Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical-navigation, DRACO), яку потрібно посилити, щоб витримати перевантаження запуску. Інший – сонячні панелі, відомі як Roll-Out Solar Arrays (ROSA), доставка яких затримується через проблеми з ланцюгами поставок, спричинені пандемією.
DART – це перша спеціальна місія у програмі планетарного захисту NASA, яка поєднує зусилля як з пошуку потенційно небезпечних астероїдів, так і з вивчення способів запобігання зіткненню таких об’єктів із Землею. DART потрапляє в останню категорію, оскільки космічний апарат призначений для зіткнення з маленьким астероїдом Dimorphos, який обертається навколо іншого астероїда Didymos. Це зіткнення має змінити траєкторію астероїда, яка буде вимірюватися телескопами на Землі, щоб визначити ефективність техніки силового відхилення. Незважаючи на перенесення, передбачається, що КА DART прибуде до подвійної астероїдної системи Didymos до запланованої дати удару 30 вересня 2022 р.

Переглянути джерело

Розпочинаються випробування розгінного блоку нової європейської ракети Ariane 6

Європейське космічне агентство 18 лютого повідомило, що модель розгінного блоку ракети Ariane 6 встановлена на випробувальному стенді P5.2 у Німецькому аерокосмічному центрі DLR у місті Лампольдхаузен, Німеччина. Після прибуття з ракетної фабрики компанії ArianeGroup у Бремені цей блок діаметром 5,4 м був піднятий з контейнера, нахилений вертикально та встановлений на випробувальному стенді. Планується, що розгінний блок пройде низку випробувань, щоб імітувати всі аспекти польоту, включаючи підготовку до запуску, заправлення рідкими киснем і воднем та зливання резервуарів. В ході випробувань, тривалістю близько 18 годин кожне, будуть збиратися дані про балістичні фази без тяги, підвищенні тиску в баку для збільшення продуктивності, повторне запалювання двигуна Vinci, маневри вихлопних сопел тощо.

Переглянути джерело

Компанія Raytheon заявляє, що оскаржуватиме придбання Lockheed Martin компанії Aerojet Rocketdyne

Генеральний директор Raytheon Грегорі Хейс заявив на конференції інвесторів, що у його компанії є «деякі побоювання щодо придбання Aerojet компанією, яка конкурує з Raytheon в області тактичних та стратегічних ракет. Хейс сказав, що Raytheon представить свої аргументи регулюючим органам, включаючи Федеральну торгову комісію та Міністерство оборони.
Фінансовий директор Lockheed Кен Поссенрід заявив пізніше на тій же конференції, що компанія буде «грати чесно» в якості постачальника двигунів для таких конкурентів, як Raytheon, стверджуючи, що Aerojet «буде більш надійним постачальником» як частина Lockheed, ніж як окрема компанія.

Переглянути джерело

У Росії відбулось засідання Міжвідомчої комісії з використання результатів космічної діяльності

18 лютого 2021 року відбулося засідання Міжвідомчої комісії з використання результатів космічної діяльності в інтересах соціально-економічного розвитку Російської Федерації і її регіонів. У заході взяли участь понад 300 осіб. Зі звітом про діяльність роботи Міжвідомчої комісії з 3 жовтня 2019 року виступив заступник голови комісії – заступник генерального директора «Російських космічних систем» А.Пермінов. Він повідомив про укладення низки угод в галузі використання результатів космічної діяльності між держкорпорацією «Роскосмос» та регіональними органами виконавчої влади, про підготовку проекту закону «Про дистанційне зондування Землі з космосу», про підготовку звіту про виконання плану заходів на 2015-2020 роки щодо реалізації Основ державної політики в галузі використання результатів космічної діяльності в інтересах соціально-економічного розвитку РФ і її регіонів до 2030 року.
У ході засідання були висвітлені основні заходи з реалізації Основ державної політики в галузі використання результатів космічної діяльності у 2020 році:
розроблено проект плану заходів на 2021-2025 роки щодо реалізації засад державної політики в галузі використання результатів космічної діяльності в інтересах соціально-економічного розвитку РФ та її регіонів до 2030 року. На даний час проект плану проходить узгодження в федеральних і регіональних органах виконавчої влади;
ведеться розробка системи національних стандартів у галузі даних ДЗЗ;
проведена робота з підготовки проекту федерального закону «Про дистанційне зондування Землі з космосу»;
в рамках національної програми «Цифрова економіка Російської Федерації» держкорпорація «Роскосмос» реалізує проект «Цифрова Земля», який передбачає створення безперервного динамічного багатошарового покриття даними ДЗЗ, які отримуються з російських КА різної просторової роздільної здатності;
з метою ефективного використання результатів космічної діяльності держкорпорацією «Роскосмос» у 2020 році продовжені роботи з підтримки та розвитку російського орбітального угруповання телекомунікаційних, навігаційних космічних засобів та космічних засобів ДЗЗ;
проводились роботи по створенню Національного центру ДЗЗ;
продовжена діяльність держкорпорації «Роскосмос» в частині розширення міжнародного співробітництва в галузі використання результатів діяльності;
тривало функціонування Центру держкорпорації «Роскосмос» щодо забезпечення взаємодії з МНС Росії та Міжнародною хартією з космосу.
Організаторами та учасниками засідання була звернута увага, що у 2021 році має бути зроблений упор на практичне впровадження результатів космічної діяльності в муніципальні органи та всі сектори економіки.

Переглянути джерело

Супутникові дані допомагають моніторити з космосу якість повітря під час пандемії та збирати важливу для законотворців інформацію

З’являється все більше доказів, що підтверджують зв’язок між рівнем забрудненості повітря і зростанням показників смертності від COVID-19. У спільному дослідженні ПРООН (Програма розвитку ООН в Україні) та Європейського космічного агентства (ЄКА) проаналізовано вплив пандемії на якість повітря в Україні та Республіці Молдова. За оцінками, від хвороб, викликаних забрудненням повітря, передчасно помирають 7 млн людей. Чадний газ, вуглекислий газ, двоокис азоту, двоокис сірки, вуглеводні та свинець – висока концентрація дрібних частинок цих речовин викликає запалення дихальних і легеневих шляхів, серцево-судинні захворювання.
«У поєднанні з вірусною інфекцією ці фактори запалення можуть призвести до серйозного ускладнення хвороби», – зазначає дослідник факультету природничих наук Інституту екології в Женевському університеті та директор компанії «Meteodat» Маріо Рорер.
Намагаючись оцінити вплив пандемії «з космосу», дослідження «Вплив COVID-19 на якість повітря в Україні та Республіці Молдова» використовує супутникові дані для аналізу проблем забруднення повітря, зокрема, як змінилася ситуація під час суворих карантинних заходів та які регіони потерпають від цієї проблеми найбільше. Використовуючи дані спостереження за Землею (EO) на додачу до традиційних систем моніторингу, це дослідження виявило нові факти щодо впливу COVID-19 на якість повітря та щодо транспортних і промислових викидів. Це дозволяє вийти на новий рівень розуміння ситуації як законотворцям, так і експертам у цій сфері. Загалом рівень забруднення повітря в Молдові був визнаний відносно низьким порівняно з іншими європейськими країнами і в цілому відповідає рекомендаціям ВООЗ щодо якості повітря.
Один із найважливіших висновків дослідження полягає в тому, що хоча суворий карантин навесні 2020 року спричинив серйозний економічний спад і водночас сприяв тому, що в деяких регіонах повітря стало чистішим, проте в цілому дані про забруднення повітря не надто змінилися. В Україні, де забруднення повітря є одним із трьох екологічних викликів, які найбільше непокоять населення, дослідницькій групі вдалося визначити найбільш забруднені райони, використовуючи дані про концентрацію твердих частинок протягом трьох років спостереження, а також зафіксовано зменшення концентрації забруднювачів повітря під час суворого карантину. Поєднання інформації, зібраної громадськими ініціативами й державними пунктами моніторингу, та супутникових даних може стати дієвим стимулом для впровадження ефективної екологічної політики та інноваційних рішень у галузях програмного забезпечення, охорони здоров’я, моделювання даних та інтелектуальних систем оповіщення.
«Це дослідження можна розглядати в контексті зусиль, яких докладає ЄКА, аби глибше зрозуміти суспільно-економічні зміни, які нині відбуваються внаслідок коронавірусної пандемії», – сказав керівник відділу наукових і прикладних досліджень у кліматичній сфері Управління програмами спостереження за Землею ЄКА Моріс Боржо.
Забруднення повітря – найбільший екологічний ризик для здоров’я людини, а також одна з основних причин смертності та захворювань у всьому світі, якій можливо запобігти. Оскільки COVID-19 вражає передусім дихальну систему, за допомогою супутникових даних можна отримати надійну, життєво важливу інформацію про якість повітря, яка допоможе захистити людей, схильних до серцево-судинних і респіраторних захворювань, а також інші вразливі групи населення. Знаючи про те, що забруднення повітря впливає на їх здоров’я, громадяни можуть звертатися до влади на місцевому чи національному рівні з вимогою усунути фактори забруднення повітря, зокрема неекологічні види транспорту, спалювання викопного палива і відходів, а також промислові викиди. Якщо інформація про якість повітря стане такою ж доступною, як показники термометра у нас за вікном, це стане важливим кроком до зниження захворюваності, спричиненої забрудненням повітря. Супутникові знімки відіграють важливу роль, допомагаючи законотворцям відстежувати зміни. В Україні візуалізація даних показує, що великі промислові міста справляють більший вплив на якість повітря, ніж інші джерела забруднення в кожному регіоні.

Переглянути джерело

Secure World Foundation: виявлення прогалин у сприйнятті в США китайського комерційного космічного сектора

18 лютого 2021 року Фонд Secure World Foundation опублікував звіт під назвою «Загублені без перекладу: виявлення прогалин у сприйнятті США китайського комерційного космічного сектору» (Lost Without Translation: Identifying Gaps in U.S. Perceptions of the Chinese Commercial Space Sector). Космічні компанії США твердо вірять, що конкуренція з боку Китаю буде неминучою частиною їхнього майбутнього прийняття рішень. Однак, поза цим поручительством, є значні прогалини в розумінні того, як саме будуть розвиватися ці конкурентні відносини.
Для зацікавлених гравців США залишається незрозумілим, якою буде китайська конкуренція, які ресурси вони матимуть і за якими правилами вони діятимуть. Порівнюючи загальні перспективи космічних компаній США з дискурсом та аналізом комерційного космічного сектору Китаю, документ показує, де потрібно більше зусиль для кращого розуміння динаміки, що формується. Дослідження кидає виклик загальним наративам китайського комерційного сектору з необмеженою фінансовою підтримкою, прямим контролем уряду та довгостроковим баченням. Це висвітлює бар’єри для розуміння складності та конфліктів у комерційній екосистемі Китаю, тим самим надаючи нюанс одній із найскладніших та найгарячіших тем космічної галузі: космічні відносини США та Китаю.
Документ порушує більше запитань, ніж відповідає на них, але ці питання допоможуть американським дослідникам, аналітикам, практикам та політикам краще дослідити та зрозуміти складну динаміку, що виникає у зароджуваному комерційному космічному секторі Китаю. Зокрема, найбільш цікаві положення документу:
1. 83% опитаних в США не мають поняття про те, як китайські комерційні компанії зможуть на них вплинути, але тим не менше 92% з них переконані, що це станеться. Останнє респонденти пов’язують з тим, що:
– китайські компанії підтримує уряд країни і більш того уряд ділиться з ними технологіями;
– в Китаї добре працює довгострокове планування, а отже китайські компанії знаходяться в більш виграшній позиції, ніж їхні іноземні конкуренти;
– в китайському космічному секторі дуже строгі вимоги до ділової етики та правил ведення фінансової звітності;
– виробництво космічної техніки в Китаї дешевше, ніж в США. Цей фактор автори обґрунтували тим, що в Китаї не тільки більш низькі витрати на виробництво, а й є істотне субсидування з боку урядових структур;
– китайці традиційно чекають, коли американські комерційні космічні компанії з’ясують і зрозуміють потреби ринку, і тільки після цього приймають рішення.
2. У Китаї створено понад 78 комерційних космічних компаній.
3. У середовищі консалтерів не існує єдиного підходу до розрахунку фінансових показників китайського комерційного сектора, а отже наведені у звітах показники істотно різняться.
4. Не існує єдиної думки про те, які китайські компанії є дійсно приватними, а які ні.

Переглянути джерело

Виконуючий обов’язки керівника NASA повідомив, що висадка на Місяць у 2024 році вже не є «реалістичною» метою

Виконуючий обов’язки адміністратора NASA заявив 17 лютого, що мета висадити людей на Місяць до 2024 року вже не є здійсненною. «Мета місячного посадки на 2024 рік може вже не бути реалістичною ціллю через останні два роки асигнувань, які не забезпечили достатньо фінансування, щоб зробити це досяжним у 2024 році», – заявив виконуючий обов’язки адміністратора Стів Юрчик (Steve Jurczyk). «У світлі цього ми переглядаємо програму для найбільш ефективного шляху вперед». «Адміністрація (президента Джо Байдена) підтримує цілі програми «Артеміда», і ми раді наступним крокам, – сказав він. – Ми повністю маємо намір підтримувати безперервність мети програми «Артеміда».

Переглянути джерело

Ізраїль та США розробляють нову систему ПРО

Ізраїль та США розпочали розробку системи протиракетної оборони Arrow-4, яка включає перехоплювачі наступного покоління і має замінити систему Arrow-2 протягом наступних десятиліть. «Система ПРО Arrow, яка однією з перших у світі перехопила балістичні ракети, буде модернізована силами корпорації Israel Aerospace Industries (ІАІ) до вигляду перехоплювача Arrow-4. Перехоплювач буде найсучаснішим у своєму роді у світі та забезпечить новий рівень оборони Державі Ізраїль та її громадянам», – сказав Якоб Галіфат, генеральний менеджер відділу MLM ІАІ.
Оголошення про розробку Arrow-4 було оприлюднено через день після того, як президент США Джо Байден поспілкувався із ізраїльським прем’єр-міністром Бенджаміном Нетаньяху стосовно спільного противника Ірану. Ізраїльські ЗМІ розтлумачили це повідомлення як повідомлення Ірану через кілька днів після того, як повідомлялося, що Іран може перекинути балістичні ракети в Ірак.
«Arrow-4 – це програма співпраці між Агентством ПРО США (Missile Defense Agency, MDA) та Ізраїльським командуванням ПРО (Israel Missile Defense Organization, IMDO), яка ілюструє прихильність США надавати допомогу уряду Ізраїлю в підвищенні його національної спроможності протиракетної оборони захищати Державу Ізраїль від нових загроз», – заявив віце-адміністратор MDA Джон Хілл.

Переглянути джерело

Прозора влада повинна бути прозорою в усьому – Президент про запуск Національної інфраструктури геопросторових даних

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко разом з в. о. голови Держгеокадастру Олексієм Пінчуком, в. о. голови Державного космічного агентства Михайлом Левом та провідними науковими співробітниками Науково-дослідного інституту геодезії і картографії, керівником напрямку програми USAID Agro Сергієм Кубахом презентували Президенту Володимиру Зеленському пілотний проект Національної інфраструктури геопросторових даних (НІГД). Учасники наради детально поінформували Володимира Зеленського про проект та геопортал, який нині розпочав роботу у тестовому режимі. НІГД – це система, яка об’єднує дані різного типу (про землю, воду, ліси, природні ресурси, інфраструктуру, комунікації) на єдиній картографічній основі та забезпечує користувачам можливість простого пошуку та безперешкодного доступу до будь-яких даних на національному, регіональному та місцевому рівнях. Головною унікальністю системи є те, що всі дані, відображені в ній, не зібрані фізично, а інтегровані за допомогою сервісів у режимі онлайн. Наприклад, якщо десь вносяться зміни у містобудівну документацію чи оновлюються місцеві ортофотоплани – це миттєво буде доступним для використання й на національному геопрорталі НІГД.
У пілотному проекті наразі беруть участь шість міст України: Біла Церква, Житомир, Львів, Маріуполь, Миколаїв і Полтава, Харківська та Львівська області, 75 ОТГ з різних регіонів України й розміщується понад 500 наборів даних різного типу. Надалі передбачається участь усіх міст та громад країни. Проект реалізовувався у два етапи. Наразі очікується ухвалення необхідних нормативно-правових документів для повноцінного запуску на національному рівні.
Запровадження Національної інфраструктури геопросторових даних у національному масштабі сприятиме поетапній повній цифровізації всіх процесів та даних в Україні, дерегуляції чинних процедур, відкриттю інформації та створенню доданої вартості, залученню більшого обсягу інвестицій, особливо на місцевому рівні, уникненню дублювання фінансових і людських ресурсів на аналогічних роботах, забезпеченню ефективного державного управління та громадського контролю. Як наслідок – повноцінне функціонування НІГД дасть змогу прискорити економічний розвиток країни, а відкритість і доступність інформації збільшить довіру громадян до влади. Президент поцікавився, яким чином здійснюватиметься перевірка достовірності даних, що вноситимуться на портал, та які терміни підключення до проекту всієї країни. Також він наголосив, що інформація на порталі має бути максимально актуальною. Для цього Державне космічне агентство має укласти відповідні угоди, щоб отримувати дані із супутників партнерів доти, поки Україна не запустить власний. «Це дуже потрібно для людей. Люди, яких просто обманювали багато-багато років, – вони в принципі не довіряють будь-якій системі. Тому прозора влада повинна бути прозорою. Якщо ви щось таке завантажуєте й робите прозоре – це повинно оновлюватися постійно. Воно має бути живе. Живе – це супутник. Так, ми поки що не маємо свого супутника, але побудуємо його й запустимо в цьому році», – сказав Президент.

Переглянути джерело

Британське космічне командування розглядає можливість застосування винищувачів для знищення супутників

За повідомленням високопоставлених джерел, нещодавно створене Британське космічне командування (United Kingdom Space Command) планує використовувати винищувачі Королівських ВПС (RAF) Typhoon на «краю космосу» для відпрацювання знищення ворожих супутників. Пілоти-винищувачі пілотажної групи «Top Gun» були відібрані для навчальних місій, спрямованих на боротьбу з китайськими та російськими військовими та комунікаційними супутниками у разі військового конфлікту. Під час тренувальних польотів без озброєння пілоти винищувачів Typhoon мають піднятися на висоту 40 тис. футів (12 тис. м) та здійснити вертикальний набір висоти у 20 тис. футів (6 тис. м). Під час реальної атаки вони повинні будуть взяти на приціл ворожі супутники і випустити по ним протисупутникові ракети (anti-satellite missiles, ASAT) на висоті 60 тис. футів (18 тис. м), після чого повернутися на базу.
Росія та Китай вже розробили наземні, повітряні та морські ракети ASAT, здатні знищувати супутники GPS та телекомунікацій. Про ці плани підготовки стало відомо через два тижні після того, як Пол Годфрі (Paul Godfrey), досвідчений пілот Typhoon, був призначений першим главою Космічного командування Великобританії.

Переглянути джерело

Компанія General Atomics EMS обрала Firefly Aerospace для запуску свого супутника з обладнанням NASA

Компанія General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS) уклала контракт з Firefly Aerospace Inc. на запуск розробленого GA-EMS супутника з обладнанням NASA (Multi-Angle Imager for Aerosols, MAIA). Запуск запланований у 2022 році з бази ВПС Vandenberg. Засіб виведення – ракета Alpha. У General Atomics також відзначили, що ракета Alpha компанії Firefly повністю задовольняє умовам запуску апарату, а навантаження NASA буде одним з корисних навантажень. Обладнання MAIA протягом трьох років буде збирати дані про тверді частинки в атмосфері. Надалі ця інформація буде використана у медичних дослідженнях стосовно проблем здоров’я людини, таких як серцево-судинні та респіраторні захворювання.
Довідково: 10 лютого компанія Firefly Aerospace оголосила про укладання угоди з компанією Exolaunch GmbH з надання послуг з інтеграції та запусків супутників на борту ракети-носія Firefly Alpha починаючи з 2022 року.
4 лютого NASA повідомило про укладання з компанією Firefly Aerospace контракту вартістю приблизно $ 93,3 млн. Предметом контракту є доставка на Місяць у 2023 році обладнання 10 наукових досліджень і випробувань технологій. 11 грудня 2020 р. NASA оголосило, що уклало контракт з компанією Firefly Black (дочірня компанія Firefly Aerospace) за програмою Demo Venture Class Launch Services (VCLS). Контракт на суму $ 9,8 млн. передбачає один запуск малої ракети-носія Alpha.
23 грудня 2020 р. компанія Firefly Aerospace та виробник супутникового обладнання Adaptive Launch Solutions оголосили про підписання багаторічної угоди про запуски, яка включає чотири запуски ракети-носія Alpha, починаючи з 2021 року. 26 січня виконавчий директор Firefly Aerospace Том Маркусик (Tom Markusic) заявив, що перший запуск ракети-носія Alpha з бази ВПС Vandenberg у Каліфорнії запланований через «кілька коротких тижнів», але не був більш конкретним.

Переглянути джерело

Супутникова радіолокаційна інтерферометрія може бути використана для картографування посівів

Європейське космічне агентство, з посиланням на статтю IEEE Journal of Selected Topics in Applied Earth Observation and Remote Sensing, оголосило про те, що хоча для картування сільськогосподарських культур з космосу традиційно використовуються оптичні супутникові зображення, наукові дослідження показують, що дані радарного супутника Sentinel-1 системи Copernicus разом з інтерферометричної обробкою можуть зробити картографування сільськогосподарських культур краще. Це допоможе поліпшити прогнози врожайності, статистику виробництва, оцінки збитку від посухи і штормів та багато іншого.

Переглянути джерело

Канадська компанія Space Flight Laboratory розробить супутник-демонстратор для Норвезького космічного агентства

Норвезьке космічне агентство (NOSA) уклало контракт з канадською компанією Space Flight Laboratory (SFL) на розробку мікросупутника NorSat Technology Demonstrator (TD). Основним призначенням супутника буде випробування нових технологій в умовах космосу. При цьому корисне навантаження супутника буде надане не тільки Норвегією, але і Нідерландами, Францією та Італією. Запуск супутника NorSat-TD планується у 2022 році. Компанія SFL вже розробила мікросателіти NorSat-1 та -2, запущені у 2017 році, а також NorSat-3, який передбачається запустити у другому кварталі 2021 року.

Переглянути джерело

Перший супутник Маврикія, MIR-SAT1, переданий JAXA для розгортання

Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) отримало від британської компанії Clyde Space (Глазго, Шотландія) наносупутник MIR-SAT1 (Mauritius Imagery and Radio – Satellite 1), що був виготовлений на замовлення та за специфікацією маврикійських вчених. Перший маврикійський супутник MIR-SAT1 буде запущений з японського експериментального модуля «KiboCUBE» Міжнародної космічної станції. MIR-SAT1 – це маврикійський проект, що складається з проектування, складання, випробування, виведення на орбіту та експлуатації супутника формату 1U CubeSat.
Паралельно Маврикійська рада з досліджень та інновацій (Mauritius Research and Innovation Council, MRIC) створює наземний центр управління, який буде виконувати завдання контролю та експлуатації MIR-SAT1. Цей наземний центр дозволить отримувати дані та телеметрію також з інших супутників. Очікується, що MIR-SAT1 буде надавати дані від 4 до 5 разів на день залежно від сезону, а очікуваний термін його служби – близько 2-3 років.
Маврикій має намір використовувати свою першу платформу CubeSat для отримання досвіду із використання супутникових технологій, а також зі збору та обробки даних дистанційного зондування Землі з космосу. Довідково: Республіка Маврикій – острівна держава в Індійському океані на схід від о. Мадагаскар. Площа країни становить 2040 км² (167 місце у світі). Населення: 1,2 млн. осіб (148 місце у світі).

Переглянути джерело

Казахстан припиняє проект «KazSat-2R»

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 19 лютого прийняв міністра цифрового розвитку, інновацій та аерокосмічної промисловості Багдата Мусіна. Міністр доповів главі держави про розвиток казахстанської системи супутникового зв’язку KazSat. Прийнято рішення про припинення проекту «KazSat-2R» на користь інноваційних рішень, у тому числі пов’язаних з супутниковими угрупованнями зв’язку нового покоління. Відзначається, що це дозволить заощадити мільярди тенге бюджетних коштів. Раніше повідомлялося, що Казахстан витратить 40 мільярдів тенге ($105 млн.) на створення супутника зв’язку KazSat-2R.
KazSat-2R був запланований як заміна одного з двох супутників казахстанської космічної системи – KazSat-2. Новий апарат повинен був забезпечувати роботу мереж супутникового зв’язку і телерадіомовлення та охоплювати територію Казахстану, центральної частини Росії та країн Центральної Азії.

Переглянути джерело

Китайський корабель космічного спостереження Yuanwang-3 вийшов у Тихий океан

Китайський корабель космічного спостереження Yuanwang-3 20 лютого вийшов у Тихий океан з порту китайської провінції Цзянсу. Це перший вихід корабля у цьому році. Введений в експлуатацію 18 травня 1995 року Yuanwang-3 – китайське космічне судно другого покоління. Корабель здійснив понад 90 морських місій з моніторингу та спостереження за космічними апаратами, включаючи космічний корабель Shenzhou, місячні зонди Chang’e та супутники навігаційної системи BeiDou. Корабель цього класу (Yuanwang-5) 19 січня успішно здійснив у Тихому океані місію з моніторингу та забезпечення запуску супутника Tiantong 1-03. Не виключається, що вихід корабля космічного спостереження Yuanwang-3 пов’язаний із підготовкою до запуску важкої ракети Long March 5B з першим модулем космічної станції з космодрому Веньчан (Wenchang), який, орієнтовно, планується у квітні.

Переглянути джерело

Повідомлення про запуск КА «Yaogan-31-03»

24 лютого 2021 року о 02:22 по UTC з космодрому SLS-2, Центр запуску супутників Цзюцюань, Китай, за допомогою ракети-носія «Long March 4C» було здійснено запуск трьох китайських супутників ДЗЗ «Yaogan-31-03». Офіційно «Yaogan-31-03» – це супутник дистанційного зондування, який «буде використовуватися для експериментів, оцінки врожайності та ліквідації наслідків катастроф». Проте вважається, що супутники «Yaogan-31-03» призначені для розвідки військових сигналів (SIGINT) і можуть визначати місце розташування військових платформ, особливо військових кораблів, шляхом перехоплення електромагнітних передач.
Супутники працюють як триплети, розташовані відносно близько, і можуть вимірювати кутову або тимчасову різницю приходу перехоплених сигналів, з яких можна визначити положення джерела. Китайська корпорація аерокосмічної науки і техніки (CASC) є основним підрядником китайської космічної програми. Вона належить державі і має ряд підлеглих структур, які проектують, розробляють і виробляють ряд космічних апаратів, ракет-носіїв, систем стратегічних і тактичних ракет і наземного устаткування. Вона була офіційно створена в липні 1999 року в рамках реформи уряду Китаю.

Переглянути джерело

Держсекретар Блінкен окреслив пріоритети безпекової політики США

Державний секретар США Антоні Дж. Блінкен 22 лютого 2021 року у своєму виступі на Конференції з роззброєння у Женеві окреслив пріоритети політики Сполучених Штатів у галузі безпеки. Зокрема, він відмітив, що Президент Байден чітко дав зрозуміти: США мають імператив національної безпеки та моральну відповідальність зменшити та врешті усунути загрозу, яку представляє зброя масового знищення. Лише через два тижні після того, як він вступив на посаду президента, США та Російська Федерація продовжили дію договору про стратегічні наступальні озброєння на п’ять років. Це рішення зробило країни та світ більш безпечними, і це було лише початком зусиль щодо подолання ядерних загроз.
США готові залучити Росію до дискусій щодо стратегічної стабільності, контролю над озброєннями та нових питань безпеки. Сполучені штати будуть добре обізнані про нові проблеми, які створюватиме Росія, і про те, як ядерні арсенали країн представляють загрозу існуванню один для одного. Працюючи з союзниками та партнерами, США також вимагатимуть більшої прозорості щодо провокаційних та небезпечних програм розвитку зброї в Китаї та продовжуватимуть зусилля, спрямовані на зменшення небезпеки, яку несе їх ядерний арсенал.
Далі, США планують залучити всі країни, включаючи Росію та Китай, до розробки стандартів і норм відповідальної поведінки у космічному просторі. Дж. Блінкен закликав держави, які розробляють протисупутникову зброю, утриматися від небезпечних випробувань таких систем. Наприклад, на відміну від російської позиції проти озброєння космосу, Росія провела випробування протисупутникової зброї у грудні 2020 року.
США залишаються відданими забезпеченню того, щоб Іран ніколи не отримав ядерну зброю. Іран має виконувати свої угоди про гарантії з МАГАТЕ та свої міжнародні зобов’язання. США також залишаються зосередженими на денуклеаризації Північної Кореї і будуть тісно співпрацювати з союзниками та партнерами для вирішення проблем незаконної зброї масового знищення та програм балістичних ракет Пхеньяну. Дж. Блінкен відмітив, що наші попередники працювали разом, незважаючи на розбіжності. Вони розуміли, що загрози, які створює зброя масового знищення, не обмежуються національними кордонами. І тому вони уклали знакові договори, які захищають від найгірших імпульсів людської природи.
Однин з таких договорів, Конвенція про хімічну зброю, був зразком домовленостей щодо контролю над озброєнням. Зараз цей під загрозою. Сирія неодноразово застосовувала хімічну зброю проти власного народу і не співпрацювала з Організацією із заборони хімічної зброї з метою повного розкриття та знищення своєї програми хімічної зброї. Росія надала Сирії дипломатичну та військову допомогу для продовження цієї руйнівної поведінки. І Росія застосувала хімічну зброю, щоб спробувати вбити власних громадян, в тому числі лідера опозиції Алексія Навального та колишнього співробітника розвідки Сергія Скрипаля. США засуджують такі дії і закликають Росію та Сирію виконувати свої зобов’язання щодо укладених договорів.
Держсекретар закликав зосередитись на зменшенні загрози захворювань та використання біологічних агентів у якості зброї. Він також закликав країни до конструктивної взаємодії, готуючись до майбутньої конференції з перегляду Конвенції про біологічну зброю. Дж. Блінкен наголосив на необхідності вийти за межі розбіжностей, щоб запобігти спільних загроз.

Переглянути джерело

Європейська комісія вживає заходів для покращення взаємодії між цивільною, оборонною та космічною галузями промисловості

22 лютого Європейська комісія представила План дій щодо взаємодії між цивільною, оборонною та космічною галузями для подальшого вдосконалення європейських технологічних переваг та підтримки промислової бази. План дій розроблений з урахуванням того, що вперше фінансування ЄС відкриває можливості для посилення європейських інновацій шляхом вивчення та використання потенціалу технологій на стику оборонного, наукового та цивільного використання космосу, таких як хмарні технології, процесори, кібернетика, квантовий та штучний інтелект.
Маргрет Вестагер, виконавчий віце-президент проекту «Європа цифрової ери», відмітила: «Європейський оборонний фонд має потужний потенціал для синергії між інноваціями в космосі, оборонними та цивільними дослідженнями. Представлений План дій є систематичним та методологічним підходом до взаємодії критично важливих технологій у трьох вимірах». Т’єррі Бретон, комісар з питань внутрішнього ринку, заявив: «Максимальна ефективність використання Європейського оборонного фонду та забезпечення взаємодії між оборонними, космічними та цивільними технологіями призведе до руйнівних нововведень та дозволить Європі залишатися глобальним установником стандартів. Це також зменшить нашу залежність у критично важливих технологіях та зміцнить наше лідерство в галузі, яке нам необхідно для виходу з кризи».
Представлений План дій передбачає запуск трьох пілотних проектів:
розвиток безпілотних систем для військових і цивільних потреб;
створення ефективної системи супутникового інтернету, яка має гарантувати високошвидкісне, стабільне та ефективне підключення для всієї Європи;
створення системи управління та контролю космічного руху, необхідної для уникнення зіткнень, які можуть виникнути внаслідок поширення супутників та космічного сміття, забезпечуючи при цьому автономний доступ до космосу.

Переглянути джерело

NASA відкладає другий тест надважкої ракети Space Launch System

Всього через кілька днів після того, як NASA заявило, що готове провести друге випробування основного ступеня надважкої ракети Space Launch System (SLS) для місії «Артеміда-1», відомство оголосило 22 лютого, що випробування буде відкладено через проблему з клапаном. NASA заявило, що відкладає випробування із запуском двигунів (так зване «Green Run»), яке було призначене на 25 лютого, після виявлення проблеми з одним із восьми клапанів, пов’язаного з чотирма двигунами RS-25. Клапан, який постачає рідкий кисень, «не працював належним чином», – йдеться у заяві NASA.
Інженери виявили проблему під час підготовки до тесту. NASA заявило, що співпрацюватиме з компанією Boeing, головним підрядником з будівництва ракети, з метою «визначення шляху вперед на наступні дні та перенесення випробування із запуском двигунів», але не призначило нової дати випробування. Перший запуск ракети SLS затримувався багато разів. У 2014 році NASA об’являло, що перший запуск відбудеться у листопаді 2018 року. Потім дата запуску була перенесена до грудня 2019 року – червня 2020 року, потім до середини-кінця 2021 року. Зовсім недавно NASA говорило про листопад 2021 року, але це передбачало завершення серії випробувань із запуском всіх двигунів «Green Run» і доставкою основного ступеня ракети до Космічного центру ім. Кеннеді (KSC) в середині січня 2021 року. Ця дата вже не дотримана, але представник NASA минулого тижня заявив, що все ще існує «розумний шанс», що запуск може відбутися цього року. Ця оцінка вже минулого тижня здавалася занадто оптимістичною, і тим більше з врахуванням останньої затримки.

Переглянути джерело

Названо ім’я другого учасника польоту приватної космічної місії Inspiration-4

22 лютого дитяча лікарня St. Jude оголосила про обрання 29-річної помічниці лікаря Хейлі Арсено (Hayley Arceneaux) до складу екіпажу космічного корабля Crew Dragon, який відправиться в космос наприкінці цього року. Арсено стане наймолодшою американкою в космосі. Вона також буде першою людиною з протезом в космосі. Коли їй було 10 років, в лікарні St. Jude їй зробили операцію із заміни колінного суглоба через рак кісток. В екіпажі місії Inspiration-4 Арсено буде виконувати місію лікаря. Імена ще двох членів екіпажу будуть розкриті в березні. Запуск місії намічений на жовтень 2021 року, корабель Crew Dragon здійснить політ на низьку навколоземну орбіту на 2-4 дня, після чого здійснить посадку в океані. 1 лютого компанія SpaceX оголосила про запуск на ракеті Falcon 9 місії Inspiration 4 – першої повністю приватної місії. Джаред Айзекман (Jared Isaacman), засновник та генеральний директор компанії Shift4 Payments, подарував три місця поруч із собою на борту корабля Crew Dragon.

Переглянути джерело

Повідомлення про припинення існування КА«PW-Sat 2»

Як за час війни змінилося освітлення території України

За результатами проведеного командою Текстів (https://texty.org.ua) дослідження супутникових даних з КА Suomi NPP збільшилося освітлення території України у вечірній та нічний час.

На узагальнених даних (https://www.lightpollutionmap.info) спостерігається, як в країні з кожним роком збільшується кількість джерел світла, загалом, це свідчить про пожвавлення економічної активності в країні. Джерелами світла переважно виступають освітлення населених пунктів та промислових/сільськогосподарських об’єктів. Яскраво вирізняються теплиці та ТЕС, що роблять свій внесок у загальну освітленість території країни. Збільшення освітленості населених пунктів та збільшення кількості джерел освітлення, слідує зі збільшення місцевих бюджетів, що використовується в тому числі й на такі потреби. Це, ймовірно, спричинено проведенням реформи децентралізації, суть якої полягає в тому, що місцеві ради отримують більше коштів до бюджету та розширення повноважень. Загалом в Україні спостерігається значне зменшення освітленості лише у східних областях(на окупованих територіях Донецької та Луганської областей).

Окремо виділяються Луганський аеропорт (інфраструктуру якого зруйновано) та невеликі населенні пункти (постраждали внаслідок подій в Іловайську), що розташовані поблизу російського кордону

Компанії Orbit Fab та Benchmark Space Systems уклали угоду про партнерство

Компанія Orbit Fab, що надає послуги із заправки космічних апаратів на низькій навколоземній орбіті, уклала угоду з виробником двигунів для космічних апаратів Benchmark Space Systems. Об’єднання зусиль компаній спрямоване на розвиток ринку дозаправки супутників в космосі. Головною проблемою є те, що запущені раніше супутники не розраховані на можливість дозаправки, а виробники нових супутників не будуть проектувати та будувати космічні апарати з можливістю дозаправки, поки технологія не отримає підтвердження своєї працездатності та не буде створена орбітальна інфраструктура для дозаправки у космосі. Проектом активно зацікавилися представники оборонних відомств, що мають бажання проводити часті маневри КА, розраховуючи на дозаправку після їх виконання.

Переглянути джерело

Сонячні панелі розміщені в космосі зможуть збирати енергію для передавання її на Землю

Вчені з Пентагону успішно провели космічні випробування сонячної панелі, розміром з коробку для піци, прототипу майбутньої системи, яка буде накопичувати і передавати електроенергію з космосу у будь-яку точку Землі. Панель, відома як Photovoltaic Radiofrequency Antenna Module (PRAM), була вперше виведена у космос у травні 2020 року. Випробування проводилось у рамках місії безпілотного літального апарату Пентагону X-37B. Метою експерименту було оцінити можливості використання світла сонця для генерування електроенергії від світлочутливих панелей, які розміщені на низькій навколоземній орбіті. Світлочутлива панель краще використовує сонячне світло у космосі через те, що використовується енергія синіх хвиль у той час, як у земних умовах атмосфера їх послаблює. “Ми отримуємо додаткову енергію в космосі саме завдяки цьому”, – сказав Пол Жаффе, співрозробник проекту. Останні експерименти показують, що 12х12-дюймова панель здатна виробляти близько 10 Вт, розповів Жаффе CNN. Але проект передбачає десятки таких панелей, які у поєднанні одна з одною створюватимуть велику потужність, що буде використано для генерування вузького променю мікрохвильового випромінення та передавання його у віддалені куточки земної кулі. Потужність космічної електростанції порівняна з потужністю великих електромереж, сказав Жаффе. За даними експерименту виявили, що космічна електростанція зможе виробляти кілька гігават, що достатньо для міста.
Поки-що експерименти з передавання енергії назад на Землю не проводились, але ця технологія вже відпрацьована. “Унікальною перевагою сонячних енергетичних супутників перед будь-яким іншим джерелом енергії є глобальна мобільність”, – сказав Жаффе. “Ви можете надіслати енергію у Чикаго, а через декілька секунд, якщо вам потрібно, надіслати її у Лондон або Бразилію”. Головною перешкодою космічних сонячних електростанцій, за словами Жаффе, є висока вартість їх розгортання. Будівництво такої системи надзвичайно дороге, проте за останні 10 років ціни нарешті починають падати.
Хоча місія американського космічного літака X-37B оповита таємницею, експеримент PRAM є одним з небагатьох освітлених громадськості. У січні Жаффе та співголова PRAM Кріс ДеПума опублікували перші результати своєї роботи у IEEE Journal of Microwaves і показали, що “експеримент працює”. Проект фінансувався та розроблявся в рамках Фонду Пентагону з покращення експлуатаційних можливостей енергетики (OECIF) та Морської дослідницької лабораторії США у Вашингтоні, округ Колумбія. Під час експерименту використовувались обігрівачі, щоб підтримувати постійну температуру PRAM для досягнення максимальної ефективності в умовах геостаціонарної орбіти на висоті 36 000 кілометрів від Землі. Це спрацювало.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі біля6 балів (за шкалою MSK-64):

Здійснено тестовий запуск МБР Minuteman III

Командування глобального удару ВПС США (Air Force Global Strike Command) повідомило про тренувальний запуск міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III (без бойової частини). Запуск відбувся о 23:49 PT 23 лютого 2021 р. (13:49 24 лютого за київським часом) з бази ВПС Vandenberg, Каліфорнія. Під час випробування МБР подолала приблизно 4 200 миль (бл. 6 800 км) до атолу Кваджалейн (Маршаллові острови). Випробувальні запуски здійснюються для перевірки точності і надійність систем МБР, надаючи цінні дані для забезпечення безпечного, надійного та ефективного ядерного стримування. Міністерство оборони, Міністерство енергетики та Стратегічне командування США використовують дані, зібрані в результаті випробувальних запусків, для подальшої оцінки розвитку сил стримування. Програма запуску випробувань МБР демонструє працездатність МБР Minuteman III і забезпечує здатність Сполучених Штатів підтримувати надійний ядерний потенціал як ключовий елемент національної безпеки США, а також безпеки союзників та партнерів. План запусків МБР складається на три-п’ять років, а планування кожного окремого запуску здійснюється протягом 6-12 місяців. Тестові запуски не є реакцією на світові події чи регіональну напруженість.

Переглянути джерело

Космічні сили США уклали контракт на сертифікацію ракети Vulcan компанії ULA

Компанія Millennium Engineering and Integration (МЕІ) 19 лютого отримала контракт вартістю $ 13,2 млн. від Космічних сил США на послуги сертифікації ракети Vulcan від компанії United Launch Alliance (ULA). У 2018 році МЕІ отримала за контрактом $ 55 млн. на послуги, пов’язані із сертифікацією двох нових ракет-носіїв – Vulcan компанії ULA та OmegA компанії Northrop Grumman. Стосовно останньої ракети (OmegA) минулого року було прийняте рішення щодо відмови та припинення розробки, отже обсяг робіт МЕІ зменшився. Укладений контракт передбачає сертифікацію ракети Vulcan, включаючи новий двигун BE4 компанії Blue Origin.
Довідково: 13 лютого 2021 р. компанія ULA повідомила про початок випробувань першого ступеня ракети Vulcan Centaur з двома двигунами BE-4 компанії Blue Origin на космодром Космічних сил США на мисі Канаверал. Перший запуск ракети Vulcan Centaur має відбутися цього року. Корисним навантаженням ракети буде посадочний модуль Peregrine компанії Astrobotic, підрядника NASA, який має доставити корисне навантаження на Місяць.

Переглянути джерело

Компанія General Atomics уклала контракт з Rocket Lab на запуск вдосконаленої системи збору даних Argos-4

Компанія General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS) оголосили 24 лютого про підписання контракту з компанією Rocket Lab на запуск розробленого GA-EMS супутника Orbital Test Bed (OTB), що несе корисне навантаження вдосконаленої системи збору даних Argos-4 (A-DCS). Контракт був укладений за сприянням Центру космічних і ракетних систем (SMC) Космічних сил США (USSF) у рамках програми USSF Hosted Payload Solutions (HoPS) від імені Національної адміністрації океанічних і атмосферних досліджень (NOAA). Передбачуваний запуск відбудеться наприкінці 2021 – початку 2022 року за допомогою ракети-носія Electron компанії Rocket Lab.
Довідково: 18 лютого компанія GA-EMS уклала контракт з Firefly Aerospace Inc. на запуск розробленого GA-EMS супутника з обладнанням NASA (Multi-Angle Imager for Aerosols, MAIA). Запуск запланований у 2022 році з бази ВПС Vandenberg. Засіб виведення – ракета Alpha.

Переглянути джерело

Польський інститут авіації розробляє екологічно чистий двигун для супутників у рамках проекту Європейського космічного агентства

Європейське космічне агентство (ЄКА) ініціювало проект Green Liquid Apogee Engine for Future Spacecraft, GRACE, метою якого є оцінка екологічно чистих варіантів силових установок для забезпечення руху супутників. 24 лютого ЄКА повідомило про проведення тривалого випробувального запуску «зеленого» супутникового рушія в Польському інституті авіації. У рамках проекту GRACE було оцінено різні варіанти та знайдено найефективнішу комбінацію біпропелентів, використовуючи в якості окислювача «високоефективний пероксид» (high test peroxide, HTP) – набагато чистіший варіант хімічної речовини, що використовується для відбілювання волосся, яка розділяється на кисень та водяну пару за допомогою каталізатора.
GRACE – майже повністю польський проект, підтриманий через програму ЄКА зі стимулювання польської промисловості (Polish Industry Incentive). Інститут авіації Польщі здійснював загальне управління проектом, проектування та випробування. Компанія Thales Alenia Space (Великобританія) надала допомогу у проектуванні та випробуваннях.

Переглянути джерело

Єгипетське космічне агентство розпочне чотирирічну програму підготовки астронавтів

Єгипетське космічне агентство (EgSA) заявило, що розробило чотирирічну програму підготовки єгипетських астронавтів. Програма розроблена і чекає на затвердження. Про це 23 лютого повідомив Генеральний директор EgSA, доктор Мохамед Ель-Кусі, у ході конференції, організованої Єгипетським бюро комерціалізації інноваційних технологій (TICO). Два роки тому Ель-Кусі заявив, що EgSA розпочне загальнонаціональний шестирічний конкурс на відбір першого єгипетського астронавта. Тоді Ель-Кусі розповів, що процес відбору буде складатися з декількох етапів, кожен триватиме від двох до трьох років. На першому етапі буде проведена оцінка заявників щодо їх фізичних та психологічних показників до польотів у космос та їх технічних навичок і кваліфікації. Другий етап буде проводити виключення заявників шляхом ретельного тестування та навчання, щоб вибрати остаточну групу, з якої EgSA відправить людину на Міжнародну космічну станцію. Ель-Кусі також повідомив, що в даний час Єгипет має п’ять супутників на різних орбітах з дев’яти супутників, які він запускав з 1998 року.

Переглянути джерело

Росія планує підписати з ОАЕ угоду про співпрацю з дослідження космосу

Росія планує підписати з Об’єднаними Арабськими Еміратами угоду про співпрацю у дослідженні і використанні космічного простору в мирних цілях. «Доручити державної корпорації з космічної діяльності «Роскосмос» спільно з МЗС провести переговори з еміратської стороною і після досягнення домовленості підписати від імені уряду Російської Федерації зазначену угоду, дозволивши вносити у доданий проект зміни, що не мають принципового характеру», – йдеться у розпорядженні російського уряду від 18 лютого №397-р. Згідно з проектом угоди, країни можуть співпрацювати в галузі космічної науки, дистанційного зондування Землі, супутникового зв’язку, навігації, матеріалознавства, пілотованих програм, а також із запусків космічних апаратів, захисту космічного простору, скорочення сміття на орбіті та інших питань.

Переглянути джерело

Компанія Blue Origin відкладає перший випуск своєї ракети New Glenn до кінця 2022 року

Компанія Blue Origin оголосила 25 лютого, що встановила нову дату першого запуску своєї ракети New Glenn – четвертий квартал 2022 року. Запуск має відбутися зі стартового комплексу №36 космодрому Космічних сил США на мисі Канаверал. Раніше компанія планувала перший запуск ракети New Glenn на 2020 рік, але на початку 2020 року перенесла його на кінець 2021 року.
Віце-президент компанії Blue Origin з ракети New Glenn Джарретт Джонс (Jarrett Jones) заявив, що графік потрібно було відсунути з технічних та фінансових причин після рішення Космічних сил США у серпні 2020 р. відмовитися від запуску ракети New Glenn у рамках другої фази Національної програми космічної безпеки (National Security Space Launch, NSSL). Джарретт Джонс повідомив, що компанія Blue Origin з ракетою New Glenn планує взяти участь у відборі на третю фазу програми NSSL, який відбудеться у 2024 році.

Довідково: У 2018 році ВПС США підписали угоди про послуги запусків з компаніями Blue Origin, Northrop Grumman та United Launch Alliance в рамках NSSL.
З жовтня 2018 року по грудень 2020 року компанії Blue Origin на розробку ракети New Glenn було виплачено $ 255,5 млн з передбачених угодою $ 500 млн.
16 грудня 2020 року NASA уклало контракт з компанією Blue Origin, згідно якого ракета-носій New Glenn буде задіяна у рамках Програми запусків NASA (Launch Services Program, LSP)

Переглянути джерело

Компанія Orbex замовляє 3D-принтер, здатний виробляти понад 35 ракетних двигунів на рік

Після залучення у грудні $ 24 млн інвестицій компанія Orbex 24 лютого оголосила, що замовить компанії AMCM побудувати великомасштабний 3D-принтер для виробництва ракетних двигунів.
На даний час шотландський стартап розробляє двоступеневу ракету-носій Prime для запуску малих супутників, яка має шість біопропанових двигунів на першому ступені та одного двигуна на другому ступені. Перший політ ракети запланований на 2022 рік із пускового комплексу в Сазерленді, Шотландія. Компанія Orbex заявила, що 3D-принтер буде найбільшим у Європі, що дозволить компанії виробляти понад 35 ракетних двигунів на рік.

Переглянути джерело

Компанія Virgin Galactic затримує тестові польоти свого суборбітального літака SpaceShipTwo

Компанія Virgin Galactic заявляє, що відкладає наступний тестовий політ свого суборбітального літака SpaceShipTwo більш ніж на два місяці для вирішення технічних питань, що є частиною оновленої програми льотних випробувань. Внаслідок цього польоти космічних туристів також переносяться на 2022 рік. 1 лютого Virgin Galactic заявляла, що запустить свій суборбітальний космічний літак SpaceShipTwo в середині лютого. У фінансовому звіті за 2020 рік, оприлюдненому 25 лютого, керівництво компанії пояснило перерваний тестовий політ SpaceShipTwo 12 грудня 2020 р. електромагнітними перешкодами (ЕМІ), які призвели до перезавантаження бортового комп’ютера, внаслідок чого була зупинена робота двигуна. Літак перервав політ та здійснив безпечну посадку на космодромі «Америка» в Нью-Мексико.
На даний час компанія проводить модифікацію комп’ютера управління польотом, який став джерелом EMI. Ця модифікація буде випробувана протягом найближчих тижнів як в лабораторії, так і на самому літаку перед відновленням льотних випробувань. Компанія очікує, що черговий випробувальний політ відбудеться у травні. За травневим польотом слідуватимуть ще двоє: один із двома пілотами та «повною кабіною» співробітників компанії для тестування пасажирської кабіни літака, а потім – один із засновником компанії Річардом Бренсоном на борту. Компанія ще не повідомляє конкретні дати цих польотів, але очікується, що обидва відбудуться цього літа.
25 лютого акції Virgin Galactic різко подешевшали з $ 45,04 на початку дня до $ 36,69 після цього повідомлення про перенесення польотів космічних туристів на 2022 рік. Virgin Galactic повідомила про чистий збиток у четвертому кварталі 2020 р. у розмірі $ 74 млн та загалом за 2020 рік – у розмірі $ 273 млн.

Переглянути джерело

Радіолокаційні супутники вимірюють рухи Землі

Східну Африку називали колискою людства. Але геологічно активний регіон також породив десятки вулканів. Мало хто турбувався розробкою системи попередження про потенційне виверження, бо до недавнього часу вважалося, що більшість з них перебувають у стані спокою. Тоді Джульєтта Біггз вирішила застосувати космічні знімки для уважного огляду потенційно небезпечних територій. Біггз, геофізик з Університету Брістоля, використовує техніку, яка називається інтерферометричний радіолокатор із синтетичною апертурою (InSAR), щоб виявити з космосу найменші рухи поверхні Землі. У ході серії досліджень вона та її колеги проаналізували супутникові дані про східноафриканські вулкани. Згідно з їхніми останніми результатами, опублікованими минулого місяця, 14 вулканів за останні 5 років непомітно змінювались, що є ознакою того, що магма рухається під землею, а вулкани не сплять повністю. “Це насправді змінило спосіб сприйняття цих вулканів, від чогось сплячого до справді дуже активних систем”, після того, як дані показали, що вулкан Корбетті, який прилягає до швидкозростаючого міста Хавасса, Ефіопія, стабільно роздувається зі швидкістю 6,6 сантиметрів на рік, говорить Біггз.
Жодна інша технологія не може провести такого всебічного спостереження. Окремі GPS-станції можуть відслідковувати переміщення поверхні до 1 міліметра, але InSAR може вимірювати зміни майже з такою ж точністю, але смугою шириною сотні кілометрів. Це зробило його життєво важливим інструментом для геофізиків, які вивчають “дихання” нашої неспокійної планети. “Ми схильні вважати землю надійною платформою, – говорить Біггз, – а насправді це не так”.
За допомогою InSAR вчені відстежують, як течуть крижані потоки, як ковзають розломи при землетрусах і як земля рухається під час закачування рідини. “Куди б ви не подивились на Землю, ви бачите щось нове”, – говорить Пол Розен, піонер InSAR з лабораторії реактивного руху НАСА (JPL). І потік даних InSAR швидко зростає. З 2018 року кількість цивільних та комерційних супутників SAR на орбіті зросла більш ніж удвічі. І цього року планується запустити ще щонайменше десяток, що дозволить довести загальну кількість до понад 60. За допомогою обчислювальних технологій, що полегшують обробку даних, супутники найближчим часом зможуть виявляти щоденні або навіть погодинні зміни поверхні Землі.
По мірі того, як технологія стає більш потужною та доступною, InSAR поширюється за межі геонаук. За допомогою даних InSAR, залізниці стежать за станом своїх колій, а мерії – за змінами в будівлях. “Інтерферометричні дослідження з’являються скрізь”, – каже Дайер Бойл, який стежить за тенденціями в космічній галузі для консалтингової фірми Evenflow, що в Брюсселі. Аналітики оцінюють ринок SAR приблизно у 4 мільярди доларів, і очікується, що ця цифра майже подвоїться протягом наступних 5 років.
Багато хто вважає, що InSAR врешті-решт буде лежати в основі нашого щоденного життя. Від вимірювання води, що зберігається в гірських снігових шапках, до підтримки прийняття рішень та швидкого реагування на стихійні лиха, дані InSAR виявляться безцінними для урядів та галузей промисловості, говорить Кетлін Джонс, керівник наукової групи NISAR, майбутньої спільної місії SAR від НАСА та Індійської організації космічних досліджень (ISRO). “Я хочу, дані InSAR стали настільки соціально актуальними, щоб люди не могли відмовитись від них”.
Радіолокатор із синтетичною апертурою, “SAR”, який був попередником ІnSAR, виник у 1950-х роках як інструмент військово-повітряної розвідки. Як і традиційні радари, прилади SAR формують зображення, розсилаючи мікрохвильові імпульси та записуючи відлуння. І як традиційний радар, вони можуть спостерігати об’єкти через хмари однаково добре вдень і вночі. Ключовою відмінністю є «синтетичний» аспект SAR. Більші радіолокаційні антени, як більші діафрагми оптичних камер, збирають більше електромагнітних хвиль та забезпечують більш чітке зображення. Але побудова однієї великої антени для отримання зображення з високою розрізненістю, не є практичною. Дослідники зрозуміли, що замість величезної антени доцільно створювати штучно велику апертуру, комбінуючи сигнали, що надходять на значно меншу антену, коли вона рухається у просторі. Радіолокаційні знімки самі по собі достатньо інформативні для багатьох видів спостереження – від антитероризму до відстеження розливу нафти в океані, але InSAR йде далі, шукаючи відмінності між кількома зображеннями SAR, ця методика використовує фазову інформацію мікрохвиль, які відбиваються від земної поверхні – іншими словами, фіксують затримку сигналу, що потрапляє в антену. Будь-яка різниця фаз у сигналах декількох SAR зйомок, зроблених з одного і того ж положення в різний час, означає, що відстань в обидва кінці змінилась, таким чином виявляють рух поверхні до декількох міліметрів у рік.
Метод дистанційного зондування, за допомогою інтерферометричного радару із синтетичною апертурою (InSAR), вперше продемонстрували більше 30 років тому, а зараз ця технологія досягає свого розквіту. Порівнюючи радіолокаційні зображення, зібрані з плином часу, дослідники можуть виявити рухи землі, що складають лише кілька міліметрів. За даними місії Європейського космічного агентства Sentinel-1 Норвегія створила національну карту деформацій, яка показала, що деякі частини головної залізничної станції Осло тонуть. Менеджери водних ресурсів у Каліфорнії покладаються на радіолокаційні дані для відстеження використання та осідання підземних вод, а в Бельгії їх використовують для контролю структурної цілісності мостів.
Сучасні можливості аналізу з’явились завдяки розвитку обчислювальної техніки. У 1990-х роках складання однієї пари зображень SAR займало кілька днів, і інтерпретація результатів займала набагато більше часу ніж зараз. Тепер дослідники можуть обробити сотні зображень за одну добу, і вони все частіше покладаються на алгоритми штучного інтелекту (AI), щоб автоматично аналізувати дані. В одному з недавніх випробувань алгоритму AI було поставлено завдання визначити невеликі рухи розломів, відомі як повільні землетруси. Він правильно виявив змодельовані та історичні події, в тому числі ті, що пройшли мимо уваги дослідників InSAR, говорить Бертран Руе-Ледук, геофізик Національної лабораторії Лос-Аламоса, який представив попередні результати у грудні 2020 року на щорічному засіданні Американського геофізичного союзу.
Поява додаткових супутників обіцяє ще одну революцію InSAR. Італія, Японія, Аргентина та Китай планують незабаром запустити додаткові супутники SAR, а NISAR, місія NASA-ISRO, здійснить рейс в кінці 2022 або на початку 2023 року. NISAR буде вивчати всю поверхню Землі в середньому кожні 6 днів, говорить Розен, науковий співробітник місії. Два радіолокаційні датчики допоможуть дослідникам відстежувати багато речей, зокрема зростання врожаю та зміни деревної біомаси, що є вирішальним для розуміння кліматичної системи. Маючи кращий огляд Антарктиди, ніж інші місії, NISAR зможе також контролювати зміни на льоду.

Переглянути джерело

Глави NASA та Роскосмосу обговорили доставлення американських астронавтів на МКС на російському космічному кораблі

25 лютого глава NASA та його російський колега «Роскосмос» провели телефонні переговори. NASA запитало згоди Росії щодо запуску американських астронавтів на російському космічному кораблі «Союз» на Міжнародну космічну станцію (МКС) через декілька тижнів на безоплатній основі. У свою чергу, NASA запропонувало можливість запуску російських космонавтів на нових комерційних пілотованих системах США з метою забезпечення того, щоб принаймні один американець і один росіянин завжди були на борту МКС. Не оголошується, чи погодилася Росія на цей план.
Виконуючий обов’язки адміністратора NASA Стів Юрчик та генеральний директор Роскосмосу Дмитро Рогозін обговорили низку питань відповідно до повідомлення, розміщеного на сайті Роскосмосу. NASA не коментувало подію. NASA на платній основі використовувало космічні кораблі «Союз» для доставлення астронавтів на МКС у 2006-2020 роках. Останній раз це відбулося для доставлення на МКС астронавта Кейт Рубінс у жовтні і повернення на Землю у квітні 2020 року. Ціна становила $90 млн.
NASA залежало від Росії у доставленні екіпажів на МКС після припинення програми «Space Shuttle» у 2011 році, але це закінчилося через сертифікацію нової системи Crew Dragon компанії SpaceX восени минулого року. Очікується, що космічний корабель Starliner компанії Boeing, інша комерційна космічна пілотована система, буде готова пізніше цього року.
NASA не зробило жодних коментарів, проте запрошення Д.Рогозіна представникам NASA бути на черговому запуску корабля «Союз» дозволяє припустити, що в екіпажі буде американець.

Переглянути джерело

Китай офіційно схвалив розробку надважкої ракети Long March 9

Китай офіційно схвалив розробку надважкої ракети-носія під назвою Long March 9 (CZ-9). Рішення було оголошено 24 лютого китайським державним телебаченням. Заступник директора Китайського національного космічного агентства У Яньхуа (Wu Yanhua) сказав, що основною метою нової ракети є «доставлення екіпажів на Місяць та на Марс». За словами китайського чиновника, перший запуск ракети планується на 2030 рік. Планується, що ракета матиме можливість виведення на низьку навколоземну орбіту до 140 тон корисного навантаження і доставлення до 50 тон і більше на місячну орбіту. Це має бути величезна ракета з центральним ступенем діаметром 10 м і бічними підсилювачами діаметром 5 м. Китай також хотів би з часом зробити ракету або, принаймні, її частину багаторазовою.

Переглянути джерело

Кенійське космічне агентство планує запустити наносупутники та ракети у серпні

Голова Кенійського космічного агентства Джеймс Аруаса (James Aruasa) 26 лютого заявив, що країна запускатиме серію міні-супутників та ракет з власного Космічного центру Луїджі Брольо біля Малінді. Аруаса заявив, що запуск міні-супутників і ракет був запланований на початок цього року, але пандемія коронавірусу порушила ці плани. Дев’ять професорів мали прибути з Італії до Кенії, щоб стати свідками запуску, проте «на жаль, коли вони тестувалися на COVID-19, семеро з них отримали позитивні тести, що унеможливило їх подорож. Як результат, нам довелося перенести запуск на серпень », – сказав Аруаса.
Уряди Кенії та Італії уклали угоду щодо права власності на Космічний центр Луїджі Брольо, що базується в Малінді, створений в 1966 році. Раніше цей центр був відомий як платформа Сан-Марко. Кенія започаткувала свою космічну програму в 2012 році, країна має вигідне географічне положення (на екваторі) для запуску супутників.
Перший супутник Кенії, 1KUNS-PF, який розробив Найробійський університет у співпраці з Римським університетом, був запущений у 2018 році. Цей супутник став першим кубсатом, розгорнутим за програмою KiboCUBE. KiboCUBE – це спільна програма, якою керують Управління ООН з питань космічного простору та Японське агентство аерокосмічних досліджень.

Переглянути джерело