Новини за 01.09.2021-12.09.2021

PER ASPERA AD ASTRA

Космічні агентства підтримують необхідність управління космічним рухом, але розходяться в тому, як його слід розвивати

Керівники національних космічних агентств сходяться у думці, що управління космічним рухом (space traffic management, STM) має бути пріоритетом, але мають різні погляди стосовно механізмів його регулювання. Під час панельної дискусії на 36-му Космічному симпозіумі 25 серпня керівники космічних агентств Європи та Америки наголосили на важливості управління космічним рухом, враховуючи зростаючу кількість космічних об’єктів на орбіті та загрозу, яку вони становлять для космічної діяльності.
«Управління космічним рухом – це дуже важлива тема», – сказав Вальтер Пельцер, голова німецького космічного агентства DLR. Проте він виступає проти «швидких» рішень на національному рівні. Натомість він підтримав підхід ООН. «Звести ООН і слово «швидкість» в одне речення досить складно, і ми це усвідомлюємо», – визнав він. «Тим не менш, ми повинні попрацювати над управлінням космічним рухом в рамках ООН». Пельцер навів як приклад триваючі дискусії щодо STM у Комітеті ООН з використання космічного простору в мирних цілях (COPUOS). «Я думаю, що це правильний спосіб обговорити це в рамках ООН, щоб знайти спільне рішення». Але Йозеф Ашбахер, генеральний директор Європейського космічного агентства, сказав, що покладатися лише на ООН недостатньо. «Нам потрібно діяти терміново», – сказав він. Він підтримав альтернативні підходи, які можна було б застосувати паралельно з довгостроковим підходом під керівництвом ООН. Проте, «нам потрібно знайти інший механізм, щоб дійсно регулювати та гарантувати, що наше середовище залишається безпечним для наших супутників».
«Нам дійсно потрібне жорстке міжнародне регулювання, тому що з’являється багато нових учасників з нових країн», – сказав Філіп Батіст, голова французького космічного агентства CNES. Він сказав, що той факт, що нинішні приватні космічні оператори несуть відповідальність, – і це «чудово», але цього недостатньо. Він явно не підтримував підхід, очолюваний ООН чи іншими багатонаціональними альтернативами.
«Співпраця у космічних місіях є фундаментальною, але не менш важливо забезпечити міцні рамки міжнародного управління. Для нас це пріоритет», – сказала Ліза Кемпбелл, президент Канадського космічного агентства. Вона підтримала розробку настанов щодо довгострокової стійкості космосу в ООН, але також зазначила, що Канада є однією з перших підписантів Угод щодо «Артеміди», зусиль США щодо розробки керівних принципів сталого дослідження космосу. Адміністратор NASA Білл Нельсон не висловив позиції щодо того, як слід розробляти STM. «Управління космічним рухом стає набагато простіше, якщо космічні країни перестануть забруднювати навколишнє середовище, особливо через тести протисупутникової зброї (ASAT)», – сказав він.
«Я вважаю, що необхідно мати правила, які застосовуються всюди», – сказав Джорджіо Саккочча, президент італійського космічного агентства ASI. «Ми не можемо говорити про стійкість нашої планети, якщо не говоримо також про стійкість того, що є навколо нашої планети. Положення про STM є частиною цього».

США та Південна Корея домовились посилити співробітництво в галузі безпеки в космічному просторі

За повідомленням південнокорейських ЗМІ з посиланням на прес-службу ВПС Республіки Корея (РК), у період з 25 по 29 серпня начальник штабу ВПС РК генерал Пак Ін Хо перебував у США з офіційним візитом на запрошення начальника штабу космічних операцій Космічних сил США генерала Джона Реймонда. Під час двосторонньої зустрічі між вищезгаданими посадовими особами, яка проходила 27 серпня на базі ВПС Петерсон у Колорадо-Спрінгс, штат Колорадо, відбулася церемонія підписання угоди про співробітництво між ВПС РК та Космічними силами ЗС США. Відповідно до угоди, обидві сторони створять спільний консультативний орган з питань космічної політики, обмінюватимуться інформацією про результати космічного спостереження та покращуватимуть можливості спільних космічних операцій, у тому числі з протиракетної оборони.
Під час засідань спільного консультативного органу будуть регулярно проводитися зустрічі між представниками ВПС РК та Космічних сил ЗС США з метою удосконалення механізму консультацій з питань космічної політики для активного проведення обміну персоналом, обміну інформацією та технічного співробітництва. Крім того, згідно з досягнутими домовленостями ВПС Південної Кореї приєднаються до спільних військових навчань під керівництвом Космічних сил США, спрямованих на посилення обороноздатності обох країн у космосі. За повідомленням прес-служби ВПС РК, «угода офіційно підтвердила, що дві сторони стали партнерами у співробітництві з питань космічної безпеки».
Під час візиту генерал Пак Ін Хо також провів зустрічі з генералом Джеймсом Дікінсоном, командувачем Космічного командування ЗС США, та іншими вищими військовими чиновниками США для обговорення питань двостороннього військового співробітництва, включаючи участь США у розробці Південною Кореєю власної супутникової навігаційної системи під назвою «Корейська система позиціонування» (Korea Positioning System, KPS). В обмін на приєднання Південної Кореї до Домовленостей в рамках програми NASA «Артеміда» у травні 2021 року, США погодилися підтримати розвиток KPS.

Агентство космічного розвитку МО США придбає 144 супутники у кількох постачальників

Агентство космічного розвитку (Space Development Agency, SDA) Міністерства оборони США 30 серпня оприлюднило запит пропозицій (request for proposals, RFP) від виробників супутників, які будуть конкурувати за отримання контрактів на створення 144 супутників зв’язку/ретрансляції даних. Супутники складуть Транш 1 Транспортного рівня (Transport Layer Tranche 1, TLT1) SDA – сітчасту мережу супутників на низькій орбіті Землі, які планується почати запускати наприкінці 2024 року. Супутники TLT1 «сформують комунікаційну мережу, яка забезпечить передачу даних з низькою затримкою та високою пропускною здатністю до/з будь-якої точки земної кулі».
Відповідно до запиту пропозицій, SDA має намір закупити 126 базових супутників та 18 додаткових супутників для розміщення іншого корисного навантаження. Вони будуть розділені на шість орбітальних площин, які будуть вручені різним постачальникам. Компаніям пропонується подати заявку на придбання двох орбітальних літаків із відповідним наземним обладнанням. Усі супутники повинні бути сумісними і мати можливість обмінюватися даними за допомогою оптичного міжсупутникового зв’язку, незалежно від того, хто їх виробляє. Пропозиції мають надійти у жовтні, а SDA очікує укласти контракти у січні.
SDA заявила, що успіх її плану по створенню розповсюдженої архітектури супутників для зв’язку, відстеження та наведення ракет «залежить від наявності всеохоплюючого транспортного рівня даних та зв’язку, що забезпечується поширенням угруповання порівняно невеликих космічних апаратів масового виробництва на низькій орбіті Землі».
Минулого року були відібрані компанії Lockheed Martin та York Space Systems, які мали створити по 10 супутників кожна для TLT0 SDA. Крім того, компанії L3Harris та SpaceX виграли контракти на надання чотирьох супутників кожна для шару відстеження SDA, призначеного для виявлення та відстеження ракет. Усі чотири переможці Траншу 0, ймовірно, знову конкуруватимуть за контракти Траншу 1, хоча жоден з них ще не підтвердився. Іншими виробниками супутників, які, як повідомляється, прагнуть виграти частку Траншу 1, є компанії Airbus, Northrop Grumman та Raytheon.
Минулого тижня під час проведення дня віртуальної індустрії представники SDA заявили, що вибір постачальників має відповідати вимогам Закону США про закупівлю. Для того, щоб товари вважалися виробленими в США, принаймні 50% вартості їх компонентів має надходити з США. Однак «країни, що відповідають вимогам» з взаємними оборонними меморандумами про взаєморозуміння або міжнародними угодами з США – в яких обидві країни погодилися усунути бар’єри для закупівлі товарів, вироблених в іншій країні, – розглядаються як вітчизняні постачальники. У цій категорії 27 країн, у тому числі 22 європейські країни, Австралія, Канада, Єгипет, Ізраїль та Японія.

Компанії Rogue Space і Firefly Aerospace підписали Угоду про послуги запуску

Rogue Space Systems Corporation, американська компанія, що розробляє програму інтелектуальних космічних апаратів і планує пропонувати послуги на зростаючому космічному ринку, та компанія Firefly Aerospace, що виробляє малі ракети-носії, 30 серпня оголосили про укладання Угоди про послуги запуску (Launch Service Agreement, LSA). Згідно підписаної Угоди, компанія Rogue забезпечить повну завантаженість своїм корисним навантаженням ракети Alpha компанії Firefly, запуск якої запланований з мису Канаверал восени 2023 року.

Довідково: Перший запуск ракети Alpha компанії Firefly заплановано на 2 вересня з бази Космічних сил США Ванденберг у Каліфорнії.

Марокко підписує базовий статут Арабської групи космічного співробітництва

26 серпня в Космічному агентстві ОАЕ в Абу-Дабі Марокко підписало хартію Арабської групи космічного співробітництва. Церемонія підписання відбулась під час офіційного візиту делегації Королівського центру дистанційного зондування космічного простору Марокко. Метою підпитання Хартії визначено поглиблення співробітництва арабських держав у космічній галузі. Арабська група космічного співробітництва – це регіональна космічна організація, створена в 2019 році шейхом Мохаммедом бін Рашидом Аль Мактумом, віце-президентом і прем’єр-міністром ОАЕ і правителем Дубая. Під головуванням Космічного агентства ОАЕ зазначена організація відповідає за координацію регіональних космічних зусиль між 14 державами-членами: ОАЕ, Саудівською Аравією, Бахрейном, Оманом, Кувейтом, Йорданією, Алжиром, Тунісом, Суданом, Єгиптом, Ліваном, Марокко, Іраком і Мавританією.
Група має на меті заохочення та координацію регіонального співробітництва у космічному секторі. Це включає гармонізацію правил між космічними органами, прийняття єдиної позиції на регіональних і міжнародних форумах та керівництво спільними ініціативами щодо всебічного співробітництва. Ібрагім Аль-Касім, радник з космічної науки Космічного агентства ОАЕ, привітав делегацію Королівського центру дистанційного зондування космічного простору Марокко на чолі з генеральним директором, доктором Дріссом Аль Хаддані. Він високо оцінив міцні двосторонні відносини між двома країнами та привітав ратифікацію хартії марокканською стороною.
Зі свого боку, д-р Дрісс Аль-Хадані заявив: «Марокко пишається тим, що є одним із засновників Арабської групи космічного співробітництва, і підписання її базового статуту є важливим кроком уперед у створенні єдиного регіонального бачення. Від імені всіх у Королівському центрі дистанційного зондування космічного простору я хотів би висловити щиру вдячність Космічному агентству ОАЕ за прийом нашої делегації. Сьогоднішня ратифікація є ще одним свідченням міцних двосторонніх відносин між нашими двома країнами у всіх сферах, особливо в новій космічній галузі».
Офіційний візит делегації Королівського центру дистанційного зондування космічного простору Марокко до Космічного агентства ОАЕ спрямований на розвиток нових напрямків співпраці у космічному секторі, в якому, за оцінкою сторін, останніми роками відбулися значні події, як-то запуск космічного зонду Al-Amal («Надія») для дослідження Марса, збудованого на потужностях ОАЕ, та марокканського супутника Mohammed VI-B, побудованого на замовлення компаніями Astrium Satellites і Thales Alenia Space.

Північна Корея запустила атомний реактор

Є ознаки того, що Північна Корея відновила роботу атомного реактора у Йонбені – центрі ядерної програми цієї країни. Про це йдеться у звіті Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ). Реактор, як вважають, може виробляти плутоній, що використовується у ядерній зброї. Від 2009 року, коли Пхеньян вигнав інспекторів МАГАТЕ, міжнародна агенція покладається на супутникові фото. Експерти організації твердять, що з липня реактор скидає воду для охолодження, а це дозволяє припустити, що він працює. Ядерний комплекс у Йонбені має реактор на 5 МВт, який є серцем ядерної програми Північної Кореї.
У нинішньому звіті йдеться, що лабораторія працювала за п’ять місяців до липня 2021, тож можна припустити, що там отримали цілу партію відпрацьованого пального. Ознаки роботи атомного реактора та лабораторії у МАГАТЕ називають такими, що «дуже турбують». І, звісно, вони порушують резолюції Ради безпеки ООН.

У Росії представлено автоматизований комплекс обробки інформації ДЗЗ

Інноваційна розробка «Програмно-апаратний комплекс обробки видової інформації засобів дистанційного зондування Землі із застосуванням нейромережевих технологій» була представлена Технополісом «ЕРА» на Міжнародному військово-технічному форумі «Армія-2021». Проект складається з двох частин – програмної і апаратної. Відмінною рисою програмної частини є використовуваний набір програмних підсистем і компонентів розробки нейронних мереж «Атлантик». Апаратний модуль – тензорний мікропроцесор «ИВА ТПУ» для роботи з нейронними мережами. Нова розробка збільшує обсяг оброблюваної інформації і знижує споживану потужність на 30%, що важливо для перспективних мобільних комплексів.
Тензорний мікропроцесор дозволяє впроваджувати технології штучного інтелекту в існуюче і перспективне озброєння: безпілотні літальні апарати, робототехнічні комплекси, а також в системи підтримки прийняття рішення. «ИВА ТПУ» може застосовуватися в складі різних комплексів, де потрібне швидке розпізнавання, класифікація об’єктів і оперативне прийняття рішень, наприклад, в пунктах управління обороною.

У «Роскосмосі» спростували повідомлення про нові тріщини на МКС

Виконавчий директор «Роскосмосу» з пілотованих космічних програм Сергій Крикальов заявив «Інтерфаксу», що у нього немає даних про наявність некрізних тріщин в російському модулі «Зоря» на Міжнародній космічній станції. «У мене такої інформації немає, ми продовжуємо працювати», – сказав він.
Так він прокоментував інформацію про наявність некрізних тріщин в російському модулі «Зоря» на МКС, що з’явилася 30 серпня. «Навіть якщо непрямі тріщини є, в цьому випадку літати і продовжувати роботу можна ще 20 років», – сказав Крикальов. За його словами, можливо, «якісь непрямі тріщини були відразу з самого початку, коли йде прокат металу».

Росія планує залишатися на МКС до 2028-2029 року

Росія планує залишатися на МКС до 2028-2029 року. Паралельно в 2027 може початися будівництво на орбіті нової національної космічної станції. Про це розповів генеральний конструктор Ракетно-космічної корпорації «Енергія» Володимир Соловйов. За його словами, нові модулі можна буде запустити за допомогою ракети «Ангара», коли буде готова інфраструктура на космодромі «Східний». Раніше повідомлялося, що перший модуль нової російської орбітальної станції повинен бути готовий до запуску в 2025 році.

Володимир Зеленський обговорив з керівником NASA Біллом Нельсоном співпрацю у космічній галузі

Президент України Володимир Зеленський під час робочого візиту до США зустрівся з керівником Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) Біллом Нельсоном. Глава держави зазначив, що Україна зацікавлена у відродженні науково-технічного потенціалу та розглядає співпрацю з NASA як важливий компонент розвитку вітчизняної космічної галузі.
«Україна має знову стати космічною державою. Дослідження та використання космічного простору в мирних цілях – важливий компонент партнерства між Україною та США», – наголосив Володимир Зеленський. Сторони обговорили перспективи участі українських підприємств у проекті «Антарес», програмі дослідження Місяця «Артеміда», а також проекти, до яких Україна може долучитися зі своїми унікальними космічними технологіями.
Білл Нельсон відзначив мужність і героїзм українців, які вони виявляють з часів Євромайдану та Революції Гідності. Він також вказав на лідерську роль Володимира Зеленського в сучасних перетвореннях в Україні. Керівник NASA прийняв запрошення Президента відвідати нашу країну.

Державне космічне агентство України та Міноборони США підписали меморандум про взаєморозуміння

У ході офіційного візиту Президента України Володимира Зеленського до США підписано Меморандум між Державним космічним агентством України та Міністерством оборони Сполучених Штатів Америки про взаєморозуміння щодо співпраці у сфері безпеки космічних польотів і надання послуг та інформації з космічної ситуаційної обізнаності. Меморандум підписали Голова ДКАУ В. Тафтай та Директор з питань стратегії, планування і політики USSPACECOM (Космічного командування США) М.Д. Бернаккі.
Меморандум про взаєморозуміння визначає намір обмінюватися космічною ситуаційною інформацією між Україною та США для захисту від космічного сміття та зменшення ризиків зіткнень космічних об’єктів на орбіті, зокрема майбутніх космічних апаратів України. У рамках Меморандуму українська сторона отримуватиме інформацію шляхом запиту орбітальних даних для потреб інформаційного забезпечення української Системи контролю та аналізу космічної обстановки (СКАКО).

Надважка ракета NASA пропустила черговий термін, і тепер вона, імовірно, не полетить до 2022 року

Офіційно NASA все ще дотримується визначеного терміну першого запуску надважкої ракети-носія Space Launch System (SLS) до кінця 2021 року. Однак, за інформацією неназваного джерела, найбільш імовірним сценарієм запуску місії «Артеміда-1» є весна наступного року, причому літо є більш реалістичним строком випробувального польоту ракети-носія SLS та космічного корабля Orion. NASA вже приблизно на два місяці відстає від внутрішнього графіку випробувань та інтеграції ракети в Космічному центрі ім. Кеннеді, а найважливіші передпольотні випробування ще попереду.
NASA планувало завершити вібраційні випробування в липні, але ці випробування ще тривають. А тест із заправки паливом «wet dress rehearsal», швидше за все, відбудеться в листопаді або грудні. Якщо припустити, що тест «wet dress rehearsal» відбудеться в строк, а інші заходи продовжаться за графіком, ракета SLS може бути запущена наступної весни. Однак, якщо будуть подальші затримки або якщо тест «WDR» виявить нові проблеми, запуск, швидше за все, буде перенесений на наступне літо.
Законодавчі акти що створення SLS були прийнято у жовтні 2010 року, тоді очікувалося, що ракета буде готова у 2016 році. Одним із ключових законодавців, що стояли за створенням SLS, був тодішній сенатор Білл Нельсон. Він боровся проти спроб адміністрації Обами залучити приватні компанії, такі як United Launch Alliance та SpaceX, до створення важкої ракети для NASA.
На початковому етапі розробки передбачалось, що вартість ракети SLS складатиме не більше $ 11,5 млрд. За десять років розробки SLS NASA витратило понад $ 20 млрд на досягнення стартової платформи. І Нельсон більше не американський сенатор – він адміністратор NASA. Магазин залишається відкритим.

На ракеті Alpha компанії Firefly буде випробувано пристрій сходження з орбіти

В ході випробувального запуску ракети Alpha компанії Firefly, запланованого на 2 вересня з бази Космічних сил США Ванденберг, буде випробувано пристрій, який прискорить сходження ракети з орбіти після завершення місії. Швидке сходження з орбіти може запобігти перетворенню космічних кораблів і ракет-носіїв у небезпечне космічне сміття. Розроблений командою університету Purdue прилад під назвою Spinnaker 3 буде встановлено на ракеті Alpha компанії Firefly Aerospace разом з шістьма іншими прототипами для тестування. Прилад є частиною місії DREAM, що виведе на орбіту навчальне корисне навантаження.

Ізраїльське космічне агентство уклало контракт з компанією Ramon.Space на космічні обчислення

Ізраїльське космічне агентство уклало контракт з компанією Ramon.Space, яка надає космічні обчислювальні дані для місії, запланованої на запуск на початку 2022 року. Відповідно до умов контракту, оголошених 31 серпня, Ramon.Space надасть агентству цифрове корисне навантаження, яке може виконувати обчислення на орбіті, включаючи оновлення програмного забезпечення. Фінансові деталі контракту не розкриваються.

Головний конструктор китайських ракет-носіїв розповів про плани розвитку космонавтики Китаю

У лекції, яка цього тижня була оприлюднена на сайті Китайського науково-технічного конкурсу інновацій для підлітків (CASTIC), головний конструктор китайських ракет-носіїв серії Long March Лун Лехао (Long Lehao) розповів про плани щодо розвитку космонавтики Китаю.
Зокрема, були викладені плани китайської пілотованої місії на Місяць, яка планується орієнтовно на 2030 рік з використанням ракети-носія Long March-5 DY (також відома як Long March Heavy/921).
Така архітектура передбачає висадку на Місяць двох космонавтів. Подібний план був представлений на Китайській космічній конференції-2020 у вересні минулого року.
Лун Лехао також представив слайд, що демонструє подальшу еволюцію надважкої ракети-носія Long March 9 до багаторазової версії та ілюстрацію прогресу.
У презентації була представлена дорожня карта розвитку космічних літаків багаторазового використання, друге таємне випробування якого, імовірно, було проведено у липні.

Довідково: За повідомленням Китайської корпорації аерокосмічної науки и технологій (China Aerospace Science and Technology Corporation, CASC), 16 липня 2021 року з космодрому Цзюцюань було здійснено запуск багаторазового суборбітального літака. Здійснивши успішний політ, апарат приземлився на аеродромі Алашань-Юци в пустелі Гобі. Не було надано жодних зображень, відеоматеріалів та додаткової інформації про висоту, тривалість польоту, силові установки. Чи був політ пілотованим, інформація також відсутня.

Китайський марсохід пропрацював на поверхні Марсу 100 днів

За даними Китайського національного космічного управління (CNSA), китайський марсохід Zhurong протягом 100 днів досліджує поверхню Марсу з того часу, як 22 травня він розпочав свою місію. Марсохід є частиною китайської місії Tianwen-1, яка, крім марсоходу, включає орбітальний модуль та посадковий апарат. Місія була запущена 23 липня 2020 року.
Станом на 30 серпня Zhurong подолав 1 064 м на поверхні Марса, тоді як орбітальний апарат провів на орбіті 403 дні. За інформацією CNSA, вони в хорошому стані та функціонують належним чином. Зонди відчуватимуть нестачу сонячного випромінення в середині-кінці вересня, коли Сонце вирівняється з Землею та Марсом, при цьому сонячна радіація заважатиме зв’язку між зондами та наземними станціями. За повідомленням CNSA, на той час орбітальний апарат і марсохід перестануть працювати.

Причиною інциденту з модулем «Наука» названа помилка персоналу

Причиною нештатного включення двигунів модуля «Наука» після його стиковки з МКС стала помилка персоналу, який забув вимкнути систему стикування, йдеться в журналі держкорпорації «Роскосмос» – «Русский космос». «Після причалювання треба було «приспати» модуль, відключивши систему зближення і стикування. Але таку команду не видали – і модуль, продовжуючи самостійно аналізувати ситуацію, включив один з двигунів орієнтації «на відведення», що призвело до розвороту всієї станції. Терміново були прийняті необхідних заходів. Програму відключили. Потім за допомогою двигунів модуля «Звезда» і вантажного корабля «Прогрес МС-17» МКС повернули до колишньої орієнтації», – йдеться в публікації.
Двигуни «Науки» нештатно включилися незабаром після стикування зі станцією 29 липня. МКС розвернуло на 45 градусів. Керівник польотів російського сегмента МКС В.Соловйов повідомляв, що причиною нештатного включення двигунів став короткочасний збій програмного забезпечення. Він призвів до помилкового виконання прямої команди включити двигуни модуля на відведення, і це привело до зміни «орієнтації комплексу в цілому».
30 липня гендиректор «Роскосмосу» Д.Рогозін припустив, що причиною інциденту міг стати людський чинник. У NASA 9 серпня повідомили, що зможуть сказати що-небудь конкретне про причини того, що сталося, через дві-три тижні. Запуск модуля «Наука» відкладали з 2017 року. Спочатку його перенесли на 2018 рік через засмічення в паливній системі. Засмічення могло спровокувати поломку рухової системи МКС, тому модуль був повернутий виробникові на доопрацювання. Пізніше Д.Рогозін повідомив, що основною причиною проблем з паливною системою «Науки» не була засмічення, а виробничий брак.

Інститут космічного простору закликає Генеральну Асамблею ООН заборонити випробування протисупутникової зброї

2 вересня Інститут космічного простору (The Outer Space Institute) опублікував відкритий лист міжнародних космічних агентств, лауреатів Нобелевської премії, урядових чиновників та колишніх космонавтів до Генеральної Асамблеї ООН із закликом заборонити проведення випробувань кінетичної протисупутникової зброї (ASAT), які призводять до створення космічного сміття. Експерти попереджають, що навіть невеликий шматок сміття, що виник внаслідок випробувань протисупутникової зброї, може спричинити серйозні негативні наслідки у роботі супутників.

Довідково: The Outer Space Institute – мережа провідних світових космічних експертів (вчених-фізиків, суспільствознавців, юристів, інженерів, лідерів галузі та політиків) для проведення інноваційних, міждисциплінарних досліджень, які вирішують проблеми з використання та дослідження космосу. Штаб-квартира у м. Ванкувер, Канада.

У США розслідують відхилення суборбітального літака Virgin Galactic від курсу під час першого польоту з пасажирами

Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) розслідує інцидент з відхиленням від курсу при зниженні літака VSS Unity компанії Virgin Galactic під час першого тестового суборбітального польоту з повним екіпажем, який відбувся 11 липня, повідомляє видання New Yorker. За даними видання, під час польоту в кабіні пілотів загорілася червона лампочка, що попереджає про відхилення від потрібної траєкторії. Така ситуація могла не тільки спровокувати небезпечну аварійну посадку, але і призвести до виходу за межі виділеного регулятором повітряного коридору, пише видання. На щастя, досвідчені пілоти компанії Дейв Маккей і Майк Масуччі змогли безпечно доставити пасажирів на межу космосу і назад, і суборбітальний літак повернувся на Землю, зробивши плавну посадку на космодромі «Америка» в Нью-Мексико.
Представник FAA підтвердив виданню, що корабель відхилився від дозволеного курсу, і зазначив, що йде розслідування. Представник Virgin Galactic в свою чергу заявив, що компанія від самого початку не поінформувала регулятора про відхилення, і повідомив, що майже дві хвилини апарат летів за межами виділеного повітряного простору.

Німецький стартап Rocket Factory Augsburg успішно провів критичні випробування прототипу розроблюваної ракети-носія

Німецький стартап Rocket Factory Augsburg (RFA) завершив чергове випробування розроблюваної ракети RFA One. Під час випробування компанія провела тест прототипу першої ступені ракети руйнівним кріогенним тиском. Компанія показала відеоролик, в якому ступінь, виготовлена зі сталі, розірвалася після того, як вона була заправлена кріогенним азотом з метою перевірки якості зварних швів і визначення тиску, при якому структура руйнується.
Компанія прагне розробити ракету-носій багаторазового використання для невеликих вантажів. Наразі перший політ RFA One заплановано на кінець 2022 року з Космічного центру Андоя в Норвегії. Компанія підтвердила, що це випробування не буде остаточним для базового етапу тестування ракети-носія, і що наступний прототип першої ступені також буде використаний для додаткових випробувань. Попереднє випробування відбулося 23 липня на Північноєвропейському аерокосмічному випробувальному полігоні у Швеції, в ході якого RFA продемонструвала тестування розробленого компанією двигуна на статичний вогонь протягом восьми секунд.
Про успішність проведеного випробування заявив головний операційний директор компанії RFA доктор Стефан Бріщенк (Dr. Stefan Brieschenk): «Усі системи працювали бездоганно. Таким чином, ми продовжуємо нашу успішну серію випробувань і підтверджуємо наше рішення розробляти двигуни з технологією поетапного згоряння». RFA One – це триступенева ракета, яка зараз розробляється. Поточна конструкція передбачає ракету висотою 30 м і діаметром 2 м.
На першій ступені ракети буде встановлено 9 двигунів, назва яких поки не повідомляється. Відомо, що двигун працює по принципу ступінчатого циклу згоряння, що робить RFA першою компанією в Європі, яка розробила такий двигун для забезпечення льотної готовності. Мета полягає в тому, щоб забезпечити близько 100 кН підйомної тяги, при цьому ранні польоти виконуватимуться з меншими рівнями тяги.
Двигун буде використовувати ракетний гас, відомий як ракетне паливо-1 або RP-1, окислене рідким киснем. Розпалювання буде ініціюватися гіперголевими речовинами триетилалюмінію та триетилборану, або TEA-TAB. Таке паливо та запальна речовина використовується SpaceX на ракетах Falcon 9 та Falcon Heavy.
Та ж конструкція двигуна першої ступені буде використовуватися як двигун другої ступені, але з модифікованою форсункою для роботи у вакуумі. Завдання другої ступені – забезпечити 350 секунд специфічного імпульсу для вакуумного двигуна. Двигуни для першої та другої ступеней будуть надруковані на 3D-принтері.
Третя (орбітальна) ступінь, призначена для виведення корисного навантаження на потрібну орбіту, буде використовувати неназване екологічне двокомпанентне паливо, а не гідразин, і буде виробляти низьку тягу при певному імпульсі більше 325 секунд. RFA нещодавно повідомила, що для початку загоряння останньої ступені буде використовуватися запалювач факелу.
Мета компанії RFA полягає у забезпеченні повторного використання першої ступені ракети-носія та виведення на орбіту Міжнародної космічної станції корисного навантаження масою до 1600 кг або 450 кг на геостаціонарну перехідну орбіту.

Китайська компанія Space Transportation повідомила про перший політ ракети Tianxing-2

31 серпня китайська приватна компанія Space Transportation (Beijing Lingkong Tianxing Technology Co., Ltd) провела перший успішний випробувальний політ ракети Tianxing-2, який став третім льотним випробуванням ракет серії Tianxing, про що вона повідомила на своєму офіційному каналі у мережі WeChat. Ніяких знімків, відео або додаткової інформації про політ не опубліковано. 9 серпня Space Transportation отримала інвестиції у розмірі 300 млн юанів (понад $ 46,3 млн) для реалізації своїх планів з розробки гіперзвукових космічних літаків. Кошти будуть спрямовані на розробку комерційних суборбітальних та гіперзвукових транспортних засобів.
Компанія розробляє 10-річну дорожню карту розвитку своїх багаторазових космічних літаків. Компанія планує до 2022 року провести випробувальні польоти для перевірки технологій і прагне здійснити перший політ прототипу суборбітального космічного туристичного транспортного засобу у 2023 році, а перше випробування з екіпажом – у 2025 році. Перший «глобальний» політ гіперзвукового літака запланований на 2028 рік, а повномасштабний глобальний політ гіперзвукового транспортного засобу відбудеться у 2030 році.
Найбільш помітним заходом Space Transportation досі став випробувальний політ у квітні 2019 року ракети-демонстратора Tianxing-1 вагою 3 700 кг.

Китай розробляє вертоліт для польотів на Марсі

Китай шукає шляхи розширення своїх можливостей дослідження космосу, в тому числі за допомогою апарату, схожого за зовнішнім виглядом на гелікоптер NASA Ingenuity («Винахідливість»).
Прототип безпілотного літального апарату пройшов огляд прийняття 20 серпня, про що 1 вересня повідомив Національний центр космічних наук (NSSC) при Академії наук Китаю (CAS).
Новий літальний апарат розглядався у рамках майбутнього китайського дослідження Марсу, але NSSC не назвав місію, для якої готується безпілотник.
Прагнення Китаю використати літальний апарат в тонкій атмосфері Марса не є новим. Концепція Лабораторії космічних технологій Qian Xuesen була розглянута для місії на Марс у 2020 році. Окрім марсохода, пропозиція включала три наземні ровера та аеростат, який би працював на висоті від 1 до 5 км протягом одного тижня. Метою було отримати «тривимірну, багатошарову та багатоджерельну інформацію».

Супутникові знімки показують підготовку до військового параду у Північній Кореї

На думку організацій, які спостерігають Північну Корею, війська цієї країни, помічені на комерційних супутникових знімках, готуються до ймовірного військового параду. Можливі дати параду не називаються, але Північна Корея використовувала нещодавні паради для демонстрації нової військової техніки, включаючи балістичні ракети.
«Підготовка до великих парадів зазвичай починається за 1-2 місяці (іноді навіть більше)»,-йдеться у твіттері американської програми «38 Північ» 1 вересня з посиланням на супутниковий знімок кампанії Planet Labs станом на 30.08.2021, на якому зображено зосередження військ у Пхеньяні. Це може свідчити про майбутній військовий парад орієнтовно у жовтні, як це було минулого року, додала група. На тому параді лідер Кім Чен Ин представив невідомі раніше міжконтинентальні балістичні ракети великої дальності.

Ракета Alpha компанії Firefly вибухнула під час першого запуску

Перший запуск ракети Alpha компанії Firefly Aerospace завершився невдачею, ракета вибухнула через дві з половиною хвилини після старту 2 вересня. Ракета Alpha стартувала з майданчика SLC-2W бази Космічних сил США «Ванденберг» о 21:59 EST (04:59 3 вересня за київським часом). Перша спроба запуску о 21:00 EST (04:00 3 вересня за київським часом) була відмінена в останні секунди з неназваних технічних причин, проте було прийнято рішення розпочати другу спробу запуску.
Приблизно через дві з половиною хвилини після зльоту ракета вибухнула. «Під час польоту відбулась аномалія у першій ступені ракети, яка призвела до її втрати», – написала Firefly. Компанія заявила, що надасть більш детальну інформацію пізніше. Керівництво компанії наголошувало перед запуском, що цей перший політ перш за все тестовий.
Alpha несла близько 92 кг корисного навантаження – так звану Спеціальну місію прискорення досліджень та освіти (Dedicated Research and Educational Accelerator Mission, DREAM). Корисне навантаження включало декілька супутників-кубсатів, демонстратор технологій плазмового двигуна, пристрій виведення ракети з орбіти після реалізації місії у вигляді вітрила, а також «нетехнічні» корисні навантаження, такі як фотографії та пам’ятні речі.

Довідково: Firefly Aerospace (раніше – Firefly Space Systems) – приватне аерокосмічне підприємство, зі штаб-квартирою в Остіні (Техас, США), яке розробляє легкі ракети-носії для запуску вантажів у космос. У 2017 році компанію купив український підприємець Максим Поляков. Він перезапустив її під новою назвою Firefly Aerospace. У Дніпрі Firefly Aerospace має власний R & D-центр.
Раніше повідомлялося, що компанію Firefly Aerospace вибрали для спеціальної місії ВПС США. Разом з вісьма іншими компаніями, вона братиме участь у програмі Orbital Services Program-4 ВПС США.

Комітет з питань збройних сил Палати представників США прийняв поправки до Законопроєкту про повноваження національної оборони 2022 року

1 вересня Комітет з питань збройних сил Палати представників (House Armed Services Committee, HASC) у своїй редакції Закону про повноваження національної оборони 2022 року (National Defense Authorization Act, NDAA) прийняв декілька положень щодо політики національної безпеки в космосі та закупівлі космічних технологій Міністерством оборони США. Комітет схвалив пропозицію представника Майка Роджерса (штат Алабама) додати $23,9 млрд до бюджетного запиту Пентагону на 2022 фінансовий рік у розмірі $715 млрд. Голова HASC Адам Сміт виступив проти збільшення, але поправка була підтримана великою кількістю демократів. Положення законопроєкту про сферу національної безпеки включають:
Закупівля комерційної космічної техніки – законопроєкт забороняє Космічним силам розпочинати власні закупівлі до тих пір, поки відповідні служби не визначать, що немає комерційної альтернативи, яка може бути закуплена на відкритому ринку.
Космічна національна гвардія – законопроєкт затверджує створення Космічної національної гвардії (Space National Guard) як резервного компонента Космічних сил США (U.S. Space Force).
Можливості Космічних сил у боротьбі з загрозами – Космічні сили США повинні представити доповіді комітетам оборони про найімовірніші та найнебезпечніші загрози домінуванню США у космосі в короткостроковій та довгостроковій перспективі, план їх пом’якшення та можливості, необхідні для реалізації цього плану.
«Комітет зі зростаючою тривогою відзначає темпи, з якими наші близькі конкуренти швидко нарощують свої власні космічні можливості з метою кинути виклик американському домінуванню у космосі та звести нанівець можливості та послуги наших космічних активів», – йдеться у законопроєкті.
HASC цікавиться «темпами розробки та закупівлі нових можливостей та технологій, які зміцнять американське домінування в космосі». Існує також значний інтерес у забезпеченні збереження свободи пересування та дій США на Місяці, у місячному та навколомісячному просторі.
Комітет також просить Управління воєнної розвідки (Defense Intelligence Agency) оновити свій звіт за 2019 рік щодо космічних та контркосмічних програм, які можуть кинути виклик інтересам США або їх партнерів у космічній сфері.
Супутниковий зв’язок нового покоління – Космічні сили повинні представити звіт про те, як вони перейдуть на супутники наступного покоління, які замінять існуючу систему AEHF (Advanced Extremely High Frequency) для секретних комунікацій.
Поправка від представника Майкла Вальца ставить під сумнів плани Космічних військ перейти від AEHF до більш вдосконаленої системи Evolved Strategic SATCOM (ESS) до 2032 року.
«Комітет стурбований тим, що стратегічний потенціал SATCOM країни буде мати зростаючу вразливість протягом запланованого перехідного періоду, і хоче забезпечити, щоб цей критичний потенціал зберігався та розвивався якомога швидше з урахуванням швидкозростаючого та еволюціонуючого середовища загроз», – зазначається у законопроєкті.
Вплив космічного сміття – HASC заявляє, що стурбований впливом космічного сміття на супутники Агентства космічного розвитку (SDA) на низькій навколоземній орбіті.
У поправці Скотта Франкліна зазначено, що комітет підтримує супутникове угруповання SDA на низькій навколоземній орбіті, але «також визнає, що поширення більших угруповань малих супутників на низькій орбіті Землі збільшує потребу в кращих технологіях космічного спостереження та інвестиції в технології, що зменшують утворення космічного сміття в майбутньому».
Комітет зацікавлений у «кращому розумінні оборонних інвестицій у технології, які можуть зменшити майбутнє космічне сміття, включаючи нетоксичні або нереактивні альтернативи двигунам Холла».
HASC вимагає доповідь про зусилля Міністерства оборони США щодо зменшення утворення космічного сміття в майбутньому, оцінку Міністерства оборони ступеню вплив космічного сміття на національну оборонну космічну архітектуру, оцінку ризику, пов’язаного з поширенням комерційних та військових супутників на низькій навколоземній орбіті, та про те, як Міністерство оборони залучає союзників та партнерів до зусиль із розробки технологій, що зменшують космічне сміття.
Стійке позиціонування, навігація та визначення часу – Комітет хоче почути від Міністерства оборони про план підвищення стійкості космічних систем, які забезпечують позиціонування, навігацію та визначення часу (positioning, navigation and timing, PNT).
У поправці Дона Бекона йдеться, що комітет «усвідомлює значні вразливі місця для Глобальної системи позиціонування (GPS) та пов’язаної з ним інфраструктури PNT».
Комітет «закликає Міністерство оборони повністю використати технології для захисту та посилення інфраструктури PNT» і дає вказівку Міністерству оборони представити стратегію для усунення поточних та прогнозованих вразливостей в інфраструктурі GPS та план підвищення її стійкості.
30 серпня було опубліковано вказівки голови HASC Адама Сміта, в яких він:
1. Вимагає від Національної космічної ради зміцнення міжвідомчих пріоритетів для подальшого просування контрольованого міжнародного порядку у космосі, заснованого на правилах.
2. Дозволяє секретареві ВПС якнайшвидше, але не пізніше 1 жовтня 2022 року, призначити керівника з питань придбання послуг для космосу.
3. Доручає начальнику штабу космічних операцій Космічних сил США та заступнику міністра оборони з питань космічної політики провести класифікаційний огляд усіх програм Космічних сил, з метою визначення переліку програм, для яких можна понизити гриф таємності або розсекретити.
4. Підтримує другий етап програми космічних запусків в інтересах національної безпеки (Phase 2 of the National Security Space Launch program) та вимагає від Міністерства оборони представити звіт про зусилля щодо продовження пошуку інновацій та забезпечення конкуренції при виборі постачальників послуг з запуску, з особливою увагою до вимог щодо доступу до космосу, мобільності та логістики.
5. Підкреслює необхідність програми «тактично реагуючого космічного запуску» (tactically responsive space launch) та вимагає від міністра оборони надати план, включаючи фінансування, щодо того, як ця програма буде виконуватися в оборонних програмах наступних років.
6. Вимагає проведення брифінгів щодо діяльності створеного Космічними силами США Центру аналізу космічних війн, а також щодо визначення вимог до експериментальних космічних запусків.

Yahsat обирає Airbus для створення супутника нового покоління Thuraya 4-NGS

Компанія супутникового зв’язку з Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) Al Yah Satellite Communications (Yahsat) обрала компанію Airbus для створення Thuraya 4-NGS, телекомунікаційного супутника L-діапазону нового покоління. В рамках виконання цього замовлення буде проведено модернізацію космічних та наземних платформ компанії Yahsat. Супутник планується ввести в експлуатацію в 2024 році. Супутник збільшить пропускну здатність і покриття в Європі, Африці, Центральній Азії та на Близькому Сході, а також забезпечить використання мобільних рішень наступного покоління усіма клієнтами Yahsat, включаючи оборонні структури, урядові установи та підприємства.
Генеральний директор компанії Thuraya (дочірньої компанії Yahsat) Алі Аль Хашемі заявив на прес-конференції 27 серпня, що ця угода є початком нового етапу на шляху переходу компанії від послуг мобільного супутникового зв’язку (Mobile Satellite Service, MSS), в яких основною є передача голосу, до платформ наступного покоління, орієнтованих на дані та багатофункціональні рішення. Компанії Yahsat і Thuraya заявили, що це зобов’язання збільшує загальні інвестиції до понад $ 500 млн. Угода також передбачає можливість для компанії Airbus у перспективі побудувати супутник Thuraya 5-NGS, ідентичний Thuraya 4-NGS, що розширить охоплення Азіатсько-Тихоокеанського регіону.
Побудований на основі електричної платформи Airbus Eurostar Neo, супутник Thuraya 4-NGS буде включати 12-метрову антену L-діапазону та корисне навантаження обробки даних, що забезпечить гнучкість маршрутизації до 3200 каналів з динамічним розподілом потужності по великій кількості точкових променів.
Жан-Марк Наср, керівник Airbus Space Systems, прокоментував: «Розвиток партнерських відносин з Yahsat, які існують більше 10 років, та обрання нас (компанії Airbus для побудови супутника) свідчить про визнання інноваційних та інженерних досягнень геостаціонарних супутників Airbus. Крім того, що Thuraya 4-NGS буде електричним, супутник також отримає вигоду від корисного навантаження з нашою новітньою технологією обробки даних, що забезпечить підвищену гнучкість та адаптованість протягом усього терміну служби на орбіті».

Супутникові знімки показують нову ядерну торпеду ВМС Росії

ВМС Росії опрацьовують розташування своєї нової стратегічної зброї – торпеди з ядерною боєголовкою розміром з автобус. Зброя “Poseidon”, описана в документах ВМС США як міжконтинентальна автономна торпеда з ядерною силовою установкою і ядерною боєголовкою (Intercontinental Nuclear-Powered Nuclear-Armed Autonomous Torpedo), вимагатиме нових баз і об’єктів.
Супутникові знімки компанії Maxar, зроблені на початку серпня, підтверджують, що корабель спеціального призначення «Академік Александров» використовує такий об’єкт. І судно, схоже, має на борту торпеду “Poseidon” або її габаритно-ваговий макет.
Об’єкт знаходиться на північному узбережжі річки Північна Двина на березі Білого моря. Роботи над новим об’єктом розпочалися у 2018 році та були завершені у 2020 році. Корабель «Академік Александров» спостерігався там у липні та серпні. На об’єкті також спостерігається велика будівля, яка нещодавно була побудована поряд з новою набережною і також може бути пов’язана з обслуговуванням торпеди “Poseidon”.
Торпеда “Poseidon” представляє собою нову категорію стратегічної зброї та змінює характер ядерної загрози. Хоча технічні характеристики системи таємні, припускається, що нова зброя буде мати необмежену дальність дії. Раніше повідомлялось, що ядерний підводний безпілотник “Poseidon” буде прийнятий на озброєння ВМС Росії до 2030 року.

Федеральна авіаційна адміністрація США заборонила польоти космічного літака SpaceShipTwo компанії Virgin Galactic

Федеральна авіаційна адміністрація США (FAA) заборонила польоти суборбітального літака SpaceShipTwo компанії Virgin Galactic до завершення розслідування проблеми попереднього польоту літака у липні. 2 вересня FAA заявила, що контролює розслідування надзвичайної події Virgin Galactic під час польоту літака SpaceShipTwo 11 липня, названого компанією “Unity 22”, який, на перший погляд, пройшов за планом, але насправді зазнав проблеми, яка спричинила його вихід за межі дозволеного повітряного простору.
Ця заява була зроблена через день після публікації у The New Yorker, в якій було виявлено, що два пілоти літака SpaceShipTwo проігнорували аварійне попередження під час польоту 11 липня з космодрому «Америка» в Нью-Мексико. Політ доставив їх та ще чотирьох пасажирів, включаючи засновника Virgin Galactic Річарда Бренсона, до межі космосу та назад.

Компанія Virgin Orbit очікує зростання запусків в інтересах оборони

Виконавши дві успішні місії цього року, компанія Virgin Orbit прагне розширити свій військовий бізнес, доводячи, що ракети, запущені з літаків, можуть використовуватися в інтересах національної безпеки. «У будь – якому місці, у будь -який час і без попередження» – це гасло, яке Марк Бейрд використовує для опису служби запуску Virgin Orbit.
М.Бейрд, бригадний генерал ВПС США у відставці, нещодавно був призначений президентом VOX Space, дочірньої компанії невеликого постачальника послуг запуску супутників Virgin Orbit. Компанія VOX була створена у 2017 році для орієнтації на ринок національної безпеки. Пентагон у своїй стратегії захисту космічних активів говорить про «швидке відновлення», – сказав Бейрд в інтерв’ю минулого тижня на 36 -му Космічному симпозіумі в Колорадо-Спрінгс. Наявність засобів для швидкої заміни супутників на орбіті під час кризи – це можливість, яка забезпечить стримування противників від атак на космічні системи США, сказав Бейрд.
Міністерство оборони США називає це «тактичним реагуючим запуском» (tactically responsive launch, TacRL). Конгрес зацікавився цією програмою і наполягає на Міноборони США щодо її фінансування. Космічні сили США продемонстрували «тактичний реагуючий запуск» у червні в місії TacRL-2. Супутник спостереження, розроблений менш ніж за рік, був запущений на орбіту ракетою Pegasus XL компанії Northrop Grumman, яка стартувала з борту літака-носія Lockheed L-1011 TriStar. Компанія Northrop Grumman після замовлення на запуск мала 21 день на його підготовку.
Virgin Orbit розраховує взяти участі у конкурсі на майбутні запуски Космічних сил TacRL, який очікується у найближчі місяці (TacRL-3 та TacRL-4). Virgin Orbit не була допущена до конкурсу на запуск TacRL-2, оскільки на момент надходження запиту на тендерні пропозиції компанія ще не завершила свій перший запуск. TacRL-3 та -4 вимагатимуть від провайдерів запуски всього за 18 днів, що реально для Virgin Orbit.
Космічні сили заплатили $ 28 млн за запуск TacRL-2. Virgin Orbit пропонує здійснити подібний запуск за $ 12 млн, хоча для задоволення конкретних військових вимог можуть виникнути додаткові витрати. Системи повітряного запуску LauncherOne та Pegasus змагатимуться за «тактичні реагуючі запуски» з ракетами-носіями, що запускаються вертикально, таких як Electron компанії Rocket Lab та іншими, які також обіцяють послуги швидкого реагування.
Virgin Orbit сподівається продемонструвати Космічним силам, що системи повітрянго запуску є більш швидким варіантом.

Контракт з модернізації стартового комплексу «Байконур» підпишуть найближчим часом

Контракт на модернізацію стартового комплексу ракет «Зеніт» під нові російські «Союзи-5» на Байконурі буде підписаний в найближчі дні, повідомив 2 вересня гендиректор «Роскосмосу» Дмитро Рогозін. Раніше повідомлялося, що модернізація майданчика під нову ракету повинна початися в цьому році. Міністр цифрового розвитку Республіки Казахстан Багдат Мусін розповідав, що розуміння з модернізації є, але заминка йде від ОАЕ, які також беруть участь в проекті. Розробка ракети середнього класу «Союз-5» замість виробленої в Україні ракети «Зеніт» почалася у 2017 році. На першій ступені «Союзу-5» планується використовувати двигун РД-171МВ – модернізований двигун від першої ступені ракети «Зеніт», на другий, замість двигуна РД-120 для «Зеніту», що виробляється в Україні, – РД-0124МС – модернізований двигун від третьої ступені ракети «Союз-2.1б».
У липні 2018 року «Роскосмос» уклав з РКК «Енергія» контракт вартістю 61,2 млрд рублів на створення і випробування ракети «Союз-5». В рамках льотних випробувань в 2023-2025 роках з космодрому Байконур передбачається виконати три пуски «Союзу-5».

Метеосупутники компанії Spire випадково виявилися здатними виявляти глушники сигналів GPS

Компанія Spire Global випадково виявила, що її кубсати, оснащені датчиками GPS-рефлектометрії для збору даних про погоду, також можуть виявляти глушники сигналів GPS в зонах конфлікту. В даний час компанія вивчає, як подібні датчики можна було б використовувати для виявлення малопотужних перешкод сигналам GPS в міських районах. Наносупутниковий стартап Spire Global не збирався ставати постачальником даних аналізу сигналів радіотехнічної розвідки (SIGINT). Але, за словами Конора Брауна, керівника відділу компанії Spire з продажів уряду США, з випадковим відкриттям того, що антени супутників для прогнозування погоди також вловлювали сигнали, що використовуються для подавлення сигналів GPS, поворот до нової сфери надання послуг просто мав сенс.
«Ми вперше, за щасливою випадковістю, відкрили цю можливість, коли калібрували наші перші супутники рефлектометрії», – повідомив Конор Браун напередодні щорічного космічного симпозіуму в Колорадо-Спрінгс.
«Було дуже цікаво перепрофілювати наші метеорологічні супутники та застосувати їх до зовсім іншого набору місій», – додав він. «І тому ми розглядаємо багато майбутніх архітектур – більш цілеспрямованих рішень, а також максимізуємо можливості наших супутників на орбіті». За останні шість місяців компанія Spire продемонструвала свою здатність долати радіочастотні перешкоди в кількох різних навчаннях «федерального уряду», повідомив Конор Браун, не розкриваючи ніяких подробиць. За його словами, компанія зараз серйозно розглядає можливості виходу на ринки Міністерства оборони та розвідувального співтовариства США.
На даний момент у компанії Spire є 120 малих CubeSats (вагою менше 1,33 кг або 3 фунтів) на низькій навколоземній орбіті на висоті від 350 до 650 км. І, за словами Конора Брауна, у компанії є ще одна партія супутників, які планують запустити в грудні 2021 року на SpaceX Falcon 9. Компанія Spire на початку серпня стала публічною шляхом злиття на умовах SPAC з компанією NavSight Holdings, призначеної для виведення стартапів на фондовий ринок. Також нещодавно компанія отримала фінансування від Лондонського центру космічних інновацій (UK Defense and Security Accelerator, DASA) при підтримці уряду Великобританії для демонстрації послуг радіочастотної геолокації.

Компанія Virgin Galactic оголошує склад екіпажу для наступного запуску в суборбітальний простір

На фоні оголошеної Федеральною авіаційною адміністрацією США (FAA) заборони на польоти суборбітального літака SpaceShipTwo компанії Virgin Galactic до завершення розслідування проблеми попереднього польоту літака у липні, 2 вересня компанія оприлюднила імена екіпажу космічного літака наступної місії під назвою Unity 23, яку планується запустити наприкінці вересня або на початку жовтня. За словами представників Virgin Galactic, до складу екіпажу місії Unity 23 входитимуть представники ВПС Італії: полковник Вальтер Вілладей (Walter Villadei) та підполковник Анжело Ландольфі (Angelo Landolfi), а також аерокосмічний інженер Панталеоне Карлуччі (Pantaleone Carlucci), вчений з Національної дослідницької ради Італії. Разом з ними у салоні літака буде перебувати Бет Мозес (Beth Moses), головний інструктор-астронавт компанії Virgin Galactic. Майкл Масуччі (Michael Masucci) та Сі Джей Стурков (C.J. Sturckow) пілотуватимуть Unity, а Нікола Песіль (Nicola Pecile) та Келлі Латімер (Kelly Latimer) керуватимуть літаком-носієм VMS Eve.
В. Вілладей, аерокосмічний інженер, який пройшов програму підготовки космонавта, «буде керівником місії та працювати з корисним навантаженням під час частини польоту у невагомості», – йдеться в заяві представників Virgin Galactic. «Він буде носити найсучасніший розумний костюм, що поєднує стиль італійської моди і технологію для вимірювання біометричних даних та фізіологічних реакцій».
А. Ландольфі, який є лікарем, проведе експерименти з оцінки когнітивних здібностей в умовах мікрогравітації, а також інші експерименти для перевірки того, як матеріали змішуються в невагомому середовищі. А П. Карлуччі буде носити датчики, які вимірюють частоту серцевих скорочень та інші важливі показники діяльності людини.
Unity 23 підніметься з космодрому «Америка» в Нью-Мексико під крилами літака-носія VMS Eve. На висоті близько 50 000 футів (15 000 м) космічний літак Unity від’єднається та продовжить політ до суборбітального простору за допомогою свого бортового ракетного двигуна.
Члени екіпажу Unity 23 відчують три-чотири хвилини невагомості і побачать кривизну Землі на фоні темряви космосу. Потім вони спустяться для приземлення на злітно-посадковій смузі космодрому «Америка».

Афганські військові літаки, що приземлялись в Узбекистані, виявлені у Таджикистані

Понад 45 літаків ВПС Афганістану вилетіли з країни в середині серпня, що, ймовірно, щоб не потрапити в руки талібів. Супутникові знімки міжнародного аеропорту Термез в Узбекистані, зроблені 16 серпня, показали кілька десятків афганських військових літаків, розташованих на аеродромі. За даними Associated Press, ці літаки, можливо, були змушені приземлитися в Термезі на вимогу узбецької влади після перетину кордону. Деякі повідомлення свідчать, що деякі літаки могли перевозити афганських солдатів, які шукали притулку.
На знімках аеропорту Термез станом на 21 серпня літаки і гелікоптери відсутні, що свідчить про те, що їхня зупинка в Термезі була тимчасовою. Супутниковий знімок компанії Maxar міжнародного аеропорту Bohktar (Qurghonteppa) у Таджикистані станом на 1 вересня показав, що сюди були перекинуті 16 тренувальних/легких штурмовиків, які раніше були помічені в аеропорту Термез. Доля інших літаків і всіх вертольотів, що раніше були виявлені у Термезі, неясна.
Деякі джерела припускають, що ці літаки та вертольоти ВПС Афганістану можуть будуть використані для формування повітряної складової сил опору талібам у північно-східній частині Афганістану, проте, враховуючи поточну динамічну ситуацію, це вважається малоймовірним.

Вертоліт Ingenuity успішно здійснив тринадцятий політ над поверхнею Марса

5 вересня Лабораторія реактивного руху (Jet Propulsion Laboratory, JPL) NASA повідомила про успішне здійснення тринадцятого польоту вертольоту Ingenuity на Марсі. «Щасливий тринадцятий політ! Вертоліт Ingenuity здійснив свій 13 -й успішний політ на Марсі. Він рухався зі швидкістю 3,3 м/с, знімаючи зображення на південний захід від району “South Séítah”. Ці заходи авіаспостереження допомагають у плануванні наступних кроків марсоходу Persevere», – – повідомила JPL. У ході 13-го польоту планувалось подолати близько 210 м у напрямку на південний захід приблизно за 161 секунду і зробити 10 знімків.
Таким чином, загальна відстань, яке пролетів дрон за час роботи, становить майже 3 км, а сумарний час всіх польотів – майже 25 хвилин. З огляду на гарний технічний стан апарату і результати його роботи керівники місії прийняли рішення продовжити його роботу на невизначений термін – раніше польоти планувалися лише до кінця серпня.

Компанія SpaceX повідомила дату запуску місії Inspiration-4

Команди SpaceX та Inspiration4 зустрілися 2 вересня у штаб-квартирі SpaceX, щоб оцінити готовність ракети Falcon 9, космічного корабля Dragon, наземних систем, засобів відновлення, навчання екіпажів та інших ключових елементів місії Inspiration-4 – історичної першої цивільної космічної пілотованої місії. Після завершення огляду команди приступають до підготовки запуску в середу, 15 вересня UTC (14 вересня EDT) із стартового комплексу 39A Космічного центру NASA у Флориді. Резервна дата запуску – 16 вересня UTC (15 вересня EDT).
В рамках місії Inspiration-4 екіпаж з чотирьох осіб відправиться в кораблі Crew Dragon в триденну подорож навколо Землі, після чого корабель приземлиться в Атлантичному океані.

Компанія Firefly назвала причину аварійного запуску ракети Alpha

5 вересня компанія Firefly Aerospace заявила, що її перша ракета Alpha вийшла з ладу через зупинку одного з двигунів першої ступені через кілька секунд після статру. Firefly опублікувала відеозапис запуску 2 вересня з бази Космічних сил Ванденберг у Каліфорнії, який був припинений, коли ракета вийшла з-під контролю приблизно через дві з половиною хвилини після старту. Підрозділ Космічних сил США Delta 30, який керує базою Ванденберг, знищив ракету за допомогою системи припинення польоту (flight termination system).
В описі до відео Firefly повідомила, що один з чотирьох двигунів першої ступені Reaver зупинився через 15 секунд польоту. «Це була просто зупинка – двигун не вийшов з ладу – основні клапани двигуна просто закрилися і тяга припинилася», – заявили в компанії. Перед польотом компанія підкреслювала, що цей запуск – це в першу чергу випробувальний політ. «Це льотне випробування, тому отримання даних – це вже успіх», – сказав Том Маркусік (Tom Markusic), виконавчий директор Firefly, в інтерв’ю за день до запуску.
«Firefly розпочала ретельне розслідування аномалій, щоб зрозуміти, чому двигун вимкнувся, і виявити будь-які інші важливі несподівані події під час польоту», – заявили в компанії. «У співпраці з FAA та нашими партнерами з підрозділу Delta 30 ми повернемось, щоб виконати другий політ Alpha якомога швидше».

Рада ЄКА погодила резолюцію щодо використання ракет-носіїв Ariane 6 та Vega-C

Резолюція, погоджена державами-членами ЄКА в середині серпня, встановлює умови для перших трьох років експлуатації нових європейських ракет-носіїв Ariane 6 та Vega-C на космодромі у Французькій Гвіані. Узгоджена модель експлуатації базується на європейському інституційному попиті на обслуговування чотирьох ракет-носіїв Ariane 6 (три Ariane 62 з двома прискорювачами та одна Ariane 64 з чотирма прискорювачами, або дві позиції при запуску з подвійним корисним навантаженням на Ariane 64) та двох ракет-носіїв Vega-C на рік в середньому. Також узгоджено цінові умови відповідного стандартного сервісу запуску.
Держави-члени ЄКА також створили основу для підтримки стратегічного промислового потенціалу за допомогою варіантів обслуговування або додаткових інституційних запусків. Відповідні фінансові рішення держав-членів планується прийняти під час засідання Ради на рівні міністрів наприкінці 2022 року.

Китайський марсохід Zhurong надіслав нову панораму Марсу напередодні переходу у безпечний режим

Китайський марсохід Zhurong створив нову панораму навколо свого положення у пустелі Утопія (Utopia Planitia), чим відзначив 100 днів активності на Червоній планеті, оскільки триває підготовка до переходу марсоходу у безпечний режим. Шестиколісний марсохід на сонячних батареях подолав 3 491 фут (1 064 м) з часу виходу на поверхню Марсу 22 травня. З середини вересня до кінця жовтня марсохід Zhurong та супутник Tianwen-1 на орбіті Марсу перейдуть у безпечний режим через перешкоди для зв’язку з Землею, які виникають завдяки зарядженим частинкам Сонця.

Російські космонавти здійснили вихід з МКС у відкритий космос

4 вересня російські космонавти Олег Новицький та Петро Дубров здійснили 49-й плановий вихід у відкритий космос (ВКД-49) для інтеграції багатоцільового лабораторного модуля «Наука» вперше після його стикування з Міжнародною космічною станцією. Вихідний люк стикувального відсіку «Пошук» був закритий о 01:35 4 вересня 2021 року. Тривалість діяльності у відкритому космосі склала 7 годині 54 хвилини. Наступний вихід у відкритий космос заплановано на 9 вересня. Космонавти О.Новицький та П.Дубров продовжать роботи з інтеграції модуля «Наука».

Повідомлення про запуск КА «Gaofen-5-02»

Китайська національна космічна адміністрація (CNSA) повідомила, що 7 вересня 2021 року в 3:01 UTC з космодрому Тайюань здійснений запуск ракети-носія Long March 4 з супутником дистанційного зондування Землі Gaofen-5-02. Цей гіперспектральний супутник буде використовуватися для реалізації проектів зі спостереження за навколишнім середовищем. Проведений запуск став 387-м для носіїв серії Long March.

Міністерство оборони США продовжило дію програми, що допомагає відстежувати лісові пожежі

Пентагон оголосив, що планує розширити пілотну програму, яка надаватиме зображення із супутників, безпілотників, наземних датчиків та камер для відстеження і боротьби з лісовими пожежами. Національне агентство геопросторової розвідки (NGA) розпочало програму у 2019 році, розробивши інструмент, який визначає місце та форму пожеж. В рамках цього проекту NGA надає пожежним установам оновлені карти з інтервалами 15 хвилин на територіях, де швидко поширюються пожежі.
Представник NGA заявив, що агентство не може коментувати, які супутники надають зображення, або інші джерела даних, використаних для цього проекту, що отримав назву «Firefly» («Світлячок»). Штат Каліфорнія та Національна гвардія штату вперше застосували інструмент «Firefly» у 2019 році. Лісова служба США у 2020 році звернулась до Міністерства оборони зробити цю послугу загальнонаціональною. «Визнаючи незмінну цінність пілотної програми, Міністерство оборони нещодавно схвалило продовження підтримки «Firefly» до вересня 2022 року», – сказав представник Пентагону Джон Кірбі 3 вересня.
ВПС США надають дані інфрачервоних датчиків із супутників попередження про пуски ракет, щоб допомогти вітчизняним відомствам виявляти та відстежувати пожежі. Супутникові дані поєднуються з іншими даними, що забезпечує більш точную картографію пожежі та дозволяє передбачати місця пожеж.

Німецький проект щодо запуску супутників з Північного моря наближається до реалізації

Федерація німецької промисловості (BDI) знайшла підтримку у федеральному уряді свого плану створення платформи запуску у космос в Північному морі. На заході BDI, що відбувся 6 вересня, федеральний міністр економіки Петер Альтмайєр оголосив про «Нову ініціативу малих космічних супутників», спрямовану на зміцнення німецької космічної промисловості.
На захід BDI «З Північного моря в космос: світанок нової ери в європейських космічних подорожах» був представлений проект впровадження в Північному морі платформи, з якої малі супутники будуть запускатися в космос з невеликої пускової установки. З цією метою німецькі компанії аерокосмічної та морської галузей наприкінці 2020 року заснували Німецький альянс космодромів (GOSA). На заході BDI європейські виробники ракет та GOSA підписали декларації про співпрацю. Німецьке Міністерство економіки повідомило, що протягом цього десятиліття буде запущено понад 15 000 супутників, 90 % з яких будуть малими супутниками. Тому ця сфера пропонує важливі можливості для розвитку німецької промисловості.
У GOSA беруть участь компанії Tractebel DOC Offshore (здійснює морські проекти), MediaMobil (спеціалізується на офшорних комунікаціях), космічна компанія OHB, BLG Logistics, судноплавна компанія Harren & Partner та страхова компанія Lampe & Schwarze. В планах передбачається, що ракета-носій з корисним навантаженням буде запускатися з борту спеціального корабля у відкритому морі.
Уряд Німеччини виділяє половину коштів на техніко-економічне обґрунтування проекту. Бремен та Бремерхафен розглядаються як базові порти проекту.

Після скасування обмежень Південна Корея запускає програму космічних озброєнь вартістю $ 13 млрд

Південна Корея створила цільову групу для подальшого розвитку космічного потенціалу своїх збройних сил після схвалення США на початку цього року скасування обмеження для країни на виробництво ракет. Заступник начальника Адміністрації програми оборонних закупівель (Defense Acquisition Program Administration, DAPA) очолить групу, до складу якої включені ключові співробітники Міністерства національної оборони, Об’єднаного комітету начальників штабів, Агентства з питань оборонного розвитку та інших урядових організацій.
«Цільова група у співпраці з відповідними організаціями та галузями промисловості складе генеральний план щодо розробки нормативних актів, технологій, галузей, об’єктів та інфраструктури», – йдеться у повідомленні DAPA.
Тижнем раніше DAPA схвалила план інвестування майже $ 13 млрд протягом наступного десятиліття, щоб допомогти місцевій промисловості у розробці технологій для військових супутників. З цією метою Агентство з питань оборонного розвитку (Agency for Defense Development, ADD) вирішило передати основні супутникові технології підрядникам у галузі оборони для підготовки до масового виробництва військових супутників.

Південна Корея успішно випробувала балістичну ракету з підводного човна

За повідомленням південнокорейського видання Yonhap від 7 вересня, Південна Корея успішно випробувала власну підводну балістичну ракету (submarine-launched ballistic missile, SLBM) з нового підводного човна, ставши таким чином восьмою країною світу, яка володіє цією зброєю. За даними військового джерела, Агентство з питань оборонного розвитку (Agency for Defense Development, ADD) минулого тижня провело випробування балістичної ракети (SLBM) з підводного човна Dosan Ahn Chang-ho. Минулого місяця були проведені успішні пуски SLBM з підводної площадки (баржі).
Підводний човен власної розробки потужністю 3 000 тон оснащений шістьма вертикальними пусковими установками. Як вважають джерела, запущена SLBM є варіантом південнокорейської балістичної ракети Hyunmoo-2B з дальністю пуску близько 500 км. Як повідомляється, ракета отримала кодову назву Hyunmoo 4-4.
Південна Корея стала восьмою країною світу, яка має SLBM, після США, Росії, Великобританії, Франції, Індії, Китаю та Північної Кореї.

Космічний офіс ООН прагне досягти консенсусу щодо управління космічним рухом

Управління Організації Об’єднаних Націй з питань космічного простору (United Nations Office for Outer Space Affairs, UNOOSA) має намір допомогти міжнародній спільноті у вирішенні проблем, що виникають через зростаючу кількість учасників, які запускають та експлуатують космічні апарати. «Існує величезна необхідність упорядкування глобальних космічних операцій через створення норм та багатосторонній консенсус», – заявила 7 вересня на конференції «Satellite 2021» (проводиться 7-10 вересня у США) директор UNOOSA Сімонетта ді Піппо (Simonetta di Pippo). «Ми маємо орієнтуватися на майбутнє вже зараз, щоб забезпечити безпечне, надійне та стійке космічне середовище для завтрашнього дня».
Комітет ООН з використання космічного простору в мирних цілях (United Nations Committee on the Peaceful Uses of Outer Space, COPUOS) налічує 95 держав-членів. Ще п’ять держав подали заявки, які, як очікується, будуть схвалені пізніше цього року Генеральною Асамблеєю ООН, повідомила Ді Піппо.
Хоча COPUOS ще належить пройти довгий шлях, щоб залучити усі 193 держави-члени ООН, він може служити форумом для обговорення питань управління космічним рухом.
Деякі ризики та можливості будуть обговорені у грудні в ході віртуального Всесвітнього космічного форуму, проведення якого планує UNOOSA. Урядові, комерційні та некомерційні організації обговорюватимуть космічні технології, намагаючись «підвищити обізнаність та забезпечити голос усіх зацікавлених сторін», – повідомила Ді Піппо.

Елементи ракети Ariane 5 для запуску телескопа «James Webb» доставлені до європейського космодрому Куру

3 вересня основні елементи ракети Ariane 5 для запуску космічного телескопа «James Webb» були доставлені з Європи до космодрому Куру (Французька Гвіана). Обтічник ракети, розгінний блок та основна ступінь були вивантажені з судна MN Toucan в гавані Паріакабо та доставлені спеціальним конвоєм до європейського космодрому приблизно за 3 км від порту. Телескоп «James Webb» буде завантажений у складеному стані всередину обтічника, побудованого компанією RUAG Space (Еммен, Швейцарія). Цей обтічник у верхній частині ракети Ariane 5 має діаметр 5,4 м і висоту понад 17 м. Ця конструкція, виготовлена з полімерного композиту та вуглецевого волокна, захищатиме «James Webb» від теплових, акустичних та аеродинамічних навантажень під час запуску в космос.
«James Webb» стане найбільшим і найпотужнішим телескопом, коли-небудь запущеним у космос. У рамках міжнародної угоди про співпрацю Європейське космічне агентство (ЄКА) надає послугу запуску телескопа за допомогою ракети-носія Ariane 5. Працюючи з партнерами, ЄКА відповідало за розробку та адаптацію ракети Ariane 5 для місії «James Webb» та за закупівлю послуги запуску компанією Arianespace. Проект «James Webb» – це міжнародне партнерство між NASA, ЄКА та Канадським космічним агентством (CSA).

Довідково: Дата запуску телескопа «James Webb» ще не визначена. Раніше повідомлялось про запуск 31 жовтня, проте на даний час більш імовірною вважається запуск у листопаді.

Компанії Lockheed та Northrop інвестують у стартап, який планує заправляти супутники у космосі

Гіганти оборонної промисловості Lockheed Martin та Northrop Grumman інвестують у стартап із Сан-Франциско Orbit Fab, який хоче побудувати в космосі заправні станції, які зможуть заправляти супутники паливом та продовжувати термін їхньої служби. Компанія Orbit Fab сподівається побудувати мережу танкерів та паливних човників на низькій навколоземні орбіті, геосинхронній орбіті та у навколомісячному просторі, які зможуть з’єднуватися з супутниками, що витратили свій запас палива, та заправляти їх. У разі успіху технології Orbit Fab дозволять клієнтам працювати з супутниками протягом більш тривалого періоду та відкладати витрати на запуск нових апаратів.
Під час останнього раунду фінансування компанія Orbit Fab залучила більше $ 10 млн від інвесторів, включаючи Lockheed та Northrop, завдяки чому загальне фінансування компанії досягло $ 17 млн. «Northrop Grumman та Lockheed Martin бачать реальну цінність заправки на орбіті для створення бурхливої економіки в космосі», – сказав співзасновник Orbit Fab Джеремі Шил. «Приємно бачити двох лідерів аерокосмічної та оборонної галузі, які використовують цю технологію. Їх інвестиції сприятимуть впровадженню наших послуг з заправки на орбіті і дозволять нам підтримувати зростаючу індустрію обслуговування супутників».

Заступник командувача ВПС Індії: Відсутність кооперації між військовими та цивільними перешкоджає інноваціям у космічній техніці

Відсутність дієвої співпраці між військовими та цивільними структурами заважає Індії впроваджувати інновації та виробляти космічні технології нового покоління у великих масштабах, заявив 7 вересня заступник командувача ВПС Індії маршал авіації Вівек Рам Чаудхарі. «Індійська космічна екосистема на даний час переважно цивільна, вона працює навколо Комісії з космосу та її складової – Космічного департаменту», – сказав заступник командувача.
Чаудхарі відзначив, що на даний час Індія не має відповідних можливостей спостерігати, відстежувати та ідентифікувати об’єкти противника у космосі. «Це не тільки обмежує наші оборонні протикосмічні можливості, але й обмежує наші протисупутникові можливості у майбутньому», – сказав він. Обізнаність про космічну ситуацію – це потреба часу, і ми повинні мати можливість своєчасно виявляти ворожі маневри космічних об’єктів противників, заявив маршал авіації.

Південна Корея успішно провела тест своєї ракети-носія KSLV-II

7 вересня Корейський інститут аерокосмічних досліджень (виконує функції космічного агентства Республіки Корея) повідомив про успішне проведення генерального тесту (“wet dress rehearsal”, WDR) ракети-носія KSLV-II (також відома як Nuri, що у перекладі означає «всесвіт»).
«Тест WDR ракети KSLV-II завершений! Ракета у хорошому стані і тепер готова до польоту. Виявлено невелику проблему з системою тиску повітря на пусковій майданчику, проте зміни дати запуску (21 жовтня) не відбудеться», – повідомив Корейський інститут аерокосмічних досліджень у твіттері.

Довідково: Трьохступенева ракета-носій Nuri (KSLV-II) є другою ракетою-носієм Південної Кореї і наступником KSLV-1, що розробляється Корейським інститутом аерокосмічних досліджень. На всіх трьох ступенях планується використовувати ракетні двигуни власного виробництва. Заявлена мета – запустити корисне навантаження вагою 1 500 кг на низьку навколоземну орбіту висотою 600–800 км та 2 600 кг на 300 км.

Японська ракета Н3 очікує сертифікації двигуна для першого польоту

Ракета Н3 розроблена спільно Японським агентством аерокосмічних досліджень (JAXA) та компанією Mitsubishi Heavy Industries (MHI). Ракета має змінити лінійку ракет H-II, які протягом двох десятиліть забезпечували запуск супутників та доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію. Програма H3 була розпочата у 2014 році з метою заміни застарілої ракети H-II, щоб знизити вартість запуску. H3 – це двоступенева одноразова система запуску. Ракета H3 має висоту 63 м і діаметр 5,2 м, що робить її найбільшою ракетою, яку коли-небудь будувала Японія.
Вартість запуску H3 становитиме $ 45 млн (близько 5 млрд японських ієн), що становить приблизно половину вартості запуску H-IIA. У березні 2021 року на стартовому комплексі Йосінобу (LC-Y) був проведений генеральний тест ракети Н3 із завантаженням палива (“wet dress rehearsal”, WDR). З тих пір H3 чекає на майбутні випробування та остаточну сертифікацію двигуна LE-9. Планується, що ракета стартує в першому кварталі 2022 року та виведе на орбіту супутник ДЗЗ Advanced Land Observation Satellite 3 (ALOS-3).

Повідомлення про запуск КА

На російському модулі МКС спрацював датчик задимлення і включилась аварійна пожежна сигналізація

9 вересня 2021 року о 04:55 за московським часом в службовому модулі «Звезда» російського сегменту Міжнародної космічної станції при проведенні автоматичного заряджання акумуляторів спрацював датчик задимлення і включилася аварійна сигналізація. Французький астронавт Тома Песке (Toma Pesce) повідомив, що запах згорілого пластику або електроніки з російської зони потрапив до американської частини МКС.
Російські космонавти Новицький та Дубров оглянули територію, де був виявлений дим, але джерело проблеми не було виявлено. Для усунення можливого задимлення екіпажом був включений агрегатний фільтр очищення атмосфери – засіб бортовий очищення повітря. Після очищення атмосфери екіпаж експедиції МКС-65 продовжив режим нічного відпочинку.
За даними Головної оперативної групи управління російським сегментом станції, всі системи працюють штатно, склад повітря на борту станції відповідає штатним показниками.

NASA визначило дату запуску космічного телескопу «Джеймс Вебб»

8 вересня NASA повідомило, що планує вивести на орбіту космічний телескоп «Джеймс Вебб» 18 грудня 2021 року. Цей телескоп стане найважливішою космічною обсерваторією на наступне десятиліття. Агентство встановило нову цільову дату запуску за погодженням з європейською компанією Arianespace після того, як «Джеймс Вебб» нещодавно завершив суворий режим тестування. Нова дата визначена з врахуванням успішного запуску компанією Arianespace ракети Ariane 5 наприкінці липня і запланованого запуску, який передує «Веббу». Липневий запуск був першим для ракети Ariane 5 з серпня 2020 року.
Міжнародну програму «Джеймс Вебб» під керівництвом NASA разом з партнерами Європейським космічним агентством (ЄКА) та Канадським космічним агентством запустить європейська ракета-носій Ariane 5 з космодрому у Французькій Гвіані на північно-східному узбережжі Південної Америки. Надскладний космічний телескоп на даний час перебуває у своїй остаточній конфігурації на підприємстві Northrop Grumman у Каліфорнії.

Компанія SpaceTech Analytics представила звіт «Космічна медицина та довголіття людини в космосі»

7 вересня консалтингова компанія SpaceTech Analytics представила звіт «Космічна медицина та довголіття людини в космосі у третьому кварталі 2021 року» (Space Medicine and Human Longevity in Space Q3 2021). У представленому звіті узагальнені ключові спостереження в екосистемі космічної індустрії, що швидко розвивається та експоненціально зростає. Експерти зібрали інформацію про ключові галузеві тенденції та створили вичерпну базу даних з понад 500 приватних компаній, пов’язаних із космічною медициною, понад 300 провідних інвесторів і понад 100 науково-дослідних центрів та асоціацій.
Звіт містить інформацію про основні напрямки космічної медицини: ризики для здоров’я космонавтів, в тому числі для здоров’я жінок у космосі, вікові біомаркери, деякі підходи до зменшення ризиків та основні тенденції у цій сфері, що допомагають поліпшити здоров’я космонавтів та зробити їх реабілітацію більш ефективною.
Також у звіті дається детальний опис інноваційних підходів до контролю за довголіттям людини в космосі та лікування системних розладів, висвітлюючи їх застосування для відновлення космонавтів після космічних польотів. Загалом, це аналітичне тематичне дослідження пропонує експертну оцінку нової та динамічної галузі з високим потенціалом зростання.

Південна Корея планує витратити $ 593 млн на передачу ракетних технологій приватному сектору

Починаючи з наступного року, уряд Південної Кореї передаватиме державні технології космічних ракет-носіїв вітчизняним приватним аерокосмічним компаніям, щоб допомогти їм вийти на глобальний космічний ринок. З цією метою уряд витратить 687 млрд вон ($ 593 млн) з 2022 по 2027 рік, повідомило Міністерство науки Південної Кореї 7 вересня.
Корейський інститут аерокосмічних досліджень (Korea Aerospace Research Institute, KARI) – державний розробник космічних технологій, який зіграв центральну роль у розробці першої південнокорейської ракети-носія KSLV-2, – відповідатиме за передачу технологій приватному сектору. KSLV-2 (Nuri) – це триступенева ракета, здатна вивести супутник вагою 1,5 т на низьку навколоземну орбіту. Перший демонстраційний політ ракети планується у жовтні 2021 року.
Передача технологій буде здійснюватися таким чином, щоб KARI та визначені приватні компанії спільно розробляли та проводили випробування. «Настав час відступити від державної розробки космічних ракет-носіїв до того, щоб приватний сектор відігравав розширену та активнішу роль», – заявив заступник міністра науки Юн Хонг-Тхек. Хоча Міністерство науки не визначило компаній, яким будуть передані державні ракетні технологій, найбільш ймовірними бенефіціарами є компанії Hanwha Aerospace, Innospace, Perigee Aerospace та Korean Air.

У Північні Кореї проведено військовий парад, але без стратегічних озброєнь

У ніч на 9 вересня у Пхеньяні (Північна Корея) проведено парад «воєнізованих формувань та сил суспільної безпеки», присвячений 73 річниці заснування держави. Цей парад став третім менш ніж за рік. На останньому параді, у січні, за кілька днів до інавгурації президента США Джо Байдена, були представлені балістичні ракети підводного базування Pukguksong-5, які офіційне інформаційне агентство KCNA описало як «найпотужнішу у світі зброю».
Проведений 9 вересня парад був менш масштабний. Державні ЗМІ опублікували фотографії військовослужбовців у захисних костюмах та протигазах. Також були представлені деякі звичайні озброєння, включаючи реактивні системи залпового вогню та трактори з протитанковими ракетами. Але балістичних ракет або інших стратегічних озброєнь на параді не було.

Казахстанський власник космічного корабля «Буран» відмовляється віддавати його Росії

Російське науково-виробниче об’єднання «Молнія», яке розробило багаторазовий космічний корабель «Буран», нещодавно повідомляло про плани повернути корабель з Казахстану в Росію. Але генеральний директор АТ «РКК «Байконур» Даурен Муса, якому за казахстанським законодавством належить «Буран», відмовляється його віддавати. «Рік 60-річчя польоту Гагаріна в космос вже завершується, а ніякими досягненнями російська промисловість, яка колосально фінансується народними грошима, похвалитися не може. Залишається тільки вхопитися за кинуті в поспіху ними ж 30 років тому недобудовані макети, які належать АТ «РКК Байконур», – відмітив керівник підприємства.

Польська консалтингова компанія відстежує хід підготовки російсько-білоруських стратегічних навчань «Запад-2021»

Польська приватна консалтингова компанія Rochan Consulting, що спеціалізується на аналізі збройних конфліктів, світових ринків озброєнь, національній безпеці, розвідці з відкритих джерел тощо, відстежує хід підготовки російсько-білоруських стратегічних навчань «Запад-2021» (10-16 вересня). 8 вересня 2021 р. компанія представила чергові результати своїх досліджень – презентацію на основі супутникових змивників з КА Pleiades-1A компанії Airbus станом на 4 вересня 2021 р.
На 61 винищувальній авіабазі (Барановичі) в Білорусі розміщений невеликий контингент авіації російської армії, який прибув туди 24 серпня. Це включає щонайменше кілька вертольотів Мі-8, один Мі-26 і чотири Ка-52. На полігоні «Погоново» (Воронізька обл., РФ) досі присутні підрозділи російської 41 армії (ППД – Новосибірськ), що прибули туди ще у червні. До їх складу входять три батальйонні тактичні групи, дивізіон ЗРК «Бук-М3», дивізіон САУ 2С19М2, дивізіон 9П140 «Ураган» та дивізіон «Іскандер». Полігон «Погоново» офіційно бере участь у навчаннях «Запад-2021», проте невідомо, чи візьмуть участь у заході ці підрозділи.
Найбільший інтерес викликає знімок станом на 4 вересня, на якому показано польовий табір на полігоні «Опук» (Крим). Офіційно полігон «Опук» не задіяний у навчаннях «Запад-2021», проте на ньому зосереджено до артилерійського полку. Також Rochan Consulting повідомляє, що на полігоні «Опук» зосереджена батальйонна тактична група ПДВ РФ та деякі підрозділи 58 армії (ППД – Владикавказ).

Російські космонавти здійснили вихід у відкритий космос з МКС

10 вересня космонавти Олег Новицький та Петро Дубров здійснили плановий вихід у відкритий космос в рамках продовження інтеграції багатоцільового лабораторного модуля «Наука». Сумарна тривалість чергової внекорабельной діяльності склала 7 годині 20 хвилин.
В рамках основної роботи Олег Новицький та Петро Дубров завершили підключення кабелю локальної мережі Ethernet до багатоцільового лабораторного модуля, який прибув на МКС наприкінці липня 2021 року. Проведені пізніше тести показали, що кабель підключений успішно і функціонує в штатному режимі. Це був 58-й вихід у відкритий космос за російською програмою МКС і третій в цьому році. Попередній вихід для інтеграції модуля «Наука» тривалістю 7 годині 54 хвилини відбувся 3 вересня. Всього для інтеграції і дооснащення модуля «Наука» та вузлового модуля «Причал», запуск якого запланований в листопаді, будуть здійснені десять виходів до кінця 2022 року.

З Плесецьку запущено супутник в інтересах МО РФ

9 вересня, о 22:59 мск з пускової установки №4 майданчика №43 державного випробувального космодрому Міністерства оборони РФ (космодром Плесецьк) в Архангельській області бойовим розрахунком Космічних військ Повітряно-космічних сил РФ здійснений пуск ракети-носія легкого класу «Союз-2.1в» з космічним апаратом в інтересах Міноборони Росії.
Ракета «Союз-2.1в» в розрахунковий час, 23:02 мск, прийнята на супровід наземними засобами Головного випробувального космічного центру ім. Г.С. Титова Космічних військ Повітряно-космічних сил РФ. Після прийняття на управління Центром контролю космічного простору космічному апарату присвоєно порядковий номер «Космос-2551».
У забезпеченні запуску КА були задіяні близько 300 військовослужбовців і фахівців цивільного персоналу, а також більше 30 засобів управління космічними апаратами, систем і комплексів збору, обробки та відображення телеметричної інформації окремих командно-вимірювальних комплексів Головного випробувального космічного центру ім. Г.С.Тітова.
Імовірно, ракета-носій «Союз 2.1в» вивела на орбіту супутник «Разбег №1». Цей запуск планувався на середину липня, але багаторазові спроби запуску були скасовані через невідомі обставини, і до цієї спроби запуску ракета-носій була передислокована до об’єкту інтеграції.
Супутник «Разбег №1» – це невеликий супутник оптичної розвідки вагою 250 кг. Побудований російською корпорацією НПП ВНІІЕМ. На борту супутника встановлена оптична камера, створена білоруською компанією ВАТ «Пеленг». Максимальна роздільна здатність цієї камери становить 0,9 м в панхроматичному режимі.

Компанії, що надають послуги з космічних запусків, з оптимізмом дивляться у майбутнє

Компанії, що надають послуги з космічних запусків, які в останні роки постраждали від падіння або зниження традиційних ринків, очікують сплеск попиту, насамперед з боку супутникових мега-угруповань, що сприятиме розвитку їхнього бізнесу вже у поточному десятилітті. 9 вересня, під час панельного засідання на конференції «Satellite 2021», керівники компаній вказали на супутникові угруповання, починаючи від проекту Kuiper компанії Amazon і до системи OneWeb другого покоління, які планується розгорнути впродовж цього десятиліття у рамках сплеску попиту.
«У період 2024-2028 рр. наближається чергова хвиля розгортання супутникових угруповань. У цей період ми побачимо величезний попит на запуски нових потужностей», – сказав Клей Моурі, віце-президент з глобальних продаж компанії Blue Origin.

Компанія Rocket Lab затримує заплановані запуски через пандемію

Компанія Rocket Lab у своєму фінансовому звіті, оприлюдненому 8 вересня, повідомила, що блокування в Новій Зеландії, викликані останнім сплеском пандемії коронавірусу, перенесуть заплановані запуски принаймні на жовтень і скоротять прогнозовані доходи компанії.
В представленому звіті, першому з тих пір, як компанія стала публічною шляхом злиття зі спеціальною компанією з придбанням (SPAC), керівники компанії заявили, що не планують наступний запуск своєї ракети-носія Electron до кінця вересня через обмеження у Новій Зеландії, викликані дельта-версією вірусу.
Ці обмеження змусили компанію Rocket Lab відкласти три запуски супутників компанії BlackSky, які планувались наприкінці серпня. Це також може вплинути на запуск місячного супутника-кубсата NASA CAPSTONE, який був запланований не пізніше кінця жовтня на іншій ракеті-носії Electron із стартового комплексу компанії у Новій Зеландії.

Космічні сили США готують стандарти кібербезпеки для комерційних постачальників супутникового зв’язку

Протягом 30 днів офіс Космічних сил США, який проводить закупівлі комерційних супутникових послуг для Міністерства оборони США, має опублікувати графік впровадження нових стандартів кібербезпеки, яким повинні відповідати постачальники супутникового зв’язку приватного сектора, якщо вони хочуть конкурувати за контракти на постачання товарів і послуг ВПС США. «До кінця вересня ми плануємо представити часовий графік, щоб промисловість могла розпочати внутрішнє планування, яке передбачатиме додаткові витрати, пов’язані з сертифікацією», – розповів Джаред Ріс, аналітик Space Force Commercial Satellite Communications Office (CSCO) під час конференції «Satellite 2021».
Вперше публічно представлена у 2019 році, програма попередньої оцінки інфраструктурних активів (IA-Pre) вимагає від провайдерів супутникового зв’язку залучати сторонніх оцінювачів для перевірки їх відповідності стандартам кібербезпеки, перш ніж вони зможуть подати заявку на контракти CSCO з постачання послуг американським військовим, розповів Ріс.
Космічні сили США вже мають список сертифікованих оцінювачів, відомих як Agents of the Security Control Assessor (ASCA), які допомагають перевіряти відповідність підрядника існуючим стандартам безпеки відповідно до Рамок управління ризиками Міністерства оборони США. Перехід до остаточного впровадження IA-Pre відбувається на тлі зростаючого занепокоєння, що потенційні противники США можуть використати кібератаки, направлені на вивід з ладу комерційних супутників, що використовує американська армія для забезпечення свого зв’язку.
Стандарти IA-Pre ще не опубліковані, але галузеві джерела повідомили, що вони будуть базуватися на тих, що встановлені Національним інститутом стандартів і технологій (NIST) у спеціальній публікації 800-53, з накладанням додаткових заходів, характерних для космічного сектору.

Стартап-розробник супутникових двигунів Benchmark Space Systems очікує зростання попиту на свою продукцію серед військових

Все більша кількість підприємств-стартапів у космічній промисловості розробляє системи маневрування для малих супутників. Попит обумовлений зростанням кількості комерційних супутникових угруповань, але постачальники космічних двигунів орієнтуються на військовий ринок, оскільки Пентагон також зацікавлений у невеликих супутниках. Такі організації, як Дослідницька лабораторія ВПС США (AFRL) та іноваційний хаб Космічних сил США SpaceWERX, все більше цікавляться технологіями рушійних установок малогабаритних космічних апаратів, оскільки військові намагаються підвищити стійкість орбітальних космічних систем, розповів Кріс Карелла, виконавчий віце-президент компанії Benchmark Space Systems.
Компанія виготовляє малогабаритні двигуни для комерційних супутникових операторів і нещодавно оголосила про плани надавати послугу корегування орбіти для супутників, що будуть збиратись у космосі в рамках місій Servicing, Assembly and Manufacturing (OSAM). Супутникові рушії допоможуть військовим космічним апаратам ухилитися від впливу протисупутникової зброї та зіткнень з орбітальними уламками, розповів Кріс Карелла у ході конференції «Satellite 2021».
У той час як багато операторів супутників віддають перевагу електричним двигунам, за його словами, двигун, в основі роботи якого є хімічна реакція, краще підходить для військових супутників, яким потрібно швидко маневрувати. Прикладом цього є нещодавній запит Космічних сил до промисловості щодо виготовлення супутникових рушіїв, які дозволять космічному апарату на низькій орбіті Землі опуститися на меншу висоту за 24 години. «Електричний двигун не може цього зробити», – сказав Карелла.
«За допомогою електричного двигуна іноді може знадобитися півроку, щоб супутник перейшов зі своєї орбіти на нову. Ми можемо забезпечити цей маневр за день,» – розповів він. За його словами, існує корисність застосування як електричного, так і хімічного двигуна. Його компанія сподівається стати постачальником систем маневрування для майбутнього угруповання малих супутників на низькій орбіті Землі, над яким зараз працює Агентство космічного розвитку (SDA) МО США. У перспективі компанія планує виготовляти не лише рушій Halcyon Avant, який може працювати з декількома видами палива, а й створити новий гібридний двигун, що буде поєднувати обидва фізичні принципи роботи – електричний та хімічний.

Компанія D-Orbit уклала з ЄКА контракт на видалення космічного сміття на суму € 2,2 млн

Британська філія компанії D-Orbit підписала контракт з Європейським космічним агентством (ЄКА) на суму € 2,197 млн на розробку та перевірку на орбіті обладнання «Deorbit Kit». Угода є частиною Програми космічної безпеки ЄКА. «Deorbit Kit», комплект для виведення з експлуатації – це автономний комплект обладнання, яке можна використовувати з КА будь-якого розміру. Індивідуальний комплект дозволяє космічним апаратам виконувати руховий маневр при виведенні з експлуатації по закінченню місії. Його також можна використовувати у разі поломки КА, навіть якщо він не реагує. Комплект і ноу-хау, які будуть розроблені, будуть використовуватися в майбутньому для установки на супутниках, які вже знаходяться в космосі, повідомила D-Orbit.
Компанія очолить консорціум, який включатиме компанії Airbus Defense and Space, ArianeGroup, GMV Innovating Solutions та Optimal Structural Solutions, для розробки цього обладнання. Комплект Deorbit спочатку буде встановлений на VESPA (адаптер вторинного корисного навантаження ракети Vega).
Першим етапом розробки пристрою є проектування верхньої частини VESPA. Цей апарат може стати пусковим адаптером для місії ЄКА ClearSpace-1, запланованої на 2025 рік.