Новини за 29.07.2020 – 03.08.2020

PER ASPERA AD ASTRA

Росія і США почали переговори з безпеки у космосі

У Відні в понеділок, 27 липня, вперше з 2013 року почалися консультації міжвідомчих делегацій Росії та США, на яких сторони обговорять актуальні питання у сфері міжнародної безпеки у космосі, а також у сфері контролю над озброєннями. Консультації почались після того, як США та Великобританія звинуватили Росію в запуску протисупутникової зброї минулого тижня. Планується, що консультації триватимуть до 30 липня.
На зустрічі планується робота трьох груп. Консультації почалися із засідання робочої групи з безпеки в космосі, у подальшому зберуться групи по контролю за ядерною зброєю, по транспарентності і верифікаціям.
Одним із завдань зустрічі є спроба зблизити позиції сторін щодо забезпечення космічної безпеки. У той час як Росія і Китай наполягають на підготовці міжнародного договору про нерозміщення зброї в космосі, США дотримуються іншої точки зору.
На думку Вашингтону, такий договір недоцільний, так як практично неможливо дати визначення космічної зброї і здійснити контроль за дотриманням такого договору.
Помічник держсекретаря США з міжнародної безпеки К.Форд заявив, що Сполучені Штати на переговорах з РФ у Відні мають намір виробити норми конструктивної поведінки в космосі. Вашингтон вважає «поганими ідеями» пропозиції про підготовку міжнародного договору про нерозміщення зброї в космосі, підтвердив К.Форд. «Хороші ідеї, – вважає він, – полягають в тому, щоб знайти кращий спосіб зробити простір більш передбачуваним або стабільним, зберігаючи при цьому до нього доступ».
Американські військові останнім часом все більше концентруються на захисті своїх супутників від держав-конкурентів. Протисупутникові можливості таких країн, за даними Вашингтону, можуть загрожувати орбітальному угрупованню США. Крім того, США побоюються й іншої військової активності в навколоземному просторі. Так, космічне командування США заявило, що у нього є докази того, що Росія нібито випробувала протисупутникову зброю космічного базування. Російська сторона ці твердження спростувала. «Ніяких випробувань зброї в космосі ми не проводимо, – заявив член комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Франц Клінцевич. – Ми як і раніше дотримуємося принципу про неприпустимість розміщення зброї в космосі».

Переглянути джерело

Ракета з виробленими в Україні складовими має злетіти з американського майданчика до кінця поточного року

«Південмаш» уклав контракт на $15 млн з приватною українсько-американською компанією Firefly. Вони будуть спільно виробляти двигуни, до кінця 2020 року ракета-носій має злетіти з американського майданчику. Сподіваємося, це станеться через 6-8 місяців», — заявив голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олександр Бондаренко. За його словами, працівники державного підприємства «Південмаш» вже виконують це завдання.
Ще восени 2019 року американська аерокосмічна компанія Firefly Aerospace, яка співпрацює з NASA і ВПС США, зробила замовлення Південному машинобудівному заводу на серійне виробництво ракетних деталей, серед яких 100 камер згоряння, 500 агрегатів автоматики і 40 турбонасосів.
Українсько-американський стартап Firefly завдяки виробничим потужностям у Техасі, Маямі та Дніпрі планує збирати 24 ракети на рік.

Переглянути джерело

Hypergiant працює над створенням супутників з можливістю перепрограмування

Компанія Hypergiant Industries сумісно з ВПС США працює над створенням нового супутникового угруповання, яке буде складатися з 36 КА. Угруповання буде являти собою систему з можливістю оновлення, яка буде використовуватися у якості полігона для досліджень в навколоземному просторі.
У січні компанія вперше презентувала концепцію угруповання супутників, яке спроможне оновлювати свої функціональні можливості під час перебування у космосі. Що стало приводом отримання Hypergiant фінансування для свого проекту Chameleon Constellation у вигляді грантів для інноваційних досліджень малого бізнесу в інтересах ВПС США. Наприкінці червня вони заявили про випуск першого прототипу апарата. Компанія планує почати виведення своїх апаратів на орбіту вже на початку 2021 року.
Зацікавленість Міністерства оборони США до супутників, які мають можливість перепрограмування, пов’язано з необхідність військових реагувати на нові загрози, що виникають. Hypergiant обрала основою своєї стратегії створення супутників-хамелеонів, які будуть мати можливість перепрограмування на орбіті.
Для створення такого угруповання компанія Hypergiant об’єдналася з ВПС США з метою одержання можливості використання їх системи Platform One у якості базової архітектури угруповання.

Переглянути джерело

Розпочата підготовка до запуску російської ракети «Протон»

Ракета «Протон-М» виведена на стартовий комплекс «Майданчик № 200» космодрому Байконур в неділю, 26.07.2020 р. Після прибуття на стартовий комплекс ракета була піднята вертикально, на ній проводяться остаточні передпольотні перевірки.
Ракета «Протон-М» висотою 191 фут (58,2 метра), побудована Державним космічним науково-виробничим центром ім. Хрунічева, виведе на геостаціонарну орбіту висотою понад 22 000 миль (майже 36 000 кілометрів) два супутники зв’язку «Експрес-80» та «Експрес-103».
Запуск РН «Протон» планується о 21:27:42 GMT 29.07.2020 р. (00:27:42 за київським часом 30.07.2020 р.) Це буде перший з грудня 2019 року політ РН «Протон».

Переглянути джерело

Індійський розвідувальний супутник EMISAT виявив заходи з мобілізації китайських військ у Тибеті

Супутник розвідки Індії EMISAT, що належить Організації оборонних досліджень і розробок (Defence Research and Development Organisation, DRDO) 25.07.2020 р. виявив активізацію на позиціях Народно-визвольної армії Китаю (далі – НВАК) в окупованому Тибеті.
Супутник електронної розвідки (ELINT) Індії EMISAT, вагою близько 436 кг, був успішно запущений на орбіту висотою 748 РН PSLV-C45 1 квітня 2019 року. Супутник призначений для вимірювання електромагнітного спектру, зокрема, для відстеження радіосигналів для визначення характеру та місця розташування джерел радіовипромінювання електронних засобів противника.
За даними, отриманими з супутника, виявлено, що Китайські війська були мобілізовані у секторі Депсанг, окупованому НВАК у 2013 році. Зокрема, виявлено проведення інженерного обладнання окупованої території.
Супутникове спостереження відбулось наступного дня після переговорів між Індією та Китаєм стосовно протистояння китайських та індійських військ в Ладакху. Переговори закінчились безрезультатно, проте обидві сторони погодилися продовжувати зустрічі, спрямовані на деескалацію.

Переглянути джерело

Аргентина запустить КА для моніторингу вирубки лісів

Супутник SAOCOM-1B, виготовлений в Аргентині, має бути запущений з космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида, під управлінням експертів Національної комісії з космічної діяльності Аргентини (CONAE) на цьому тижні.
Основний прилад моніторингу Землі КА SAOCOM-1B – радіолокатор, який працює в мікрохвильовому діапазоні, цілодобово надаючи інформацію про вологість ґрунту, посіви, структуру лісів та зміни льодовиків.

Переглянути джерело

Запуск нової партії супутників SpaceX перенесений на 1 серпня

Запуск, який спочатку передбачалося здійснити ще в кінці червня, кілька разів відкладався через несприятливі погодні умови на космодромі на мисі Канаверал у Флориді і необхідності додаткової технічної перевірки систем.
Чергова, восьма за рахунком, спроба старту, як очікується, буде зроблена 1 серпня в 3:21 за часом Східного узбережжя США зі стартового комплексу LC-39A на космодромі NASA на мисі Канаверал.
Крім 57 КА Starlink, РН Falcon 9 повинна вивести на орбіту два малих КА ДЗЗ Global-5 і 6 американської компанії BlackSky.
Запуск повинен стати десятим з виведення на орбіту групи інтернет-супутників Starlink починаючи з травня минулого року.
Попередня партія з 58 супутників Starlink була запущена 13 червня. Нинішнє орбітальне угруповання SpaceX вже складається з 538 КА. У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів даного типу (а в подальшому – з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в Інтернет.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX планує отримати близько $1 млрд інвестицій, що будуть витрачені на запуск Starlink та інші проекти

На даний час ведуться переговори про можливий продаж акцій компанії по ціні $270/од, але умови можуть змінитися, на реалізацію цієї ідеї необхідно не менше двох місяців. На сьогодні компанію SpaceX оцінюють у $44 млрд.
В ході попереднього раунду фінансування (в березні 2020) компанія залучила $500 млн, на той момент компанію оцінювали в $36 млрд. За весь час існування SpaceX отримала близько $3,5 млрд, а її інвесторами виступають Founders Fund, Google, Baillie Gifford та ін.
Кошти від продажу акцій компанія планує використовувати для запуску проекту широкосмугового інтернету Starlink, а також на тестові польоти космічного корабля Starship та надважкої ракети-носія SuperHeavy.

Переглянути джерело

Сполучені Штати мають намір побудувати атомні електростанції на Місяці та Марсі

Цього тижня Міністерство енергетики США опублікувало офіційний запит на створення ядерної системи енергопостачання, яка дозволить людям довгий час виживати в суворих космічних умовах.
Ідеї з розробки ядерного реактора будуть оцінювати Національна лабораторія Айдахо, Міністерство енергетики та NASA.
Національна лабораторія Айдахо – провідний американський центр з розробки вдосконалених ядерних реакторів, в тому числі мікрореакторів і реакторів, здатних працювати без охолодження водою.
Малі ядерні реактори забезпечують енергетичні можливості, необхідні для космічних дослідницьких місій, які представляють інтерес для федерального уряду, – йдеться у повідомленні Міністерства енергетики.
Міністерство енергетики, NASA і американський підрядник Battelle Energy Alliance, який керує Національною лабораторією Айдахо, планують провести у серпні технічну нараду за участю представників уряду і промисловості за цією програмою.
План складається з двох етапів. Перший – розробка конструкції реактора. Другий – будівництво випробувального реактора. Потім планується розробка системи польоту і посадкового модуля, який зможе транспортувати реактор на Місяць. Мета полягає в тому, щоб до кінця 2026 року були готові реактори, льотна система і спусковий апарат.
Реактор повинен безперебійно виробляти не менше 10 кВт. Міністерство енергетики заявило, що для задоволення енергетичних потреб на Місяці або Марсі, швидше за все, буде потрібно кілька пов’язаних реакторів. За умовами конкурсу реактор повинен важити не більше 7 700 фунтів (3 500 кг), працювати в космосі автономно і з терміном служби не менше десяти років.
Міністерство енергетики заявило, що реактор призначений для підтримки досліджень в області південного полюса Місяця. Конкретний регіон на поверхні Марса для розвідки поки не визначений.
Едвін Лайман, директор з ядерної безпеки в некомерційній організації Union of Concerned Scientists, каже, що його організація стурбована параметрами конструкції і термінами створення найбільш ймовірних реакторів, що використовують високозбагачений уран. Країни, як правило, намагаються скоротити обсяг виробництва збагаченого урану, який можна перетворити на зброю.
Офіційні особи кажуть, що експлуатація ядерного реактора на Місяці стане першим кроком до створення модифікованої версії для роботи в марсіанських умовах.

Переглянути джерело

У США оприлюднено звіт експертів з космічної галузі

Група з понад 120 експертів американських Збройних сил, урядових космічних агентств та приватного сектору 28 липня 2020 р. опублікувала доповідь, в якій закликала щодо збільшення інвестицій у технології та освіту для того, щоб США залишалися домінуючою космічною державою.
Доповідь на 86 сторінках «Стан космічної промислової бази 2020: час дії для підтримання економічного та військового лідерства США в космосі» підсумовує результати травневої конференції під керівництвом Департаменту оборонних інновацій Міністерства оборони США, Науково-дослідної лабораторії ВПС та Космічних сил США.
Ключове положення звіту полягає в тому, що із-за активності Китаю Сполучені Штати ризикують переміститися з позиції світового лідера в галузі космічних досліджень та використання космосу для економічного розвитку. Для вирішення цієї проблеми пропонується збільшити підтримку комерційної космічної галузі та надати військовим більшої ролі у захисті космічних активів цивільного та приватного секторів.
«Китай проголосив та наполегливо виконує свою обіцянку стати провідною світовою наддержавою, в тому числі і в космосі, до 2049 року, тобто до 100-річчя проголошення Китайської Народної Республіки, – йдеться у повідомленні. – Ключовим компонентом стратегії Китаю є витіснення США як провідної сили в космосі та переманювання американських союзників і партнерів від космічних ініціатив, очолюваних США».
Основна рекомендація звіту полягає в тому, щоб уряд США розробив Національну стратегію розвитку космічної промисловості для збереження американського лідерства у космосі (під умовною назвою «Північна зірка») та створив робочу групу для її виконання.
Інші рекомендації:
Розширення ролі Космічних сил США. У звіті рекомендується розширити роль Космічних сил США, які мають захищати комерційну та цивільну космічну інфраструктуру США, подібно тому, як американський флот захищає глобальну морську торгівлю.
Підтримка вітчизняної космічної галузі. Промисловість зазнала фінансової шкоди від пандемії COVID-19, і всі масштаби кризи досі не зрозумілі. Уряд США міг би заохочувати інвестиції в космічну галузь у вигляді облігацій, створення космічних бірж та зобов’язань закуповувати товари та послуги галузі через ці біржі.
Залучення союзників та партнерів у космічну діяльність. Китай намагається переманювати американських союзників шляхом пропозицій спільної участі у розробці глобальних платформ та міжнародної інфраструктури. У відповідь, США повинні поглибити зв’язки з союзниками та партнерами у космічних проектах.
Збільшення інвестицій в освіту. Уряд США має забезпечити стимули для попиту на таланти. Однією з пропозицій можуть стати відповідні програми цільових стипендіатів для громадян США в обмін на роботу у космічній галузі США після закінчення навчання.

Переглянути джерело

НАСА оголосило про плани запустити космічний корабель SpaceX Crew-2 Dragon з космонавтами в 2021 році

НАСА та її міжнародні партнери офіційно призначили космонавтів місії SpaceX Crew-2 навесні 2021 року, повідомило американське космічне агентство 28 липня.
Місія стане наступним польотом корабля Crew Dragon до Міжнародної космічної станції (далі – МКС) за умови успішного завершення:
поточної місії Demo-2, яку планується закінчити у неділю, 2 серпня, коли астронавти НАСА Роберт Бенкен та Даг Херлі повернуться на Землю з космічної станції на борту корабля Crew Dragon;
місії Crew-1 з космонавтами НАСА М.Хопкінсом, В.Гловером, Ш.Уокер та Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) С.Ногути, яку планується запустити у вересні.
До складу Crew-2 входитимуть космонавти НАСА Шейн Кімбро та Меган МакАртур, які будуть виконувати обов’язки командира та пілота космічного корабля.
Космонавти JAXA Акіхіко Хошиде та Європейського космічного агентства (ESA) француз Тома Песке увійдуть до складу екіпажу як спеціалісти місії. Політ європейського космонавта не з російською місією відбудеться вперше з 2011 року.
Цікаво, що член екіпажу поточної місії Demo-2 Б.Бенкен та жінка-космонавт екіпажу Crew-2 Меган Мак-Артур одружені.
Після запуску Crew-2 чотири космонавти проведуть близько півроку на борту МКС разом з трьома космонавтами, які вже працюють на станції.

Переглянути джерело

НАСА покаже у прямому ефірі повернення на Землю Crew Dragon з космонавтами

Місія Crew Dragon Demo-2 стала тріумфом для Комерційної програми НАСА і SpaceX. 30 травня космічний корабель успішно доставив на МКС космонавтів Р.Бенкена і Д.Херлі. Тепер вони готуються повернутися на Землю.
НАСА буде висвітлювати повернення на Землю Crew Dragon в прямому ефірі. Агентство розділило операцію на два етапи і склало їх графік, проте деякі деталі можуть змінитися:
Субота, 1 серпня:
– церемонії прощання з МКС о 17:10 за київським часом.
Неділя, 2 серпня:
– відправка Crew Dragon з астронавтами на Землю о 03:34 за київським часом;
– приводнення в Атлантичному океані заплановано на 22:42 за київським часом.
Рятувальне судно SpaceX підбере Crew Dragon і парашути з води. На кораблі Бенкена і Херлі одразу огляне медична команда.
Якщо Crew Dragon успішно пройде останній етап місії, SpaceX зможе забезпечити регулярні пілотовані польоти НАСА на МКС, починаючи з серпня цього року. Це повинно покласти край залежності НАСА від російських космічних кораблів, вперше з часів програми «Шаттл».

Переглянути джерело

SpaceX готується стати третьою найдорожчою непублічною компанією у світі

Компанія SpaceX готується до чергового інвестиційного раунду, плануючи додатково залучити від $500 млн. до $1 млрд. (з розрахунку $270 за акцію). Це збільшить оцінку ринкової вартості компанії Ілона Маска до $44 млрд., зробивши її третьою за величиною ринкової капіталізації непублічною (акціонерне товариство закритого типу) компанією в світі. Про це днями повідомило видання CNBC з посиланням на кілька джерел, знайомих з ситуацією.
При оцінці $44 млрд. SpaceX буде поступатися лише китайським конгломератам Didi і Bytedance (розробник TikTok).
SpaceX є однією з найбільш високо оцінених приватних компаній у світі, і завдяки стабільному нарощуванню капіталу акції SpaceX вважаються одними з найбільш затребуваних серед будь-яких компаній, які готуються до IPO.
В ході останнього раунду у березні 2020 року SpaceX залучила $500 млн. і отримала нову оцінку у $36 млрд.
Сумарний обсяг зовнішніх інвестицій у SpaceX за весь час існування компанії, за даними Morgan Stanley, становить $3,5 млрд.
Раніше в SpaceX інвестували Founders Fund, Google, Valor Equity Partners, а також пенсійний фонд Ontario Teachers Pension Plan.
SpaceX планує закрити новий раунд не раніше, ніж через два місяці.
Умови угоди ще можуть змінитися в залежності від кон’юнктури ринку.

Переглянути джерело

Біля берегів Аляски вдруге за тиждень стався потужний землетрус

Поблизу узбережжя американського штату Аляска стався потужний землетрус магнітудою 6,1 балів.
Епіцентр був зареєстрований на глибині 41,3 км. Землетрус стався 66 км від Сенд-Поїнта о 11:03 за Київським часом.
Інформації про заподіяний збиток або постраждалих немає.
Розрахункові параметри:
дата: 28.07.2020 р.;
час в джерелі: 11:03:45 (час київський);
координати джерела: 55,02° пн.ш.,161,28° зх.д.;
місце джерела: півострів Аляска, США;
магнітуда:5,9 балів (за шкалою Ріхтера);
розрахункова інтенсивність в джерелі:біля 6 балів (за шкалою MSK64).

Переглянути джерело

Повідомлення
про запуск марсохода «Perseverance» та
дрона-вертольота «Ingenuity»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
1 «Perseverance» США 30.07.2020 12:50 (UTC) Atlas-5(541) мис Канаверал NASA Марсохід
2 «Ingenuity» США 30.07.2020 12:50 (UTC) Atlas-5(541) мис Канаверал NASA Дрон-вертоліт

Повідомлення
про запуск КА «Ekspress 80» та «Ekspress 103»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
1 Ekspress 80 РФ 31.07.2020 21:25 (UTC) Proton-M Байконур/th>

RSCC Зв’язок
2 Ekspress 103 РФ 31.07.2020 21:25 (UTC) Briz-M Байконур RSCC Зв’язок

Інформаційна довідка щодо запуску марсохода «Perseverance» та дрона-вертольота «Ingenuity»

30 липня 2020 року о 12:50 UTC з Мису Канаверал (пусковий майданчик «№ 41») за допомогою ракети-носія «Atlas-5(541)» було проведено запуск марсохода «Perseverance» та дрона-вертольота «Ingenuity».
«Perseverance» – це марсохід, який відправиться досліджувати кратер Езеро, де, як вважають в NASA, колись було величезне озеро. Там він проведе перші астробіологічні дослідження – буде шукати ознаки нинішнього чи минулого життя, та ще ряд досліджень.
«Ingenuity» – мініатюрний дрон-вертоліт, призначений для розвідки району посадки і першого тесту польотної технології на іншій планеті.

#risc

#risc

Загалом мета місії це астробіологічні дослідження давнього середовища на Марсі, дослідження поверхні планети, геологічних процесів і історії, в тому числі оцінки минулого населеності планети і пошуку доказів життя в межах доступних геологічних матеріалів, а також збору зразків марсіанського ґрунту для подальшої доставки їх на Землю в рамках місії Mars Sample Return.

Інформаційна довідка
щодо запуску КА «Ekspress 80» та «Ekspress 103»

31 липня 2020 року о 21:25 UTC з космодрому Байконур за допомогою ракети-носія «Proton-M Briz-M» було проведено запуск двох російських супутників зв’язку «Ekspress 80» та «Ekspress 103».
«Express 80» та «Express 103» є супутниками зв’язку для російських служб зв’язку, якими володіє ГПКС (Космічний Зв’язок).

«Express 80» буде розташований на 80° східної довготи і буде оснащений транспондерами 16 C-діапазону і 20 Ku-діапазону для покриття Росії, а також двома транспондерами L-діапазону, що забезпечують глобальне покриття.
Супутник був замовлений в травні 2016 року. Він був побудований МКС «Решетнев» на основі платформи «Ekspress-1000N», а корисне навантаження було створено компанією Thales Alenia Space.
Ймовірно, замінить супутник «Ekspress-AM 22 / SESAT 2».

«Express 103» буде розташовуватися на 103° східної довготи і буде оснащений 16 транспондерами в C-діапазоні і 20 Ku-діапазонах для покриття Росії та Південно-Східної Азії, а також одним транспондером в L-діапазоні для глобального охоплення.
Супутник був замовлений в травні 2016 року. Він був будував МКС «Решетнев» на основі платформи «Ekspress-1000N», а корисне навантаження було створено компанією Thales Alenia Space.
Є припущення, що «Ekspress 103» буде розташовано на 96,5° східної довготи, а орбітальна позиція 103° східної довготи використовуватиметься якості резервної позиції. Ймовірно, даний супутник замінить «Ekspress-AM 3».

#risc

Запуск на Марс: НАСА успішно проведено запуск місії Perseverance

Ровер Perseverance місії «Марс 2020», за допомогою ракети «United Launch Alliance Atlas V 541» стартував з майданчика SLC-41 космодрому ВПС США на мисі Канаверал в штаті Флорида. Старт відбувся о 7:50 ранку за місцевим часом (14:50 за київським часом) 30 липня.

Переглянути джерело

Іран оприлюднив космічні знімки американської бази Аль Удейд в Катарі, зроблені супутником Нур-1

Командування Аерокосмічних сил Корпусу стражів Ісламської революції (далі – КСІР) у середу, 29.07.2020, опублікувало знімки найбільшої авіабази США на Близькому Сході Аль-Удеїд у Катарі, де розташовано 13 000 американських військових, зроблені новим супутником Ірану Нур-1 («Світло-1», був запущений 22.04.2020 р. на 425-кілометрову орбіту за допомогою триступеневої ракети-носія Qassed («Посланник»).
При представленні знімків американської авіабази Аль-Удейд, зроблених супутником Нур-1, КСІР згадав звинувачення командувача Космічними силами США Джея Реймона, який 26.04.2020 р. заявив, що Нур-1 «є каламутною веб-камерою в космосі, навряд чи спроможною вести розвідку».
Цікаво, що 28.07.2020 р. КСІР заявив, що дані з супутника Нур-1 використовуються в ході стратегічних військових навчань КСІР «Великий пророк-14».

Переглянути джерело

Іран оприлюднив космічні знімки американської бази Аль Удейд в Катарі, зроблені супутником Нур-1

Командування Аерокосмічних сил Корпусу стражів Ісламської революції (далі – КСІР) у середу, 29.07.2020, опублікувало знімки найбільшої авіабази США на Близькому Сході Аль-Удеїд у Катарі, де розташовано 13 000 американських військових, зроблені новим супутником Ірану Нур-1 («Світло-1», був запущений 22.04.2020 р. на 425-кілометрову орбіту за допомогою триступеневої ракети-носія Qassed («Посланник»).
При представленні знімків американської авіабази Аль-Удейд, зроблених супутником Нур-1, КСІР згадав звинувачення командувача Космічними силами США Джея Реймона, який 26.04.2020 р. заявив, що Нур-1 «є каламутною веб-камерою в космосі, навряд чи спроможною вести розвідку».
Цікаво, що 28.07.2020 р. КСІР заявив, що дані з супутника Нур-1 використовуються в ході стратегічних військових навчань КСІР «Великий пророк-14».

Переглянути джерело

#risc

НАСА та Європейське космічне агентство оцінили вартість повернення зразків ґрунту з Марса

НАСА та Європейське космічне агентство розраховують витратити щонайменше $7 млрд на збір зразків з Марса та повернення їх на Землю в ході місії НАСА «Марс 2020».
В ході місії «Марс 2020» планується доставити на поверхню Марса ровер «Perseverance», основним завданням якого буде зібрати до трьох десятків зразків гірських порід. Передбачається, що місія розпочнеться о 7:50 за місцевим часом 30 липня із запуском ракети-носія «Atlas-5» з космодрому на мисі Канаверал.
Зібрані зразки будуть повернуті двома майбутніми місіями, які, за прогнозами, будуть запущені у 2026 році.
Одна з них буде полягати у доставленні на Марс розробленої НАСА посадкової платформи з європейським «марсоходом», який забере зібрані ровером «Perseverance» зразки. Ці зразки будуть доставлений на орбіту Марса маленької ракетою, яка називається Mars Ascent Vehicle.
Друга місія буде під керуванням Європейського космічного агентства, яка полягатиме у перехопленні контейнера зі зразками на орбіті Марса європейським супутником з використанням системи управління НАСА. Потім орбітальний апарат покине орбіту Марса і повернеться.

Переглянути джерело

Новозеландська компанія Dawn Aerospace представила космічний літак, призначений для транспортування малих супутників

Компанія Dawn Aerospace представила суборбітальний космічний літак «Mk-II Aurora», та приступила до інтенсивної 12-місячної польотної тестової кампанії.
Mk-II Aurora – це остання розробка в серії тестових апаратів, які спроможні запускати супутники у космос. Це вже друга розробка компанії. Літак зможе здійснювати польоти на висоту понад 100 км, тобто до ближнього кордону космосу, та повертатися на аеродром. Після посадки та дозаправки літак буде готовий до нового вильоту протягом кількох годин. Muro-II Aurora стане першим транспортним засобом, який спроможний літати до межі з космосом кілька разів на день.
Mk-II Aurora має невелике корисне навантаження, достатнє для проведення наукових експериментів у ближньому космосі, але занадто мале для виведення супутників на орбіту. Наступне покоління літаків серії Aurora, Mk-III, що буде базуватися на дизайні Mk-II, буде спроможне вивести на орбіту малі супутники вагою 50-100 кг.

Переглянути джерело

«Роскосмос» переніс запуск ракети «Протон-М»

У зв’язку з необхідністю проведення додаткових перевірок вузлів і агрегатів Державна комісія прийняла рішення про перенесення пуску ракети-носія «Протон-М» з розгінним блоком «Бриз-М» і російськими телекомунікаційними космічними апаратами «Експрес-103» і «Експрес-80» на резервну дату.
В даний час пуск заплановано на 31 липня 2020 року, в 00:25:19 за київським часом.

Переглянути джерело

Витяги з наради Єгипетського космічного агентства

28 липня 2020 року відбулось засіданні Ради директорів Єгипетського космічного агентства (ЄКА) під головуванням Міністра вищої освіти д-ра Халеда Абдул Гафара. У нараді взяли участь доктор Мохамед Аль-Кусі, генеральний директор Єгипетського космічного агентства та члени Ради ЄКА. Нарада відбулась у режимі відеоконференцій.
Міністр підкреслив прихильність Єгипту розвитку потенціалу космічної інфраструктури та інвестицій у космічний сектор.
Д-р Мохамед Аль-Кусі представив огляд поточних проектів Агентства, хід співпраці з іноземними та місцевими партнерами, міністерствами Єгипту. Головні напрями стосуються проектування, складання, інтеграції та випробувань космічних супутників, співпраці з міністерством зв’язку та інформаційних технологій і Міністерством екології. Він також згадав про постійну роботу агентства у розробці онлайн-платформи навчання, присвяченої курсам, що стосуються космічного простору, щоб підтримати амбіції з розвитку потенціалу агентства. Зазначена платформа має бути запущена в жовтні 2020 року.
Генеральний директор також зазначив, що агентство збирається отримати сертифікат ISO 27001 і братиме участь у проекті Управління з питань космічного простору ООН (United Nations Office for Outer Space Affairs, UNOOSA) «Bartholomew», що зробить Єгипет першою африканською країною, яка бере участь у місії Міжнародної космічної станції (МКС).
Довідково: Сертифікат відповідності ISO 27001 – офіційний документ, який підтверджує, що в компанії впроваджена система управління інформаційною безпекою, яка забезпечує високий рівень захисту конфіденційної інформації та управління ризиками, пов’язаними з витоком такої інформації.
Місія «Bartholomew» – ініціатива «Доступ до космосу для всіх» UNOOSA, метою якої є надання можливості всім країнам, особливо країнам, що розвиваються, отримати доступ та використовувати можливості і переваги космосу.
На Міжнародному космічному конгресі (був проведений 21–25 жовтня 2019 року у Вашингтоні) UNOOSA та Airbus оприлюднили оголошення про можливість використання зовнішньої платформи Airbus «Bartholomew» на МКС для місій в космічному середовищі.

Переглянути джерело

Компанія Virgin Galactic представила інтер’єр космічного корабля SpaceShipTwo

Компанія Virgin Galactic британського мільярдера Річарда Бренсона 28 липня 2020 р. показала інтер’єр салону шестимісного суборбітального космічного літака SpaceShipTwo, який у майбутньому відправлятиме туристів у космос.
Салон розроблений таким чином, аби пасажирам нічого не заважало дивитися у вікна. Всього усередині збудовано 12 круглих вікон та встановлені у два ряди декілька крісел, як у професійних гонщиків. Загалом у кабіні вмонтовані 16 камер, які будуть моніторити й зберігати всі емоції членів екіпажу під час польоту.
Торік у компанії Virgin Galactic заявили, що з 2023 року відправлятимуть у космос туристичний космоплан кожні 32 години. Вартість одного квитка коштуватиме близько $250 тисяч.

Переглянути джерело

#risc

НАСА: Марс-ровер «Наполегливість» у
«безпечному режимі» після запуску, але має відновитися

НАСА святкує запуск свого найдосконалішого на сьогодні марсохода, навіть коли інженери вирішують проблему, яка залишила космічний корабель у захисному «безпечному режимі» незабаром після вильоту.
Після запуску о 7:50 ранку 30.07.2020 ровер «Наполегливість» отримав незначні комунікаційні та температурні збої через несподівану різницю температур, але, як очікується, проблеми не зашкодять місії в цілому, заявили чиновники НАСА.
«Дані свідчать про те, що космічний апарат увійшов у стан, відомий як безпечний режим, ймовірно, тому, що частина космічного корабля була трохи холоднішою, ніж очікувалося, поки ракета знаходилася в тіні Землі», – заявили чиновники НАСА. «Зараз усі температури номінальні, і космічний апарат вийшов із тіні Землі».
Протягом найближчих щонайменше двох тижнів передбачається прямий та рівний політ космічного корабля, тому команді вистачить часу повернути його у звичайний робочий режим до першого необхідного регулювання траєкторії.
Загалом подорож до Червоної планети триватиме близько семі місяців. Як тільки космічний корабель прибуде до Марсу, він зазнає небезпечного процесу гальмування, спуску та посадки. Це відбудеться орієнтовно 18 лютого 2021 року.

Переглянути джерело

Латвія стає асоційованою державою-членом
Європейського космічного агентства

Угода про асоціацію між Європейським космічним агентством (далі – ЄКА) та Урядом Латвійської Республіки була схвалення Радою ЄКА на засіданні в Дармштадті 24 червня та підписана від імені ЄКА Генеральним директором Яном Вернером. Міністр освіти і науки Латвії пані Ільга Шуплінська підписала Угоду 30 червня в Ризі, надалі відбулась її ратифікація національним парламентом, про що було повідомлено ЄКА 27 липня.
Новий статус асоційованої країни-партнера допоможе Латвії досягти амбітних цілей, заявила пані І.Шуплінська.
Довідково: Попередня Угода про співробітництво між Латвією та ЄКА була підписана 15 березня 2013 року, вона набула чинності після підписання Плану Європейської Державної співпраці 30 січня 2015 року. Ця угода діяла до 29 липня 2020 року.
Асоційоване членство дозволить пряму участь Латвії у факультативних програмах ЄКА за умови одностайного схвалення країнами-членами Агентства. У листопаді 2019 року Радою ЄКА було запропоновано Латвії взяти участь у наступних програмах:
General Support Technology Programme, GSTP-1 – програма технічної підтримки, спрямована на впровадження перспективних інженерних концепцій;
Earth Observation Envelope Programme, EOEP-5 – програма дистанційного зондування Землі;
Space Safety/Space Traffic Management Programmes – програми з космічної безпеки, вважаються новим основним напрямком діяльності ЄКА.
Вказані програми визначені як такі, що відповідають промисловим можливостям Латвії. Участь у цих програмах також відповідала б пріоритетам, визначеним Латвійською космічною стратегією.

Переглянути джерело

В Італії утворено інвестиційний фонд для фінансування
космічних стартапів

В Італії утворено новий інвестиційний фонд, який займається питаннями, пов’язаними з фінансуванням стартапів, що працюватимуть у космічній галузі.
Розмір фонду складає близько 58 млн. євро, які були отримані від EuropeanInvestmentFund (EIF), CDP VentureCapital SGR, Compagnia di Sanpaolo, LuigiRossiLucianiS.a.p.a., BancaSella і SGR. Серед інвесторів внесок EIF становить 30 млн. євро.
Новий фонд отримав назву PrimoSpace та він буде вкладати інвестиції в технологічні стартапи, що будуть робити вклад у розвиток космічної галузі країни.
Фонд в основному зорієнтований на вклад в компанії, які будують космічну інфраструктуру, електроніку, роботехніку та супутники та супутникові мережі.
Очікується, що найближчим часом фонд буде нарощувати свої обсяги і вони досягнуть показника в 80 млн. євро.

Переглянути джерело

Компанія Hughes приєднується до інвестування в OneWeb

HughesNetworkSystems приєдналася до уряду Великобританії та BhartiEnterprises у спробах врятувати компанію OneWeb.
Для цього Hughes інвестує $50 млн. та продовжить роботу як технологічний і дистрибуційний партнер OneWeb.
Президент Hughes Прадман Каул зазначив, що компанія з нетерпінням чекає своєї участі в розробці технології OneWeb та виведення своїх послуг на ринок. Офіційно партнерство між Hughes та OneWeb було розпочате в листопаді 2017 року укладенням контракту на суму $190 млн. на виробництво наземної системи підтримки низькоорбітального угруповання.
Контракт був підписаний в продовження попередньої угоди 2015 року.
Також відзначається, що штаб-квартира європейського підрозділу Hughes знаходиться у Лондоні, а її індійський підрозділ зараз об’єднується з телекомунікаційним провайдером BhartiAirtelLimited.
Таким чином, залучення в якості партнера саме цього виробника виглядає досить логічним кроком в спробах нових власників відродити діяльності OneWeb.

Переглянути джерело

EutelsatCommunications уклала контракт з CANAL+

Eutelsat Communications та CANAL + підписали контракт на використання Ku діапазонного корисного навантаження космічного апарату Eutelsat 7C. Отриманий ресурс призначений для запуску на початку 2021 року платної ефіопської DTH платформи. Космічний апарат Eutelsat 7C був запущений в червні 2019 року. В операційний режим він був переведений в січні 2020 року.

Переглянути джерело

Капсула Crew Dragon із двома астронавтами повернулася на Землю

В Мексиканській затоці біля узбережжя США успішно завершила тестовий політ та приводнилася капсула Crew Dragon з астронавтами Бобом Бенкеном та Дугласом Гарлі.
Корабель приводнився поблизу узбережжя Пенсаколи, штат Флорида, США, о 14:49 за східноамериканським часом (21:49 за Києвом). Перед посадкою відбулася ретельно спланована процедура відстиковки капсули від МКС та маневрів на траєкторії приземлення.

Переглянути джерело

Azercosmos уклав контракт з канадською компанією Prime African Media Systems

Відповідно до прес-релізущодо укладеної угоди між Azercosmos та Prime African Media Systems, отриманий ресурс КА Azerspace-2 буде призначений для передачі ATN TV на західні африканські регіони.
Intelsat 38 (Azerspace-2) – космічний апарат (Ku-діапазон), який створений спільними зусиллями компаніями Intelsat та Azercosmos. Для північноамериканської компанії Intelsat цей КА є заміною на орбіті КА Intelsat 12. Для Azercosmos цей КАє розширенням присутності на регіональному ринку. Запуск супутника відбувся в 2018 році.

Переглянути джерело

Open Cosmos побудує сузір’я з 100 КА для іспанської компанії Sateliot

Іспанська компанія Sateliot обрала Open Cosmos для виробництва та управління своїм запланованим до створення сузір’ям (100 КА) малих космічних апаратів. Цільовим призначенням якого є надання послуг на ринках супутникового M2M та IoT.
У компанії прогнозують, що до 2022 року, коли їм необхідно буде запустити перші 16 КА, знадобиться близько $35 млн. На даний час компанії вдалося отримати фінансування близько 7 млн євро.
Зараз компанія Open Cosmos займається виробництвом в інтересах Sateliot двох 3U КА для демонстрації можливостей. Open Cosmos спеціалізується на створенні супутників масою до 50 кг, а її бізнес-модель орієнтована на готових рішеннях для клієнтів. Зокрема, для Sateliot вона буде організовувати запуски, зв’язок з наземними станціями, експлуатацію та страхування.

Переглянути джерело

Сенат США пропонує для NASA додаткове фінансування

Сенат реагує на скарги промисловості та пропонує для NASA додаткове фінансування в розмірі $1,5 млрд. Ці кошти будуть виділені в рамках загального пакету заходів, спрямованих на допомогу підприємствам в подоланні наслідків пандемії COVID-19. Передбачається, що за напрямками діяльності кошти будуть розподілятися наступним чином:
Наука – $ 224 млн.
Аеронавтика – $ 28.7 млн.
Космічні технології – $ 29.75 млн.
Дослідження – $ 818.2 млн.
Космічні операції – $ 181.65 млн.
Освіта – $ 4.9 млн.
Безпека та обслуговування місій – $ 91.7 млн.
Конструювання – $ 121.1 млн.
Додаткове фінансування може бути змінено як в меншу, так і в більшу сторону.

Переглянути джерело

Повідомлення про припинення існування КА «Crew Dragon Endeavour»

Міжнародний номер Офіційні та інші назви КА Дата запуску Належність Дата припинення існування Призначення Примітка
1 2020-033A Crew Dragon “Endeavour” 30.05.2020 США 2020-08-02 Транспортний Приводнився в Мексиканському заливі