Новини за 23.12.2020 – 30.12.2020

PER ASPERA AD ASTRA

NASA отримає майже $23,3 млрд на 2021 фінансовий рік

Конгрес схвалив асигнування на 2021 фінансовий рік. Загалом Конгрес планує виділити NASA $23,271 278 млрд на 2021 фінансовий рік, що дасть можливість відновити фінансування кількох наукових програм. Фінансування буде на $2 млрд менше від запиту агентства, але порівняно з 2020 роком зросте на $642 млн.
На 2021 рік профінансовано наукові програми NASA PACE, CLARREO Pathfinder Earth, WFIRST/Roman Space Telescope, Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) та освітні програми STEM, які в первісному запиті планувалось скасувати. Ключові програми Space Launch System (SLS), Orion та Exploration Ground Systems отримали фінансування в повному обсязі.
На програму Human Landing System (HLS) передбачено $850 млн, що складає ~25% від суми в запиті ($3,4 млрд). В законопроекті Сенату передбачалось на програму HLS $1 млрд, попри те, що Палата представників пропонувала близько $600 млн. Представники NASA, в тому числі Джим Брайденстайн, раніше попереджали, що їм необхідно повне фінансування HLS, щоб забезпечити своєчасне повернення людини на Місяць у 2024 році в рамках програми Artemis. За оцінкою NASA, HLS обійдеться в $16 млрд за 5 років (2021-2025 фінансові роки), а загальний обсяг фінансування за ці 5 років, необхідних для дотримання терміну до 2024 року, на додаток до всієї іншої діяльності NASA, складає $27,97 млрд.
На наступний рік також скорочено фінансування на комерційну програму розвитку на низькій навколоземній орбіті з $150 млн до $17 млн, аналогічно як у 2020 році (з $150 млн до $15 млн). Фінансування включає $1,1 млрд на програми в галузі космічних технологій, стільки ж, як у 2020 році, але менше, ніж в запиті ($1,6 млрд). Фінансування перевищує запит відомства на програми On-orbit Servicing, Assembly and Manufacturing та розробку ядерної рухової установки.
В 2021 році заплановано запуск Europa Clipper на SLS, попри побоювання з приводу потенційних проблем сумісності обладнання космічного корабля та SLS. Але якщо агентство визначить, що SLS не може бути використано для запуску Europa Clipper, передбачається проведення конкурсу для пошуку комерційної альтернативи.
На 2021 рік включено $156,4 млн на програми планетарного захисту, такі як, Double Asteroid Redirection Test (заплановано на середину 2021 року) та Near Earth Object Surveillance Mission (2025 рік), що нещодавно була відкладена через невизначеність з бюджетом місії.

Переглянути джерело

Перший приватний шлюз успішно встановлений на МКС

19 грудня на Міжнародній космічній станції встановлено новий науковий модуль Bishop Airlock компанії NanoRacks. Модуль встановлено за допомогою роботизованого маніпулятору Canadarm2, яким дистанційно керували диспетчери-робототехніки з Землі.
Шлюз Bishop Airlock був доставлений на МКС вантажним кораблем Cargo Dragon компанії SpaceX 7 грудня.
В результаті серії багатогодинних маніпуляцій шлюз Bishop Airlock був витягнутий з вантажного відділення корабля Cargo Dragon і встановлений на штатне місце на борту МКС.
Зі шлюзом Bishop у екіпажу МКС з’явиться можливість для виведення більш масивного корисного навантаження за межі станції, а також істотно збільшиться кількість супутників, які можна буде запускати з борту МКС. Супутники можуть поміщатися у спеціальні бокси всередині модуля та після відстикування маніпулятором виводитися на визначену орбіту за допомогою спеціального механізму, який «відстрілює» їх від шлюзу.
Також на Bishop передбачена установка дослідного обладнання на зовнішній стороні модуля. Завдяки наявним адаптерам, Bishop можна використовувати для розміщення за межами МКС інструментів, які можуть знадобитися астронавтам під час виходів у відкритий космос.

Переглянути джерело

На МКС здійснено 3D-друк першої керамічної деталі в космосі

Компанія Made In Space (базується у Флориді) повідомила, що виготовила свою першу керамічну деталь на орбіті. За технологією 3D-друку виготовлено керамічну деталь турбіни «blisk» (скорочення від bladed disk – лопатний диск) на борту Міжнародної космічної станції.
«Це захоплююча віха для космічного виробництва, що сигналізує про нові ринки, які можуть стимулювати комерційну діяльність на низькій орбіті Землі», – заявив президент Made In Space Том Кемпбелл. Blisk та деякі простіші випробувальні об’єкти були виготовлені за допомогою Керамічного виробничого модуля (Ceramic Manufacturing Module, CMM) компанії Made In Space, який був доставлений на МКС на борту вантажного корабля Cygnus компанії Northrop Grumman у жовтні. Виробництво компонентів турбін в умовах мікрогравітації може дозволити виробляти деталі з кращими характеристиками, включаючи більш високу міцність і нижчу залишкову напругу завдяки зменшенню дефектів, викликаних гравітацією. Blisk та інші виготовлені деталі повернуться на Землю для перевірки і випробувань у наступному місяці на борту вантажного корабля Dragon компанії SpaceX.

Переглянути джерело

Китайська ракета Long March 8 вивела на орбіту перший комерційний супутник SAR

22 грудня 2022 року о 04:38 UTC з космодрому Веньчан за допомогою ракети-носія CZ-8 (Long March 8) було здійснено запуск секретного супутника «XJY-7», а також чотирьох малих супутників, серед яких Hisea-1 – перший мініатюрний радар із синтетичною апертурою (synthetic-aperture radar, SAR) приватної китайської супутникової компанії Spacety, заснованої у 2016 році.
Hisea-1 – супутник SAR-діапазону C, що використовує антену з фазованою решіткою, маса 180 кг, просторова розрізненість 1 м. Компанія Spacety повідомляла, що працює над зменшенням маси супутника до 170 кг та покращенням розрізненості до 0,5 м. Компанія також заявляє, що це перший комерційний малий супутник SAR у Китаї.
На Hisea-1 встановлена йодна електрична силова установка розробки французького стартапу ThrustMe, що співпрацює з Spacety. Засновник та технічний директор компанії ThrustMe – інженер українського походження, колишній аспірант фізико-технічного факультету Харківського національного університету ім. В.Каразіна Дмитро Рафальський.

Переглянути джерело

Компанія Astroscale Ships готує до запуску свій супутник-сміттєзбірник ELSA-d

Приватна компанія Astroscale Holdings Inc. (штаб-квартира у Японії, дочірні компанії у Великобританії, США, Ізраїлі та Сінгапурі) 22 грудня повідомила, що відправила свій демонстраційний супутник для збирання космічного сміття «ELSA-d» (End-of-Life Services by Astroscale demonstration) на космодром Байконур в Казахстані для підготовки до запуску на ракеті «Союз» у березні 2021 року. ELSA-d – перша місія, яка має продемонструвати технології, необхідні для стикування та видалення космічного сміття, що є важливим кроком на шляху розширення послуг на орбіті та досягнення бачення компанії Astroscale щодо безпечного космосу на благо майбутніх поколінь.

Переглянути джерело

Бразильський супутник Amazonia-1 відправляється до Індії

Супутник Amazonia-1 Бразильського космічного агентства 22 грудня на літаку Boing-777 компанії Emirates відправився до Індії для підготовки до запуску у космос у лютому 2021 року. Amazonia-1 – це перший супутник дистанційного зондування Землі, спроектований та виготовлений Бразилією. Запуск на сонячно-синхронну орбіту запланований в лютому 2021 року. Супутник буде генерувати зображення Землі кожні 5 днів. Для цього він має широкоформатний оптичний знімальний пристрій (камера зняття у видимому спектрі та у інфрачервоному або близькому до інфрачервоного випромінюванні), здатний спостерігати за районом приблизно 850 км з просторовою розрізненістю 64 м.
Місія супутника Amazonia-1 буде надавати дані ДЗЗ (зображення) для спостереження та моніторингу вирубки лісів, особливо в регіоні Амазонки. Amazonia 1 стане третім бразильським супутником ДЗЗ, поряд з CBERS-4 і CBERS-4A.

Переглянути джерело

Федеральна рада Швейцарії планує переглянути законодавчу базу з космічної діяльності

Космічний сектор швидко розвивався протягом останніх років. У Швейцарії також значно зросла космічна діяльність представників науки та промисловості. З цієї причини Федеральна рада оголосила 18 грудня, що законодавча база з космічної діяльності має бути переглянута. Федеральна рада зобов’язала Міністерство економіки, освіти та науки (Federal Department of Economic Affairs, Education and Research, EAER) провести ретельну перевірку законодавчої бази Швейцарії та її реалізації, пов’язаної з міжнародними космічними договорами, зокрема щодо дозволу, нагляду, відповідальності та реєстрації космічних об’єктів. Звіт EAER очікується восени 2021 року.

Переглянути джерело

Індійська організація космічних досліджень поширює співробітництво з Османським університетом щодо індійської GPS

Центр космічних програм (SAC) Індійської організації космічних досліджень (ISRO) продовжив дію Меморандуму про взаєморозуміння з Університетським інженерним коледжем Османського університету (найкрупніший науковий та навчальний заклад Індії) щодо використання приймачів індійської регіональної навігаційної супутникової системи (IRNSS), також відомої як індійська GPS.
У рамках цього Меморандуму, підписаного у 2016 році, у дослідницькій лабораторії супутникової навігації (GNSS) Університету встановлено найсучасніше обладнання – приймачі IRNSS. «Ці приймачі необхідно оцінити на предмет продуктивності за різних умов, адже скоро вони використовуватимуться для комерційних додатків, таких як мобільний зв’язок, авіаційний сектор, транспорт, сільське господарство, машинобудування тощо», – йдеться в прес-релізі, опублікованому Університетом.

Переглянути джерело

На 2021 фінансовий рік Космічні сили США отримали $15,2 млрд.

В рамках пакету асигнувань в розмірі $2,3 трлн., який Конгрес прийняв на 2021 фінансовий рік, Міністерству оборони США виділено $696 млрд., включаючи $15,2 млрд. для Космічних сил США. Законопроект вже прийнятий Палатою представників та Сенатом і чекає на підпис президента США. Це перший законопроект про оборонні асигнування, в якому окремою статтею визначено фінансування Космічних сил для проведення операцій, технічного обслуговування, закупівель та RDT&E (дослідження, розробка, тестування та оцінка).
Фінансування військового та цивільного персоналу Космічних сил залишається в бюджеті ВПС США. Оскільки Космічні сили по кожній програмі мають перераховувати гроші з бюджету ВПС, це може бути «бюрократичним кошмаром», зазначив Тодд Харрісон, аналітик оборонного бюджету Центру стратегічних та міжнародних досліджень. Основні пункти бюджету Космічних сил США включають $2,4 млрд. на експлуатацію та технічне обслуговування, $2,3 млрд. на закупівлі та $10,5 млрд. на RDT&E. У порівнянні з бюджетним запитом Пентагону, Конгрес дещо скоротив суму на закупівлі для Космічних сил з $2,4 до $2,3 млрд., але збільшив фінансування RDT&E з $10,3 до $10,5 млрд. У рамках фінансування Національної програми космічної безпеки (National Security Space Launch, NSSL) Конгрес скоротив витрати на закупівлю з $1,04 млрд. до $996 млн. Фінансування RDT&E за програмою NSSL, також, було дещо скорочено з $560 до $550 млн.

Переглянути джерело

Агентство космічного розвитку перегляне укладені контракти з будівництва супутників ПРО

Компаніям L3Harris та SpaceX, які змагалися на початку цього року та отримали супутникові контракти від Агентства космічного розвитку МО США (Space Development Agency, SDA), запропоновано подати нові пропозиції після кількох протестів проти укладених контрактів. Компанії Airbus та Raytheon, які також намагались отримати контракти SDA, але програли, 28 жовтня та 3 листопада відповідно подали протести до Рахункової палати США (Government Accountability Office), оскаржуючи укладені SDA 5 жовтня контракти з L3Harris та SpaceX. Проте, Рахункова палата відхилила протести як Airbus, так і Raytheon 30 листопада. Для врегулювання конфлікту SDA запропонувало переглянути оцінку заявок всіх підрядників. 22 грудня прес-секретар SDA Дженніфер Елзі (Jennifer Elzea) заявила, що відомство «оперативно реалізує свій план коригувальних дій щодо прохання про відстеження попередньої закупівлі, відомої як Tranche-0».
Довідково: 05 жовтня 2020 р. SDA оголосило, що компанії SpaceX та L3Harris виграли контракти на будівництво супутників попередження про ракетний напад (missile-warning satellites), які є космічною часткою системи ПРО.
Корпорація Space Exploration Technologies (SpaceX) отримала контракт на суму $149 175 246, компанія L3 Harris Technologies – на $193 549 342. За укладеними контрактами компанії-виконавці мають до вересня 2022 року виготовити вісім супутників (по чотири кожна). Ці супутники стануть першими в угрупованні супутників попередження, яке створює Агентство космічного розвитку за проектом Tracking Layer Tranche 0.
Прес-секретар SDA Дж.Елзі заявила, що агентство надало «повідомлення про оцінку конкурентам, пропозиції яких перебувають у межах конкурентного діапазону, і чекає на їх відповіді. SDA впевнено, що переоцінка призведе до справедливого результату для всіх залучених сторін». Компаніям L3Harris та SpaceX наказано припинити будь-яку роботу за контрактами. Агентство космічного розвитку поставило за мету запустити супутники Tranche 0 наприкінці 2022 року. Не зрозуміло, скільки часу знадобиться для вирішення протесту та чи буде витриманий графік. Дж.Елзі заявила, що відомство продовжує «докладати всіх зусиль для забезпечення відповідного контролю рівня національної оборонної космічної архітектури, із забезпеченням всіх прав постачальників».

Переглянути джерело

Arianespace оголосила про запуск ракети-носія «Союз» з французьким розвідувальним супутником з космодрому Куру

Французька компанія – оператор космічних запусків Arianespace анонсувала запуск російської ракети-носія «Союз» з французьким військовим розвідувальним супутником CSO-2 28 грудня о 16:42:07 UTC (18:42:07 за київським часом) з космодрому Куру. Це буде 10-й і останній запуск компанії у 2020 році. Супутник CSO-2 буде виведений на сонячну синхронну орбіту в інтересах Французького космічного агентства (Centre National d’Etudes Spatiales) та міністерства оборони Франції.

Переглянути джерело

Росія планує поставити у США десять двигунів для ракет Atlas-5 та Antares

Російське Науково-виробниче об’єднання «Енергомаш» планує у наступному році відправити в США шість двигунів РД-180 для ракет Atlas-5 та чотири двигуни РД-181 для ракет Antares. Згідно з матеріалами, розміщеними на сайті державних закупівель, НВО «Енергомаш» має намір застрахувати транспортування у 2021 році двигунів в США. Початкова (максимальна) ціна договору – 9 180 000 руб. Всього, за даними НПО «Енергомаш», в США з 1999 року було відправлено 116 двигунів, з яких 92 вже використано. Двигун РД-181 ставиться на перший ступінь ракети Antares (по дві одиниці). Всього з 2015 року в США поставлено 22 двигуна, з них 16 вже використано.

Переглянути джерело

Випробування системи SLS було передчасно припинено, розглядаються подальші кроки

Генеральний тест із заправлення паливних єдностей (Green Run Wet Dress Rehearsal, WDR) системи космічного старту (Space Launch System, SLS) був передчасно припинений. Випробування було проведено в таємниці 20 грудня, і випробувальна група вперше змогла заповнити ракетну ступінь рідким киснем (LOX) та рідким воднем (LH2); однак 10-хвилинний зворотний відлік терміналів був передчасно перерваний через технічні причини (клапан не вдалося закрити протягом встановленого часу).
Згідно заяви NASA, незважаючи на дострокове завершення тесту, проблема, схоже, не у власно ракеті. Після припинення етапу програма випробувань SLS експерти основного підрядника – Boeing переглянуть дані тесту та перевірять етап після першого завантаження пального та приймуть рішення стосовно подальших кроків. 8-хвилинне випробування із запуску двигунів (Hot-Fire) очікувалося приблизно через два тижні після повністю завершеного тесту із заправлення ракети паливом (WDR), але через незавершеність тесту зворотного відліку інженерам та керівництву SLS доведеться вирішити, чи слід і коли приступати до подальших випробувань. Важка ракета SLS, що є ключовим елементом програми міжпланетних польотів «Артеміда», на даний час встановлена на випробувальному стенді B-2 в Космічному центрі ім.Стенніса. Не пізніше 14 січня 2021 року ракета має бути доставлена у Космічний центр ім. Кеннеді, де має розпочатися її підготовка до запуску за програмою «Артеміда», що запланований на листопад 2021 року.

Переглянути джерело