Новини за 29.03.2021-11.04.2021

PER ASPERA AD ASTRA

Firefly Aerospace готує ракету Alpha до дебютного запуску в 2021 році

Попри те, що Firefly Aerospace не реалізувала запуск у 2020 році ракети Alpha, компанія впевнена, що дебют відбудеться у 2021 році. В інтерв’ю генеральний директор компанії Firefly Том Маркусик описав бурхливу діяльність, що відбувається на його виробничих потужностях на базі ВПС Ванденберг у Каліфорнії. Основними темами інтерв’ю були підготовка командою ракети для першого запуску Alpha, який, як очікується, відбудеться цієї весни та розгляд варіантів масштабного раунду збору коштів.
Маркусик сказав, що компанія знаходиться у вирішальній «точці перелому», оскільки вона рухається до укладання контрактів на установку малих супутників в Alpha, а також продовжує розробку екосистеми продуктів, яка включає в себе більшу ракету-наступницю (Beta) і роботизований посадковий модуль на Місяць (Blue Ghost).
Том Маркусик сподівається на велике зовнішнє вливання грошей з державних або приватних джерел, яке сприятиме зусиллям Firefly по укладенню контрактів з великими постачальниками. За даними CNBC, до кінця 2020 року понад $160 млн надійшло в Firefly від компанії Noosphere Ventures. Зараз перший ступінь, розгінний блок і обтічник корисного навантаження ракети Alpha компанії Firefly Aerospace проходять перевірку на відповідність перед першим запуском.
Джерело

Компанія Launcher переїздить в Каліфорнію для розробки малої ракети-носія

Компанія Launcher, що базувалася в Нью-Йорку, зараз переїжджає в будівлю площею 24 тис квадратних футів, яку орендує в м. Хоторн, Каліфорнія, що розташоване в декількох кварталах від великої штаб-квартири SpaceX. У цій будівлі компанія буде розробляти свою ракети-носій. Макс Хаот, засновник Launcher в 2017 році, сказав, що це є вагомим логічним кроком у розвитку компанії. В даний час у компанії працює близько 20 співробітників, половина з яких працює в офісі в Україні та займається проектуванням двигуна E-2. У компанії є угода про технічну допомогу з Державним департаментом США, що дозволяє їй обмінюватися інформацією з цим українським офісом. Launcher планує найняти кількох інженерів в Каліфорнії.
Зараз компанія зорієнтована на розробці та випробуванні двигуна Е-2. Восени минулого року компанія провела перші випробування двигуна E-2 в космічному центрі NASA Стенніс в Міссісіпі. Ці випробування були частково успішними, з успішним запалюванням, але деяким розплавленням в камері згоряння через те, що канали охолодження були забиті порошком, що залишився від процесу 3D-друку. Додаткові випробування двигуна заплановані на червень або липень. На початкових етапах Launcher планувала розробити невелику ракету-носій під назвою Rocket-1, здатну вивести на низьку навколоземну орбіту до 773 кг. Проте, Макс Хаот заявив, що компанія зосереджена на більш компактній РН під назвою Launcher Light, що за своїми характеристиками буде подібною до Electron від Rocket Lab. Основною з відмінностей є те, що Rocket-1 буде використовувати чотири двигуни E-2 на своїй першій ступені, а у Launcher Light буде один.
Компанія Launcher дотримується графіку, який передбачає початок тестових запусків у 2024 році та перехід на комерційну експлуатацію в 2026 році. Хаот переконаний що в недалекому майбутньому ринок малих ракет-носіїв залишиться сильним, і що Launcher буде конкурентоспроможним завдяки високій ефективності двигуна E-2.
Джерело

Airbus планує готується до запуску супутників надвисокої просторової розрізненості Pléiades Neo 3

Перші два побудовані Airbus супутники зображення Pléiades Neo прибули до аеропорту Каєнна у Французькій Гвіані, і зараз прямують до Європейського космічного центру в Куру. Запланований до старту у квітні 2021 року з пускової установки Vega, супутник Pléiades Neo 3, що є першим у новому поколінні КА надвисокої просторової розрізненості, приєднається до існуючого флоту оптичних та радіолокаційних супутників Airbus. За ним слідом буде виведений його близнюк, Pléiades Neo 4, який також планують запустити на ракеті Vega кількома тижнями поспіль. Серія супутників Pléiades Neo фінансується, виготовляється, належить і експлуатується компанією Airbus. Можливості новітнього КА представлять комерційним та інституційним клієнтам найвищий рівень інформації протягом наступного десятиліття. Кожен супутник продуктуватиме півмільйона км2 на день з розрізненістю 30 см. Зображення будуть доступні на цифровій платформі Airbus OneAtlas, що дозволить клієнтам отримувати швидкий доступ, як до оновлених, так і до архівних даних, а також аналітичних продуктів.
Угруповання з чотирьох супутників Pléiades Neo буде працювати з існуючими супутниками Pléiades. Надзвичайно компактний космічний апарат Pléiades Neo має невелику вагу оптичного приладу виготовленого з карбіду кремнію наступного покоління. Вони також матимуть міжсупутниковий зв’язок з геостаціонарними супутниками SpaceDataHighway (EDRS), щоб забезпечувати виконання термінових заявок лише через 30-40 хвилин після запиту щоб швидко реагувати на найбільш критичні ситуації.
Джерело

NASA представило програму фінансування досліджень комерційних космічних станцій

23 березня NASA представило проект програми комерціалізації низької навколоземної орбіти (Commercial LEO Destinations, CLD), у рамках якої планується виділити приватним компаніям до $ 400 млн у четвертому кварталі 2021 року на початок розробки приватних космічних станцій. Агентство прагне повторити успіх своїх програм «Комерційні вантажі» (Commercial Cargo) та «Комерційний екіпаж» (Commercial Crew), остання з яких, за підрахунками NASA, заощадила від $ 20 до $ 30 млрд.
У брифінгу NASA 23 березня взяла участь велика кількість аерокосмічних компаній, серед яких: Airbus US, Blue Origin, Boeing, Collins Aerospace, Firefly Aerospace, General Dynamics, ispace, Lockheed Martin, Moog, Nanoracks, Northrop Grumman, Raytheon, Redwire Space, RUAG Space, корпорація Сьєрра-Невада, SpaceX, Virgin Galactic, Virgin Orbit, Voyager Space Holdings та York Space Systems. Одна з компаній вже оголосила, що найближчим часом оприлюднить свій проект космічної станції. Корпорація Sierra Nevada Corporation (SNC) заявила, що 31 березня відбудеться віртуальна прес-конференція з представлення проекту «SNC Space Station». NASA опублікує остаточне оголошення щодо пропозицій CLD у травні, а перший етап фінансування очікується в період з жовтня по грудень. Керуватиме програмою CLD Космічний центр NASA ім.Джонсона.
Джерело

У NASA почали випробування корабля Orion для місячної місії «Артеміда»

Інженери Науково-дослідного центру Ленглі в Хемптоні розпочали серію випробувань на падіння у воду капсули космічного корабля Orion. Дані випробувань допоможуть інженерам оцінити навантаження на корабель Orion та його екіпаж при посадці в Тихому океані після місій «Артеміда» на Місяць. Випробування, що проводяться в басейні гідроударного комплексу Langley’s Landing and Impact Research, змоделюють кілька сценаріїв посадки, максимально наближених до реальних умов. Ці випробування використовують нову конфігурацію модуля екіпажу, що представляє остаточну конструкцію космічного корабля. Дані випробувань на вплив води є частиною офіційної програми кваліфікаційних випробувань конструкції та перевірки готовності до місії «Артеміда II», першої пілотованої місії у рамках місячної програми «Артеміда».
Джерело

Індія збільшує свій військовий потенціал у космосі

Через два роки після успішного збиття супутника на орбіті Індія працює над збільшенням своїх військових можливостей у космосі. Індійська організація оборонних досліджень (Defence Research and Development Organisation, DRDO) здійснює проектування та створення супутників й наземної інфраструктури для вирішення військових завдань.
«Місія Шакті продемонструвала здатність Індії знищувати будь-який супутник. За останні два роки була проведена велика робота щодо збільшення можливостей країни в космосі шляхом розробки сенсорів і супутників, сформованою у DRDO групою вчених», – розповіли урядові джерела ANI.

Довідково: 27 березня 2019 року в Індії було проведено успішне випробування протисупутникової ракети («Місія Шакті»). Пуск ракети був проведений з полігону на острові Абдул Калам у Бенгальській затоці. Ракета знищила рухому ціль – індійський супутник, який перебував у 300 км від Землі.

Джерела повідомили, що поряд з Оборонним космічним агентством (Defence Space Agency), Індійський уряд також затвердив агентство космічних досліджень у структурі DRDO, метою якого є розвиток військового потенціалу в космосі. «Триває робота над забезпеченням розширених засобів розвідки сигналів (SIGINT), розвідки зв’язку (COMINT) та електронної розвідки (ELINT) сил оборони», – зазначили джерела.
«З огляду на китайську агресивну діяльність у минулому році, також триває робота над наданням збройним силам знімків поверхні Землі з більш високою просторовою розрізненістю для аналізу розвитку подій та пильнішого нагляду», – повідомили джерела.
Джерело

Capella Space опублікувала знімки заблокованого Суецького каналу

Судно Ever Given тайванської транспортної компанії Evergreen Marine йшло з Китаю в Роттердам, інцидент стався близько 7:40 ранку за київським часом у вівторок, 23 березня. За повідомленням транспортної компанії, судно відхилилося від курсу та сіло на мілину у зв’язку з сильними поривами вітру. Судно довжиною 400 м та шириною 59 м заблокувало канал, який забезпечує найкоротший морський шлях між Азією та Європою, через який проходить близько 12% обсягу світової торгівлі. За даними ресурсу VesselFinder в обох напрямках по каналу не можуть пройти десятків судів. Американською компанією Capella Space, опубліковані 50 см супутникові радіолокаційні знімки Суецького каналу, на яких представлено заблоковану ділянку каналу та судно з контейнерами. Також, судно зафіксовано європейськими космічними апаратами програми Copernicus Sentinel-1 та Sentinel -2.
Джерело

Керівники Китайської національної космічної адміністрації та Роскосмосу обговорили питання будівництва міжнародної місячної станції

26 березня 2021 року керівник Китайської національної космічної адміністрації Чжан Кецзянь та генеральний директор Російської державної корпорації «Роскосмос» Дмитро Рогозін провели відеоконференцію, на якій обговорили питання, пов’язані з реалізацією проекту міжнародної місячної дослідної станції, включаючи процедури залучення міжнародних партнерів до співпраці. Сторони домовились підтримувати тісну співпрацю, вести переговори та реалізовувати подальший план будівництва міжнародної місячної дослідної станції.
Джерело

Російські військові безпілотники задіють у моніторингу пожежонебезпечної обстановки у прикордонних з Україною областях

Військові безпілотники «Орлан-10» будуть проводити моніторинг пожежонебезпечної обстановки на території Курської, Воронезької та Бєлгородської областей, повідомляє прес-служба Західного військового округу. «Для своєчасного реагування на можливі загоряння сформовані спеціальні розрахунки комплексів безпілотних літальних апаратів «Орлан-10», які будуть проводити моніторинг на території понад 1 тисячі квадратних метрів», – йдеться в повідомленні.
Відзначається, що в рамках підготовки до протипожежного періоду організовані канали взаємодії з регіональними установами МНС РФ. Безпілотники середньої дальності «Орлан-10» призначені для ведення повітряної розвідки і моніторингу обстановки з повітря на висоті до декількох тисяч метрів при температурі від -30° до +40°С. Також вони здатні видавати цілевказівки ударним (вогневим) засобам, блокувати стільниковий зв’язок і спотворювати навігаційне поле GPS.
«Орлан-10» вагою 14 кг здатний нести 5 кг корисного навантаження, яке включає змінні модулі з тепловізійної камерою, кольоровою відеокамерою на гіростабілізованій поворотній платформі, фотокамерою, апаратурою ретрансляції. Наземний пункт управління комплексом змонтований на базі шасі автомобіля «КамАЗ». Спосіб старту безпілотника – з катапульти.
Джерело

Супутник GSAT0219 сузір’я Galileo успішно уник зіткнення з космічним сміттям, завдяки системі EU SST (контролю та аналізу космічної обстановки Європейського союзу)

Супутник сузір’я Галілея вперше здійснив орбітальний маневр ухилення від космічного сміття. Європейська система контролю та аналізу космічної обстановки ( EU Space Surveillance and Tracking (SST) 25 лютого попередила Європейське навігаційне агентство European GNSS Agency (GSA) про можливе зіткнення навігаційного космічного апарату GSAT0219 та неактивного верхнього ступеню Ariane 4, виведеного в 1989 році. Після цього попередження партнер GSA, супутниковий оператор сервісу (Центр управління польотами) Galileo Service Operator (GSOp) почав уважно аналізувати ризик небезпеки у тісній співпраці з SST, яка уточнювала свої прогнози.
5 березня, користувачам galileo було надіслано повідомлення: «всі навігаційні сигнали супутника GALILEO GSAT0219 будуть недоступні з 2021-03-05 (22:17 utc)». План маневрування у вигляді супутникових команд для космічного апарату надіслало “Spaceopal” – спільне підприємство Німецького космічного агентства DLR і Telespazio з центру управління польотами космічними апаратами в Оберпфаффенгофені, Німеччина. Супутник здійснив маневр уникнення зіткнення, тимчасово змінивши свою орбіту. Після зниження ймовірності зіткнення космічний апарат GSAT0219 знову здійснив серію маневрів, для повернення на номінальну орбіту і з 19 березня став знову доступний користувачам.
За інформацією Європейської системи EU SST на орбіті Землі перебуває понад 750 000 об’єктів сміття розміром більше 1 см, кожен елемент з яких може пошкодити працюючі супутники. Для багатьох місій ризик втрати космічного апарату внаслідок удару космічного сміття є третім за величиною після ризиків, пов’язаних із запуском та виведенням на орбіту. Для визначення параметрів руху космічних об’єктів EU SST використовує: радіолокаційні радари, оптичні телескопи та лазерні станції, а також центр обробки даних, який обробляє отримані дані спостережень.
Джерело

Міністр оборони США розглянув військові космічні програми та загрози національній безпеці США у космічній галузі

25 березня був проведений детальний брифінг для міністра оборони США Ллойда Остіна щодо космічних програм Міністерства оборони та загроз національній безпеці США у космічній галузі. Це був перший брифінг для міністра оборони з питань космосу з моменту його вступу на посаду. Речник Пентагону Джон Кірбі заявив, що не може коментувати конкретні питання, обговорені на зустрічі 25 березня, але зазначив, що Л.Остін «розуміє важливість цієї галузі для національної безпеки США».
Брифінг провів виконуючий обов’язки помічника міністра оборони з питань космічної політики Джон Хілл. У заході взяли участь вищі посадові особи Космічних сил США (U.S. Space Force), Космічного командування США (U.S. Space Command) та Національного управління військово-космічної розвідки США (U.S. National Reconnaissance Office, NRO). Брифінг мав на меті ознайомити Л.Остіна з космічними програмами, структурою космічної складової національної безпеки та проблемами, з якими стикаються Сполучені Штати в космічній галузі. В ході брифінгу були обговорені технологічні досягнення та космічні амбіції Китаю.тАдміністрація Байдена вважає технологічну конкуренцію з Китаєм наріжним питанням, яке буде стимулювати інвестиції та політичні рішення. Цього місяця Л.Остін створив «Робочу групу з Китаю» (China task force) із вищих посадових осіб, яка надаватиме рекомендації щодо реагування на виклики Китаю.
Джерело

NASA обмінялося даними з Китаєм про космічні апарати на орбіті Марса

NASA запитувало схвалення Конгресу США щодо обговорення та отримання інформації від китайських колег про новий китайський космічний апарат (КА) Tianwen-1. Це обговорення мало на меті знизити ризик його зіткнення з іншими КА на орбітах навколо Марса. Виконуючий обов’язки адміністратора NASA Стів Юрчик повідомив про проведені дискусії з Китаєм під час сесії запитань і відповідей, яка відбулась після його виступу 23 березня на засіданні Консультативного комітету з питань комерційного космічного транспорту Федеральної авіаційної адміністрації, коли член комітету запитав його про розуміння Агентством китайської космічної діяльності.
С.Юрчик зазначив, що знання NASA космічної програми Китаю здебільшого обмежуються загальнодоступною інформацією через обмеження, встановлені федеральним законом щодо взаємодії з китайськими організаціями. Ці обмеження забороняють NASA взаємодіяти з Китаєм, без схвалення Конгресом. 29 березня NASA підтвердило, що обмінялося інформацією з Китайським національним космічним управлінням (CNSA), а також іншими космічними агентствами, які експлуатують КА навколо Марсу.
«Для забезпечення безпеки наших місій NASA контактує з ОАЕ, Європейським космічним агентством, Індійською організацією космічних досліджень та Національним космічним управлінням Китаю, які мають космічні апарати на орбіті навколо Марса, для обміну інформацією», – зазначили в агентстві. «Цей обмежений обмін інформацією узгоджується із звичною практикою, що використовується для забезпечення ефективного зв’язку між супутниковими операторами та безпеки космічних апаратів на орбіті».
Джерело

NASA розпочинає збірку космічного апарату для дослідження астероїду Psyche

Основний компонент космічного апарату NASA «Psyche» («Психея») доставлений до Лабораторії реактивного руху агентства в Південній Каліфорнії, де розпочато етап остаточної збірки, випробування та підготовки до запуску. Протягом наступного року буде завершена збірка, космічний апарат пройде ретельну перевірку та випробування, перш ніж буде відправлений на мис Канаверал для запуску в серпні 2022 року до поясу астероїдів.
«Психея» – багатий металами астероїд з однойменною назвою, який обертається навколо Сонця у поясі астероїдів між Марсом і Юпітером. Вчені вважають, що астероїд Психея в основному містить залізо та нікель. Він може бути ядром ранньої планети. Вивчення астероїда Психеї (розміром близько 140 миль або 226 км) може надати розуміння того, як формувалися Земля та інші планети.
Джерело

Сухопутні війська США уклали контракт з компанією Maxar на геоінформаційне забезпечення бойових операцій

Компанія Maxar Technologies, новатор у галузі ДЗЗ, оголосила про укладання контракту із Сухопутними військами США (U.S. Army) на суму $ 48,3 млн на послуги із забезпечення геопросторової розвідки (GEOINT). Центр управління бойовими можливостями армії США уклав з Maxar контракт у рамках третьої фази (Phase IІI) програми досліджень інновацій малого бізнесу (Small Business Innovation Research, SBIR) на геоінформаційне забезпечення армійських операцій та розвідки. Контрактом передбачається збір, аналіз та обробка супутникової геопросторової інформації та розвідувальних даних з інших джерел для створення інструментів і алгоритмів прогнозного аналізу, включаючи сигнатурний аналіз (Sigarure Analyst) компанії Maxar – інструмент прогнозувальної аналітики, розроблений в рамках попередніх фаз (Phase I та Phase II) програми SBIR.
Джерело

ВПС США готуються до перших випробувань гіперзвукової ракети ARRW

Попередження Федеральної авіаційної адміністрації США (Federal Aviation Administration, FAA) дозволяють припустити, що перші льотні випробування гіперзвукової ракети швидкого реагування повітряного запуску (Air-launched Rapid Response Weapon ARRW) AGM-183A відбудуться найближчим часом. Крім того, прибуття 24 березня в Сан-Дієго військового корабля спостереження за ракетними пусками USAV Worthy та 26 березня одного з літаків NASA WB-57F, обладнання якого може бути використано для збору даних з ракетних випробувань, на військово-морській аеродром Пойнт-Мугу (Point Mugu), також вказують на майбутні випробування.
27 березня 2021 року FAA видала авіаційне повідомлення (NOTAM) щодо обмеження 30 березня повітряного простору в Тихому океані поблизу випробувального полігону Пойнт-Мугу. 29 березня FAA опублікувала ще два попередження про обмеження того ж повітряного простору, але 1 квітня. Імовірно, це пов’язано з необхідністю резервування альтернативного часового вікна для випробування ракет через погодні умови або інші можливі проблеми.
USAV Worthy – модифікований корабель спостереження класу Stalwart. Корабель обладнаний радарами, які можуть відслідковувати рух ракет та інших повітряних об’єктів, що рухаються із великою швидкістю, та збирати важливі телеметричні дані для оцінки їх ефективності. Літак NASA WB-57F має обладнання, яке можна відносно швидко переконфігурувати для здійснення різних видів тестування. Літак може бути оснащений встановленим на носі кронштейном, на якому можуть бути встановлені електрооптичні та інфрачервоні відеокамери, що можуть відстежувати та знімати ракети під час запуску.
Всі ці заходи проведені після того, як ВПС США 5 березня оголосили, що перші льотні випробування гіперзвукової ракети AGM-183A відбудуться «протягом наступних 30 днів» на полігоні Пойнт Мугу.
Джерело

Компанія Virgin Galactic представила новий суборбітальний космічний літак

30 березня компанія Virgin Galactic представила свій останній суборбітальний космічний літак «Spaceship III» – транспортний засіб, який схожий на існуючий SpaceShipTwo, але містить значні структурні вдосконалення.
Літак, побудований на підприємстів компанії Virgin Galactic в Мохаве, штат Каліфорнія, готовий до наземних випробувань, а програма льотних випробувань на космодромі «Америка» в Нью-Мексико повинна розпочатися цього літа.
Річард Бренсон, засновник компанії Virgin, прокоментував: «Космічні кораблі Virgin Galactic побудовані спеціально для того, щоб забезпечити нову перспективу тисячам людей, які незабаром зможуть особисто відчути диво космосу».
Джерело

У ході навчань в Арктиці російські підводні човни, імовірно, відпрацьовують пробиття льоду торпедами

29 березня компанія Maxar Technologies, що спеціалізується на супутникових знімках та космічних технологіях, опублікувала зображення району проведення навчань російських підводних човнів в Арктиці «Умка-2021». На зображенні, датованому 27 березня, видно ділянку льоду на південь від острова Земля Олександри, що є частиною архіпелагу Землі Франца-Йосифа в Північному Льодовитому океані, та підводний човен, що сплив. Підводний човен компанія визначила як російський ПЧАРБ (підводний човен атомний ракетна база) класу Delta IV.
На знімку також представлена велика діра, пробита крізь лід, імовірно, торпедою, призначення якої незрозуміле. Можливо, призначення цього отвору в льоду – забезпечити можливість для занурених підводних човнів швидкого спливання та пуску балістичних ракет.
Міністерство оборони Росії раніше повідомляло, що у ході навчань «Умка-2021» у льоду була створена діра, яка пов’язана зі стрільбою щонайменше однієї торпедою невизначеним підводним човном з підводного положення. Відповідно до повідомлення прес-служби МО РФ, атомний підводний човен використав торпеду, щоб створити отвір для виходу на поверхню.
Джерело

Китай запустив супутник дистанційного зондування Gaofen-12-02

31 березня о 6:45 за місцевим часом ракета-носій Long March 4C з космодрому Цзюцюань успішно вивела на заплановану орбіту супутник Gaofen 12 02. Супутник Gaofen 12 02 розроблений Восьмою академією Китайської аерокосмічної науково-технологічної корпорації (CASC). Супутник буде використовується в галузях землевпорядкування, реалізації проектів міського планування, проектуванні дорожньої мережі, оцінці врожаю сільськогосподарських культур, попередженні та зменшенні наслідків природних катастроф.
Супутник Gaofen-12 02 («Висока розрізненість 12-02») номінально є частиною цивільної Китайської системи спостереження за землею з високою розрізненістю (China High-resolution Earth Observation System, CHEOS). Система CHEOS була започаткована в 2010 році для забезпечення всепогодного цілоденного покриття оптичними та радіолокаційними супутниками з синтезованою апертурою. Рідкопаливна триступенева ракета-носій Long March 4C має можливість виводити на сонячно-синхронну орбіту висотою 700 км до 3 тон корисного навантаження.
Джерело

Чергове випробування прототипу космічного корабля Starship компанії SpaceX закінчилося невдачею

Компанія SpaceX запустила свій четвертий прототип Starship менш ніж за чотири місяці 30 березня, але апарат знову розбився. Корабель Starship SN11 піднявся близько о 9 ранку з випробувального полігону компанії Бока-Чика, штат Техас, незважаючи на сильний туман. Веб-трансляція польоту SpaceX базувалась на відео з бортових камер.
Корабель піднявся до 10 км. Бортове відео зупинилося через 5 хвилин і 49 секунд після підняття, як тільки корабель запустив свої двигуни Raptor для посадки. Незалежне відео посадки показало, як уламки падали навколо місця випробування під час посадки. Пізніше керівник SpaceX Ілон Маск визнав, що Starship SN11 був знищений. Цей політ був четвертим польотом прототипів корабля Starship на висоту 10 км і більше з початку грудня. Всі чотири прототипи були загублені або при посадці, або незабаром після цього.
Джерело

Компанія SpaceX представила перший цивільний екіпаж для польоту в космос

Компанія SpaceX повністю укомплектувала екіпаж для першої комерційної місії у космос, що отримала назву Inspiration4. До кінця року на орбіту відправляться 38-річний бізнесмен, спонсор польоту Джаред Айзекман (Jared Isaacman) – командир, 51-річна підприємець, педагог Сіан Проктор (Sian Proctor) – пілот, 29-річна медик Хейлі Арсено (Hayley Arceneaux) – бортовий лікар, а також 41-річний ветеран ВПС і співробітник оборонної корпорації Lockheed Martin Крістофер Семброскі (Chris Sembroski) – бортінженер. Місія відбудеться не раніше 15 вересня цього року. До того часу всі члени екіпажу пройдуть підготовку астронавтів SpaceX на ракеті-носії Falcon 9 і космічному кораблі Dragon. Космічний корабель залишатиметься протягом трьох днів на орбіті з нахилом таким як у орбіти Міжнародної космічної станції – 51,6 градуса, – але на висоті близько 540 км, на 100 км вище МКС.
Джерело

Національний центр космічних досліджень Франції та Німецький аерокосмічний центр підписали угоду про співпрацю в галузі ракетних двигунів

Укладена угода про співробітництво в галузі досліджень і розробок рідинних двигунів між Національним центром космічних досліджень Франції (CNES) і Німецьким аерокосмічним центром (DLR). Ця угода, яка була підписана дистанційно між двома космічними агентствами, має на меті вдосконалити знання про фізичні механізми та підвищити рівень технологій розробки рідинних реактивних двигунів. Підписання стало кульмінацією тривалих дискусій між двома відомствами та відображенням спільного бажання ефективно працювати у цій галузі досліджень, дотримуючись стратегій кожної країни та прагнучі обмінюватися знаннями з обох сторін.
Кінцевим бенефіціаром цієї діяльності стане ArianeGroup, яка має дослідні контракти в цій області як з CNES та і з DLR. Крім того, на це вказує і те, що в рамках спільної роботи космічні відомства будуть опрацьовувати питання, пов’язані з роботою двигунів в умовах зниженої тяги, що може свідчити про те, що мова йде про плани зі створення багаторазового метаново-кисневого двигуна Prometheus.

Довідково: Двигун Prometheus лежить в основі європейської стратегії розробки нових систем запуску. Він призначений для оснащення багаторазової ракети-носія Themis («Феміда»), а також нового сімейства європейських систем запуску, які прийдуть на зміну Ariane 6 та Vega-C.
Джерело

У Південній Кореї розглядається можливість створення власної системи позиціонування

В інтересах забезпечення національної безпеки Південної Кореї необхідна власна глобальна система позиціонування, KPS. Таку точку зору висловив Кім Джі-чан, генеральний директор південнокорейської компанії LIG Nex1, що випускає продукцію аерокосмічної і оборонної галузей.
«Без власної супутникової системи навігації Корея значною мірою покладається на систему GPS, розроблену США», – сказав Кім 30 березня на нараді, присвяченій національним планам освоєння космічного простору. LIG Nex1 є провідною компанією оборонних технологій. Вона має технологічні ноу-хау щодо створення системи KPS, включаючи розробку синтезованих радарів з апертурою, пристроїв супутникового зв’язку військового призначення, електронно-оптичних та інфрачервоних датчиків.
«Якщо система США перестане надавати Кореї інформацію в надзвичайній ситуації, Корея може впасти в паніку, оскільки стільникові телефони, навігаційні системи та фінансові операції будуть зупинені», – попередив глава LIG Nex1. «Розробка корейської системи позиціонування – це не питання вибору, а важливе національне завдання». Корея вирішила провести ретельну перевірку проекту та створити власну навігаційну систему до 2035 року. Але цей проект ще на дуже ранній стадії обговорення. «Щоб зробити KPS успішним, Кореї потрібні кілька супутників і наземні центри контролю та моніторингу», – сказав Кім. «Проект створить 60 000 нових робочих місць та забезпечить економічні вигоди понад 7 трильйонів вон».
Джерело

Космічні війська ВКС РФ взяли на супровід 36 нових космічних об’єктів

Фахівці Центру контролю космічного простору Космічних військ ВКС РФ взяли на супровід наземними засобами Головного центру розвідки космічної обстановки 36 космічних апаратів компанії OneWeb. Інформація про нові об’єкти була внесена в Головний каталог космічних об’єктів російської системи контролю космічного простору після виведення на орбіту супутників OneWeb з космодрому Східний ракетою-носієм «Союз-2.1б» 25 березня.
Після проведення фахівцями Центру контролю космічного простору аналізу і обробки координатної і некоордінатной інформації про космічні апарати OneWeb нові об’єкти прийняті на супровід наземними засобами контролю космічного простору.
Джерело

Найближчим часом мають початися льотні випробування російської МБР «Сармат»

Російська державна корпорація «Роскосмос» готується до початку льотних випробувань міжконтинентальної балістичної ракети «Сармат», повідомив глава держкорпорації Д.Рогозін. Планується, що МБР РС-28 «Сармат» прийде на зміну найпотужнішої у світі стратегічної ракети шахтного базування РС-20В «Воєвода» (за класифікацією НАТО – SS-18 Satan) в Ужурській (Красноярський край) та Домбровській (Оренбурзька область) дивізіях РВСП. Переозброєння на даний ракетний комплекс планується почати з 2021 року в ракетних полках Ужурської ракетної дивізії.
Джерело

Компанія BWXT отримала контракт від NASA на розробку ядерного двигуна

1 квітня компанія BWX Technologies, Inc. (штаб-квартира – Лінчбург, штат Вірджинія) оголосила, що продовжує свою новаторську розробку ядерних теплових двигунів (Nuclear Thermal Propulsion, NTP) на замовлення NASA. NTP – одна з технологій, яка здатна забезпечити доставлення космічного корабля на Марс, і укладання цього контракту продовжує роботу BWXT, розпочату в 2017 році.
Згідно річного контракту вартістю $ 9,4 млн, що укладений з дочірньою компанією BWXT Advanced Technologies LLC, компанія буде зосереджена в першу чергу на проектуванні та технічній розробці ядерного палива. Зокрема, BWXT буде конструювати матеріали для ядерних тепловиділяючих процесів, а також надалі розробляти концептуальні конструкції реакторів.
Роботи проводитимуться в лабораторії передових технологій BWXT, Спеціалізованому паливному заводі та Технологічному центрі у Лінчбурзі, до них буде задіяно понад 50 спеціалістів.
Джерело

Компанія ICEYE повідомляє про укладання у 2020 році контрактів на $ 50 млн та оголошує про нові заходи для задоволення зростаючого попиту

Фінська компанія ICEYE, світовий лідер моніторингу Землі та виробник радіолокаційних супутникових зображень, 31 березня повідомила про підписання у минулому році контрактів на $ 50 млн на послуги радіолокаційного супутникового моніторингу, рішення та супутникові місії. Це означає майже 10-кратне зростання порівняно з попереднім роком. Новітні можливості компанії у дистанційному зондуванні Землі трансформують існуючий бізнес та державні процеси, додаючи значну ефективність завдяки конкретним знанням про поточні події по всьому світу. На 2021 рік заплановано десять нових супутникових місій, щоб задовольнити зростаючий попит клієнтів на дані.
ICEYE є піонером у знаходженні рішень, що мають відношення до природних катастроф, за допомогою супутникових зображень, доповнених іншими даними та аналізом в реальному часі. На початку березня компанія оголосила про стратегічне партнерство зі швейцарською компанією Swiss Re, однією з провідних страхових компаній світу. Завдяки цьому партнерству Swiss Re може отримувати швидкі та точні дані, прогнозувати та попереджати потенційні збитки.
Контракти загальною вартістю $ 50 млн укладені з урядовими та приватними клієнтами. Для того, щоб задовольнити підвищений попит споживачів на якісні супутникові дані, ICEYE планує запустити більше супутників цього року, ніж передбачалося спочатку, із загальною кількістю 10 нових місій. Наступний запуск заброньований на середину 2021 року, включаючи супутник наступного покоління з новими та інноваційними можливостями. Завдяки цим новим запускам ICEYE забезпечить надання найкращих у своєму класі послуг постійного моніторингу для своїх клієнтів.
Джерело

Французький астронавт застерігає від військової космічної гонки

Французький астронавт Томас Песке (Thomas Pesquet) висловив позицію, що суперечить президенту своєї країни, який оголосив низку заходів для посилення воєнного космічного потенціалу Франції. Т.Песке має стати першим європейським астронавтом, який здійснить політ на борту ракети SpaceX у рамках своєї другої місії на Міжнародну космічну станцію 22 квітня.
Замість того, щоб створювати військові командування для захисту активів на орбіті – те, що роблять Великобританія і США, а також Франція, щоб протистояти космічним державам, таким як Росія, Китай та Індія, країни мають працювати через ООН вважає Т.Песке.
“Нам потрібно бути дуже обережними, – говорить Т.Песке. Ми накреслили кордони на Землі, але ми не повинні повторювати це в космосі”. Про французькі військові космічні зусилля було оголошено в 2019 році після звинувачень Росії у тому, що вона шпигує за урядовими супутниками зв’язку. Метою Франції та інших космічних держав є захист власних зростаючих супутникових угруповань. До 2025 року у французькому Космічному командуванні в Тулузі має працювати 500 спеціалістів.
«Космос був мілітаризований у 60-70-ті роки, – сказав Т.Песке. Тепер ви знову бачите ту ж тенденцію, коли країни хочуть захищати свої інтереси та активи. Це трохи хвилює». У березні уряд Франції провів чотириденні військово-космічні навчання AsterX, спрямовані на тренування нової космічної служби у виконанні своїх функцій – від моделювання протисупутникових атак до реагування на зіткнення на орбіті та сонячні метеорологічні явища.
«Йдеться зовсім не про те, щоб реалізувати наступальні задуми в космосі, це насправді оборонна мета», – сказав представник уряду Франції, коментуючи проведення навчань AsterX. «Це навчання має значення стримування … даючи знати про це структурам, які можуть спокуситися на агресивні дії». Проте небезпека ескалації існує. «Існує ризик, що ситуація може перейти у відкритий збройний конфлікт, але багато що буде визначено нашими можливостями із захисту активів на орбіті», – сказала Олександра Стікінгс, науковий співробітник Королівського інституту з питань оборони та безпеки США у Лондоні.
НАТО вже визначило космос п’ятим театром воєнних дій. Альянс створює в Німеччині Космічне командування, спрямоване на протидію загрозам супутниковій інфраструктурі з боку Китаю та Росії. У цьому році уряд Великобританії розпочав формування власного Космічного командування у Хай-Вікомбі (High Wycombe).
Представник французького уряду розповів, що німецькі офіцери залучалися до навчань AsterX, і що організована взаємодія з Космічним командуванням США. Хоча він не зосереджувався на російському шпигунстві на супутнику зв’язку Athena-Fidus, що використовується французьким та італійським урядами, він заявив, що цей випадок допоміг «виправдати наше розширення можливостей». Серед цих нових проектів – проект французького космічного агентства (CNES) під назвою «Yoda» для спостереження за супутниками країни. Два початкові супутники-демонстратори вагою до 20 кг планується запустити у 2023 році. У разі успіху більший супутник вагою 100 кг буде виведений на геостаціонарну орбіту до 2030 року.
Але не тільки ризик воєнного конфлікту змушує європейські столиці діяти у цьому напрямі. Існує небезпека потрапляння в дорогі супутники одного з тисяч шматків космічного сміття, а також ризик потрапляння космічного сміття в атмосферу та на землю. Т.Песке сказав, що величезний масштаб космічних програм робить співпрацю кращою ідеєю, ніж конфронтація.
Джерело

Туреччина завершує будівництво власного супутника ДЗЗ

У Туреччині завершується будівництво нового супутника спостереження з високою просторовою розрізненістю, заявив 30 березня Глава Турецького космічного агентства (TSA) Сердар Гусейін Йильдирим (Serdar Huseyin Yildirim). Супутник IMECE має бути запущений наступного року. Його призначення дистанційне зондування Землі. У виробництві буде використано до 60% турецьких комплектуючих, розповів Сердар Гусейін Йильдирим. Запуск призначений на 2022 рік, але точна дата невідома, оскільки супутник буде запущений з території іншої країні.
«Туреччина ще не запускає супутники у космос самостійно. Це недолік, але ця мета також включена до Національної космічної програми. Я сподіваюся, ми зробимо це впродовж 10 найближчих років», – сказав С.Йильдирим.
За його словами, Туреччина за останні роки досягла значного прогресу в галузі космосу – в умовах «жорсткої конкуренції». У січні Туреччина скористалась пусковими послугами американської компанії SpaceX і запустила свій супутник зв’язку Turksat 5A.
Джерело

FCC пропонує виділити спектр S-діапазону для телеметрії комерційних запусків

Виконуюча обов’язки голови Федеральної комісія по зв’язку (FCC) Джессіка Розенворсел заявила, що комісія планує розглянути на своєму наступному відкритому засіданні 21 квітня нове правило, яке передбачає вторинний розподіл спектру S – діапазону для комерційної телеметрії запуску, який в даний час зарезервований для державних потреб. Компанії зараз можуть використовувати цей спектр для телеметрії запуску, але повинні подати заявку на отримання спеціальних тимчасових повноважень для кожного запуску, що займає багато часу через збільшення числа комерційних запусків.
Джерело

Компанія Intelsat у 2020 році отримала збиток у $ 912 млн

Супутниковий оператор Intelsat, що знаходиться у процесі банкрутства (на травень 2020 року його борг становив $ 15 млрд, а у результаті банкрутства борги мають скоротитися до $ 7 млрд), оголосив про збитки у розмірі $ 912 млн за підсумками минулого року. Відповідно до опублікованих даних, доходи скоротилися на 7% та склали близько $ 1.913 млрд. Відзначається, що на компанію позитивно вплинуло виділення FCC коштів на прискорення очищення C-діапазону. В перспективі компанія отримає від регулятора $ 4,9 млрд, які зможе частково використати для поліпшення фінансового становища.
Джерело

За оцінками NASA, пандемія COVID-19 може обійтися агентству в $3 млрд

У опублікованій доповіді Управління генерального інспектора (OIG) NASA йдеться, що $ 1,6 млрд витрат пов’язані з 30 великими програмами та проектами Агентства, які постраждали від затримок, уповільнень та інших причин, викликаних пандемією. Проект з найбільшим збільшенням витрат – космічний телескоп Nancy Grace Roman Space Telescope (попередня назва місії – Wide Field Infrared Survey Telescope, WFIRST), на який потрібно понад $ 400 млн додаткових витрат в майбутні роки через уповільнення роботи, в період переходу проекту до повномасштабної розробки рік тому. Вартість життєвого циклу місії WFIRST становить $3,9 млрд.
Місія SLS демонструє другий за величиною приріст витрат та потребує додатково $ 363 млн ($ 8 млн було витрачено у 2020 фінансовому році та $ 355 млн необхідно на 2021-23 фінансові роки) через пандемію, а витрати на Orion та космічний телескоп Джеймса Вебба – попередньо оцінюють у $ 146 млн та $ 100 млн відповідно або більше. Окремо зазначається, що витрати на космічний телескоп Джеймса Вебба будуть обмежені лімітом в розмірі $ 8,8 млрд при використанні існуючих бюджетних резервів. Наукові місії Europa Clipper та Plankton, Aerosol, Cloud and Ocean Ecosystem (PACE), мають приріст витрат на $ 97 млн та $ 89,2 млн відповідно. PACE, збільшення вартості якої становить близько 10% від передбачуваної загальної вартості, ймовірно буде перенесено на більш пізній період. Також OIG зазначено, що кошторис витрат, відображений в звіті, навряд чи буде остаточним.
Джерело

Австралійські ВПС планують створити військово-космічне командування

Командувач ВПС Австралії (Royal Australia’s Air Force, RAAF) повідомив, що триває планування нового військового «космічного командування» на тлі зростаючої глобальної конкуренції за перевагу в космосі. В інтерв’ю, присвяченому 100-річчю RAAF (відмічалося 31 березня), повітряний маршал Мел Хюпфельд (Mel Hupfeld) підтвердив, що «справді інтегрована організація космічної сфери» має бути створена наступного року.
Командувач RAAF розповів про плани створення нового космічного командування, яке залучатиме досвід усіх складових австралійських сил оборони. «Це дозволить нам створити організацію, яка підтримуватиме, генеруватиме сили, експлуатуватиме космічні можливості і здійснюватиме спільні операції, якщо це буде потрібно», – сказав маршал авіації Хупфельд. На відміну від Сполучених Штатів, які мають окремий вид збройних сил – Космічні сили США, Австралія, швидше за все, створить спільне командування, до якого будуть залучені представники ВПС, армії та флоту.
«Я думаю, що ми, мабуть, відстаємо приблизно на три-чотири роки, але ми швидко наздоганяємо», – сказав повітряний маршал Мел Хюпфельд. Командувач RAAF розповів, що на відміну від інших країн, таких як Китай та Росія, Австралія не буде прагнути розробляти технології для атак ворожих супутників. «Космос – це область ведення війни, але ми не збираємося мілітаризувати космос», – сказав він. У грудні минулого року командувач ВПС приєднався до союзників Австралії, засудивши випробування Росією нової протисупутникової ракети, і він прогнозує, що подібних інцидентів надалі буде більше.
Джерело

Попередній адміністратор NASA Джим Брайденстайн увійшов до ради директорів компанії Viasat

Компанія Viasat оголосила, що Джим Брайденстайн увійшов до ради директорів супутникового оператора, який на даний час готується до запуску широкосмугових супутників серії ViaSat-3. Viasat посилається на підтримку Брайденстайном безпечних космічних операцій в якості причини для включення його до складу ради. Брайденстайн, який залишив пост адміністратора NASA в кінці правління Д. Трампа, також є старшим радником приватної інвестиційної компанії Acorn Growth Companies.
Джерело

Компанія Dragonfly здійснила поставку оптико-електронної камери для Loft Orbital

Компанія Dragonfly Aerospace повідомила, що доставила для Loft Orbital налаштований оптико-електронний формувач зображень Gecko для КА YAM-3, що має бути запущений в другому кварталі 2021 року. Прилад Gecko являє собою інтегроване рішення для обробки зображень з компактним дизайном та великим вбудованим накопичувачем. В компанії відзначили, що камера виконана на основі випробуваних в польоті технологій та неодноразово перевірених компонентів, що забезпечує високу надійність інструменту.
Джерело

Компанія HawkEye 360 оголошує про введення в експлуатацію другого супутникового кластера

Комерційна компанія HawkEye 360 Inc., що використовує систему радіочастотного (RF) виявлення та картографування з використанням угруповання малих супутників на низькій навколоземній орбіті (LEO) оголосила про те, що запущені в січні три супутника завершили функціональні випробування та введенні в експлуатацію.
За повідомленням компанії, три нові супутники (Cluster 2) значно покращують можливості перших супутників HawkEye 360 «Pathfinder» (Cluster 1). Супутники, що входять до другого кластеру, мають резервні системи для збільшення терміну служби, збільшені обсяги обчислень для обробки даних на борту, спеціальну антену GNSS для відстеження перешкод від GPS, поліпшення точності геолокації, більш широкий діапазон радіочастотного покриття та можливість до 10 разів збільшити збір даних системою.
Джерело

Марсохід Perseverance NASA успішно висадив на поверхню міні – гелікоптер

4 квітня марсохід Національного аерокосмічного агентства США (NASA) Perseverance успішно висадив на поверхню Марсу літальний апарат Ingenuity масою 1,8 кг та діаметром 1,2 м. Очікується, що після 11 квітня він здійснить перший в історії людства політ над поверхнею Марса.
Головне завдання Ingenuity – вивчення Марса: він може зависати на 30 с та проводити зйомку у високій якості двома камерами. У разі успіху, політ Ingenuity стане першим в історії людства польотом над поверхнею Марсу, де атмосфера більш розріджена, ніж на Землі, а сила тяжіння становить близько 1/3 від земної.
Джерело

Національне агентство геопросторової розвідки США профінансує 8 компаній-стартапів

Вісім стартапів отримають гранти у розмірі $100 тис., наставництва та навчання від державних чиновників і венчурних інвесторів у рамках програми технологічного акселератора, профінансованої Національним агентством геопросторової розвідки (NGA). Венчурна інвестиційна компанія Capital Innovators та Missouri Technology Corp. оголосили вісім переможців, що були обрані з більш ніж 350 претендентів. NGA запустила програму у минулому році, з метою зміцнення зв’язків з підприємцями та створення екосистеми стартапів. Серед обраних стартапів більшість займається аналітикою космічних даних та штучним інтелектом:
Anno.ai – займається машинним навчанням, розробкою програмного забезпечення та послуг, орієнованих на ринок оборони та розвідки.
Boston Geospatial – розробляє платформу геопросторових даних, призначену для доступу до інформації від ряду постачальників супутникових даних, а також займається аналізом супутникових радіолокаційних даних для клієнтів у критично важливих секторах інфраструктури.
Granular.ai – компанія, яка розробила платформу, що надає користувачам інструменти глибокого навчання для створення та аналізу даних.
InfraLytiks – компанія, що використовує машинне навчання, штучний інтелект та комп’ютерний зір для автоматизації складних процесів.
Kinnami – компанія розробник платформи управління даними та безпечного середовища для обробки даних із супутників, дронів, IoT, автономних систем та персональних обчислювальних пристроїв.
Polysentry – займається розробкою програмного забезпечення для автоматизації аналізу великих наборів даних для клієнтів розвідки, оборони та приватного сектора.
Stratodyne – займається аналізом даних з високим розрізненням з аеростатів для прогнозування змін рослинності, відстеження активності та виявлення загроз.
Xona Space Systems створює систему супутникової навігації з використанням малих супутників на низькій навколоземній орбіті.
Зазначені компанії отримають фінансування у рамках першої фази програми, друга фаза запланована на кінець серпня.
Capital Innovators почне прийом заявок для участі у кінці квітня.
Джерело

У NASA почали збірку міжпланетної станції Europa Clipper

NASA приступило до етапу складання та випробувань міжпланетної станції Europa Clipper, яка стартуватиме у 2024 році. Планується, що Europa Clipper буде проводити дослідження супутника Юпітера – Європи, де можуть бути сприятливі умови для розвитку життя. Відповідно до повідомлень, на борту Europa Clipper буде розміщено дев’ять наукових приладів: магнітометр, аналізатори пилових частинок та плазми, радар, спектрографи, спектрометри і камери.
За допомогою зазначеного обладнання NASA планує скласти карти складу та морфології поверхні Європи, які дозволять виявити відмінності у товщині кори. Крім цього, міжпланетна станція буде проводити дослідження складу гейзерів. Для обміну даними з Землею апарат буде використовувати 3-метрову антену з сонячними панелями.
Джерело

Компанія Firefly Research отримала контракт від NASA за програмою SBIR на розробку технології доставки корисного навантаження на Місяць

NASA обрало дослідницький підрозділ компанії Firefly Aerospace для укладання контракту за Програмою інноваційних досліджень малого бізнесу (Small Business Innovation Research, SBIR) на розробку технології доставки корисних навантажень з Землі на Місяць. «Firefly Research пропонує NASA розробку космічного транспортного засобу для доставки корисного навантаження понад 500 кг з низької навколоземної орбіти (LEO) на низьку місячну орбіту (LLO)», – йдеться у технічному рефераті. «Хоча більшість технологій, необхідних для такої доставки, є достатньо опрацьованими, технологія, що пропонується, є інноваційною у тому числі тому, що архітектура корабля порушує припущення щодо електричного двигуна (Electric Propulsion) як занадто повільного або дорогого.
Ми можемо запропонувати потужну платформу з можливістю швидкого транзиту за конкурентоспроможною ціною завдяки заправці та повторному використанню цієї платформи, амортизуючи її вартість під час декількох місій», – додається у пропозиції. Вартість першої фази (Phase I) контракту SBIR складає до $ 125 000 за дослідження, що триває півроку. Після завершення роботи компанія має подати заявку на участь у другій фазі (Phase II), вартість контракту якої складає вже до $ 750 000. NASA також представляє дуже обмежену кількість контрактів у третій фазі програми SBIR за найбільш перспективні технології.
Джерело

Росія продовжує обговорення з Китаєм співпрацю у дослідженні Місяця

Російська державна корпорація «Роскосмос» передбачає додаткові переговори з Китаєм на конференції у червні, спираючись на угоду про дослідження Місяця, укладену у лютому. У лютневій угоді було оголошено про намір Китаю та Росії розробити «Міжнародну місячну дослідницьку станцію», ймовірно, на південному полюсі Місяця. Жодна країна не надала додаткових подробиць про об’єкт та спосіб його розвитку. Деталі цієї угоди все ще розробляються, заявив представник «Роскосмосу» 2 квітня.
«Ми вже підписали угоду з Китаєм, зосереджуючись на дослідженні Місяця за допомогою автоматичної станції», – сказав виконавчий директор з космічних польотів «Роскосмосу» Сергій Крикалєв під час прес-конференції щодо майбутньої конференції з вивчення космосу (Global Space Exploration Conference, GLEX) у Санкт-Петербурзі.
Ці обговорення можуть призвести до підписання додаткових угод між Китаєм та Росією під час конференції GLEX в середині червня. Укладання у лютому китайсько-російської угоди, а також попередні заяви глави «Роскосмосу» Дмитра Рогозіна щодо виходу з проекту NASA з розбудови місячної станції Gateway є ознаками двобічного підходу до дослідження Місяця.
З одного боку, дослідження Місяця здійснюється коаліцією на чолі із США, до складу якої входять Канада, країни Європи та Японія. Інший підхід – місячна угода Китаю та Росії. Хоча вже прогнозується нова «космічна гонка», що нагадує гонку за Місяць 1960-х років між США та колишнім Радянським Союзом, будь-яка нова конкуренція в дослідженні Місяця йде набагато повільнішими темпами.
Джерело

Azercosmos уклав угоду з грузинською медіа-холдинговою компанією

Азербайджанська компанія Azercosmos 1 квітня повідомила про підписання угоди про партнерство з грузинською медіа-холдинговою компанією. Як зазначено в угоді, грузинські телевізійні канали Rustavi-2, Comedy TV та Marao TV, які функціонують у рамках медіа-холдингу, розпочали комерційне мовлення через супутник Azerspace-1. Ці канали транслюють громадські, економічні, аналітичні та культурні програми грузинською мовою.
Заза Гвелесіані, керівник медіа-холдингу, заявив, що «ми дуже задоволені тим, що наші канали Rustavi-2, Comedy TV та Marao TV транслюються у високій якості через супутник Azerspace-1. Завдяки цій співпраці з Azercosmos наші канали тепер будуть доступні громадянам Грузії, які проживають у віддалених частинах країни, а також за кордоном». «Azercosmos зберігає провідні позиції на грузинському ринку мовлення вже більше шести років. Ми впевнені, що і надалі будемо розширювати нашу співпрацю з медіа-холдингом у трансляції каналів», – сказав Йолчу Гасанов, керівник комерційного відділу Azercosmos.
Джерело

Росія розроблятиме міжконтинентальні балістичні ракети нового покоління «Кедр» з 2023 року

Росія розпочне розробку міжконтинентальної балістичної ракети нового покоління «Кедр» приблизно у 2023 році. «Дослідницька робота над «Кедром» фінансується діючою державною програмою закупівель озброєнь до 2027 року. Технологічний розвиток розпочнеться в 2023-2024 роках», – повідомило 3 квітня російському державному агентству ТАСС джерело в оборонній промисловості. За словами джерела, твердопаливні МБР «Кедр» мають замінити системи «Ярс» на початку 2030 років. «Кедр» матиме мобільні та шахтні модифікації, як і його попередник.
1 березня джерело у космічній галузі повідомило, що російські оборонні компанії розпочали проектування МБР нового покоління «Кедр». Як повідомлялося раніше, ракета RS-24 «Ярс» за конструкцією аналогічна МБР SS-27 («Тополь М») та БРПЧ «Булава» (SS-NX-32). За оцінками, ракета має довжину 22,5 м та діаметр 2 м.
Вважається, що у ракеті буде застосовано нову конструкцією, яка дозволить маневрувати у космосі та під час входження в атмосферу. Загальна стартова вага RS-24 оцінюється в 49 000 кг, мінімальна дальність пуску становить 2 000 км, максимальна – 10 500 км.
Джерело

Компанія Lockheed Martin закупає послуги із запусків у компанії ABL Space Systems

Компанія Lockheed Martin підписала контракт з розробником малих ракет-носіїв ABL Space Systems на 58 запусків протягом наступного. Контракт, про який було оголошено 5 квітня, охоплює до 26 запусків ракети RS1 компанії ABL до 2025 року та додатково 32 запуски з 2026 по 2029 рік. Ці запуски відбуватимуться з будь-якого з декількох можливих місць, включаючи космодром Космічних сил США на мисі Канаверал, авіабаза ВПС США Vandenberg та Космічний центр на Шетландських островах у Великобританії.
Компанії відмовились оголосити загальну вартість контракту. ABL вказує ціну на запуск ракетою RS1 в $12 млн, що означало б загальну вартість контракту до $696 млн, якщо Lockheed замовить всі 58 запусків за цією ціною, хоча подібні закупівлі зазвичай передбачають певний рівень знижки. Ракета RS1, здатна доставити до 1350 кг на низьку навколоземну орбіту. За заявами керівництва, перший запуск RS1 відбудеться в цьому році, хоча «остаточні екологічні та регуляторні дозволи запуску» будуть отримані в третьому кварталі.
Джерело

Німецьке космічне агентство обрало систему iSpace компанії Lockheed Martin для контролю космічного простору

6 квітня компанія Lockheed Martin оголосила, що її система забезпечення управління космічним рухом – iSpace буде використовуватися Німецьким космічним агентством (DLR). Окрім DLR, яке управляє Німецьким центром інформування про космічну обстановку та забезпечує німецькі ВПС, iSpace вже використовують американські збройні сили та спецслужби, а також уряд Австралії. Дана система, яку Lockheed Martin представила у 2017 році, збирає дані з сотень оптичних, радіолокаційних, інфрачервоних та радіодатчиків, що експлуатуються урядами, приватними компаніями та науковими колами для забезпечення контролю за космічною обстановкою.
Менеджер програми космічного управління Lockheed Martin Джефф Чадвік заявив, що iSpace може відстежувати до 300 000 об’єктів (супутники та космічне сміття переважно на низькій навколоземній орбіті). Для порівняння, відкритий американський каталог налічує близько 30 000 об’єктів. Першу версію системи Lockheed Martin встановила у радіолокаційному центрі спостереження ВПС США на острові Кваджалейн (Маршаллові острови) за $1,5 млрд.
Джерело

Компанія Rocket Lab готує черговий запуск своєї ракети Electron

«Поки одна ракета Electron була на стартовому майданчику LC-1 минулого тижня, наступна вже прибула на космодром. Кожні 26 днів компанія виготовляє новий Electron, що вимагає паралельних запусків!» – повідомила компанія Rocket Lab у Твіттері.

Довідково: 22 березня компанія Rocket Lab запустила шість малих супутників на замовлення приватних та урядових споживачів. Ракета Electron була запущена зі стартового комплексу №1 компанії на півострові Маїя, Нова Зеландія. Найбільшим корисним навантаженням у цій місії був супутник Gen-2 компанії BlackSky, сьомий в серії її космічних апаратів ДЗЗ високої розрізненості.

25 березня Rocket Lab повідомила про підписання контракту про надання послуг виведення на орбіту ще восьми супутників компанії BlackSky у рамках п’яти запусків ракет-носіїв Electron. Терміном реалізації контракту оголошений період до кінця 2021 року.
Джерело

Китай успішно випробував рідинний киснево-метановий ракетний двигун

Китайська приватна ракетна компанія LandSpace повідомила про успішне випробування 10-тонного рідинного киснево-метанового двигуна TianQue-11 / TQ-11. Випробування двигуна тривало протягом більш 10 000 секунд на полігоні в Хучжоу, при цьому була проведена всебічна оцінка його конструкції, продуктивності, якості збірки і надійності роботи. Головний інженер LandSpace Юань Юй заявив, що на даний час метан є оптимальним паливом. Передбачається, що TianQue-11 буде приводити в дію другий ступінь ракети ZQ-2 / Zhuque-2. Нова ракета-носій буде здатна виводити в космос до 4 000 кг на низьку навколоземну орбіту та до 2 000 кг на сонячно-синхронну орбіту. Перший випробувальний політ РН ZQ-2 планується здійснити у поточному році.
Джерело

Казахстан планує виготовляти супутники ДЗЗ

У Казахстані планують виготовляти супутники, орієнтовані на дистанційне зондування Землі. Про це повідомив міністр цифрового розвитку, інновацій та аерокосмічного розвитку РК Багдат Мусін. «Другий напрямок у рамках космічної галузі – дистанційне зондування Землі. Зараз воно проводиться і допомагає кільком галузям. Наприклад, говоримо, що за минулий рік виявлено 1 млн га невикористаних земель. Також нами за допомогою супутникових технологій виявлено 217 незаконних вирубок лісу, 4 млн га вогнищ пожеж, понад 9 тисяч незаконних звалищ.
Джерело

NASA затверджено перелік перших цілей для космічної обсерваторії нового покоління James Webb

Національним управлінням з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) затверджено перелік перших цілей для спостережень з використанням космічного телескопа James Webb. До нього увійшли 286 заявок, що загалом займуть близько 6 тис годин досліджень та охоплять велику кількість важливих тем астрофізики та космології. Космічна обсерваторія нового покоління James Webb продовжить дослідження розпочаті у рамках місій Hubble Space Telescope та Spitzer Space Telescope. У даний час обсерваторія, що буде проводити спостереження у інфрачервоному діапазоні, проходить останні випробування перед відправкою на космодром. Запуск телескопа James Webb планується 31 жовтня 2021 року, працюватиме він у другій точці Лагранжа протягом 5 – 10 років.
Джерело

ULA відправляє РН Atlas V на мис Канаверал у Флориді для запуску п’ятого супутника SBIRS

United Launch Alliance відправила свій РН Atlas V на базу Космічних сил на мисі Канаверал у Флориді для запуску супутника Geosynchronous Earth Orbit 5 побудованого Lockheed Martin на платформі Lockheed LM 2100, який приєднається до системи SBIRS (датчики та супутники нового покоління для операцій раннього попередження про ракетний напад та глобального спостереження на підтримку сил США та союзників). РН Atlas V компанії ULA – ексклюзивна ракета-носій для серії космічних апаратів SBIRS GEO. З використанням Atlas V було успішно запущено перший космічний апарат системи SBIRS в 2011 році, другий в 2013 році, третій в 2017 році та четвертий у 2018 році. На 2022 рік заплановано запуск SBIRS GEO-6 також з використанням Atlas V.
Джерело

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Starlink»

07 квітня 2021 року о 16:34 (UTC) з мису Канаверал, Флорида, США з пускового майданчику SLC-40 за допомогою ракети-носія «Falcon – 9 v1.2 (Block 5)» було здійснено запуск 60 супутників зв`язку «Starlinк».
«Starlink» – проект супутникової системи, реалізований компанією SpaceX, його мета полягає у створенні дешевого високопродуктивного супутникового інтернет-зв’язку.
Всього компанія Ілона Маска має намір запустити приблизно 12 тисяч міні-супутників, які будуть забезпечувати населенню планети безперебійний доступ до Мережі. Завдання мають намір виконати до кінця наступного десятиліття. 60 супутників – це максимально можлива кількість для розміщення всередині Falcon-9 v1.2 (Block 5), хоча в майбутньому збільшений обтічник дозволить запускати більше 60 супутників за одну місію. У SpaceX з розумінням поставилися до прохання астрономічної спільноти зменшити відбивну здатність супутників, тому, нова група супутників Starlink оснащена спеціальними висувними сонячними козирками для блокування потрапляння сонячного світла на певні елементи апаратів.
За даними ЦКС

NASA обрало компанію Astrobotic для укладання двох контрактів у рамках програми SBIR

NASA уклало два контракти з компанією Astrobotic за Програмою інноваційних досліджень малого бізнесу (Small Business Innovation Research, SBIR). В рамках даних контрактів передбачається розробка систем управління космічних апаратів та забезпечення посадки на поверхню небесних тіл. Сума контрактів становить по $125 тис протягом шести місяців. За умовами контрактів буде створюватися програмне забезпечення Astrobotic LiDAR-Inertial Navigation (ALIN) та програмно-апаратний засіб для виконання посадки з використанням даних з LiDAR та камер.
Джерело

Компанії Microsoft та Thales працюють над автоматизацією обробки супутникових даних та встановленням приймальних станцій у центрах обробки даних

Компанія Microsoft оголосила про плани перенести технологію автоматизованої обробки супутникових зображень, що розроблена Thales Alenia Space, на свою платформу Azure Orbital.
Відповідно до повідомлення Thales Alenia Space, за допомогою програмного забезпечення DeeperVision супутникові дані з КА ДЗЗ можуть бути оперативно проаналізовані, як тільки будуть отримані.
Після того, як Microsoft представила хмарну інфраструктуру Azure Orbital, центри обробки даних були обладнані наземними станціями для покращення отримання інформації з КА ДЗЗ та зв’язку. Віце-президент Microsoft Azure Global Том Кін заявив, що продовжується робота з розгортання приймальних станцій для розширення можливостей клієнтів у прийомі даних з КА.
Джерело

NASA провело випробування прототипу космічного корабля Orion

6 квітня NASA провело випробування тестової версії пілотованої капсули Orion, яку передбачається використовувати у майбутніх місіях на Місяці. Тестова капсула вагою 14 000 фунтів (6 400 кг), майже ідентична копія корабля Orion, була занурена у гідроударний басейн дослідницького центру NASA Langley’s Landing and Impact Research. Для цього капсулу скинули з висоти близько 7 футів (2 м). Цей випробувальний тест є частиною серії випробувань, розпочатих NASA 23 березня, для доопрацювання комп’ютерних моделей навантажень та конструкцій у рамках підготовки місії «Артеміда II», першої пілотованої місії NASA на борту корабля Orion.

Джерело

Проведені випробування, що імітують старт ракети Ariane 6

6 квітня Європейське космічне агентство повідомило про проведення комбінованих випробувань ракети-носія Ariane 6 компанією Latesys у Фос-сюр-Мері, Франція. Тестування полягало у моделюванні дій обслуговуючих систем у момент старту ракети. Ці випробування є частиною підготовки до першого польоту нової європейської ракети-носія Ariane 6. Більш масштабні комбіновані випробування будуть проведені на європейському космодромі Куру у Французькій Гвіані.
Джерело

Випробування гіперзвукової ракети ВПС США завершились невдачею

Очікувані перші льотні випробування ВПС США прототипу гіперзвукової ракети швидкого реагування повітряного запуску (Air-launched Rapid Response Weapon, ARRW) AGM-183A, завершились невдачею. Повідомляється, що у літака була «проблема», бомбардувальник B-52H 419-ї випробувальної ескадрильї з бази ВПС США Edwards у Каліфорнії «не запустив» зброю. Випробування було проведено на полігоні Пойнт Мугу в Тихому океані біля узбережжя Південної Каліфорнії 5 квітня 2021 року. План випробувань передбачав перевірити ефективність реактивного прискорювача ракети, а також здійснити відокремлення імітатора корисного навантаження (бойової частини) ракети. Фактичний політ імітатора бойової частини не планувався, очікувалося, що він розпадеться після відокремлення від прискорювача ракети.
«Випробувальна ракета не змогла завершити програму пуску і була безпечно утримана на літаку, який повернувся до авіабази Edward», – йдеться в офіційному прес-релізі ВПС США.
Раніше ВПС США повідомляли, що ARRW буде потрібно від 10 до 12 хвилин, щоб вразити цілі на відстані 1000 миль (1600 км). Виходячи з цього, очікувана середня швидкість ракети становить від 5000 до 6000 миль на годину, або приблизно від 6,5 до 8 Махів.Це перше льотне випробування було дуже очікуваним, оскільки з кінця 2020 року його двічі переносили. Повідомлення льотчикам (NOTAM) щодо обмежень повітряного простору поблизу випробувального полігону Пойнт Мугу, які Федеральна авіаційна адміністрація (FAA) почала видавати ще 10 днів тому, свідчило про підготовку до випробувань. Останнє повідомлення NOTAM було оголошено 5 квітня.

Довідково: Планується, що ракета AGM-183A, яка розробляється компанією Lockheed Martin у рамках контракту з Пентагоном вартістю $ 480 млн, може бути поставлена на озброєння у 2022 році.
Джерело

Запуск російського модуля «Наука» на МКС перенесено на липень

У «Роскосмосі» вирішили запустити багатоцільовий лабораторний модуль «Наука» до МКС у липні, повідомив виконавчий директор з пілотованих програм держкорпорації Сергій Крикальов. За його словами, модуль вже знаходиться на полігоні на космодромі Байконур. «Якщо все буде йти нормально то запуск відбудеться в липні», – сказав Крикальов.
Терміни запуску модуля неодноразово переносилися з 2017 року. В останній раз називався травень 2021 року, але в грудні 2020 року гендиректор «Роскосмосу» Д.Рогозін допускав, що запуск перенесуть на липень, якщо будуть потрібні додаткові перевірки. У березні він сказав, що точну дату запуску визначать у квітні. У перший раз запуск «Науки» до МКС перенесли з 2017 на 2018 рік, як повідомлялося, через засмічення у паливній системі. Засмічення могло спровокувати поломку рухової системи МКС, тому модуль повернули виробнику на доопрацювання. Пізніше було оголошено, що причиною проблем з паливною системою «Науки» було не засмічення, а виробничий брак. Про успішне випробування паливної системи модуля було оголошено у січні 2021 року.
https://www.interfax.ru/russia/759269

Успішні раунди фінансування космічної галузі у березні 2021 року

Компанія $ млн Країна Діяльність Основні інвестори
Rocket Lab 790
(SPAC) США/
Нова Зеландія Розробка РН/ Пускова діяльність Vector Capital
BlackRock
Neuberger Berman
Spire 475
(SPAC) США ДЗЗ
Tiger Global
BlackRock
Hedosophia
JAWS
Bloom Tree Partners
Redwire 266
(SPAC) США Декілька секторів Senvest
Crescent Park
ABL Space Systems 170 США Пускова діяльність Fidelity
T. Rowe Price
Hiber 30,5 Нідерланди Супутниковий зв’язок (IoT) European Innovation Council
Finch Capital
Netherlands Enterprise Agency
Hartenlust Group
Laurens Groenendijk
Gitai 17,1 Японія Компоненти КА (робототехніка)
Dai-ichi Life
Daiwa Corporate Investment
EP-GB
SPARX Innovation for the Future
Orbex 8,8 Великобританія Пускова діяльність European Space Agency
Pixxel 7,3 Індія
ДЗЗ
Blume Ventures
growX ventures
Lightspeed Venture Partners
Omnivore, Ryan Johnson
Techstars
Utilis Inc. 6,0 Ізраїль ДЗЗ Beringea
Skyrora 3,5 Великобританія Пускова діяльність European Space Agency
Venus Aerospace 3,2 США Розробка гіперзвукового літального апарату XFactor Ventures
Prime Movers Lab
Boost VC
Draper Associates, Saturn Five
Epsilon3 1,0 США ПЗ Stage Venture Partners

Інформаційна довідка про запуск КА «Shiyan-6-03»

08 квітня 2021 року о 23:01 (UTC) з центру запуску супутників Тайюань, Китай, за допомогою ракети-носія «Long March 4B» було здійснено запуск технологічного супутника «Shiyan-6-03». Shiyan-6-03 призначений для тестування космічного устаткування і вивчення навколоземного космічного простору. Запуск був здійснений за рахунок поліпшених стартових технологій, над якими ведеться постійна робота. Завдяки цьому підвищилася надійність системи з виведення космічних апаратів на орбіту. За інформацією з відкритих джерел інформації КА виведуть на Сонячно-синхронну орбіту (ССО) з висотою 1,450 км, та нахилом 101.65 °.
Його попередник, «Shiyan-6-02», був запущений на ракеті «Long March 2D» на орбіту, відмінну від тієї, яка планувалася для цієї місії. Це говорить про те, що КА серії Shiyan-6 можуть бути технологічної програмою, а не набором ідентичних супутників. Детальної інформації про КА немає, так як супутники «Shiyan-6» засекречені.
За даними ЦКС

Європейське космічне агентство представило новий програмний документ – «Порядок денний ЄКА 2025»

7 квітня ЄКА представило програмний документ Агентства – «Порядок денний ЄКА 2025» (ESA Agenda 2025). Новий Генеральний директор ЄКА Йозеф Ашбахер окреслив високі амбіції Європи відносно космосу. Хоча ЄКА відіграє величезну роль, реалізація космічних амбіцій також вимагає співпраці з Європейським Союзом, космічною галуззю та науковим співтовариством та спільного створення нового бачення Європи у космосі. Документ окреслює виклики, що стоять перед ЄКА, в першу чергу на найближчі чотири роки, але також на більш тривалий термін, для забезпечення підтримки та зростанні ролі Європи у космічній економіці.
«Порядок денний ЄКА 2025» визначає п’ять пріоритетів Агенства до 2025 року:
зміцнення відносини між ЄКА та ЄС;
підсилення комерціалізації для забезпечення захисту природнього довкілля та цифровізації Європи;
використання космосу для забезпечення безпеки та захищеності;
адресне зосередження на критичних, особливо важливих для майбутнього космічної діяльності в Європі програмах та проектах;
завершення трансформації ЄКА з метою підготовки до викликів, підвищення ефективності та привабливості.
П’ять пріоритетів «Порядок денний ЄКА 2025» мають забезпечити підвищення у майбутньому провідної ролі Європи у дослідженні та освоєнні космосу. Проте, щоб забезпечити довгострокове зростання, Європі потрібно активізувати свою роль у космосі.
В першу чергу Європа повинна досягти загального розуміння своєї цілі в освоєнні космічного простору та виходячи з цього визначити напрямки розвитку її космічного сектору. Це буде здійснено через політичні процеси та ефективну взаємодію зацікавлених сторін, включаючи розробку спільної європейської промислової політики.
Будуть визначені та ініційовані нові флагманські програми. У 2022 році відбудеться Європейський космічний саміт та засідання Ради ЄКА на рівні міністрів. Ці події високого рівня оголосять про новий шлях зростання європейського космосу. Деякі важливі положення «Порядку денного ЄКА 2025»:
ЄКА допоможе створити ринок космічних технологій для «зелених» (екологічних) та цифрових програм, виступаючи в ролі партнера для взаємодії з інвесторами, такими як фонди венчурного капіталу та бізнес-ангели.
Далі, ЄКА сприятиме комерціалізації шляхом:
• відкриття доступу до своїх унікальних технічних можливостей;
• розділенням з промисловістю відповідальності та ризиків;
• спрощення доступу до програм та заходів ЄКА;
• оновлення стратегії закупівель та технологій ЄКА;
• до кінця 2022 року оптимізації процедур та значного зменшення часу укладання контрактів на суму менше €1 млн.;
• реалізації Технологічної стратегії для досягнення пришвидшення на 30% впровадження інноваційних технологій;
• подвоєння витрат на революційні технології.
ЄКА прискорить трансформацію космічних даних у зручну для застосування інформацію за допомогою вдосконаленого моделювання, високопродуктивного обчислення та машинного навчання, а також дозволить розробляти симуляції «що, якщо» (“what if”) для забезпечення прийняття оптимальних рішень.
ЄКА вестиме переговори з NASA щодо висадки першого європейця на поверхню Місяця.
ЄКА впорядкує своє внутрішнє функціонування, завершить оцифровку та оптимізує стратегію управління бізнесом.
Агентство також впровадить сучасну робітничу культуру, до 2030 року зменшить викиди парникових газів удвічі (до рівня 2019 року) та забезпечить рівні можливості, зокрема покращить гендерний баланс на науково-дослідницьких (STEM) та керівних посадах.
Джерело

ВПС США використовуватимуть телескопи інфрачервоного діапазону електромагнітних хвиль компанії Numerica, для спостереження за космічними об’єктами у денний час доби

Компанія Numerica, бізнес якої тісно пов’язаний із експлуатацією та новітніми розробками елементів систем контролю космічного простору, розгортає спеціальні оптичні засоби спостереження за космічними об’єктами здатні приймати слабкі інфрачервоні сигнали через освітлене небо. Розробку даних телескопів ВПС США профінансували ще у 2019 році у рамках залучення фірм космічної галузі на військовий ринок. Загальний розмір інвестицій склав 3 мільйони доларів, які компанія отримала у два етапа. Перший грант 750 000 доларів США компанія Numerica виграла на дослідження технології, а згодом отримала додаткові 2,25 мільйонів доларів, щоб розробити ринкову пропозицію.
Загалом шість денних телескопів, які можуть спостерігати за геостаціонарними супутниками, встановлюються в Колорадо та за межами США в Австралії та Іспанії, розповів Тодд Брост, директор спеціальних проектів Numerica, SpaceNews. Повітряні сили за рахунок розроблених Numerica рішень, планують зменшити вартість обслуговування денних телескопів завдяки їх автономності. Денні спостереження самі по собі не нові, їх проводили і раніше, але за допомогою лише декількох дуже великих і дорогих телескопів.
Брост сказав, що Космічним силам і Космічному командуванню США потрібно більше можливостей для спостереження за супутниками у будь-яких умовах, частково ця потреба буде задоволена завдяки технічним об’єктам Numerica. Зараз компанія обговорює довгострокові варіанти співпраці з урядом США, такі як будівництво нових майданчиків. «Очевидно, що існує безліч варіантів укладання контрактів, щоб забезпечити клієнтів такими необхідними даними», – сказав він. Останній контракт дасть змогу уряду дізнатись, як покажуть себе ці телескопи, перш ніж зробити будь-які довгострокові інвестиції, сказав Брост.
Перші випробування новітніх засобів спостереження, здається, показали добрі результати, сказав Брост. «За допомогою прототипу системи ми змогли відстежувати активні супутники в середині дня досить впевнено», – додав він. «Єдине обмеження – не можна спостерігати ділянку неба поблизу сонця».
Наступним етапом програми буде інтеграція денних даних з нічними, щоб отримати уявлення про покращення загальної точності системи контроля космічного простору, сказав Брост. «Мабуть, найбільшим інтересом уряду є збереження контролю над потенційно загрозливими космічними об’єктами (супутниками, які можуть вести радіо-перехват та інш.) протягом довших періодів часу, щоб визначати, чи маневрують вони або чи роблять щось незвичне». Космічні сили управляють власною мережею датчиків космічного спостереження, але хочуть співпрацювати з компаніями приватного сектору, щоб мати більшу гнучкість, у розміщення оптичних засобів в іноземних країнах. Кілька наших технічних засобів, знаходяться в місцях, де було б дуже сумнівно, що уряд США міг би розмістити їх там», – сказав Брост.
Джерело

Глави ЄКА та Національної космічної адміністрації Китаю обговорили майбутні космічні плани

Керівники Європейського космічного агентства Йозеф Ашбахер та Національної космічної адміністрації Китаю (CNSA) Чжан Кецзян 1 квітня у режимі відеоконференції обговорили відповідні плани на найближчі роки. Сторони окреслили майбутні заходи, включаючи нещодавно затверджений у Китаї 14-й п’ятирічний план на 2021-2025 роки, дослідження Місяця та глибокого космосу, спостереження Землі, а також співпрацю на об’єктах наземної інфраструктури.
Карл Бергквіст (Karl Bergquist), керівник управління міжнародних зв’язків ЄКА, заявив, що ЄКА та CNSA переглянули поточні заходи, включаючи обмін телеметрією, підтримку заходів китайської космічної програми тощо. ЄКА допомагала Китаю реалізовувати як нещодавню місію Chang’e-5 на Місяці, так і поточну місію Tianwen-1 на Марсі своїми наземними станціями.
«У нас є кілька робочих груп у галузі спостереження Землі, які розглядають питання, що становлять спільний інтерес», – сказав Бергквіст, включаючи обмін даними для моніторингу глобальних змін, калібрування та перевірки тощо.
На питання про потенційну участь ЄКА у Міжнародній місячній дослідницькій станції (International Lunar Research Station, ILRS), з огляду на нещодавно підписаний меморандум про взаєморозуміння між Китаєм та Росією, Бергквіст заявив, що адміністратор CNSA згадав про цю ініціативу, а також повідомив про недавню домовленість з Росією. Передбачається, що спочатку станція ILRS включатиме майбутні китайський роботизований посадочний модуль, всюдихід, орбітальний апарат Chang’e та інші космічні апарати, а також російські місії «Луна», зосереджені на південному полюсі Місяця. Цю місію можливо розширити, включивши постійні роботизовану інфраструктуру та потенційні пілотовані відвідування у 2030-х роках. Чжан заявив, що Китай і Росія вважають доцільним, щоб ILRS була відкритою до співпраці з усіма країнами, включаючи ЄКА.
Бергквіст очікує, що обговорення продовжуватимуться в певній формі і в майбутньому, але на даний момент «у нас не так багато деталей щодо змісту ILRS», внаслідок чого «відсутня позиція ЄКА щодо цієї теми». В останні роки ЄКА та Китай обговорюють питання співпраці щодо потенційних місій на південному полюсі Місяця. Раніше обидві сторони співпрацювали у проекті дослідження впливу Сонця на навколишнє середовище «Double Star» та продовжують співпрацювати у проекті дослідження взаємодії сонячного вітру з магнітосферою та іоносферою «Solar wind-Magnetosphere-Ionosphere Link Explorer» (SMILE), запланованому до запуску у 2023 році.
Джерело

Бразильське космічне агентство планує розвивати космодром Алькантара

Найбільший центр запуску космічних апаратів у країні розташований в Алькантарі, штат Мараньян. Створений 38 років тому і введений в експлуатацію у 1991 році, космодром готується до комерційних запусків з 2022 року. Успішним запуском бразильського супутника Amazonia 1 в Індії Бразилія підтверджує свою здатність проектувати, будувати та експлуатувати супутники та інші високотехнологічні системи. Відтепер, залежно від розміру та маси, супутники можуть бути запущені з Космічного центру Алькантара (Centro Espacial de Alcântara, CEA).
За словами президента Бразильського космічного агентства Карлоса Моура (Carlos Moura), із першим запуском з Алькантари Бразилія увійде до обмеженого клубу країн, здатних виводити супутники на орбіту. Щодо космодрому CEA, Моура зазначає: «немає сенсу у тому, що в Алькантарі існує космодром світового класу, а населення не отримує від цього вигоди. Ми прагнемо комплексного розвитку, щоб кожен отримував вигоду від можливостей, пропонованих космічним сектором».
Минулого року була створена Інтегрована комісія з розвитку Космічного центру Алькантара під головуванням міністра науки, технологій та інновацій, яка відповідає за підготовку та реалізацію Інтегрованої програми розвитку космодрому з метою розвитку інфраструктури регіону, а також створення бізнес-моделей, що заохочують космічну діяльність.
Джерело

Китай планує будівництво п’ятого космодрому

П’ятий космодром буде побудований у повіті Сяншань східної китайської провінції Чжецзян, повідомляється на сайті провінційної зони вільної торгівлі Нінбо. Тендер на будівництво стартового майданчика космодрому, в який будуть входити командний центр і складально-випробувальний комплекс, виграла інженерна компанія провінції.
У рамках інфраструктурних планів уряду провінції Чжецзян на 2021-2025 роки зона вільної торгівлі Нінбо інвестує у проект 20 млрд юанів ($3 млрд.). Передбачається, що космодром буде здатний здійснювати до 100 запусків ракет на рік. За даними ЗМІ, Сяншань має більш сприятливу широту для запусків ракет, порівняно з мисом Канаверал, де розташований Космічний центр Кеннеді (Флорида, США). Зараз Китай має у своєму розпорядженні чотири космодроми – три на материковій частині і один на південному острові Хайнань. Китай здійснив 39 космічних програм у 2020 році, включно з доставкою безпілотного зонда на Марс, і, як очікується, здійснить понад 40 запусків ракет у поточному році, повідомляють китайські ЗМІ.
Джерело

З космодрому Байконур здійснено запуск пілотованого космічного корабля «Союз МС-18»

9 квітня 2021 року о 10:42 зі стартового майданчика № 31 космодрому Байконур виконаний пуск ракети-носія «Союз-2.1а». Відповідно до циклограми польоту в 10:51:30 за київським часом корабель «Союз МС-18», з екіпажем у складі астронавта NASA Марка Ванде Хей та космонавтів російського космічного агентства «Роскосмос» Олега Новицького і Петра Дуброва, в штатному режимі відокремився від третього ступеня носія на цільовій орбіті. Згідно з отриманою телеметричною інформацією, старт, поділ ступенів і космічного корабля пройшли в штатному режимі. Ракета-носій «Союз-2.1а» вивела корабель «Союз МС-18» на орбіту з параметрами:
мінімальна висота над поверхнею Землі – 199,75 км;
максимальна висота над поверхнею Землі – 242,79 км;
період обертання – 88,64 хвилини;
нахил – 51,67 градуса.
Джерело

Звіт американської розвідки прогнозує посилення конкуренції у космосі між США та Китаєм

Офіс директора Національної розвідки (Office of the Director of National Intelligence, ODNI) 8 квітня оприлюднив новий звіт Global Trends 2040 («Глобальні тенденції 2040»), згідно з яким до 2040 року Китай буде найважливішим конкурентом США в космосі, конкуруючи на комерційному, цивільному та військовому напрямках.

Довідково: Директор Національної розвідки (Director of National Intelligence, DNI) – посадова особа уряду США, яка призначається та підзвітна президенту США. Основні функції:
• є главою Розвідувального співтовариства США;
• виконує обов’язки радника президента США, Ради національної безпеки, Ради внутрішньої безпеки з питань розвідки;
• керує виконанням Програми Розвідувального співтовариства.
Офіс (апарат) директора Національної розвідки здійснює аналітичне забезпечення діяльності директора Національної розвідки. Число співробітників – близько 1500.

Звіт передбачає широкий доступ багатьох країн до космічних технологій та збільшення використання орбітальних виробничих та логістичних послуг. Global Trends 2040 – це нетаємний прогноз, написаний Національною радою з питань розвідки (National Intelligence Council – дорадчий орган при ODNI). Цей звіт розглядає тенденції та динаміку, які можуть сформувати середовище національної безпеки протягом наступних 20 років. Щодо космосу, у звіті зроблено кілька прогнозів:
• до 2040 р. все більше країн залучиться до досліджень космосу в рамках зусиль міжнародного співробітництва;
• ці країни придбають національний престиж, можливості для науково-технічного прогресу та потенційні економічні вигоди;
• хоча уряди залишатимуться основним джерелом фінансування широкомасштабних досліджень космосу, роль комерційних структур різко збільшиться;
• комерційні структури залучатимуться до фінансованих державами космічних програм для сприяння розвитку космічних технологій;
• збільшиться кількість іноземних партнерів Китаю, які братимуть участь у китайських космічних програмах;
• Китайські космічні сервіси, такі як супутникова навігаційна система Beidou, будуть використовуватися у всьому світі як альтернативи західним варіантам.
У звіті прогнозується широкий спектр космічних технологій для військового застосування, а також для цивільного урядового та приватного використання. Національні космічні активи будуть особливо важливими, оскільки уряди будуть стурбовані можливістю відмови у приватних або іноземних державних космічних послугах внаслідок конфліктів.
У звіті прогнозується, що уряди до 2040 року будуть регулярно здійснювати на орбіті заходи з обслуговування, складання та виробництва космічних апаратів, що дозволить більшу автономію та виробничі переваги. Комерційні компанії пропонуватимуть послуги на орбіті, такі як ремонт, дистанційне обстеження, переміщення, заправка та вивіз сміття. Послуги на орбіті будуть використовуватися для модернізації супутників, продовження їх функціонального строку служби та забезпечення нових типів космічних конструкцій, таких як надзвичайно великі або складні прилади. При цьому, приватному космічному сектору, ймовірно, знадобиться державна підтримка.
Штучний інтелект матиме величезний вплив на космічний бізнес, йдеться у звіті. «Штучний інтелект дозволить інноваційно використовувати космічні можливості, допомагаючи в роботі великих супутникових угруповань, забезпечить контроль та аналіз космічної обстановки». На даний час штучний інтелект та машинне навчання дозволяють швидко аналізувати великі обсяги даних. Згідно з повідомленням, ця тенденція буде прискорюватися, «частково за рахунок гіперпов’язання космічних та наземних систем».
Джерело

Компанія Rocket Lab планує у наступній місії повернути перший ступінь своєї ракети Electron

Компанія Rocket Lab планує повернути прискорювач своєї ракети-носія Electron під час наступної місії. Запланована до запуску в травні 2021 року зі стартового комплексу №1 у Новій Зеландії, місія «Running Out of Toes» («Збігання пальців») стане 20-м запуском ракети Electron компанії Rocket Lab і другою з трьох запланованих місій з повернення першого ступеня після його приводнення в океані, повідомила Rocket Lab.
Місія є черговим важливим кроком на шляху створення ракети Electron «першою малою ракетою-носієм багаторазового використання, що дозволяє швидко запускати малі супутники», – заявили в компанії. У ході місії планується вивести на орбіту два супутники ДЗЗ для моніторингового супутникового угруповання компанії BlackSky. Місія «Running Out of Toes» слідує за першою місією з поверненням першого ступеня ракети Electron «Return to Sender» («Повернення до відправника»), яку компанія Rocket Lab реалізувала 20 листопада 2020 року.
Джерело

США і Росія домовились обмінюватися телеметричної інформацією про пуски ракет

Згідно з раніше досягнутою домовленістю розпочато процес підписання Рішення про обмін телеметричної інформацією про пуски міжконтинентальних балістичних ракет і балістичних ракет підводних човнів в рамках Договору між Російською Федерацією і Сполученими Штатами Америки про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО). 7 квітня документ був підписаний Представником США в Двосторонньої консультативної комісії (ДКК) Договору послом Р. Вудом.
«У якості представника США у Двосторонній консультативній комісії по виконанню ДСНО-3 сьогодні я підписав з моїм російським колегою угоду про обмін телеметричної інформацією про запуски ракет з 2020 року. Це важливий елемент нового договору про СНО», – зазначив Р.Вуд.
Обмін телеметричної інформацією про пуски МБР або БРПЛ є важливим елементом функціонування ДСНО, дія якого була продовжена в лютому цього року.

Довідково: Укладений у 2010 році ДСНО закінчував свою дію 5 лютого 2021 р. За домовленістю президентів США та РФ у лютому 2021 р. дія договору була продовжена на 5 років. ДСНО передбачає, що наявні у сторін сумарні кількості СНО не повинні перевищувати 700 міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет на підводних човнах і важких бомбардувальниках, а також 1550 боєголовок і 800 розгорнутих і нерозгорнутих пускових установок.
Джерело

Супутникові оператори США обговорюють можливості конкуренції зі зростаючою мережею Starlink

Оператори геостаціонарних супутників стверджують, що послуги на низькій навколоземній орбіті, такі як Starlink, не повинні розглядатися як єдине рішення. У міру розширення мережі Starlink, супутникові оператори розробляють стратегії, що дозволяють залишатися конкурентоспроможними. Під час цифрового форуму Satellite 2021 LEO 6 квітня Гвінн Шотвелл, президент та директор компанії SpaceX, заявила, що компанія просувається вперед з планами пропонувати супутникові інтернет-послуги Starlink безпосередньо споживачам, а також розглядає уряд США в якості клієнта. У відповідь, керівники комерційних операторів геостаціонарних супутників стверджували, що послуги на низькій навколоземній орбіті (LEO), такі як Starlink, не повинні розглядатися як єдине рішення.
SpaceX вже має ~1320 супутників на орбіті та планує запустити ще сотні космічних апаратів у цьому році. Влітку планується перейти до етапу виведення супутників на полярні орбіти. Гвінн Шотвелл повідомила, що міністерство оборони США в даний час все більше цікавиться послугами зв’язку з низької навколоземної орбіти та будує свою власну мережу. Вона переконана, що уряд США також буде зацікавленим у комерційних послугах компанії.
Міністерство оборони виявляє інтерес до Starlink та в цілому до використання послуг супутникового зв’язку LEO від інших постачальників, таких як Iridium та OneWeb, оскільки дані можуть передаватися з мінімальною затримкою у порівнянні з геостаціонарними системами. Крім того, геостаціонарні супутники не можуть забезпечити безперервне покриття полярних регіонів на відмінну від супутників, розміщених на низькій навколоземній орбіті, які незабаром будуть забезпечувати безперервне глобальне покриття Землі.
Генеральний директор компанії SES Стів Коллар сказав, що його компанія пропонує гібридну послугу, яка об’єднує супутники на геостаціонарних орбітах та мережу супутників на середніх навколоземних орбітах. Це дозволяє використовувати переваги наявності декількох орбіт для маршрутизації трафіку відповідно до вимог клієнтів та надавати послуги з розподіленням пропускної здатності мережі в залежності від попиту.
Марк Данкберг, виконавчий директор Viasat, повідомив, що компанія зважує плюси та мінуси від використання КА на LEO. Viasat управляє угрупованням геостаціонарних КА та у минулому році оголосила, що побудує угруповання з майже 300 супутників на LEO, якщо зможе претендувати на субсидії Федеральної комісії зі зв’язку США для забезпечення широкосмугового зв’язку в сільських районах. Данкберг під час виступу наполягав на тому, що використання геостаціонарних супутників є більш рентабельним, оскільки посилюється актуальність питання щодо перевантаженості низької навколоземної орбіти і кожне нове угруповання принесе проблеми іншим операторам. У грудні Viasat звернулась до Федеральної комісії по зв’язку США з проханням провести екологічну експертизу системи Starlink компанії SpaceX, стверджуючи, що супутникова система становить небезпеку для навколишнього середовища в космосі та на Землі.
Джерело

Найближчим часом компанія Telesat планує завершити фінансування угруповання Lightspeed та вирішить питання з контрактами на запуск 300 супутників

На початку лютого компанією Telesat було обрано компанію Thales Alenia Space в якості генерального підрядника для створення угруповання супутників на низькій навколоземній орбіті. Цей контракт, що включає також розробку програмного забезпечення для управління мережею та інтеграцію, був оцінений в $3 млрд. При цьому компанія оцінює загальну вартість системи Lightspeed в $5 млрд, що підтвердив президент та директор Telesat Ден Голдберг під час цифрового форуму Satellite 2021 LEO.
Відповідно до повідомлення Голдберга, проект Lightspeed буде фінансуватися за рахунок поєднання кредитних та власних коштів, при цьому 60% фінансування буде здійснюватися за рахунок кредитування і 40% за рахунок власного капіталу. Очікується, що процедура фінансування буде завершена протягом найближчих декількох місяців.
Щодо контрактів на запуск, компанією більше двох років тому було укладено контракт з Blue Origin на невизначену кількість запусків РН New Glenn, а також з Relativity Space на запуск РН Terran 1 для виведення на орбіту окремих супутників для завершення системи. Оскільки Telesat планує почати виведення космічних апаратів системи Lightspeed в 2022 році, а перші запуски РН New Glenn заплановано не раніше четвертого кварталу 2022 року, Telesat, ймовірно, буде працювати з іншими компаніями, що пропонують пускові послуги. Серед основних операторів геостаціонарних супутників зв’язку Telesat був найбільш прогресивним в пошуках угруповання LEO. Попри те, що SES має систему супутників O3b на середній навколоземній орбіті, Lightspeed Telesat буде прямим конкурентом новим учасникам ринку, такими як SpaceX, OneWeb та Project Kuiper від Amazon.
Telesat для Lightspeed сфокусується на ринках послуг для транспортної мережі, операторів мобільного зв’язку, провайдерів інтернет-послуг, авіаційного і морського зв’язку, а також для державних замовників. На питання, чи використовує Telesat систему LEO через страх втратити актуальність, якщо залишиться виключно оператором GEO, Голдберг відповів, що ґрунтуючись на аналізі зростання ринку широкосмугового зв’язку і те, як найкращим чином його обслуговувати, створення супутникового угруповання на низькій навколоземній орбіті було неминучим. При чому Telesat не відмовляється від GEO, посилаючись на його сильні сторони на інших ринках.
Ден Голдберг прогнозує зростання за рахунок послуг широкосмугового доступу від КА на LEO. «Я думаю, що LEO буде домінуючою архітектурою, але не думаю, що це відбудеться відразу», – сказав він. «Буде перехід. Цей перехід майже завжди займає більше часу, ніж ми очікуємо».
Джерело

У складі Космічних сил США планується створити нове Командування космічних систем

Космічні сили США 8 квітня оголосили про створення нового Командування космічних систем (Space Systems Command, SSC). Командування має офіційно розпочати роботу влітку 2021 року, як тільки будуть виконані заходи з переобладнання Центру космічних і ракетних систем на базі ВПС США Лос-Анджелес (Каліфорнія) під штаб-квартиру SSC. Завданням SSC має стати вироблення та впровадження інноваційних космічних рішень із забезпечення оперативних космічних можливостей для реалізації вимог Стратегії національної оборони.
«Організаційна структура Командування космічних систем була розроблена спеціально для прогнозування та реагування на виклики національній безпеці у космічній сфері», – сказав генерал Джон В. Реймонд, глава Командування космічних операцій Космічних сил США. «Ми здійснили трансформацію і оптимізацію Центру космічних і ракетних систем, уточнивши структуру і завдання, щоб зменшити вартість та швидко рухатися далі. Це дозволить нам забезпечити стійкі космічні можливості, необхідні для випередження зростаючих загроз».
Джерело