Вебінар з продовольчої безпеки в університеті природничих і гуманітарних наук Седльца (Польща)

PER ASPERA AD ASTRA

Питання продовольчої безпеки та впливу війни в Україні на глобальну продовольчу безпеку обговорювалося науковцями України та Польщі в університеті природничих і гуманітарних наук Седльца.

Стан глобальної продовольчої безпеки в умовах війни в Україні окреслив  декан факультету права, публічного управління та національної безпеки Поліського університету –  Віталій Данкевич. 

Через вторгнення російських військ в Україну Росія може спричинити гуманітарні продовольчі кризи у ряді країн світу. Тому війна Росії проти України – це війна і проти країн Близького Сходу та Північної Африки, які є основними імпортерами продовольства з України.

Згідно з даними Державної митної служби України, за підсумками 2021 р. Україна експортувала агропродовольства на суму $27,9 млрд. У 2021 р. Зафіксовано найбільші в історії України обсяги експорту пшениці – 20071 тис. т, м’яса птиці – 459 тис. т, заморожених ягід та інших фруктів – 76 тис. т, макаронних виробів – 38 тис. т.

У 2021 році Азія продовжила посилювати свої позиції основного імпортера вітчизняної агропродукції, в черговий раз поспіль закупивши рекордну кількість українських сільгосппродуктів. Вартісні обсяги вітчизняного експорту до країн цього регіону торік збільшилися до $13,7 млрд. Обсяги поставок до країн Африки 2021 р. Також збільшилися: з $2,9 млрд у 2020 році до $3,7 млрд. (дані Державної митної служби України).

Відповідно досліджень Київської школи економіки найбільш залежними від українського імпорту продовольства країнами є Єгипет, Ємен, Індонезія, Бангладеш, Ефіопія,  Ліван,  Лівія,  Пакистан,  Ірак. Враховуючи нинішній стан, а саме війну Росії проти України, дефіцит виробництва та експорту неминучий.