Новини за 01.03.2021-28.03.2021

PER ASPERA AD ASTRA

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Arktika-M 1»

28 лютого 2021 року о 06:55 (UTC) з космондому Байконур, Республіка Казахстан за допомогою ракети-носія «Soyuz 2.1b/Fregat-M» було виведенно КА «Arktika-M 1».
«Арктика-М» – це серія планованих російських супутників дистанційного зондування і екстреного зв’язку, що працюють на високоеліптичній орбіті. Сузір’я з двох супутників «Акртіка-М» призначений для спостереження за високоширотну ділянками Землі. Супутник буде базуватися на метеорологічному супутнику Лавочкіна «Електро-Л». Корисне навантаження складається з багатоспектрального формувача зображення MSU-GSM, а також передавачів для метеорологічних і рятувальних систем. Супутники будуть виведені з космодрому Байконур на високоеліптичну орбіту. Перший запуск спочатку планувався на 2013 рік, але був відкладений до 2021 року.

Переглянути джерело

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Amazônia-1»

28 лютого 2021 року о 05:00 (UTC) з космічного центру імені Сатіша Дхавана, Шріхарікота, Індія, за допомогою ракети-носія «PSLV-DL» було здійснено запуск супутника ДЗЗ «Amazônia-1» та 17 додаткових супутників.
В число інших 18 супутників увійшли 4 супутники від IN-SPACe (3 супутники UNITYsat від консорціуму трьох індійських академічних інститутів і 1 супутник Satish Dhawan Sat від Space Kidz India) і 14 від NSIL з яких 12 явлються пікоспутниками Swarm Technology «SpaceBEE», 1 технологічний «NanoConnect-2» від США та 1 технологічний від Індії «SindhuNetra» .
Супутник «Amazônia 1» – це бразильський супутник ДЗЗ Національного інституту космічних досліджень (INPE).
Цей супутник ще більше зміцнить існуючу структуру, надаючи користувачам дані дистанційного зондування для моніторингу флори у регіоні Амазонки і аналізу диверсифікованого сільського господарства на території Бразилії.
«Amazônia 1» має оптичний прилад під назвою AWFI, що працює у видимому і ближньому інфрачервоному діапазонах, з просторовим розрізненням 40 метрів і смугою огляду близько 780 кілометрів.
Даний запуск це перша спеціалізована комерційна місія NewSpace India Limited (NSIL), урядової компанії Індії, що знаходиться у віданні Департаменту космосу.
«SpaceBEE» – це пікоспутники Swarm Technology які являють собою сузір’я у кількості 150 штук, що забезпечує двосторонній супутниковий зв’язок і ретрансляцію даних.

Переглянути джерело

Iceye публікує зображення з останніх запущених космічних апаратів

Фінською компанією Iceye 25 лютого опубліковано перші зображення з трьох супутників з радаром з синтезованою апертурою (SAR), що були запущені 22 січня. Відповідно до повідомлення, Iceye почала отримувати супутникові дані з нових супутників 15 лютого, менш ніж через місяць після їх виходу на орбіту у рамках спільного запуску Transporter-1 компанії SpaceX з використанням Falcon 9. Нові супутники компанії представляють собою модернізовані версії супутників Iceye зразка 2018 року.
На даний час компанія Iceye управляє комерційний угрупованням з шести супутників SAR. Компанія планує запустити не менше восьми додаткових супутників у 2021 році. Планується, що частина нових супутників буде збудовано у Сполучених Штатах, де Iceye створює власні виробничі потужності. Згідно прес-релізу компанії від 25 лютого, всі космічні апарати успішно завершили початкові операції та зараз проходять процес калібрування. Клієнти Iceye отримають доступ до зображень з нових супутників, як тільки компанія закінчить їх калібрування, що зазвичай займає декілька місяців.

Переглянути джерело

Перспективний британський космодром зацікавлений у розміщенні Virgin Orbit, але не Virgin Galactic

Британський космодром Корнуолл (Spaceport Cornwall) працює над забезпеченням польотів системи повітряного запуску компанії Virgin Orbit. На засіданні Ради міста Корнуолл на минулому тижні члени ради заявили, що виступають проти будь-яких планів використання аеропорту для польотів суборбітальної системи космічного туризму Virgin Galactic, а один з членів ради назвав це «рясної тратою грошей». Дискусія була викликана повідомленнями ЗМІ про можливість використання аеропорту Корнуолл компанією космічного туризму Virgin Galactic Річарда Бренсона.
Довідково: Virgin Group – міжнародний конгломерат компаній, заснований бізнесменом Річардом Бренсоном. Virgin Group відома своєю діяльністю в області авіаперевезень, стільникового зв’язку, кабельного телебачення і радіо, звукозапису тощо.
Virgin Orbit – компанія у складі Virgin Group, яка планує надавати послуги запуску малих супутників за допомогою ракети-носія LauncherOne, що запускається з борту спеціального літака-носія Boeing 747-400 «Cosmic Girl». 17 січня 2021 р. було здійснено успішний запуск ракети LauncherOne, яка вивела на навколоземну орбіту 10 супутників за програмою NASA Launch Services Program (LSP). Virgin Galactic – американська компанія, що входить у Virgin Group і планує організовувати туристичні суборбітальні космічні польоти на суборбітальному літаку SpaceShipTwo, що запускається з борту літака-носія WhiteKnightTwo. 12 грудня 2020 р. було проведено випробувальний запуск суборбітального літака SpaceShipTwo. Літак відокремився від літака-носія WhiteKnightTwo, запалив двигун, але майже відразу його загасив. Літак благополучно приземлився на аеродром.

Переглянути джерело

Прем’єр-міністр Індії підтримує проект MyAppIndia, як альтернативу Google Maps

На початку лютого Індійська організація космічних досліджень (ISRO) у партнерстві з національною технологічною компанією MyAppIndia завершила розробку альтернативи Google Maps. Індійці називають цю подію найбільшим викликом для західної монополії в області високих технологій. Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив, що рішення уряду скасувати регулювання картографічних та геопросторових даних підвищить прагнення країни до самозабезпечення. Під час виступу на 66-й асамблеї кампусу Харагпура в Індійському технологічному інституті (ІІТ) по відеозв’язку прем’єр-міністр Індії закликав випускників технічних вишів створювати стартапи. Напередодні Нарендра Моді відмічав індійську ІТ-індустрію за зростання на 2,3%, а також дохід від неї більше $4 млрд., незважаючи на глобальну економічну кризу, викликану пандемією. Уряд Індії активно заохочує індійських інженерів та розробників до впровадження місцевих альтернатив іноземним додаткам, причому, що в минулому році було заборонено більше 200 китайських додатків, посилаючись на міркування національної безпеки.

Переглянути джерело

Астронавти NASA здійснили вихід у відкритий космос

Астронавти NASA Кейт Рубінс та Віктор Гловер 28 лютого здійснили вихід у відкритий космос з борту Міжнародної космічної станції (МКС) для проведення робіт, пов’язаних з установкою нових сонячних батарей. Астронавти провели 7 годин 4 хвилини у відкритому космосі. Це був третій вихід у космос як для Рубінс, так і для Гловера. На даний час Рубінс провела у космосі 19 годин 50 хвилин, Гловер провів у космосі 19 годин 20 хвилин.

Переглянути джерело

У США опубліковано дослідження щодо захисту космічних систем

26 лютого Центр стратегічних та міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies, CSIS) опублікував дослідження під назвою «Захист від темних мистецтв у космосі: захист космічних систем від протикосмічної зброї» («Defense Against the Dark Arts in Space: Protecting Space Systems from Counterspace Weapons»). Країни світу – зокрема Китай та Росія – створюють арсенали зброї, яка може знищити або пошкодити супутники на орбіті. Цю тенденцію важко уповільнити, але цим загрозам можна протидіяти за допомогою технологій і тактик, йдеться у новому дослідженні CSIS.
Автори дослідження відмітили, що CSIS взявся за нього, оскільки на даний час практично не ведеться публічних дискусій стосовно того, що потрібно для захисту супутників. Викликає занепокоєння те, що риторика деяких урядовців та аналітичних центрів передбачає, що «космос не підлягає захисту». Деякі експерти вважають, що військові не мають покладатися на космос, оскільки супутники вразливі. Технології та тактики, які уряд США використовує для захисту космосу, є таємними, проте є достатньо відкритої інформації від комерційного космічного сектору та іноземних урядів, щоб розглянути це питання у представленому дослідженні. У ньому детально описуються можливі типи оборонних систем, які можна розгорнути для захисту супутників, та способи проектування супутникових угруповань, які зроблять їх більш стійкими.
Деякі висновки з дослідження:
Існує помилкова думка, що космос почав мілітаризуватися нещодавно. Космос був полем битви з початку космічної ери. У росіян була космічна орбітальна зброя ще з 1960-х років.
На семінарах з експертами з питань космосу та національної безпеки CSIS розігрував гіпотетичні сценарії конфліктів, які можуть виникнути у космосі. Таке моделювання може допомогти визначити, як забезпечити космічну оборону в майбутньому.
США потребують кращої «обізнаності про космос». Це вимагає більших інвестицій у власні космічні системи, а також інтеграції з приватними та іноземними державними системами космічного спостереження. ЗС США повинні розробляти розгалужені космічні системи на різних орбітах. Це зробить космічні системи менш уразливими від атак противника.
Доцільно інвестувати у роботизовані системи, які забезпечать збирання та ізоляцію «космічного сміття» (наприклад, супутників, які втратили управління та можуть зіткнутися з іншими КА). Американський уряд має стимулювати приватні космічні компанії розробляти та застосовувати вдосконалений захист своїх систем, робити їх більш стійкими до перешкод та кібератак.

Переглянути джерело

NASA уклало контракт з Astra Space Inc. місії на запуск супутників

26 лютого NASA повідомило про обрання компанії Astra Space Inc. для надання послуг із запуску супутників своєї Програми спостережень за структурою атмосферних опадів та інтенсивністю штормів (Time-Resolved Observations of Precipitation Structure and Storm Intensity with a Constellation of SmallSats, TROPICS). Місія TROPICS полягає у виведенні на орбіту угруповання з шести супутників формату CubeSat. Вартість контракту на забезпечення запусків супутників місії TROPICS – $ 7,95 млн. Компанія Astra Space запустить супутники за допомогою своїй ракети-носія Rocket 3 з атолу Кваджалейн на Маршаллових островах трьома окремими запусками протягом 120 днів.
Ліцензія на запуск супутників місії TROPICS, видана Федеральною авіаційною адміністрацією (Federal Aviation Administration, FAA), передбачає запуски з 8 січня по 31 липня 2022 року. Контракт за програмою TROPICS – це друга угода NASA з Astra. У грудні компанія стала одним з трьох розробників малих ракет-носіїв, які виграли контракти за програмою Venture Class Launch Services на запуски супутників. Контракт Astra, вартість якої становить $ 3,9 млн, передбачає спеціальний запуск супутника вагою 30 кг на орбіту висотою 500 км не пізніше червня 2022 року.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX припинила запуск ракети Falcon 9 зі супутниками Starlink за півтори хвилини до старту

28 лютого за 90 секунд до старту було автоматично припинено запуск ракети Falcon 9 компанії SpaceX з 60 супутниками системи Starlink. Ракета мала стартувати з майданчика 39A Космічного центру ім. Кеннеді на мисі Канаверал. «В цілому ракета і корисне навантаження справні і залишаються в доброму стані», – повідомив керівник виробництва SpaceX Енді Тран (Andy Tran) під час коментарів щодо запуску. «Наступна спроба запуску можлива 1 березня».
Цей запуск планувався раніше в лютому, але був відмінений через технічні проблеми з обладнанням та погану погоду. Місія, яка називається Starlink-17, має стати 20-ю місією Starlink компанії SpaceX і шостим запуском компанії в 2021 році.

Переглянути джерело

Ракета Alpha компанії Firefly може бути готова до запуску у квітні

Компанія Firefly Aerospace, що базується в Техасі, планує запустити свою ракету Alpha в квітні і відправити посадковий апарат на Місяць до 2023 року. Firefly існує лише чотири роки і планує приєднатися до невеликої, але зростаючої групи приватних компаній, які можуть досягти космосу за допомогою власних ракет, включаючи SpaceX, Rocket Lab, Virgin Orbit та Astra. Але Firefly може перемогти конкурентів, оскільки планує запропонувати ракети, космічні кораблі для обслуговування супутників і навіть місячні посадки, заявив генеральний директор Том Маркусік (Tom Markusic).
Компанія Firefly відремонтувала колишній стартовий майданчик компанії United Launch Alliance на базі ВПС Vandenberg для свого першого запуску. Підготовка до запуску зайняла більше часу, ніж передбачалося, сказав Маркусік. За його словами, обмеження на поїздки та зриви ланцюгів поставок через пандемію COVID-19 спричинили затримки.
Раніше Маркусік був вченим в NASA, директором випробувального майданчика SpaceX та віце-президентом компанії Virgin Galactic. Він заявив, що вважає, що ракета Alpha знайде «золоту середину» на ринку запуску, оскільки вона менше та її запуск дешевше, ніж у SpaceX. Запуск ракети Falcon 9 компанії SpaceX коштує $ 62 млн. Firefly планує здійснювати запуски за $ 15 млн.

Переглянути джерело

Компанія Virgin Galactic представить новий корабель 30 березня

Згідно повідомлення в акаунті компанії у мережі Twitter, 30 березня Virgin Galactic планує офіційно представить новий космічний корабель SpaceShip 3. Це означає, що компанія продовжує прикладати зусилля для того, щоб почати регулярні комерційні туристичні польоти в космос.

Довідково: 12 грудня 2020 р. компанія Virgin Galactic провела невдалий випробувальний запуск суборбітального літака SpaceShipTwo. Літак відокремився від літака-носія WhiteKnightTwo, запалив двигун, але майже відразу його загасив. Літак благополучно приземлився на аеродром. Компанія повідомила, що черговий випробувальний політ SpaceShipTwo відбудеться у травні. За травневим польотом слідуватимуть ще двоє: один із двома пілотами та експертами, а потім – один із засновником компанії Річардом Бренсоном на борту. Компанія ще не повідомляє конкретні дати цих польотів, але очікується, що обидва відбудуться цього літа.

Переглянути джерело

Туреччина веде розробку гібридної ракети для місії на Місяць

28 лютого турецьке агентство Anadolu повідомило про візит міністра промисловості та технологій Туреччини Мустафи Варанка до компанії Delta V Space Technologies Inc., яка виробляє гібридні ракетні двигуни в рамках Національної космічної програми. У ході візиту міністр Варанк був поінформований про діяльність компанії Delta V та технічні особливості концептуального проекту безпілотного космічного корабля, що планує здійснити посадку на Місяць у 2023 році.

Довідково: 9 лютого президент Туреччини Р.Ердоган представив Національну космічну програму, яка передбачає місію на Місяці у 2023 році (рік сторіччя створення Турецької республіки).

Переглянути джерело

Azercosmos та View Satellite Network оголошують про партнерство для надання послуг в Африці

Компанія Azercosmos підписала угоду з компанією View Satellite Network, яка надає глобальні послуги трансляції телевізійних та радіоканалів на різних платформах по всьому світу. За укладеною угодою View Satellite Network надаватиме клієнтам в Африці цифрові супутникові послуги у високій чіткості (HD) за допомогою супутника Azerspace-2. На даний момент азербайджанська компанія активно розширює свою присутність на африканському та азіатському ринках. Для цього вона використовує наявні супутники Azersky, Azerspace-1 та Azerspace-2.

Переглянути джерело

Новий генеральний директор Європейського космічного агентства Йозеф Ашбахер вступив у посаду

З 1 березня 2021 року у Європейського космічного агентства (ЄКА) новий генеральний директор – доктор Йозеф Ашбахер (Josef Aschbacher), який приступив до виконання обов’язків в штаб-квартирі ЄКА в Парижі. У грудні 2020 року Рада ЄКА визначила Ашбахера наступним генеральним директором ЄКА терміном на чотири роки. Він змінив на цій посаді професора Яна Вернера, термін повноважень якого закінчився у лютому 2021 року.
Новий глава ЄКА закінчив університет в Інсбруці (Австрія) і з 1985 по 1989 рік займався дослідженнями в Інституті метеорології і геофізики при зазначеному університеті. У 1990 році він почав роботу в ЄКА. З 2006 очолив програму супутникового моніторингу Copernicus. У 2014 році Ашбахер був призначений главою програми планування і координації Європейського інституту космічних досліджень в Італії, де серед іншого відповідав за планування програм ЄКА зі спостереження за поверхнею Землі.

Переглянути джерело

NASA та SpaceX планують другу комерційну місію на МКС

NASA та SpaceX повідомили про підготовку чергової пілотованої комерційної місій, що буде запущена на американській ракеті до Міжнародної космічної станції. Місія NASA та SpaceX Crew-2 стане другою місією з чотирма астронавтами, які полетять на комерційному космічному кораблі, і першою з двома іноземними астронавтами-партнерами.
До складу екіпажу місії Crew-2 включені астронавти NASA Шейн Кімбро (Shane Kimbrough) та Меган Макартур (Megan McArthur), астронавт Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Акіхіко Хошіде (Akihiko Hoshide) та астронавт Європейського космічного агентства Томас Песке (Thomas Pesquet). Місія буде доставлена на МКС на борту космічного корабля Crew Dragon компанії SpaceX, що буде запущений за допомогою ракети Falcon 9 також компанії SpaceX. Планується, що місія відбудеться не раніше 20 квітня з пускового комплексу 39А космічного центру ім.Кеннеді у Флориді.

Переглянути джерело

Агентство космічного розвитку планує провести експеримент з ПРО під час польоту вантажного корабля на МКС

Чергова місія компанії Northrop Grumman з доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію буде нести корисне навантаження Агентства космічного розвитку МО США (Space Development Agency, SDA), призначенням якого є збір даних для розробки датчиків відстеження ракет. Інфрачервоне обладнання (Persistent Infrared Payload) буде розміщене на борту вантажного корабля NG-16 Cygnus компанії Northrop Grumman, запуск якого на МКС планується у липні з космодрому Уоллопс (Вірджинія). Компанія Northrop Grumman отримала від SDA контракт вартістю $ 13,8 млн на проведення цього експерименту. Зміст експерименту полягатиме у зборі даних для розробки алгоритмів ідентифікації гіперзвукових ракет, що летять на низьких орбітах.
Представник компанії Northrop Grumman повідомив, що дані будуть збиратися в ході місії поповнення запасів Cygnus, яка триватиме близько трьох місяців. У подальшому цю апаратуру планується встановити на низькоорбітальних супутниках попередження про ракетний напад. Експеримент пов’язаний з роботою компанії Northrop Grumman в інтересах Агентства протиракетної оборони (Missile Defense Agency, MDA) в рамках програми «Гіперзвукові та балістичні космічні датчики відстеження» (Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensors).
MDA уклало контракти з компаніями Northrop Grumman та L3Harris на побудову супутників-сенсорів, які будуть розміщені на низькій навколоземній орбіті починаючи з липня 2023 року. Агентство перевірить можливості датчиків для відстеження гіперзвукових та балістичних ракет малої дальності. Супутники MDA стануть частиною мережі попередження про ракети, яка включатиме супутники відстеження ракет Агентства космічного розвитку, що розробляються L3Harris та SpaceX.

Довідково: 05 жовтня 2020 р. SDA оголосило, що компанії SpaceX та L3Harris отримали контракти на будівництво супутників попередження про ракетний напад (missile-warning satellites), які є космічною часткою системи ПРО.
SpaceX отримала контракт на суму $ 149 млн, L3 Harris Technologies – на $ 193 млн.
За укладеними контрактами компанії-виконавці мають до вересня 2022 року виготовити вісім супутників (по чотири кожна). Ці супутники стануть першими в угрупованні супутників попередження, яке створює Агентство космічного розвитку.

Переглянути джерело

Компанія Rocket Lab стає публічною через злиття з Vector Acquisition Corporation

Компанія-розробник малих ракет-носіїв Rocket Lab об’єднається зі спеціальною компанією по придбанню (special-purpose acquisition company, SPAC) для забезпечення розробки нової ракети-носія. Rocket Lab оголосила 1 березня про злиття з компанією Vector Acquisition Corporation, SPAC, створеною минулого року фондом венчурного капіталу Vector Capital. Очікується, що угода завершиться у другому кварталі. Тоді компанія Rocket Lab буде представлена на біржі Nasdaq під символом RKLB. Зазначене злиття забезпечить Rocket Lab до $ 320 млн інвестицій від Vector Acquisition. За результатом проведеної операції вартість Rocket Lab оцінюється у $ 4,1 млрд.
Компанія Rocket Lab відома завдяки своїй малій ракеті-носію Electron, яка запускалася 18 разів з 2017 року. Компанія також розробила малий супутник Photon, який запускається за допомогою ракети Electron. Компанія запускала перший супутник Photon у серпні минулого року, другий запуск планується у середині березня.
Фінансування через злиття зі SPAC дозволить реалізувати нову ініціативу компанії. Rocket Lab заявила, що працює над новою ракетою-носієм середнього класу Neutron, здатною виводити до 8 000 кг на низьку навколоземну орбіту, що більше ніж у 20 разів перевищує потужність ракети Electron. Компанія заявила, що планує зробити перший ступінь ракети Neutron багаторазовим, здатним здійснювати посадку на океанській платформі, подібно до повернення першого ступеня ракети Falcon 9 компанії SpaceX. Нова ракета-носій буде відповідати всім вимогам для запусків військових супутників, зможе доставляти на МКС пілотовані і вантажні космічні кораблі. Вартість розробки носія оцінюється в $ 200 млн, а його перший старт планується у 2024 році з космодрому Уоллопс (Вірджинія).

Переглянути джерело

Компанія Spire Global виходить на публічні ринки, укладаючи угоду на $ 1,6 млрд

Супутниковий оператор Spire Global об’явив про угоду зі спеціальною компанією з придбання SPAC. Злиття Spire з компанією SPAC NavSight збільшує її оцінку до $ 1,6 млрд. Угода надає Spire близько $ 475 млн готівки для прискорення збору та аналізу даних на морському, авіаційному, погодному, кліматичному та інших ринках.
Зростаюча популярність угод з компаніями SPAC в інвестиційному співтоваристві створює лихоманку для комерційних космічних компаній, які, як правило, мають значні потреби у капітальних витратах. На відміну від інших компаній, які укладають угоди з компаніями SPAC, Spire отримує дохід від власного угруповання з понад 100 супутників, побудованих власними силами. Акціонери NavSight будуть володіти акціями об’єднаної компанії, які будуть представлені на Нью-Йоркській біржі під символом SPIR.

Переглянути джерело

Компанія Relativity Space представляє нову багаторазову ракету, надруковану на 3D-принтері

Компанія Relativity Space, що спеціалізується на розробці та виробництві ракет за допомогою 3D-друку, повідомила про проектування повністю багаторазової ракети, розробленої з урахуванням потужності та можливостей ракети Falcon 9 компанії SpaceX.
«Багаторазова ракета Terran R, – це «справді очевидна еволюція» у порівнянні з ракетою компанії Terran 1, запуск якої планується цього року», – заявив генеральний директор Relativity Тім Елліс (Tim Ellis). Terran R – перший з кількох нових проектів, які, як очікує Елліс, Relativity представить в наступному році. Як і Terran 1, Relativity створюватиме Terran R з 90% деталей, виготовлених за допомогою найбільших у світі 3D-принтерів, які Елліс називає «фабрикою майбутнього». Компанія Relativity Space, вартість якої оцінюється у $ 2,3 млрд, є однією з найдорожчих приватних космічних компаній у світі.

Переглянути джерело

Телескоп James Webb пройшов всі передпольотні випробування

Спеціалісти NASA та компанії Northrop Grumman завершили передпольотні температурні, вібраційні та електронні випробування орбітального телескопа James Webb, запуск якого намічений на жовтень цього року. Телескоп James Webb (James Webb Space Telescope, JWST) покликаний замінити орбітальну обсерваторію Hubble, яка пропрацювала на орбіті вже три десятки років.
Спочатку керівництво NASA планувало запустити новий апарат у 2014 році, проте перевитрата коштів і ряд технічних складнощів кілька разів змушували переносити терміни його виведення в космос. В середині липня минулого року представники Агентства заявили про чергове перенесення запуску з березня на жовтень 2021 року, що пов’язано не тільки з технічними проблемами, але і з пандемією коронавируса.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX вчергове відкладає запуск місії Starlink-17

Запуск ракети Falcon 9 компанії SpaceX, яка мала вивести на орбіту партію супутників Starlink понад п’ять тижнів тому, вчергове перенесений. «Через погані погодні умови в зоні повернення та з метою надання додаткового часу для передпускових перевірок на даний час орієнтуємося на вівторок, 2 березня, о 19:53 EST для запуску Starlink з LC-39A», – повідомила SpaceX.
Місія Starlink V1 L17 або Starlink-17 на сьогоднішній день є найбільш відкладеним запуском Spacelink від часу, коли компанія розпочала використовувати ракету Falcon 9 в травні 2019 року. Місія Starlink-17 відкладалася більше 10 разів. В цьому плані місія побила рекорди Starlink-9 і Starlink-12. Її можна назвати найбільш відкладеною місією SpaceX за 2 роки, з моменту запуску місії Demo-1 у травні 2019 р. Крім того, компанія повідомила, що при цьому запуску не планує транслювати зображення з бортових камер першого ступеня B1049.8 ракети Falcon 9. Це пов’язують з розслідуванням неуспішною посадки прискорювача B1059.6 в місії Starlink-19. В місії Starlink-17 перший ступінь має вдруге в історії компанії зробити 8-й політ і посадку.

Переглянути джерело

NGA попереджає, що лідерство США у геопросторовій розвідці може опинитися під загрозою

02 березня у ході віртуального Саміту з галузевої стратегії Національного агентства геопросторової розвідки (National Geospatial Intelligence Agency /NGA/ Industry Strategy Summit 2021), заступник директора NGA Стейсі Діксон (Stacey Dixon) заявила, що США перебувають у «змаганні великих держав», і перед Агентством стоїть завдання забезпечити більш швидкі і якісні продукти та послуги. Як компонент розвідувального співтовариства США, NGA забезпечує супутниковими знімками та іншими геопросторовими даними американських військових, органи внутрішньої безпеки та союзників.
Минулого року NGA запустило інноваційну стратегію, «Moonshot», мета якої – забезпечити координацію зусиль урядових структур, промисловості та академічних кіл для досягнення перемоги США у гонці озброєнь геопросторових даних (GEOINT). У ході конференції NGA не було названо жодної країни у якості противника. Але згадування заклику президента Джона Кеннеді перемогти Радянський Союз у космічній гонці, по замовчанню, мало на увазі заклик випередити Китай у геопросторових технологіях та можливостях обробки великих об’ємів даних.
Китай інвестує в удосконалені супутники спостереження Землі, включаючи розгортання нового супутникового угруповання, яке забезпечить перегляди будь-якої точки земної кулі кожні 30 хвилин. Згідно з останніми повідомленнями, до 2030 року Китай планує розгорнути супутникове угруповання з 138 супутників ДЗЗ з можливістю повторного спостереження через 10 хвилин. Заступник директора з питань функціональних можливостей NGA Філіп Чудоба (Phillip Chudoba) повідомив, що Агентству потрібні нові підходи до обробки великих об’ємів даних для швидшої доставки інформації клієнтам і потрібно змінити спосіб розробки та придбання програмного забезпечення. «Нам потрібна автоматизація управління постійно зростаючим потоком даних», – сказав він. За його словами, військові користувачі GEOINT потребують оперативної інформації. «Ми маємо перейти від аналізу даних до прогнозного аналізу» та знайти оптимальні шляхи інтеграції даних GEOINT у військові інформаційні системи», – додав він.

Переглянути джерело

Компанія Thales Alenia Space підписала контракт з ЄКА на будівництво нових супутників Galileo

03 березня компанія Thales Alenia Space повідомила про підписання контракту вартістю € 772 млн. з Європейським космічним агентством, що діє від імені Європейського Союзу в особі Європейської Комісії, на будівництво шести супутників 2-го покоління глобальної навігаційної супутникової системи (ГНСС) Galileo. Перші супутники 2-го покоління мають бути виведені на орбіту до кінця 2024 року. Завдяки своїм новим можливостям, що спираються на високі інноваційні технології (цифрові антени, міжсупутниковий зв’язок, використання електричних силових установок тощо), ці супутники покращать точність та стійкість до перешкод Galileo.
Впровадження нових супутників ГНСС оцінюється ключовим для майбутнього цифрового десятиріччя та розширить можливості у галузі безпеки і оборони. Крім того, супутники 2-го покоління Galileo сприятимуть підвищенню конкурентоспроможності промисловості ЄС у надзвичайно стратегічній галузі технологій для суверенітету ЄС.
Довідково: 31 січня Європейський суд тимчасово призупинив виконання контрактів, укладених 20 січня Європейською Комісією з компаніями Thales Alenia Space та Airbus на створення супутників нового покоління ГНСС Galileo. Приводом для призупинення стала апеляція німецької космічної компанії OHB System.

Переглянути джерело

Китай планує запустити новий супутник для моніторингу CO2 в атмосфері

Китай планує запустити новий супутник, обладнаний системою LiDAR (light detection and ranging) для моніторингу СО2 в атмосфері. Перший у світі супутник, який активно реєструє CO2 за допомогою технології LiDAR, буде готовий до запуску у липні, заявив Чжан Сінгін (Zhang Xingying), старший науковий співробітник Національного супутникового метеорологічного центру. З 2016 року Китай вивів на орбіту три супутники для моніторингу та дослідження СО2, і всі вони оснащені пасивною оптичною технологією дистанційного зондування. «Застосування нового супутника принесе користь не тільки Китаю, але і всьому світові, оскільки він забезпечує технологічну підтримку захисту нашої планети», – сказав Чжан.
Очікується, що угруповання метеорологічних супутників для моніторингу СО2 буде побудовано протягом 2021-2025 рр. Запуск цих супутників планується у рамках зусиль країни з підготовки до прогнозованих пікових викидів СО2 у 2030 році та нейтралізації вуглецю до 2060 року.

Переглянути джерело

В’єтнамський супутник спостереження за морем готується до запуску

В’єтнамський мікросупутник NanoDragon протягом березня пройде остаточні випробування, перш ніж буде запущений на орбіту у вересні цього року. Зазначений супутник вагою 4 кг формату CubeSat розроблений і побудований Національним космічним центром В’єтнаму (Vietnam National Space Center, VNSC).
NanoDragon у період 8-22 березня буде направлений до Інституту технологій Кюсю (Японія) для проведення японськими експертами додаткових випробувань, включаючи тести на вібрацію, удари та нагрівання у вакуумі, заявив 2 березня директор VNSC Фам Ан Туан (Pham Anh Tuan). Після випробувань супутник повернеться до В’єтнаму і буде чекати на запуск, який запланований на вересень з Японії. Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) має запустити у космос 15 супутників, включаючи NanoDragon, цього року у рамках експериментальної супутникової програми Японії.

Переглянути джерело

Австралійський космічний форум буде відкритий 31 березня

11-й Австралійський космічний форум відкриється 31 березня 2021 року в Аделаїді, Південна Австралія. На форумі виступить новий глава Австралійського космічного агентства Енріко Палермо (Enrico Palermo). У ході форуму будуть обговорені теми, присвячені вивченню ландшафту Австралії з космосу, космічній освіті та науці, можливостям у галузі комунікаційних технологій та передового космічного виробництва. Форум також включатиме найбільшу галузеву виставку в історії заходу, на якій будуть представлені понад 40 компаній.

Переглянути джерело

Гігантський айсберг відколовся від льодовикового шельфу Бранта в Антарктиді

26 лютого гігантський айсберг, розмір якого приблизно у 1,5 рази більший за Париж, відламався від північної частини крижаного шельфу Бранта в Антарктиді.
Нові радіолокаційні знімки місії Copernicus Sentinel-1, показують, як айсберг площею 1 270 км2 виривається і швидко віддаляється від плавучого льодовикового шельфу. Процес відриву ретельно відстежувався за допомогою супутникових знімків. Останні дані про швидкість поверхні льоду, отримані від Sentinel-1, показали, що регіон на північ від нової тріщини був найбільш нестабільним – лід рухався зі швидкістю близько 5 м на день.
У перші години 26 лютого нова тріщина швидко розширилася, і айсберг, який отримав назву А-74, відокремився від решти плавучого льодовикового шельфу.

Переглянути джерело

Космічні війська ВКС РФ взяли на супровід нові космічні об’єкти

Фахівці Центру контролю космічного простору (ЦККП) космічних військ ВКС РФ взяли на супровід наземними засобами Головного центру розвідки космічної обстановки новий російський супутник «Арктика-М» і розгінний блок «Фрегат». Інформація про нові об’єкти була внесена у Головний каталог космічних об’єктів російської системи контролю космічного простору після виведення на орбіту апарату «Арктика-М» з космодрому Байконур ракетою-носієм «Союз-2.1б» 28 лютого. Після проведення фахівцями ЦККП аналізу і обробки координатної та некоординатной інформації про космічний апарат «Арктика-М» та розгінний блок «Фрегат» нові об’єкти прийняті на супровід наземними засобами контролю космічного простору космічних військ ВКС РФ.

Переглянути джерело

Ракета Falcon 9 вивела на орбіту супутники Starlink, перший ступень успішно приземлився

Ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX 4 березня вивела на орбіту чергову партію супутників Starlink, перший ступінь ракети В1049, який використовувався у восьмий раз, успішно приземлився на морську платформу OCISLY в Атлантичному океані. Ракета Falcon 9 стартувала з пускового комплексу 39А Космічного центру ім.Кеннеді о 3:24 ранку EST (10:24 за київським часом). Ракета вивела на орбіту корисне навантаження – 60 супутників Starlink – приблизно через 65 хвилин після старту. Посадка першого ступеня представляла особливий інтерес, оскільки у попередньому запуску Falcon 9 15 лютого не вдалося посадити прискорювач, перервавши смугу з двох десятків успішних посадок. У даному випадку приземлення відбулося нормально, проте, на відміну від минулих запусків, компанія SpaceX не вела відеотрансляції з камер, встановлених на першому ступені. У результаті цього запуску загальна кількість запущених супутників Starlink доведена до 1205.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX здійснила посадку прототипу корабля Starship, але він вибухнув через кілька хвилин після посадки

3 березня о 18:14 EST (01:14 4 березня за київським часом) прототип важкої ракети-носія Starship компанії SpaceX – Starship SN10 – злетів з випробувального полігону компанії у Південному Техасі на висоту понад 30 000 футів (9 000 м) та здійснив контрольовану вертикальну посадку після того, як два попередні випробувальні прототипи (SN8 та SN9) розбилися при приземленні. Через кілька хвилин після приземлення SN10 вибухнув, проте випробувальний політ вважається успішним.

Переглянути джерело

Перші стратегічні вказівки президента Джо Байдена визначають пріоритети національної безпеки

3 березня Адміністрація президента Джо Байдена представила тимчасові Стратегічні вказівки щодо національної безпеки (Interim National Security Strategic Guidance), які визначають загальні цілі та пріоритети його адміністрації, а також визначають Китай як основного конкурента США. Стосовно космосу Вказівки щодо національної безпеки зазначають, що Сполучені Штати будуть «досліджувати та використовувати» космос, а також докладати зусиль щодо збереження його безпечним та стабільним.
Вказівки є вихідними даними для планування бюджетів і стратегій урядових відомств та установ, при цьому адміністрація Байдена продовжує працювати над більш детальною Стратегією національної безпеки. Одним з ключових положень виданих Вказівок є те, що США мають взаємодіяти з іншими державами світу. «Дипломатія повернулася, альянси повернулися», – говориться у документі. Сполучені Штати мають взяти на себе провідну роль «у просуванні спільних норм і укладенні нових угод щодо нових технологій, космосу, кіберпростору, здоров’я та біологічних загроз, клімату, навколишнього середовища та прав людини», – йдеться у Вказівках.
Міністерству оборони доручається встановити «чіткі пріоритети» у своєму бюджеті та перерозподілити ресурси, щоб бути готовим мати справу з «все більш напористим Китаєм та дестабілізуючою Росією». Адміністрація співпрацюватиме з Конгресом, щоб перевести витрати «з непотрібних застарілих платформ і систем озброєнь» на передові технології та можливості, йдеться в документі. Байден також закликає міністерство оборони «впорядкувати процеси з розробки, тестування, придбання, впровадження та забезпечення цих технологій».
Інші важливі моменти документу:
Китай стрімко стає наполегливішим. Це єдиний конкурент, який потенційно здатний поєднати свої економічні, дипломатичні, військові та технологічні потужності для виклику міжнародній системі;
Росія залишається рішучою посилити свій глобальний вплив і зіграти руйнівну роль на світовій арені;
такі регіональні гравці, як Іран та Північна Корея, продовжують розвивати руйнівні можливості та технології;
тероризм та жорстокий екстремізм, як внутрішній, так і міжнародний, залишаються суттєвими загрозами.

Переглянути джерело

США та Канада домовились модернізувати мережу NORAD

США та Канада планують модернізувати мережу військових супутників та радарів в Арктиці для протистояння зростаючій військовій присутності Росії та Китаю. Президент США Джо Байден під час двосторонньої зустрічі закликав прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо збільшити витрати на оборону, зокрема, на модернізацію Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (NORAD).
Зазначається, що об’єднана система аерокосмічної оборони США та Канади часів холодної війни проти колишнього Радянського Союзу була розроблена для попередження будь-якої атаки з півночі. «Система, яка колись була сучасною, з тих пір застаріла. Нові ракети, розгорнуті Росією та Китаєм, можуть летіти зі швидкістю, яка у понад п’ять разів перевищує швидкість звуку, і значно далі, ніж їхні попередники, що може призвести до перевантаження існуючої мережі спостереження», – зазначив Майкл Доусон, який служив канадським політичним радником при командуванні NORAD в Колорадо з 2010 по 2014 рік. За попередньою оцінкою, проект модернізації може обійтися країнам приблизно в $15 млрд. Частка Канади – $6 млрд.

Переглянути джерело

Перший політ нової китайської комерційної ракети-носія Smart Dragon-3 намічений на 2022 рік

Третя ракета серії китайських комерційних ракет-носіїв Dragon – Smart Dragon-3 (SD-3) здійснить свій перший політ в 2022 році, заявив 3 березня її розробник – Китайський дослідницький інститут ракетної техніки (China Academy of Launch Vehicle Technology – CALT). Чотириступінчаста ракета-носій Smart Dragon-3 оснащена твердопаливними двигунами і буде самою великогабаритної та матиме найбільшу вантажопідйомність серед ракет серії Dragon. З максимальним діаметром 2,64 м і злітною масою 140 тон SD-3 буде здатна виводити на сонячно-синхронну орбіту висотою 500 км близько 1,5 тон корисного навантаження. Ця нова ракета буде здатна запускатися як з наземних, так і з морських платформ, зазначив її виробник CALT.
Націлена на задоволення потреб в великомасштабних комерційних запусках в майбутньому, SD-3 має можливість нести більше 20 супутників за одну місію, завдяки чому вартість запуску одиниці корисного навантаження знизиться до $10 тис за кг. Це зробить ракету більш конкурентоспроможною на ринку комерційних космічних запусків. Ракети-носії серії Dragon були випущені на ринок комерційних космічних запусків в 2019 році. Ракета першого покоління з цієї серії Smart Dragon-1 (SD-1) зробила перший політ в серпні 2019 року. За словами офіційного представника CALT, другий політ SD-1 очікується в липні цього року. Всього в поточному році заплановано два-три пуски носіїв серії Dragon.

Переглянути джерело

Китайський марсохід місії «Tianwen -1» здійснить посадку на Марс у травні-червні цього року

Посадочний модуль китайської автоматичної міжпланетної станції «Tianwen -1» здійснить посадку на Марсі в травні-червні цього року. Про це 4 березня в рамках сесії Всекитайського комітету Народної політичної консультативної ради Китаю, яка відкрилася у Пекіні, повідомив голова комітету науки і техніки Китайської корпорації аерокосмічної науки і техніки (CASC) Бао Веймінь.

Переглянути джерело

МО США представило стратегію розвитку гіперзвукової зброї

Міністерство оборони США визначило розвиток гіперзвукової зброї пріоритетним напрямком, оскільки Росія та Китай розробляють власні системи цього типу. Гіперзвукові системи здатні здійснювати тривалі польоти у верхніх шарах атмосфери – від 80 000 до 200 000 футів (25 000-60 000 м) – зі швидкістю близько 5 Мах і вище, а також маневрувати за траєкторіями, які важко передбачити системам захисту.
У ході віртуального симпозіуму з повітряно-космічної зброї Асоціації ВПС (Air Force Association’s virtual Aerospace Warfare Symposium) директор департаменту гіперзвукової зброї офісу заступника міністра оборони з питань досліджень та техніки Майк Уайт (Mike White) заявив, що проблема перехоплення гіперзвукової зброї полягає в тому, що її політ здійснюється у висотному діапазоні між простором, що контролюється засобами ППО, і висотою, на якій працюють системи захисту від балістичних ракет. Уайт повідомив, що для вирішення цієї проблеми департамент розробив стратегію розвитку гіперзвукової зброї. За його словами, стратегія передбачає вирішення наступних завдань:
розробка ударної гіперзвукової зброї повітряно-наземного та морського базування, здатної вражати критичні для противника об’єкти у повітрі, на суші та на морі;
розробка багатошарової системи знищення тактичних гіперзвукових засобів ураження противника;
розробка багаторазових гіперзвукових систем розвідки, спостереження та ураження, а також розробка двоступеневих систем для швидкого доступу в космос.
Реалізація представленої стратегії передбачає чотири етапи:
розробка технологій та демонстрація концепції;
розробка і демонстрація прототипу зброї;
прискорене розкриття можливостей прототипу;
створення програм закупівлі та нарощення потенціалу.
США планують набути ударних спроможностей вже у середині 2020-х років, почати розгортати систему захисту від гіперзвукової зброї наприкінці десятиліття і перейти до використання багаторазових систем на початку 2030-х років. На даний час США розробляють гіперзвукову ракету повітряного базування AGM-183A. Її тестування має відбутися у найближчий час, а серійне виготовлення – вже за рік.

Переглянути джерело

У США оголосили строк першого польоту гіперзвукової AGM-183A ARRW

Повітряні сили США повідомили, що перше випробування гіперзвукової ракети AGM-183A компанії Lockheed Martin, що розробляється за програмою «Зброя швидкого реагування повідряного бадування» (Air-Launched Rapid Response Weapon, ARRW), має відбутися до 7 березня. До цього часу випробовувалися лише аеродинамічні макети ракети та перевірялися електронні системи нової зброї. Цього разу буде здійснено пуск ракети, метою якого є перевірка розгінного блоку AGM-183A ARRW. Слід зазначити, що на відміну від російської гіперзвукової ракети «Кинджал», американська AGM-183A ARRW має значно більшу енергетику польоту.
Російська ракета встановлюється на надзвуковий МіГ-31 саме через це літак є фактично «першим ступенем» ракети, який забезпечує не тільки її підйом на велику висоту, але і забезпечує початкову швидкість.

Водночас AGM-183A ARRW призначена для озброєння дозвукових літаків B-52H Stratofortress, лише надалі її інтегрують до B-1B та F-15. Точні характеристики ракети поки не розголошуються, але західні аналітики оцінюють максимальну швидкість у 20 Махів з дальністю понад 1-2 тисячі км. Ракета зроблена за двоступеневою схемою – твердопаливний прискорювач та гіперзвуковий аеродинамічний блок. Цикл всіх випробувань AGM-183A ARRW має завершитись до 2022 року, після чого розпочнеться її серійне виготовлення та постачання до Повітряних сил США.

Переглянути джерело

Компанією Kayrros проведено моніторинг викидів метану з газопроводів на основі даних місій Copernicus Sentinel-5P та Sentinel-2

Використовуючи супутникові дані місій Copernicus Sentinel, вчені тепер можуть виявляти окремі шлейфи метану з трубопроводів природного газу по всьому світу. Метан – парниковий газ, що поступається лише вуглекислого газу за загальним внеском у зміну клімату. Одним з найбільших джерел викидів метану є енергетичний сектор, включаючи нафто-, газо- та вугільну промисловість. За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), тільки в 2020 році нафтогазові операції в усьому світі стали причиною викидів в атмосферу більше 70 млн т метану.
До недавнього часу дебати навколо викидів метану при транспортуванні природного газу були зосереджені на несправних установках та пристроях, що призводять до невеликих ненавмисних викидів. Завдяки супутниковим даним з високою розрізненістю та передовим технологіям їх обробки та аналізу, вчені тепер можуть окреслити вплив частих та навмисних викидів метану. У 2020 році європейська компанія Kayrros успішно розробила інструмент для точного виявлення окремих викидів метану з космосу. Зараз платформа використовується для відстеження регулярних викидів метану по газопроводах, наприклад, в Сибіру рівень викидів становить до 300 т/год.
Об’єднавши дані місій Copernicus Sentinel-5P та Sentinel-2, а також алгоритми машинного навчання та штучного інтелекту, вчені Kayrros виявили 13 подій викиду метану зі швидкістю до 164 т/год в 2019-2020 роках уздовж трубопроводу Ямал-Європа (4196 км газопроводу через Росію, Білорусь, Польщу та Німеччину). Також 33 викиди зі швидкістю до 291 т/год були зареєстровані за той же період на більш короткому трубопроводі Brotherhood. Відмічається, що оператори підтвердили, що ці події були пов’язані з плановим технічним обслуговуванням та були належним чином організовані з повідомленнями до відповідних органів.
Зазначається, що кількість подій, пов’язаних з викидами, виявлених Kayrros, збільшилася на 40% по Росії в 2020 році в порівнянні з 2019 роком, хоча за даними МЕА, внаслідок пандемії COVID-19 експорт російського газу в Європу було скорочено на 14%. За той же період Kayrros також виявив великі джерела викидів метану в США, що пов’язані з видобутком сланцевої нафти, а також в інших країнах, таких як Казахстан.
Багато викидів метану відбуваються під час транспортування, оскільки оператори випускають газ під час планового технічного обслуговування, що іноді призводить до утворення «подвійного хмари» на зображеннях Sentinel-5P. Однак цих подій можна легко і з мінімальними витратами уникнути, використовуючи альтернативні методи експлуатації, такі як переносне спалювання на факелі. Менеджер місії Copernicus Sentinel-5P Клаус Зенера прокоментував: «Використання Kayrros зображень Copernicus Sentinel-2 та Sentinel-5P для виявлення гарячих точок метану є не тільки великим технічним досягненням, але і надзвичайно корисним для планети. Воно показує, як передові інновації можуть використовувати дані програм Copernicus для отримання переваг, що перевершують те, що можна було уявити при першому запуску цих програм».

Переглянути джерело

NASA та Boeing уточнюють дату випробувального запуску космічного корабля Starliner

NASA та Boeing оцінюють нову дату проведення другого випробувального польоту (Orbital Flight Test-2, OFT-2) космічного корабля CST-100 Starliner на Міжнародну космічну станцію. Раніше запуск був запланований до 2 квітня. Важливим фактором, який впливає на дату запуску, є графік запусків космічних апаратів на МКС. Зокрема, у квітні вже заплановано запуск на МКС пілотованого корабля «Союз» та спільну місію NASA та SpaceX Crew-2. Враховуючи це, NASA оцінює, що OFT-2 не може бути здійснено у квітні. NASA та Boeing працюють над тим, щоб знайти якнайшвидшу дату запуску.
Місія OFT-2 полягатиме у запуску космічного корабля Starliner на ракеті Atlas V компанії United Atlanch Alliance зі стартового комплексу-41 космодрому Космічних сил на мисі Канаверал у Флориді, стикуванні з МКС і поверненні на землю приблизно через тиждень.
Довідково: спроба тестового запуску корабля Starliner до МКС у безпілотному варіанті була здійснена 20.12.2019. Після того, як корабель успішно відокремився від ракети-носія Atlas V, стався збій у системі розрахунку польотного часу. В результаті цього було витрачено забагато палива, потрібного для стикування з МКС. Було прийнято рішення скасувати стикування і повернути корабель на Землю. 22.12.2019 року Starliner здійснив успішну посадку на полігоні Уайт-Сендз. Планується, що автономний космічний корабель Starliner здійснить безпілотний політ до МКС, після чого у поточному році планується перший пілотований політ на МКС з астронавтами NASA. Перша пілотована місія корабля Starliner з екіпажом планувалась влітку 2021 року. Очевидно, вона також буде перенесена.

Переглянути джерело

Астронавтка ЄКА Саманта Крістофоретті вдруге полетить на Міжнародну космічну станцію навесні 2022 року

На прес-брифінгу 3 березня генеральний директор Європейського космічного агентства (ЄКА) Йозеф Ашбахер, директор ЄКА з досліджень людини та роботів Девід Паркер і президент італійського космічного агентства (ASI) Джорджо Саккокча оголосили, що італійська астронавтка Саманта Крістофоретті вирушить на МКС навесні 2022 року. Підготовка до другої місії Саманти вже триває і включає курси підвищення кваліфікації для роботи на МКС в Європейському центрі космонавтів ЄКА в Кельні, Німеччина, та Космічному центрі ім. Джонсона NASA у Х’юстоні.
Численні експерименти, які Саманта проведе під час наступної місії, будуть включати як дослідження, визначені ЄКА, так і експерименти, розроблені у співпраці з міжнародними партнерами. Вперше Саманта літала на МКС у 2014 році (місія ASI «Futura»), повернувшись на Землю на російському кораблі «Союз» після 200 днів перебування у космосі.

Переглянути джерело

Swiss Re використовуватиме супутникові технології ICEYE для управління ризиками повеней

Страхова компанія Swiss Re оголосила про стратегічне партнерство з компанією ICEYE, що на даний час, є найбільшим комерційним оператором угруповання КА з синтезованою апертурою (SAR). Ґрунтуючись на інноваційній технології компанії ICEYE, партнерство сприятиме управлінню ризиками повеней, допоможе реагувати на стихійні лиха та прискорити виплати за претензіями в усьому світі.
Клієнти Swiss Re отримають вигоду від розширеного розуміння ризиків та індивідуальних рішень. Оголошене партнерство сприятиме розвитку послуг Swiss Re у відношенні стихійних лих за рахунок систем раннього попередження та моніторингу повеней у режимі близькому до реального часу на основі можливостей компанії ICEYE щодо моніторингу повеней за допомогою радарних супутникових даних. На початковій стадії партнерство буде зосереджено на повенях, але у подальшому планується його розширення на моніторинг інших надзвичайних ситуацій, таких як, лісові пожежі, урагани та землетруси.

Переглянути джерело

Між компаніями Geo-Insights та BlackSky укладено партнерську угоду

Geo-Insights, дочірня компанія ST Engineering, що займається геопросторовою розвідкою, в рамках укладеної угоди буде пропонувати продукти BlackSky клієнтам у Південно-Східній Азії, тобто, Geo-Insights отримала право на продаж знімків та аналітичних продуктів BlackSky.
Особливістю продуктового ряду компанії Geo-Insights є інтегроване рішення, що об’єднує можливості оптико-електронного та радіолокаційного ДЗЗ. Учасники угоди відзначили, що крім спільної діяльності на ринку, вони також займуться спільними розробками в основу яких буде покладено науково-технічні напрацювання обох компаній, які у перспективі будуть реалізовані в продуктах. В основному мається на увазі створення заснованих на алгоритмах штучного інтелекту та машинного навчання статистичних моделей.

Переглянути джерело

NASA підвищує ціни для комерційних користувачів МКС

NASA суттєво підвищило ціни за доставлення на Міжнародну космічну станцію вантажів комерційних користувачів, що призвело до розчарування деяких компаній. 25 лютого NASA оголосило, що переглядає комерційну політику цінового маркетингу. У невеличкій заяві, опублікованій на веб-сайті агентства, NASA зазначило, що оновлює прейскурант, «щоб відобразити повне відшкодування вартості ресурсів NASA». Рішення зробити це, за словами NASA, базується на «обговоренні із зацікавленими сторонами, поточного зростання ринку та очікуванні майбутніх комерційних структур, здатних надавати подібні послуги».
Вартість перевезення одного кілограма вантажу до МКС зросла з $ 3 000 до $ 20 000. Вартість повернення одного кілограма з МКС зросла з $ 6 000 до $ 40 000. Одна година часу для членів екіпажу, яка раніше коштувала $ 17 500, зараз коштує $ 130 000.

Переглянути джерело

NASA фінансує проект зі створення на поверхні Місяця розподіленого радіотелескопу

Компанія Lunar Resources Inc. (Х’юстон, штат Техас) та Університет Колорадо (Боулдер) оголосили про початок досліджень, які мають закласти основу для створення на поверхні Місяця розподіленої радіообсерваторії. NASA виділило грант у розмірі $ 125 тис на завершення досліджувального проекту, який називається «Місячна радіообсерваторія» (Lunar Farside Radio Observatory, FarView).Фінансування виділено на грантовій основі за програмою NASA Institute for Advanced Concepts (NIAC), яка є висококонкурентною програмою за якою кошти отримують не більше 5% учасників від усіх поданих пропозицій. Програма NIAC відбирає нові концепції для майбутніх місій NASA.
Відносно проекту FarView в Lunar Resources відзначили, що обсерваторія має стати найбільш чутливою в історії і буде досліджувати процеси утворення перших зірок. Концепція обсерваторії FarView полягає у побудові на зворотному боці Місяця радіотелескопу розміром 20 на 20 км. Через величезні розміри проект FarView має бути розроблений з використанням будівельних матеріалів з Місяця. Переробка і створення елементів конструкції буде створюватися за допомогою роботів. «За рахунок використання ресурсів Місяця ми зможемо побудувати FarView приблизно за 10% вартості телескопа James Webb.

Переглянути джерело

Нова версія китайської ракети-носія Long March-8, ймовірно, спробує здійснити вертикальну посадку у 2021 році

У Китаї розпочато розробку потенційно багаторазової версії середньої ракети-носія Long March-8. Планується, що випробування вертикального зльоту та вертикальної посадки (vertical take-off and vertical landing, VTVL) нової ракети будуть проведені у 2021 році, повідомила Цзян Цзе, провідний експерт Китайського дослідницького інституту ракетної техніки (China Academy of Launch Vehicle Technology – CALT) 4 березня. Ракета Long March-8 успішно вивела на орбіту пять супутників у грудні 2020 року.
Long March-8 має довжину 50,3 м, діаметр основного ступеня 3,35 м та два бічні підсилювачі діаметром 2,25 м. Вага ракети – 356 тон на момент запуску, злітна тяга 480 тон. Ракета здатна вивести на сонячно-синхронну орбіту висотою 700 км корисне вантаження вагою більше 4,5 тон. Нова версія отримала назву «китайська версія Falcon 9 SpaceX», оскільки вона може бути багаторазовою. Очікується, що перший ступінь Long March-8 зможе повторно використовуватися до 10 разів до 2025 року, а до 2035 року очікується повторне використання всієї ракети.

Переглянути джерело

Компанія Maxar представила знімки робіт щодо демонтажу радіотелескопу обсерваторії Аресібо

Опубліковано супутникові знімки від Maxar Technologies за 23 лютого, на яких показано стан радіотелескопу, хід робіт щодо видалення частини його конструкції та розчищення землі з міркувань безпеки після виходу його з експлуатації 1 грудня 2020 року.

Переглянути джерело

Японський мільярдер шукає 8 осіб для спільної подорожі до Місяця на кораблі Starship компанії SpaceX

Юсаку Маезава (Yusaku Maezawa), японський мільярдер, активи якого оцінюються у $2 млрд), запрошує 8 осіб різних професій відправитися разом з ним в першу цивільну подорож навколо Місяця на космічному кораблі Starship, що розробляється компанією SpaceX. Політ заплановано на 2023 рік, однак дата остаточно не визначена.

Переглянути джерело

Космічне агентство DoD укладе контракти на виготовлення до 150 супутників

Агенція космічного розвитку (SDA) Пентагону здійснить закупівлю до 150 супутників, які будуть запущені наприкінці 2024 року, заявив директор агентства Дерек Турнір 4 березня. Запит пропозицій буде опублікований у серпні, а контракти можуть бути укладені до кінця року, сказав Турнір на віртуальній конференції Potomac Officers Club. SDA створює флот супутників на низькій орбіті Землі, який складатиметься з угруповання супутників-ретрансляторів даних та угруповання космічних апаратів виявлення та відстеження ракет, оснащених спеціальними сенсорами. Минулого року агентство замовило 20 ретрансляційних супутників у Lockheed Martin та York Space Systems та вісім супутників виявлення від L3Harris та SpaceX. Перші 28 супутників – відомі як Tranche 0 – запустять у кінці 2022 року. Наступна закупівля зі 150 супутників – або Tranche 1 – розпочнеться у кінці 2024 року. Це розширить обізнаність і “забезпечить певну реальну стабільність у даному регіоні, ”- сказав Турнір.
Особливостями закупівель Tranche 1 є те, що сенсори та можливості супутників – все ще не визначено, сказав Турнір. 31 березня представники SDA планують зустрітися з військовими керівниками, щоб вирішити особливості специфікації Tranche 1”, сказав він. Основна мета SDA – якомога швидше надати супутникові послуги військовим організаціям та розгорнутим силам. Таким чином, він планує купувати засоби доставки на орбіту та корисні вантажі супутників, які вже виробляються, а не розробляти нові супутники за технічним завданнями. Постачальникам буде запропоновано подати заявки на фіксовану ціну для супутників Tranche 1. Турнір зазначив, що підхід SDA до підряду має на меті заощадити витрати за рахунок глобального замовлення, оскільки собівартість супутника зменшується, якщо виробники отримують велике замовлення. Турнір заявив, що зміст заявки DoD визначатиме кількість постачальників, які будуть обрані. Він зазначив, що середня ціна 20 ретрансляційних супутників Tranche 0 становила 14,1 мільйона доларів за одиницю. Очікується, що ціна за окремий КА буде ще нижчою в Tranche 1. SDA просить потенційних постачальників прогнозувати ціни, сказав він. “Коли ми переходимо до режиму виробництва сотень супутників ціна має бути значно менше, ніж середня ціна 14,1 мільйона доларів”. “Основним фактором здешевлення є комерціалізація виготовлення компонентів та бізнесу”, – сказав Турнір. “SDA намагається створити виробництво, яке буде випускати один супутник на тиждень для виведення їх на орбіту кілька разів на рік”.
Турнір заявив, що SDA спонукає галузь до інвестицій у технології програм SDA, пропонуючи часті закупівлі. Агентство не хоче потрапляти в залежність від декількох постачальників”. Супутники всіх розробників повинні бути сумісними та мати можливість обміну даними через лазерні або радіозв’язки.

Переглянути джерело

Космічні сили США здійснили пуск метеорологічної ракети для вивчення іоносфери Землі

Триступенева суборбітальна метеорологічна (sounding) ракета 3 березня вивела експериментальне обладнання дослідницької лабораторії ВПС з польового центру НАСА у Вірджинії. Це був перший запуск метеорологічної ракети, здійснений каліфорнійською компанією Space Vector Corp., однією з двох компаній, відібраних ВПС у 2018 році у рамках програми метеорологічних ракет – Sounding Rocket Program-4. Компанія Space Vector і Northrop Grumman отримають 424 мільйони доларів на запуск метеорологічних ракет за спільним 7-м річним контрактом.
Нещодавній запуск здійснювався для вивчення іоносфери Землі, сказав Тодд Петерсон, керівник програми Управління космічних апаратів AFRL на базі ВПС Кіртленд, штат Нью-Мексико. Під час експерименту 60 фунтів (27.2кг) порошкоподібного матеріалу нагріли до високої температури паливною сумішшю і викинули з ракети у газоподібному вигляді, сказав Петерсон у заяві SpaceNews . Він зазначив, що це було зроблено на висоті понад 100 миль, і суміш природно розсіюється, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу.
Метеорологічні (sounding) ракети це невеликі випробувальні апарати, які несуть наукові корисні вантажі, що виводяться у космос на кілька хвилин. Петерсон розповів, що іоносферу можна дослідити випромінюючи до неї радіохвилі та вимірюючи затримку їх відлуння. Час проходження радіохвиль різних частот до іоносфери і назад пов’язаний з її щільністю. “Хоча основні процеси, що утворюють іоносферу, загальновідомі, це дуже складна система, і багато деталей ще потрібно зрозуміти”, – говорить Петерсон. Іоносфера, як і поверхня океану або озера, має безліч хвиль і вихорів, що поширюються у ній, викривлюючи траєкторію радіохвиль, пояснив він. Чим краще ми розуміємо ці процеси, тим краще можемо зрозуміти, як вони впливають на роботу систем”. Ракета була побудована компанією Space Vector та Kratos Space & Missile Defense Systems. Програмою Sounding Rocket Program-4 керує Центр космічних і ракетних систем Космічних сил з малих пусків і підрозділів цілей на базі ВПС Кіртланд. Даний Запуск був першою невеликою місією запуску космічних сил 2021 року і першим за контрактом Sounding Rocket Program-4.

Переглянути джерело

Інтерв’ю командувача Космічних сил США виданню New York Times

8 березня видання «The New York Times» опубліковано інтерв’ю із командувачем Космічних сил США генералом Джоном Реймондом. Нижче наведені деякі положення, озвучені в інтерв’ю. «Я думаю, що для пересічного американця важливо зрозуміти, що вільний доступ до космосу та свобода маневрування у космосі – це життєво важливий інтерес. Космос лежить в основі національної оборони, розвідувальних можливостей, можливостей перевірки договорів, а також в основі наукових досліджень. Сьогодні проблема полягає у тому, що забезпечення життєво важливих національних інтересів не сприймається як само собою зрозуміле. Існує значна загроза. Противники розуміють, наскільки це важливо, і розвивають свої можливості, які можуть завадити нам доступ до космосу.
Космічні сили США – це вид збройних сил, подібно армії, флоту, ВПС, морській піхоті. Їх місія полягає в організації, навчанні та обладнанні. Ми будуємо супутники, навчаємо операторів експлуатувати ці супутники, запускаємо супутники та забезпечуємо такі можливості для США і їх партнерів. Ми також захищаємо супутники і відстежуємо тисячі об’єктів у космосі. На даний час у найближчому космосі близько 30 000 об’єктів, з яких лише близько 1 500 супутники. Все інше – сміття. Ми використовуємо радіолокаційні попереджувальні радари по всьому світу, щоб забезпечити постійне спостереження, щоб мати можливість захисту від запуску ракет з будь-якої точки земної кулі.
Космічні сили співпрацюють з NASA. Ми не тільки надаємо NASA кандидатів в астронавти. Ми також захищаємо Міжнародну космічну станцію. Ми забезпечуємо контроль космічного руху. Ми попереджаємо про потенційне зіткнення супутників. Одним з найважливіших напрямків співпраці з NASA є також опрацювання норм поведінки у космосі, адже наявні міжнародні домовленості у даний час не регулюють в достатній мірі питання, що стосуються діяльності в навколоземному просторі.
Але Космічні сили не дублюють NASA. Є три сегменти космосу: цивільний (це NASA), комерційний (найпомітнішим гравцем сьогодні є SpaceX, але є багато різних компаній), і є військовий, космічний сегмент національної безпеки. Це абсолютно окремі місії. На сьогоднішній день Космічні сили не будують власних ракет, для запуску супутників використовуються комерційні ракети-носії. Для запуску використовуються комплекси Космічних сил у Флориді та Каліфорнії. Для управління супутниками використовується наземна інфраструктура – радари, телеметричні антени та оптичні телескопи. Існує також система аварійного знищення ракет у разі відхилення при запуску від безпечних параметрів. Для супутників, зокрема, зв’язку та GPS, існує загроза бути пошкодженими як через механічне зіткнення, так і через енергетичний вплив. І Китай, і Росія мають наземні лазерні системи різного рівня потужності.
Китай продемонстрував можливість знищення супутників з землі у 2007 році. Росія також має такі можливості. У них є ракета Nudol. Ця ракета запускається з землі і призначена для кінетичного знищення супутників на низькій навколоземній орбіті. На цій орбіті працює Міжнародна космічна станція. Росія запустила супутник, який працює за принципом ляльки-матрьошки, і розмістила його дуже близько до одного з наших супутників на низькій орбіті Землі. Всередині цього супутника є ще один супутник, який має можливість запускати вибухівку. Цей супутник призначений для кінетичного знищення супутників США на низькій орбіті Землі. Космічні сили опрацьовують нові бізнес-моделі співпраці з приватними партнерами та з союзниками. Є успішний приклад запуску нашого корисного навантаження зв’язку на супутниках Норвегії замість використання власних супутників. Це заощадило майже мільярд доларів. Також укладено угоду з Японією на запуски нашого корисного навантаження», – говориться в інтерв’ю.

Переглянути джерело

Космічні сили США уклали контракт на проведення аналізу закупівель з компанією LinQuest на суму $500 млн.

Космічні сили США уклали контракт з компанією LinQuest Corp. на суму у $500 млн., у рамках якого буде проводитись аналіз торговельних майданчиків для Управління по освоєнню космічного простору, що розташоване на базі ВПС Петерсон в штаті Колорадо. Метою укладення контракту є упорядкування закупок військових структур США, серед яких сухопутні війська, ВМС, ВПС, Космічні сили та інші відомства. На підставі результатів аналізу будуть прийматися рішення про подальше виділення структурам ресурсів. Раніше подібною аналітичною підтримкою для військових відомств США займалася компанія Perduco Grouр, але у листопаді 2019 року вона була придбана компанією LinQuest. У лютому 2021 року МО США уклало з LinQuest додатковий контракт на зазначені послуги для Штабу Космічного командування.

Переглянути джерело

Ракета Vega пройшла перевірку готовності до запуску у квітні

Невелика ракета-носій італійського виробника Avio буде готова до запуску у квітні після аварії наприкінці минулого року, яка призвела до втрати двох європейських супутників спостереження. Прес-секретар компанії Avio Франческо Делоренцо повідомив 8 березня, що ракета Vega у результаті перевірки готовності до польоту 3 березня отримала від Європейського космічного агентства та компанії Arianespace дозвіл на здійснення місії Vega VV18. Планується, що ракета Vega стартує 20 квітня з Космічного центру у Французькій Гвіані.
Основним корисним навантаженням ракети буде супутник спостереження Землі з високою розрізненістю «Pléiades-Neo 1» вагою 750 кг, побудований компанією Airbus Defense and Space. Крім того, ракета виведе на орбіту ще декілька супутників, зокрема кубсат ELO Alpha Eutesat та три супутники Lemur-2 компанії Spire Global. Дозвіл на запуск ракети Vega відбувся після низки двох невдач за останні три спроби запуску.
Перший, який відбувся у липні 2019 року, призвів до знищення супутника ДЗЗ Об’єднаних Арабських Еміратів FalconEye1. Останній невдалий запуск стався 16 листопада, коли відбувся збій у верхньому ступені ракети Vega через вісім хвилин після старту з європейського космодрому у Французькій Гвіані. Аварія призвела до втрати двох корисних навантажень ракети – іспанського супутника ДЗЗ SEOSAT-Ingenio та французького супутника TARANIS.
За результатами розслідування було зроблено висновок, що у несправності винні два неправильно підключених кабелі на верхньому ступені ракети AVUM. Довідково: 17 листопада компанія Arianespace оголосила про втрату місії Vega VV17, яка мала вивести на навколоземну орбіту два супутники – іспанський супутник ДЗЗ SEOSAT-Ingenio та супутник TARANIS Національного центру космічних досліджень Франції. Четверта (верхня) ступінь ракети (Attitude Vernier Upper Module, AVUM) була оснащена маршовим двигуном РД-843 розробки КБ «Південне» та виготовлення ВО «Південмаш». Блок AVUM виробляє Airbus, а контролює остаточну збору італійська компанія Avio S.p.A – головний підрядник ракети Vega.

Переглянути джерело

NASA та SpaceX визначили дату запуску другої комерційної місії на МКС

NASA та SpaceX встановили 22 квітня цільовою датою запуску наступного польоту космічного корабля Crew Dragon до Міжнародної космічної станції. Планується, що космічний корабель Crew Dragon буде запущений ракетою Falcon 9 з майданчика 39A Космічного центру ім. Кеннеді. Час запуску 6:11 EDT (13:11 за київським часом).

Переглянути джерело

Громадськість Нової Зеландії протестує проти запуску супутників військового призначення

Активісти громадських організацій Нової Зеландії стверджують, що запуск ракет військового призначення з території країни може порушити її без’ядерний статус. Запуски компанією Rocket Lab супутників в інтересах МО США були розкритиковані Фондом миру, який закликає прем’єр-міністра втрутитися у це питання. Мирні організації закликають прем’єр-міністра Джасінду Ардерн (Jacinda Ardern) зупинити запуск американського супутника військового призначення, який запланований на середину березня зі стартового майданчику компанії Rocket Lab на півострові Махія, заявляючи, що це може суперечити законодавству про без’ядерний статус.
Довідково: Компанія Rocket Lab повідомляла, що у середині березня планує запустити експериментальний космічний апарат Командування космічної та протиракетної оборони армії США (U.S. Army Space and Missile Defense Command, USASMDC) під назвою Gunsmoke-J. Він буде одним із семи супутників, які будуть запущені з космодрому у Новій Зеландії під час 19-го запуску ракети Electron.

Переглянути джерело

Росія та Гватемала планують створити центр супутникового моніторингу

Згідно заяви прес-аташе посольства Росії у Гватемалі Арсенія Реброва, Університет Гватемали ім. Маріано Гальвеса (Mariano Galvez University of Guatemala) за підтримки Росії відкриє центр спостереження за супутниками. «Проект послужить розвитку інтересу молодих гватемальців до науки і дозволить їм досліджувати тему космосу», – сказав А. Ребров. Зазначається, що створення центру стане центральною темою співпраці Університету Гватемали та Російського південно-західного державного університету. Зокрема, російський університет надав республіці програмне забезпечення для прийому інформації зі студентських супутників і наноспутників.

Переглянути джерело

Telespazio розширює перелік послуг

Європейський космічний центр управління місій Telespazio реорганізується, щоб отримати нові міжнародні ініціативи, які допоможуть майже вдвічі збільшити доходи протягом наступних п’яти років. Спільне підприємство між аерокосмічними гігантами Thales Group з Франції та італійським Leonardo нещодавно здійснило своє перше придбання відповідно до цієї стратегії, придбавши космічний сегмент італійської дослідницької компанії Vitrociset для посилення своїх служб підтримки. Заснована у 1992 році завдяки об’єднанню фірми підтримки повітряного руху CISET та постачальника оборонної логістики Vitroselenia, Vitrociset надає різноманітні послуги на ринках оборони, безпеки, космосу та транспорту.
Активи Vitrociset належать Leonardo, яка завершила придбання цієї компанії у січні 2019 року. Telespazio планує посилити існуючі операції космічної підтримки, таких флагманських європейських програм як навігаційне сузір’я Galileo та запуск Vega. Застосування космічних активів Vitrociset, включаючи близько 300 співробітників, які в основному є інженерами та технічними спеціалістами, є частиною нової стратегії Telespazio у досягненні прибутку 1 млрд. євро у рік протягом наступних п’яти років.
«Інтеграція Vitrociset – це один із перших кроків дорожньої карти, інші будуть зроблені невдовзі, оскільки зараз ми передбачаємо розвиток можливостей як з точки зору органічного (підвищення продуктивності бізнесу за рахунок розширення клієнтської бази), так і неорганічного (придбання нових активів) зростання», – заявив речник Telespazio Паоло Маццетті. Підкреслюючи особливість участі компанії у таких програмах, як «Галілей», він сказав, що зростання відбуватиметься завдяки внутрішнім та міжнародним космічним ініціативам, таким як підтримка урядового супутникового зв’язку, дослідження Місяця та Марса, обслуговування космічних апаратів на орбіті та координації космічного руху.
«Усі ці напрямки розвитку опираються на нову космічну арену, спираючись на підходи інноваційних послуг, космічні програми та технології у найближчі роки», – додав Маццетті. Придбання додаткового активу розширює географічну присутність Telespazio в таких країнах, як Бельгія та Нідерланди, а також посилює діяльність у Французькій Гвіані, де знаходиться європейський космодром Куру.

Переглянути джерело

Астронавт NASA полетить до МКС на російському космічному кораблі «Союз МС-18»

NASA призначило астронавта Марка Ванде Хая (Mark Vande Hei) до складу майбутньої місії на Міжнародній космічній станції в якості бортінженера та члена екіпажу 64/65. Ванде Хай разом із космонавтами російського космічного агентства «Роскосмос» Олегом Новицьким та Петром Дубровим у складі екіпажу космічного корабля «Союз МС-18» відбуде на МКС 9 квітня з космодрому Байконур в Казахстані.
Російська держкорпорація «Роскосмос» повідомила, що рішення про включення американського астронавта до складу екіпажу російського космічного корабля «Союз МС-18» прийняте в рамках угоди з компанією Axiom Space, Inc. Згідно цього рішення з основного складу експедиції МКС-65 виведено космонавта Роскосмосу Сергія Корсакова. У дублюючому екіпажі замість Дмитра Петелина призначена астронавт NASA Енн Макклейн. Роскосмос також повідомив, що зміну складу екіпажу було проведено за настійним проханням американської сторони. NASA оприлюднило свої побажання тільки наприкінці 2020 року, а тому російській стороні довелося піти на зміну вже узгодженої програми польотів.

Переглянути джерело

Космічні сили США уклали контракти з компаніями ULA та SpaceX на виконання чотирьох місій в інтересах національної безпеки

Космічні сили США уклали контракти з компаніями United Launch Alliance (ULA) та SpaceX у рамках другої фази Національної програми космічної безпеки (National Security Space Launch, NSSL) на здійснення чотирьох місій у 2023 році. ULA отримала $ 224,2 млн на здійснення двох місій (USSF-112 та USSF-87). SpaceX отримала $ 159,7 млн на місії USSF-36 та NROL-69. Контракт зі SpaceX на місію Національного управління військово-космічної розвідки США (U.S. National Reconnaissance Office, NRO) NROL-69 включає лише оплату послуг із запуску. Інтеграцію корисного навантаження NRO оплатить окремо. ULA та SpaceX були обрані у серпні 2020 р. у якості провайдерів запусків у рамках другої фази програми NSSL. ULA має забезпечити 60%, а SpaceX 40% із передбачуваних 30 – 35 запусків, запланованих між 2022 і 2027 рр.

Довідково: 07.08.2020 р. Департамент ВПС США оголосив, що компанії ULA та SpaceX були обрані для отримання п’ятирічних контрактів для запуску супутників військових та спеціальних служб США в інтересах національної безпеки. У рамках зазначеного Космічні сили США оголосили про замовлення у 2022 фінансовому році трьох запусків на загальну суму $ 653 млн.: двох від ULA за $ 337 млн. та одного від SpaceX за $ 316 млн.

Переглянути джерело

У Франції розпочалися перші військово-космічні навчання

Міністерство оборони Франції оголосило 9 березня про проведення у Тулузі перших військово-космічних навчань «AsterX». Мета навчань – перевірити здатність нещодавно створених Космічних сил Франції захищати свої супутники у разі нападу. У навчаннях беруть участь шістдесят військовослужбовців Космічного командування. До віртуальної частини навчань Франція запросила фахівців США та Німеччини.
Назву «AsterX» навчання отримало на честь першого супутника Франції, виведеного на орбіту в листопаді 1965 року. Командувач Космічних сил Франції генерал Мішель Фрідлінг повідомив, що «це перші військові космічні навчання у Франції та Європі». Сценарій навчань включає загрозливі космічні події, від потрапляння в атмосферу небезпечного сміття до «більш небезпечних» подій, включаючи виявлення супутників-шпигунів.
Навчання продовжаться до 12 березня.

Переглянути джерело

ЄКА уклало контракт на створення арктичного метеорологічного супутника

З урахуванням необхідності частішого отримання супутникових даних для швидшого оновлення прогнозу погоди в Арктиці, Європейське космічне агентство (ЄКА) підписало контракт із компанією OHB Sweden на створення прототипу супутника для місії Arctic Weather Satellite. Цей прототип має стати першим у майбутньому супутниковому угрупованні, яке забезпечить майже постійний потік даних про температуру та вологість з будь-якого місця на Землі, що вперше дозволить робити короткотермінові прогнози погоди або «прогнози поточної погоди» в Арктиці. Метеорологи також використовуватимуть місію для покращення прогнозів погоди у всьому світі. Вартість контракту – € 32 млн.

Переглянути джерело

Японія оприлюднила космічний бюджет

У відповідь на відновлену глобальну космічну гонку Японія планує рекордний космічний бюджет у розмірі 449,6 млрд ієн ($ 4,14 млрд) у 2021 фінансовому році, що на 23,1 відсотка більше у порівнянні з поточним фінансовим роком, який закінчується 30 березня. Запропонований Японією космічний бюджет охоплює заходи 11 урядових міністерств, включає 51,4 мільярда ієн ($ 472 млн), виділених Японському агентству аерокосмічних досліджень (JAXA) для участі в програмі дослідження Місяця «Артеміда», 18,9 мільярда ієн на розробку та випробування ракети Н3 та 80 мільярдів ієн на національну програму збору інформації (IGS).

Переглянути джерело

Індійська організація космічних досліджень завершила розробку S-діапазонного радара

Індійська організація космічних досліджень (ISRO) 8 березня повідомила про завершення розробки S-діапазонного радара із синтезованою апертурою (Synthetic Aperture Radar, SAR) який буде використовуватися в спільній з NASA місії зі спостереження за Землею. Передбачається, що його встановлять на космічний апарат NISAR (NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar) – спільний проект NASA і ISRO, який буде здатний визначати зміни поверхні Землі з точністю менше 1 см. Запуск КА NISAR планується у 2022 році. Платформу для супутника і послуги пуску забезпечує ISRO. NASA забезпечить розробку L-діапазонного радара, системи збору наукових даних та іншого корисного навантаження NISAR.

Переглянути джерело

Перший супутник Тунісу буде запущений 20 березня

Перший супутник Тунісу «Challenge ONE», що належить компанії TELNET, планується запустити російською компанією «Главкосмос» на борту космічного корабля «Союзу 2» з космодрому Байконур в Казахстані. Запуск, запланований на 20 березня, в день незалежності Тунісу. На цьому кораблі також буде запущений супутник SIMBA (System for Improving Monitoring of the Behavior of Wild Animals – Система вдосконалення моніторингу поведінки диких тварин), призначений для відстеження диких тварин у кенійських національних парках.
Телекомунікаційний супутник Challenge ONE має стати першим в угрупованні з 30 супутників, яке буде розгорнуто до 2023 року.

Переглянути джерело

Росія і Китай підписали меморандум про створення місячної станції

Генеральний директор Держкорпорації «Роскосмос» Д.Рогозін та керівник Китайського національного космічного агентства (CNSA) Чжан Кецзянь 9 березня 2021 року в форматі відеоконференції підписали від імені урядів Росії і Китаю Меморандум про взаєморозуміння між Урядом Китайської Народної Республіки та Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі створення Міжнародної наукової місячної станції (МНМС).
МНМС – комплекс експериментально-дослідницьких засобів, що створюється на поверхні та/або на орбіті Місяця, призначений для проведення багатопрофільних і багатоцільових науково-дослідних робіт, включаючи дослідження і використання Місяця, місячні спостереження, фундаментальні дослідницькі експерименти і перевірку технологій з можливістю тривалої безпілотної експлуатації з перспективою присутності людини на Місяці.
У заявах Роскосмосу та CNSA підкреслюється, що проект буде «відкритим для всіх зацікавлених країн та міжнародних партнерів».

Переглянути джерело

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Starlink»

11 березня 2021 року о 08:13 по UTC з мису Канаверал, Флорида, США з пускового майданчику LC-40 за допомогою ракети-носія «Falcon-9 v1.2 (Block 5)» було здійснено запуск 60 супутників зв`язку «Starlinк». «Starlink» – проект супутникової системи, реалізований компанією SpaceX, його мета полягає у створенні дешевого високопродуктивного супутникового інтернет-зв’язку. Всього компанія Ілона Маска має намір запустити приблизно 12 тисяч міні-супутників, які будуть забезпечувати населенню планети безперебійний доступ до Мережі. Завдання мають намір виконати до кінця наступного десятиліття.
60 супутників – це максимально можлива кількість для розміщення всередині Falcon-9 v1.2 (Block 5), хоча в майбутньому збільшений обтічник дозволить запускати більше 60 супутників за одну місію. У SpaceX з розумінням поставилися до прохання астрономічної спільноти зменшити відбивну здатність супутників, тому, нова група супутників Starlink оснащена спеціальними висувними сонячними козирками для блокування потрапляння сонячного світла на певні елементи апаратів.

Інформаційна довідка щодо запуску КА «XJY-6 02»

11 березня 2021 року о 17:50 UTC з космодрому Вэньчан за допомогою ракети-носія «Long March 7A» було здійснено запуск китайського супутника «XJY-6 02». В рамках цієї пускової місії ракета-носій «Long March 7A» відправить на цільову перехідну орбіту з космодрому Веньчан супутник нового покоління «XJY-6 02» для випробування комунікаційних технологій з висотою перигею 270 км, висотою апогею 35991 км та нахилом близько 19,56 °.
Супутник нового покоління «XJY-6 02» використовується в випробуваннях на орбіті нових технологій, таких як компоненти аерокосмічного застосування, та моніторинг стихійних лих. Ракета-носій «Long March 7A» є новим поколінням ракет-носіїв середнього розміру на рідинному паливі, розроблене першим дослідницьким інститутом Китайської аерокосмічної науково-технічної корпорації. Це триступенева ракета-носій. Загальна довжина всієї ракети складає близько 60,1 м, злітна маса близько 570 тон. Злітна тяга становить близько 727 тон, вантажопідйомність становить 7 тон. Попередній запуск «Long March 7A» з супутником «XJY-6 02» 16 березня 2020 року був невдалим.

Переглянути джерело

Інформаційна довідка щодо запуску КА «XJY-6 02»

11 березня 2021 року о 17:50 UTC з космодрому Вэньчан за допомогою ракети-носія «Long March 7A» було здійснено запуск китайського супутника «XJY-6 02». В рамках цієї пускової місії ракета-носій «Long March 7A» відправить на цільову перехідну орбіту з космодрому Веньчан супутник нового покоління «XJY-6 02» для випробування комунікаційних технологій з висотою перигею 270 км, висотою апогею 35991 км та нахилом близько 19,56 °.
Супутник нового покоління «XJY-6 02» використовується в випробуваннях на орбіті нових технологій, таких як компоненти аерокосмічного застосування, та моніторинг стихійних лих. Ракета-носій «Long March 7A» є новим поколінням ракет-носіїв середнього розміру на рідинному паливі, розроблене першим дослідницьким інститутом Китайської аерокосмічної науково-технічної корпорації. Це триступенева ракета-носій. Загальна довжина всієї ракети складає близько 60,1 м, злітна маса близько 570 тон. Злітна тяга становить близько 727 тон, вантажопідйомність становить 7 тон. Попередній запуск «Long March 7A» з супутником «XJY-6 02» 16 березня 2020 року був невдалим.

NASA планує другий тест надважкої ракети Space Launch System на 18 березня

10 березня NASA оголосило про планування на 18 березня випробування із запуском двигунів (так зване «Green Run») основного ступеня надважкої ракети Space Launch System (SLS) у космічному центрі ім.Стенніса. Це випробування має стати останнім перед тим, як основний ступінь ракети в рамках місії «Артеміда I» буде доставлений до Космічного центру NASA ім. Кеннеді для складання та інтеграції з рештою елементів ракети та космічним кораблем Orion. Команда спеціалістів Космічного центру ім. Кеннеді здійснює збирання ракетних підсилювачів для місії «Артеміда I». Після прибуття основного ступеня SLS він буде встановлений між двома підсилювачами. Інші частини ракети та космічний корабель Orion також знаходяться у центрі ім.Кеннеді і готуються до остаточного складання та інтеграції.
Ракета SLS – найпотужніша у світі ракета, побудована для відправлення як астронавтів на борту корабля Orion, так і вантажів для виконання місій на Місяць і далі (на Марс). Тест «Green Run» – це всебічне випробування основного ступеня SLS, до складу якого входять чотири двигуни RS-25 і величезні баки для палива, що вміщують понад 700 000 галонів надохолодженого пального, а також льотні комп’ютери та авіоніку, що контролюють перші вісім хвилин польоту. Тестова серія «Green Run» має підтвердити, що основний ступінь SLS готовий до першого польоту у рамках місії «Артеміда I» та наступних місій.

Переглянути джерело

Компанія Blue Origin забезпечить для NASA імітацію місячної гравітації під час суборбітальних польотів свого корабля New Shepard

NASA підписало угоду з компанією Blue Origin про використання суборбітального корабля New Shepard цієї компанії для польотів, які будуть імітувати знижену гравітацію, аналогічну гравітації на поверхні Місяця. NASA заявило 9 березня, що підтримує модернізацію корабля New Shepard, щоб забезпечити короткотермінове моделювання місячної гравітації під час суборбітальних польотів. У цих польотах капсула екіпажу корабля New Shepard за допомогою двигунів управління буде обертатися зі швидкістю 11 обертів на хвилину, перетворюючись на центрифугу, яка буде імітувати місячну гравітацію – приблизно одну шосту гравітації Землі – протягом більше двох хвилин.
Імітація місячної гравітації дозволить NASA перевірити та зменшити ризики для нововведень, критичних для досягнення цілей програми «Артеміда», а також досліджень поверхні Місяця та комерційних програм, пов’язаних з Місяцем. NASA повідомило, що перший політ New Shepard, у якому імітуватиметься місячна гравітація, відбудеться наприкінці 2022 року.

Переглянути джерело

Супутник обслуговування MEV-2 готується до стикування з супутником Intelsat-10-02

Супутник обслуговування MEV-2 (Mission Extension Vehicle – апарат для продовження терміну служби) компанії Northrop Grumman наблизився до супутника Intelsat-10-02, що перебуває на орбіті, перед спробою стикування. За словами представника компанії Northrop Grumman, обидва космічні апарати залишаються справними, перебуваючи в безпосередній близькості для калібрування та тестування систем.
Минулого року попередній супутник обслуговування компанії Northrop Grumman, MEV-1, успішно приєднався до супутника Intelsat-901, що дозволило 19-річному апарату відновити роботу з 2 квітня 2020 р. Супутник MEV-2 має схожу конструкцію з MEV-1, але дві місії мають відмінності. На відміну від супутника Intelsat-901, який не функціонував та перебував на орбіті захоронення, Intelsat-10-02 функціонує на геосинхронній орбіті з 2004 року. MEV-2 також не рухатиме супутник Intelsat-10-02 на іншу орбіту, як це робив MEV-1, натомість він діятиме як новий двигун і паливний бак, щоб продовжити життя космічного апарату. Компанії Northrop Grumman та Intelsat тісно співпрацюють у пошуку підходів до стикування, коли це сприяє комерційним потребам Intelsat.
Згідно з недавнім прогнозом компанії з дослідження ринку Northern Sky Research, попит на місії з відновлення функціонування супутників на геосинхронній орбіті зросте до 75 космічних апаратів до 2030 року, з сукупним ринком до $ 3,2 млрд. Окремі аналітики очікують, що понад 230 супутників, що знаходяться на орбіті, будуть обслуговуватися тим чи іншим чином протягом наступних 10 років, а уряди та військові також сприятимуть попиту на супутники на геосинхронній та інших орбітах. Ці місії включатимуть послуги з переміщення, утилізації та ремонту.
Проте, повільний темп розвитку технологій та відсутність впевненості у можливостях обслуговування на орбіті, а також відсутність чітких технічних та безпечних стандартів експлуатації загрожують зростанню ринку.

Довідково: Супутник MEV-2 разом з супутником зв’язку Galaxy-30 компанії Intelsat та супутником Bsat-4b японського оператора Bsat був виведений на орбіту 15 серпня ракетою-носієм Ariane-5 з космодрому Куру (Французька Гвіана).

Переглянути джерело

Супутникові знімки показують масштаб руйнувань в Екваторіальній Гвінеї

Нові супутникові знімки компанії Maxar виявляють масштаби руйнувань у головному місті Екваторіальної Гвінеї Баті після вибухів на складі боєприпасів, які трапились 7 березня. Офіційна кількість загиблих на даний час досягла 105, постраждалих принаймні 600. Правозахисні організації заявляють, що цифри жертв можуть бути значно вищими, і закликали провести незалежне розслідування, задаючи питання про те, чому запаси вибухівки зберігалися у населеному районі.
На супутниковому знімку видно, що будинки на території військового містечка зруйновано також постраждали цивільні будівлі навколо.

Переглянути джерело

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Yaogan-31-04»

13 березня 2021 року о 02:20 по UTC з космодрому SLS-2, Центр запуску супутників Цзюцюань, Китай, за допомогою ракети-носія «Long March 4C» було здійснено запуск трьох китайських супутників ДЗЗ «Yaogan-31-04». Офіційно «Yaogan-31-04» – це супутник дистанційного зондування, який «буде використовуватися для експериментів, оцінки врожайності та ліквідації наслідків катастроф». Проте вважається, що супутники «Yaogan-31-04» призначені для розвідки військових сигналів (SIGINT) і можуть визначати місце розташування військових платформ, особливо військових кораблів, шляхом перехоплення електромагнітних передач.
Супутники працюють як триплети, розташовані відносно близько, і можуть вимірювати кутову або тимчасову різницю приходу перехоплених сигналів, з яких можна визначити положення джерела. Китайська корпорація аерокосмічної науки і техніки (CASC) є основним підрядником китайської космічної програми. Вона належить державі і має ряд підлеглих структур, які проектують, розробляють і виробляють ряд космічних апаратів, ракет-носіїв, систем стратегічних і тактичних ракет і наземного устаткування. Вона була офіційно створена в липні 1999 року в рамках реформи уряду Китаю.

ЄКА уклало контракти на визначення тенденцій розвитку космічної техніки

Космічні технології за своєю суттю є достатньо складними. Деякі передбачають дуже довгий цикл розвитку – до 10 років. Враховуючи це, Європейське космічне агентство (ЄКА) прагне дізнатися про довгострокові тенденції та перспективні напрямки розвитку космічної галузі та взяти їх до уваги у майбутніх програмах розвитку космічної техніки, які зараз готуються. У рамках ініціативи «Нові рішення щодо європейського ракетобудування» (New European Space Transportation Solutions, NESTS), ЄКА підписала контракти на дослідження з компаніями ArianeGroup, Avio та Rocket Factory Augsburg (дочірня компанія OHB SE) вартістю по € 500 тис.
У рамках укладених контрактів компанії протягом найближчих місяців мають провести дослідження з тим, щоб визначити та рекомендувати попередні рішення щодо ракетобудування, які будуть включені до майбутніх ракетобудівних програм, що будуть впроваджені протягом 2030-2050 рр. Дослідження мають бути завершені до літа 2021 року, результати та підготовлені пропозицій мають бути подані на розгляд ради міністрів у 2022 році.

Переглянути джерело

Китай планує чотири запуски ракет-носіїв Long March 11 з морських платформ

Китайська корпорація аерокосмічної науки і техніки (China Aerospace Science and Technology Corp, CASC) оголосила про плани здійснити чотири морських та один наземний запуски твердопаливних ракет Long March 11. Планується, що морські запуски цієї ракети мають стати рутинною процедурою, чому сприятиме освоєння персоналом цього виду діяльності. До переваг морських запусків у Китаї віднесли те, що в цьому випадку траєкторії польоту ракет не проходять над заселеними регіонами, а отже суттєво знижуються ризики заподіяння шкоди населенню. Крім того, в CASC не виключають варіанту розміщення свого плавучого стартового комплексу якомога ближче до екватора, що призведе до певного зростання вантажопідйомності ракети.
Ракета Long March 11 має висоту 20,8 м, діаметр близько 2 м, стартову масу близько 58 тон, використовується для виведення корисних навантажень на низьку і сонячно-синхронну орбіти. На даний час у Китаї розробляється ракета Long March 11А, яка буде здатна виводити на навколоземну орбіту до 2 тон. Перший запуск нового варіанту ракети має відбутися протягом найближчих двох років.

Переглянути джерело

Відбулась двостороння зустріч керівників ISRO та JAXA

Двостороння зустріч Індійської організації космічних досліджень (ISRO) та Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) відбулась 11 березня 2021 року в віртуальному режимі. Делегації очолили глава ISRO К. Сіван та президент JAXA д-р Хіроші Ямакава.
Крім огляду співробітництва в галузі дистанційного зондування Землі, супутникової навігації, дослідження Місяця сторони домовилися вивчити можливості співпраці в області обізнаності про космічну обстановку і програми професійного обміну. З цієї нагоди обидва агентства підписали Виконавчу угоду про спільну діяльність у галузі космічного моніторингу в інтересах сільського господарства, а також якості повітря.

Переглянути джерело

У Росії готується новий законопроект в галузі ДЗЗ

Роскосмос виніс на громадські обговорення законопроект «Про дистанційне зондування Землі з космосу», документ розміщений на офіційному сайті правової інформації. У пояснювальній записці зазначається, що активний розвиток дистанційного зондування Землі з космосу, зростаючі потреби в даних ДЗЗ для економіки, сервіси та послуги, що створювані на їх основі, постійно зростаюча кількість учасників цієї діяльності та користувачів її результатів викликали необхідність вдосконалення нормативно-правової бази, яка регламентує діяльність в області ДЗЗ. Новий закон зі сфери ДЗЗ має вступити в силу до вересня 2022 року. Він дозволить створити систему «регулювання правовідносин у сфері ДЗЗ з космосу в частині планування роботи бортової цільової космічної апаратури (далі – космічних зйомок), прийому, збору, обробки, зберігання і розповсюдження даних ДЗЗ з космосу, створення правових умов, що забезпечують формування та розвиток ринку даних ДЗЗ з космосу та тематичних продуктів, що створюються на їх основі, формулювання основних прав і обов’язків суб’єктів правовідносин, що використовують у своїй діяльності дані ДЗЗ».
Дата закінчення громадського обговорення – 25 березень 2021 року.

Переглянути джерело

Компанія Satellogic розширює свою присутність на ринку США, орієнтуючись на галузь національної безпеки

Компанія Satellogic, що спеціалізується на дистанційному зондуванні Землі, розширює свою присутність у США, та прагне досягти успіху у конкуренції на ринку державних послуг. Компанія створює дочірню компанію в США Satellogic North America спеціально для співпраці з органами національної безпеки. Компанія Satellogic, заснована в 2010 році зі штаб-квартирою в Буенос-Айресі (Аргентина), працює в США та інших країнах світу. Компанія має зростаючий комерційний бізнес, «але будьмо чесними, найбільший ринок зараз – це оборона та розвідка», – сказав керівник американської філії компанії Метью Тірман (Matthew Tirman), який нещодавно приєднався до Satellogic і раніше керував урядовим бізнесом у Descartes Labs, компанії з аналізу просторових даних. Satellogic позиціонує себе як конкурент на ринку супутникових знімків із високою розрізненістю, де домінують компанії Maxar, Airbus, Planet і BlackSky. Компанія також забезпечує гіперспектральні знімки та повноформатне відео з космосу.
Компанія має 13 працюючих супутників, що забезпечують зображення із розрізненістю 64 см, і цього літа планує запустити ще чотири у рамках місії Transporter-2 компанії SpaceX. Satellogic виробляє власні супутники і має на меті побудувати угруповання з 300 космічних апаратів до 2025 року, «щоб мати можливість замінувати карту світу щотижня», сказав Тірман. Компанія завершує розробку супутника, який забезпечить космічні знімки у гіперспектральному форматі, запуск планується в цьому році. Гіперспектральні дані користуються великим попитом у сільському господарстві, але все частіше використовуються оборонними та спецслужбами для аналізу таких тенденцій, як макроекономічні зміни в певних частинах світу.
Найбільшим урядовим покупцем супутникових знімків у США є Національне управління військово-космічної розвідки США (U.S. National Reconnaissance Office, NRO). Тірман сказав, що Satellogic хоче розпочати переговори з NRO та NASA, яке використовує дані спостереження Землі для відстеження кліматичних змін.

Переглянути джерело

Компанія Airbus планує виробництво супутників у космосі

Європейська комісія обрала компанію Airbus для вивчення можливості виробництва космічних апаратів у космосі за програми Horizon 2020. Проект PERIOD (PERASPERA In-Orbit Demonstration) зосереджений на складанні та виробництві супутників на орбіті. Контракт на дослідження цього питання на суму € 3 млн розрахований на два роки з метою продовження демонстрації на орбіті. «Орбітальна фабрика», передбачена проектом PERIOD, має стати першим експериментом у побудові компонентів космічних апаратів, таких як антенні відбивачі, складанні компонентів космічних апаратів та заміні супутникового навантаження безпосередньо в космосі.
Виробництво безпосередньо на орбіті змінить спосіб проектування, будівництва та експлуатації космічних систем. Це має суттєві переваги перед традиційним підходом – де все виробляється на Землі і згодом транспортується в космос, оскільки об’єкти, виготовлені в космосі, звільняються від обмежень та вимог запуску (обмеження маси та об’єму ракети-носія, міцність конструкції тощо).
Підтверджуючи проривні можливості, проект PERIOD має продемонструвати цінність космічного обслуговування, виготовлення та складання. Це також допоможе Європі розвивати потенціал та промислову інфраструктуру, щоб поставити її на перше місце на ринку обслуговування та виробництва на орбіті. PERIOD стимулюватиме майбутні дослідження та створюватиме нові ринкові можливості, що призведе до створення робочих місць та розвитку перспективних технологій.

Переглянути джерело

В Україні розгорнуть радари американської метеорологічної компанії «Baron»

11 березня у Міністерстві внутрішніх справ України відбулося підписання Протоколу про наміри між Державною службою України з надзвичайних ситуацій і компанією «BARON – Critical Weather Intelligence» (США) про співробітництво у сфері гідрометеорологічної діяльності. Співпраця має на меті повністю реформувати гідрометеорологічну систему держави, яка не оновлювалася з 70-х років минулого століття.
Як повідомило посольство США в Україні, «Сьогодні ми з радістю підтримали підписання меморандуму про взаєморозуміння між ДСНС України та «Baron Weather» для підвищення готовності та захисту українців від надзвичайних ситуацій, пом’якшення негативних наслідків зміни клімату, посилення прогнозування погоди тощо».
Співпраця має на меті повністю реформувати гідрометеорологічну систему держави, яка не оновлювалася з 70-х років минулого століття. Про це йдеться у повідомленні МВС України з нагоди підписання меморандуму. Як розповіли в МВС, в Україні з’явиться 13 великих радарів та кілька тисяч спеціальних датчиків, які допоможуть робити швидші й вірогідніші метеопрогнози і тим самим завчасно реагувати на можливі надзвичайні ситуації та небезпечні погодні і природні явища. Нову гідрометеорологічну систему обіцяють розгорнути в Україні вже за 2-3 роки. Компанія «Baron – Critical Weather Intelligence», заснована у 1989 році, є однією з провідних компаній США у сфері метеопрогнозування. Технології “Baron” дають змогу відстежувати шторми та поширювати точну інформацію серед клієнтів – урядових відомств, авіації, морської промисловості, а також забезпечувати захист кожного бізнесу і кожної родини від несприятливих погодних умов.

Переглянути джерело

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Starlink»

14 березня 2021 року о 10:01 по UTC з мису Канаверал, Флорида, США з пускового майданчику LC-40 за допомогою ракети-носія «Falcon-9 v1.2 (Block 5)» було здійснено запуск 60 супутників зв`язку «Starlinк». «Starlink» – проект супутникової системи, реалізований компанією SpaceX, його мета полягає у створенні дешевого високопродуктивного супутникового інтернет-зв’язку. Всього компанія Ілона Маска має намір запустити приблизно 12 тисяч міні-супутників, які будуть забезпечувати населенню планети безперебійний доступ до Мережі. Завдання мають намір виконати до кінця наступного десятиліття.
60 супутників – це максимально можлива кількість для розміщення всередині Falcon-9 v1.2 (Block 5), хоча в майбутньому збільшений обтічник дозволить запускати більше 60 супутників за одну місію. У SpaceX з розумінням поставилися до прохання астрономічної спільноти зменшити відбивну здатність супутників, тому, нова група супутників Starlink оснащена спеціальними висувними сонячними козирками для блокування потрапляння сонячного світла на певні елементи апаратів. На данний момент SpaceX здійснила рекордний запуск ракети Falcon 9 в космос: її перша багаторазова ступінь була запущена вже 9 разів.

У Верховній Раді України пропонують відзначити на державному рівні 60 річчя першого польоту людини у космос

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримує відзначення на державному рівні 60-річчя першого польоту людини у космос та пропонує Верховній Раді прийняти відповідну постанову (проєкт № 5210). Згідно з документом, рекомендується у квітні 2021 року урочисто відзначити на державному рівні 60-річчя першого польоту людини у космос. Кабінет Міністрів України має забезпечити проведення відповідних заходів і включити до програми капітальний ремонт «Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова» Житомирської обласної ради.

Переглянути джерело

Umbra отримала ліцензію FCC на експлуатацію свого супутника SAR

Компанія Umbra, постачальник геопросторових даних, отримала ліцензію Федеральної комісії зв’язку (FCC) на експлуатацію супутника-радара із синтезованою апертурою (SAR), що дозволить отримувати дані 15 см GSD. Це стало можливим після фінансування запатентованої компанією технології в рамках інвестиційного туру, проведеного фондом Passport Capital ($ 32 млн). У цьому році Каліфорнійська компанія Umbra планує запуск свого першого супутника SAR, що має забезпечити отримання даних з роздільною здатністю близько 25 см.

Переглянути джерело

Китайська конференція супутникової навігації 2021 відбудеться у травні

Китайське супутникове навігаційне управління повідомляє, що 12-а Китайська конференція супутникової навігації в 2021 році (CSNC 2021) відбудеться у травні в м. Наньчан, провінція Цзянсі на сході Китаю, висвітлюючи роль просторово-часових даних. CSNC 2021 зосередиться на передових технологічних та промислових досягненнях китайської навігаційної супутникової системи BeiDou (BDS) та тенденціях розвитку глобальних навігаційних супутникових систем (GNSS). Триденна конференція CSNC 2021 буде проходити з 26 по 28 травня.
Планується, що будуть запрошені китайські і закордонні провідні експерти та інсайдери сектору ГНСС для обміну ідеями та відкриттями у галузі. Починаючи з 2010 року, щорічна Китайська конференція супутникової навігації відігравала ключову роль у стимулюванні технологічних проривів, вдосконаленні та підвищенні конкурентоспроможності BDS.

Переглянути джерело

Космічні стартапи стикаються з проблемами найму

Для багатьох галузевих компаній пошук вакансій стає таким же складним, як ракетобудування. SpaceX часто використовує свої веб-трансляції запусків ракет для рекрутингу, оголошуючи тисячній аудиторії, що компанія шукає певних спеціалістів, спрямовуючи людей на свій веб-сайт для перегляду поточних пропозицій працевлаштування. Іноді вони дуже конкретні у своїх запитах: під час веб-трансляції місії rideshare, яка відбулась у січні, ведучий зазначив, що SpaceX шукає фахівців для працевлаштування на своїй базі Ванденберг, де вона виконує більшість запусків на полярну орбіту. Нажаль, не всі космічні компанії – майже ніхто, насправді – не мають такого потужнього маркетингового інструменту. Проста в порівнянні зі SpaceX компанія-стартап Isotropic Systems, яка розробляє апаратні компоненти для супутникового зв’язку і в якій працює близько 70 співробітників, скористалась наслідками пандемії щоб найняти робітників. “Деякі посади пов’язані з обслуговуванням програмного забезпечення та традиційної радіочастотної техніки, відносно легко заповнити, але в таких спеціалізованих областях, як розробка напівпровідникових чіпсетів, таких працівників знайти важко”, – говорить Джон Фінні, виконавчий директор Isotropic Systems.
В одному з інтерв’ю Фінні сказав, що його компанія змогла найняти людей, які були звільнені з інших компаній під час пандемії минулого року, в тому числі з OneWeb після того, як остання подала заяву про банкрутство. Однак компанії потрібно розширювати зусилля з найму. Очікується, що до кінця року штат зросте до 110 співробітників після відкриття нового заводу поблизу штаб-квартири в Редінгу, Англія. “Ми намагаємось охопити багато сфер”, щоб набрати додаткових співробітників, сказав він. “Це майже війна за таланти”. Нове замовлення від супутникового оператора SES буде реалізовано за підтримки британського уряду, який, за словами Фінні має допомогти компанії набрати нових співробітників. “Це дає людям впевненості приєднатися до компанії, що знаходиться на початковій фазі розвитку”, – сказав він.
Також Isotropic Systems має офіс у США для взаємодії з урядовими замовниками цієї країни. Ситуація з наймом там трохи інша. “У нас там чудова команда з фантастичними знаннями, але процес найму, як правило, трохи довший. Цей офіс у США розташований у штаті Меріленд, серед офісних парків між Вашингтоном та Балтимором, наповнених аерокосмічними та оборонними підрядниками. Ми змагаємось за найкращих інженерів серед найбільших гравців”, – сказав він, зазначивши, що компанія знаходиться поруч із об’єктом Northrop Grumman. “Ми беремо людей, які хочуть чогось нового. Це зробити набагато важче, коли ви не можете публічно говорити про те, що ви робите”.
Протягом перших кількох років розробник малої ракети-носія Astra мав низький рівень, через обмеження щодо публічних заяв та обговорень. Компанія називала себе “невидимкою” у онлайн-списках вакансій. “Ми попрацювали над тим, щоб залучити людей звідусюди”, – розповів Кріс Кемп, співзасновник та виконавчий директор Astra, в інтерв’ю. Ситуація покращилась приблизно рік тому, коли Astra створила веб-сайт і почала більш відкрито говорити про свою роботу. 2 лютого компанія оголосила, що об’єднується з Holicity, спеціальною компанією з придбання, що дозволяє їй вийти на біржу та надає майже 500 мільйонів доларів для фінансування її розширення.
Приватні компанії все ще залучають таланти через публічні фірми зайнятості. Комерційна компанія з обробки зображень Satellogic оголосила 11 лютого, що найняла колишнього керівника компанії Maxar Томаса ВанМатре у якості віце-президента з глобального розвитку бізнесу. Він займав подібну посаду в Maxar, а раніше працював у Національному агентстві геопросторової розвідки. Satellogic, яка тільки починає будувати свою плеяду супутників з високою розрізненістю, має надзвичайно широку географію представництв для компанії такого розміру. Її офіси знаходяться у США, Латинській Америці, Ізраїлі та Китаї та використовують місцевий досвід у галузі розробки програмного забезпечення, виробництва супутників та розвитку бізнесу. “Ми зростаємо надзвичайно швидко”, – сказав Еміліано Каргіман, виконавчий директор Satellogic, у інтерв’ю. Зараз у компанії понад 200 співробітників і ми розраховуємо найняти 70 людей у цьому кварталі. На веб-сайті компанії перелічені десятки вакансій, в першу чергу в Аргентині, Уругваї та Іспанії. Цей темп найму є спробою відповідати попиту, який спостерігається на ринку, в той час, як зростає інтерес урядів та комерційних замовників до зображень Satellogic. Минулого місяця компанія підписала контракт на послуги запуску зі SpaceX.
“Ми відчуваємо, що нам потрібно подвоїти масштаб”, – сказав Еміліано. “Незважаючи на економічні наслідки пандемії, 2020 рік був найкращим в історії компанії, і ми очікуємо дуже сильне зростання у 2021 році”.

Переглянути джерело

Астронавти NASA завершили п’ятий у цьому році вихід у космос з МКС

Астронавти NASA Віктор Гловер та Майкл Хопкінс завершили свій вихід у відкритий космос, загальний час якого склав 6 годин 47 хвилин. Під час п’ятого у цьому році виходу в космос за межі Міжнародної космічної станції астронавти успішно виконали завдання з обслуговування системи охолодження та засобів зв’язку станції.

Переглянути джерело

Британський бізнес закликає уряд створити пільгові умови для інвестицій у космічну галузь

Британський бізнес прагне різко збільшити свої інвестиції в британську космічну галузь, щоб допомогти Великобританії здійснити «нову промислову революцію». Очікується, що британський космічний сектор зазнає значного зростання в найближчі кілька років із відкриттям перших у Великобританії космічних портів у Корнуолі (Cornwall) та Шотландії. На даний час ці об’єкти орієнтовані на запуск малих супутників, але у майбутньому вони зможуть використовуватися для запуску пілотованих космічних польотів з британської землі. Уряд хоче, щоб Великобританія контролювала 10% світової космічної економіки до 2030 року.
Однак, за словами голови Торгової асоціації UKSpace Уїла Уайтхорна (Will Whitehorn), інвестиції потрібні, щоб перетворити це бажання у реальність. Зокрема, він відмітив: «Я вважаю, що на Лондонському фондовому ринку потрібна нова інвестиційна політика для стимулювання інвестування у космічні компанії. На Уолл-стріт (у США) космічні компанії заробляють мільярди, а у Великобританії ще нічого не сталося, і це має змінитися! Космос – це ключ до майбутнього світу, ключ до боротьби зі зміною клімату і може стати ключем до нашого майбутнього процвітання».
Протягом останніх кількох років уряд зробив серйозні кроки для забезпечення майбутнього Великобританії як космічної держави. У листопаді минулого року прем’єр-міністр Б.Джонсон оголосив, що Великобританія створить нове Космічне командування ВПС, слідуючи аналогічним крокам США та Франції. Він також висловив впевненість, що перший запуск ракети з британської землі відбудеться з космодрому у Шотландії в 2022 році.
Колишній президент Virgin Galactic Уайтхорн (Whitehorn) похвалив уряд, але закликав його співпрацювати з приватним сектором, щоб заохотити більше інвестицій. Він прокоментував: «Уряд починає «отримувати» космос. Але час має найважливіше значення. Поки ми обговорюємо національну космічну політику, інші країни рухаються вперед. Уряд міг би залучити фінансистів Лондонського Сіті так же, як і Уолл-стріт (у США), до нової промислової революції.

Переглянути джерело

Власник компанії Virgin Orbit планує зробити її публічною

Компанія Virgin Orbit британського мільярдера Річарда Бренсона, яка здійснює виведення на орбіту малих супутників, найняла спеціалістів у фінансовій сфері для підготовки виходу цього року на біржу за допомогою спеціальної компанії з придбання (special-purpose acquisition company, SPAC). Р.Бренсон розраховує, що вартість компанії за підсумками операції буде оцінюватися приблизно в $ 3 млрд. Прагнення Р.Бренсона зробити свою компанію Virgin Orbit публічною свідчить про його намагання скористатися зростаючим попитом на космічні послуги. Його конгломерат Virgin Group працює за двома напрямами – надання послуг запуску малих супутників та космічний туризм. У 2019 році Р.Бренсон вже зробив свою компанію, що займається космічним туризмом, Virgin Galactic Holdings Inc., публічною шляхом її об’єднання зі SPAC.

Довідково: Virgin Group – міжнародний конгломерат компасний, заснований бізнесменом Річардом Бренсоном. Virgin Group відома своєю діяльністю в області авіаперевезень, стільникового зв’язку, кабельного телебачення і радіо, звукозапису тощо.
Virgin Orbit – компанія в складі Virgin Group, яка планує надавати послуги запуску малих супутників за допомогою ракети-носія LauncherOne, що запускається з борту спеціального літака-носія Boeing 747-400 «Cosmic Girl». 17 січня 2021 р. було здійснено успішний запуск ракети LauncherOne, яка вивела на навколоземну орбіту 10 супутників за програмою NASA Launch Services Program (LSP).
Virgin Galactic – американська компанія, що входить в Virgin Group і планує організовувати туристичні суборбітальні космічні польоти на суборбітальному літаку SpaceShipTwo, що запускається з борту літака-носія WhiteKnightTwo. 12 грудня 2020 р. було проведено випробувальний запуск суборбітального літака SpaceShipTwo. Літак відокремився від літака-носія WhiteKnightTwo, запалив двигун, але майже відразу його загасив. Літак благополучно приземлився на аеродром.

Переглянути джерело

Японське агентство аерокосмічних досліджень анонсувало кріогенне випробування ракети-носія Н3

Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) повідомило про проведення чергового тестування своєї нової ракети Н3, пов’язане із наднизькими температурами. Тестування відбудеться 17-18 березня у космічному центрі «Танегасіма». Терміни тестування можуть бути змінені у залежності від погодних умов.

Довідково: Ракета H3 покликана згодом замінити основні діючі ракети H2A та H2B. В залежності від варіанту конфігурації на першому ступені може бути додатково встановлено до 4 твердопаливних прискорювачів SRB-3. Це наступне покоління прискорювача SRB-A, який використовується на ракетах H2A та H2B, а також в якості першого ступеня ракети-носія «Епсілон».

Переглянути джерело

Японське агентство аерокосмічних досліджень затримує запуск першого супутника М’янми

Через військовий переворот у М’янмі Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) затримує запуск першого супутника М’янми, який на даний час утримується на борту Міжнародної космічної станції. Супутник вартістю $ 15 млн був побудований Японським університетом Хоккайдо у спільному проекті з Університетом аерокосмічної техніки М’янми (Myanmar Aerospace Engineering University, MAEU). Проект фінансувався урядом М’янми. Цей супутник має стати першим в угрупованні з двох малих супутників вагою 50 кг, обладнаних камерами дистанційного зондування в інтересах сільського господарства.
Правозахисники та деякі чиновники в Японії побоюються, що ці камери можуть бути використані військовими, які захопили владу в М’янмі 1 лютого. Супутник був доставлений на МКС 20 лютого вантажним кораблем NASA Cygnus разом з іншим корисним навантаженням. На даний час він утримується в японському експериментальному модулі Kibo. Офіційні особи не повідомили, коли супутник мав бути розгорнутий, або коли JAXA має прийняти рішення щодо його подальшого використання.

Довідково: 14 березня з японського модуля МКС Kibo було запущено вісім супутників: японські OPUSAT-2, Tsuru, RSP-01, WARP-01 та STARS-EC, Guaranisat-1 (Парагвай), Maya-2 (Філіппіни), TAUSAT-1 (Ізраїль).

Переглянути джерело

Росія розглядає Китай у якості нового партнера в дослідженні космосу

Рішення Росії співпрацювати з Китаєм у майбутній місячній дослідницькій станції, замість приєднання до програми “Артеміда” США, викликало розчарування після більш ніж двох десятиліть співпраці на Міжнародній космічній станції, зазначає керівник НАСА. Російські та китайські космічні чиновники 9 березня підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у Міжнародній місячній дослідницькій станції. Спільна місячна програма “відкрита для всіх зацікавлених країн та міжнародних партнерів”, – йдеться у повідомленні Національної адміністрації Китаю.
На сьогоднішній день Китай має досвід експлуатації роботизованої техніки на Місяці. У 2019 році Китай перший висадив космічний корабель на дальній стороні Місяця, а місія Chang’e 5 минулого року повернула зразки з місячної поверхні вперше після 1976 року, коли СРСР востаннє відправив свою роботизовану місію на Місяць. Зараз Росія розробляє зонд під назвою Луна 25, який планують запуститити до Місяця вже у цьому році. Дві подальші місії, Луна 26 і Луна 27, намагатимуться вийти на орбіту навколо Місяця і в подальшому висадитись біля південного полюса. Посадковий апарат Luna 27, який планують запустити у 2025 році, матиме прилади Європейського космічного агентства, включаючи свердло та вдосконалену міні-лабораторію для аналізу місячного грунту у пошуках льоду.
Європейські країни також погодились проводити експерименти на китайських місячних місіях. Наступна робототехнічна місячна місія Китаю, Chang’e 6 має на меті збирання зразків грунту поблизу південного полюса місяця та повернення їх на Землю. Вона розпочнеться у 2023 або 2024 рр. та буде продовженням місії Chang’e 5. Приблизно в той же час Китай планує запустити місію Chang’e 7, амбіційну експедицію, що включає місячний орбітальний апарат, десант, ровер, літальний транспортний засіб для польотів вздовж місячної поверхні та супутник ретрансляційного зв’язку.
До кінця 2020-х років Китай планує запустити до південного полюса Місяця ще одну робототехнічну місію під назвою Chang’e 8. Ця місія випробує технології космічного виробництва та збирання корисних копалин, які в подальшому можна буде використати у якості матеріалів будівництва.
Китайські та російські чиновники не повідомили, коли запрацює Міжнародна місячна дослідницька станція, однак раніше Китай заявляв, що буде готовий до висадки місячного апарату в 2030-х роках. Міжнародна місячна дослідницька станція нагадує програму НАСА “Артеміда”, яка включатиме орбітальну міні-космічну станцію навколо Місяця, під назвою Gateway, а також тривалі місії з екіпажем на південний полюс Місяця. Метою програми “Артеміда” є встановлення постійної присутності людини на Місяці та вдосконалення технологій, необхідних для майбутніх подорожей на Марс.
NASA підписало меморандуми про взаєморозуміння з ЄКА, Японією та Канадою для спільної роботи над місіями Артеміди. Усі вони вже є партнерами у Міжнародній космічній станції і забезпечуватимуть виготовлення основних елементів космічної станції Gateway. Очікується, що Міжнародна космічна станція працюватиме до кінця 2020-х років, після чого НАСА сподівається, що станція стане комерційним приватним дослідницьким проектом на низькій навколоземній орбіті. Якщо це станеться, НАСА та інші урядові космічні агентства будуть купувати доступ до комерційної космічної станції для астронавтів та наукових експериментів, а не експлуатувати весь дослідницький комплекс.
“Росія була партнером, який робив багато речей по-іншому, і ми навчились у них дуже багато”, – сказав Людерс минулого місяця, коли Росія заявила про намір співпрацювати з Китаєм. Партнерство було дуже корисним, і ми сподівалися продовжити його під час подорожі до Місяця. “Зараз ми розуміємо, що у них інші пріоритети, і в даний час наше партнерство, не відповідає їх очікуванням. Але я сподіваюся, з часом ми відновимо майбутні партнерські відносини”.
“Співпраця між НАСА, Роскосмосом та іншими космічними агентствами сприяла довгостроковому успіху Міжнародної космічної станції”, – сказала Моніка Вітт, речник НАСА. «Ми прагнемо розширити взаємозв’язки та уроки, отримані з МКС, будуючи Gateway, який стане основою майбутніх операцій, демонструючи ключові технології та процеси для історичної місії людини на Марс.
“Хоча Роскосмос повідомив NASA, що наразі не бажає бути частиною партнерства Gateway, вони запропонували продовжувати вивчати взаємодію, і ми вітаємо таку дискусію”, – сказала Вітт. НАСА хотіло, щоб Росія побудувала шлюз для підтримки виходів у космос астронавтів поблизу Gateway. Вітт сказала, що NASA все ще планує додати шлюз до Gateway у 2028 році, і сказала, що агентство “буде розглядати інших виробників”.
Американське космічне агентство також уклало угоди, відомі як Артемідські угоди, для встановлення принципів дослідження та норм поведінки у космосі. Принципи включають мирні дослідження, прозорість, сумісність, допомогу, реєстрацію штучних космічних об’єктів та публічне оприлюднення наукових даних. Ранніми сторонами, що підписали Артемідські угоди, є США, Австралія, Канада, Японія, Люксембург, Італія, Україна, Великобританія та Об’єднані Арабські Емірати. Росія не заявила про намір підписувати дані угоди також НАСА юридично заборонено двосторонні партнерські відносини з Китаєм у дослідженні космосу.
У жовтні минулого року глава Роскосмосу Рогозін на віртуальній панелі Міжнародного астронавтичного конгресу заявив, що програма “Артеміда” “занадто орієнтована на США”. “Росія, швидше за все, утримається від великої участі в ній”, – сказав він щодо Gateway. Рогозін розповів також, що “Роскосмос” розробляє пілотований космічний апарат наступного покоління “Орел”, який буде оснащено модулем стиковки до шлюзів на заміну російської пілотованої капсули “Союз” призначеної для перевезення астронавтів на низьку орбіту Землі та за її межі. Китай також розробляє подібну пілотовану капсулу наступного покоління, здатну забезпечувати повернення астронавтів додому з Місяця. Марк Кірасич, заступник помічника адміністратора NASA, заявив минулого місяця, що американське космічне агентство продовжить співпрацю з Росією щодо технічних стандартів для забезпечення спроможності американських та російських космічних кораблів стикуватись у космосі.

Переглянути джерело

За даними ЄКА, забруднення повітря у світі повертається до рівня, що спостерігався до пандемії COVID

На початку 2020 року супутникові дані використовувалися, щоб показати зниження забруднення повітря, пов’язане із загальнонаціональними обмежувальними заходами, введеними для заборони поширення COVID-19. Рік по тому, коли в деяких країнах були зняті карантинні обмеження і відновилася регулярна діяльність, рівні діоксиду азоту повернулися до значень, які існували до пандемії COVID. 23 січня 2020 року у китайському Ухані вперше у світі набули чинності перші заходи із блокування коронавіруса з метою зупинити поширення хвороби. Ця ізоляція створила прецедент для аналогічних заходів в інших містах по всій країні, зупинивши повсякденну діяльність, включаючи промисловість і транспорт. Фабрики та інші виробництва були закриті, і люди залишались у своїх будинках. У подальшому аналогічні заходи були прийняті в усьому світі.
Аналіз супутникових даних тоді показав значне скорочення викидів забруднювачів повітря по всьому Китаю. Це включало скорочення викидів діоксиду азоту – газу, який забруднює повітря в основному через транспорт і спалювання викопного палива в промислових процесах. На даний час, більш ніж через рік, коли обмеження були ослаблені, середній рівень забруднювачів повітря відновився і знову зростає. На наведених картах показані середньомісячні концентрації діоксиду азоту, отримані за даними супутника Copernicus Sentinel-5P, у центральній і східній частинах Китаю в лютому 2019 р, лютому 2020 року і лютому 2021 г. На картах показані коливання рівнів, темно-червоний колір вказує на високу концентрацію діоксиду азоту.
Дані показують, що концентрація діоксиду азоту у Пекіні впала приблизно на 35% в період з лютого 2019 по 2020 рік, перш ніж повернутися до аналогічних рівнів у лютому 2021 року.
Клаус Зехнер (Claus Zehner), керівник місії Європейського космічного агентства Copernicus Sentinel-5P, каже: «Ми очікували, що забруднення повітря відновиться після зняття обмежень у всьому світі. Концентрація діоксиду азоту в нашій атмосфері залежить не тільки від діяльності людини. Погодні умови, такі як швидкість вітру і хмарність, також впливають на це, проте суттєво зростання забруднення пов’язано з ослабленням обмежень. У найближчі тижні і місяці ми очікуємо збільшення концентрації діоксиду азоту і в Європі».

Переглянути джерело

Іран оприлюднив кадри з бази Корпусу стражів ісламської революції «Ракетне місто»

15 березня державне телебачення Ірану оприлюднило відеозапис церемонії відкриття нової військово-морської бази Корпусу стражів ісламської революції (КСІР). На відео було представлено нове озброєння, зокрема крилаті та балістичні ракети, а також обладнанням «електронної війни». У репортажі на державному телебаченні база описувалась як «Ракетне місто». На відео у приміщенні з цементними стінами, демонструвались ряди обладнання схожого на ракети. Не було зазначено жодних деталей про місцезнаходження бази.
Аліреза Тангсірі, командир елітного підрозділу КСІР, заявив державному телебаченню, що база має обладнання для виявлення та придушення радіоелектронних засобів противника. У повідомленні говорилося, що «обладнання радіоелектронної боротьби» на базі включає радар, системи спостереження, моделювання та руйнування.
«Те, що ми бачимо сьогодні, – це невелика частина величезного ракетного потенціалу військово-морських сил КСІР», – сказав в ефірі командувач Корпусу генерал-майор Хоссейн Саламі. У минулому році представники КСІР заявляли, що побудовано ряд підземних «ракетних міст» уздовж узбережжя Перської затоки. Іран, який постійно хвалиться технологічним прогресом у своїх збройних силах, має одну з найбільших ракетних програм на Близькому Сході.

Переглянути джерело

SEAKR Engineering отримала контракт за програмою DARPA Blackjack на суму $60,5 млн

Компанія SEAKR Engineering Inc. отримала від Агентства перспективних дослідницьких проектів Міністерства оборони США (DARPA) контракт на $60,5 млн строком на 2 роки в рамках другої та третьої фази програми Blackjack на розробку системи Pit Boss. Відповідно до попередніх заяв DARPA, Pit Boss зможе приймати дані, зібрані супутниками, обробляти їх на орбіті та поширювати інформацію користувачам без участі людини. У перспективі це дозволить DARPA отримати на орбіті автономне орбітальне угруповання. Планується, що свою частину робіт SEAKR закінчить у березні 2022 року.

Переглянути джерело

Великобританія представила Комплексний огляд безпеки, оборони, розвитку та зовнішньої політики

Британський уряд розраховує до 2030 року отримати можливість відстежувати, захищати та відстоювати інтереси країни у космосі, йдеться в опублікованому 16 березня Комплексному огляді безпеки, оборони, розвитку та зовнішньої політики (Integrated Review of Security, Defence, Development and Foreign Policy). «Великобританія залежить від союзників в питаннях доступу до запуску супутників. Уряд розраховує, що до 2030 року країна отримає можливість відстежувати, захищати і відстоювати інтереси країни у космічному просторі, використовуючи власні засоби, а також засоби, які використовуються спільно із союзниками. З цієї метою у 2021 році Національна космічна рада (National Space Council) розробить першу британську космічну стратегію. Вона включатиме військову і цивільну сфери». Космічна стратегія передбачатиме формування до літа 2021 року Космічного командування, завершення будівництва космодрому в Шотландії і запуск до 2022 року з нього власних супутників. Крім того, зазначений документ передбачає збільшення кількості ядерних боєголовок.
«У 2010 р. Уряд заявив про намір зменшити поріг загальної кількості ядерних зарядів з «не більше 225» до «не більше 180» до середини 2020-х років. Однак, враховуючи зміни середовища безпеки, в тому числі з боку країн, що розвиваються, та появу нових технологічних і доктринальних загроз, Великобританія може збільшити поріг ядерних боєзарядів до «не більше 260 боєголовок», – йдеться в документі.

Довідково: Єдиним компонентом ядерних сил Великобританії є група ПЧАРБ «Трайдент», яка складається з чотирьох атомних підводних човнів типу «Венгард», що базуються в Шотландії (Фаслейн). Кожний підводний човен несе до 16 ракет «Трайдент II», на кожній з яких може розміщуватися до восьми боєголовок. Принаймні один озброєний підводний човен знаходиться на бойовому чергуванні.

Переглянути джерело

ВПС США планують протягом місяця випробувати гіперзвукову зброю

У найближчі тижні планується випробування гіперзвукової ракети з бомбардувальника B-52H. Ракета має досягнути швидкості у п’ять разів більше швидкості звуку перед тим, як розгорнеться макет другого ступеню, який «розпадеться» в атмосфері. Ракета, відома під назвою AGM-183A, має стати першою гіперзвуковою зброєю – або зброєю швидкого реагування повітряного запуску (Air-launched Rapid Response Weapon ARRW) – в арсеналі США. Ракета має рухатися в атмосфері приблизно в 20 разів швидше, ніж звук – на висотах, які не досягаються протиракетними системами ПРО. Гіперзвукова ракета призначена для знищення «високоцінних, короткочасних цілей».
Конструкція гіперзвукової ракети включає два ступені. Перший ступінь ракети розганяє зброю в рази більшу за швидкість звуку, залишаючись при цьому на значно меншій висоті, ніж Міжконтинентальні балістичні ракети (МБР), траєкторія яких пролітає високо над атмосферою, перш ніж доставити ядерні заряди до цілі. Другій ступінь представляє собою планер, який несе боєголовку до цілі, здійснюючи політ в атмосфері, як серфер, підстрибуючи над хвилями, що ускладнює його перехоплення.

Довідково: Раніше повідомлялося, що ВПС США планують до 7 березня провести перше випробування гіперзвукової ракети AGM-183A компанії Lockheed Martin, що розробляється за програмою ARRW. До цього часу випробовувалися лише аеродинамічні макети ракети та перевірялися електронні системи нової зброї.

Переглянути джерело

Китай планує побудувати комерційний космодром для підтримки космічної галузі, яка швидко розвивається

У найближчі роки Китай створить комерційний космодром для підтримки швидкого зростання приватної космічної діяльності в країні. Комерційний пусковий центр був включений до переліку національних проектів у нещодавно сформульованому 14-му п’ятирічному плані, який охоплює 2021-2025 роки. На даний час у Китаї є чотири національних пускових центри, які в основному забезпечують запуски ракет Long March виробництва Китайської корпорації аерокосмічної науки і техніки (China Aerospace Science and Technology Corp, CASC), головного державного підрядника у космічній галузі.
Цей хід не є несподіваним. У 2018 році Національна космічна адміністрація Китаю заявила, що досліджується будівництво відкритого місця запуску комерційного призначення. Цей крок відповідає політиці, спрямованій на сприяння та підтримку комерційного космічного сектору Китаю, який був відкритий для приватного капіталу наприкінці 2014 року. З того часу компанії-стартапи Landspace, iSpace, OneSpace та Galactic Energy намагалися здійснити орбітальні запуски, тоді як Expace та China Rocket, дочірня компанія CASC, також запустили ракети. CAS Space, підприємство Академії наук Китаю, та приватні фірми Deep Blue Aerospace, Linkspace, Spacetrek, Space Transportation та інші працюють над запусками.
Деталі проекту космодрому не оприлюднені. Інформація про місце розташування нового пускового центру та про орган, який контролює будівництво, також не оголошувалась.

Переглянути джерело

Індійська організація космічних досліджень спробує здійснити сонячну місію до кінця 2021 року

За повідомленням представників Індійської організації космічних досліджень (ISRO), Індія, імовірно, спробує здійснити свою першу сонячну місію наприкінці року після того, як через пандемію COVID-19 було відстрочено запуск місії Aditya L-1, раніше запланованої на першу половину 2020 року. Це буде одна з двох масштабних місій, які ISRO планує здійснити у поточному році. Інша місія – здійснення першого безпілотного польоту в рамках місії Gaganyaan, який також планується у грудні 2021 року. Проект Gaganyaan – національна індійська програма пілотованих польотів.

Переглянути джерело

Муніципалітет Дубаю планує запуск супутника спостереження за змінами клімату

Муніципалітет Дубая у співпраці з Космічним центром ім. Мохаммеда Бін Рашида (MBRSC) оголосив, що готується до запуску супутника DMSat-1, першого екологічного наносупутника в регіоні, 20 березня. Запуск є частиною проекту, спрямованого на розробку рішень екологічних викликів та вирішення проблем клімату. Супутник буде запущений з космодрому Байконур в Казахстані.

Переглянути джерело

Південно-Африканський Технологічний університет планує запустити угрупованні з трьох супутників

Очікується, що Південно-Африканський технологічний університет (Cape Peninsula University of Technology, CPUT) запустить перше південноафриканське міні-угруповання з трьох супутників морського спостереження (satellites for Maritime Domain Awareness, MDASat) наприкінці 2021 року. Місія, що отримала назву MDASat-1, використовуватиме дані системи автоматичної ідентифікації (AIS) для моніторингу вод біля узбережжя Південної Африки.
Дані, зібрані місією, використовуватимуться урядом Південно-Африканської Республіки для сприяння ефективному управлінню територіальними водами. Важливою подією є те, що ПАР матиме власні можливості та ноу-хау для отримання цієї життєво важливої інформації і не буде залежати від іноземних компаній.

Переглянути джерело

Космічні сили США планують повітряний запуск ракети Pegasus компанії Northrop Grumman

Космічні сили США планують повітряний запуск твердопаливної ракети Pegasus у рамках укладеного у минулому році контракту з компанією Northrop Grumman, про який раніше не повідомлялося. Запуск ракети планується до початку літа над Тихим океаном. Твердопаливна триступенева ракета Pegasus запускається з-під фюзеляжу літака-носія L-1011 компанії Northrop Grumman та забезпечує виведення на орбіту малих супутників.
Влітку цього року планується здійснення місії TacRL-2, яка полягає у запуску ракети Pegasus з авіабази ВПС США Vandenberg. Місія є частиною програми Космічних сил США «Tactically Responsive Launch». Згідно з представленою контрактною документацією, Центр космічних та ракетних систем (Space and Missile Systems Center) Космічних сил США у липні минулого року уклав з компанією Northrop Grumman контракт на здійснення місії TacRL-2. Про місію TacRL-2 широко не повідомлялося до 4 березня, коли вона була внесена до графіка запусків з авіабази Vandenberg на 2021 рік під час щорічного брифінгу місцевих ЗМІ з представниками бази.
Довідково: Pegasus – американська ракета-носій легкого класу з можливістю повітряного старту. Відділення ракети від літака-носія відбувається на висоті близько 12 км. Маса ракети – 18 500 кг, маса корисного навантаження, що виводиться на низьку навколоземну орбіту – до 443 кг. Вартість запуску (на 2014 рік) – $ 40 млн.

Переглянути джерело

NORAD планує проведення навчань ППО в Арктиці

З 20 по 26 березня 2021 року Північноамериканське командування аерокосмічної оборони (North American Aerospace Defense Command, NORAD) проводитиме арктичні навчання з протиповітряної оборони. У навчаннях AMALGAM DART візьмуть участь різноманітні військові літаки Королівських ВПС Канади та ВПС США, які діятимуть із північних аеродромів Whitehorse, Y.T., Yellowknife, N.W.T, Edmonton, Alta., Goose Bay, N.L, Iqaluit, Nun, and Thule, Greenland. План навчань передбачає «імітацію дії в умовах мирного та воєнного часу зі здійснення аерокосмічного попередження та управління можливостями».
«Ці навчання ППО дають нам можливість вдосконалити навички, коли канадські та американські сили діють разом з нашими союзниками та партнерами в Арктиці», – заявили представники NORAD. У 2020 році NORAD декілька разів перехоплював російські військові літаки до того, як вони входили у повітряний простір США та Канади.

Переглянути джерело

Роскосмос попередив про можливе падіння частин ракети під час пуску

Держкорпорація «Роскосмос» повідомляє, що 25 березня 2021 року (резервні дати 26, 27, 28, 29 березня 2021 р.) з 05 год. до 06 год. космодрому «Східний» відбудеться пуск ракети-носія «Союз-2» з космічним апаратом «One Web». Район падіння головного обтічника, розташований в Алданском районі (координати району падіння: пн.ш. 59 ° 18’ 46 “, с.д. 128 ° 21’ 58”), оголошується тимчасово небезпечним. Прохання до мешканців району, а також громадянам, що ведуть кочовий (напівкочовий) спосіб життя, дотримуватися запобіжних заходів, утримавшись від відвідання цієї території у зазначений час.

Переглянути джерело

Законодавець США попереджає, що галузь дистанційного зондування може викликати проблеми безпеки та конфіденційності

Постачальники супутникових зображень минулого року привітали нові правила Міністерства торгівлі США, які впорядковують процес ліцензування приватних операторів.
Оновлені нормативні акти мали на меті допомогти американським компаніям дистанційного зондування конкурувати на швидкозростаючому світовому ринку космічних даних. Але оскільки галузь продовжує впроваджувати все більш досконалі продукти, можливо, настав час розглянути додаткові правила, які забезпечать збереження конфіденційності та не ставитимуть під загрозу національну безпеку, сказав Дон Бейер, Голова Палати наук, Підкомітету з космосу та аеронавтики. Нещодавня зміна правил зменшує регуляторне навантаження на більшість компаній і накладає обмеження переважно на компанії, які пропонують абсолютно нові продукти, недоступні на відкритому ринку.
Виступаючи 17 березня на заході Politico, Бейер зазначив, що ймовірно існують додаткові причини для обмеження ліцензування дистанційного зондування, крім інноваційності. Є питання пов’язані з розкриттям певної інформації, яка може вплинути на національну безпеку та конфіденційність, сказав Бейер, тож Конгресу доведеться знайти баланс. Він запропонував обговорювати доступ до даних ДЗЗ на рівні контролю над озброєнням.
Меган Коффер, науковий співробітник Центру геопросторової аналітики університету штату Північна Кароліна, заявила, що використання супутникових зображень для шпигунства за людьми викликає етичні занепокоєння, але ця проблема, ймовірно, не може зашкодити галузі. Виступаючи на заході Politico, вона зазначила, що попередні судові справи, пов’язані з Google Earth або аерофотознімками, були вирішені на користь постачальників послуг ДЗЗ. Вона вважає, що необхідно встановити прозорість щодо того, хто має доступ до зображень і для яких цілей вони використовуються. У той час, як США та європейські країни мають подібні правила регулювання дистанційного зондування, інші країни, зокрема Китай та Індія, набагато менше обмежені щодо цього, що призводить до швидкого розвитку технології, сказала Коффер. Встановлення правил на національному рівні не вирішить проблем адже супутникам відкрита будь яка частина світу. Це велика розмова, яку нам доведеться вести, оскільки інші країни також прогресують у ДЗЗ.

Переглянути джерело

Airspace Internet Exchange планує забезпечувати 3 млрд. людей дешевим доступом до інтернет

Том Чой голова Airspace Internet Exchange, зробив оголошення про плани створення супутникового угруповання низькоорбітальних апаратів космічного зв’язку чисельністю 240 КА. Він зазначив, що проект буде спрямований на обслуговування 3 млрд. людей, що зараз не забезпечені високошвидкісним доступом до інтернету. При цьому він окремо наголосив, що клієнтам буде доступна швидкість на рівні не менше 50 Мбіт в секунду. Вартість створення угруповання Том Чой оцінив у $ 500 млн.

Переглянути джерело

Pixxel планує сформувати угруповання малих супутників для гіперспектральної зйомки Землі з найвищим розрізненням

Компанія Pixxel оголосила про завершення початкового раунду фінансування, в ході якого вдалося залучити $7,3 млн. В якості нових інвесторів виступили Omnivore VC та Techstars, що приєдналися до Lightspeed Ventures, Blume, growX та інших інвесторів компанії.
Причому це перше оголошення в якому компанія, створена у 2019 році, публічно визначила свою мету: створення гіперспектральнихого супутникового угруповання з найвищою спектральною розрізненістю. Супутники Pixxel для гіперспектральної зйомки Землі зможуть передавати у 50 разів більше інформації в порівнянні зі звичайними супутниками оснащеними мультиспектральними інструментами, що є досить широко поширеними на даний час.
Супутники компанії Pixxel працюватимуть з великим числом смуг спектра (300, включаючи видимий та ІЧ-діапазон), збираючи точні хімічні сигнатури та «пропонуючи більш точні рішення раніше нерозв’язних проблем» у таких галузях, як сільське господарство, енергетика та охорона навколишнього середовища.
Як стверджується, після розгортання угруповання Pixxel забезпечить цілодобове глобальне покриття з більш високою спектральною розрізненістю за нижчою ціною, ніж у конкурентів. Перший гіперспектральних супутник Pixxel буде запущений у найближчі кілька місяців.

Переглянути джерело

Успішно проведено ключове випробування надважкої ракети NASA Space Launch System

18 березня найбільший ракетний елемент, що будь-коли будувався NASA, основний ступінь ракети Space Launch System (SLS), запустив свої чотири двигуни RS-25 протягом 8 хвилин 19 секунд у Космічному центрі ім.Стенніса. Успішне випробування стало важливою віхою у місії «Артеміда I», у ході якої космічний корабель Orion у безпілотному режимі має здійснити тестовий політ навколо Місяця і повернутися на Землю, відкривши шлях для майбутніх пілотованих польотів у рамках програми «Артеміда».
Після випробування основний ступінь ракети SLS буде відремонтований, а потім доставлений до Космічного центру ім.Кеннеді. Там цей головний елемент SLS буде з’єднаний з твердопаливними боковими підсилювачами, іншими частинами ракети та космічним кораблем Orion в рамках підготовки до місії «Артеміда I».

Переглянути джерело

Очікується, що Білл Нельсон буде призначений на посаду адміністратора NASA

Білий дім планує призначити колишнього сенатора та астронавта Білла Нельсона (Bill Nelson) наступним керівником NASA. За даними кількох джерел, Адміністрація Президента США Байдена, як очікується, офіційно оголосить про призначення 19 березня. Оголошення про призначення очікувалося 18 березня, але його відклали на день, що пов’язують із випробуванням основного ступеню ракети SLS, яке провели у Космічному центрі ім.Стенніса 18 березня.
79-річний Нельсон – відома персона у космічній спільноті, від тричі обирався у Сенат від Флориди, був головним представником Демократичної партії у Комітеті з торгівлі Сенату та його космічному підкомітеті. Він був ключовою фігурою у розробці закону 2010 року, який підтримував подальшу розробку космічного корабля Orion та проекту SLS, після скасування програми Constellation. Цей закон також відкрив програму NASA по запускам комерційних екіпажів.

Переглянути джерело

NASA та SpaceX підписали спільну угоду про безпеку космічних польотів

NASA та компанія SpaceX підписали спільну угоду, щодо обміну інформацією з метою підтримки та підвищення космічної безпеки. Ця угода забезпечує більш глибокий рівень координації, співпраці та обміну даними, а також визначає порядок, обов’язки та процедури координації безпеки польотів. Основна угода зосереджена на запобіганні зіткнень при запусках космічних апаратів NASA та великого супутникового угруповання SpaceX Starlink, а також пов’язаних з ними місій. SpaceX погодилася, що її супутники Starlink будуть здійснювати маневрування в автономному або ручному режимі для уникнення зіткнень та забезпечення безперервної роботи наукових супутників NASA та інших космічних засобів.

Переглянути джерело

Метеорологічний супутник США зруйнувався у космосі

Недіючий метеорологічний супутник NOAA 17, що належить Національній адміністрації океанічних і атмосферних досліджень США (National Oceanic and Atmospheric Administration), розпався у космосі з утворенням 16 уламків. Це повідомляє 18-а ескадрилья контролю космічного простору (18 Space Control Squadron) ВПС США. Інцидент трапився 10 березня о 07:11 UTC (09:11 за київським часом). Зараз відстежується 16 пов’язаних з руйнуванням уламків і немає ознаки, що причиною руйнування було зіткнення (з іншим об’єктом). Супутник NOAA 17 вагою 2232 кг був виведений на сонячно-синхронну орбіту висотою 810 км у червні 2002 року та виведений з експлуатації у 2013 році.

Переглянути джерело

Великобританія націлюється на лідерство в обслуговуванні на орбіті

Приватна компанія Astroscale зі штаб-квартирою у Токіо (Японія) розраховує розпочати наскрізне випробування технологій утилізації сміття на орбіті орієнтовано наприкінці травня, за умови успішного запуску у березні демонстраційної місії ELSA-d. ELSA-d, або End of Life Services by Astroscale – demonstration, включає два супутники, вагою 175 кг та 17 кг, які мають бути запущені на орбіту 20 березня ракетою «Союз-2» з космодрому Байконур, Казахстан. Керувати місією ELSA-d буде Великобританія, де компанія Astroscale побудувала перший центр управління місіями, призначеним для обслуговування на орбіті, як вона його називає.
Уряд Великобританії надав грант у розмірі £ 4,2 млн ($ 5,9 млн) через Державну установу з досліджень та інновацій (U.K. Research and Innovation, UKRI) на розробку Національного центру управління обслуговуванням на орбіті, який має бути розміщений у місті Гарвелл (Оксфордшир), оскільки країна планує стати лідером на ринку утилізації космічного сміття на орбіті та інших космічних послуг, що швидко розвивається.
Міністр науки Великобританії Аманда Соллоуей (Amanda Solloway) заявила, що країна вже є «найбільшим інвестором Європи у допомозі в очищенні космосу», вклавши загалом € 95,5 млн. у програму космічної безпеки Європейського космічного агентства ЄКА. Це фінансування включає € 12 млн. на ініціативу активного видалення сміття та обслуговування на орбіті (Active Debris Removal and In-Orbit Servicing, ADRIOS), окрему демонстраційну програму обслуговування, оголошену ЄКА у 2019 році, а також € 70 млн на спостереження та прогнозування космічної погоди.

Переглянути джерело

Космічна комісія Саудівської Аравії підписала угоду щодо наукової місії на китайській космічній станції

19 березня Космічна комісія Саудівської Аравії (Saudi Space Commission) підписала з Агентством пілотованої космонавтики Китаю (China Manned Space Agency) виконавчу програму з реалізації наукової місії Саудівської Аравії на борту Китайської космічної станції (ККС) у 2022 році. Зазначена угода базується на запрошенні до Королівства Саудівська Аравія від Управління ООН з питань космічного простору (United Nations Office for Outer Space Affairs UNOOSA) та Агентства пілотованої космонавтики Китаю взяти участь у наукових експериментах, які будуть проводитись на борту ККС. Саудівський науковий експеримент зосереджений на вивченні впливу космічних променів на ефективність сонячних елементів, що використовуються в супутниках.
Експеримент спрямований на розробку сонячних елементів, здатних працювати з високою ефективністю протягом тривалих періодів, щоб забезпечити безперервність забезпечення енергією, необхідною для роботи супутників і космічних кораблів, що допомагає зменшити вартість космічних місій.

Переглянути джерело

Триває підготовка запуску Космічного телескопа NASA ім. Джеймса Вебба

У США триває підготовка Космічного телескопа NASA ім. Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST) до запуску у жовтні. На даний момент технічним експертам вдалося вирішити технічні проблеми, які могли б виникнути через різкий перепад тиску при скиданні обтічника РН Ariane 5. Крім того, ремонтуються два транспондери, в яких у січні було виявлено технічні несправності. JWST проходить останню серію випробувань тестів, у тому числі тест з згортання основного дзеркала. Заявляється, що супутник вже цього літа буде підготовлений до відправки на космодром Куру для остаточної підготовки до запуску.
У той час як JWST дотримується дати запуску в жовтні, наступна флагманська астрофізична місія, Nancy Grace Roman Space Telescope, ймовірно, буде відкладена через відставання від графіку у зв’язку з пандемією COVID.
«У нас дійсно є негативний вплив COVID», – сказала Джулі МакЕнері, старший науковий співробітник місії, раніше відомої як Wide Field Infrared Survey Telescope(WFIRST). Вона зазначила, що програма працює з «ефективністю 70%» з моменту початку пандемії. Затримка становить кілька місяців, а не років, і пандемія була єдиною проблемою, з якою зіткнувся телескоп. Пол Герц, директор астрофізичного відділу NASA зазначив, що дата запуску місії, ймовірно, буде перенесена через пандемію з кінця 2025 р на середину 2026 р.

Переглянути джерело

Xingyun Satellite Co. отримала $400 млн фінансування на розгортання свого низькоорбітального угруповання

Дочірне підприємство Китайської корпорації аерокосмічної науки і технологій (China Aerospace Science and Technology Corporation, CASC) Xingyun Satellite Co., що займається створенням супутникового угруповання, оголосило про завершення масштабного раунду фінансування, в ході якого було отримано ~2,63 млрд юанів ($ 400 млн). У зазначеному раунді взяли участь китайські фінансові компанії ICBC Investment, China Merchant’s Capital та Shenzhen Capital Group. Зазначається, що цей раунд став найбільшим в Китаї раундом фінансування промислового Інтернету речей (ІоТ).
Інвестори розраховують, що угруповання Xingyun стане активатором промислової бізнес-моделі ІоТ Китайської аерокосмічної наукової та промислової корпорації (China Aerospace Science and Industry Corp., CASIC) «CASICloud». Отримане фінансування буде спрямоване на розгортання до 2023 року низькоорбітального угруповання та створення IoT терміналів. Очікується, що угруповання компанії Xingyun Satellite зможе потіснити на китайському ринку Iridium. В китайських ЗМІ відзначають, що в короткостроковому плані, всі китайські проекти зі створення низькоорбітальних угрупувань будуть об’єднані державою в рамках одного проекту та надаватимуть комплексні послуги космічного зв’язку.

Переглянути джерело

У Росії розробляється законопроект про підприємницьку діяльність в галузі дослідження космосу

Група російських сенаторів розробила проект закону, який законодавчо закріплює поняття підприємницької діяльності в галузі дослідження і використання космічного простору. «Підприємницька діяльність в галузі дослідження і використання космічного простору – це самостійна, здійснювана на свій ризик космічна діяльність, спрямована на систематичне отримання прибутку», – йдеться в тексті документа.
«Підприємницька космічна діяльність здійснюється відповідно до принципів забезпечення державних інтересів, у тому числі безпеки держави, стимулювання використання комерційними організаціями та індивідуальними підприємцями власних ресурсів для розвитку космічної діяльності та ракетно-космічної промисловості, захисту державою прав і законних інтересів учасників підприємницької космічної діяльності.
Підприємницька космічна діяльність здійснюється в наступних формах: використання об’єктів промислового, наземного випробувально-експериментального, моделюючого, навчально-тренувального комплексів, об’єктів наземної космічної інфраструктури, проведення науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт, виготовлення космічної техніки, в тому числі космічних систем дистанційного зондування Землі, зв’язку та мовлення, навігації цивільного призначення, проведення проектних, складально-налагоджувальних робіт, продаж космічної продукції та інші угоди з неї», – уточняється в проекті закону.
Необхідність прийняття законопроекту обумовлена потребою розвитку підприємницької космічної діяльності у РФ, створення сприятливих умов для залучення приватних інвестицій у розвиток космічної галузі, підвищення конкурентоспроможності приватних космічних підприємств на світовому ринку і розвитку космічних технологій. «Потреба створення державного приватного партнерства у сфері космічної діяльності заснована на необхідності залучення російських приватних космічних підприємств в освоєння і розвиток Арктики», – підкреслюється в документі.

Переглянути джерело

Триває підготовка запуску Космічного телескопа NASA ім. Джеймса Вебба

У США триває підготовка Космічного телескопа NASA ім. Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST) до запуску у жовтні. На даний момент технічним експертам вдалося вирішити технічні проблеми, які могли б виникнути через різкий перепад тиску при скиданні обтічника РН Ariane 5. Крім того, ремонтуються два транспондери, в яких у січні було виявлено технічні несправності. JWST проходить останню серію випробувань тестів, у тому числі тест з згортання основного дзеркала. Заявляється, що супутник вже цього літа буде підготовлений до відправки на космодром Куру для остаточної підготовки до запуску.
У той час як JWST дотримується дати запуску в жовтні, наступна флагманська астрофізична місія, Nancy Grace Roman Space Telescope, ймовірно, буде відкладена через відставання від графіку у зв’язку з пандемією COVID. «У нас дійсно є негативний вплив COVID», – сказала Джулі МакЕнері, старший науковий співробітник місії, раніше відомої як Wide Field Infrared Survey Telescope(WFIRST). Вона зазначила, що програма працює з «ефективністю 70%» з моменту початку пандемії. Затримка становить кілька місяців, а не років, і пандемія була єдиною проблемою, з якою зіткнувся телескоп. Пол Герц, директор астрофізичного відділу NASA зазначив, що дата запуску місії, ймовірно, буде перенесена через пандемію з кінця 2025 р на середину 2026 р.

Переглянути джерело

FAA оновила пускові ліцензії Orbital Science

Після завершення огляду, Федеральна авіаційна адміністрація США (Federal Aviation Administration, FAA) оновила дві пускові ліцензії, які дають право компанії Orbital Sciences (дочірня компанія Northrop Grumman) здійснювати пуски ракет Pegasus з території острову Воллопс та мису Канаверал. При цьому, компанія повинна буде отримувати дозвіл на проведення специфічних пусків (specific launches). Термін дії ліцензій становить 5 років. Оскільки однією з особливостей ракети Pegasus є «повітряний старт», то FAA особливу увагу при розгляді приділило питанням безпеки використання системи.
Довідково: 4 березня стало відомо, що Центр космічних та ракетних систем (Space and Missile Systems Center) Космічних сил США минулого липня уклав з компанією Northrop Grumman контракт на здійснення влітку 2021 року місії TacRL-2, яка полягає у запуску ракети Pegasus з літака-носія L-1011 компанії Northrop Grumman з авіабази ВПС США Vandenberg.
Місія є частиною програми Космічних сил США «Tactically Responsive Launch».

Переглянути джерело

Оприлюднено дані про місію ЄКА Lunar Pathfinder

Місія Європейського космічного агентства (ЄКА) Lunar Pathfinder буде нести на своєму борту передовий навігаційний приймач. У ЄКА відзначають, що це експериментальне корисне навантаження знаменує собою підготовчий етап в амбітному плані ЄКА щодо розширення надійного покриття супутниковою навігацією, а також каналами зв’язку в інтересах проведення наукових досліджень. Запуск Lunar Pathfinder планується на кінець 2023 року. Особливістю його функціонування стане те, що він буде пропонувати комерційні послуги ретрансляції даних для місячних місій, одночасно розширюючи експлуатаційні межі сигналів супутникової навігації. Основна антена цього приймача була розроблена в рамках програми ЄКА General Support Technology Program, а основний блок приймача був розроблений в рамках програми ЄКА з інновацій та підтримки в області навігації (NAVISP). Приймач Lunar Pathfinder розрахований на досягнення точності позиціювання близько 100 м.
Супутникова навігація дозволить виконувати «точне визначення орбіти» місячних супутників, відзначає глава Управління навігаційної підтримки ЄКА Вернер Ендерле: «Традиційне визначення орбіти супутників, що знаходяться на місячній орбіті, виконується за допомогою радіолокації з використанням наземних станцій. Демонстрація Lunar Pathfinder стане важливою віхою у місячній навігації та змінить весь підхід. Це не тільки збільшить автономність космічних апаратів і підвищить точність результатів, але і допоможе знизити експлуатаційні витрати».

Переглянути джерело

C6 Launch Systems представила новий випробувальний стенд

Канадська корпорація C6 Launch Systems представила новий стенд для статичних ракетних випробувань у зоні вертикального запуску космодрому «Америка». Стенд був спроектований, побудований та встановлений компанією Highland Enterprises. Відповідно до прес-релізу, випробувальний стенд дозволяє здійснювати випробування великої кількості двигунів різних розмірів та буде використовуватись компанією C6 Launch та іншими клієнтами космодрому. C6 витратила останні вісім місяців на проектування і створення всієї випробувальної системи за підтримки компанії Ursa Major Technologies і Spaceport America. Розробка стенду коштувала компанії $ 200 тис.
Компанією C6 Launch Systems у подальшому будуть проведені випробування системної інтеграції протягом шеститижневого періоду, що будуть включати запуск двигунів на космодромі «Америка». У прес-релізі говориться, що випробування необхідні для підтвердження роботи підсистем авіоніки, управління двигуном, наземного управління та зв’язку.

Переглянути джерело

Компанією Capella Space опубліковано перші дані з КА Capella 3 та Capella 4

Компанія Capella Space отримала перші супутникові дані SAR КА Capella-3 і Capella-4, що були запущені в рамках місії SpaceX Transporter-1. На знімку представлена найбільша в Росії база атомних підводних човнів (пункт базування Тихоокеанського флоту РФ Вілючинськ на о. Рибачий), де у замерзлій Авачинській бухті спостерігається кілька пришвартованих підводних човнів. Використовуючи знімок, досвідчений аналітик може легко визначити належність центрального підводного човна до класу II Акула, К-295 або «Самара».
«Храм Неба» – один з найважливіших імператорських храмів Пекіна, а також популярний туристичний об’єкт. Аналітик-економіст міг би використати зону паркування на цьому зображенні як джерело об’єктивної та своєчасної інформації про відновлення внутрішньої туристичної індустрії Китаю у зв’язку зі зміною обмежень на поїздки в зв’язку з пандемією. На цьому нічному знімку SAR показаний Раджпат, великий церемоніальний бульвар в Нью-Делі, що веде до Воріт Індії. Це важливе місце для аналітиків, оскільки ця територія часто є місцем проведення національних парадів та протестів.
З моменту початку комерційної діяльності на початку 2021 року комерційна група Capella Space зібрала понад 34 ТБ даних та розраховує, що до кінця 2021 року цей показник в десятки разів збільшиться. Дані компанії використовуються для різних цілей, включаючи моніторинг інфраструктури, економічних і геополітичних тенденцій розпізнавання аномальної активності та ідентифікація таких об’єктів, як автомобілі, вантажівки та судна, з високим просторовим та часовим розрізненням.

Переглянути джерело

Інформаційна довідка щодо запуску

22 березня 2021 року о 06:07 UTC з пускової установки № 6 майданчика № 31 «Восток» космодрому Байконур (Казахстан) за допомогою ракети-носія «Союз-2.1а» з розгінним блоком «Фрегат» було виведено на орбіту 38 космічних апаратів. В якості основного корисного навантаження був південнокорейський супутник дистанційного зондування Землі CAS500-1. Крім того, ракета попутно вивела в космос супутники 18 країн світу.
«CAS500-1» – це південнокорейський супутник дистанційного зондування Землі корейського інституту аерокосмічних досліджень «KARI». «CAS500-1» створили у рамках національної програми уряду Кореї з розробки та експлуатації супутників середнього класу масою 500 кг, обладнаних оптико-електронною апаратурою високої розрізненості, для спостереження за Землею з низької навколоземної орбіти висотою 500 км. Основним завданням КА «CAS500-1» є надання електронно-оптичних зображень розрізненістю 0,5 м у панхроматичному режимі та 2 м у кольоровому режимі.
Контракти на запуск КА CAS500-1 були підписані у 2017 році між компанією «Главкосмос» («Главкосмос Пускові послуги») та Корейським інститутом аерокосмічних досліджень (КАРІ).
«GRUS» – це угруповання з чотирьох 80-кілограмових мікросупутників спостереження Землі, розроблених японською компанією Axelspace. Супутники оснащені високопродуктивними оптичними телескопами, які дозволяють робити знімки з просторовим розрізненням 2,5 м зі смугою огляду більше 50 км.
GRUS може отримувати панхроматичні і багатоспектральні зображення. Просторове розрізнення становить 2,5 м для панхроматичних зображень та 5 м для багатоспектральних.
Супутники GRUS оснащені телескопами та ультрасучасними сенсорами, смуга зйомки становить більше 50 км для кращого покриття всієї земної кулі. Супутники GRUS надаватимуть можливість щодня оновлювати інформацію про об’єкти зі всьому світу і застосовувати ці дані у різних галузях промисловості та сільського господарства, включаючи лісове господарство, рибальство, картографування, ГІС та моніторинг стихійних лих.
«ELSA-d» (End-of-Life Service by Astroscale, демонстраційний) – це КА служби пошуку та захоплення втрачених космічних апаратів супутникових операторів. ELSA-d є першим проектом японської компанії Astroscale. Його місія полягає в тому, щоб продемонструвати основні технології, які будуть використовуватися у програмі ELSA.
ELSA-d складається з двох супутників: Chaser і Target. Chaser — основний КА, оснащений оптичними сенсорними приладами і механізмом захоплення. Target імітує ціль зі встановленою стикувальною пластиною (DP), яка виконує функцію «маркеру».
«ADELIS-SAMSON» (Space Autonomous Mission for Swarming and Geolocation with Nanosatellites) –експериментальна місія Ізраїльського технологічного інституту Technion. Мета місії – демонстрація довгострокового автономного польоту угруповання. Місія складається з трьох наноспутників, побудованих за стандартом 6U CubeSat.
«CANYVAL-C» (CubeSat Astronomy by NASA and Yonsei using Vision ALignment Coronagraph) – місія Університету Йонсей, Південної Кореї, у співпраці з NASA.
Мета місії CANYVAL-C – фотографування сонячної корони. Місія полягає у застосуванні технології віртуального телескопа, яка використовує кілька окремих супутників в якості космічного телескопа. Ця місія вимагає розробки технології утримання інерційного центрування, технології формування космічних апаратів з використанням GNC і технології міжсупутникового зв’язку.
Система CANYVAL-C складається з двох супутників CubeSats: Pumbaa і Timon. Pumbaa являє собою CubeSat 2U, який закриває Сонце для отримання зображень корони. Timon – це CubeSat 1U, який знімає корону Сонця за допомогою оптичної камери.
«CHALLENGE ONE» – супутник технології «Інтернет речей» також оснащений передовим комунікаційним обладнанням, розробленим компанією TELNET з Тунісу.

Президент Джо Байден оголосив про намір висунути Білла Нельсона на посаду керівника NASA

19 березня президент Джо Байден оголосив про намір призначити Білла Нельсона (Bill Nelson) на посаду адміністратора Національного управління аеронавтики та космосу (NASA). Виконуючий обов’язки адміністратора NASA Стів Юрчик (Steve Jurczyk) опублікував заяву після номінації президентом Байденом Біла Нельсона на посаду 14-го адміністратора NASA:
«Я радий, що президент Байден призначив колишнього сенатора США Білла Нельсона очолити наше агентство. Білл має перевірену історію підтримки нашої роботи тут, в NASA, і допоміг просунути позиції Америки у галузі досліджень людини, науки, аеронавтики та технологій. Хоча Сенат повинен підтвердити номінацію, я з нетерпінням чекаю продовження співпраці з Біллом та адміністрацією Байдена-Харріс для виконання багатьох критичних місій NASA у найближчі роки».

Переглянути джерело

Компанія Rocket Lab готується до запуску своєї 19-й місії, у рамках якої буде запущено військовий супутник

Компанія Rocket Lab готується до 19-ї місії «They Go Up So Fast». Запуск ракети-носія Electron компанії планується зі стартового комплексу №1 на півострові Маїя у Новій Зеландії 22 березня, з вікном запуску з 22:20 до 23:30 UTC (з 00:20 до 01:30 23 березня за київським часом). За необхідності можливість запуску може бути продовжена до 31 березня. У ході 19-тої місії ракета-носій Electron виведе на орбіту сім супутників для комерційних та урядових операторів, в тому числі супутник-демонстратор нового покоління Photon власної розробки в рамках програми NASA CAPSTONE.
Одним із семи супутників, який буде запущений ракетою Electron, є експериментальний космічний апарат Gunsmoke-J в інтересах Командування космічної та протиракетної оборони армії США (U.S. Army Space and Missile Defense Command, USASMDC). Цей супутник має випробувати технологію візуалізації поля бою для безпосередньої підтримки бойових операцій. За словами розробників, супутник Gunsmoke-J «продемонструє здатність забезпечити ситуаційну обізнаність для найнижчого тактичного рівня».

Переглянути джерело

Компанія Arianespace підписала довгострокову угоду з Avio на постачання 10 ракет Vega C

Європейська компанія Arianespace, що надає послуги з космічних запусків, 19 березня оголосила про підписання угоди з компанією Avio, головним промисловим підрядником випуску ракет Vega і Vega C, про виробництво партії з десяти нових ракет Vega C починаючи з 2023 року. Угода була підписана у Римі 19 березня 2021 року генеральним директором Arianespace Стефаном Ізраелем (Stéphane Israël) та генеральним директором Avio Джуліо Ранцо (Giulio Ranzo). Vega C – це легка ракета-носій нового покоління, яку пропонується використовувати для виведення на орбіту як комерційних, так і державних корисних навантажень.

Переглянути джерело

Компанія Airbus отримала замовлення від Eutelsat

Компанія Airbus SE повідомила, що отримала замовлення від європейського супутникового оператора Eutelsat на створення багатоцільового геостаціонарного телекомунікаційного супутника під назвою EUTELSAT 36D. КА EUTELSAT 36D буде 8-им супутником на платформі Airbus Eurostar Neo та 26-им супутником Airbus, що будується на замовлення Eutelsat. Відповідно до повідомлення виробника, супутник запустять у першій половині 2024 року, а його термін служби складатиме більше 15 років. Фінансові подробиці угоди не розкриваються.

Переглянути джерело

Компанії Capella Space та In-Q-Tel утворюють стратегічне партнерство

Capella Space, провідна американська космічна компанія-постачальник даних SAR, налагоджує співпрацю з In-Q-Tel, американською неприбутковою фірмою венчурного капіталу, яка інвестує у високотехнологічні стартап-компанії, орієнтовані на підтримку розвідувальних можливостей США, з метою розвитку технологій та забезпечення державних установ США комерційними супутниковими знімками.
Повідомлення про цю співпрацю з’явилося після публікації компанією Capella Space 18 березня SAR- зображень високої розрізненості зі своїх супутників Capella-3 та Capella-4. Генеральний директор і засновник Capella Space Payam Banazadeh заявив: «Завдяки партнерству з In-Q-Tel ми розширемо наші відносини з державними партнерами. Наша команда пишається тим, що надає надійні SAR-зображення з високою розрізненістю, щоб забезпечити урядові установи конкурентною перевагою». Супутники Capella-3 та Capella-4 запустили в січні на борту ракети Falcon 9 компанії SpaceX у рамках місії Transporter-1.

Переглянути джерело

Індія та Франція працюють над третьою спільною космічною місією

Індія та Франція працюють над третьою спільною супутниковою місією. Крім того, двостороння космічна співпраця охоплює різні сфери, включаючи програму польоту людини у космос. Про це повідомив голова Індійської організації космічних досліджень (ISRO) K. Sivan. Він розповів, що багато французьких компаній прагнуть використати можливості відкриті недавніми реформами, впровадженими у космічному секторі індійським урядом.
ISRO та французьке космічне агентство CNES здійснили дві спільні місії: Megha-Tropiques у 2011 році, та Saral-Altika у 2013 році. На даний час ISRO та CNES завершили техніко-економічне обґрунтування місії із запуску супутника спостереження Землі з тепловою інфрачервоною камерою TRISHNA (Thermal infraRed Imaging Satellite for High resolution Natural resource Assessment) і доопрацьовують механізм реалізації спільної розробки.

Переглянути джерело

Індія планує укласти космічну угоду із Саудівською Аравією та просуває ключові проекти з країнами QUAD

Індія та Саудівська Аравія провели обговорення щодо започаткування співпраці у галузі космічної науки і техніки та дослідили можливість укладання космічної угоди. Крім того, за останні кілька тижнів Нью-Делі сприяв космічним зв’язкам із країнами QUAD (Quadrilateral Security Dialogue) – США, Японією та Австралією. Раніше ISRO провела зустрічі з представниками японського космічного агентства JAXA, NASA та Австралійського космічного агентства (ASA) з метою просування ключових програм, таких як спільна місячна місія, супутникова програма візуалізації Землі (NISAR), програма навігаційного забезпечення та організація участі Австралії в рамках пілотованої космічної місії Gaganyaan.
17 березня голова ISRO K. Sivan та президент ради директорів Саудівської космічної комісії принц Султан Бен Салман провели зустріч у віртуальному режимі. «Керівники космічних відомств обговорили питання започаткування співпраці у сферах, що становлять взаємний інтерес. Також була обговорена можливість укладання Меморандуму про взаєморозуміння у космічній галузі», – йдеться у заяві ISRO.

Переглянути джерело

Компанія Rocket Lab вивела на орбіту партію малих супутників

22 березня компанія Rocket Lab запустила шість малих супутників для комерційних та урядових споживачів, а також власний супутник-демонстратор. Ракета Electron стартувала з пускового комплексу №1 компанії на півострові Маїя, Нова Зеландія, о 18:30 EST (12:30 за київським часом). Найбільшим корисним навантаженням ракети був супутник Gen-2 ДЗЗ компанії BlackSky, сьомий в угрупованні супутників, які забезпечують зображення з високою роздільною здатністю.
Інтерес викликає малий супутник формату 3U cubesat Gunsmoke-J, створений Командуванням космічної та протиракетної оборони армії США (U.S. Army Space and Missile Defense Command, SMDC). Запуск цього супутника викликав суперечки в Новій Зеландії через занепокоєння, висловлене суспільними організаціями, щодо того, що супутник може бути використаний американськими військовими для націлювання зброї, у тому числі ядерної. Ці організації, зокрема Новозеландська партія зелених, просили уряд призупинити дії ліцензій, наданих Новозеландським космічним агентством на запуск Gunsmoke-J та інших військових супутників США. SMDC описує Gunsmoke-J як демонстрацію технологій, «які можуть допомогти сухопутному командиру у ведення вогню на великі дальності». КА перевірить здатність надавати зображення безпосередньо на поле бою. Проте уряд Нової Зеландії не зробив жодних кроків щодо зупинення запуску.
На додаток до розгортання шести супутників, у ході місії запущено супутник-демонстратор компанії Photon. Це вже друге випробування Photon після місії «First Light», запущеної в серпні 2020 року. У ході випробування, за словами компанії, будуть тестуватися системи, необхідні для запуску цього року місячної місії NASA CAPSTONE.

Переглянути джерело

Китайський супутник зруйнувався у космосі

18-а ескадрилья контролю космічного простору (18 Space Control Squadron) ВПС США повідомила про руйнування у космосі китайського метеорологічного супутника Yunhai 1-02. Інцидент трапився 18 березня о 07:41 UTC (09:41 за київським часом). Здійснюється відстеження 21 пов’язаного з руйнуванням уламки, аналіз триває. Супутники Yunhai-1, побудовані Шанхайською академією космічних технологій (Shanghai Academy of Spaceflight Technology, SAST), використовуються для спостереження за атмосферою, морським та космічним середовищем, для запобігання стихійних лих та пом’якшення їх наслідків, а також наукових експериментів. Також існує думка, що супутники серії Yunhai мають військове призначення. Перший супутник угруповання, Yunhai 1-01 був запущений 11.11.2016 р. Другий супутник, Yunhai 1-02, – 25.09.2019 р. Супутники були виведені на орбіту 760 км × 787 км, 98.5°.

Довідково: 10 березня о 07:11 UTC (09:11 за київським часом) був зруйнований з утворенням 16 уламків недіючий метеорологічний супутник NOAA 17, що належав Національній адміністрації океанічних і атмосферних досліджень США.

Переглянути джерело

Рахункова палата США представила звіт щодо розвитку гіперзвукової зброї

22 березня Рахункова палата США (Government Accountability Office, GAO) опублікувала звіт «Гіперзвукова зброя: Міністерство оборони має уточнити ролі та обов’язки з метою забезпечення координації зусиль з розвитку». Гіперзвукова зброя має швидкість щонайменше в 5 разів більше швидкості звуку, має непередбачувані траєкторії польоту, і, як очікується, від неї буде дуже важко захиститися.
GAO визначила 70 державних програм з розробки гіперзвукової зброї та супутніх технологій, пов’язаних з нею, які, за оцінками, коштуватимуть майже $ 15 млрд протягом 2015–2024 рр. Ці програми виконуються Міністерством оборони у співпраці з Міністерством енергетики та, у частині розвитку гіперзвукових технологій, Національним управлінням аеронавтики та космосу (NASA). На Міністерство оборони припадає майже вся ця сума.
Більша частина цього фінансування спрямована на розробку зразків наступальної гіперзвукової зброї та їх потенційне розгортання. Крім того, ця сума також включає значні інвестиції у розробку технологій для гіперзвукової зброї наступного покоління та, у меншій частині, спрямовані на протидію гіперзвуковій загрозі. Міністерство енергетики та NASA мають домовленості з Міністерством оборони про їх допоміжні ролі, але саме Міністерство оборони не визначило ролі, обов’язки та повноваження підлеглих організацій та служб, які працюють над розробкою гіперзвукової зброї. Без чіткого визначення ролей, відповідальності і повноважень Міністерство оборони ризикує перешкодити просуванню до створення гіперзвукової зброї і утворити потенціал для конфліктів і марної трати ресурсів по мірі того, як в майбутньому будуть прийматися рішення про більші інвестиції.
Представлений звіт визначає: (1) зусилля уряду США щодо розробки існуючих гіперзвукових систем та їх витрати, (2) виклики цим зусиллям і те, що робиться для їх вирішення, та (3) ступінь ефективності уряду США у координації цих зусиль. Це публічна версія конфіденційного звіту, який GAO видала у січні 2021 року. Інформацію, яку Міністерство оборони вважало конфіденційною, було виключено.

Переглянути джерело

Британські ВПС «готуються до космічної війни» після випробування російської протисупутникової зброї

Британські Королівські ВПС (RAF) готуються до космічної війни після успішного випробування Росією протисупутникової зброї. Головний маршал авіації, начальник штабу RAF Майк Вігстон (Mike Wigston) попередив, що Великобританія повинна наздогнати своїх противників, інакше Росія може використати «повну залежність» британських військових від космосу. В останні місяці Росія успішно випробувала протисупутникову зброю.

Довідково: 15 грудня 2020 р. Росія попереджала про закриття повітряного простору для проведення випробувань. Експерти Космічних сил США вважають, що було проведено випробування ракети системи ПРО А-325 PL-19 Nudol, яка може використовуватися як захисна зброя-перехоплювач, але також може використовуватися для збиття супутників на орбітах від 100 до 1200 миль над поверхнею Землі.

Тим часом Великобританія формує перше космічне командування у складі RAF. Роль командування полягатиме у посиленні здатності країни захищати свої активи в космосі. Великобританія також має намір запустити свою першу ракету в космос наступного року. Очікується, що більш детальна інформація бути представлена у документі оборонного планування, який має бути оприлюднено найближчим часом. Цим документом буде визначено виділення до £ 16,5 млрд на розвиток нових космічних технологій.

Довідково: 16 березня Британський уряд опублікував Комплексний огляд безпеки, оборони, розвитку та зовнішньої політики (Integrated Review of Security, Defence, Development and Foreign Policy). Згідно документу, до 2030 року передбачається отримати можливість відстежувати, захищати та відстоювати інтереси країни у космосі.

Переглянути джерело

Інформаційна довідка про запуск КА «Starlink»

24 березня 2021 року о 08:28 (UTC) з мису Канаверал, Флорида, США з пускового майданчику SLC-40 за допомогою ракети-носія «Falcon – 9 v1.2 (Block 5)» було
здійснено запуск 60 супутників зв`язку «Starlinк».
«Starlink» – це проект супутникової системи, реалізований компанією SpaceX, його мета полягає у створенні дешевого високопродуктивного супутникового інтернет-зв’язку.
Всього компанія Ілона Маска має намір запустити приблизно 12 тисяч міні-супутників, які будуть забезпечувати населенню планети безперебійний доступ до Мережі.
Завдання мають намір виконати до кінця наступного десятиріччя.
60 супутників – це максимально можлива кількість для розміщення всередині Falcon-9 v1.2 (Block 5), хоча у майбутньому збільшений обтічник дозволить запускати більше 60 супутників за одну місію.
У SpaceX з розумінням поставилися до прохання астрономічної спільноти зменшити відбивну здатність супутників, тому, нова група супутників Starlink оснащена спеціальними висувними сонячними козирками для блокування потрапляння сонячного світла на певні елементи апаратів.

Інформаційна довідка про запуск КА «OneWeb 5»

25 березня 2021 року о 02:47 (UTC) з космодрому «Восточний» (РФ), за допомогою ракети-носія «Soyuz-2-1b Fregat» було здійснено запуск 36-ти комунікаційних супутників серії «OneWeb 5». Поточна структура супутникової мережі OneWeb складається з більше ніж 650 супутників масою близько 150 кг, що працюють на орбітах 1200 км. Кожен супутник здатний забезпечувати пропускну здатність не менше 8 Гігабіт на секунду для забезпечення доступу в Інтернет. Спочатку планувалося, що супутники будуть мати міжсупутникові канали, але у липні 2018 року OneWeb вирішила не впроваджувати їх і замінити більш ніж на 40 шлюзів по всьому світу, кожен з яких може підключатися до супутників на відстані до 4000 кілометрів.
Супутники OneWeb будуть виведені на орбіту з висотою близько 500 кілометрів перед тим, як піднятися за допомогою бортової електричної силової установки на свою робочу орбіту у 1200 км. У березні 2020 року OneWeb оголосила про банкрутство. Активи OneWeb були продані на аукціоні у липні 2020 року. Аукціон виграв консорціум, що складається з індійською телекомунікаційною компанії Bharti Global і уряду Великобританії.

Росія і США провели консультації з питань космічної безпеки

23 березня у форматі відеоконференції пройшли російсько-американські консультації з питань космічної безпеки. Відбувся обмін думками з широкого кола проблем, що стосуються забезпечення безпеки космічної діяльності. Висловлена зацікавленість в продовженні діалогу з даної проблематики.

Переглянути джерело

Компанія Lockheed Martin отримала контракт на модернізацію ключового елементу ПРО США

Агентство протиракетної оборони США (Missile Defense Agency, MDA) на етапі конкурентного відбору обрало Lockheed Martin та її партнера Aerojet Rocketdyne для постачання найдосконалішої системи протиракетної оборони – ракети перехоплювача наступного покоління (Next Generation Interceptor, NGI). Контракт на створення NGI у розмірі $ 3,7 млрд. є першим кроком у розробці та демонстрації на вимогу MDA модернізації існуючої наземної системи ПРО на маршовій ділянці польоту (Ground-based Midcourse Defense, GMD).

Переглянути джерело

Пентагон планує виділення коштів на протиракетну оборону о. Гуам у бюджеті на 2022 рік

Перші кроки щодо побудови системи ПРО Aegis Ashore на о. Гуам можуть бути передбачені в оборонному бюджеті на 2022 рік, що є частиною зусиль з посилення оборони тихоокеанського напрямку, який, можливо, підпадає під загрозу першого удару китайських збройних сил. Кілька джерел, знайомих з обговоренням питань бюджету у Пентагоні, заявляють, що є необхідність фінансування роботи з розміщення системи ПРО на острові. Запит щодо розгортання системи Aegis на о. Гуам є частиною Тихоокеанської ініціативи стримування, поданої у Конгрес США на початку березня.
Загалом ці ініціатива передбачає виділення $ 27 млрд. протягом п’яти років на побудову низки полігонів, покращення системи ПРО та логістики на Тихоокеанському напрямку. План передбачає $ 4,6 млрд. у 2022 році, з них $ 350 млн. на систему оборони о. Гуам, як частину витрат у розмірі $ 1,3 млрд. до 2027 року.

Переглянути джерело

Arianespace та EUMETSAT підписали оновлену Угоду про послуги запуску двох метеосупутників

23 березня EUMETSAT та Arianespace підписали оновлення своєї Угоди про послуги запуску двох метеосупутників третього покоління (MTG). Завдяки цій оновленій угоді EUMETSAT підтверджує, що Arianespace запускає ехолот-супутник MTG-S1 та супутник зображення MTG-I2 за допомогою ракети-носія нового покоління Ariane 6. Ця оновлена угода є наслідком підписання EUMETSAT у грудні 2020 року «спільної заяви про інституційну експлуатацію Ariane 6 та Vega C» на користь європейських переваг щодо пускових установок в інституційних місіях у Європі. За планом супутник MTG-S1 буде виведений на орбіту у першій половині 2024 року, запуск MTG-I2 планується у другій половині 2025 року. В обох випадках супутники будуть виведені на геостаціонарну орбіту.

Переглянути джерело

Японська супутникова компанія Synspective уклала з німецькою компанією Exolaunch угоду про запуск свого супутника SAR «StriX-β»

Компанія Synspective Inc., постачальник супутникових даних та аналітичних рішень на основі інформації від супутників-радарів із синтезованою апертурою (Synthetic Aperture Radar, SAR), оголосила про укладання угоди з німецьким постачальником пускових послуг Exolaunch про запуск свого другого демонстраційного супутника «StriX-β» на російській ракеті-носії «Союз-2» з космодрому Східний наприкінці 2021 року. StriX-β – другий демонстраційний супутник (перший супутник, Strix-α, був виведений на орбіту 15.12.2020 ракетою Electron компанії Rocket Lab). Запуск StriX-β має на меті продемонструвати нову технологію «InSAR (Interferometric SAR)», спеціальну методику аналізу SAR для виявлення міліметрових зміщень поверхні землі. Відповідно до угоди, Exolaunch надаватиме послуги запуску, управління місією та інтеграції супутника Strix-β, який буде виведений на орбіту Synspective. Strix-β є другим супутником угруповання з 30 SAR-супутників, яке Synspective планує створити до кінця 2020-х років.
Довідково: 16 лютого Synspective Inc. оголосила про отримання зображення зі свого першого супутника-радара SAR StriX-α. Це стало першим японським комерційним космічним SAR-зображенням, отриманим приватною компанією. Супутник проводить зйомку із просторовою розрізненістю 3 м у режимі StripMap та 1 м у режимі Sliding SpotLight.

Переглянути джерело

Північна Корея провела випробування ракети малої дальності

У минулі вихідні Північна Корея випустила декілька ракет малої дальності через кілька днів після візиту до регіону вищих американських оборонних та дипломатичних посадовців, заявили представники Білого дому 24 березня. Це стало першим відкритим викликом Пхеньяну адміністрації Байдена. Проте офіційні особи адміністрації Байдена спробували зменшити значення ракетних випробувань, зазначивши, що вони не підпадають під дію резолюцій Ради Безпеки ООН, покликаних утримати Північну Корею від реалізації своєї ядерної програми.
Посадовці заявили, що не будуть блокувати зусилля Вашингтону із взаємодії з Північною Кореєю щодо денуклеаризації. Дві ракети були випущені 21 березня, повторюючи минулу практику Пхеньяна з провокації та випробувань як Вашингтона, так і Сеула. Але це були системи небалістичних ракет малої дальності, які не підпадають під резолюції Ради Безпеки ООН, що забороняють більш небезпечну зброю. Це не було випробуванням ядерної зброї або запусками балістичних ракет, які Пхеньян використовував для провокації попередніх урядів США, заявивли чиновники.

Переглянути джерело

Перший командувач Космічних військ РФ пояснив важливість їх створення

Перший командувач Космічних військ РФ генерал-полковник Анатолій Пермінов в інтерв’ю «РІА Новини» у середу, 24 березня, розповів про важливість своєчасного створення в Росії Космічних військ. За його словами, створення Космічних військ «було правильним, своєчасним і актуальним для ЗС РФ». Це підтвердило і подальше створення аналогічних військ в інших країнах. Він також додав, що правильність рішення «підтвердила реальна діяльність ЗС РФ у бойовій обстановці в Сирії».
Пермінов зазначив, що після створення Космічних військ необхідно продовжувати нарощування взаємодії різних родів і видів військ, збільшуючи застосування космічних сил і засобів у сухопутних, морських і повітряних операціях. «Фраза «Хто буде володіти космосом, той буде панувати на полі бою» виголошена не нами, але підтверджує свою вірність для військ будь-якої країни», – підкреслив генерал-полковник. 24 березня 2001 року указом президента Росії був створений новий рід військ – Космічні війська.
Як самостійний рід військ вони проіснували до 2011 року, після чого були перетворені у Війська повітряно-космічної оборони, а з 2015 року увійшли до складу Повітряно-космічних сил під попередньою назвою. У сферу відповідальності входить моніторинг та виявлення загроз для країни з космосу, запуск космічних апаратів на орбіту, управління орбітальним угрупованням тощо.

Переглянути джерело

Канадська компанія MDA планує вийти на біржу для отримання $0,4 млрд фінансування

Компанія MDA Ltd. 22 березня подала документи на первинне публічне розміщення акцій з метою отримання фінансування для виплати боргу та інвестицій у нові проекти. У поданих до канадських регулюючих органів із цінних паперів документах, MDA оголосила про намір отримати близько $0,4 млрд (0,5 млрд канадських доларів) у ході IPO. На даний час, компанія оцінюється в більш ніж $2,2 млрд. Відзначається, що у квітні минулого року компанія придбала канадський підрозділ Maxar за $1 млрд. Компанія відома розробками супутників з SAR та роботизованих маніпуляторів.
Попередньо планується виплатити близько 80% непогашеного боргу – $340 млн. Кошти які залишаться після виплати частини боргів компанія планує інвестувати у розробку радіолокаційних супутників нового покоління та ГІС бізнес, що забезпечить зростання відповідного сегмента компанії з $179 млн у 2020 році до $565 млн до 2025 року. Також компанія розраховує збільшити загальний обсяг доходів з $411 млн (2020 рік) до $800 – $900 млн у 2022 році, а до 2025 року забезпечити дохід у розмірі близько $1,5 млрд.
Інвестиції у нове покоління радіолокаційних супутників, включають розробку нового КА, який змінить існуючий Radarsat-2. Будівництво цього супутника (SARnext) буде коштувати близько $350 млн. MDA прогнозує, що SARnext буде приносити $2 млрд доходу протягом 15 років. Також, компанія очікує, що кілька інших програм принесуть зростання доходів у найближчі декілька років. До таких проектів відноситься Canadarm3, Lightspeed та контракти з військово-морськими силами Канади. Виконання початкового контракту зі створення роботизованого маніпулятора Canadarm3 та контрактів, які заплановані на цей рік стосовно наступних етапів розробки та експлуатації виробу протягом 15 – річного періоду, забезпечать MDA дохід у $1,4 млрд.
Ще одним перспективним проектом є постачання антенних систем для Lightspeed, угруповання широкосмугових мереж на низькій навколоземній орбіті Telesat. Роботи в рамках проекту Lightspeed принесуть MDA протягом декількох років $800 млн доходу з великою перспективою його збільшення в майбутньому, оскільки Telesat може скористатись можливістю розширити угруповання Lightspeed з 300 супутників до 1600.

Переглянути джерело

Європейське космічне агентство виділило €10,45 млн компаніям Orbex та Skyrora

Європейське космічне агентство (ESA) надало британським стартапам Orbex та Skyrora €10,45 млн ($12,35 млн) для підтримки розробки нових легких ракет. Контракти присуджені в рамках програми Boost!, що спрямована на розвиток нових комерційних космічних транспортних послуг. Агентством прийнято програму Boost! під час засідання ради ESA Space19+, що відбулась в листопаді 2019 року. Про відкритий конкурс пропозицій було оголошено в квітні минулого року. Кожен з контрактів наданих у рамках програми Boost! визначають конкретні задачі, на досягнення яких компаніям надано фінансування.
Компанія Orbital Launch Express (Orbex) розробляє двоступеневу легку ракету Prime, яка оснащена двигунами виготовленими з використанням адитивних технологій та призначена для виведення корисних вантажів вагою до 150 кг на низьку навколоземну орбіту. Отримані Orbex €7,45 млн буде використано для розробки авіоніки, програмного забезпечення та систем наведення, навігації та управління Prime. У рамках контракту, Orbex повинна залучити ще €4,7 млн з приватних джерел.
Компанія Skyrora розробляє триступеневу ракету Skyrora XL, що розрахована на виведення до 315 кг корисного навантаження на сонячно-синхронну та полярну орбіти до 1 тис км. Майже €3 млн надані Skyrora, будуть використані для робіт над ракетним двигуном, що приводить у дію першу та другу ступені ракети Skyrora XL та проведення інтегрованих статичних вогневих випробувань.
Під час засідання Space19+, на якому програма Boost! була прийнята, Великобританія заявила про виділення додатково £12 млн на дану програму. На додаток до фінансування програми ESA Boost!, Великобританія оголосила, що вона працює над введенням нормативно-правової бази для дозволу проведення комерційних запусків з території країни з 2022 року. Стартапи Orbex та Skyrora приєднуються до таких компаній, як HyImpulse Technologies, Rocket Factory Augsburg та Isar Aerospace, які також отримали фінансування €1,5 млн кожна в рамках зазначеної програми ESA в листопаді.

Переглянути джерело

Космічний апарат BlackSky 7 передав дані ДЗЗ протягом перших 24 годин після запуску

BlackSky продемонструвала перші дані ДЗЗ з КА BlackSky 7, після його запуску о 22:30 UTC 22 березня 2021 року в рамках місії Rocket Lab «They Go Up So Fast». Протягом доби після виведення, BlackSky провела перевірку КА та отримала перші зображення. Дані були передані по низхідній лінії зв’язку, оброблені та проаналізовані з використанням набору алгоритмів AI/ML BlackSky Spectra AI для виявлення об’єктів інтересу.
Супутник BlackSky другого покоління був розроблений та виготовлений партнером BlackSky компанією LeoStella. КА BlackSky 7 – один з останніх побудованих супутників на виробничій лінії LeoStella, де на даний час йде процес будівництва 16 супутників для BlackSky. Завдяки чисельно зростаючому угрупованню супутників, BlackSky відстежує глобальні події і забезпечує високу ситуаційну обізнаність комерційних та державних замовників по всьому світу.

Переглянути джерело

BlackSky укладає угоду з Rocket Lab на запуск восьми супутників у 2021 році

Компанією BlackSky, що позиціонує себе як постачальник геопросторових даних, оголошено про укладення угоди з Rocket Lab на запуск восьми супутників до кінця 2021 року. Компанії BlackSky та Rocket Lab є партнерами з 2019 року. Нещодавно в рамках спільної місії ракета Electron від Rocket Lab вивела на орбіту з космодрому у Новій Зеландії супутник BlackSky. Очікується, що після виведення нових восьми супутників, до кінця року чисельність угруповання BlackSky складе 14 КА.
У даний час BlackSky запускає супутники другого покоління та працює над версією третього покоління, яка буде мати просторову розрізненість 0,5м у діапазоні короткохвильового інфрачервоного випромінювання для кращого отримання зображень при слабкому освітленні. Генеральний директор BlackSky Брайан О’Тул повідомив, що компанія планує створити угруповання з 30 КА через декілька років, а також, що не працює виключно з Rocket Lab та планує користуватись послугами інших постачальників пускових послуг залежно від економічних показників.

Переглянути джерело

Японський оператор Sky Perfect JSAT замовив перший супутник у компанії Airbus

Японська компанія Sky Perfect JSAT вперше замовила будівництво супутника Superbird-9 у європейського аерокосмічного гіганта Airbus для запуску в 2024 році. Його буде побудовано на платформі для корисного навантаження OneSat від Airbus. JSAT повідомляє, що даний геостаціонарній супутник буде одночасно забезпечувати широкосмугові послуги для морського, авіаційного та інших ринків. Він буде використовувати Ku-діапазон для надання послуг, в першу чергу орієнтуючись на Японію та Східну Азію, крім того матиме можливість надавати послуги широкосмугового зв’язку у Ka-діапазоні.
Попередньо, японська компанія планує інвестувати в проект 30 млрд єн ($275 млн). Глава відділу космічних систем Airbus Жан-Марк Наср, заявив: «Це визначний контракт для Airbus в Японії, і це є першим випадком, коли японський телекомунікаційний оператор замовляє супутник з Європи»

Переглянути джерело

Космічні сили США проведуть запуск п’ятого супутника SBIRS в травні

Відповідно анонсу Космічних сил США, геостаціонарний супутник SBIRS GEO-5 вартістю $1,6 млрд виробництва Lockheed Martin прибув на мис Канаверал, Флорида для запуску 17 травня з використанням ракети United Launch Alliance Atlas 5. Супутники системи SBIRS використовують інфрачервоні датчики для виявлення пусків ракет та забезпечення попередження про ракетний напад. Перший супутник запущений в 2011 році, другий – в 2013 році, третій – в 2017 році і четвертий – в 2018 році. Останній супутник SBIRS GEO-6 буде запущено в 2022 році. Компанія ULA повідомила, що Atlas 5 для місії SBIRS GEO-5 буде мати конфігурацію 421 – з чотириметровим обтічником корисного навантаження, двома твердотільними прискорювачами та одним двигуном верхнього ступеня.

Переглянути джерело

ABL Space Systems отримує $170 млн фінансування в рамках раунду В

Розробник малих ракет-носіїв ABL Space Systems оголосив про отримання $170 млн фінансування для створення інфраструктури та стартових майданчиків перед першим запуском. ABL Space Systems повідомила, що раунд B очолював фонд T. Rowe Price Associates та Fidelity Management & Research LLC. ABL розробляє ракету-носій RS1 здатну вивести на низьку навколоземну орбіту до 1350 кг. Компанія буде готова до першого запуску в другому кварталі, але це в більшій мірі залежить від статусу ліцензування.

Переглянути джерело

Російський супутник зв’язку “Експрес-103” введений в експлуатацію

25 березня 2021 року космічний апарат Експрес-103 введений в експлуатацію в складі орбітального угрупування ФГУП “Космічний зв’язок” (ДП КС) на позиції 96,5 градусів. Відзначається, що супутник призначений для організації цифрового теле- та радіомовлення, високошвидкісного доступу в інтернет і передачі даних, а також надання послуг зв’язку на повітряних і морських судах на території Росії і за кордоном. Космічний апарат«Експрес-103» замінить КА «Експрес-АМ33» на орбітальній позиції 96,5 градусів східної довготи і забезпечить зв’язок в східних регіонах Росії, а також в районі Південно-Східної Азії. В результаті очікується істотне підвищення якості та надійності послуг, що надаються. Запуск супутника “Експрес-103” забезпечить практично 100% покриття Північного морського шляху, – привели в прес-службі слова виконуючого обов’язки генерального директора ДП КС Юрія Прохорова.
Ракета-носій “Протон-М” з супутниками “Експрес-80” і “Експрес-103” стартувала з космодрому Байконур 31 липня 2020 року. Потім вони були виведені на цільову геоперехідну орбіту висотою 54,9 тис. км за рахунок декількох включень рухової установки розгінного блоку “Бриз-М”. Переліт на геостаціонарну орбіту заввишки 35 786 км здійснювався за допомогою власних реактивних двигунів СПД-100В.

Переглянути джерело

Marlink купує клієнтську базу Global Eagle Entertainment

В рамках цієї угоди компанія Marlink придбала понад 450 станцій VSAT на п’яти континентах, які обслуговують великих гуманітарних/неурядових організацій, посольств, нафтогазових та гірничодобувних компаній, а також наземний бізнес GEE в Африці. Угода є результатом ефективної співпраці між командами Marlink та GEE, мета якого полягала в структуруванні угоди, що забезпечує безперервність обслуговування для неурядових/гуманітарних та корпоративних клієнтів GEE. Дане придбання сприяє посиленню лідерських позицій Marlink на світовому ринку SATCOM.

Переглянути джерело

NASA заявляє, що 2020 рік став найспекотнішим роком за всю історію спостережень

2020 рік був одним з найспекотніших років в історії людства, згідно з даними, опублікованими NASA та Національним управлінням океанічних та атмосферних досліджень. На графіку показано річні температурні аномалії по відношенню до середнього значення 1951-1980 років, зареєстровані NASA, NOAA, дослідницькою групою Землі Берклі та Центром метеорологічних досліджень Хедлі (Великобританія). Як і всі наукові дані, ці температурні дані містять невелику невизначеність в основному через зміни місця розташування метеостанцій та методів вимірювання температури з плином часу. Температурний аналіз GISS (GISTEMP) має точність в межах 0,1 градуса за Фаренгейтом з рівнем достовірності 95 відсотків за останній період.

Переглянути джерело

Компанія Redwire оголосила про злиття з SPAC

Redwire, компанія, яка у минулому році придбала кілька компаній, що займаються космічними технологіями, оголосила про злиття з корпорацією Genesis Park Acquisition Corp. В результаті злиття Redwire буде оцінюватися у $615 млн. та отримає $170 млн. капіталу. Очікується, що угода буде закрита до кінця другого кварталу цього року, після чого Redwire вийде на фондову біржу Нью-Йорку.
Приватна інвестиційна компанія AE Industrial Partners створила Redwire у червні 2020 року, об’єднавши дві компанії Adcole Space та Deep Space Systems, які вона придбала. Після створення, Redwire придбала ще кілька компаній, у тому числі Made In Space, LoadPath та Roccor, інжинірингову фірму Oakman Aerospace та зовсім недавно компанію Deployable Space Systems. Ці придбання перетворили Redwire у великого постачальника для космічної галузі та сприяли її зростанню.

Переглянути джерело

Cупутникові технології планують використовувати для подолання продовольчої небезпеки

Продовольча безпека знаходиться на критичному рівні. Пандемія COVID-19 порушила виробництво продуктів харчування, торгівлю, логістику та ланцюжки створення вартості. Індуковані пандемією блокування, заборони на поїздки та заходи фізичного дистанціювання погіршили ризик продовольчої безпеки в усьому світі. Ці обмеження особливо сильно відчуваються домашніми господарствами з низьким рівнем доходу та тими, хто працює у неформальній економіці країн, що розвиваються, частково через втрату засобів до існування та неможливість виходу на ринки. Хоча COVID-19 зменшив доходи та порушив ланцюги поставок, хронічний та гострий голод наростав навіть до пандемії через такі фактори, як конфлікти, поганий соціально-економічний стан, природні небезпеки, кліматичні зміни та шкідники.
На фоні цих існуючих та нових умов 14 країн, що розвиваються, отримують вигоду від партнерства, укладеного у 2020 році для використання супутникових технологій для подолання продовольчої безпеки. 22 березня 25 учасників з Афганістану, Алжиру, Кенії, Лаоської РДР, Лівану, Малаві, Маврикія, М’янми, Нігерії, ПАР, Сирії, Таїланду, Туреччини та Замбії у віртуальному форматі ініціювали нову ініціативу – CropWatch. Нова ініціатива з обміну досвідом є частиною постійного партнерства, започаткованого у липні 2020 року, відповідно до меморандуму про взаєморозуміння, підписаного під егідою Комісії ООН з науки і технологій для розвитку (UNCSTD), секретаріатом якого є ЮНКТАД. К – п
«Очікується, що партнерство призведе до значного передавання технологій країнам-учасницям», – сказала Шаміка Н. Сіріманн, директор з питань технологій та логістики ЮНКТАД. «Ми знаємо, що наука, технології та інновації відіграють центральну роль у досягненні ЦСР (цілей сталого розвитку), і ця програма буде безпосередньо сприяти досягненню ЦСР №2 щодо подолання голоду та досягнення продовольчої безпеки за допомогою супутникових технологій», – додала вона.
«Ми сподіваємось, що цей проект дозволить країнам-учасницям створити свої ноу-хау та технічні можливості у моніторингу врожаю, що може підвищити їх стійкість до майбутніх потрясінь у системах виробництва продуктів харчування», – сказала пані Сіріманн. Програма інноваційного співробітництва CropWatch має на меті розширити можливості раннього попередження продовольчої безпеки за допомогою супутникової системи спостереження Землі для моніторингу врожаю CropWatch. Вона використовує супутникові дані для моніторингу стану сільськогосподарських культур, інтегруючи їх з іншими кліматичними даними про посуху, шкідників та хвороби для кращого управління господарствами.
Програма дозволяє країнам-учасницям самостійно контролювати свої врожаї в режимі реального та майже реального часу, а також забезпечує інфраструктурну платформу для синтезу даних для сприяння національній продовольчій безпеці. Систему також можна налаштувати відповідно до конкретних потреб країн та регіонів та сприяти впровадженню ЦСР.

Переглянути джерело