Новини за 01.01.2022-06.01.2022

PER ASPERA AD ASTRA

Компанія Blue Origin приєднується до американської військової програми «Rocket Cargo»

Компанія Blue Origin підписала угоду про співпрацю з ЗС США щодо вивчення можливості використання свої ракети для транспортування вантажів і людей по всьому світу. 29 грудня речник Транспортного командування США (U.S. Transportation Command, U.S. TRANSCOM) повідомив, що Угода про спільні дослідження та розробки (cooperative research and development agreement, CRADA) з Blue Origin була підписана 17 грудня.

U.S. TRANSCOM контролює глобальні операції з військово-логістичного забезпечення. Командування минулого року підписало аналогічні угоди з компаніями SpaceX і Exploration Architecture Corp. (XArc). Blue Origin — третя компанія, яка підписала CRADA за програмою ракетних вантажів (“rocket cargo”). Відповідно до CRADA, компанії зобов’язуються ділитися інформацією про свої продукти та можливості, але ЗС США не зобов’язуються нічого купувати. Аналіз галузевих даних, проведений U.S. TRANSCOM, допоможе новоствореній програмі “rocket cargo”, яку реалізують Дослідницька лабораторія ВПС і Космічні сили США. ВПС у своїй бюджетній пропозиції на 2022 фінансовий рік вимагають $ 47,9 млн на проведення досліджень і демонстрацій використання ракет для перекидання вантажів.

Компанія Blue Origin має суборбітальну ракету-носій New Shepard багаторазового використання, яка використовується для космічного туризму, а також розробляє важку орбітальну ракету-носій New Glenn з першим ступенем багаторазового використання. Багаторазові ступені та капсули, які забезпечують посадку космічних туристів за допомогою парашутів, є технологіями, які знадобляться для доставки вантажів у будь-яку точку на Землі.

 

У 2021 році Китай досяг видатних досягнень в аерокосмічній галузі

У 2021 році Китай досяг видатних досягнень в аерокосмічній галузі, тим самим зробивши величезний внесок у мирне використання космосу людством. Про це 27 грудня 2021 року заявив офіційний представник МЗС КНР Чжао Ліцзянь на відомчій прес-конференції у Пекіні. За день до цього екіпаж космічного корабля Shenzhou-13 вдруге здійснив вихід у відкритий космос, успішно виконавши всі поставлені завдання.

«За рік, що минає, китайська космонавтика досягла одного за іншим нових успіхів: зонд Tianwen-1 приземлився на Марс, марсохід Zhuzhong приступив до дослідження Червоної планети, дали старт початку будівництва космічної станції Tiangong, і Китай встановив новий світовий рекорд за кількістю космічних запусків. Двічі було зроблено пілотовані космічні польоти, китайці залишили все нові та нові сліди у космосі», – зазначив китайський дипломат.

«З моменту запуску Shenzhou-13 китайські космонавти вже двічі виходили у відкритий космос, внаслідок чого загальна кількість виходів китайських космонавтів у відритий космос цього року зросла до чотирьох, причому всі без винятку пройшли з повним успіхом. Крім здійснення повсякденної науково-дослідної роботи, китайські астронавти також провели урок із космічної станції Tiangong, показавши своє життя та роботу на орбіті, а також продемонструвавши різні експерименти в умовах невагомості, тим самим популяризуючи космічні знання серед населення. Приголомшливі відео та фотографії Землі, зроблені китайськими космонавтами з космічної станції, як ніколи пробуджують у нас гарячу любов до нашої планети, нашого спільного будинку. Дивлячись на сяюче безкрайнє зоряне небо, у своїх серцях ми завжди разом із космонавтами Shenzhou-13. Ми уважно стежимо за їхньою роботою та життям у космосі, радіємо за кожен найменший прогрес на космічній станції. Вони – наші національні герої та дружні посланці людства до космосу», – сказав Чжао Ліцзянь.

Він також зазначив, що Китай своїми великими космічними досягненнями зробив значний внесок у мирне використання космосу на благо всього людства.

«Всесвіт величезний і безмежний, і немає межі його дослідженням. Ми всі пристрасні мрійники. Дослідження Всесвіту – це спільна справа людства, і вона має служити всьому людству. Кожне досягнення китайської космонавтики не тільки множить китайські чудеса, а й робить свій внесок у мирне використання космосу. Китай, незмінно відданий інтересам і добробуту всього людства, а також мирному використанню космічного простору, і надалі прийматиме відкриту позицію для розширення міжнародного співробітництва та обмінів на основі принципів «мирне освоєння, рівноправне користування та спільний розвиток». Ми розраховуємо працювати разом з усіма країнами, щоб безперервно добиватися нового прогресу в освоєнні космосу і виводити мир та розвиток у людському суспільстві на новий щабель», – сказав офіційний представник зовнішньополітичного відомства Китаю.

 

Японія планує, щоб астронавт JAXA став першим «неамериканцем», що приєднається до висадки NASA на Місяць

Нещодавно обраний прем’єр-міністр Японії поставив мету до кінця десятиліття відправити японських астронавтів на Місяць у рамках програми під керівництвом США «Артеміда».

«Ми будемо просувати проект «Артеміда» для виконання пілотованих дій на Місяці, а наприкінці 2020-х років ми спробуємо здійснити висадку японських астронавтів на Місяць», — заявив прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, який вступив на посаду та сформував свій кабінет у жовтні. Про це він заявив 28 грудня під час засідання Стратегічного штабу з космічного розвитку.

Ф.Кісіда сказав, що ця мета є частиною переглянутої дорожньої карти космічної політики, яку він подає на затвердження уряду. Новий фінансовий рік Японії починається 1 квітня. Переглянута дорожня карта закликає до співпраці з приватним сектором Японії для розробки місяцеходів з екіпажем та інших «систем, необхідних для діяльності людини на Місяці».

«Крім того, — сказано в переглянутій дорожній карті, — ми плануємо висадити японця [астронавта] на Місяць до кінця 2020-х років, щоб реалізувати мету стати першим неамериканцем, який це зробив».

 

Китайська компанія Orienspace планує запуск РН Gravity-1 у 2023 році

Нова китайська ракетна компанія Orienspace представила плани з розробки РН серії Gravity. Так, компанія вже схвалила плани побудови твердопаливної ракети Gravity-1 і починає виготовляти перший прототип. Перший запуск планується у 2023 році. РН Gravity-1 буде здатна виводити до 3 тон на низьку навколоземну орбіту.

РН Gravity-2 заввишки 50 м дебютує у 2024 році.

РН Gravity-3 буде оснащена рідинними двигунами та зможе повертатися на морську платформу. Перший політ заплановано на 2025 рік.

Починаючи з 2030 року компанія Orienspace планує розпочати експерименти з комерційними ракетними перевезеннями та розглядає можливість організації польотів космічних туристів. Компанія також думає про видобуток ресурсів з космосу.

 

Індійська космічна асоціація прагне зробити Індію самостійною у космічній галузі

Індійська космічна асоціація (ISpA), що була створена 11 жовтня 2021 року, включає як великих державних підрядників, так і приватні стартапи. ISpA має на меті проводити пропаганду політики та взаємодіяти з усіма зацікавленими сторонами, включаючи уряд та його агенції, такі як ISRO, IN-Space, NSIL, DoT, а також міжнародні агенції, щоб зробити Індію самостійною та технологічно розвиненою, заявив 27 грудня в інтерв’ю виданню Telangana Today генеральний директор ISpA генерал-лейтенант у відставці А.К. Бхатт.

 

SOUTHCOM планує розширити свою військову космічну присутність у Північній та Південній Америці

Південне командування ЗС США (U.S. Southern Command, SOUTHCOM) планує розширити свої військову космічну присутність у Північній та Південній Америці, щоб допомогти країнам-партнерам, зокрема, у боротьби зі злочинністю, від торгівлі наркотиками до вирубки лісів і незаконного вилову риби.

Небагато країн Західної півкулі мають космічні можливості, але багато хто отримує вигоду з обміну супутниковими даними з відкритих джерел. SOUTHCOM в основному співпрацює з обізнаності про космічну обстановку з Бразилією, Колумбією, Чилі, Аргентиною та Перу.

SOUTHCOM вже ділиться відкритими космічними даними з країнами-партнерами. Ці дані допомагають відслідковувати та припиняти незаконну діяльність, що збагачує транснаціональні злочинні організації. Свою перевагу SOUTHCOM вбачає в наявності у них доступу до більшої кількості космічних апаратів, та недорогих відкритих даних ДЗЗ. За 5-10 років SOUTHCOM планує здійснювати моніторинг всіх кораблі в океані, особливо суден, що займаються незаконним рибальством. У більшості випадків ці дані не будуть секретними, тому командування зможемо поділитися ними з американськими країнами-партнерами.

Сьогодні за цей регіон з американцями змагаються Росія та Китай, які вже розмістили свої космічні обсерваторії та станції стеження у Бразилії, Аргентині та Чилі.

 

Китайський супутник Beijing-3 демонструє рекордну продуктивність зйомки

28 грудня китайські вчені, які беруть участь у супутниковому проекті Beijing-3, заявили, що китайському супутнику вагою в одну тонну вдалось надшвидко провести зйомку з високою розрізненістю, яка дозволила ідентифікувати окремі військові машини та встановлену на них зброю. Комерційний супутник Beijing-3, запущений Китаєм у червні цього року, сканував територію площею 1470 квадратних миль у затоці Сан-Франциско (США). За повідомленням видання The South China Morning Post, яке посилається на результати, опубліковані цього місяця в китайському рецензованому журналі «Spacecraft Engineering», супутник зняв цю територію за 42 секунди.

Beijing-3 має унікальну здатність: він може нахилятися та відхилятися зі швидкістю до 10 градусів на секунду, зберігаючи якість зображення під час обертання, повідомив провідний науковець Ян Фанг, керівник проекту DFH Satellite Company під керівництвом Китайської академії космосу і техніки. Зазвичай супутникові камери завмирають на час зйомки високої чіткості, і тільки за такою умовою зображення не спотворюється геометрично. Тому їм іноді доводиться кілька разів облітати регіон, щоб просканувати всю територію інтересу, або працювати в тандемі з іншими супутниками.

Маневреність Beijing-3 означає, що спостереження великих територій інтересу можливе на одному витку. Мова йде про такі площинні об’єкти, як річка Янцзи довжиною 3915 миль, що є найдовшою річкою в Азії, яка тягнеться від східного узбережжя Китаю до західного Тибетського плато. Розрізненість зображень Beijing-3 недостатня, щоб конкурувати з американськими супутниками, такими як Worldview-4 компані Lockheed Martin, що робить зображення з розрізненістю 30 см на піксель. Beijing-3 може робити знімки з розрізненістю 50 см на піксель у кращому випадку, але час відгуку китайського супутника приблизно в два-три рази менший, ніж у Worldview-4, який вивели з експлуатації у 2019 році, менш ніж через три роки після його запуску в 2016 році через збій у системі стабілізації.

Звіт про Beijing-3 з’явився на тлі зростаючого занепокоєння в США, що китайські космічні технології ростуть шаленими темпами. Генерал Девід Томпсон, заступник начальника оперативного управління Космічних сил США, попередив раніше цього місяця, що Китай може обігнати США за космічними можливостями до 2030 року.

«Той факт, що, по суті, вони в середньому будують, розробляють та оновлюють свої космічні можливості вдвічі швидше, ніж ми, означає, що дуже скоро, якщо ми не почнемо прискорюватись наші можливості розвитку та доставки космічних апаратів, ми відстанемо від них», – сказав Томпсон, додавши, що це може статися вже у 2030 році.

 

Китай прискорює плани розгортання місячної бази в космічній гонці з США

27 грудня державні ЗМІ Китаю повідомили, що Китай планує розгорнути дослідницьку базу на Місяці орієнтовно до 2027 року, на вісім років раніше, ніж планувалося. Про це повідомив заступник директора Китайського національної космічної адміністрації (China National Space Administration, CNSA) У Яньхуа (Wu Yanhua), який зазначив, що раніше розгортання китайської місії з висадки на Місяць Chang’e 8 було сплановано не раніше 2035 з метою проведення наукових експериментів. Нове завдання місії полягає у розміщенні до 2027 року безпілотної дослідницької станції на поверхні Місяця.

Заступник директора CNSA не повідомив подробиць зміни планів, але підкреслив, що метою місії є «побудувати міцну основу для мирного використання місячних ресурсів». За оцінкою експертів, зміни у китайській місячній програмі можуть бути продиктовані побоюваннями, що в американській програмі NASA «Артеміда» закладена можливість захоплення територій на Місяці.

Програма «Артеміда» планувала відправити американських астронавтів на Місяць до 2024 року. Однак, на відміну від програми «Apollo», нова програма спрямована на забезпечення тривалого перебування астронавтів на Місяці, а також на розгортання масштабних об’єктів на орбіті Місяця та на його поверхні.

 

На супутникових знімках представлено наслідки бомбардування Ізраїлем сирійського порту

Супутникові знімки компанії Planet Labs показують наслідки нанесеного 28 грудня ізраїльського авіаудару по сирійському порту Латакія, метою якого, як повідомляється, була партія зброї та боєприпасів. Повітряний наліт, імовірно, здійснений літаками ВПС Ізраїлю з боку Середземного моря, призвів до величезної пожежі в портовому об’єкті, для взяття під контроль якої пожежниками знадобилося багато годин.

На супутниковому знімку видно пошкодження кількох транспортних контейнерів, схоже, в результаті чотирьох окремих ударів високоточної зброї. Станом на 29 грудня над портом все ще виднілися клуби диму, хоча загальні пошкодження, здається, були обмежені самим контейнерним терміналом, без видимої шкоди для території, що безпосередньо оточує порт. Атака виглядає так, ніби вона була надзвичайно точною, вражаючи лише окремі групи контейнерів.

 

У Росії проведено випробування киснево-водневого двигуна для РН «Ангара-А5»

29 грудня 2021 року у випробувальному комплексі Воронезького центру ракетного двигунобудування (входить до інтегрованої структури ракетного двигунобудування НВО Енергомаш ім. академіка В.П. Глушка Держкорпорації «Роскосмос») успішно проведено вогневе випробування киснево-водневого ракетного двигуна розгінного блоку КВТК ракети-носія важкого класу «Ангара-А5». Увімкнення двигуна, робота на заданих режимах, а також зупинка пройшли відповідно до закладеної програми випробування.

Киснево-водневий ракетний двигун РД-0146Д1 тягою 9 тон є однією з версій лінійки двигунів РД-0146 розробки «Конструкторського бюро хімавтоматики». Це перші у Росії ракетні двигуни, виконані за безгенераторною схемою, а також перші у світі рідинні ракетні двигуни, виконані за незалежною двовальною схемою подачі компонентів палива з послідовною подачею газу на турбіни. Вказана обставина дозволила продемонструвати працездатність системи подачі з оптимальними характеристиками агрегатів.

На даний момент проведено три пуски ракети «Ангара-А5», у двох з них випробуваний розгінний блок «Бриз-М», третій проведений з новим розгінним блоком типу ДМ.

 

2021 рік став рекордним за кількістю пусків ракет за всю історію космонавтики

Офіційно зареєстровані загальнодоступні дані кількості пусків космічних ракет у світі поки що відсутні, але за даними порталу Space Launch Report минулого року скоєно рекордну кількість пусків, навіть без урахування двох «не анонсованих» можливих спроб Ірану відправити в космос ракети Simorgh. За даними порталу всього за 2021 рік проведено 144 пуски, з яких 133 успішні. У результаті минулого року скоєно рекордну кількість пусків, побито історичний рекорд 1967 року (тоді зі 139 спроб 122 увінчалися успіхом), а також побито рекорд успішних запусків 1976 року (125 успішних зі 131).

Загалом за минуле десятиліття кількість спроб ракетних пусків у світі подвоїлася — з 2000 по 2010 роки урядові та приватні структури в середньому реалізовували по 70 ракетних проектів на рік. З того часу відбулося вибухове зростання активності китайської космічної індустрії, а також активності американської SpaceX, яка відправила першу ракету Falcon 9 у космос у 2010 році. До менш значущих чинників входить посилення активності інших приватних компаній, на зразок американської Rocket Lab, що здійснювала в 2021 році пуски шість разів. Якщо до 2010 року Китай відправляв у космос менше 10 ракет щорічно, то за останнє десятиліття кількість пусків стрімко збільшилася до 56 у 2021 році, 53 місії увінчалися успіхом.

2021 рік став рекордним роком і для SpaceX, що продовжує розширювати угруповання супутників зв’язку Starlink. Компанія вивела на орбіту 31 ракету Falcon 9, усі пуски були успішними. Ще важливіше, що компанія виконала всі завдання, використовуючи всього дві нових багаторазових перших ступені – 29 пусків здійснювалися з використанням блоків, що вже були в експлуатації. Ця технологія дозволила США вийти на 1 місце за кількістю пусків – країна вивела на орбіту 51 ракету, 48 пусків були вдалими. Загальний внесок у ракетну індустрію США зробили і компанії Rocket Lab, United Launch Alliance, Astra, Northrop Grumman, Virgin Orbit. До лідерів минулого року також увійшли Росія, ЄС та Індія.

Статистика не враховує спроби суборбітальних польотів, на зразок тієї, що була зроблена Blue Origin. Система New Shepard здійснила такі польоти шість разів, із них три рази – з екіпажем. Компанія розраховує щонайменше подвоїти кількість польотів у 2022 році за рахунок «космічних туристів». Що стосується «повноцінних» орбітальних пусків, в 2022 їх може бути ще більше, ніж у минулому. Китай планомірно нарощує інтенсивність робіт у космічній індустрії, SpaceX має намір і надалі виводити супутники Starlink на орбіту, власні дебюти планують багато приватних ракетних компаній. За оцінками деяких експертів, цього року буде зроблено близько 150 запусків.

 

Адміністрація президента США планує продовжити експлуатацію МКС до 2030 року

Адміністрація президента США Джо Байдена офіційно підтримує продовження роботи Міжнародної космічної станції до кінця десятиліття. У заяві, опублікованій NASA 31 грудня, зазначено, що Білий дім пропонує продовжити експлуатацію МКС до 2030 року. Діючий закон США, востаннє переглянутий у 2015 році, визначає політику США щодо експлуатації МКС щонайменше до 2024 року. За останні роки було зроблено кілька спроб щодо офіційного продовження дозволу на експлуатацію МКС з 2024 до 2028 або 2030 років.

Одного рішення Білого дому для продовження роботи МКС до кінця десятиліття недостатньо. NASA заявило, що працюватиме з партнерами — Канадою, Європою, Японією та Росією — «щоб дозволити продовжити дослідження в цій унікальній орбітальній лабораторії до кінця цього десятиліття». Європейське космічне агентство вже заявило про готовність продовжити експлуатацію МКС. «Я вітаю це оголошення та подаю пропозицію державам-членам ЄКА щодо продовження експлуатації МКС до 2030 року», — написав у твіттері Йозеф Ашбахер, генеральний директор ЄКА.

Більшою проблемою, однак, буде утримання Росії в партнерстві з МКС. Російське керівництво висловлює сумніви як щодо технічної здатності МКС працювати до кінця десятиліття, зважаючи на проблеми з російським сегментом станції, так і щодо бажання створити власну російську космічну станцію. Геополітика залишається фактором майбутньої участі Росії в МКС, особливо з огляду на події останніх тижнів, коли Росія демонструє підготовку вторгнення в Україну. На роботу МКС не вплинули санкції через анексію Росією Криму та вторгнення на Схід України в 2014 році, але після спілкування 7 грудня між президентами Джо Байденом і Володимиром Путіним представники США заявили, що «те, чого ми не зробили в 2014 році, ми готові зробити зараз».

 

Китай має на меті протягом 2022 року добудувати свою космічну станцію

Після 48 успішних запусків у 2021 році головний космічний підрядник Китаю, China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC), планує здійснити понад 40 орбітальних запусків цього року, шість з яких в інтересах завершення будівництва космічної станції Tiangong. Вантажний космічний корабель Tianzhou-4 буде запущений ракетою Long March 7 з космодрому Веньчан до основного модуля Tianhe орієнтовно в березні або квітні, після завершення поточної шестимісячної пілотованої місії Shenzhou-13.

Третя пілотована місія, Shenzhou-14, буде відправлена після Tianzhou-4. Три космонавти цієї місії перебуватимуть на борту модуля Tianhe для забезпечення прибуття модулів Wentian і Mengtian вагою понад 20 тон, запуски яких плануються у червні та серпні відповідно. Приєднання до станції модулів Wentian і Mengtian мають завершити її Т-подібну архітектуру. Вантажний корабель Tianzhou- 5 буде запущено перед черговою пілотованою місією Shenzhou-15, обидва запуски заплановані на кінець року.

Планується, що космічна станція Tiangong працюватиме на орбіті щонайменше десять років.

 

Іранська РН Simorgh з трьома корисними навантаженнями на борту, імовірно, не вийшла на орбіту

Іранська РН Simorgh, імовірно, зазнала чергової невдачі під час запуску 30 грудня 2021 року. Іранські ЗМІ повідомляють, що ракета була запущена з космічного центру Імама Хомейні о 03:30 UTC (07:00 за місцевим часом) 30 грудня з трьома корисними навантаженнями на борту, і хоча було оголошено про успішний запуск, жодних нових об’єктів на орбіті виявлено не було. Повідомляючи про запуск 30 грудня, іранські ЗМІ стверджують, що РН Simorgh здійснила успішний запуск, досягнувши висоти 470 км і швидкості 7,35 км/с (перша космічна швидкість – 7,91 км/с). Через це, імовірно, ракета не вийшла на орбіту, що поставило питання, чи був це успішний суборбітальний випробувальний запуск, чи невдала спроба виведення корисного навантаження на орбіту.

Про тип корисних навантажень не повідомлялось. Раніше, в грудні 2021 року, Ісламське агентство новин (IRNA) повідомляло, що Тегеран готується найближчим часом запустити чотири супутники – Zafar 2, Pars 1, Nahid 1 і Nahid 2. Супутник ДЗЗ Zafar 2 є спадкоємцем попередньої моделі Zafar 1, який був запущений два роки тому за допомогою РН Simorgh, але не зміг вийти на орбіту. Супутник Pars 1 також є супутником ДЗЗ, він оснащений камерою з роздільною здатністю 15 м. Супутники типу Nahid є телекомунікаційними супутниками.

США засуджують запуски супутників Ірану, в тому числі цивільного призначення. На даний час Вашингтон веде переговори з Тегераном у Відні, предметом яких є відновлення ядерної угоди з Іраном – міжнародної угоди 2015 року, від якої США відмовилися у 2018 році, ввівши санкції проти Ісламської Республіки. У відповідь Тегеран посилив свою ядерну програму. Іран і США ведуть переговори про взаємне повернення до виконання ядерної угоди, але переговори поки не дали результатів.

 

Супутниковий моніторинг російських військових баз, створений незалежними українськими журналістами

У березні 2021 р. Росія почала суттєве нарощення сил на кордонах України та в окупованих Криму і частинах Донецької та Луганської областей.

Восени 2021 р. почався другий етап нарощування, і за різними оцінками, зараз у безпосередній близькості від кордонів України або на окупованій території перебуває не менш 120 тис. військових, важка техніка, артилерійські та ракетні системи армійського рівня, засоби ППО та логістичної підтримки військ.

На інтерактивній карті (точками/полігонами) показано відомі з відкритих джерел місця розташування техніки, де останнім часом відбувалися зміни. Основним джерелом даних в даному проекті використовуються знімки супутника Sentinel-1 (прикладний інтерфейс програмування Sentinel Hub EO Browser).

Використані супутникові зображення, отримані радарним датчиком, які не залежать від погоди й часу доби. Супутники Sentinel-1 знімають місцевість щонайменше раз на шість днів, водночас, через відносно невелику просторову розрізненість (10×10 метрів – 1 піксель), окремі одиниці техніки побачити неможливо, натомість її скупчення видно як набір більш яскравих точок.

Як приклад, військова база в Єльні (Смоленська область), для якої є детальні супутникові фото за листопад 2021 р. На супутниковому знімку компанії MAXAR видно вишикувані ряди важкої техніки. Білою лінією показані кордони майданчика з технікою. Праворуч, на радарному знімку Sentinel-1 вся ця техніка всередині білого контуру виглядає як кластер кольорових пікселів, більш яскравих, ніж тло.

Для порівняння, знімок тієї ж території, але за попередній період (листопад 2020 р.). Видно, що техніки (скупчення яскравих пікселів у білому контурі) на ньому немає.

 

Космічні війська Повітряно-космічних сил РФ виконали понад 3,5 тисячі спеціальних робіт з контролю космічного простору

У рамках несення бойового чергування із забезпечення контролю космічного простору у 2021 році Космічні війська ПКС РФ виконали понад 3,5 тисяч спеціальних робіт з контролю змін космічної обстановки. Протягом минулого року фахівці Головного центру розвідки космічної обстановки (ГЦ РКО) виявили та прийняли на супровід понад 1700 космічних апаратів та здійснили контроль за виведенням їх на орбіти, а також забезпечили прогнозування та контроль припинення балістичного існування понад 400 космічних об’єктів.

Особлива увага фахівцями ГЦ РКО приділялася контролю складу та стану орбітальних угруповань іноземних космічних систем, а також запобіганню небезпечним зближенням космічних апаратів з іншими космічними об’єктами. Крім того, за повідомленням МО РФ, російські системи попередження про ракетний напад, управління космосом та ППО у 2021 році зафіксували понад 170 запусків російських та іноземних балістичних і космічних ракет. За даними МО РФ, РЛС нового покоління типу «Воронеж» становлять основну російської системи попередження про ракетний напад.

Для виявлення можливих запусків ракет на даний час введено в експлуатацію сім РЛС типу «Вороніж» у Ленінградській, Калінінградській, Іркутській, Оренбурзькій областях, Краснодарському, Красноярському та Алтайському краях. У Мурманській області продовжуються роботи зі створення нових радіолокаційних систем.

 

Об’єкт, що утворився через невдалий запуск російської РН «Ангара А5», може впасти на Землю найближчим часом

За оцінкою популярного блогера і астрофізика Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики Джонатана МакДауелла (Jonathan McDowell), розгінний блок Persei з габаритно-масовим макетом корисного навантаження IPN, невдалий запуск якого російською ракетою Angara A5 відбувся 27 грудня з Плесецьку, найближчим часом здійснить неконтрольований вхід в атмосферу Землі. «Об’єкт IPN/Persei, що залишився на низькій орбіті через відказ розгінного блоку Persei, має масу близько 20 тон з паливом (до 3-4 тон без палива). Очікується, що він здійснить неконтрольований вхід в атмосферу Землі між 13:30 UTC і 23:30 UTC 5 січня» (між 15:30 5 січня та 01:30 6 січня за київським часом) – повідомив Дж. МакДауелл у твіттері 5 січня. «Будь-яка шкода від уцілілих уламків буде незначною (може пом’яти дах якогось бідняка, але це не знищить людство)», – додав він.

Іншій експерт з космічних питань, Анатолій Зак (Anatoly Zak), також 5 січня повідомив: «Злощасний космічний буксир Persei завтра впаде на Землю (ось як він виглядає, це серйозно!) Його ~18 тон палива, ймовірно, було вичерпано, тому залишилось близько 3,5 тон металу, які зануряться в атмосферу».

При цьому російські офіційні джерела та багато ЗМІ відзначили випробувальний запуск ракети «Ангара» як успішний. Навіть через два дні після невдалого запуску державна російська служба новин RT опублікувала статтю, в якій говорилося, що розгінний блок «Персей» значно покращить характеристики ракети-носія «Ангара А5». У прес-службі «Роскосмосу» заявили: «Пуск був військовий, не з Байконура, не зі Східного і навіть не з Гвіанського космічного центру, а з військового космодрому. Замовник пуску – Міноборони. Усі коментарі – від військового відомства».

 

П’ять світових держав зобов’язались запобігти ядерній війні

3 січня лідери п’яти ядерних держав світу прийняли спільну заяву та пообіцяли запобігти розповсюдженню ядерної зброї, а також заявили, що ядерна війна не є варіантом. У спільній заяві Китай, Франція, Росія, Великобританія та США заявили: «Ми твердо переконані, що подальше поширення такої зброї необхідно запобігти».

Далі в заяві говориться: «Ядерну війну неможливо виграти і ніколи не слід вести».

Було також підтвердження, що «ядерна зброя — доки вона існує — повинна служити оборонним цілям, стримувати агресію та запобігати війні».

Постійні п’ять членів Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй (Р5) погодились «сумлінно вести переговори щодо ефективних заходів, пов’язаних із якнайшвидшим припиненням гонки ядерних озброєнь і ядерного роззброєння, а також щодо договору про загальне та повне роззброєння під суворим і ефективним міжнародним контролем».

Заява була оприлюднена після того, як останній перегляд Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), який вперше набув чинності в 1970 році, був перенесений із запланованої дати 4 січня на кінець цього року через пандемію COVID-19.

 

Телескоп James Webb успішно розгорнув теплозахисний екран

4 січня команда управління завершила розгортання сонячного екрана космічного телескопа NASA James Webb Space Telescope (JWST), що дозволило місії перейти до розгортання самого телескопа. Команда управління завершила натягування останніх двох шарів п’ятишарового сонцезахисного екрана 4 січня після натягу перших трьох шарів напередодні. Завдяки натягу матеріал каптон (Kapton material) з алюмінієвим покриттям приймає остаточну форму та забезпечує розділення шарів, що забезпечує охолодження телескопу.

Розгортання сонцезахисного екрану розміром приблизно з тенісний корт, було однією з найбільших технічно складних операцій при встановленні телескопа. Після розгортання сонцезахисного екрану команда управління планує розпочати розгортання дзеркал телескопа. У той час як початковий графік передбачав одноденну перерву між завершенням натягування сонцезахисного екрану та розгортанням вторинного дзеркала телескопа, NASA оголосило ввечері 4 січня, що вранці 5 січня розгорне вторинне дзеркало. Проте розгортання телескопа не вважається таким складним, як розгортання сонцезахисного екрану.

 

Космічна програма Індії поступово відновлюється

Після року, відзначеного незначною активністю запусків та однією гучною невдачею, керівник космічної програми Індії каже, що очікує набагато більше у 2022 році, включаючи випробувальний політ без екіпажу у рамках програми пілотованих польотів в космос. У новорічному повідомленні, опублікованому 3 січня, голова індійського космічного агентства (ISRO) К. Сіван визнав, що 2021 рік був для агентства втраченим роком, але висловив оптимізм щодо наступного року.

«Є відчуття, що протягом 2021 року в ISRO сталося дуже мало подій. Це відчуття пов’язане насамперед із меншою кількістю запусків», – написав він. Однак він подякував співробітникам ISRO за «дуже значний внесок» як в діючі місії, так і в ті, що ще розробляються. У 2021 році ISRO здійснила лише два запуски. У лютому РН PSLV запустила кілька супутників для Індії, Бразилії та США. В серпні РН GSLV мала вивести на геосинхронну орбіту супутник ДЗЗ, проте несправність верхньої ступені не дозволила корисному навантаженню досягти орбіти.

У повідомленні Сіван відмітив, що основну причину збою виявлено, хоча ISRO не розкрила подробиць цього розслідування або наданих рекомендації. «Необхідні зміни в дизайні вносяться для підвищення надійності відповідних систем», – написав він.

Сіван сказав, що «найближчим завданням» ISRO є три запуски наукових місій дослідження Землі. Дві з них, EOS-4 і EOS-6, будуть запущені на РН PSLV, а EOS-2 буде на першому запуску Small Satellite Launch Vehicle, спеціальної ракети-носія для запуску малих супутників, яка розробляється протягом кількох років. Конкретного графіка цих запусків він не представив.

Ключовою ініціативою цього року стане індійська програма пілотованих польотів в космос Gaganyaan. У серпні 2018 року прем’єр-міністр Нарендра Моді оголосив про мету здійснити перший пілотований запуск до серпня 2022 року, до 75-ї річниці незалежності Індії. Однак це не відбудеться через затримки, які індійські офіційні особи об’яснили пандемією.

Сіван сказав, що тривають випробування двигунів, систем евакуації екіпажу та парашутів, а також навчання кандидатів в астронавти в Індії. «Є директива про запуск першої безпілотної місії до 75-ї річниці незалежності Індії, і всі зацікавлені сторони докладають максимум зусиль для виконання графіка», – написав він. «Я впевнений, що ми зможемо досягти цієї мети».

 

Північна Корея запустила балістичну ракету

5 січня Північна Корея запустила балістичну ракету біля свого східного узбережжя, повідомила влада Японії та Південної Кореї. Це перша в цьому році демонстрації сили ядерною країною. Берегова охорона Японії, яка першою повідомила про запуск, заявила, що снаряд може бути балістичною ракетою. Міністр оборони Японії Нобуо Кіші повідомив, що підозрювана ракета пролетіла близько 500 км (310,7 миль) і впала за межами виключної економічної зони Японії. МО Японії представило карту запуску північнокорейської ракети.

Об’єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї (JCS) заявив, що ракета була запущена з наземної пускової установки у східному напрямку близько 8:10 ранку за місцевим часом (23:10 UTC 4 січня). Індо-тихоокеанське командування США (U.S. Indo-Pacific Command) заявило, що знає про «запуск балістичної ракети», але оцінює, що він «не становить безпосередньої загрози для персоналу або території США або для наших союзників».