Новини за 15.02.2021 – 20.02.2021

PER ASPERA AD ASTRA

Компанія Analytical Space отримала контракт на $26.4 млн для створення системи ретрансляції даних

Контракт укладений між стартапом в сфері супутникового зв’язку Analytical Space Inc та венчурним фондом для фінансуванні Центру космічних та ракетних систем Космічних сил США та науково-дослідної лабораторії ВПС США. AF Ventures передбачає розробку та запуск шести 16U кубсатів у трьох орбітальних площинах в інтересах Космічних сил. Цільовим призначенням кубсатів буде передача даних з космічних апаратів ДЗЗ. Передбачається, що це дозволить створити систему супутникової ретрансляції даних, яка отримає назву Fast Pixel Network.
Датою розгортання нового угруповання заявлено період 2022 – 2023 рр.

Переглянути джерело

Американські військові працюють над переходом на нову модель космічних систем, що використовує переваги новітніх технологій

У виступі на симпозіумі SmallSat Стів Бутов, директор космічного підрозділу Defense Innovation Unit, заявив, що «модель ХХ століття», коли супутники працювали десятиліттями, більше не діє і уряду необхідно перейти до нового підходу, що характеризується модульними системами з використанням спрощених супутникових платформ та компонентів, які можуть підлягати періодичному оновленню. Бутов та інші експерти заявили, що ключовим завданням у створенні широкої ринкової екосистеми є узгодження стандартних інтерфейсів для космічного устаткування.

Переглянути джерело

Супутникова зйомка наслідків повені в Індії показує масштаби руйнування гідроелектростанції

Два дні минуло з того моменту, як повені вразили район Чатмолі Уттаракханда, пошкодивши серед інших споруд гідроенергетичний проект NTPC на річці Даулі Ганга. Супутникові знімки показують масштаби шкоди, заподіяної гідроелектростанції “Tapovan-Vishnugad” потужністю 480 МВт та проекту “Rishiganga Hydel”, що знаходиться на стадії будівництва, потужністю 13,2 МВт. Станом на 7 лютого повідомляється про зникнення робітників на ділянці ГЕС “Tapovan-Vishnugad”. Перша серія супутникових знімків високої розрізненості, отриманих у вівторок була націлена на гідроенергетичний проект “Tapovan-Vishnugad” Національної теплової енергетичної корпорації (NTPC). Проект, який знаходиться на стадії будівництва зазнав значних збитків, спричинених лавиною в районі Шамолі у штаті Уттаракханд. За даними супутникової зйомки виявляється, що більшість гідроенергетичних проектів засмічені мулом, спричиненим потужним зсувом.
Засмічення у цьому місці надзвичайно ускладнило рятувально-пошукові операції. Порівняння супутникових знімків, зроблених у вівторок, із знімками, зробленими раніше в листопаді 2018 року, показує підвищення рівня води в річці Дауліганга, а також особливості відшарування грунту, вздовж її берегів. На супутникових знімках видно, наскільки широко розповсюдився бруд засмітивши більшу частину річки навколо будівництва гідроелектростанції. Десятки вантажівок та інших транспортних засобів, які беруть участь у рятувальних операціях, можна побачити вздовж дороги біля річки. Знімки також дають уявлення про рятувальні роботи у надзвичайно важких умовах. На зображеннях з космосу зафіксовано десятки вантажівок та рятувальних машин, припаркованих уздовж Дауліганги. Східна частина заводу, включаючи заграю на її півночі, найбільше пошкоджена потужним низхідним потоком, тоді як південна виглядає затопленою.
Чиновники вилучили 32 тіла, у той час, як понад 150 людей досі зникли безвісти. Рятувальні роботи все ще тривають у ряді районів, включаючи тунель у Таповані. Триває багатоагентська пошуково-рятувальна операція з порятунку десятків працівників, які досі вважаються затиснутими всередині заблокованого сміттям тунелю. Супутникові знімки, зроблені Maxar WorldView-1, вказують на те, що відновити пошкоджені обєкти найближчим часом буде складним завданням.

Переглянути джерело

Компанія Virgin Orbit проведе перший комерційний запуск в інтересах польської компанії SatRevolution

Компанія Virgin Orbit, що базується в Каліфорнії, 9 лютого оголосила про підписання угоду про запуск із SatRevolution, супутниковою компанією зі штаб-квартирою у Вроцлаві, Польща. У рамках цього контракту Virgin Orbit запустить два малих супутників STORK-4 та STORK-5 (MARTA) у цьому році на борту своєї ракети LauncherOne. Супутники призначаються для оптичного та мультиспектрального зондування Землі для сільськогосподарських потреб. У майбутньому в компанії розраховують запустити до 14 супутників для споживачів з США, Польщі та інших країн. У 2019 Virgin Orbit і SatRevolution вже домовилися про спільну розробку та відправці на Марс перших комерційних супутників в 2022 році.

Переглянути джерело

Російська РКК «Енергія» заявила про ризики обмеження міжнародної кооперації через санкції

Російська ракетно-космічна корпорація (РКК) «Енергія» повідомила про загрозу міжнародної кооперації для ряду проектів через введені санкції з боку США і країн Європи. Про це йдеться в щоквартальному звіті Ракетно-космічної корпорації “Енергія”, опублікованому 12 лютого.
«У зв’язку з санкціями з боку США і країн Європи виник ризик обмеження міжнародної кооперації при здійсненні ряду проектів. Для парирування даного чинника проводиться пошук альтернативних контрагентів, а також заходи з імпортозаміщення», – йдеться в документі.

Довідково: РКК «Енергія» ім. С. П. Корольова – одне з провідних ракетно-космічних підприємств Росії, головна організація по розробці пілотованих космічних систем. РКК створює кораблі серії «Союз МС», «Прогрес МС», розгінні блоки, веде роботи зі створення перспективної пілотованої транспортної системи з кораблем нового покоління «Орел».

Переглянути джерело

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Starlink»

16 лютого 2021 року о 04:00 по UTC з Космічного центру імені Джона Кеннеді НАСА, мис Канаверал, Флорида, США з пускового майданчику LC-39А за допомогою ракети-носія «Falcon-9 v1.2 (Block 5)» було здійснено запуск 60 супутників зв`язку «Starlinк 19». «Starlink» – проект супутникової системи, реалізований компанією SpaceX, його мета полягає у створенні дешевого високопродуктивного супутникового інтернет-зв’язку.
Всього компанія Ілона Маска має намір запустити приблизно 12 тисяч міні-супутників, які будуть забезпечувати населенню планети безперебійний доступ до Мережі. Завдання мають намір виконати до кінця наступного десятиліття. 60 супутників – це максимально можлива кількість для розміщення всередині Falcon-9 v1.2 (Block 5), хоча в майбутньому збільшений обтічник дозволить запускати більше 60 супутників за одну місію. У SpaceX з розумінням поставилися до прохання астрономічної спільноти зменшити відбивну здатність супутників, тому, нова група супутників Starlink оснащена спеціальними висувними сонячними козирками для блокування потрапляння сонячного світла на певні елементи апаратів.

Переглянути джерело

Президент України В.Зеленський запропонував ОАЕ співпрацю у космічній сфері

Президент України Володимир Зеленський запропонував колегам із Об’єднаних Арабських Еміратів співпрацю у «такій високотехнологічній сфері, як космос». Про це він повідомив у інтерв’ю еміратському інформаційному агентству WАМ (Emirates News Agency WAM), передає прес-служба президента. Зокрема, він зазначив, що Україна має відповідні технології, і за допомогою інвестицій з боку ОАЕ зможе створювати високотехнологічну продукцію для власних потреб і для постачання на ринки третіх країн.
«Наприклад, такою високотехнологічною сферою може бути космос. Ми вітаємо досягнення вашої країни у космічній сфері, зокрема успішну місію зонда «Надія», і, маючи одного з визнаних світових лідерів у цій галузі, КБ «Південне», можемо спільно розширити наші можливості в галузі космосу. З іншого боку, ми готові переймати передовий досвід ОАЕ в галузі штучного інтелекту, відновлюваних джерел енергії, у питаннях розвитку інфраструктури», – сказав Зеленський.

Переглянути джерело

Перший ступінь ракети Vulcan Centaur доставлений на космодром на мисі Канаверал

13 лютого 2021 р. перший ступінь ракети Vulcan Centaur компанії United Launch Alliance (ULA) з двома двигунами BE-4 компанії Blue Origin був доставлений на космодром Космічних сил США на мисі Канаверал. Виріб пройде тестування, після чого буде встановлений на майданчику стартового комплексу SLC-41 для підготовки до запуску ракети Vulcan Centaur, що має відбутися цього року.

Довідково: Ракета-носій Vulcan Centaur створюється для заміни до середини 2020-х років ракет-носіїв Atlas-5 і Delta IV Heavy. Розробка ведеться з 2006 року. Частково багаторазова ракета Vulcan розрахована на виведення на низьку навколоземну орбіту до 40 тон корисного навантаження.
Першим польотом ракети Vulcan у 2021 році має стати виведення посадочного модуля Peregrine компанії Astrobotic, підрядника NASA, який має доставити корисне навантаження на Місяць.

Переглянути джерело

У Росії завершилися випробування вдосконаленої системи СПРН

Державні випробування оновленої системи попередження про ракетний напад (СПРН) завершені, повідомив генеральний конструктор СПРН Сергій Боєв. Раніше він розповідав, що в 2021 році в Росії повинна заступити на бойове чергування вдосконалена СПРН. За його словами, зауваження, які надійшли від Міноборони РФ, були усунені. Як зазначив генконструктор, систему підсилили новими РЛС, командними пунктами, модернізували канали передачі даних.Російська система попередження про ракетний напад включає командно-зв’язкові засоби, наземний і космічний ешелони інформаційних засобів. Наземний сегмент складається з мережі надгорізонтних радіолокаційних станцій «Воронеж». Вони працюють в різних діапазонах радіохвиль. РЛС здатні виявляти космічні, балістичні та гіперзвукові об’єкти.
РЛС «Воронеж» несуть чергування в Ленінградській, Калінінградській, Іркутської, Оренбурзькій областях, в Алтайському, Краснодарському і Красноярському краях. Дві нові станції СПРН для російських військових будують під Мурманськом і Воркутою, ще одну планується побудувати в окупованому Криму. Як повідомлялося, орбітальне угруповання СПРН в перспективі буде складатися з 10 космічних апаратів «Тундра», розгортання яких має бути здійснено до 2024 року.

Переглянути джерело

NASA транслюватиме у прямому ефірі посадку на Марс ровера Perseverance

NASA запрошує громадськість взяти участь у трансляції подій місії агенції Mars 2020. Зокрема, буде транслюватиметься наближення, спуск та посадка на Червону планету марсоходу Perseverance («Наполегливість»), приземлення планується приблизно на 15:55 EST (22:55 за київським часом) 18 лютого. Трансляція посадки в прямому ефірі та коментарі від Лабораторії реактивного руху NASA (Jet Propulsion Laboratory) в Південній Каліфорнії почнуться о 14:15 (21:15 за київським часом) на громадському каналі NASA TV та веб-сайті агентства, а також у додатку NASA YouTube, Twitter, Facebook, LinkedIn, Twitch, Daily Motion та THETA.TV.
Під час посадки марсохід зануриться в марсіанську атмосферу на швидкості більше 12 000 миль/год (близько 20 000 км/год). Парашут та запуск двигунів уповільнюють рух ровера до приблизно 2 км/год. У подальшому буде проведено так званий «маневр підйомного крану», у ході якого марсохід на трьох тросах м’яко приземлитися на шість коліс у кратері Jezero. Марсохід Perseverance також проведе технологічний експеримент – запуск вертольоту Ingenuity Mars Helicopter, який спробує здійснити перший керований політ на іншій планеті.

Переглянути джерело

Ракета Electron компанії Rocket Lab виведе на орбіту супутник для забезпечення даними підрозділів армії США тактичного рівня

Ракета-носій Electron компанії Rocket Lab, черговий запуск якої запланований у наступному місяці, виведе на орбіту супутник формату cubesat, який забезпечить військовим США візуалізацію поля бою. Експериментальний космічний апарат під назвою Gunsmoke-J – один із семи супутників, який буде запущений з космодрому у Новій Зеландії в середині березня під час 19-го запуску ракети Electron компанії Rocket Lab. Корисне навантаження буде виведене на орбіти від 450 до 550 км над Землею. Командування космічної та протиракетної оборони армії США (U.S. Army Space and Missile Defense Command, USASMDC) вже кілька років працює над Gunsmoke-J. Трьох-юнітовий кубсат (3U) став результатом зусиль зі створення апарату для забезпечення безпосередньої підтримки бойових операцій.
Ліра Фрай (Lira Frye), прес-секретар USASMDC, заявила, що Gunsmoke-J – це демонстрація технологій, «які можуть допомогти сухопутному командиру у веденні високоточного вогню на великі дальності та інших видах діяльності». Протягом багатьох років сухопутні командири стверджували, що інформація з супутників може бути дуже корисною для них, але лише за умови, що вона своєчасна. Дані з супутників не могли бути швидко отримані військовими на полі бою, оскільки процес отримання зображень із супутників національної безпеки може зайняти години або навіть дні, що унеможливлює виявляти рухомі цілі. Gunsmoke-J закликаний вирішити цю проблему. Супутник «продемонструє здатність забезпечити ситуаційну обізнаність для найнижчого тактичного рівня», сказала Л.Фрай.

Переглянути джерело

Міністр фінансів Франції: ЄС має представити план щодо космічних ракет-носіїв до червня

Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер (Bruno Le Maire) заявив 15 лютого, що Європейський Союз має скласти дорожню карту щодо космічних ракет-носіїв до червня. Європейський Союз буде проводити більш агресивну європейську космічну стратегію, щоб не бути витисненим американськими та китайськими космічними технологіями, створивши європейський альянс з промисловістю цього року, заявив представник ЄС минулого місяця.

Довідково: 12 січня Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Т’єрі Бретон (Thierry Breton) у ході Європейської космічної конференції заявив, що Європа потребує більш агресивної космічної стратегії та оголосив про заснування Європейського альянсу запусків (European Launcher alliance), а також Європейського космічного фонду «Cassini» у розмірі € 1 млрд «для стимулювання стартапів та космічних інновацій».

Протягом останніх десятиліть Європа прагнула створити незалежний доступ до космосу від американських та російських партнерів, щоб допомогти своїй промисловості, яка має відповідні досягнення, зокрема, ракети Ariane та система супутникової навігації Galileo, що конкурує з GPS.

Переглянути джерело

Індія впроваджує Керівні принципи геопросторового картографування

15 лютого Міністерство науки і техніки Індії (Department of Science and Technology) оголосило про впровадження Індійських Керівних принципів геопросторового картографування (India’s geospatial mapping guidelines). Керівні принципи геопросторового картографування, видані урядом Індії, матимуть величезне значення для цифровізації Індії. Цей напрямок має вирішальне значення для безпеки країни, одночасно слугуючи фундаментом для її цифрової та фізичної інфраструктури. Реформа є історичною. В 2003 та в 2011 роках уряд Індії вже намагався здійснити деякі реформи політики щодо геопросторових даних, але на той час було недостатньо політичної волі, щоб довести справу до реалізації. Нарешті, цього разу Прем’єр-міністр Нарендра Моді очолив процес реформ і зробив рішучі кроки для відкриття геопросторового сектору для країни, одночасно захищаючи її безпеку.
Впровадження зазначених керівних принципів підвищить довіру до Індії з боку всього технічного світу. На даний час індійська геопросторова економіка, за оцінками, становить близько $ 3,5 млрд, у галузі працює близько 250 000 професіоналів. В впроваджені Керівні принципи дадуть значний поштовх для зростання галузі до $ 7 млрд до 2025 року та до $ 14 млрд до 2030 року. Ефективне використання геопросторової інформації може додати майже 2% приросту до ВВП за рахунок прямого внеску через різноманітні інфраструктурні проекти («розумні міста», шосе, модернізація залізниць, зрошення насаджень, очищення води, ініціативи «Ганг» та «Цифрова Індія» тощо). Перш за все, впроваджені реформи забезпечать необхідну інформаційну базу для стартапів та впровадження інновацій.
Самостійність надзвичайно важлива як для великих економік, так і особливо для країн, що розвиваються. Постраждавши в минулому через відсутність самостійності, очевидно, що Індія прагне до самостійності у важливих та критичних секторах. Безперечно, національна геопросторова інфраструктура та промисловий потенціал мають важливе значення для незалежності. Визнаючи це, нові Керівні принципи закладають підґрунтя для формування важливої галузі та допомагають їй задовольняти зростаючий попит на рішення та послуги без будь-яких упереджень щодо імпорту технологій та продуктів.

Переглянути джерело

Компанія Northrop Grumman провела перший огляд дизайну МБР нового покоління

16 лютого компанія Northrop Grumman оголосила про успішне проведення першого огляду проекту нової міжконтинентальної балістичної ракети для ВПС США. Огляд був проведений у листопаді, через два місяці після того, як ВПС США уклали з Northrop Grumman контракт на $ 13,3 млрд на розробку нової стратегічної ракети наземного базування (Ground Based Strategic Deterrent, GBSD). GBSD має змінити МБР Minuteman 3, яка експлуатується з 1970 року. За заявою Northrop Grumman, ВПС схвалили план компанії щодо проектування та виробництва GBSD.
ВПС та Northrop Grumman використовують цифровий інженерний підхід для розробки триступеневої твердопаливної ракети GBSD. Це дозволяє уряду та підрядникам працювати спільно у віртуальному середовищі, відступаючи від традиційних програм. Згідно з поточними планами, Northrop Grumman має представити нову МБР до 2029 року. Зазначені МБР складатимуть наземну частину ядерних сил країни. Через свою величезну ціну, яка, за прогнозами, досягне $ 100 млрд протягом наступного десятиліття, програма GBSD може потрапити під пильну увагу під час наступного раунду перегляду бюджету Пентагону. Критики стверджують, що Пентагон може продовжувати модернізувати Minuteman 3, щоб заощадити гроші, але ВПС наполягають на тому, що застарілі ракети не можуть експлуатуватися далі.

Переглянути джерело

Компанія ABL Space Systems уклала контракт на перший запуск

Компанія-розробник малих ракет-носіїв ABL Space Systems оголосила 16 лютого про укладання контракту з компанією L2 Aerospace на запуск двох супутників за допомогою своєї ракети RS1 цієї весни. Два супутники, розроблені L2, компанією, заснованою Ленсом Лордом (Lance Lord), генералом ВПС США у відставці та колишнім командувачем Космічного командування ВПС США (Air Force Space Command), будуть використовуватися для випробувань нових технологій. L2 не розкривав подробиць про розміри та інші аспекти своїх космічних апаратів. RS1 – це мала ракета-носій, здатна вивести до 1350 кг на низьку навколоземну орбіту. Ракета знаходиться на завершальній стадії розробки. Ракета має два ступеня, кожен з яких використовує двигун E2: дев’ять на першому ступені і один – на другому. Відмінні риси ракети – відносна простота і дешевизна. Згідно з планами, запуск буде коштувати $ 12 млн. Перший запуск запланований на другий квартал цього року з бази ВПС Vandenberg в Каліфорнії. Заяву про майбутній запуск було зроблено приблизно через тиждень після того, як компанія Lockheed Martin оголосила, що вибрала ABL Space Systems для запуску з території Великобританії у 2022 році.

Переглянути джерело

Компанія Aerospacelab оголосила про укладання контракту з ЄКА на мультиспектральний супутник

Компанія Aerospacelab (штаб-квартира у Брюсселі, Бельгія) уклала контракт про співфінансування свого проекту MultiSpectral Companion Mission з програмою Європейського космічного агентства «Інвестиції в промислові інновації» (Investing in Industrial Innovation, InCubed). Контракт був підписаний 12 лютого у віртуальному режимі Йозефом Ашбахером (директором програм спостереження Землі ЄКА, який в березні має вступив на посаду Генерального директора ЄКА) та Бенуа Депером (генеральний директор Aerospacelab).
Місія MultiSpectral Companion (MSCM) спрямована на отримання супутникових зображень, за якістю подібних до Sentinel-2, але із щоденним глобальним покриттям. Мета місії MSCM – зробити геопросторові дані дієвими та доступними. За укладеним контрактом, Aerospacelab має розробить прототип супутника на основі своєї супутникової платформи класу ESPA.

Переглянути джерело

Контракти з Thales та Airbus на розробку нових супутників Galileo призупинені

Суд Європейського Союзу (Tribunal de l’Union européenne) постановою від 31 січня тимчасово призупинив виконання контрактів, укладених Європейською Комісією (ЄК) з компаніями Thales Alenia Space та Airbus на створення супутників нового покоління системи супутникового позиціонування Galileo. Приводом для призупинення стала апеляція німецької космічної компанії OHB System. Апеляція OHB System стосується укладених 20 січня контрактів на загальну суму € 1,47 млрд. на будівництво шести супутників компанією Thales Alenia Space (Італія) та шести супутників компанією Airbus Defense & Space (ФРН).
«Рішення Суду було прийнято виключно на підставі аргументів заявника, і Європейська Комісія ще не заслухана», – прокоментував повідомлення представник ЄК. «Європейська Комісія вважає, що вона має у своєму розпорядженні тверді аргументи, які зможуть якнайшвидше розблокувати ситуацію», – також підкреслив він. Thales і Airbus 20 січня об’явили про укладання контрактів після тендеру, розпочатого в травні 2018 року. Вони перемогли компанію OHB System, яка будувала більшість супутників першого покоління Galileo. «Ми здивовані та розчаровані тим, що не виграли тендер. З нашої точки зору, ми подали дуже конкурентну пропозицію», – стверджував речник OHB 20 січня. Перші супутники Galileo другого покоління мають бути виведені на орбіту до кінця 2024 року.

Переглянути джерело

Росія планує підписати з Китаєм Меморандум про співпрацю в будівництві дослідницької станції на Місяці

11 лютого 2021 року Прем’єр-міністр РФ М.Мішустін доручив державній корпорації «Роскосмос» підписати з Китаєм Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці в галузі створення Міжнародної наукової місячної станції. Згідно з розпорядженням № 304-р, «уряд РФ приймає пропозицію Роскосмосу, узгоджену з МЗС, Мін’юстом та іншими зацікавленими органами виконавчої влади і попередньо опрацьовану з КНР, про підписання Меморандуму про взаєморозуміння між урядом РФ і урядом Китаю про співпрацю в області створення Міжнародної наукової місячної станції».
Наприкінці січня стало відомо, що російські представники виключені з експертної групи NASA з обговорення перспектив створення навколомісячної станції Gateway. Представники Росії були виключені з обговорення по цій тематиці, виключені з розсилок листів, обговорень, доступу до матеріалів тощо. 25 січня 2021 року Роскосмос заявив, що не братиме участі в програмі створення міжнародної навколомісячної станції Gateway.

Переглянути джерело

Російський вантажний корабель Progress 77 був стикований з МКС у ручному режимі

Російський космічний корабель Progress 77 безпечно причалив до Міжнародної космічної станції 17 лютого після того, як космонавт взяв управління судном на себе. За повідомленням NASA, автоматичний вантажний космічний корабель Progress MS-16 (Progress 77) був зістикуваний з орбітальним комплексом о 1:27 EST (07:27 за київським часом). При маневрі стикування з МКС космічний корабель Progress управлявся вручну російським космонавтом Сергієм Рижиковим через технічні проблеми з автоматизованою системою зближення «Kurs».
«Управління перейшло на систему TORU для ручного управління польотом корабля Progress 77 через потужність сигналу автоматизованої системи Kurs», – повідомило NASA в Twitter. Крім того, NASA опублікувало знімок корабля Progress з пошкодженою антеною.

Довідково: «Курс» – радіотехнічна система взаємних вимірювань параметрів руху для пошуку, зближення і стикування космічних апаратів з орбітальною станцією.
Розробник – Науково-дослідний інститут точних приладів («НДІ ТП»). Виробництво – Київський радіозавод (на даний час ПАТ «ЕЛМІЗ»), з 2002 року по теперішній час – Іжевський радіозавод. Системи «Курс» з комплектуючими виробництва ПАТ «ЕЛМІЗ» літали до 2016 року.

Переглянути джерело

NASA уточнило дату випробувального орбітального польоту космічного корабля Starliner

17 лютого NASA повідомило, що орбітальне випробування космічного корабля CST-100 Starliner у безпілотному режимі під назвою Orbital Flight Test-2 (OFT-2) планується не раніше 2 квітня. Повідомлено, що триває підготовка до льотного випробування у безпілотному режимі на Міжнародну космічну станцію, розробники зосереджені на безпеці та якості космічного корабля CST-100 Starliner та успішному запуску наскрізних випробувань, щоб довести, що система готова до пілотованих польотів до та з Міжнародної космічної станції в рамках програми комерційних пілотованих польотів NASA (NASA’s Commercial Crew Program). Раніше повідомлялося, що випробування OFT-2 планується не раніше 25 березня. Космічний корабель CST-100 Starliner має бути запущений за допомогою ракети Atlas V компанії United Launch Alliance з космічного стартового комплексу-41 на станції космічних сил мису Канаверал у Флориді. Перша місія корабля Starliner з екіпажом планується влітку 2021 року.

Переглянути джерело

NASA планує друге випробування із запуском двигунів ракети для місій «Артеміда»

17 лютого NASA повідомило, що друге випробування із запуском двигунів (так зване «Green Run») надважкої ракети Space Launch System (SLS) для місії «Артеміда-1» заплановане на 25 лютого. У рамках випробування будуть протестовані всі системи основного ступеня ракети, завантажено понад 700 000 галонів криогенного надохолодженого палива та запущені одночасно всі чотири двигуни RS-25, щоб змоделювати роботу основного ступеня ракети під час запуску. Серія випробувань «Green Run» має на меті провести всебічну оцінку основного ступеня ракети перед запуском SLS на Місяць.
Довідково: 29 січня NASA повідомляло, що проведе повторне випробування системи SLS із запуском чотирьох двигунів RS-25 не пізніше останнього тижня лютого. Цей тест має стати останнім кроком у серії випробувань «Green Run», які були розпочаті рік тому.
Рішення на проведення повторного тестування було прийняте після того, як 16 січня перше тестування із запуском двигунів було передчасно перервано (через 67 секунд замість запланованих 485 секунд). Затримки з тестуванням ракети SLS роблять імовірним перенесення її першого запуску, запланованого на кінець цього року.

Переглянути джерело

Компанія BAE Systems отримала контракт на розробку вдосконалених GPS-приймачів військового призначення

Компанія BAE Systems 17 лютого повідомила про укладання контракту на $ 247 млн з Центром космічних і ракетних систем Космічних сил США (U.S. Space Force’s Space and Missile Systems Center) на розробку та виготовлення вдосконаленого військового приймача GPS та напівпровідника наступного покоління. Ця технологія забезпечить можливості позиціонування, навігації та хронометражу (PNT) для військових, що забезпечить виконання місій у складному електромагнітному середовищі.

Переглянути джерело

Індія та Австралія підписали меморандум про космічну співпрацю

Індійська організація космічних досліджень (ISRO) та Австралійське космічне агентство підписали поправку до Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді та прем’єр-міністром Австралії Скоттом Моррісоном минулого року. Зазначена поправка конкретизує стратегічне партнерство між двома країнами у космічній сфері.
«Ми можемо досягти більшого, працюючи разом, включаючи посилення співпраці в галузі космічної науки, технологій та досліджень, і одночасно стимулюючи нашу економіку та створюючи робочі місця», – сказала австралійський міністр промисловості, науки та технологій Карен Ендрюс (Karen Andrews). Пані Ендрюс також зазначила, що вже ведуться дискусії щодо розміщення в Австралії інфраструктури відстеження пілотованої місії Індії Gaganyaan.

Переглянути джерело

Індійська пілотована місія Gaganyaan відбудеться не раніше 2023 року

Державний міністр з космосу Джітендра Сингх (Jitendra Singh) доповів Індійському парламенту, що за програмою Gaganyaan на даний час планується в грудні цього року виконати перший випробувальний політ без екіпажу, в 2022-23 роках – другий політ без екіпажу і тільки потім – пілотований політ. Раніше повідомлялося, що програма Gaganyaan має на меті здійснення пілотованого польоту в космос до серпня 2022 року, з метою ознаменування 75-ї річниці незалежності Індії.

Переглянути джерело

Японський космічний стартап Synspective представив перше зображення зі свого супутника SAR StriX-α

16 лютого японська компанія Synspective Inc. оголосила про отримання зображення зі свого першого супутника-радара із синтезованою апертурою (Synthetic Aperture Radar, SAR) StriX-α. Це стало першим комерційним космічним SAR-зображенням, отриманим японською приватною компанією. Супутник StriX-α був запущений ракетою Electron компанії Rocket Lab з новозеландського космодрому Mahia 15 грудня 2020 р. і виведений на цільову сонячно-синхронну орбіту висотою 500 км. Супутник успішно експлуатується, і перші зображення були отримані 8 лютого. Synspective опублікувала знімок Південної Флориди. Компанія Synspective Inc. планує створити угруповання з шести супутників до 2023 року та 30 супутників до кінця 2020-х років. Другий демонстраційний супутник, Strix-β, має продемонструвати технологію Interferometric SAR (InSAR), метод аналізу SAR для виявлення зміщень міліметрового рівню на поверхні землі. Супутник планується запустити у цьому році.
Synspective Inc. є прикладом того, як японський уряд сприяє інноваціям у космічній галузі. Успіх компанії відбувся завдяки урядовій програмі науково-дослідних робіт із високим ризиком imPACT, що реалізується Радою з питань науки, технологій та інновацій. Технологія корисного навантаження Synspective належить японському космічному агентству (JAXA), а технологія супутника – Токійському університету.

Переглянути джерело

Компанія Spaceflight Inc. готує для запуску свій найбільший супутник Amazonia-1

Компанія-постачальник запусків у космос Spaceflight Inc. (Сієтл, штат Вашингтон, США) 17 лютого розкрила деякі подробиці щодо майбутнього запуску свого найбільшого на сьогоднішній день супутника – космічного апарата Amazonia-1. Для запуску майже 700-кілограмового супутника Spaceflight використає індійську ракету PSLV компанії NewSpace India Limited (NSIL). Запуск місії під назвою PSLV-C51/Amazonia-1 планується наприкінці лютого з Космічного центру Сатіш Даван, Шріхарікота, Індія. Космічний апарат був виготовлений Національним інститутом космічних досліджень (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais), провідним науковим закладом Бразилії, що займається дослідженням космосу. Amazonia-1 є першим супутником ДЗЗ, який був повністю розроблений, інтегрований, випробуваний та експлуатований в Бразилії. Amazonia-1 вийде на ринок за комерційною угодою з NSIL, Індійським національним центром сприяння космічному розвитку (урядовою компанією) та комерційним відділенням Індійської організації космічних досліджень (ISRO).
Супутник Amazonia-1, що буде виведений на сонячно-синхронну орбіту, має оптичну камеру, яка може автономно генерувати зображення будь-якої частини світу кожні п’ять днів, забезпечуючи моніторинг та попередження про вирубування лісів в Амазонці. Це буде дебютний супутник на базі бразильської платформи Multi Mission Platform (MMP).

Переглянути джерело

Марсохід NASA Perseverance безпечно приземлився на Червоній планеті

Найбільший та найдосконаліший марсохід, який NASA відправляло за межі Землі, здійснив успішну посадку на Марс 18 лютого, після 203-денної подорожі довжиною 473 млн. км. Підтвердження успішного приземлення було оголошено під час управління місією в Лабораторії реактивного руху NASA (Jet Propulsion Laboratory) у Південній Каліфорнії о 15:55 EST (22:55 за київським часом). Місія Mars 2020 стартувала 30 липня 2020 року з космодрому Космічних сил США на мисі Канаверал у Флориді. Місія марсохода Perseverance полягає у дослідженні Марса, зокрема у спробі зібрати зразки ґрунту і повернути їх на Землю.
Далі протягом декількох тижнів буде проведено тестування систем апарату Perseverance, після чого він розпочне своє дворічне наукове дослідження кратера Jezero.
Марсохід буде досліджувати гірські породи древнього русла озера та дельти річки для виявлення характеристик геології регіону та минулого клімату. Фундаментальною частиною його місії є астробіологія, включаючи пошук ознак давнього життя мікробів. Для виконання цього завдання планується спільна місія NASA та Європейського космічного агентства Mars Sample Return («Повернення зразків Марса»), яка дозволить вченим на Землі вивчати зразки, зібрані Perseverance, для пошуку ознак минулого життя. Якщо старт місії Mars Sample Return відбудеться у 2026 році, як планується на даний час, то на Землю зразки прибудуть приблизно у 2031 році.

Переглянути джерело

Постачальна місія NASA на МКС запланована на 20 лютого

NASA та компанія Northrop Grumman планують 20 лютого запустити вантажний космічний корабель Cygnus з обладнанням для досліджень та предметами постачання на Міжнародну космічну станцію. Запуск буде здійснений з майданчика 09A на авіабазі Wallops у Вірджинії під час запланованого п’ятихвилинного вікна, яке відкриється о 12:36 EST (18:36 за київським часом).
Двоступенева ракета Antares висотою 42,5 м має вивести на орбіту КА Cygnus, який здійснить дводенну подорож до МКС. По прибутті на МКС Cygnus має бути зістикуваний зі станцією за допомогою роботизованого маніпулятора.

Переглянути джерело

У Китаї розпочалась збірка ракети для запуску першого модуля космічної станції

Важка китайська ракета Long March 5B для запуску першого модуля космічної станції незабаром має бути зібрана на космодромі Веньчан (Wenchang) для запуску у квітні. Китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація (CASC) заявила 18 лютого, що ракета Long March 5B доставлена на космодром Веньчан, посилаючись на прес-реліз Управління програми пілотованої космонавтики Китаю (China Manned Space Engineering Office, CMSEO) від 16 лютого.
Важка ракета Long March 5B вагою 849 тонн після доставки, складання, інтеграції та випробувань має вивести на орбіту основний модуль Tianhe вагою приблизно 22 тонни з космодрому Веньчан. Спеціальне вантажне судно Xu Yang-16 вирушило з Тяньцзіня, міста на півночі Китаю, на підприємствах якого виробляються складові ракети Long March 5B, і прибуло у гавань Цінглань 16 лютого. Це судно вперше використовується для транспортування компонентів ракет, зазвичай для цього використовувались спеціальні вантажні судна Yuanwang-21 та -22. Китай не оголосив часові рамки місії. Проте попередні кампанії запуску ракет Long March тривали близько двох місяців, виходячи з цього запуск можна очікувати приблизно у середині-кінці квітня.
Основний модуль Tianhe діаметром 4,2 м та довжиною 16,6 м вже доставлений на космодром Веньчан. Tianhe, що означає «гармонія небес», планується доставити на низьку навколоземну орбіту висотою близько 370 км і нахилом 41°. Модуль має забезпечить житловий простір для трьох космонавтів, а також силову установку для утримання на орбіті всього комплексу.
Китай планує побудувати свою космічну станцію за допомогою 11 запусків протягом 2021 та 2022 років. Зокрема це три запуски модулів, чотири вантажні місії Tianzhou та чотири пілотовані польоти. Після доставлення на орбіту модуля Tianhe має відбутися запуск вантажного судна Tianzhou-2 за допомогою ракети Long March 7. Мета – доставлення палива та постачання на модуль Tianhe. Ракета Long March 7 також знаходиться на завершальній стадії підготовки. Після цього має відбутися перша пілотована місія Shenzhou-12, яка стартує з космодрому Цзюкунь на ракеті Long March 2F. Управління програми пілотованої космонавтики Китаю (CASC) заявило 16 лютого, що вибраний екіпаж перейшов до етапу інтенсивного навчання напередодні місії.
CASC також повідомило, що 12-а та 13-а ракети Long March 2F для запуску місій Shenzhou-12 та Shenzhou-13 готові до запуску. Це передбачає дві пілотовані місії у 2021 році. Перша місія, ймовірно, відбудеться у першій половині року.

Переглянути джерело

У Китаї розпочалась збірка ракети для запуску першого модуля космічної станції

Важка китайська ракета Long March 5B для запуску першого модуля космічної станції незабаром має бути зібрана на космодромі Веньчан (Wenchang) для запуску у квітні. Китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація (CASC) заявила 18 лютого, що ракета Long March 5B доставлена на космодром Веньчан, посилаючись на прес-реліз Управління програми пілотованої космонавтики Китаю (China Manned Space Engineering Office, CMSEO) від 16 лютого.
Важка ракета Long March 5B вагою 849 тонн після доставки, складання, інтеграції та випробувань має вивести на орбіту основний модуль Tianhe вагою приблизно 22 тонни з космодрому Веньчан. Спеціальне вантажне судно Xu Yang-16 вирушило з Тяньцзіня, міста на півночі Китаю, на підприємствах якого виробляються складові ракети Long March 5B, і прибуло у гавань Цінглань 16 лютого. Це судно вперше використовується для транспортування компонентів ракет, зазвичай для цього використовувались спеціальні вантажні судна Yuanwang-21 та -22. Китай не оголосив часові рамки місії. Проте попередні кампанії запуску ракет Long March тривали близько двох місяців, виходячи з цього запуск можна очікувати приблизно у середині-кінці квітня.
Основний модуль Tianhe діаметром 4,2 м та довжиною 16,6 м вже доставлений на космодром Веньчан. Tianhe, що означає «гармонія небес», планується доставити на низьку навколоземну орбіту висотою близько 370 км і нахилом 41°. Модуль має забезпечить житловий простір для трьох космонавтів, а також силову установку для утримання на орбіті всього комплексу.
Китай планує побудувати свою космічну станцію за допомогою 11 запусків протягом 2021 та 2022 років. Зокрема це три запуски модулів, чотири вантажні місії Tianzhou та чотири пілотовані польоти. Після доставлення на орбіту модуля Tianhe має відбутися запуск вантажного судна Tianzhou-2 за допомогою ракети Long March 7. Мета – доставлення палива та постачання на модуль Tianhe. Ракета Long March 7 також знаходиться на завершальній стадії підготовки. Після цього має відбутися перша пілотована місія Shenzhou-12, яка стартує з космодрому Цзюкунь на ракеті Long March 2F. Управління програми пілотованої космонавтики Китаю (CASC) заявило 16 лютого, що вибраний екіпаж перейшов до етапу інтенсивного навчання напередодні місії.
CASC також повідомило, що 12-а та 13-а ракети Long March 2F для запуску місій Shenzhou-12 та Shenzhou-13 готові до запуску. Це передбачає дві пілотовані місії у 2021 році. Перша місія, ймовірно, відбудеться у першій половині року.

Переглянути джерело

За інформацією Головного центру спеціального контролю зареєстровано землетрус з території Земної кулі, з розрахунковою інтенсивністю в джерелі більше 6 балів
(за шкалою MSK-64):

Повідомлення про запуск КА

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Progress MS-16»

15 лютого 2021 року о 04:45 UTC з космодрому Байконур за допомогою ракети-носія «Союз-2.1а» було запущено вантажний корабель «Progress MS-16». Автоматичне стикування з МКС заплановане на 07:20 (UTC) 17.02.2021.
Відомо, що вантажний корабель «Прогрес МС-16» доставить на МКС паливо, додаткові запаси азоту, питну воду, різне обладнання та матеріали, а також ремонтно-відновлювальний комплект для тимчасової герметизації місць витоку повітря в модулі «Зірка».
Крім того, членам екіпажу експедиції доставлять ресурсну апаратуру бортових систем управління та життєзабезпечення, укладання для проведення космічних експериментів, засоби медичного контролю та санітарно-гігієнічного забезпечення, предмети одягу, стандартні раціони харчування і свіжі продукти.

Переглянути джерело

Помічена ракета New Glenn компанії Blue Origin

12 лютого експертом-дослідником Стівеном Смітом (Stephen C. Smith) були представлені кадри виробничого ангару компанії Blue Origin, на яких можна побачити, імовірно, частину першого ступеня ракети New Glenn. На ракеті видні кермові крила, які, можливо, мають працювати аналогічно системі управління ракети Falcon 9, забезпечуючи точну посадку.
New Glenn – проект важкої ракети-носія з багаторазовим першим ступенем, розробляється з 2012 року. 16 грудня 2020 року NASA уклало контракт з компанією Blue Origin, згідно якого ракета-носій New Glenn буде використовуватися у рамках Програми запусків NASA (Launch Services Program, LSP). На першому ступені ракети New Glenn передбачається використовувати двигун BE-4 розробки компанії Blue Origin. 27 січня 2021 року були проведені тривалі статичні вогневі випробування двигуна BE-4.
Компанія Blue Origin позиціонує ракету New Glenn як найбільшу на даний час. Її обтічник діаметром 7 м має вдвічі більше корисного обсягу, ніж будь-яка існуюча ракета-носій. Ракета спроможна вивести 45 тон на низьку навколоземну орбіту або 13 тон на геостаціонарну орбіту.
Перший запуск ракети New Glenn планується в цьому році з космодрому на мисі Канаверал, зі стартового майданчику комплексу LC-36, який на даний час будується.

Переглянути джерело

Новий кліматичний супутник виявив гігантський витік метану в Туркменістані

Відповідно до представлених даних, отриманих з нового супутника канадської компанії GHGSat, що оснащений високоточним інструментом моніторингу викидів метану та здатний відображати шлейфи метану в атмосфері з просторовим розрізненням 25 м, виявлено вісім шлейфів з родовища в центральному Туркменістані.
Глава компанії GHGSat Inc., що зафіксувала викиди, Стефан Жермейн в інтерв’ю для Bloomberg повідомив, що за попередніми оцінками, внаслідок витоків в атмосферу виділялося до 10 т/год газу, що еквівалентно роботі 250 тис автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння за аналогічний період часу. За його словами, вісім шлейфів парникового газу було виявлені 1 лютого, а витоки тривали кілька годин. Відзначається, що це не перший випадок, коли в Туркменістані виявляються великі витоку метану. Цією ж компанією у листопаді 2019 року було зафіксовано викиди метану на нафтогазовому родовищі Корпедже.
Стефан Жермейн розповів, що у компанії немає прямого зв’язку з Туркменістаном, по якому вони могли б оперативно повідомляти туркменській стороні про витоки. Також, безрезультатними залишилися спроби зв’язатися через дипломатичні канали канадського уряду. GHGSat не повідомляє точні координати витоків, які відбулися з газового родовища Галкиниш, щоб дати уряду Туркменістану можливість розібратися в ситуації власними силами.
Це не є найбільшим витоком, виявленим компанією GHGSat, але це є першим випадком, коли зафіксовано вісім окремих шлейфів на одному знімку. За словами глави компанії, чотири більших шлейфів – це викиди з трубопроводів, ймовірно, викликані проблемами з клапанами, призначеними для контролю або зупинки потоку. Решта шлейфів утворилися від спалювання залишкового палива для перетворення його в діоксид вуглецю.
Відповідно до повідомлення, на даний момент для успішного виявлення на супутникових знімках окремих шлейфів, витоки повинні знаходитися на відстані не менше 25 м один від одного. Останні вдосконалення технології дозволяють кількісно оцінювати їх вплив на глобальне потепління та, що найбільш важливо, визначати відповідальність. Два з трьох КА компанії GHGSat можуть виявляти витоки метану не менше 100 кг/год на зображеннях площею ~130 км2. В планах компанії запустити ще 9 подібних КА до 2022 року.
Також Стефан Жермейн зазначив, що в Центральній Азії, де розташований Туркменістан, викиди метану зросли в тричі з березня 2020 року до кінця року в порівнянні з тим же періодом роком раніше.

Переглянути джерело

Супутникові знімки компанії Planet Lab показують масштаби та ситуацію до та після сходження лавини з гори Нандадеві

Сходження лавини, в результаті чого 32 людей загинули та понад 197 пропали без вісті, сталося 6-7 лютого з гори Нандадеві – входить в гірську системи Гімалаїв та є другою по висоті вершиною Індії. Супутникові данні компанії Planet Lab та представлена Planet Team 3D візуалізація хребта до та після сходження лавини показують його масштаби.
Сходження льодовика призвело до значного підняття рівня води в річці Дхауліганг (один з витоків Гангу), після чого стрімкий потік води зруйнував електростанцію, що будувалась неподалік. Переважна більшість зниклих – працівники, що зводили електростанцію.

Переглянути джерело

Шельф Бранта в Антарктиді руйнується зі швидкістю 5 метрів на добу

На зображеннях, отриманих в рамках місії Copernicus Sentinel, виявлена нова тріщина на шельфі Бранта в Антарктиді, що тепер передбачає можливість відділення декількох айсбергів.
Отримані дані показують, що район плавучого шельфового льодовика на північ від нової тріщини є найбільш нестабільним (виділено червоним), з рухом майже 5 м на добу. Центральна частина має середню швидкість від 2 до 2,5 м на добу і тільки нижня частина є стабільною зоною шельфового льодовика (виділено синим).

Переглянути джерело

Компанія Maxar опублікувала супутникові знімки, зроблені під час протестів у М’янмі

На знімку, зробленому 2 лютого, видно гасло «Ми хочемо демократії», написане на головній вулиці міста Мандалай, поруч з Міністерством інформації.
На іншому супутниковому знімку 2 лютого – залізничний вокзал, перед головним входом якого припарковано в ряд п’ять ідентичних вантажівок з закритим кузовом, які, ймовірно, використовуються для перевезення військовослужбовців сили безпеки М’янми.
Супутниковий знімок, зроблений 13 лютого, показує велику кількість протестуючих на вулицях М’їчини (столиця штату Качин, 800 км від Мандалая).
Супутниковий знімок 13 лютого в Янгоні (найбільше місто М’янми) показує натовп протестуючих, що збирається біля мерії. Більше десятка армійських автомобілів та поліцейські водомети блокують дорогу, що веде до ратуші.
Знімок, датований 13 лютого, показує протестувальників в столиці М’янми місті Найп’їдо, що обмежені шеренгою поліції на центральній вулиці міста. Також натовп заблокований далі по дорозі транспортними засобами, ймовірно водометами та армійськими вантажівками.
Переглянути джерело

На Сицилії почалося виверження вулкана Етна

16 лютого на італійському острові Сицилія почалося виверження вулкана Етна. Стовп диму та попелу піднявся більш ніж на 1 км. Внаслідок виверження в Катанії призупинено роботу міжнародного аеропорту. Національний інститут геофізики та вулканології зареєстрував підвищення вулканічної активності в 16:10 за місцевим часом. Воно сталося через підземні поштовхи на глибині від 2,9 до 3 км. Останні супутникові знімки з КА Sentinel-2 показують початок виверження вулкану Етна. Причому, використання комбінацій спектральних каналів дає можливість більш глибоко проаналізувати та оцінити масштаби природного явища.
Переглянути джерело

Супутникові знімки компанії Maxar Technologies показують, що Китай відвів війська від спірної ділянки кордону з Індією в Гімалаях

На супутникових знімках компанії Maxar Technologies видно, що відповідно до домовленостей з Індією, Китайська Народна Республіка (КНР) відвела війська від спірної ділянки китайсько-індійського кордону в Гімалаях та демонтувала в цьому районі військову інфраструктуру. «Китай продемонстрував щирість намірів по відношенню до процесу розведення військ. Це було зроблено дуже швидко», – заявив генерал-лейтенант Збройних сил Індії Йогеш Кумар Джоші.
Знімки Maxar Technologies від 30 січня показували присутність китайських сил у озера Пангонг-Цо, яке перетинає демаркаційну лінію між Індією та КНР. Однак на знімках за 16 лютого видно, що китайські військові покинули цю зону. До кінця літа 2020 року Китай та Індія проводили переговори щодо відведення військ на кордоні з метою розрядити прикордонну напруженість.
У вересні 2020 року міністр оборони КНР Вей Фенхе зустрівся у Москві з індійським колегою Раджантхой Сінгхом. Пізніше переговори також проводили міністри закордонних справ Ван І та Субраманьям Джайшанкар, сторони домовилися про нормалізацію ситуації на кордоні. 10 лютого Китаєм було повідомлено про початок синхронного відведення військ на прикордонній території у Пангонг-Цо. 11 лютого міністр оборони Індії Раджнатх Сінгх повідомив парламент про угоду з Китаєм про розведення військ на північному та південному берегах озера.

Переглянути джерело