Новини за 11.10.2021-24.10.2021

PER ASPERA AD ASTRA

Компанія Satellogic розширює партнерство з Amazon Web Services

6 жовтня компанія Satellogic, яка займається спостереженням за Землею, оголосила про те, що вона буде використовувати службу наземних станцій Amazon Web Services для управління своїми супутниками та завантаження даних з космосу. Засновник Satellogic Еміліано Каргієман (Emiliano Kargieman) та директор аерокосмічної та космічної галузі Amazon Web Services Клінтон Крозьє (Clinton Crosier) оголосили про угоду на симпозіумі GEOINT 2021 року.

Угода з Satellogic є значною перемогою для AWS, яка конкурує з хмарним провайдером Microsoft Azure за клієнтів космічної галузі, які керують супутниковими угрупованнями. Satellogic має 17 комерційних супутників на низькій орбіті Землі і планує збільшити своє угруповання до більш ніж 300 супутників до 2025 року. Наземна станція Amazon – це керований сервіс, який дозволяє супутниковим операторам приймати супутникові дані та інтегрувати їх з додатками та іншими даними в хмарі AWS. Сервіс залучив стартапи та комерційних клієнтів, які не хочуть інвестувати у власну наземну інфраструктуру. Оператори платять AWS лише за потужності, які вони використовують.

Satellogic заявляє, що партнерство з AWS знаменує собою ще один крок у розширенні компанії на комерційний і державний ринки, який також включає надання послуг з аналізу зображень і даних відповідно до графіка контрактів Адміністрації загальних служб США (General Services Administration, GSA).

 

Швеція планує наприкінці 2022 році вивести на орбіту перший супутнив

Шведська космічна корпорація (Swedish Space Corporation, SSC) та Північний інвестиційний банк (Nordic Investment Bank, NIB) підписали кредитну угоду на суму € 12 млн для завершення будівництва нового космодрому в космічному центрі Есрейндж (Esrange) у Кіруні на півночі Швеції. Кредит з 12-річним строком погашення передбачає інвестиції в розбудову інфраструктури, яка дозволить використовувати багаторазові ракети і виводити на орбіту невеликі супутники вже у 2022 році, що зробить Esrange першим великим майданчиком для орбітальних запусків в ЄС.

Позика в розмірі € 12 млн є частиною масштабної модернізації Esrange, яка триває з 2015 р. – загальна сума інвестицій становить близько € 50 млн. Кредит фінансуватиме завершення будівництва нового космодрому з метою запуску першого супутника в 2022 році.

«Ця важлива віха означає, що Швеція стане державою, яка пропонуватиме найсучасніші наземні технології з запуску для європейських та міжнародних власників супутників. Це буде мати велике значення для майбутніх досліджень, розвитку технологій та розширення міжнародної співпраці – все це для підтримки сталого розвитку життя на Землі», – заявив Стефан Гардефьорд (Stefan Gardefjord), генеральний директор SSC.

«Ми раді зробити свій внесок у зусилля нашої країни стати державою, яка здатна здійснювати орбітальні запуски. Розширюючи пропозиції послуг у зростаючому супутниковому секторі, проєкт не тільки підвищує конкурентоспроможність Швеції, але й надає нові можливості для всієї європейської аерокосмічної промисловості», – зазначив Андре Кюсвек (André Küüsvek), президент та генеральний директор NIB.

Проєкт передбачає будівельні роботи для нового стартового комплексу, включаючи  зали для остаточного збирання ракет та супутників, станції заправки паливом з розширеними потужностями, стартові майданчики та супутні технічні наземні системи, а також розробку систем технічної підтримки в оперативному центрі зв’язку Esrange.

 

Тайванська компанія TiSPACE здійснить нову спробу запустити свою ракету-носій

Старт стартапу Taiwan Innovative Space Inc. у пошуках комерційної ракети -носія малогабаритної системи зазнав невдачі минулого місяця, коли під час підйому загорівся суборбітальний прототип запланованої орбітальної ракети. TiSPACE планує спробувати ще до кінця року з резервною ракетою. Будучи першою і єдиною комерційною ракетною компанією на Тайвані, Taiwan Innovative Space Inc. (TiSPACE) розробляє триступеневу ракету під назвою Hapith-5, призначену для виведення на сонячно-синхронні орбіти до 300 кілограмів корисного навантаження.

Під час спроби запуску 16 вересня з австралійського орбітально-пускового комплексу Whalers Way суборбітальна ракета Hapith-I, яка працює на синтетичному каучуковому паливі, відразу після старту загорілася і впала. Компанія-оператор стартового майданчика Southern Launch у заяві від 22 вересня поінформувала, що ніхто не постраждав і що місцеві пожежники на місці проведення випробувального польоту запобігли поширенню вогню за рамки пускового майданчика. Компанія Southern Launch пояснила пожежу внутрішньою несправністю під час загоряння першої ступені двоступеневої ракети.

«Ця випробувальна ракета-носій, можливо, не забрала Австралію в космос, проте вона надала нашим командам цінні дані та знання, які допоможуть TiSPACE вдосконалити можливості своєї ракети-носія, а Southern Launch – дані про вібрацію та шум, необхідні для подальшого розвитку орбітального стартового комплексу Whalers Way», – заявив Ллойд Дамп (Lloyd Damp), генеральний директор Southern Launch.

Загоряння Hapith-I сталося під час третьої спроби запуску TiSPACE за шість днів. Попереднього дня зворотний відлік було припинено, коли система не змогла підключитися до мережі. За п’ять днів до цього запуску ракети завадив сильний вітер. Генеральний директор TiSPACE Йен-Сен Чен повідомив, що Hapith-I загорілася і впала на правий борт стартової платформи. При падінні паливний бак першої ступені ракети розірвався, але ракета не вибухнула. Після розриву тиск у резервуарі залишався на рівні близько 9 бар, що, за словами Йен-Сен Чена, могло бути «спричинено структурними пошкодженнями в результаті розриву трубопроводу при падінні ракети». Щодо стану стартового майданчика, Йен-Сен Чен сказав, що відбивач полум’я «задимився від вогню», але решта майданчика «не постраждала».

Йен-Сен Чен повідомив, що матеріал, який використовується біля основи ракети, здається, загорівся під час запуску стартового двигуна. Пошкоджену ракету більше не використовуватимуть, але Йен-Сен Чен заявив, що спроби запуску Hapith-I відновляться до кінця року після внесення «незначної матеріальної зміни» до двох ракет, що залишилися.

Тим часом триває робота над триступінчастою ракетою-носієм Hapith-5, перший політ якої, за словами Йен-Сен Чен, планується здійснити «орієнтовно в третьому кварталі 2022 року». За його словами, під час першого польоту на сонячно-синхронну орбіту буде виведено 150-кілограмовий супутник. В подальшому передбачається, що ракета зможе вивести на сонячно-синхронну орбіту 300 кілограмів супутникового корисного навантаження.

 

Компанія Blue Origin перенесла запуск туристичної суборбітальної місії

10 жовтня компанія Blue Origin, яка належить американському мільярдеру Джеффу Безосу, повідомила про перенесення запуску запланованої на 12 жовтня туристичної суборбітальної місії. Причиною зміни дати старту називається прогнозований на 12 жовтня сильний вітер. Запуск перенесли на 13 жовтня. Старт заплановано на 13:30 UTC зі стартового майданчика космодрому на заході Техасу.

 

Довідково: 27 вересня компанія Blue Origin оголосила, що 18-а місія космічного корабля New Shepard (NS-18) буде здійснена 12 жовтня. У польоті візьмуть участь четверо астронавтів: колишній інженер NASA і співзасновник компанії Planet Labs Кріс Бошуізен, віце-голова підрозділу компанії Dassault Systmes Глен де Вріс, віце-президент компанії Blue Origin Одрі Пауерс та актор Уильям Шатнер.

 

Випробувальний політ космічного корабля Starliner планується на першу половину 2022 року

NASA та компанія Boeing планують відстрочений випробувальний політ комерційного корабля CST-100 Starliner на першу половину 2022 року, оскільки інженери продовжують досліджувати проблему клапанів, що відклала місію два місяці тому.

8 жовтня NASA заявило, що інженерам вдалося звільнити на кораблі Starliner всі із 13 застряглих клапанів, крім одного. Єдиний клапан, що залишився закритим, зберігається у такому стані навмисно «для збереження експертизи аналізу першопричин».

 

Довідково: 3 серпня компанія Boeing планувала друге орбітальне випробування (Orbital Flight Test-2, OFT-2) космічного корабля Starliner. То випробування мало стати другим польотом Starliner, конкурента корабля Crew Dragon компанії SpaceX для «комерційних пілотованих космічних місій». Але запуск було відмінено за кілька годин до старту. Пізніше було з’ясовано, що 13 із 64 клапанів у руховій системі Starliner не відкрились.

У першому польоті OFT, у грудні 2019 року, відбувся збій у програмному забезпеченні корабля Starliner.

 

Компанія Synspective почала демонстрацію своєї радарної системи для запобігання катастрофам

Японська супутникова компанія Synspective розпочала демонстрацію супутникової системи для запобігання катастрофам у Гватемалі. Над цим пілотним проєктом компанія Synspecitve працює спільно з Японським агентством міжнародного співробітництва (Japan International Cooperation Agency, JICA).

Система Synspective надає зображення з радарів із синтетичною апертурою (Synthetic Aperture Radar, SAR), які дозволяють знімати дані крізь хмари та у темряві. Демонстрована послуга отримала найменування «Моніторинг зсуву земель» (Land Displacement Monitoring, LDM), яка дозволяє відслідковувати просідання та зсуви ґрунту, викликані землетрусами. У компанії Synspective заявили, що розроблена система використовується в Гватемалі для сприяння операціям з дослідження та виявлення потенційного ризику на прихованих (латентних) стадіях. Демонстрація розпочалася в серпні 2021 року і, як очікується, триватиме до січня 2022 року.

«За допомогою LDM можна завчасно виявити стихійні лиха та вжити заходів щодо запобігання обвалу будівель та будинків, що спричиняють фінансові втрати, а також захисти мешканців. Переваги LDM полягають у тому, що аналітичні дані супутників SAR можуть бути легко отримані, а також вони можуть бути надані у простому для розуміння візуальному форматі, який не вимагає спеціалізованого програмного забезпечення чи знань. Що стосується функціональних можливостей, можна збільшити масштаб певної сфери інтересів та автоматично створити графік, що дозволяє детально перевірити та проаналізувати дані», – йдеться у прес-релізі Synspective.

 

Консалтингова компанія BryceTech опублікувала карту місць орбітальних та суборбітальних запусків

8 жовтня консалтингова компанія BryceTech опублікувала карту «Місця орбітальних та суборбітальних запусків у світі» (“Orbital and Suborbital Launch Sites of the World”).

Звертає на себе увагу велика кількість нових місць запуску, які представляються як «запропоновані місця запуску» (“proposed sites”). Зокрема, представлено сім запропонованих місць космічних запусків у Великобританії, запропоноване місце запуску в Ісландії, а також Космічний центр Alcantara у Бразилії, який позиціонується як запропоноване екваторіальне місце запуску, яке ідеально підходить для місій на геостаціонарні орбіти (GEO).

 

Росія різко скорочує витрати на космос

Уряд Росії заклав у проект федерального бюджету на 2022-24 рр різке скорочення фінансування космічної галузі. Загальний обсяг асигнувань на державну програму «Космічна діяльність Росії» в наступному році буде урізаний на 40,3 млрд руб., до 210,2 млрд. У бюджеті-2023 фінансування космічної держпрограми складе 209,6 млрд руб., а через рік – 209,8 млрд. Зокрема, будуть скорочені витрати на «здійснення виробничо-технологічної діяльності в космічній галузі»: з 20,7 млрд руб. в цьому році вони скорочуються до 16,7 млрд в наступному, а потім практично анулюються в 2023-24 рр (0,4 млрд руб.).

Федеральну цільову програму «Розвиток космодромів» вирішено зменшити на чверть – з 48,5 до 35 млрд руб. Витрати на Федеральну космічну програму Росії на 2016-2025 рр скорочуються на 14% – з 130,5 до 112,3 млрд руб. На страхування ризиків при запусках і випробуваннях космічних апаратів бюджет буде скорочено 6-кратно: під ці цілі у 2022 році закладено 659 млн руб. проти 4,6 млрд у поточному році.

Фінансування наукових досліджень і розробок в космосі – близько 1 млрд руб. у поточному році – в рамках держпрограми взагалі відмінено. Їх вирішено перенести в програму науково-технічного розвитку обсягом понад трильйон руб. 29 вересня президент РФ В.Путін провів нараду з розвитку космічної галузі, в ході якої розкритикував невиконання доручень за довгостроковими цілями в цій сфері.

«Весь комплекс заходів з відповідним фінансуванням потрібно було затвердити до 30 серпня. Однак це не було зроблено до сих пір, що піддає ризику наші плани щодо розвитку галузі в цілому», – заявив Путін. Він також додав, що необхідно підвищувати надійність російських ракет і освоювати наступне покоління носіїв, оскільки конкуренція на світовому ринку космічних запусків зростає.

У минулому році, згідно зі звітністю, «Роскосмос» не виконав близько третини цілей державної космічної програми – 30 з 83. Найбільш проблемні справи з програмою розвитку космодромів, де з 26 заходів «Роскосмос» реалізував лише 8. За Федеральної космічної програми на 2016-2025 роки провалені майже половина цілей – 10 з 18. Найбільший рівень виконання у програми ГЛОНАСС – 16 з 20 заходів.

Негативний вплив на виконання цілей надали пандемія, зменшення ресурсного забезпечення заходів, а також «санкції на постачання комплектуючих для ракетно-космічної техніки», пояснив заступник гендиректора «Роскосмосу» з економіки та фінансів М.Овчинников. Чистий прибуток держкорпорації впав в 42 рази – з 12,5 млрд до 292,6 млн руб.

 

МО РФ розкрило деякі характеристики надлегкої ракети «Іркут»

Міноборони РФ розкрило інформацію про характеристики і зовнішній вигляд ракети-носія легкого класу «Іркут». Матеріал опублікований в свіжому номері журналу ракетно-космічної корпорації «Енергія» – «Космічна техніка і технології». Двоступенева ракета буде двох типів – одноразова та багаторазова, з поверненням на крилах. У першому випадку її стартова маса складе 23,6 т. Вона зможе виводити на низьку навколоземну орбіту 584 кг вантажу, на геостаціонарну орбіту – 84 кг. Стартова маса другого варіанту – 25 т. Ракета буде здатна доставити на навколоземну орбіту 398 кг, а на геостаціонарну – 60 кг. Паливом для ракети послужить кисень-метан, в розгінному блоці буде використовуватися гептил з аміном. Пуск обох типів ракети-носія «Іркут» намічений на 2024 рік.

 

Два випробувальні пуски російської МБР «Сармат» заплановані до кінця року

За повідомленням російських ЗМІ, до кінця року планується виконати два випробувальні пуски нової важкої балістичної ракети РС-28 «Сармат». Перший з них має відбутися з космодрому «Плесецьк» в листопаді.

«У 2022 році льотні випробування триватимуть, потім будуть проведені державні випробування з тим, щоб до кінця року перший полк з новими ракетами заступив на бойове чергування», – повідомило джерело в оборонно-промисловому комплексі.

 

Довідково: Раніше неодноразово повідомлялось, що випробування МБР «Сармат» намічені на третій квартал 2021 року.

Також було оголошено попередження про закриття на період з 29 вересня по 1 жовтня повітряного простору та територій навколо космодрому «Плесецьк». Експертне співтовариство передбачало пуск МБР «Сармат», але його не відбулось.

 

Компанія Rocket Lab на замовлення NASA запустить супутник, що випробовуватиме сонячне вітрило

6 жовтня компанія Rocket Lab оголосила, що NASA обрало її для запуску космічного апарату Advanced Composite Solar Sail System (ACS3) на ракеті Electron. 12-блоковий кубсат випробує розгортання сонячного вітрила за допомогою композитних стріл довжиною сім метрів. Апарат ACS3 буде частиною навантаження ракети Electron, яка буде запущена в середині 2022 року з космодрому у Новій Зеландії. Ракетою спочатку будуть розгорнуті інші неназвані корисні навантаження, потім вона підніметься на більш високу орбіту, щоб розгорнути ACS3.

Дані, отримані під час демонстрації технології ACS3, допоможуть у розробці майбутніх композитних систем сонячних вітрил, що можуть бути використані для космічних супутників раннього попередження про космічну погоду, у місіях з виявлення астероїдів, що прямують у напрямку Землі, та в апаратурі зв’язку для пілотованих дослідницьких місій.

Повідомлення Rocket Lab не розкриває вартості контракту, проте 7 жовтня прес-секретар NASA заявляв, що вартість контракту з Rocket Lab склала $ 1,092 млн.

 

Норвезька аерокосмічна компанія Andøya Space отримує державне фінансування на створення бази запуску супутників

8 жовтня норвезька аерокосмічна компанія Andøya Space повідомила про отримання від уряду Норвегії фінансування у розмірі 365 млн норвезьких крон ($ 42,9 млн) на створення невеликої бази запуску супутників в Andøya на півночі Норвегії. Новий космодром має надати імпульс розвитку для норвезького космічного сектора і зможе задовольняти потреби Європи в космічних запусках. Проект має забезпечити створення до 150 нових робочих місць. Раніше компанія Andøya Space уклала угоди з німецькими аерокосмічними компаніями Isar та Rocket Factory Augsburg. Andøya Space зобов’язалась забезпечить необхідні інфраструктурні послуги, тоді як ці компанії надаватимуть послуги із запусків для міжнародних клієнтів. Очікується, що перший запуск супутника з космодрому Andøya відбудеться у третьому кварталі 2022 року.

 

Довідково: Суборбітальні запуски з ракетної бази Andøya ведуться з 1962 року, коли була запущена цивільна суборбітальна дослідницька ракета Ferdinand 1. Всього з бази здійснено близько 1 200 запусків ракет-зондів та аеростатів. На даний час компанія Andøya Space, у підпорядкуванні якої перебуває база Andøya, планує побудувати новий стартовий майданчик для запусків малих та середніх супутників на полярні та сонячно-синхронні орбіти.

 

Запуск китайської пілотованої місії Shenzhou-13 планується 15 жовтня

За даними американського спеціалізованого сайту Next Space Flight, китайський пілотований космічний корабель Shenzhou 13 має стартувати до орбітальної космічної станції КНР 15 жовтня. Запуск буде здійснено за допомогою ракети-носія Long March 2F зі стартового майданчика на космодромі Цзюцюань на північному заході Китаю о 16:24 UTC.

Корабель Shenzhou 13 доставить на базовий модуль Tianhe китайської космічної станції Tiangong екіпаж з трьох китайських космонавтів, які були резервним екіпажом при попередньому запуску корабля Shenzhou 12. Це – командир корабля Чжай Чжиган (Zhai Zhigang), жінка-космонавт Ван Япін (Wang Yaping) і космонавт Е Гуанфу (Ye Guangfu). Екіпаж буде працювати на орбіті шість місяців (найтриваліший в історії КНР космічний політ).

 

В Індії створено Індійську космічну асоціацію

За повідомленнями індійських ЗМІ, 11 жовтня прем’єр-міністр країни Шрі Нарендра Моді (Shri Narendra Modi) заснував Індійську космічну асоціацію (Indian Space Association, ISpA) – провідну галузеву асоціацію космічних та супутникових компаній.

На заході, присвяченому цій події, були присутні міністр зв’язку, електроніки та інформаційних технологій Шрі Ашвін Вайшнав (Shri Ashwin Vaishnav), радник з питань національної безпеки Шрі Аджит Довал (Shri Ajit Doval), міністр з питань космосу доктор Джитендер Сінгх (Dr Jitender Singh), начальник штабу оборони Індії генерал Біпін Рават (Gen Bipin Rawat), голова Індійської організації космічних досліджень (Indian Space Research Organisation, ISRO) Шрі К Сіван (Shri K Sivan) та голова Індійського національного центру сприяння та авторизації космічного простору (Indian National Space Promotion and Authorization Center, IN-SPACe) Шрі Паван Гоенка (Shri Pawan Goenka).

Виступаючи з нагоди цієї події, прем’єр-міністр Моді сказав: «Сьогодні день, коли індійський космічний сектор отримує нові крила. Протягом 75 років з моменту здобуття незалежності питаннями космосу в Індії займалися тільки уряд та державні установи. Вчені Індії досягли величезних досягнень за ці десятиліття, але вимога сьогодення полягає в тому, що не повинно бути ніяких обмежень для індійських талантів ані в державному, ані в приватному секторі. Певним чином країна зробила новий подарунок талантам індійських підприємців, відкривши космічний сектор Індії на 75-му році незалежності. Нехай ця колективна сила громадян Індії організовано просуває космічний сектор вперед. Індійська космічна асоціація (ISpA) зіграє в цьому величезну роль».

Створення ISpA має на меті сприяти прискореному розвитку індійської космічної промисловості та зробити країну провідним гравцем у цьому сегменті. Асоціація буде співпрацювати із зацікавленими сторонами в екосистемі для формування сприятливої політики, яка відповідає баченню індійського уряду. ISpA також працюватиме над налагодженням глобальних зв’язків для індійської космічної промисловості з метою залучення в країну новітніх технологій та інвестицій для створення нових висококваліфікованих робочих місць.

ISpA представлена провідними вітчизняними та світовими корпораціями з передовими можливостями в космічних та супутникових технологіях. Її співзасновниками стали компанії OneWeb, Bharti Airtel, Larson & Toubro, Nelco (Tata Group), Mapmyindia, Walchandnagar Industries та Alpha Design Technologies. Серед інших основних учасників – компанії Godrej, Hughes India, Ananth Technology Limited, Azista-BST Aerospace Private Limited, BEL, Centum Electronics, Maxar India.

Першим головою IspA став Джаянт Патіл (Jayant Patil), постійний директор з питань оборони та інтелектуальних технологій, віце-головою – Рахул Ваттс (Rahul Vatts), головний директор з питань регулювання компанії Bharti Airtel та директор компанії OneWeb India. Генеральним директором Асоціації призначено генерал-лейтенанта (у відставці) А.К. Бхатт (A.K. Bhatt).

За даними ISRO, поточний обсяг світової космічної економіки становить близько $ 360 млрд. Однак на Індію припадає лише близько 2% космічної економіки з потенціалом зайняти 9% світового космічного ринку до 2030 року.

В свою чергу, 11 жовтня компанія OneWeb оприлюднила Лист про наміри з NewSpace India Limited (NSIL), комерційним підрозділом ISRO, щодо використання індійських ракет PSLV та GSLV-MkIII для запусків своїх супутників з Індії, починаючи з 2022 року.

 

У пустелі Негев стартував експеримент з імітації марсіанських умов

4 жовтня в ізраїльській пустелі Негев стартував міжнародний експеримент, в ході якого будуть імітовані умови життя на Марсі. Експеримент проводиться Ізраїльським космічним агентством, Австрійським космічним форумом (OeWF) та Європейським космічним агентством. Центр підтримки місії OeWF в Інсбруку, Австрія, буде стежити за місією. Захід проводиться в рамках проекту D-MARS (Desert Mars Analog Ramon Station).

Перший тиждень було присвячено організаційним питанням з розгортання комплексу моделювання AMADEE-20 Mars.

11 жовтня розпочалася фаза ізоляції екіпажу у складі шести «астронавтів» з Ізраїлю, Австрії, Німеччини, Іспанії, Нідерландів та Португалії (п’ятеро чоловіків і одна жінка), які будуть жити у куполі впродовж 21 доби. Дослідники будуть повністю ізольовані від зовнішнього світу в кратері Рамон шириною близько 40 км і глибиною 500 м.

Дослідники проведуть більше 20 наукових експериментів, серед яких тестування протирадіаційного жилета ізраїльського стартапу Stemrad. Він призначений для захисту кісткового мозку та інших чутливих органів людини від космічного випромінювання.

За офіційною інформацією, до проведення експериментів залучено 200 дослідників з 25 країн світу.

 

Російська державна корпорація «Роскосмос» та Білорусь обговорили перспективи будівництва космодрому «Восточний»

11 жовтня 2021 року відбулася нарада генерального директора держкорпорації «Роскосмос» Д.Рогозіна та надзвичайного і повноважного посла Республіки Білорусь у Росії В.Семашка з питання участі організацій будівельного комплексу Республіки Білорусь у будівництві об’єктів космодрому «Восточний».

В рамках розвитку російсько-білоруських економічних відносин, а також у зв’язку з дефіцитом будівельних ресурсів у далекосхідному регіоні РФ «Роскосмос» і білоруська сторона обговорили варіанти можливої участі білоруських будівельних організацій в будівництві об’єктів першої і другої черг космодрому «Восточний».

Досягнуто домовленості про детальне опрацювання даного питання з точки зору економічної доцільності, а також можливостей білоруської сторони.

 

Компанія Varda Space Industries запустить свій перший супутник-фабрику на борту ракети Falcon 9 компанії SpaceX

11 жовтня компанія-стартап Varda Space Industries (штаб-квартира у м.Терранс, штат Каліфорнія, США), що прагне організувати виробництво у космосі, оголосила про підписання угоди з послуг запуску зі SpaceX.

Компанія планує запустити свій перший супутник-фабрику на борту ракети-носія Falcon 9 компанії SpaceX. Місія з виведення на низьку навколоземну орбіту планується у першому кварталі 2023 року. Після виведення на орбіту та завершення виробничого циклу (орієнтовно, до трьох місяців) капсула фабрики має виконати маневр сходження з орбіти, увійти в атмосферу і повернути готовий продукт клієнтам на Землі.

Примітно, що компанія вирішила не запускати свій перший супутник-фабрику на ракеті Electron компанії Rocket Lab, незважаючи на те, що у серпні вона придбала у Rocket Lab три супутникові платформи Photon.

КА, що планується запустити, – перший у серії, він призначений для демонстрації технологій, необхідних для виробництва матеріалів в умовах мікрогравітації. Другий і третій апарати будуть запущені до кінця 2024 року.

Компанія не повідомляє, що саме вона вироблятиме в космосі, згадуючи цілий ряд продуктів – від фармацевтичних препаратів до оптичних волокон. Повідомляється, що компанія оголосить про продукт, який вироблятиме перший КА, після укладання контракту із замовником.

 

Компанія Rocket Lab планує здійснити два запуски супутників компанії BlackSky

Компанія Rocket Lab, запуски ракет якої з пускового комплексу у Новій Зеландії було призупинено у зв’язку з карантинними обмеженнями в країні через COVID-19, 11 жовтня оголосила, що запланувала у листопаді два спеціальних запуски своєї ракети Electron в інтересах компанії геопросторової розвідки BlackSky. Ці запуски були організовані компанією Spaceflight і кожен буде нести по два супутники BlackSky.

Двотижневе вікно запуску 22-ї місії Electron компанії Rocket Lab відкриється з 11 по 24 листопада 2021 року, тоді як 23-ю місію Electron планується запустити під час двотижневого вікна запуску, яке відкриється 27 листопада. Обидві місії планується запустити з пускового комплексу 1 компанії Rocket Lab у Новій Зеландії.

Згідно з угодою про декілька запусків, підписаною між Rocket Lab та Spaceflight Inc. у березні цього року, в інтересах BlackSky передбачається здійснити три запуски. Під час кожної з місій буде розгорнуто по два супутники Gen-2 у рамках розширення супутникового угруповання компанії BlackSky на низькій навколоземній орбіті. Для компанії BlackSky це перший випадок, коли вона доручила виведення на орбіту такої кількості супутників одному оператору запусків.

 

Тайська компанія mu Space Corp. представила новий супутник та оголосила про розширення своїх виробничих потужностей

11 жовтня тайська компанія mu Space Corp., виробник аерокосмічної продукції і постачальник послуг супутникового інтернету, під час презентаційного заходу Satellite Tech Unveil 2021 у Бангкоку представила свій новий супутник mu-B200 та повідомила про розширення власних виробничих потужностей, яке було представлено як «Фабрика 2» (Factory 2).

Factory 2 – третя на даний момент фабрика компанії, метою створення якої було прагнення закріпити компанію Південно-східної Азії як лідера аерокосмічної галузі. Компанія mu Space Corp. підкреслює важливість вертикально-інтегрованого підходу. Вона проєктує, випробовує та будує власну продукцію з метою підвищення продуктивності та якості, зменшуючи при цьому додаткові витрати на довгий ланцюжок поставок.

За оцінкою керівництва компанії, відкриття нового заводу та анонсування супутника mu-B200 мають велике значення, оскільки це дозволить mu Space потроїти свої зусилля у виведенні Таїланду на провідні позиції у світовій космічній гонці. У грудні 2020 року mu Space відкрила Factory 0 для дослідних та технологічних прототипів. Майже через півроку, у липні 2021 року, було відкрито Factory 1. Потужності заводу дозволяли проводити більшість етапів виробництва, розробки, випробувань компонентів та кінцевого збирання супутників. Factory 2 вважається розширеною виробничою зоною, яка дозволить виготовляти більше супутників. Ця фабрика також зосереджена на виробництві електронних деталей та систем живлення, якими оснащуються супутники mu Space.

Заснована в 2017 році, компанія Mu Space провела експерименти з орбітальною мікрогравітацією в рамках запусків ракети New Shephard компанії Blue Origin і планує працювати разом з іншими комерційними агентствами, а також найближчим часом проводити власні запуски.

Супутник mu-B200 – це останній супутник, створений компанією mu Space. Супутник важить 200 кг і оснащений силовою установкою потужністю 1,2 кВт. Легкість конструкції та висока потужність досягається завдяки використанню нанотехнологій у виробничому процесі. Супутник mu-B200 має криптонові двигуни для корекції орбіти, фазовану антенну решітку та унікальну потужну шинну систему TRL-9, перевірену у космічному польоті.

З огляду на те, що глобальна пускова діяльність за останнє десятиліття зросла на 39%, а вартість світової супутникової індустрії стрімко зростає і, як очікується, до 2024 року оцінюватиметься в $ 508 млрд, розширення mu Space Corp. є сигналом того, що Південно-східна Азія нарощує свою участь у супутниковій індустрії. Компанію підтримують провідні інвестори, зокрема багатопрофільна корпорація B.Grimm Joint Venture, фонд Majuven та інші приватні бізнес-групи.

Коментуючи відкриття Factory 2, генеральний директор і засновник mu Space Джеймс Йенбамронг сказав: «Я пам’ятаю ті часи, коли у нас був тільки один стіл, тепер у нас більше 100 співробітників… Factory 0 була створена для виробництва 1 супутника, Factory 1 дозволяла виробляти 10, а на потужностях Factory 2 можна буде виготовити 100 супутників … ми здійснюємо всі виробничі процеси власноруч, оскільки ми вертикально інтегрована компанія». Він також детально розповів про новий супутник, заявивши: «Основними перевагами цього супутника є висока продуктивність і висока потужність, чим вище потужність, тим швидше з’єднання з Інтернетом».

 

Російську місію на Місяць відкладено через технічні проблеми

Відправку до Місяця першої російської автоматичної станції «Луна-25» відклали на липень 2022 року через технічні проблеми. Про це заявив науковий керівник Інституту космічних досліджень РАН академік Лев Зелений. У серпні «Роскосмос» відклав старт «Місяця-25» з жовтня 2021 року на травень 2022 року через необхідність додаткових перевірок бортової апаратури.

У жовтні генеральний директор «Роскосмосу» Д.Рогозін заявив, що запуск планується в липні 2022 року. «Ми все ще готуємося до запуску нашої першої місії на Місяць – «Луна-25»… Він перенесений на липень через деякі технічні проблеми. Я думаю, що ми чекали цей запуск багато років, тому можемо почекати ще пару місяців», – сказав Л.Зелений на 12-му міжнародному симпозіумі з досліджень Сонячної системи, що проходить в Інституті космічних досліджень РАН.

Головне завдання місії «Луна-25» – відпрацювання базових технологій м’якої посадки у приполярній області та проведення контактних досліджень заданого району південного полюса Місяця. Старт намічений з космодрому «Восточний» ракетою-носієм «Союз-2.1б» з розгінним блоком «Фрегат». Станція повинна здійснити м’яку посадку поблизу південного полюса Місяця: основний район розташований на північ від кратера Богуславського, а резервний – на південний захід від кратера Манцині.

 

Повідомлення про запуск КА

14 жовтня 2021 року о 09:40 (UTC) зі стартового майданчика № 1С космодрому Восточний, Сибір (РФ)  за допомогою ракети-носія «Soyuz 2.1b/Fregat-M» було здійснено запуск 36 КА «OneWeb» із запланованого супутникового угрупування, що складається з 648 мікросупутників для забезпечення доступу до Інтернету у всьому світі для окремих споживачів та авіакомпаній.

Сучасний дизайн супутникової мережі OneWeb складається з 648 мікросупутників (серед яких 60 – це резервні КА) вагою близько 125 кг, які працюють на орбітах 1200 км. Кожен супутник здатний передавати принаймні 8 Гб за секунду пропускної здатності, щоб забезпечити доступ до Інтернету до домашніх та мобільних платформ, використовуючи своє високопропускне корисне навантаження Ku-діапазону.

OneWeb збирається замовити близько 900 супутників за ціною приблизно 500000 доларів США за супутник. П’ять компаній, Airbus Defense and Space, Lockheed Martin Space Systems, OHB AG, SSL та Thales Alenia Space, подали заявки. Airbus був обраний виробником у червні 2015 року. Строки експлуатації супутників становитимуть сім років і більше.

14 жовтня 2021 року о 11:00 (UTC) зі стартового майданчика №9 Тайванський космодром (Китай),  за допомогою ракети-носія «Long March 2D» було здійснено запуск КА «CHASE» (Chinese Hα Solar Explorer), призначений для тестування нещодавно розробленої супутникової платформи та проведення сонячних спостережень.

Науковим корисним навантаженням супутника є Hα-візуалізаційний спектрограф (HIS), який може вперше отримати повнодискові спектроскопічні спостереження за Сонцем у діапазоні Hα. Він доповнить спостереження на сонячних космічних апаратах на орбіті (таких як SDO, IRIS, STEREO і PSP), а також майбутні сонячні місії китайської космічної сонячної обсерваторії (ASO-S). CHASE/HIS – це нещодавно розроблена супутникова платформа з високою точністю наведення (<5 × 10-4 град.) і дуже високою стабільністю (<5 × 10-5  град., s-1). CHASE має бути виведений на сонячно-синхронну орбіту із середньою висотою ∼517 км. Орбітальний період становить ∼94,7.


 

Компанія Astra готується до наступного запуску після того, як визначить причину невдалого запуску у серпні

12 жовтня компанія Astra Space, що займається проєктуванням та виготовленням малих ракет-носіїв, а також наданням послуг запуску, повідомила про виявлення причини невдалого запуску своєї ракети у серпні і про підготовку наступної спроби запуску у поточному місяці. Компанія Astra повідомила, що 28 серпня запуск ракети-носія Rocket 3.3, позначеної як LV0006, не вдався через те, що паливо витекло з системи подачі та загорілось, вимкнувши один з п’яти двигунів першої ступені ракети менш ніж через секунду після старту. Astra заявила, що внесла необхідні зміни у конструкцію ракети, і на даний час готує запуск своєї наступної ракети-носія LV0007. Цей запуск, другий з двох за контрактом з Космічними силами США і позначений як STP-27AD2, заплановано в одному з двох вікон. Перше вікно – з 27 по 31 жовтня, а друге – з 5 по 12 листопада. Запуск відбудеться з острова Кадьяк на Алясці, де були зроблені три попередні спроби запуску ракет компанії на орбіту.

Майбутній запуск стане четвертою спробою запуску ракети компанії Astra на орбіту. У попередніх трьох запусках ракета не змогла вийти на орбіту, але у ході другого запуску у грудні 2020 року була близька до цього.

 

Довідково: 5 серпня компанія Astra Space повідомляла про укладання контракту з Космічними силами США на два запуски своєї ракети Rocket 3. Раніше Astra Space повідомляла про підписання контракту з компанією Planet, а також про два окремих контракти з NASA.

12 серпня Astra оголосила про укладення контракту з компанією Spire Global, постачальником космічних даних та аналітики, на виведення на орбіту малих супутників цієї компанії навесні 2022 р.

 

Компанія Avio відкрила новий випробувальний комплекс ракетних двигунів

5 жовтня компанія Avio відкрила випробувальний комплекс ракетних двигунів на Експериментальному полігоні Salto di Quirra у Сардинії (Італія). Ця подія, у поєднанні з підписанням контракту вартістю € 118,8 млн з Європейським космічним агентством (ЄКА), дозволяє Avio зосередитися на європейській ракеті наступного покоління Vega E.

Випробувальний комплекс космічних двигунів – унікальний європейський центр передового досвіду, який дає змогу найближчим часом розробляти нові технології для ракетної промисловості. Однією з найважливіших особливостей об’єкта є випробувальний стенд LRE (Liquid Rocket Engine), який буде використовуватися для розробки та випробування нового рідкопаливного двигуна М10.

Перший запуск нової європейської ракети-носія Vega C запланований на перший квартал 2022 року, але Avio та ЄКА вже з нетерпінням чекають наступної еволюції сімейства ракет Vega. Найближчими роками до сім’ї приєднається нова ракета – Vega E (Evolution).

Метою Vega E є подальше підвищення конкурентоспроможності та продуктивності Vega C. Це збільшить її гнучкість з точки зору маси та обсягу корисного навантаження, а також зменшить вартість послуги запуску.

На відміну від Vega-C і Vega, у яких є чотирьохступеневими, у Vega E буде три ступені. Перші дві ступені будуть ідентичними Vega C: перша ступінь – твердопаливний двигун P120C, який забезпечує середню тягу 4500 кН, друга ступень – також твердопаливний двигун Zefiro 40, який забезпечує середню тягу 1304 кН.

Нова третя ступінь замінить третю та четверту ступінь Vega та Vega C, Zefiro 9 та AVUM відповідно. Третя ступінь нової ракети Vega E – М10, оснащена двигуном розширювального циклу, який можна перезапускати кілька разів. У 2020 році повномасштабний надрукований на 3D-принтері блок упорної камери М10 пройшов перше випробування із запуском. Двигун працює на рідкому паливі, суміші рідкого кисню (LOX) і метану, що забезпечує тягу 98 кН.

 

Довідково: На третій ступені ракети Vega – AVUM – встановлений двигун РД-843 виробництва ДП «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова» (ПІВДЕНМАШ).

 

Новий двигун М10 зменшить викиди та відходи згоряння, що покращить його екологічну стійкість. Цього року двигун планується випробувати на новій установці.

У розробці ракети Vega-E беруть участь промислові підприємства та університети з одинадцяти країн. Головний підрядник, компанія Avio, разом з партнерами розробить систему запуску та її підсистеми, а також попередній проект майбутньої стартової платформи Vega E та відповідну інфраструктуру в Космічному центрі в Куру (Французька Гвіана).

Минулого літа генеральний директор Avio Джуліо Ранцо та директор космічного транспортування ЄКА (ESA Director of Space Transportation) Даніель Нойеншвандер підписали контракт на суму € 118,8 млн, який дозволяє продовжувати розробку нової ракети.

 

Національне управління розвідки США видало запит на комерційні космічні радіолокаційні знімки

12 жовтня Національне управління розвідки США (National Reconnaissance Office, NRO) опублікувало свій перший запит на комерційні космічні радіолокаційні знімки. Зазначений запит є частиною програми щодо використання комерційних джерел космічних даних, оголошеної минулого тижня директором NRO Крістофером Сколезі.

Програма під назвою Broad Agency Announcement (ВАА) Framework Framework for Strategic Commercial Enhancements була описана Сколезе як більш гнучкий підхід до отримання нових даних дистанційного зондування, таких як комерційні радіолокаційні знімки, гіперспектральні зображення та радіочастотне картографування.

Програма BAA щодо комерційних радіолокаційних зображень з синтезованою апертурою (SAR) є важливою, оскільки надає можливість залучати приватні компанії, як американські, так і іноземні. Недавнє опитування показало, що США відстають від інших країн у комерційних можливостях дистанційного зондування, включаючи SAR.

Інтерес до супутникових знімків SAR зростає в оборонних та розвідувальних структурах для моніторингу та розширення розвідувальних даних, отриманих за допомогою оптичних зображень. SAR дозволяє бачити крізь хмари та інші атмосферні перешкоди, що заважають оптичним супутникам.

 

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Shenzhou-13»

15 жовтня 2021 року о 19:24 (UTC) з космодрому Цзюцюань на північному заході Китаю, за допомогою ракети-носія «CZ-2F/G» (Chang Zheng-2F/G) було здійснено запуск пілотованого космічного корабля «Shenzhou-13».

Космічний корабель доставить в космос трьох космонавтів, а саме Чжай Чжигана, Ван Япін і Е Гуанфу, які будуть виконувати завдання в рамках місії з будівництва китайської космічної станції. Три космонавта будуть перебувати в космосі близько шести місяців, що буде найтривалішим за часом перебуванням китайських космонавтів у космосі.

Після виходу на орбіту космічний корабель в автоматичному режимі проведе швидке зближення і стикування з основним модулем “Тяньхе” китайської космічної станції і утворить орбітальний комплекс з ним і вантажними кораблями “Тяньчжоу-2” і “Тяньчжоу-3”. Після цього космонавти перемістяться з борта корабля “Шеньчжоу-13” в основний модуль і будуть перебувати на орбіті протягом шести місяців, де вони будуть працювати і жити відповідно до графіка, синхронізованим з режимом наземних служб.

Три китайських космонавта протягом шести місяців будуть займатися контролем параметрів навколишнього середовища та забезпеченням життєдіяльності, перевіряти функціональні характеристики обладнання, а також здійснювати діяльність, в тому числі ремонтні роботи з виходом в простір за межі модуля.

Загальна вага станції “Тяньгун” після завершення її будівництва складе близько 100 тон. Вона буде в п’ять разів менше Міжнародної космічної станції і буде здатна на постійній основі приймати трьох членів екіпажу (і до шести при зміні екіпажів). Термін експлуатації китайської космічної станції становить близько 10 років.

Космічний телескоп NASA James Webb доставлений у Французьку Гвіану

Космічний телескоп James Webb, наступник телескопу «Хаббл», 12 жовтня прибув до центру запусків Європейського космічного агентства в Куру, Французька Гвіана, для остаточних перевірок та заправки паливом перед запуском у грудні на ракеті Ariane 5. Телескоп вартістю $ 10 млрд прибув до порту в гавані Паріакабо в Куру, Французька Гвіана, на борту транспортного судна MN Colibri під прапором Франції, завершивши 16-денну подорож у 5300 миль (9300 км) з Сіл-Біч, Каліфорнія.

Наземні групи зняли космічний апарат з транспортного корабля та доставили його всередині спеціального контейнера у Космічний центр на північному березі Французької Гвіани. Доставка телескопу James Webb у Французьку Гвіану розпочинає двомісячний процес передстартової підготовки до запуску на ракеті Ariane 5. Старт з тропічного космодрому на даний час заплановано на 18 грудня.

 

NASA та Австралійське космічне агентство підписали угоду щодо розробки ровера для місії Artemis

12 жовтня NASA повідомило про підписання нової угоди з Австралійським космічним агентством, в рамках якої консорціум австралійських підприємств та дослідницьких організацій розробить невеликий ровер, призначений для праці на поверхні Місяця. Ровер має збирати та передавати місячний реголіт (розбиту породу та пил) до системи добичі ресурсів (in-situ resource utilization, ISRU) на комерційному посадковому модулі.

Ровер може полетіти на Місяць вже в 2026 році. Угода буде виконуватися в рамках ініціативи австралійського уряду «Місяць-Марс», оголошеної 2019 року в штаб -квартирі NASA. Зазначена ініціатива передбачає виділення $ 150 млн.

 

Компанія Planet повідомила про плани щодо розгортання нових супутникових угруповань ДЗЗ Pelican та Fusion

12 жовтня на конференції Explore 2021 компанія-постачальник супутникових даних Planet анонсувала два великі нові продукти: Pelican, угруповання супутників нового покоління для отримання зображень дуже високої роздільної здатності, яке почне працювати наступного року і стане доступним 2023 році, та систему Fusion з SAR, найновішу розробку для покращення даних з існуючого продукту Fusion Monitoring.

Після повного введення в експлуатацію угруповання Pelican поповнить та модернізує існуючий парк SkySat з кращою роздільною здатністю, частішим переглядом зображень та скороченням часу реакції та затримки. Лінія Fusion включатиме дані SAR (радар із синтезованою апертурою), що дозволить клієнтам бачити крізь хмари з потоком даних безперервного моніторингу ландшафту.

 

Компанія Hiber співпрацює з Inmarsat для надання послуг IoT

12 жовтня нідерландська компанія-стартап інтернету речей (internet-of-things, IoT) Hiber оголосила, що використовуватиме супутники Inmarsat для забезпечення супутникового зв’язку для пропонованих послуг IoT, перш за все для промислових споживачів. Hiber об’єднає цю супутникову ємність зі своїми власними протоколами для надання послуг з низьким енергоспоживанням та низьким обсягом передавання даних до своїх терміналів.

Hiber буде використовувати нову мережу Inmarsat під назвою ELERA, про яку Inmarsat оголосила в серпні. ELERA розроблена для підтримки послуг IoT за допомогою наявних супутників L-діапазону, угруповання яких планується посилити запуском двох супутників Inmarsat-6 наприкінці цього року та наступного року, що забезпечить значно збільшену ємність.

«Це стратегічне партнерство з Inmarsat створює найпотужнішу глобальну мережу для IoT і допомагає Hiber зосередитися на наданні послуг IoT промисловим споживачам та користувачам у віддалених сільських районах, де відбудуться справжні інновації, що змінюють життя», – заявив виконавчий директор компанії Hiber Роел Янсен (Roel Jansen). Він додав, що угода надає Hiber «негайний доступ до світового ринку» і «допомагає нам прискорити час виходу на ринок».

Це оголошення надійшло через два з половиною тижні після того, як компанія Hiber повідомила Федеральну комісію зв’язку США (Federal Communications Commission, FCC) про те, що вона здає ліцензію на управління власним угрупованням у складі 24 маленьких супутників для надання послуг IoT. Компанія стверджувала, що технічні проблеми із чотирма супутниками, які вона запустила останнім часом, у поєднанні з фінансовими проблемами не дозволили їй продовжити використання своєї власної системи.

У листі від 24 вересня до FCC компанія Hiber заявила, що для надання послуг Інтернету речей вона покладається на інші супутникові мережі. «Hiber змінила свої бізнес-операції і має намір надавати послуги IoT за рахунок орендованих потужностей сторонньої супутникової мережі», – заявили в компанії, при цьому не назвавши цю супутникову мережу.

 

ЄКА уклало контракт з компанією SSTL на створення супутника HydroGNSS

11 жовтня компанія Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL) та Європейське космічне агентство (ЄКА) підписали контракт на розробку HydroGNSS, невеликого супутника вагою 55 кг для спостереження за змінами клімату. Контракт на початкову суму € 24 млн було підписано керуючим директором компанії SSTL Філом Брауннеттом (Phil Brownnett) та виконуючим обов’язки директора програм спостереження Землі ЄКА Тоні Толкер-Нільсеном (Toni Tolker-Nielsen). Контракт підписано в рамках нової програми ЄКА Scout, започаткованої для підтвердження нових концепцій спостереження Землі за допомогою невеликих супутників, створених за програмою швидкої побудови та здатних продемонструвати можливості надання науково цінних даних або шляхом мініатюризації існуючих технологій, або шляхом застосування нових методів зондування.

Програма Scout розрахована на 3 роки та максимальну вартість € 30 млн. Цей бюджет включає розвиток космічних та наземних сегментів, а також запуск та введення в експлуатацію супутників на орбіті.

Супутник компанії SSTL HydroGNSS буде проводити вимірювання ключових гідрологічних кліматичних даних, включаючи вологість ґрунту, стан замерзання і танення вічної мерзлоти, затоплення та водно-болотні угіддя, а також зміни наземної біомаси, використовуючи метод під назвою «рефлектометрія GNSS» (GNSS Reflectometry). Раніше для отримання таких гідрологічних даних потрібні були великі та вартісні супутники з великими апертурними антенами, але рефлектометрія GNSS використовує наявні сигнали із глобальних навігаційних супутників (GNSS), таких як GPS та Galileo, як джерела радіолокаційного сигналу. Ці сигнали відбиваються від суші, льоду та океану і можуть бути зібрані приймачем малої потужності на невеликому супутнику на низькій орбіті Землі і використані для отримання важливих геофізичних даних.

HydroGNSS відкриває шлях до доступного майбутнього супутникового угруповання, яке може запропонувати вимірювання з часово-просторовою роздільною здатністю, недоступною для традиційних супутників дистанційного зондування, тим самим пропонуючи нові можливості для моніторингу дуже динамічних явищ та допомагаючи заповнити прогалини у моніторингу життєво важливих функцій Землі на майбутнє.

Супутникова зйомка виявила китайський літак радіоелектронної боротьби J-16D поблизу Тайваню

Згідно з супутниковими знімками, опублікованими 7 жовтня канадським виданням Kanwa Asian Defence, Китай перекинув свій новий літак радіоелектронної боротьби J-16D на передову авіабазу на сході країни, поблизу Тайваню. Літак був виявлений на авіабазі Сянтан в провінції Цзянсі. На знімку також показані нові ангари для бойових літаків, які розгортаються на передових базах при підготовці до бойових дій.

Військове джерело в Пекіні підтвердило розміщення літака РЕБ J-16D поблизу Тайваню. Пояснюється, що сплеск військової активності поблизу острова пов’язаний з посиленням бойової готовності Китаю. На початку поточного місяця 56 китайських військових літаків увійшли в зону ідентифікації ППО Тайваню.

Розроблений і виготовлений авіаційною корпорацією Шеньян літак РЕБ J-16D є останньою версією винищувача J-16, представленого Народно-визвольною армією Китаю в 2013 році. Він здатний одночасно нейтралізувати різні типи радарів і систем зв’язку противника для безпечного проникнення у добре захищений повітряний простір.

На додаток до своїх радіолокаційних можливостей глушіння, китайський літак оснащений модернізованими ракетними пусковими установками з капсулами радіоелектронної боротьби і двома ракетами під центральними пілонами.

Новий винищувач J-16D нещодавно демонстрували на авіашоу China 2021.

 


Компанія Privateer Space Стіва Возняка створить карту космічного сміття на орбіті

12 жовтня Алекс Філдінг, який спільно зі Стівом Возняком створив космічну компанію Privateer Space, розповів про плани щодо виведення на орбіту супутники для створення карти космічного сміття. Компанія планує запустити на орбіту свій перший супутник під назвою «Pono 1» 11 лютого 2022 року. КА, який буде мати розміри приблизно 3U, буде оснащений 42 датчиками, з яких 12 – оптичні камери. Корпус супутника буде виготовлений з вуглецевого волокна за допомогою 3D-друку. У якості двигуна він буде використовувати магнітний пристрій, який генерує електричний струм для контролю позиції.

Pono 1 працюватиме на орбіті протягом чотирьох місяців, після чого буде зведений з орбіти та згорить в атмосфері Землі. Другий супутник, Pono 2, буде запущений наприкінці квітня 2022 р. Компанія Privateer вже обрала постачальника запуску та отримала необхідні дозволи для обох запусків.

 

Довідково: 13 вересня співзасновник компанії Apple Стів Возняк (Steve Wozniak, має українське походження) оголосив в Twitter про створення власної космічної компанії Privateer Space, «яка не буде схожа на інші». Компанія створена спільно з американським інженером і генеральним директором робототехнічної компанії Ripcord Алексом Філдінгом.

 

Франція планує будувати багаторазові космічні ракети

Франція планує створити до 2026 року космічні міні-носії багаторазового використання. Про це заявив президент країни Еммануель Макрон 12 жовтня під час виступу в Єлисейському палаці з презентацією нової інвестиційної програми «Франція-2030». Макрон висловив упевненість, що Франція повинна зайняти гідне місце в нових тенденціях в освоєнні космосу. На його думку, країні слід забезпечити на новому рівні свій суверенітет в цій області і розвивати передові технології. Французький лідер зазначив, що в зв’язку з таким прагненням перед державою стоїть ряд цілей.

«В першу чергу, це створення міні-носіїв багаторазового використання. Ми сподіваємося досягти цієї мети в 2026 році», – сказав Макрон. Також важливими завданнями є розробка і використання мікро- і міні-супутників, створення нових поколінь угруповань орбітальних космічних апаратів. Макрон додав, що Франції належить розробити і нові послуги в космічній сфері.

«Франції слід залишатися країною-першопрохідцем в області інновацій. Наша історія – це реалізація найнеймовірніших наукових і космічних задумів», – підсумував Макрон.

 

Британський стартап Skyrora заявив про наміри виконувати запуски з нового космодрому на Шетландських островах

12 жовтня британський стартап Skyrora повідомив про підписання угоди з космодромом SaxaVord, колишнім Шетландським космічним центром (Shetland Space Centre), про проведення серії запусків з космодрому протягом наступного десятиліття.

Це перша угода, яку компанія Skyrora уклала з шотландським космодромом, розташованим на острові Анст (Unst) на півночі Шетландських островів. Компанія має намір запустити свою ракету Skyrora XL у 2022 р. У разі успіху це може стати першим запуском ракети з території Великої Британії. Угода про багаторазовий запуск з SaxaVord буде діяти протягом наступного десятиліття, що дасть компанії Skyrora можливість досягти своєї мети -16 запусків на рік до 2030 року.

Згідно з минулорічним дослідженням Scottish Enterprise (національного агентства економічного розвитку Шотландії та позавідомчого державного органу уряду Шотландії), прогнозований дохід від космічного сектору Шотландії може досягти понад £ 2 млрд до 2030 року з планами у перспективі подвоїти дохід до £ 4 млрд за рахунок надання інформаційних рішень для боротьби зі зміною клімату. За оцінкою компанії Skyrora, ця угода про запуск буде спиратися на розвиток шотландського космічного сектору за останні роки, створивши ще більше робочих місць у галузі, яка вже зросла на 12% у порівнянні з минулим роком, тоді як цей показник Великої Британії в цілому збільшився на 3%.

Крім того, цей крок поєднає систему поставок космічного сектору в межах Шотландії, забезпечуючи величезні екологічні переваги за рахунок забезпечення стійкості та вирішення адміністративних питань щодо експорту на різні майданчики для запуску по всій Європі.

Очікується, що після введення в експлуатацію космодром SaxaVord створить 140 робочих місць на місцевому рівні та ще 70 робочих місць по всій території Шетландських островів. Нещодавно Шетландський космічний центр змінив назву на космодром SaxaVord, прагнучі позиціонувати себе як центр нової космічної економіки в Європі.

Мета Skyrora – створити понад 170 робочих місць до 2030 року. Лише за останні кілька місяців команда компанії збільшилася на 30%.

З 2018 року Skyrora випробовує ракети на велику висоту в рамках підготовки до запланованого запуску наступного року. У 2020 році компанія провела перші за 50 років випробування ракети на території Великої Британії, а також запустила свою ракету Skylark Micro з території Ісландії.

Наприкінці минулого року Skyrora також успішно завершила випробування третьої ступені ракети Skyrora XL, включаючи її орбітальний транспортний апарат (orbital transfer vehicle, OTV), який після виведення на орбіту може близько 15 разів запускати свої двигуни для виконання завдань з буксирування та обслуговування супутників, а також зняття з орбіти непрацюючі супутники. Також OTV буде використовуватися для вирішення проблеми постійно зростаючого об’єму космічного сміття.

Ця підготовча діяльність компанії поступово просувалася до того, щоб у кінцевому результаті запустити на орбіту триступеневу ракету Skyrora XL висотою понад 22 м, здатну вивести на орбіту до 315 кг корисного навантаження. Для запуску в наступному році Skyrora планує заправити ракету Skyrora XL екологічно безпечним паливом власного виробництва Ecosene. За оцінкою компанії, технологія виготовлення Ecosene із відходів пластмаси, таких як полістирол, може запобігти потраплянню на сміттєзвалище до 3 000 тон непереробного пластику до 2030 року лише за рахунок використання цього палива на запланованих рейсах компанії Skyrora.

Коментуючи угоду, Володимир Левикін, засновник і генеральний директор Skyrora, сказав: «Ми не приховували, що ми прагнемо бути першою компанією, яка здійснить запуск з британської території, тому дуже цікаво погодитися на цю угоду з SaxaVord про проведення серії запусків. Ми пишаємось тим, що перебуваємо в авангарді космічних інновацій у Великій Британії, розгортаючи свої активи та допомагаючи відкрити захоплюючі можливості в межах нової космічної економіки. Велика Британія є світовим лідером у галузі космічних технологій, і цей останній крок наближає нас до отримання можливості запропонувати значні космічні послуги з нашої власної землі».

 

Компанія ICEYE надаватиме радіолокаційні знімки для супутникової програми Copernicus

Фінська компанія ICEYE, що спеціалізується на моніторингу Землі за допомогою радіолокаційних супутникових знімків, погодилася зробити свій внесок у програму Європейського космічного агентства (ЄКА). Це означає, що сервіси Copernicus тепер отримають доступ до зображень радарів з синтетичною апертурою ICEYE (SAR).

Метою програми Copernicus є космічна інформаційна підтримка прийняття управлінських рішень у надзвичайних ситуаціях, моніторинг безпеки морських шляхів, а також забезпечення державних органів в Європі даними ДЗЗ. Програма дозволяє створювати різноманітні сервіси у тому числі для прикордонного контролю. Партнерство з компанією ICEYE буде фінансуватися Європейською комісією за технічної підтримки ЄКА.

«Це дійсно захоплююча можливість, оскільки вона допоможе доповнити існуючу комерційну пропозицію даних Copernicus Contributing Mission інноваційними даними SAR із супутникового сузір’я ICEYE», – сказав Тоні Толкер-Нільсен, виконуючий обов’язки директора програм спостереження Землі в ЄКА.

«Місія ICEYE полягає в тому, щоб допомогти своїм клієнтам приймати обґрунтовані, керовані даними рішення для швидкого вирішення критичних проблем», – сказав генеральний директор ICEYE Рафал Моджевський. «Програма Copernicus Contributing Mission є феноменальним інструментом для аналітиків даних, що демонструє європейську співпрацю. Послуги Copernicus, дослідницькі проекти, що фінансуються Європейською комісією та організаціями державних органів в Європі, тепер зможуть отримати доступ до деяких наших зображень через цю програму».

 

Європейське космічне агентство та Європейське оборонне агентство поглиблюють співпрацю у сфері кібербезпеки у космосі

14 жовтня Європейське космічне агентство (ESA) та Європейське оборонне агентство (EDA) домовились про подальше поглиблення своєї і без того тісної співпраці у сфері кібербезпеки. Метою посиленої співпраці, затвердженої 14 жовтня шляхом обміну листами між генеральним директором ЄКА Йозефом Ашбахером та виконавчим директором EDA Іржі Шедиві (Jiří Šedivý), є подальше розширення співпраці у сфері кібербезпеки між двома організаціями.

ESA та EDA встановили тісні робочі відносини на підставі Адміністративної угоди, підписаної у червні 2011 р., яка охоплює важливі сфери, що становлять взаємний інтерес, такі як космічне спостереження Землі, морські та повітряні безпілотні апарати тощо. У 2016 році ESA та EDA підписали Виконавчу угоду про співпрацю у рамках проєкту Cyber Defense for Space. У галузі досліджень та розвитку можливостей ESA та EDA спільно інвестують у Спільне дослідження космічного простору та кіберзахисту, на даний час зосереджуючись на розвідці кіберзагроз та співпрацюючи з дослідженням кібербезпеки та космічних послуг під керівництвом ESA, яке включає інші ключові суб’єкти, такі як Європейське агентство морської безпеки (EMSA), Євроконтроль та Агентство Європейського Союзу з кібербезпеки (ENISA). У грудні 2020 р. Спільній оперативній групі ESA-EDA з питань кібербезпеки було доручено вивчити нові актуальні сфери потенційної співпраці або координації. ESA також є спостерігачем у Комітеті з управління програмами Федерації кібер-діапазонів (PAMC) EDA.

Оскільки кількість та складність кібергроз постійно зростають, кіберстійкість має важливе значення як для EDA, так і для зацікавлених структур ESA. Кібератаки можуть бути націлені як на окремих осіб, компанії та державні установи чи послуги (наприклад, енергосистеми, фінансові ринки, безпілотні автомобілі та т. і.), так і на демократичні держави в цілому, а саме через гібридні загрози. Космічні системи, які є центральним елементом у цьому новому середовищі безпеки, їх інформація та дані, які збирають та якими обмінюються держави-члени ESA та EDA, мають рішуче значення для безпеки Європи.

Враховуючи це, 14 жовтня в обмінних листах була визнана необхідність ще більш тісного співробітництві ESA та EDA щодо підвищення кіберустійкості космічних систем.

 

Компанія Blue Origin успішно здійснила пілотовану місію суборбітального корабля New Shepard

13 жовтня компанія Blue Origin здійснила короткий суборбітальний пілотований політ свого корабля New Shepard. Корабель New Shepard злетів зі стартового майданчика компанії у Західному Техасі о 10:49 EST. Корабель досяг пікової висоти 107 км, після чого капсула екіпажу, RSS First Step, приземлилася через 10 хвилин і 15 секунд після старту. Прискорювач приземлився приблизно на три хвилини раніше.

У кораблі New Shepard перебувало четверо людей, найбільш відомим з яких є 90-річний актор Вільям Шатнер, відомий своєю роллю Джеймса Т. Кірка в телесеріалі «Зоряний шлях» (Star Trek). У свої 90 років Шатнер став найстарішою людиною, яка здійснила політ у космос, побивши рекорд, встановлений 82-річною Уоллі Фанк на першому пілотованому польоті корабля New Shepard 20 липня. Іншими членами екіпажу були віце-президент компанії Blue Origin Одрі Пауерс, колишній інженер NASA і співзасновник компанії Planet Labs Кріс Бошуізен та віце-голова підрозділу компанії Dassault Systmes Глен де Вріс.

В.Шатнер та О.Пауерс не платили за участь у цьому польоті, двоє інших члена екіпажу заплатили суми, які не оголошуються.

Політ 13 жовтня став п’ятим польотом корабля New Shepard у цьому році, включаючи три польоти у безпілотному режимі з корисним навантаженням. Це найбільша кількість польотів суборбітального корабля, яку компанія здійснила за один рік. Керівники компанії заявили в липні, що планують цього року виконати ще два пілотованих рейси, з яких політ 13 жовтня став першим. Другий, запланований на грудень, може бути першим, у якому екіпаж буде включати шість осіб, повний склад екіпажу корабля New Shepard.

 

Компанія Virgin Galactic відкладає політ свого суборбітального літака SpaceShipTwo та починає період обслуговування

Компанія Virgin Galactic відклала суборбітальний космічний політ літака SpaceShipTwo, запланований на жовтень, вирішивши замість цього провести обслуговування космічного літака та базового літака-перевізника, що відкладе початок комерційних польотів до четвертого кварталу 2022 року.

14 жовтня компанія заявила, що вирішила перейти до запланованого періоду технічного обслуговування після того, як нещодавнє лабораторне випробування матеріалів, що використовуються на транспортних засобах, «виявило можливе зниження граничних показників міцності деяких матеріалів, що використовуються для модифікації конкретних з’єднань», що «потребує поглиблений фізичний огляд».

Це рішення означає, що компанія затримає місію Unity 23 для ВПС Італії, яка була запланована на середину жовтня, до закінчення періоду технічного обслуговування наступного року. Цей рейс раніше був запланований на кінець вересня або початок жовтня, але перенесений для перевірки потенційного виробничого дефекту з компонентом у системі управління польотом.

 

Проблема з розгортанням сонячної батареї КА Lucy може ускладнити його місію з дослідження астероїдів

16 жовтня з космодрому на мисі Канаверал ракетою Atlas V компанії United Launch Alliance був успішно запущений космічний зонд Lucy, метою якого є дослідження троянських астероїдів. Наступного дня, 17 жовтня, NASA заявило, що одна з двох сонячних батарей Lucy, що має вирішальне значення для успіху місії, може бути неправильно зафіксована. На даний час батареї виробляють енергію та заряджають акумулятор, проте довгострокові наслідки ще не визначені. КА Lucy має дослідити сім троянських астероїдів, які рухаються навколо Сонця по спільній з Юпітером орбіті, а також ще один астероїд у головному поясі астероїдів. Місія розрахована на 12 років.

 

Дослідницька лабораторія ВПС США уклала угоду з компанією Orbit Fab щодо розвитку технологій дозаправки супутників на орбіті

13 жовтня компанія-стартап Orbit Fab, яка пропонує послуги з дозаправки супутників на орбіті, оголосила про підписання Угоди про кооперативні дослідження та розробки (CRADA) з Управлінням космічних апаратів Дослідницька лабораторія ВПС США (Air Force Research Laboratory, AFRL). В рамках угоди компанія ознайомить експертів AFRL зі своєю технологією дозаправки супутників на орбіті, включаючи інтерфейс, який вона використовує для доставки палива в космос (Rapidly Attachable Fluid Transfer Interface, RAFTI).

В свою чергу, ВПС дослідять технологію Orbit Fab і дадуть свої рекомендації. Orbit Fab також зможе використовувати можливості AFRL для розробки та випробувань. Укладена угода вартістю $ 3 млн свідчить про зацікавленість ВПС США у використанні технології дозаправки супутників для подовження терміну їх служби на орбіті.

 

Компанія Leaf Space створить п’ять нових наземних станцій

14 жовтня італійська компанія Leaf Space, яка спеціалізується на наданні послуг наземних сегментів операторам мікросупутників, оголосила про плани додати п’ять наземних станцій до своєї глобальної мережі Leaf Line. Нові наземні станції будуть розгорнуті в Західній і Південній Австралії, Британській Колумбії (провінція на заході Канади), Ісландії та Болгарії у відповідь на попит клієнтів як на пропускну здатність, так і на покриття. На теперішній час Leaf Space має 15 станцій і планує подальше розширення своєї мережі в першому кварталі 2022 року, щоб компанія могла забезпечити клієнтам підтримку зв’язку зі супутниками на будь-якій низькій навколоземній орбіті.

Нова станція компанії в Ісландії буде призначена для доповнення існуючої станції Leaf Space у Північній Шотландії, забезпечуючи покриття у високих північних широтах. Тим часом станції в Болгарії, Канаді та Австралії призначені для забезпечення можливостей зв’язку в середніх широтах, щоб зменшити ризик впливу перешкод, насичення смуги частот та перекриття супутників.

«Попит безумовно зростає, зараз ми в 10 разів перевищуємо пропускну здатність, яку ми мали рік тому, і прогнозуємо, що до кінця року вона знову подвоїться завдяки додаванню цих нових наземних станцій, що підтримують існуючих клієнтів, а також нових супутників, які будуть запущені у найближчі місяці», – повідомив Джованні Пандольфі (Giovanni Pandolfi), співзасновник і головний технологічний директор компанії Leaf Space.

 

Новий китайський експериментальний супутник Shiyan-10 відновив роботу на навколоземній орбіті

Після повідомлень про те, що китайський супутник Shiyan-10 вийшов з ладу після запуску ракети, на даний час підтверджено, що супутник був повторно активований і піднімає свою орбіту з початкової висоти розгортання. 27 вересня з китайського космодрому Січан був здійснений пуск ракети-носія Long March 3B/E. Корисне навантаження – супутник Shiyan-10, призначений для тестування нового космічного устаткування в інтересах зміцнення обороноздатності країни. Це був 36-й космічний запуск КНР в цьому році.

Політ ракети-носія Long March 3B/E на всіх етапах виведення корисного навантаження проходив штатно, космічний апарат вийшов на цільову орбіту, однак в роботі бортової апаратури супутника виникли відхилення. Запуск був визнаний частково успішним.

Через добу в Китаї підтвердили виникнення неполадок після виведення на навколоземну орбіту супутника. 28 вересня інформаційне агентство «Сіньхуа» опублікувало офіційне повідомлення: «Політ ракети-носія був нормальним, супутник був точно виведений на орбіту. Під час польоту ракети умови роботи супутника були позаштатними. Конкретні причини аналізуються і вивчаються». Про інші деталі запуску не повідомлялося.

15 жовтня цього року орбіта супутника значно змінилась. Параметри склали 450 x 39927 км x 51.06°, в порівнянні з 168 x 40083 км x 51.04° на попередніх витках, що може свідчити про відновлення контролю над супутником Shiyan-10, який після відділення від носія, за неофіційними даними, мав проблеми з системою електроживлення і сонячних батарей. 17 жовтня Сіаньский центр вимірювань і контролю над супутниками оголосив, що китайські фахівці успішно відновили роботу космічного апарату Shiyan-10, але не назвав причину несправності супутника і поточний робочий стан на навколоземній орбіті.

Китайська серія тестових супутників «Shiyan» («Експеримент») використовується для перевірки новітніх технологій і немає ніяких офіційних подробиць про їх функції і зовнішній вигляд.

 

Компанія SpaceX відклала запуск супутників Starlink

За повідомленням інтернет-видання Noozhawk, компанія SpaceX відклала запуск супутників Starlink на ракеті-носії Falcon 9. Хоча компанія не робила публічного оголошення про свої плани запуску, вона готувалася до запуску вранці 17 жовтня з бази Космічних сил США Ванденберг. Однак 15 жовтня морські попередження про запуск, видані раніше керівництвом бази Ванденберг, було скасовано, і безпілотний корабель, призначений для посадки ракети-носія, повернувся в порт. Компанія не розкрила причини затримки, а також не повідомила про нову дату запуску.

 

В Монако створено космічне агентство

14 жовтня посольство Князівства Монако в США повідомило, що князь Альбер II (Prince Albert II) офіційно схвалив створення Управління з космічних питань (Office of Space Affairs), яке буде опікуватися розвитком космічної промисловості країни. Створення нового урядового офісу є результатом численних звернень з боку компаній аерокосмічної бізнес-спільноти Монако, діяльність яких пов’язана з виробництвом наносупутників для спостереження Землі, супутників зв’язку та планетарних роверів.

Створивши «єдине вікно» для вирішення питань, пов’язаних з аерокосмічною галуззю, підзвітне Департаменту цифрових платформ та ресурсів (під керівництвом Державного міністра), Князівство робить перші кроки на шляху підтримки зростання та розвитку цих компаній шляхом упорядкування адміністративних процедур, а також буде виконувати функцію урядового координатора для будь-якого майбутнього аерокосмічного бізнесу, який захоче започаткувати свою діяльність в Монако.

На міжнародному рівні Управління з космічних питань представлятиме Князівський уряд у відповідних міжнародних організаціях у співпраці з Департаментом зовнішніх зв’язків та співробітництва. Управління з космічних питань буде взаємодіяти зі своїми колегами в інших країнах для обміну знаннями, сприяння економічному співробітництву та надання допомоги монакським компаніям в аерокосмічній та суміжних галузях.

За повідомленням посольства Монако в США, Управління з космічних питань, яке було офіційно створено 2 серпня 2021 р. згідно з Суверенним розпорядженням № 8.809, у жовтні проведе зустріч із зацікавленими сторонами аерокосмічної галузі з метою розробки плану дій у відповідності до їх потреб.

 

Збройні сили Польщі залучають галузевий консорціум для створення наносупутників ДЗЗ

У рамках нещодавно започаткованого проєкту «Польські супутники зображення» (Polish Imaging Satellites, PIAST) консорціум, сформований учасниками місцевої космічної промисловості, розробить три наносупутники, які будуть експлуатуватися збройними силами країни. Виведення цих супутників на орбіту планується у 2024 році.

У рамках консорціуму провідному приватному гравцеві космічної промисловості Польщі Creotech Instruments було доручено побудувати три наносупутники у співпраці з керівником проєкту – Військовою технічною академією (Wojskowa Akademia Techniczna, WAT). Завдяки проєкту PIAST Збройні сили Польщі будуть мати супутникове угруповання для спостереження Землі, здатне знімати зображення з просторовим розрізненням приблизно 5 м.

Гжегож Брона (Grzegorz Brona), голова правління компанії Creotech Instruments, розповів, що три наносупутники будуть базуватися на флагманському стандарті HyperSat, розробленому компанією у 2017 році.

Вартість всього проєкту PIAST перевищує 70 млн. польських злотих ($ 17,8 млн), з цієї суми близько 40% буде реалізовано Creotech Instruments. Компанія начала роботу над проєктом у червні, його реалізація займе приблизно 48 місяців. Супутники – кожен вагою близько 10 кг – будуть розміщені у космосі у 2024 році і стануть першими польськими супутниками, що використовуватимуться збройними силами країни.

Окрім Creotech Instruments та WAT, до проєкту PIAST залучені: провідна польська державна оборонна компанія Polish Defence Group, Центр космічних досліджень Польської академії наук, приватна компанія космічної промисловості Scanway та дослідна мережа Польського інституту авіації ім. Лукасевича.

 

Турецька медична компанія стає офіційним постачальником NASA

16 жовтня турецька медична компанія INVAMED-RD Global оголосила, що вона стала офіційним постачальником американського космічного агентства NASA.

Компанія INVAMED-RD Global, яка має амбіції стати світовим лідером у галузі науки та охорони здоров’я зі своїм баченням глобального лідерства, а також інноваційними високотехнологічними підходами, постачатиме NASA медичну продукцію, йдеться у повідомленні компанії.

Рашит Дінч (Raşit Dinç), голова компанії, заявив: «Ми експортуємо знання та досвід технологій та турецької інженерії у світ за допомогою наших досліджень, продукції, що ми виробляємо, та нових методів лікування, які визначатимуть майбутнє».

 

У Китаї проведено Глобальний форум супутникової навігаційної системи BeiDou

15 жовтня в провінції Ганьсу на північному заході Китаю було проведено Глобальний форум з питань співробітництва Китаю та країн Центральної Азії у використанні китайської супутникової навігаційної системи BeiDou (BDS). У форумі взяли участь представники Китаю, країн Центральної Азії, включаючи Туркменістан, Узбекистан та Казахстан, а також міжнародних організацій. Під час заходу була проведена тематична виставка BDS, на якій були представлені новітні навігаційні продукти та сценарії їх застосування в інтересах транспорту, логістики, туризму, сільського господарства і тваринництва.

«Завершення будівництва автомагістралі Китай-Киргизстан-Узбекистан, добудова та експлуатація нафтопроводу Китай-Казахстан, а також регулярні та ефективні залізничні вантажоперевезення Китай-Європа відкрили широкі перспективи для інноваційного застосування BDS,» – сказав Ран Ченгкі, директор китайського офісу управління супутниковою навігаційною системою.

Форум, вперше проведений у 2019 році, є платформою для спілкування та співпраці Китаю та країн Центральної Азії у сфері супутникової навігації.

 

За повідомленнями ЗМІ, у серпні Китай успішно випробував космічну гіперзвукову зброю

За даними ЗМІ, два місяці тому Китай випробував ядерну гіперзвукову зброю, зробивши крок уперед у технології, що здивувало і насторожило чиновників США. 17 жовтня видання Financial Times повідомило, що наприкінці серпня Китай запустив ракету Long March 2С, що несла гіперзвуковий ковзаючий апарат, який після виведення у космос облетів земну кулю за полярною орбітою, повернувся в атмосферу та мав уразити наземну ціль, відхилившись від неї приблизно на 20 миль.

Газета цитує п’ятьох неназваних офіційних осіб, обізнані про цей запуск, які сказали, що «випробування показали, що Китай досяг вражаючого прогресу у сфері гіперзвукової зброї і є набагато більш просунутим, ніж уявляли США».

Пентагон не коментував повідомлення ЗМІ, але висловив стурбованість з приводу Китаю. «Ми чітко висловили свою стурбованість щодо військових можливостей, які Китай продовжує використовувати, спроможностями, які лише посилюють напруженість у регіоні та за його межами», – сказав речник МО США Джон Кірбі. «Це одна з причин, чому ми вважаємо Китай викликом номер один».

Китай спростував інформацію про випробування гіперзвукової зброї, заявивши, що серпнева місія не має викликати занепокоєння. «Це випробування було звичайним експериментом з перевірки технології космічних апаратів багаторазового використання, що має велике значення для зниження вартості космічних польотів», – сказав представник МЗС Китаю Чжао Ліцзян 18 жовтня, повідомляє CNN. «Це може забезпечити зручний і дешевий спосіб мирного використання космосу», – сказав Чжао.

 

Північна Корея здійснила випробувальний запуск балістичної ракети з підводного човна

За повідомленням південно-корейського інформаційного агентства Yonhap з посиланням на військових Республіки Корея (РК), 19 жовтня Пхеньян здійснив випробувальний запуск ракети, що схожа на балістичну ракету підводного базування (submarine-launched ballistic missile, SLBM). За даними Об’єднаного комітету начальників штабів РК, ракета малої дальності була запущена з прибережних вод на схід від міста Сінпо (провінція Південний Хамгьон) в напрямку Японського моря. Запуск було зафіксовано о 10:17 за місцевим часом. За словами поінформованого джерела, ракета пролетіла близько 590 км, досягнувши максимальної висоти 60 км.

При цьому було зазначено ймовірність того, що Північна Корея цього разу могла використати підводний човен як стартову платформу. Пхеньян раніше проводив випробування ракет цього типу у 2015 та 2019 роках. Військові Південної Кореї вважають, що під час минулих випробувань для запуску використовувалася баржа, а не підводний човен. Інформаційне агентство Yonhap також повідомило з посиланням на представника Об’єднаного комітету начальників штабів РК, що Пхеньян не передавав ніяких завчасних повідомлень Сеулу про запланований запуск балістичної ракети через встановлені канали зв’язку.

Пхеньян та Сеул щодня проводять регулярні телефонні дзвінки через офіс зв’язку о 9:00 та 17:00 за місцевим часом. «Дзвінок для зв’язку відбувся сьогодні, як зазвичай. [Північна Корея] не згадувала про сьогоднішню ситуацію», – йдеться у повідомленні з посиланням на представника Південної Кореї.

«Розвідувальні органи Південної Кореї і США здійснюють ретельний аналіз щодо деталей цього запуску», – зазначили військові. Це був восьмий з відомих ракетних запусків Північної Кореї у 2021 році. Наприкінці вересня КНДР вперше запустила нову гіперзвукову ракету Hwasong-8 у напрямку Японського моря.

 

Потужний землетрус у Середземному морі відчули жителі Греції, Ізраїлю, Єгипту, Лівану, Туреччини

Землетрус магнітудою 6,0 ставсяу Середземному морі 149 км від грецького острова Карпатос. Підземний поштовх, який тривав близько 30 секунд, відчули жителі Греції, Ізраїлю, Єгипту, Лівану, Туреччини, Кіпру та Сирії. Поштовхи зафіксовані 19 жовтняо 08:32 за київським часом. Епіцентр був виявлений на глибині 38км.

Зазначається, що попередження про загрозу цунамі не оголошувалось. Інформації про постраждалих і руйнування не надходило. У соцмережах з’явилося відео, зроблене в одному з супермаркетів острова Крит, де падали товари з полиць і розгойдувалися лампи.

Розрахункові параметри:

дата:19.10.2021р.;

час в джерелі:08:32:32(час київський);

координати джерела:34,63°пд.ш.,28,2°сх.д.;

місце джерела:східна частина Середземного моря;

магнітуда 6,0(за шкалою Ріхтера);

розрахункова інтенсивність в джерелі:біля 6 балів (за шкалою MSK64).

 

Сенат США доручає NASA обрати другу компанію для створення місячного посадкового модуля

18 жовтня комітет з асигнувань сенату США опублікував декілька законопроєктів про витрати на 2022 фінансовий рік, в тому числі яким передбачається фінансування NASA. У звіті, що супроводжує законопроєкт, члени відповідного комітету сенату заявили, що твердження NASA про те, що у агентства немає коштів для підтримки двох компаній в рамках програми Human Landing System (HLS), «здаються порожніми», оскільки саме агентство запросило лише невелику частину того, що, за його прогнозами, йому буде потрібно для HLS в 2022 році. (У 2020 році агентство прогнозувало, що йому знадобиться майже $ 4,4 млрд на програму у 2022 фінансовому році, але у 2021 році запросило лише $ 1,195 млрд.)

Законопроєкт передбачає виділення додаткових $ 100 млн до $ 1,195 млрд, замовлених для програми HLS, але вимагатиме від NASA підтримки принаймні двох компаній для створення посадкового місячного апарату з екіпажем. В цілому законопроєкт надасть NASA $ 24,83 млрд, що трохи більше в порівнянні з запитом на $ 24,8 млрд. Законопроєкт Сенату є відправною точкою для переговорів з Палатою представників щодо остаточного законопроєкту про витрати на 2022 рік.

 

Міжнародний конгрес астронавтики розпочинає свою роботу

72-й Міжнародний конгрес астронавтики 2021 року (International Astronautical Congress, IAC) пройде 25-29 жовтня 2021 року у м. Дубай, Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ). Вперше в історії IAC відкриє свої двері для світового космічного співтовариства в ОАЕ, першій арабській країні, яка прийматиме IAC з часу його заснування в 1950 році.

Приймаюча організація IAC-2021 – Космічний центр Мохаммеда Бін Рашида (MBRSC) – член Міжнародної федерації астронавтики (International Astronautical Federation, IAF) з 2012 р., був утворений урядом Дубая у якості однієї з основних опор для створення економіки знань та сталого розвитку ОАЕ. Із гаслом «Надихати, впроваджувати та відкривати на користь людства» IAC-2021 сподівається зробити внесок у людство та науку, зміцнивши та посиливши співпрацю між усіма країнами у космічному секторі.

 

Відсутність доступних варіантів фінансування стримує європейські космічні стартапи

Відсутність доступних варіантів фінансування стримує європейські космічні стартапи, попереджає галузева група. У документі альянсу Access Space (ASA), галузевої групи з виробництва малих супутників, зроблено висновок про те, що європейські космічні стартапи в процесі отримання державних і приватних інвестицій стикаються з багатьма проблемами, яких, як і раніше, більше, ніж в США та на інших ринках за межами Європи.

Одне із запропонованих рішень полягає в тому, щоб державні установи були першими клієнтами таких стартапів, забезпечуючи невеликим компаніям підтримку на основних етапах розвитку бізнесу (від досліджень до продажів), поки вони не зможуть приносити дохід. ASA заявляє, що дефіцит поставок і зростання цін можуть підірвати відновлення галузі після пандемії.

 

NASA обрало гамма-телескоп для своєї наступної астрофізичної місії

18 жовтня NASA повідомило, що обрало космічний апарат Compton Spectrometer and Imager (COSI) в якості своєї наступної астрофізичної місії small Explorer, або SMEX. Космічний апарат, запуск якого на низьку навколоземну орбіту намічений на 2025 рік, буде спостерігати гамма-випромінювання в галактиці для вивчення процесів утворення елементів і джерел антиречовини.

Орієнтовна вартість COSI становить $ 145 млн, без урахування запуску. NASA визначить компанію для запуску місії пізніше.

 

Компанія Rocket Lab планує повернення своєї ракети Electron та використання вертольоту під час наступного запуску

19 жовтня компанія Rocket Lab повідомила, що під час наступного запуску компанії в листопаді спробує здійснити контрольоване приводнення в океан та відновлення першої ступені ракети-носія Electron.

Місія стане третім приводненням відновленої ракети Electron в океан; однак це буде перший випадок, коли буде використаний вертоліт, який буде розміщений у зоні відновлення на відстані близько 200 морських миль від берега з метою відстеження та візуального спостереження за спуском в рамках підготовки до майбутніх спроб підхоплення першої ступені у повітрі. У рамках цієї місії вертоліт не буде здійснювати підхоплення в повітрі, а тестуватиме зв’язок та відстеження, щоб уточнити концепцію операції (CONOPS) для майбутнього підхоплення першої ступені ракети-носія Electron у повітрі.

Планується, що місія ‘Love At First Insight’ («Любов з першого погляду») вилетить зі стартового комплексу у Новій Зеландії під час 14-денного вікна, яке відкриється 11 листопада 2021. Головною метою місії є розгортання двох супутників ДЗЗ глобальної моніторингової компанії BlackSky, додатковою метою – повернення першої ступені ракети-носія Electron для подальшої перевірки операцій відновлення.

 

Нове програмне забезпечення компанії RUAG Space для приймачів GNSS дає змогу в десять разів точніше визначити положення супутника на орбіті

Нещодавно компанія RUAG Space провела на Землі перші випробування нового програмного забезпечення власної розробки з наявним навігаційним приймачем для супутників у змодельованих космічних умовах. «Результат був вражаючим», – заявив Андерс Ліндер (Anders Linder), старший віце-президент з розробки супутникових програм компанії RUAG Space. «Нам вдалося визначити положення супутника в реальному часі в десять разів точніше, ніж це було можливо раніше». Точність позиціонування покращилася приблизно зі 100 до 10 сантиметрів. «Це квантовий стрибок у високоточному супутниковому позиціонуванні».

Для визначення точного положення супутників на орбіті новітні навігаційні приймачі RUAG Space використовують сигнали європейських навігаційних супутників Galileo та американської системи GPS. Розроблене програмне забезпечення дозволяє обробляти додатковий сигнал позиціонування з європейських навігаційних супутників Galileo. Ця послуга, яка отримала назву «служба високої точності» (High Accuracy Service, HAS) стане доступною у 2022 році.

За словами Андерса Ліндера, оновлення програмного забезпечення можна провести як на навігаційних приймачах, які знаходяться у космосі, так і на приймачах, які вже передані клієнтам і все ще знаходяться на Землі. При цьому апаратне забезпечення пристроїв залишається незмінним. Наприклад, компанія RUAG Space вже поставила GNSS-приймач PODRIX для екологічного супутника Європейського космічного агентства (ЄКА) Sentinel-1C. ЄКА модернізує свій супутник за допомогою цього нового програмного забезпечення для перевірки супутника на орбіті. Запуск супутника Sentinel-1C заплановано на 2022 рік.

За оцінкою компанії RUAG Space, більш точне позиціонування супутника на орбіті дозволить запобігти зіткненню супутників у космосі, допомагаючи таким чином уникнути космічного сміття. У найближчі роки на низьку навколоземну орбіту планується запустити багато супутникових угруповань, що будуть складатися із сотень і тисяч невеликих супутників. Для таких угруповань однакових супутників RUAG Space розробляє недорогий навігаційний приймач, який легший і менший за звичайні приймачі GNSS і вже має нове програмне забезпечення з обробкою сигналу Galileo HAS в стандартній комплектації. Новий космічний приймач під назвою «NavRix PinPoint» є більш економічно вигідним завдяки використанню стандартизованих електронних компонентів.

 

Мозамбік вивчає досвід Анголи в реалізації космічної програми

12 жовтня в Луанді міністр зв’язку, інформаційних технологій та соціальних комунікацій Анголи Мануель Хомем (Manuel Homem) прийняв делегацію міністерства транспорту та зв’язку Мозамбіку. Метою візиту було ознайомлення з проєктами структурування галузі, особливо з тими, що пов’язані з національною космічною програмою, які будуть визначати космічну стратегію Мозамбіку. Делегація міністерства транспорту та зв’язку Мозамбіку відвідала Центр контролю польоту супутників (MCC) у Фунді, де була ознайомлена зі структурою, функціонуванням та можливостями MCC.

Крім цього, делегація відвідала штаб-квартиру Національного офісу управління космічними програмами (GGPEN) у Талатоні, а також департаменти кабінету міністрів Анголи, де відбулося спілкування з високопосадовцями, які мають досвід роботи не менше семи років у космічній сфері. Під час візиту керівництво GGPEN ознайомило членів делегації Мозамбіку з етапами проєкту Angosat та досвідом, набутим за вісім років реалізації Національної космічної програми, підкресливши, що навчання персоналу є запорукою успіху.

Нарешті, відвідувачі поспілкувалися зі спеціалістами з різних сфер та обговорили результати застосування програмного забезпечення, розробленого GGPEN в рамках програми спостереження за землею, ліквідації наслідків розливів нафти, використання інструменту WEBGIS для містобудування та системи підтримки прийняття рішень – LIFE.

Мозамбік, який сприймає Анголу як приклад щодо впровадження космічних технологій, має намір піти шляхом, яким пройшов уряд Анголи, від затвердження Національної космічної програми до запуску супутника.

 

Генеральний секретар НАТО: Альянс не планує розміщувати зброю в космосі

20 жовтня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не планує розміщати озброєння в космосі.

«У НАТО немає планів розгортання зброї в космосі, це не є частиною наших космічних зусиль. Я не можу говорити від імені всіх союзників по НАТО, але у НАТО таких планів немає», – сказав Столтенберг на прес-конференції, відповідаючи на запитання чи збирається альянс використовувати космічні системи для перехоплення гіперзвукової зброї.

«В цілому я скажу, що НАТО адаптує і розвиває свої військові можливості, а також інвестує в нові можливості, щоб захищатися від будь-яких загроз, включаючи гіперзвукові ракети. Ми робимо це безліччю різних способів, – зазначив Столтенберг. – Ми також активізуємо роботу в космосі, оскільки космос дуже важливий для наших систем зв’язку, наших можливостей виявляти запуски ракет, спостереження і розвідки».

 

Компанія Blue Origin планує взяти участі у військовій програмі США «Ракетний вантаж»

Компанія Blue Origin може стати черговою ракетною компанією, що укладе угоду про співпрацю з американськими військовими на проведення дослідження можливості використання космічних ракет для перевезення вантажів по всьому світу.

«Ми ведемо розмови з Транспортним командуванням США», – сказав Томас Мартін, директор програм національної безпеки Blue Origin, 20 жовтня на конференції Національної оборонної транспортної асоціації США. Транспортне командування США, яке управляє глобальними операціями військової логістики, минулого року підписало угоду про спільні дослідження та розробки (CRADA) з компаніями SpaceX та Exploration Architecture Corp. (XArc), метою якої є дослідження можливості інтеграції космічних ракет у військово-транспортну мережу.

Транспортне командування США, яке зацікавлене у розширенні послуг мобільності, нещодавно представило нову програму «Ракетний вантаж» (“Rocket cargo”), якою управляють Дослідницька лабораторія ВПС та Космічних сил США. ВПС США у своєї бюджетній пропозиції на 2022 фінансовий рік вимагають $ 47,9 млн на проведення досліджень щодо можливості використання космічних ракет для перевезення вантажів.

SpaceX пропонує використовувати для вантажоперевезень свою ракету Starship, але її перший політ очікується не раніше наступного року. Ракета великої вантажопідйомності New Glenn компанії Blue Origin також буде готова до першого запуску на орбіту не раніше ніж через рік. Оцінюється, що ракета може долетіти з Лос-Анджелеса до о.Гуаму (політ літаком займає 15 годин) за 40 хвилин. Але питання полягає в тому, як ракети інтегруються в ланцюг транспортування та постачання. Якщо політ займає 40 хвилин, на організацію та планування операцій потрібні дні.

Американські військові вважають, що ракети можуть забезпечити логістичні можливості швидкого реагування для переміщення вантажу під час надзвичайних ситуацій. Але реальність у космічній індустрії така, що проходить близько двох років від замовлення доставлення вантажу в космос до моменту фактичного запуску.

 

Компанія LeoLabs планує побудувати радар у Західній Австралії

19 жовтня компанія LeoLabs оголосила про плани побудувати радар у складі двох систем з фазованою антенною решіткою в Західній Австралії, що стане шостим місцем для глобальної мережі відстеження космосу стартапу з Кремнієвої долини. Це місце у Західній Австралії було вибрано частково тому, що його географічна довгота забезпечує відслідковування траєкторій запуску ракет з Азії.

«Наша місія – забезпечити прозорість у космосі», – заявив Ден Сеперлі (Dan Ceperley), генеральний директор та співзасновник компанії LeoLabs. «Ми хочемо мати можливість фіксувати, коли запускаються нові супутники. Це місце буде корисним для цього». За його словами, місце у Західній Австралії також допоможе LeoLabs спостерігати за супутниками та космічним сміттям, що пролітають над Південною півкулею Землі.

Західна Австралія є другим місцем розташування радарів компанії LeoLabs у Південній півкулі. Компанія керує радаром S-діапазону в Новій Зеландії для виявлення на низькій навколоземній орбіті об’єктів діаметром 2 см. Крім того, LeoLabs управляє радарами на Алясці, в Техасі та Коста-Ріці. У червні LeoLabs оголосила про плани встановити радар для відстеження космосу на архіпелазі Азорські острови, який передбачається ввести в експлуатацію на початку 2022 року.

Директор по зв’язках з урядом компанії LeoLabs Кертіс Ернандес (Curtis Hernandez) 19 жовтня на саміті Value of Space 2021 заявив, що компанія LeoLabs планує розгорнути радари в 24 місцях по всьому світу.

З кожним новим радаром LeoLabs збільшує частоту спостережень за окремими супутниками та частинами орбітального сміття. Збільшення частоти призводить до отримання більш точних даних та покращує здатність компанії оцінювати потенційні зіткнення. Наразі LeoLabs відстежує близько 17000 об’єктів на низькій навколоземній орбіті. Завдяки розширенню мережі космічних радарів компанія має намір відстежувати 250 000 об’єктів.

https://spacenews.com/leolabs-western-australia-radar/

 

Компанія Kleos Space замовляє розвідувальні супутники для запуску до 2022 року

Люксембурзький стартап Kleos Space замовив чотири нових супутники радіочастотної розвідки. Їх запуск має бути здійснено у середині 2022 року. За оцінкою компанії, після виведення на орбіту супутники забезпечать покращення збору даних та часу повторного відвідування. Як і раніше, четвертий кластер супутників для компанії Kleos Space побудує нідерландська компанія Innovative Solutions in Space (ISISPACE). Запуск місії, відомої як Observer Mission, буде здійснено на ракеті-носії Falcon 9 компанії SpaceX за посередництва компанії Spaceflight. За повідомленням компанії Kleos Space, вартість будівництва та запуску четвертого кластеру складе близько $ 3,4 млн.

Компанії ISISPACE і Spaceflight підтримали запуск другої групи супутників компанії Kleos Space, яку місія Falcon 9 Transporter-2 компанії SpaceX відправила на сонячну синхронну орбіту 29 червня. Вони також працюють над третім кластером стартапу, який, за словами представників компанії Kleos Space, планується запустити на борту ракети Falcon 9 у січні 2022 року. Подібно до другого та третього кластерів, супутники Observer Mission мають на меті розширити можливості компанії збирати дані з додаткової площі у 119 млн км2 на день.

Компанія Kleos Space планує створити до 20 кластерів супутників, здатних виявляти та визначати місцеположення джерел радіочастотних передач для забезпечення глобальної системи спостереження.

 

Ізраїль та ОАЕ розширюють співробітництво у космічній галузі

20 жовтня Ізраїль та Об’єднані Арабські Емірати уклали Угоду про співпрацю у низці космічних проектів, включаючи спільний запуск космічної місії «Beresheet 2» на Місяць, другу майбутню спробу Ізраїлю висадити безпілотний космічний апарат на поверхню Місяця у 2024 року. У цієї місії країни домовились встановити свої прапори поруч один з одним. Космічне агентство Об’єднаних Арабських Еміратів (UAESA) також підписало угоду з Космічним агентством Ізраїлю щодо розширення співробітництва у наукових дослідженнях, дослідженнях космосу та передачі знань.

Угоду підписали в Дубаї державний міністр передових технологій ОАЕ і голова UAESA Сара бінт Юсеф Аль Амірі (Sarah bint Yousef Al Amiri) та міністр науки і технологій Ізраїлю Оріт Фаркаш-Хакоен (Orit Farkash-Hacohen).

 

Новий російський розвідувальний супутник зійшов з орбіти

20 жовтня новий російський розвідувальний супутник «Космос-2551» зійшов з орбіти і його залишки згоріли в щільних шарах атмосфери над північним сходом США і південним сходом Канади, повідомили фахівці Американського метеорного суспільства (American Meteor Society, AMS). «Космос-2551» – це російський розвідувальний супутник, запущений 9 вересня. Незважаючи на те, що 10 вересня МО РФ повідомило про вихід супутника на заплановану орбіту, імовірно, що відразу після запуску управління супутником було втрачено. З моменту запуску космічний апарат жодного разу не коректував свою орбіту.

Коментуючи запуск супутника «Космос-2551», американський експерт А.Зак відмічав: «Незабаром після запуску на орбіті було відстежено два об’єкти, ймовірно, супутник та друга ступінь ракети-носія. Один об’єкт обертався навколо Землі по орбіті 295 на 307 км з нахилом 96,35°, а інший – на орбіті 291 на 307 км з таким же нахилом. Ці параметри орбіти дещо нижчі, ніж у попереднього супутника цього типу (ЕMKA), однак більш тривожним є факт, що незалежні спостереження не виявили радіосигналів або орбітальних маневрів корисного навантаження. Станом на середину жовтня 2021 року космічний апарат, здавалося, втрачав висоту в результаті тертя об розріджену атмосферу без будь-яких ознак орбітальних маневрів, щоб протидіяти його орбітального розпаду».

Довідково: 9 вересня з державного випробувального космодрому МО РФ (космодром Плесецьк) бойовим розрахунком Космічних військ Повітряно-космічних сил РФ здійснений пуск ракети-носія легкого класу «Союз-2.1в» з космічним апаратом в інтересах Міноборони Росії. Після прийняття на управління Центром контролю космічного простору космічному апарату присвоєно порядковий номер «Космос-2551».

Імовірно, ракета-носій «Союз 2.1в» вивела на орбіту супутник «Разбег №1». Цей запуск планувався на середину липня, але багаторазові спроби запуску були скасовані через невідомі обставини.

Супутник «Разбег №1» – це невеликий супутник оптичної розвідки вагою 250 кг. Побудований російською корпорацією НПП ВНІІЕМ. На борту супутника встановлена оптична камера, створена білоруською компанією ВАТ «Пеленг». Максимальна роздільна здатність цієї камери становить 0,9 м в панхроматичному режимі.

 

З російського атомного підводного човна в Білому морі запущена МБР «Булава»

21 жовтня Міністерство оборони РФ повідомило, що атомний підводний човен «Князь Олег» здійснив пуск балістичної ракети «Булава» з акваторії Білого моря по полігону Кура на Камчатці. «Пуск балістичної ракети здійснювався з підводного положення. За підтвердженими даними об’єктивного контролю, бойові блоки ракети в розрахунковий час успішно прибули в заданий район», – заявили у військовому відомстві.

Також повідомлено, що запуск проведено в рамках програми державних випробувань підводного човна. Ракетний підводний крейсер стратегічного призначення «Князь Олег» є атомним підводним човном 4-го покоління проекту «Борей-А». При цьому, 20 жовтня у берегів Камчатки в Беринговому морі протягом 13 годин виконувався політ літака радіоелектронної розвідки ВПС США RC-135S Cobra Ball.

 

Перша космічна ракета Південної Кореї досягла космосу, але не вивела на орбіту макет корисного навантаження

21 жовтня перша ракета-носій Південної Кореї Nuri, побудована власними силами, досягла запланованої висоти під час свого першого польоту, але двигун її третьої ступені вимкнувся на 46 секунд раніше, випустивши макет корисного навантаження вагою 1 500 кг на швидкості, меншій за орбітальну. Очікується, що макет корисного навантаження повернеться на Землю південніше Австралії, термін його повернення ще не визначений.

«Політ Nuri завершено. Я дуже цим пишаюсь. На жаль, він не досяг мети, до якої прагнув», – заявив президент країни Мун Чже Ін в космічному центрі Наро, де триступенева рідкопаливна ракета KSLV-2, також відома як Nuri, стартувала о 17:00 за місцевим часом з макетом корисного навантаження вагою 1,5 тони. «Сам по собі політ ракети на висоту 700 км – це велике досягнення. Ми на крок ближче до космосу».

Повідомлення було зроблено через годину двадцять хвилин після запуску. «Все від старту до розгортання корисного навантаження пройшло гладко. Все відбулося з використанням наших власних технологій», – сказав Мун. Він також повідомив, що наступна спроба запуску запланована на травень наступного року.

Збій місії стався через менший, ніж очікувалося, час горіння двигуна третьої ступені ракети. «Двигун третьої ступені мав горіти протягом 521 секунди, але він припинив горіти на 475 секунді», – розповів міністр науки та інформаційно-комунікаційних технологій Ім Хе Сук. «Через це корисне навантаження не могло летіти з необхідною швидкістю 7,5 км/с, коли вона було відокремлене на висоті 700 км». У міністерстві науки підтвердили, що швидкість третьої ступені на момент розгортання корисного навантаження становила 6,7 км/с. Міністр повідомив, що буде проведено розслідування для встановлення причини несправності.

 

Рада ЄКА призначила трьох нових директорів ЄКА

21 жовтня Рада Європейського космічного агентства (ЄКА) призначила трьох нових директорів ЄКА: з питань комерціалізації, промисловості та закупівель, з програм спостереження за Землею, а також з навігації.

Реорганізація ЄКА відбувається в умовах, коли стимулювання комерціалізації для екологічно чистої («зеленої») та цифрової Європи є одним із найвищих пріоритетів агентства. Комерційна космічна діяльність швидко зростає. Нові космічні підходи призвели до створення менших, вузько сфокусованих супутників і зниження витрат на запуск. Це відкрило простір для нових учасників космічної галузі та призвело до зниження цін на космічні продукти і послуги, а також прискорення інновацій.

Щоб допомогти європейським компаніям досягти успіху в космосі, у травні 2021 року ЄКА створило Директорат з комерціалізації, промисловості та закупівель у штаб-квартирі ЄКА у Парижі. Його першим директором 21 жовтня було призначено Жеральдін Наджа (Géraldine Naja), яка з червня 2021 року була виконувачем обов’язки директора. Вона буде відповідати за розробку та реалізацію промислової політики ЄКА, представляти генерального директора ЄКА у відносинах з промисловістю, розробляти та впроваджувати правила та політику агентства щодо закупівель, а також проводити переговори та керувати закупівлями для всіх видів діяльності та програм агентства. Жеральдін Наджа приступить до виконання обов’язків 1 листопада 2021 року.

Жеральдін Наджа, громадянка Франції, обіймала різні посади в ЄКА з моменту приєднання до агентства більше трьох десятиліть тому, зокрема: керівника департаменту промислової політики та аудиту, керівника відділу ЄКА по зв’язках з ЄС, а також керівника відділу стратегічних та інституційних питань в офісі генерального директора.

Сімонетта Челі (Simonetta Cheli) була призначена директором програм спостереження Землі та керівником ESRIN, центру спостереження Землі ЄКА у Фраскаті (Італія). Її обов’язки охоплюють реалізацію всіх заходів ЄКА зі спостереження Землі та підготовку нових пропозицій у цій сфері. Вона приступить до виконання обов’язків з 1 січня 2022 року.

Сімонетта Челі, громадянка Італії, працювала в ЄКА протягом трьох десятиліть на різних посадах в Директораті програм спостереження Землі, включаючи: керівника управління стратегії, програм та координації, керівника координаційного офісу та керівника відділу по зв’язках з громадськістю та інституціями.

Франсіско-Хав’єр Бенедикто Руїс (Francisco-Javier Benedicto Ruiz) був призначений директором з навігації, відповідальним за визначення, планування та виконання навігаційних програм агентства відповідно до Європейської космічної стратегії. Він приступить до виконання обов’язків 16 лютого 2022 року та буде базуватися в Європейському центрі космічних досліджень і технологій ЄКА (European Space Research and Technology Centre, ESTEC) у Нордвейку (Нідерланди). Зараз він очолює програмний відділ Galileo в Директораті навігації ЄКА.

Бенедикто Руїс, громадянин Іспанії, до того, як приєднатися до ЄКА в 1990 році, провів свою ранню кар’єру в наукових колах, працюючи інженером з мікрохвильового випромінювання в Політехнічному університеті Каталонії в Барселоні та інженером з телекомунікацій у компанії Mier Comunicaciones, S.A.

 

Опублікована Шотландська космічна стратегія

20 жовтня уряд Шотландії представив нову стратегію розширення участі шотландської економіки у світовому космічному ринку. Шотландська космічна стратегія визначає плани щодо розвитку мережі майданчиків для запуску супутників, впровадження зелених технологій та використання наявних переваг у галузі аналізу даних та дослідженнях.

Основними цілями співробітництва між урядом Шотландії та його корпоративними агентствами, промисловою групою Space Scotland та Шотландським космічним академічним форумом визначені:

позиціонування Шотландії як світового лідера з розробки комерційних космічних розробок;

створення мережі місць запусків в космос та орбітальних послуг, що підтримують можливості запусків з території Європи;

розробка провідної екологічної стратегії світового рівня для космічної промисловості Шотландії, від скорочення викидів до підтримки використання супутникових даних для моніторингу навколишнього середовища;

сприяння міжнародним економічним можливостям Шотландії за рахунок збільшення експорту та цільових внутрішніх інвестицій.

Представляючи Стратегію, міністр бізнесу Шотландії Айвен МакКі (Ivan McKee) відмітив: «Шотландська космічна стратегія демонструє рішучість нашої космічної спільноти працювати разом над досягненням цієї амбітної програми.

Наші цілі ясні – ми хочемо отримати частину світового космічного ринку розміром до 4 млрд фунтів стерлінгів, забезпечити спеціальні можливості запуску в космос вже наступного року та створити 20 000 робочих місць у секторі до 2030 року. Ми прагнемо розширити різноманітність галузі, збільшити її стійкість, обсяги експорту та внутрішніх інвестицій та покращити освіту, щоб надихнути наступне покоління працівників космічної галузі».

 

Компанія Capella співпрацюватиме з Технічним центром космічної та протиракетної оборони армії США

Приватна компанія Capella Space співпрацює з Технічним центром космічної та протиракетної оборони армії США (Space and Missile Defense Technical Center SMDTC) для задоволення потреб армії в спостереженні Землі через швидку постановку завдань і надання даних з супутників-радарів з синтезованою апертурою (SAR).

Відповідно до Угоди про спільні дослідження та розробки (CRADA), оголошеної 21 жовтня, Capella та Лабораторія розробок корисного навантаження армії США будуть досліджувати можливості SAR шляхом моделювання та тестування.

За останній рік Capella встановила відносини з багатьма урядовими установами США, включаючи контракти з ВМС, ВПС, Космічними силами США, Національним агентством геопросторової розвідки та Агентством космічного розвитку Пентагону. Компанія In-Q-Tel, неприбуткова інвестиційна організація розвідувального співтовариства США, також підтримує Capella.

Державні установи в усьому світі є ключовими користувачами даних SAR, ця технологія дозволяє бачити скрізь хмари та робити знімки вдень і вночі. На додаток до зображень, дані SAR можуть виявляти властивості матеріалу об’єктів, а також надати інформацію про вологість, висоту і зміни положення об’єктів з високою точністю.

 

В США випробування гіперзвукової зброї завершилось невдачею

21 жовтня на Алясці МО США було проведено випробування гіперзвукової технології, яке завершилось невдало. Офіційний представник Пентагону Тім Горман (U.S. Navy Lt. Cmdr. Tim Gorman, a Pentagon spokesperson) зробив заяву відносно невдалого тесту 21 жовтня:

«21 жовтня на космічному комплексі Pacific, Кадьяк, штат Аляска (Pacific Spaceport Complex-Alaska, Kodiak) МО США провело експеримент зі збору даних для департаменту розвитку гіперзвукової технології. Тест відбувся не так, як планувалося, через несправність прискорювачів. Комплект підсилювачів, використаний у тесті, не був частиною гіперзвукової програми та не пов’язаний зі зразком Common Hypersonic Glide Body. Експерти програми розпочали перевірку, щоб визначити причину несправності системи прискорювачів. Експерименти та випробування – як успішні, так і невдалі – є основою розробки надзвичайно складних, критичних гіперзвукових технологій. Постачання гіперзвукової зброї залишається головним пріоритетом МО США. Це льотне випробування є частиною поточної серії льотних випробувань, оскільки ми продовжуємо розвивати цю технологію».

Інформація про проведені випробування обмежена, але, за оцінками експертів, випробувалась технологія, яка буде використовуватися в проєктах СВ США «Dark Eagle» та ВМС США «Intermediate-Range Conventional Prompt Strike». СВ та ВМС США спільно працюють над гіперзвуковою зброєю з 2017 року, яка може запускатися з наземних пускових установок, а також кораблів і підводних човнів. Журналіст видання Aviation Week Стів Трімбл повідомив, що це невдале випробування було першою спробою випробувати прототип цієї спільної ракети, яка складається з двоступеневого прискорювача та гіперзвукового ковзаючого апарату.

На початку тижня були видані попередження пілотів і моряків про потенційну небезпеку, які вказували на випробування з Кадьяку. Ці повідомлення вказували на те, що Кадьяк був точкою запуску і що зона падіння буде поблизу випробувального полігону на атолі Кваджалейн.

Проте, відстань між точками пуску та падіння значно більше, ніж заявлена дальність дії гіперзвукової ракети армії та флоту. Армія лише заявляла, що Dark Eagle зможе вражати цілі на відстані «більше» 1725 миль. Відстань між Кадьяком і Кваджалейном становить близько 4000 миль.

 

Повідомлення про запуск КА «Shijian 21»

24 жовтня 2021 року о 01:27 (UTC) з Космодрому Січан, Китай за допомогою ракети-носія «Long March 3B» було здійснено запуск  КА  «Shijian 21». За інформацією з відкритих джерел офіційна мета «Shijian 21» – «перевірка технологій зменшення космічного сміття на орбіті». Він був запущений по траєкторії, що відповідає геостаціонарній перехідній цільовій орбіті.

 

Повідомлення про запуск КА «SES-17 & Syracuse 4A»

24 жовтня 2021 року о 02:10 (UTC) з Космодрому куру, Французька Гвіана за допомогою ракети-носія «Ariane 5 ECA+» було здійснено запуск 2 КА зв’язку «SES-17 & Syracuse 4A».

«SES-17» – це супутник з дуже високою пропускною спроможністю на геостаціонарній орбіті, створений для обслуговування Північної Америки, Південної Америки, Атлантичного океану і Карибського басейну з покриттям в Ka-діапазоні. Він буде задовольняти потреби в високошвидкісній і гнучкій передачі даних в авіаційному, морському, корпоративному і державному сегментах, сприяючи досягненню цілей цифровізації в регіоні  допомагаючи подолати цифровий розрив.

 Військовий супутник «SYRACUSE-4A» вагою понад 3,8 тонни виведений на орбіту в інтересах міністерства оборони Франції. Він призначений для забезпечення зв’язку між командними пунктами у Франції і угрупованнями військ, дислокованих по всьому світу. Крім цього, він обладнаний оптико-електронною системою стеження.

 

Компанія SpaceX протестувала вакуумний двигун Raptor

21 жовтня на території космічної бази SpaceX недалеко від міста Бока-Чіка в Південному Техасі було проведено статичні вогняні випробування прототипу корабля SN20 Starship. Прототип був оснащений двома двигунами Raptor, один з яких є вакуумним, інший являє собою стандартну версію. В ході випробувань спочатку запустили тільки «вакуумну» версію, оптимізовану для роботи в космосі. Приблизно через годину компанія запустила обидва двигуни. В компанії SpaceX заявили, що випробування вакуумного Raptor пройшли успішно, не зважаючи на те, що під час тестування з корпусу ракети відпало декілька термозахисних плит.

Компанія SpaceX розробляє Starship, щоб доставляти людей і вантажі на Місяць, Марс та в інші віддалені місця. NASA підписало контракт з компанією SpaceX, вибравши Starship в якості першої системи посадки на Місяць з екіпажом в рамках місячної програми «Артеміда».

SN20 Starship складається з двох елементів: космічного корабля Starship і першої ступені – гігантського прискорювача, відомого як Super Heavy. Обидва будуть багаторазовими, і обидва будуть оснащені двигунами Raptor – шість у Starship (три стандартних і три вакуумних) і 29 у Super Heavy.

SpaceX готує апарат до випробувань в орбітальному польоті в найближчі місяці. SN20 Starship планується запустити з території космічної бази SpaceX недалеко від міста Бока-Чіка за допомогою ракети Super Heavy, відомої як Booster 4. Передбачається, що ракета-носій впаде в океан в Мексиканській затоці приблизно в 32 км від стартового майданчика. Якщо все піде за планом, то SN20 вийде на орбіту і пізніше приводниться у гавайського острова Кауаї. Раніше SpaceX оголосила, що будує космодром Деймос в океані для запуску Starship в 2022 році. Плавуча конструкція заснована на базі двох колишніх нафтових платформ, які компанія викупила за $ 3,5 млн кожну. Другий космодром називається Фобос і також знаходиться біля узбережжя Техасу.

На даний час Федеральна авіаційна адміністрація США (FAA) проводить екологічну оцінку стартового майданчика Starship. Агентство збирає публічні коментарі до 1 листопада, а потім випустить остаточний звіт.

У квітні SpaceX провела успішні вогневі випробування прототипу SN15. У травні корабель з трьома двигунами Raptor випробували в експериментальному польоті на висоту 10 км. Після виконання всіх елементів польоту він успішно приземлився без аварії.

 

Стартап Rhea Space Activity розробляє «приладову панель розвідки навколомісячного простору» для ВПС США

Військово-повітряні сили США продовжили контракт на дослідження зі стартапом Rhea Space Activity (RSA) на розробку програмного засобу для моніторингу і прогнозування траєкторії супутників в навколомісячному просторі. У минулому році стартап отримав контракт на створення «приладової панелі розвідки навколомісячного простору» (lunar intelligence dashboard) та на цьому тижні отримав контракт авртістю $ 697 000 для продовження цієї роботи.

Система допоможе військовим передбачати траєкторію космічних апаратів, які в недалекому майбутньому можуть бути розгорнуті в навколомісячному просторі та потенційно загрожувати американським супутникам на геостаціонарній навколоземній орбіті. RSA працює над цим проєктом спільно з університетом Пердью та компанією Saber Astronautics. Дослідники університету Пердью під час першого етапу проєкту змогли нанести на карту траєкторію з кількома петлями, яка перетворюється на ретроградну орбіту. Sabre Astronautics розробляє програмне забезпечення для візуалізації космічного середовища, яке використовується для розробки приладової панелі.

Окремо від проєкту приладової панелі розвідки навколомісячного простору, RSA розробляє супутник, який можна було б розгорнути на цій ретроградній орбіті для спостереження за циліндричною та геостаціонарною орбітами.

 

Першу приватну космічну станцію планується створити до 2027 року

Перша приватна орбітальна космічна станція може бути створена до 2027 року. Відповідну заяву опубліковано 21 жовтня на сайті американської корпорації Lockheed Martin.

Очікується, що над проєктом станції Lockheed Martin буде працювати спільно з приватними американськими компаніями Nanoracks і Voyager Space у співпраці з Національним управлінням США з аеронавтики і дослідженню космічного простору (NASA).

Проєкт, що отримав назву Starlab («Зоряна лабораторія»), ставить за мету «проведення важливих наукових досліджень, стимулювання виробництва і підтримку американської присутності на низькій навколоземній орбіті». «Очікується, що початкової готовності до експлуатації Starlab вдасться досягти до 2027 року», – вказується в документі.

Планується, що станція буде складатися з розкладного житлового модуля, стикувального модуля, рухового відсіку, роботизованого маніпулятора і лабораторії. На станції на тривалій основі зможуть розміщуватися чотири астронавти. Крім того, Starlab зможе приймати космічних туристів і брати участь в реалізації тих чи інших комерційних і бізнес-проєктів.

 

Китайські апарати місії Tianwen-1 відновили роботу на Марсі

За повідомленням Китайського національного космічного управління від 22 жовтня, марсохід Zhurong і орбітальний зонд Tianwen-1 відновили свою роботу на Марсі через півмісяця знаходження в стані глибокого сну (у «сплячому режимі»).

«Явище сонячної інтерференції закінчилося. Робота вимірювальних приладів і зв’язок між зондом і Землею відновлені. Судячи з даних телеметрії, марсохід Zhurong без проблем пережив сонячний перехід і знаходиться в робочому стані», – йдеться в повідомленні Китайського національного космічного управління.

На початку жовтня Zhurong і орбітальний апарат місії Tianwen-1 призупинили свою роботу на Червоній планеті через сонячну інтерференцію. Явище, при якому два космічних тіла (Марс і Земля) рухаються по обидва боки від Сонця і утворюють з ним пряму лінію. Через посилене електромагнітне випромінювання Сонця зв’язок між технікою на Марсі і на його орбіті та Землею порушується. Тоді, за даними Китайського національного космічного управління, марсохід і зонд завершили необхідне переналаштування, припинили проводити наукові дослідження і перейшли в «сплячий режим», при якому проводили тільки моніторинг навколишнього середовища. Відзначається, що фахівці продовжили вести спостереження і вперше отримали дані про перешкоди, що виникають через сонячну інтерференцію. Представники різних країн провели спільний аналіз впливу електромагнітних хвиль при відправці сигналів, які передаються через два транспондери на Землю крізь сонячний вітер.

Марсохід Zhurong здійснив посадку на поверхні планети 15 травня 2021 року, а 22 травня самохідний апарат успішно з’їхав по трапу з посадкової платформи.