Модуль академічної мобільності “Проблеми української та глобальної безпеки: загрози сталому розвитку”

PER ASPERA AD ASTRA

Поліський національний університет спільно з Мерілендським університетом (США) та Сумським державним університетом провели віртуальний модуль академічної мобільності “Проблеми української та глобальної безпеки: загрози сталому розвитку”. Значна увага була приділена питанням глобальної продовольчої безпеки та зростанням цін на продовольство в умовах війни в Україні. 

За даною тематикою власні дослідження представив декан факультету права, публічного управління та національної безпеки Поліського університету –  Віталій Данкевич. На  вебінарі “Зміни світових цін на продукти харчування в умовах  війни в Україні” було окреслено, що ще до початку війни росії проти України ціни на продовольство значно зросли.  

Україна входить у ТОП-5 світових експортерів продовольства, тому менше ніж за місяць весь світ відчує наслідки війни в Україні.  За даними Міністерства сільського господарства США, на Україну припадає 16% світового експорту кукурудзи (при цьому 30% імпорту кукурудзи до Китаю надходять з України), 12% експорту пшениці, 50% експорту соняшникової олії.

Військові дії на території України спричиняють значне підвищення світових цін на продовольство. Агресія росії проти України загрожує продовольчій та гуманітарній безпеці у багатьох країнах світу.  

За даними ФАО світові ціни на продукти харчування та корми можуть зрости на 8-20% унаслідок війни росії проти України. За даними Bloomberg ф’ючерси на пшеницю до кінця року становитимуть у середньому $11 або більше за бушель, а кукурудзу – приблизно $7,75 за бушель або вище. Це на 30% більше, ніж на кінець 2021 року. 

За оцінками щорічного Global Hunger Index, до війни з Україною 47 країн, переважно з Африки та Азії, доволі серйозно страждали від недоїдання та голоду. В умовах відсутності постачання продовольства з України цей перелік може зрости до 60 країн. Крім того, міжнародні санкції можуть перервати російський експорт. 

ФАО повідомила, що 50 країн, у тому числі багато з найменш розвинених країн, залежать від Росії та України на 30% або більше у поставках пшениці. Кількість недоїдаючих людей у світі може зрости на 8-13 мільйонів в 2022-2023 роках.