Новини за 27.09.2021-10.10.2021

PER ASPERA AD ASTRA

Кампанія Northrop Grumman запустить нового робота для супутникового обслуговування, призначеного для комерційного та державного ринку

Компанія Northrop Grumman на даний час має на орбіті два апарати обслуговування супутників (Mission Extension Vehicles, MEV), які обслуговують два геостаціонарних супутники Intelsat, у яких закінчується запас палива. Компанія готується до запуску нового обслуговуючого апарату, оснащеного роботизованою рукою, яка буде встановлювати реактивні рушійні установки на «вмираючі» супутники.

За повідомленням віце-президента відділу операцій та розвитку компанії Space Logistics Джо Андерсона (Joe Anderson), шість клієнтів, які будуть об’явлені після остаточного підписання контрактів, зареєструвалися для отримання послуг з обслуговування своїх супутників роботизованим апаратом місії (Mission Robotic Vehicle, MRV), який планується запустити в 2024 році.

MRV – це апарат технічного обслуговування другого покоління компанії Space Logistics, дочірньої компанії Northrop Grumman. Він поєднує в собі апарат обслуговування (MEV), що виконує комерційні операції, з роботизованим корисним навантаженням, розробленим Агентством оборонних перспективних досліджень (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA) МО США.

В рамках партнерства DARPA надала дозвіл компанії Space Logistics на використання технології роботизованої руки для комерційного та державного супутникового обслуговування на геостаціонарній орбіті. Основною комерційною місією MRV є встановлення на супутники у космосі невеликих рушійних пристроїв, відомих як модулі подовження місії. За словами Джо Андерсона, встановлення одного такого модуля в задній частині клієнтського супутника додасть шість років експлуатації для більшості геостаціонарних супутників.

Перший запуск MRV у 2024 році буде містити три модулі. Очікується, що термін служби MRV складе 10 років. Space Logistics планує запускати п’ять-шість модулів подовження місії на рік. Другий запуск MRV планується здійснити на початку 2025 року.

Крім встановлення на супутники рушійних пристроїв, компанія Northrop Grumman також шукає можливості використання роботизованої руки для виконання інших послуг, таких як детальні огляди, переміщення супутників клієнтів або простий ремонт, наприклад, вивільнення застряглої сонячної батареї або антени, яка не розгортається належним чином. Джо Андерсон зауважив, що комерційні MEV також можуть стикуватися з супутниками на похилій орбіті і зменшувати їх нахил, переміщати супутники на інші орбіти або виконувати дистанційні огляди за допомогою датчиків виявлення світла та визначення дальності (LIDAR).

Space Logistics вже забронювала ракету-носій для першої місії MRV, але контракт ще не оголошений. Місія MEV-1 стартувала в жовтні 2019 року на ракетному комплексі «Протон» компанії International Launch Services. MEV-2 стартувала у серпні 2020 року на європейській ракеті Ariane-5 компанії Arianespace. Планується, що MRV, яке несе корисне навантаження, розроблене урядом США, має запускатися на американській ракеті.

 

Чотири австралійські компанії отримали гранти за урядовою ініціативою «Місяць -Марс»

Австралійський уряд допомагає космічному бізнесу вбудуватися до міжнародних ланцюжків поставок, виділивши ще 3 млн австралійських доларів /А$/ ($ 2,18 млн) у рамках державної ініціативи «Місяць -Марс» (Moon to Mars initiative). У черговому раунді грантів за зазначеною ініціативою буде надано підтримку чотирьом австралійським компаніям у покращенні їх технічних можливостей, що допоможе їм вийти на нові національні та міжнародні ринки.

Міністр промисловості, науки та технологій Австралії Ангус Тейлор сказав, що гранти зміцнять космічну виробничу базу держави, одночасно стимулюючи економіку та створюючи нові висококваліфіковані робочі місця. «Космічний сектор є одним із наших національних виробничих пріоритетів, і ці гранти безпосередньо сприяють формуванню навичок та можливостей австралійського космічного бізнесу, щоб вони могли розширити свою діяльність та стати конкурентоспроможними на світових ринках», – сказав міністр Тейлор.

Чотири компанії-одержувачі грантів за програмою «Місяць -Марс»:

Gilmour Space Technologies отримає А$ 1 000 000 на покращення виробничих можливостей з виробництва високотехнологічних композитних резервуарів, що можуть утримувати рідини під високим тиском, для використання в аерокосмічній промисловості;

Crystalaid Manufacture отримає А$ 538 882 на покращення виробничих можливостей з виробництва електронних компонентів для використання у космосі;

Black Sky Aerospace, виробник палива та постачальник послуг запуску, отримає А$ 678 487 на розширення виробництва реактивного палива для комерційного використання;

Inovor Technologies отримає А$ 750 000 для швидкого, надійного та економічно конкурентоспроможного виробництва супутників в Австралії.

Ініціатива «Місяць -Марс» обсягом А$ 150 млн є частиною понад А$ 700 млн, які були інвестовані урядом в австралійський сектор цивільного космосу з 2018 року для досягнення мети потроїти об’єм сектора до А$ 12 млрд та створити до 2030 нових робочих місць.

Програма покращення можливостей «Місяць -Марс» пропонує гранти у розмірі від А$ 250 000 до А$ 1 млн, заявки приймаються до 1 травня 2023 року.

 

Ірак оприлюднив план створення та запуску супутника

Минулого тижня Ірак оприлюднив плани щодо побудови та запуску супутника зв’язку. Супутник призначений для модернізації телекомунікаційних послуг країни.

«Ірак запрошує арабські та інші країни для створення та запуску супутника для країни», – повідомив представник Міністерства комунікацій Іраку Раад Машхадані. Детально про те, скільки часу потрібно на будівництво, звідки планується запуск та вартість проєкту, буде остаточно визначено після отримання пропозицій, повідомив Машхадані.

Тендер передбачає розробку, побудову, запуск та експлуатацію супутника.

Для участі у конкурсі зацікавлені компанії мають сплатити 75 млн іракських динарів ($ 51 000), пропозиції мають бути подані до 18 листопада.

«Це досягнення відбулося за підтримки прем’єр -міністра Іраку Мустафи Аль-Хадхімі, який наполягає на тому, щоб Ірак не відставав від подій, що відбуваються у новому телекомунікаційному секторі», – відмітив Машхадані.

Міністр зв’язку Іраку Аркан аль-Шайбані, який оголосив план побудови супутника на Другій конференції з кібербезпеки Іраку в Багдаді, заявив, що «розвиток представляє престиж і суверенітет держави».

 

Російська державна корпорація «Роскосмос» об’явила тендер на ДКР щодо пілотованих польотів на Місяць

23 вересня на російському офіційному сайті державних закупок було розміщено заявку держкорпорації «Роскосмос» на проведення науково-дослідних робіт (НДР) для реалізації пілотованих польотів на Місяць.

«Найменування об’єкта закупівлі – прикладні дослідження проблемних питань реалізації пілотованих польотів на Місяць, створення ключових елементів і технологій, в тому числі медико-біологічного напрямку, що забезпечують безпечне перебування і роботу космонавтів на навколомісячної орбіті і на поверхні Місяця в частині робіт 2022-2025 років» (Шифр: НДР «Пастораль» (2), – зазначено на сайті.

Початкова ціна досліджень – 1 734 764 300 рублів.

 

Повідомлення про запуск КА «Landsat 9»

27 вересня 2021 року о 18:22 (UTC) з бази ВПС США Ванденберг, за допомогою ракети-носія «Atlas V 401» було здійснено запуск  КА ДЗЗ «Landsatта 4 кубсати «CuPID», «CUTE» та «Cesium Satellite 1, 2».

 «Landsat став частиною Landsat – надзвичайно тривалої програми по отриманню супутникових знімків планети.

Landsat 9  відокремився від ракети-носія через приблизно 80 хвилин після старту. NASA відповідає за усі технічні аспекти побудови, виведення на орбіту й подальше обслуговування супутника, Геологічна служба США — за обробку і поширення усієї інформації, яку буде отримувати супутник.

Місія вартістю близько $ 750 мільйонів є дев’ятою за рахунком в програмі Landsat і, як і всі попередні, продовжить виконувати роль програми з моніторингу земельних ресурсів. Landsat 9 замінить застарілий Landsat 7, запущений в 1999 році, і буде працювати в парі з Landsat 8, запущеним в 2013 році. Супутники будуть повністю знімати Землю кожні вісім днів.

Landsat 9 в кінцевому рахунку вийде на задану орбіту, яка пройде над полюсами нашої планети на висоті 705 км. Супутник оснащений двома науковими інструментами – Operational Land Imager 2 (OLI-2) і Thermal Infrared Sensor 2 (TIRS-2) – які здатні виявляти найдрібніші зміни в озерах, річках, лісах і морях по всьому світу, аналізуючи світло, відбите від планети. На думку вчених, Landsat є найбільш економічно ефективною програмою в галузі наук про Землю.

 Landsat 8 і Landsat 9 допоможуть відслідковувати зростання міст, лісовий покрив і відступу льодовиків, а також ряд інших природних явищ. Супутники сімейства Landsat роблять знімки земної кулі з 1972 року, забезпечуючи дослідників з усього світу безперервними даними про екосистему планети.

 «CuPID2» –  це CubeSat з  рентгенівським телескопом з широким полем огляду, перший в своєму роді виведений на орбіту. Він проводитиме тестування конкуруючих моделей взаємодії сонячного вітру і магнітосфери. На орбіті космічний апарат буде вимірювати м’яке рентгенівське випромінювання, що випускається в процесі перезарядки, коли плазма сонячного вітру стикається з нейтральними атомами в далекій атмосфері Землі. Просторові і тимчасові зразки рентгенівських зображень будуть використовуватися для вирішення наукових питань.

Місія «CUTE» розрахована на 1 рік. Супутник проводитиме спектроскопію пропускання в ближньому ультрафіолеті (NUV) від 255 до 330 нанометрів (нм) для визначення складу і швидкості втрати маси атмосфер екзопланет, щоб вивчити властивісті атмосфери планет, що обертаються навколо інших зірок.

Супутники «Cesium 1 і 2» – це кубсати з активною фазованою антенною решіткою Cesium Nightingale 1 і корисним навантаженням для міжспутникового зв’язку. Вони мають мають високоточну систему орієнтації із зоряним трекером і сучасну електричну рухову установку.

Це перша місія CesiumAstro, яка запускає і експлуатує власне обладнання в космосі. Місія Cesium являє собою орбітальну платформу, що складається з двох супутників, для експериментів з клієнтами, які розширюють межі малих супутникових комунікацій. Крім того, це дає Cesium можливість демонструвати розширені функції своїх технологій, такі як динамічне перемикання форми сигналу і динамічна оптимізація зв’язку.

 

Китай виводить на орбіту новий супутник ДЗЗ

27 вересня о 06:19 UTC з космодрому Цзюцюань на північному заході Китаю здійснено запуск ракети-носія Kuaizhou-1A (KZ-1A) з супутником ДЗЗ Jilin-1 Gaofen 02D. За повідомленням китайських ЗМІ, пуск успішний, космічний апарат виведений на визначену орбіту.

Це 11-а місія Китаю з використанням ракет-носіїв KZ-1A.

 

Компанії Blue Origin, Rocket Lab, SpaceX, ULA виграли контракти Космічних сил США на проєкти в галузі ракетних технологій

24 вересня Командування космічних систем Космічних сил США (U.S. Space Force Space Systems Command) повідомило, що компанії Blue Origin, Rocket Lab, SpaceX та United Launch Alliance (ULA) були обрані для участі у проєктах з розвитку технологій для просування випробувань ракетних двигунів та верхніх ступеней ракет-носіїв.

Нагороди, що присуджуються Консорціумом космічних підприємств (Space Enterprise Consortium), призначені для прототипів, які будуть спільно фінансуватися урядом та підрядниками в рамках партнерства. Контракти були розділені між нинішніми постачальниками послуг запуску для служб національної безпеки, SpaceX і ULA, та новими учасниками, Blue Origin та Rocket Lab, які можуть конкурувати у 2024 році за наступний раунд контрактів на запуск в інтересах національної безпеки.

Blue Origin отримає $ 24,3 млн на розробку системи управління кріогенними рідинами для другої ступені своєї ракети New Glenn.

Rocket Lab отримає $ 24,3 млн на розробку верхньої ступені своєї майбутньої ракети-носія Neutron. SpaceX отримує $ 14,4 млн на тестування технологій свого двигуна Raptor наступного покоління: швидке регулювання та повторне тестування; розробка та випробування специфікації рідкого метану; аналіз і випробування стійкості конструкції двигуна до горіння.

ULA отримає $ 24,3 млн на створення системи контролю та управління висхідною лінією зв’язку для Centaur 5, верхньої ступені нової ракети Vulcan Centaur, що розробляється компанією. Контракт на випробування двигуна Raptor, укладений з SpaceX, фінансувався за рахунок асигнувань у розмірі $ 15 млн, які Конгрес додав до оборонного бюджету 2021 року для випробувань двигунів нового покоління. Інші три проєкти щодо технологій верхніх ступеней ракет-носіїв будуть фінансуватися у 2022 фінансовому році. Командування космічних систем Космічних сил США заявило, що контракти будуть укладені на початку наступного року після затвердження Конгресом бюджетного запиту на 2022 рік.

 

Генеральний секретар ООН критикує «мільярдерів, які подорожують в космос»

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй (ООН) Антоніу Гутерріш під час свого вступного слова на Генеральній Асамблеї ООН 21 вересня заявив, що прагнення мільярдерів випередити один одного у космічних польотах демонструє значний розрив між бідними та багатими людьми. У своєму зверненні Генеральний секретар назвав «мільярдерів, які радісно подорожують в космос», як один із симптомів зростаючої недовіри населення світу до урядів та інших установ.

«У той же час в нашому світі поширюється ще одна хвороба: хвороба недовіри», – сказав він, згадавши про пандемію і кліматичну кризу, коли звичайні люди бачать, як їхні права обмежуються. У тому числі, коли люди «бачать, як мільярдери летять у космос, в той час як мільйони голодують на Землі».

А. Гутерріш не став вдаватися в подробиці цих тверджень в своєму зверненні, заявивши, що такі проблеми можуть привести до того, що люди «втратять віру не тільки в свої уряди та інститути, а й в цінності, які надихали роботу ООН протягом 75 років».

Генеральний секретар ООН не згадував конкретних осіб або компаній у своєму зверненні, але його слова, ймовірно, були спрямовані до мільярдерів Джеффа Безоса і Річарда Бренсона, засновників Blue Origin та Virgin Galactic, які літали в космос в рамках суборбітальних космічних польотів в липні з різницею в дев’ять днів. Жодна з компаній не прокоментувала виступ А. Гутерріша.

Критика також може включати місію Inspiration4, фінансовану мільярдером Джаредом Ісаакманом, що минулого тижня літала на орбіту на космічному кораблі SpaceX Crew Dragon, до складу якого входили Д. Ісаакман і ще три людини.

Промова А. Гутерріша є частиною негативної реакції, що почалася з польотів Безоса та Бренсона. Невдовзі після того, як New Shepard з Безосом та трьома іншими людьми приземлився 21 липня, член палати представників Ерл Блуменауер оголосив про плани введення закону, що оподаткує польоти з метою космічного туризму. «Так само, як звичайні американці платять податки при купівлі авіаквитків, мільярдери, які літають в космос для того, щоб не робити нічого, що має наукову цінність, повинні робити те ж саме, і навіть дещо більше», – сказав Ерл Блуменауер.

Критика поширюється і на представників космічної галузі. «Моя мета як виробника супутників – створювати космос, який важливий для суспільства», – сказав Жан-Марк Наср, виконавчий віце-президент і глава відділу космічних систем Airbus, на виступі під час заходу Airbus Summit 2021. «Кожен член суспільства, кожен громадянин світу повинен отримувати вигоду від космосу, а не тільки кілька мільярдерів, які хочуть здійснювати кола по планеті. Я думаю, що те, чим ми займаємося в Airbus має значення».

Інший учасник дискусії також був критично налаштований. «Якби це залежало від мене, я б використовував всі фінансові ресурси, які вони витрачають, на інші цілі», – сказав Дрю Шінделл, професор наук про Землю в Університеті Дьюка, що займається дослідженнями в галузі кліматології. «Я був би щасливий, якби ці люди також, скажімо, пожертвували еквівалентну ціну квитка в космос, наприклад, на щось, пов’язане з навколишнім середовищем».

Крім того, деякі представники галузі продовжують підтримувати подібні космічні польоти. Джордж Нілд, колишній помічник адміністратора з комерційних космічних перевезень в Федеральному управлінні цивільної авіації та нинішній член Консультативної групи NASA з питань аерокосмічної безпеки, обговорював польоти SpaceShipTwo, New Shepard і Inspiration4 під час останнього засідання групи 23 вересня, хоча жодна з місій безпосередньо не стосувалося NASA.

«Особисто я вважаю, що ці запуски були дуже значними з точки зору становлення нової ери комерційних пілотованих космічних польотів», – сказав Джордж Нілд. «Це може призвести до зниження витрат, збільшення інновацій, появи нових продуктів і послуг та появи нових ринків, – додав він, – а також мотивації студентів і викладачів до STEM, що допоможе у розвитку необхідних нам кадрів в аерокосмічній галузі в майбутньому».

 

Компанія Orbit Fab запустить танкер для заправки паливом супутників на геостаціонарній орбіті

Стартап Orbit Fab, що пропонує послуги з заправки у космосі, оголосив про плани щодо запуску свого першого космічного заправника для супутників Tanker-002. Він відправиться на платформі Sherpa-ES компанії Spaceflight на геостаціонарну орбіту в кінці 2022 або початку 2023 року, як попутне навантаження при запуску місячної місії Intuitive Machines IM-2. Її запуск запланований на ракеті SpaceX Falcon 9.

Причому для виведення заправника на геостаціонарну орбіту буде використаний обліт Місяця, оскільки основною метою пуску Falcon 9 стане відправка на супутник Землі посадкової платформи Intuitive Machines. Танкер розрахований на зберігання палива до 15 років. На його борту буде більше 90 кг гідразину, який є поширеним паливом для геостаціонарних супутників.

У червні 2021 року Orbit Fab запустила свій перший демонстраційний апарат на низьку сонячно-синхронну орбіту. Прототип, вагою близько 45 кг, на орбіті має хороші прогнозовані характеристики, тому компанія готова до виконання запусків під замовлення, збільшення обсягів палива, що зберігається, і різноманітності його видів. У компанії відзначили, що у неї вже є замовлення на кілька мільйонів доларів від Космічних сил та ВПС США, а також від низки компаній, які зацікавлені в доставці на геостаціонарну орбіту гідразину і ксенону.

Заправник Orbit Fab, обслуговуючий супутники на геостаціонарній орбіті, буде розташовуватися в декількох сотнях кілометрів від завантаженої робочої орбіти, щоб не заважати завданням інших апаратів. Звідти він зможе зближуватися з потрібними супутниками. Компанія Orbit Fab була заснована в 2018 році, фінансується венчурним капіталом, також в неї інвестують компанії Northrop Grumman і Lockheed Martin.

 

Ракета SpaceX Falcon Heavy запустить інтернет-супутник для обслуговування Аляски в 2022 році

23 вересня представники компанії Astranis повідомили про плани запустити наступної весни перший комерційний супутник зв’язку на ракеті Falcon Heavy від SpaceX, як попутне навантаження. Супутник Astranis вагою 880 фунтів (400 кг) поділить простір на Falcon Heavy з іншим супутником зв’язку – Viasat-3, яким керуватиме компанія Viasat.

Супутник, який передаватиме інтернет-послуги користувачам на Алясці з геостаціонарної орбіти висотою приблизно 22700 миль (35730 км), раніше планувалося запустити на ракеті SpaceX Falcon 9.

За словами генерального директора Astranis Джона Гедмарка (John Gedmark), зміна ракети-носія на більш потужну Falcon Heavy дозволить вивести супутник безпосередньо на геостаціонарну орбіту, що на декілька місяців скоротить час введення його в експлуатацію. Щодо вартості надання пускових послуг в компанії відзначили, що це питання було для неї непринциповим.

 

Широкосмугові супутники Starlink компанії SpaceX можуть використовуватися для навігації GPS

Інженери Центру досліджень автоматизованих транспортних засобів з мультимодальною гарантованою навігацією (Center for Automated Vehicles Research with Multimodal Assured Navigation, CARMEN) розробили метод використання сигналів, що передаються супутниками Starlink, для точного визначення місця розташування за принципом GPS. Це перший раз, коли система, створена компанією Ілона Маска SpaceX, була використана дослідниками для навігації.

Повідомляється, що дослідники використовували сигнали шести супутників Starlink, щоб визначити місце розташування на Землі з точністю до 8 метрів. Для порівняння, GPS, як правило, визначає розташування пристрою в межах від 0,3 до 5 метрів.

Інженери розробили свою навігаційну систему без допомоги SpaceX, а також без доступу до супутникових даних, що передаються через широкосмугове з’єднання. Дослідники розпоряджалися лише інформацією, пов’язаною з місцезнаходженням та переміщенням апаратів. Вони пояснили, що перехопили сигнал, а потім розробили складні алгоритми для визначення місця розташування.

За словами директора CARMEN Зака Кассаса (Zak Kassas), в міру зростання супутникового угруповання Starlink, чисельність якого компанія SpaceX має намір довести до 40 000 супутників, зросте і точність технології навігації та геолокації, розробленої інженерами його команди. З огляду на це, відкриття інженерів-дослідників може дозволити урядовим та іншим установам використовувати супутники Starlink як альтернативну навігаційну систему і, можливо, більш безпечну у порівнянні з GPS, якою користуються майже всі навігаційні системи світу.

 

Китай здійснив другий орбітальний запуск за день

27 вересня, через 2 години після запуску з космодрому Цзюцюань ракети-носія Kuaizhou-1A (KZ-1A) з супутником ДЗЗ Jilin-1 Gaofen 02D, Китай здійснив другий орбітальний запуск. О 08:20 UTC зі стартового комплексу LC3 космодрому Січан (Xichang), провінція Сичуань, було запущено ракету-носій Long March 3B (Chang Zheng-3B / G2) з засекреченим супутником Shiyan-10. Це був 390-й запуск ракети з сімейства Long March (Chang Zheng).

У ЗМІ виведений на орбіту супутник Shiyian-10 згадується, як експериментальний супутник зв’язку. Більше нічого не відомо про його конкретну місію або його застосування (цивільне або військове). За оцінками експертів, найменування «Shiyan» використовувалися Китаєм для позначення супутників, функція яких полягає у випробуванні нових технологій на орбіті.

Через 12 годин після початку польоту статус секретного супутника залишається невідомим. Жодного підтвердження успіху або невдачі запуску поки що не оприлюднила ні Китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація (China Aerospace Science and Technology Corp., CASC), головний космічний підрядник країни, ані державні ЗМІ. Успіхи та невдачі китайського запуску зазвичай оголошуються незабаром після підтвердження відповідної інформації.

Одночасно, згідно з даними космічного стеження 18-ї ескадрильї космічних сил США (U.S. Space Force’s 18th Space Control Squadron, SPCS), корисне навантаження запущеної ракети вийшло на перехідну орбіту 177 х 40 105 км, нахилену на 51° до цільової похилої геосинхронної орбіти.

Запуски 27 вересня стали 35-м та 36-м орбітальними запусками Китаю у 2021 році, а запуск ракети-носія Kuaizhou-1A (KZ-1A) був першим для компанії Expace, дочірньої компанії CASIC. На теперішній час CASІC здійснила 33 запуски і має намір здійснити понад 40 місій цього року, тоді як приватна фірма iSpace зазнала невдачі з двома стартами ракет.

 

Компанія RocketStar готується до другої спроби суборбітального польоту

Американська компанія RocketStar цієї осені планує вперше запустити свою ракету з аерокосмічним двигуном, на борту якої буде розміщено прототип супутника для стартапу Lunasonde, що займається картографуванням ресурсів.

Передбачається, що після отримання відповідного дозволу за результатами виконання остаточних вимог безпеки NASA, одноступенева 12-метрова ракета, яку RocketStar називає Cowbell, буде запущена з 48-го стартового комплексу – багатофункціональної стартової платформи на мисі Канаверал, штат Флорида, та має на меті під час випробувального польоту досягти висоти у 21 000 м.

Хоча RocketStar оцінює, що ця місія триватиме лише 8 хвилин, компанія Lunasonde очікує, що цього часу буде достатньо для того, щоб її радіолокатор на борту ракети зібрав цінні дані про здатність приймати відбиті зображення ресурсів, що знаходяться під поверхнею Землі. Отримані дані будуть необхідні для підтримки подальшої розробки технології компанії Lunasonde. За словами генерального директора компанії Lunasonde Джеремі Пейта (Jeremiah Pate), технологія цього польоту буде працювати аналогічно звичайному радіолокатору, але на частоті в 1000 разів нижче з використанням розробленої метаматеріальної антени, яка у цій смузі частот (VLF/ULF) дозволить бачити глибоко під землею з високою роздільною здатністю.

Перший суборбітальний запуск ракети Cowbell компанія RocketStar планувала здійснити на початку 2019 року для перевірки розробленої рушійної установки, надрукованої на 3D-принтері, яку компанія назвала «фірмовим аерокосмічним двигуном» (proprietary aerospike engine). Отримавши дозвіл регулятора на запуск Cowbell з плавучої баржі біля узбережжя Флориди, RocketStar скасувала місію за три дні до польоту, посилаючись на міркування безпеки.

З тих пір RocketStar мало публічно говорила про свої плани, оскільки компанія переходила до запуску з майданчика на суші, який вважає більш безпечним.

За оцінкою засновника компанії RocketStar Крістофера Креддока (Christopher Craddock), успішний запуск ракети Cowbell, дозволить компанії вийти на комерційний рівень та надавати новітні рушійні рішення іншим компаніям.

 

Корабель компанії Blue Origin з пасажирами на борту здійснить другий політ 12 жовтня

27 вересня компанія Blue Origin оголосила, що 18-а місія космічного корабля New Shepard (NS-18) буде здійснена 12 жовтня. У польоті візьмуть участь четверо астронавтів, включаючи Кріса Бошуізена, колишнього інженера NASA і співзасновника компанії Planet Labs, і Глена де Вріса, віце-голови підрозділу компанії Dassault Systmes. Імена двох інших учасників польоту будуть оголошені найближчими днями.

У заяві повідомляється, що запуск запланований на 13:30 UTC зі стартового майданчика космодрому на заході Техасу.

Крім чотирьох пасажирів, рейс буде перевозити тисячі листівок від фонду компанії Blue Origin «Клуб майбутнього», метою якого є надихнути майбутні покоління на кар’єру в галузі наук, технологій, техніки та математики (sciences, technology, engineering and mathematics, STEM).

24 вересня портал TMZ повідомив, що актор Вільям Шетнер, який зіграв головну роль в серіалі «Зоряний шлях» (Star Trek, 1966-1969), може відправитися в космос на кораблі New Shepard. Дата запуску в матеріалі не повідомляється.

20 липня 2021 року компанія Blue Origin успішно здійснила перший суборбітальний політ корабля New Shepard з пасажирами на борту, серед яких був засновник компанії Джефф Безос.

 

РФ і Китай представлять декларацію з Міжнародної наукової місячної станції на Міжнародному астронавтичному конгресі в Дубаї

27 вересня Держкорпорація «Роскосмос» спільно з Китайської національної космічної адміністрацією (CNSA) організували в гібридному форматі консультації «за закритими дверима» для обговорення питань співпраці з Міжнародною науковою місячної станції (МНМС).

В ході заходу експерти з Франції, Італії, Нідерландів, Німеччини, Малайзії, Таїланду, а також з Управління ООН з питань космічного простору (UNOOSA), Європейського космічного агентства (ЄКА) і Азіатсько-Тихоокеанської організації з космічного співробітництва (APSCO) обговорили проєкт декларації з МНМС.

Проєкт Декларації підготовлений в розвиток Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом РФ та Урядом КНР про співробітництво в галузі створення Міжнародної наукової місячної станції від 9 березня 2021 року і розкриває загальні підходи при реалізації проєкту МНМС, можливі формати участі всіх зацікавлених партнерів, а також керівні принципи діяльності сторін в рамках співпраці з питань Міжнародної наукової місячної станції.

Роскосмос і CNSA в червні в рамках Глобальної конференції з дослідження космічного простору (GLEX-2021) презентували дорожню карту з МНМС. Відповідно до представленої інформації, будівництво станції повинно повністю завершитися до 2035 року. З 2026 по 2030 рік заплановані дві місії з відпрацювання технологій посадки і доставки вантажів, а також повернення на Землю зразків місячної породи. З 2031 по 2035 рік сторони мають розгорнути інфраструктуру на орбіті і поверхні Місяця, в тому числі комплекси зв’язку, а також електроенергетичне, дослідницьке та інше обладнання.

Згідно з дорожньою картою проєкту, транспортна інфраструктура станції буде включати в себе дослідницький і технічний місяцеходи, а також стрибаючого робота. Сторони планують оснастити станцію декількома розумними міні-роверами, призначеними для дослідження поверхні природного супутника Землі.

Допрацьована з урахуванням пропозицій міжнародних експертів Декларація буде представлена світовому космічному співтовариству для широкого обговорення в рамках 72-го Міжнародного астронавтичного конгресу, проведення якого заплановано в період з 25 по 29 жовтня 2021 року в Дубаї.

 

Британський уряд оприлюднив національну космічну стратегію

27 вересня британський уряд оприлюднив космічну стратегію, в якій викладено плани перетворити країну на велику світову космічну державу, та відмовився від цільового показника реалізації стратегії, який використовувався для оцінки прогресу розвитку космічного сектору національної економіки.

Національна космічна стратегія встановлює п’ять загальних цілей для Сполученого Королівства у космосі, а саме: зростання космічної економіки, просування цінностей «відкритого та стабільного міжнародного порядку» у космосі, підтримка досліджень та інновацій, захист національних інтересів та використання простору для вирішення національних та глобальних викликів, таких як зміна клімату.

Основою досягнення зазначених цілей мають стати 4 напрямки діяльності: зростання космічного сектору Великої Британії, розширення міжнародного співробітництва, перетворення на науково-технологічну «наддержаву» та розвиток стійких космічних можливостей і послуг.

«В основі цієї стратегії ми визнаємо і чітко заявляємо, що розглядаємо це, як частину глобальної гонки за нову космічну економіку, і у Великої Британії є деякі дуже сильні переваги, які ми хочемо використовувати», – заявив міністр науки Великої Британії Джордж Фрімен (George Freeman) під час презентації стратегії на британській космічній конференції 27 вересня.

Він також підкреслив роль міжнародного співробітництва, в тому числі з Європою, незважаючи на вихід Великої Британії з Європейського Союзу. За його словами, це передусім буде здійснюватися через Європейське космічне агентство (ЄКА), а також «низку інших програм» з Європою.

Одним з найближчих питань такої співпраці є роль, яку Велика Британія відіграватиме у просуванні програми спостереження Землі Copernicus, яка здійснюється спільними зусиллями ЄКА та ЄС. Проте, зважаючи на вихід Великої Британії з ЄС відповідно до укладеної у грудні минулого року угоди про Brexit, британський та європейський уряди ще повинні розробити детальну угоду, яка регулюватиме цю участь.

«Велика Британія могла б вийти з Європейського політичного союзу, але ми не виходимо з європейського наукового, культурного та дослідницького співтовариства», – підкреслив Джордж Фрімен. «Ми хочемо переконатися, що після виходу з ЄС ми станемо ще сильнішим гравцем у цій дослідницькій спільноті». Він сказав, що програма Copernicus є «життєво важливою» частиною представленої стратегії, але не надав деталей про те, коли буде укладено угоду, яка регулює участь Сполученого Королівства у програмі.

У стратегії також мало говориться про державне фінансування програм, спрямованих на досягнення цих цілей. Джордж Фрімен зазначив, що у жовтні буде проведено загальнодержавний огляд видатків, у якому буде надано більш детальну інформацію.

Стратегія включає 10 «пріоритетних галузей», які, за словами британського уряду, представляють «можливості найбільшого докладання зусиль», на які він зосередить ресурси. Ці галузі варіюються від запусків невеликих супутників до сприяння сталому розвитку космосу та використання космічних технологій для модернізації транспортних систем.

Стратегія передбачає, що Сполучене Королівство має стати «провідним постачальником» послуг запуску невеликих супутників і бути «в авангарді» спостереження за Землею, але фактично не дає критеріїв оцінювання того, наскільки успішна країна в досягненні цих цілей.

Під час подальшої панельної дискусії на конференції присутні відзначили, що у стратегії відсутній цільовий показник її реалізації, який британський уряд просував протягом кількох років, і який полягав у тому, що до 2030 року країна повинна була зайняти 10% світової космічної економіки.

За словами директора з питань космосу Департаменту бізнесу, енергетики та промислової стратегії Ребекки Евернден (Rebecca Evernden), цей показник не включили до стратегії навмисно. «Минуло досить багато часу з того моменту, коли була встановлена початкова ціль у 10%», – сказала вона. «Ми дійшли висновку, що нам потрібен більш складний спосіб вимірювання зростання в різних частинах космічного сектору Сполученого Королівства, який є менш незграбним, якщо хочете, ніж одна загальна цільова тенденція зростання, яка дещо підпорядкована примхам валютних курсів та інших факторів, які, вірогідно, можуть спотворити загальну картину дуже сильного зростання у Великій Британії». Вона зазначила, що державні установи працюють над низкою «цілей, амбіцій та показників» для визначення прогресу у досягненні цих цілей, але не надала додаткової інформації про те, коли ці цілі будуть готові.

Згідно з документом про космічну стратегію, космічний сектор Сполученого Королівства у 2019 році заробив £ 16,4 млрд ($ 21 млрд) із загальної космічної економіки в £ 270 млрд, що дало державі частку ринку у розмірі 6%. Однак у документі натякається, що Велика Британія відстає від початкової мети у 10%: згідно з прогнозами світова космічна економіка буде зростати щорічно на 5,6% до 2030 року, тоді як темпи зростання національної космічної економіки останніми роками складали щорічно 4,7%.

 

Китайський супутник Shiyan-10 вийшов з ладу на орбіті після успішного запуску

Китай через добу після запуску підтвердив виникнення неполадок при виведенні на орбіту супутника Shiyan-10, відповідне повідомлення 28 вересня опублікувало агентство Сіньхуа. Раніше відомий в США експерт Джонатан Макдауелл повідомив, що Китай 27 вересня здійснив неоголошений запуск ракети-носія Long March 3B з космодрому Січан, в результаті якого американські військові виявили два об’єкти на орбіті.

Державне інформаційне агентство Сіньхуа ввечері 28 вересня повідомило, що Китай дійсно запустив супутник Shiyan-10 за допомогою ракети-носія Chang Zheng-3B (Long March 3В) з космодрому Січан в провінції Сичуань 27 вересня о 16.20 за місцевим часом (08:20 UTC). Повідомляється, що політ ракети-носія проходив штатно, супутник вийшов на правильну орбіту, однак ще під час польоту ракети в роботі супутника виникли неполадки, «в даний час інженерами ведеться аналіз і перевірка конкретних причин». Інших деталей агентство не надає.

За даними ВПС США, розміщеними на спеціалізованому сайті space-track.org, в каталог внесено два космічних об’єкти з номерами 49258 і 49259 і міжнародними позначеннями 2021-087А і 2021-087B. Перший об’єкт знаходиться на орбіті з нахилом до екватора 51,04°, мінімальною висотою над поверхнею Землі 177 км і максимальною 40 104 км, другий – з нахилом 51,35° і висотами 209 і 39 591 км.

 

Північна Корея заявила про випробування гіперзвукової ракети

29 вересня державні ЗМІ Північної Кореї повідомили про успішні випробування нової гіперзвукової планерувальної ракети Hwasong-8, розробленої Академією оборонних наук КНДР. За оцінкою Корейського центрального агентства новин (Korean Central News Agency, KCNA), запуск гіперзвукової ракети мав «велике стратегічне значення», оскільки Північна Корея прагне збільшити свої оборонні можливості «в тисячу разів».

Запуск гіперзвукової ракети Hwasong-8 було здійснено вранці 28 вересня з району м. Тоянг-рі (Toyang-ri), округ Рьонгрім (Ryongrim County) провінції Джаганг (Jagang Province). Згідно з повідомленням KCNA, випробувальний запуск «підтвердив навігаційний контроль та стабільність ракети» разом з її «керованою маневреністю та планерувальними характеристиками польоту відокремленої гіперзвукової планерувальної бойової частини» та двигуном.

За запуском ракети спостерігав високопосадовець Пак Чен Чон, член президії політбюро і секретар центрального комітету Робочої партії Кореї. Південнокорейські військові заявили про виявлення запуску ракети в сторону моря незабаром після того, як це сталося у вівторок, але офіційно не розкрили максимальної висоти та дальності польоту ракети. Зазвичай таку інформацію вони надають протягом години.

29 вересня Об’єднаний комітет начальників штабів ЗС Південної Кореї заявив, що військові Південної Кореї та США «здатні виявити та перехопити ракети». «На основі оцінки характеристик польоту ракети, таких як швидкість, ракета знаходиться на початковій стадії розробки, і для її розгортання знадобиться значний час», – йдеться у повідомленні.

 

Компанія Starfish Space залучила $ 7 млн на розробку космічного буксиру Otter

28 вересня стартап Starfish Space заявив, що отримані інвестиції в розмірі $ 7 млн буде використовувати для прискорення розвитку свого повністю електричного космічного апарату Otter. Компанія має намір здійснити перший запуск Otter у 2023 або 2024 роках.

«Розроблюваний космічний апарат Otter має бути дешевшим і меншим за розмірами, ніж обслуговуючі космічні кораблі, які зараз мають на орбіті компанії Northrop Grumman та Astroscale», – заявив співзасновник компанії Starfish Space і колишній інженер компанії Blue Origin Тревор Беннетт (Trevor Bennett).

За словами представників Starfish Space, космічні буксири Otter призначені не тільки для обслуговування космічних кораблів на різних орбітах, вони також можуть бути інтегровані в автономну інфраструктуру робототехніки, підтримуючи виробництво, збирання сміття, видобуток корисних копалин та інші майбутні можливості в космосі.

Наразі підприємство здійснює польотні тестування свого програмного забезпечення Cephalopod для операцій зближення та стикування (rendezvous, proximity operations and docking, RPOD) на двигунах, які встановлені на демонстраційній місії космічного апарату компанії Orbit Fab, призначеного для заправки паливом супутників на низькій орбіті Землі.

Нещодавно компанія Orbit Fab оприлюднила плани запустити місію орбітальної заправки супутників на геостаціонарну орбіту наприкінці 2022 або на початку 2023 року.

 

Компанії Spire та SpaceChain оголосили про демонстрацію технології блокчейну на орбіті

28 вересня компанії Spire та SpaceChain, реалізатори бізнес-ідеї «космос як послуга», оголосили про партнерство, в рамках якого Spire завантажить програмне забезпечення SpaceChain на супутник в існуючому угрупованні Spire, а потім запустить корисне навантаження SpaceChain на новому супутнику в кінці цього року.

У той час як блокчейн став відомим як інструмент криптовалюти, організації також вивчають його переваги для управління системою поставок, кібербезпеки та інших задач. Щоб забезпечити достатню обчислювальну потужність для демонстрації блокчейну, Spire буде використовувати Sabertooth, суперкомп’ютерний модуль паралельної обробки даних, який був розроблений для програм машинного навчання.

В рамках партнерства Spire та SpaceChain «прагнуть максимізувати безпеку даних та підвищити стійкість обчислювальних операцій». Блокчейн розподіляє ключі по багатьох вузлах мережі. Широке розповсюдження призначене частково для того, щоб не було єдиної точки, де хтось міг би втрутитися в мережу або вкрасти дані.

SpaceChain співпрацює з компаніями Addvalue Innovation та Alba Orbital над розробкою децентралізованої супутникової інфраструктури відповідно до гранту на суму £ 440 000 ($ 596 000), який у 2020 році надали Enterprise Singapore та Innovate UK. Спільно компанії розробляють корисне навантаження блокчейну, яке дозволить користувачам безпосередньо передавати завдання супутнику на виконання роботи, наприклад, знімати зображення певного місця розташування.

 

Космічний корабель «Союз» перестикувався до іншого стикувального вузла на МКС

28 вересня космічний корабель «Союз МС-18» відстикувався від модуля «Рассвєт» о 12:21 UTC і здійснив маневр до нового модуля «Наука», зістикувавшись з ним через 43 хвилини. Вперше стикувальний вузол «Наука», який прибув на станцію в липні, був використаний космічним кораблем «Союз» або «Прогрес».

Маневр звільнив «Рассвєт» для космічного корабля «Союз МС-19», який наступного тижня відправиться на станцію з російським космонавтом Антоном Шкаплеровим разом з режисером Климом Шипенко і актрисою Юлією Пересільд, які проведуть на станції майже два тижні, знімаючи сцени для фільму «Виклик».

 

FAA дозволила Virgin Galactic відновити польоти SpaceShipTwo

29 вересня Федеральна авіаційна адміністрація США (Federal Aviation Administration, FAA) заявила, що завершила розслідування інциденту з відхиленням від курсу корабля Unity-22 компанії Virgin Galactic в ході суборбітального польоту 11 липня й дозволила їй відновити використання космічних кораблів.

«Сьогодні FAA завершила розслідування позаштатної ситуації, яка виникла під час польоту корабля Unity-22 Virgin Galactic 11 липня», – наголошується в тексті.

У ньому міститься висновок, що корабель дійсно відхилився від курсу в ході польоту, однак Virgin Galactic належним чином не поінформувала управління про цей інцидент. «FAA висунула вимогу Virgin Galactic внести зміни в те, як вона здійснює комунікацію з FAA під час польотів з метою забезпечення безпеки людей», – йдеться в документі. «Virgin Galactic внесла необхідні зміни і може відновити польоти», – вказується в заяві.

Раніше авіарегулятор США заборонив польоти космічних літаків Virgin Galactic на час проведення розслідування інциденту 11 липня, який погрожував кораблю аварійною посадкою. Як повідомляв журнал The New Yorker, під час зниження Unity-22 відхилився від траєкторії, яка пролягала в рамках виділеного FAA спеціального для цього польоту повітряного простору. Після публікації статті компанія Virgin Galactic визнала факт відхилення, а його причиною назвала сильний вітер на висоті.

10 вересня Virgin Galactic заявила, що переносить наступний політ SpaceShipTwo, дослідницький політ для ВПС Італії під назвою «Unity 23», не раніше, ніж на середину жовтня. Проте, в оголошенні компанія не пов’язувала зміну графіку польотів із завершенням розслідування FAA.

Unity 23 стане останнім польотом SpaceShipTwo принаймні до другої половини 2022 року. Virgin Galactic заявила в серпні, що після Unity 23 вона почне масштабне технічне обслуговування як SpaceShipTwo, так і літака-перевізника WhiteKnightTwo, щоб дозволити обом частіше літати. Компанія очікує, що комерційні польоти SpaceShipTwo відновляться лише наприкінці третього кварталу 2022 року.

 

Черговий політ марсіанського вертольота Ingenuity скасували через «аномалії»

Марсіанський мініатюрний вертоліт NASA Ingenuity не злетів згідно з планом. Про це 28 вересня повідомив заступник начальника місії вертольота Лабораторії реактивного руху  NASA Яакко Каррас.

Апарат повинен був зробити 14-й політ на Марсі 18 вересня. В ході нього планувалося випробувати більш швидке обертання гвинтів – 2700 оборотів на хвилину замість звичайних 2537. Команда місії хотіла внести цю зміну, щоб адаптуватися до сезонного витончення атмосфери. 15 вересня успішно пройшло тестування двигуна на цих оборотах, і ніяких проблем інженери не виявили.

Але сама спроба злетіти не вдалася. «Сталося ось що: під час передпольотної перевірки Ingenuity виявив аномалію в сервоприводах, необхідних для управління польотом, і автоматика скасувала місію», – повідомив Яакко Каррас.

У Ingenuity шість сервоприводів, по три на кожен з двох гвинтів. Маленькі мотори регулюють їх нахил, дозволяючи вертольоту управляти польотом.

Аналіз передпольотних випробувань 18 вересня показав, що два сервоприводи Ingenuity злегка коливалися під час перевірки. Ця проблема, однак, не завжди повторюється: в ході повторних випробувань 21 і 23 вересня все було нормально. Тому керівництво місії розраховує, що скоро польоти можна буде відновити.

 

Південна Корея запустить ракету-носій власного виробництва

29 вересня Міністерство науки та інформаційно-комунікаційних технологій Південної Кореї (Ministry of Science and ICT, MSIT) повідомило, що визначило 21 жовтня датою запуску вітчизняної ракети-носія Nuri, а також зарезервувало вікно для запуску з 22 по 28 жовтня в залежності від сприятливих погодних умов.

Пуск буде здійснено з космодрому Наро в місті Гьонг (Goheung), провінції Чолла-Намдо (Jeollanam-do Province). Підготовка вступила в завершальну стадію. Ракета-носій вже встановлена на стартовому майданчику, де здійснюється перевірка всіх її систем.

Ракета-носій Nuri, довжиною 47,2 м і вагою 200 т, має рідинні двигуни: чотири 75-тонних на першій ступені, один 75-тонний на другій ступені та один 7-тонний на третій ступені. Запуск планується здійснити тільки з макетом корисного навантаження масою 1,5 т. Якщо пуск буде успішним, то до 2022 року ракета виведе на орбіту 200-кілограмовий супутник. З 2010 року в розробку Nuri було інвестовано 2 трлн вон ($ 1,8 млрд).

Якщо місія Nuri пройде за планом, Південна Корея стане сьомою державою у світі, яка запустила у космос понад тонну корисного навантаження з використанням вітчизняних технологій.

 

При випробуваннях ракети в дослідницькому центрі Корпусу стражів ісламської революції стався вибух

27 вересня іранські державні ЗМІ повідомили, що ввечері 26 вересня в дослідницькому центрі Корпусу стражів ісламської революції (КСІР), розташованому на заході Тегерана, сталася пожежа. В результаті загинули двоє людей. Того ж дня ізраїльський Telegram-канал «Абу Алі Експрес» повідомив з посиланням на «джерела, пов’язані з іранською опозицією», що «пожежа» в дослідницькому центрі КСІР насправді є результатом невдалого випробування ракети.

Як уточнює «Абу Алі Експрес», в реальності йдеться про вибух при невдалому запуску експериментальної ракети, і стався він на об’єкті в східній частині Тегерана, а не на заході міста. В результаті загинули два інженери з ракетних розробок. Число жертв може зрости – вибух був сильним, передає Telegram-канал.

Запуск японської ракети-носія Epsilon-5 відкладено

Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) відклало запланований на 1 жовтня з космічного центру Учіноура запуск ракети-носія Epsilon-5 з дев’ятьма супутниками. Про це йдеться в повідомленні JAXA. Всі приготування до старту були завершені, однак в останній момент перед запуском оператор оголосив про його припинення. За уточненими даними причиною рішення про припинення запуску стала проблема з радіолокаційним обладнанням, встановленим у центрі управління польотами на космодромі. Через це було б неможливо здійснювати телеметрію траєкторії польоту і визначати швидкість ракети. «В результаті запуск був зупинений за 19 секунд до наміченого старту», – йдеться в повідомленні JAXA.

Про нову дату запуску поки не повідомляється. Epsilon має вивести на орбіту для JAXA демонстраційний супутник швидкого інноваційного корисного навантаження (Rapid Innovative Payload Demonstration Satellite 2, RAISE 22) і вісім супутників додаткового корисного навантаження.

Супутник RAISE 2, вагою 240 фунтів (110 кг), побудований компанією Mitsubishi Electric Corp., буде випробовувати шість різних космічних технологій, включаючи невеликий датчик під назвою MARIN, призначений для вимірювання положення, висоти та швидкості обертання супутників.

Інші вісім супутників, які були виготовлені різними японськими компаніями та університетами, є меншими за розмірами та вагою у порівняні з RAISE 2. Чотири супутники важать менше 4,8 кг, а інші чотири – від 101 до 137 фунтів (від 46 до 62 кг).

Найважчий з них, мікросупутник для видалення сміття DRUMS, шириною 2,75 фута (84 см), побудований компанією Kawasaki Heavy Industries, продемонструє технологію видалення сміття на орбіті, випустивши невеликий об’єкт, а потім захопивши його.

Це буде п’ята місія для 24-метрової ракети-носія Epsilon, яку JAXA почала розробляти в 2007 році. Ракета, яка працює на твердому паливі, здатна доставляти на низьку орбіту корисне навантаження вагою до 1200 кг. Чотири попередні запуски Epsilon, які відбулися у вересні 2013 року, грудні 2016 року, січні 2018 року та січні 2019 року, були успішними.

 

Вантажний корабель Dragon приводнився в Атлантичному океані

Вантажний корабель Dragon CRS-23 компанії SpaceX в ніч на п’ятницю успішно приводнився в Атлантичному океані неподалік від узбережжя штату Флорида. Водної гладі він торкнувся о 02:59 UTC 1 жовтня. Про це повідомляється в Twitter SpaceX.

«Після того, як команда SpaceX отримає Dragon [дістане з води], важливі наукові дані на борту космічного корабля будуть доставлені на вертольоті в Космічний центр Кеннеді та передані дослідникам», – зазначено в повідомленні.

Як зазначається, Cargo Dragon доставив на Землю понад 2 тонни вантажу, в тому числі результати наукових експериментів, проведених на МКС.

Нині він є єдиним космічним кораблем для постачання МКС, який здатний повертати вантажі на Землю. Це вже 23-й політ Cargo Dragon SpaceX до МКС. Як зазначається, це третя місія модифікованого варіанту корабля – Cargo Dragon 2, який здатний доставляти на МКС на 20% більше вантажу, а також може автономно стикуватися зі станцією без допомоги традиційного захоплення рукою-маніпулятором Canadarm2. Новий вантажний корабель розрахований на п’ять польотів до МКС і назад замість трьох.

Росія запропонувала Туреччині налагодити співпрацю в сфері запуску ракет в космос

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган виступив з твердженням, що Москва запропонувала Анкарі налагодити співпрацю в сфері запуску ракет у космос. Про це турецький лідер повідомив журналістам на борту літака, повертаючись з переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним, які пройшли в м. Сочі 29 вересня в ході робочого візиту президента Туреччини до РФ.

«Ми говорили про космічні дослідження Туреччини <…> Наші делегації і команди оцінять, які кроки можуть бути зроблені щодо космосу. Після цього ми визначимо терміни і дорожню карту для цього. Сподіваюся, ми просунемося в цьому питанні. Іншими словами, в космічних дослідженнях є набагато більш просунута пропозиція. Вони запропонували, щоб ми разом працювали над будівництвом однієї платформи на суші та однієї в морі і запуском з них ракет в космос», – заявив Реджеп Тайіп Ердоган.

Раніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков також повідомив, що Путін і Ердоган обговорили співробітництво в космічній сфері. «Згадували співпрацю в космосі. Можливість підготовки турецького космонавта і так далі. Про це теж заводив мову президент Путін», – сказав він.

 

Китай планує у 2021 році запустити космічний апарат для дослідження Сонця

Китай планує запустити свій перший супутник для дослідження Сонця в цьому році. Модель нового апарату представлена на 13-му міжнародному авіасалоні Airshow China 2021, який проходить з 28 вересня по 3 жовтня в м. Чжухай. Про це повідомив розробник зонда – Шанхайська академія технології космічних польотів (Shanghai Academy of Spaceflight Technology, SAST) при Китайському об’єднанні космічних технологій, повідомляється в газеті Міністерства науки та технологій КНР.

З запуском супутника Китай вступить в нову еру дослідження Сонця, заявили в SAST. За даними SAST, основним корисним навантаженням на супутнику буде сонячний візуалізуючий H-альфа-спектрометр (Chinese H-alpha Solar Explorer, CHASE), який буде отримувати зображення Сонця в діапазоні H-альфа. Це допоможе дослідникам спостерігати за змінами на Сонці під час спалахів, такими як зміни в його атмосферній температурі і швидкості. Конструкція космічного апарату передбачає розподіл відсіку платформи і відсіку корисного навантаження, що забезпечує надвисоку точність наведення і стабільність корисного навантаження.

Китай створив наземну мережу для спостережень за Сонцем і досяг успіхів в таких галузях досліджень, як вивчення сонячного спектру і сонячних магнітних полів, однак йому тільки належить розпочати дослідження Сонця з космосу.

Експерти сподіваються, що це дозволить Китаю просунути фундаментальні дослідження Сонця, дати імпульс розвитку відповідних високотехнологічних галузей промисловості та внести вклад в міжнародні геліофізичні дослідження.

24 вересня 2021 року SAST запустила кампанію по вибору назви для нового супутника зондування Сонця. Воно буде оголошено після успішного запуску апарату в космос.

 

Супутникова промисловість працює над розробкою стандартів супутникового обслуговування

Промислова група компаній США оголосила про те, що вона намагається пролобіювати створення стандартів, які дозволять створити стійкий ринок обслуговування космічних апаратів. Зокрема галузеві спеціалісти проводять паралель між космічними апаратами і наземними ринками автомобілів і смартфонів, де введення стандартів призвело до суттєвого розвитку, і підвищило такі показники як надійність і безпека.

У презентації на Глобальному форумі з супутникового обслуговування (Global Satellite Servicing Forum) 29 вересня Брайан Віден (Brian Weeden), виконавчий директор Консорціуму з виконання операцій зближення та обслуговування (Consortium for Execution of Rendezvous and Servicing Operations, CONFERS), зазначив, що три стандарти знаходяться на різних етапах розробки для підтримки «процвітаючої та сталої» індустрії супутникового обслуговування. Перший стандарт кодифікує набір принципів і передових методів обслуговування супутників. Цей стандарт буде перебувати у віданні Міжнародної організації зі стандартизації (ISO) і офіційно називатиметься ISO 24330.

Другий стандарт стосується розміщення на супутниках додаткового обладнання, яке буде забезпечувати спрощення вирішення завдань з ідентифікації і зближення. Цей стандарт розробляється спільно з Американським інститутом аеронавтики і астронавтики.

Третій стандарт буде охоплювати інтерфейси, що забезпечують дозаправку космічних апаратів. Також розробники технологій обслуговування супутників повідомили про те, що вони:

  1. Займаються розробкою технологій, які дозволять використовувати рідини і гази, що знаходяться на борту низькоорбітальних апаратів, які відпрацювали свій термін активного існування.
  2. Розглядають в якості основних споживачів послуг з обслуговування тих клієнтів, які мають на орбіті велику кількість космічних апаратів. Зокрема вони зазначили, що клієнт-платник – це не той, який, маючи один супутник, періодично здійснює їм маневри ухилення, а той, хто має на орбіті десятки супутників і економічно дуже сильно залежить від займаної орбіти.
  3. Оператори супутників на низьких орбітах, швидше за все, не будуть зацікавлені в ремонті і дозаправці, оскільки для них дешевше побудувати і запустити новий апарат. У той же самий час на геостаціонарній орбіті ситуація інакша, і багато операторів можуть бути зацікавлені в тому, щоб запускати апарати з малою кількістю палива, а потім дозаправляти космічні апарати.

 

МО США намагається запобігти доступу Китаю до критичних космічних технологій США

Інвестиції Китаю в американські космічні стартапи та використання китайського програмного забезпечення постачальниками Міністерства оборони США викликають все більшу стурбованість у Пентагоні.

«Я скажу вам, що ланцюжок поставок – одна з найважливіших речей, на які ми зараз зосереджені в рамках Міністерства оборони», – сказав капітан ВМС США Колін Супко, директор програми трастового капіталу (trusted capital program) Міністерства оборони США, 28 вересня на Конференції з питань ринку космічного сектору (Space Sector Market Conference).

МО США створило програму трастового капіталу у січні 2021 року через побоювання, що Китай використовує свої фінансові можливості для доступу до сегментів оборонної промислової бази США.

Офіс трастового капіталу Пентагону заохочує компанії венчурного капіталу проходити перевірку Міністерства оборони, щоб вони могли бути оголошені джерелами «чистого капіталу». Космос – це сфера підвищених інтересів, оскільки мільярди доларів вливаються в галузь, що ускладнює уряду ідентифікацію так званого змагального капіталу.

«Усі усвідомлюють, що залежність від потенційних супротивників деяких наших критичних систем і технологій не відповідає найкращим інтересам Сполучених Штатів», – зазначив Колін Супко. За його словами, офіс трастового капіталу МО США працює з більш ніж 70 стартапами та 20 венчурними компаніями, які мають капітал у 1,2 млрд доларів. «Наш офіс був розроблений таким чином, щоб забезпечити належну перевірку на благо уряду. Якщо компанія проходить процес перевірки МО США, вона отримує дозвіл для венчурних інвесторів».

Ще одним напрямком забезпечення безпеки системи поставок в інтересах МО США є перевірка того, що підрядники знають джерела походження свого програмного забезпечення та компонентів належної якості, які вони використовують для виконання контрактних зобов’язань.

Готуючись до відбору постачальників супутників для свого супутникового угруповання на низькій орбіті Землі, Агентство космічного розвитку (SDA) МО США робить безпеку ланцюга поставок найвищим пріоритетом у процесі відбору, заявив директор SDA Дерек Турнір 28 вересня на Конференції з питань ринку космічного сектору.

Очікується, що основні підрядники, вибрані для створення супутників для Траншу 1 транспортного рівня SDA, будуть захищати весь ланцюжок поставок від кіберпроникнень, підробок та інших загроз.

 

Дані нещодавно виведеного на орбіту супутника Landsat 9 будуть доступні з 2022 року

Landsat 9 є результатом партнерства між Національним управлінням з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) і Геологічною службою США (USGS). Він продовжить критично важливу програму Landsat у проведенні глобальних спостережень для моніторингу, розуміння і управління природними ресурсами Землі.

Прилади Landsat 9 є поліпшеними копіями тих, які в даний час встановлені на борту Landsat 8 і вже надають дані, що радіометрично і геометрично перевершують інструменти супутників Landsat попереднього покоління.

Бортовий пристрій Operational Land Imager 2 (OLI-2), буде вести спостереження поверхні Землі у видимих, ближніх інфрачервоних і короткохвильових інфрачервоних каналах з поліпшеною радіометричною точністю (14-бітне квантування на відміну від 12-бітного, яке використовується на Landsat 8).

Конструкція OLI-2 є копією OLI Landsat 8, що веде зйомку у дев’яти спектральних каналах з максимальною просторовою розрізненістю 30-метрів, за винятком панхроматичного каналу, що має 15-метрову розрізненість. OLI-2 забезпечить як внутрішні джерела калібрування для забезпечення радіометричної точності і стабільності, так і зовнішні такі як сонце і місяць. OLI-2 розроблений компанією Ball Aerospace в Боулдері, штат Колорадо.

Тепловий інфрачервоний сенсор – Thermal Infrared Sensor 2 (TIRS-2) буде вимірювати теплове випромінювання з поверхні землі, в двох теплових інфрачервоних діапазонах з використанням тієї ж технології, що використовувалася для TIRS на Landsat 8, однак TIRS-2 буде поліпшеною версією TIRS Landsat 8. Новий пристрій буде більш надійним і виключатиме випадкові засвітлювання. TIRS-2 забезпечить зйомку у двох спектральних смугах з максимальною просторовою розрізненістю 100 м. Для калібрування TIRS-2 оснащений внутрішнім спеціальним зразком та може калібруватись по відкритому космосу. TIRS-2 розроблений NASA у Центрі космічних польотів у Грінбелті, штат Меріленд.

Всі продукти обробки даних Landsat 9 будуть як і раніше доступні для завантаження через Центр спостереження та науки USGS Earth Resources (EROS) з 2022 року.

 

Компанії Phantom Space і Ingenu побудують угруповання з 72 супутників

Американський стартап Phantom Space уклав угоду з компанією Ingenu на суму до $ 240 млн на розробку, створення і запуск угруповання з 72 супутників. Очікується, що більшість супутників буде запущено на ракеті-носії Phantom Daytona в кінці 2023 року.

На початковому етапі угруповання буде зосереджено на наданні комплексних рішень для розумних мереж, відстеження активів і логістики. За словами співзасновника і генерального директора Phantom Space Джима Кантрелла, партнерство відбувається в зв’язку з тим, що Phantom Space прагне знизити бар’єри для нових комерційних програмних додатків у космосі.

«Працюючи з такою компанією, як Ingenu, ми є партнером, щоб реалізувати цінність Ingenu в космічній платформі, де вона може вплинути на своїх клієнтів у всьому світі», – додав Кантрелл. «Це партнерство наближає нас обох до нашої мети – надати споживачеві необхідні революційні переваги космічних технологій».

Хоча технологія Ingenu з широким радіусом дії, Low Power Wide Area Network (LPWAN) для Інтернету речей була розгорнута більш ніж в 50 наземних мережах на п’яти континентах за останні десять років, головний виконавчий директор Альваро Газзоло каже, що нове партнерство з Phantom дозволить компанії рухатися вперед більш «швидко і рентабельно».

«Ми зможемо побудувати і керувати системою супутників, яка дозволить нам пропонувати людям рішення в будь-якій точці Землі і доповнювати існуючі наземні мережі клієнтів», – додав Газзоло. «Нічого подібного досі не робилося».

Крім підтримки нових комерційних програмних додатків в космосі, Phantom прагне позиціонувати себе як «Генрі Форд» у галузі космічних перевезень і планує запускати сотні ракет на рік.

 

Супутникові знімки допомагають контролювати кризу, викликану виверженням вулкану

Вже більше тижня після виверження вулкана Кумбре Вієха супутникові знімки допомагають владі контролювати кризу. Супутники Sentinel європейської супутникової мережі Copernicus надають важливі дані, для вимірювання викидів газу та оцінки збитків. Служба з управління надзвичайними ситуаціями Copernicus щоденно надає карти моніторингу потоку лави та оцінки площі пошкоджених територій. 29 вересня стало відомо, що розплавлена лава зруйнувала 656 будинків і розтягнулася на площі 267 гектарів.

За даними супутника Sentinel 5 вдалось встановити, що шлейфи діоксиду азоту (SO2), який викидається в атмосферу під час горіння, розтягнулись на тисячі кілометрів. Комбінуючи супутникові дані і метеорологічні моделі, Служба моніторингу атмосфери здатна передбачити еволюцію шлейфу (SO2), який в найближчі дні досягне Північного Льодовитого океану через південну Іспанію, Італію і Балкани, перш ніж спрямує в Атлантичний океан. Незважаючи на вражаючі концентрації, які відображають супутникові карти, вчені сходяться на думці, що ці концентрації не шкідливі для здоров’я або навколишнього середовища. Вони залишаються на висоті 5000-10000 метрів і не матимуть особливого впливу на якість повітря або кислотні дощі.

Супутники також дають більш чітке уявлення про зону виверження. Космічний апарат Sentinel 2 зняв один з перших безхмарних знімків частини великого потоку лави до того, як супутник NASA / USGS Landsat 8 захопив повну сцену.

Супутникова візуалізація не є передбачуваною наукою. Отримання хороших знімків сильно залежить від погодних умов, а супутники, що спостерігають за Землею, повторно проходять певне місце лише через декілька днів. Ключовою особливістю аналізу супутникових знімків є те, як вони отримані та оброблені. Фахівці застосовують спеціальні фільтри, щоб підкреслити певні аспекти такі, як вологість або потік лави.

Іноді супутникові зображення можуть неправильно тлумачити. Минулого тижня, коли Служба моніторингу атмосфери показала викиди діоксиду сірки з вулкана, багато хто кинувся попереджати про можливу хмару SO2, яка вплине на Європу. Слід зазначити, що ці викиди залишаються у верхніх шарах атмосфери і не впливають на якість повітря. Гази з вулкана Ла-Пальма, безумовно, менш шкідливі, ніж SO2, які ми генеруємо від спалювання викопного палива.

 

У Китаї показали макет ракети-носія для пілотованих місій на Місяць

Макет ракети-носія нового покоління «Проекту 921», яка буде використовуватися для виконання майбутніх пілотованих місій Китаю до Місяця, представлений на 13-му міжнародному авіасалоні Airshow China 2021, який проходить з 28 вересня по 3 жовтня в м. Чжухай. За повідомленнями китайських ЗМІ, ракета-носій, розроблена для запусків пілотованих космічних кораблів нового покоління відповідно до китайської програми розвитку пілотованих польотів, буде характеризуватися високою надійністю і безпекою.

Згідно з даними, ракета висотою 90 м буде складатися з головного обтічника, трьох ступеней (кожна по 5 м в діаметрі), прискорювачів і системи аварійного порятунку, стартова маса ракети буде досягати 2211 тонн, на навколоземну орбіту зможе виводити до 70 тонн корисного навантаження, на місячну орбіту – до 25 тонн. «В даний час ракета все ще знаходиться на стадії розробки», – підкреслюється в повідомленні.

Вказується, що ракета нового покоління повинна буде розширити можливості Китаю в сфері пілотованої космонавтики. Успіх в розробці ракет серії Chang’e-5 дозволив Китаю вести міжпланетні дослідження і масштабне будівництво власної космічної станції.

Однак можливості ракети Chang’e-5 все ще обмежені – вона може виводити тільки 25 тонн корисного навантаження на низьку навколоземну орбіту. Тому для реалізації пілотованих місій на Місяць та інших дослідницьких місій Китаю необхідно розробити більш потужні ракети.

Нова ракета буде мати такий же діаметр – 5 метрів – як і Chang’e-5, але буде на одну третину вище. Вказується, що її планують використовувати в майбутніх пілотованих місіях з обльоту Місяця і посадки на поверхню природного супутника Землі, а також в будівництві місячної бази.

 

Компанія Tomorrow.io отримала контракт від ВПС США на створення  угруповання погодних супутників

Компанія Tomorrow.io виграла контракт від ВПС США на суму $ 19,3 млн на підтримку запланованого розгортання угруповання з приблизно 32 метеорологічних супутників. ВПС США уклали контракт на створення угруповання метеорологічних супутників, оснащених радіолокаторами Tomorrow.io, у рамках своєї програми AFVentures Strategic Funding Increase, яка спрямована на масштабне розширення стратегічних можливостей для підтримки місій МО США.

Бостонська компанія Tomorrow.io, яка називає себе метеорологічною розвідувальною компанією, планує надавати дані спостереження за погодою та океаном, включаючи детальне глобальне охоплення опадів, як послугу для урядових установ по всьому світу.

Завдяки супутниковому угрупованню Tomorrow.io планує збирати дані у всьому світі із середньою швидкістю раз на годину, якими компанія буде ділитися з клієнтами за допомогою власного програмної платформи моделювання – Weather Intelligence Platform. Урядові клієнти також зможуть вибрати опцію отримання необроблених даних на додаток до результатів, розроблених платформою моделювання.

Компанія Astro Digital будує перші два супутники для компанії Tomorrow.io згідно з контрактом, оголошеним у вересні. Планується, що супутники будуть запущені наприкінці 2022 року. На теперішній час компанія Tommorow.io не має укладених контрактів на виробництво та запуск решти супутників свого угруповання, яке вона планує завершити в 2024 році. Tomorrow.io, раніше відома як ClimaCell, надає комерційним клієнтам дані про погоду, включаючи компанії Delta Air Lines, Uber Technologies та Amazon Web Services. У березні компанія оголосила, що зібрала $ 77 млн у раунді фінансування серії D.

 

Компанії Ball Aerospace та L3Harris виграли контракти на вивчення метеорологічних приладів

1 жовтня NASA уклало контракти з компаніями Ball Aerospace & Technologies та L3Harris Technologies. Їх предметом стало вивчення можливості встановлення нових гіперспектральних інфрачервоних навантажень на наступне покоління геостаціонарних космічних апаратів GeoXO для Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA).

Контракти оцінюються в $ 8 млн і триватимуть протягом 20 місяців.

Над проєктом створення супутників GeoXO спільно працюють NASA та NOAA. Перший запуск цих апаратів запланований на 2032 рік, і вони повинні будуть замінити на орбіті космічні апарати серії GOES-R.

Окрім спостереження за погодою супутникове угруповання GeoXO NOAA буде здійснювати моніторинг стану прибережних вод та якості повітря Північної Америки. Орбітальне розташування супутників GeoXO передбачається над сходом, центром та заходом США.

 

 

Компанія Hancom запустить перший корейський приватний супутник спостереження Землі в першій половині 2022 року

29 вересня компанія Hancom InSpace повідомила, що в першій половині 2022 року запустить перший корейський приватний супутник для спостереження Землі.

Запуск супутника Sejong-1 дозволить компанії Hancom стати першою у світі компанією, яка створила трирівневий пояс обробки даних дистанційного зондування, що з’єднує супутники, безпілотні літальні апарати та датчики на землі. Hancom використовуватиме цю систему для надання даних ДЗЗ аграрному сектору. Запуск супутника зробить Hancom першою неурядовою організацією в Південній Кореї, яка вивела в космос супутник вагою менше 100 кг.

В рамках підготовки та здійснення запуску компанія співпрацює з американською компанією супутникових даних Spire Global.

«Оскільки глобальна космічна галузь вступає в еру «нового космосу», яку очолюють приватні особи, ми очолимо корейську космічну галузь», – заявив Чой Мунджін, генеральний директор Hancom InSpace. «Hancom Group продовжить просувати сміливі стратегії диференціації та інвестицій, щоб отримати переваги на ринку послуг з надання електронно-оптичних/інфрачервоних зображень ДЗЗ».

Hancom заявила, що також планує розширити можливості використання даних для інших сфер, таких як управління лісовими ресурсами, ліквідація наслідків стихійних лих та виявлення змін внаслідок урбанізації.

 

  • РФ провела перший випробувальний пуск гіперзвукової ракети «Циркон» з підводного човна

За повідомленням ТАСС від 4 жовтня з посиланням на МО РФ, атомний підводний човен Північного флоту «Северодвинськ» успішно провів перший випробувальний пуск гіперзвукової ракети «Циркон» у Баренцевому морі.

«Вперше ВМФ Росії провів випробування гіперзвукової ракети «Циркон» з атомного підводного човна «Северодвинськ». Пуск проведений по умовній морській цілі в акваторії Баренцева моря. За даними об’єктивного контролю, траєкторія ракети відповідала заданим параметрам, і вона вразила умовну ціль», – повідомили у військовому відомстві. За заявою МО РФ, «пробний пуск ракети «Циркон» з атомного підводного човна був визнаний успішним». Пуск ракети «Циркон» проводився з водної поверхні.

До цього пуски цієї ракети здійснювалися з надводних кораблів, зокрема з фрегата «Адмірал Горшков». Колишній начальник головного штабу ВМФ РФ адмірал у відставці Віктор Кравченко заявив, що «Цирконами» будуть оснащуватися підводні човни і це посилить можливості російського флоту.

Серійні поставки ракети «Циркон» в РФ заплановані на 2022 рік.

 

У повітряно-космічних силах РФ назвали кількість космічних апаратів орбітального угруповання Росії

4 жовтня начальник штабу головного випробувального космічного центру імені Титова полковник Роман Винокуров повідомив, що до складу орбітального угрупування космічних апаратів Росії входить понад 160 космічних апаратів. З них приблизно 70% «знаходяться на управлінні» центру імені Титова, заявив він в інтерв’ю офіційному друкованому органу МО РФ. «Орбітальне угруповання складають космічні апарати зв’язку, навігації, топогеодезичного і метеорологічного призначення, дистанційного зондування Землі та моніторингу стану на її поверхні, наукового і соціально-економічного призначення», – підкреслив Р.Винокуров. За його словами, російські супутники функціонують на висотах від 200 до 40 000 км в залежності від призначення і вирішуваних завдань.

У 2021 році головний центр розвідки космічної обстановки космічних військ ПКС Росії видав 15 попереджень про небезпечні зближеннях космічних об’єктів з космічними апаратами російського орбітального угруповання.

У міноборони розповіли, що фахівці провели понад 3,5 тис. спеціальних робіт по контролю змін космічної обстановки, в ході яких виявили і взяли на супроводження близько 1,7 тис. космічних об’єктів, здійснили контроль за виведенням на орбіти більше 1,45 тис. космічних апаратів, забезпечили прогнозування і контроль припинення балістичного існування близько 270 космічних об’єктів.

Міноборони також повідомило, що «в рамках реалізації програми вдосконалення і розвитку російської системи контролю космічного простору космічні війська продовжують роботу по створенню спеціалізованих наземних засобів контролю космічного простору нового покоління. До 2025 року на території Росії планується розгорнути більше 12 нових лазерно-оптичних і радіотехнічних комплексів, що реалізують різні принципи виявлення і розпізнавання космічних об’єктів». У міноборони уточнили, що перший лазерно-оптичний комплекс нового покоління вже успішно поставлений на бойове чергування на території Алтайського краю і вирішує завдання з контролю космічного простору. Також в теперішній час у військових частинах Головного випробувального космічного центру ім. Германа Титова експлуатується понад 300 сучасних і модернізованих засобів управління космічними апаратами.

За офіційною інформацією, космічні війська ПКС РФ в 2021 році виявили більше 110 пусків іноземних та вітчизняних балістичних ракет і ракет космічного призначення. Також у військовому відомстві повідомили, що «бойові розрахунки державного випробувального космодрому Плесецьк провели чотири пуски ракет космічного призначення класу «Союз-2» з космічними апаратами військового призначення та один пуск міжконтинентальної балістичної ракети».

Повідомлення про запуск КА «Soyuz-MS 19»

05 жовтня 2021 року о 08:55 (UTC) зі стартового майданчика № 31 космодрому Байконур, за допомогою ракети-носія «Soyuz-2-1a» було здійснено запуск пілотованого космічного корабля «Soyuz-MS 19» і екіпажем експедиції МКС-66. Під час 66-ої експедиції на МКС буде реалізований науково-просвітницький проект «Виклик», в рамках якого росіяни планують здійснити зйомки ігрового кіно в космічному просторі. Режисер фільму «Виклик» Клим Шипенко і актриса Юлія Пересільд включені до складу основного екіпажу МКС. Зйомки планують проводити у відкритому космосі.

Планована тривалість роботи екіпажу МКС-66 174 діб. Орієнтовна тривалість роботи учасників космічного польоту на МКС не менше 12 діб. Основні роботи в період експедиції МКС-66:

виведення на кораблі «Союз МС-19» одного члена екіпажу МКС-66 і двох учасників космічного польоту експедиції відвідин;

зближення корабля «Союз МС-19» з МКС і стикування його до модуля «Рассвет»;

виконання цільової роботи учасниками космічного польоту екіпажу МКС-66;

завантаження і розстикування корабля «Союз МС-18» від модуля «Наука»;

повернення на Землю командира корабля «Союз МС-18» і двох учасників космічного польоту, які стартували на кораблі «Союз МС-19»;

робота з вантажними кораблями «Прогрес МС» (стикування і розвантаження, завантаження і розстикування)

стикування вузлового модуля «Причал» до МКС;

відкриття люків, розконсервування, розвантаження модуля «Причал», роботи по його інтеграції;

зближення корабля «Союз МС-20» з МКС і стикування його до модуля «Поиск»;

завантаження і розстикування корабля «Союз МС-20» від модуля «Пошук» (повернення на Землю трьох членів екіпажу експедиції ЕП-20);

зближення корабля «Союз МС-21» з МКС і стикування його до модуля «Причал»;

завантаження і розстикування корабля «Союз МС-19» від модуля «Рассвет» (повернення двох членів екіпажу експедицій МКС-65/66 і одного члена екіпажу експедиції МКС-66);

виконання трьох виходів у відкритий космос з російського сегмента МКС;

підтримку працездатності станції;

виконання робіт з дооснащення російського сегмента МКС;

виконання програми науково-прикладних досліджень.

 

Міністерство оборони США шукає ідеї, як розробити «гібридну архітектуру» державних та комерційних супутників

У запиті Підрозділу оборонних інновацій МО США (Defense Innovation Unit, DIU) говориться, що воно хоче «інтегрувати нові комерційні космічні датчики і засоби зв’язку з урядовими космічними системами США» і приймає пропозиції від компаній, що займаються космічними та інформаційними технологіями, про те, як це зробити.

Гібридна архітектура дасть Міністерству оборони США більше гнучкості для доступу до комерційних систем під час конфліктів, якщо американські супутники піддадуться атаці.

Ідея гібридної архітектури, що об’єднує комерційні та урядові супутники, обговорювалася протягом багатьох років, але до цих пір немає плану, як саме це зробити. Пропозиції мають надійти в DIU до 18 жовтня. «Цю архітектуру необхідно продемонструвати як корисне навантаження (розміщене або розроблене на замовлення), здатне обмінюватися даними між розрізненими державними та комерційними мережами», – зазначено у запиті DIU.

Спеціальні вимоги, перелічені DIU:

  • Передача даних через декілька мереж на різних рівнях класифікації без шкоди для забезпечення надійності інформації або кібербезпеки.
  • Змінний протокол довіри, щоб користувачі могли регулювати фактори довіри відповідно до ризику або місії. Для застосування зброї може знадобитися висока довіра.
  • Поєднання даних з різних джерел розвідки, доступних уряду США зараз і в майбутньому.
  • Розробка інструментів аналітики, сумісних із багатьма джерелами комерційних та державних даних.

 

Перший запуск SLS ймовірно буде перенесено на 2022 рік

На вебінарі, який відбувся минулого тижня, заступник директора NASA Боб Кабана заявив, що офіційна цільова дата місії «Артеміда-1» буде визначена після зустрічей на цьому тижні з офіційними особами з питання про хід підготовки Space Launch System (SLS) до запуску. Боб Кабана повідомив, що модальні випробування SLS, при яких ракета піддавалася вібраціям, завершилися минулого тижня, і космічний корабель Orion буде доставлений до монтажно-випробувального корпусу Космічного центру Кеннеді приблизно в середині жовтня для встановлення на ракету. Чиновники NASA сподівалися, що місія «Артеміда-1» буде запущена до кінця цього року, але все частіше уникали прямої відповіді.

Раніше у розмові з журналістами 21 вересня адміністратор NASA Білл Нельсон повідомив, що місія «Артеміда-1» буде запущена в кінці цього року або в першій частині наступного року.

 

Космічні сили США створили тимчасовий розвідувальний підрозділ

Космічні сили США створили групу аналізу розвідувальних даних у складі Національного центру повітряної та космічної розвідки на базі ВПС Райт Паттерсон, штат Огайо. Новий підрозділ під назвою «Розвідувальна діяльність космічних сил» (Space Force Intelligence Activity, SFIA) є проміжним кроком перед тим, як Космічні сили створять окремий Національний центр космічної розвідки.

Згідно з меморандумом, підписаним 24 вересня генерал-майором Лією Лаудербек (Leah Lauderback), директором з розвідки Космічних сил (Space Force director of intelligence, surveillance and reconnaissance), та генерал-лейтенантом Мері О’Браєн (Mary O’Brien), заступником начальника штабу ВПС США з питань розвідки та операцій з кіберефектів (Air Force deputy chief of staff for intelligence, surveillance, reconnaissance and cyber effects operations), SFIA є «тимчасовою оперативною структурою для сприяння процесу створення Національного центру космічної розвідки».

Новий підрозділ буде укомплектований командами аналітиків з питань космічної діяльності та протидії космічним загрозам, які в даний час знаходяться у веденні Національного центру повітряної і космічної розвідки (National Air and Space Intelligence Center, NASIC) і в кінцевому результаті увійдуть до складу нового космічного центру.

Космічні сили поки що не мають коштів на будівництво Національного центру космічної розвідки. Адміністрація Джо Байдена готова у 2022 році виділити на потреби нового розвідувального центру  $ 20 млн, проте його фінансування ще не затверджено Конгресом. Деякі законодавці, такі як член палати представників Майк Тернер (штат Огайо), висловили занепокоєння щодо створення Космічними силами окремої організації, яка б дублювала роботу NASIC. Керівництво Космічних сил стверджує, що важливо мати розвідувальну організацію, чітко зосереджену на аналізі космічних загроз. За даними експертів, протягом багатьох років всередині NASIC існує внутрішня конкуренція за ресурси між повітряною та космічною розвідкою.

 

ВПС Південної Кореї відкрили космічний центр

Військово-повітряні сили Південної Кореї (ВПС ПК) відкрили центр космічних операцій, який відіграватиме провідну роль у формуванні космічної політики для збройних сил країни, а також у посиленні співпраці з вітчизняними та міжнародними партнерами, включаючи Космічні сили США.

«Церемонія відкриття космічного центру відбулася 30 вересня у штабі ВПС у м. Кєрьон (Gyeryong), провінція Південний Чхунчхон (South Chungcheong province), за участю начальника штабу ВПС генерала Пак Ін-хо (Park In-ho), начальника центру полковника Пак Гі-тае (Park Gi-tae) та інших керівників», – йдеться у повідомленні ВПС ПК.

Центр складається з трьох департаментів, кожен з яких відповідає за розробку космічної політики, розвиток космічних можливостей та усвідомлення космічної ситуації відповідно. На центр також буде покладено завдання з обміну інформацією з іншими космічними підрозділами Міністерства оборони та Об’єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї, а також з іноземними колегами та невійськовими науково-дослідними установами для ефективного спілкування та формування політики.

Відкриття центру відбулося через місяць після того, як ВПС ПК вирішили приєднатися до спільних військових навчань під керівництвом Космічних сил США, спрямованих на посилення обороноздатності у космічному просторі. Рішення було ухвалене під час зустрічі генерала Пак Ін-хо та генерала космічних сил США Джона Реймонда, начальника штабу космічних операцій, 27 серпня на базі ВПС Петерсон у Колорадо-Спрінгс, штат Колорадо. Обидва генерали також домовились про створення спільного консультативного органу з питань космічної політики, обміну інформацією про космічне спостереження та покращення можливостей спільних космічних операцій, таких як протиракетна оборона.

 

Компанія Honda заявила про плани зайнятися бізнесом із запуску малих супутників

Компанія Honda визначила космічні технології як одну з пріоритетних сфер для компанії в наступному десятилітті, поряд з електричними літаками і робототехнікою. Honda заявила, що буде використовувати технології, розроблені для автомобілів і літаків, для невеликої ракети-носія, яка буде, принаймні, частково багаторазовою.

Компанія надала кілька подробиць про електричний літак з вертикальним зльотом та посадкою, робота-аватара, який буде покликаний розширити людські можливості без обмеження у часі, місці та просторі, а також про орієнтовні графіки розробки зазначених технологій.

Honda також заявила, що буде працювати над технологіями, необхідними для місячних місій, такими як паливні елементи для виробництва електроенергії і робототехніка.

 

Запуск ракети Falcon Heavy перенесено на 2022 рік

4 жовтня представник Космічних сил США заявив, що місія USSF-44, раніше запланована на 9 жовтня, була відкладена до початку 2022 року з огляду на необхідність «забезпечення готовності корисного навантаження». Космічні сили не повідомили подробиць про корисні навантаження, крім того, що одним з них є невеликий супутник під назвою Tetra-1, побудований компанією Millennium Space Systems, дочірньою компанією Boeing. В заяві військових чиновників йдеться про те, що супутник Tetra-1 був створений для «прототипів місій і тактик, методів і процедур на геосинхронній орбіті Землі та навколо неї».

Ракету-носій Falcon Heavy не запускали з червня 2019 року, хоча SpaceX продовжує отримувати державні та комерційні замовлення на цю ракету. Затримки з готовністю корисного навантаження раніше відкладали запуск USSF-44 з липня по жовтень.

 

NGA продовжило контракт з компанією Maxar на отримання зображень

Компанія Maxar Technologies виграла контракт на суму $ 44 млн від Національного агентства геопросторової розвідки (National Geospatial-Intelligence Agency, NGA), згідно з яким Міністерству оборони США, розвідувальному співтовариству та іншим державним структурам буде продовжено доступ до нетаємних комерційних зображень з високою роздільною здатністю від компанії Maxar та інших постачальників комерційних даних.

4 жовтня компанія Maxar оголосила про продовження контракту в рамках програми Global Enhanced GEOINT Delivery (G-EGD). Зазначений контракт розпочався з 1 вересня 2021 року і є другим з трьох варіантів, передбачених загальним контрактом програми G-EGD, потенційна вартість якого становить близько $ 176 млн.

Програма G-EGD була створена в 2011 році, з метою надання урядовим установам доступу до архівних та щоденних даних ДЗЗ компанії Maxar. У 2020 році NGA додала дані компаній Planet Federal та BlackSky до сховища карткових, некласифікованих зображень, якими NGA ділиться з федеральними державними установами та десятками міжнародних партнерів.

 

Компанія HySpecIQ буде використовувати можливості оптичного зв’язку від компанії BridgeComm

4 жовтня компанія з гіперспектральної аналітики HySpecIQ та компанія з оптичних комунікацій BridgeComm оголосили про підписання угоди щодо інтеграції високошвидкісних оптичних низхідних ліній BridgeComm із супутниками HySpecIQ, призначеними для низької орбіти Землі.

Компанія HySpecIQ, яка нещодавно отримала інвестиції в розмірі понад $ 20 млн від компанії венчурного капіталу Пітера Тіля, розраховує запустити свої перші два супутники в 2023 році.

Загалом компанія HySpecIQ розраховує вивести на орбіту 12 супутників з оптичними системами зв’язку, що будуть забезпечувати передачу зображень з цих супутників на наземні станції з високою пропускною здатністю.

 

Компанія Voyager Space придбала компанію з виробництва двигунів Valley Tech Systems

4 жовтня компанія Voyager Space оголосила про придбання компанії Valley Tech Systems, яка розробила двигун на твердому паливі для ракет великої дальності, а також технології обробки сигналів та геолокації для ЗС США.

Це останнє за часом в серії придбань компанії Voyager, заснованої в 2019 році з метою стати вертикально інтегрованою компанією з дослідження космосу.

За словами генерального директора Voyager Ділана Тейлора (Dylan Taylor), технології придбаної компанії Valley Tech systems «можуть допомогти вирішити ключові проблеми космічних місій і створити більш безпечну і доступну космічну екосистему».

Компанія Valley Tech systems має декілька контрактів на дослідження інновацій малого бізнесу від Агентства протиракетної оборони, NASA, ВПС та Сухопутних військ США щодо систем управління траєкторію польоту ракети, рушійних установок та підрулюючих пристроїв нового покоління, а також інструментів обробки сигналів та геолокації.

 

ОАЕ запускають програму з дослідження Венери та поясу астероїдів

Об’єднані Арабські Емірати оголосили про започаткування своєї першої програми з дослідження Венери та поясу астероїдів, в рамках якої в 2028 році буде запущено міжпланетний апарат. За п’ять років він повинен здійснити обліт Венери і відвідати сім астероїдів Головного поясу, на один з яких він здійснить посадку, повідомляє видання The National News.

ОАЕ розпочали свою космічну програму не так давно – перший супутник DubaiSat-1 відправився на навколоземну орбіту в 2009 році, а в 2019 році на МКС прибув перший астронавт країни. Надалі в космос були запущені ще кілька супутників, а в минулому році стартувала міжпланетна програма. У минулому році до Марса вирушив космічний апарат Al Amal, який зараз досліджує атмосферу планети, також ведеться розробка місяцеходу Rashid, який відправиться до Місяця в другій половині 2022 року.

5 жовтня 2021 року віце-президент ОАЕ Мохаммед ібн Рашид оголосив про початок робіт за проєктом нового міжпланетного апарату, метою якого стане дослідження семи астероїдів Головного поясу, розташованого між Марсом і Юпітером. Очікується, що на створення космічного апарату знадобиться сім років, а в процесі його розробки братиме участь Лабораторія фізики атмосфери та космосу (Laboratory for Atmospheric and Space Physics) Університету Колорадо, яка раніше допомагала ОАЕ при створенні Al Amal.

Запуск нової міжпланетної станції в космос запланований на 2028 рік, протягом п’яти років космічний апарат подолає близько 3,6 млрд кілометрів. Спочатку апарат зробить гравітаційні маневри біля Землі і Венери, потім в 2030 році відвідає чотири астероїди, в 2031 – ще один, а в 2032 – ще два, причому останній астероїд повинен стати фінальною крапкою для апарату, який спробує здійснити посадку на його поверхню. Отримані в ході роботи апарату наукові дані допоможуть вченим дізнатися більше про формування Сонячної системи.

 

  • Після успішних пусків з підводного човна РФ переходить до сертифікаційних випробувань гіперзвукової ракети «Циркон»

За повідомленням ТАСС від 6 жовтня з посиланням на неназване джерело в оборонно-промисловому комплексі РФ, два успішних пуски гіперзвукової ракети «Циркон» з атомного підводного човна «Северодвинськ» відкривають шлях до проведення державних сертифікаційних випробувань з фрегата «Адмірал Горшков» до кінця цього року.

«Після успішних випробувань «Циркону» з підводного човна немає ніяких перешкод для початку державних сертифікаційних випробувань з надводного корабля», – повідомило джерело, додавши, що сертифікаційні випробування повинні початися в листопаді. До кінця року може бути здійснено один або два пуски.

За повідомленням ТАСС, розробник і виробник ракети – Акціонерне товариство «Військово-промислова корпорація “Науково-виробниче об’єднання машинобудування”» утримується від коментарів. Раніше інше джерело повідомило ТАСС, що льотні випробування гіперзвукової ракети «Циркон» з фрегата «Адмірал Горшков» завершилися успішно.

4 жовтня Міноборони Росії повідомило про два випробувальні пуски ракети «Циркон» з підводного човна проекту 885 “Северодвинськ” з акваторії Білого моря по умовній цілі в Баренцевому морі. Одна ракета була запущена з надводної позиції, а друга – коли підводний човен перебував під водою на глибині 40 м. Системи управління ракетою підводного човна і сама ракета працювали нормально, без збоїв. У міноборони РФ заявили, що цілі випробувань досягнуті. Підводний пуск ракети відпрацьований. Пізніше командувач Північним флотом Олександр Моісеєв доповів міністру оборони Сергію Шойгу, що випробувальні пуски ракет з підводного човна пройшли успішно.

Серійні поставки ракети «Циркон» в РФ заплановані на 2022 рік.

 

Російську місію на Місяць в черговий раз перенесено

5 жовтня глава «Роскосмосу» Дмитро Рогозін заявив, що запуск автоматичної станції «Луна-25» в даний час заплановано на липень 2022 року, на два місяці пізніше, ніж було оголошено раніше. Місія зіткнулася з низкою затримок, і була перенесена з жовтня 2021 року на травень 2022 року. Д.Рогозін не став коментувати причину цієї останньої затримки.

 

Компанії-розробники супутників вивчають потенціал супутникових систем на дуже низькій навколоземній орбіті

Кілька компаній вивчають потенціал супутникових систем на дуже низькій навколоземній орбіті (Very low Earth orbit, VLEO). Супутники на таких орбітах, висотою від 250 до 450 км, могли б надавати зображення з більш високою роздільною здатністю або забезпечувати зв’язок з меншою потужністю і затримкою. Проблемою таких орбіт є опір атмосфери, яка потребує, щоб супутники мали рухові установки, такі як електричні двигуни, для підтримки своїх орбіт. Кілька стартапів намагаються зібрати гроші для орбітальних угруповань для отримання зображень на VLEO, які могли б надавати зображення з високою роздільною здатністю за набагато менші гроші, ніж традиційні супутники на більш високих орбітах.

Компанія Skeyeon розробляє та випробовує ключові компоненти угруповання  невеликих супутників для забезпечення щоденних знімків Землі з високою роздільною здатністю з висоти близько 250 км. За словами генерального директора Skeyeon Рона Ріді (Ron Reedy), «висота є величезним визначальним фактором вартості, а вартість є визначальним фактором для кількості супутників, які ви можете виставити». При собівартості супутника від $ 200 000 до $ 300 000 угруповання зі 100 супутників для збору щоденних глобальних знімків з роздільною здатністю один метр на піксель коштуватиме від $ 20 до $ 30 млн.

Стартапи Earth Observant і Albedo намагаються зібрати гроші для орбітальних угруповань для отримання зображень на VLEO, які могли б надавати зображення з високою роздільною здатністю за набагато менші гроші, ніж традиційні супутники на більш високих орбітах. Європейський Союз в рамках фінансування програми досліджень та інновацій Horizon 2020 виділив € 5,7 млн ($ 6,7 млн) на дослідницький проєкт Discoverer, спрямований на «радикальне перепроєктування» супутників спостереження Землі для виконання операцій на невеликій висоті.

За розрахунками представників французько-італійської компанії Thales Alenia Space, зменшення висоти орбіти супутника з 650 до 160 км призводить до «64-кратного зниження радіолокаційної потужності радіолокатора, 16-кратного зменшення потужності радіочастотного зв’язку та 4-кратного зменшення діаметру оптичної апертури для досягнення тієї ж продуктивності».

Інститут космічних систем Штутгартського університету у Німеччині отримує  фінансування в рамках проєкту Discoverer для випробування ключових технологій повітряно-дихального електричного двигуна (Air-Breathing Electric Propulsion), який перетворює атмосферні частинки у паливо для супутників VLEO.

Компанія Aerospace Corp. розглядає VLEO як перспективну орбіту для DiskSat – супутника у формі пластини з бортовими двигунами, які утримують його вертикально. В рамках демонстрації можливостей DiskSat компанія Aerospace планує запускати супутники на висоту до 250 км.

Дослідники з Манчестерського університету, використовуючи фінансування в рамках проєкту Discoverer, випробовують матеріали супутникової конструкції для зменшення атмосферного опору на своїй наземній установці з дослідження розрідженої орбітальної аеродинаміки (Rarefied Orbital Aerodynamics Research facility) та на борту супутника для досліджень орбітальної аеродинаміки (Satellite for Orbital Aerodynamics Research, SOAR), запущеного на орбіту з МКС у червні 2021 року. SOAR оснащений спектрометром для вимірювання щільності та складу атмосфери, а також швидкості вітру. Крім того на 3u-кубсат встанолено аеродинамічні поверхні управління польотом.

Компанія Earth Observant розробляє супутник зображення Землі VLEO згідно з контрактом на дослідження інновацій для малого бізнесу, укладеного з ВПС США у 2020 році. За інформацією, розміщеною на веб-сайті SBIR.gov, розроблюваний супутник буде збирати знімки з роздільною здатністю 25 сантиметрів і передавати дані «безпосередньо бійцю» за лічені хвилини. Такі компанії, як Airbus Defense and Space, BlackSky, Capella Space, Iceye, Maxar Technologies, Planet і Satellogic, вже збирають великі зображення Землі із супутниками на традиційних низьких та геостаціонарних орбітах. Проте нинішній ринок задовольняє не всіх.

Наприклад, фермер, який звернувся за послугами до компанії Skeyeon, не зміг знайти доступних щоденних знімків з роздільною здатністю в один метр, які б показували, як його худоба збирається біля десятків водопоїв.

Нові VLEO угруповання можуть заповнити цю нову нішу послуг, якщо компаніям вдасться зібрати гроші на їх створення та впоратися з різними технологічними викликами.

 

Супутники радіочастотної розвідки HawkEye 360 можуть ідентифікувати джерела перешкод GPS

Компанія HawkEye 360 стверджує, що її супутники радіочастотної розвідки (radio-frequency, RF) також можуть ідентифікувати джерела перешкод GPS. Супутники компанії, обладнані радіоприймачами, налаштування яких визначається програмним забезпеченням, літають групами у складі трьох супутників: один спереду, другий позаду і третій, що рухається вперед-назад. Наразі компанія має на орбіті три таких групи і планує запустити більше супутників.

Компанія поінформувала державних і комерційних замовників, стурбованих впливом збоїв в роботі GPS, про те, як вони можуть застосовувати аналіз радіочастотних даних для виявлення перешкод. Підрозділ оборонних інновацій МО США (Defense Innovation Unit, DIU) хоче скористатися зростаючою доступністю даних з космосу та інших джерел для геолокації перешкод GPS і в даний час оцінює безліч пропозицій, отриманих від промисловості, про те, як це зробити.

Управління директора національної розвідки буде ділитися нетаємною інформацією

Управління директора національної розвідки (Office of the Director of National Intelligence, ODNI) буде ділитися нетаємною інформацією в галузі науки і техніки з промисловістю та науковими колами. Джон Бейлер (John Beieler), директор з науки і технологій ODNI, заявив 5 жовтня на симпозіумі GEOINT 2021, що документи будуть засновані на внутрішньому аналізі їх потреб і прогалин в можливостях, оскільки він шукає зовнішніх експертів для їх усунення.

В даний час документи, які розкривають пріоритети діяльності ODNI, мають «досить високий рівень таємності», зазначив Джон Бейлер. Зараз ODNI працює над створенням нетаємних версій документів, якими можна поділитися з «галузевими партнерами, науковими колами та іншими партнерами, що володіють технологічним досвідом, які можуть допомогти нам у нашій діяльності».

Документи являють собою «Стратегічний план розвитку науки та технологій  розвідувального співтовариства» (“Intelligence Community Science and Technology Strategic Plan”), «Інвестиційний ландшафт розвитку науки та технологій розвідувального співтовариства» (“Intelligence Community Science and Technology Investment Landscape”) та «Структура інвестицій в науку та технології розвідувального співтовариства» (“Intelligence Community Science and Technology Investment Framework.”).

Очевидно, деякі деталі будуть втрачені в процесі створення нетаємного переліку науково-технічних пріоритетів, сказав Джон Бейлер, «але мета… полягає в тому, щоб якомога ширшій аудиторії повідомити про наші потреби».

ODNI також прагне до більшої гнучкості в своїй роботі з комерційними та академічними партнерами, включаючи можливість укладати інші угоди про повноваження по операціях та інші механізми, що виходять за рамки традиційних федеральних правил закупівель.

 

У Росії запустять супутники зв’язку та спостереження за Арктикою

За повідомленнями російських ЗМІ, до 2025 року в РФ запустять три супутники для контролю за льодовим покровом і один для контролю за метеорологічною обстановкою в Арктиці. «В рамках космічної програми Росії до 2025 року буде запущено три радіолокаційних супутники для здійснення контролю за льодовою обстановкою, один супутник для метеорологічного моніторингу, чотири космічні апарати для забезпечення користувачів в Арктичної зоні супутниковим зв’язком та мережею інтернет», – повідомив віце-прем’єр уряду РФ Юрій Трутнєв, виступаючи в Раді Федерації.

Як говориться в презентації віце-прем’єра, супутник для метеорологічного моніторингу «Арктика-М» планується вивести на орбіту в 2023 році, прийнято рішення про виділення 6 млрд рублів.

Для радіолокації льоду, згідно презентації, планується вивести на середню орбіту в 2022-2023 роках два супутники «Кондор-ФКА» і один супутник «Обзор-Р» в 2022 році.

Чотири супутника «Експрес-РВ» для встановлення зв’язку та інтернету будуть виведені на орбіту в 2024 році. У презентації наголошується, що загальний обсяг фінансування склав 48 млрд рублів, прийнято рішення про виділення 33 млрд рублів, необхідно залучити ще 15 млрд рублів.

«Один супутник для метеорологічного моніторингу вже вийшов на орбіту (прим. – «Арктика-М 1» запущений на ракеті «Союз-2.1б» 28.02.2021 р.)», – сказав Ю.Трутнєв.

 

ФСБ РФ затвердила перелік відомостей, за передачу яких можна стати «іноагентом»

Федеральна служба безпеки (ФСБ) РФ затвердила перелік відомостей, які не належать до держтаємниці, але отримання яких іноземними державами, іноземними громадянами та міжнародними організаціями може бути «використано проти безпеки» Росії. Наказ служби опублікований на офіційному порталі нормативних актів 30 вересня. Всього в переліку 60 пунктів, усі вони стосуються інформування про будь-яку військову діяльність і роботу «Роскосмосу». Особи, які передають цю інформацію, можуть бути визнані іноземними агентами. У списку значаться:

відомості про оцінку і прогнози розвитку військово-політичної, стратегічної обстановки;

відомості про дислокацію Збройних сил РФ і підрозділів силових структур;

відомості про мобілізацію, бойової та мобілізаційної підготовки військ;

відомості про дотримання законності та «морально-психологічний клімат» у військах;

відомості про застосування квантових технологій і штучного інтелекту при створенні нової зброї та спецтехніки.

відомості про цільові програми «Роскосмосу», відомості про порядок, терміни та обсяги фінансування компанії;

відомості про проблеми, в тому числі фінансово-економічні, що стримують розвиток «Роскосмосу»;

відомості про створення та впровадження космічних технологій в інтересах оборони країни і безпеки держави;

відомості про розвиток космічної ядерної енергетики;

відомості, що розкривають вихідні дані для укладення міжнародних договорів в галузі космічної діяльності.

Розголошення цих даних, які можуть становити, а можуть і не становити державну таємницю, може спричинити загрозу безпеці Росії, вважають в ФСБ.

Згідно з документом, визнавати іноземним агентом фізичних осіб можна за «цілеспрямований збір відомостей у сфері військової, військово-технічної діяльності» РФ, які «при їх отриманні іноземним джерелом можуть бути використані проти безпеки» Росії.

 

NASA змінило призначення космонавтів комерційного екіпажу через затримки космічного корабля Starliner

NASA перевело двох астронавтів з комерційних місій Boeing в комерційні екіпажі SpaceX через триваючі затримки з космічним кораблем Boeing CST-100 Starliner.

6 жовтня NASA заявило, що астронавти Ніколь Манн і Джош Кассадо, раніше призначені на дві місії Starliner, замість цього полетять на МКС у складі місії Crew-5 корабля Crew Dragon восени 2022 року. NASA заявило, що хоче дати двом астронавтам-новачкам досвід польоту, з огляду на невизначеність в розкладі майбутніх місій Starliner.

Представники NASA заявили, що вони продовжують працювати з Росією над угодою про обмін місцями у складі екіпажів, що дозволить астронавтам США та їх західних партнерів літати на космічних кораблях «Союз» в обмін на можливість російським космонавтам літати на іноземних комерційних космічних кораблях, причому запуск Crew-5 буде першим, коли російський космонавт полетить на комерційному кораблі. Такий «змішаний екіпаж» забезпечить присутність на МКС і астронавтів, і космонавтів, якщо виникнуть проблеми з космічними кораблями «Союз», Crew Dragon або Starliner.

 

Нідерландський стартап Hiber відмовився від планів з розробки власного супутникового угруповання для надання послуг Інтернету речей

У листі від 24 вересня до Федеральної комісії зв’язку США (Federal Communications Commission, FCC) компанія Hiber заявила, що відмовляється від своїх ліцензій на експлуатацію супутникового угруповання з 24 супутників та 10 000 терміналів, які б використовували ці супутники.

На сьогоднішній день компанія запустила чотири супутники. Перші два були запущені наприкінці 2018 року як корисні навантаження для місій ракет-носіїв PSLV та Falcon 9. Третій був запущений в рамках чергової місії Falcon 9 на умовах спільного  використання у січні 2021 року, а четвертий – як вторинне корисне навантаження під час запуску ракети-носія «Союз-2» у березні 2021 року. При цьому компанія Hiber заявила, що два з них більше не працюють, а два інших мають технічні проблеми, які «перешкоджають Hiber розгорнути очікувану комерційну службу з надання послуг». Компанія не уточнила ці проблеми, але заявила, що «діагностування та усунення технічних проблем було б непомірно коштовним». Компанія не розкриває, які два з чотирьох супутників більше не працюють, а які з двох зіткнулися з технічними проблемами.

Згідно з заявою Hiber, відсутність діючих супутників не дозволяє компанії отримувати прибуток. Крім того, пандемія «стала руйнівною для можливостей Hiber отримати додаткові інвестиції для підтримки будівництва решти супутників», оскільки її керівники в Нідерландах не змогли поїхати до США для зустрічі з потенційними інвесторами.

Однак у березні Hiber залучила € 26 млн ($ 30 млн) з Фонду Європейської інноваційної ради та приватних інвесторів. Тоді компанія заявила, що працює над своїм «власноруч розробленим супутниковим угрупованням» для послуг Інтернету речей. «Кошти будуть використані для подальшого розширення супутникової мережі та зростання клієнтської бази», – йшлося у заяві компанії від 30 березня.

Крім того, нещодавно компанія у своїх заявах називала себе «стартапом у сфері надання послуг промислового Інтернету речей», зокрема в заяві від 13 вересня, у якій було  оголошено про угоду з енергетичною компанією Shell щодо надання послуг з моніторингу свердловин. Ці послуги використовують «супутникову технологію», – йдеться в заяві компанії, але не згадується про власні супутники Hiber.

Замість цього Hiber надаватиме послуги інтернету речей, використовуючи можливості сторонньої супутникової системи, яка не названа.

У своєму листі до FCC компанія Hiber заявила, що для надання послуг Інтернету речей вона покладається на інші супутникові мережі. «Hiber змінила свої бізнес-операції і має намір надавати послуги Інтернету речей за рахунок орендованих потужностей сторонньої супутникової мережі», – заявили в компанії, при цьому не назвавши цю супутникову мережу.

У листі про відмову від ліцензії Hiber визнала, що заборгувала FCC виплату за умовчанням у розмірі $ 1,92 млн, виплачену у вигляді гарантійної застави. Компанія попросила FCC відмовитися від цього платежу, аргументуючи це тим, що вона добросовісно докладала зусиль для розгортання супутникового угруповання, витративши на це близько € 28 млн. У випадку відмови FCC відмінити виплату, Hiber попросила зменшити її на третину, наголошуючи на тому факті, що вона запустила 4 супутники з мінімально необхідних 12, необхідних для уникнення зобов’язання поручителя.

Компанія Hiber була одним із кількох стартапів, які планували угруповання малих супутників для надання послуг Інтернету речей, шукаючи свою частину, на їхню думку, зростаючого ринку під’єднання пристроїв до Інтернету, особливо у віддалених місцях, які не обслуговуються наземними мережами.

 

Фінська компанія Kuva Space збирає кошти на гіперспектральне супутникове угруповання

Фінська компанія Kuva Space зібрала € 4,2 млн ($ 4,85 млн) для фінансування своєї кампанії зі створення угруповання комерційних гіперспектральних кубсатів. Kuva Space планує створити угруповання кубсатів із шести одиниць для збору зображень у діапазоні від 400 до 1000 нанометрів.

Учасниками раунду фінансування компанії Kuva Space, оголошеного 5 жовтня, стали: фонд глибоких технологій Voima Ventures, фонд венчурного капіталу Nordic FoodTech Venture Capital, програма Європейського космічного агентства InCubed (European Space Agency InCubed program) та компанія VTT Technical Research Centre of Finland Ltd.

Мета Kuva Space – стати глобальним джерелом «зелених даних», інформації для допомоги організаціям, що працюють над запобіганням руйнування біорізноманіття та екосистем. Крім того, компанія прагне підтримати сталий розвиток сільського господарства, надаючи безпосередньо фермерам інформацію про поля та умови вирощування, заявив генеральний директор Kuva Space Яркко Антила (Jarkko Antila).

Kuva Space, яка була заснована в 2016 році і раніше називалася Reaktor Space Lab, запустила 3 супутники:

– у 2018 році – 2U-кубсат для тестування своєї супутникової платформи та гіперспектральної камери;

– у червні 2021 року – кубсат з радіопередавачем W-діапазону для місії Європейського космічного агентства (ЄКА);

– у серпні 2021 року – кубсат для виявлення рентгенівських імпульсів від викидів корональної маси для місії ЄКА.

У Kuva Space працює вісім людей. За словами Яркко Антила, компанія планує найняти ще трьох-п’ятьох до кінця року.

NGA розширить використання комерційних аналітичних послуг

Представник Національного агентства геопросторової розвідки (NGA) заявив, що агентству необхідно ширше використовувати послуги комерційної аналітики. Девід Готьє, директор групи комерційних і ділових операцій NGA, заявив на симпозіумі GEOINT, що агентству необхідно перейти від урядових аналітиків, які використовують необроблені зображення, до послуг комерційної аналітики, які можуть швидко надати відповіді.

Його бачення полягає в тому, щоб аналітики NGA мали геопросторовий інтелектуальний еквівалент терміналу Bloomberg з широким спектром даних під рукою. Нещодавно NGA уклала контракти з п’ятьма компаніями на аналітичну інформацію про економічну діяльність і тенденції в усьому світі, таких як потоки сировини, сільськогосподарської продукції, палива і транспортних засобів. П’ять постачальників – BAE Systems, Ball Aerospace, BlackSky, Continental Mapping Consultants та Royce Geospatial Consultants – будуть конкурувати за виконання замовлень на суму $ 29 млн.

Наступним кроком на шляху впровадження комерційних послуг NGA є забезпечення повного доступу постачальників аналітичних послуг до нетаємних зображень, придбаних Національним управлінням розвідки (National Reconnaissance Office, NRO).

Ідея полягає в тому, щоб мати комерційний портал geoint, до якого мали б доступ уряд та аналітичні компанії, які працюють за контрактами NGA.

Девід Готьє зазначив, що комерційний портал стане наступною версією програми Global Enhanced Geoint Delivery (G-EGD), яку зараз виконує компанія Maxar Technologies. На цьому тижні компанія виграла контракт на $ 44 млн від NGA, щоб продовжити надання послуг до вересня 2022 року.

Майбутній портал покращить те, що робить G-EGD, надаючи ширший доступ до зображень від Maxar та будь-яких інших постачальників, які продають зображення уряду, сказав він. «Ми маємо намір надати нашим постачальникам аналітичних послуг вільний доступ до зображень, які у своєму розпорядженні мають державні структури, для створення продуктів для нас».

Марсохід Perseverance знайшов ознаки стародавнього озера і дельти річки

Марсохід Perseverance здійснив посадку в лютому на дні марсіанського кратера Езеро діаметром 45 кілометрів. Це місце посадки обрали, базуючись на попередніх спостереженнях за Марсом, які показали, що в давнину в цьому кратері знаходилися велике озеро і дельта річки. Фотографії, які були зняті Perseverance, підтверджують це припущення.

У Perseverance є два основних завдання місії вартістю $ 2,7 млрд: пошук ознак давнього життя на Марсі, а також збір і консервація зразків матеріалів, які пізніше будуть доставлені на Землю для подальших досліджень. Кратер Езеро був визнаний придатним місцем для цієї роботи, грунтуючись на даних, зібраних космічними апаратами на кшталт Mars Reconnaissance Orbiter NASA.

Бенджамін Вайс (Benjamin Weiss), професор планетних наук в Массачусетському технологічному інституті, говорить, що ще не почавши свою подорож Червоною планетою марсохід допоміг знайти відповідь на складне питання, а саме, чи був цей кратер колись озером. Знімки з орбіти показали особливу структуру дна Езеро, яку члени місії інтерпретували як дельту – місце, де річка впадала в озеро близько 3,7 мільярда років тому. Ця локація, на думку вчених, може містити докази існування стародавніх марсіанських мікробів.

У результатах дослідження, опублікованого 7 жовтня в журналі Science, дослідники проаналізували ранні фотознімки цієї передбачуваної дельти, зняті Perseverance здалеку за допомогою інструментів Mastcam-Z і SuperCam. На цих фотографіях зображений край дельти, а також пагорб, який отримав назву Kodiak, що, на думку вчених, є серйозною гідрологічною ознакою. Знімки Kodiak були особливо чіткими, і команда побачила на них виразні шари наносів, які могли бути відкладені тільки річкою, що впадає в озеро. Дослідники відзначають, що знімки дозволять побудувати сценарій формування дельти і активності озера, а також визначити правильні шари для аналізу і відбору проб. Цікаво, що спостереження Perseverance показують, що глибина стародавньої водойми Езеро приблизно на 100 метрів менше, ніж передбачалося після аналізу даних, отриманих з орбіти.

Сьогодні кратер Езеро абсолютно сухий, як і решта поверхні Марса. Вчені вважають, що планета висохла близько 3,5 мільярдів років тому, після того, як її магнітне поле зникло, і колись щільна атмосфера стала вразливою до руйнування зарядженими частинками з Сонця.

Нещодавно опубліковані фотографії розкривають більше подробиць про озеро Езеро. Знімки, зроблені Perseverance, показують великі валуни діаметром до 1,5 метра у верхніх шарах основного оголення дельти. За словами дослідників, для їх переміщення був потрібний дуже потужний потік, близько 3 тисяч кубічних метрів води щосекунди. Такі потоки могли бути результатом льодовикових зсувів або раптових повеней, викликаних дощами.

Дослідники відзначають, що знімки Perseverance дають потенційну можливість визначити момент, коли кратер перетворився зі сприятливого для життя середовища в пустелю, якою він зараз є. Якщо вченим вдасться виконати заплановану програму Perseverance, вони зможуть краще дослідити процес формування дельти. Команда прагне направити марсохід, який на сьогоднішній день проїхав 2,61 км через кратер, до оголення дельти і зібрати зразки, відкладені в епоху, коли у цьому місці було спокійне озеро.

Варто відзначити, що NASA відключила зв’язок з Perseverance до 16 жовтня, оскільки в даний момент Земля і Марс знаходяться по різні боки від Сонця, що може негативно позначитися на передаванні команд марсоходу.

 

Росія розпочинає модернізацію системи ГЛОНАСС

У Росії починається проєктування високоеліптичних і малих навігаційних супутників системи ГЛОНАСС. Про це розповів в інтерв’ю генеральний директор компанії «Інформаційні супутникові системи» Микола Тестоєдов.

За його словами, створення високоеліптичного сегмента включено в підпрограму ГЛОНАСС програми «Космічна діяльність Росії до 2030 року».

Також в рамках цих робіт з нинішнього року розпочнеться створення платформи для малого навігаційного апарату.

Раніше у вересні на нараді з розвитку космічної галузі президент Росії Володимир Путін висловив невдоволення темпами розвитку галузі. Він підкреслив, що комплекс заходів, спрямований на підтримку галузі, не затверджений. Президент нагадав, що в квітні уряду доручили підготувати комплекс заходів щодо досягнення довгострокових цілей в сфері космосу. Путін зазначив, що низку рішень, включаючи програму розвитку системи ГЛОНАСС до 2030 року, вже прийнято.

За оцінками експертів, крім оприлюдненої офіційної інформації про модернізацію системи ГЛОНАСС в інтересах народного господарства, однією з основних цілей програми модернізації є удосконалення системи наведення високоточної зброї.