На фестивалі «KOROLОV AVIA FEST» Поліський університет презентував космічний напрям своєї діяльності

PER ASPERA AD ASTRA

За словами керівника навчального центру Сергія Ковбасюка, комплекс призначений для планування, приймання, обробки і зберігання даних дистанційного зондування Землі з космосу.

“Потрібно відзначити, що Поліський національний університет єдиний навчальний заклад в Україні, який має таку навчальну і наукову дослідну базу. Лише у нас студенти старших курсів можуть набувати практичних навичок в отриманні даних дистанційного зондування Землі на всіх чотирьох етапах. Зокрема, планування, приймання даних і попередньої та тематичної обробки. На старших курсах студенти мають змогу використовувати ці технічні засоби при виконанні курсових кваліфікаційних робіт та проведення науково-дослідних робіт. Крім того, введення в експлуатацію комплексу “Регіон” значно покращило можливості Регіонального інноваційно-космічного кластеру «Полісся». Наш університет є одним із основних засновників кластеру, а ректор університету Олег Скидан – президентом”, – розповів Ковбасюк.

Наземний інформаційний комплекс має змогу приймати дані з більшості космічних апаратів дистанційного зондування Землі. Результати моніторингу можуть бути використані в екології, агрономії, метеорології, в лісовому та водному господарствах, а також у кризових ситуаціях. Зокрема, такі дані незамінні при ліквідації лісових пожеж.

У ході презентації були наведені приклади моніторингу пожеж на території Туреччини з 28 липня по 10 серпня, який здійснювала команда центру.

“Космічні іноземні апарати метрологічного призначення дали нам досить непогану інформацію по цих пожежах: з деталізацією осередків займання, імовірністю пожеж, температури в осередках. За результатами моніторингу ми спостерігали початок пожеж та локалізацію, а вже 10 серпня могли бачити нормалізацію ситуації. Це є один із прикладів вирішення важливих завдань, які можливо здійснювати з використанням космічних технологій”, – сказав заступник керівника Навчально-наукового центру космічних технологій Поліського національного університету Дмитро Випорхонюк.

Завідувач кафедри технології і моделювання систем Юрій Бродський розповів, що космічний проєкт був започаткований лише три роки тому, але вже є результати цієї роботи.

“Впродовж цих років дуже швидко дійшли до певних результатів. Сьогодні наш центр не замикається тільки на технічних засобах. У нас є система обробки даних та створена лабораторія дистанційного зондування Землі, де наші співробітники займаються саме тематичною обробкою знімків. Залучаються студенти і викладачі, які мають інтерес до використання космічних знімків, технологій в своїй професійній діяльності. У цьому році деякі студенти представляли наукові роботи з використанням космічних технологій. Крім цього, у нас існує гурток, де студенти відвідують тематичні зібрання, семінари і залучаються до космічної тематики. Плануємо в цьому році розширити цю діяльність. Оскільки за останні півроку вийшли на такий рівень, що у нас працюють всі три комплекси і ми можемо вже самостійно приймати інформацію, робити первинну обробку”, – сказав Бродський.

Крім того, у приміщенні аеропорту відбулося перше засідання міжфракційної депутатської групи з міжнародного партнерства та членів Регіонального інноваційно-космічного кластеру «Полісся». У заході взяв участь голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай.

За словами проректора з науково-педагогiчної роботи, соцiального та гуманiтарного розвитку Івана Мартинчука, у ході засідання розглянули ряд важливих питань. Говорили про роботу центру, останні досягнення, плани на майбутнє, міжнародну співпрацю. Окремо зупинилися на питанні розвитку галузі освіти та туризму на Житомирщині, залучення інвесторів та створення нових робочих місць.

Директорка музею космонавтики Ірина Дяченко розповіла, що міжфракційна депутатська група “Вектор” була створена при обласній раді. Її мета сприяти реалізації міжнародного іміджу Житомирської області, встановлювати міжнародні контакти, які сприятимуть розвитку культури, освіти і науки в регіоні.

“Було обговорено основні напрямки співпраці депутатів, а також можливості використання партнерства через кластер “Полісся”. Також йшла мова про підготовку візиту депутатів до Литви та участь в міжнародному аерокосмічному конгресі в Дубаях, де будуть розглядатися можливості співпраці в галузі наукового та освітнього обміну досвідом. Крім того, були зазначені перспективи у підтримці туристичної Житомирщини, реалізації державної програми “Рівні можливості” та збереження культурної спадщини. Гостем заходу був Володимир Тахтай, який взяв активну участь в обговоренні зазначених питань, а також виступив за підтримку з боку Державного космічного агентства, яке є давнім партнером музею космонавтики,” – розповіла Ірина Дяченко.