Новини за 30.11.2020 – 06.12.2020

PER ASPERA AD ASTRA

Інформаційна довідка щодо запуску КА «JDRS-1»

29 листопада 2020 року о 07:25 (UTC) з космодрому Танегашима (Японія) за допомогою ракети-носія «H-2A 202», було здійснено запуск супутника подвійного призначення «JDRS-1» в інтересах Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA).
Cупутник JDRS-1 від Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) – розроблений в Японії ще у 2015-му, супутник-ретранслятор даних для військових і цивільних потреб країни. Зібраний на базі платформи DS-2000 від Mitsubishi Electric. Дані будуть передаватися на наземну станцію за допомогою бездротової технології Ka-діапазону (26,5-40 ГГц).
Військовий компонент супутника представлений оптичним ретранслятором даних для зв’язку з розвідувальними аппаратами IGS-Optical і IGS-Radar останнього покоління, цивільний – експериментальним ретранслятором JDRS-1 для взаємодії з FSO-каналу з іншими низькоорбітальними об’єктами JAXA.
Апарат розмістять на геостаціонарній орбіті заввишки 35786 км. Очікуваний термін служби – не менше 10 років.
Ракета-носій H-2A 202 – одноразова двоступенева ракета середнього класу з двигунами LE-7A (перший ступінь) і LE-5B (другий) на рідкому водні / рідкому кисні (LOH / LOX).
Висота – 53 м, діаметр – 4 м, стартова маса – 289 метричних тонн (без урахування корисного навантаження). На низьку опорну орбіту може виводити до 15 т. Розроблено і створено корпорацією Mitsubishi Heavy Industries для JAXA.

Представник Австрії Й. Ашбахер може стати новим генеральним директором ЄКА

Австрійський геофізик Йозеф Ашбахер (Josef Aschbacher), директор з питань дистанційного зондування Землі (Earth Observation) Європейського космічного агентства (ЄКА), може бути обраним наступним генеральним директором ЄКА, після представника Німеччини Яна Вернера.
Очікується, що номінація буде схвалена державами-членами ЄКА у середині грудня. «Мені потрібно затамувати подих до дня виборів 17 грудня», – сказав Ашбахер у своєму твіті. За повідомленням австрійської газети Salzburger Nachrichten, Ашбахер набрав необхідну більшість у дві третини під час внутрішнього голосування ЄКА у порівнянні зі своїми конкурентами з Іспанії та Норвегії.

Переглянути джерело

За даними Euroconsult, на ринку космічного зв’язку спостерігається спад

У своїй щорічній публікації, присвяченій оцінці діяльності компаній фіксованого супутникового зв’язку (Fixed Satellite Services, FSS), консалтингова компанія Euroconsult повідомила про середнє скорочення доходів цих компаній на 4% за рік.
На ринку, обсяг якого оцінюється у $10,8 млрд., спостерігається посилення конкуренції та сильний вплив пандемії COVID-19. Більшість операторів, що надають щоквартальну звітність, повідомляють про нижчі доходи за 3 квартал 2020 року порівняно з 3 кварталом 2019 року.
«Оператори, пов’язані з мобільним ринком, найбільше постраждали від пандемії COVID-19», – прокоментував результати дослідження старший консультант Euroconsult Дімітрі Бухс (Dimitri Buchs). «Тим не менше, зниження доходів, схоже, зменшується по ходу року, що може бути ознакою того, чого очікувати у 2021 році».

Переглянути джерело

Ілон Маск отримує нагороду Axel Springer Award

1 грудня засновник та глава компанії SpaceX Ілон Маск отримає нагороду Axel Springer Award особисто в штаб-квартирі видавництва Axel Springer у Берліні. Присуджуючи цю нагороду, медіа-технологічна компанія Axel Springer «вшановує винахідливий дух та інноваційну силу, завдяки яким Ілон Маск здійснив революцію у декількох галузях, від електромобілів і акумуляторів до космічних подорожей». Церемонія на тему «Вечір для Ілона Маск – Місія на Марс» транслюватиметься в прямому ефірі з 20:00 за центральноєвропейським часом за адресою https://go2.as/award. Програма також включатиме ділову бесіду, в якій генеральний директор Axel Springer Матіас Дьопфнер бесідуватиме з Ілоном Маск про те, що рухає та надихає його.
Нагорода Axel Springer відзначає видатних особистостей, які новаторські створюють та змінюють ринки та формують культуру, одночасно несучи свою соціальну відповідальність. Попередніми переможцями премії Axel Springer стали Марк Цукерберг, засновник та генеральний директор Facebook; Сер Тім Бернерс-Лі, винахідник Всесвітньої павутини; Джефф Безос, засновник та генеральний директор Amazon та власник Washington Post.

Переглянути джерело

Повідомлення про припинення існування КА «CUBERRT»

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів (за шкалою MSK-64):

Компанія Virgin Orbit планує запуск своєї ракети LauncherOne у грудні

Компанія Virgin Orbit готується здійснити другий політ своєї малої ракети-носія LauncherOne у другій половині грудня. У «Попередженні для моряків» Берегової охорони США від 24 листопада зазначається, що компанія Virgin Orbit «проводитиме небезпечні операції» поблизу острова Сан-Ніколас, штат Каліфорнія, з 18 по 21 грудня. У попередженні прямо не вказано, що відбудеться запуск, але Virgin Orbit використовувала таке ж попередження Берегової охорони при першій спробі запуску у травні. Дата запуску не об’явлена, але раніше компанія заявиляла, що має намір здійснити другий запуск своєї ракети LauncherOne до кінця року.

Довідково: LauncherOne являє собою легку двоступеневу ракету-носій для доставки на низьку навколоземну орбіту (до 230 км) до 500 кг корисного навантаження. Особливість ракети у тому, що її запускають не з космодрому, а з літака Boeing 747 Cosmic Girl на висоті 10 км. Це дозволяє уникнути труднощів наземного запуску, таких як погана погода або сильний вітер, а ракета починає політ у більш розрідженому шарі атмосфери. Компанія планує надавати послуги із запуску малих супутників і космічних вантажів з літака і запускати 24 ракети на рік. Вартість одного запуску $10-12 млн – це дешевше за запуск з космодрому.

Перший запуск LauncherOne 25 травня зазнав невдачі, коли ракетний двигун NewtonThree першого ступеня вимкнувся через кілька секунд після запуску. Компанія визначила, що система постачання рідкого кисневого палива вийшла з ладу, в результаті чого двигун зупинився. Незважаючи на те, при першій спробі запуску ракета LauncherOne не несла корисного навантаження, на даний час ракета нестиме десять малих супутників формату CubeSat, більшість з яких побудовані університетами за програмою NASA CubeSat Launch Initiative. Сам запуск здійснюється у рамках контракту Venture Class Launch Services, укладеного NASA у 2015 році для демонстрації нових малих ракет-носіїв.
Компанія Virgin Orbit – не єдиний розробник малої ракети-носія, яка намагається вийти на орбіту у грудні. Компанія Astra оголосила 19 листопада, що здійснить свою другу спробу запуску протягом 12-денного вікна, яке відкриється 7 грудня з космодрому на острові Кадіак (Аляска). Ракета Rocket 3.2 компанії Astra подібна Rocket 3.1, яка не змогла вийти на орбіту під час запуску 11 вересня з космодрому на о.Кадіак.
Третій розробник малої ракети-носія, компанія Firefly Aerospace, також планує на грудень перший запуск своєї малої ракети-носія Alpha з бази ВПС США Vandenberg (Каліфорнія). Проте, командир 30-го Космічного крила полковник Е.Масталір під час брифінгу на початку листопада повідомив, що цей запуск очікується не раніше січня.
Компанія Rocket Lab оголосила 24 листопада, що наступний запуск своєї малої ракети-носія Electron запланований на 14-денне вікно, яке відкриється 12 грудня, зі стартового комплексу компанії у Новій Зеландії. Ракета Electron виведе на орбіту радіолокаційний супутник із синтетичною апертурою StriX-α японської компанії Synspective.

Переглянути джерело

Запуск ракети-носія «Союз-СТ-А» перенесено через погодні умови

Оскільки погодні умови не були сприятливими (через ризик удару блискавки у польоті), компанія Arianespace вирішила перервати запуск ракети-носія «Союз-СТ-А» із супутником оптико-електронної розвідки Обєднаних Арабських Еміратів Falcon Eye 2 з космодрому Куру у Французькій Гвіані за 3 хвилини 54 секунди до старту. Запуск був запланований на 29 листопада. Найближчий можливий час запуску – 30 листопада, о 22:33 за місцевим часом (03:33 01 грудня за київським часом).

Довідково: Запуск ракети-носія «Союз-СТ-А» з еміратським супутником мав відбутися 6 березня, але був відкладений через зауваження до розгінному блоку «Фрегат». Крім того, із середини березня космодром Куру призупинив запуски через пандемію COVID-19. У зв’язку з цим запуск «Союз-СТ-А» перенесли на початок осені, а потім на кінець листопада. 24 листопада було повідомлено, що У ракеті «Союз-СТ-А» на космодромі Куру знайшли несправну деталь.

Переглянути джерело

Французьке космічне агентство розпочало випробування прототипу першої ступені багаторазової ракети

Французьке космічне агентство (Center National d’Études Spatiales, CNES) та ArianeGroup розпочали випробування європейського прототипу першої ступені багаторазової ракети Themis («Феміда»). За договором з Європейським космічним агентством спільна команда CNES та компанії ArianeGroup під назвою ArianeWorks у листопаді відновила випробувальний центр Ariane Vernon у Нормандії та розпочала вертикальні тести Themis.
Прототип першої ступені ракети Themis, який проходить тестування, має висоту 30 метрів і діаметр 3,5 метри, він не має складних функціональних можливостей або надзвичайної оптимізації своїх еквівалентів для ракет Ariane-5 і Ariane-6. Передбачається, що резервуар Themis містить 150 тон кріогенного палива. Двигун для ракети Themis, Prometheus («Прометей») має бути випробуваний у 2021 році спочатку у Швеції, а потім у Французькій Гвіані.
План випробувань Themis передбачає перші повні випробувальні польоти із запуском і посадкою назад на космодромі Куру у 2023-2024 роках, а також повноцінний запуск у 2025 році.
Themis є експериментальною пусковою установкою, і вона повинна допомогти зрозуміти складні елементи багаторазової пускової установки з двома ключовими завданнями: скоротити удвічі витрати на запуск та зменшити вплив на навколишнє середовище.

Переглянути джерело

Канадське космічне агентство уклало контракти на розробку наукового навантаження для місячних місій

Канадське космічне агентство (Canadian Space Agency, CSA) проводить розробку наукового корисного навантаження та невеликого ровера, який міг би полетіти до Місяця у рамках місії NASA. CSA оголосила про укладання шести контрактів загальною вартістю 2,9 млн канадських доларів ($ 2,2 млн.) з п’ятьма компаніями та університетами на проведення досліджень Місяця. У рамках укладених контрактів мають бути розроблені різноманітні наукові інструменти, від спектрометрів та телескопів до приладів у рамках експериментів в інтересах сільського господарства.
Контракти є частиною Програми місячних досліджень (Lunar Exploration Accelerator Program, LEAP) CSA, ініціативи, яку канадський уряд оприлюднив у лютому 2019 року. Програма із запланованим бюджетом у $ 150 млн на п’ять років призначена для підтримки широкого кола науково-технічних ініціатив, пов’язаних із дослідженням Місяця.

Переглянути джерело

Повідомлення про запуск КА «Falcon Eye 2»

02 грудня 2020 року о 01:33 (UTC) з космодрому Куру (Французька Гвіана) за допомогою ракети-носія «Soyuz-ST-A Fregat-M» було здійснено запуск військового супутника «Falcon Eye 2» в інтересах МО ОАЕ. Супутник «Falcon Eye 2» базується на модернізованих версіях французьких супутників спостереження Землі «Pléiades-HR». Він має систему візуалізації HiRI (High-Resolution Imager) з роздільною здатністю 70 см на 20-кілометровій смузі.
Супутник, має вагу менше 1500 кг. Запланований строк життя КА 5 років. Тип орбіти «Сонячно-синхронна» висотою в 620 км. Замовником є Збройні сили Об’єднаних Арабських Еміратів. Супутники даного типу повинні забезпечувати двоканальну оптичну систему розвідки Falcon Eye.

Компанія Rocket Lab розповіла про повернення ракети

Компанія Rocket Lab, що спеціалізується на виготовленні та запусках малих ракет, опублікувала деталі здійсненої 20 листопада місії «Return to Sender» («Повернення до відправника»), у ході якої було повернуто перший ступінь ракети Electron після успішного запуску. На останніх кількох кілометрах спуску ракети Electron великий головний парашут успішно розгорнувся, і ракета потрапила у воду зі швидкістю 9 метрів на секунду. Незабаром після приводнення перший ступінь ракети був витягнутий з води та розміщений на борту рятувального судна компанії «Catch of the Day» («Улов дня»). Експерти компанії оцінили, що композиційна карбонова структура ракети повністю неушкоджена. На початку 2021 року компанія Rocket Lab планує здійснити чергову місію повернення ракети, схожу за профілем на «Return to Sender».

Переглянути джерело

Компанія SpaceX планує у грудні вивести на орбіту чотири космічні апарати

За контрактом з NASA 5 грудня до Міжнародної космічної станції буде запущено ракету-носій Falcon 9 з вантажним кораблем Cargo Dragon з 2,5 тонами продовольства для екіпажу, обладнанням і матеріалами для наукових експериментів. Також у грудні SpaceX має намір вивести в космос американський телекомунікаційний супутник SXM-7 та турецький супутник зв’язку Turksat 5A. У другій половині грудня на орбіту планують вивести розвідувальний супутник NROL-108 в інтересах Національного управління військово-космічної розвідки США (U.S. National Reconnaissance Office).

Переглянути джерело

Ізраїльська компанія NewRocket отримала $ 1 млн інвестицій на розробку космічного двигуна на паливі нового покоління

Випускник технологічного стартап-інкубатора Incubit Ventures компанії Elbit Systems, компанія NewRocket розробляє ракетні двигуни нового покоління на гелевому паливі, відповідаючи найсуворішим галузевим стандартам. Рішення компанії, що забезпечать маневрування на орбіті підходять для супутників усіх категорій. Новаторське паливо компанії PowerGel дозволяє розробити екологічно чисту силову установку без зниження її технічних характеристик.
Нещодавно NewRocket уклала свої перші контракти з аерокосмічними корпораціями і на даний час виконує проекти, вартість яких перевищує $ 6 млн. Для розширення своєї частки на ринку компанія залучила інвестицій на суму $ 1 млн від британської інвестиційної компанії Consensus Business Group (CBG), очолюваної відомим інвестором Вінсентом Ченгуїзом (Vincent Tchenguiz). CBG має інвестиційний портфель у всьому світі на $ 600 млн.
Традиційні види палива для силових установок супутників є високотоксичними через те, що містять гідразин, який, як очікується, буде заборонений в Європі. Ілан Харел, генеральний директор NewRocket, заявив: «Наше запатентоване гелеве паливо поєднує у собі переваги як твердого, так і рідкого палива: воно є потужним у порівнянні аналогічними показниками традиційних видів палива на основі гідразину, та водночас є екологічно чистим. Відповідно, гелеве паливо є безпечним та нетоксичним, тим самим дозволяє зменшити витрати на зберігання та наземне обслуговування».

Переглянути джерело

У рамках програми Emirates Mars Mission відкрита освітня програма для студентів

У рамках програми Emirates Mars Mission (EMM) оголошено про сьомий запуск освітньо-дослідницької програми для студентів (Research Experience for Undergraduates, REU.
Програма REU має на меті надати можливість еміратським студентам, які навчаються за науковими та технічними STEM-спеціальностями (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics), набути практичного та науково-дослідного досвіду на видатних космічних наукових об’єктах в Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) та за кордоном.
Влітку 2021 року студенти матимуть можливість пройти стажування у Космічному центрі ім. Мохаммеда Бін Рашида (Mohammed Bin Rashid Space Centre, MBRSC) та у партнерах MBRSC в ОАЕ, США та Франції.
Під керівництвом фахівців наукової групи EMM та міжнародних вчених студенти працюватимуть над дослідженнями, пов’язаними з космічною наукою, а також матимуть можливість публікації результатів проведених досліджень та представити ці результати на глобальних конференціях для міжнародного наукового співтовариства.

Переглянути джерело

Запуск ракети-носія «Союз-СТ-А» знову перенесено з технічних причин

Через некоректний прийом даних телеметрії командою безпеки Arianespace вирішила перервати запуск ракети-носія «Союз-СТ-А» із супутником оптико-електронної розвідки Об’єднаних Арабських Еміратів Falcon Eye 2 з космодрому Куру у Французькій Гвіані за 5 хвилин і 03 секунди до старту. Запуск був запланований на 29 листопада, але через погодні умови за 3 хвилини 54 секунди до старту перенесений на 30 листопада. Найближчий можливий час запуску – 1 грудня, о 22:33 за місцевим часом (03:33 02 грудня за київським часом).

Довідково: Запуск ракети-носія «Союз-СТ-А» з еміратським супутником мав відбутися 6 березня, але був відкладений через зауваження до розгінному блоку «Фрегат». Крім того, із середини березня космодром Куру призупинив запуски через пандемію COVID-19. У зв’язку з цим запуск «Союз-СТ-А» перенесли на початок осені, а потім на кінець листопада. 24 листопада було повідомлено, що У ракеті «Союз-СТ-А» на космодромі Куру знайшли несправну деталь.

Переглянути джерело

Повідомлення про запуск КА

Китайський КА Chang’e-5 успішно здійснив посадку на Місяць та приступив до збору місячних зразків

Китайський Chang’e-5 успішно завершив м’яку посадку на Місяці, у заданому районі 1 грудня о 17:00 (за київським часом). 1 грудня о 22:53 (за київським часом) структура з двох модулів апарату (посадкового та підйомного) приступила до бурильних робіт (на глибину до 2 м) та пакування зразків. У подальшому, протягом кількох годин, Chang’e-5 має зібрати реголіт з поверхні за допомогою спеціальних маніпуляторів.
Зліт підйомного модуля із зібраними зразками на місячну орбіту має відбутися приблизно за 48 годин.
Місячний орбітальний апарат, як очікується, отримає зразки з підйомного модуля і доставить їх на Землю орієнтовно 16 грудня.
Китайська місія Chang’e-5 – це перша спроба отримання та доставлення на Землю місячного ґрунту після американських місій «Аполлон» і радянської «Луна» у 1970-х роках. Радіометричне датування зразків, доставлених на Землю, дозволить оцінити вік скельних порід Місяця.

Переглянути джерело

Обрушився 305-метровий телескоп обсерваторії Arecibo

Приладова платформа 305-метрового телескопа обсерваторії Arecibo в Пуерто-Рико впала на антену приблизно о 7:55 ранку 1 грудня (13:55 за київським часом), що призвело до руйнування антени та прилеглих об’єктів.
Про постраждалих не повідомляється. Національний науковий фонд США (National Science Foundation, NSF) розпорядився очистити територію навколо телескопа від несанкціонованого доступу після того, як 6 листопада обірвався кабель. Місцева влада буде тримати територію заблокованою, інженери працюють над оцінкою стабільності інших споруд обсерваторії.
Проводиться розслідування падіння платформи. Перші висновки вказують на те, що 900-тонна приладова платформа, що трималась на трьох опорних вежах, впала. Також впали і опорні кабелі телескопа. Попередні оцінки свідчать про те, що навчальний центр обсерваторії зазнав значної шкоди.
10 серпня 2020 року один з опорних кабелів від’єднався і впав на антену телескопу. Поки інженери намагалися виявити причину цієї несправності, 6 листопада відірвався другий кабель. 19 листопада, після розгляду інженерних оцінок, за якими встановлено, що пошкодження обсерваторії Arecibo неможливо стабілізувати без ризику для будівельних працівників та персоналу на об’єкті, NSF оголосив своє рішення про початок планового виведення з експлуатації 305-метрового радіотелескопа.

Переглянути джерело

NASA розглядає альтернативи Arecibo

Після виведення з експлуатації радіотелескопа Arecibo NASA шукає інші радіотелескопи для майбутніх радіолокаційних досліджень, включаючи потенційну співпрацю з Космічними силами США. NASA протягом багатьох років використовувало 305-метровий радіотелескоп обсерваторії Arecibo в Пуерто-Рико особливо для вивчення астероїдів поблизу Землі.
Ліндлі Джонсон, директор Координаційного управління з питань планетарної оборони NASA, заявив 30 листопада на засіданні Консультативного комітету з питань планетарної науки агентства, що закриття Arecibo матиме негативний вплив роботу NASA щодо захисту планети. NASA має ще одну радіолокаційну систему в обсерваторії Goldstone в Каліфорнії, яка також може використовуватися для спостереження астероїдів та інших об’єктів поблизу Землі. Радар Goldstone на даний час у працездатному стані, після недавнього встановлення нового клістрону. Л.Джонсон припустив, що однією з можливостей NASA може бути співпраця з військовими. «Ми, безумовно, маємо можливість і зацікавлені у співпраці з Космічними силами США щодо більш спроможної радіолокаційної системи», – сказав він.

Переглянути джерело

Канадське космічне агентство профінансує 16 проектів з розробки технологій ДЗЗ наступного покоління

Зі збільшенням кількості супутників дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) з’являється безпрецедентний обсяг космічних даних. Виникає потреба в інноваційних рішеннях для обробки та ефективного використання цих даних, що водночас сприяє появі наукових досягнень, економічному зростанню та створенню робочих місць. Розширений доступ до цих даних у поєднанні з передовими аналітичними технологіями, такими як штучний інтелект (artificial intelligence, AI), машинне навчання, поглиблене навчання та високопродуктивні обчислення, розкриває потенціал для багатьох нових передових рішень для вирішення сучасних та завтрашніх проблем на Землі.
В рамках ініціативи “smartEarth” Канадського космічного агентства за результатами оголошеного у січні 2020 року конкурсу агентство обрало 16 канадських компаній, які створять нове програмне забезпечення для роботи з великими обсягами даних ДЗЗ. Загальна сума фінансування 16 проектів – $ 4,22 млн.
Проекти досліджень та розробок різноманітні. Деякі зосереджуються на забезпеченні організації доступу користувачів до даних або розвитку автоматизованих рішень аналізу різно-типових даних. Інші мають на меті максимізувати використання супутникових даних в інноваційних програмах, що допомагають контролювати та захищати Землю та її довкілля, наприклад, картографування змін в лісах, визначення показників заболоченння територій та виявлення викидів метану в атмосферу Землі.
Передбачається, що завдяки цим інвестиціям у Канаді буде створено 240 нових робочих місць. У Канаді, як і в усьому світі зростає попит на супутникові дані спостереження Землі. Прогнозується, що річний попит на дані та послуги спостереження Землі буде зростати з 3 до 9 млрд. дол. протягом 10 років. SmartEarth – це інвестиційна ініціатива Канадського космічного агентства, яка підтримує канадські організації у розробці інноваційних рішень, які використовують дані ДЗЗ для вирішення проблем людини.

Переглянути джерело

Space Perspective отримує фінансування на суму $7 млн для продовження розробки системи Neptune

2 грудня Компанія Space Perspective, що планує надавати послугу польоту туристів «до краю космосу» на висотній повітряній кулі, отримала $7 млн в початковому раунді фінансування, що дасть можливість протестувати свої технології.
У раунді фінансування, що очолювали Prime Movers Lab та Base Ventures, взяли участь представники Kirenaga Partners ‘Central Florida Tech Fund, 1517 Fund, Schox, E2MC Ventures и SpaceFund Venture Capital, а також підприємець та письменник Тоні Роббінс.
Компанія, в якій в даний час працює близько 15 співробітників, буде використовувати кошти для продовження розробки Neptune, системи стратосферних аеростатів, призначеної для польоту людей на висоту до 30 км.
Перший випробувальний політ системи без людей на борту запланований на першу половину 2021 року з космодрому ім. Кеннеді у Флориді. Вартість одного місця становить $75 тис., але дата польоту поки не вказана. Крім тестових польотів і продажу квитків, компанія працює з Федеральним управлінням цивільної авіації над отриманням ліцензії на комерційний запуск.

Переглянути джерело

Проведено успішний пуск ракети «Союз-2» з блоком космічних апаратів системи «Гонець-М»

3 грудня 2020 року з космодрому Плесецьк в Архангельській області проведено пуск РН «Союз-2» з блоком космічних апаратів низькоорбітальної комерційної системи супутникового зв’язку «Гонець-М» та розробленого в інтересах Міноборони Росії КА «ЕРА-1», призначеного для відпрацювання перспективних систем орієнтації та астронавігації.
Згідно до повідомлення, всі передстартові операції та старт ракети «Союз-2» пройшли в штатному режимі та через 2 хвилини після старту РН «Союз-2» була взята на супровід наземними засобами Головного випробувального космічного центру ім. Германа Титова Космічних військ ВКС. Розгінний блок «Фрегат» штатно відокремився від третьої ступені РН «Союз-2» та через 2 години успішно вивів космічні апарати на розрахункову орбіту. КА Міноборони Росії присвоєно порядковий номер «Космос-2548». Запуски виконані в рамках Федеральної космічної програми Росії на 2016-2025 роки.

Переглянути джерело

Компанія Teledyne e2v здійснить поставку корисного навантаження для КА TRUTHS

Teledyne e2v (Teledyne Imaging Group) буде постачальником інфрачервоних детекторів для британської місії TRUTHS. Місія Traceable Radiometry Underpinning Terrestrial and Helio Studies (TRUTHS) спрямована на створення системи космічних спостережень за кліматом та підвищення достовірності прогнозів зміни клімату.

Переглянути джерело

Allied Market Research презентує звіт – Бізнес-стратегії ринку техніки SATCOM, технологічні інновації, тенденції та найкращі гравці до 2030 року

Cвітовий ринок космічного обладнання супутникового зв’язку (SATCOM) робить значний прогрес завдяки збільшенню запуску супутників в останні роки. Обладнання SATCOM включає електронні пристрої, що забезпечують супутниковий зв’язок в космосі, такі як підсилювачі сигналу, космічні антени та передавачі. Космічне обладнання SATCOM є основним корисним навантаженням космічних апаратів, що належать космічним агентствам та комерційним космічним компаніям, оскільки SATCOM забезпечує інформаційно-комунікаційну інфраструктуру космічної галузі. Більше того, SATCOM використовується для прямого телевізійного мовлення, телекомунікації, збору цифрових супутникових новин (DSNG), відстеження погоди та іншого.
Уряди усього світу запровадили обмеження, щоб уповільнити поширення COVID-19, що безпосередньо впливає на ефективність космічної діяльності через нестачу робочої сили. Виробники обладнання SATCOM спостерігають перебої поставок через державні ініціативи щодо контролю спалаху COVID-19, що впливає на виробничий процес. Пандемія COVID-19 впливає на кількість та якість моніторингу клімату прогнозу погоди через обмеження в роботі обсерваторій, які вимушені виконувати правила карантину. Космічні агентства змушують відкладати майбутні запуски супутників та змінювати космічні програми через оперативні проблеми та заборони поїздок, введені урядами у якості заходів проти пандемії COVID-19.
Збільшення інтенсивності космічних застосувань, таких як дистанційне зондування Землі та обмін даними приводить до зростання інвестицій, що є фактором впливу на світовий ринок космічного обладнання SATCOM. Однак урядові обмеження щодо космічного обладнання та запусків супутників знижують обіг товарів та послуг. З іншої сторони попит на високошвидкісний Інтернет 5G, глобальні підключення, оптичний зв’язок, тривимірний друк та хмарні технології відкривають нові шляхи розвитку супутникового зв’язку.
Запуск супутників для задоволення вимог моніторингу сільського господарства, спостереження погоди, дистанційного зондування Землі та навігації збільшується в останні роки. Очікується, що часті запуски супутників сприятимуть розвитку світового ринку космічного обладнання SATCOM. Іншим додатковим рушієм ринку супутникового зв’язку є зростання витрат на космічні програми. Космічні агентства витрачають більше коштів, щоб досягти прориву в інноваційних технологіях.

Переглянути джерело

Китайський зонд Chang’e-5 взяв зразок місячного ґрунту

Китайська безпілотна станція Chang’e-5 успішно зібрала реголіт на поверхні Місяця. У найближчі дні апарат доставить зразок місячного ґрунту на місячну орбіту, а потім на Землю. Китайська національна космічна корпорація повідомила, що упаковка зразків була завершена 2 грудня о 16:00 за Київським часом після 19 годин робіт. Зазначається, що зонд витримав температуру 100 градусів за Цельсієм.
Загалом у рамках місії планується зібрати близько 2 кг місячної породи. Китайські фахівці вивчать її в рамках проєкту з підготовки до будівництва науково-дослідницької бази на Місяці. Китайська ракета-носій Changzheng 5 вивела на орбіту апарат Chang’e-5 ще минулого тижня. Передбачається, що 17 грудня станція доставить зразки ґрунту з Місяця на Землю. Якщо місія завершиться успішно, то Китай стане першою за останні 44 роки країною, яка успішно здійснила транспортування геологічних зразків з поверхні Місяця.

Переглянути джерело

В США завершили виробництво нового супутника попередження про ракетний напад

Оборонна компанія Lockheed Martin оголосила про завершення будівництва нового супутника попередження про ракетний напад SBIRS GEO-5. Як зазначає компанія, створення супутника на геосинхронній навколоземній орбіті з інфрачервоною системою космічного базування – першого військового космічного супутника, побудованого на новому модернізованому супутнику-носії Lockheed Martin LM2100 – було завершено всього за п’ять років.
Створений в рекордно короткі терміни і без додаткових витрат держави на модернізацію SBIRS GEO-5 є першим військовим космічним супутником, створеним на основі модернізованого модульного супутника-носія LM2100. SBIRS GEO-6, запуск якого відбудеться в 2022 році, також будується на базі нового носія, розробленого для забезпечення швидкості і стійкості.
«Роль SBIRS як постійного захисника на орбіті від глобальних загроз балістичних ракет ніколи не була більш важливою». Тільки в 2019 році SBIRS зафіксував майже тисячу пусків ракет, що приблизно вдвічі більше, ніж за попередні два роки», — каже Том Мак Кормік, віце-президент Lockheed Martin за системами безперервного інфрачервоного випромінювання (OPIR).
«Завершення виробництва складного супутника попередження про ракети в складних умовах COVID-19 є величезним досягненням і є свідченням професіоналізму Lockheed Martin і прихильності безпеці нашої країни», – зазначив капітан Алек Кук, керівник робіт зі складання, випробування і запуску GEO-5/6.
BIRS GEO-5 і GEO-6 повинні приєднатися до угруповання супутників попередження про ракетний напад Космічних сил США, оснащених потужними скануючими і інфрачервоними датчиками спостереження, які захищають країну цілодобово. Ці датчики збирають дані, які дозволяють військовим США виявляти запуски ракет, підтримувати оборону від балістичних ракет, розширювати збір технічної розвідки і підвищувати ситуаційну обізнаність на полі бою.
Будівництво SBIRS GEO-5 було офіційно завершено 29 жовтня 2020 року. Новий супутник попередження про ракетний напад готовий до запуску в 2021 році.

Переглянути джерело

Китайський зонд Chang’e 5 зі зразками ґрунту злетів з Місяця та вийшов на заплановану орбіту

О 23:10 за пекінським часом (17:10 за київським часом) 3 грудня двигун 3000N пропрацював близько 6 хвилин і успішно вивів підйомний модуль КА Chang’e-5 із зібраними зразками ґрунту на заплановану орбіту навколо Місяця. Китай вперше здійснив зліт космічного апарату із позаземного небесного тіла. На даний час завданням підйомного модуля є зустріч із модулем Chang’e 5, що перебуває на орбіті та передача капсули зі зразками для подальшого транспортування на Землю.
Наступний етап – стикування підйомного модуля із орбітальним модулем Chang’e 5 на орбіті Місяця. Операція має пройти в автоматичному режимі, адже затримка у часі через велику відстань 236 000 миль (380 000 км) між Землею та Місяцем унеможливлює управління процесами у ручному режимі. Стикування апаратів має відбутися орієнтовно 5 грудня, процес триватиме 3,5 години. Наступний етап – транспортування зібраних зразків на Землю. Однак це відбудеться не одразу. Космічному кораблю Chang’e 5 потрібно буде кілька днів чекати на місячній орбіті вікна, в яке можна буде запускати двигуни і рухатися до Землі.
Ретельний вибір часу цього маневру дозволить орбітальному апарату доставити модуль повернення на Землю із зібраними зразками у точно визначене Національним космічним управлінням Китаю місце у пустелі Внутрішньої Монголії.

Переглянути джерело

На космодромі Східний здійснюються заходи з підготовки запуску супутників компанії OneWeb за допомогою ракети «Союз-2.1б»

Відповідно до графіку підготовки фахівці Космічного центру Східний і Науково-виробничого об’єднання ім. С.А. Лавочкіна на космодромі Східний транспортували розгінний блок «Фрегат» із залу заправки заправочно-нейтралізаційної станції у монтажно-випробувальний корпус космічних апаратів. Розгінний блок «Фрегат» заправлений компонентами палива і встановлений на стенд до початку проведення збірки головної частини. Заключна операція – складання ракети «Союз-2.1б», до якої планується приступити після 10 грудня.
Запланований на 17 грудня запуск стане першим повністю комерційним запуском з космодрому Східний. Він також стане першим запуском, реалізованим компанією Arianespace для компанії OneWeb з цього космодрому. Главкосмос забезпечує виконання робіт із запусків супутників угруповання OneWeb з використанням ракет-носіїв сімейства «Союз-2» в рамках контрактів з французькою компанією Arianespace і російсько-французькою Starsem.
Довідково: 19 листопада 36 супутників британської компанії OneWeb були доставлені на космодром Східний. Компанія Arianespace уклала угоду з OneWeb, за якої має забезпечити 16 запусків з 34-36 супутниками за кожен запуск.

Переглянути джерело

Китай побудує нову виробничу базу для твердопаливних ракет

Китайський виробник ракетної техніки, China Rocket Co., Ltd. (дочірня компанія Китайської аерокосмічної науково-технічної корпорації, CASC), та муніципальний уряд міста Хайян провінції Шаньдун підписали угоду про будівництво виробничої базу з виробництва та пусків твердопаливних ракет загальною площею 163 га. Після завершення будівництва виробничі потужності бази дозволять виробляти 20 твердих ракет щорічно, включаючи ракети-носії серії Smart Dragon. Виробнича база пропонуватиме такі послуги, як монтаж та тестування ракет, а також запуск ракет з морських платформ для вітчизняних та закордонних аерокосмічних компаній.
База є частиною комплексного аерокосмічного проекту, який здійснюється у місті Хайян. Завдяки інвестиціям у 23 млрд юанів (близько $ 3,5 млрд) на відведеній площі 1860 га буде побудований аерокосмічний промисловий парк, порт для запуску ракет з морських платформ та туристичний парк з аерокосмічної тематики.

Переглянути джерело

ЄКА укладено контракт на шосту високопріоритетну місію Copernicus – ROSE-L

Європейським космічним агентством укладено контракт з компанією Thales Alenia Space (спільне підприємство “Thales” – 67% та “Leonardo” – 33%) на розробку нової високопріоритетної місії Copernicus Radar Observation System for Europe in L-band (ROSE-L) для моніторингу навколишнього середовища. Запуск космічного апарату ROSE-L, що буде забезпечувати безперервний цілодобовий всепогодний моніторинг Землі та надавати супутникові дані з високою просторовою розрізненістю, заплановано на 2028 рік.
Щодо технічних характеристик відомо, що термін активного існування КА буде становити 5-7 років, вивести апарат планується на полярну орбіту висотою 690 км та на ROSE-L буде встановлено найбільшу антену серед коли-небудь побудованих плоских антен розміром 11×3,6 м. В рамках укладеного контракту на суму $482 млн генеральним підрядником місії є італійський підрозділ компанії Thales Alenia Space. За радіолокаційний прилад відповідає німецький підрозділ компанії Airbus Defense and Space. У виробничу команду входять 29 компаній з 15 країн світу.
Директор програм спостереження Землі ЄКА Йозеф Ашбахер сказав, що ROSE-L суттєво доповнить поточну місію Copernicus Sentinel-1 та новий набір даних запланованої місії дасть можливість для кращого розуміння змін клімату та моделювання його впливу на людство. Контракт на реалізацію місії ROSE-L є останнім з шести високопріоритетних місій. Ці місії Copernicus по розширенню Sentinel заплановані для доповнення поточних можливостей Sentinel.

Переглянути джерело

Американська компанія Aevum представила автономну систему повітряного старту для запуску малих супутників

Стартап Aevum з Алабами представив 3 листопада систему запуску малих супутників, що слабо нагадує будь-яку іншу. Це автономний комплекс, що складається з безпілотника і ракети-носія і має довжину у 24 м та розмах крил 18 м. Повна злітна маса складає 25 т.
Будучи повністю безпілотним апаратом, це дозволяє системі витримувати значно вищі перевантаження і здійснювати круті траєкторії підйому, випускаючи ракету на висотах від 10 до 20 км.
Компанія заснована у червні 2016 року фізиком за освітою Джеєм Скайлусом (Jay Skylus), який до цього кілька років працював у NASA та комерційних космічних компаніях, включаючи Boeing та Firefly Aerospace. На даний час в компанії працює близько 180 співробітників, а фінансування забезпечене залученням приватних інвестицій. Свою першу орбітальну місію компанія має намір здійснити у 2021 році.
Запуск з літакоподібного першого ступеня – це ключ до розробки дійсно чуйною і гнучкої системи запуску, яка при цьому була б на 70% багаторазової, заявив засновник компанії. Перший ступінь Ravn X (сам безпілотник), за його словами, може експлуатуватися з будь злітно-посадковою смуги довжиною в 1 милю і штатом співробітників всього в 6 чоловік.
Ракета здатна доставити 100 кг корисного навантаження на сонячно-синхронну орбіту, має два рідинних двигуна для другого ступеня, кожен з яких з тягою в 22 кН, і один двигун третього ступеня.
Першим запуском Ravn X стане місія Космічних сил США під назвою Agile Small Launch Operational Normalizer, або ASLON-45. Контракт, який компанія отримала у вересні 2019 року на суму $ 4,9 млн, спочатку було укладено з Vector Launch, але Vector відмовилася через фінансові труднощі, тому контракт був переданий Aevum.

Переглянути джерело

Четвертий супутник GPS III прийнятий в експлуатацію в рекордно короткі терміни

Четвертий супутник GPS III, що був запущений 5 листопада з станції ВВС на мисі Канаверал у Флориді на борту ракети SpaceX Falcon 9, прийнятий в експлуатацію Космічними силами США з рекордною швидкістю з використанням прискореного процесу, який був на 10 днів швидше стандартної процедури.

Переглянути джерело

У капсулі Orion від Lockheed виявлена несправність

У нещодавно опублікованому NASA повідомленні описується несправність з блоком PDU. На початку листопада інженери Lockheed Martin, що працюють над Orion, помітили, що силовий компонент всередині капсули вийшов з ладу. Компонент знаходиться в одному з восьми блоків PDU (основні блоки, що відповідають за активацію ключових систем, які необхідні Orion під час польоту). Попри те, що SLS ще належить пройти безліч ключових випробувань перед польотом, капсула Orion, яку планується запустити в рамках цієї місії, в основному зібрана та перебуває у Флориді в Космічному центрі Кеннеді.
Відповідно до повідомлення NASA, команда інженерів проводить заходи щодо заміни PDU. Компонент важкодоступний: він розташований всередині адаптера, який з’єднує Orion з його сервісним модулем. Щоб дістатися до PDU, Lockheed Martin могла б видалити капсулу екіпажу Orion зі службового модуля, але це тривалий процес, який може зайняти до року. (до дев’яти місяців, щоб розібрати капсулу та зібрати її знову та близько трьох місяців для наступних випробувань). У Lockheed є інший варіант, але він ніколи раніше не використовувався та може бути пов’язаний з додатковими ризиками, визнають інженери Lockheed Martin. Для цього інженерам довелося б прокласти тунель через зовнішню частину адаптера, знявши деякі зовнішні панелі адаптера, щоб дістатися до PDU. Панелі не призначені для зняття таким чином, але цей сценарій може зайняти до чотирьох місяців, якщо інженери знайдуть спосіб як це зробити. Третій варіант полягає в тому, що Lockheed Martin та NASA могли б управляти капсулою Orion без заміни компоненту, але це є найбільш ризикованим варіантом.

Переглянути джерело