Новини за 16.11.2020 – 29.11.2020

PER ASPERA AD ASTRA

Повідомлення про запуск КА «Crew Dragon-1»

16 листопада 2020 року о 00:27 по UTC з космодрому Мис Канаверал (США) ракета-носій «Falcon-9 v1.2 (Block 5)» вивела на орбіту пілотований КА США «Crew Dragon-1». «Crew Dragon-1» одна з шести запланованих місій SpaceX по відправці людей до МКС в рамках чинного контакту з NASA і її програми Commercial Crew Program, спрямованої на підтримку комерційних компаній, що займається розробкою космічного транспорту. Це перший експлуатаційний політ корабля Crew Dragon після першої демонстраційної пілотованої місії SpaceX Demo-2.
Склад екіпажу «Crew Dragon-1» був оголошений ще в липні – на МКС відправляться три астронавта NASA (Майкл Хопкінс, Віктор Гловер і Шеннон Уокер) і астронавт JAXA (Соїті Ногучи). Вони приєднаються до експедиції МКС-64. Тривалість цієї місії складе 210 діб. Від того, як пройде політ «Crew Dragon-1», буде залежати рішення щодо повторного використання кораблів Crew Dragon і перших ступенів ракети Falcon для пілотованих місій в рамках контракту Commercial Crew Program. Очікувалося, що С206 Endeavour буде використовуватися в рамках майбутньої місії Crew-2, запланованої на весну 2021 року.
Компанія Ілона Маска досить давно використовує КА і перші ступені ракети Falcon 9 для доставки вантажів в рамках контракту Commercial Resupply Services (в грудні 2017 року рамках місії CRS-13 відбувся перший запуск, в якому повторно використовували одночасно РН і корабель – максимум SpaceX запускала один і той же корабель тричі).

Переглянути джерело

Дані Sentinel дозволяють використовувати нову систему моніторингу сільського господарства у Польщі

Дані, отримані супутниками Sentinel-1 та Sentinel-2 системи Copernicus, та оброблені у рамках проекту EOStat Європейського космічного агентства, використовуються Центральним статистичним управлінням Польщі (Glowny Urzad Statystyczny).
EOStat прагне об’єднати інструменти наземного спостереження та спостереження Землі з космосу для збору сільськогосподарської інформації, причому Sentinel є ключовим компонентом. Разом ці супутники отримують зображення суші та моря з високою розрізненістю, визначаючи такі характеристики, як тип рослинності, ґрунтовий покрив та водні шляхи.
Моніторинг та оцінка сільськогосподарських даних є важливим завданням, яке зазвичай виконується раз на рік у Польщі за допомогою статистичного опитування. Це опитування також масштабується кожне десятиліття, як і в 2020 році, у формі десятирічного перепису сільського господарства, який проводить Статистичне бюро ЄС, яке збирає близько 300 змінюваних показників, що охоплюють різні аспекти сільського господарства, такі як загальні характеристики сільськогосподарських угідь, худоба, робоча сила, утримання тварин та заходи підтримки розвитку сільських територій.
Тому, хоча це завдання є суттєвим, воно також величезне – особливо з огляду на те, що Польща має одне з найбільших у ЄС сільськогосподарських володінь (понад 1,5 млн) та ораних земель (14,7 млн га), а також є п’ятим за величиною бенефіціаром загальної сільськогосподарської політики ЄС. Виходячи з даних Sentinel, EOStat надає інформацію про просторовий обсяг 13 найпопулярніших культур у Польщі (восьми зернових культур, озимого та ярого ріпаку, гречки, кукурудзи та пасовищ) та використовує нову методологію, яка дозволяє контролювати невеликі ділянки сільськогосподарських угідь (особлива проблема для Польщі, де понад половина земельних ділянок країни не перевищує п’яти гектарів).
Зрештою, EOStat прагне надати Статистичній службі Польщі можливість регулярно отримувати, обробляти та використовувати дані ДЗЗ, а також підтримувати моніторинг диверсифікації сільськогосподарських культур, сільськогосподарської діяльності та зони екологічного фокусування.

Переглянути джерело