Новини за 12.04.2021-25.04.2021

PER ASPERA AD ASTRA

NASA сертифікує систему управління запуском для місії «Артеміда І»

При запуску ракети NASA Space Launch System (SLS) з космічним кораблем Orion з Космічного центру ім. Кеннеді у Флориді у рамках місії «Артеміда І» обсяг даних, що генеруються ракетою, космічним апаратом та наземним обладнанням, становитиме близько 100 мегабайт в секунду. Обсяг і швидкість цієї інформації вимагає не менш складної та надійної комп’ютерної системи для обробки та доставки цих даних для управління місією у режимі реального часу.
Це комп’ютерне програмне та апаратне забезпечення, яке називається система управління і контролю космічним кораблем (spacecraft command and control system, SCCS), тепер сертифіковане для використання у місії «Артеміда І». Шон Квін, керівник інженерного підрозділу NASA у Космічному центрі ім. Кеннеді, та Комісія з перевірки сертифікації інженерних конструкцій Космічного центру підписали висновок про готовність системи SCCS до місії «Артеміда І».
Система SCCS – це електронний вузол, де перетинається інформація, що надходить від базового ступеню ракети SLS, тимчасових кріогенних прискорювачів (Interim Cryogenic Propulsion Stage, ICPS), корабля Orion, наземних систем запуску. Під час завантаження та запуску програмне забезпечення буде обробляти до 575 000 змін в секунду.
Джерело

Термін експлуатації білоруського супутника буде продовжений

Запущений у 2012 році супутник БКА має п’ятирічний гарантійний термін експлуатації, але відпрацював вже 9 років і до сих пір у повному обсязі виконує покладені на нього завдання. Зараз фахівцями Національної академії наук Білорусі та їх російськими колегами проводиться оцінка технічного стану апарату з метою продовження його подальшого використання.
«Академія наук ініціюватиме перед Главою держави питання подальшого продовження експлуатації БКА на орбіті», – заявив на прес-конференції у Національному прес-центрі Голова Президії НАН Білорусі Володимир Гусаков. Отримана від БКА і спільного угруповання космічна інформація використовується для забезпечення обороноздатності і національної безпеки, моніторингу надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, вивчення стану та прогнозу розвитку природних ландшафтів, сільського господарства, ведення державного земельного кадастру, проектування, реконструкції та будівництва доріг.
Космічні знімки становлять основу для створення топографічних карт і навігаційних карт, широко застосовуються у геологорозвідці і процесі аерокосмічної освіти». Як повідомив керівник НАН, Російською Федерацією за технічною документацією БКА і «Канопус-В» створена і запущена на навколоземну орбіту серія з семи супутників серії «Канопус», на яких встановлена цільова апаратура виробництва білоруського ВАТ «Пеленг».
Довідково: БКА («Білоруський космічний апарат») – другий білоруський космічний апарат дистанційного зондування Землі. Створено на замовлення НАН Білорусі. Запуск здійснився з космодрому «Байконур» 22 липня 2012 (планувався у червні) разом з російським супутником «Канопус-В». Маса супутника – 400 кг, роздільна здатність – 2 м.
Джерело

Мінстратегпром оприлюднив проєкт Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2021-2025 роки

9 квітня Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України оприлюднило для проведення консультацій з громадськістю проєкт Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки. Метою Програми є забезпечення ефективного використання космічного потенціалу і підвищення його впливу на розв’язання актуальних завдань соціально-економічного, екологічного, інформаційного, наукового та освітнього розвитку суспільства, забезпечення реалізації інтересів держави у сфері національної безпеки та оборони.
Мету Програми буде досягнуто завдяки реалізації ряду завдань, а саме – «Провадження космічної діяльності в інтересах національної безпеки та оборони», «Забезпечення задоволення суспільних потреб у сфері дистанційного зондування Землі», «Впровадження космічних технологій на внутрішньому ринку послуг», «Створення ракетно-космічної техніки», «Фундаментальні та прикладні космічні дослідження», «Правове, науково-методичне та інформаційне забезпечення заходів Програми». Оприлюднений проєкт визначає орієнтовний обсяг фінансування Програми на 2021-2025 роки у розмірі близько 35 млрд. гривень, у тому числі з державного бюджету 15 млрд. гривень.
Джерело

Адміністрація Байдена пропонує бюджет NASA у розмірі $ 24,7 млрд на 2022 фінансовий рік

9 квітня Білий дім представив свою пропозицію щодо бюджету на 2022 фінансовий рік (починається 1 жовтня), яка включає збільшення фінансування NASA, зокрема програм науки про Землю та космічних технологій. Для NASA Білий дім пропонує загальний бюджет у розмірі приблизно $ 24,7 млрд., збільшившись приблизно на 6,3% порівняно з $ 23,271 млрд, які Агентство отримало у 2021 фінансовому році.
Оприлюднений документ не передбачає детального розподілу витрат NASA за програмами, але наголошує на збільшенні в кількох областях. Наукова програма NASA про Землю, яка отримала $ 2 млрд у 2021 році, отримає $ 2,3 млрд у 2022 році, що на 15% більше. У документі зазначено, що фінансування буде використано для «ініціювання наступного покоління супутників для спостереження Землі для вивчення актуальних питань науки про клімат».
Програма космічних технологій NASA, яка отримала $ 1,1 млрд у 2021 році, отримає $ 1,4 млрд у 2022 році, що на 27% більше. Це фінансування «дозволить розширити можливості та зменшити витрати на весь спектр місій NASA та забезпечити нові технології, що допоможуть комерційній космічній галузі рости», зазначається в бюджетному документі.
Програма досліджень NASA отримає $ 6,9 млрд доларів у 2022 фінансовому році, що на 5% більше, ніж $ 6,56 млрд доларів у 2021 році. Документ не розбиває ці витрати між такими програмами, як надпотужна ракета-носій Space Launch System, космічний корабель Orion та система посадки Human Landing System (HLS), але відмічається, що Адміністрація Байдена підтримає програму польоту на Місяць «Артеміда», а також «розвиток можливостей для стійкого і тривалого дослідження людини за межами Землі і, в кінцевому підсумку, на Марсі».
Президентський проект бюджету є запитом, що спрямовується до Конгресу. У документі йдеться про пріоритети Адміністрації. Члени Палати представників і Сенату Конгресу розробляють і затверджують свої проєкти урядових витрат, після чого підсумковий документ підписує або відхиляє глава держави.
Джерело

DARPA уклало контракт з компанією General Atomics на розробку ядерного реактора для місій на Місяці

9 квітня Агентство провідних оборонних дослідницьких проектів (Defense Advanced Research Projects Agency) повідомило про укладання контракту вартістю $ 22 млн з компанією General Atomics на проектування малого ядерного реактора для космічного руху.
Компанія General Atomics, що базується в Сан-Дієго (Каліфорнія), була обрана для першого етапу програми, відомої як DRACO (demonstration rocket for agile cislunar operations – «демонстраційна ракета для маневрених навколомісячних операцій»). Проект має продемонструвати ядерну теплову силову установку або використання ядерного реактора для нагрівання ракетного палива для створення тяги.
Джерело

Компанія Blue Origin готується до запуску своєї ракети-носія New Shepard з місією NS-15

Згідно з повідомленням FAA, компанія Blue Origin планує 14 квітня о 12:00 UTC (15:00 за київським часом) здійснити випробувальний політ своєї ракети-носія New Shepard NS-15.

Довідково: 14 січня 2021 року відбувся 14-й випробувальний політ (місія NS-14) суборбітальної ракети New Shepard, створюваної компанією Blue Origin для доставлення туристів за кордон атмосфери і космосу. Максимальна висота, яку досягла капсула RSS First Step, склала 107 км. Як і під час всіх попередніх випробувальних пусків, у капсулі був розміщений манекен «Skywalker», а також датчики NASA.

Раніше повідомлялося, що компанія Blue Origin не виключає, що під час наступного випробувального польоту в кабіні капсули будуть знаходиться два пілоти.
Джерело

Турецький гібридний ракетний двигун для польоту на Місяць пройшов перший тест

Міністр технологій та промисловості Туреччини Мустафа Варанк 11 квітня повідомив про успішне проведення випробування двигуна, який може бути використані в місячній місії. Туреччина планує відправити безпілотний космічний корабель на Місяць у 2023 році в рамках Національної космічної програми країни. Випробування полягало у запуску двигуна на 50 секунд. М.Варанк сказав: «Це 50-секундне запалювання було успішно завершено. На сьогодні можна сказати, що перші випробування двигуна, які можуть бути використані в місячній місії, було успішно виконано». Наголошуючи, що рідкопаливні окисно-окисні двигуни є новою технологією, що має велике значення для Туреччини, він сказав: «У 2023 році ми думаємо, що зможемо здійснити перший крок нашої місячної місії».
Джерело

Компанія Launcher планує випробування в космічному центрі NASA ім. Стенніса

11 квітня приватна компанія Launcher повідомила про готовність до випробування на цьому тижні турбонасоса свого рідкопаливного двигуна Е-2 в космічному центрі NASA ім. Джона Стенніса. Тестування має підтвердити ефективність у 68% ККД насоса, 70% ККД турбіни з тиском на виході майже 300 бар, що є необхідним для високоефективного замкнутого циклу.

Довідково: Компанія повідомляє, що має 20 співробітників, 10 з яких працює в Україні та займається проектуванням двигуна E-2. У компанії є угода про технічну допомогу з Державним департаментом США, що дозволяє їй обмінюватися інформацією з українським офісом.
Восени минулого року компанія провела перші випробування двигуна E-2 в космічному центрі NASA ім. Стенніса. Ці випробування були частково успішними, з успішним запалюванням, але деяким розплавленням в камері згоряння через те, що канали охолодження були забиті порошком, що залишився від процесу 3D-друку. Компанія повідомляла, що додаткові випробування двигуна заплановані на червень або липень.
Джерело

ОАЕ представили двох нових космонавтів, у тому числі першу арабську жінку-космонавта

Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) представили першу жінку-космонавта, на даний час корпус космонавтів збільшено до чотирьох. Про це повідомив шейх Мохаммед бен Рашид Аль Мактум, віце-президент і прем’єр-міністр ОАЕ та правитель Дубая. Для початку підготовки до космічного польоту були обрані Нора Аль Матруші та Мохаммед Аль Мулла. Вони приєднуються до першого космонавта ОАЕ Хаззи Аль-Мансурі, який здійснив політ на Міжнародну космічну станцію у 2019 році, і Султана Аль-Неяді, який був резервним космонавтом для цієї місії.
Нора Аль Матруші – 27-річна інженер-механік, яка працює у Національній нафтовій компанії. Вона родом з Абу-Дабі. Мохаммед Аль-Мулла, який народився в 1988 році, є пілотом та керівником навчального відділу авіакрила поліції Дубая. Він став наймолодшим пілотом поліції Дубая у віці 19 років і отримав медаль за відвагу від шейха Мохаммеда бін Рашида, віце-президента і правителя Дубая. Аль Матруші та Аль Мулла були обрані з числа 4 305 претендентів, серед яких 1 400 жінок. Тренінг розпочнеться у космічному центрі NASA ім. Джонсона у Х’юстоні наприкінці цього року.
Джерело

Атлантична рада закликає США та їх союзників очолити глобальні зусилля щодо космічної безпеки

Атлантична рада, міжнародний аналітичний центр з питань безпеки, опублікувала 100-сторінковий звіт «Майбутнє безпеки у космосі: Стратегія США на тридцять років» (The Future of Security in Space: A Thirty-Year US Strategy), в якому закликає США та їх союзників виступати за нові загальносвітові правила безпечної діяльності в космічному просторі. «Космос стає доволі тісним. Понад сімдесят країн виконують національні космічні програми, що робить міжнародне космічне управління першочерговим завданням для перезавантаження», – йдеться у звіті, опублікованому 12 квітня Центром Скоукрофта Атлантичної ради. У звіті рекомендуються кроки, які необхідно вжити протягом наступних 30 років, щоб забезпечити безпечний доступ до космосу.
Автори рекомендують радикальний перегляд міжнародного права, що регулює діяльність у космосі – Договору про космічний простір 1967 року. Згідно звіту, для вирішення питань безпеки та комерційних реалій космосу у 21 столітті необхідний новий договір. Автори також закликають до створення коаліції для протидії російським та китайським випробуванням та розгортанню протиспутникової зброї.
«Конкуренція між великими державами та можливості боротьби у космосі загрожують свободі доступу», – відмічає Атлантична рада. «Щоб протистояти цим викликам, Сполученим Штатам та їх союзникам і партнерам потрібно спільно працювати над стратегією, направленою на досягнення своїх коротко-, середньо- та довгострокових цілей у космічній галузі».
Незважаючи на те, що майбутнє освоєння космосу все ще залишається невизначеним, «космос, безсумнівно, стане все більш важливим для глобальної безпеки та процвітання на найближчі десятиліття та століття», – йдеться у звіті.
Джерело

DARPA укладає з компаніями Blue Origin та Lockheed Martin контракти на розробку космічних кораблів для демонстрації ядерних двигунів

Агентство провідних оборонних дослідницьких проектів (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA) обрало компанії Blue Origin та Lockheed Martin для розробки конкуруючих концепцій космічних кораблів для демонстрації ядерної теплової установки, повідомило агентство 12 квітня. У рамках програми DRACO (demonstration rocket for agile cislunar operations – «демонстраційна ракета для маневрених навколомісячних операцій»), DARPA хоче продемонструвати технологію ядерного теплового руху – використовуючи ядерний реактор для нагрівання ракетного палива для створення тяги.
Раніше повідомлялось, що DARPA уклала з компанією General Atomics контракт на $ 22 млн на розробку ядерного реактора. Вартість контракту з Lockheed Martin становить $ 2,9 млн, за Blue Origin – $ 2,5 млн. Метою програми є запуск космічного корабля, оснащеного ядерною тепловою силовою установкою, над низьку навколоземну орбітою в 2025 році. DARPA вважає, що ця технологія дозволить космічним кораблям швидко подолати величезні відстані.
Джерело

Навчання ASTERX 2021: Французькі космічні сили виходять на більш високу «орбіту»

Минулого місяця Франція провела перші багатонаціональні військові космічні навчання. У навчаннях брали участь Німеччина, Італія та США, які відзначили зусилля країни щодо реорганізації своїх збройних сил з метою готовності до реагування на загрози 21 століття.
Проведення військово-космічних навчань свідчить про намір уряду Франції досягти вищої «орбіти» як суверенної нації, щоб мати можливість відповісти на будь-який можливий у майбутньому космічний конфлікт. До цього часу Париж був учасником космічних військових навчань під керівництвом США.
Навчання ASTERX були проведені у Тулузі 8-12 березня. Командувач французького Космічного командування генерал Мішель Фрідлінг (Michel Friedling) визначив навчання як «стрес-тест» для процесів та систем Космічного командування. Замислом навчання ASTERX змодельовано міжнародну кризу, включаючи не менше 18 різних космічних подій та сценаріїв, зокрема реагування на загрозу нападу на французький супутник, загрозу космічного сміття цивільному населенню, загрозу союзному супутнику SATCOM тощо.
На відміну від американських кроків щодо створення Космічних сил, окремих від ВПС, Франція розробляє інтегровані французькі Повітряно-космічні сили (AAE, armée de l’Air et de l’Espace). Нові об’єднані сили офіційно були створені 11 вересня 2020 року, через рік після того, як французьке міністерство оборони створило Космічне командування (CDE).
В даний час у складі ААЕ близько 200 співробітників, розподілених між чотирма центрами – у Парижі (командування /management/), Тулузі (космічні операції, командування та контроль /space operations, command and control/), Ліоні (космічний центр поінформованості про космічну обстановку COSMOS) та Креї (центр спостереження CMOS). Космічне командування (CDE) планує прийняти ще 500 військових до 2025 року у своєї штаб-квартирі в Тулузі (на даний момент Командування розташоване на території Французького космічного агентства CNES).
Франція розглядає міжнародне співробітництво як життєво важливе як для Франції, так і для Європи для того, щоб протистояти «новому фронту» космічних загроз, а також як засіб отримання нових можливостей. Німеччина та Італія, а також Великобританія, США, Канада, Австралія і навіть Індія та Японія визначені ключовими партнерами для Франції у військово-космічній стратегії на 2019 рік. Франція вважає США важливим партнером для космічних військових операцій – одна з причин, чому Франція офіційно приєдналась рік тому до Ініціативи комбінованих космічних операцій Космічного командування США.
Крім того, НАТО нещодавно схвалило пропозицію Парижу щодо розміщення нового Центру передового космічного досвіду НАТО у Тулузі. Розгортання центру заплановано на це літо, центр прийме 42 експертів з 18 країн.
Джерело

Ракета Alpha компанії Firefly встановлена на стартовому майданчику

Перша ракета-носій Alpha компанії Firefly Aerospace встановлена у вертикальному положенні на стартовому майданчику SLC-2 на авіабазі ВПС США Vandenberg. «Сьогодні, у 60-ту річницю першого виходу людини в космос, ми встановили ракету Alpha у вертикальному положенні на стартовому майданчику бази Vandenberg. Незабаром ми проведемо тест на статичний вогонь у рамках підготовки до нашого інавгураційного запуску!» – повідомила компанія у Твіттері. У ході першого запуску своєї ракети Alpha компанія Firefly Aerospace планує вивести на орбіту кілька невеликих супутників в рамках спеціалізованої науково-освітньої місії щодо прискорення польотів (Dedicated Research and Education Accelerator Mission, DREAM).
Джерело

Ракета SLS готується до відправки у Космічний центр ім. Кеннеді

Персонал програми NASA Space Launch System (SLS) та головний підрядник компанія Boeing завершили випробувальну програму «Green Run» основного ступеня ракети SLS у рамках місії «Артеміда І» у Космічному центрі ім. Стенніса і готують відправлення ракети до Космічного центру ім. Кеннеді (KSC) у Флориді. Оцінивши характеристики ракети після другого випробувального запуску 18 березня, NASA та Boeing дійшли висновку, що ракета може бути переконфігурована з режиму випробування та готуватися до запуску.
На даний час тривають ремонтні роботи, проте команда центру ім. Стенніса вже розпочала від’єднання ракети від випробувального стенду для підготовки до транспортування. Погода буде ключовим фактором того, коли на борту баржі Pegasus буде розпочато буксирування ракети водним шляхом з Космічного центру ім. Стенніса до Космічного центру ім. Кеннеді. Оцінюється, що прибуття до KSC можливо до кінця квітня. Розкладом KSC з’єднання основного ступеню ракети SLS з підсилювачами заплановано на середину травня. Як тільки основний ступінь ракети SLS прибуде до KSC, експерти прогнозують, що підготовка ракети та наземної інфраструктури до першого запуску триватиме до 10 місяців. Однак існує і оптимістична хронологія, що прогнозує дату запуску «до 4 листопада».
Джерело

Компанія Blue Origin в ході місії NS-15 відпрацює дії астронавтів у майбутніх польотах

Випробувальний політ ракети-носія New Shepard компанії Blue Origin, який отримав назву «місія NS-15», запланований на 14 квітня о 15:15 UTC (18:15 за київським часом) з полігону у Західному Техасі. У ході місії планується відпрацювати дії астронавтів під час підготовки до польоту. Для цих дій у ролі астронавтів буде залучений персонал компанії Blue Origin, який буде розміщений у капсулі екіпажу. Астронавти піднімуться на стартову вежу, займуть штатні місця у капсулі екіпажу, пристебнуть ремені безпеки та проведуть перевірку зв’язку. Наземна інженерна команда підготує капсулу до запуску, а потім ненадовго зачинить люк капсули. Після цього астронавти вийдуть з капсули незадовго до старту.
Усередині капсули під час запуску та польоту ракети New Shepard буде лише манекен «Skywalker». Після посадки астронавти знову ввійдуть до капсули, щоб відпрацювати дії при приземленні – відкриття люка та вихід з капсули.
Джерело

Компанія Astrobotic обирає ракету Falcon Heavy для запуску ровера VIPER

13 квітня компанія Astrobotic оголосила, що обрала ракету Falcon Heavy компанії SpaceX для запуску свого посадкового модуля Griffin, який має доставити космічний апарат Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) на південний полюс Місяця наприкінці 2023 року. Компанія Astrobotic минулого року була обрана NASA у рамках Програми Commercial Lunar Payload Services (CLPS) для транспортування апарату NASA VIPER на своєму посадковому модулі Griffin. Astrobotic відмовилась розголосити умови угоди. SpaceX публікує на своєму веб-сайті ціну запуску ракети Falcon Heavy в $ 90 млн., хоча деякі державні контракти на місії Falcon Heavy були значно дорожчими.
VIPER – це місія NASA з дослідження кратерів на південному полюсі Місяця, які можуть містити поклади водяного льоду, які зможуть служити ресурсом для майбутніх пілотованих місій. Апарат VIPER призначений для роботи протягом 100 днів після посадки. Спочатку NASA планувало запустити VIPER у 2022 році, вартість місії склала $ 250 млн. Однак агентство перенесло запуск на кінець 2023 року через необхідність збільшення часу роботи VIPER з 14 до 100 днів. Це, в свою чергу, збільшило вартість VIPER до $ 433,5 млн.
Джерело

Японська приватна компанія ispace доставить на Місяць ровер ОАЕ

Космічний центр ім. Мохаммеда Бін Рашида (Mohammed Bin Rashid Space Centre, MBRSC) підписав контракт з японською компанією ispace, Inc. на доставку корисного навантаження амбіційної Місячної місії Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ). Відповідно до цієї угоди, ispace стає ключовим стратегічним партнером MBRSC щодо Місячної місії ОАЕ, першої у своєму роді з арабських країн. Ровер «Рашид» буде доставлений на Місяць за допомогою посадкового апарату компанії ispace у 2022 році. Відповідно до угоди, запуск буде здійснений ракетою Falcon 9 компанії SpaceX з Флориди.
Проект реалізується у рамках стратегії ОАЕ з вивчення космосу, яка зосереджена на здобутті нових знань, надиханні майбутніх поколінь на заняття космічною наукою та сприянні глобальній співпраці. Після виконання місії ОАЕ та Японія разом, як очікується, стануть наступними двома країнами, які успішно доставлять космічний апарат на місячну поверхню, слідом за США, Росією та Китаєм.
Джерело

Китай готує запуск своєї орбітальної станції

12 квітня Управління пілотованої космонавтики Китаю (China Manned Space Engineering Office) повідомило про доставку ракети Long March 7 до прибережного космодрому Китаю «Веньчан». Ракета готуватиметься до запуску вантажного корабля Tianzhou-2 до модулю китайської космічної станції, запуск якого планується найближчим часом. Запуск ракети Long March 7 з кораблем Tianzhou-2 є частиною підготовки до створення китайської модульної космічної станції на низькій навколоземній орбіті.
На даний час Китай готує ракету Long March 5B для запуску космічного апарата Tianhe, висотою близько 22 м, який буде служити основним модулем космічної станції. Очікується, що запуск ракети Long March 5B з модулем Tianhe відбудеться наприкінці квітня також з космодрому «Веньчан». Місія Tianzhou-2 забезпечить модуль Tianhe паливом для підтримання заданої висоти орбіти, а також запасами для прийому астронавтів. Вантажний космічний корабель матиме масу на старті близько 13 000 кг, при цьому маса вантажу – близько 6 500 кг.
Місія Shenzhou-12, що буде запущена ракетою Long March 2F з космодрому Цзюцюань, доставить трьох астронавтів на основний модуль Tianhe. Китайська космічна влада не розкрила детальний графік майбутніх місій. Однак попередні кампанії запусків ракет Long March 5B та Long March 7 вказують на те, що запуск Tianhe, імовірно, відбудеться ближче до кінця квітня, а місія Tianzhou-2 буде готова до середини травня. Пілотована місія Shenzhou-12 може бути запущена у червні.
Джерело

Сервісний зонд MEV-2 успішно пристикувався до супутника зв’язку Intelsat для збільшення його строку існування на 5 років

Супутниковий сервісний зонд MEV-2 компанії Northrop Grumman 12 квітня успішно пристикувався на орбіті до робочого космічного апарату Intelsat IS-10-02. Маневр був завершений о (13:34 східного часу), та став першим випадком, коли сервісний супутник пристикується до справного телекомунікаційного комерційного супутника на геосинхронній орбіті (GEO). Два космічні апарати залишатимуться заблокованими разом протягом п’яти років, щоб продовжити життя ІС-10-02, у якого залишилось мало пального після перебування на орбіті з 2004 року. Після завершення MEV-2 від’єднається і перейде до нової місії.
«Успіх цієї місії відкриває шлях для другого покоління обслуговуючих супутників і робототехніки, пропонуючи гнучкість і стійкість як для комерційних, так і для державних супутникових операторів, що може забезпечити цілком нові класи місій», – сказав Том Вілсон, віце-президент з питань стратегічного розвитку космічних систем у Northrop Grumman. IS-10-02 надає послуги широкосмугового зв’язку та розповсюджує засоби масової інформації споживачам Intelsat по всій Європі, Близькому Сході, Африці та Південній Америці.
З початку березня MEV-2 виконував операції у безпосередній близькості з телекомунікаційним космічним апаратом, наближаючись до нього для калібрування та випробування своїх систем перед тим, як здійснити стикування. Попередник даного сервісного супутника MEV-1, зараз діє разом з іншим супутником Intelsat IS-901 після успішного стикування, яке відбулось 2 квітня 2020 року. Тоді MEV-1 підняв бортовий супутник з орбіти поховання GEO, щоб повернути його до експлуатації.
Джерело

Космічне агентство Міністерства оборони США: кібератаки, а не ракети, є найбільшою загрозою для супутників

За оцінками спецслужб та аналітиків, Китай та Росія розробляють ракети, які можуть вразити супутники США на низькій навколоземній орбіті. Це не може не турбувати Агентство космічного розвитку (SpaceDevelopmentAgency, SDA) Пентагону, яке планує розгорнути мережу супутників у радіусі дії цих ракет. Проте, директор Агентства космічного розвитку Дерек Турнір (DerekTournear) заявив 14 квітня, що SDA розглядала потенційні загрози для своїх супутників і менше турбується про ракетні удари, ніж про кібератаки та вторгнення в ланцюг поставок.
SDA планує розпочати розгортання супутникового угруповання у космос у 2022 році з метою мати до 2024 року на орбіті сотні КА, які будуть використовуватися для зв’язку та виявлення пусків ракет. Ці супутники «не будуть невразливими» для наземної зброї, такої як балістичні ракети, заявив Д.Турнір на форумі «Космічний бізнес» у Вашингтоні. Але наявність розширеної мережі із сотень супутників робить систему стійкою до подібних атак, пояснив він.
Противник мав би запустити шквал ракет, щоб вивести з ладу таке велике угруповання. Д.Турнір також зазначив, що порівняно низька вартість супутників SDA робить їх непривабливими цілями порівняно з більш дорогими супутниками вартістю мільярд доларів, які Пентагон вже має на орбіті. Турнір підрахував, що збивати супутник коштуватиме дорожче, ніж сам супутник, «тому ми повністю змінили це рівняння».
Навіть якщо один або кілька супутників будуть знищені, розгорнута мережа з сотень може продовжувати функціонувати. Але кібератака може бути руйнівною, вважає Д.Турнір. «Кібератаки і ланцюг поставок – це дві загрози, які мене турбують», – сказав він. Д.Турнір описав проблеми з кіберпрограмою та ланцюгами поставок як «загальні збої в режимі», що означає, що навіть якщо атакується лише декілька компонентів або частин системи, вся мережа не працюватиме. Щоб захистити мережу SDA, відомство співпрацює з іншими відомствами з питань розробки кодування та інших пристроїв захисту для використання на супутниках.
Джерело

Компанія BlueOrigin провела успішне тестування ракети NewShepard для пілотованих польотів

Компанія Blue Origin завершила черговий тестовий політ своєї ракети NewShepard 14 квітня, наблизивши її до пілотованих польотів. Ракета NewShepard злетіла з випробувального полігону компанії в Західному Техасі, відомого як LaunchSiteOne, о 12:51EST (19:51 за київським часом). Капсула для екіпажу, відокремившись від прискорювача після фази польоту, досягла пікової висоти близько 106 км, перш ніж спуститися на парашуті та здійснити м’яку посадку через 10 з половиною хвилин після старту, через три хвилини після того, як прискорювач також здійснив посадку. Профіль польоту місії NS-15 точно відповідав попереднім випробувальним польотам. Ключовими відмінностями цього польоту були заходи до і після польоту, оскільки компанія перевірила процедури, які вона використовуватиме для подальших пілотованих польотів.
Компанія не повідомила, коли закінчиться програма випробувань і почнуться комерційні пілотовані польоти. Під час заходу компанія не пропонувала оновлення свого розкладу для польотів астронавтів, як персоналу компанії, так і клієнтів. Компанія також не повідомила, коли планується розпочати продаж квитків та їхню ціну.
Джерело

Агентство протиракетної оборони США планує випробування ракети SM-6 у якості протигіперзвукової зброї

Агентство протиракетної оборони (MissileDefenseAgency, MDA) спільно з ВМС США наприкінці цього року планує випробування ракети SM-6 на предмет протидії «підвищеній маневрувальній загрозі» (advancedmaneuveringthreat) – термін, який використовується у відношенні безмоторних гіперзвукових плануючих апаратів. У Пентагоні заявляють, що нові версії SM-6 вже продемонстрували певний рівень спроможності проти цих видів зброї, приклади яких Росія та Китай вже почали приймати на озброєння. Новий варіант SM-6, Block IB, вже розробляється і він сам зможе досягти гіперзвукової швидкості.
Росія має принаймні одну таку зброю, «Авангард», яка на даний час перебуває у обмеженій експлуатації, як і Китай, з DF-17. Китай також розробляє іншу зброю цієї категорії, можливо, включаючи повітряний тип для свого літака-ракети H-6N. Безмоторні планіруючі апарати використовують ракетний двигун для досягнення визначеної висоти та швидкості. У цей момент ракета від’єднується і ковзає до цілі з гіперзвуковою швидкістю вище 5 Маха по траєкторії на межі атмосфери.
Ракети з прискореним ковзанням розроблені для здійснення дуже непередбачуваних рухів під час польотів у порівнянні з традиційними балістичними ракетами. Як результат, гіперзвукова зброя представляє значні виклики для протиповітряної та протиракетної оборони. Поєднання швидкості та маневреності ускладнює виявлення та відстеження цієї зброї та зменшує кількість часу, необхідного для реакції, включаючи спроби переміщення критично важливих об’єкти або спроби шукати прикриття іншим способом.
Джерело

Індія планує запустити свій новий супутник спостереження Землі до 15 травня

Індія планує запустити в космос свій найдосконаліший супутник спостереження Землі GISAT-1 наступного місяця. Як повідомляється, супутник вагою 2 268 кг допоможе покращити моніторинг субконтиненту, включаючи кордони Індії з Китаєм та Пакистаном. GISAT-1, або GeoImaging Satellite-1, буде виведено в космос до 15 травня. Запуск супутника був припинений через технічний збій, пов’язаний з проблемою коливання напруги. Голова Індійської організації космічних досліджень (ISRO) К. Сіван повідомив, що технічний збій виправлено, після чого супутник буде зібраний в ракеті-носії і перевірений знову.
«На все це потрібно час, і запуск, ймовірно, відбудеться в першій половині наступного місяця», – повідомив К.Сіван. Він також зазначив, що затримка запуску GISAT-1 за допомогою ракети-носія GSLV-F10 та ситуація з Covid в країні відкладуть інші запуски, включаючи перший тестовий політ малої ракети-носія (SSLV) цього року.
GISAT-1 оснащений камерами з високою роздільною здатністю, що дозволить країні контролювати свою територію та її кордони в режимі реального часу. Супутник також допоможе в моніторингу стихійних лих, забезпечить спектральні сигнали в інтересах сільського та лісового господарства, мінералогії, попередження про катастрофи, властивостей хмар, снігу, льодовиків та океанографії. Ракета GSLV-F10 доставить GISAT-1 на геосинхронну орбіту, після чого супутник використовуватиме власну систему руху для виходу на геостаціонарну орбіту.
Джерело

Туреччина пришвидшує реалізацію своєї космічної програми, будуючи нові супутники
З прийняттям Турецької національної космічної програми створення турецьких супутників різного призначення прискорилось. Перший супутник зв’язку Туреччини – TURKSAT 1A – був запущений 24 січня 1994 року, але впав в океан через 12 хвилин 12 секунд через несправність ракети. Інцидент жодним чином не вплинув на позицію Анкари, і країна продовжувала інвестувати в супутникові технології. 10 серпня того ж року на орбіту був виведений новий телекомунікаційний супутник TURKSAT 1B.
Станом на 8 січня 2021 року кількість активних супутників Туреччини на орбіті Землі досягла семи, що стало можливим завдяки успішному запуску телекомунікаційного супутника п’ятого покоління TURKSAT 5A.
Запуск геостаціонарного супутника зв’язку, який був створений фахівцями Airbus і D&S для потреб Туреччини, був здійснений з космодрому на мисі Канаверал у Флориді. TURKSAT 5A має запрацювати у другій половині цього року. Очікується також запуск супутника зв’язку TURKSAT 5B в останньому кварталі 2021 року. Під керівництвом Науково-дослідного інституту космічних технологій TUBITAK та за підтримки Міністерства промисловості і технологій продовжується робота над проектом нового вітчизняного телекомунікаційного супутника – TURKSAT 6A. Цей супутник планується вивести на орбіту в 2022 році.
Туреччина охоплюватиме Європу, Африку, західні та південні частини Азії, включаючи Індонезію, Росію та Китай у сфері зв’язку зі своїми супутниками TURKSAT. Створенням 13 грудня 2018 року Турецького космічного агентства країна визначила своє бачення, стратегію, ціль та проекти в галузі космічної політики за допомогою своєї Національної космічної програми, яку в лютому 2021 року опублікував президент Реджеп Таїп Ердоган.В рамках цієї програми – місія на Місяць. Турецький космічний корабель має на меті досягти Місяця наприкінці 2023 року та здійснити м’яку посадку у 2028 році.
Направлення турецьких вчених на Міжнародну космічну станцію також є однією з цілей. Після навчального процесу буде обрано найбільш успішного кандидата для проведення наукових досліджень у космосі та відправлений у космос до 100-річчя Республіки. Проте, дві організації, що базуються в США, негативно відреагували на запланований запуск турецького супутника Turksat 5B, заявивши, що це «суттєво поставить під загрозу інтереси національної безпеки США та її зовнішньої політики».
У листі помічнику адміністратора Управління комерційних космічних перевезень Федеральної авіаційної адміністрації(FAA)Уейну Р. Монтейту Американсько-грецька рада (HALC) та Вірменський національний комітет Америки (ANCA) попереджають, що супутник TURKSAT 5B має добре задокументоване військове призначення.HALC та ANCA заявляють, що серія TURKSAT різко розширює зону покриття, пропускну здатність діапазону Кu та наступальний діапазон турецьких військових. «Схвалення цього запуску істотно поставить під загрозу інтереси національної безпеки та зовнішньої політики США», – відмітили представники цих організацій, закликаючи FAA заблокувати процедуру.
Джерело

Агентство космічного розвитку МО США планує укласти нові контракти на виробництво чергової партії супутників

Агентство космічного розвитку Пентагону (Space Development Agency, SDA) розглядає можливість придбання наступних 150 супутників у трьох різних постачальників, але це може змінитися після оцінки агентством заявок компаній, заявив 14 квітня директор SDA Дерек Турнір. Він також повідомив, що запит на придбання буде опублікований у серпні, а розгортання мережі із сотнями супутників на низькій навколоземній орбіті планується розпочати наприкінці 2024 року.
150 супутників будуть розміщені на висоті близько 1000 км у шести площинах. SDA очікує, що вартість закупки складе менше $ 14,1 млн. Агентство попросило Космічні сили США підрахувати, скільки коштуватиме запуск супутників SDA на ракетах United Launch Alliance або SpaceX у рамках Національної програми запусків в інтересах національної безпеки (National Security Space Launch program).
Джерело

Фінська компанія Iceye розширює представництво та створює виробниче підприємство в США

Фінська компанія Iceye створила виробництво супутників, лабораторію досліджень і розробок та операційний центр для ліцензування космічних апаратів у своїй новій штаб-квартирі в Ірвайні, штат Каліфорнія. «Велика частина космічної промислової бази США та інноваційні центри зосереджені тут, у Південній Каліфорнії», – заявив генеральний директор компанії Iceye в США Джеррі Уелш.
Компанія Iceye, що базується у Фінляндії, заснувала представництво компанії в США на початку 2020 року. 15 квітня компанія оголосила про плани розширити своє представництво в США у відповідь на зростаючий урядовий та комерційний попит на зображення і дані супутникових радарів із синтезованою апаратурою, розповів Дж. Уелш.
«Американські клієнти, особливо державні замовники, віддають перевагу співпраці з американськими структурами. Існують також певні процедури з безпеки, які значно полегшують роботу тут», – сказав Дж.Уелш. Для кращого обслуговування американських клієнтів Iceye уклала угоду з компанією In-Q-Tel про прискорення надання найсучасніших можливостей урядовим організаціям США. Компанія In-Q-Tel виявляє та співпрацює з компаніями, що розробляють інновації, що мають як високий вплив на національну безпеку, так і потенціал для комерційного успіху.
Джерело

Carbon Mapper запускає програму для визначення емітерів метану та діоксиду вуглецю


Некомерційна організація Carbon Mapper та її партнери – уряд штату Каліфорнія, Лабораторія реактивного руху NASA (NASA JPL), компанія Planet, Університет штату Арізона (ASU), Фонд High Tide Foundation та Інститут RMI оголосили про новаторську програму, що спрямована на розширення розуміння та прискорення скорочення глобальних викидів метану та діоксиду вуглецю (CO2). В рамках цієї програми планується створення угруповання гіперспектральних супутників для точного визначення, кількісної оцінки та відстеження точкових джерел метану та вуглекислого газу.
«В цьому десятилітті людство готове до критичного прогресу у вирішенні проблеми зміни клімату», – сказала Райлі Дурен (Riley Duren), генеральний директор Carbon Mapper та науковий співробітник Університету Арізони. «Наша місія – допомогти заповнити прогалини в глобальній системі моніторингу метану та CO2, надаючи своєчасні, дієві та доступні дані для прийняття науково обґрунтованих рішень».
Carbon Mapper прагне подолати технологічні бар’єри щодо доступності, точності та вартості даних, зробивши джерела з високим рівнем викидів метану та CO2 загальнодоступними, в тому числі на рівні підприємств. Дані, зібрані угрупованням супутників Carbon Mapper, будуть забезпечувати повний, точний та своєчасний моніторинг викидів метану та CO2 з точкових джерел, а також більше, як 25 інших екологічних показників. Відповідно доповіді, що представлена в грудні на віртуальній конференції Американського геофізичного союзу, спектрометри Carbon Mapper збиратимуть дані з розрізненням 30 м.

Carbon Mapper у співпраці з державними та приватними партнерами розробляє супутникове угруповання в три етапи.

  • Початковий етап дослідження (завершений) – два роки попередньої інженерної розробки та виробництва.
  • Фаза 1 (знаходиться в стадії реалізації) – включає розробку Planet та NASA JPL перших двох супутників, що призначені для виявлення 80% найбільших джерел метану, а також основних джерел викидів CO2, запуск яких заплановано на 2023 рік, платформ обробки даних та поточних спільних пілотних проектів зі зниження викидів метану з використанням літаків в Каліфорнії та інших штатах США.
  • Фаза 2 (знаходиться в стадії розробки) – розширення угруповання супутників, починаючи з 2025 року, але остаточний розмір сузір’я Carbon Mapper ще не визначений.

Для підвищення стійкості навколишнього середовища (поліпшення обліку парникових газів, прискорення усунення витоків, підтримки реагування на стихійні лиха та ін.) та забезпечення доступного використання даних промисловістю, урядами, а також для підвищення обізнаності громадськості Carbon Mapper у співпраці з Радою повітряних ресурсів Каліфорнії (CARB) розробляє загальнодоступний геопортал.
Глобальною метою Carbon Mapper є внесок у зростаюче співтовариство організацій, що пропонують науково обґрунтовані рекомендації особам, що приймають рішення на всіх рівнях суспільства щодо моніторингу викидів парникових газів та перетворення супутникових даних в корисну інформацію. А також, ґрунтуючись на програмі Satellites for Climate Action, що запущена в 2019 році, об’єднати уряди, приватні ініціативи на благо суспільства, екологічні групи та технологічні компанії, що використовують космічні технології.
Carbon Mapper фінансується групою провідних благодійних організацій: High Tide Foundation, Grantham Foundation for Protection of the Environment, Bloomberg Philanthropies (один з перших спонсорів програми Satellites for Climate Action), Zegar Family Foundation та ін.
Джерело

Названа причина збою при стикуванні корабля «Прогрес» з МКС в лютому

Причиною збою при стикуванні вантажного корабля «Прогрес МС-16» з МКС в лютому стала неякісна смола, що використовувалась при виготовленні головних обтічників ракети-носія «Союз», повідомило 16 квітня на джерело у російській ракетно-космічній галузі. «Відеокамери, встановлені в головному обтічнику ракети «Союз-2.1а», показали вичерпну картину, за якою з’ясувалося, що при виготовленні обтічників використовувалась нестійка смола від стороннього постачальника», – розповіло джерело.
За його словами, після рекомендації комісії вимоги до контролю якості виробництва головних обтічників посилили, а вже виготовлені конструкції допрацювали. Відзначається, що дане доопрацювання не вплине на зміну термінів найближчих запусків. Ракета-носій «Союз-2.1а» з вантажним кораблем «Прогрес МС-16» стартувала з космодрому Байконур 15 лютого. Планувалося, що 17 лютого в автоматичному режимі відбудеться його стикування з модулем «Пірс» російського сегмента МКС, однак за 30 м до станції сталося відхилення корабля від осі стикування більш ніж на 30 градусів. У зв’язку з цим стикування пройшла у ручному режимі управління.
Джерело

Компанія Lockheed Martin представила нову серію розвідувальних супутників

Компанія Lockheed Martin представила нову серію розвідувальних супутників (Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance, ISR), спроектованих для крупносерійного та швидкого виробництва. Нові супутники представляються у якості альтернативи платформам тактичного спостереження, таким як літаки та безпілотники. Згідно з анонсом 13 квітня, ця серія базується на супутниковій платформі LM 400 компанії Lockheed Martin.
LM 400 – це платформа з можливістю зміни до 10 варіантів конфігурації. Ця платформа є новою частиною серії гнучких платформ компанії і відповідає Модульній архітектурі відкритих систем (MOSA) та супутниковій платформі SmartSat, яка визначається через програмний алгоритм. Lockheed Martin заявила, що нові тактичні супутники ISR дозволять військовим відстежувати рухомі цілі з космосу, не наражаючись на небезпеку.
Компанія вважає, що тактичні супутники ISR відіграють ключову роль у зусиллях Пентагону з’єднати системи управління озброєнням всіх родів військ у єдину мережу, в ініціативі, відомій як «спільне загальновійськове управління та контроль» (Joint All-Domain Command and Control, JADC2).
Представник компанії заявив, що Lockheed Martin вважає, що військові можуть виграти від менших витрат на будівництво та запуск супутників, що робить космічне спостереження більш доступним. Наприклад, сухопутні війська зможуть використовувати супутники для визначення місцеположення цілей, а зображення цих цілей можуть бути передані військовим на поле бою. Повітряні сили можуть дати супутникам завдання відстежувати визначену область і передавати зображення цілей безпосередньо в кабіну винищувача F-35.
«Цифрове проектування та виробництво пришвидшують нашу здатність розгортати надійні угрупування, орієнтовані на майбутнє, які оснащені передовими технологіями для місій наших замовників», – прокоментував Рік Емброуз (Rick Ambrose), виконавчий віце-президент компанії Lockheed Martin Space. «Наш LM 400 є надзвичайно пристосованим супутником середнього розміру, і крім того його можна виготовити у великій кількості, швидко та економічно».
Джерело

Пілотований космічний корабель та ракета-носій для місії Shenzhou-12 прибули до пускового центру

Пілотований космічний корабель і ракета-носій для пілотованої космічної місії Shenzhou-12 прибули до Космічного центру Цзюцюань на північному заході Китаю. Космічний корабель та ракета-носій Long March-2F зараз проходять остаточну збірку та випробування на місці запуску, повідомило Китайське агентство пілотованих космічних польотів (China Manned Space Agency, CMSA). За повідомленням CMSA, астронавти пілотованої космічної місії Shenzhou-12 проходять інтенсивну підготовку, перш ніж вирушати у космічну подорож. Усі об’єкти на місці запуску знаходяться в хорошому стані, і всі системи, які будуть задіяні в місії, проходять належну підготовку, зазначається у повідомленні.
Джерело

Корейська компанія Korea Aerospace Industries інвестує $ 880 млн. в розширення космічного бізнесу

Корейська компанія Korea Aerospace Industries (KAI), яка відіграла ключову роль у розробці нещодавно запущеного супутника дистанційного зондування CAS500-1, протягом наступних п’яти років планує інвестувати 1 трлн. вон ($ 880 млн.) в розширення свого космічного бізнесу, включаючи виробництво супутників. Інвестиції у космічний бізнес складають майже 45% від загального п’ятирічного інвестиційного плану, який також включає розробку літаків, електроніки протиповітряної оборони, засобів симуляції, а також програмне забезпечення.
Відповідно плану, KAI працює над формуванням стратегічного партнерства з іншими компаніями у таких напрямках, як наземні станції та аналіз супутникових зображень. Мета компанії – запуску на ринок через два – три роки відповідних послуг. Також однією з цілей компанії є виробництво супутників для країн Південно-Східної Азії.
Компанія KAI є постійним учасником урядових проектів з розробки супутників для Південної Кореї з 1999 року. В процесі розробки КА ДЗЗ CAS500-1, який був виведений на орбіту у березні російською ракетою «Союз-2» компанія отримала новітні технології створення супутників від Корейського інституту аерокосмічних досліджень (KARI). Очікується, що до 2025 року KAI візьме на себе ключову роль в розробці наступних чотирьох КА ДЗЗ, подібних CAS500-1. Крім того, у березні компанія об’єднала зусилля з Корейським передовим інститутом науки і технологій (KAIST) для створення центру досліджень космічних технологій, де обидві організації будуть реалізовувати ряд проектів по програмному забезпеченню супутникових систем до 2023 року. У серпні минулого року KAI відкрила перший в країні приватний великомасштабний завод з виробництва супутників в Сачхоне, здатний будувати до 20 малих супутників одночасно. Крім того, розглядається можливість надання послуг у Південно-Східній Азії на основі супутникових знімків Airbus.
Джерело

У РФ затверджено план щодо створення нової орбітальної станції

Президент РФ В.Путін підписав план створення нової космічної станції під назвою ROSS, що має замінити Міжнародну космічну станцію (МКС), яка, як очікується, зазнає «лавини» невдач після 2025 року. В останні роки МКС почала руйнуватися, і зараз астронавти часто виявляють тріщини. Минулого тижня стало відомо, що російські космонавти все ще працюють над усуненням витоків, вперше помічених у 2019 році. Постійні проблеми з міжнародною станцією спонукали Москву почати створювати заміну. Російська орбітальна станція, що отримала назву ROSS, буде складатися з трьох-семи модулів і зможе нести до чотирьох людей.
Хоча план створення станції був затверджений 12 квітня, до 60-ї річниці першого польоту людини в космос, проект вже деякий час опрацьовується. У листопаді минулого року перший заступник генерального конструктора космічного підрядника РКК «Енергія» висловив переконання, що Росії потрібно розпочати роботу над новою станцією, заявивши, що МКС вже розвалюється.
«До 2025 року Росія зобов’язана брати участь у програмі МКС», – сказав Володимир Соловйов, член Російській академії наук. «Вже є низка елементів, які були серйозно пошкоджені і не працюють. Багато з них не замінюються. Після 2025 року ми прогнозуємо лавиноподібний збій численних елементів на борту МКС».
США планують роботу станцій до 2028 або 2030 рр. Проте плани Росії вийти з програми у 2025 р., а також низка серйозних невдач може покласти край цим планам. Це може прискорити проект NASA щодо переходу на приватні космічні станції на низькій навколоземній орбіті (LEO).
Джерело

NASA переглядається графік реалізації програми «Артеміда»

У березні 2020 року NASA оголосило, що уклало контракт з компанією SpaceX на програму агентства Gateway Logistics Services на перевезення вантажів до станції на орбіті Місяця. SpaceX виграла пропозиції від Boeing, Northrop Grumman та Sierra Nevada Corporation щодо контракту на невизначений термін з невизначеною кількістю, максимальна вартість якого становила $7 млрд та термін експлуатації 15 років. З моменту оголошення ні NASA, ні SpaceX не оголошували про початок реалізації контракту чи розробку космічного корабля Dragon XL, який компанія планує використовувати для виконання вантажних місій до станції Gateway.
14 квітня NASA заявило, що ще офіційно не дозволила SpaceX виконувати контракт на послуги доставки вантажів до Gateway, оскільки агентство вивчає загальний графік програми вивчення Місяця «Артеміда». «Команда Агентства з огляду програми «Артеміда» на даний час оцінює терміни виконання заходів програми, включаючи Gateway. Метою цього внутрішнього огляду є оцінка поточного бюджету та часової шкали програми «Артеміда» та розробка відповідних планів, що визначать зміст, графік та бюджети програми», – заявило Агентство.
База даних закупівель NASA показує, що Агентство зобов’язалося виділити трохи більше $ 14 млн за своїм контрактом Gateway Logistics Services із SpaceX.
Джерело

Німецька компанія Isar Aerospace підписала угоду на запуски ракет з норвезького космодрому Andøya

Німецька компанія Isar Aerospace, що спеціалізується на виведенні супутників на орбіту своїми ракетами, підписала угоду з норвезькою компанією Andøya Space про забезпечення доступу на строк до двадцяти років до однієї зі стартових площадок на острові Andøya. «Ми дуже раді і пишаємося тим, що нам вдалося закріпити нашу спеціальну стартову площадку на космодромі Andøya, космодромі з найкращим фінансуванням у континентальній Європі. Тривалість та ексклюзивний характер цієї угоди дозволяють нам реалізувати довгострокові рішення щодо запуску «під ключ» з європейської території», – повідомив директор Isar Aerospace Даніель Метцлер. «Ексклюзивність забезпечує нам і, що ще важливіше, нашим клієнтам найбільшу гнучкість і безпеку планування для виведення малих та середніх супутників на орбіту Землі в будь-який час з максимальною економічною ефективністю».
Враховуючи розташування на півночі біля узбережжя, космодром Andøya може запропонувати нахили для запуску в діапазоні від 87,4 до 108 градусів. Ці параметри підходять як для сонячно-синхронних, так і для полярних орбіт. Проекція траєкторії польоту ракети при запуску не перетинає населені пункти.
Космодром Andøya Space має давню історію суборбітальних запусків. З часу першого запуску цивільної, суборбітальної дослідницької ракети в 1962 р. з космодрому здійснено близько 1200 запусків ракет-зондів та аеростатів тривалого дії. На даний час компанія створює новий стартовий майданчик на острові Andøya для запусків малих та середніх супутників на полярні та сонячно-синхронні орбіти.
Джерело

Російські компанії RuVDS та Orbital Express планують створити центр обробки даних на орбіті

Російські компанії RuVDS та Orbital Express уклали договір про спільне проведення експерименту із запуску та експлуатації центру обробки даних (ЦОД) на орбіті Землі. Створити експериментальний ЦОД партнери планують на базі платформи CubeSat. Вартість розробки та підготовки до запуску компанії RuVDS та Orbital Express оцінюють в 10-15 млн рублів, а запустити його планується в 2022 році.
Компанія RuVDS надає послуги зберігання і обробки даних, а Orbital Express розробляє систему запуску в космос супутників. Спільний проект покликаний показати можливість адаптації апаратного комплексу та програмного забезпечення для роботи в умовах космосу. В рамках угоди, RuVDS відповідатиме за збірку апарату та програмне забезпечення, а Orbital Express – за підготовку до запуску і випробування супутника на орбіті. Для виведення супутника масою близько 5 кг на низьку навколоземну орбіту планується використовувати ракету-носій «Союз» за тарифом компанії «Главкосмос» в $15 тис. за кг.
Передбачається, що орбітальний ЦОД зможе приймати інформацію з інших супутників і проводити її первинну обробку, а потім передавати дані на Землю. Перевагами розміщення сервера на орбіті автори ідеї називають безпеку збереження інформації. У компаніях також вважають, що такий проект може зацікавити банки, сервіси зберігання даних, а також операторів блокчейн-інфраструктури.
Джерело

Вертоліт NASA Ingenuity здійснив перший політ на Марсі

19 квітня вертоліт NASA Ingenuity став першим літальним апаратом в історії, який здійснив керований політ на іншій планеті. Команда управління вертольотом в Лабораторії реактивного руху NASA (Jet Propulsion Laboratory) підтвердила політ, отримавши дані з вертольоту через марсохід Perseverance о 6:46 ранку EDT (13:46 за київським часом). Вертоліт, що працює на сонячних акумуляторах, злетів о 3:34 ранку EDT (10:34 за київським часом) – час, який, за визначенням групи управління Ingenuity, був оптимальним за енергетичними показниками та умовами польоту. Отримані дані свідчать про те, що Ingenuity піднявся до встановленої максимальної висоти 10 футів (3 м) і підтримував стійке положення протягом 30 секунд. Потім він спустився вниз, торкнувшись поверхні Марса після 39,1 секунд польоту.
Демонстраційний політ Ingenuity був автономним – пілотувався бортовими системами наведення, навігації та управління, що працювали за розробленими раніше алгоритмами. Оскільки дані повинні надсилатися і повертатися з Червоної планети за сотні мільйонів миль, управління вертольотом Ingenuity не може виконуватися за допомогою джойстика, а його політ не спостерігався на Землі в реальному часі. В ході першого керованого польоту на іншій планеті вертоліт NASA Ingenuity зробив за допомогою бортової навігаційної камери знімок під час зависання над марсіанською поверхнею.
Джерело

NASA обирає SpaceX для розробки місячного посадкового модуля

У рамках програми «Артеміда» з дослідження Місяця NASA 16 квітня заявило про обрання компанії SpaceX для розробки комерційного посадкового модуля, який має доставити двох американських астронавтів на місячну поверхню. Надважка ракета NASA Space Launch System доставить космічний корабель Orion з чотирма астронавтами на борту на місячну орбіту. Там два члени екіпажу перейдуть до посадкового модуля (Human landing system, HLS) компанії SpaceX для останнього етапу своєї подорожі до поверхні Місяця. Приблизно через тиждень, після виконання програми з дослідження поверхні Місяця, вони знову займуть місця у посадковому модулі для зльоту на місячну орбіту, де повернуться в корабель Orion та разом з колегами відбудуть назад на Землю. Вартість укладеного контракту NASA зі SpaceX складає $ 2,89 млрд.
Компанія SpaceX була однією з трьох компаній (разом з Blue Origin та Dynetics), які отримали початкові контракти на розробку HLS майже рік тому. SpaceX запропонувала версію свого корабля Starship, запущеного на ракеті Super Heavy і заправленого на низькій навколоземні орбіті перед польотом на Місяць. У заяві про вибір виконавця NASA зазначило, що ціна SpaceX була нижчою, ніж у двох інших команд «з великим відривом». За оцінкою аналітиків, це рішення підкреслює високий статус компанії SpaceX як найнадійнішого приватного партнера NASA.
Джерело

Тестовий політ космічного корабля Starliner перенесено на кінець літа

Компанія Boeing заявила 17 квітня, що наступний випробувальний політ її комерційного космічного корабля CST-100 Starliner відбудеться не раніше серпня. Компанія повідомила, що Boeing та NASA планують безпілотну місію Orbital Flight Test 2 (OFT-2) у серпні або вересні. Цей термін «визначений можливістю стикування з космічною станцією та готовністю ракети Atlas V компанії United Launch Alliance».
Компанія Boeing планувала місію OFT-2 наприкінці березня або на початку квітня. Однак на початку березня представники NASA визнали, що це малоймовірно через необхідність заміни блоків авіоніки на космічному кораблі, які були пошкоджені стрибком напруги під час наземних випробувань, а також через відключення електроенергії в районі Х’юстона, викликане штормом у лютому.
Джерело

Франція допоможе Індії у підготовці пілотованої космічної місії

15 квітня Французький національний центр космічних досліджень (CNES) та Індійська організація космічних досліджень (ISRO) повідомили про укладання нової угоди щодо співпраці у космічній сфері. Франція візьме участь в індійській програмі пілотованих космічних польотів «Gaganyaan». ISRO запросила CNES взяти участь у підготовці місій «Gaganyaan». Відповідно до умов угоди, CNES навчатиме льотних лікарів та команду управління польотом CAPCOM у Франції. Навчання відбуватиметься в Тулузі, в Центрі розробки та управління CADMOS CNES та в Європейському навчальному центрі астронавтів у Кельні.
За умовами угоди Франція також може надати обладнання, яке було розроблено для Міжнародної космічної станції. Індійська програма пілотованого польоту «Gaganyaan», що була започаткована у серпні 2018 року, передбачає відправку в космос астронавта з індійської землі до 75-ї річниці незалежності Індії в 2022 році.
Джерело

До кінця року компанія Airbus продемонструє новий лазерний супутниковий термінал UltraAir

Компанія Airbus Defense and Space та Нідерландська організація з прикладних наукових досліджень (TNO) розробляють новий прототип терміналу супутникового лазерного зв’язку для Європейського космічного агентства (ЄКА). Термінал під назвою UltraAir буде створений для покращення зв’язку між літаками та супутниками, які знаходяться на геостаціонарній орбіті (GEO).
Проект, який фінансується спільно Airbus, TNO та Нідерландським космічним агентством (NSO), є частиною програми ЄКА ScyLight («Технологія безпечної лазерної комунікації»). Він охоплює проектування, побудову та випробування демонстратора технології. Технологія лазерного зв’язку має забезпечити безпрецедентні швидкості передачі, безпеку даних та стійкість до задоволення комерційних потреб у наступному десятилітті. Початкові тестові демонстрації мають відбутися наприкінці 2021 року.
Термінал UltraAir буде здатний забезпечити лазерний зв’язок між літаками та супутниками на геостаціонарній орбіті на відстані 36 000 км від Землі. Демонстратор технологій представить майбутній продукт UltraAir, за допомогою якого швидкість передачі даних може досягати декількох гігабіт на секунду, забезпечуючи при цьому захист від перешкод та низьку ймовірність перехоплення. Таким чином, UltraAir не лише дозволить військовим літакам та БПЛА підключатися до хмарного сервісу, але і в довгостроковій перспективі дозволить пасажирам авіакомпаній здійснювати високошвидкісні передачі даних завдяки супутниковому угрупованню SpaceDataHighway компанії Airbus. Супутники SpaceDataHighway (EDRS) забезпечать передачу даних від супутників спостереження з геостаціонарної орбіти на Землю майже в реальному часі (зазвичай цей процес триває кілька годин).
Другий етап наземних випробувань терміналу UltraAir розпочнеться на початку 2022 року, коли буде встановлено зв’язок між демонстратором UltraAir та лазерним терміналом, встановленим на супутнику Alphasat за допомогою оптичної наземної станції ЄКА. Потім, до середини 2022 року, термінал буде інтегрований до літака для льотних випробувань.
Джерело

Компанія Google оновила функцію Timelapse в своєму проекті Google Earth

Компанія Google провела найбільше з 2017 року оновлення сервісу Timelapse в Google Earth. Удосконалений сервіс показує зміни, які відбулись на земній поверхні за останні 37 років. Розробники об’єднали понад 24 мільйони супутникових знімків, а також створили більше 800 відеороликів як в 2D, так і в 3D-форматі. На роботу пішло понад два мільйони годин та було використано тисячі комп’ютерів.
Впроваджена технологія створена спільно з експертами лабораторії CREATE Університету Карнегі-Меллона (Carnegie Mellon University). У сервісі Timelapse виділено п’ять розділів: зміна лісів, зростання міст, зміни через зростання температури, добування корисних копалин і енергоносіїв та краса Землі. У подальшому планується щорічно оновлювати сервіс і додавати нові знімки для Timelapse.
Джерело

Розвідка США очікує, що Китай та Росія розгортатимуть космічну зброю

13 квітня Офіс директора Національної розвідки США (Office of the Director of National Intelligence, ODNI) оприлюднив нетаємну «Річну оцінку загроз розвідувального співтовариства США» (Annual threat assesment of the US intelligence community). За висновками документу, Китай має намір розширити свій арсенал протисупутникової зброї (anti-satellite weapon, ASAT), націленої на супутники США.
«Китай вже розгорнув наземні протисупутникові ракети ASAT, призначені для знищення супутників на низький навколоземній орбіті (LEO), а також наземні протисупутникові лазери ASAT, які, ймовірно, призначені для засліплення або пошкодження чутливих космічних оптичних датчиків супутників на LEO», – стверджується у звіті. «Пекін прагне досягти або перевершити можливості США в космосі, щоб отримати військові, економічні та престижні переваги, які має Вашингтон як лідируюча космічна держава», – йдеться у звіті. «Протикосмічні операції будуть невід’ємною частиною потенційних військових кампаній Народно-визвольної армії Китаю (НОАК), Китай має протикосмічну зброю, призначену для ураження супутників США та їх союзників».
За інформацією ODNI, НОАК «продовжуватиме інтегрувати космічні сервіси – супутникову розвідку, позиціонування, навігацію та синхронізацію у часі (positioning, navigation and timing, PNT), а також супутниковий зв’язок у свої системи озброєння та управління, щоб зруйнувати інформаційні переваги американських збройних сил».
«Ми очікуємо, що китайська космічна станція на LEO запрацює у період з 2022 по 2024 рік», – йдеться у звіті. «Китай вже здійснив і планує здійснити додаткові місії з вивчення Місяця, він має намір створити робототехнічну дослідницьку станцію на Місяці, а згодом – і місячну базу, з періодичним перебуванням на ній персоналу». Крім Китаю, у документі оцінені загрози з боку Росії, Ірану, Північної Кореї, а також традиційні загрози – COVID-19, кліматичні зміни, розповсюдження нових технологій, наркотиків, незаконної міграції, організована злочинність, глобальний тероризм тощо.
Стосовно Росії у звіті зазначено, що вона залишатиметься ключовим конкурентом США у космічній сфері, маючи велику мережу розвідки, зв’язку, та навігаційних супутників. Вона буде зосереджена на інтеграції космічних послуг, таких як супутниковий зв’язок, системи позиціонування, навігації та синхронізації (PNT), геолокації, розвідки, у свої системи озброєння та управління.
«Росія продовжить проведення навчань своїх військових космічних елементів та запускатиме нову протисупутникову зброю (ASAT), порушуючи та погіршуючи космічні можливості США та союзників. Вона розробляє, тестує та виводить масив неруйнівних та руйнівних протисупутникових засобів, включаючи фізичні та кібернетичні перешкоди, спрямовану енергетичну зброю, орбітальні та наземні протисупутникові засоби, які націлює на супутники США та союзників.

Довідково: 8 квітня ODNI опублікував звіт Global Trends 2040 («Глобальні тенденції 2040»), який також оцінює, що Китай до 2040 року буде найважливішим конкурентом США в космосі, конкуруючи на комерційному, цивільному та військовому напрямках.
Джерело

Аналітики: Космічні програми Китаю викликають стурбованість, але не всі вони представляють загрозу безпеці США

Розвідувальне співтовариство США у своєму звіті «Річна оцінка загроз» визнало космічну програму Китаю як головну загрозу безпеці США. Деякі космічні експерти та аналітики піддали критиці звіт за те, що він у загальних рисах описав космічну програму Китаю та не зробив різниці між цивільними та військовими космічними заходами. Аналітики вважають, що уряд США має бути більш чітким щодо того, які дії становлять загрозу безпеці, а які є просто спробами Китаю наздогнати США у громадянській космічної діяльності. Інші, однак, стверджують, що межа між цивільною та військовою космічною діяльністю в Китаї розмита і що багато технологій можуть мати подвійне призначення.
Джерело

NRO планує підписати угоди з комерційними постачальниками супутникових радіолокаційних зображень

Національне розвідувальне управління США (National Reconnaissance Office, NRO – розвідувальна служба, відповідальна за програми космічної розвідки в інтересах всього Розвідувального співтовариства США) планує підписати нові угоди з комерційними постачальниками супутникових радіолокаційних зображень.
Радіолокаційні супутникові знімки, відомі як знімки радарів із синтезованою апертурою (synthetic aperture radar, SAR), зараз пропонуються все більшою кількістю комерційних компаній, це тенденція, на яку звернули увагу органи національної безпеки США. У грудні 2019 року NRO уклало контракт з компанією-постачальником зображень SAR Capella Space на експеримент із використанням даних компанії та з’ясування доцільності їх використання для національної безпеки. Інші провайдери супутникового спостереження Землі також отримали подібні контракти на дослідження протягом останніх двох років.
NRO закуповує супутникові дані для Розвідувального співтовариства США, військових та органів внутрішньої безпеки. Воно купує в основному оптичні супутникові знімки. Домінуючим постачальником електрооптичних комерційних зображень є Maxar Technologies. У 2019 році NRO розпочало галузевий конкурс, оскільки планує вибрати нових постачальників електрооптичних зображень. Управління уклало контракти на навчання з компаніями Maxar, Planet та BlackSky.
«Ми намагаємось зробити щось у галузі SAR, дуже подібне до того, що ми робимо у галузі оптики», – повідомив керівник Програмного управління комерційних систем NRO Піт Мюнд. Очікується, що контракти на дослідження SAR будуть укладені в середині та наприкінці 2021 року.
Однією з переваг SAR є те, що ця технологія дозволяє бачити крізь хмари та інші атмосферні перешкоди, які заважають оптичним супутникам. Однак для аналізу зображень SAR потрібен інший тип навичок та тренувань. На даний час комерційні угруповання супутників SAR будуються за принципом, щоб на орбіті було багато супутників, які можуть робити знімки одної території кілька разів на день. Компанії пропонують свої послуги цивільним галузям, таким як сільське господарство та енергетика, але оборона та розвідка також розглядаються як найважливіший ринок.
Джерело

Компанія NSR представила звіт щодо глобальної космічної економіки

Звіт щодо глобальної космічної економіки провідної консалтингової компанії Northern Sky Research (NSR) є галузевим еталоном для оцінки тенденцій та можливостей супутникового та космічного ринків. У звіті NSR Global Space Economy визначені ключові фактори зростання у цьому секторі, що швидко розвивається, де лише ринок супутникового зв’язку (SATCOM) надає сукупні можливості у розмірі $500 млрд до 2029 року.
Незважаючи на те, що в 2019 році ринок в основному складався з доходів, орієнтованих на інфраструктуру, на даний час він переходить до бізнес-моделі на основі послуг та програмного забезпечення. У звіті прогнозується підвищення щорічного доходу від космічних опцій (перш за все від супутникового зв’язку) вдвічі з 2019 до 2029 року. Аналогічним чином, 17% доходів на ринку інфраструктури надходитиме від послуг, пов’язаних з супутниковим зв’язком (New SATCOM Manufacturing & Launches).
У всьому космічному секторі задоволення потреб зв’язку домінує над іншими можливостями глобальної космічної економіки. Розвиток економіки, заснованої на використанні космосу, йде повним ходом, при цьому зв’язок залишається основним джерелом доходу. Звіт NSR Global Space Economy пропонує «повну картину», необхідну для аналізу та подальшого розвитку можливостей економічного зростання.
Джерело

Опубліковано Геопросторову стратегію ООН

Представлена Геопросторова стратегія ООН (Geospatial Strategy for the United Nations) має на меті зробити внесок в глобальну екосистему геопросторових даних. Бачення полягає у необхідності створення синергетичного ефекту у діяльності з управління геопросторовою інформацією в ООН шляхом впровадження єдиних підходів до геопросторових даних.
Геопросторова стратегія передбачає ефективне, результативне та універсальне використання геопросторової інформації на підтримку всіх мандатів та дій ООН задля досягнення кращого світу. Геопросторова стратегія не є директивою чи інструкцією для Секретаріату ООН. Вона визнає спеціалізований характер кожного суб’єкта, їх відповідні мандати та функції, а також необхідність оперативної автономії для виконання конкретних завдань, де та коли це доречно, в координації з системою ООН та державами-членами з питань геопросторового управління та управління даними. Геопросторова стратегія підготовлена Секцією геопросторової інформації Управління інформаційних та комунікаційних технологій за консультацією з офісами та департаментами Секретаріату ООН.
Джерело

Запуск спільної місії NASA та SpaceX Crew-2 планується 23 квітня

NASA та SpaceX планують запуск чергової комерційної пілотованої місії на Міжнародну космічну станцію 23 квітня, о 5:49 EST (13:49 за київським часом). На брифінгу 20 квітня NASA заявило, що місія Crew-2 пройшла огляд готовності до запуску. Якщо місія Crew-2 розпочнеться за графіком 23 квітня, космічний корабель зістикується з МКС приблизно о 5:10 EST (13:10 за київським часом) 24 квітня. Чотири астронавти на космічному кораблі – астронавти NASA Шейн Кімбро і Меган Мак-Артур, астронавт JAXA Акіхіко Хошіде та астронавт ЄКА Томас Песке – приєднаються до семи астронавтів, які на даний час перебувають на станції. Це буде перший запуск астронавтів ракетою Falcon 9, перший ступінь якої використовується вдруге, і перше повторне використання космічного корабля Crew Dragon. Місія Crew-2 – це третій пілотований політ SpaceX.
Джерело

Рада Євросоюзу схвалила космічну програму ЄС на 2021-2027 рр вартістю € 14,8 млрд

Рада Євросоюзу схвалила космічну програму на 2021-2027 роки на € 14,8 млрд. Рада ЄС прийняла регуляторні правила введення космічної програми ЄС на 2021-2027 роки. Угода, досягнута в грудні минулого року з Європейським парламентом, відкрила шлях до швидкого ухвалення цього проекту в другому читанні. Нові правила покликані спростити застосування європейського законодавства в сфері космосу, удосконалити наявні космічні програми, зокрема EGNOS, Galileo і Copernicus, а також ефективно виявляти можливі джерела небезпеки через космічний компонент ситуативного оповіщення (SSA) і забезпечувати для національних урядів канали захищеного супутникового зв’язку (GOVSATCOM). Європарламент може прийняти документ вже у квітні. Надалі «космічні» регуляторні правила вважатимуться формально прийнятими й застосовуватимуться ретроспективно починаючи з 1 січня 2021 року.
Джерело

Компанія Noosphere Ventures має на меті побудувати інтегрований космічний центр

Український підприємець Макс Поляков та його інвестиційна компанія Noosphere Ventures Partners, що базується в Силіконовій долині, ставлять собі завдання створити вертикально інтегрований космічний бізнес. Через рік після того, як Noosphere заснувала у 2016 році підприємство з аналізу даних супутникових зображень (Earth Observation Data Analytics, EOSDA), Поляков почав реалізацію нового бізнес-проекту, викупивши компанію Firefly Aerospace через її банкрутство.
Портфель космічний проектів Noosphere, яка сьогодні є публічною, включає виробництво електричних силових установок SETS та орбітальних КА D-Orbit. Але флагманською космічною інвестицією Noosphere є компанія Firefly Aerospace, орієнтована на запуски невеликих супутників. Компанія наближається до своєї першої спроби запуску на орбіту ракети Alpha. У січні компанія Firefly Aerospace заявила, що очікує інвестицій у розмірі $ 350 млн для пришвидшення свого розвитку. Тим часом EOSDA планує запустити в наступному році свої перші супутники з радарами із синтезованою апертурою (SAR). Поєднання різноманітних космічних підприємств дозволяє компанії Noosphere отримувати позитивний ефект для своїх проектів. Продукти, які готові вийти на ринок, можна об’єднати, щоб зменшити витрати для клієнтів, зацікавлених у інтегрованих рішеннях.
Джерело

Генеральний інспектор NASA: «Артеміда» коштуватиме $ 86 млрд до кінця 2025 фінансового року, дати запуску «малоймовірні»

Генеральний інспектор NASA сумнівається, що Агентство зможе запустити перші три місії «Артеміда» за обіцяним графіком, назвавши це «дуже малоймовірним». У звіті, опублікованому 19 квітня, він також підрахував, що NASA до цього часу витратило на «Артеміду» $ 37,2 млрд, загальна сума досягне $ 86 млрд до кінця 2025 фінансового року. На даний час NASA планує тестовий безпілотний політ навколо Місяця та повернення на Землю ракети Space Launch System (SLS) з космічним кораблем Orion до кінця цього року («Артеміда I»). Перший пілотований політ ракети SLS з кораблем Orion («Артеміда II») планується на 2023 рік, а висадка астронавтів на місячну поверхню («Артеміда III») – у 2024 році. Ця дата була встановлена адміністрацією Трампа в 2019 році.
Зі зміною президентської адміністрації графік програми «Артеміда» переглядається, але виконуючий обов’язки адміністратора NASA Стів Юрчик заявив 16 квітня, що висадка астронавтів на Місяць у 2024 році залишається можливою. Оголошуючи вибір компанії SpaceX для побудови посадкового модуля (HLS) цієї місії, він визнав складність розробки HLS, але сказав, що якщо SpaceX досягне визначених цілей, «ми зможемо реалізувати місію у 2024 році». Опублікований 19 квітня звіт Генерального інспектора NASA не підтверджує цієї оцінки, називаючи її «дуже малоймовірною» (“highly unlikely”).
Джерело

Експерти насторожено ставляться до космічного сміття, проте SpaceX заперечує «ризикову ситуацію», яка виникла з OneWeb

Європейські космічні експерти закликають до більш ефективного контролю космічного сміття та регулювання космічного руху. «Космічне сміття стає головною проблемою, набагато більшою, ніж кілька років тому, коли потрібно було зробити лише кілька маневрів, щоб уникнути зіткнення», – заявив новий Генеральний директор Європейського космічного агентства (ЄКА) Йозеф Ашбахер на конференції «Європейське вирішення проблем космічного сміття», яка відбулася 20 квітня в онлайн-режимі.
За оцінкою представника Міжнародного астрономічного союзу Томаса Шильдкнехта, великі супутникові угрупування створюють «величезні ризики зіткнень». «Нам необхідні більш жорсткі правила з управління рухом об’єктів у космосі та міжнародні механізми із забезпечення виконання цих правил». За оцінками ЄКА, у космосі знаходиться майже 129 млн об’єктів, більшість з яких мають розмір лише від 1 мм до 1 см. «Ці частинки створюють величезну небезпеку для космічних апаратів, від яких залежать послуги на Землі – телекомунікація, прогнозування погоди та багато інфраструктурних об’єктів», – сказав Ашбахер.
Водночас, компанія SpaceX у своєї апеляції до Федеральній комісії зв’язку США (FCC) заперечує виникнення «ризикової ситуації», що нещодавно виникла між супутниками систем Starlink та OneWeb, про що повідомляли ЗМІ. У листі до FCC йдеться, що «супутники не зіткнулися би, навіть якби не було проведено жодного маневру».
Компанії SpaceX та OneWeb збираються випустити великі супутникові угруповання на низьку навколоземну орбіту (система Starlink – на даний час на орбіті 1318 супутників, до середини 2020-х років планується мати 12 000 супутників, система OneWeb – на даний час на орбіті 146 супутників, планується мати 648).
Джерело

Компанія SES підписала з урядом Казахстану меморандум щодо надання послуг супутникового зв’язку

Європейський супутниковий оператор SES (штаб-квартира у Люксембурзі) та уряд Казахстану підписали Меморандум про взаєморозуміння для вивчення угод про надання послуг супутникового високошвидкісного зв’язку через використання комунікаційної системи O3b mPOWER компанії SES для пришвидшення реалізації проекту «Цифровий Казахстан».
Меморандум був підписаний Республіканським центром космічного зв’язку (РЦКС), підприємством Міністерства цифрового розвитку, інновацій та аерокосмічної промисловості Казахстану. В рамках меморандуму РЦКС розгляне можливість використання супутників компанії SES для розширення послуг передачі даних в Казахстані та інших країнах Центральної Азії з універсальним широкосмуговим доступом до мережі Інтернет. Також сторони розглянуть можливість створення внутрішнього шлюзу для системи O3b mPOWER.
Джерело

У США обговорюється можливість повернення бойового чергування стратегічної авіації

У той час, коли нова адміністрація та Конгрес США планують переглянути підходи до ядерної тріади та загальні потреби в модернізації ядерних озброєнь, командувач Стратегічного командування США (U.S. Strategic Command, STRATCOM) адмірал Чарльз А. Річард попередив законодавців, що зменшення витрат на модернізацію ядерних сил може викликати необхідність повернутися до норм холодної війни.

Довідково: Ядерна тріада – стратегічні сили, включають три компоненти: стратегічна авіація, міжконтинентальні балістичні ракети та атомні підводні ракетоносці. З 1991 р, у зв’язку із закінченням Холодної війни, було припинено постійне бойове чергування стратегічної авіації. Наземний компонент ядерної тріади – МБР Minuteman-ІІІ – була прийнята на озброєння у 1970 році. На її заміну розробляється нова МБР Ground Based Strategic Deterrent (GBSD), загальна вартість розробки та розгортання коштуватиме $ 86 млрд. Представники Демократичної партії у Конгресі пропонують перенаправити $ 1 млрд з розробки GBSD на розробку нової вакцини від COVID.

У Конгресі США висловлюються сумніви стосовно необхідності модернізації наземного компоненту ядерної тріади – застарілої МБР Minuteman III. Під час слухань кілька депутатів звернулися до адмірала Ч.Річарда з проханням переглянути необхідність цієї модернізації напередодні бюджетних обговорень.
Адмірал Ч.Річард повідомив, що за умов закінчення терміну служби МБР та відсутності чергування бомбардувальників STRATCOM матиме лише підводні човни-носії ракет, чого не достатньо для забезпечення ядерного стримування. Він повідомив, що рішенням може стати відновлення бойового чергування стратегічної авіації з ядерною зброєю, як це було за часів холодної війни.
Джерело

Китайський корабель космічного спостереження Yuanwang-5 вийшов у Тихий океан

Корабель космічного спостереження Yuanwang-5 20 квітня вилетів з порту у провінції Цзянсу для здійснення морської моніторингової місії в Тихому океані. Введений в експлуатацію 29 вересня 2007 року Yuanwang-5 – китайське судно космічного спостереження третього покоління. Судно виконало 73 морські місії, включаючи відстеження космічного корабля Shenzhou, місячний зонд Chang’e та супутники навігаційної системи BeiDou. Не виключається, що вихід корабля космічного спостереження Yuanwang-5 пов’язаний із підготовкою до запуску важкої ракети Long March 5B з першим модулем космічної станції Tianhe з космодрому Веньчан (Wenchang), який, орієнтовно, планується 29 квітня.
Джерело

Європейська легка ракета Vega готується до старту з космодрому Куру 29 квітня

Європейська ракета Vega, яка зазнала невдачі восени минулого року і втратила два супутники, готується до запуску, запланованого на наступний тиждень з космодрому Куру, повідомила компанія-оператор Arianespace 21 квітня. Це має стати 18-й запуск легкої ракети-носія Vega. Ракета має вивести на орбіту перший супутник нового угруповання на замовлення Airbus Defense and Space в ніч з 28 на 29 квітня з Французької Гвіани.
Попередній невдалий запуск ракети Vega відбувся 17 листопада 2020 року, незабаром після старту ракета впала в океан. Vega мала вивести на орбіту іспанський оптичний супутник ДЗЗ SEOSAT-Ingenio та французький метеорологічний супутник Taranis. Аварія була пов’язана з виробничою помилкою під час встановлення четвертої ступені ракети, виробленої компанією Avio в Італії.
«Компанія Avio після інциденту, що трапився у листопаді, провела поглиблену роботу для відновлення польотів ракети. Ці роботи були проконтрольовані Arianespace та Європейським космічним агентством (ЄКА) з метою забезпечити надійність усіх виробничих процесів», – сказав генеральний директор Arianespace Стефан Ізраел. За його словами, надзвичайно вимогливий нагляд здійснювався в рамках рекомендацій незалежної слідчої комісії Arianespace та ЄКА, призначених після аварії.
Основним корисним навантаженням Vega буде супутник компанії Airbus, який є «надзвичайно інноваційним у галузі спостереження Землі з точки зору розрізненості». Цей супутник стане першим в угрупованні з чотирьох супутників Pléiades Neo. Крім того, Vega виведе на орбіту п’ять малих супутників, серед яких – супутник ДЗЗ Норвезького космічного агентства та супутник Eutelsat.
Джерело

Arianespace планує вивести на орбіту 36 супутників компанії OneWeb

Чергова місія Arianespace з запуском РН «Союз» запланована на 26 квітня з космодрому Східний (РФ). На близькополярну орбіту висотою 450 км планується вивести 36 комунікаційних супутників компанії OneWeb, в результаті загальна кількість супутників компанії на орбіті сягне 182. Місія ST31 – це другий запуск компанії Arianespace у 2021 році на замовлення OneWeb з космодрому Східний. Загальна тривалість місії складатиме 3 год. 51 хв. і включатиме дев’ять відокремлень, по чотири супутники кожне. Супутники самостійно вийдуть на робочу орбіту.
Супутникове угрупування OneWeb надаватиме високошвидкісні послуги зв’язку з мінімальною затримкою для широкого кола замовників, включаючи авіацію, морські служби, урядові структури, служби реагування на надзвичайні ситуації тощо.
Після повного розгортання супутникового угрупування у кількості 648 супутників OneWeb забезпечить покриття 3G, LTE, 5G та Wi-Fi, надаючи високошвидкісний доступ до Інтернету у всьому світі. Супутники компанії були побудовані з використанням високотехнологічного процесу виробництва, завдяки якому можна створювати до двох супутників на день у серійній виробничій лінії, включаючи збірку, інтеграцію та випробування.
Джерело

Компанія Airbus повідомила про успішний огляд перепрограмованого супутника OneSat

Компанія Airbus повідомила про хід реалізації спільного з ЄКА, Космічними агентствами Великобританії (UKSA) та Франції (CNES) проекту створенням повністю перепрограмованих супутників OneSat. На відміну від більшості існуючих супутників, які зазвичай мають індивідуальне корисне навантаження, ці супутники будуть ідентичними та матимуть програмне забезпечення для кожної конкретної місії, а також можуть бути переміщені на нову орбітальну позицію. Апарати цього сімейства будуть працювати на геостаціонарній супутниковій орбіті. На даний час Airbus виготовляє сім супутників OneSats для своїх клієнтів, а також вісім найсучасніших телекомунікаційних супутників Eurostar Neo. Розробка обох програм підтримується ЄКА, а також Французьким космічним агентством (CNES) та Космічним агентством Великобританії.
Джерело

Керівник NASA повідомив, що політ російського космонавта на американських кораблях можливий не раніше 2022 року

Виконуючий обов’язки керівника NASA Стів Юрчик (Steve Jurczyk) заявив 20 квітня, що не очікує, що російські космонавти братимуть участь у запусках на Міжнародну космічну станцію на американських комерційних апаратах до наступного року. Угода з Росією щодо постійного прибування на МКС міжнародного екіпажу чекає схвалення Державним департаментом США. «Ми чекаємо остаточних підписів Державного департаменту щодо угоди про імплементацію, а потім передамо цей проект Роскосмосу і почнемо переговори», – сказав С.Юрчик.
Після того, як угода буде укладена, російському космонавту доведеться затвердити поїздку до США, виготовити спеціальний розроблений SpaceX скафандр та пройти базову підготовку щодо роботи на космічному кораблі Crew Dragon. «Я вважаю, що зараз занадто пізно розробляти скафандр і проводити тренування для місії Crew-3», – сказав С.Юрчик, маючи на увазі чергову місію SpaceX Crew Dragon, заплановану на 23 жовтня. «Швидше за все, найраніша місія для російського космонавта може бути Crew-4». Наразі місія Crew-4 планується не раніше першого кварталу 2022 року.
Джерело

Компанія Northrop Grumman отримала контракт вартістю $ 2,3 млрд на технічну підтримку МБР Minuteman III

20 квітня МО США повідомило про укладання з компанією Northrop Grumman контракту на технічне обслуговування силових установок ракетних систем Minuteman III вартістю $ 2,3 млрд. Контракт діятиме до 2040 року. Цей контракт слідує за укладеним у грудні 2020 року контрактом між Northrop Grumman та ВПС США вартістю $ 13,3 млрд на етап розробки та виробництва МБР, призначеної для заміни застарілих ракет Minuteman III. Ракета Minuteman III (LGM-30) є єдиною наземною МБР США, що експлуатується на даний час, і перебуває на озброєнні Командування глобального удару ВПС США (Air Force Global Strike Command). Minuteman III була прийнята на озброєння у 1970 р.
«Основна увага повинна бути зосереджена на виявленні механізмів старіння, аномальної поведінки та забезпеченні будь-яких модифікацій або змін системи, що мають підтримувати та/або покращувати її ефективність», – йдеться в повідомленні МО США. На заміну Minuteman III розробляється МБР Ground Based Strategic Deterrent (GBSD).
16 лютого корпорація Northrop Grumman повідомила про успішне завершення інтегрованого базового огляду інженерної та виробничої програми GBSD. Згідно з поточними планами, Northrop Grumman має представити нову МБР до 2029 року. Програма GBSD передбачає модернізацію наземної ракетної системи США, включаючи як модернізацію Minuteman III, так і розробку її заміни. 23 лютого 2021 р. Командування глобального удару ВПС США здійснило з бази ВПС Vandenberg тренувальний запуск МБР Minuteman III (без бойової частини). МБР подолала приблизно 4 200 миль (бл. 6 800 км) до атолу Кваджалейн (Маршаллові острови).
Джерело

SpaceX запустила пілотовану місію NASA Crew-2

23 квітня компанія SpaceX запустила космічний корабель Crew Dragon, в якому перебувало чотири астронавти з трьох країн. Ракета Falcon 9 стартувала з пускового комплексу 39А о 5:49 ранку EST (13:49 за київським часом) з місією Crew-2. Космічний корабель Crew Dragon відокремився від верхнього ступеня Falcon 9 через 12 хвилин після старту, перший ступінь ракети Falcon 9 приземлився на безпілотний корабель «Of Course I Still Love You» в Атлантиці.
На борту корабля Crew Dragon знаходилисья астронавти NASA Шейн Кімбро і Меган Макартур, астронавт Європейського космічного агентства Томас Песке та астронавт Японського агентства аерокосмічних досліджень Акіхіко Хошіде. Космічний корабель має пристикуватися до МКС близько 5:10 ранку EST (13:10 за київським часом) 24 квітня. Місія Crew-2- це третій пілотований політ корабля Crew Dragon менш ніж за рік після місії Demo-2 у травні та Crew-1 у листопаді 2020 року. Космічний корабель Crew-1 все ще знаходиться на МКС, він повернеться разом з астронавтами NASA Майклом Хопкінсом, Віктором Гловером та Шеннон Уокер та астронавтом JAXA Соїчі Ногучі 28 квітня.
Джерело

Вертоліт Ingenuity здійснює другий політ, а прилад MOXIE вперше здобув кисень з атмосфери Марса

22 квітня вертоліт NASA Ingenuity («Винахідливість») успішно здійснив другий політ на Марсі, розширивши діапазон польоту, найближчими днями плануються більш амбітні випробування. Ingenuity злетів о 5:33 ранку EST (13:30 за киевским часом), політ продовжувався 51,9 сек., експерти Лабораторії реактивного руху отримали телеметрію та зображення польоту через чотири години. Отримані дані підтвердили, що вертоліт вагою 1,8 кг працюваву штатному режимі. Під час цього польоту Ingenuity піднявся на висоту 5 м та після нахилу пролетів вбік на 2 м. Після зупинки вертоліт повернувся, пролетів 2 м назад і та здійсним м’яку посадку.
Це політ став другим із серії з п’яти запланованих польотів. На брифінгу 19 квітня після першого польоту керівник проекту винахідливості Ingenuity Мімі Аунг (MiMi Aung) повідомила, що третій політ буде схожий на другий, але вертоліт буде рухатися на 50 м убік і назад. Представники проекту заявили, що плани щодо четвертого та п’ятого польотів ще не визначені. NASA не повідомило, коли запланований наступний політ, але раніше представники проекту заявляли, що планують робити спроби польоту кожні три-чотири дні.
Під час польоту вертольоту марсохід Perseverance перебував поруч, знімаючи відео, але також проводив інші експерименти. Зокрема, 20 квітня було проведено експеримент отримання кисню з атмосфери Марса Mars Oxygen In-Situ (MOXIE). У майбутньому кисень, здобутий з атмосфери Марса, може бути використаний для палива або для забезпечення життєдіяльності людей. Марсіанська атмосфера складається на 96 % з вуглекислого газу СО2. Щоб перетворити його на кисень та окис вуглецю, потрібні високі температури – 800°С. У цьому першому запуску MOXIE вироблено 5 грамів кисню, чого достатньо для створення повітря, придатного для дихання протягом 10 хвилин.
Джерело

Ракета-носій з основним модулем космічної станції прибула на стартову площадку

23 квітня китайська ракета-носій Long March-5B Y2 з основним модулем космічної станції Tianhe доставлена до стартового майданчику космодрому «Веньчан» (Wenchang).
Всі приміщення та обладнання на стартовому майданчику перебувають у справному стані, всі підрозділи, що беруть участь у проекті, зайняті остаточною підготовкою до запуску.
Ракета і основний модуль Tianhe-1 прибули на космодром «Веньчан» у лютому, з того часу проводилась остаточна збірка та випробування.
Успішний запуск ракети-носія Long March-5B у травні 2020 року був «третім кроком» пілотованої космічної програми Китаю, мета якої – зібрати та експлуатувати повністю функціональну космічну станцію до 2022 року.
Для завершення будівництва станції та національної космічної лабораторії буде виконана низка наступних польотних місій.
Джерело

Компанія Rocket Lab створить Центр управління місії кліматичного моніторингу MethaneSAT

Компанія Rocket Lab 22 квітня повідомила про свої плани грати вирішальну роль у міжнародній місії зі зміни клімату, створивши Центр управління місії (Mission Operations Control Center, MOCC) MethaneSAT, унікальної супутникової програми з моніторингу викидів метану, потужного парникового газу, відповідального за щонайменше чверть сучасного потепління планети.
Під керівництвом неприбуткового Фонду захисту навколишнього середовища (Environmental Defense Fund) супутник MethaneSAT вагою 350 кг визначатиме і вимірюватиме рівень метану у нафтовій, газовій та сільськогосподарській галузях по всьому світу, що дозволить регуляторам, компаніям та дослідникам відстежувати та зменшувати викиди. Завдяки високочутливому спектрометру, здатному виявляти концентрації метану до двох частин на мільярд, MethaneSAT буде кількісно оцінювати та повідомляти викиди майже в реальному часі з великих та малих джерел, забезпечуючи регулярний моніторинг регіонів, на які припадає понад 80% світового видобутку нафти та газу. MethaneSAT публікуватиме дані безкоштовно, щоб зацікавлені сторони та громадськість могли порівняти прогрес як компаній, так і країн.
Компанія Rocket Lab розробить, керуватиме та експлуатуватиме Центр управління місії (MOCC) MethaneSAT в Окленді, Нова Зеландія, в рамках зобов’язань уряду Нової Зеландії в розмірі 26 млн новозеландських доларів для міжнародної програми. Компанія Rocket Lab забезпечить критично важливу ІТ-інфраструктуру та програмне забезпечення, необхідне для виведення супутника на орбіту, включаючи відстеження, наведення та позиціонування.
Джерело

Компанія Virgin Orbit запустить шість гіперспектральних супутників для HyperSat-Qinetiq

Компанія Virgin Orbit британського підприємця Річарда Бренсона 21 квітня повідомила про укладання контракту на виведення на низьку навколоземну орбіту серії з шести гіперспектральних супутників, побудованих компанією QinetiQ на замовлення компанії геопросторової аналітики HyperSat. Кожний з супутників планується запустити за допомогою ракети-носія LauncherOne.
Перший супутник буде запущено не раніше 2023 року, і він зможе знімати у 500 спектральних діапазонах від видимого до короткохвильового інфрачервоного з просторовою розрізненістю 6 м. Подальші супутники пропонуватимуть довгохвильові інфрачервоні зображення та більше можливостей у короткохвильовій інфрачервоній області.

Довідково: 17 січня компанія Virgin Orbit здійснила запуск своєї ракети LauncherOne, яка успішно вивела на навколоземну орбіту 10 супутників за програмою NASA Launch Services Program (LSP). Ракета LauncherOne була запущена з борту спеціального літака-носія Boeing 747-400 «Cosmic Girl».
Джерело

Компанія-підрядник NASA відкриває офіс в Абу-Дабі (ОАЕ)

Компанія ZIN Technologies, одна з найстаріших підрядників NASA, розпочала свою діяльність в Абу-Дабі, на тлі формування репутації ОАЕ як однієї з провідних країн світу в галузі космічних технологій. Компанія ZIN Aerospace Ltd була зареєстрована у Abu Dhabi Global Market, діловому районі столиці ОАЕ, для підготовки та представлення рішень у галузі фізичних та медико-біологічних досліджень космічних польотів.
ZIN-AS – це авіаційно-космічна інженерна компанія, яка розробляє та експлуатує прилади на Міжнародній космічній станції (МКС). З відкриттям офісу в Абу-Дабі компанія надасть свій досвід експлуатації своєї продукції на низькій навколоземній орбіті, а також портфель технологій ОАЕ та державам Перської затоки, пропонуючи можливості виробництва інженерних та космічних апаратних засобів. Також ZIN співпрацюватиме з місцевими агентствами та центрами космічних досліджень, щоб заохотити молодих громадян еміратів стати космічними вченими та новаторами-підприємцями технологій. На даний час ZIN Technologies забезпечує підготовку персоналу NASA та міжнародних екіпажів.
Джерело