Новини за 13.09.2021-26.09.2021

PER ASPERA AD ASTRA

Європейське космічне агентство: Європа ризикує залишитися позаду

9 вересня голова Європейського космічного агентства (ЄКА) Йозеф Ашбахер провів прес-конференцію, на якій заявив, що «Європі потрібно нарощувати масштаби, щоб не бути викинутою з перегонів або залишитися позаду», коли йдеться про дослідження космосу.
«Я хочу розвивати космічні можливості Європи. Це означає, що європейські космонавти мають літати на європейських ракетах», – відмітив голова ЄКА.
Й.Ашбахер виступав разом з німецьким астронавтом Матіасом Маурером, який наприкінці жовтня має летіти на Міжнародну космічну станцію (МКС) на американській ракеті з Космічного центру Кеннеді у Флориді.
За час свого перебування на МКС Маурер проведе більш ніж 100 експериментів, повідомив представник німецького космічного агентства DLF Вальтер Пельцер, похвалившись тим, що Німеччина знову буде мати «важку вагу» на космічній станції. Останній німець, який був на МКС, Олександр Герст, повернувся зі свого другого перебування у космосі в грудні 2018 р.
І Ашбахер, і Морер із захопленням говорили про майбутнє європейського космічного туризму у світлі мільярдерів Джеффа Безоса, Ілона Маска та Річарда Бренсона, які нещодавно зробили перші спроби у подібних проектах.
«Я думаю, що це лише початок», – сказав Маурер, «наявність більшої кількості людей у космосі означає, що нам також знадобляться кращі та надійніші технології, що добре. З іншого боку, наявність більшої кількості людей у космосі також означатиме більше сміття і забруднення. Це означає, що нам дійсно потрібно подбати про космос і прибрати його».
Й.Ашбахер відмітив, що на даний час космічні агентства ще «недооцінюють» космічний туризм. «У найближчі роки ми побачимо величезний поштовх у польотах людини у космос», – сказав він.
За даними ЄКА, місія Маурера розпочнеться не раніше 31 жовтня і триватиме півроку.

МО США працює над впровадженням технологій штучного інтелекту для супутникового зв’язку

9 вересня у рамках конференції «Satellite 2021» американські військові експерти повідомили, що поштовх до використання штучного інтелекту (Artificial Intelligence, AI) та машинного навчання (Machine Learning, ML) у військових супутникових системах у найближчі роки вимагатиме більш широкого використання комерційних досягнень у сфері управління даними та рішень інтелектуальної маршрутизації.
Д-р Сантану Дас, керівник програми Управління військово-морських досліджень (Office of Naval Research, ONR) зі зв’язку та мереж, заявив, що Пентагону, ймовірно, потребується від 5 до 10 років до розгортання провідних можливостей AI та ML для своїх супутникових і комунікаційних систем.
Пол Маттеар, головний менеджер з розвитку бізнесу Amazon Web Services (AWS), погодився з попередніми ствердженнями та оцінив хмарні послуги як надання військовим можливостей використовувати комерційний підхід «програмне забезпечення як послуга» для впровадження AI та ML.

Казахстан відмовляється від застарілих геодезичних систем

У Казахстані розпочато реалізацію масштабного проекту у вітчизняній галузі геодезії і картографії – Національна інфраструктура просторових даних (НІПД) в рамках Державної програми «Цифровий Казахстан», повідомляє kazlenta.kz з посиланням на Міністерство цифрового розвитку, інновацій та аерокосмічної промисловості Республіки Казахстан (МЦРІАП РК).
В даний час в різних сферах, регіонах і відомствах країни застосовуються різні системи координат: СК-42, СК-63, всесвітня геодезична система 1984 року (WGS-84), місцеві системи координат. Як наслідок це призводить до розрізненості графічних основ державних баз даних, кадастрів і геопорталів.
Реалізація НІПД дозволить встановити сучасну державну систему координат Казахстану (Qazaqstan Terrestrial Reference System, QTRS) замість СК-42 і забезпечити відкритими просторовими даними 100% території республіки. Також, вдасться створити умови для інтеграції інформаційних систем, кадастрів, геопорталів центральних і місцевих державних органів, що працюють з інформацією про місцевість.
«В рамках проекту НІПД ми зможемо інтегрувати розрізнені кадастри в один інформаційний простір, забезпечити автоматизацію процедур таким чином, що кожен новий об’єкт, будь то будинок або дорога, при проходженні процедур державних послуг буде з’являтися на мапі, оновлюючи її. В результаті впровадження підвищаться доступність і якість надаваних населенню послуг у сфері архітектури, будівництва, природокористування та охорони навколишнього середовища, земельних відносин, геології, житлово-комунального та сільського господарства», – зазначив Кажмухан Бекмукашев, голова Комітету геодезії і картографії МЦРІАП РК.
Вироблені картографічні та геодезичні матеріали і дані є найважливішою і необхідною геопросторової основою при прийнятті рішень в державному управлінні, розвитку інфраструктури країни, в забезпеченні оборони і безпеки держави, в сфері навігаційних послуг і інших сферах людської діяльності.
Починаючи з 2005 року оцифровані і оновлені топографічні карти на 58% території РК, також проведена цифрова аерозйомка 65% всієї території країни.
На сьогоднішній день створені цифрові плани 3 мегаполісів, 13 обласних центрів, 51 міст/мономіст/малих міст, 54 районних центрів, а також 209 сільських населених пунктів країни.
Щорічно галузь забезпечує державний і приватний сектор актуальною топографо-геодезичної і картографічної інформацією.

Астронавти МКС здійснили вихід у відкритий космос для модифікації системи енергозабезпечення

12 вересня астронавти Акіхіко Хошиде (Японське агентство аерокосмічних досліджень, JAXA) і Томас Песке (Європейське космічне агентство) здійснили вихід у відкритий космос з МКС. Борт МКС вони покинули о 12:27 UTC, а повернулися на станцію о 19:21 UTC. У відкритому космосі астронавти знаходилися 6 годині 54 хвилини.
Вперше вихід у відкритий космос з борту МКС проходив без участі американських або російських космонавтів.
Хошиде і Песке успішно зібрали та встановили опорний кронштейн для підготовки до майбутньої установки нової сонячної батареї iROSA. NASA розширює шість із восьми існуючих каналів живлення МКС новими сонячними батареями, щоб забезпечити достатнє енергопостачання для демонстрації нових дослідних технологій, у тому числі у рамках підготовки місячної місії «Артеміда».

Комерційна місія компанії Virgin Galactic з італійськими ВПС затримується

10 вересня компанія Virgin Galactic повідомила, що наступна місія суборбітального літака SpaceShipTwo під назвою Unity 23 затримується через необхідність перевірити потенційну проблему, яка, за словами компанії, не пов’язана з поточним розслідуванням Федеральної авіаційної адміністрації США (FAA).
Компанія заявила, що сторонній постачальник, якого вона не назвала, повідомив компанію про потенційний виробничий дефект компонента системи керування польотом літака. Virgin заявила, що проводить необхідні перевірки, щоб визначити, чи потрібно підозрюваний компонент відремонтувати або замінити.
Virgin Galactic заявила, що на даний час запланований термін місії Unity 23 – це середина жовтня. Раніше компанія заявляла, що місія відбудеться наприкінці вересня або на початку жовтня. Літак SpaceShipTwo має доставити на межу космосу трьох членів екіпажу: двох службовців італійських ВПС і одного співробітника Національної дослідницької ради Італії.
FAA відкрила розслідування після того, як 11 липня літак SpaceShipTwo, на якому здійснив політ власник компанії мільярдер Річард Бренсон, відхилився від курсу. Літак збився з курсу на 1 хвилину і 41 секунду. Минулого тижня відомство заборонило польоти SpaceShipTwo до тих пір, поки не буде затверджений остаточний звіт про подію або не буде прийнято рішення, що пов’язані з інцидентом проблеми не загрожують суспільній безпеці.

Пентагон звертається до промисловості щодо ядерних двигунів для супутників

9 вересня управління оборонних інновацій (Defence Innovation Unit) Міністерства оборони США оприлюднило запит до промисловості стосовно можливості виробництва ядерних двигунів для управління космічними апаратами, звільняючи їх від обмежень щодо недостатньої енергії існуючих рухових систем на електричній та сонячній енергії.
На даний час ці традиційні системи відповідають вимогам. Як тільки супутники досягають передбачуваної орбіти, вони не мають потреби активного руху. Рухові системи зазвичай використовуються для коригування позицій супутників, коли вони відхиляються від призначеного положення або для уникнення зіткнень, при цьому іноді транспортуючи ці супутники на нові орбіти для продовження місій.
Однак майбутні військові космічні операції США можуть вимагати набагато більшої маневреності та потужності. Майбутнім американським місіям знадобиться більше електроенергії, щоб частіше змінювати орбіти, переносити інші об’єкти на нові орбіти та працювати за межами орбіти Землі.
МО США потребує «легких, портативних та довготривалих джерел живлення, які можуть підтримувати рушійну та стаціонарну потужність для зондування та зв’язку на малих та середніх космічних апаратах», – йдеться у запиті. Пропозиції очікуються до 23 вересня.

У США проведено випробування ракети ПРО

12 вересня компанія Raytheon Missiles & Defense повідомила про проведення у партнерстві з Агентством протиракетної оборони (Missile Defense Agency, MDA) та компанією Boeing випробування вдосконаленої ракети-перехоплювача ПРО наземного базування (Ground Based Interceptor, GBI) з бази Космічних сил США «Ванденберг».
Метою випробування було перевірити здатність ракети досягати космосу з використанням лише двох ступенів замість стандартних трьох. За заявою компанії, це дозволяє скоротити час на підготовку запуску засобу ураження.
Під час випробувань був запущений макет заатмосферного перехоплювача (Exoatmospheric Kill Vehicle, EKV).
«Мета протиракетної оборони – створити якомога більше можливостей для перехоплення загроз», – сказав Скотт Олександр, виконавчий директор компанії Raytheon Missiles & Defense з ПРО. «Проведений тест доводить, що розширення вікна реагування можливе, що дає нашим військовим більше часу для реагування».
На даний час ракета EKV захищає США від балістичних ракет далекої дії, перехоплюючи боєголовки на стадії польоту в космосі. За допомогою різноманітних датчиків бортовий комп’ютер визначає та відстежує цілі. EKV направляється на цілі за допомогою рульових двигунів та усуває загрозу силою кінетичного удару.

Північна Корея провела випробування «крилатої ракети дальнього радіусу дії»

13 вересня державні ЗМІ Північної Кореї повідомили про проведення минулими вихідними випробування нової «крилатої ракети далекого радіусу дії».
За оцінкою аналітиків, така зброя буде значним прогресом у збройних технологіях Північної Кореї, яка зможе подолати системи оборони та доставити боєголовку на територію Південній Кореї або Японії – держав-союзників США. За офіційним повідомленням Корейського центрального інформаційного агентства (KCNA,), тестові запуски відбулися 11 та 12 вересня.
За даними KCNA, ракети пролетіли 1 500 км (бл. 930 миль) за дві години та вразили визначені цілі. Траєкторії польотів ракет проходили над Північною Кореєю та її територіальними водами. У звіті ракета називається «стратегічною зброєю великого значення», додається, що випробування пройшли успішно, і тепер у Північної Кореї є «ще один ефективний засіб стримування» проти «ворожих сил».
Північна Корея перебуває під міжнародними санкціями за програму розробки ядерної зброї та балістичних ракет, які, за її словами, їй потрібні для захисту від вторгнення США. Але Пхеньяну не заборонено розробляти крилаті ракети, які він вже випробовував раніше.

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Starlink»

14 вересня 2021 року о 03:55 UTC (06:55 за київським часом) з пускового майданчику №4Е космодрому Космічних сил США «Ванденберг» (Каліфорнія, США) за допомогою ракети-носія «Falcon – 9 v1.2 (Block 5)» було здійснено запуск 51 супутників зв`язку «Starlinк» на полярну орбіту. Перша ступінь ракети, яка здійснила свій десятий запуск, приземлилась на безпілотну платформу «Of Course I Still Love You» в Тихому океані майже через дев’ять хвилин після старту. Цей прискорювач став другим, який досяг десятого використання, раніше запустив сім інших місій Starlink, а також місії Telstar-18 Vantage та Iridium-8. «Starlink» – проект супутникової системи, що реалізується компанією SpaceX, його мета полягає у створенні дешевого високопродуктивного супутникового інтернет-зв’язку. Всього компанія має намір запустити близько 12 тис. міні-супутників, які будуть забезпечувати населенню планети безперебійний доступ до інтернету. Повне розгортання системи планується до кінця наступного десятиліття.
У SpaceX з розумінням поставилися до прохання астрономічної спільноти зменшити відбивну здатність супутників, тому нова група супутників Starlink оснащена спеціальними висувними сонячними козирками для блокування потрапляння сонячного світла на певні елементи апаратів. Цей запуск став першим із двох запусків SpaceX, запланованих на цей тиждень. Ще один Falcon-9 запустить космічний корабель Crew Dragon для приватної пілотованої місії Inspiration 4 з чотирма пасажирами. Цей запуск заплановано протягом п’ятигодинного вікна, яке відкриється 15 вересня о 20:02 EST з Космічного центру Кеннеді у Флориді.

Інформаційна довідка щодо запуску КА «OneWeb 10»

14 вересня 2021 року о 18:07 (UTC) з космодрому Байконур , за допомогою ракети-носія «Soyuz-2-1b Fregat» було здійснено запуск 34-х комунікаційних супутників серії «OneWeb 10».
Низькоорбітальні космічні апарати OneWeb призначені для забезпечення наземних споживачів високошвидкісним інтернетом безпосередньо через супутниковий зв’язок. Кожен супутник здатний забезпечувати пропускну здатність не менше 8 Гігабіт на секунду для забезпечення доступу в Інтернет.
Британська компанія планує завершити розгортання супутникового угруповання для забезпечення глобального покриття до червня 2022 року. За даними OneWeb, угруповання на низькій навколоземній орбіті буде складатися з 648 супутників. Спочатку планувалося, що супутники будуть мати міжсупутникові канали, але в липні 2018 року OneWeb вирішила не впроваджувати їх і замінити більш ніж на 40 шлюзів по всьому світу, кожен з яких може підключатися до супутників на відстані до 4000 кілометрів.
Супутники OneWeb будуть виведені на орбіту з висотою близько 500 кілометрів перед тим, як піднятися за допомогою бортової електричної силової установки на свою робочу орбіту в 1200 км. У березні 2020 року OneWeb оголосила про банкрутство. Активи OneWeb були продані на аукціоні в липні 2020 року. Аукціон виграв консорціум, що складається з індійською телекомунікаційною компанії Bharti Global і уряду Великобританії.

Великобританія пропонує нову угоду ООН щодо військових космічних норм

Сполучене Королівство розповсюджує проект резолюції ООН, яка закликає до нових дискусій, покликаних створити міжнародні норми та принципи відповідальної поведінки при веденні військової діяльності у космосі. Пропозиція Великобританії передбачає створення так званої Відкритої робочої групи, яка збиратиметься двічі у 2022 та 2023 роках у прагненні досягти консенсусу щодо добровільних заходів зі стримування дій на орбіті, які мають бути розглянуті іншими країнами.
Пропозиція є частиною всебічного намагання Лондона бути активним у військово-космічних питаннях. У липні Міністерство оборони Великої Британії офіційно відкрило свій перший у історії штаб Космічного командування на базі Королівських ВПС High Wycombe, а Міністерство оборони пообіцяло інвестувати £ 1,4 млрд ($ 1,9 млрд) протягом наступних 10 років у космічну діяльність.

Співзасновник компанії Apple Стів Возняк оголосив про створення своєї космічної компанії

13 вересня співзасновник компанії Apple Стів Возняк (Steve Wozniak, має українське походження) оголосив в Twitter про створення власної космічної компанії. «Запускається компанія Privateer Space, яка не буде схожа на інші», – сказано в повідомленні. Компанія створена спільно з американським інженером і генеральним директором робототехнічної компанії Ripcord Алексом Філдінгом. Про подальші плани Privateer Space стане відомо на технологічній конференції AMOS, яка пройде з 14 по 17 вересня на гавайському острові Мауї.
Не виключається, що компанія Privateer Space спеціалізуватиметься на космічному смітті (у серпні в прес-релізі з 3D-друку Стів Возняк згадує компанію Privateer як «нову супутникову компанію, зосереджену на моніторингу та очищенні об’єктів у космосі»).

Індустрія геопросторової розвідки намагається довести до клієнтів свої можливості

Під час панельної сесії конференції «Satellite 2021» 9 вересня представники геопросторової галузі поскаржились, що незважаючи на те, що вони надають все більш широкі можливості для моніторингу Землі за допомогою оптичних зображень та радарів з синтезованою апертурою (SAR), потенційні користувачі не знають про ці можливості або мають застарілі поняття про те, як це працює. Навіть керівники компаній, що працюють у космічній галузі, не завжди розуміють, що можуть зробити орбітальні угруповання оптичних супутників і супутників SAR-візуалізації в поєднанні з передовими методами аналізу.
Представники геопросторової галузі сказали, що працюють над тим, щоб «перевиховати» клієнтів, які звикли до традиційних підходів покупки зображень і очікування тижнів, а не годин, щоб знову побачити ту ж область. Справжньою проблемою є пояснення здатності супутникових угруповань надавати швидкі повторні зображення в поєднанні з аналітикою виявлення змін.

Індійська організація космічних досліджень уклала угоду про співпрацю з приватною компанією Skyroot Aerospaceстала

Індійський приватний стартап космічних технологій Skyroot Aerospaceстала став першою приватною компанією, яка офіційно уклала угоду з Індійською організацією космічних досліджень (ISRO). Компанія має намір скористатися досвідом ISRO та можливостями доступу до її об’єктів для випробувань і підготовки своєї малої ракети до запуску наступного року. Угоду підписали науковий секретар ISRO, голова компанії IN-SPACe Р.Умамахесваран і генеральний директор Skyroot Aerospace П.Чандана.
«Рамковий Меморандум про співпрацю дозволить компанії пройти численні випробування та отримати доступ до різних центрів ISRO, а також скористатися технічними знаннями ISRO для випробування та кваліфікації їх систем та підсистем ракет-носіїв», – йдеться у заяві Індійської організації космічних досліджень.
Заснована колишніми вченими ISRO, компанія Skyroot створює серію ракет Vikram для вивеедння малих супутників у космос. Стартап вже випробував свій твердопаливний ракетний двигун під назвою Kalam-5.

Довідково: 24 червня 2020 року Індійський уряд схвалив рішення щодо створення Індійського національного центру сприяння космічному розвитку та авторизації (IN-SPACe) – нової організації для розширення участі приватних компаній в космічній діяльності Індії.

NASA відібрало п’ять американських компаній для розробки систем місячного посадкового модуля

14 вересня NASA повідомило про обрання п’яти американських компаній, які допоможуть Агентству забезпечити реалізацію пілотованої висадки на поверхню Місяця за програмою «Артеміда». Контракти укладені за програмою Next Space Technologies for Exploration Partnerships (NextSTEP-2), загальна сума становить $ 146 млн. Роботи за контрактами розраховані на 15 місяців і полягають у пошуку рішень, що дозволять знизити ризики, пов’язані з даними операціями, а також пропозиції щодо розвитку необхідних промислових потужностей.
Компанії, що отримали контракти: Blue Origin ($ 25,6 млн); Dynetics ($ 40,8 млн); Lockheed Martin ($ 35,2 млн); Northrop Grumman ($ 34,8 млн); SpaceX ($ 9,4 млн).
Відібрані компанії мають розробити концепції дизайну посадкових модулів, оцінити їх характеристики, дизайн, стандарти будівництва, вимоги до забезпечення виконання завдань, безпеки, умов для збереження здоров’я екіпажу та медичні можливості. Компанії також мають забезпечити мінімізацію ризиків, пов’язаних з посадкою на Місяць.

Керівник Космічного управління Великобританії попереджає про космічний тероризм

Глава нового Космічного управління (Space Directorate) МО Великобританії попереджає, що спрощення доступу до космосу збільшує можливість «космічного тероризму», проводячи паралелі з тим, як терористи змогли використати комерційні літаки для атак 11 вересня.
«Ми всі були свідками того, що відбулось, коли повітряна сфера стала доступною для всіх – терористи перетворили авіалайнери на зброю. Якщо така тенденція пошириться на космос, коли нам доведеться мати справу з нашим першим прикладом космічного тероризму? І чи готові ми до такого драматичного стратегічного потрясіння?» – питає віце-маршал авіації Харві Сміт на конференції DSEI-2021 у Лондоні 14 вересня, через кілька днів після 20-річчя 11 вересня.
«Вартість доступу до космосу різко впала протягом останнього десятиліття – з $ 20 000 за кг до менш ніж $ 2 000 сьогодні, з прагненням опуститися до $ 2 за кг. Майже кожен тепер може отримати доступ до космосу, і з такою доступністю може прийти потенційна загроза», – сказав Х.Сміт. Існуючі правила поведінки у космосі не підходять для нового, мінливого космічного середовища. З цією метою Великобританія прагне встановити загальноприйняті норми поведінки в космосі в рамках Генеральної Асамблеї ООН. Х.Сміт охарактеризував прогрес, досягнутий з цією метою, як «виключно позитивний».

Компанія Capella Space надає відкритий доступ до своїх SAR-даних

14 вересня приватна американська компанія Capella Space, що спеціалізується на всепогодних спостереженнях за земною поверхнею за допомогою супутників-радарів із синтезованою апертурою (synthetic aperture radar, SAR), повідомила про відкриття доступу до своїх SAR-даних з високою роздільною здатністю безпосередньо дослідникам та некомерційним організаціям. Перший набір відкритих даних складається з 60 знімків, які охоплюють всі континенти з прикладами із сільського господарства, енергетики, природних ресурсів, інфраструктури, морського судноплавства, захисту навколишнього середовища, а також випадків гуманітарних та природних катастроф. Члени спільноти матимуть доступ до даних безпосередньо через консоль Capella, як корпоративні клієнти.
Викликає інтерес представлений знімок російської авіаційної бази стратегічних бомбардувальників «Енгельс-2» (Саратовська область) станом на 02 квітня 2021 р. Ця база є єдиним російським місцем розташування стратегічних бомбардувальників Ту-160. Аналітики, зокрема, можуть дослідити злітно-посадкову смугу довжиною 3 500 м та систему укріплень навколо бази.

У Китаї створюють «дихаючі» супутники, для яких паливом стане повітря

За повідомленнями китайських ЗМІ (зокрема, видання South China Morning Post), в країні активно просувається розробка супутникових платформ для наднизьких орбіт, які в якості палива будуть використовувати повітря. Такі супутники будуть літати на висоті 100 км або трохи вище, де закінчується атмосфера і починається космос.
У Китаї вже створено і випробувано кілька прототипів рухових установок для роботи на повітряній газовій суміші, отриманої з атмосфери. В основі систем лежать класичні електричні іонні ракетні двигуни, які завдяки живленню від силової ядерної установки або від сонячних батарей створюють реактивну тягу на іонізованому газі. Супутники для наднизької орбіти не потребуватимуть запасу палива. Вони зможуть літати роками, збираючи газ з розрідженої атмосфери на траєкторії польоту.
Моделювання та натурні випробування показали, що така можливість існує. Теоретично можливо створити систему уловлювання розрідженого газу і підтримки заданої орбіти при русі на такому паливі. Але, виявилося, що ударні хвилі, які розповсюджуються перед супутником, що летить на величезній швидкості, представляють проблему як для конфігурації повітрозабірника, так і для процесу збору газу – у польоті молекули газу в розрідженому середовищі можуть відштовхуватися від супутника. Проте, китайські фахівці налаштовані оптимістично і планують зібрати демонстраційний супутник вагою 10 кг для польоту без палива на орбіті висотою 180 км.
Аналогічний проект розвиває Європейське космічне агентство, яке без оголошення термінів розраховує отримати супутник для орбіти висотою до 200 км з паливом на основі зібраного на траєкторії польоту газу. Модель подібної установки в 2018 році була випробувана польськими та італійськими інженерами у вакуумній камері на Землі.

Південна Корея планує космічний бюджет на 2022 рік у розмірі $ 553 млн

Прагнучи розвивати свій космічний сектор, що на даний час відроджується, Південна Корея планує на 2022 рік цивільний космічний бюджет у розмірі 640 млрд вон ($ 553 млн). Якщо цей бюджет буде схвалено, це означатиме зросте на 4 % порівняно з 615 млрд вон, виділених на цей рік. Урядовий бюджетний запит має проходити через парламентський розгляд, щоб отримати схвалення до кінця року, а новий бюджетний рік країни розпочнеться з 1 січня.
Міністерство економіки та фінансів, відповідальне за планування державного бюджету, 2 вересня оприлюднило свій бюджетний запит на космічний сектор, заявивши, що зароджуваному сектору потрібні «активні інвестиції уряду для створення власної екосистеми». Міністерство визнало потенціал зростання космічного сектора, включивши космос у топ-10 стратегічно важливих секторів, включаючи напівпровідники, біологічну медицину, квантові обчислювальні технології та 6G-Інтернет, які протягом наступного року отримають значне державне фінансування.
Згідно з бюджетним запитом, найбільша частина витрат на космос (172,8 млрд вон) піде на «розробку та вдосконалення вітчизняної ракети-носія». Ця сума – частина тих 700 млрд вон, які Південна Корея планує інвестувати у впровадження ракети-носія наступного покоління KSLV-2 до 2026 року. Інші крупні проекти, на які планується витратити бюджетні кошти: створення власної супутникової навігаційної системи Південної Кореї (KPS) – 84,5 млрд вон; запуск роботизованого місячного орбітального апарату Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) – 19,8 млрд вон.
Корейський уряд планує також витратити 9,1 млрд вон на відкриття п’яти університетських центрів космічної освіти та 5,7 млрд вон на запуск державних послуг, що використовують супутникові дані.

Північна Корея здійснила пуски двох балістичних ракет

За повідомленням Об’єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї (JCS), 15 вересня Північна Корея випустила дві балістичні ракети у море. Це вже другий запуск ракет менш ніж за тиждень. Північна Корея випустила «дві балістичні ракети малої дальності» зі східного узбережжя провінції South Pyongan у бік Східного (Японського) моря, йдеться у повідомленні. Ракети пролетіли близько 800 км на максимальній висоті близько 60 км, «спецслужби Південної Кореї та США проводять детальний аналіз».

Довідково: 13 вересня державні ЗМІ Північної Кореї повідомили про проведення минулими вихідними випробування нової «крилатої ракети далекого радіусу дії». За офіційним повідомленням Корейського центрального інформаційного агентства (KCNA,), тестові запуски відбулися 11 та 12 вересня. За даними KCNA, ракети пролетіли 1 500 км (бл. 930 миль) за дві години та вразили визначені цілі. Траєкторії польотів ракет проходили над Північною Кореєю та її територіальними водами.

Зімбабве запустить свій перший супутник у 2022 році

Перший зімбабвійський супутник, ZIMSAT-1, буде запущений у 2022 році. Нано-супутник збиратимуть зімбабвійські інженери. Перевірка готовності супутника до запуску буде проведена в грудні 2021 року, а запуск, як очікується, відбудеться в Японії в лютому 2022 року. ZIMSAT-1 – це навчальний радіо-супутник формату cubesat 1U, виготовлений в Японському технологічному інституті. Запускатиме супутник Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA).
13 вересня 2021 року під час відкриття наукового парку Зімбабве та введення в експлуатацію Національного геопросторово-космічного агентства Зімбабве (ZNGSA) президент Еммерсон Мнангагва сказав: «Вітаю з відкриттям цього першого національного космічного проекту, який закладає основу космічних та наукових програм. Це дійсно важливий крок у розширенні впровадження технологій спостереження Землі для підтримки Національної стратегії розвитку».

Росія припинила розробку надважкої ракети для польоту на Місяць

Росія припинила технічне проектування надважкої ракети для польотів на Місяць, однак не виключено, що роботи можуть відновити після уточнення програми. Про це 14 вересня повідомив гендиректор самарського Ракетно-космічного центру (РКЦ) «Прогрес» Дмитро Баранов.
У лютому 2021 р. повідомлялось, що «Роскосмос» призупинив розробку надважкої місячної ракети «Єнісей», яку планували завершити до 2028 року. Д.Баранов тоді уточнював, що необхідно скоригувати її зовнішній вигляд, на що може піти кілька місяців. У січні Рада з космосу Російської академії наук рекомендувала відкласти створення надважкої ракети і замість неї використовувати для польотів на Місяць вже існуючі моделі. У РАН пояснили, що для нової ракети потрібні будуть «принципово новий маршовий двигун», «нові, полегшені матеріали для паливних баків», а також «нове невитратне виробництво з мінімізацією накладних витрат з продуманою логістикою доставки виробів на космодром».

Довідково: У жовтні минулого року глава «Роскосмосу» відмічав, що розробка та випробування ракети надважкого класу «Єнісей» для далекого космосу коштує дуже дорого, орієнтовно трильйон рублів ($ 12,8 млрд). Ракета буде в 15 разів могутніше ракети середнього класу «Союз-2», але під неї також буде потрібно створення власного стартового комплексу. «Єнісей» мав полетіти у 2028 році.

Екіпаж китайського космічного корабля Shenzhou-12 повертається на Землю

Космічний корабель Shenzhou-12, на борту якого перебувають китайські космонавти Ні Хайшен, Лю Бомінг і Тан Хонгбо, відокремився від основного модуля космічної станції Tianhe 16 вересня о 00:56 UTC (8:56 за пекінським часом). Перед відстикуванням корабля Shenzhou-12 космонавти під керівництвом наземного науково-технічного персоналу підготували космічну станцію до польоту у безпілотному режимі, перевантажили з бортового комп’ютера дані про проведені на орбіті експерименти та виконали інші необхідні операції.
Троє космонавтів перебували на станції Tianhe протягом 90 днів, що є найдовшим перебуванням в космосі китайських астронавтів (запуск корабля Shenzhou-12 відбувся 17 червня 2021 року). Офіційно Китай не повідомив, коли екіпаж повернеться на Землю, але незалежні експерти, що відстежують космічну програму Китаю (зокрема, @LaunchStuff та @AJ_FL), вважають, що посадка відбудеться у період 05:14-05:44 UTC 17 вересня на підставі повідомлення льотчикам (NOTAM) про закриття повітряного простору у пустелі Гобі, імовірно, неподалік від місця посадки.

Китайська ракета з вантажним кораблем Tianzhou-3 доставлена на місце запуску

За повідомленням Китайського управління пілотованої космонавтики (China Manned Space Engineering Office), 16 вересня ракета-носій Long March-7 з вантажним кораблем Tianzhou-3 була доставлена та установлена на стартову площадку центру запусків супутників Веньчан (Wenchang) у провінції Хайнань на півдні Китаю. Процес установки ракети зайняв близько 2 годин 40 хвилин, було залучено близько 200 спеціалістів.
Корабель Tianzhou-3 і ракета-носій Long March-7 мають пройти остаточні випробування перед запланованим запуском на китайську космічну станцію в найближчі дні. Імовірно, запуск запланований на 20 вересня, враховуючи місцеві обмеження руху.
Місія вантажного корабля Tianzhou-3 має забезпечить постачання для майбутньої пілотованої місії Shenzhou-13, запуск якої планується у жовтні. Наприкінці квітня Китай запустив основний модуль орбітальної станції Tianhe з космодрому Веньчань. Вантажний космічний корабель Tianzhou-2 зістикувався з модулем Tianhe 29 травня. 17 червня на орбітальну станцію на борту місії Shenzhou-12 прибув перший екіпаж.
Tianzhou-3 стане четвертою з 11 місій, запланованих для будівництва китайської космічної станції. До основного модуля Tianhe (довжиною 16,6 м та діаметром 4,2 м) до 2022 року мають приєднатися ще два модулі, Mengtian та Wentian.

На європейському космодромі у Французькій Гвіані розпочаті комбіновані випробування ракети Ariane 6

На європейському космодромі у Французькій Гвіані проводяться перші комбіновані випробування в рамках підготовки до першого польоту ракети-носія нового покоління Ariane 6. У ході випробувань перевіряється робота електричного та механічного обладнання інтеграції верхньої частини ракети-носія. Основним етапом випробування є накриття корисного навантаження обтічником.

Президент Тайваню: «Тайвань має зайняти стратегічне місце в ланцюжку поставок космічної промисловості»

14 вересня Президент Тайваню Цай Інг-вен (Tsai Ing-wen) заявила, що країна «повинна забезпечити стратегічне положення в ланцюжку поставок космічної галузі», використовуючи свою конкурентну перевагу в напівпровідниковій та точній техніці. З цією метою лідер Тайваню закликала до співпраці між урядом, приватним сектором та науковими колами, щоб якнайшвидше запустити «місцеву групу, що займається виробництвом супутників та обладнання наземних станцій». Президент заявила це під час візиту до Національної космічної організації (NPSO), державного розробника космічних технологій, у науковому парку Сіньчу, повідомляють Taiwan News та інші місцеві ЗМІ.
Вона сказала, що для Тайваню важливо знайти «нішу (у ланцюжку поставок), що має стратегічне значення», і уряд підтримає цей крок юридично та фінансово, посилаючись на нове законодавство щодо освоєння космосу, прийняте у травні, та на бюджет у 25,1 млрд тайванських доларів ($ 906 млн), який уряд виділив для інвестування у місцевий космічний сектор до 2028 року.

Японська компанія Synspective уклала угоду про запуск свого третього супутника SAR «StriX-β» на російській ракеті «Союз-2»

16 вересня компанія Synspective Inc., постачальник супутникових даних та аналітичних рішень на основі інформації від супутників-радарів із синтезованою апертурою (Synthetic Aperture Radar, SAR), оголосила про укладання угоди з німецьким постачальником пускових послуг Exolaunch про запуск свого третього демонстраційного супутника SAR «StriX-1» з космодрому «Східний» на ракет-носії «Союз-2» у середині 2022 року.
Зазначена угода укладена після підписання угоди про запуск другого демонстраційного супутника SAR «StriX-β» компанії Synspective, який на даний час готується до запуску з космодрому «Східний» наприкінці цього року.
Strix-1 – третій супутник супутникового угруповання з 30 SAR-супутників, яке компанія Synspective планує розгорнути до кінця 2020-х років (перший супутник, Strix-α, був виведений на орбіту 15.12.2020 ракетою Electron компанії Rocket Lab). Це угруповання на низькій навколоземній орбіті буде здатне спостерігати за місцями катастроф у будь-якій точці світу через 2 години (з розгортанням перших 6 супутників до 2023 року – через 24 годин).

Довідково: 16 лютого Synspective Inc. оголосила про отримання зображення зі свого першого супутника-радара SAR StriX-α. Це стало першим японським комерційним космічним SAR-зображенням, отриманим приватною компанією.

Канадська компанія MDA уклала контракт у рамках підготовки до марсіанської місії Японського агентства з аерокосмічних досліджень

Компанія MDA Ltd. уклала контракт з японською корпорацією MELCO (Mitsubishi Electric Corporation) на постачання обладнання для місії Японського агентства з аерокосмічних досліджень (JAXA) з дослідження Марсіанських супутників (Martian Moons eXploration, MMX).
MDA має поставити два пристрої: лазерний далекомір (laser range finder, LRF) та висотомір (engineering development unit, EDU). Запланована на 2024 рік місія MMX полягає у подорожі до Марсу і дослідженні двох супутників Червоної планети: Фобосу і Деймосу. Приблизно через рік після старту з Землі космічний корабель має вийти на орбіту Марса, а потім на орбіту Фобоса.
Виріб LRF виробництва компанії MDA буде використовуватися як висотомір і забезпечить вимірювання дальності планетарного зонда з метою його безпечного наближення та посадки на Фобос. Після виконання місії на Фобосі та збору зразків космічний корабель повернеться на Землю. В результаті цієї місії JAXA сподівається з’ясувати походження марсіанських супутників та процес утворення планет у Сонячній системі; уточнити процес еволюції марсіанської сфери (Марс, Фобос, Деймос); створити технологію польотів між Землею та Марсом; розробити передові методи видобутку зразків на небесних тілах; встановити оптимальні технології зв’язку за допомогою нещодавно створеної наземної станції.

Північна Корея запустила балістичні ракети з залізничних платформ

Північна Корея заявила, що дві балістичних ракети, які вона випробувала 15 вересня, були запущені за допомогою системи залізничного базування, невідомої раніше. Ракетна установка на базі залізничних вагонів надає Північній Кореї відносно дешевий спосіб застосування ракет таким чином, що робить їх значно менш вразливими для контратак.
Пуски були здійснені залізничним мобільним ракетним полком північнокорейської армії, і це був перший випадок демонстрації того, що було описано державними ЗМІ лише як «залізнична мобільна ракетна система». У заяві також йдеться, що ракети пролетіли приблизно 800 км (500 миль) від місця їх запуску та впали в море біля східного узбережжя країни.

У Китаї приземлився екіпаж космічного корабля Shenzhou-12

Спускова капсула китайського корабля Shenzhou-12 з екіпажом з трьох осіб успішно приземлилась після польоту з космічної станції Tianhe. Спускова капсула пілотованого космічного корабля Shenzhou-12 з космонавтами Ні Хайшен, Лю Бомінгом і Тан Хонгбо 17 вересня о 8:34 за київським часом здійснила посадку в районі Дунфен в автономному районі Внутрішньої Монголії на півночі Китаю, повідомляє Китайське управління пілотованої космонавтики (CMSA). Політ тривав майже 24 години.
Основний парашут площею 1200 м2 відкрився на висоті приблизно 10 км над землею, а тепловий щит був відкинутий на висоті близько 5,5 км. Посадка відбулася в межах часу та зони, зазначених у повідомленнях про закриття повітряного простору, опублікованих на початку тижня. Наземні пошуково-рятувальні групи швидко знайшли капсулу після приземлення.
Пекінський центр аерокосмічних польотів оголосив місію Shenzhou-12 «повним успіхом».

Нова ера комерційних космічних польотів означає небагато новин

Хід першого польоту в космос приватного екіпажу на кораблі Crew Dragon компанії SpaceX не дуже широко висвітлюється у пресі. Як тільки екіпаж Inspiration4 вийшов на орбіту, публічні канали зв’язку припинились. Генеральний директор SpaceX Ілон Маск 16 вересня повідомив у Twitter, що все добре.
Компанія SpaceX у Twitter 16 вересня повідомила: «Екіпаж Inspiration4 здоровий, щасливий і відпочиває з комфортом. До моменту, коли члени екіпажу відправилися спати, вони зробили 5,5 обертів навколо Землі, завершили свій перший етап наукових досліджень і двічі приймали їжу».
17 вересня Twitter-аккаунт #Inspiration4 повідомив: «Екіпаж Inspiration4 провів неймовірний перший день у космосі! Вони здійснили понад 15 обертів навколо планети Земля і повністю використали купол корабля Dragon».
Головний редактор видання Ars Technica з космічної тематики Ерік Бергер відмітив: «Мені задавали питання про те, чому з моменту виходу на орбіту не було знімків Inspiration4. Це приватна місія і у них є вибір. Сім’ї підтримують постійний зв’язок з членами екіпажу, і все – в повному порядку. Будуть деякі заходи, і в кінцевому підсумку відеоматеріали з’являться на Netflix, але це не місія NASA, друзі».

ВПС США починають будівництво комплексу моделювання бойових дій у космосі

Дослідницька лабораторія ВПС США позначає наступний крок у розвитку своєї космічної інфраструктури на авіабазі Кертленд (Kirtland) у Нью-Мексико, розпочавши минулого тижня будівництво нового об’єкта, призначеного для моделюванню бойових дій у космосі.
«Лабораторія військових ігор та передового дослідного моделювання» (Wargaming and Advanced Research Simulation, WARS) Laboratory вартістю $ 6 млн включатиме підрозділи моделювання використання спрямованої енергії (directed energy) та підрозділи космічних апаратів.
«Ми в Міністерстві оборони стурбовані конкуренцією з нашими противниками у всіх областях ведення бойових дій», – заявив 15 вересня керівник управління космічних апаратів (Space Vehicles Directorate) полковник Ерік Фелт. «Лабораторія WARS буде опрацьовувати три стратегії, які Дослідна лабораторія ВПС (AFRL) реалізує для стримування конфліктів, які ми називаємо ISP- інновації, швидкість та партнерство».
У новому закладі буде створено більше 90 робочих місць, де інженери з усього Міністерства оборони зможуть співпрацювати у цифровому середовищі.
Очікується, що лабораторія WARS відкриється навесні 2023 року.
МО США вкладає значні кошти в модернізацію космічної інфраструктури в Кертленді, де знаходиться Дирекція космічних апаратів AFRL. Інші інвестиції AFRL включають $ 4 млн на Лабораторію структур, що розгортаються (Deployable Structures Laboratory), $ 3,5 млн на Лабораторію технологій Skywave та $ 12,8 млн на Лабораторію досліджень та розробок бойових дій у космосі (Space Warfighting Operations Research and Development Lab).

Казахстан і Росія підписали договір про модернізацію Байконуру

Казахстанська компанія «Basis construction» та російський Центр експлуатації об’єктів наземної космічної інфраструктури (ЦЕНКІ) підписали договір про створення на Байконурі комплексу для пусків ракети-носія «Союз-5», передає BaigeNews.kz.
Про досягнуту домовленість в своєму Twitter-акаунті 16 вересня повідомив генеральний директор «Роскосмосу» Дмитро Рогозін. Він пояснив, що сторони приступають до реконструкції стартового і технічного комплексів ракети «Зеніт» з метою їх модернізації в рамках проекту «Байтерек» для нової комерційної ракети, створюваної Ракетно-космічним центром «Прогрес».
Початок льотних випробувань заплановано на кінець 2023 року.

Повітряно-космічні сили РФ виконали пуск протиракети системи ПРО

17 вересня МО РФ повідомило про проведення на полігоні Сари-Шаган (Республіка Казахстан) бойовим розрахунком військ протиповітряної і протиракетної оборони ВКС Росії чергового випробувального пуску нової ракети російської системи протиракетної оборони (ПРО).
Командир з’єднання протиракетної оборони Повітряно-космічних сил генерал-майор Сергій Грабчук в ході заходу заявив, що «нова протиракета системи ПРО після серії випробувань достовірно підтвердила закладені характеристики, а бойові розрахунки успішно виконали завдання, вразивши умовну ціль із заданою точністю».
Система протиракетної оборони перебуває на озброєнні Повітряно-космічних сил і призначена для захисту від ударів засобів повітряно-космічного нападу.

Європейське космічне агентство замовляє приватний супутник для забезпечення зв’язку на Місяці

Європейське космічне агентство (ЄКА) підписало контракт з компанією Surrey Satellite Technology Ltd. (SSTL) на замовлення комерційного супутнику місячного зв’язку, який розробляє ця компанія. Представники SSTL та ЄКА 15 вересня підписали угоду, за якою ЄКА купуватиме послуги зв’язку та керуватиме корисним навантаженням на Lunar Pathfinder – невеликому супутнику зв’язку, який SSTL планує запустити у 2024 році для демонстрації майбутньої комерційної мережі місячного зв’язку.
Директор програми пілотованих досліджень космічного простору ЄКА Девід Паркер сказав в одному з інтерв’ю, що вартість контракту становить приблизно € 20 млн ($ 23,5 млн) на термін як мінімум п’ять років. Крім забезпечення зв’язку, ЄКА передбачає запуск навігаційного навантаженні, щоб перевірити здатність використовувати сигнали GPS та Galileo навколо Місяця та експеримент з космічної погоди для моніторингу радіації. Космічний апарат також матиме лазерний світловідбивач, наданий NASA, для підтримки точної лазерної дальності космічного апарату.
Проект Lunar Pathfinder підтримується космічним агентством Великобританії та фінансується ЄКА, а британська компанія Qinetiq працює над розробкою користувальницьких терміналів, спеціально розроблених для сумісності з сервісом. Lunar Pathfinder повинен працювати на еліптичній місячній орбіті (ELFO) протягом 8 років. Апарат зможе одночасно працювати по двом каналам зв’язку (в S-діапазоні та UHF), ретрансляція буде здійснюватися на наземні станції в X-діапазоні.

Компанія ABL Space Systems запустить демонстраційну місію NASA

Компанія-розробник невеликих раке -носіїв ABL Space Systems отримала контракт на запуск демонстраційного космічного апарату NASA у 2023 році. 16 вересня компанія ABL Space Systems заявила, що запустить космічний апарат NASA «Cryogenic Demonstration Mission» на своїй ракеті RS1 у 2023 році.
NASA у 2020 році обрало консорціум під керівництвом компанії Lockheed Martin для розробки місії щодо випробовування технології управління кріогенними рідинами на орбіті з використанням рідкого водню за контрактом на суму $ 89,7 млн.
На момент укладання контракту компанія Lockheed Martin планувала запустити космічний апарат за допомогою космічної компанії Momentus, яка мала б вивести супутник на орбіту на своєї платформі Vigoride, запущеної на ракеті Terran 1 компанії Relativity Space у 2023 році.
Однак Lockheed виключила компанію Momentus з програми відповідно до заявки Комісії з цінних паперів з квітня 2021 року. Ні Lockheed, ні Momentus не коментують причини виключення Momentus з проєкту, але, імовірно, це пов’язано з розслідуванням федеральних урядів щодо власності Momentus в Росії.
Президент компанії ABL Space Systems Д.П’ємонт повідомив, що на даний час компанія планує здійснити свій перший запуск ракети RS1 до кінця цього року з Тихоокеанського космодрому на острові Кадьяк (Аляска).

Компанія SpaceX підкреслює координацію з іншими операторами супутникового зв’язку

Після інциденту 2019 року щодо зближення супутника Starlink із супутником Європейського космічного агентства Aeolus компанія SpaceX заявляє, що тісно співпрацює з широким колом супутникових операторів для забезпечення безпеки космічних операцій.
Після цього інциденту «ми зайнялися координацією роботи» як з комерційними, так і з урядовими операторами супутників, – повідомив 16 вересня Девід Голдштейн, головний інженер з навігації і управління SpaceX, під час панельної дискусії на конференції Advanced Maui Optical and Space Surveillance Technologies (AMOS).
Найвідомішим прикладом такої координації є Космічна угода (Space Act Agreement) між NASA і SpaceX, про яку було оголошено в березні. Відповідно до умов цієї угоди SpaceX погодилась перемістити свої супутники Starlink в разі будь-якого зближення з космічним апаратом NASA. Голдштейн довів, що на додаток до цієї угоди у компанії є Угода про спільні дослідження і розробки з Космічними силами США і «хороші робочі відносини» з ЄКА і програмою Європейського Союзу з космічного спостереження і стеження.
Також Голдштейн розповів про партнерство з приватними компаніями, зокрема, з OneWeb, Astroscale, United Launch Alliance, LeoLabs тощо.

NASA оголосить місце посадки на Місяць роботизованого ровера у рамках програми «Артеміда»

20 вересня NASA планує провести телеконференцію, на якій оголосить місце посадки на Місяць роботизованого равера «Volatiles Investigating Polar Exploration Rover» (VIPER). Ровер буде доставлений на поверхню Місяця наприкінці 2023 року за програмою «Артеміда» та ініціативою Агентства «Комерційне обслуговування місячного корисного навантаження» (Commercial Lunar Payload Services).
VIPER – це перша місія картографування ресурсів на поверхні іншого небесного тіла. Перебуваючи на Місяці, VIPER отримає детальне уявлення про розташування та концентрацію льоду та інших ресурсів, допомагаючи прогресу науки та дослідженню людей у рамках місій «Артеміда». Вчені та оператори місій будуть використовувати зв’язок Земля-Місяць майже в режимі реального часу і працювати разом, щоб вести ровер по невивченій області Південного полюса Місяця.

Палата представників Конгресу США додала $ 10 млн до бюджету Космічного командування на операції з обізнаності про космічну обстановку

Незважаючи на зусилля Міністерства оборони США щодо підвищення якості роботи застарілої системи стеження за космічним простором за рахунок включення комерційних даних та послуг, як законодавці оборони, так і промисловість відмічають відсутність прогресу.
Обізнаність про космічну обстановку (SSA) є однією з головних цілей для всіх військових космічних операцій. В даний час 18-а космічна ескадрилья відповідає за спостереження за супутниками і космічним сміттям, а також за попередження операторів про зближення на орбіті через мережу радарів і оптичних телескопів американських військових.
В зв’язку з цим комітет Палати представників у справах збройних сил в своєму Законі NDAA на 2022 рік, прийнятому 1 вересня, додав $ 10 млн до бюджету на операції та технічне обслуговування Космічного командування щодо комерційної обізнаності про космічну обстановку.
Крім того, підкомітет стратегічних сил в своїй більш ранній публікації законопроекту критикував Міністерство оборони за відсутність конкретних планів щодо інтеграції комерційного SSA «в більш широку архітектуру SSA для підтримки Joint All Domain Command and Control (JADC2) та широкого спектру розвідувальних операцій».

Космічні сили США підтримують розвиток комерційних систем видалення космічного сміття

Генерал-майор Деанна Берт, заступник командувача Космічних операцій Космічних сил США, 15 вересня у ході конференції AMOS розповіла аудиторії експертів з управління космічним рухом, що видалення сміття має важливе значення для вирішення проблеми зростаючої кількості об’єктів на низькій навколоземній орбіті, що становлять загрозу для діяльності урядових та комерційних супутників.
Д.Берт висловила пропозицію, що вирішення проблеми орбітального сміття має бути покладено на приватні компанії, оскільки зусилля уряду викликають думку, що ці технології можуть бути використані у якості зброї для вимкнення активних супутників.
Компанія або консорціум компаній, які займуться проблемою видалення орбітальних уламків, були б «дуже цінними», – підсумувала вона. «Це тема для дискусії на міжнародній арені. Я думаю, що це буде вирішено протягом наступних кількох років, але ми точно хочемо побачити більше цієї технології». Видалення сміття вписується у ширшу картину управління космічним рухом.
Д.Берт підтримала передачу функції управління цивільним космічним рухом від МО США Міністерству торгівлі. Передача цих обов’язків Міністерству торгівлі дозволить розділити цивільні та військові ролі, дозволивши Космічному командуванню зосередитися на «обізнаності про бойовий простір», включаючи ведення війни, яка поширилася на космос.

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Tianzhou 3 (TZ 3)»

20 вересня 2021 року о 07:10 (UTC) з центру запуску супутників Веньчан, Китайська Народна Республіка, за допомогою ракети-носія «Long March 7» було здійснено запуск вантажного корабля «Tianzhou 3 (TZ 3)». Космічний корабель Tianzhou 3 вагою 13 тон вирушить на низьку навколоземну орбіту для стикування з основним модулем китайської космічної станції Tianhe.
За даними Китайського космічного агентства (CASC), Tianzhou 3 доставить на станцію 4,69 тон обладнання і 1,95 тон пального.
Запуск Tianzhou 3 стане третім з 11 запусків, запланованих на 2021 і 2022 роки для будівництва 66-тонної орбітальної трьохмодульної станції.
Вантаж корабля (продовольство, паливо і устаткування) призначене для екіпажу корабля Shenzhou-13 з трьох космонавтів, запуск якого заплановано на жовтень. Очікується, що жовтнева місія триватиме шість місяців, відновивши рекорд найтривалішого перебування в космосі китайських космонавтів. Можливо, у складі екіпажу буде жінка.

Місія Inspiration4 успішно завершена

Перша приватна пілотована космічна місія компанії SpaceX завершилася приводненням космічного корабля Crew Dragon з екіпажом біля узбережжя Флориди 18 вересня. Космічний корабель Crew Dragon приводнився біля узбережжя мису Канаверал, штат Флорида о 19:06 EST (23:06 UTC) 18 вересня. Приводнення відбулось через 50 хвилин після сходження корабля з орбіти. Тривалість польоту космічного корабля Crew Dragon склала 2 доби 23 години 4 хвилини.
У розмові з журналістами приблизно через годину після приводнення корабля офіційні особи SpaceX та Inspiration4 розповіли, що місія пройшла дуже добре. «Це була дуже вдала місія від початку до кінця», – сказав Бенджі Рід, директор програм пілотованих космічних польотів SpaceX. За час польоту місії Inspiration4 було зібрано майже $ 30 млн благодійних внесків для лікарні St. Jude, а всього, згідно веб-сайту проекту, зібрано близько $ 60 млн. Однак це далеко від запланованих $ 100 млн, про які було об’явлено у лютому.
У заяві від 17 вересня говориться, що місія Inspiration4 сподівається зібрати $ 200 млн внесків до лютого 2022 року, при цьому командир місії Джаред Айзекман вже пожертвував $ 100 млн. Ілон Маск наприкінці 18 вересня написав у Twitter, що він пожертвує $ 50 млн, що, на його думку, буде більш ніж достатньо для досягнення мети проекту.

Компанія SpaceX запустить турецький супутник Turksat 6A

17 вересня уряд Туреччини оголосив, що компанія Turksat запустить свій супутник зв’язку, побудований в країні, на ракеті Falcon 9 компанії SpaceX. Міністерство транспорту та інфраструктури заявило, що уклало зі SpaceX контракт на запуск супутника Turksat 6A, запуск запланований на перший квартал 2023 року. Міністерство не розкрило умови контракту.
У своєму повідомленні міністр транспорту та інфраструктури Аділ Караісмайлоглу сказав, що уряд розглянув «багато компаній, що надають послуги запусків», перш ніж обрати компанію SpaceX, «яка пропонує найкраще рішення як з технічних, так і з адміністративних та фінансових аспектів». Turksat 6A стане першим супутником зв’язку, побудованим у Туреччині Інститутом досліджень космічних технологій TÜBİTAK.
У своїй заяві Караісмайлоглу сказав, що збирання супутника планується завершити до кінця року, а екологічні випробування – до кінця 2022 року. Turksat 6A стане третім супутником компанії Turksat, запущеним SpaceX. Ракетою Falcon 9 у січні був запущений Turksat 5A, а Turksat 5B планується запустити у четвертому кварталі 2021 року. Обидва Turksat 5A та 5B були побудовані компанією Airbus Defence and Space.

Голова Індійської організації космічних досліджень відкрив приватну космічну лабораторію

15 вересня Індійська організація космічних досліджень (ISRO) повідомила про участь голови ISRO доктора К. Сівана в урочистому відкритті дослідницької космічної лабораторії приватної компанії-стартапу Bellatrix Aerospace. Ця лабораторія реактивного руху, що фінансується з приватних джерел, має обладнання для розробки і тестування електричних та екологічно чистих хімічних реактивних технологій. Д-р Сіван подякував молодій команді підприємства за створення найсучаснішої установи, де розміщено таке обладнання, як інтегровані термовакуумні випробувальні установки, каталітичні реактори, установки для виготвлення палива, спеціалізовані прилади для нанесення високотемпературного покриття тощо. Під час відкриття лабораторії голові ISRO було продемонстровано запуск двигуна Холла.

Довідково: 24 червня 2020 року Індійський уряд схвалив рішення щодо створення нової організації для розширення участі приватних компаній в космічній діяльності Індії –Індійського національного центру сприяння космічному розвитку та авторизації (IN-SPACe).

Російський уряд виділив $ 60 млн на будівництво космічного корабля «Союз» для туристичних польотів

Російський уряд виділив понад 4,4 млрд рублів ($ 60,6 млн) космічній компанії «Главкосмос», дочірній компанії державної корпорації «Роскосмос», на ,elsdybwndj ракети та космічного корабля для туристичних польотів до 2024 року.
«Направити у 2021 році бюджетні асигнування в розмірі 4 412 660 тис. рублів на витрати державної корпорації з космічної діяльності «Роскосмос», – йдеться у розпорядженні уряду, датованому 15 вересня та опублікованому 16 вересня на офіційному інтернет-порталі правової інформації. Згідно з розпорядженням, гроші мають бути спрямовані в «Главкосмос» для фінансування виробництва ракети-носія «Союз 2.1а» та пілотованого космічного корабля «Союз МС» не пізніше 2024 року. Глава «Главкосмосу» Дмитро Лоскутов заявляв у травні, що компанія вже веде переговори з потенційними космічними туристами і одночасно працює над створенням резерву космічних кораблів «Союз», щоб здійснити перший туристичний політ наприкінці 2023 року.

NASA визначило місце посадки на Місяць ровера у рамках програми «Артеміда»

20 вересня NASA оголосило місце посадки на Місяць роботизованого ровера «Volatiles Investigating Polar Exploration Rover» (VIPER). У 2023 році місяцехід NASA VIPER приземлиться біля західного краю кратера Нобіле (Nobile Crater) на Південному полюсі Місяця, щоб дослідити і нанести на карту поверхню та надра у цьому районі для пошуку водних та інших ресурсів. VIPER має очікуваний термін служби 100 днів, значною мірою обмежений кількістю енергії, яку він може отримати від своїх сонячних панелей. Ровер обладнаний трьома спектрометрами та буром, який може проникати у ґрунт на глибину до 1 м.
У рамках програми «Артеміда» VIPER буде запущений ракетою Falcon Heavy компанії SpaceX та доставлений на місячну поверхню посадковим модулем Griffin компанії Astrobotic за програмою NASA «Комерційний сервіс місячного корисного навантаження» (Commercial Lunar Payload Services). Південний полюс Місяця – одна з найхолодніших областей Сонячної системи. Жодні попередні місії на поверхню Місяця не досліджували його – вчені досліджували регіон лише за допомогою приладів дистанційного зондування, включаючи ті, що знаходяться на КА NASA «Lunar Reconnaissance Orbiter» та «Lunar Crater Observation and Sensing Satellite».

Супутникові оператори потребують більш точних даних про космічну ситуаційну обізнаність

Дані про космічну ситуаційну обізнаність (Space situational awareness /SSA/ data), які використовуються супутниковими операторами на сучасному етапі, недостатньо точні для обґрунтування рішень, які вони повинні приймати щодо того, чи маневрувати своїм космічним апаратом і яким чином, щоб уникнути можливих зіткнень з іншими супутниками.
У документі, представленому на конференції Advanced Maui Optical and Space Surveillance Technologies (AMOS), що проходила 14-17 вересня 2021 року на Гаваях, представники корпорації COMSPOC, яка спеціалізується на комерційних даних SSA, проведено порівняльний аналіз різних підходів супутникових операторів до визначення необхідності здійснення маневрів космічним апаратом з метою уникнення зіткнень з іншими супутниками та можливостей систем спостереження за навколоземним простором для обґрунтування рішень для таких маневрів.
Згідно з оприлюдненими даними, укладачі звіту прийшли до наступних висновків:
1. Оператори не сформували єдиної думки щодо критеріїв, які вони використовують для визначення відстані між супутниками, яка потребує виконання маневру ухилення від зіткнення. Наприклад, оператори геостаціонарних супутників використовують поріг безпечної відстані між супутниками від 1 000 до 15 000 м, а ймовірність зіткнення – від 1 на 10 000 до 1 на 1 мільярд.
2. Оператори володіють різною інформацією про навколоземну обстановку і не задоволені точністю одержуваних даних.
3. Оператори готові ділиться своїми даними про розташування апаратів і повідомляти про заплановані маневри.
Також на конференції було висловлено припущення про те, що малоймовірно, що найближчим часом з’явиться «міжнародна» організація, яка візьме на себе питання регулювання космічним рухом, а швидше за все це буде мережева структура обміну інформацією між операторами, які погодять стандарти щодо визначення, який супутник має перевагу. До недоліків такого сценарію розвитку подій було віднесено те, що в цілому маневрування на орбіті потребує витрачати досить багато палива. А отже припускається, що деякі оператори з метою економії ресурсів своїх супутників будуть просто ігнорувати вимогу виконати маневр і перекладати цю «вартість» на інших операторів.
У той же час, було зазначено про досягнення певного прогресу щодо угод між супутниковими операторами. У березні NASA та SpaceX підписали угоду, згідно з якою SpaceX погодилася переміщати свої супутники, якщо вони наблизяться до космічного апарату NASA. Крім того, компанія SpaceX повідомила, що вона вже тісно взаємодіє з іншими комерційними та державними операторами, а за період з грудня 2020 р. по травень 2021 р. її апарати виконали більше 2 000 маневрів ухилення.

Супутники виявлення пусків ракет компанії L3Harris пройшли попередній огляд

20 вересня компанія L3Harris Technologies оголосила, що Агентство космічного розвитку МО США (Space Development Agency, SDA) схвалило запропонований компанією проект супутника виявлення пусків ракет. У жовтні минулого року SDA відібрало компанії L3Harris та SpaceX для виробництва чотирьох супутників виявлення пусків ракет, які стануть частиною більшого угруповання космічних інфрачервоних датчиків, які будуть виявляти та відстежувати гіперзвукові та балістичні ракети з низької навколоземної орбіти.
L3Harris отримала контракт вартістю $ 193,5 млн, SpaceX – $ 149 млн. Ці контракти передбачають виконання робіт до 2025 року. SDA заявила, що планує запустити першу партію супутників виявлення пусків ракет у 2023 році.
Супутник, запропонований L3Harris, пройшов так званий «попередній огляд проекту», етап у галузі закупівель МО США, який дозволяє перейти до наступного етапу розробки.

Комерціалізація космічної галузі Індії набирає обертів

Намагання індійського уряду комерціалізувати космічний сектор прискорюються протягом останніх двох років. Видання «Outlook India» виділило два важливі аспекти у цьому процесі:
1. На даний час близько 40 індійських космічних стартапів та промислових підприємств проводять консультації з Індійською організацією космічних досліджень (ISRO) щодо підтримки у різних галузях, таких як розробка супутників, ракет-носіїв, обладнання та надання космічних послуг.
2. Політика прямих іноземних інвестицій Індії в космічному секторі також переглядається, що, на думку голови ISRO та секретаря Міністерства космосу (Department of Space, DoS) К. Сівана, відкриє величезні можливості для іноземних компаній інвестувати в країну.
Космічна промисловість Індії значною мірою закрита і знаходиться під контролем держави. Зміна інвестиційної політики може призвести до потоку іноземних грошей у цілий ряд сфер, включаючи комунікації та розробку ракет-носіїв.
Індійський уряд створив державну компанію NewSpace India Ltd. при DoS, яка очолює зусилля з комерціалізації. Компанія організує та контролює передачу виробництва індійських ракет-носіїв приватним компаніям.
ISRO створила Індійський національний центр сприяння та авторизації космосу (IN-SPACe), відповідальність якого полягає у сприянні співпраці між космічним агентством та приватними компаніями.
ISRO нещодавно підписала угоди, які дозволять двом приватним розробникам ракет-носіїв, Agnikul Cosmos та Skyroot Aerospace, отримати доступ до об’єктів космічного агентства та технічних знань. Очікуються додаткові угоди.

Єгипет планує запуск супутника NextSat 1 у 2022 році

Керівник групи електроенергетики космічних систем Єгипетського космічного агентства Мохамед Ях’я оголосив про плани Єгипту запустити супутник NextSat 1 у 2022 році.
У нано-супутнику NextSat 1 разом з участю іноземних партнерів передбачається використовувати єгипетські космічні технології. В серії буде три супутника. Супутник NextSat 1 має камеру для фотографування єгипетських територій, моніторингу врожаю та водних ресурсів. Супутник буде зібраний, а його програмне забезпечення завершено та запущено наступного року.
Ях’я розповів, що Єгипетське космічне агентство проводить курси в університетах для підвищення обізнаності про космічні науки та сприяє кваліфікації єгипетських компаній для інтеграції у космічну галузь.
Єгипетське космічне агентство було створено рішенням президента Абдель Фаттах аль-Сісі у 2018 році.

Чому Африка запускає все більше супутників у космос

21 вересня видання CNN Business опублікувало статтю «Чому Африка запускає все більше супутників у космос». Нижче наведений скорочений переклад статті. Космічна промисловість Африки повільно набирає обертів, але прогнозується, що в найближчі кілька років вона різко зросте. За даними консалтингової компанії «Space in Africa», з часу запуску першого супутника континенту понад 20 років тому, на орбіту виведені 44 супутника 13 африканськими країнами. Ще 125 супутників розробляються 23 країнами, і очікується, що вони будуть запущені до 2025 року.
Економічний ефект від космосу може бути суттєвим. У звіті Всесвітнього економічного форуму за 2021 рік підраховано, що дані, отримані з космосу, можуть принести Африці $ 2 млрд на рік. Супутники можуть вирішувати сільськогосподарські проблеми, контролюючи стан сільськогосподарських культур, покращуючи управління водними ресурсами шляхом моніторингу посухи та відстежуючи лісові покриви для більш сталого лісокористування. На континенті, де менше третини населення має доступ до широкосмугового зв’язку, більша кількість комунікаційних супутників може допомогти людям підключитися до Інтернету.
Південноафриканський стартап Astrofica був заснований чотири роки тому для надання космічних послуг. Співзасновник і технічний директор Astrofica Халід Манджу розповів, що мета стартапу – використати космічну галузь для вирішення проблем Африки – від продовольчої до національної безпеки.
За словами Манджу, компанія сподівається запустити своє перше супутникове угруповання до кінця 2022 року, «яке надасть особам, які приймають рішення, критичні дані в режимі часу, близькому до реального». Він сподівається, що ці дані будуть використані для моніторингу врожайності сільськогосподарських культур, відстеження використання добрив, а також для допомоги урядам в управлінні водними ресурсами.
Манджу каже, що африканські країни витрачають занадто багато грошей на отримання космічних даних для сільськогосподарських потреб у міжнародних постачальників, що є недостатньо своєчасним.
За словами Манджу, спільні запуски – коли виробники супутників можуть купити місце на чужій ракеті – зробили вихід у космос дешевшим і доступнішим. Astrofica планує запустити свій перший супутник на борту американської ракети SpaceX, російської ракети «Союз» або індійської ракети Polar Satellite Launch Vehicle.
Міноо Ратнасабапаті, інженер з космічних досліджень Массачусетського технологічного інституту з Південної Африки, каже, що космічній галузі континенту все ще належить подолати проблеми, найбільшою з яких є брак ресурсів.
«У США та Європі ми бачимо багато приватної промисловості та багато приватного фінансування, і ми бачимо, що NASA та Європейське космічне агентство можуть скористатися цим фінансуванням. У той час як в Африці просто ще не досягли цього і це цілком зрозуміло з огляду на інші пріоритети країн».
Манджу з Astrofica каже, що ще одною перешкодою є необхідність зміни мислення.
«На континенті все ще існує точка зору, досить короткозора, що інвестиції в космос є надто ризикованими, а також що грошам можна найти краще використання з точки зору вирішення матеріальних проблем, таких як освіта, бідність, інфраструктура тощо», – говорить він.
Манджу додає, що урядова бюрократія стримує африканську космічну промисловість і необхідні інвестиції для підтримки місцевого бізнесу.
«Це потенційно величезні обсяги інвестицій», – говорить він. «Але країни поступово починають розуміти, що інвестиції в космос сьогодні насправді служать для сталого розвитку та процвітання вашої країни та вашого регіону в найближчі роки».

Випробувальний політ космічного корабля Starliner може не відбутися до 2022 року

21 вересня Кеті Людерс (Kathy Lueders), яка на даний час є помічником глави NASA з космічних операцій, заявила, що випробувальний запуск космічного корабля Starliner, який розробляє компанія Boeing, може не відбутися до 2022 року.
Вона заявила, що Boeing все ще усуває технічні проблеми, які виявились у корабля Starliner під час спроби випробувального запуску у серпні, коли запуск було відмінено за кілька годин до старту. Пізніше було з’ясовано, що 13 із 64 клапанів у руховій системі Starliner не відкрились. Boeing досі намагається з’ясувати причину цього.
3 серпня компанія Boeing планувала друге орбітальне випробування (Orbital Flight Test-2, OFT-2). То випробування мало стати другим польотом корабля Starliner, конкурента корабля Crew Dragon компанії SpaceX для «комерційних пілотованих космічних місій».
У першому польоті OFT, у грудні 2019 року, відбувся збій у програмному забезпеченні корабля Starliner, і хоча він безпечно злетів та приземлився, політ міг би закінчитися катастрофічно, якби проблему із програмним забезпеченням не було виявлено в останню хвилину.

NASA створює два нових структурних підрозділи з управління пілотованими місіями

NASA вносить зміни у свою організаційно-штатну структуру через збільшення космічних операцій на низькій навколоземній орбіті та реалізацію програм освоєння дальнього космосу, включаючи програму «Артеміда». 21 вересня керівник NASA Білл Нельсон оголосив, що замість нинішнього директорату місій з досліджень і операцій з людьми (Human Exploration and Operations Mission Directorate) буде створено два нових директорати керування місіями, які найкраще позиціонуватимуть Агентство протягом наступних 20 років.
Новий структурний підрозділ, який отримає назву «директорат космічних операцій» (Space Operations Mission Directorate), очолить Кеті Людерс (Kathy Lueders). Діяльність директорату буде зосереджена навколо Міжнародної космічної станції (МКС), комерціалізації діяльності на низькій навколоземній орбіті, міжнародному співробітництві, а також на підтримці операцій на Місяці і у навколомісячному просторі.
Керівником другого створюваного підрозділу, який отримає назву «директорат розвитку дослідницьких систем» (Exploration Systems Development Mission Directorate), стане Джим Фрі (Jim Free). Директорат буде займатися американською місячною програмою «Артеміда», однак особливу увагу буде приділено розробкам, пов’язаним з майбутнім польотом на Марс, для якого Місяць повинен стати опорним майданчиком.

NASA уклало контракт на розробку двигуна для космічного корабля Orion у рамках програми «Артеміда»

21 вересня NASA повідомило про укладання контракту з компанією Aerojet Rocketdyne Inc. на розробку головного двигуна (Orion Main Engine, OME), який буде використовуватися на космічному кораблі Orion у рамках програми «Артеміда». Контракт включає сертифікацію проектування, виробництва та спеціальні дослідження OME. Період виконання контракту – з 21 вересня 2021 року по 23 квітня 2032 року, вартість – $ 600 млн.
OME буде інтегровано в основний силовий і руховий компонент корабля Orion, Європейський сервісний модуль, і замінить двигун системи орбітального маневрування, перепрофільований для програми «Артеміда» з програми Space Shuttle.

Компанія Rocket Lab отримала контракт на запуск демонстраційної місії з видалення орбітального сміття

21 вересня компанія Rocket Lab оголосила про укладання контракту на запуск з компанією Astroscale Japan Inc., дочірньою компанією Astroscale Holdings Inc. За умовами контракту, компанія Rocket Lab у 2023 році запустить зі свого стартового комплексу № 1 у Новій Зеландії ракетою Electron супутник Active Debris Removal by Astroscale-Japan (ADRAS-J), що був обраний Японським агентством аерокосмічних досліджень (JAXA) для першої фази свого комерційного проекту з видалення космічного сміття (Commercial Removal of Debris Demonstration Project, CRD2) – однієї з перших у світі демонстрацій технології видалення сміття з орбіти.
Після виведення визначену орбіту ракетою Electron, супутник ADRAS-J має зблизитися з уламками верхньої ступені ракети і отримати зображення корпусу розгінного блоку. У ході другої фази місії, яка ще планується, має бути продемонстровано зведення уламків з орбіти.

Компанії-стартапи Astra і Firefly об’єднають зусилля, щоб створити ракетний двигун після невдалих випробувальних пусків

21 вересня видання The Verge повідомило, що ракетні стартапи Astra Space та Firefly Aerospace уклали угоду вартістю $ 30 млн на спільне створення ракетного двигуна.
28 серпня компанія Astra Space провела тестовий запуск своєї ракети-носія Rocket 3.3. Відразу після старту з космодрому на острові Кадьяк (Аляска) один із п’яти двигунів ракети відключився, в результаті чого ракета повільно відірвалась від стартового майданчика, перш ніж відновити траєкторію польоту. Приблизно через дві хвилини і тридцять секунд польоту була надана команда на виключення двигунів та припинення польоту. Ракета досягла висоти приблизно 50 км, після чого упала в океан. Ракета мала вивести на орбіту корисне навантаження в інтересах Космічних сил США.
3 вересня ракета Alpha компанії Firefly Aerospace стартувала з бази Космічних сил США «Ванденберг». Приблизно через дві з половиною хвилини після зльоту ракета вибухнула. «Під час польоту відбулась аномалія у першій ступені ракети, яка призвела до її втрати», – повідомила компанія.
Тепер два стартапи об’єднують зусилля, імовірно, щоб разом створити ракетний двигун. Astra підписала угоду вартістю близько $ 30 млн на виробництво ракетних двигунів Reaver компанії Firefly, повідомляє видання The Verge.
Згідно The Verge, Firefly має надіслати до 50 своїх двигунів Reaver на ракетний завод Astra, куди на початку цього року вже був доставлений зразок двигуна для перевірки та вивчення.
Жодна з компаній не відповіла на запити щодо деталей угоди. Генеральний директор Astra Кріс Кемп сказав, що Astra не купує двигуни Firefly, а набуває її інтелектуальну власність для власного виробництва цих двигунів, що відповідає стратегії Astra щодо володіння кожною ланкою виробництва своїх ракет.

Довідково: 6 серпня компанія Firefly Aerospace оголосила про запуск нового напрямку свого бізнесу – постачання ракетних двигунів та інших компонентів для космічних польотів.

Підводний човен ВМС США Wyoming успішно здійснив випробувальні пуски ракет Trident II

17 вересня ВМС США провели запланований випробувальний пуск двох ракет без бойових частин Trident II (D5LE) з підводного човна атомного – ракетної бази (ПЧАРБ) Wyoming (SSBN-742) класу Ohio. Пуск здійснено зі Східного полігону біля узбережжя мису Канаверал, Флорида. Цей запуск став 184 успішним випробуванням ракети, яка відрізняється високою точністю і надійністю. Випробування було проведено у рамках операції DASO-31, мета якої – оцінити та продемонструвати готовність Системи стратегічної зброї (SWS) та екіпажу ПЧАРБ до оперативного розгортання після капітального ремонту підводного човна.
У лютому 2020 року ПЧАРБ Maine (SSBN-741) успішно виконав пуск за програмою DASO у лютому 2020 року біля узбережжя Сан-Дієго, Каліфорнія.
Останні попередні пуски ракет ВМС США були проведені у лютому 2021 року, тоді було здійснено пуски серії з чотирьох ракет Trident II (D5LE) біля узбережжя Флориди.
Ракети Trident II (D5) нещодавно пройшли програму продовження терміну служби для усунення потенційних наслідків старіння. На даний час у ВМС використовуються ракети з подовженим терміном служби – Trident II (D5LE).
Довідково: UGM-133A Trident II (D5) – американська триступенева балістична ракета, що запускається з атомних підводних човнів. Прийнята на озброєння ВМС США у 1990 році; ВМФ Великобританії – у 1995 році. Максимальна дальність пуску 11 300 км. Має головну частину, що розділяється, з блоками індивідуального наведення, оснащеними термоядерними зарядами потужністю 475 і 100 кілотонн. Завдяки високій точності ракета здатна ефективно вражати малорозмірні високозахищені цілі – поглиблені бункери і шахтні пускові установки МБР.

Між Казахстаном і Азербайджаном може бути укладено угоду про обмін супутниковими даними

Між Казахстаном і Азербайджаном може бути підписано угоду про обмін супутниковими даними. Про це 22 вересня повідомило азербайджанське видання Trend з посиланням на Міністерство торгівлі та інтеграції Казахстану. Було відзначено, що в рамках 17-го засідання Спільної міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва між Азербайджаном і Казахстаном (відбулось 9 вересня у Баку) сторони домовилися розглянути можливість укладення угоди про обмін супутниковими даними дистанційного зондування Землі.

Космонавти МКС приступили до тестування та інтеграції маніпулятора ERA

22 вересня екіпаж російського сегменту Міжнародної космічної станції приступив до інтеграції та тестування маніпулятора European Robotic Arm (ERA), який розміщений на зовнішній поверхні багатоцільового лабораторного модуля «Наука». Проводяться роботи по активації систем управління маніпулятора та інтеграції його програмного забезпечення в систему управління станції. Роботизована система ERA була доставлена на орбіту разом з багатоцільовим лабораторним модулем «Наука». Маніпулятор призначений для складальних робіт, підтримки космонавтів під час діяльності у відкритому космосі та обслуговування орбітального комплексу. Система ERA має спеціальну конструкцію, що забезпечує рухливість в різних площинах. Загальна довжина маніпулятора ERA становить 11,3 м.
Водночас, незалежний експерт та ведучий інтернет-ресурсу RussianSpaceWeb.com Анатолій Зак звертає увагу на наступне: «ЄКА підтверджує активацію панелі управління, відомої як Man-Machine Interface, для європейської роботизованої руки на модулі «Наука». Однак немає інформації про включення самої руки». Пізніше він додає: «Роскосмос» повідомляє про «інтеграцію та тестування» європейської роботизованої руки, але формулювання обережне, щоб уникнути згадки про включення самої руки та зосереджено на її системі управління».

Начальник космічних операцій Космічних сил США розповів про досягнення, плани та завдання Космічних сил

21 вересня у ході «Авіаційної, космічної та кібернетичної конференції Асоціації ВПС» (Air Force Association Air, Space, and Cyber Conference) начальник космічних операцій Космічних сил США генерал Джон «Джей» Реймонд (John «Jay» Raymond) розповів про перші досягнення, плани та завдання Космічних сил.
«Очевидно, що космос є сферою бойових дій, і ми впевнені, що якщо стримування не вдасться, нам доведеться воювати і вигравати битву за космічну перевагу», – сказав Раймонд. «Дозвольте мені пояснити: ми не хочемо воювати в космосі. Ми хочемо попередити це». За словами Реймонда, з часу створення Космічних сил 20 грудня 2019 року нова структура зосередила свої зусилля на тому, щоб стати компактною та швидкою, інноваційною та універсальною.
Колись космос вважався «доброзичливим» і «безлюдним», крім Сполучених Штатів і Росії (Радянського Союзу), проте сьогодні він став «багатолюдним» і небезпечним. На даний час навколо Землі з великою швидкістю обертається 30 000 космічних об’єктів та сміття. Понад 70 країн експлуатують супутники різного розміру та призначення. Найстрашніше, що зростає кількість супутників та інших космічних апаратів, які спеціально розробляються для ведення бойових дій, а також для протидії операціям США.
Реймонд зазначив, що здатність працювати в космосі має вирішальне значення не тільки для захисту безпеки США, але і для забезпечення світової економіки, зв’язку, транспорту та інших важливих функцій повсякденного життя. «Я бачив, що противники розуміють нашу залежність від космосу та кіберпростору, і, ймовірно, атакують їх», – сказав Раймонд. За його словами, Китай розгорнув супутники з роботизованою рукою, які можуть бути використані для «захоплення» інших супутників. У Росії є протисупутникова зброя, яку Реймонд назвав «супутником-лялькою», яка «спеціально розроблена для знищення супутників США».
«Ми повинні захищати космос. Він лежить в основі кожного інструменту національної влади – дипломатичного, інформаційного, військового та економічного», – сказав він.
У той час, як Космічні сили продовжують розвиватися, Реймонд сказав, що задоволений досягнутим прогресом. Вже написана космічна доктрина, визначені процедури відбору персоналу, розроблено космічну програму та вдосконалено процеси ефективної роботи з іншими службами, особливо з ВПС.

Рахункова палата США критикує процес закупівлі супутників попередження про ракетний напад

22 вересня Рахункова палата США (Government Accountability Office, GAO) представила новий звіт, у якому звинуватила Космічні сили США в тому, що вони надають Конгресу надмірно оптимістичні прогнози відносно графіку розробки та вартості супутників раннього попередження нового покоління. GAO висловила занепокоєння відносно інфрачервоних датчиків нового покоління (Next-Generation Overhead Persistent Infrared Block 0, Next-Gen OPIR), запланованого угруповання п’яти супутників-датчиків, що мають забезпечити раннє попередження про пуски балістичних ракет. Процедура закупівлі була розпочата ВПС США у 2018 році для доповнення існуючих супутників попередження про ракетний напад. Космічні сили скоротили програму на 42 місяці і планують запустити перший супутник до 2025 року.
GAO заявила, що скептично ставиться до поточного графіку та прогнозів витрат на систему OPIR наступного покоління, і закликала Командування ВПС (Department of the Air Force) надати більш реалістичні оцінки.
Космічні сили планують витратити $ 14,4 млрд до 2025 року на систему OPIR нового покоління. Виробники супутників – компанії Lockheed Martin та Northrop Grumman. Компанії Raytheon і Ball Aerospac є постачальниками комплектуючих.

Запуск чергового екіпажу китайської орбітальної станції заплановано на 3 жовтня

За повідомленнями китайських ЗМІ, старт пілотованої місії Shenzhou-13 призначено на 3 жовтня з космодрому Цзюцюань. На китайську космічну станцію Tiangong, що будується на орбіті, відправиться наступна команда з трьох космонавтів, одним з яких буде жінка. У космосі група проведе рекордні для китайського космосу шість місяців.
Запуск відбудеться менш ніж через місяць після повернення на Землю першого екіпажу станції Tiangong. Запуск космічного корабля Shenzhou-13 стане останнім в цьому році за програмою створення станції Tiangong. Для завершення будівництва станції до кінця наступного року плануються шість запусків: два вантажних, два пілотованих і два з виведення двох наукових модулів. По завершенню робіт китайська станція буде мати масу близько 100 тон або 25% від середньої маси МКС.
Імовірно, до складу місії Shenzhou-13 буде включена жінка Ван Япін (Wang Yaping), одна з двох жінок-космонавтів КНР. Вона входила до складу дублюючого екіпажу попередньої місії Shenzhou-12 і розглядається як найбільш вірогідний кандидат на відправку в складі місії Shenzhou-13.

Перший випробувальний пуск російської МБР «Сармат» може відбутися 29 вересня

Російська нова важка міжконтинентальна балістична ракета (МБР) «Сармат» може бути запущена з космодрому «Плесецьк» в період з 29 вересня по 1 жовтня. Про це свідчать закриті траси, за якими зазвичай здійснюються пуски МБР. Раніше повідомлялось, що випробування МБР «Сармат» намічені на третій квартал 2021 року. У той же час, експерти звертають увагу на той факт, що траса для польоту МБР «Сармат» є дещо незвичною, в зв’язку з чим можливе проведення випробувань і інших МБР: «Пуск МБР з Плесецька по бойовому полю на Камчатці заплановано на період з 29 вересня по 1 жовтня. Повідомлення на два поля падіння під ступені дозволяє припустити щось МІТівське (МІТ – Московський інститут теплотехніки, виробник МБР) і досить традиційне, тобто не «Сирена-М», а «Тополь-М» або якийсь із «Ярсів» («Осина»?). Високі чини неодноразово обіцяли приступити до льотних випробувань «Сармата» в третьому кварталі поточного року. Тому, незважаючи на конфігурацію полів падіння, все ж є якісь шанси на пуск саме 15А28».

Тести маніпулятора ERA на МКС виявили проблеми з передачею даних

23 вересня Європейське космічне агентство повідомило про виявлення збоїв при передачі даних у ході перших тестів роботизованого маніпулятора European Robotic Arm (ERA), розміщеного на зовнішній поверхні російського лабораторного модуля «Наука» Міжнародної космічної станції. «Установка і підключення ERA відбудеться в січні 2022 року. Комп’ютер ERA, його зовнішня панель управління і російський комп’ютер працюють добре і обмінюються даними. Однак в ході початкових тестів були виявлені збої при передачі даних між модулями «Зірка» і «Наука», – йдеться в повідомленні Агентства в Twitter.
На даний час з’ясовується причина цих збоїв, проте європейські фахівці висловили впевненість, що часу на пошук і усунення неполадок цілком достатньо. Також повідомлено, що з’єднання між МКС, російським центром управління польотами і центром технічної підтримки ERA в Нідерландах «успішно протестоване».

NASA закликали забезпечити готовність комерційних космічних станцій до моменту виведення МКС з експлуатації

21 вересня у Комітеті з науки, космосу і технологій Палати представників Конгресу США пройшли слухання щодо забезпечення безперервності проведення космічних експериментів на низькій навколоземній орбіті з огляду на перспективи виведення з експлуатації Міжнародної космічної станції (МКС) до 2030 року. Представники космічної галузі та інші радники NASA закликали Агентство забезпечити готовність комерційних космічних станцій до моменту припинення діяльності МКС, щоб уникнути «перерви у використанні космічної станції» з геополітичними наслідками.
Стратегія комерціалізації NASA на низькій орбіті Землі вимагає розробки однієї або декількох комерційних космічних станцій до кінця цього десятиліття, що дозволить NASA перенести дослідження, які зараз проводяться на МКС, на ці об’єкти, а потім припинити використання МКС, ймовірно до 2030 року. Наразі NASA розглядає приблизно 10-12 пропозицій, поданих компаніями, що прагнуть отримати один із кількох контрактів щодо комерційного розвитку низької навколоземної орбіти (Commercial LEO Development /CLD/ contracts) для початкових досліджень комерційних станцій.
Перехід до використання комерційних космічних станцій «дозволить NASA перекласти значні фінансові та кадрові ресурси на досягнення цілей дослідження космосу», – зазначила під час слухань Робін Гатенс, директор програми МКС у штаб-квартирі NASA. За її оцінкою, для перенесення діяльності з МКС на нові комерційні станції NASA знадобиться приблизно два роки перехідного періоду.
Фінансування стратегії NASA з комерціалізації низької навколоземної орбіти було складним. У 2020 та 2021 фінансових роках NASA вимагало $ 150 млн, але отримало лише $ 15 та $ 17 млн відповідно. У своїй пропозиції щодо бюджету на 2022 фінансовий рік агентство вимагало $ 101,1 млн, але законопроєкт про витрати Палати представників у липні передбачає лише $ 45 млн на програму. Сенат ще не прийняв свою версію законопроєкту про витрати.
У цьому контексті член Палати представників Ренді Вебер (штат Техас) поставив під сумнів темпи програми NASA з комерціалізації. «Чи не ризикує NASA залишити низьку орбіту Землі китайцям, запровадивши програми розвитку, які розпочнуться через рік-два?» – запитав він, пропонуючи Агентству «подвоїти» свою діючу угоду з компанією Axiom Space, що дозволить приєднати серію комерційних модулів до МКС, які в подальшому можуть стати елементами власної комерційної станції.
Р.Гатенс повідомила, що NASA працює над оновленою версією плану переходу від МКС, який буде представлений Конгресу протягом «найближчих тижнів» з урахуванням вимог Конгресу щодо деталізації. За її словами, новий звіт «буде набагато більш ретельним стратегічним і тактичним планом переходу від МКС», включаючи більш детальну інформацію про вимоги NASA до LEO та прогнози витрат.

Приватна американська компанія Xplore отримала від МО США контракт вартістю $ 2 млн

21 вересня приватна космічна компанія Xplore Inc. (штаб-квартира у м. Вашингтон, США) повідомила про отримання контракту вартістю $ 2 млн від Оборонного інноваційного управління (Defense Innovation Unit, DIU) Міністерства оборони США. Контракт укладено у рамках ініціативи МО США «Інноваційний капітал національної безпеки» (National Security Innovation Capital, NSIC), метою якої є надання можливостей стартапам реалізувати свою інноваційну продукцію в інтересах національної безпеки в умовах нестачі приватних інвестицій.
Повідомляється, що отримане фінансування прискорить розвиток платформи космічного апарату Xcraft®, запуск якого планується у 2023 році.
КА Xcraft було розроблено для використання на низькій навколоземній орбіті, у навколомісячному просторі та за його межами, включаючи Венеру, Марс та астероїди.
Отримане у рамках програми NSIC фінансування забезпечить реалізацію першої місії КА Xcraft на низькій навколоземній орбіті (LEO), що отримала назву «XLEO» і планується у 2023 році.
Компанія Xplore пропонує клієнтам розмістити своє корисне навантаження у місії XLEO. Послуга XLEO дозволяє розміщення широкого спектру корисного навантаження розміром від 1U до 50U та більше.

ОАЕ та Туреччина обговорили співпрацю у космічній галузі

21 вересня міністр з питань передових технологій Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) та голова Космічного агентства ОАЕ Сара Аль Амірі (Sarah Al Amiri) зустрілася з послом Туреччини в ОАЕ Тугай Тунчером (Tugay Tuncer), у ході зустрічі сторони обговорили можливість співпраці у дослідженні космосу та передових технологіях. Міністр Аль-Амірі написала у Twitter: «Сьогодні я зустрілась з послом Туреччини в ОАЕ Тугай Тунчером, щоб обговорити декілька тем, що представляють взаємний інтерес, включаючи посилення двостороннього співробітництва у сферах дослідження космосу та передових технологій. Ми з нетерпінням чекаємо обміну досвідом та передачі знань між двома країнами у різних секторах».
Посол Туреччини в ОАЕ охарактеризував зустріч як плідну і написав у Twitter: «Дякую міністру Аль Амірі за плідну сьогоднішню зустріч. Ми домовились про посилення двостороннього економічного співробітництва у космічній галузі та передових технологій. Величезні можливості для обох країн».
Президент Турецького космічного агентства Сердар Гусейн Йілдірим наступного місяця планує відвідати Міжнародний конгрес астронавтики, що відбудеться у Дубаї 25-29 жовтня.
У лютому Туреччина оголосила про амбітну 10-річну космічну програму, включаючи місії на Місяць і відправлення турецького астронавта в космос, також у лютому зонд «Hope» («Надія») ОАЕ вийшов на орбіту Марса.
У 2018 році президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підписав розпорядження про створення національного космічного агентства. У січні він говорив з мільярдером SpaceX Ілоном Маском про співпрацю в космічній техніці.

Компанія Xona Space Systems отримала фінансування для першої місії супутникової навігації, що може стати альтернативою GPS

Компанія Xona Space Systems готується до запуску свого першого комерційного супутника визначення місця розташування, навігації та вимірювання часу (PNT), першого з 300 супутників на низькій навколоземній орбіті (LEO).
Компанією нещодавно організовано раунд фінансування під спільним керівництвом Seraphim Space Investment Trust і MaC Venture Capital, а також за участю Toyota Ventures, Деніела Аммані (співзасновника u-blox) та Райана Джонсона (колишнього генерального директора BlackBridge, оператора сузір’я Rapideye). Крім того, до кола інвесторів ввійшли 1517 Fund та Stellar Solutions.
Відповідно до заяви генерального директора Xona Брайана Меннінга, загальний обсяг фінансування компанії на даний час складає близько $10 млн, включаючи $1 млн з попереднього раунду та ще $1 млн у вигляді отриманих грантів.
Кошти, зібрані в цьому раунді, будуть підтримувати завершення першої орбітальної місії Xona, запланованої на середину 2022 року, щоб продемонструвати можливості їх служби Pulsar Precision LEO PNT.
Служба точного позиціонування, навігації та синхронізації (PNT) Pulsar від Xona використовує досягнення малих супутникових технологій, щоб надати користувачам надійну альтернативу традиційній GNSS. Відповідно до проекту планується, що супутники будуть в 25 разів ближче до Землі, ніж супутники GPS, а запатентована системна архітектура Xona буде використовувати ефективність малих супутників для надання доступного глобального сервісу з точністю до 10 разів краще, ніж у застарілих систем.
Xona успішно протестувала свою навігаційну систему під час наземної демонстрації на початку 2021 року, що стало важливою віхою для компанії. В даний час у компанії розширюють лабораторні можливості, що дозволить проводити випробування та виробництво на місці. Цей раунд фінансування також забезпечить зростання технічної команди Xona, в яку входять фахівці, які раніше працювали з NASA, Lockheed Martin, Maxar, L3 Harris, Blue Origin та SpaceX.

Компанії Hughes та SES демонструють першу багатоорбітальну супутникову систему супутникового зв’язку для дистанційно пілотованих літаків

Система управління ресурсами Hughes плавно перемикає сигнал між супутниками SES на геостаціонарній та середній навколоземній орбіті, підтримуючи безпечне з’єднання.
Компанії Hughes Network Systems, LLC (HUGHES) та SES оголосили про першу успішну демонстрацію нових можливостей багатоорбітального супутникового зв’язку (SATCOM) для дистанційно пілотованих літаків. Проведена для General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) демонстрація об’єднала програмно-визначаємі модеми серії Hughes HM та систему управління ресурсами (RMS) з супутниками SES, які працюють на геостаціонарних (GEO) та середніх навколоземних (MEO) орбітах. Унікальний парк супутників SES, що забезпечує глобальне покриття, високу пропускну здатність та безпеку, був використаний для демонстрації того, як безпілотні літальні апарати, такі як GA-ASI MQ-9 «Reaper», можуть підтримувати критично важливі можливості підключення та відмовостійкість навіть в складних умовах.
Демонстрація відтворювала типову безпілотну розвідувальну місію (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance / ISR), передаючи відео високої розрізненості та дані датчиків з безпілотного апарату в командний центр. Відповідно до плану місії, апарат автоматично перемикав супутникові сигнали, щоб залишатися на зв’язку. Квазі-миттєве та плавне перемикання променю зайняло декілька секунд, що забезпечує можливість роботи в режимі, близькому до реального часу та розширює можливості військового планування за методом PACE (Primary Alternative Contingency Emergency).

Росія планує розширити зарубіжну мережу станцій ГЛОНАСС

Росія до кінця року планує розмістити на території Китаю кілька станцій СДКМ (системи диференціальної корекції і моніторингу, яка є комплексом високоточного широкозонного функціонального доповнення системи ГЛОНАСС), а також в перспективі – беззапитні вимірювальні станції (БІС) в п’яти країнах світу.
Росія приступить до розміщення наземних станцій ГЛОНАСС, що підвищують точність російської навігаційної системи, на території Китаю, орієнтовно, до кінця 2021 року, у відповідь Китай розмістить наземні станції своєї навігаційної системи BeiDou на території Росії. Імовірно, російські станції розмістять в Шанхаї, Урумчі і Чанчунь, а три вимірювальних станції BeiDou з’являться в Обнінську, Іркутську і Петропавловську-Камчатському.
В даний час, згідно з інформацією, розміщеною на сайті Системи диференціальної корекції і моніторингу ГЛОНАСС, мережа наземних станцій ГЛОНАСС складається з 46 пунктів на території Росії і семи станцій за кордоном, включаючи Південну Америку і Антарктиду.
Крім того, ТАСС з посиланням на Науково-виробничу корпорацію «Системи прецизійного приладобудування» (НПК СПП, входить в «Роскосмос») повідомляє, що найближчим часом планується розміщення за кордоном 6 беззапитним вимірювальних станцій: двох станцій в Бразилії (Белен і Колорадо-де -Оесте), однієї в Китаї (Шанхай), однієї в Індонезії (Букіттінгі, острів Західна Суматра), однієї в Індії (Бангалор) і однієї в Анголі (Луанда).