Досвід розвитку інноваційно-космічного кластера «Полісся» поширений на всю Україну

PER ASPERA AD ASTRA

В Одесі відбулась установча конференція представників регіональних інноваційно-космічних кластерів «Причорноморський», «Полісся», «Слобожанщина» та Дніпровського космічного кластеру, на якій створене Всеукраїнське об’єднання інноваційно-космічних кластерів.

Установча конференція допоможе об’єднати зусилля провідних фахівців IT-технологій та розробок у космічній галузі для створення запитуваних сервісів. Сприятиме розвитку інноваційно-космічних технологій і Закон «Про затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 року», який уже схвалений у першому читанні. Відсутність такого законодавчого акта стримувало розвиток підприємств, що працюють у космічній галузі.

Об’єднання інноваційно-космічних кластерів дасть нового імпульсу розвитку космічної галузі, сприятиме співпраці наших підприємств з міжнародними компаніями у створенні спільних продуктів та сервісів, в тому числі інтеграції України у структури Європейського космічного агентства та інших міжнародних організацій. Україні слід створити власний космодром, угруповання супутників та інші важливі об’єкти і засоби космічної галузі, що важливо в умовах постійної загрози та провокацій з боку північного сусіда.

На конференції виступили перший заступник голови Державного космічного агентства Володимир Бень, Президент інноваційно-космічного кластера «Полісся» Олег Скидан, голова правління Дніпровського космічного кластеру Євген Рокитський, керівник Національного центру управління та випробувань космічних засобів Володимир Присяжний та інші.

Президентом Всеукраїнського об’єднання інноваційно-космічних кластерів учасники установчої конференції обрали Сергія Таруту, віцепрезидентом – Сергія Гриневецького, головою об’єднання – Євгена Рокитського. Наглядову раду об’єднання очолив заступник міського голови Одеси Павло Вугельман.