Новини за 18.08.2020 – 24.08.2020

PER ASPERA AD ASTRA

Європейське космічне агентство планує проведення конкурсу на будівництво супутників Galileo нового покоління

Європейське космічне агентство (European Space Agency, ESA) готується вибрати дві компанії для побудови навігаційних супутників Galileo наступного покоління. Відповідні контракти планується підписати на початку 2021 року.
У конкурсі візьмуть участь німецька компанія OHB, а також Thales Alenia Space та Airbus Defense and Space.
ESA планує спочатку замовити два супутники. Подальші контракти охоплюватимуть 12 супутників нового угруповання. Загалом угруповання Galileo буде складатися з 24 активних супутників та до шести запасних.
OHB, колись новачок у виробництві супутників, тепер входить у лідери, побудувавши 22 з 26 діючих супутників Galileo. На даний час OHB будує останні 12 супутників Galileo першого покоління. Перші два з цих 12, як очікується, будуть запущені на ракеті-носії Arianespace Soyuz в 2021 році.

Переглянути джерело

Компанія Arianespace вперше з початку пандемії запустила ракету Ariane-5 з трьома космічними апаратами

15 серпня Arianespace запустила два супутники зв’язку та супутниковий сервісний апарат на ракеті Ariane-5. Це був перший запуск компанії після відкриття космічного центру в Куру, Французька Гвіана.
Запуск планувався два тижні тому, але був затриманий через необхідність заміни проблемного датчика на ракети, потім ще раз затриманий на день через сильний вітер.
Компанія Arianespace призупинила запуски з Куру в березні, незабаром після того, як Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що коронавірус досяг рівня пандемії. Французький уряд, який керує космодромом через Космічне агентство Франції, заборонив запуски та знизив до мінімуму активність на космодромі.
Запуск 15 серпня, який отримав назву VA253, був унікальним тим, що ракета-носій Ariane-5 вивела на орбіту три багатотонні космічні апарати замість двох, як відбувалося раніше.
Ракета вивела на орбіту сервісний пристрій компанії Northrop Grumman MEV-2, супутник зв’язку Galaxy-30 для Intelsat та супутник Bsat-4b японського оператора Bsat.
Три космічні апарати важили загалом близько 9 700 кг. Arianespace заявила, що вдосконалена Ariane-5 спроможна доставляти на геостаціонарну орбіту максимум 10 200 кг корисного навантаження, що більше на 85 кг попереднього варіанту.

Переглянути джерело

Crew Dragon повернеться на МКС не раніше 23 жовтня

Наступний старт ракети Falcon-9 з пілотованим космічним кораблем Crew Dragon на Міжнародну космічну станцію (МКС) відбудеться не раніше 23 жовтня.
Місія, яка отримала назву SpaceX Crew-1, буде дебютним регулярним польотом SpaceX на МКС після закінчення сертифікації НАСА. Членами екіпажу стануть троє американських астронавтів – М.Хопкінс, В.Гловер, Ш.Уокер, а також японець С.Ногуті. Їх перебування на борту МКС триватиме шість місяців.

Переглянути джерело

Де починаються інновації: Vernadsky Challenge

Конкурс Vernadsky Challenge приймає заявки на інженерні стартапи в галузях космічних технологій та активної біоелектроніки. Переможець отримає грант у розмірі $60 000.
Vernadsky Challenge – це інженерний стартап-конкурс, організований некомерційною громадською організацією «Асоціація Ноосфера», який надає можливості для розвитку перспективних проектів та інноваційних ідей. Конкурс проводиться з 2015 року, його ініціював благодійник та засновник «Асоціація Ноосфера» Макс Поляков, український та американський підприємець у сфері космічних технологій. Мета Vernadsky Challenge – допомогти талановитим інженерам представити свої інноваційні продукти. За останні 5 років у конкурсі взяли участь 649 проектів, з яких 45 стали фіналістами.
Вперше у 2019 році конкурс став частиною Noosphere Space Summit, міжнародної конференції, присвяченої руху «Новий космос». У заході брали участь компаній Airbus Defense & Space, D-Orbit, Firefly Aerospace тощо.
Фінал п’ятого конкурсу інженерних стартапів Vernadsky Challenge відбудеться 13-14 жовтня 2020 року. Конкурс стане частиною міжнародного космічного форуму «Noosphere Space Summit», який в 2020 році пройде в рамках ХII Міжнародного авіакосмічного салону «Авіасвіт — ХХІ» у Києві.

Переглянути джерело

Колишній високопосадовець НАСА знаходиться під слідством

Міністерство юстиції США розпочало кримінальне розслідування у справі про можливе порушення колишнім високопосадовцем НАСА федерального закону про закупівлі, який поінформував чиновника Boeing про статус заявки їх компанії на розробку місячного посадкового модуля.
Розслідування розглядає спілкування між колишнім керівником НАСА з польотів астронавтів у космос Дугласом Ловерро та старшим віце-президентом Boeing Джимом Чілтоном.
Ловерро, що раптово звільнився з НАСА в травні, нібито некоректно повідомив Чілтона, що Boeing збираються виключити з конкурсу на отримання контрактів на розробку системи пілотованої посадки на Місяць, оскільки заявка компанії була недостатньою.
Boeing представив переглянуту заявку після попередження Чілтона, але нова заявка була подана занадто пізно, і Boeing був виключений з конкурсу.
У квітні НАСА уклало контракти на розробку посадкового модуля на загальну суму $967 млн. з Blue Origin, Dynetics та SpaceX. Космічне агентство планує укласти як мінімум ще один контракт на мільярди доларів на апарат, який до 2024 року доставить двох астронавтів на південний полюс Місяця.

Переглянути джерело

Укладена угода між Azercosmos та iSAT про надання супутникових послуг в Африці

Компанія Azercosmos, урядова супутникова компанія Азербайджану, налагодила співпрацю з iSAT Africa, провідним постачальником комунікаційних послуг для країн Африки та Близького Сходу. Про це стало відомо 15 серпня 2020 року.
Згідно укладеної угоди iSAT Africa задовольнить зростаючий попит на телекомунікації у важкодоступних районах Африки через ресурси супутника Azerspace-2.

Переглянути джерело

Індійська космічна місія, запланована на грудень 2020 року, ймовірно, буде відкладена

Запуск індійської безпілотної космічної місії, запланований на грудень 2020 року, швидше за все, затримається через пандемію коронавірусу.
Запланований запуск мав стати першим з двох місій, які планувала Індійська організація космічних досліджень. Друга, також безпілотна, місія мала відбутися у червні 2021 року.
Метою безпілотних запусків є підготовка до польоту в космос екіпажу з трьох космонавтів на період від п’яти до семи днів, запланований на 2022 рік, рік святкування 75-ї річниці незалежності Індії.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів (за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
18.08.2020 03:03:12 12,00пн.ш. 124,14сх.д. 6,8 Острів Самар, Філіппіни

Повідомлення
про запуск КА «Starlink», КА «SkySat 17,18,19»

Офіційні та інші назви КА Належність Дата і час запуску Ракета-носій Полігони і СК Організація-замовник Призначення
1 Starlink 1-58 (58 шт.) США 18.08.2020 14:31 UTC Falcon 9 Block 5 мис Канаверал, майданчик SLC-40 SpaceX Зв’язок
2 SkySat 17,18,19 США 18.08.2020 14:31 UTC Falcon 9 Block 5 мис Канаверал, майданчик SLC-40 NSkybox Imaging ДЗЗ

США надають Великобританії доступ до засад проведення космічних операцій

Космічні сили США нещодавно підписали угоду з Міністерством оборони Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії про надання доступу до Бібліотеки стандартизованих алгоритмів астродинаміки (Standardized Astrodynamics Algorithm Library, SAAL).
Великобританія стала першим міжнародним партнером, який приєднався до операції «Захисник Олімпу» (Operation Olympic Defender, OOD) Космічного командування США і першим отримав доступ до SAAL, хоча США наразі працює з іншими країнами-партнерами над розширенням цього списку.
Операція «Захисник Олімпу» – це багатонаціональна програма, спрямована на оптимізацію космічних операцій, забезпечення надійності та безпеки виконання місій, підвищення стійкості та синхронізації зусиль США зі своїми союзниками. Синхронізація та спільне використання можливостей в рамках OOD розширює обізнаність країн-союзників про космічне середовище та надає здатність точно орієнтуватися і синхронізувати свої дії в ході багатонаціональних космічних операцій.
Бібліотека SAAL, що належить Космічним силам США, є технічною основою космічних операцій. Дані SAAL забезпечують визначення розташування та траєкторій супутників та об’єктів на орбіті. Надання Сполученому Королівству доступу до Бібліотеки SAAL дозволяє країнам-партнерам краще співпрацювати у космічній галузі.

Переглянути джерело

У запуску чергової партії супутників Starlink перша ступінь ракети буде використана в рекордний шостий раз

На 18 серпня заплановано запуск багаторазової ракети-носія Falcon-9 компанії SpaceX з черговою партією 58 інтернет-супутників Starlink та 3 супутників Planet. Falcon-9 стартує з майданчика LC-40 космічного центру імені Джона Кеннеді на мисі Канаверал, штат Флорида.
Особливим цей запуск робить те, що перша ступінь В1049 ракети полетить в рекордний шостий раз. Раніше вона використовувалася в п’яти місіях SpaceX: трьох з партіями Starlink, один запуск для Iridium та один для Telstar.
Регулярний графік запусків Starlink надав SpaceX прекрасну можливість попрацювати над удосконаленням багаторазової ракетної техніки, що також допоможе знизити витрати на запуски.
В рамках проекту Starlink SpaceX планує вивести на орбіту близько 42 тисяч компактних супутників, які дозволять забезпечувати широкосмуговий доступ до Інтернету навіть в найвіддаленіших районах планети зі швидкістю 1 гігабіт на секунду.

Переглянути джерело

Rocket Lab планує запустити місію на Венеру у 2023 році

Приватна компанія Rocket Lab, що базується у Каліфорнії та спеціалізується на виведенні малих супутників на навколоземну орбіту, планує здійснити роботизовану астробіологічну місію на Венеру. Засновник та генеральний директор Rocket Lab Пітер Бек вважає, що в атмосфері Венери може бути життя.
Вважається, що в далекому минулому на Венері були сприятливі умови для виникнення життя, але через катастрофу клімат змінився, перетворивши поверхню планети на пекельний пейзаж із руйнуючим атмосферним тиском та температурою, при якій плавиться свинець.
Але також існує думка, що життя на Венері, якщо воно існувало, могло зберегтися в атмосфері на висоті 30 миль (50 км), де температура та тиск на сьогодні подібні умовам на Землі.
У місії 2023 року Rocket Lab планує використати власну ракету Electron та супутник Photon.
Місія на Венеру не буде першим польотом за межі орбіти Землі для Rocket Lab. Нещодавно компанія уклала контракт на доставку супутника НАСА до Місяця на початку 2021 року також за допомогою ракети Electron та супутника Photon.

Переглянути джерело

Африканський Союз запровадив «Африканську космічну стратегію» та «Африканську космічну політику»

Африканське космічне агентство, яке, за рішенням Африканського союзу, прийнятим у 2019 році, має бути розташоване у Єгипті, вже планує очолити спільні космічні зусилля континенту. Зі зменшенням витрат на розробку космічних програм все більше африканських держав починає розглядати використання космосу як запоруку сталого економічного розвитку. Вже 19 країн мають національні космічні програми.
Наразі Африканський Союз представив «Африканську космічну політику» та «Африканську космічну стратегію». Зазначені документи мають на меті «…створити добре узгоджену та інтегровану програму розвитку космосу в Африці, яка б відповідала соціальним, економічним, політичним та екологічним потребам континенту, а також його глобальній конкурентоспроможності». Вони також спрямовані на підтримку ініціатив африканських космічних програм шляхом надання регуляторних рамок та забезпечення, що космічний простір використовуватиметься відповідально та в мирних цілях.
Для функціоналізації програм дослідження космосу регіональним космічним установам рекомендується нарощувати потенціал у таких сферах, як супутниковий зв’язок, навігація та позиціонування, дистанційне зондування Земля, а також розвиток космічної науки. Найбільш важливим визначається використання супутникових служб для моніторингу погодних умов, ліквідації наслідків стихійних лих, а також зміцнення схильного до посухи сільськогосподарського сектора Африки.

Переглянути джерело

Єгипетське космічне агентство уклало Угоду з Університетським космічним інженерним консорціумом Японії

Єгипетське космічне агентство уклало Угоду про співпрацю з Університетським космічним інженерним консорціумом Японії (UNISEC). Безпосереднім виконавцем угоди від єгипетської сторони стане Управлінні з технологій, інновацій та комерціалізації Єгипетського космічного агентства.
Меморандум про співпрацю було підписано 11 серпня 2020 року у режимі телеконференцій.
У співпраці з Єгипетським космічним агентством UNISEC сприятиме розвитку космічної інженерії не лише для обох країн, а й у глобальному масштабі, зокрема, через взаємний обмін дослідниками та студентами, спільні проекти, використовуючи наявний дослідницький та людський потенціал двох організацій.

Переглянути джерело

Центральні Філіппіни вразив потужний землетрус, є загиблий

За даними Філіппінського інституту вулканології і сейсмології, о 7:03 за місцевим часом землетрус магнітудою 6,6 стався у районі провінції Масбате, що частково розташована на однойменному острові у центральній частині Філіппінського архіпелагу, на глибині 21 км. Станом на 10:00 інститут зареєстрував 21 афтершок.
В результаті землетрусу одна людина загинула та одна отримала травму.
За даними Управління цивільної оборони, будинки та конструкції з легких матеріалів становлять більшу частину зафіксованих пошкоджень, особливо в Паланасі, що у провінції Масбате.
Розрахункові параметри:
дата: 18.08.2020 р.;
час в джерелі: 03:03:48 (час київський);
координати джерела: 12° пн.ш., 124.14° сх.д.;
місце джерела: острів Самар, Філіппіни;
магнітуда: 6,8 (за шкалою Ріхтера);
розрахункова інтенсивність в джерелі: 9-10 балів (за шкалою MSK64).

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів
(за шкалою MSK-64):

Дата Час в джерелі (київський) Координати джерела Магнітуда (за шкалою Ріхтера) Місце джерела
19.08.2020 01:23:58 4,25пд.ш. 101,15сх.д. 6,2 На південний захід від острова Суматра, Індонезія
19.08.2020 01:29:23 4,1 пд.ш. 101,34сх.д. 6,3 На південний захід від острова Суматра, Індонезія

Ракета Falcon-9 досягла нового рекорду щодо повторного використання першого ступеня

18 серпня 2020 р. компанія SpaceX успішно запустила ракету Falcon-9, встановивши рекорд повторного використання першого ступеня ракети.
Falcon-9 стартував о 10:31 за місцевим часом з космодрому ВПС на мисі Канаверал та вивів на орбіту 58 малих широкосмугових супутників для угруповання Starlink і три оптичні супутники SkySat.
Супутники SkySats відокремилися від ракети приблизно через 13 хвилин після старту, супутники Starlink – через 46 хвилин після старту. Перший ступень приземлився на безпілотний корабель “Of Course I Still Love You” компанії SpaceX в Атлантичному океані.
Вперше компанія SpaceX використала перший ступень ракети Falcon-9 шостий раз.

Переглянути джерело

Компанія SpaceX залучила інвестицій на $1,9 млрд.

У компанію SpaceX інвестовано $1,9 млрд. у рамках другого залучення капіталу з початку року. За звітом, поданим 18 серпня у Комісію з цінних паперів та бірж США, інвестиції в компанію здійснили 75 інвесторів. SpaceX планує продати акцій ще на $165 млн., в результаті підсумкова сума інвестицій складатиме $2,07 млрд.
Оприлюднення фінансової інформації SpaceX відбулося того ж дня, коли компанія успішно запустила ракету Falcon-9 в шостий раз, встановивши рекорд. В результаті проведених операції акціонерний капітал SpaceX склав $46 млрд.

Переглянути джерело

Супутникові дані компанії EOS Data Analytics зроблять видобуток корисних копалин у Європі більш безпечним

Європейська комісія уклала угоду з компанією із супутникової аналітики EOS Data Analytics, заснованою Максом Поляковим, українським та американським підприємцем. Предмет угоди – розробка технологій моніторингу та аналізу гірничих майданчиків по всій Європі. Трирічний проект під назвою Goldeneye має загальний бюджет €8,3 млн.
Проект передбачає вироблення рішень, які забезпечать безпеку, екологічний вплив та прибутковість шахт, створивши платформу, що поєднує технології дистанційного спостереження за Землею та зондування на місці.
Проект Goldeneye буде націлений на п’ять гірничих майданчиків по всій Європі: шахта Pyhäsalmi у Фінляндії, шахтний комплекс Trepča у Косові, округ Erzgebirge у Німеччині, округ Панагюріште у Болгарії та район Roşia Poieni у Румунії.
Згідно з програмою Goldeneye, EOS Data Analytics забезпечить супутникову обробку даних. «Космос – це, перш за все, знання, які допомагають людству правильно та своєчасно реагувати на зміни навколишнього середовища. Тому ми зосереджені на розробці таких технологій. В EOS Data Analytics у нас є понад 20 наукових та промислових вертикалей, де ми створюємо інструменти для моніторингу різних процесів на Землі », – сказав Макс Поляков, засновник EOS та Noosphere Ventures.

Переглянути джерело

Перший угорський комерційний супутник буде запущений у 2024 році у співпраці держави та приватного сектору

Як повноправний член Міжнародного телекомунікаційного союзу (International Telecommunication Union, ITU, спеціалізоване телекомунікаційне агентство ООН), Угорщина з 1990-х років має всі міжнародно визначені умови, необхідні для задоволення потреб країни в галузі зв’язку та телекомунікацій за допомогою власного супутника.
В 2004 році угорський уряд здав в оренду свої права іноземній приватній компанії. Термін дії контракту закінчується у 2024 році, після чого Угорщина зможе запустити власний телекомунікаційний супутник. Щоб скористатися цією можливістю, засновано угорську космічну телекомунікаційну компанію CarpathiaSat Hungarian Space Telecommunications Corporation, яка керуватиме першим супутником зв’язку Угорщини у тісній співпраці державного та приватного секторів. CarpathiaSat матиме право експлуатувати геостаціонарні супутники протягом 20 років. Запуск та експлуатація першого угорського супутника забезпечить телефонний зв’язок, доступ до Інтернету та передачу даних.
Стратегічна мета компанії CarpathiaSat – стати лідером в області ІТ не тільки в Угорщині, а й в регіоні Центральної і Східної Європи та зайняти домінуючі позиції в секторі телекомунікацій.

Переглянути джерело

Саудівська компанія Arabsat замовляє електричний супутник у компанії Airbus

Арабська компанія Arabsat (Ер-Ріяд, Саудівська Аравія), оператор супутникового зв’язку в арабському світі, оголосила 18 серпня 2020 р. про замовлення геостаціонарного телекомунікаційного супутника у компанії Airbus Defense and Space. Arabsat заявила, що планує витратити $300 млн. на виготовлення, запуск, страхування та наземну інфраструктуру для супутника, який отримав назву Badr-8.
Очікується, що супутник буде запущений у 2023 році та забезпечить надання послуг широкосмугового зв’язку і телекомунікацій у Європі, на Близьким Сходом та у Центральній Азії. Супутники з електричним приводом рухаються повільніше, ніж хімічно-привідні, але потребують меншого обсягу палива, залишаючи більше місця для корисного навантаження.
В Airbus відмітили, що 45-кілограмовий супутник потужністю 17 кіловат за чотири-п’ять місяців досягне геостаціонарної орбіти, в залежності від ракети-носія, яку вибере Arabsat. Супутник Badr-8 проектується на термін експлуатації не менше 15 років.

Переглянути джерело

Індійські космічні наукові місії, які плануються найближчим часом

У щорічному звіті Індійської організації космічних досліджень (Indian Space Research Organization (ISRO) за 2019-2020 рр. наведено перелік наукових місій, які планується запустити в найближчі кілька років.
Співпраця з НАСА в запуску апарату для отримання радіолокаційних зображень Землі. Супутник NISAR (NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar) стане першим космічним апаратом з двочастотною системою отримання радіолокаційних зображень. Це один з найдорожчих супутників для спостереження Землі: його вартість оцінюється в $1,5 млрд.
Система візуалізації NISAR дозволить виявляти зміни, що відбуваються у земній корі, а також відстежувати зміни в кліматичних процесах і біосфері. Апарат дозволить робити знімки поверхні всієї планети з роздільною здатністю від 3 до 50 метрів раз на два тижні. Супутник також буде використовуватися в боротьбі зі стихійними лихами – дані з нього будуть доступні через кілька годин після проведених спостережень. НАСА та ISRO заявили, що всі дані, отримані апаратом NISAR, будуть перебувати у відкритому доступі. Запуск NISAR запланований на 2022 рік, він відправиться в космос на ракеті GSLV Mk. 2.
Перша індійська сонячна обсерваторія в космосі. Індійський апарат Aditya-L1 буде вивчати поверхню і атмосферу Сонця. Супутник буде запущений в 2022 році за допомогою ракети-носія PSLV-XL. Розміщуватися апарат буде в точці Лагранжа L1. Унікальність апарату полягає в тому, що він може безперервно спостерігати світило в декількох діапазонах довжин хвиль, а також аналізувати сонячне магнітне поле і сонячний вітер.
Спеціалізований рентгенівський телескоп. Індійський науковий супутник XPoSat (X-ray Polarimetry Satellite) планується запустити у 2021 році за допомогою ракети PSLV. Апарат вивчатиме поляризацію рентгенівських променів у космосі.
Орбітальний апарат для вивчення Венери. У 2019 році ISRO запросила пропозиції по науковим інструментам для венеріанського орбітального апарату – «Шукраян» (Shukrayaan). Цей зонд планується відправити до Венери в 2023 році. Основні наукові цілі «Шукраян» полягають у вивченні поверхні та внутрішньої структури Венери, хімічного складу атмосфери та її взаємодії з сонячним вітром. НАСА висловило зацікавленість у цьому проекті.
Крім того, у звіті ISRO включена місія на Марс в 2024 році, а також продовження роботи в місіях Astrocast та «Чандраян-2», але без наведення деталей.

Переглянути джерело

Потужний землетрус стався в Індонезії

Землетрус магнітудою 6,8 зафіксувала в середу в Індонезії геологічна служба США. За її повідомленням, гіпоцентр землетрусу залягав в районі острова Суматра на глибині 10 км, попередження про можливе цунамі не поширювалося. Індонезійський метеорологічне, кліматологічне і геофізичне агентство повідомило, що землетрус відчувався в містах цього району, включаючи Бенкулу, який був найближче до епіцентру, і Паданг. «До цих пір не було ніяких повідомлень про пошкодження після землетрусу», – йдеться в заяві агентства.
Розрахункові параметри:
дата: 19.08.2020 р.;
час в джерелі: 01:29:23 (час київський);
координати джерела: -4.1° пд.ш.;101.34.14° сх.д.;
місце джерела: Район острова Суматра;
магнітуда: 6,3 (за шкалою Ріхтера);
розрахункова інтенсивність в джерелі: 8балів (за шкалою MSK64).

Переглянути джерело

Адміністрація президента США Д. Трампа закликає до розширення комерційної діяльності в космосі

Адміністрація Д. Трампа зробила ще один крок у напрямку подальшої комерціалізації космічної діяльності. У доповіді Білого дому, опублікованій 14 серпня 2020 р., сказано, що дослідження низької орбіти Землі «на нових платформах» – комерційних об’єктах – повинні бути пріоритетними. Зазначена доповідь була опублікована у рамках щорічної спільної ініціативи щодо визначення пріоритетів бюджету в галузі досліджень та розробок спільно Управлінням бюджету та Управлінням науки і технологій Білого дому.
Відповідно до визначених Адміністрацією пріоритетів, НАСА вже проводить заходи зі збільшення комерціалізації використання міжнародної космічної станції (МКС). Протягом минулого року був прийнятий план відкриття приміщення для приватних космонавтів, а також проведений конкурсний вибір компанії Axiom Space, що базується в Х’юстоні, яка побудує принаймні один приватний модуль на орбітальному комплексі. Ця робота доповнює проведення комерційних експериментів на МКС за угодою між НАСА та аерокосмічною компанією Nanoracks.

Переглянути джерело

SpaceX висловлює протест проти ВПС США, незважаючи на виграш контракту

19 серпня 2020 р. компанія SpaceX подала позов до суду, в якому висловлює скаргу на ВПС США за неправомірні, на її погляд, дії при укладанні у жовтні 2018 року контрактів з компаніями United Launch Alliance (ULA), Northrop Grumman та Blue Origin. У зазначеному позові SpaceX повторює свою заяву, висловлену у травні 2019 року, про те, що ВПС надали несправедливу перевагу іншим компаніям, уклавши з ними контракти на послуги щодо запусків.
7 серпня 2020 р. ВПС США оголосили, що SpaceX та ULA були обрані переможцями для виконання другої фази (Phase 2) Національної програми космічної безпеки (National Security Space Launch, NSSL), при цьому ULA отримала 60% запусків в інтересах національної безпеки протягом п’яти років, а SpaceX – 40%.
Незважаючи на те, що SpaceX разом з ULA виграли контракти другої фази NSSL, компанія продовжує наполягати на тому, що рішення ВПС у жовтні 2018 року завдало SpaceX «непоправної шкоди» та надало ULA ключову перевагу у виграші більшої частки запусків.

Переглянути джерело

Японський стартап зібрав $28 млн для фінансування місії на Місяць

Японський космічний стартап Ispace Inc. зібрав $28 млн. (¥3 млрд.) від японських інвесторів для проведення своєї першої місії на Місяць. Компанія Ispace планує свою першу місячну посадкову місію в 2022 році, а через рік – ще одну, включаючи дослідження поверхні Місяця ровером. Дані про візуалізацію, телеметрію та екологію, зібрані під час цих двох експедицій, допоможуть компанії запустити платформу для надання допомоги потенційним клієнтам у їх власному плануванні місії.

Переглянути джерело

Індійський стартап спостереження за Землею Pixxel залучив інвестицій на $5 млн.

Індійський стартап спостереження за Землею Pixxel оголосив 19 серпня 2020 р. про залучення $5 млн. інвестицій для створення власного угруповання супутників дистанційного зондування Землі.
Індійські фірми венчурного капіталу Lightspeed India Partners, Blume Ventures та GrowХ Ventures створили фонд, який включив внески від Inventus Capital, Stanford Angels та від Райана Джонсона, колишнього засновника і генерального директора Blackbridge, канадської компанії спостереження за Землею. Pixxel також оголосив, що Р.Джонсон приєднається до його ради директорів. Заснований у 2019 році, Pixxel прагне зробити супутники такими ж важливими в повсякденному житті людей, як Глобальна навігаційна система GPS. Pixxel планує запустити свій перший супутник, 15-кілограмовий демонстратор технології, у листопаді на російській ракеті «Союз». Другий супутник фірми планується запустити в 2021 році на ракеті Falcon-9 компанії SpaceX.

Переглянути джерело

Ефіопія планує запустити другий супутник

Ефіопія планує у жовтні 2020 року запустити у космос другий супутник за допомогою Китаю. Мова йде про наносупутник розміру 6U високої роздільної здатності, розроблений в Ефіопії інженерами Ефіопського інституту космічної науки та техніки (ESSTI).
Основна місія супутникової програми – отримання ефіопськими інженерами та вченими практичного досвіду та демонстрація можливості Інституту в інтеграції наносупутникових підсистем на місцевому рівні. Запуск зазначеного супутника збільшить можливості ESSTI у спостереженні за Землею та забезпечить важливі дані дистанційного зондування території Ефіопії.
Китай надає технічну та фінансову підтримку ESSTI в рамках проекту і допоможе запустити супутник на низьку орбіту Землі в жовтні. Ефіопія також планує запустити третій супутник після підписаного урядом з Китаєм контракту на будівництво супутника зв’язку для комерційних телекомунікаційних потреб. Деталі контракту та часовий графік розробки супутників не розголошуються.

Переглянути джерело

Російський модуль МКС «Наука» прибув до Байконуру для завершальної підготовки до запуску

Багатофункціональний лабораторний модуль «Наука», призначений для російського сегменту Міжнародної космічної станції (МКС), прибув до космодрому Байконур в Казахстані для завершальної підготовки перед запуском. Запуск модуля, що затримувався більше 13 років, ознаменує відновлення розширення МКС.
Модуль «Наука» планується запустити за допомогою ракети «Протон-М» у квітні 2021 року після проведення необхідних випробувань.

Переглянути джерело

Повідомлення
про припинення існування КА «HTV-9 Kounotori-9»

Міжнародний номер Офіційні та інші назви КА Дата і час запуску Належність Дата припинення існування Призначення Примітка
1 2020-030A HTV-9 Kounotori-9 20.05.2020 Японія 20.08.2020 Транспортний Припинив існування в щільних шарах атмосфери

Екіпаж МКС усуває несправності витоку повітря

У вересні 2019 року НАСА та його міжнародні партнери вперше побачили незначне зростання вище стандартного показника витоку повітря. Знадобився час, щоб зібрати достатньо даних для характеристики цих відхилень. Цей показник трохи збільшився, тому екіпаж розробляє план щодо ізоляції, виявлення та потенційного відновлення джерела. Витік не представляє безпосередньої небезпеки для екіпажу або космічної станції.
На даний час атмосфера станції підтримується під тиском, комфортним для членів екіпажу. В ці вихідні усі люки МКС будуть закриті, щоб космонавти могли ретельно відстежити тиск повітря в кожному модулі. Тест повинен визначити, у якому модулі швидкість витоку вище, ніж звичайна. Фахівці очікують, що попередні результати мають бути готові до кінця наступного тижня.

Переглянути джерело

Американські військові розуміють свою роль у силовій конкуренції за ресурси Місяця

За змаганням за Місяць між Сполученими Штатами та Китаєм уважно стежить Міністерство оборони США, оскільки військові розуміють свою провідну роль у захисті доступу США до місячних ресурсів. Занепокоєння Пентагону викликає потенційна можливість Китаю забезпечити свою присутність на Місяці раніше США та намагання встановити нові правила поведінки в космосі, на чому 19 серпня в ході віртуальної конференції, організованої Американським інститутом аеронавтики та космонавтики, наголосив генерал С. Бутов, директор космічного управління Підрозділу оборонних інновацій (Defense Innovation Unit, DIU) Міністерства оборони США.
DIU – організація, що базується у Силіконовій долині, її головне завдання – взаємодія з комерційними постачальниками, що розробляють технології в інтересах національної безпеки. Проблему силового контролю над ресурсами Місяця було порушено у звіті про стан космічної промисловості, підготовленому спільно DIU, Науково-дослідною лабораторією ВПС та Космічними силами США.
«Коли космічна діяльність пошириться за межі геосинхронної орбіти, перша країна, яка створить стійку транспортну інфраструктуру навколо Місяця, матиме чудову здатність здійснювати контроль над навколомісячним простором, зокрема точками Лагранжа та ресурсами Місяця», – йдеться у звіті.
Контроль місячних ресурсів, таких як водень і кисень для палива, зазначається у звіті, буде ключовим фактором для «забезпечення подальшого комерційного розвитку космосу».

Переглянути джерело

Створення угруповання супутників SkySat компанії Planet завершено

До складу угруповання супутників візуалізації з високою роздільною здатністю компанії Planet увійшли три нові супутники. 18 серпня 2020 року ракета Falcon 9 компанії SpaceX успішно вивела на орбіту супутники SkySats 19, 20 та 21.
Протягом наступних декількох тижнів супутники SkySat використовуватимуть свої бортові приводи, щоб підвищити свою експлуатаційну висоту до 400 км. Ці три нові SkySats приєднаються до 18 інших, які вже перебувають на орбіті і розширять спроможність надавати зображення високої роздільної здатності світового класу різноманітним комерційним, урядовим, академічним та некомерційним організаціям.

Переглянути джерело

Нігерія використовує супутникові дані для боротьби з повенями

Нігерія перейшла до використання даних дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) для посилення моніторингу повеней та природокористування в країні. Про це заявив генеральний директор Нігерійського агентства гідрологічних служб (NIHSA) Клемент Нзе на відкритті дводенного семінару «GMES та Африка».
Глобальний моніторинг навколишнього середовища та безпеки (Global Monitoring for Environment and Security, GMES) – ініціатива Європейського Союзу та Європейського космічного агентства, розробляється для забезпечення на постійній основі надійних та своєчасних послуг, пов’язаних із питаннями навколишнього середовища та безпеки.
Зазначена програма ЄС на даний час виходить за межі європейських кордонів: у контексті ініціативи «GMES та Африка», розпочатої у 2007 році, розвивається африканський потенціал ДЗЗ.

Переглянути джерело

Управління невоєнним космічним рухом планується покласти на Міністерство торгівлі США

План адміністрації президента США Д.Трампа покласти завдання управління невоєнним космічним рухом на Міністерство торгівлі США (U.S. Department of Commerce) отримав схвалення незалежної перевірки, організованої Конгресом.
Національна академія державного управління (National Academy of Public Administration, NAPA) також погодилася з цим. У звіті NAPA, опублікованому 20 серпня 2020 р., Конгресу було запропоновано внести відповідні зміни у законодавство та бюджет 2020 року.
На даний час контроль за космічним рухом здійснює Міністерство оборони, яке відстежує місцезнаходження космічних об’єктів, обчислює ймовірність їхнього зіткнення і за необхідності попереджає про небезпеку супутникових операторів. Пентагон прагне, щоб якесь інше урядове відомство взяло на себе відповідальність за управління космічним рухом невійськових супутників, щоб військове могло зосередитись на виконанні власних завдань.

Переглянути джерело

Китайський супутник Gaofen-7 офіційно введено в експлуатацію

Китайський супутник спостереження Землі Gaofen-7 був офіційно введений в експлуатацію 20 серпня 2020 р. Запущений 3 листопада 2019 року, Gaofen-7 є важливою частиною китайського проекту спостереження за Землею високої чіткості, метою якого є покращення орбітальних можливостей візуалізації країни. Роздільна здатність супутника доведена до дециметрового рівня, найкраща серед усієї серії Gaofen.

Переглянути джерело

Оприлюднено річний звіт про африканську космічну галузь за 2019-2020 роки

Ресурс https://spaceinafrica.com/ опублікував річний звіт про африканську космічну галузь за 2019-2020 роки. Згідно звіту, річний доход галузі складає $7 млрд. і, як прогнозується, щорічний дохід перебільшить $10 млрд. до 2024 року. 2019 рік став найкращим роком в історії африканської космічної індустрії. На супутникові проекти було витрачено понад $717 млн., а в цілому на розробку та запуск супутників в Африці було витрачено понад $4 млрд.
У секторі спостерігаються поява нових урядових космічних програм: уряди Єгипту та Руанди створили повноцінні космічні агенції протягом 2019-2020 років. Оскільки інші країни оголосили про свої національні космічні програми, це означає імовірне збільшення національного бюджетного асигнування на космос.
На 2020 рік уряди держав Африки запланували бюджет на суму $490 млн. на свої космічні програми, порівняно з $250 млн. у попередньому році. У 2019 році уряди та установи з п’яти африканських країн запустили вісім нових супутників, завдяки чому загальна кількість африканських супутників на орбіті зросла до 41. Кількість африканських країн, що мають принаймні один супутник у космосі, збільшилась з восьми до 11.
За оцінками, до 2024 року принаймні 19 країн Африки запустять хоча б один супутник, а загальна кількість африканських супутників досягне 110.

Переглянути джерело

Росія розмістить сьому наземну станцію ГЛОНАСС у Бразилії

Науково-виробнича корпорація «Системи прецизійного приладобудування » (входить до складу Держкорпорації «Роскосмос») уклала контракт на розміщення вимірювальної станції супутникової навігаційної системи ГЛОНАСС в муніципалітеті Colorado do Oeste (штат Rondonia в Бразилії). Російська компанія підписала відповідний контракт з Федеральним інститутом освіти, науки та технологій Рондонії та Фондом підтримки та розвитку досліджень.
Вимірювальна станція системи ГЛОНАСС призначена для постійного контролю сигналів навігаційних систем ГЛОНАСС, GPS, Galileo, Compass та QZSS. Станція також необхідна для контролю параметрів надійності навігаційних сигналів глобальних навігаційних супутникових систем. Це буде сьома вимірювальна станція в структурі закордонного сегменту мережі вимірювальних станцій ГЛОНАСС.

Переглянути джерело

Космічні сили США планують провести кадрові реформи для залучення технічних талантів

Космічні сили США зіткнулися з проблемою заповнення вакансій у таких сферах, як розробка програмного забезпечення, інформаційні системи та кібербезпека, і розглядають альтернативні варіанти набору кадрів для залучення талантів. Про це повідомив генерал-лейтенант Девід Т. Томпсон, заступник командувача Космічних сил.
«Космічні сили прагнуть створити «управління талантами 21 століття і стратегію людського капіталу, щоб залучити до служби експертів з технологій, і тепер питання полягає в тому, як це зробити», – відмітив Д. Томпсон 20 серпня у своєму виступі перед Національною промисловою оборонною асоціацією на віртуальному форумі з військової космічної індустрії.
Д. Томпсон не уточнив, як Космічні сили мають намір залучати кваліфікованих технічних працівників, які, як правило, не мають бажання проходити службу в армії. За його словами, відповідний підрозділ працює над необхідними кадровими реформами. Деякі варіанти, що розглядаються, – запропонувати короткострокові завдання, які дозволять людям легше переходити між військовим та цивільним сектором.

Переглянути джерело

Ноттінгемський університет отримає два гранти Космічного агентства Великобританії на проекти ДЗЗ

Ноттінгемський університет виграв два гранти від Космічного агентства Великобританії на проекти боротьби з торгівлею людьми та примусовою працею в Уганді, а також з очищення берегової лінії Мексики. Обидва проекти, очолювані вченими з факультету соціальних наук університету, використовуватимуть супутникову технологію дистанційного зондування Землі для вирішення глобальних проблем розвитку.
Професор Д. Бойд буде співпрацювати з Airbus Defence and Space, Університетом Данді та партнерами в Уганді, щоб підтримати зусилля в боротьбі з торгівлею людьми. Проект, відомий як Протидія торгівлі людьми з використанням супутникової технології для сталого розвитку Уганди (Anti-trafficking using Satellite Technology for Uganda’s Sustainability, ASTUS), спирається на попередні роботи професора Бойда, «Боротьба з рабством з космосу» та досвід використання супутникових знімків ДЗЗ.

Переглянути джерело

Голова Індійської організації космічних досліджень стверджує, що реформи космічного сектору не спрямовані на його приватизацію

Нещодавно оголошені реформи в космічному секторі Індії не спрямовані на приватизацію Індійської організації космічних досліджень (Indian Space Research Organisation, ISRO), заявив її глава К. Сіван 20 серпня. Виступаючи на вебінарі на тему «Розблокування потенціалу Індії в космічному секторі», він відмітив, що ціль реформ – надання можливості приватним компаніям працювати у космічній галузі.
«Насправді сфера діяльності ISRO буде розширена, і організація зможе краще використовувати свої ресурси для розвитку та нарощування космічного потенціалу, а не рутинної виробничої діяльності», – додав він.

Переглянути джерело