Новини за 28.09.2020 – 5.10.2020

PER ASPERA AD ASTRA

Microsoft представила нові сервіси в рамках Azure

На щорічній конференції Ignite 2020 компанія Microsoft представила ряд технологій та сервісів у сфері бізнесу та інновацій. Зокрема анонсовано Azure Orbital. Новий сервіс Azure Orbital дозволить використовувати можливості КА. Завдяки доступу до глобальних волоконно-оптичних мереж з низькою затримкою та хмарних сервісів Microsoft замовники зможуть швидше створювати нові рішення, використовуючи масиви супутникових даних. Сервіс доступний в режимі закритого тестування. Як повідомили в компанії, Azure Orbital спростить процес передачі даних з КА для подальшої обробки (з використанням систем машинного навчання) в хмарній системі Azure.
Представлені технології на конференції, зокрема Azure Orbital, вказують на те, що боротьба між Microsoft та Amazon на ринку надання інфраструктури як послуги виходить на новий рівень та у подальшому буде супроводжуватися формуванням навколо хмарних рішень Microsoft відповідних систем. У зв’язку з цим є очевидним, що компанія Microsoft в своєму анонсі назвала компанії-партнери в число яких входять: KSAT, Intelsat, SES, Inmarsat, Viasat, Amergint Technologies, Kratos, Kubos та U.S. Electrodynamics Inc.
Представлений перелік партнерів охоплює весь ланцюг в сегменті надання супутникового зв’язку, що забезпечує Microsoft досить високий рівень концентрації послуг навколо єдиного хмарного рішення. В цілому можна відзначити, що з урахуванням існування аналогічної системи від компанії Amazon зараз для компаній не буде критичною наявність власних наземних станцій, які працюють тільки в певні моменти “видимості” КА, а отже вони зможуть дещо скоротити свої витрати.
З іншого боку пропозиції Amazon та Microsoft швидше охоплюють спектр цивільного застосування космічних систем.

Переглянути джерело

Космічне командування США оголошує про вдосконалення системи відстеження космічного сміття

Космічне командування США, починаючи з 24 вересня, надає більш точні дані про місце розташування та потенційну взаємодію між об’єктами в космосі, що може допомогти передбачити зіткнення із космічним сміттям. 18-а ескадрилья космічного контролю на базі ВПС Ванденберг, Каліфорнія, зараз надає «більш точні» дані щодо приблизно 25 000 космічних об’єктів, які відслідковуються американськими військовими. Про це повідомив командир ескадрильї підполковник Дж.Соріс. 18 ескадрилья відповідає за контроль космічної обстановки в інтересах Космічних сил США.
Більшість об’єктів, які зараз обертаються навколо Землі, – це уламки сміття. Лише близько 3 200 із 25 000 об’єктів, які відстежує Космічне командування США, є активними супутниками. До цього часу 18-а ескадрилья мала обмежені можливості контролю та звітності. Процес аналізу даних був зосереджений на спробі передбачити потенційні зіткнення між активними супутниками або між супутниками та шматками сміття. На даний час розроблені спільно Космічним командуванням США і Організацією з аналізу ризиків НАСА та впроваджені нові процеси звітування, що дозволяють відстежувати та аналізувати всі об’єкти.

Переглянути джерело

Японія планує у наступному році збільшити витрати на космічні дослідження у шість разів

Восени минулого року Японія вирішила приєднатися до місії США з пілотованого дослідження Місяця, яка передбачає висадку астронавтів на Місяць у 2024 році. Для забезпечення участі Японії у місії США Міністерство науки і технологій Японії подало бюджетний запит на наступний фінансовий рік, який передбачає витрати у розмірі близько 80 млрд ієн ($760 млн) на розробку ключового обладнання. Цей запит перевищує у шість разів бюджет на поточний фінансовий рік, що складає 7,5 млрд ієн.
Міністерство науки і технологій Японії ставить за мету пришвидшити розробку нового безпілотного космічного корабля, машини життєзабезпечення та іншого супутнього обладнання, що допоможе японським астронавтам висадитися на Місяці. Найбільшою частиною бюджету, що запитується – понад 60 млрд ієн, складають витрати на розробку вантажного корабля HTV-X, який буде доставляти запаси на космічну станцію на орбіті навколо Місяця.
Інші бюджетні асигнування включають витрати на розробку обладнання для життєзабезпечення, яке буде використовуватися в житлових приміщеннях для космічної станції, а також на перший безпілотний місячний посадковий апарат Smart Lander for Investigating the Moon (SLIM), який планується запустити у 2022 фінансовому році.

Переглянути джерело

Повідомлення про запуск КА «Tundra»

28 вересня 2020 року о 11:20 (UTC) з космодрому Плесецьк стартувала ракета-носій «Soyuz-2-1b Fregat-M» з трьома військовим КА РФ «Tundra» та ще 19 мікросупутників.Серія супутників «Tundra» – це наступне покоління російських супутників раннього попередження про ракетний напад та військового зв’язку, які замінять супутники раннього попередження US-K та US-KMO системи ОКО-1. Розробка «ЄКС» (Єдина космічна система) розпочалася у 2000 році. Міністерством оборони Росії у 2007 році було уклало контракт з РКК “Енергія”.
Космічні апарати «Tundra» повинні замінити супутники системи «ОКО-1» , яка була здатна зафіксувати старт балістичної ракети, визначення траєкторії якої лягало на наземні служби СПРН, що значно збільшувало час, необхідний для збору інформації. Система «Tundra» сама визначає параметри балістичної траєкторії ракети і ймовірний район ураження. Крім того, «Tundra» фіксуватиме пуски і траєкторії не тільки балістичних, а й, наприклад, ракет, запущених з підводних човнів. Вказується, що це «апарати п’ятого покоління».
На супутнику встановлено систему бойового управління, тобто через супутник можна віддавати сигнал про нанесення удару у відповідь. Супутники типу «Tundra» виводять на високоеліптичні орбіти типу «Молнія», за допомогою РН «Soyuz-2-1b Fregat-M» з періодом обертання близько 12-годин та нахилом 63,37°.
За даними ЦКС

НАСА підписала угоду з Італією про співпрацю у рамках місії Artemis

Італія підписала угоду про співпрацю з НАСА у рамках програми вивчення Місяця Artemis («Артеміда»), деталі участі не оголошені. На церемонії 25 вересня, проведеній у форматі відеоконференції, глава НАСА Дж. Бріденстайн та віце-прем’єр-міністра Італії Ріккардо Фракаро підписали спільну декларацію про намір співпрацювати у рамках програми Artemis.
Ні НАСА, ні Італійське космічне агентство ASI не анонсували конкретних проектів. Італія планує інвестувати більше €1 млрд ($1,2 млрд) у програми, пов’язані з «Артемідою». Італія приєднується до низки інших країн, які заявили про свій намір взяти участь у програмі «Артеміда», або шляхом угод з НАСА, або зобов’язань щодо фінансування. У лютому 2019 року канадський уряд оголосив, що забезпечить роботизований маніпулятор для Місячного шлюзу («Lunar Orbital Platform Gateway»), витративши $1,5 млрд. У липні 2020 р. уряд Японії підписав угоду з НАСА про співпрацю за програмою «Артеміда».
Рік тому НАСА та австралійський уряд підписали угоду про співпрацю за програмою «Артеміда», при цьому австралійський уряд зобов’язався витратити $105 млн протягом п’яти років на зусилля з вивчення Місяця.

Переглянути джерело

Запуск ракети Delta 4-Heavy призначений на вівторок, 29.09.2020р.

Чергова спроба запуску ракети Delta 4-Heavy компанії United Launch Alliance з секретним розвідувальним супутником відкладена до 29.09.2020. Цей 41-й запуск ракети (місія має позначення NROL44) неодноразово відкладався. Зокрема, наприкінці серпня ULA двічі намагалася відправити Delta 4-Heavy на орбіту. Остання спроба запуску 29 серпня була автоматично перервана всього за три секунди до старту. Запуск ракети Delta 4-Heavy був запланований на ранок суботи, 26.09, потім він був перенесений на ранок неділі, 27.09, та на ранок понеділку, 28.09.2020.
ULA заявила, що у неділю компанія «вжила додаткових запобіжних заходів, щоб забезпечити вирішення всіх технічних питань». Новий час запуску призначений на вівторок, 29.09.2020 р., опівночі за місцевим часом (04:00 за Грінвичем).

Переглянути джерело

Запуск ракети Delta 4-Heavy призначений на вівторок, 29.09.2020р.

Чергова спроба запуску ракети Delta 4-Heavy компанії United Launch Alliance з секретним розвідувальним супутником відкладена до 29.09.2020. Цей 41-й запуск ракети (місія має позначення NROL44) неодноразово відкладався. Зокрема, наприкінці серпня ULA двічі намагалася відправити Delta 4-Heavy на орбіту. Остання спроба запуску 29 серпня була автоматично перервана всього за три секунди до старту. Запуск ракети Delta 4-Heavy був запланований на ранок суботи, 26.09, потім він був перенесений на ранок неділі, 27.09, та на ранок понеділку, 28.09.2020.
ULA заявила, що у неділю компанія «вжила додаткових запобіжних заходів, щоб забезпечити вирішення всіх технічних питань». Новий час запуску призначений на вівторок, 29.09.2020 р., опівночі за місцевим часом (04:00 за Грінвичем).

Переглянути джерело

Запуск ракети Delta 4-Heavy призначений на вівторок, 29.09.2020р.SpaceX виграла контракт на запуск космічної наукової місії НАСА

НАСА оголосило 28 вересня, що уклало контракт з компанією SpaceX на запуск свого космічного корабля «Interstellar Mapping and Acceleration Probe» (IMAP) у 2024 році на ракеті Falcon-9. Загальна вартість контракту, що включає сам запуск та інші «витрати, пов’язані з місією», становить $109,4 млн.
IMAP – місія НАСА, спланована у 2018 році як частина програми сонячних наземних зондів. Апарат IMAP буде працювати в точці L-1 Лагранжа, за 1,5 млн км від Землі в напрямку Сонця, з метою вивчення межі геліосфери Сонця з міжзоряним простором і для вимірювання генерації космічних променів.

Переглянути джерело

Китай приховано здійснив виведення на орбіту двох супутників дистанційного зондування

В 11:23 за місцевим часом у неділю, 27.09.2020, достатньо несподівано відбувся запуск китайської ракети-носія Long March 4B, яка вивела на орбіту два супутника дистанційного зондування Землі HJ-2A (Huanjing-2A) та HJ-2B. Хоча китайські запуски рідко публічно оголошуються заздалегідь, публікація про закриття повітряного простору зазвичай передбачає попередження за кілька днів. До здійснення зазначеного запуску жодних повідомлень не надходило.
Першою про успішний запуск повідомила Китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація (CASC) через годину після старту. Супутники виведені на орбіти висотою 600 та 654 км з нахилом 98 градусів. Супутники моніторингу HJ-2A та HJ-2B із середньою роздільною здатністю оснащені 16-метровими мультиспектральними, 48-метровими гіперспектральними та інфрачервоними камерами. Обидва також мають прилади для моніторингу атмосфери. Головний розробник супутників – Китайська академія космічних технологій (CAST).
Китайські ЗМІ повідомляють, що супутники будуть відслідковувати земельні та водні ресурси і стихійні лиха, а також виконувати завдання в інтересах сільського та лісового господарств.

Переглянути джерело

Позов SpaceX стосовно оскарження рішення ВПС США щодо укладання контрактів у 2018 році, імовірно, буде відхилений

Федеральний суддя Отіс Д. Райт II планує відхилити позов SpaceX стосовно контрактів ВПС США, укладених у 2018 році з їхніми конкурентами. Суддя повідомив у четвер, 24.09.2020, що Пентагон належним чином оцінив ракетну систему Starship компанії SpaceX як «занадто ризиковану і дорогу». Корпорація Space Exploration Technologies Corp у своєму позові, повторно поданому 19 серпня 2020 р., звинуватила ВПС США у несправедливих на її погляд діях при укладанні у жовтні 2018 року контрактів з компаніями-конкурентами United Launch Alliance (ULA), Northrop Grumman та Blue Origin.
В ухвалі, яку суд нещодавно опублікував в Інтернеті, оголошено, що суддя не виявив протиправних дій ВПС, відмовляючи компанії у фінансуванні розробки багаторазової ракетної системи Starship, яка, за задумкою І.Маска, спроможна як виводити супутники на орбіту, так і здійснювати пілотовані польоти на Місяць та Марс. Суддя дав сторонам тижневий термін для уточнення своїх позицій, перш ніж виносити остаточне рішення.
У 2018 році ВПС США оголосили конкурс на розробку перспективних ракетних систем вартістю $2,3 млрд. Переможцями були обрані ULA, Northrop Grumman та Blue Origin, причому ULA отримало більшу частку у $967 млн. 7 серпня 2020 р. ВПС уклали з SpaceX та ULA набагато більші контракти (на кілька мільярдів доларів) для виконання другої фази (Phase 2) Національної програми космічної безпеки (National Security Space Launch, NSSL), при цьому ULA отримала 60% запусків в інтересах національної безпеки протягом п’яти років, а SpaceX 40%.
Незважаючи на те, що SpaceX разом з ULA виграли контракти другої фази NSSL, компанія продовжує наполягати на тому, що рішення ВПС у жовтні 2018 року завдало SpaceX «непоправної шкоди» та надало ULA ключову перевагу у виграші більшої частки запусків.

Переглянути джерело

Японія має намір до 2035 року налагодити на Місяці виробництво водневого палива

Японське агентство аерокосмічних досліджень (Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA) заявило у понеділок, 28.09.2020, що має намір взяти участь у дослідженні Місяця з використанням у якості палива водню, що генерується водою, видобутою з крижаних відкладень Місяця.
Очікується, що використання палива, що отримується з води, зменшить витрати порівняно з транспортуванням палива з Землі. Хоча рідкої води на поверхні Місяця немає, минулі дослідження показують, що в кратері біля південного полюса Місяця може бути лід.
Японія планує співпрацювати зі США у будівництві космічної станції Gateway на місячній орбіти у 2020-х та побудувати приблизно до 2035 року паливний завод на південному полюсі Місяця.

Переглянути джерело

Американський суддя направляє план порятунку OneWeb на розгляд кредиторів та дозволяє фінансування

Нью-йоркський суддя з питань банкрутства направив план обміну акцій “OneWeb Global” на суму 181 мільйон доларів на розгляд кредиторами, одночасно затвердивши 235 мільйонів доларів нового фінансування. Згідно з повідомленням, адвокат OneWeb повідомив американського суддю з питань банкрутства Роберта Дрейна, що він забезпечив повну згоду кредиторів на цей план. OneWeb подав заяву про банкрутство в березні. У липні уряд Великобританії та індійська група Bharti Global виграли заявку на порятунок фірми. Пізніше в липні до консорціуму приєднався Hughes, глобальний партнер з дистрибуції OneWeb.

Переглянути джерело

Компанією Airbus Defence and Space укладено контракт з Kongsberg Defence & Aerospace

Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) повідомила про отримання контракту на поставку та тестування обладнання для обробки сигналів (L-діапазон). Контракт укладений з європейською компанією Airbus Defence and Space, що планує використовувати отримане обладнання при створенні космічного апарату Thuraya 4-NGS.
У повідомленні також наводяться дані про те, що супутник Thuraya 4-NGS буде призначений для організації більше 3200 каналів супутникового зв’язку. Цільовими регіонами роботи КА заявлено території Європи, Африки, Центральної Азії та Близького Сходу. Щодо обладнання для обробки сигналів в компанії відзначили, що мова йде про модульні цифрові вироби, які були розроблені за підтримки Європейського та Норвезького космічних агентств.

Переглянути джерело

HyperScout 2 надав перші космічні знімки, оброблені з використанням нейро-мережі

Компанія Cosine повідомила про успішний прийом даних ДЗЗ, які були попередньо оброблені на борту космічного апарату. Для вирішення цього завдання компанія використовувала корисне навантаження HyperScout 2 на базі процесору Myriad 2 Vision Processing Unit (VPU) від Intel, що розміщений на одному з супутників FSSCat, а в якості результату його роботи відзначили можливість функціонування алгоритму визначення хмарності на знімках.
До переваг такого рішення відносять енергозаощадження та можливість розміщення на борту кубсатів в якості стандартного обладнання. Необхідно відзначити, що в даному випадку це не навчання нейромережі на борту, а розміщенні результатів наземних досліджень у складі бортового обладнання. При цьому використання HyperScout 2 дозволило не тільки скоротити вимоги до енергосистем, а й збільшити швидкість обробки. Надалі компанія планує продовжити свої експерименти та спробувати за допомогою цієї системи вирішувати завдання по визначенню пожеж, аналізу регіонів з посівами сільськогосподарських культур і т.п.

Переглянути джерело

Космічне командування США анонсувало посилення можливостей по стеженню за космічним сміттям

Космічне командування США оголосило про те, що воно почало надавати більш точні дані про стан та можливість потенційного зіткнення між об’єктами в космосі. На поточний момент часу розташований на базі ВПС США Ванденберг 18 Space Control Squadron (SCS) відстежує близько 25 тис. космічних об’єктів. При цьому відносить тільки 3200 об’єктів до активно працюючих апаратів. Дані SCS надаються на сайті www.Space-Track.org.
Також у SCS відзначили, що вони істотно наростили свої аналітичні можливості і тепер зможуть прогнозувати зіткнення не тільки з працюючими апаратами, а й між об’єктами космічного сміття. Крім того, оновлення в програмному забезпеченні дозволило дещо скоротити кількість «спам-повідомлень» про випадки майже нульової ймовірності зіткнень на орбіті, що надаються супутниковим операторам та урядам.

Переглянути джерело

Запуск місії Dragonfly перенесений на 2027 рік

NASA перенесла на один рік терміни проведення місії Dragonfly. В якості причин події в агентстві зазначили обумовлені пандемією бюджетні проблеми. Таким чином, запуск космічного апарату повинен буде відбутися в 2027 році. Місія Dragonfly була обрана до реалізації NASA в червні 2019 року. Вона фінансується в рамках програми New Frontiers і відноситься до класу середніх місій. У своєму повідомленні агентство детально не розкриває дані про економічні проблеми проекту. На 2021 фінансовий рік NASA зробило запит на суму $95,8 млн для цього проекту. Загальні фінансові обмеження для подібних місій становить $850 млн (в суму не включається оплата послуг по запуску та управлінню КА).

Переглянути джерело

Повідомлення про припинення існування КА «STARLINK 49»

Проблема з витоком повітря на МКС незабаром буде вирішена

Проведений аналіз модулів МКС виявив місце витоку повітря в основній робочій зоні російського сервісного модуля «Звезда». В даний час здійснюється пошук конкретного місця можливого витоку. При цьому загальне падіння тиску атмосфери МКС зафіксовано на рівні 1 мм за 8 годин. Витік, який розслідували протягом декількох тижнів, не представляє безпосередньої небезпеки для екіпажу. У найближчі дні причина зниження атмосферного тиску буде локалізована і герметичність відновлена.

Переглянути джерело

НАСА та SpaceX визначили нову дату пілотованої місії Crew-1 на МКС

На даний час НАСА та SpaceX планують запуск місії SpaceX Crew-1 агентства з астронавтами на Міжнародну космічну станцію на 31 жовтня о 2:40 (спочатку запуск планувався 23 жовтня). Цей додатковий час необхідний для завершення робіт, що проводяться, як на землі, так і на борту станції, до прибуття Crew-1. Збільшений інтервал також забезпечить можливості для проведення додаткових випробувань для ізоляції витоку атмосфери МКС, якщо це буде потрібно. SpaceX продовжує підготовку космічного корабля Crew Dragon та ракети Falcon-9, а скоригована дата дає командам додатковий час для завершення планових робіт перед запуском.
Астронавти НАСА Майкл Хопкінс, Віктор Гловер та Шеннон Уокер та Соїчі Ногучі з Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) будуть доставлені на МКС на космічному кораблі SpaceX Crew Dragon на ракеті Falcon-9 з пускового комплексу 39A Космічного центру ім. Кеннеді у Флориді. Запуск стане першим прикладом, коли міжнародний екіпаж полетить на сертифікованих НАСА комерційних ракеті та космічному кораблі.

Переглянути джерело

Запуск ракети Delta IV Heavy з розвідувальним супутником NROL-44 призначений на вечір 30 вересня

Компанія United Launch Alliance перенесла запуск ракети Delta IV Heavy на 30 вересня о 23:54 за місцевим часом через несприятливу погоду, а також технічні проблеми (виток рідини у наземній системі). Ракета Delta IV Heavy запустить секретний розвідувальний супутник для Національного розвідувального управління США. Місія під назвою NROL-44 стартує з космодрому ВПС США на мисі Канаверал у Флориді о 23:54 за місцевим часом 30 вересня.
Запуск ракети Delta IV Heavy відкладений з кінця серпня, коли ULA двічі намагалася відправити Delta 4-Heavy на орбіту. Спроба запуску 29 серпня була автоматично припинена лише за три секунди до вильоту. Запуски у суботу, 26.09.2020, та понеділок, 28.09.2020 також були перенесені.

Переглянути джерело

Німецька компанія Rocket Factory Augsburg обирає для запуску своєї ракети RFA ONE Французьку Гвіану

Німецький постачальник запусків Rocket Factory Augsburg розширює свій європейський портфель пускових майданчиків та створює сайт для своєї системи RFA ONE на космодромі Куру (Французька Гвіана). На основі угод, підписаних у 2019 році з французьким космічним агентством CNES та Космічним центром Гвіани CSG, Rocket Factory Augsburg має намір ввести в дію пусковий майданчик у комплексі Diamant космодрому Куру. Як повідомлялося нещодавно, Rocket Factory Augsburg створила чергове партнерство щодо запуску своєї ракети RFA ONE з норвезьким Космічним центром Andøya Space.

Переглянути джерело

Об’єднані Арабські Емірати планують першу арабську Місячну місію

Об’єднані Арабські Емірати хочуть стати першою арабською країною на Місяці та оголосили про початок своєї Місячної місії. Місячна місія Еміратів є частиною нової стратегії на 2021-2031 роки, започаткованої Космічним центром ім. Мохаммеда бін Рашида (MBRSC), та включає розробку і запуск на Місяць першого еміратського місяцеходу «Рашид». У разі успіху ОАЕ стануть першою арабською країною та четвертою країною у світі, яка висадиться на місячній поверхні після США, Радянського Союзу та Китаю. MBRSC планує співпрацювати з міжнародною спільнотою у підготовці та здійсненні посадки ровера «Рашид» на Місяць.
Місія спрямована на проведення тестів для вивчення різних аспектів місячної поверхні, включаючи місячний ґрунт, його утворення та компоненти, теплові властивості поверхні, включаючи теплову амплітуду та характеристики провідності тощо. Спеціалісти MBRSC передбачають завершити проектуванням місячного ровера до 2021 року. Ровер планується виготовити в 2022 році, експерименти та випробування прототипу, як очікується, розпочнуться у 2023 році. Центр прагне запустити «Місячний ровер» у 2024 році, встановивши черговий рекорд у списку досягнень ОАЕ у космічній галузі. У липні цього року ОАЕ успішно запустили місію Hope («Надія») на Марс, яка повинна прибути до Червоної планети у лютому 2021 року. Еміратський супутник буде вивчати атмосферу Марса.

Переглянути джерело

У «Роскосмосі» поскаржилися на секвестр бюджету

«Роскосмос» не зможе мати на орбіті близько 20 супутників ДЗЗ, так як запуски низки апаратів відкладено через секвестр Федеральної космічної програми, заявив начальник відділу цільового застосування космічних засобів спостереження і комплексів прийому інформації «Роскосмосу» Валерій Заїчка.
За його словами, станом на 1 вересня орбітальне угруповання цивільних супутників спостереження Землі налічує 12 апаратів: два супутника «Ресурс-П» і п’ять «Канопус-В» – для високодетальної космічної зйомки земної поверхні, три апарати «Метеор-М» і два «Електро-Л» – для гідрометеорологічного забезпечення. Для порівняння: Китай має 42 супутника ДЗЗ, Індія – 20, Європейський Союз і США – по 18. «Крім того, в експлуатації знаходиться порівняна кількість комерційних апаратів, в тому числі оснащених високодетальною та детальною знімальною апаратурою», – зазначив Заїчка. Він висловив надію, що в 2021 році полетять два радіолокаційних супутника спостереження Землі – «Огляд-Р» і «Кондор-ФКА».

Переглянути джерело

З 4 по 10 жовтня буде проходити Всесвітній тиждень космосу 2020

«Генеральна Асамблея оголошує з 4 по 10 жовтня Всесвітній тиждень космосу, щоб щорічно відзначати на міжнародному рівні внесок космічної науки та технологій в поліпшення умов життя людини»
Резолюція Генеральної Асамблеї ООН від 6 грудня 1999 року

Оголошене ООН міжнародне свято космічної науки стартує на наступному тижні, і громадськість може взяти участь у заходах, присвячених цій події.
Всесвітній тиждень космосу проводиться щороку та зазвичай включає в себе орієнтовані на космічну тематику заходи, організовані космічними агентствами, аерокосмічними компаніями, музеями, школами та астрономічними клубами, хоча в цьому році даний тиждень буде проводитися в іншому форматі, враховуючи обмежуючі заходи прийняті з метою уповільнення поширення COVID-19.
Темою міжнародного свята у 2020 році є «Супутники покращують життя». У наступному році Всесвітній тиждень космосу буде присвячений темі «Жінки в космосі».

Переглянути джерело

Космічні сили надають перевагу автоматизованим пристроям, нагадуючи, що космос небезпечний для людини

Для кожного, хто приєднується до космічних сил, щоб бути астронавтом, генерал-майор Джон Шоу має кілька потенційно поганих новин. “Я думаю, що це станеться”, – сказав Шоу під час заходу AFWERX Engage Space 29 вересня. “Але я думаю, що нескоро”. Він займає високий пост, як у Космічних силах, так і в Космічному командуванні США, одночасно виконуючи обов’язки командира Командування космічними операціями та командира Командування об’єднаних космічних сил. Хоча Шоу не виключає астронавтів на орбіті як частину військових планів, є дві великі причини, чому це, швидше за все, не відбудеться найближчим часом:
“По-перше, космос насправді не краще середовище для життя людей. Ми дізналися про це з перших космічних польотів», – пояснив він. “А друге – ми досягли успіху в космічній робототехніці”. «Ви знаєте, найкращі роботи, які коли-небудь створювали люди, – це, мабуть, супутники – ті, що досліджують інші планети, або експлуатуються навколо Землі та Місяця. Серед них, насамперед, супутники GPS. Це неймовірні машини, і ми покращуємо їх завдяки машинному навчанню та штучному інтелекту. У нас буде надзвичайно багато автоматизованих та автономних систем, що працюють на Земній, місячній та сонячній орбіті в найближчі роки, в інтересах космічної національної безпеки», – додав Шоу.
Окрім супутників, Космічні сили та ВПС США інвестують у роботизовані можливості, які ще більше виключають потребу людей у космосі. Найбільш примітним є програма роботизованого обслуговування геостаціонарних космічних кораблів (RSGS), яку проводить Агентство оборонних дослідницьких проектів. За допомогою RSGS DARPA хоче розробити робототехнічну руку, яка буде розміщена на літаючому космічному кораблі, що зможе підніматися до супутників для проведення ремонту, коригування їх орбіти або навіть встановлення нових корисних навантажень.
DARPA співпрацює з SpaceLogistics , дочірньою компанією Northrop Grumman, яка успішно розпочала першу місію з продовження життя супутника на орбіті на початку цього року. SpaceLogistics забезпечить космічний корабель DARPA маніпулятором. Цей робототехнічний апарат планується вивести на орбіту наприкінці 2022 року.
На Землі дослідницька лабораторія ВПС будує ROBOpilot , робота, який зможе керувати літаками. Робот повністю замінює потребу в людських пілотах – він зможе натискати на педалі, керувати штурвалом і навіть читати показники приладів, щоб орієнтуватися під час польоту. Після аварії, що відбулась під час посадки декілька місяців назад, РОБОпілот повернувся в небо на 2,2-годинний тестовий політ 24 вересня.
Космічним силам не обов’язково потрібні люди в космосі для здійснення своїх місій. Візьмемо, наприклад, таємний космічний літак X-37b . Безпілотний апарат здатний підніматись в космос, проводити на орбіті експерименти, випускати супутники і повертатися на землю без людей на борту. Але незважаючи на те, що військові використовують автоматичні системи, відправлення людей у космос, на думку Шоу, неминуча. “Так чи інакше, ми будемо мати своїх астронавтів”, – сказав Шоу. – Вони будуть працювати в командних центрах та продовжуватимуть експлуатувати складні системи.
У липні корпорація Сьєрра-Невада оголосила, що отримала контракт на дослідження прототипів орбітальних фортпостів – автономних літаючих апаратів на низькій орбіті Землі, що забезпечить ведення космічних експериментів та демонстрацій. Місії включатимуть розміщення корисних навантажень, підтримку збірки та космічного виробництва, експерименти з мікрогравітацією, логістику, навчання та випробування. Очікується, що форпости будуть на орбіті протягом 24 місяців з моменту виведення. Пізніше SpaceNews підтвердила, що ще дві компанії – Nanoracks та Arkisys – також отримали контракти на дослідження.
Незважаючи на те, що наразі ці орбітальні форпости будуть безпілотними, інноваційний оборонний підрозділ Defence Innovation Unit (DIU) не виключає людей у майбутніх форпостах. Представник DIU повідомив C4ISRNET у 2019 році, що експериментальний зразок досліджуватиме військову корисність ексклюзивного доступу Міністерства оборони до безпілотної орбітальної платформи з метою проведення експериментів без ризику для людського екіпажу або інших корисних навантажень, не пов’язаних з DOD. Однак DIU також зазначив, що він був би зацікавлений у забезпеченні можливості перебування людини у майбутніх аванпостах.

Переглянути джерело

Повідомлення про припинення існування КА «STARLINK 74»

ULA скасувала запуск ракети Delta IV Heavy з розвідувальним супутником США за 7 секунд до старту

Запуск ракети Delta IV Heavy компанії Heavy United Launch Alliance з місією NROL-44 в інтересах Національного розвідувального управління США був відмінений за сім секунд до старту. Запуск планувалося здійснити 30.09.2020 о 23:54 за часом східного узбережжя США (6:54 01.10.2020 за Києвом) з космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида). За сім секунд до старту він був скасований в автоматичному режимі з технічних причин. «Система безпеки спрацювала в штатному режимі, щоб зупинити зворотний відлік у разі виникнення проблеми», – наголошує ULA. Новий час запуску не визначено.

Переглянути джерело

Національна космічна організація Китаю опублікувала знімки зонда Tianwen-1 на шляху до Марсу

Національна космічна організація Китаю (NSPO) 01 жовтня 2020 р. (день створення Китайської Народної Республіки, головне державне свято) опублікувала два знімка космічного апарату Tianwen-1, який направляється на Марс. Знімки зроблені камерою, встановленою на зовнішній стороні апарату.
Зонд Tianwen-1 був успішно запущений 23 липня за допомогою ракети-носія Long March 5. Під час польоту були успішно виконані два проміжних коригування орбіти і самоперевірка корисного навантаження. Станом на ранок 1 жовтня зонд пролетів 188 млн км, він знаходиться на відстані 24,1 млн км від Землі, політ здійснюється у плановому режимі.
Виведення на орбіту Марса заплановано у лютому 2021 року, а посадка марсохода – на травень 2021 року.

Переглянути джерело

Американська DARPA замовила компанії Gryphon Technologies ядерну теплову силову установку

Агентство перспективних дослідницьких оборонних проектів МО США (DARPA) замовило компанії Gryphon Technologies (Вашингтон) розробку ядерної теплової силової установки. DARPA уклала з компанією контракт на суму $14 млн на розробку та демонстрацію системи ядерного теплового руху на основі урану. Ця система є частиною програми «Демонстраційна ракета для рухливих цислунарних операцій» (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations, DRACO) і дозволить американським військовим експлуатувати космічні кораблі у цислунарному просторі. Цислунарний простір – це область за межами атмосфери Землі та за орбітою Місяця.

Переглянути джерело

Єгипет розглядає програму створення космічного центру

Єгипет розглядає можливість створення на своїх територіях ракетно-космічного центру з можливістю запуску ракет-носіїв з супутниками. Це дозволить Каїру твердо стати на шлях освоєння сучасних супутникових технологій та космічної науки. Про це розповів глава Єгипетського космічного агентства (Egyptian Space Agency, EgSA) Мухаммед аль-Кусі.
Техніко-економічне обґрунтування готове і очікує затвердження політичним керівництвом, перш ніж воно може бути реалізоване, сказав Кусі, не вказуючи дату впровадження. Проте він зазначив, що Єгипет наразі не має проблем із зверненням за допомогою до іноземних країн у процесі запуску супутників.

Переглянути джерело

Російська академія наук стурбована зниженням фінансування космічної програми

Російська академія наук та «Роскосмос» стурбовані тим, що витрати на російські космічні програми постійно знижуються. Причому зниження в першу чергу стосується наукової складової. «У нас є спільна з «Роскосмосом» стурбованість – це постійний секвестр федерально-космічної програми. Ці секвестри «стріляють» перш за все по науковим космічним програмам. По місячній програмі останнє досягнення – «Луна-24» (автоматична міжпланетна станція для вивчення Місяця, запущена у 1976 році). У нас є програми «Луна-25», «Луна-26», «Луна-27». В умовах конкуренції (є програми США, Китаю, Європейського космічного агентства) наша наукова програма повинна вибудовуватися так , щоб ми, посилаючи туди апарати, отримували б відкриття, а не підтвердили те, що зробили інші. Якщо через секвестр місячна програма буде відсунута та відстане від того, що на той час зроблять американці, то навіщо вона потрібна», – сказав на прес-конференції президент РАН Олександр Сергєєв.
Схожа ситуація, зазначив він, може скластися і з програмою дослідження Венери. Американці, нагадав президент РАН, нещодавно виявили на Венері фосфін, що може свідчити про існування життя на цій планеті. «Це стимулювало безліч заяв, в тому числі і політичного плану. Глава НАСА заявив, що США повинні зробити свою венеріанську програму. А до цього у нас була з США домовленість про спільну венеріанську програму. Зараз піде гонка за Венеру, і ми можемо втратити її, це може статися, тому що достатніх коштів на цю програму у нас немає», – сказав Сергєєв.

Переглянути джерело

Lockheed Martin приступила до розробки супутникової мережі на замовлення Агентства космічного розвитку США

Американська компанія Lockheed Martin почала розробку космічних апаратів, які в перспективі можуть бути використані для розгортання супутникової мережі обміну даними. Відповідно до повідомлення компанії, розробка ведеться на замовлення Агентства космічного розвитку США та за контрактом з яким буде створено 10 КА. Мережа обміну даними передбачає, що кожен окремий учасник мережі може з’єднуватися з іншими такими ж учасниками та приймати на себе роль комутатора. У зв’язку з цим, мережа позбавлена конкретних керуючих вузлів і це забезпечує високу відмовостійкість, тобто вихід з ладу одного учасника мережі не порушує її цілісність та передачу даних.
Міністерство оборони США оголосило тендер на розробку та розгортання супутникової мережі обміну даними в травні 2020 року. Вона буде складатися з супутників на низькій навколоземній та геостаціонарній орбітах. Апарати будуть забезпечувати військових даними з розвідувальних КА. Обмін даними між КА буде здійснюватися за допомогою оптичних терміналів.
Мережа буде реалізовуватись в три етапи. На першому до її складу увійдуть 20 супутників у 2022 році. Другий етап – 2024 р., третій – 2026 р. Точне число космічних апаратів у мережі поки не визначено, але представники Пентагону повідомляють, що до її складу увійдуть кілька сотень супутників. Після завершення першого етапу формування мережі військові мають намір провести демонстраційні випробування, під час яких планується перевірити можливість передачі розвідувальних даних наземним підрозділам з мінімальною затримкою, передачі даних між КА за допомогою оптичних терміналів, а також можливість бойового управління.

Переглянути джерело

Повідомлення про запуск КА «Cygnus CRS-14»

03 жовтня 2020 року о 01:38 по UTC з Космодрому «Воллопс» штат Вірджинія, США за допомогою ракети-носія «Antares-230+» було виведено на орбіту вантажний КА США «Cygnus CRS-14».«Cygnus CRS-14» – це приватний, автоматизований, вантажний, космічний корабель постачання. Розроблено компанією Orbital Sciences Corporation в рамках програми Commercial Orbital Transportation Services. Призначений для доставки вантажів до Міжнародної космічної станції після завершення програми «Спейс шаттл». Конструкція корабля не передбачає повернення вантажів на Землю, тому після відстикування вантажний корабель Cygnus з утилізованим сміттям з МКС зводять з орбіти, після чого він руйнується при вході в щільні шари атмосфери.
14-та місія Northrop Grumman з доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію за контрактом з НАСА доставить близько 8000 фунтів наукових і дослідницьких матеріалів, матеріалів і обладнання для орбітальної лабораторії і її екіпажу.

За даними ЦКС

Анке Кайссер-Пізалла призначена новим головою виконавчого комітету DLR

Матеріалознавець та інженер Анке Кайссер-Пізалла зайняла посаду голови виконавчої ради Німецького аерокосмічного центру (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt; DLR) 1 жовтня 2020 року. “Я з нетерпінням чекаю можливості вирішувати складні завдання у якості керівника науково-дослідної складної та міждисциплінарної установи, якою є DLR”, – говорить Кайссер-Пізалла, доктор наук з матеріалознавства. “DLR за останні роки спостерігав значне зростання у всіх наукових сферах, і тепер, разом із усіма нашими працівниками, ми повинні зробити вирішальний внесок у зміцнення Німеччини як сприятливого середовища для розвитку науки та промисловості”.
Основними сферами діяльності DLR є аеронавтика, космос, енергетика, транспорт, безпека та цифрові технології. Маючи понад 9000 співробітників у 51 інституті та установі у 30 місцях Німеччини, DLR є однією з найбільших дослідницьких організацій в Європі. 18 березня 2020 року Сенат DLR одноголосно обрав Анке Кайссер-Пізаллу новим головою виконавчого комітету DLR строком на п’ять років. Вона стане наступником Паскаля Еренфрейнда, який керував DLR протягом п’яти років із серпня 2015 року.

Переглянути джерело

Northrop Grumman припиняє запуск ракети Antares, що мала доставити вантаж на МКС, за кілька хвилин до зльоту

Запуск ракета Antares, що мала вивести на орбіту вантажне судно Cygnus з майже 4 тонами вантажів для Міжнародної космічної станції, був автоматично відмінений за три хвилини до зльоту. Запуск був запланований на 21:43 EDT 1 жовтня (01:43 2 жовтня за Гринвічем) з космодрому НАСА на острові Валлопс, штат Вірджинія.
Повідомляється, що стартовій команді доручено попередньо підготуватися до чергової спроби запуску 2 жовтня, о 21:16. EDT (01:16 3 жовтня за Гринвічем). Cygnus NG-14 – це 14-а вантажна місія Northrop Grumman для НАСА. Компанія є однією з двох (друга – SpaceX), яка на даний момент виконує вантажні місії НАСА на космічну станцію за багатомільярдними угодами.

Переглянути джерело

Звіт цільової групи по Китаю підтримує зусилля НАСА у відповідь на китайську космічну програму

Цільова група по Китаю (China Task Force) була створена конгресменами від Республіканської партії США у травні 2020 р. для оцінки загрози з боку Комуністичної партії Китаю (КПК) та вироблення законодавчих пропозицій стосовно нейтралізації ризиків. До складу групи входять 15 конгресменів. 30 вересня вони опублікували звіт, який охоплює широкий спектр питань, пов’язаних з КПК, що розглядаються як загроза для США. Основна частина доповіді присвячена питанням національної безпеки та економіки.
Дві сторінки 130-сторінкового звіту присвячені дослідженню космосу. Зокрема, робоча група проаналізувала питання і визначила як загрозу США розгортання на орбіті китайської космічної станції та довгострокові, хоча поки не заплановані, плани пілотованої місії на Місяць. Рекомендації у цьому розділі звіту торкаються програм дослідження космічного простору НАСА. «Оскільки КПК прагне залучити міжнародних партнерів для підтримки власних цілей освоєння космосу та розширення свого впливу, США мають зберегти свою присутність на низькій навколоземній орбіті, повернути американських астронавтів на Місяць, намітити майбутній шлях для дослідження Марсу», – йдеться в повідомленні.
Ці рекомендації значною мірою корелюються з поточними планами НАСА щодо повернення людей на Місяць до 2024 року. Звіт закликає прийняти законопроект стосовно фінансування НАСА. Він також рекомендує підтримувати Міжнародну космічну станцію, активізувати комерційні проекти та використовувати державно-приватне партнерство у своїх програмах. У звіті також схвалюється дії НАСА стосовно проекту Artemis («Артеміда») з пілотованого польоту на Місяць.

Переглянути джерело

Комітет з безпеки НАСА попереджає про технічні та бюджетні ризики для програми Artemis

Комітет з безпеки НАСА попередив, що зусилля повернути людей до Місяця до 2024 року разом із невизначеним фінансуванням можуть призвести до «інженерних компромісів» у програмі Artemis («Артеміда»). 1 жовтня на засіданні Консультативної групи з питань аерокосмічної безпеки (ASAP) було заявлено, що «реальні фізичні ризики» можуть виникнути по мірі того, як НАСА продовжує програму «Артеміда» без певності щодо повного фінансування.
«Ми стурбовані тим, що виникають значні бюджетні виклики, які у відношенні місії на Місяць до 2024 року посилюють імовірність інженерних компромісів з метою дотримання графіку» – сказав Пол Хілл, член комітету. Він зазначив, що це питання безперебійного фінансування не є контрольованим НАСА, а є «слабкістю сучасного федерального бюджетного середовища», що затримує рішення щодо федеральних бюджетів. «Це створює реальний ризик для НАСА та його дослідницьких програм», сказав він.

Переглянути джерело

Nelco співпрацює з Telesat з метою організації широкосмугового зв’язку LEO в Індії

Заяву про це оголосила компанія Tata Group. Telesat LEO – супутникове сузір’я наступного покоління, яке використовує глобальні, пріоритетні права діапазону Ka і діючу патентну архітектуру для суттєвої трансформації глобальних комунікацій. Telesat LEO допоможе подолати цифровий розрив у віддалених та складних місцях, прискорить розширення 5G та встановить нові рівні продуктивності для підприємств, телекомунікацій, мобільного та урядового широкосмугового зв’язку на суші, в повітрі та на морі. Сузір’я Telesat LEO забезпечить повне охоплення Індії.

Переглянути джерело

«Роскосмос» уклав угоду з приватною компанією про будівництво багаторазового космічного корабля

1 вересня 2020 року Державна корпорація «Роскосмос» та приватна компанія «Многоразовые транспортные космические системы» (МТКС) підписали угоду про співпрацю, на основі якого «МТКС» буде взаємодіяти з російськими підприємствами ракетно-космічної галузі, що входять до «Роскосмосу», з метою створення багаторазової транспортної космічної системи і, зокрема, багаторазового транспортного космічного корабля «Арго». Планується, що багаторазовий вантажний корабель «Арго» буде готовий до 2024 року. Створення чотирьох зразків багаторазових космічних кораблів обійдеться МТКС приблизно у €136 млн.
«За місію Crew Dragon компанія SpaceX Ілона Маска просить близько $150 млн. У цю суму входять доставка вантажу та його повернення, стикування корабля, а також вартість ракети Falcon-9. МТКС планує доставляти та повертати вантаж з орбіти на кораблі «Арго» з ракетою-носієм «Союз-2.1б» за $69 млн», – розповів бенефіціар компанії МТКС С. Сопов.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів
(за шкалою MSK-64):

У 2021 році космічні сили США повинні створити командування, яке буде контролювати закупівлі

Американські космічні сили планують створити в 2021 році нове командування для нагляду за всіма закупівлями служби, хоча запланований строк залежить від швидкості переведення космічних частин інших військових родів до новоствореної служби. У червні Космічні сили оголосили, що вони складатимуться з трьох польових командувань – Командування космічних операцій; Командування космічної підготовки та готовності; та Командування космічними системами – останнє відповідає за розробку, придбання та підтримку систем для космічних сил. Командування космічних систем контролюватиме як Центр космічних та ракетних систем, який в даний час закуповує більшість космічних платформ служби, так і Управління космічних швидких можливостей.
«Ми очікуємо, що це станеться у 2021 році, скоріше швидше, ніж пізніше. Ми працюємо над остаточними деталями», – сказав віце-командир космічних сил генерал-лейтенант Девід Томпсон під час заходу Defence One 1 жовтня. Варто відзначити, що Командування космічних систем стане частиною Агентства космічного розвитку в жовтні 2022 року, підвівши амбіційну організацію до компетенції Космічних сил. Агентство було запущено в 2019 році і швидко просунулося вперед, плануючи створення мега-сузір’я супутників, що працюють на низькій орбіті Землі. Агентство планує створити комунікаційний прошарок – космічну сітчасту мережу, що складатиметься з супутників, з’єднаних оптичними між-супутниковими каналами для реалізації концепції спільного загально-доменного управління під керівництвом Пентагону.
Нове командування діятиме як об’єднувальна сила, сказав Томпсон, прибире непотрібне дублювання між організаціями, заодно заохотить здорову конкуренцію в деяких сферах. Об’єднання космічних закупівель та діяльності в рамках однієї служби було основним мотивом створення Космічних сил. Однак остаточна структура служби поки-що обговорюється між службою та керівництвом Міністерства оборони США. Значна частина передачі підрозділів вже завершена, але Космічні сили продовжують визначати організації та можливості, які слід залучити до свого складу, включаючи два підрозділи ВПС і ще два від розвідувального спів-товариства.
Очікується, що плани щодо інших служб будуть доопрацьовані найближчим часом та оголошені, ймовірно, до кінця року.

Переглянути джерело

Гонка ядерних озброєнь та озброєння космічного простору будуть обговорені на засіданні ООН

Намагання стримувати потенційну гонку ядерних озброєнь та озброєння космічного простору будуть одним із основних завдань Сполучених Штатів на майбутній зустрічі ООН з роззброєння. Засідання Першого комітету Генеральної Асамблеї ООН, яке займається питаннями роззброєння, відбудеться в рамках сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку між 6 жовтня та 6 листопада. Протягом останніх 10 років Сполучені Штати намагаються зменшити потребу в ядерній зброї як частині їх стратегічної доктрини. Посол США на конференції з роззброєння в Женеві Роберт Вуд каже, що ці зусилля не відповідають діям Росії та Китаю. Якщо ситуація не зміниться, за його словами, США доведеться протистояти цим двом гігантським авторитарним державам і відповідати на їх виклики.
«Одне з того, що ми намагаємося зробити, – це залучити до столу не тільки Росію, але і Китай – провести тристоронні переговори щодо озброєння, мати справу не тільки зі стратегічною ядерною зброєю, але і з не стратегічною ядерною зброєю, новими системами, які Росія розвиває, тому що ми вважаємо, що це той напрямок, який є пріоритетним у майбутньому», – сказав він. Посол США заявив, що є ще одна проблема, що викликає занепокоєння, – потенційне озброєння космічного та кіберпростору Росією та Китаєм. За його словами, обидва уряди подали проект договору на Конференцію з роззброєння про заборону зброї в космічному просторі. Він розповів, що Вашингтон виступає проти так званого запобігання розміщення зброї у космічному просторі (PPWT), оскільки перевірити подібні домовленості неможливо.
“Я думаю, що Китай та Росія, які просувають PPWT, використовують його, як пропаганду. Я не думаю, що вони зацікавлені в дотриманні або реалізації будь-якого виду PPWT. Це справді серйозна загроза не лише для Сполучених Штатів, а також для інших країн”, – сказав він. Вуд заявив, що і Росія, і Китай продовжують розробляти протисупутникові системи, які загрожують мирному комерційному використанню космічного простору. Він закликає Росію та Китай сісти із США та іншими країнами за стіл переговорів, щоб розробити спільні домовленості.

Переглянути джерело

У Китаї розпочалось будівництво найбільшого у світі повноповоротного низькочастотного радіотелескопу

У провінції Юньнань на південному заході Китаю 29.09.2020 приступили до реалізації проекту будівництва 120-метрового радіотелескопу. Науковий пристрій під кодовою назвою Jingdong (JRT) розміститься у селищі Тайчжун Цзіндун-Ійского автономного повіту вищевказаної провінції. Він стане найбільшим у світі низькочастотним повноповоротним радіотелескопом.
Як повідомив віце-президент Академії наук Китаю Чжан Япін, зведенням JRT займеться Юньнаньська обсерваторія спільно з іншими установами. Проект націлений на реєстрацію імпульсного електромагнітного випромінювання і дослідження гравітаційних хвиль на низьких частотах, пульсарів і чорних дір у подвійних системах, теорії відносності сильних гравітаційних полів тощо. Відповідно до угоди про співпрацю, укладеної між АНК та урядом провінції Юньнань наприкінці серпня, для завершення проекту знадобиться три роки.

Переглянути джерело