PER ASPERA AD ASTRA

NASA оприлюднило можливий термін запуску місії Artemis І

23 жовтня NASA повідомило, що 20 жовтня космічний корабель Orion був встановлений на потужній ракеті Space Launch System (SLS), і інтегрована система входить у завершальну фазу підготовки до майбутніх польотів навколо Місяця. Надважка ракета SLS, перша ракета такого класу з часів програми Apollo, відстає від графіка на місяці (спочатку її планувалося запустити в листопаді), але тепер вона може полетіти 12 лютого, якщо її останні випробування пройдуть успішно, заявили представники NASA 22 жовтня. Саме тоді відкривається перше вікно запуску для безпілотної місії Artemis І навколо Місяця.

У місії під назвою Artemis І ракета SLS відправить космічний корабель Orion на Місяць, де він вийде на далеку орбіту в багатотижневому безпілотному круїзі з метою перевірки готовності до польоту з астронавтами. Наступна місія, під назвою Artemis 2, відправить екіпаж із чотирьох осіб навколо Місяця та назад на Землю, прокладаючи шлях для майбутніх польотів на Місяць.

 

NASA шукає додаткові можливості для доставки екіпажів на МКС після 2024 року

20 жовтня NASA випустило запит на можливість придбання комерційних транспортних послуг для доставки екіпажів на МКС, оскільки воно працює над продовженням терміну служби МКС після 2024 року.

«Це дозволить безперешкодно перейти до комерційної експлуатації космічної станції і одночасно продовжувати важливі наукові дослідження для підготовки до освоєння людиною космічного простору. NASA потребує додаткових польотів з ротацією екіпажу на МКС, крім дванадцяти місій, які агентству надали Boeing і SpaceX відповідно до поточних контрактів. У доступному для огляду майбутньому будуть потрібні додаткові комерційні послуги з доставки екіпажів, і ми хочемо підтримувати конкуренцію, забезпечуючи гарантований доступ наших екіпажів на низьку навколоземну орбіту…

У зв’язку з постійним прогресом у сфері пілотованих космічних польотів, NASA запитує інформацію про доступність існуючих сертифікованих агентством систем доставки екіпажів на МКС і орієнтовні терміни готовності майбутніх систем, здатних пройти сертифікацію не пізніше 2027 року. Залежно від вимог місій, NASA може придбати одне місце / кілька місць в рамках однієї місії або місію цілком.

У 2014 році NASA уклало контракти з компаніями Boeing і SpaceX в рамках державно-приватного партнерства. NASA підтверджує, що космічна транспортна система одного з постачальників відповідає вимогам агентства для польотів астронавтів. Після багатьох років розробки комерційні системи досягли готовності для регулярних пілотованих місій або вже близькі до цього…», – написало агентство в своїй заяві.

В рамках своєї програми NASA замовило по шість місій з доставки екіпажів у SpaceX і Boeing. 31 жовтня компанія SpaceX планує запустити вже третю довготривалу місію на МКС – Crew-3. Четверту і п’яту місії заплановано на 2022 рік.

У той же час, за оцінками NASA, перша сертифікована місія Boeing вважається малоймовірною до 2023 року через постійні проблеми з розробкою космічного корабля CST-100 Starliner, що вже відтермінувало другий випробувальний політ без екіпажу до середини 2022 року та випробувальний пілотований політ до кінця 2022 року.

NASA заявило, що веде переговори про додаткові польоти на кораблях SpaceX і, можливо, Boeing. Подробиці про продовження контрактів можуть бути оголошені протягом наступних декількох місяців.

 

Китайські вчені створили робота-підривника супутників

Китайські військові вчені розробили супутник-робота, який може встановити невелику кількість вибухівки в сопло двигуна інших супутників і підірвати її.

Пристрій був створений в Хунаньскому оборонному політехнічному інституті. Робот важить 3,5 кг і за формою схожий на сопло Лаваля. При цьому вибух, який влаштовує робот, можна прийняти за несправність двигуна. Якщо все правильно розрахувати, тепло від вибуху частково перетворюється в кінетичну енергію і приводить до пошкоджень внутрішньої частини супутника. Зовні ж апарат буде здаватися цілим.

За інформацією дослідників, робот здатний знаходитися всередині супутника тривалий час і залишатися непоміченим. Якщо треба, пристрій зможе від’єднатися від апарату.

Космічні амбіції Кенії

У ході 28-го семінару з космічних технологій для соціально-економічних переваг (22-24 жовтня, Дубай, ОАЕ), організованого Управлінням ООН у справах космічного простору (UNOOSA) та Міжнародною федерацією астронавтики (IAF), представник Кенійського космічного агентства (KSA) Олівія Мванікі (Olivia Mwaniki) розповіла про заходи, що проводяться у космічній галузі Кенії та найближчі плани KSA.

За її словами, участь Кенії в космічній діяльності почалася в 1962 році, коли Італія оцінила життєво важливий кенійський природний ресурс, який полягає у розташуванні на східному узбережжі континенту на екваторі. Це призвело до угоди між двома країнами, після чого було створено станцію запуску та відстеження супутників Сан-Марко в Нгомені. З тих пір кенійський уряд визнав важливість і прямі дивіденди, які можна отримати від космічних досліджень. В результаті у червні 2009 року Кенія утворила Національний космічний секретаріат (NSS), а у 2017 році заснувала спеціальне космічне агентство KSA.

О.Мванікі представила деякі важливі заходи, які на даний час виконує агентство. Вони включають:

запуск у 2018 році та управління наносупутником 1KUNS-PF;

розробка безпілотних систем підтримки картографування, моніторингу та оперативного управління доставкою вантажів під час стихійних лих;

розробка проєкту перетворення супутникової станції Longonot в обсерваторію (вартість проекту оцінюється в $ 4-5 млн). На даний час проєкт розглядається Національною комісією з науки, технологій та інновацій (NACOSTI);

на даний час Кенія співпрацює з п’ятьма африканськими країнами у рамках програми «Ініціатива супутникового розвитку Африки» (African Development Satellite Initiative), що розроблена для сприяння запуску панафриканського супутникового проєкту;

KSA реалізує «Космічну програму/Космічний клуб» – освітню програму, що включає інтерактивні наукові заходи, конкурси та навчальні заняття з учнями різних шкіл по всій країні.

 

Новий консультативний звіт ЄКА рекомендує невідкладні заходи для прискорення використання космосу

У своєму новому звіті Незалежна консультативна група високого рівня рекомендує Європейському космічному агентству (ЄКА) терміново змінити спосіб використання космосу, визначивши три ключових напрями зосередження зусиль («прискорювачи» – accelerators).

Незалежна консультативна група високого рівня щодо прискорення використання космосу була створена генеральним директором ЄКА Йозефом Ашбахером.

«Незважаючи на те, що космос має потенціал для створення ефективних та стійких рішень для вирішення основних суспільних проблем, він залишається ще недостатньо використаним», – йдеться у звіті Консультативної групи. «Генеральний директор ЄКА має розглянути варіанти збільшення соціального та економічного впливу космосу, віддаючи пріоритет рішенням, орієнтованим на користувачів, комерціалізацію, за допомогою нової концепції «прискорювачів», спираючись на програмний потенціал ЄКА та набуті переваги».

Група рекомендує ЄКА зосередитися на таких напрямках («прискорювачах»):

«Прискорювач 1» – оперативне та стійке кризове реагування, що має забезпечити для зацікавлених сторін у галузі безпеки швидке отримання інформації та швидке реагування на кризи, з якими стикається Європа (спричинені кліматичними змінами та інші);

«Прискорювач 2» – космос для екологічного («зеленого») майбутнього, використання передових космічних даних, науки і технологій для забезпечення сталого життя на Землі та підтримки суспільства і осіб, що приймають рішення, для досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року;

«Прискорювач 3» – захист космічних активів для забезпечення стійкої доступності до космосу та функціонування космічної інфраструктури, від якої залежить європейська економіка та повсякденне життя суспільства.

 

Компанія Space Adventure більше не планує політ космічних туристів на кораблі Crew Dragon

Компанія Space Adventures відмовилась від планів відправити космічних туристів у політ на космічному кораблі Crew Dragon, але не виключає перегляд концепції місії в майбутньому. У лютому 2020 року компанія Space Adventures оголосила про укладання контракту з компанією SpaceX на місію Crew Dragon. В ході місії не планувалось відвідання Міжнародної космічної станції. Космічний корабель з чотирма туристами на борту мав вийти на орбіту вдвічі вище МКС, здійснити п’ятиденний політ та повернутися на Землю. На момент оголошення Space Adventures передбачала, що політ відбудеться у період з кінця 2021 року до середини 2022 року.

Нещодавно президент Space Adventures Том Шеллі повідомив агентству France-Presse, що його компанія більше не займається цією місією. «Зрештою, наше бронювання у SpaceX закінчилося, і це не є місією, яку ми збираємось виконати найближчим часом», – сказав він.

Речник компанії Стейсі Тірн підтвердила, що компанія відмовилася від планів щодо місії. «Місія була запропонована великій кількості наших потенційних клієнтів, але в кінцевому підсумку поєднання ціни, часу та досвіду було неприйнятним на той момент, і наш контракт зі SpaceX закінчився», — сказала вона.

 

Довідково: Багато аспектів скасованого польоту Space Adventures були виконані в місії Inspiration4 компанії SpaceX (16-18 вересня 2021 р.): політ чотирьох приватних астронавтів, що не мали досвіду польотів і професійної підготовки, на орбіті вище МКС. Не виключено, що компанія Space Adventures вирішила не повторювати цей політ. Відомо, що вона планує місію на МКС, яка буде включати вихід у відкритий космос одного з приватних астронавтів. Місія запланована не раніше 2023 року.

 

Компанія IAI запускає Blue Sphere – віртуальну наземну станцію для супутників

25 жовтня космічний підрозділ ізраїльської компанії Israel Aerospace Industries (IAI) оголосив про запуск віртуальної наземної станції отримання даних зі супутників Blue Sphere. Цей проєкт має значно збільшити обсяг отриманої від супутників інформації та дозволяє встановлення зв’язку з супутниками в будь-який момент.

Впровадження віртуальної наземної станції покращує доступність супутникового сигналу, зменшуючи залежність від «часу проходження супутника» (“satellite passing time”) над наземною станцією. Замість цього супутник може передавати зібрані дані на будь-яку доступну наземну станцію у всьому світі. Звідти інформація передається в хмару, що дозволяє отримувати дані за запитом, надаючи наземній станції можливості для негайної передачі або отримання інформації.

Унікальна концепція була розроблена космічними інженерами в рамках прискореної програми Інноваційного центру IAI та у співпраці з міжнародним бізнес-акселератором Starburst, який спеціалізується на авіаційних та космічних інноваціях на підприємствах IAI.

 

Azercosmos уклав угоду про стратегічну співпрацю з компанією Infinite Orbits

22 жовтня Космічне агентство Азербайджанської Республіки Azercosmos повідомило про підписання угоди про стратегічну співпрацю з сінгапурською супутниковою компанією Infinite Orbits PTE Ltd. Згідно з умовами угоди, Azercosmos разом з Infinite Orbits будуть спільно розвивати виробництво та експлуатацію супутників на геостаціонарній орбіті (GEO), що має забезпечити розвиток космічної промисловості в Азербайджані.

«Ця співпраця є початком довгострокового партнерства в галузі стратегічного бізнесу, а також розвитку виробничих процесів для випуску високоякісних і недорогих супутників, які відповідають потребам і вимогам бізнесу, що постійно змінюються», – йдеться в повідомленні Azercosmos.

«Ми з великим ентузіазмом вітаємо Azercosmos в якості партнера і повністю підтримуємо його програму GEO-супутників, обумовлену зростанням попиту і мінливим діловим середовищем», – заявив генеральний директор Infinite Orbits Адель Хаддуд (Adel Haddoud).

Довідково: Азербайджан запустив на орбіту свій перший телекомунікаційний супутник Azerspace-1 в лютому 2013 року, через рік був запущений супутник ДЗЗ з послугами геоінформації Azersky. У 2018 році на орбіту був виведений третій азербайджанський супутник Azerspace-2. На даний час перший супутниковий оператор на Південному Кавказі Azercosmos надає телекомунікаційні та геологорозвідувальні супутникові послуги. За інформацією агентства, у 2020 році послугами азербайджанських супутників скористалися різні компанії в 30 країнах світу. При цьому основними користувачами послуг Azercosmos є фірми США, Великобританії, Франції, Німеччини та Малайзії.

 

В Казахстані планують розгорнути супутникові системи широкосмугового доступу до Інтернету

Міністерство цифрового розвитку, інновацій та аерокосмічної промисловості Казахстану планує розгорнути супутникові системи, що дозволить розширити зони покриття і забезпечити послуги широкосмугового доступу до Інтернету для населення.

Міністр цифрового розвитку, інновацій та аерокосмічної промисловості Б.Мусін повідомив: «На сьогоднішній день 1178 сільських населених пунктів з населенням 127 тис. чоловік залишаються поза охоплення мобільним широкосмуговим доступом до Інтернет. На території країни планується розгортання супутникових систем як функціонального доповнення існуючих мереж операторів зв’язку, дозволяючи розширити зони покриття і забезпечити послуги широкосмугового доступу для населення».

За його словами, на сьогоднішній день міністерством опрацьовується можливість співпраці з операторами супутникового доступу до Інтернету, в тому числі зі SpaceX, OneWeb і SES.

В цілому, за його даними, в 2020 році міністерство реалізувало два масштабних проекти зі створення інфраструктури для доступу до широкосмугового мобільного інтернету в селах, завдяки чому забезпечено Інтернетом 3718 держорганів і бюджетних організацій в 1257 селах країни, проведено 20 000 км «оптики». З 6459 населених пунктів Казахстану широкосмуговим доступом до Інтернету забезпечені 5214 сіл, 88 міст і 30 селищ міського типу.

 

Консорціум на чолі з Blue Origin та Sierra Space оголосив про плани побудови комерційної космічної станції

25 жовтня промисловий консорціум на чолі з компаніями Blue Origin і Sierra Space, до складу якого також увійшли кілька інших компаній та установ, оголосив про плани з розробки комерційної космічної станції. У презентації на 72-му Міжнародним конгресу астронавтики галузевий консорціум оголосив про свій намір розробити модульну космічну станцію «Orbital Reef», яка буде готова приймати екіпажі та корисне навантаження у другій половині 2020-х років, що дозволить перейти з Міжнародної космічної станції до її запланованого закриття наприкінці десятиліття.

У рамках партнерства компанія Blue Origin розробить основні модулі та допоміжні системи, а також надаватиме послуги виведення на орбіту з використанням своєї ракети-носія New Glenn, що на даний час розробляється. Sierra Space, як «головний партнер», зробить свій внесок у розробку надувного модуля під назвою LIFE (Life Integrated Flexible Environment), а також надасть свій вантажний космічний літак Dream Chaser, а у подальшому і його пілотовану версію.

Кілька інших компаній візьмуть участь у розробці станції Orbital Reef. Так, Boeing надасть науковий модуль та свій пілотований транспортний космічний корабель CST-100 Starliner, а також забезпечить технічне обслуговування станції. Redwire Space відповідатиме за дослідження і виробництво в умовах мікрогравітації, а також за операції з корисним навантаженням. Genesis Engineering Solutions надасть модуль «Single Person Spacecraft», що вона розробляє, а Університет штату Аризона очолить університетський консорціум, який проведе дослідження та інформаційно-роз’яснювальну роботу.

 

Компанія L3 Harris отримала контракт на модернізацію електронних пристроїв подавлення перешкод Космічних сил США

22 жовтня Космічні сили США оголосили про укладання з компанією L3 Harris Technologies контракту вартістю $ 120,7 млн на модернізацію наземної системи подавлення перешкод, яка використовується для блокування передачі сигналів засобів РЕБ противника на супутники. Зазначена система Counter Communications System Block 10.2 зараз працює на базах Космічних сил Петерсон (Колорадо) та Ванденберг (Каліфорнія), на станції Космічних сил на мисі Канаверал (Флорида) та на секретних пунктах за кордоном. Згідно з контрактом компанія L3 Harris оновить 16 одиниць системи до 2025 року.

ВПС США вперше розгорнули систему подавлення перешкод у 2004 році, щоб протидіяти засобам РЕБ, які інші країни використовували для перешкоджання роботі американських супутників. Модернізована система CCS Block 10.1 була розроблена у 2014 році. Компанія L3 Harris є головним підрядником для обох версій 10.1 і 10.2.

У березні 2020 року Космічні сили США оголосили про розгортання версії 10.2 і назвали Counter Communications System «першою системою наступального озброєння в Космічних силах США».

 

Європейські космічні компанії Isar Aerospace та EnduroSat підписали угоду про запуск

25 жовтня європейські космічні компанії Isar Aerospace та EnduroSat оголосили про підписання контракту на запуск супутників на умовах райдшерінгу у період з 2022 по 2025 рр. Фінансові умови угоди та конкретна кількість запусків в оголошенні не були розкриті. Компанія EnduroSat базується в Болгарії та пропонує послуги спільного супутникового сервісу (Shared Satellite Service), в рамках якого компанія створює програмно визначені наносупутники для потреб бізнесу та науки, забезпечує інтеграцію, перевірку і тестування корисного навантаження, а також запуск та подальшу експлуатацію супутників. Нещодавно компанія отримала € 10 млн від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), що, за оцінкою керівництва EnduroSat, підкреслює її цінність для європейської космічної галузі.

«Це ще один крок в нашій місії зробити космос доступним для всіх, і ми раді просувати цю концепцію далі разом із сильним партнером з ЄС», – прокоментував підписання угоди Райчо Райчев (Raycho Raychev), засновник і генеральний директор компанії EnduroSat. «Спільний супутниковий сервіс – це зміна парадигми того, як ми працюємо на орбіті. Ще ніколи не було так легко доставляти супутники в космос і керувати ними».

Німецька компанія Isar Aerospace готується до свого першого випробувального польоту в 2022 році зі стартового майданчика Andøya Space в Норвегії. Її ракета-носій Spectrum призначена для доставки 1000 кг на низьку навколоземну орбіту (LEO) або 700 кг на сонячно-синхронну орбіту (SSO). У липні компанія завершила раунд фінансування серії B і зібрала понад $ 180 млн.

Раніше компанія Isar Aerospace підписала контракти на запуски з компаніями Airbus Defense and Space та OroraTech.

 

Компанія Firefly Aerospace приступила до створення місячного посадкового апарата

25 жовтня компанія Firefly Aerospace, Inc. оголосила про успішне завершення етапу критичного аналізу проєкту (Critical Design Review, CDR) свого місячного посадкового модуля Blue Ghost. Проведення процедури CDR відкриває шлях для виробництва та закупівлі компонентів для посадкового апарату Blue Ghost, який, як планується, приземлиться на Місяці, у басейні Mare Crisium, у вересні 2023 року з десятьма корисними навантаженнями NASA в рамках контракту на комерційні місячні вантажні послуги (Commercial Lunar Payload Services, CLPS). Цей контракт вартістю $ 93,3 млн було укладено з компанією Firefly на початку цього року. Місія Blue Ghost 2023 року має стати першою з щорічних місій Firefly на поверхні Місяця.

Компанія Firefly на початку вересня здійснила спробу першого запуску своєї ракети-носія Alpha. Ракета вийшла з ладу після того, як один з її двигунів першої ступені вимкнувся через кілька секунд після старту, але компанія вже на шляху до другої спроби, повідомив генеральний директор Том Маркусик (Tom Markusic). Компанія планує доставити обладнання для другої спроби запуску на базу Космічних сил США Ванденберг у грудні і може спробувати запустити ракету в січні 2022 року.

Процес виробництва ракет компанії вертикально інтегрований, тому розробка модуля Blue Ghost є складною проблемою, оскільки вона більшою мірою покладалася на зовнішніх партнерів, розповів Т.Маркусік. Наприклад, двигуни космічного апарату виготовляє українська приватна компанія Flight Control. А проблеми з ланцюгом поставок, які вразили інші галузі, торкнулися і аерокосмічної галузі.

 

Телекомунікаційний супутник SES-17 для зростаючого ринку комерційної авіації виведений на орбіту

Європейська компанія Arianespace успішно запустила найважчий супутник, який коли-небудь замовляла компанія SES. Супутник SES-17 вагою приблизно 6 400 кг був запущений з Французької Гвіани 23 жовтня ракетою Ariane 5, яка також вивела на орбіту супутник зв’язку Syracuse 4A для ЗС Франції.

Основним призначенням супутника SES-17 є забезпечення стійкого зв’язку у польоті для комерційних літаків. Створений європейською компанією Thales Alenia Space, супутник SES-17 є одним із перших у зростаючій тенденції супутників, які можна перепрограмувати на орбіті, щоб реагувати на зміни потреб місії.

SES заявила, що цифровий прозорий процесор (DTP) на борту SES-17 буде найпотужнішим на орбіті. Очікується, що супутник вийде на свою орбіту з нахилом 67,1° в середині 2022 року, забезпечивши зв’язок літаків у польоті над Америкою, Атлантичним океаном та Карибським басейном.

На супутнику SES-17 встановлено унікальний теплообмінник, розроблений і виготовлений харківським АТ «ФЕД» спільно з Центром Технічної Фізики Державного аерокосмічного університету ім. Жуковського «ХАІ». Цей теплообмінник працює на двофазному принципі охолодження та дозволив забезпечити стабільну роботу бортової електроніки супутника, яка відрізняється надвисокою потужністю.

 

Компанія Israel Aerospace Industries анонсувала нову платформу для малих геостаціонарних супутників

25 жовтня в рамках 72-го Міжнародного астронавтичного конгресу, що проходить у Дубаї (ОАЕ), компанія Israel Aerospace Industries (IAI) оголосила про розробку нової платформи для малих геостаціонарних супутників. Компанія заявляє, що її міні-супутник зв’язку (Mini Communications Satellite, MCS) важитиме від 600 до 700 кілограмів та нестиме повністю цифрове обладнання, яке може бути переналаштоване на орбіті і прослужить 14 років. Компанія використовує технології, розроблені для супутника зв’язку Dror-1, що створюється на замовлення ізраїльського уряду.

Компанія IAI ще не оголосила про якісь продажі MCS, але Шломі Судрі (Shlomi Sudri), віце-президент і генеральний менеджер космічного відділу компанії IAI, заявив, що він веде переговори з парою потенційних клієнтів.

Очікується, що новий супутник коштуватиме менше $ 100 млн, включаючи послуги запуску як корисного навантаження на умовах райдшерінгу.

 

Повідомлення про запуск КА «Progress MS-18»

28 жовтня 2021 року о 00:01 UTC з пускової установки № 6 майданчика № 31 («Схід») космодрому Байконур за допомогою ракети-носія «Союз-2.1а» було запущено вантажний корабель «Прогрес МС-18». Через 8 хвилин 48 секунд зафіксовано поділ корабля та третього ступеня носія, потім розкрилися сонячні батареї та антени.

Згідно з телеметричною інформацією, що надійшла до Центрального інформаційного пункту Держкорпорації «Роскосмос», ракета в штатному режимі вивела корабель на цільову орбіту. Політ до Міжнародної космічної станції пройде за стандартною дводобовою схемою, а стикування до агрегатного відсіку службового модуля «Зірка» російського сегменту заплановано на 30 жовтня 2021 року о 04:34 за московським часом.

«Прогрес МС-18» доставить близько 1 490 кг різного обладнання та матеріалів, включаючи ресурсну апаратуру та інструменти для діяльності у відкритому космосі за російською програмою, засоби медичного контролю та санітарно-гігієнічного забезпечення, предмети одягу, раціони харчування та свіжі продукти для членів екіпажу 66-ї довготривалої експедиції. Крім того, на його борту знаходиться 560 кг палива дозаправки, 420 літрів питної води в баках системи «Джерельце» та 43 кг стисненого повітря в балонах засобів подачі кисню. Ракета-носій «Союз-2.1а» – трьохступенева ракета середнього класу, що є модифікованим варіантом ракети-носія “Союзу-У”. Призначена для забезпечення запусків космічних апаратів військового, народногосподарського та соціального призначення.

 

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Jilin-1-02F»

27 жовтня 2021 року о 06:17 (UTC) з космодрому Цзюцюань, Китай, за допомогою ракети-носія «Kuaizhou-1A» (KZ-1A) було здійснено запуск китайського КА ДЗЗ «Jilin-1 Gaofen-02F (Jilin-1 High Resolution-02F.

Супутники «Jilin-1» являють собою серію китайських комерційних супутників дистанційного зондування для передачі відео високої чіткості в угрупованні «Jilin-1». Розроблені і належать компанії Chang Guang Satellite Technology Co.

«Jilin-1-02 F» має високу роздільну здатність, оснащений технологією push-broom з шириною смуги огляду більше 40 км та системами формування зображення з роздільною здатністю 0,75 м в панхроматичному режимі і 3 м в мультиспектральному режимі. Супутник працюватиме в інтересах галузей будівництва, лісового господарства, моніторингу екологічного середовища і надзвичайних ситуацій, охорони здоров’я. З моменту своєї першої комерційної місії в 2017 році ракети KZ-1A відправили в космос 21 супутник. Запуск 27 жовтня став 12-ю місією Китаю з використанням ракет-носіїв KZ-1A.

Довідково: Попередній супутник цього типу (Jilin-1 Gaofen 02D) був виведений на орбіту 27 вересня о 06:19 UTC ракетою-носієм KZ-1A з космодрому Цзюцюань.

Компанія SpaceX запустить супутник ОАЕ

27 жовтня у ході 72-го Міжнародного конгресу астронавтики у Дубаї еміратський Космічний центр Мохаммеда бін Рашида (MBRSC) об’явив про обрання компанії SpaceX для запуску супутника MBZ SAT ракетою Falcon 9 у другій половині 2023 року. Вартість угоди не було оголошено.

Супутник MBZ SAT є наступником KhalifaSat, першого супутника ДЗЗ, побудованого в ОАЕ. Оголошено, що новий супутник працюватиме на орбіті висотою 500 км та матиме просторове розрізнення майже вдвічі більше, ніж KhalifaSat, який має рекламоване панхроматичне розрізнення 70 см.

 

Українська телекомпанія Zeonbud підписала угоду з Eutelsat Communications

25 жовтня українська телекомпанія Zeonbud підписала угоду з компанією Eutelsat Communications щодо використання можливостей її супутника EUTELSAT 9B.

Через надання своїх можливостей Eutelsat забезпечить роботу мережі цифрового наземного телебачення (DTT) компанії Zeonbud і «потенційно розширить дію послуги DTH (Direct to Home) за межі досяжності існуючої інфраструктури». Фінансові умови угоди не розголошуються. Супутник EUTELSAT 9B перебуває в орбітальній позиції 9° сх. д. і забезпечує покриття в Німеччині, Греції, Італії, країнах Північної Європи, Балтії та Україні.

Компанія Zeonbud Limited є національним ліцензованим оператором цифрового ефірного телебачення, що транслює 33 основні канали України, які охоплюють широкий спектр якісного мовного контенту. Коментуючи угоду, комерційний директор Eutelsat Філіпп Оліва (Philippe Oliva) сказав: «Ми раді вітати Zeonbud з його високоякісною пропозицією контенту в рамках нашої лінійки на EUTELSAT 9B, що ще більше зміцнює наші позиції на динамічному ринку українського мовлення».

Генеральний директор Zeonbud Ірина Аляб’єва так прокоментувала підписання Угоди: «Ми раді співпрацювати з Eutelsat, щоб забезпечити найкращу якість надання послуг нашим глядачам щодо наших національних каналів, а також забезпечити розширення нашого охоплення через альтернативні моделі розповсюдження».

Підписання цієї угоди про мовлення відбулося після того, як минулого тижня компанія Eutelsat оголосила про розширення контракту з надання послуг мовлення з польською телекомпанією TVN.

 

Польща підписала «Угоди Артеміди»

26 жовтня Польща приєдналася до списку держав, що підтвердили свою відданість забезпеченню сталого освоєння космосу, підписавши «Угоди Артеміди» (Artemis Accords), які встановлюють загальний набір принципів, що приносять користь всьому людству. Ґжегож Врохна (Grzegorz Wrochna), президент Польського космічного агентства (POLSA), підписав документ під час церемонії, у якій взяла участь заступник керівника NASA Пем Мелорі (Pam Melory), на Міжнародному конгресі астронавтики в Дубаї, Об’єднані Арабські Емірати.

«Я хочу подякувати Польщі за її відданість встановленню мирних норм поведінки в космосі», – відмітив глава NASA Білл Нельсон. «Жодна країна не може досягти цих цілей поодинці — для забезпечення довгострокової стійкості космічного простору знадобляться серйозні міжнародні зобов’язання з країнами-партнерами. Приємно спостерігати, що «Угоди Артеміди» продовжують розвиватися, оскільки все більше і більше країн працюють над забезпеченням майбутнього космосу для всього людства».

 

Довідково: «Угоди Артеміди» (Artemis Accords) — це міжнародні угоди між урядами країн-учасниць щодо програми NASA Artemis про принципи співпраці у цивільних дослідженнях та використанні Місяця, Марса, комет і астероїдів у мирних цілях і засновані на Договорі про космос від 1967 року.

Угоди були підписані 13 жовтня 2020 року директорами восьми національних космічних агентств: США, Австралії, Канади, Японії, Люксембургу, Італії, Великобританії та ОАЕ. У 2020 році до Угод приєднались Україна, Бразилія, Південна Корея та Нова Зеландія.

 

Компанія ULA встановлює нову дату запуску місії програми космічних випробувань STP-3

Компанія United Launch Alliance (ULA) визначила 22 листопада 2021 року новою датою запуску місії програми космічних випробувань (Space Test Program) STP-3 Космічних сил США на борту ракети Atlas V 551. Раніше планувалося, що місія буде запущена 23 червня з мису Канаверал, але була відкладена через розслідування проблеми з двигуном   RL-10 верхньої ступені ракети Atlas V. Ракета-носій Atlas V 551, яка оснащена п’ятьма твердопаливними ракетними прискорювачами, має вивести два супутники безпосередньо на геосинхронну орбіту.

Основним корисним навантаженням місії STP-3 є супутник STPSat-6, створений компанією Northrop Grumman. На борту супутника встановлено демонстраційний лазерний ретранслятор NASA (Laser Communications Relay Demonstration, LCRD), наскрізне оптичне реле, яке буде отримувати та надсилати дані з космосу на землю. За даними NASA, LCRD також буде надавати послуги ретрансляції оптичного зв’язку з майбутнім терміналом на Міжнародній космічній станції і допоможе довести життєздатність використання лазерного зв’язку в майбутніх місіях на Місяць і Марс.

Також на STPSat-6 встановлено корисне навантаження від Національного управління ядерної безпеки США (National Nuclear Security Administration, NNSA) для перевірки дотримання домовленостей ядерної угоди під назвою «система повідомлень про космічні та атмосферні вибухи» (Space and Atmospheric Burst Reporting System-3, SABRS-3), яка забезпечує виявлення ядерних вибухів і збирання даних космічного середовища та розроблена як доповнення до детекторів ядерної детонації, що встановлені на борту сучасних космічних апаратів GPS.

На супутнику також розміщено сім корисних навантажень від Офісу програми космічних випробувань (Space Experiment Review Board, SERB) Міністерства оборони США. Серед них є експериментальне корисне навантаження NNSA під назвою SENSER. Корисне навантаження SENSER буде випробовувати критичні технології в космічному середовищі перед їх виробництвом та інтеграцією в системи наступного покоління, щоб зменшити ризики у створенні майбутніх датчиків виявлення ядерних вибухів.

Вторинним корисним навантаженням місії STP-3 є система розгортання малих супутників Космічних сил США під назвою Long Duration Propulsion ESPA-1 (LDPE-1), яка являє собою рухливе кільце-адаптер вторинного корисного навантаження (EELV Secondary Payload Adapter, ESPA), що вміщує до шести корисних вантажів.

Запуску цієї місії чекали давно. У 2017 році ВПС США уклали з компанією ULA контракт на $ 191,1 млн на запуск STP-3 у 2019 році. Затримки були викликані поєднанням невдач у розробці корисного навантаження, пандемії та недавньої проблеми з двигуном    RL-10 верхньої ступені ракети Atlas V.

 

Компанія Blue Origin розглядає можливість побудови космодрому в ОАЕ

Компанія Blue Origin Джеффа Безоса розглядає пустелю ОАЕ як місце для створення космодрому для відправки туристів в космос. 26 жовтня віце-президент з передових програм розвитку компанії Blue Origin Брент Шервуд повідомив, що ОАЕ є «очевидним вибором» для космодрому для відправки туристів в космос, і що компанія Blue Origin прагне розширити свої стартові майданчики з нинішнього в Ель-Пасо, Техас.

«Тепер, коли ми працюємо у сфері туризму, наступне, на що ми дивимось, — це інші місця по всій планеті, щоб створити стартові та посадкові майданчики для корабля New Shepard», — сказав він.

Конкурент компанії Blue Origin, компанія Virgin Galactic у 2019 році підписала угоду з ОАЕ щодо будівництва космодрому. З Космічним агентством ОАЕ та аеропортами Абу-Дабі було підписано меморандум про взаєморозуміння щодо використання можливостей аеропорту Аль-Айн для комерційних космічних польотів компанії Virgin Galactic, але з тих пір не було повідомлень щодо будівництва.

 

Компанія Verizon використовуватиме супутники Kuiper компанії Amazon для надання послуг доступу до інтернету

Американський телекомунікаційний гігант Verizon Communications має намір використовувати супутники компанії Amazon для надання послуг доступу в інтернет у малонаселених та віддалених районах США, а також інших куточках світу. Йдеться про апарати, які Amazon запустить у рамках проєкту Kuiper, що передбачає виведення в космічний простір 3236 супутників до липня 2029 року, половина з яких має бути доставлена на орбіту до липня 2026 року. Проте на сьогоднішній день ще не запущено жодного супутника. Компанія Amazon, яка є найбільшим у світі хмарним провайдером, інвестує у цей проєкт $ 10 млрд.

26 жовтня компанія Verizon оголосила, що у рамках партнерства з компанією Amazon розпочалася розробка технічних специфікацій та визначення попередньої комерційної моделі, в рамках якої послуги зв’язку надаватимуться американським споживачам, а також корпоративним клієнтам, що працюють у віддалених районах. На початковому етапі компанії мають намір використовувати супутники для побудови транзитних мереж стільникового зв’язку, що стане дешевшою альтернативою прокладання оптоволоконного кабелю до кожної вежі стільникового зв’язку Verizon. Супутники також зможуть забезпечувати споживачів доступом в інтернет, але для цього клієнтам компаній доведеться придбати спеціальний термінал, розробкою якого займається Amazon.

«Проєкт Kuiper пропонує гнучкість та унікальні можливості для супутникової системи на низькій навколоземній орбіті, і ми раді можливості додати додатковий рівень зв’язку до нашого чинного партнерства з Amazon. Ми знаємо, що майбутнє буде будуватися на основі нашої 5G-мережі, розробленої для забезпечення мобільності, фіксованого бездротового доступу та хмарних обчислень у режимі реального часу. Що ще важливіше, ми вважаємо, що можливості цієї технології мають бути доступні всім», – заявив генеральний директор Verizon Ганс Вестберг (Hans Vestberg).

За наявними даними, найближчими роками компанії мають намір об’єднати можливості проєкту Kuiper з діючими рішеннями Verizon для бездротових мереж, приватних мереж та периферійних обчислень, орієнтованих на різні галузі, у тому числі сільське господарство, енергетику, транспорт та ін. Аналогічні проєкти, ціль яких полягає у побудові супутникової системи для забезпечення інтернетом споживачів, також реалізуються іншими компаніями, такими як SpaceX та OneWeb.

 

Марсіанський вертоліт NASA Ingenuity здійснив 14-й політ

26 жовтня NASA повідомило, що марсіанський вертоліт Ingenuity здійснив чотирнадцятий політ, підтвердивши таким чином, що проблему з автоматом перекосу усунуто. У ході польоту гвинти були розкручені до 2700 обертів на хвилину, тобто сильніше, ніж раніше – це означає, що дрон здатний літати за нижчої щільності атмосфери.

За сім місяців роботи на Марсі Ingenuity здійснив 14 польотів, хоча спочатку їх планувалося лише 5. Дрон показав високу живучість, не лише долаючи складні маршрути, але й успішно справляючись з великими збоями у своїй роботі, завдяки чому спочатку його наукову програму розширили, а потім продовжили на невизначений термін.

Через зменшення щільності атмосфери Марса у зв’язку зі зміною сезонів у вересні цього року команда Ingenuity вирішила збільшити швидкість обертання гвинтів під час чотирнадцятого польоту, проте він так і не відбувся – виникли проблеми з автоматом перекосу. Інженери не встигли вирішити проблему до настання верхнього з’єднання Сонця та Марса, що порушує зв’язок, тому відклали політ на невизначений термін.

19 жовтня 2021 року марсохід Perseverance та вертоліт Ingenuity відновили зв’язок із Землею, після чого дрон успішно здійснив пробну розкрутку гвинтів до 50 обертів на хвилину. Власне чотирнадцятий політ відбувся 24 жовтня і був «стрибком» на 5 м вгору, під час якого гвинти були розкручені до більш високих обертів, ніж зазвичай. Через 23 с дрон здійснив посадку за 2,75 м від точки старту. Таким чином, інженери підтвердили здатність вертольоту літати в умовах нижчої щільності атмосфери на Червоній планеті.

 

ЄКА представило багаторазовий космічний корабель Space Rider для проведення експериментів на низькій навколоземній орбіті

26 жовтня Європейське космічне агентство (ЄКА) повідомило про пропозицію можливості доставки корисного навантаження на низьку навколоземну орбіту у ході першого та майбутніх польотів багаторазового космічного корабля Space Rider. Заявки приймаються до 30 листопада. Перший політ корабля Space Rider планується у 2023 році. Запущений на ракеті Vega-C, корабель стане космічною лабораторією для проведення різноманітних експериментів на визначених орбітах. Наукові експерименти в умовах мікрогравітації для фармацевтики та біології є ключовими прикладами використання корабля Space Rider.

ЄКА оголосило, що приймає замовлення від приватних та державних клієнтів без обмежень стосовно громадянства. Корабель Space Rider розміром з два мінівени. Його модуль, що повертається на Землю, містить багатоцільовий вантажний відсік об’ємом 1200 літрів для розміщення до 600 кг корисного навантаження клієнта.

Після завершення місії на орбіті корабель Space Rider повернеться на Землю з корисним навантаженням, надійно поміщеним у вантажному відсіку. Після повернення в атмосферу Землі Space Rider приземлиться на території Європи. Розглядаються різні місця посадки: Куру у Французькій Гвіані, Санта-Марія на Азорському архіпелазі (Португалія), додаткові майданчики в Італії.

Корабель можна буде повторно використовувати після ремонту та обслуговування.

 

Космічне агентство Великої Британії уклало контракти на вивчення процесу зведення супутників з орбіти

26 жовтня Космічне агентство Великої Британії повідомило про укладання контрактів на проведення дослідження щодо видалення двох космічних апаратів з низької орбіти Землі до 2025 року. Дослідницькі групи на чолі зі швейцарським стартапом ClearSpace і японською компанією Astroscale отримали близько $ 1 млн на завершення техніко-економічних обґрунтувань місії до кінця березня 2022 року. У ході досліджень буде вивчено можливість виведення з орбіти двох недіючих супутників, які були побудовані без технології зведення з орбіти. Для зведення з орбіти учасники дослідження можуть вибрати будь-які два космічні апарати, які були відправлені в космос за ліцензією Великої Британії, що робить британський уряд відповідальним за потенційну можливість їх перетворення на космічне сміття.

Космічне сміття та орбітальна перевантаженість є одними з найбільших проблем, з якими стикається глобальний космічний сектор. За даними Космічного агентства Великої Британії, на сьогодні виявлено приблизно 900 000 частин сміття в космосі, починаючи від старих супутників і закінчуючи інструментами, скинутими астронавтами.

За оцінкою популярного блогера і астрофізика з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики Джонатана Макдауелла (Jonathan McDowell), наразі на низькій навколоземній орбіті налічується 14 недіючих космічних апаратів, які були або ліцензовані Великою Британією та належать британським організаціям, або зареєстровані Великою Британією в ООН. А саме:

  • X-3 Prospero та його ракета Waxwing, яка була запущена у 1971 році;
  • X-4 Miranda – у 1973 році;
  • UoSAT 3, 4, 5 і 12 – у 1990-х роках;
  • SNAP-1 (Surrey Nanosatelite Applications Platform) – у 2000 році;
  • UK-DMC (супутник моніторингу катастроф) – у 2003 році;
  • Topsat (Tactical Operational Satellite) – у 2005 році;
  • UKube-1 і TDS-1 (TechDemoSat-1) – у 2014 році;
  • UCLSat (супутник Лондонського університетського коледжу) – у 2017 році;
  • RemoveDebris – у 2018 році.
  •  

Із запуском ракети Kuaizhou-1A Китай встановив національний рекорд

Запустивши 27 жовтня комерційний супутник ДЗЗ Jilin-1 Gaofen 02F на твердопаливній ракеті Kuaizhou-1A, Китай встановив новий національний рекорд з кількості орбітальних запусків за календарний рік. Ця місія стала 40-м запуском на орбіту у 2021 році, перевищивши 39 запусків, здійснених Китаєм у 2018 та 2020 роках. Ця кількість не включає запуск для випробування гіперзвукового апарату, про яке нещодавно повідомило видання Financial Times. Сполучені Штати цього року виконали 39 орбітальних запусків, включаючи запуски компанії Rocket Lab з Нової Зеландії.

Головний космічний підрядник країни, China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC), здійснив 36 запусків. Також було здійснено чотири комерційні запуски, по два приватними компаніями Expace та iSpace, із твердопаливними ракетами Hyperbola-1. Обидва запуски ракети Hyperbola-1закінчилися невдачею. Контраст із 2015 роком, коли Китай здійснив 19 запусків (усі з використанням ракет CASC Long March) вражаючий.

Більшість запусків були пов’язані зі створенням космічної інфраструктури, яку вже створили основні світові космічні суб’єкти, такої як угруповання дистанційного зондування, навігації, позиціонування та зв’язку.

 

В Індій проведено випробувальний пуск МБР Agni V

27 жовтня о 19:50 за місцевим часом Командування стратегічних сил (SFC) Індії здійснило випробувальний пуск міжконтинентальної балістичної ракети Agni V, спроможної нести ядерний заряд. Дальність ураження МБР Agni V досягає більше 5 000 км. Ракета з бойовою частиною зі звичайним спорядженням була запущена з випробувального ракетного центру на острові Абдул Калам у напрямку Бенгальської затоки. Особливістю випробування стало його проведення у темний час доби. Політ ракети відстежувався телеметричними та радіолокаційними кораблями Організації оборонних досліджень і розробок (DRDO) Індії.

Ракета здійснила політ відповідно до встановлених параметрів і вразила ціль на максимальній дальності через 15-18 хвилин. Цей запуск став восьмим успішним випробуванням МБР, яка є основою сил стримування Індії.

 

Довідково: 28 червня Індійська Організація оборонних досліджень і розробок (DRDO) провела випробувальний пуск з полігону на острові Абдул Калам балістичної ракети Agni Prime з дальністю дії від 1 000 до 2 000 км.

 

Астронавти місії Crew-3 та стартові команди NASA проведуть генеральну репетицію перед запуском

У ніч на 30 жовтня екіпаж місії Crew-3 – астронавти NASA Раджа Чарі (Raja Chari), Том Маршберн (Tom Marshburn) і Кайла Баррон (Kayla Barron), а також астронавт ЄКА Маттіас Маурер (Matthias Maurer) – візьмуть участь у генеральній репетиції в Космічному центрі Кеннеді у Флориді в рамках підготовки до майбутнього запуску місії. Репетиція розпочнеться з того, що команди запуску допоможуть астронавтам Crew-3 одягнути їх скафандри SpaceX – так само, як і в день запуску. Далі екіпаж на автомобілях Tesla Model X відбуде до стартового комплексу 39A.

Ракета SpaceX Falcon 9 і космічний корабель Crew Dragon, які доставлять екіпаж на МКС, прибули на стартовий майданчик і були підняті у вертикальне положення для запуску 27 жовтня. Після прибуття на стартовий майданчик командир корабля Чарі, пілот Маршберн та спеціалісти місії Баррон і Маурер піднімуться на ліфті до входу в космічний корабель Crew Dragon.

На своїх штатних місцях екіпаж перевірить системи зв’язку перед закриттям люка космічного корабля. Репетиція завершиться перевіркою заправки ракети Falcon 9 паливом, що зазвичай відбувається приблизно за 45 хвилин до старту. Третій пілотований політ за програмою Commercial Crew Program Crew-3 планується здійснити о 2:21 UTC 31 жовтня.

 

Планується проведення спільних навчань США та Південної Кореї з моніторингу космічної обстановки

Спільні навчання Космічних сил США та ВПС Республіки Корея (РК) будуть зосереджені на розширенні можливостей обох сторін з моніторингу космічної обстановки (space situational awareness, SSA).

27 серпня на базі ВПС США Петерсон в Колорадо-Спрінгс, штат Колорадо, було підписано угоду про проведення спільних навчань Космічних сил США та ВПС РК. Угоду підписали начальник космічних операції, генерал Космічних сил США Джон В. Реймонд та начальник штабу ВПС РК генерал Парк Ін-хо (Park In-ho).

«Що нам терміново потрібно, це «очі», щоб дивитися на те, що відбувається в космосі», – сказав 20 жовтня начальник Центру космічних операцій ВПС РК полковник Пак Кі-Те (Park Ki-tae) під час семінару з військової техніки, що відбувся в рамках Міжнародної аерокосмічної та оборонної виставки у Сеулі. Центр космічних операцій ВПС РК, що розпочав роботу минулого місяця, відповідає за формування стратегії нарощування космічної потужності корейських ВПС.

«Одним з основних завдань, яких ми хочемо вирішити завдяки співпраці з Космічними силами США, є покращення наших можливостей виявляти небезпечні об’єкти в космосі та уникати зіткнень у разі, коли вони наближаються до наших супутників», – сказав полковник Пак. За його словами, покращені можливості також дозволять ВПС РК своєчасно видавати попередження на випадок падіння об’єктів з космосу на Землю.

Зі свого боку, додав він, ВПС РК будують власну інфраструктуру SSA, включаючи електронно-оптичну систему супутникового спостереження, систему прогнозу і попередження космічної погоди та розвідувальні супутники, з метою досягти повної працездатності цих систем до середини 2020-х років. Відповідно до цього, Адміністрація оборонних програмних закупівель Південної Кореї (Defense Acquisition Program Administration, DAPA) нещодавно уклала контракт вартістю $ 13,9 млн з компанією Satrec Initiative на розробку системи прогнозу космічної погоди. Ця система допоможе запобігти збоїв у роботі супутників, висотних БПЛА та систем керованої зброї через порушення в сигналах GPS, що можуть бути викликані змінами космічної погоди.

Полковник Пак розповів, що ВПС РК покращили свої можливості SSA з 2017 року завдяки спільним проектам з Корейським інститутом аерокосмічних досліджень та Корейським інститутом астрономії та космічних наук.

 

Компанії OneWeb і NEOM створюють спільне підприємство

26 жовтня компанія OneWeb, яка надає послуги супутникового широкосмугового зв’язку, і компанія NEOM Tech & Digital Holding Company, яку було створено за підтримки суверенного фонду Саудівської Аравії в рамках програми розвитку сучасного міста і туристичного напрямку в північно-західному регіоні країни, підписали угоду вартістю $ 200 млн про створення спільного підприємства з ексклюзивними правами на розподіл потужностей мережі в цільових регіонах Близького Сходу.

Партнерство з OneWeb є частиною стратегії компанії NEOM щодо забезпечення доступу споживачів до десятків терабайт масштабованої ємності до 2030 року, що допоможе їй залучити міські та сільські бізнес-структури і громади в регіоні. На додаток до супутників OneWeb на низькій навколоземній орбіті, стратегія передбачає прокладання підводних і наземних комунікаційних кабелів, будівництво веж стільникового зв’язку 5G і оптоволоконних мереж.

Згідно з контрактом, компанія NEOM протягом 7 років витратить $ 170 млн на закупівлю супутникової потужності у компанії OneWeb. Холдингова компанія також інвестує $ 30 млн у спільне підприємство з компанією OneWeb, яке буде перепродавати потужності в Саудівській Аравії, на Близькому Сході та в сусідніх країнах Східної Африки.

Оскільки на сьогодні розгорнуто більше половини угруповання з 648 супутників, OneWeb планує вже цього року запустити комерційні послуги у верхній частині Північної півкулі, а в 2022 році – глобальні послуги. Однак OneWeb очікує, що контракт з NEOM на ексклюзивне розповсюдження своїх послуг у цільових регіонах почнеться у 2023 році після завершення будівництва наземної станції в Неомі.

На сьогодні компанія OneWeb є єдиним ліцензованим у Саудівській Аравії супутниковим оператором. В компанії заявили, що її спільне підприємство з NEOM базується на угоді, яку вона підписала з Міністерством комунікацій та інформаційних технологій Саудівської Аравії (MCIT) ще в 2017 році, коли було досягнуто домовленості співпрацювати над рішеннями для розширення можливостей підключення більшої кількості абонентів по всій країні.

NEOM допоможе випробовувати та розробляти супутникові рішення для кібербезпеки в рамках спільного підприємства, оголошеного 26 жовтня, на додаток до можливостей позиціонування та навігації, які OneWeb вивчає для уряду Великої Британії. Британський уряд є інвестором компанії OneWeb, і компанія заявила, що партнерство з NEON також зміцнює зв’язки між Саудівською Аравією та Великою Британією.

 

MBRSC та Airbus співпрацюватимуть у рамках Emirates Lunar Mission

Наступного року місяцехід, оснащений штучним інтелектом, під назвою «Рашид» (Rashid), буде відправлений на Місяць за допомогою місячного посадкового модуля Lunar Lander компанії iSpace. 28 жовтня еміратський Космічний центр Мохаммеда бін Рашида (MBRSC) підписав Меморандум про взаєморозуміння (MoU) з компанією Airbus Defense and Space про співпрацю в рамках Emirates Lunar Mission у сфері випробувань матеріалів на поверхні Місяця під час проведення експериментів з демонстрації адгезії матеріалів (material adhesive demonstration (MAD) experiment).

Меморандум про взаєморозуміння підписали Салем АльМаррі (Salem AlMarri), заступник генерального директора MBRSC, та Андреас Ліндентал (Andreas Lindenthal), керівник відділу бізнес-операцій та продуктів компанії Airbus Space Systems на полях Міжнародного конгресу астронавтики, що проходить у Дубаї.

У Меморандумі про взаєморозуміння також детально описано інші обсяги спільної роботи, включаючи вивчення можливостей реалізації результатів демонстрації наскрізного використання ресурсів (end-to-end In-Situ Resource Utilisation (ISRU) demonstration), що буде проводитися з урахуванням ключових можливостей один одного для операцій на поверхні Місяця, зокрема мобільності, робототехніки та обробки реголіту.

Юсуф Хамад Аль-Шайбані (Yousuf Hamad AlShaibani), генеральний директор MBRSC, сказав: «Ми раді співпрацювати з Airbus Defence and Space в рамках Emirates Lunar Mission. Сьогоднішня угода підкреслює спільну волю як MBRSC, так і Airbus розвивати нашу співпрацю та об’єднати зусилля в прагненні дізнатися більше про місячну поверхню. Ми сподіваємося на продовження співпраці над проєктами в космосі та використанні космічних ресурсів у майбутньому».

Жан-Марк Наср (Jean-Marc Nasr), керівник відділу космічних систем компанії Airbus, додав: «ОАЕ досягли великих успіхів у сфері космосу, запустивши на Марс зонд Hope («Надія»), а також відправивши першого астронавта на Міжнародну космічну станцію. ОАЕ подають глобальний приклад і стали джерелом натхнення для молоді у всьому світі. Оскільки країна приступає до реалізації своїх наступних амбітних космічних проєктів, ми маємо честь підписати цей Меморандум про взаєморозуміння з MBRSC, що є стратегічним кроком для збільшення нашого внеску у підтримку уряду в досягненні його мети стати визнаною та провідною країною в сфері освоєння космосу».

 

UNOOSA та Airbus вибрали африканську команду для безкоштовного розміщення корисного навантаження на МКС

За повідомленням Інформаційної служби ООН від 27 жовтня, Управління ООН у справах космічного простору (UNOOSA) і компанія Airbus Defence and Space обрали переможця конкурсу на використання можливості безкоштовної однорічної місії на борту Міжнародної космічної станції (МКС). Обладнання місії з моніторингу клімату, що підтримує цілі сталого розвитку ООН, буде встановлено на зовнішній платформі для розміщення корисного навантаження Bartolomeo компанії Airbus, яка є конструктивною складовою МКС.

Команда-переможець «ClimCam» включає фахівців різних галузей і символізує силу міжнародного співробітництва, об’єднуючи дослідників з трьох установ: Єгипетського космічного агентства, Кенійського космічного агентства та Національної космічної програми Уганди, створеної під егідою Міністерства науки, технологій та інновацій Уганди.

Директор UNOOSA Сімонетта Ді Піппо (Simonetta Di Pippo) сказала: «Разом з Airbus і завдяки винахідливості відібраних блискучих дослідників ми робимо можливим, щоб цей модуль, виготовлений в Африці, зміг полетіти в космос на борту МКС. Цей проєкт дозволить країнам Східної Африки отримати цінні знання для вирішення нагальних проблем, таких як посухи та повені, а також для підвищення стійкості сільськогосподарського сектору регіону, що потенційно може врятувати багато життів і допомогти побудувати краще майбутнє. Це також буде важливим натхненням для талантів в Африці, які будуть працювати в космічному секторі. Ми надзвичайно пишаємося тим, що зіграли свою роль у тому, щоб це відбулось, і ми з нетерпінням чекаємо, коли проєкт запуститься».

«Ми дуже раді вітати цю команду, яку підтримує UNOOSA, з їхньою африканською кліматичною місією в якості пасажира на платформі Bartolomeo», – сказав Стефан Весваль (Stéphane Vesval), старший віце-президент компанії Airbus Defence and Space. «Звичайно, ми пропонуємо їм наші комплексні послуги місії Bartolomeo, а це означає, що наші власні досвідчені космічні експерти подбають про всі аспекти цієї космічної місії – підготовчі формальності, запуск та встановлення обладнання, експлуатацію та передачу даних. Таким чином, команда може повністю зосередитися на розробці та використанні свого корисного навантаження для моніторингу навколишнього середовища, не турбуючись ні про що інше. Це одна з основних переваг платформи Bartolomeo – ми робимо доступ до космосу простішим, ніж будь-коли раніше».

«Ми дуже щасливі, що отримали цю можливість у такому змаганні світового рівня. Команда дуже вдячна UNOOSA та Airbus за цю можливість», – сказав Айман Ахмед (Ayman Ahmed), керівник групи Єгипетського космічного агентства та координатор проєкту «ClimCam». «Звичайно, ми розуміємо проблеми нашого регіону. Зміна клімату має зростаючий вплив на Африку, найбільше впливаючи на найуразливіші верстви населення через відсутність продовольчої безпеки та навантаження на водні ресурси. Наявність системи візуалізації на МКС дозволить нам відстежувати та бачити вплив на наші країни. Розробка такого пристрою для роботи на борту МКС є складним завданням, але за підтримки наших партнерів ми зможемо досягти цієї мети. Конкуренція була жорсткою, але отримання цієї можливості – це лише початок для нашої команди дізнатися більше та придбати великий досвід у сфері космічних технологій та їх застосування».

Це є прикладом, коли ООН вперше обрала переможця конкурсу за можливість отримати доступ до космосу в партнерстві з компанією приватного сектора.

 

Перший супутник місячного угруповання полетить на орбіту Місяця у 2023 році

Європейські компанії Plus Ultra Space Outpost (Plus Ultra) і Rocket Factory Augsburg AG (RFA) підписали угоду про запуск демонстраційної місії на Місяць.

Компанія RFA запустить демонстраційну місію компанії Plus Ultra до кінця 2023 року на своїй ракеті RFA ONE. Перший супутник Plus Ultra буде виведений на геосинхронну перехідну орбіту (GTO), звідки він, використовуючи власний двигун, досягне місячної орбіти і стане першим супутником навколомісячного угруповання Plus Ultra «Гармонія». Супутник також стане першим приватним орбітальним апаратом з електричним двигуном, який досягне орбіти Місяця та обертатиметься навколо нього.

Супутник вийде на робочу орбіту в 2024 році, забезпечуючи цілодобовий високошвидкісний широкосмуговий зв’язок зі швидкістю до 100 Мбіт/с між Місяцем, включаючи навколомісячну орбіту, і будь-якою точкою на Землі.

 

ОАЕ вивчають варіанти майбутніх пілотованих космічних польотів

Космічний центр, що відповідає за програму пілотованих польотів в космос ОАЕ, розглядає варіанти польотів у космос для своїх астронавтів.

ОАЕ наразі має чотирьох астронавтів, відібраних з більш ніж 4300 претендентів. Лише один з них, Хаззаа Аль-Мансурі (Hazzaa AlMansoori), вже був у космосі, він провів тиждень на Міжнародній космічній станції після запуску місії «Союз» у вересні 2019 року.

На той час політ на кораблі «Союз» був єдиним варіантом для польоту астронавта ОАЕ, розповів заступник генерального директора Космічного центру Мохаммеда бін Рашида (MBRSC) Салем АльМаррі (Salem AlMarri) в інтерв’ю 28 жовтня під час 72-го Міжнародного конгресу астронавтики. Поява комерційних космічних кораблів, таких як Crew Dragon компанії SpaceX, створює нові можливості.

За його словами, Центр веде переговори з NASA і «Роскосмосом» щодо можливостей польотів, а також розглядає варіанти комерційних рейсів. «Ви можете поглянути на Inspiration4 як приклад», — сказав він, маючи на увазі триденний політ корабля Crew Dragon з чотирма людьми на борту у вересні, який не стикувався з МКС. «Ще є короткотривалі комерційні місії на МКС, таки як Axiom Space, а також є потенційна співпраця з урядами у пошуку різних можливостей».

 

Індонезія замовила Thales Alenia космічний супутник для заміни втраченого Nusantara-2

Індонезія замовила у Thales Alenia Space супутник зв’язку з високою пропускною спроможністю для виведення на орбіту у 2024 році, щоб заповнити пробіл, що виник внаслідок минулорічної втрати супутника Nusantara-2 (Palapa-N1) через невдалий запуск китайської ракети Long March 3B 9 квітня 2020 р. Супутник, який отримав назву HTS 113BT, буде експлуатуватися на геостаціонарній орбіті компанією Telkomsat, дочірньою компанією індонезійського державного телекомунікаційного оператора Telkom.

Створений на платформі Spacebus 4000B2 компанії Thales Alenia Space, супутник HTS 113BT буде важити близько 4 000 кг на момент запуску, і забезпечить пропускну здатність понад 32 (Гбіт/с) у C- та Ku-діапазонах. Супутник буде запущений з метою покращення зв’язку між тисячами островів індонезійського архіпелагу.

«Супутник [HTS 113BT] допоможе зміцнити пропускну здатність, якість та можливості цифрового підключення в Індонезії, особливо в областях, які ще не охоплені та не мають наземних мереж», – заявив президент Telkomsat Енді Фітрі Ерліанто.

Попередній супутник Telkom-3S, побудований Thales Alenia Space для Telkomsat, також був заснований на платформі Spacebus 4000B2 і був запущений у 2017 році.

 

Росія планує встановити засоби контролю космічного простору в окупованому Криму

Новий лазерно-оптичний комплекс контролю космічного простору ЗС РФ буде розташований в окупованому Криму в 2022 році. Про це повідомив головний конструктор військової корпорації «Вимпел» Віталій Горючкін виданню «Кримінформ».

«У Криму завершуються роботи з монтажу оптико-електронного комплексу і планується, що з наступного року він вже заступить на чергування. У найближчій перспективі там же планується розгорнути нову оптико-електронну станцію з більшим телескопом», — заявив Горючкін. Аналогічний комплекс вже поставлений на бойове чергування на території Алтайського краю. У заяві Міноборони РФ від 4 жовтня 2021 року говориться про те, що 12 таких комплексів планується розгорнути на всій території РФ до 2025 року.

«У межах реалізації програми вдосконалення і розвитку російської системи контролю космічного простору космічні війська продовжують роботу зі створення спеціалізованих наземних засобів контролю космічного простору нового покоління», — йдеться в заяві Міноборони РФ.

Лазерно-оптичні комплекси призначені для розпізнавання космічних об’єктів, використовуючи різні методи виявлення і розпізнавання. За словами російського військового експерта Олексія Леонкова, такого роду системи дуже важливі для організації повітряно-космічної оборони.

«Космічні об’єкти США, які будуть виводитися на орбіту під виглядом цивільних супутників, насправді можуть виявитися військовими. Нові засоби контролю дозволять проводити моніторинг за космічним простором, визначати, що за об’єкт знаходиться на орбіті: являє він собою загрозу чи ні», — розповів експерт.

 

Космічні агентства Японії, Канади та Німеччини підписали Лист про наміри щодо створення глобальної мережі обміну людськими ресурсами

26 жовтня Хіроші Ямакава (Hiroshi Yamakawa), президент Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA), Ліза Кемпбелл (Lisa Campbell), президент Канадського космічного агентства (CSA), і Анке Кайссер-Пізалла (Anke Kaysser-Pyzalla), голова виконавчої ради Німецького аерокосмічного центру (DLR), підписали Лист про наміри (Letter of Intent, LoI) щодо створення глобальної мережі обміну людськими ресурсами в рамках космічних організацій під назвою «Міжнародний форум управління людськими ресурсами космічних організацій» (International Forum for Space Organisations Human Resources Management) з офіційною абревіатурою INFOHRM.

Завдяки стрімкому технологічному розвитку, світові соціально-економічні системи стають ближчими та більш пов’язаними між собою. У цю епоху нестабільності, невизначеності, складності та двозначності космічні агентства стикаються з необхідністю вирішувати нові завдання майбутнього, і космічні технології не є винятком.

У зв’язку з цими труднощами в прогнозуванні майбутнього три космічні агентства почали бачити переваги обміну знаннями та досвідом в управлінні організаціями. Ця угода про створення форуму для обміну інформацією допоможе агентствам підготуватися до майбутнього на основі тривалої спільної історії успішного технічного співробітництва та взаємної довіри.

Метою цього LoI є створення між агентствами-підписантами міжнародного форуму для обміну інформацією та передовим досвідом з питань управління персоналом (HR) та адміністрування.

Очікується, що цей документ поглибить обмін інформацією між керівниками та менеджерами відповідних відділів кадрових ресурсів та управління персоналом. Він спрямований на вирішення проблем, пов’язаних з кадровою політикою, процесами управління людськими ресурсами та адмініструванням, а також об’єднує агентства у прагненні визначити спільні інтереси у пошуку рішень для підготовки до майбутніх реалій у сфері розвитку людських ресурсів для космосу. Крім того, співробітництво між космічними агентствами щодо управління, обміну практичними знаннями або управління знаннями є безпрецедентним і є новим типом угоди, що відповідає ері інновацій у космічному секторі.

Очікується, що в майбутньому до INFOHRM приєднаються і космічні агентства інших країн.

 

Космічні агентства Японії та Туреччини підписали Меморандум про співробітництво

27 жовтня на 72-му Міжнародному конгресі астронавтики 2021 року, що проходив у Дубаї (ОАЕ), президент Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Хіроши Ямакава (Hiroshi Yamakawa) і президент Турецького космічного агентства (TUA) Сердар Хусейн Їлдирим (Serdar Huseyin Yildirim) підписали Меморандум про співробітництво у сфері космічної діяльності в мирних цілях.

Згідно з підписаним Меморандумом передбачається в рамках існуючого співробітництва між Туреччиною та Японією продовжити:

– експерименти та запуски супутників, започатковані та успішно проведені на Міжнародній космічній станції у 2018 році;

– розвиток та застосування космічних технологій;

– спільне використання космічного середовища;

– спільну діяльність у розвитку космічної науки та освоєння космосу.

 

Ракета Falcon Heavy може запустити три місії в інтересах Космічних сил США у 2022 році

Дві місії Космічних сил США із запусків на ракетах Falcon Heavy, які були заплановані на 2021 рік, перенесені на наступний рік. На даний час прийнято рішення про третій запуск в інтересах національної безпеки США, який буде додано до переповненого графіку ракети Falcon Heavy на 2022 рік. USSF-67, секретна місія в інтересах національної безпеки з виведення на геостаціонарну орбіту, укладена з компанією SpaceX минулого року за контрактом вартістю $ 332 млн, «планується до запуску в середині-кінці 2022 року», – підтвердив 30 жовтня представник командування Космічних систем США. Місія буде виконуватися на ракеті Falcon Heavy.

Додавання третьої місії в інтересах національної безпеки для ракети Falcon Heavy робить досить напруженим план використання триступеневої ракети SpaceX, за допомогою якої також планується запустити в 2022 році комерційний широкосмуговий супутник Viasat-3 з супутником зв’язку Astranis у якості вторинного корисного навантаження, а також планетарну місію NASA Psyche. Місії Космічних сил USSF-44 і USSF-52 були заплановані на 2021 рік, але були відкладені через неготовність корисного навантаження. Дати запусків поки не оголошено, хоча Космічні сили заявили, що запуски відбудуться в 2022 році.

Місія USSF-44 стане першою місією ракети Falcon Heavy в інтересах національної безпеки з виведення на геостаціонарну орбіту. Єдиним відомим корисним навантаженням у місії USSF-44 є малий супутник TETRA-1 компанії Millennium Space Systems.

Космічні сили не розкривають корисне навантаження місій USSF-52 та USSF-67.

Найближчий запуск ракети Falcon Heavy стане першим з червня 2019 року, коли ракета вивела на орбіту два десятки малих супутників у рамках демонстраційної місії ВПС США під назвою STP-2. До STP-2 ракета Falcon Heavy запустила супутник зв’язку Arabsat-6A у квітні 2019 року і автомобіль Tesla Roadster Ілона Маска в лютому 2018 року.

 

Європейська ракета-носій Ariane 6 готується до свого дебюту у 2022 році

Європейське космічне агентство та компанія ArianeGroup проводять підготовку до першого запуску ракети Ariane 6 наступного року. Ракета Ariane 6 представляє наступне покоління ракет сімейства Ariane, яка має надати клієнтам доступ до космосу за меншими витратами. Попереду у ракети та стартової площадки ще велика програма випробувань, поточна цільова дата запуску – друга половина 2022 року.

Готова ракета Ariane 6 матиме 5,4 м в діаметрі та приблизно 60 м у висоту. На другому ступені буде встановлений обтічник діаметром 5,4 м для захисту корисного навантаження під час підйому через атмосферу. Передбачається використання двох видів обтічників: ракети Ariane 62 та 64 зможуть літати з 20-метровою версією, тоді як для Ariane 62 також буде доступний коротший 14-метровий обтічник.

Перший політ Ariane 6 відбудеться в конфігурації Ariane 62 з парою твердопаливних ракетних прискорювачів. Ця конфігурація зможе підняти корисне навантаження до 10 300 кг на низьку навколоземну орбіту (LEO) і до 5 000 кг на геостаціонарну перехідну орбіту (GTO), хоча у першому польоті ракети Ariane 6 не очікується, що вона буде нести функціональне корисне навантаження. Ракета у конфігурації Ariane 64 з чотирма прискорювачами зможе доставити 21 600 кг на LEO, приблизно 11 500 кг на GTO і близько 5 000 кг на геостаціонарну орбіту (GEO).

 

Китай реалізує програму морських космічних запусків

Використовуючи успішний досвід запуску ракети-носія Long March 11, у Китаї ведуться роботи з розширення можливостей морських космічних запусків.

29 жовтня у Китаї відбулась церемонія закладки нового корабля-бази для космічних запусків (системи морського старту).

Перший спеціалізований корабель для космічних запусків матиме довжину 162,5 м, ширину 40 м. Судно буде оснащене спеціалізованим обладнанням для посадки ступенів ракет.

Для морського старту удосконалюються існуючі та розробляються нові ракети-носії, завершення розробки і введення в експлуатацію яких планується у 2022 році.

Довідково: 15.09.2020 Китай успішно запустив на орбіту дев’ять супутників з борта спеціально обладнаного судна De Bo 3 з акваторії Жовтого моря. Управління запуском здійснювалося з корабля управління і контролю Bei Hai Jiu 101. Супутники, що відносяться до угруповання «Jilin-1 Gaofen 03-1», були запущені за допомогою ракети-носія «Long March-11» – першої китайської ракети-носія морського базування.

Оман запустить свій перший супутник у 2022 році

Султанат Оман планує до кінця 2022 року запустити на низьку навколоземну орбіту перший супутник країни. Супутник ДЗЗ формату CubeSat стане результатом співпраці між трьома компаніями: оманськими – TUATARA та ETCO, і польською – SatRevolution, яка співпрацює з Міністерством транспорту, комунікацій та інформаційних технологій Оману (MTCIT).

Угоду між цими компаніями було підписано на 72-му Міжнародному конгресі астронавтики, який проходив в Дубаї, у присутності Сауда Аль Шоайлі (Saoud Al Shoaili), керівника Національної космічної програми в рамках Оманського MTCIT, та Гжегожа Ворхни (Grzegorz Worchna), президента Польського космічного агентства.

Окрім запуску супутника, п’ятирічне співробітництво між залученими сторонами включатиме розробку та виготовлення повної інфраструктури прийому та передачі супутникових зображень. Проєкт буде виконуватися поетапно, включаючи кілька важливих елементів, а саме: проєктування, виготовлення та розробка програмного забезпечення, що дозволить компанії ETCO (International Emerging Technology Company) експлуатувати перший національний CubeSat в Омані; будівництво компаніями TUATARA та SatRevolution наземної станції, що забезпечить зв’язок, управління та передачу даних із запущеним CubeSat; а також навчання персоналу та ознайомлення з передовим досвідом NASA, який отримує компанія SatRevolution в рамках співпраці з компаніями Virgin Orbit і SpaceX для доставки своїх супутників у космос.

Реалізація проєкту сприятиме технологічному розвитку та економічному зростанню Султанату Оман. Супутникові знімки будуть використовуватися для моніторингу сільського господарства, відновлюваної енергетики, видобутку корисних копалин та нафти, прогнозування погоди, моніторингу кордонів та забезпечення національної безпеки країни.

Запуск першого супутника Оману надасть можливість студентам інженерних спеціальностей, дослідникам університетів і засновникам нових компаній отримати знання, практичний досвід і порівняльні переваги для прискорення розвитку космічної індустрії в Султанаті.

 

Військово-космічна програма Ірану набирає обертів

27 жовтня Інститут стратегії і політики Newlines (Newlines Institute for Strategy and Policy) опублікував статтю «Військово-космічна програма Ірану набирає обертів» (Iran’s Military Space Program Picks up Speed).

У статті йдеться, що нещодавно зроблені супутникові знімки компанії Maxar Technologies показують зусилля Ірану щодо виробництва більших та якісніших ракет, які через їх подвійне призначення могли б наблизити іранський Корпус вартових Ісламської революції (Islamic Revolutionary Guard Corps) до створення міжконтинентальних балістичних ракет.

Супутникові знімки показують, що протягом 2021 року Іранський Корпус вартових ісламської революції (КВІР) розширював об’єкти у комплексі Шахруд (Shahrud), який є центральним у військово-космічній програмі Ірану. Проведені заходи говорять про те, що зусилля КВІР з розробки твердопаливних ракет великого діаметру набирають обертів. Оскільки такі ракети можуть бути використані як для космічних запусків, так і у якості засобів ураження, розробки, що на даний час ведуться, можуть незабаром наблизити КВІР до створення міжконтинентальної балістичної ракети (МБР).

 

Перший комітет Генеральної Асамблеї ООН ухвалив пропозицію Великобританії та США щодо створення групи з правил в космосі

Перший комітет ООН, відповідальний за міжнародну безпеку, 1 листопада ухвалив створення нової робочої групи з розробки правил ведення військової діяльності в космосі і, можливо, навіть заклав основу для нового договору. Проведене голосування, хоча і є незначним кроком, є ознакою зростаючої політичної згоди відносно того, що для зменшення ризику виникнення конфлікту через використання новітніх технологій у військово-космічній сфері необхідні дії, а не лише політичні висловлювання.

План створення робочої групи відкритого складу (Open-Ended Working Group, OEWG), яка збиратиметься двічі в 2022 і 2023 роках і працюватиме на основі консенсусу, був висунутий Великобританією спільно з низкою західних країн, включаючи Сполучені Штати. План створення групи OEWG на голосуванні Першого комітету отримав 163 голоси «за», 8 голосів «проти» та дев’ять тих, що утримались.

Зокрема, «проти» проголосувала Росія, яка вважає, що «залишаються серйозні питання до мандату запропонованої робочої групи, який лише опосередковано пов’язаний із завданням запобігання гонці озброєнь у космічному просторі». Щоб план OEWG став реальністю, Генеральна Асамблея ООН у повному складі має затвердити його під час своєї сесії в грудні, але враховуючи голосування Першого комітету, позитивне рішення значною мірою передбачувано.

 

Запуск спільної місії NASA та SpaceX Crew-3, що планувався 3 листопада, знов перенесено

NASA відкладає запуск місії Crew-3 через незначну медичну проблему з одним із членів екіпажу. Проблема не потребує невідкладної медичної допомоги і не пов’язана з COVID-19. Запуск до Міжнародної космічної станції був запланований 3 листопада.

Агентство докладає всіх зусиль, щоб захистити здоров’я екіпажу перед запуском. Астронавти Crew-3 залишаться на карантині у Космічному центрі ім. Кеннеді у Флориді під час підготовки до запуску. Наземні команди продовжуватимуть стежити за станом здоров’я екіпажу, оцінюючи потенційні можливості запуску наприкінці тижня. Найближча можлива дата запуску – 6 листопада. Космічний корабель Crew Dragon і ракета Falcon 9 компанії SpaceX знаходяться в хорошому стані і залишаться на стартовому комплексі 39A у Космічному центрі ім. Кеннеді.

 

Спеціалісти ЄКА планують провести серію тестових сеансів зв’язку з китайським марсоходом Zhurong

Автоматична міжпланетна станція Європейського космічного агентства (ЄКА) Mars Express проведе серію тестових сеанісв зв’язку з китайським марсоходом Zhurong у листопаді цього року, під час яких спробує перехопити сигнал з китайського самохідного апарату та передати його на Землю, повідомляється на сайті ЄКА.

Мета тестів – перевірити можливість альтернативної передачі інформації, якщо зв’язок між марсоходом і орбітальним зондом буде втрачено. «Mars Express проведе п’ять сеансів зв’язку, в ході яких спробує перехопити дані, що надсилаються марсоходом, а потім передати ці дані до Центру управління космічними польотами в Дармштадті», – йдеться в повідомленні ЄКА.

Це буде шанс для команди Mars Express протестувати резервний метод зв’язку з марсіанськими посадковими модулями, розроблений понад десять років тому, але ніколи раніше не випробуваний наживо на орбіті Марса. Усі отримані дані ЄКА передасть китайській команді марсоходу Zhurong для аналізу.

 

Британські експерти оцінили китайську систему космічного озброєння

Повідомлення про випробування Китаєм нової ракетної системи, відомої як система фракційного орбітального бомбардування (Fractional Orbital Bombardment System, FOBS), викликали занепокоєння щодо розвитку військового потенціалу держави з ядерною зброєю та наслідків цього для Сполучених Штатів.

Під час випробувань, проведених у липні та серпні, ракета була запущена на навколоземну орбіту, потім знову увійшла в атмосферу і випустила маневрений ударний блок, який рухався на гіперзвуковій швидкості. Такі ракетні системи великої дальності можуть нести ядерні або неядерні боєголовки. Не маючи офіційних пояснень від китайського уряду, деякі американські коментатори поспішили припустити найгірше – нову здатність Китаю бомбардувати Сполучені Штати з космосу ядерною зброєю.

1 листопада експерти британського Університету Лестера (University of Leicester) доктор Бледдін Боуен (Dr. Bleddyn Bowen) і доктор Камерон Хантер (Dr. Cameron Hunter) представили аналітичний огляд, у якому оцінили технічні і політичні наслідки цієї нової системи, а також чи виправдані ці побоювання.

Автори стверджують, що малоймовірно, що Китай розробив та використав нові технології: система не змінює баланс сил на орбіті Землі і не відкриває нову фазу вразливості Америки перед китайською зброєю.

Проте випробування цієї технології посилило існуючі тенденції зростання страху та недовіри до Китаю в Сполучених Штатах.

Автори стверджують, що політики та експерти не повинні ставитися до прототипів зброї або до подібних льотних випробувань як до масового розгортання нових систем озброєння. Багато військових технологій розроблено та випробувано, але лише деякі з них приймаються на озброєння та змінюють баланс сил. Автори закликають стримано реагувати та дають ряд рекомендацій для політиків, зокрема:

  1. Сполучені Штати та інші країни не повинні поспішати реагувати на розвиток непродуманих збройних технологій.
  2. Потрібен розширений діалог щодо безпеки космічного простору в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.
  3. Державам світу слід посилити міжнародні угоди з безпеки космічного простору, такі як Конвенція ООН про реєстрацію об’єктів, запущених у космічний простір, з метою впровадження прозорого режиму управління космічним рухом і забезпечення регулярного обміну даними про ситуаційну обізнаність між державами та приватними компаніями.

 

 

Компанія Northrop Grumman вибирає компанію Mynaric як «стратегічного постачальника» космічного лазерного зв’язку

1 листопада німецька компанія Mynaric, виробник обладнання для лазерного зв’язку, оголосила, що її було обрано стратегічним постачальником для компанії Northrop Grumman. Партнерство з провідним підрядником Пентагону Northrop Grumman є важливим для Mynaric, яка здійснює кроки для просування на ринку США, зокрема в державному та оборонному секторах.

«Уряд США є рушійною силою для розгортання можливостей лазерного зв’язку в космосі», – заявив генеральний директор компанії Mynaric Бюлент Алтан (Bulent Altan).

У компанії заявили, що угода надає Northrop Grumman «гарантований і привілейований доступ» до продуктів і послуг Mynaric, і розраховують, що протягом п’яти років компанія Northrop Grumman придбає обладнання на суму мінімум $ 35 млн.

Northrop Grumman обрала Mynaric у процесі конкурсних торгів. Компанія Mynaric заявила, що подала заявки на низку державних космічних програм компанії Northrop Grumman «загальною вартістю в десятки мільйонів».

В компанії Mynaric повідомили, що початком «нових відносин» з Northrop Grumman стане придбання оптичних комунікаційних терміналів CONDOR Mk3 для супутників, які забезпечують швидкість передачі даних від 100 мегабіт на секунду до 100 гігабіт на секунду.

Згідно з угодою, Mynaric і Northrop Grumman будуть спільно розробляти та пропонувати лазерні комунікаційні рішення для урядових космічних програм США. «Mynaric буде ексклюзивно розробляти та продавати компанії Northrop Grumman індивідуальні продукти для цього конкретного сегменту ринку».

Компанія Mynaric виробляє лазерні комунікаційні термінали для повітряних, космічних, наземних, морських і підводних платформ, але «на найближчу перспективу акцент робиться на космічній продукції для потреб і місій уряду США», – повідомили в компанії.

 

Компанія Amazon планує запустити перші супутники для Project Kuiper у 2022 році

Компанія Amazon Джеффа Безоса продовжує розробляти Project Kuiper, мегаугруповання телекомунікаційних супутників на низькій навколоземній орбіті – прямого конкурента проєкту Starlink компанії SpaceX Ілона Маска. 1 листопада компанія подала до Федеральної комісії з зв’язку США (FCC) заявку на експериментальну ліцензію на запуск, розгортання та експлуатацію двох прототипів супутників: KuiperSat-1 та KuiperSat-2. Вони дозволять протестувати технології, які будуть використовуватися в остаточних версіях супутників, а також допоможуть перевірити всі операції запуску та керування польотом, які використовуватимуться під час розгортання угруповання.

KuiperSat-1 і KuiperSat-2 будуть мати велику частину технологій і підсистем, які увійдуть до серійної версії супутників, включаючи фазовані антенні решітки, параболічні антени, рушійні системи, а також обладнання для зв’язку. Компанія проведе експериментальні випробування із використанням прототипу клієнтського терміналу. Базові станції компанії будуть розміщені в Техасі, Південній Америці та Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Кожен індивідуальний тест займе не більше шести хвилин, і кожен KuiperSat матиме п’ять або менше активних вікон для тестування контактів на день.

Компанія окремо зауважує, що супутники можуть бути зведені з орбіти після завершення їхньої місії, яка, як очікується, триватиме менше двох років. Компанія Amazon також вживає заходів, щоб уникнути та знизити ризик їх зіткнення з космічним сміттям та іншими супутниками. Розробники Project Kuiper працюють з астрономами та іншими спеціалістами над питанням зменшення помітності супутників під час їх прольотів. Наприклад, один із двох прототипів супутників матиме «сонцезахисний козирок», команди порівняють альбедо супутника з ним і без нього, щоб з’ясувати, наскільки сильно він впливає на помітність прольотів космічних апаратів із поверхні Землі.

Демо-супутники планують запустити на ракеті RS1 компанії-стартапу ABL Space Systems у четвертому кварталі 2022 року з бази Космічних сил США у Флориді. Project Kuiper підписали угоду з ABL одразу на «кілька запусків».

На даний момент ракета RS1 ще розробляється. Компанія ABL, як і раніше, має намір провести її перший запуск до кінця цього року. Напередодні вона закрила черговий раунд фінансування, залучивши $ 200 млн інвестицій. Передбачається, що RS1 зможе виводити на низьку навколоземну орбіту близько 1 тони корисного навантаження і забезпечить необхідну вантажопідйомність та економічну ефективність для перших місій Project Kuiper.

 

Польська консалтингова компанія проаналізувала пересування російських військ у жовтні

31 жовтня польська приватна консалтингова компанія Rochan Consulting, що спеціалізується на аналізі збройних конфліктів, світових ринків озброєнь, національній безпеці, розвідці з відкритих джерел тощо, представила аналіз пересування російських сухопутних військ протягом жовтня, зроблений на основі космічних знімків Sentinel-1.

Компанія звертає увагу на те, що останнім часом зросла кількість повідомлень про нарощування російських збройних сил поблизу України.

На підставі проведеного аналізу експерти роблять висновок, що виявлені переміщення не пов’язані з Україною і вторгнення в Україну на даний час оцінюється малоймовірним. Однак ситуація заслуговує на пильність. Зокрема, відмічається, що ще в березні цього року на полігон «Погоново» (Воронізька обл., РФ) були передислоковані підрозділи російської 41 армії (ППД – Новосибірськ). Хоча полігон «Погоново» числився залученим до спільних російсько-білоруських навчань «Запад-2021» (проводились 10-16 вересня), руху військ на ньому виявлено не було. Лише в середині жовтня відмічене пересування військ у «Погоново». У той же час виявлено, що нові частини почали прибувати до полігону поблизу м.Єльня (Смоленська обл., РФ). Не виключається, що війська з Погонова перемістилися до Єльні.

Експерти компанії Rochan Consulting звертають увагу на те, що між містами Псков і Смоленськ на території протягом 500 км відсутні російські сухопутні війська. Враховуючи це, вони припускають, що пересування військ у західній частині Росії пов’язане зі створенням нового формування армійського рівня, на яке буде покладено завдання забезпечення «латвійського флангу» і, таким чином, прикриття Москви з західного напрямку. Нове угруповання також може бути використано для посилення білоруських силових структур.

 

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Yaogan 32»

03 листопада 2021 року о 07:43 (UTC) з Космічного центру Цзюцюань, Китай, було здійснено запуск ракети-носія «Long March 2C/YZ-1S» з двома КА ДЗЗ  «Yaogan 32». «Yaogan» – це китайське угрупування розвідувальних КА. За повідомленнями китайських ЗМІ, супутники використовуються для наукових експериментів, зйомки землі, оцінки врожайності та моніторингу стихійних лих.

Два супутника, що запускаються в рамках місії «Yaogan-32-02», будуть в першу чергу використовуватися для відстеження та спостереження за рибальськими суднами. Однак супутники, ймовірно, також використовуються в розвідувальних цілях.

Перебуваючи в одному угрупованні, не всі супутники Yaogan використовують одне і те ж обладнання. Деякі супутники Yaogan оснащені радаром з синтезованою апертурою (SAR). SAR використовує рух радара для створення 2D-зображення або 3D-реконструкції з більш високою роздільною здатністю. Невідомо, чи будуть супутники Yaogan-32-02 використовувати SAR або іншу засекречену технологію.

 

Європа оголошує про створення нового супутникового угруповання для відстеження антропогенних викидів парникових газів

Нова місія, оголошена Європейським космічним агентством (ЄКА) і програмою Європейського Союзу з моніторингу Землі Copernicus під час Конференції ООН зі зміни клімату COP26 у Глазго 2 листопада, буде спиратися на спеціальну групу супутників. Наразі ЄКА та Європейська організація з експлуатації метеорологічних супутників (EUMETSAT) розробляють супутникове угруповання під назвою «Європейський потенціал підтримки моніторингу та верифікації CO2» (European CO2 Monitoring and Verification Support Capacity, CO2MVS) щодо антропогенних викидів. Після виведення на орбіту, супутники вимірюватимуть концентрації двох найпоширеніших парникових газів, вуглекислого газу та метану, з безпрецедентною точністю та майже в реальному часі, йдеться у заяві представників програми Copernicus.

Вуглекислий газ, який виділяється під час спалювання викопного палива та у результаті сільськогосподарської діяльності, є найпоширенішим газом, що сприяє потеплінню клімату, на його частку припадає майже 80% усіх викидів парникових газів. Метан, хоча на його частку припадає лише близько 16% глобальних викидів парникових газів, у 80 разів сильніше нагріває атмосферу Землі, ніж вуглекислий газ, і тому також викликає занепокоєння.

За словами представників Copernicus, нове супутникове угруповання CO2MVS має запрацювати до 2026 року, щоб допомогти світові оцінити прогрес у скороченні викидів парникових газів, як того вимагає Паризька угода, підписана під час Конференції ООН зі зміни клімату 2015 року. Ця угода вимагає від країн кожні п’ять років підводити підсумки свого прогресу, щоб переконатися, що країни знаходяться на шляху до досягнення своїх цілей щодо скорочення викидів парникових газів. Очікується, що перший такий аналіз буде завершено до 2023 року. Результати моніторингу нового супутникового угруповання можуть стати частиною другого аналізу, який має бути завершений в 2028 році.

Представники Copernicus зазначили, що новий супутниковий інструмент «змінить правила гри», дозволяючи дослідникам клімату бачити окремі джерела викидів парникових газів, такі як електростанції та місця видобутку викопного палива.

В даний час супутники вимірюють зміни концентрації вуглекислого газу в атмосфері, однак, в основному ці зміни пов’язані з природними варіаціями у вуглецевому циклі, і супутники не можуть виявляти окремі промислові джерела.

Канадська компанія GHGSat зараз використовує три мікросупутники для виявлення джерел викидів метану. В рамках проєкту, перший супутник якого було запущено у 2016 році, було успішно виміряно витоки метану в місцях проведення гірничодобувних робіт і на морських нафтових платформах, а також в місцях утилізації відходів.

Але нове європейське супутникове угруповання має забезпечити ширше охоплення, більш чітку деталізацію та вищу точність порівняно з наявними на даний момент засобами. Дані будуть інтегровані в комп’ютерні моделі атмосфери та біосфери Землі, які вже використовуються Службою моніторингу атмосфери Copernicus (Copernicus Atmosphere Monitoring Service, CAMS).

Супутникове угруповання CO2MVS перебуватиме в управлінні Європейського центру середньострокових прогнозів погоди (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, ECMWF) від імені Європейської комісії та при фінансуванні з боку ЄС.

 

Європейське космічне агентство запрошує на стажування у 2022 році

2 листопада ЄКА оголосило про можливості стажування в Агентстві на 2022 рік. Відбір кандидатів на стажування буде проводитися протягом одного місяця, вакансії доступні в галузі техніки, науки, IT, природничих/соціальних наук, бізнесу та адміністративних послуг.

Дата початку стажування є гнучкою і може бути визначена за взаємною згодою. Стажування триває від трьох до шести місяців, стажер має бути зарахованим до свого університету на весь час стажування. Для подачі заявки на студентське стажування в ЄКА необхідно відповідати наступним критеріям:

бути студентом магістратури, бажано на останньому або передостанньому курсі;

бути громадянином однієї з держав-членів ЄКА (Австрія, Бельгія, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Велика Британія). Також можуть подати заявки громадяни асоційованих держав-членів: Латвії, Литви, Словенії, та держав, що співпрацюють є ЄКА: Канади, Болгарії, Кіпру та Словаччини.

Протягом грудня 2021 р. – січня 2022 р. буде проведено відбір кандидатів та складено список учасників стажування.

Лютий 2022 року – найраніша дата початку стажування. Дата початку стажування встановлюється за взаємною згодою і може бути в будь-який час з лютого по жовтень 2022 р.

 

Китайські компанії Rocket Pi та Jiuzhou Yunjian підписали угоду про постачання ракетних двигунів для ракети-носія

Нова компанія Rocket Pi, яка планує надавати послуги із запуску ракет, підписала угоду з компанією Jiuzhou Yunjian, виробником рідинних ракетних двигунів, на постачання двигунів для ракети-носія багаторазового використання Darwin-1. Угода, вартістю «десятки мільйонів юанів» (10 млн юанів = $ 1,56 млн), стосується киснево-метанових двигунів Lingyun-70 з тяговим зусиллям 70 тон (на рівні моря) з можливістю глибокого дроселювання та вакуумних двигунів Lingyun-10 з тягою 12,5 тон.

Один двигун Lingyun-70 буде приводити в дію першу ступень пускової установки Darwin-1 (діаметром 2,25 м) з двигуном Lingyun-10 на другій ступені.

У липні 2021 року компанія Rocket Pi отримала фінансування в розмірі десятків мільйонів юанів та заявила, що випробувальний політ ракети-носія Darwin-1 заплановано на початок 2023 року. Раніше повідомлялося, що пускова установка здатна вивести 270 кг на низьку навколоземну орбіту або 150 кг на сонячно-синхронну орбіту. Однак у цих попередніх планах також вказувалося на те, що перша ступень Darwin-1 буде використовувати п’ять двигунів Lingyun-10 замість одного Lingyun-70.

Нова китайська компанія із запуску Rocket Pi оголосила про себе в березні 2021 року, представивши плани розробки Darwin-1 і більшої пускової установки середньої вантажопідйомності. Компанія також заявила про плани запустити корисне навантаження для біологічного експерименту Sparkle-1 на ракеті Long March наприкінці 2021 року, а також запустити те, що було описано як лабораторія орбітальної космічної біології, орієнтовно в 2025 році.

Засновник компанії Rocket Pi Чен Вей (Cheng Wei) також натякнув на більш грандіозні плани, включаючи участь у концепції розвитку «космічної економічної зони Земля-Місяць», проголошеної керівником Китайської корпорації аерокосмічної науки та технологій (CASC), головним підрядником китайської космічної програми.

Компанія Jiuzhou Yunjian – це аерокосмічний стартап з Пекіну, заснований у 2017 році. Цього року компанія провела численні випробування своїх двигунів Lingyun-10 та Lingyun-70, включаючи повні випробування гарячим вогнем та перезапуском.

 

Ізраїльська місячна місія Beresheet 2 включатиме два посадкові модулі та орбітальний апарат

Ізраїльська компанія Israel Aerospace Industries (IAI), яка побудувала перший ізраїльський космічний апарат для спроби приземлитися на Місяць, починає роботу над другою місією з істотно іншим дизайном. IAI була головним підрядником Beresheet, посадкового модуля, який вона побудувала для некомерційної організації SpaceIL. Beresheet намагався здійснити посадку на Місяць у квітні 2019 року, але його головний двигун передчасно вимкнувся під час спуску, що спричинило аварію. Пізніший аналіз показав, що один з двох інерційних вимірювальних блоків вимкнувся під час спуску, а процес перезапуску спричинив відмову авіоніки посадкового апарата, що спричинило зупинку двигуна.

Після деякої невизначеності щодо своїх майбутніх планів, компанія SpaceIL планує нову місією Beresheet 2, для якої IAI побудує новий космічний апарат. Однак Beresheet 2 буде суттєво відрізнятися від свого попередника. Планується, що новий космічний апарат буде доставлений на місячну орбіту, після чого розгорне два посадкові модулі, щоб спробувати приземлитися в різних частинах Місяця. Орбітальний модуль буде вести зйомку поверхні Місяця, можливо, протягом кількох років.

Робота над проектом розпочалася півроку тому, орбітальний апарат вже пройшов попередню експертизу проекту. Розробка космічного апарату займе близько трьох років. Кожен з посадкових апаратів буде «набагато меншим» за оригінальний посадковий модуль Beresheet, який при запуску важив 585 кг. Загалом космічний корабель Beresheet 2, включаючи посадкові модулі та орбітальний апарат, разом важитиме трохи більше, ніж Beresheet.

IAI займається проєктуванням та виготовленням Beresheet 2, а SpaceIL працює над залученням нових партнерів для місії. Вже укладений меморандум про взаєморозуміння між SpaceIL та космічним агентством ОАЕ, про що було оголошено 20 жовтня під час «Космічного тижня» на Expo 2020 у Дубаї. Згідно з меморандумом, ОАЕ розробить прилади для Beresheet 2.

 

Дату запуску російської місії на Місяць буде визначена навесні 2022 року

3 листопада завідувач відділу ядерної планетології Інституту космічних досліджень Російської академії наук Ігор Митрофанов повідомив, що рішення щодо термінів запуску місії «Луна-25» буде ухвалено у березні-квітні наступного року. Він пояснив, що на цей час буде досягнуто «повне розуміння за результатами всіх наземних опрацювань космічного апарату».

Митрофанов додав, що з точки зору балістичних вимог найближчою датою відправлення на природний супутник Землі міжпланетна автоматична станція «Луна-25» може стати 25 травня 2022 року. Також, за його словами, добрі балістичні умови збережуться до липня 2022 року.

 

Довідково: 5 жовтня глава «Роскосмосу» Дмитро Рогозін заявив, що запуск автоматичної станції «Луна-25» в даний час заплановано на липень 2022 року, на два місяці пізніше, ніж було оголошено раніше. Місія зіткнулася з низкою затримок, і була перенесена з жовтня 2021 року на травень 2022 року. Д.Рогозін не коментував причину цієї затримки.

В свою чергу, керівник Інституту космічних досліджень РАН академік Лев Зелений заявив, що відправку до Місяця автоматичної станції «Луна-25» відклали на липень 2022 року через технічні проблеми.

 

Повідомлення про запуск КА «SDGSAT-1»

05 листопада 2021 року о 02:20 (UTC) з Космодрому Тайюань, Китай, було здійснено запуск ракети-носія «Long March 6» з КА ДЗЗ «SDGSAT-1».

Супутник ЦУР SDGSAT-1, є першим супутником, розробленим спеціально для реалізації Порядку денного ООН у сфері сталого розвитку на період до 2030 року (ЦУР). Супутник був розроблений Китайською академією наук (CAS) для використання у сфері геонаук.

Він оснащений тепловізором, інфрачервоним датчиком та формувачем зображень для слабкого освітлення і мультиспектральним формувачем зображень, з смугою огляду шириною 300 км. Він може забезпечити глобальне покриття протягом 11 днів.

Китай розроблятиме та експлуатуватиме додаткові супутники, а також надаватиме більше джерел даних із прив’язкою до показників для полегшення глобальної реалізації ЦУР.

 

Національне управління розвідки США розпочинає закупівлю комерційних супутникових знімків

3 листопада Національне управління розвідки США (National Reconnaissance Office, NRO) оприлюднило запит пропозицій від американських приватних постачальників супутникових знімків. Агентство шукає постачальників супутникових знімків у рамках нової програми Electro-Optical Commercial Layer (EOCL). Заявки приймаються до 3 грудня, а контракти мають бути укладені на початку 2022 року.

NRO — розвідувальне агентство США, яке створює та керує національними розвідувальними супутниками, а також є основним покупцем комерційних зображень для урядових структур США.

Контракти, укладені в рамках програми EOCL, замінять діючу на даний час угоду NRO з Maxar Technologies, укладену у 2010 році. NRO платить Maxar близько $ 300 млн на рік за доступ до супутників та архіву зображень компанії. Контракт NRO з Maxar продовжено до серпня 2022 року.

 

Космічні сили США запускають програму «Orbital Prime» для стимулювання ринку послуг на орбіті

Космічні сили США розпочинають нову ініціативу щодо фінансування нових технологій для орбітальних операцій, розроблених приватними компаніями.

Програма, відома як «Orbital Prime», буде зосереджена на секторі ринку, що розвивається, відомому як «обслуговування, складання та виробництво на орбіті» – OSAM (on-orbit servicing, assembly and manufacturing). Цей сектор включає широкий спектр технологій для ремонту та заправки існуючих супутників, видалення орбітального сміття та створення нових можливостей у космосі.

Програма Orbital Prime керується SpaceWERX (космічним підрозділом технологічного інкубатора ВПС США AFWERX). Програма Orbital Prime буде спробою стимулювати державні та приватні інвестиції в технології OSAM.

Контракти у рамках першої фази програми Orbital Prime можуть бути укладені на початку 2022 року. За укладеними контрактами протягом трьох років мають бути продемонстровані нові технологію в космосі.

 

Компанія SpaceX виграла контракт на запуск супутника Skynet-6А

Компанія SpaceX виграла контракт на запуск супутника Skynet-6A в інтересах МО Великої Британії на ракеті Falcon-9 у 2025 році. Skynet 6A стане частиною угруповання військових супутників зв’язку Великої Британії. Перший супутник цієї системи був запущений ще в 1969 році, а Skynet 6A стане 15-м супутником серії.

Супутник створюється компанією Airbus Space. Компанія повідомила, що рішення вибрати SpaceX для запуску було прийнято з урахуванням співвідношення ціни, якості та зручного графіка запуску супутника. Через характер запуску подробиці про супутник не повідомляються, відомо лише, що він покликаний здійснити перехід на нову мережеву архітектуру і вартість всієї програми становить близько $ 700 млн.

На момент запуску Skynet 6A повинен мати масу близько 5000 кг (+/- 1000 кг). Це дозволяє ракеті Falcon-9 вивести його на геоперехідну орбіту з параметрами ~300 x 35900 км. Потім Skynet 6A буде використовувати свою вбудовану силову установку для виходу на геостаціонарну орбіту, де він працюватиме до 2040-х років.

На думку деяких експертів, рішення МО Великої Британії вибрати для запуску ракету-носій Falcon 9 замість Ariane 6 стало серйозним ударом для компанії Arianespace, яка до цього здійснила запуски двох супутників серії Skynet 4 та чотирьох – серії Skynet 5 з використанням ракет Ariane 4 і 5.

 

Керівник іспанської супутникової компанії закликає збільшити витрати на розвиток космічної галузі

3 листопада у ході конференції FEINDEF, що проводиться раз на два роки в Мадриді, Іспанія, під час дискусії на тему оборони та космосу, керівник провідної іспанської супутникової компанії Satlantis Хуан Томас Ернані (Juan Tomás Hernani) відмітив, що Іспанії потрібна національна стратегія, щоб розвивати свій військово-космічний промисловий потенціал, а також стати європейським лідером у космічній галузі. За його словами, Іспанії необхідно збільшити обсяги своїх інвестицій, щоб вони відповідали рівню витрат сусідів.

«Коли мова йде про рівень витрат наших ресурсів на космос, ми бачимо, що маємо лише 20 % інвестицій Італії, і на подібному рівні у порівнянні з Францією», — сказав він.

Іспанія не може претендувати на позицію лідера у космічній галузі, якщо вона продовжить витрачати лише частку від того, що витрачають інші європейські країни, сказав Ернані. Більше того, на даний час настав момент, коли необхідно скористатися перевагами «великих проривів», які відбуваються в космічному секторі: мініатюризація, впровадження передових обчислювальних технологій та зниження витрат на запуски, додав він.

За словами Ернані, по мірі того як «нова космічна індустрія» розширюється в Сполучених Штатах та в деяких європейських країнах, Іспанія повинна діяти швидко, щоб долучитися до неї, або ризикує втратити технологічний суверенітет.

 

Компанія Isotropic Systems успішно завершила польові випробування плоскопанельної антени

2 листопада британський стартап Isotropic Systems оголосив про успішні польові випробування своєї плоскопанельної антени після підключення до супутників компанії SES на кількох орбітах одночасно.

У ході випробувань за допомогою антени вдалося встановити зв’язок з кількома супутниками на геостаціонарній та середній навколоземній орбітах одночасно, що ознаменувало те, що компанія назвала першою в історії демонстрацією багатоорбітального зв’язку з одним багатоканальним терміналом.

Стартап, якому вже 8 років, також розробляє свою багатоканальну антену та технологію формування оптичного променю для одночасного з’єднання із супутниками на високоеліптичних і низьких орбітах Землі. В компанії заявили, що продовжать випробування можливостей системи перед комерційним запуском у середині 2022 року. Компанія Isotropic Systems загалом залучила понад $ 100 млн від інвесторів та клієнтів.

Компанія SES, яка є інвестором у стартап, зацікавлена у використанні антен для забезпечення безперебійного обслуговування клієнтів з використанням своїх геостаціонарних супутників та супутників O3b на середній навколоземній орбіті.

 

Airbus проводить курс підготовки для ангольських спеціалістів космічної галузі

2 листопада європейська транснаціональна аерокосмічна корпорація Airbus розпочала навчальний курс для ангольських спеціалістів космічної галузі. Протягом одного місяця понад 25 фахівців Національного офісу управління космічними програмами Анголи (GGPEN) пройдуть навчання та отримають міжнародну сертифікацію зі складання, інтеграції та випробувань (assembly, integration and testing, AIT) супутників. Цей тренінг став результатом існуючого партнерства між Анголою та корпорацією Airbus в рамках проекту ANGOSAT-2.

Вперше Airbus надасть сертифікацію такого характеру для африканської космічної установи за допомогою своїх спеціалістів, які мають величезні знання та досвід у міжнародній космічній галузі.

Курс навчання складається з модулів, адаптованих до потреб і викликів GGPEN в контексті поточного космічного проекту. Крім того, навчання відбувається в рамках Національного плану розвитку Анголи (PDN-2022), який передбачає навчання експертів з космічної екосистеми.

 

У Казахстані створюють власну державну систему координат та побудують базу супутникової геодезичної мережі

Міністр цифрового розвитку, інновацій та аерокосмічної промисловості Казахстану Багдат Мусін повідомив про те, що у Казахстані досі використовується радянська система координат 1942 року (СК-42). «Однак ми знаходимося в процесі створення своєї сучасної державної системи координат. Для цього нам потрібно побудувати базу супутникової геодезичної мережі, виконати високоточні обчислення та рівняння мережі», – розповів він.

Б.Мусін зазначає, що для впровадження супутникового визначення координат у масштабах держави – земельному, містобудівному, водному, лісовому кадастрах, геології та надрокористуванні, природокористуванні, обороні, безпеці тощо – необхідно виконати роботи зі створення єдиної державної системи координат замість СК-42.

«Тут уже необхідна сантиметрова точність. Площі земель фермерів можуть зменшитися або збільшитися при переході з однієї системи координат в іншу. Прикладів безліч, через неточність і неповноту систем координат можуть не стикуватися дві ділянки однієї дороги. Обмеження та бар’єри в державній системі роблять непривабливими галузь геології та надрокористування для іноземних інвесторів», – продовжив міністр.

 

Пуск японської зондувальної ракети з Норвегії

4 листопада 2021 р. о 02:09:25 UTC з ракетного полігону Шпіцберген (Svalbard Rocket Range) космічного центру Андойя Норвегії спеціалістами європейського та японського космічних агентств виконано пуск японської зондувальної ракети SS-520-3 з апаратурою для спостереження електронів, іонів та електромагнітних полів. Основним завданням місії було вивчення іоносфери. Максимальна висота підйому ракети становила 956 км.

Після успішного запуску та польоту ракета SS-520-3 впала у море на південний захід від ракетного полігону Шпіцберген.

Результати спостереження, отримані в ході експерименту, будуть проаналізовані, а потім опубліковані в наукових працях, повідомляється на сайті Агентства аерокосмічних досліджень Японії (JAXA).

 

NASA та SpaceX переглядають плани ротації екіпажів місій Crew-2 та Crew-3

NASA та SpaceX розглядають можливості запуску та повернення екіпажів на Міжнародну космічну станцію та з неї в рамках Програми комерційних екіпажів (Commercial Crew Program). На даний час команди місії розглядають, чи повертати місію Crew-2 з МКС перед запуском наступної ротації екіпажу через пов’язані з погодою уточнення як для запуску, так і для операцій з повернення. Найраніша можливість відстикування місії Crew-2 від МКС для повернення на Землю та приземлення біля узбережжя Флориди – о 13:05 EST 7 листопада. Резервний час відстикування – 8 листопада. Найраніша можливість запуску місії Crew-3 – 21:51 EST 8 листопада, якщо команди не очікуватимуть повернення Crew-2 7 або 8 листопада. Команди місії приймуть остаточне рішення щодо пріоритету запуску Crew-3 або повернення Crew-2 у найближчі дні, виходячи з ймовірності сприятливих умов.

NASA і SpaceX відмовились від можливості запуску місії Crew-3 6 та 7 листопада через несприятливі погодні умови.

 

Федеральна комісія зі зв’язку США схвалила плани Boeing щодо створення угруповання із 147 супутників V-діапазону

Федеральна комісія зі зв’язку США (FCC) схвалила заявку компанії Boeing на розробку та експлуатацію 147 негеостаціонарних (NGSO) широкосмугових супутників. Компанія Boeing подала заявку на отримання ліцензії на супутникове угруповання, що використовує високочастотний спектр V-діапазону, майже п’ять років тому, на фоні різкого зростання кількості заявок на розгортання NGSO-супутників від SpaceX, OneWeb та інших компаній. У відповідності до нормативних вимог протягом шести років компанія Boeing має запустити половину запланованих супутників, а ще через три роки розгорнути решту угруповання. План компанії передбачає запуск 132 супутників на низьку навколоземну орбіту (LEO) на висоту 1056 км та розміщення решти – на висоті від 27 355 до 44 221 км для надання глобальних послуг приватним, комерційним, інституційним, державним і корпоративним клієнтам.

Хоча компанія Boeing більш відома створенням великих космічних апаратів для геостаціонарної орбіти (GEO), у 2018 році вона придбала компанію Millennium Space Systems, виробника невеликих супутників, щоб посилити свої позиції на зростаючому ринку NGSO.

За словами представника компанії, Boeing бачить багатоорбітальне майбутнє для супутникових технологій. «Оскільки попит на супутниковий зв’язок зростає, буде потрібна різноманітність для орбітальних режимів і частот, щоб задовольнити унікальні потреби клієнтів, і ми розглядаємо V-діапазон для забезпечення частини цього різноманіття. Поки програма розглядалася в FCC, ми продовжили роботу з визначення переконливих варіантів використання V-діапазону та вдосконалення базової технології».

Дозволивши компанії Boeing надавати послуги фіксованого супутникового зв’язку та використовувати міжсупутникові лінії зв’язку на визначених частотах V-діапазону, FCC одночасно відхилила запит Boeing про використання міжсупутникового зв’язку у Ka-діапазоні.

 

Федеральний суд США виніс рішення проти компанії Blue Origin у позові з приводу HLS

4 листопада Суд федеральних претензій США (Court of Federal Claims) виніс рішення проти компанії Blue Origin в її позові про вибір NASA компанії SpaceX для отримання єдиного контракту з розробки системи посадки Human Landing System (HLS) за програмою «Артеміда».

Компанія Blue Origin подала позов до суду 16 серпня після того, як Рахункова палата США (Government Accountability Office) відхилила протести, подані компаніями Blue Origin та Dynetics з приводу конкурсу на розробку HLS, який NASA об’явило у квітні.

Blue Origin стверджувала, що процес укладання NASA контракту на розробку системи HLS для повернення астронавтів на Місяць у рамках програми «Артеміда» був хибним. NASA уклало контракт лише з компанією SpaceX, хоча передбачало двох постачальників. Проте Конгрес США ухвалив лише 25 % фінансування, яке NASA запитувало на 2021 фінансовий рік.

Рішення суду має дозволити NASA продовжити дію контракту на розробку HLS компанією SpaceX.

Засновник та керівник компанії Blue Origin Джефф Безос написав у Твіттері: «Це не те рішення, якого ми очікували, але ми поважаємо рішення суду і бажаємо повного успіху NASA і SpaceX у виконанні контракту».

 

Інформаційна довідка щодо запуску КА «Yaogan 35»

06 листопада 2021 року о 03:00 (UTC) з Космічного центру Тайюань, Китай, було здійснено запуск ракети-носія «Long March 2D» з трьома КА ДЗЗ  «Yaogan 35».

«Yaogan» – це китайське угрупування розвідувальних КА. За повідомленнями китайських ЗМІ, супутники використовуються для наукових експериментів, зйомки землі, оцінки врожайності та моніторингу стихійних лих. Три супутника, що запускаються в рамках місії «Yaogan-35», будуть в першу чергу використовуватися для відстеження та спостереження за рибальськими суднами. Однак супутники, ймовірно, також використовуються в розвідувальних цілях.

Перебуваючи в одному угрупованні, не всі супутники Yaogan використовують одне і те ж обладнання. Деякі супутники Yaogan оснащені радаром з синтезованою апертурою (SAR). SAR використовує рух радара для створення 2D-зображення або 3D-реконструкції з більш високою роздільною здатністю. Невідомо, чи будуть супутники Yaogan-35 використовувати SAR або іншу засекречену технологію.

 

Ключовою метою програми Космічних сил США «Orbital Prime» визначено видалення космічного сміття

Технологічний підрозділ Космічних сил США, відомий як SpaceWERX, планує укласти кілька контрактів вже в лютому на початковий етап програми Orbital Prime, зосередженої на послугах на орбіті. 4 листопада представники SpaceWERX надали нові подробиці щодо програми Orbital Prime, спрямованої на залучення державного та приватного фінансування у галузь «обслуговування, складання та виробництва на орбіті» – OSAM (on-orbit servicing, assembly and manufacturing), що розвивається.

Зокрема, керівник SpaceWERX підполковник Уолтер МакМіллан розповів, що планується вибрати принаймні одну команду для проведення на орбіті протягом наступних двох років демонстрації активного видалення сміття. Запит на пропозиції буде опубліковано 17 листопада. Щоб мати право взяти участь у контрактах Orbital Prime, компанії повинні об’єднатися з академічними або некомерційними установами. Це вимога в рамках програми передачі технологій малого бізнесу (STTR), яку Космічні сили використовують для фінансування Orbital Prime.

Команди можуть змагатися за фінансування на першому етапів програми (Phase 1) у розмірі $ 250 000 та на другому етапі (Phase 2) у розмірі $ 1,5 млн. У разі обрання команд для демонстрації в космосі, уряд профінансує деяку частину їх витрат.

 

Компанії Digantara та OrbAstro підписали угоду про розробку місії відстеження космічного сміття

Індійська компанія Digantara Research and Technologies Pvt. Ltd., (Digantara) підписала контракт з британською компанією Orbital Astronautics Ltd. (OrbAstro) на запуск корисного навантаження SCOT (Space Climate and Object Tracker) на борту супутникової платформи ORB-6, яку планується вивести на орбіту наприкінці 2022 року. Місія буде зосереджена на демонстрації нової технології на основі LiDAR (Light Identification, Detection and Ranging), розробленої компанією Digantara, і стане пілотною для супутникового угруповання на низькій навколоземній орбіті, забезпечуючи послугу космічної ситуаційної обізнаності.

«У зв’язку зі швидким зростанням кількості супутникових угруповань на навколоземній орбіті все більш важливою стає ситуаційна обізнаність про об’єкти розміром 1,0 – 10 см на додаток до об’єктів розміром понад 10 см. Оскільки 96% потенційно небезпечних об’єктів все ще не відстежуються, для ефективного управління супутниками на низькій навколоземній орбіті потрібна всебічна обізнаність про ситуацію. Вирішення таких складних проблем вимагає розуміння в реальному часі», – заявив Аніруд Шарма (Anirudh Sharma), генеральний директор компанії Digantara. «Місія Digantara полягає в тому, щоб створити стійке навколоземне середовище та доступ до космосу, надаючи практичні ідеї через конструктивне співробітництво з зацікавленими сторонами у космічній галузі. Співпраця з такими компаніями, як OrbAstro, відіграє важливу роль у прискоренні досягнення цілей Digantara».

«За допомогою власного супутникового угруповання Digantara працює над наданням послуги, нагальну потребу в якій відчувають оператори супутників, космічні агентства та регулятори. Безумовно, найефективнішим рішенням для сталого низькоорбітального середовища буде комплексне управління космічним рухом. Це буде неможливо без таких компаній, як Digantara, які збагачують набори даних про трафік», – сказав Еш Дав-Джей (Ash Dove-Jay), генеральний директор компанії OrbAstro. «Протягом найближчих років, щоб задіяти аспект управління космічним рухом нашої служби Guardian Network, ми будемо залежати від партнерства з такими компаніями, як Digantara».

Компанія OrbAstro є не тільки постачальником космічних послуг, орієнтованих на наносупутникові та мікросупутникові угруповання, але й створює інфраструктуру для кращого обслуговування супутників клієнтів – Guardian Network. Guardian Network забезпечує доступ із низькою затримкою до супутників клієнтів через мережу ретрансляції даних на орбіті, а також забезпечує високий рівень автоматизації операцій на рівні супутника, місії, угруповання та управління космічним рухом.

 

Компанія Virgin Orbit уклала угоду з ANA Holdings на двадцять запусків своєї ракети LauncherOne з Японії

4 листопада компанія Virgin Orbit, що спеціалізується на виведенні на орбіту супутників за допомогою своєї системи повітряного запуску LauncherOne, повідомила про підписання меморандуму про порозуміння («MOU») з ANA HOLDINGS INC., власником найбільшої авіакомпанії Японії, на здійснення двадцять запусків ракети LauncherOne з японської префектури Оіта.

Умови меморандуму закликають ANA HOLDINGS і кількох її партнерів профінансувати виготовлення нового комплекту мобільного наземного обладнання, що використовується для підготовки системи LauncherOne Virgin Orbit до запуску з існуючої злітно-посадкової смуги, з метою створення у префектурі Oita космодрому для запусків LauncherOne до кінця 2022 року. Перехід проєкту до практичної реалізації розпочнеться після відповідних схвалень регулюючих органів США та Японії.

Водночас стало відомо, що 2 листопада увечері переобладнаний Boeing 747 Cosmic Girl, що є базою для запуску ракети LauncherOne, репетирував майбутній запуск супутників над Тихим океаном. 3-годинний політ почався і закінчився у повітряно-космічному порту Мохаве та відбувся поблизу Нормандських островів біля узбережжя Південної Каліфорнії. Не виключається, що Virgin Orbit готується до першого нічного запуску свого супутникового прискорювача LauncherOne.

На даний час LauncherOne готується до місії STP-27VPB на замовлення Інноваційного управління МО США (U.S. Defense Innovation Unit, DIU). Ракета також запустить космічні апарати PAN A і PAN B, які є частиною програми NASA Educational Launch of Nanosutellites (ELaNa). Virgin Orbit назвала цю місію Tubular Bells, Part 2.

Попередня місія з виведення на орбіту STP-27VPA (компанія позначила її як Tubular Bells, Part 1) відбулась 30 червня 2021 року, коли Virgin Orbit вивела на орбіту сім супутників для різних замовників, включаючи МО США, ВПС Нідерландів та польської компанії SatRevolution.

 

Росія планує включити білоруського космонавта до складу екіпажу МКС

4 листопада російська державна корпорація «Роскосмос» повідомила, що Росія готова включити білоруського космонавта до складу екіпажу Міжнародної космічної станції та може зробити це найближчим часом. На цьому наголосив президент РФ В. Путін на засіданні Вищої державної ради Союзної держави.

«Хотів би також нагадати про висловлену білоруською стороною пропозицію <…> про можливе включення до складу екіпажу міжнародної космічної станції білоруського космонавта. Ми вчора тільки з керівництвом Роскосмосу на засіданні в Сочі говорили про це. Ми готові підтримати цю пропозицію та реалізувати її у найближчому майбутньому», — запевнив він. На даний час, за словами Путіна, потрібно узгодити деталі. «Вони є і вони нескладні для того, щоб бути узгодженими», — констатував глава російської держави.